28.02.2013 г.

МИТЪТ И ИСТИНАТА ЗА АМАЗОНКИТЕ

Едва ли има някой, който да не  чувал за смелите амазонки. Със своите невероятни качества те са предизвиквали възхищението дори на герои като Ахил Пелеев. Той успява да победи в двубой Пентесилея, но преди тя да склопи очи, вождът на мирмидоните се влюбва в нея и в знак на дълбоко уважение предава тялото й на нейните съплеменнички.Тезей пък игражда паметник на Антиопа в Атина. Внушаващи страх на всеки враг, амазонките не случайно са наречени ойорпата  унищожителки на мъже.



Дълго време се смяташе, че тези забележителни жени са само мит. Някои считаха, че се касае за измислица на Херодот, просто опит да направи книгите си по-интересни. Съществуват доста опити да се изтълкува значението на името амазонки. Най-популярната версия е гръцкото а-мазо  без гръд. Вярвало се е, че древните жени-войни са режели едната си гръд, за да могат да стрелят по-добре с лък. 

Друга версия за значението на името им е персийското
 хеме зен -всички жени. Предложени са били дори еврейското  амиц- силни, монголското аиме зайне- прекрасни жени и славянското омужени  омъжени (в смисъл на мъжкарани).

Със сигурност има и други предложения, но до този момент няма съгласие по отношение на нито едно тълкуване. Аз имам свое собствено виждане. Понеже най-ранните извори за митичните жени-войни идват от гръцки източници, то е доста вероятно и значението на названието амазонки да идва от гръцки език. 

Добър кандидат са гръцките думи амаксеоамаксаамаксо- форетес- язден(езда), колесница(каруца), жилище на скиталци (номади). С тези понятия южните ни съседи са характеризирали конните народи, които са използвали каруци за спане по време на походите си.
 

Конните народи добре познати на гърците са траки, скити и сармати. За последните се знае със сигурност, че са имали жени-войни (да не забравяме и тракийката Харпалика)
.

При археологическите разкопки в Южна Русия (курганите около Покровка) извършени от Дж. Дейвис-Кимбал бяха намерени над петдесет гроба на индивиди от женски пол. Като дарове са били положени лъкове, стрели, мечове, копия. Всички артефакти са  сарматски по произход.  Това е в съгласие с твърдението на Херодот, че сарматите са потомци на скити и амазонки. 

Сарматките са били добре обучени във военното дело, понеже когато мъжете на племето са напускали временния лагер с огромните си стада, в селището са оставали жени, деца и старци. За да не могат враговете лесно да ограбят и унищожат останалите в лагера, жените са се заемали със защитата и са си вършели работата доста добре. 

Сарматките-амазонки са били уникални за времето си. Грижовни майки, любвеобилни съпруги и най-вече  спасителки на рода.
 

Едва ли животът им е бил лек, но са намирали сили не само да отгледат децата си и да се грижат за родителите си, но и да се изправят пред жестоки противници. Тръпки са побивали противниците, когато са правели опити да завладеят сарматко селище. 

Имало е за какво. Обхватът на гръцкия лък е бил около100 метра, а на сарматския 300. Преди гърците да достигнат до сарматското селище, доста от тях са приличали на таралежи заради многобройните стрели. С това проблемите на нападателите не свършвали. С ужас гърците установявали, че сарматските жени въртят
 дълги мечове със смайваща бързина, а бойните им брадви са били в състояние да пробият и метален шлем. Най-големия шок разбира се е бил фактът, че гордите елини са победени от жени.

В древното гръцко общество на жените се е гледало като на собственост, докато при сарматите е съществувала  полиандрията, т.е. една жена е била свободна да има връзка с много мъже. Нормалното за сарматите е било кощунство за гърците, които подигравателно наричат сарматите- командвани от жени. Да, жени, но не обикновени, а волни, силни, свободолюбиви и смели, пленително красиви, а също и носещи бърза смърт на неприятелите.  

Според Страбон сарматите са скитски народ. Гръцкият летописец обяснява също, че в най-дълбока древност дори и траките са наричани скити от своите гръцки съседи. Прокопий от своя страна определя сарматите като част от голямото семейство на гетите, а гетите безспорно са най-храбрия тракийски народ.

От всички тези факти излиза, че амазонките са принадлежали на старите балкански народи. Това се потвърждава от тяхното участие в Троянската война, а и в битката в Атика, състояла се през XIII-ти век преди Христа. Освен това амазонските благороднички Пентесилея и Антиопа са определени недвусмислено като тракийки по произход. Древните скулптури на амазонки показват жени с тракийски дрехи и въоръжение.

Преди епилога е нужно още едно пояснение. Както вече бе споменато - сармати, траки, скити са родствени народи. В дълбока древност те са били една общност. Всички тези хора са участвали в създаването на нашата държава. Днешните българи са потомци на и на гетите, и на скитите, и на сарматите. 

