14.06.2018 г.

СПОРТЪТ И ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ ПРИ ТРАКИТЕЕдна от темите, които все още не съм засягал е тази за спорта при дедите ни, които по време на Античността са известни под името траки. Смелостта и необикновената физическа сила на предците ни са добре известни на гърци и римляни. Не е никак случайно, че страната ни е е смятана за родно място на страховития Арес. Не е и случайно, че римски автори наричат Тракия неизчерпаем извор на способни войници. Имащите стоманени тела наши деди са били благословия за този, в чиято армия са присъствали.

От ранна възраст, мизите, гетите, бесите одрисите, пеоните и др. са се занимавали с физическа дейност. Земеделската, рударска и коваческа работа ca трудни и изискват издръжливост. За лова, а и военната подготовка от важност ca cилата и бързината. Несъмнено, още като деца, траките са се упражнявали в бягане, хвърляне на копие, стрелба с лък, езда, каране на колесница, борба, юмручен бой и т.н.След няколко години упорита подготовка, както момчетата, така и момичетата са се превръщали в полубогове, чиято сила, бързина и майсторско боравене с оръжието е смайвала както най-закоравелите гръцки наемници, така и възпитаните с желязна дисциплина римски легионери.

Може да звучи странно това, че в древността дори жените са се занимавали със спорт и военна подготовка, но за онези времена е било наложително. Тези от предците ни, които са обитавали крайморските региони, са били постоянно заплашени от набезите на южните ни съседи. Не само гърците са идвали в земите ни, за да грабят имущество и да отвличат хора. Историята познава и други нашественици – египтяни, перси, галати.

Тези от предците ни, които не са били в състояние да се отбраняват, са рискували или да бъдат отвлечен в робство, или убити. Животът е налагал дори момичетата да се научат да бягат бързо, за запратят камък и копие с голяма точност, да стрелят майсторски с лък и даже да въртят меча и бойната брадва.За това има дори писмени свидетелства от времето на Античността. Старият автор Хигиний разказва за тракийката Харпалика. След смъртта на майката, бащата се заема сам с отглеждането на дъщеря си. Дава ѝ да суче направо от вимето на кобилата, учи я да язди, а по-късно ѝ помага да усвои различни упражнения. Станала вече жена, Харпалика е силна и толкова бърза, че е в състояние да надбяга кон. Способноста ѝ да борави с копие и меч проличава от факта, че тя успява да се справи дори със закалените в много битки бойци на Ахиловия син Пир, които завръщайки се от Троя нападат баща ѝ, и го раняват сериозно.Силата на тракийските жени, способността им да яздят майсторски и да боравят с оръжие, е една от причините те да бъдат наречени потомки на Арес (става дума за амазонките-сарматки). Освен разказите на старите майстори, ние разполагаме и с изображения на тракийски менади (поклоннички на Дионис) по гръцки вази. Буйните жени са представяни държащи лабрис (двойна брадва), меч и харпе (сърповидно оръжие).

За спортната и военна подготовка на тракийските мъже няма много подробни сведения, но все пак данни се намират. Благодарение на Аполон Родоски знаем за Амик - царят на бебриките. Той бил известен с едрия си ръст, а и с това, че владеел до съвършенство юмручния бой и карал всеки чужденец минаващ през земите му да премери сили с него.


Boxer resting after contest (bronze sculpture, BCE 300–200).  Greek artwork of the Hellenistic era, 3rd-2nd centuries BC (the boulder is modern and replicates the ancient one). From the Thermae of Constantine.Marie-Lan Nguyen (2009)

Бебриките са от групата на витините обитаващи Мала Азия, но тяхната стара родина се намира по долината на река Стрюмон (Струма) както знаем от Херодот –Her.VII.75. Несъмнено още на Балканите витините са познавали юмручния бой (бокса) и са организирали даже състезания. Навремето, вместо боксови ръкавици, за предпазване на ставите на ръцете е използвана обработена волска кожа, която е прикрепяна с ремъци.

Най-ранното изображение на боксьори е това от минойските фрески на Акротири, остров Санторини. Минойците не са гърци, това проличава не само от личните им имена Арей, Диза, Питак, Резос, Тетюс и др., но и от външния вид на хората населили Крит и околните му острови. От няколко фрески става ясно, че младите минойци са бръснели косата си и са оставяли една, две, или три кики. Този обичай е чужд и непознат на гърците, но според Плутарх практиката е типична за абантите (тракийски народ) и мизите. С тавава прическа са oписани старите българи според франкът Лиутпранд (по сведения на Геза Фехер).


Минойски боксьори, Акротири, остров Тера, By Marsyas (2007), CC BY 2.5,https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e2/NAMA_Akrotiri_2.jpg/320px-NAMA_Akrotiri_2.jpg

Как дедите ни са наричали спортната дисциплина, която ние днес познаваме под името бокс, е трудно да се каже. Твърде малко са сведенията за древната речта на нашите предшественици. Във всеки случай, знаем, че предците ни познати в Античността под колективното название траки, са имали дълга традиция в този вид спорт, като това им е помагало да бъдат добри бойци.

Спортни съревнования е имало след погребение на благороден тракиец, както знаем от разказите на посетилия земите ни Херодот -Her.V.8. За жалост няма точни подробности относно дисциплините изпълнявани в чест на починалия. Бащата на история говори за най-различни видове съревнования, но не ги изрежда поименно. Споменава само, че най-голямата награда (μέγιστα ἄεθλα) се дава на победителя в двубой (μουνομαχίης) -Her.V.8.

Двубоят с меч и копие навярно е било стандартнa дисциплина, включена в погребалния обред, но е имало и надбягвания, както с коне, така и с колесници. Познавайки бойната слава на дедите ни, съвсем логично е да предположим, че се е наблягало предимно на спортовете имащи военно приложение.

Това става ясно и от омировото описание на спортите игри, които Ахил Пелеев урежда в чест на своя племенник Патрокъл. Споменати са следните дисциплини: надбягване с колесници, бокс, борба, надбягване, двубой с въоръжение и мечове, хвърляне на голям железен диск, стрелба с лък, хвърляне на дълго копие.

Благодарение на Ксенофонт, знаем, че одрисите предпочитат конните надбягвания, за да почетат своите паднали в битка сънародници- Xen.III.2.5. Имащите голяма кавалерия пеони и гети навярно също са поставяли на първо място съревнованията на конниците. От работите на Платон научаваме за това, че в Aтина, в чест на богинята Бендида са организирани нощни надбягвания с коне, като ездачите са носили факли.


Каква е била наградата, и дали изобщо е имало материална награда, Платон за жалост не съобщава. Самата богиня Бендида понякога е представяна като ездачка. На гърба на кон е и почитаната от дедите ни Ямба Дула. Това показва колко много е ценено ездаческото изкуство у нас в далечното минало.

Със сигурност е обръщано внимание и на борбата. От Йордан знаем за Максимин Тракиец, който освен с огромния си ръст и неестествена сила се славел и като добър борец. Йордан разказва, че този забележителен мъж успял да победи шестнадесет легионери от армията на Септимий Север и да спечели обещаната от императора награда. 


Максимин Тракиец, мраморна статуя, Капитолийски Музей, Albani Collection,  Jastrow (2006)  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4f/Maximinus_Thrax_Musei_Capitolini_MC473.jpg/450px-Maximinus_Thrax_Musei_Capitolini_MC473.jpg

След няколко дни Максимин се среща отново със Септимий Север и едрият тракиец смайва отново императора с издръжливостта си в бягането. Още по-голяма е изненадата на римлянина когато разбира, че дори и изморен, Максимин е готов отново да се бори. След като тръшва на земята седем от най-опитните и най-отпочиналите легионери, тракиецът печели уважението и възхищението на всички, а Септимий Север го назначава за свой телохранител – Jor.Get.83-86.


Римски борци, двама са представени с кика (Thysdus - El Djem?)http://www.wrestlingsbest.com/gifs/xromanmosaic3.jpg

Славни и опитни в борбата, навярно и в бокса, са били и мизите, които Омир нарича ръкопашни бойци, а живелият по-късно Димитър Хоматиан отъждествява с българите от своето време. Вече бе спомената типичната за мизите особена прическа, за наше щастие има сведения на стари автори, от които става ясна и причината да се стриже част от главата, а в друга част косата да се остави да расте свободни. Описвайки бита на старите мизи Плутарх обяснява причината за носената от тези хора кика. Поради това, че мизите влизат в ръкопашен бой, те бръснат косата в предната част на главата, за да не може противника да ги хване за перчема. Тази особена прическа е наречена също Тезеида, по името на основателя на Атина - пеласгът Тезей- Plut. Thes. 5.1, 5.2, 5.4.Римски борец с бръсната глава и кика, Термите на Каракала, Ватикански Музей, изобр. А. Делакиеза

Състезания са провеждани не само след смъртта на благороден тракиец - като обред като обред в негова чест, но и по други поводи. В легендата за живота на Пелопс се разказва за това, че когато той поискал ръката на дъщерята на цар Еномай, царят го накарал да се състезават в надбягване с колесници, като тази надпревара не била е без рискове, защото съревноваващите се ползвали и копия. Тук навярно се касае за една особена традиция, която е гарантирала, че младоженецът притежава качества на силен мъж и опитен боец, който ще създаде здраво и способно поколение.

