13.09.2020 г.

“ТУРЦИТЕ”, КОИТО МЕ НАКАРАХА ДА СЕ ГОРДЕЯ С ТОВА, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН

 

Преди доста време един мой добър приятел спомена нещо, което ме озадачи безкрайно. По време на разговор засягащ населението на Родопите, този човек каза, че българските мюсюлмани са облагородили исляма. Приятелят ми – краевед и художник обясни защо мисли така, спомена за неподправената доброта, трудолюбие, честност и благост у българските мюсюлмани. Човекът знаеше какво говори защото бе скитал дълго време из южните региони на страната ни и бе опознал добре хората, които бе срещнал по пътя си. След няколко години имах възможността да се срещна със сънародници, които изповядваха не моята вяра, а исляма и се уверих, че думите на моя приятел са верни.


Съдбата ме завъртя така, че прекарах няколко месеца в Турция. Никога няма да забравя радостта в очите на сънародниците живеещи в Одрин, Шаркьой, Бабаески и др. селища в европейската част на южната ни съседка. Въпреки, че изповядваха исляма, тези хора не бяха забравили корените си – нещо, с което много от политиците ни изобщо не могат да се похвалят. Освен родовата си памет, живеещите в Турция сънародници бяха запазили и старите си добродетели, а и топлота към хората, с които делят едно потекло.

 





Веднъж се случи така, че влязох в малко, но добре подредено магазинче за хранителни стоки. Понакупих различни неща, платих и си тръгнах. След минута-две чух някой да вика след мен на български: - Господине, господине, чайкате! Обърнах се и видях един възрастен човек, който бързаше към мен. Настигайки ме той каза: - Дал сте повече отколкото трябва... Сумата бе смешно малка, но човекът се чувстваше задължен да я върне и го направи. Удивих се на тази изумителна честност и го попитах откъде знае български. Той се усмихна и отговори: - Това ми е родният език.

 

Драго ми стана не само поради това, че съм срещнал светъл човек, но и сънародник запазил своя език макар да живее в другаа държава. След няколко дни срещнах друг сънародник, отново дядо с бели коси и отново с очи, от които бликаше благост. Понеже разговарях на български със свой колега, старецът разбра веднага откъде сме. Усмихнат той ни поздрави с думите: - Добър ден момчета! Ние разбира се отговорихме с добър ден, но той закима с глава и каза: Не, не, като ти кажат добър ден – отвръща се: дал Бог Добро! Мен така са ме учили да казвам като бях малък.

 

В последвалите дни и месеци станах свидетел на гостоприемството, добротата и почтеността на много български мюсюлмани от Одрин, Текирдаг, Бабаески, Узункюпрю и Шаркьой. Наложи се да отида на частен зъболекарски кабинет, но не платих нищо за услугата...защото бях българин, а и от Филибето – родния град на бащата на зъболекаря. Престоят ми в Турция бе обогатен с много хубави преживявания, много срещи със сънародници, на които съдбата бе отсъдила да станат турци. Аз не бях нито политик, нито богат човек, че да могат тези хора да се надяват да получат нещо от мен. Не, те бяха добри и любезни защото все още чувстваха връзката си с България. Думите им бяха искрени, поведението човешко.

 

След няколко години по стечение на обстоятелствата бях вече в Германия. Както всеки сънародник в чужбина, аз търсех български продукти: сирене, домати, боб. Такива се предлагаха в турските магазинчета. Веднъж в едно такова магазинче в Мюнхен срещнах сънародник, който ме разпозна по това, че съм българин по книгата, която носех със себе си – “Избрани стихотворения на Иван Вазов”. Човекът се усмихна и каза: – Драго ми е да видя сънародник тук. С какво да Ви помогна, какво търсите?

Казах му, че искам да купя сирене и всичко друго, което е от България. Човекът се върна след няколко минути с кошница пълна с каквото ми душа желаеше. Попитах го как му допада живота в Германия? Бай Орхан, така се представи той, въздъхна и каза:- Ако в Разград имаше работа, нямаше да съм тука. Всеки ден искам да се прибера, но дъщерята ще учи и трябват пари.

 

На излизане от магазина, бай Орхан рече: -Дайте ми за някой ден тая книга, аз като я копирам, ще Ви я върна. Останах учуден относно интереса към Вазовите творби, но оставих книгата в магазина и чак след седмица отидох да си я взема. Бай Орхан ме посрещна доволен, върна ми книгата, която даже бе подвързал с хартия, за да не се цапа. Подтикнат от любопитство попитах: - Вие сте мюсюлманин, защо Ви интересуват стиховете на Вазов? Човекът повдигна вежди и рече: – Аз като съм мюсюлманин, не съм ли българин?  