Няма държава изградена от едно единствено племе. В Германия са се обединили потомците на алемани, хавки, франки, ингвеони, сакси, скири, фризи, херуски, хамави, хасдинги, тюринги, силинги и много други. Всички те са говорели близки наречия, имали са близки обичаи и материална култура. Различните имена не са гаранция за различен произход.

Досега мнозина чужди изследователи са опитали да си присвоят митът за жените-войни, но амазонките-сарматки са свързани с българското минало. Българските жени са най-красивите и най-силните, в края ня краищата в техните вени тече кръвта на амазонската царица Пентесилея, на великата Томира, на обожаваната Антиопа. 


През вековете българката е показвала многократно качествата си, превъзхождащи тези на гъркини и германки. Ето за това нека ценим, обичаме и уважаваме нашите български майки, съпруги и сестри! Докато има българки ще има и България!


66 коментара:

  1. Пентесилея (на гръцки: Πενθεσίλεια) в древногръцката митология е царица на амазонките, дъщеря на Арес и Афродита. Убита от Ахил по време на Троянската война . Докато тя умирала, Ахил съжалил и я обикнал. След нейната смърт един от гръцките воини на име Терсит, който бил роднина на цар Диомед, избол с копието си очите ѝ. В гнева си Ахил ударил на Терсит толкова силна плесница, че го убил на място. Цар Диомед се ядосал на Ахил за това че убил Терсит, но с много усилия гръцките вождове ги помирили.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Историята е интересна, но държа да отбележа, че гърците никога не са се сражавали край Троя. Гърците само са асимилирали част от населението, към което принадлежат ахейските герои.

      Да свържеш гърците с ахейците е все едно да наречеш англичаните келти. Англичаните са се настанили в земите на келтите, асимилирали са част от тях...това обаче не ги е направило келти, тъй както даже и чудо няма да направи от гърците потомци на ахейците.

      Изтриване
    2. Ако смяташ гърците за нещо различно от Елините, то да гърци не са се сражавали край троя. Със сигурност обаче са се сражавали елини и това е засвидетелствано от Херодот, който нарича с общото име елини, ахейци - аеолийци, дорийци, йонийци, аргиви и т.н. Омир пък ясно и безапелационно определя ахейците като един етнос с един език и синонимни имена, съобразно родовете и местоживеенето им. Така при Омир, ахейци, аргиви, данайци и т.н. са синоними.

      Изтриване
    3. Омир е преписван и редактиран многократно...Който е чел Херодот внимателно, знае, че ахейците са местни хора, а данайците идват от Африка.

      Ако през 13 век преди Христа гърците имаха кораби, с които да отидат до Азия, то колонизацията на Черноморските брегове нямаше да започне половин хилядолетие по-късно - 8 век преди Христа.

      Колонизацията на Сицилия и Италия също не започва през второто хилядолетие преди Христа, а доста по-късно.

      Ахейците Менелай и Агамемнон са потомци на на гърци, а на фригиецът Пелопс. Траките са считани от гърците за варвари, т.е. за чужденци.

      Когато фактите говорят...:)

      Изтриване
  2. Честит първи Март, Павка! Здраве, щастие и закрила! :)
    Тази статия, посветена на българката, на амазонките-сарматки грабва! И задължава.
    Имаш ли идея за произхода на името на амазонската царица, в която така безвъзвратно се влюбва Ахил - Пентесилея... Звучи пентаграмно силна, но това разбира се е несериозно. Със сигурност не тази дума е изворна за Пентесилея, но наистина, един ден би ми било интересно да разбера произхода на "сила" и как нежно звънти на тракийски. Само, ако можехме да чуем рождените прадуми, как звучат и отекват... Със сигурност, щяхме да "видим" и блясъка на "сар-мати прародината" от изворите на самата история... Твоят блог е един от тях. Така че, очакваме Библията - твоят Нов Тракийски Речник!
    Беше изключително интересно да прочета. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Наде, ти даже много добре разтълкува името на Пентесилея:)

    Пентесилея означава силна за петима, семантиката е като тази на тракийския етноним трибали- тройно големи, извънредно големи, с подобна семантика е и името на дакийския цар Декебал...

    Пенте отговаря на стблг. пентъ- 5, а силея се обяснява с думата сила...

    Херодот казва за сарматите, че са амалагама от амазонки и скити, а Хекатей твърди, че амазонките говорят тракийски език. За самите скити Стефан Византийски пише, че са тракийски народ. Това пасва идеално на твърдението на Страбон определящ саките като източни скити, същите тези саки са дефинирани като траки от Аристофан.

    Саките са потомци на древните арийци. Това се признава от индийците, които смятат, че саките са наследници на арийската военна аристокрация - кшатрия.

    zaka - whiteskinned tribe or race of people, described by Kullu1ka as degraded tribes of Kshatriyas

    http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

    От тези саки (траки) произхожда и Буда, който е наричан още Сакия Сину (син на саките).