Напълно е възможно тази традиция да не е принадлежала само на благородническата прослойка, но и на останалата част от населението. Докато при гърците е практикувана евгенетиката – слабите новородени дечица са били безжалостно убивани, у нас е било различно. На индивида  е давана възможност да се развие, да преодолее определени физически недостатъци и да се превърне в човек от желязо. Така от една страна е избягвана излишната жестокост, от друга е стимулиран растежа на населението на страната ни.

Спортът действително е заемал важно място в живота на дедите ни. Те реално са и хората, които са организирали първите олимпийски игри. Тук е мястото да се отбележи, че в дълбока древност, цяла Гърция е обитавана от нашите предци, които по онова време са наричани траки и пеласги. За това свидетелстват не само Страбон, Херодот и Тукидид, но и най-древните селищни названия. Дори запалени елинофили като Джон Чадуик бяха принудени да признаят, че имената на Атина, Микена, Тиринт и т.н. нямат смисъл на гръцки.

Същото важи и за името на победител на първите олимпийските игри – Коройб (Кореб).  Преди доста време, лингвистът Пaул Кречмер (цитиран от Откупщиков) отбеляза съвсем уместно, че името Коройб (Кореб) не е гръцко по характер, a фригийско. Немският учен счита и огромните могили в Пелопонес за принадлежащи на дошлите с Пелопс фриги.

C особено, негръцко име е и първата жена победителка в Олимпийските игри, това Куниска. Някои автори смятат, че тя е лакедемонка, други споменавят, че нейния произход е неясен. Дори да не е дошла от Тракия, Куниска пак може да принадлежи на по-старото тракийско/пеласгийско население на Лакония, което гърците заварват и в по-късни времена асимилират. Джон Чадуик изказва предположение, че спартанските периойки са представители на по-старото микенско население. То определено е с тракийски, фригийски произход.

Не само олимпийските герои Коройб и Куниска не спадат към гръцкия етнос. Същото важи и за още жена победителка в дисциплината синорида – надбягване с колесница с два коня. Става дума за дошлата от крайбрежна Македония девойка Белистиха.Kуниска -Painting of Cynisca by Sophie de Renneville, Published in From Mme. De Renneville, Biographie des femmes illustres de Rome, de la Grèce, et du Bas-Empire (Paris: Chez Parmantier, Libraire, 1825)Самото название Олимпия мястото където са се провеждали спортните игри не е гръцко, това се знае прекрасно от лингвистите. То е сродно на името на делящата Тесалия и Македония планина Олимп, което пък е дадено от мизите, дошли от Мизийския Олимп.

За тази миграция от времената предшестващи Троянската Война знаем благодарение на Херодот-Her.VII.20. За заселване на фриги в територията, позната доста по-късно като Гърция, разказва Страбон, който обяснява, че Пелопонес е получил името си от фригиеца Пелопс -Strab.VII. За този човек Павзаний разказва, че провел от всички хора преди него най-славното състезание в чест на Зевс Олимпийски.

Някои древни термини засягащи спорта също показват, че хората създали ги не са гърци. Установено е, че титлата βραβευς-съдия на състезание по борба, не е гръцка. Жалко е само, че никой не свързва βραβευς с българската дума борба. Разбира се основната причина за това е, че старите българи бяха обявени за дошъл от Азия народ и макар никой да не бе представил доказателства, безпочвеното твърдение бе наложено под давлението на влиятелни хора.

Поради същата причина почти никой не обърна внимание на това, че думата ἆθλον-спортна награда (от която произлизат думите атлет, атлетика) няма смисъл на гръцки. Не бе потърсена изобщо връзка с имената на тракийските царе Атлесбис (Аутлесбис) Аудолеон (Одолеон), които са обясними със стблг. одолѣти-побеждавам. Гръцката дума ἆθλον-спортна награда не е нищо друго освен чуждото предаване на одолѣвание-победа.

Съдиите в олимпийските състезания са наречени агонотети, названието идва от думата агон/ἀγών-състезание, съревнование, борба, битка. Повече от ясно е, че агон/ἀγών е чуждото представяне на древния вариант на българската дума огън. Тя има значения –силно желание (за победа), а като епитет за човек – жив, темпераментен, буен.Тук държа да уточня, че Агнония е име на древен тракийски град, споменат от Стефан Византийски.

Друга интересна старогръцка дума е ἔρις/eрис-съревнование, състезание, спор. Поне за мен, тя е чуждото предаване на нашата дума ярост, която от своя страна има паралел в санскрит: irasyáti-той се гневи, той е яростен.

В старогръцкия език има още един интересен термин засягащ спортното майсторство. Става дума за ρετη/арете, тази дума е обяснима със стблг. реть-състезание, ретити сѧ-състезавам се. За да няма възражения, че българските думи са заемки от гръцкия, ще спомена това, че нашите реть, ретити сѧ-състезавам се, отговарят и на санскр. artháyati-той се стреми, той желае. Подбно на ἀγών, ἆθλον, βραβευς, негръцкия характер на ρετη е пренебрегнат.

Както виждаме, ако разгледаме подробно информацията от старите исторически извори, а и тази, която представя ономастиката, веднага става ясно, че не гърците, а нашите деди са основателите на Олимпийските игри. Нека не забравяме едно важно нещо – като цяло народите не променят характера си. Промени могат да навлезат в бита, религията и т.н., но характера на народа се запазва.

Ние винаги сме били деца на земята – трудолюбиви и активни, а и хора с железни тела, дедите ни са го доказвали многократно в различни войни. Гърците от друга страна са били деца на хитростта, царе на интригата, а и добри търговци, каквито все още са, нищо не се е променило.

Ако в миналото казионните учени не бяха попречили на популяризацията на работите на Ганчо Ценов и Георги Сотиров, доказващи, че ние българите сме потомци на най-старото цивилизовано население на Балканите, а и, че цяла Гърция е била населена с траки и пеласги, че реално дедите ни са героите от митовете, които гърците по-късно записват, то днес никой не би се очудил на твърдението, че далечните ни предци са създателите на Олимпийските игри.
Използвана литература:

1.Ю.В.Откупщиков, Догреческий Субстрат у истоков европейской цивилизации, Изд.Лениградского Университета, Ленинград, 1988;
2.Ал.Милев, Гръцките жития на Климент Охридски, БАН, София, 1966;
3.Г.Фехер, Ролята и Културата на Прабългарите, Значениетона прабългарската и старомаджарската култура в изграждането на цивилизацията на Източна Европа, Библиотека Елбеген, Издателска Къща Огледало, София, 1997;
4. В.Бешевлиев, Проучвания върху личните имена у траките, БАН, Археологически Институт, Епиграфска Поредица Nr. 8, София, 1965;
5.J.Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, 2005;
6.Pausanias’ Description of Greece, transl. A.R. Shilleto A.M. vol I, George Bell and Sons, London, 1900;
7.Herodotus, Histories, transl. G.Rawlingson, ed. T.Griffith, Wordsworth Classics of World Literature, Herofordshire, 1996;
8.Strabo, Geography, transl. H.L. Jones, ed. G.P. Goold, Books 6-7, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 1995;
9.Thucidydes, The Peloponesian War, transl. R. Warner, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1972;
10.A.J. Van Windekens, Le Pelasgique, Essai sur une langue indo-europeenne prehellenique, Publications Universitaires, Louvain, 1952;
11.J.Lempriere, Lempriere’s Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994;

Интернет извори (посл. вид. 14-06-2018):
Павзаний, Описание на Елада, Книга пета, превод Валерий Любенов Русинов https://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/12/onek5/
Jordanes, The Origin and the Deeds of the Goths, transl. Ch.C.Mierow http://people.ucalgary.ca/~vandersp/Courses/texts/jordgeti.html
Parallel Lives by Plutarch, published in Vol.I of Loeb Classical Library, 1914, Life of Theseus http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Theseus*.html
Римска борба 
http://www.wrestlingsbest.com/gifs/wrespictart01.html


106 коментара:

 1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон. Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия да се регистрират и да коментират с истинското си име. Който смята, че истината е на негова страна, няма от какво да се страхува.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дори читател да се придържа към културен тон, ако задава неудобни въпроси за евентуална дискусия с тези изисквания на автора на блога много ясно, че ще е цензуриран. Какво означават всички тези предприети мерки и изисквания за обикновения читател, много просто автора се страхува повече от разобличаване от коментиращите. Като мислите, че истината е на ваша страна, защо се представяте за жертва, че сте политически изгнаник поради откритията си? Не е хубаво да се лъже Спароток, но тези неща се учат в първите 7 г. вие сте ги прескочили нещо.