 

Всеки пък когато минавах през Мюнхен спирах до магазинчето, в което работеше бай Орхан. Не толкова за сиренето и българските домати, които тогава все още се произвождаха, а и изнасяха, а най-вече заради сънародника опазил българщината в сърцето си. Той рецитираше “Аз съм Българче” перфектно и с такова вдъхновение, че заразяваше и мен. Времето прекарано с този човек се превърна в прекрасен спомен.

 

След време срещнах други сънародници мюсюлмани в Западна Европа, този път в Холандия. Мъж и жена от cмолянско село работеха в магазинче за хранителни стоки, а по случайност тяхна колежка бе една моя съседка. Тя ми разказа за магазинчето и за хубавата стока, която се предлагаше там. Разбира се станах редовен клиент, а и редовен събеседник на родопчаните. Срещите ни бяха приятелски, бях посрещан и изпращан с усмивка.  След няколко месеца обаче забелязах, че и мъжът и жената бяха със загрижени лица. Попитах ги дали имат проблеми със заплащане, застраховки, разрешителни за работа и т.н. и предложих помощта си. Мъжът въздъхна и рече: - Не е за парите, чорбаджията плаща добре и редовно, но е загубен човек и ще се махаме с жена ми.

 

Заинтригуван в какво се изразява загубеността на собственика на магазина, аз запитах родопчанина не може ли да се направи нещо. Човекът започна да разказва: - А бе, онази седмица чорбаджията ме пита дали бия жена си. Аз си мисля, че е майтап и му казах, че всяка вечер я спуквам от бой и той остана доволен...Хубаво, ама след ден-два той пак пита дали бия жена си, защото неговата жена и дъщеря не били виждали да го правя. Аз още си мисля, че е майтап и му казвам, че налагам жената тайно, да не вижда никой. И какво мислиш – оня ми вика да съм я биел пред неговата жена и дъщеря, да хващали страх...и тогава разбрах, че няма майтап, ами онзи пещерняк наистина иска да ударя жена си. Аз съм над двадесет години с нея, лоша дума не съм ѝ казал, камо ли да я бия. И двойно да ми плаща, при тоя няма да остана.

 

Тогава не само си спомних думите на своя стар приятел, който каза, че българските мюсюлмани са облагородили исляма, но и разбрах напълно какво е имал предвид. Не бе само трудолюбието, не бе само честността, а истинското, неподправеното, естественото благородство закодирано в гените на народа ни. Тези, които аз и милиони други наричахме турци, се оказаха най-ревностните носители на типичните за народа ни качества. Религията не ги бе променила, не ги бе откъснала от корените им – напротив, те бяха облагородили вярата си с поведение на Човеци.

 

Тъжно ми е за това, че нито през последните 30 години, нито през годините преди тях, никой политик не направи действия, които да доведат до пълна консолидация на българските мюсюлмани с останалото българско население. Печално е, че само шепа хора като Мерския Маркерморт и Евгений Теодоров споменаха за това, че българските мюсюлмани са запазили говорите си, шевиците си, обичаите си в такава чистота, която никъде другъде не може да се срещне (М.Макдерморт), че в началото на ХХ век Гергьовсен – отражението на култа към Тракийския Конник се празнува в Смолянско наравно с Байряма, а при мюсюлманите от Гоцеделчевско и повече от Байряма (E.Теодоров).

 

Вярно е, че историята ни рядко се срещат моменти на покой и благоденствие, вярно е, че чужди сили постоянно са бутали народа ни в различни войни и конфликтни, но въпреки това, политиците би трябвало да осъзнаят важността на запазването на българското самосъзнание на нашите мюсюлмани. Изказването, които Мидхат Паша прави относно характера на населението на България през 1878 г. е трябвало да се популяризират и до такава степен, че да проникнат в съзнанието на всеки гражданин на държавата ни:

 

Преди всичко трябва да спомена, че сред българите живеят около един милион мюсюлмани. В това число не слагам нито татарите, нито черкезите. Мюслманите, за които говоря не са дошли от Азия както се смята днес. Напротив, тези хора са потомци на българите повърнати в исляма по време на османското завоевание на страната и последвалите години. Тези мюсюлмани са чеда на същата страна, те са от същата раса и произход както останалото българско население. Те не говорят друг език освен българския.” (Ислямът на Балканите, Х.Т. Норис).

 

Разбира се след времето на Мидхад Паша нещата се променят, започва се турцизация на българските мюсюлмани: бавна, рафинирана, упорита. Понеже нашите политици не сториха нищо да се спре този организиран от чужди сили процес, а инициативата за запазването на самосъзнанието на тези наши братя и сестри бе подета само от шепа смели и благородни хора, в ново време много от нашите мюсюлмани не считат себе си за българи, турският език заема мястото на българския.