    Виж само как са навързани нещата!:)

    Честита първа пролет!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все забравям да питам, но този линк със санскритския речник не работи (пише - No dictonary has been selected.), а в главната директория http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/ - нито една от опцийте не отвежда точно до cgi-bin/tamil/recherche.

      Изтриване
    2. Г-н Георгиев, прощавайте, но не мога да дам обяснение на проблема.
      Опитайте с този адрес http://www.yourdictionary.com/languages/indoiran.html
      В менюто има два хубави санскритски речника - Cologne, Capeller.

      Изберете един от тях и проверете думите като въведете думата в прозорчето за търсене.

      Ако отново не се получи нищо пробвайте този линк, той води до страница, на която има няколко санскритски речника http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/vedol-0-X.html

      Вижте и тук http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/scans/MWScan/tamil/index.html

      Ако четете деванагари този речник е прекрасен http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/mwquery/

      Този речник е за любители, но предполагам, че ще намерите почти всичко, което търсите http://spokensanskrit.de/index.php


      Успех!

      Изтриване
    3. http://dsal.uchicago.edu/dictionaries/macdonell/
      Това ми се струва полезно, през английски, за жалост.Дано боравите с английски.
      Поздрави Павка.
      Тук всичко е по-красиво.

      Изтриване
    4. Благодаря Ви много за линка! Аз имам речника на Мак Донал, но на хартиен носител. Електронната версия ще е полезна за читателите, които искат да направят проверка.

      Поздрави!

      Изтриване
    5. Аз пък попаднах на думичките ПѦТА, която с ЕН/АН се чете ПЕНТА и ПАНТА (което е име), а с малък Юс - Е/А, ПЕТА и ПАТА, и значение „ПЕТА“. Също ПѦТИ и ПЬΝѪ - опъвам, разтягам.

      Да не ги отхвърляме, при положение, че ги има в древнобългарския речни!

      Изтриване
  4. Забравих да спомена още нещо интересно за името на Пентесилея. Казах, че саките-траки са потомци на древните арийци покорили Индия ( това е де факто похода на Дионис). В такъв случай би трябвало да очакваме, че Пентесилея има обяснение и на санскрит.

    Пенте отговаря на панча-5, а силея на сила- скала (т.е. твърдина, сила).

    panca - five
    zilA - stone , rock , crag

    ОтговорИзтриване
  5. Уважаеми г-н Серафимов, пиша тук, т.к. искам да споделя поредното безумие на американците (вследствие на "изследване"!!!), че циганите били траки!!! Сигурно няма да се учудите, че материалът е в блог.бг! Станах четец на този блог благодарение на Вашите статии. Ако изтриете коментара или го преместите няма да се сърдя.
    До скоро!
    С уважение: И. Павлова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-жа Павлова, не виждам причина да трия коментара Ви. Безумното твърдение не е Ваше, а на някое човече с развинтено въображение. А дори и твърдението да бе Ваше, то Вие си имате право на лично мнение...Друг е въпроса дали едно мнение може да се подкрепи с аргументи, или не.

      Циганите идват от Азия повлечени от турците. Първо се установяват в Гърция и престояват там дълго време. От Гърция циганите се разпространяват из цяла Европа.
      Това се знае много добре както от историци, така и от езиковеди.

      Изтриване
    2. Това е името и на бойно изкуство - "ПЕНЧАК СИЛАТ"

      Изтриване
  6. Честита Баба Марта SPAROTOK! Желая ти много здраве и много посетители в този интересен блог :) alav

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Вала:)
      Радвам се, че ме посещаваш и тук!

      Честита Баба Марта, здраве и късмет!

      Изтриване
  7. Честит първи март, Павле! Много увлекателно разказваш. Благодаря, че споделяш тези истории с нас. ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита първа пролет майсторе!
      Благодаря ти за оценката на труда ми!
      Повярвай ми обаче, интересното тепърва предстои!

      Изтриване
  8. Благодаря ти, Павка! Случайно съм познала... Припомни ми поезията на моят скъп приятел - Христо Фотев. (Единственият човек, когото приемам за учител.) Той често ми говореше за Сърматско море. Наричаше го Родината... И често ми повтаряше, "От мен помни, няма нищо случайно!" :)

    "...И някъде
    из дъното - сарматско - на душата ми
    изплуваха най-смътните ми спомени...
    ...Хрилете ми изгаряха от въздуха.
    И перките ми блъскаха дърветата.
    И люспите ми падаха по пясъка
    хилядолетия преди сълзите ми..."


    "1.
    І. О, Свобода - единствена - в която
    съм целият - и в името ти свято
    да се живее трябва - и умре...
    Върни ми ти Сарматското море!
    Ти с бившите му три по три вълни
    срещу ми хоризонта въздигни.
    На въздуха му ти върни - на щорма
    Сарматската неудържима форма.
    Небето му от здраве - и стомана.
    (О, мои рамене с криле от пяна.)