   Изтриване
  2. Не се страхувам от изобличаване защото пиша истината, а и не се крия - показвам името и лицето си. Вие от друга страна се криете, а нали знаете какво казва народа - Гузен негонен бяга. За Вас лично важи още една поговорка - Крадецът вика -дръжте крадеца!

   Изтриване
 2. Хубав материал, но си забравил да кажеш, че е от жанра измислици-премислици 🙂 Траките са измрели бая преди Аспарух моето момче, а ние идваме от Памир 🙂

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Що не вземеш да се гръмнеш .

   Изтриване
  2. Горният анонимен господин е от тези, които ми дишат във врата...Не мога да ги разбера - на една ръка растояние са, но не смеят да дойдат, да се видим очи в очи, да поспорим и да видим кой е прав. Понеже са много смели, коментират като анонимни умници...

   Изтриване
  3. Как тези минойски момчета и Максимин станаха траки? Ако обясниш по безпорен начин с аргументи, а не с предчувствия може да си помисля дали си прав? Умник.

   Изтриване
  4. Като човек който се интересува но не е в тези сфери. Искам да похваля начина на излагане в статията. Приятно леко и без много дати. Може би за вас това е неподходящо но за по-голямата част от читателите това е най-добре. Така материала се усвоява бързо и за дълго.

   Поздрави

   Изтриване
  5. За мен това е най-важното - новата информация да бъде разбрана. Доуточняване може да се направи по-късно.

   Поздрави!

   Изтриване
  6. До Анонимен14 юни 2018 г., 21:11 ч.

   Аз не определям минойците като траки произволно, за това си има предостатъчно информация. Минойските имена документирани с Линеар А са тракийски - Арей, Диза, Питак, Резос, Тетис. Минойските топоними Ида, Пергам, Гортиния, Сетоя, Даво отговарят на тракийските Ида, Идака, Пергам, Гордион, Сетидава, Даосдава...

   Минойската шнурова и линейна керамика пък има корени на Балканите, а и как да е различно?

   Колкото до Максимин Тракиец, това вече сме го разисквали ;)

   Изтриване
  7. Анонимен15 юни 2018 г., 9:13

   По какъв начин успяхте да разчетете Лениар А, че и имена да прочетете?

   Изтриване
  8. Памиреца е прав. От Памир може да идват някои негови роднини в Столипиново. :)

   Изтриване
  9. Шегата настрана, но ромите наистина идват от земите край Памир...

   Изтриване
  10. До Анонимен15 юни 2018 г., 9:13 ч.
   Анономни господине, госпожо, Вие питате- По какъв начин успяхте да разчетете Лениар А, че и имена да прочетете?

   Не зная къде сте живели последният половин век, но всеки що годе образован човек знае, че Линеар А е разчетен отдавна. Има само няколко идеограми, знака, за чиято звукова стойност, значеие, все още се спори.

   Ако Линеар А не бе разчетен, то през 1974 година, Дейвид Пакард нямаше да публикува книга със своето тълкуване на думите от минойските документи. Заглавието на книгата е Minoan Linear A.

   Няколко години по-късно, през 1979 г., Петер ван Сусберген публикува друга интересна работа - THRACIAN PERSONAL, ETHNIC AND TOPOGRAPHIC NAMES IN LINEAR A AND B.

   Ако нямате достъп до специализирана литература, то поне интернет страници има:

   SILABARIO LINEAL A http://proel.org/index.php?pagina=alfabetos/lineala

   Linear A Texts & Inscriptions in phonetic transcription http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/

   Linear A and Linear B https://www.britannica.com/topic/Linear-A   Изтриване
  11. Виж сега, едно е да има информация по някакъв въпрос, друго е дали тази информация не е неудобна за тия, които правят Аспарух роднина на Аятолах Хумейни. Като не им отърва нещо на кариеристите, те го обявяват за невярно, или изобщо не допускат информация по въпроса.

   Изтриване
  12. Кариеристите, които аз бих нарекъл посредствени човечета може да искат да ни сродят и с индийския цар Пор, но с подтискане на алтернативната информация няма да им се получи. За тях ще си остане позора, че съзнателно са използвани нечестни методи и съзнатело са работили против интересните на България.

   Изтриване
 3. Отново една прекрасна статия,Павел...с удоволстие чета всичко твое!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря!!! Тази тема е важна, за жалост не е засягана както се подобава от траколозите и историците ни.

   Изтриване
 4. Господине,щом сте от Памир,ходете си там...Павел,удоволствие е да те чета...прекрасна статия

  ОтговорИзтриване
 5. Хм, а да видим сега, днеска Путин открива футболното първенство в Раша, а Спорчо пуска мариал за спорта на траките славени, Ама изобщо нема връзка бе, хич не личи до кой стигат газо рублите.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря за забавния коментар!:)

   С такова поведение и такъв начин на изразяване ще направите от всеки непредубеден човек русофил. Мислете с главата си преди да кажете нещо.

   Изтриване
 6. Тракийките с татусите благороднички ли са? Знаете ли тракийски женски имена? Много ли се различават от българските ?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Херодот съобщава за татуировки при богатите траки, а някои наши учени смятат, че жриците също са носили татуировки. Интересното е, че по фрески, или атически вази, татуировки носят само тракийските жени.

   Тракийски женски имена са Зайка, Венда, Менда, Зорка, Керка, Ина, Нона, Сура, Мая.

   На Вас оставам да прецените дали се различават много от българските.

   Изтриване
 7. Спаро, не им се сърди на анонимките, аз ги разбирам много добре защото едно време те мислех за мошеник и чак като се срещнахме и лафихме разбрах, че си готин човек и казваш истината. И пак не ми беше лесно после са ги приема някои работи защото се иска време човек да се настрои на друга вълна. Ако идваш към Варна и имаш малко свободно време, обади ми се да те закаран на едно интересно място. Кирил

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Не се сърдя на никого. Зная до каква степен може да е замъглено човешкото съзнание, та преди 30 години аз също съм вярвал в ханове, шатри, а и в кумиса като национално питие...После се осъзнах :)

   Изтриване
 8. ирена янчева14 юни 2018 г., 22:36

  Поздравления за изключително изчерпателната статия, Павел ! Силно интригуващи са конните надбягвания, особено тези с колесници, както и нощните такива с факли (щафета). За боксовите игри досега почти нищо не се пишеше. Благодаря много !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ирена, реално може да се напише много повече, но ще стане скучен материала. Постарах се да подбера най-интересното и да го представя простично и ясно.

   Изтриване
  2. Ти пък сега защо си мислиш, че си по интересен. Пак си сътворил хронологическа боза, нерде минойци, спартанци, траки, че и Максимин намесил, който не е трак, след като родителите му не са.

   Изтриване
  3. Максимин е син на гот и аланка, но нека да видим какво се казва за готите и аланите в старите извори. Прокопий обяснява, че аланите спадат към семейството на готите - B.G.III.ii.1, B.G.V.i.3.

   На друго място, Прокопий твърди, че готите са същите хора, които са познати като гети-BG.V.24.30. Това прочее е и виждането на Йордан, Изидор Севилски, Сервий, Св. Йероним и др.

   Ако готите са същите хора като тракийския народ гети, а аланите принадлежат на семейството на готите, то не означава ли това, че и аланите са част от северните траки?

   Ето какво се казва в "Historia Augusta" за езика на Максимин Тракиец: "This youth, half barbarian and scarcely yet master of the Latin tongue, speaking almost pure Thracian" - Този младеж - полуварварин и говорещ лошо латински, говорейки почти ЧИСТ ТРАКИЙСКИ..."...

   Ето какво казват фактите - Максимин говори тракийски, не германски, нито ирански. За готите и аланите има предостатъчно сведения, че спадат към северните траки.

   Дори незавършил студент би трябвало да е в състояние да асимилира тези неща и да му просветне :)

   Изтриване
  4. Точно, ясно и много, много неудобно за враговете на истината, които треперят от страх да не бъдат изобличени и бутат разни тролове да идват тук и да отвличат вниманието. Не че им се получава де, те за това не смеят да се регистрират и да спорят открито като културни хора. Вие дерзайте Спароток, ние ще Ви четем и ще разпространяваме казаното :)
   Васил Добрев

   Изтриване
 9. Интересна статия.
  Частта където говорите за думите отново малко не ми се струва убедителна. Особено думата за "съдия". При условие че я свързвате с "огън,силно желание за победа,темпераментен и буен" то това по-скоро са думи които биха описвали атлетите а не един съдия,който трябва да е лишен малко или много от тези страсти за да може да отсъди правилно има ли ,няма ли нарушение.
  Но ми беше интересна вметката за еугеничните ритуали на гърци и траки.Реално нито едното нито другото е много хуманно.При условие ,че в един двубой,ако си неспособен и хилав боец,навярно си намираш смъртта.Но не може да се отрече,че много често сме чували за случай където хилави бебета се превръщат в силни и способни хора когато отраснат.Та бих се съгласил с изказването,че нашите предци са били по-мъдри и са давали шанс на новородения човек,да се докаже чак когато стане възрастен.Реално така пак накрая способния и силен войн създава поколение,но това дава възможност да се предотврати човешката грешка и жестокостта да убиеш новородено.А и реално ако това дете израсте като хилаво,неспособно,или уродливо,то има опцията просто да не се ожени и да създаде поколение. Та това ми направи впечатление.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Думите често променят смисъла си. Днес думата демон има отрицателно значение, но първоначалния смисъл е -орисник, определящ съдбата, този, койко дава орисия. Ван Виндекенс дава обяснение със гр. даоимай, санскр. дадами-давам.