    Х. Началото на песента - с уста,
    погълнала достойно горестта...
    Аз ще си спомня всичко изначало
    в сбогуването си със свойто тяло -
    достойно всичко аз ще понеса.
    И ще крещя към всички небеса,
    о, Свобода - единствена, - в която
    съм целият - и в името ти свято
    да се живее трябва - и умре -
    върни ми ти Сарматското море!

    Върни ми ти Сарматското море!

    ......

    И Ти, о, Свобода - над паметта ми бди!
    Пространство има там без твоите следи
    и тишина е там - печална и голяма...
    Но там - и спомена от болката го няма.
    Понякога - внезапно прозвънти в нощта
    пукнатина през корпуса на моите неща
    и в блясъка й ти - момиче - майко моя...
    Върху ти - сянката от пламъка на Троя.
    И майка ти (Хекуба лозенградска) с боси -
    по-голи от сълза нозе към мен те носи.

    Той пишеше за моретата микенски, стари, за артезианската по пластика вода и предрече в "Книга за свободата" посветена на Георги Баев, че няма да умре. Единственият от приятелите ми, който никога не си тръгна.

    Нека те поздравя с всички тези негови стихове - поезията на свободата и истината от прародината на амозонките, скитите и саките... http://www.slovo.bg/showauthor.php3?ID=188&LangID=1

    Прекрасен постинг, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наде, благодаря ти за прекрасните стихове! Как да не завиди човек на поетите! Въпреки, че са нараними и чувствителни, те имат очи да видят това, което другите не могат...и намират сила да помогнат на красотата да изплува над всичко, да стане видима за всички нас...

      Поздрави!

      Изтриване
  9. Сарматките-амазонки, живеят и до днес в народните традиции.
    Ето нещо дори от интернет, а на живо е направо разтърсващо за този който знае какво вижда пред себе си.
    "...1. Едното от двете обредни лица (буенек и булка) при танца буенец: най-представителната девойка, облича се с бяла рокля, отгоре с мъжка риза, препасва се с пояс. Косата й е разплетена и пусната, на главата си носи черен мъжки калпак, окичен с пешкир или венец от цветя. През гърдите се препасва на кръст с два колана с пафти, на шията си носи гердан от сребърни монети, на кръста има окачени кърпи. В дясната си ръка или на дясното рамо носи брадвичка или дървена сабя със завързана бяла кърпа; 2.Вид буйно хоро, вж. буенец;"
    Обърнете внимание на характерните диагонални презрамки през гърдите на девойката, върху бялата разкопчана мъжка риза. Прилича ми на нещо много познато....
    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това може да се изтълкува и като пиров танц (боен танц). Ксенофонт става свидетел на такъв танц когато посещава тракийския цар Сефт.

      Поклонничките на Дионис също са изобразявани с оръжие.

      За тракийската принцеса Харпалика преданията разказват, че била още невръстно дете когато баща й я научил да пие мляко направо от вимето на кобилата, да язди и да стреля с лък...

      Изтриване
    2. 1. Пировия /боен танц/ е мъжки, а буенекът е женски, ако не смятаме някои фолклористични нововъведения.
      2. Кръстосаните колани-презрамки на гърдите и "брадвичката" на хороводката, са атрибут в изображенията на богинята Диана, амазонките и техните царици.
      3. Ренесансовата "гръцка митология" преиначава всичко Българско т.е. "тракийско". Харпалика е дъщеря на княза с прозвището Соколара или погърченото хАРпАЛОКОС.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
  10. Г-н Серафимов, мислили ли сте за появата на матриархат и за мястото на този култ в нашата история? Какво е убеждението ви за войнствен народ само от дъщери войни? Има ли източници, какво точно е накарало войнолюбивият амазонски народ да съществува по този определен начин в една много по-сурова природа от сегашната? И последен въпрос. Доколко свързвате култа към жената амазонка с тракийската богиня майка? Благодаря за интересната статия.
    Саша Балцер

    ОтговорИзтриване
  11. Всяка епоха има своите особености. Матриархата е напълно логичен за ранното общество, все пак жената е извора на живота.

    С течение на времето обществото се променя защото се променят и условията. Хората стават повече, започват да ползват повече ресурси, които за някои са недостатъчни. Това довежда до конфликти и до появата на мъжа-боец и защитник на племето.

    Пренаселеността и войните са довели до западането на матриархата и появата на патриархата.

    Не е имало народ, който се е състоял само от жени. Това е заблуда породена от схващанията на гърците.Подобно на народите на Ориента, гръцките мъже са носили бради. Голяма част от траките обаче е избрала друга мода - тази на гладко избръснатото лице. Гърците са си помислили, че голобрадите младежи са всъщност жени...така се е породил мита за амазонките живеещи без мъже.

    Трябва да добавя обаче, че съществуват изображения на мъже сред амазонките

    http://www.fjkluth.com/imag.htg/amazonwar.jpg

    http://www.thanasis.com/gallery/vamaz01.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямаше да ми хрумне обяснението. Логично! Благодаря за линковете. Видно е и на двата, че конниците са мъже! Браво на вас, хубав блог.! Чета с интерес.
      Саша

      Изтриване
    2. Виж и този линк, хубав е, но материала трябва да се чете между редовете.

      http://www.academia.edu/914989/Scythian_Archers_on_Archaic_Attic_Vases_Problems_of_Interpretation_ACSS_12_2006_197-271

      Обърни внимание на фиг. 5 и фиг. 8. Бойните брадви от този тип се срещат за първи път във Варненския Некропол - 4500 пр. Христа. Някъде към 2000 пр. Христа този тип оръжие се появява в Кавказ, а към 1500 пр. Христа и в Индия - Мохенджо Даро.

      Херодот нарича този тип бойна брадва сагара, а това си е погърчения вариант на нашата дума секира.

      Странното е, че траколозите не са обърнали внимание на тази важна подробност.

      Изтриване
    3. Страхотно! Забележителни познания. Цяла енциклопедия си. А шлема от архаичната скитска ваза на ф8 е досущ изображенията на Ахил! Има нещо египетско и орфично в тези цветя на главата на младежа до фигурата на жреца с брадвата и жената с кучето. Изящни са. Сагара-секира! Значи бойните брадви са и във Варненския некропол. Да те питам само за точките на ф5 що за материя е, ризница ли е? Шлемовете им са хем египетски хем български. Съвсем ме побърка с тези илюстрации ти. Велик си, да знаеш. И мерси!
      С.

      Изтриване
    4. "Точките" по костюмите на така наречените скити са стилизирано изображение на златни пластинкки с различна форма. Такива са намирани в България, Украйна, а даже и в Сибир (Тува).

      Тези златни пластинки са служели за украса на дрехата. Някои са били с форма на нокът, други са били кръгчета-слънчеви символи, а е имало и такива, които са наподобявали животни.

      Най-старите златни пластинки за украса на дрехи са намерени в Дъбене, а също и във Варненския некропол (4500 пр. Христа).

      Между другото в нашите каталози бойните брадви от Варненския некропол са дефинирани като ...клинове, но в каталозите предназначени за чужденци под артефакта е пояснено, че е брадва...

      Изтриване
    5. Така значи. Точките и звездичките по дрехите им на гравюри и рисунки били златни плочки! Отново логичен отговор. Поразрових се и аз тук и там. Такива плочици са разхвърляни къде ли не при разкопки у нас и са прекалено стари. Слушай, звучи като азбука. Хора облечени в символни плочки от злато. Говорещи дрехи! Това може да е първото българско писмо с хора опаковани в послания. Ама че работа! Тези златни пластинки според мен не са никаква украса, а първата азбука.Честит 3 март на теб, Павел Серафимов
      Саша

      Изтриване
  12. Четох за охраната на нашия цар Крум, че била от въоръжени с лъкове и мечове жени. Женска конница участва и в битката с Никифор в похода му срещу нас през 807/811. Цар Крум разбира, че трудно ще надделее такава елитна армия и два пъти предлага мир, но Никифор отказва, „заслепен от собственото си зломислие и от внушенията на своите съветници“ според хрониста Теофан. Крум напуска Плиска и според „Анонимния ватикански разказ“ византийците я превземат и опожаряват по особено жесток начин като избиват до крак мирното население. Поведението им е окачествено като "нехристиянско" от всички средновековни хронисти. Крум призовава на оръжие всички, включително аварски отряди. И тогава връхлитат амазонките. Останалото го знаем.

    И друго. Каква точно е титлата архонт? Защо в източници от негово време, византийците наричат Крум архонт, а в съвременната наша история ние му викаме хан. Българският средновековен монарх Крум граничи с Франкската империя! Това пак замита под чергата нечия слава. Поздрав!


    Асен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Архонт – άρχων e дума, която гърците са заели от нашите деди трако-пелазгите.
      Тя е свързана с археос- άρχάίος имаща значение стар. Архонт означава буквално старейшина, този, който командва рода, хората.

      Архонт – άρχων и археос- άρχάίος идват от българската дума ярък, т.е. светъл, бял (старите хора са с бели коси). Тази дума е регистрирана за първи път на тракийски надпис М 1а - ΑΡΚΙΑΕ- FΑΙΣ.

      Архонта не е цар, т.е. абсолютен владетел, той е само началник. Със същото значение е думата княз, тя е по-новия вариант на фригийската акенас-княз, водач. Корена кан, кен има значението начало, намираме го в кань, конь- начало стблг. а също и в на-ченти, за-ченти- слагам начало.

      Относно Крум и битката с Никифор. Българите отстъпват от столицата си понеже са били заплашени също от север и запад. Гърците никога не са тръгвали сами срещу дедите ни. Винаги са плащали на някого да ни удари в гръб.

      Крум се е справил първо с опасността от север и запад, а после е смачкал и войската на Никифор. Това е една брилятна тактика, образец на висше бойно изкуство!