   Ние винаги сме постъпвали мъдро, защото наистина Божиите пътища са неведоми. Понякога перфектни родители създава деца психопати, а бедни хора могат да възпитат дете, което да израстне и стане човек способен да промени съдбата на цял народ.

   Изтриване
  2. При повторно обмисляне,мисля че ще се съглася.Понеже може да гледаме на един рефер като човек който разпалва страстите. Несъмнено при всяко отсъждане,независимо дали справедливо или не,когато това не е в полза на човека или отбора който тази или онази група подкрепят,това винаги води до разпалване на страстите. Съответно има логика,дума която има значение "огън,нещо буйно" да е нарицателна за рефер.Както понякога ние наричаме хора които не можем да понасяме - "дразнители"

   А за последната част от отговора ви.Да,така е.Не беше ли Платон във своята "република" който говори за трите вида хора.Златни,Сребърни и бронзови. И че понякога в семейството на Златни родители се ражда бронзово дете. И обратното,в семейството на бронзови родители може да се роди златно дете.

   Изтриване
  3. Платон явно е попил доста от учението на дедите ни и им е бил признателен. Той от една страна признава варварския характер на някои гръцки думи, от друга дори се осмелява да определи тракийските лекари като по-мъдри и по-способни от гръцките.

   Изтриване
  4. Здравейте,

   Не трябва да забравяме, че в древността на особена почит е силата на човека и неговата външна красота. По този начин древните общества са били сигурни, че ще устоят на враговете си и ще се запазят и множат. По-късно те са установили, че често такива слабовати (хилави) деца, дори хроми, са се развивали благоприятно в някаква насока, за да заслужат някакво благоприятно положение в обществото, при което също са били от полза за останалите. Това е довело до по-хуманно отношение към тези деца и хора. От легендите и историческите извори се вижда, че такова отношение са имали повечето тракийски племена (общества), както и северните елини за разлика от южните - спртанците, които повече са държали на физическата сила. При тях са убивани хилавите деца след раждане, а тези, които не са издържали в гимназионите, са ставали роби (илоти). На север много от тези деца са ставали умни и хитри хора. В потвърждение на казаното са Омир (сляп, по всяка вероятност тракиец, обявен около средата на VIII в. пр.Хр., когато са събрани съчиненията му и са редактирани по заповед на управителя на Атина), трака Езоп (хилав, с гърбица), слабоватия Демостен (пелтек), Диоген и др.

   Благодаря Ви, г-н Серафимов, за просто и яснонаписаната публикация, на което е много трудно да се опонира.

   Поздрави,
   АКК

   Изтриване
  5. Ако не се лъжа, Омир е наречен меон, а меоните спадат към тракийската общност, по-точно тази на мизите, които Хоматиан нарича българи.

   Изтриване
 10. Анонимен15 юни 2018 г., 1:03

  Благодаря за интересната статия.Впечатли ме написаното за надбягването с колесница с два коня за жени,защото съвсем скоро една стара жена ми разказа история за традиция от недалечно минало по селата.А именно, как млади жени са впрягали красиво изписани двуколки,самите те са се нагиздвали с носии и накити и са обикаляли демонстративно околните села,яздейки прави като вихър ... Не знам дали е за демонстрация на сила,смелост,спортен дух или далечен отзвук от стари времена,но факт - българките го могат това, е правили са го до преди 50-60години поне,сега коне и млади жени по селата едва ли има :-)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Можете ли да дадете повече подробности - за коя част от България става дума? Чувал съм за двуколки наречени фърдуни, т.е. бързи като фъртуна, но за особени надбягвания с тях нямам сведения.

   Изтриване
  2. Селото е Извор,Видинска област,а двуколката на жената е продадена в Гърция преди 10+години.Не знам за названието фърдуни,в този регион им казват двуколки или файтони.Относно думата фъртуни знам,че има село към Трявна с името Фъртуни,но дали означава снежни стихии или нещо друго - не знам

   Изтриване
 11. Здравейте, хубава статия благодаря.Спорта е бил много важен за предците ни. Наскоро гледах по National Geographic
  за древните минойци .Водача им не е бил наследствен а се е избирал след Спортни игри включващи: риторика и музика.
  Наскоро имаше изложба (може още да върви) "Спортът в антична Тракия" познайте хрантутниците как ни я представят
  насладете се:(https://www.vbox7.com/play:21a60b9549 ,http://bnr.bg/post/100962603/izlojbata-sportat-v-antichna-trakia-kaleidoskop-na-sportnite-nravi-v-drevnostta) иначе изложбата е прекрасна.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. По принцип у нас изложбите все още се дирижират от старата номенклатура, която за жалост си подговтя заместници, които да гарантират, че изобличение няма да дойде скоро. Май са твърде големи оптимисти :)

   Изтриване
  2. Интересно е ,че NatGeo е са направили подобна статия.Навярно идеята е да покажат ,че развита древна цивилизация ,едва ли е била демократична.Макар,че си вкарват авто-гол,понеже това по-скоро ми изглежда на един вид диктатура.Най-силния печели.Което не е нещо лошо.Водачът на едно племе или нация,трябва да е възможно най-способния,който се е доказал,а не някой който изглежда добре,приказва добре,обещава много,навярно купува някой друг вот и нищо не разбира от важните за неговите избиратели теми,та за това си назначава и екип от експерти,които му казват какво да прави и така те реално са на власт а не той.

   Изтриване
  3. Най-добрата система на управление е тази, при която народът е толкова силен и активен, че сам може да излъчи, а и да свали управник. Ето така обединена България, след 681-ва устоява векове наред домогванията на Римската Империя - Византия.

   Изтриване
 12. Към Г-н Никола Невенов и не само към него

  Г-н Невенов, медиите ни уведомяват, че в култовата местност „Мишкова нива“ в Странджа планина се възобновяват древни тракийски мистични ритуали. Бихте ли дали Вашата оценка за едно подобно явление в нашето съвремие?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Позвволявам си да отговоря аз. Ако някой твърди, че въстановява древни тракийски обреди, или е много нагъл и заблуждава най-безсрамно, или е за психиатър.

   За Бога, та нашите традиционни български обреди не са ли стара тракийска традиция! Ако някой се опитва да измисли нещо ново, то едва ли намеренията му са чисти, а мислите са му наред.

   Поднасям на всички свои читатели искрени извинения за суровия език, който ползвам, но някои хорица преминават всякакви граници и поведението им трябва да се характеризира правдиво, без завоалиране.

   Изтриване
  2. http://news.bnt.bg/bg/a/vzstanovki-na-drevni-rituali-v-kompleks-mishkova-niva

   Уважаеми Г-н Серафимов,

   Горе съм публикувал линка, който е предизвикал гнева Ви. За съжаление авторът на новината не е оповестен. Мисля, че не е проблем да се издири с препоръка да бъде изпратен в психиатрията.

   Изтриване
  3. И аз съм на мнението на г-н Серафимов.Бях пуснал коментар който има подобно заключение(който явно не е бил одобрен),че реално всяка възстановка на древни "тракийски" ритуали,реално заблуждава масите.Понеже древните тракийски обреди са безследно изчезнали.Къде насилствено,къде естествено изоставени от същите тези Тракийци в полза на християнството. А ценните и стойностни ритуали,реално днес са част от християнството.Така от една гледна точка,може би желаещия да изпълнява древно тракийски ритуали,би имал по-голям успех ако изпълнява християнски такива,отколкото модерните фантазии.

   Изтриване
  4. Реално, древните ритуали са запечатани в нашия фолклор. Просто няма какво да се възстановява, нужно е само да се следва традицията.

   Прочее, спомняте ли си на коя дата и приблизително в кой час пуснахте коментара, който не се появи?

   Изтриване
 13. Анонимен16 юни 2018 г., 0:12

  Във времето, определено ни да прекараме на тая Земя, се срещаме с различни истини. Истината, изложена в тая статия е доста радушно приета от публиката. Благодарение на нейното приложение се пребиваме и избиваме един друг кой както свари.
  Има и друга истина, която е противоположна на горната. Тя е изразена чрез думите:
  „Проклет да бъде онзи, който се уповава на човек, който прави плътта своя мишца и чието сърце се отдалечава от Господа“. Еремия 17:5
  „Духът е, Който дава живот; плътта нищо не ползва...“ Йоан 6:63
  С всичко това не искам да препоръчвам или да отхвърлям едното или другото. Всеки има право сам да реши за себе си. Но си припомнете Давид и Голиат. Голиат е бил филистимец и ние тук вярваме – наш роднина.