      Изтриване
    2. Г-н sparotok ! На колко Поморийска сте?
      Ааа.Рамазан байрам бре!Ракия йок,харам бре!
      Анадън му?

      Изтриване
    3. Имам бутилка Поморийска гроздова, но си я пазя за след Великден:)

      Ако не си съгласен с нещо, представи своето виждане, подкрепи го с аргументи и, ако то е съгласувано с логиката аз ще го приема.

      С глупави забележки не се постига нищо, с тях коментиращия само показва нивото си...в случая - доста низко...

      Изтриване
  13. В детството ми , когато Дунава замръзваше власите идвха от Румъния а бабите ни ходеха там. Надпяваха се, надиграваха, надсвирваха , сепо няколко дни. . Имаще една влашка народна игрива песен.
    Пенте, пенте, дека .,..,
    За съжаление само това си спомням от тая песен.

    Рорика

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Познавам тази песен, даже я харесвам много...нищо, че е гръцка, а не влашка:)

      Мисля, че става дума за Varka sto gialo (Лодка на брега), изпълнението на Микис Теодоракис е страхотно! То започва с: пенте, пенте, дека, дека, дека, аневайно та скалиа...

      Песента се появява благодарение на политиката на Констатинос Караманлис.Той не само лансира Гърция в Европа, но поръчва на музиканти като Теодоракис да композират привлекателни за младежта песни на гръцки език (гръцките народни песни са доста непривлекателни). По този начин не само новото поколение е спечелено, но и голямо количество западноевропейски и американски симпатизанти.

      Изтриване
  14. Много интересен материал Павел,за амазонките съм чел твоя публикация преди време в блог.бг. Имаше много хубаво обяснение за името на тракийката Медуша и за гръцкия вариант Медуза. Обаче как да убедим повечето от сънародниците ни, след толкова столетия лъжи и присвояване на история, че всъщност няма старогръцка митология а старотрако-пелазгийска митология.Чакаме още разкрития за нашата история. Честит национален празник - 3 март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, истината понякога звучи абсурдно...ако съзнанието ти е промивано дълго време. Все повече хора обаче виждат истината. Ние българите сме умен народ, трябва ни само база за сравнение. Днес, благодарение на интернет ние можем да проверяваме и сравняваме...

      Честит Трети Март!

      Поклон пред тези, които дадоха живота си за свободата ни!

      Изтриване
  15. Varka sto gialo (Лодка на брега),....Ола кала ке ола ореа (За тебе хората говорят) ...Велика гръцка музика, написана от Ставрос Кугюмдзис от Тессалоники(музика и стихове). Оригиналното изпълнение на песента "Ола кала ке ола ореа" е на неповторимия Гйоргос Даларас(1974 година, LP "στα ψηλά τα παραθύρια"), "на високите прозорци", изпята през 1986 година от еврейна Haim Moshe и 2 десетилетия по-късно в българския вариант "За тебе хората говорят" от Тони Димитрова и в руския вариант от Филип Киркоров(мне мама тихо говорила).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аристотеле, видя ли колко е лесно да се направи един културен коментар:)

      Изтриване
  16. Прав сте. Битката е образец за бойно изкуство. Дефинитивната победа над Византия е от военните триумфи на средновековната история. Никифор напада Крум в гръб, опожарява Плиска избивайки старци жени и деца и бяга после като плъх с все аристократите си през старопланинските ни проходи. Хроникьорите на цивилизования свят окачествяват още тогава държанието му за "нехристиянско". Крум е един от великите мъже на Европа. А техния император Константин Велики си е чистокръвен българин, който покръства не само арабите от втората империя а и Рим. Коварството не винаги е от полза.
    Честит празник!

    Асен

    ОтговорИзтриване
  17. http://www.bulgaria-is-alive.com/izdelia-2-1.html

    Здравейте, Sparotok! Тук могат да се видят женски накити от Шумер и от Волжка България досущ като български носии. Някои от женските шапки наподобяват амазонски шлем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Традицията на подобни накити е древна. Срещат се още в Троя ІІ, а тя е основана от тракийски преселници.

      http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tesoro_di_priamo,_grande_diadema_con_pendenti,_oro,_cat._10,_01.JPG

      http://www.etoya.ru/files/images/pub/part_0/13626/src/treasure_of_helena.jpg?600_905

      Изтриване
    2. Благодаря за линка. Голямата диадема от "съкровището на Приам", открито от Шлиман е неоспоримо българска, както и огърлието и обиците на Елена. За първи път ги виждам. Поразителна е приликата с нашите народни накити, не мога да повярвам. Като дете му подаряват "Илиада" от Омир и ето той сбъдва детската си мечта и я открива. Нашата Троя. Несъмнено Троя е наша земя. Седемте изчезнали града на Шлиман! Този накит ми стига. Знаете ли случайно, кой е предполагаемият цар живял 1000 години преди Приам там? В крайна сметка много от предметите са датирани хилядолетие назад. А погребалната маска, наречена на Агамемном толкова напомня маската на тракийския цар открита в нашите земи. Благодаря, Sparotok!