  ОтговорИзтриване
 14. Към Анонимен 16 юни 2018 г., 0:12 ч. Вие се позовавате на цитати от еврейската политическа доктрина, част от която е християнството, идентично с Петокнижието от Талмуда, част от Юдаизма. Мисля, че тракийската максима е "здрав дух в здраво тяло". Само съчетанието от двете дава съвършенство. И привеждайки примера от Книгата с Давид и Голиат никак не заставате на страната на "нашия роднина". Защо не приведете и примера с Естер и шаха на Персия, това също са част от "геройствата" на евреите описани в Стария Завет. Така се поставяте в служба на чужд дух, ако разбира се сте българин с тракийски корени и дух, а не шабец гой.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Уважаеми господине от 16 юни 11:46
   Бях Ви изпратил обстоен отговор с доказателства, който странно не се появи, затова ще си позволя да бъда директен.
   Това, че християнството било „част от еврейската политическа доктрина“ е глупост на глупостите!
   Тракийската максима на Залмоксис е „първо излекувай духа на човека, за да можеш след това да излекуваш и тялото му“, а не Вашата.
   Не мога да застана на страната на „нашия роднина“, който е толкова глупав да разчита единствено на физическата си сила, пренебрегвайки по-важни приоритети, защото обичам роднините ми да побеждават, а не да губят. Вие като добър патриот такъв пример за подражание ли бихте дали на сънародниците си?

   Изтриване
  2. Към Анонимен16 юни 2018 г., 23:45 ч. Господине, не зная за какви доказателства става дума и за какво точно са нужни доказателства. Филистимяните са живяли в Палестина, а следователно евреите са нашественици, доведени от Адат-Яхве. Палестина няма значение на иврит. А Библията-Книгата, по-точно Стария завет е пълна с "геройствата" на евреите, т.е., поразиите и вредите причинени на други народи от евреите. За животоописанията на Йешуа- Христос е ясно кой е канонизирал действащите. Струва ми се, че ако човек е здрав, няма от какво да се лекува. И тази алегорична история за овчарчето Давид Вие приемате за чиста монета, а не за политически метод за въздействие! Забележете, евреите са служили при филистимците, както и гърците при пеласгите. Защо и кой е отнел Палистина от филистимяните и я е дал на този скитнически народ, евреите. Защо и кой е довел гърците в Аркадия и как те се изтласкали пеласгите. Гърците също са семити. Обяснете ми кои са по-важните приоритети от това да спечелиш войната. Не Давид, който впоследствие става цар е унищожил филистимяните. А да смяташ народа дошъл от остров Крит, филистимяните, за глупави е неприемливо. Предпочитам да се върнем при корените си, еврейските политически доктрини не ни вършат работа. Предпочитам на спортните екипи на нашите спортисти гордо са са изписани кирилските букви. Ако ще е война, като на война. А девиза "здрав дух в здраво тяло" е девиза на Олимпийските игри.

   Изтриване
 15. Светкавично сте пуснали последния ми коментар, преди да сте публикували този преди него. Случайно ли е станало това?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нямам представа как е станало това, може някой друг да се е заел с модерирането, а може да е и някакъв бъг в сайта.

   Изтриване
 16. По-долните цитати (и още доста има) са по въпроса за това дали българите са древните жители на Балканите или не. А иначе и до Памир са стигнали, както и до Китай,Япония, Индия, Тибет. Въпросът е от къде са тръгнали да цивилизоват Азия. И кои сме ние, съвременните българи. Памирски българи или наследници на онези, които не са мърдали от тук.
  Иоан Цеца:
  "...с тях бе Ахил, многославният син на Пелей и Тетида, чийто известен родител беше Хирон - философа. Бе предводител на хуните, българите-мирмидонци."
  Йоан Малала:
  "...И така споменатият Ахил заминал заедно с Атридите, като водел своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи."
  Според Лаоник Калкондил (1423 - 1490) трибалите са най-древният и най-големият от всички народи и "сега те биват наричани българи".
  Страбон: "а самите фригийци са българи, народ тракийски".
  Н. Бенинска

  ОтговорИзтриване
 17. Уважаема Госпожо Бенинска,

  С тия Ваши цитати Вие окончателно ще развалите съня на продажните казионни историци!
  Знаете ли нещо повече за произхода или значението на името „мирмидонци“? Има ли то например някаква връзка с името на река Дон? Подобно собствено име е разпространено най-вече в северната част от земите на трибалите. Както винаги, при възможност бих бил благодарен и на отговор от страна на Господин Серафимов.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Аз лично не смятам, че името на мирмидоните е свързано с това на река Дон. По-скоро името мирмидони е свързано с топонимите Румбо-дона, Миг-дония, Маке-дония, като елемента -доно може да се обясни с присъстващата в българските македонски диалекти дума доно-дъно, повърхност, земя.

   Възможно е Мирмидония да идва от *Muramdonia-земя на мурите (вид иглолистни дървета). Със същата семантика е и географската област Буковина.

   Изтриване
  2. Здравейте,

   Аз съм срещал, нашите "историци" извеждат името от мравки. На гръцки τα μυρμήγκια - мравки. И те казват, че името е екзоним, защото мирмидонците били много като мравките и се движили във война като палчищата на мравките. Не съм убеден в това, но е хубаво да се дават и други становища.

   Поздрави,
   АКК

   Изтриване
 18. СЛУЧАЙНОСТ ЛИ ???

  Днес е подписано съгласието за новото име на Република Македония. Това става в селцето Псарадес(Рибари), старото му име – Нивици, на брега на Голямото Преспанско езеро близо до точката, в която се допират границите на Македония, Гърция и Албания. Симпатично селце, в което допреди години спокойно се разбираш на български(други националности тогава липсваха), с гостоприемни ресторантчета и ново хотелче.
  На една крачка разстояние е Малкото Преспанско езеро с емблематичния остров СВ. АХИЛ, на който е била любимата резиденция на цар Самуил. От нея съществуваха само останките от голямата църква. Една дестинация, където човек усеща полъха на отминали времена...

  ОтговорИзтриване
 19. Аз лично съм привърженик на хипотезата, че мирмидонци произхожда от "Едони", като пред племенното име е добавено гр. "мирм" - мравка, многоброен (или стройно организиран?) - мирмедони - мирмидонци. Изглежда ми най-логична. Кръстници на река Дон са аланите, "дон" означава просто река, вода. Етимологията е в скитския език. С други думи - всичко е навързано и води отново до Балканите. Едоните също са живели до река - Струма. Смята се, че са един от съставните етнитески елементи и на макеДОНите.
  Н. Бенинска

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Няма запазени алански глоси, а думата дон-река, присъства в осетинския, но само присъства...Благодарение на генетичните проучвания вече е ясно, че основната хаплотрупа при осетинците е G2, а не R1a както при скитите и техните роднини.

   Изтриване
 20. Изобщо, ако се приемат Балканите за отправна точка, фактите се навързват в поразително стройна логическа верига. И по-горе, пообъркала съм името на Лаоник Халкокондил, защото го цитирах по памет. Извинявам се.
  Н. Бенинска

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря Ви за подробния отговор.

   Изтриване
 21. Колеги любители-историци, ако искаме да стигнем до истината, не бива да се плюем взаимно. Всички, които твърдят, че българите са направили чудеса в Памир, че са в основата на Персия, че са имали високо развита култура в Тибет, че са били царе на Индия и т.н. имат много голямо основание за тези твърдения. Грешката е единствено в допускането на това, че ПРОИЗХОЖДАТ от тук или там. Ако се поровите в легендите, които пазят тези народи за произхода на културата си, ще разберете че при всички тях се говори за "бял цар" (Индия), "бял конник" (Тибет), "жълт (рус) император" (Китай) и т.н. дошъл от Запад/Северозапад и донесъл всички знания, които имат. Носителят на знанието при всички е описван като представител на различна (от местното население) бяла раса и винаги идва от някаква западна посока. За Индия директно се твърди, че това са царете на Балхара (Бактрия), т.е. те са вторични приемници: Балканите - Балхара - Индия. За да се разбере какво всъщност се е случило по пътя на коприната например, препоръчвам четене на пътеписи - от автори, които нямат никакво отношение към България и българите, т.е. те са максимално ОБЕКТИВНИ. Те просто описват какво виждат, какво им разказват из местните села, къде как изглеждат хората, какви легенди съхраняват, какъв е техния бит и в какво вярват.
  Н. Бенинска

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Държава Балхара няма, ако някой ми посочи летопис от преди IX век, в който да е споменато името Балхара, ще го почерпя. Балхара не е име на държава, а арабското предаване на индийската титла, име vallabharaja. Човекът наречен Vallhabharaja е живял в Южна Индия, а не в Афганистан, там където е Балх.

   Изтриване
  2. Анонимен22 юни 2018 г., 8:00

   Няма и държава Тракия, и народ траки.

   Изтриване
 22. Г-н Серафимов, това да твърдите категорично, че няма държава Балхара и точка по въпроса, защото за сега! не познаваме източник от преди 9-ти век е същото като твърдението на противниците Ви, че българите не са тракийски народ, защото няма племе "българи", споменато наред с останалите стари тракийски племена с точно това име. Една държава, наречена Бактрия от гърците е повече от логично да бъде наречена Балхара от арабите, особено при положение, че главният й град се нарича Балх. Макар да познаваме източник на името едва от 13 век, това не означава че няма такива по-ранни. Все пак арабският географ Димашки не си е изсмукал името от пръстите. Вие също правите подобни логични умозаключения в подкрепа на Вашата теория (която и аз споделям!)при тълкуванията си. А по въпроса какъв е произходът на индийската титла, не ми се започва. Призивът ми да се обедини всичко, което знаем, за да стигнем до генералната истина не подейства. Категоричността при отричане на нещо, за което все още нямаме достатъчно информация (но имаме основания за изследване!) не води до обективни заключения. Точно така се действа и когато се отрича тракийският произход на българите!
  Н. Бенинска

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нека се придържаме към фактите! Бактрия никога не е наричана Балхара от арабите. За държавата на балхара-vallabharaja, са писали автори по-рано от Ал Димашки, като тя е локализирана в Южна Индия, не в Северен Афганистан.

   Ето цитат от работа на д-р Саид Мохамед Хусаин Наинар: “The kings of these dynatsies always have for one of their titles ‘Vallabha Raja’ the Arabic form of which is Ballahra, or Balhara.” – “Arab geographers knowledge of Southern India”, Other Books, Kerala, 2011, с.118.

   Реално, Балхара е арабска дума, явяваща се арабското предаване на индийска титла. Самото население на страната, над която е властвал Vallabha Raja говори неиндоевропейски език, който няма нищо общо с българския. Пътешественикът Масуди твърди, че столицата на Балхара е наречена Манкир и там населението говори езика кирия – Наинар, с.131. Става дума за речта на дравидско население на Южна Индия – Амитав, с.213.

   Ако населението на балхара не говори индоевропейски, а дравидски език и нито един автор не го е свързал с населението на Дунавска България, то само фантазьор би определил населението на индийска балхара като българи.

   Колкото до моите методи, явно не сте запозната с работите ми изобщо. Името българи, във формата Vulgares е споменато от анонимен римски хронограф през 354 година. Малко по-късно, някъде към 380-та година, на картата на Св. Йероним, цяла Мизия е обозначена и като България -Vulgaria. За да се наложи ново име се иска поне век, а това означава, че Мизия е обитавана от българи поне от 250-280 година. В периода 280-380 година, земите на юг от Дунава са обитавани предимно от траки, като в този период никой не говори за идване на нов народ българи. В такъв случай какво ни спира да приемем, че българи и едно от племената на мизите.

   Прочее, в старите землища на мизите в Северна Гърция са живели хората, чието племенно название е прототип на народностното ни име. Става дума за живелите по времето на Троянската Φλεγύες, за които смятам, че имстинското им име е бльгии.

   Изтриване
  2. Представям Ви материал от енциклопедия Ираника. Вижте дали поне веднъж някой е назовал Бактрия с името Балхара.

   Ако никой стар автор не е направил това, то не е ли безотговорно и подвеждащо да се твърди, че има такова нещо?

   BACTRIA

   http://www.iranicaonline.org/articles/bactria

   Изтриване
 23. Г-н Серафимов, как според вас са наричали арабите Бактрия (инд. Балхика или Бахлика, кашм. Балахара) преди гърците да въведат това име? Защото така наречената Бактрия се споменава твърде често и нашироко в индийските източници като Махабхарата, Атхарва Веда и пураните. Т.е. тя е доста по-стара от гръцкото си наименование. Има доста обстойни изследвания на проф. Сингх и проф. Мушура, които категорично доказват, че споменатите бахлики/балхики са именно бактрийците. Моето лично мнение дори е, че тя не се е наричала по нито един от изброените начини, а те са просто вариации на непроизносимото Българа. Не мисля, че е безотговорно и подвеждащо да правим логични умозаключения, при положение че истината се укрива старателно от нас. Както казах и Вие често точно това правите. Сега не говорите ли за прототип на име, от което логично извеждате името "българи"?! Какво по-логично от Балх - Балхара в арабския? Балхиките са така сериозно застъпени в индийските източници, че от къде произхожда дадена титла в Индия не бихме могли да бъдем сигурни. Това, че индийски владетел властва над неиндоевропейско население не отхвърля възможността самата ТИТЛА да произхожда от индоевропейски език. Изобщо не съм говорила за индийска Балхара - сложила съм в скоби Бактрия, за да е ясно за коя точно говоря. Що се отнася до римския хронограф - това е основното за което се хващат противниците на автохтонната теза - че името "българи" се появява чак 3-4 век. Това не пречи да ровим по-надълбоко и по-назад във времето, за да търсим корените на името си на Балканите, нали? Нищо, че никой по-ранен източник не го е споменал точно в този му вариант(поне от досега известните). Аз не се интересувам единствено от Балканския ни произход, но и от преселението, от цялостния процес. От къде са тръгнали българите, къде са се разселили, какво са създали по пътя си. За мен Бактрия (щом така предпочитате) е една от Българиите на едни от ранните преселници и е вторична култура, пренесена от Балканите. Не разбирам защо с такава страст се хванахте да развенчавате името Балхара, тъй като това кой как точно е наричал тази държава е въпрос на особеностите на различните езици и по никакъв начин не променя фактът за нейното съществуване и влияние за индийците.
  Н. Бенинска

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Арабското име за Балк, Бактра е Umm Al-Belaad, а не Balhara.

   Baktria не е гръцко, а персийско название, което гърците копират.

   Нито за гърците, нито за римляните е било проблем да напишат Balhara, но това не е сторено. Причината е проста - по време на Античността името Balhara не е съществувало, то е наложено от араби през IX век.

   Титлата валабхараджа действително е обяснима на индоевропейски, по-точно санскрит, валабха означава любим, а раджа е цар, господар. Такава титла в Дунавска България не е засвидетелствана. На наша територия нe ca засвидетелствани типични за бактрийците титли като šaonano šao, asbarobido, oazarko fromalaro, šaurabo, uazaroxto,karalraggo.

   Ако действително Балхара бе име на Бактрия, за мен не би било никакъв проблем да спомена това, с лъжи обаче не мога да се примиря.

   Дедите ни са повлияли населението на Бактрия, все пак Плиний локализира траките сарапари до Бактрия, но от влияние на балканци върху азиатци, до прототип на народностно название има голяма разлика.

   Изтриване
 24. Апропо, линкът на Енциклопедия Ираника е на английски език. Това са преводи на източниците, не оригинали. Разбира се, че навсякъде ще пише Бактрия. Ако четете индийски източник, там вместо Гръцка Бактрия , например, ще срещнете Балхика-Явана, което означава същото и се използва след почти мирното завладяване на Бактрия от Александър Македонски чрез женитбата му с Роксана.
  Н. Бенинска

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. За да не си помислят читателите на блога, че разпространявате невярна информация, бихте ли представили сериозен източник за това, че Балхика-Явана е индийско название за Бактрия?

   Изтриване
  2. Анонимен18 юни 2018 г., 1:30

   Бих. Дори съм споменала някои по-горе. Особено ако публикувате и останалите ми коментари, които незнайно защо липсват. Разпространявам невярна информация в блога Ви? Ще ме уморите от смях. Изглежда не понасяте аргументирани мнения, различни от Вашето. Публикувате само малоумни заяжданици, за да изглежда, че не се плашите от спор. Затова ще Ви спестя какво още знам. Това не е спор - Вие ме обвинявате в лъжа!? Аз не съм казионен историк и мога да изследвам каквото си поискам и да си съставям лично мнение, проучвайки фактите, г-н Серафимов, осъзнайте се! Оставям Ви да властвате във Вашия блог като пълноправен най-знаещ господар и генератор на цялата истина на истините. Всички останали са просто преднамерени лъжци? Това е самочувствие, достойно за съчувствие и няма да Ви отведе до истината със сигурност. За съжаление всички, които започват с добри намерения и получават масова подкрепа, в последствие развиват мегаломания и нетърпимост към всяко мнение, различно от тяхното. Както казах в единия от непубликуваните ми коментари, изгубих смисъла на спора. Както и интереса си към Вашия блог на единствената велика, известна само на Вас истина. Жалко. Изгубихте един поддръжник. Но може би точно това е било и намерението Ви. Да не би да Ви дразня с прекалена информираност? Сега можете да разясните на всички колко сте прав и как аз лъжа (не мога да не се разсмея.) Няма да имате повече опонент в мое лице.:)Все едно ми е дали ще публикувате коментара ми. Виждам, че подхождате доста изборно в това отношение. Важното е Вие да го прочетете.
   Н. Бенинска

   Изтриване
  3. Не е почтено да се приписват на други хора неща, които не са казвали. Никога не съм казвал, че лъжете. Помолих Ви да представите сериозен извор за подкрепа на своето твърдение, че индийцита наричат Бактрия Балхика-Явана. Вие така и не направихте това...и изгубихте интерес за спора.