      Изтриване
    3. За съжаления няма данни кой е бил тракийския цар основал Троя. По това време хетите още не са се установили в Анатолия, а и все още не разполагат с писменост. Евентуално данни могат да се намерят в акадски документи понеже акадците са имали търговски средища в Мала Азия.

      Традицията на правене на погребални маски от злато започва в България -V хилядолетие преди Христа (Варненския некропол). Тази традиция е жива и в земите на Стара Велика България -

      http://drakenberg.weebly.com/scythians.html

      Изтриване
    4. Бил е тракийски цар. Но от кое племе, щом казвате, че хетите не са се установили още в Анатолия. Троя на седемте царства със сигурност е древната индоевропейска прародина на словото. Странно, че хетите не разполагат с вариант на писменост на родния си език. И все пак клоня към презумпцията, че индоевропейската прародина не е в украинските степи, а именно в Анатолия и Троя. "Оттам, откъдето изгрява слънцето". Благодаря за ценния линк!

      Изтриване
  18. "Най-характерни за скитското обществено устройство са скитските териториални държави, институционално изградени в общото информационно-етично пространство на некнижовния универсален генеративен език на “Говорещата азбука”, свещен религиозен език на господстващата в държавата “нравствена” зороастрийска вяра, близък или съвпадащ с авестийския /вж. кн. “Безсмъртна птица на вярата”/..."

    http://borislav.digicom.bg/statii/VelikaZemiaDyrjava_II.htm

    Какво е мнението Ви за откъса и авестийския има ли общо с езика на скитите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Общата информация представена в страницата е верна, но изводите не. Това разбира се е мое мнение, аз самия може да греша.

      Ето кратко сравнение на скитски, авестийски и български

      ОЙОР - ВИРА -ФРЬТЪ (мъж)
      БИТИ - -БИТИ (бия)
      МЕС - МАХА -МЕСЕЦ (луна)
      ТЕМ - - ТЬМА (тъмнина)
      РАКА -РАНГА -РЕКА, РЯКА (река диал.)
      ПАНТ - ПАНТА -ПОНТЪ (път)
      КАПА - -КОПА
      ОК -КАШМАН - ОКО
      АРИМА-АИВА - АЛЕМЪ (един, първи)
      СИНТ -ШЕНТАТИ- ШЕНТАНИЕ, ШЕТАМ

      Зороастрийската вяра не е персийска, тя е създадена от мидиеца Зартош (Заратустра). Според Плиний Стари мидийците са деди на сарматите, а пък Прокопий определя сарматите като част от семейството на гетите.

      Благодарение на експанзията си на изток древни балкански племена са повлияли населението на Средна Азия още в дълбока древност.

      Изтриване
    2. Напротив, аргументацията на твърдяното е убедителна. Благодаря Ви.

      Изтриване
    3. Всеки има право на лично мнение, времето ще покаже кой е прав и кой не е.

      Изтриване
  19. Г-н Серафимов, искам да ви питам и друго. Как Одисей описва амазонките и на чия страна се сражават те? Споменавате древни източници, където се говори за тях. Кои точно са най-старите и достоверни източници? Благодаря за хубавата тема. Поздрави! Каров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За амазонките говорят Омир, Херодот, Страбон и др. Моето лично мнение е това, че най-добри данни дава Херодот (История, 4.110-117, 9.27).

      Изтриване
  20. Павка, знам, че ще прозвуча меко казано, странно, но Сармати ми напомни за Сара, смятана за първата от четирите предци на еврейския народ. Но дали корените на Сара са староеврейски. И доколко имаме основания да мислим за сакралност в троичността на Троя... Митът и истината за Сара са малко като мита и истината за амазонките. История, вплетена в епосите на толкова народи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наде, името Сара се превежда княгиня, царица. Трудно е обаче да се определи произхода му. Сара е сродно на Сар-гон (Шар-кенум)- истински цар (на акадски), серен- цар (на езика на филистинците пелазги), сер -върховен, над (хетски), сар-върховен, прекрасен (староирландски).

      sēr> over, above http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/hitol-BF-X.html

      sаr - excellen-Old Irish http://www.ceantar.org/Dicts/MB2/mb32.html

      Хетите и филистинците (пелазгите) са били в контакт с акадците, но не и келтите.

      Напълно е възможно индо-европейци да са въвели тази дума в Месопотамия и Анатолия, в акадския се среща и думата шакуру- секира, но тълкуване от езиците на Ориента не може да се даде.

      Според лингвистите Иванов и Гамкерлидзе езика на гутеите от Месопотамия е бил прототохарски, т.е. индо-европейски...Самия Саргон признава, че баща му е от планинските племена, т.е. гутеите.