   Приемам всяко мнение, което е подкрепено с факти. Ако някой разпространява невярна информация защо трябва да я приемам???

   Казвате, че съм изгубил един поддръжник. Вие наистина ли мислите, че правя всичко, за да събера поддръжници? Прочее, не ми трябват поддръжници, които се опитват да наложат невярна информация.

   Колкото до приписаната ми мегаломания - представете един сериозен извор за това, че Бактрия е наричана Бахлика-Явана от индийците и аз ще се извиня публично.

   Прочее, аз Ви дадох информация за това как арабите наричат Балк, Бактра, но Вие не пожелахте да коментирате. Защо, нали фактите са важни, нали истаната е важна? Когато обаче истината бъде поднесена, Вие бягате. Нищо, аз ще дам информацията още веднъж:

   "Umm All-Belaad is the Arabic name given by the native population of Afghanistan's Balkh province to the city of Balkh or Bactra. Umm Al-Belaad means Mother of All Cities. In the Vedic literature it is known as Bhakri, thus it became Bactria and Bactra as the area where Hellenized due to the conquests of Alexander the Great."

   Създавате впечатление, че сте човек, който прави опити за манипулация и когато го хванат изпада в истерия и променя темата. На такива "приятелски настроени" коментиращи съм се нагледал.

   Изтриване
 25. Уважаеми Госпожо и Господине,

  Един научен спор е по-скоро положително явление, когато се води за изясняване на истината, без амбиции за налагане на собственото мнение. Историята не е математика и наличието на различни становища е допустимо. И какво по себе си е „Балхара“ съвсем не е толкова важно, колкото истината за „България“. Да се пазим от сценария на типично българската поговорка: „Вместо да изпишем вежди, да извадим очи“! Гарантирам ви, че ще има много, които да се радват на едно такова развитие!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Анонимен18 юни 2018 г., 0:07

   Благодаря за коментара Ви! Напълно съм съгласна с Вас. Мисля, че г-н Серафимов е особено чувствителен на тема памирски произход на българите, тъй като Бактрия стана популярна с името Балхара благодарение на Петър Добрев - основният защитник на тази теория. И така пропуска факта, че аз не съм неин защитник, а точно обратното - защитаваме една и съща теза, тази за автохтонния произход. Все пак радвам се, че го предизвиках. Научих някои нови неща :)
   Н. Бенинска

   Изтриване
  2. За мен най-важното е истината. Ако някой разпространява невярна информация, която внушава, че Балхара и болхики са прототипи на България и българи, мисля, че е редно да се каже истината, цялата истина. Нали за истината говорим?

   Изтриване
  3. Анонимен18 юни 2018 г., 0:45

   Никой от нас не знае цялата истина, г-н Серафимов. Тя е твърде забулена в дебрите на древността. Да твърдите, че Вие знаете цялата истина, а останалите изследователи просто "лъжат" е абсурдно и доста помпозно изказване! Всеки има право да изследва и да прави умозаключения, това не дава право на Вас да го обявявате за преднамерен лъжец. Имам какво да отговоря и на последното казано по-горе от Вас по темата, но изгубвам смисъла на спора. Ако търсите истината, ще ви трябва по-широк мироглед.
   Н. Бенинска

   Изтриване
  4. Eто, отново ми приписвате неща, които не съм казвал :) Къде твърдя, че аз зная цялата истина? Вместо да си измисляте неща, би било по-почтено или да представите извора, в който Бактрия е наречена Бахлика-Явана.

   Пак казвам - докажете, че индийците са наричали Бактрия Бахлика-Явана и аз ще поднеса извиненията си.

   Мисля, че читателите могат да преценят кой е прав. Аз Ви представих арабското име на Бактрия - Ум ал Балаад. Представих Ви данни какво означава Балхара - vallabharaja. Представих Ви данни, които показват, че държавата на vallabharaja се е намирала в Южна Индия, а не в Северен Афганистан.

   От ваша страна аз не получих точна информация, а вместо това Вие отправихте злобни подмятания и сменихе темата, вместо факти минахте на ad hominem.

   Имам си трески за дялане, правя грешки, но в едно нещо съм последователен - не се съгласявам с хора, които идват с хвалебствия, представят се за приятели, а същевременно замърсяват истината със заблуди.

   Изтриване
  5. За кой ли път се убеждавам, че живеем в идиотска държава, с малоумни управници http://terminal3.bg/sbogom-skaptopara/
   П.Дръндаров

   Изтриване
  6. Управниците ни се правят на хитри, но са токова примитивни, че се съветват с казионните „учени“ какво да правят. А последните това и чакат: „Пускайте булдозерите без колебание! Няма защо заради някакви незначителни развалини да пречим на българите при всяка възможност да палят колите и с пълна газ да се втурват към Гърция, за да си харчат там паричките според кефа.“

   Изтриване
  7. Май управниците ни не са нито малоумни, нито примитивни, а просто зависими и податливи на влияние на чужди лобита и политици.

   Изтриване
 26. Уважаема сънароднице от земята на трибалите,

  Вашата звезда в блога изгря така бързо, както заплашва да угасне. Нима е нужно да се изявява такова ожесточение в спор за някаква си Балхара?! Дано да се лъжа, но работата май започна да понамирисва на съвсем друго... Единственото Ви извинение би била известно голямата уста и на други наши землячки от типа на почтена политическа дама от село Крушевица.
  Когато една крепост не може да бъде превзета и унищожена отвън, византийците винаги са си вербували някого, който отвътре да им помогне в намерението. Простете, но ние сме длъжни да подозираме всекиго, който се проявява по подобен начин.
  Не зная на каква възраст сте, но мисля, че Г-н Серафимов заслужава поне малко повече уважение от коментиращите в собствения му блог. Надявам се да намерите най-правилното решение в интерес на България при създалата се ситуация.
  Землячески поздрав.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Вие сте прав за това, че работата замирисва на нещо друго, сега съм доволен, че не само на мен ми се струва, че Бенинска е провокатор, който иска са очерни Спароток. Аман от вълци в овчи кожи, от 'приятели' с нож в пазвата, от 'съмишленици' със скрити намерения, аман! Напоследък атаките към автора на този блог зачестиха, но са и по-рафинирани в сравнение с миналото, а това означава, че негодниците са се обединили срещу Спароток. Но той има много приятели, реални и виртуални, щом устиска девет години, ще устиска поне още девет като мъжкар.

   Изтриване
 27. Аз гледам много да не се меся, само чета и не коментирам защото Павел ме отсвири отдавна защото ми бяха бая пиперливи коментарите. Ама едно нещо не мога да премълча - човекът е по точното, приказва като има писано, трае си като няма писано. Вярно, докачлив е, арогантен е, но не лъже и не манипулира като Н.Беновска.
  К.Колев

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Бенинска е фамилията на госпожата, която изкара Павел по-черен от дявола, Беновска е фамилия на една журналистка :) Те и двете фамилии май не са български де, но дали Бенинска се казва наистина Бенинска, това вече е друг въпрос :)

   Изтриване
 28. Кажете ми Серафимов защо за вас е важно да няма Балхара? Нали пишете за Дионис в Индия и за неговите наследници? Защо болхиките да не са хора от Балканите? Вие ли сте единственият който намира истината?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Аз не отричам Балхара, а само обяснявам, че названието на Балхара просто няма как да е свързано с името българи по две основни причини. Балхара е арабското предаване на валабхараджа, като това название е записано най-рано през IX век - 500 години след първото официално споменаване на етническото име българи - Vulgares.

   Там където властва балхара-валабхараджа, населението говори дравидски език, а самия регион е в Южна Индия, не в Северен Афганистан.

   Изтриване
 29. Балхара е толкова близко до България, защо отричаш очевадното бе Спароток, или може би трябва да прекръстим страната ни Тракия та да станеш доволен?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Г-н Серафимов вече заяви ,че се придържа към фактите .Фактите са източника на история , не нечии фантазии.
   Шопов

   Изтриване
  2. Господине, да не би да искате да кажете, че Балхара е идентична с Раджастан. В България има голямо количество "българи" от Раджастан. Дори и "западните ни приятели" не пропускат случай да подчертаят това.

   Изтриване
  3. Троловете побързаха да се намесят на страната на г-жа Бенинска. Много лош знак за нея!

   Изтриване
  4. До Анонимен18 юни 2018 г., 16:57 ч.

   Балхара може да е близо до името България, но това не доказва нищо. Шотландската гаелска дума balgair също прилича на България, но значението на balgair е лисица.

   Част от дедите ни са колонизирали Средна Азия, възможно е сред народът бахлика да е имало и хора, които се явават наши роднини, но аз лично не съм намерил никакви доказателства за това, че бахлика, вахлика, бахлава и т.н. е прототип на името българи.

   Не виждам причина да наричаме страната си Тракия, немците също не казват на държавата си Немция. България е правилното име, то е древно, а корените му са на Балканите.

   На свой ред аз искам да попитам - Защо е толкова важно за Вас дедите ни да идват от Балхара?

   Изтриване
 30. За всеки, който се съмнява, че сме потомци на Траките. Внимателно да се вгледа във всички Български обичаи и стари подчертавам стари традиции. Внимателно да разучи носиите на бабите и дядовците си, защото има още живи от тях, които са ги носили на млади години. Да се вгледа във облеклото на фолклорните състави. Повече от тези живи доказателства какви? Да господин Серафимов си прави труда да посочи още, но кой да оцени? А по-лесно е да си затваряме очите и да търсим кусури на хората които се мъчат да ги отворят. Благодаря за всичко, което правите господин Серафимов, дано имате още сили да го правите. Упрекват Ви, че понякога се пяовтаряте.Така трябва да бъде, нещата се научават, когато се повтарят.Повторението е майка на знанието а Вашия труд не е празна приказка или казано лакардия.АДМИРАЦИИ. Да си жив и здрав.
  ОтговорИзтриване
 31. Троловете, които идват да тровят атмосферата в този блог, явно са ходили на един и същи курс по антибългарщина, все едни похвати имат - правят се на разочаровани приятели и изкарват Павел възгордял се писач. Човекът следва фактите, които познава и иска допълнителна информация от спорещите "приятели", те като не могат да предложат нищо, вземат та пуснат латерната с обвиненията. А ние дебили ли сме да вярваме на такива шмекери и тарикати? Въпросът ми е реторичен.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Осъзнавам добре, че поведението ми понякога дразни някои хора. Все пак, всеки има свое виждане, което смята за правилно, но е добре и да сме в състояние да признаем грешките си. Както аз мога да залитна в погрешна посока, така и някой друг може да направи това.

   Ако г-жа Н.Бенинска представи сериозен извор за това, че Бакрия е наричана от индийците Бахлика-Явана, аз ще се извиня. Ще се извиня и, ако въпросната госпожа докаже убедително, че арабското име на Балк, Бактра не е Umm al Belaad, a Balhara.

   Изтриване
  2. Естественно,че госпожата има в предвид древният индийски граматик Панини (V в.пр.н.е.),който съобщава за град Бахлика, явяваща се закономерна санскритска транскрипция на авестийското му название Бахдис.Балх не е българският етноним и стига с този Памир и Балхара,Манджур,Нанчжао и майна си Райна ( с извинения за грубия израз).Вместо да си търсим доказателствата в родните земи,ние потопяваме,сриваме,ограбваме,зариваме с булдозери под магистрали огромното си минало,а ходим до Монголия да дирим дедовия си

   Изтриване
  3. Всъщност тези, които пращат булдозерите да заличават културното ни наследство, са същите, които подпомагат учените твърдящи, че корените на народа ни са в Средна Азия. Доста подозрителна последователност на действията...

   Изтриване
 32. Анонимен19 юни 2018 г., 1:13

  четох статия твоя статия м която обясняваш че писменността е тръгнала от нашите земи, наивно е, от рода на богоизбрания варод, писменността може да е тръгнала от всякъде, дори от китай, писменнаст може да е имало и е много вероятно да е имало много прези потопа,да не казваме неанделталците, но мисля че и те са рисували по пещери мисля, а но това си е един вид писменност, стига и реч да са имали, но доколкото знам и това са имали, така че има всички предпоставка да са имали писменност, една картина изобразяваща някакво действие сие вид писменност, така че, стига с това че всичко от нас е тръгнало и незнам си кви такива, нашите хора са стигали може би до британия като наемници ли какви, има влияние от така наречените славяни много на запад, самите Етруски за мен са тракийски племена, така че тракийските племена може би доста навътре в европа да са стигали, но и на исток също, до китай, ако не до япония.
  Ние наистина има много със какво да се гордеем, самите арийци мисля че са били всъщност Българи, исторически имам предвид, така че ние носим името на много велик народ.

  ОтговорИзтриване
 33. Г-жо или г-це Бенинска.
  Понеже явно сте разбулили духовете,си направих труда да прегледам споменатото от вас.Признавам то не е особено убедително.Правите връзка с някаква дума за която нямате убедителни доказателства за нейния произход.Говорите за тази или онази дума в арабския,но нека не забравяме ,че така наречените араби навлизат в Индия много по-късно.При което си правят труда да изгорят всички неудобни за тях и Алах книги и документи.Следователно би било редно да сме поне малко скептични към източниците на една култура която явно не цени истината.В този ред на мисли,до колкото съм наясно,арабската раса и нейната доминация над мала азия,северна африка,и западна индия, се появяват много по-късно.Знаем ,че по времето на древните гърци тези земи са с предимно бяло,европейско население.Но знаем и че по времето на Христос ,горе долу пак тези земи са имали някакво мнозинство от европейската раса.И въпреки това знаем ,че така наречената арабска култура се заражда и разпространява,главно в следствие на исляма.А той се заражда след христа.Как тогава решавате да ползвате арабски език, и да съпоставяте думи които твърдите са от периода на древна гърция.Нека ви припомня казаното,"Г-н Серафимов, как според вас са наричали арабите Бактрия (инд. Балхика или Бахлика, кашм. Балахара) преди гърците да въведат това име?" .Не претендирам да съм запознат,но...имало ли е араби по тези места,във времето за което говорите?А за кой период въобще говорите? Ако имате солидни аргументи,които ви карат така ревностно да защитавате възгледите си,редно е да ги изложите.Ако на човек му трябва да е запознат с огромен материал за да може да достигне до вашето становище,по-добре е да систематизирате тази информация,за да може лесно човек да разбере за какво говорите и как стигате до заключенията си.
  В този ред на мисли,споменахте за това как г-н Серафимов е закостенял във вижданията си и съответно го съветвате да е по-отворен към мнения и заключения различни от неговите.Бих ви препоръчал,да дадете същия съвет и на вас самата,понеже вие също твърдите че това което казвате е истина.А и после казвате,че няма как човек да знае пълната истина.Странно наистина,когато става дума за истинността на собствените ви възгледи,вие сте консервативна,а когато става дума за чуждите,сте изключително отворена.

  Иначе ще се съглася с казаното от вас още в началото.Че където и да погледнете по света,има легенди за европеидна раса,която донася цивилизацията на това или онова място.И навсякъде от япония,през китай и индия,европа,северна африка,централна африка,южна америка,та дори и части то северна,се говори за народ,който се е отличавал с светла кожа,червена коса и предимно светли очи,който донася цивилизация и организация и така издига над чисто животинското съществуване,расите по тези земи.За съжаление историята на този народ,навсякъде е една и съща. Когато местното население усвой уменията и знанията на по-развитата раса,те се обръщат срещу нея,и я унищожават до степен където не може да се възстанови и тя бавно се размива.При което се получава и деградация на цивилизацията до почти същото състояние както преди идването им.

  ОтговорИзтриване
 34. Като се заговорихме за Индия и околните ѝ земи, се сетих, че наскоро в работата дойде индийка с име Radha. Според мен това не е нищо друго освен Рада, а и етимолотията на името смислово е близка до нашето име. Да не забравяме и Budha.

  ОтговорИзтриване
 35. Уважаеми господа, мисля, че названието Явана е еврейско. Не зная как индийците са повлияни от евреите! Яван, според книгата Битие е четвъртия син на Яфет, внук на Ной. Евреите са наричали Балканите страна на Яван. В книгата на Йезекил Яван е поставен до Фувал и Мешех-книга на пророк Йезекил, четиринадесета книга Танах, раздел Невиим, Стария Завет.

  ОтговорИзтриване
 36. Г-н Серафимов,изучавайки народните ни носии по региони,забелязвам,че на престилките на жените от Сливенско често се срещат стилизирани змии(тъкани или бродирани),явно много древна традиция.Тъй като престилките имат предимно закриляща функция на утробата ,а след това сочат възраст,социално положение и др.белези, бих попитала:С коя богиня от древността трябва да се свържат змийските орнаменти по престилките? И още нещо интересно.Местата с бродерии по народните носии съответстват точно на местата на татуировките на древните жени.Например татуировките по ръцете са пренесени като шевици по дължина на ръкавите на дрехите,от рамото до китката,а тези на краката после се явяват по чорапите и т.н.Цилиндричната тиара на Кибела с було пък присъства в родопските носии и т.н Надявам се,че има наши специалисти,който работят сериозно по въпросите на традиционните ни носии идващи от хилядолетия.Да не говорим за символиката на шевиците ни-там нямаме конкуренция по древност(поне аз така смятам)

  ОтговорИзтриване