      Сармати означава сияйни, светли, върховни, от същия корен е и името на библейската Сара:)

      Изтриване
    2. Благодаря ти, Павка! Странното е, че поставяйки този абсурден въпрос, си спомних за Саргон. Имaм маската му на корицата на една стара книга вкъщи - "Зората на цивилизацията" - "The arts of mankind" - by Andre` Parrot (edited by Andre` Malraux and Georges Salles) - (Library of Congress, printed in France -68270). Той е един от любимите ми царе, а толкова малко знам за него. Но в тази стара книга не пише нищо за траките, нито за Варненския халколитен некропол, нито за най-древният град в Европа, който BBC оповести края на миналата година, че е у нас. Може би, защото тези факти тогава не са били открити. Отговорът ти ме зарадва. Благодаря!:) Хубава седмица!

      Изтриване
    3. Наде, въпроса ти изобщо не бе абсурден. Езиковеди и историци тепърва ще отгръщат ранните страници на историята на Месопотамия, Анатолия и Левант.

      Дълго време се смяташе, че колелото е изобретено от шумерите, оказа се обаче, че в Европа има по-стари колела (Щвейцария, Нидерландия, Словения), като разбира се най-старото е от Тракия.

      Дълго време се смяташе, че шумерите са създали първата писменост, оказа се, че това не е верно, траките са изпреварили както шумери, така и египтяни.

      Преди повече от половин век Б. Хрозни показа, че в речника на народите на Ориента има думи, които са им дадени от европейци...преди около 3000 години.

      Имена на селища в Левант имат паралели с тези от...Тракия.

      Всички тези неща говорят за древно присъствие на европейци в Ориента и Месопотамия. За съжаление новите теории се приемат трудно...

      Хубава седмица!:)

      Изтриване
  21. Мечът не е Калач Болг а Каладболг

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. claidheamh
      a sword, Irish clóidheamh, Old Irish claideb, Welsh cleddyf, Cornish cledhe, Breton kleze, *kladebo-s; root klad, Sanskrit kladga: Greek @Gkládos, a twig; Church Slavonic kladivo, a hammer. Further root kela, klâ, hit, split; Latin culter, per-cellere, etc. See cladh.

      cladh
      churchyard, Irish cladh, a bank, ditch, Early Irish clad, a ditch, Welsh cladd, clawdd, fossa, Cornish cledh (do.), Breton cleuz (do.), *klado-, *klâdo; root kela, kla, break, split, hit; Greek @Gkladarós, easily broken; Latin clâdes; Russ. kladu, cut.

      http://www.ceantar.org/Dicts/MB2/mb08.html#cladh


      caled-hard http://www.geiriadur.net/index.php?page=ateb&term=caled&direction=we&type=all&whichpart=exact

      Изтриване
  22. Здравей Павле, благодарности и най - искрени поздравления за прекрасната статия: атрактивна тема, много сполучливи снимки на артефакти / дрехи и въоръжения, изключително ценни сведения от древните летописци ! Напълно подкрепям научата теза, че древните жени -войни са несъмнена част от палеобалкански народ; названията траки, скити, сармати, гети и даки са имена на родствени народи или част от един и същи народ !!! Като българка силно ме впечатлиха принципите, които ти споделяш, че българските жени са най - красивите и най - силните; докато има българки, ще има и България ! Най - сърдечни приятелски поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
  23. здравей спароток,
    направи ми впечатление думите на Омир в Илиада"
    Има висока могила, не много далече от Троя,

    нейде в полето, която се лесно обхожда от всички.

    Смъртните хора я просто наричаха хълм Батиея,

    а боговете безсмъртни — могила на бърза Мирина.

    815 Там се строиха троянци със свойте съюзници верни.

    Мирина доколкото знам е била амазонска царица, ако на територията на Троя е имаало нейна могила, тоест там е погребана, то се обяснява защо амазонките се бият на страната на троянците.поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако не бяха ограбени в миналото, могилите от Троада биха дали отговор на много въпроси.

      Изтриване
  24. според мен истинската Троя се намира на черноморското крайбрежие, а не в Мала Азия.
    ...Мирина е ходила с войската си и в Египет за да окаже помощ на царя, в Арабия, покорила цялата Сирия и влязла в Мала Азия, където основала градовете: Мирна, Ким,Питан и Пирен, а на остров Лесбос – град Мителен. После се устремила на север, преплувала Дарданелите и влязла в Тракия, където загинала в битка с тракийския цар Мопс и скитския цар Сапила. Тя е погребана в черноморското крайбрежие, северозападно от град Инеада (в северна Турция). По късно на това място от амазонката Фермодонт е издигнат после град, а с останалата част от амазонките на Мирина се върнала в Либия....дали могилата на Мирина не показва къде е била истинската Троя, защото според Омир от нейната могила са тръгнали троянците да защитават земите си...заедно с амозонки за съюзници.
    поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Географията на Троада е описана с подробности. Реките Скамандър и Симоис течат в Мала Азия, там е и планината Ида.

      Изтриване