 

Ето това направи възможни печалните събития от 80-те и 90-те години на ХХ век. Лъжите наложени от чужденци направиха възможа появата на партията ДПС, чиято идеология е не просто фалшива, но и антикоституционна. За последствията от управлението на тази партия до ден днешен не е нужно да говоря – те са ужасяващи. Пак ще набегна обаче – не българските мюсюлмани са виновни, те са жертва на недалновидна политика и умело режисирани от чужди сили манипулации.

 

Много от познатите ми смятат, че нещата са до такава степен объркани, че не може да се направи нищо, че вече е преминат момента, в който може да се направи поврат. Аз обаче не споделям това виждане. Не храня илюции, че политиците, чието съществуване зависи от продължаването на живота на лъжите ще се разкаят и ще пуснат кокала. Не, те ще бранят властта си дори с цената на реки от кръв. Ние обаче – обикновените хора можем да направим така, че темелите, на които политиците стоят да се разклатят не с революции и метежи, а с подаване на ръка на българските мюсюлмани. Борбата не бива да се води с насилие, а с популяризиране на истината. Тя е, че един народ не бива да се дели на две заради религия. На българските мюсюлмани трябва да се обяснява, че не са потомци на появилите се в полето на историята едва през VI в. средноазиатски тюрки, а са чеда на хора, които са ковали историята на Европа повече от 6000 години по-рано. На българските мюсюмани трябва да се обяснява, че нямат нищо общо с тези нашественици, които в миналото окървавиха Европа от Босфора до Виена, а са наследници на народа, от чиито среди произлязоха лекуващите човешките души Залмоксис и Орфей.

 

Казана кротко и убедително истината ще намери своя път към сърцата на българските мюсюлмани. Кръвта вода не става. Лъжите на безсъвестните индивиди ще бъдат отмити, а народът ни обединен. Вярвам в това, а когато вяра и дела са в синхрон, добрият резултат не закъснява.

121 коментара:

  1. Просълзих се, толкова хубави и чисти думи сте написали, направо от сърцето!

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма работа си Павле, не зная дали го осъзнаваш, но си се превърнал във фактор, който може да окаже положителна роля в поредното Българско Възраждане. Нека Господ да ти дава сили да продължиш доброто си дело, а и да заразиш колкото може повече хора с чистия свой ентусиазъм и позитивизъм! Сполай ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 септември 2020 г., 18:46

      Известността и влиянието ми са твърде малки, за съм фактор, но ще продължавам да проповядвам доброто.

      Изтриване
  3. Това е истината! Все още при нас в Родопите се срещат още много такива българи-мохамедани! Не е ниак късно да обикнем нашите братя повече, да протягаме по-често ръка към тях, аз лично имам голяма необходимост от това и трябва всички да осъзнаем ползите от подобно отношение за обществото ни! Благодаря отново Павел Серафимов, отново верен и прозорлив анализ допринасящ за изясняване и подобряване на взаимоотношенията и поовехтелите социални връзки в обществото! Поздрав от Смолян!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ангел 13 септември 2020 г., 19:34

      Поздрави на всички родолюбиви родопчани!

      Изтриване
  4. Винаги те чета с огромно внимание, но днес на рождения ми ден, приемам думите ти като скъп подарък. Благодаря и дал Бог добро!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 13 септември 2020 г., 19:46

      Радвам се, че посланието ми има такъв ефект.

      Изтриване
  5. ....Българските Мюсулмани преди да станат такива са били Християни... това обяснява Загадката защо нямат нищо общо с истинските Мюсулмани...Време е да се върнат към Първата си Вяра- Християнската...!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 13 септември 2020 г., 19:46

      Преди за поискаме от някого да стане християнин, не е ли по-добре ние да станем пример за истински християни...

      Изтриване
    2. Това не е много сигурно.Има сериозни хипотези,че българските мюсюлмани са потомци на богомили.

      Изтриване
  6. Добротата е хубаво нещо Павле, но да знаеш, че един ден точно добротата ти ще ти изяде главата. И аз харесвам помаците, но там вече нещата са прекалено дълбоко променени от чужденците въздействали на българската политика, тия не обичат да им се бъркат в плановете, знаеш това, знаеш и пак ръчкаш в гнездото с оси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митак, аз не си правя илюзии, че ще може да се осъществи бърза и лесна промяна. Бързо се прави само зло. Човек избира пътя си не защото е лесен, а защото счита този път за правилен.

      Изтриване
  7. Стойността на един човек се разбира не само благодарение на неговите думи и дела, но и въз основа на отношението на другите хора към него. Вас Ви обичат добрите и културните, а ваши врагове са индивиди, чието психическо здраве и морални устои, ако изобщо има повод да се говори за такива, са под въпрос. Следя Ви от няколко години и не спирам да се удивявам на омразата, която няколко човека изпитват към Вас и вашето дело. Мисля, че знаете кои имам предвид, те са колкото некадърни, толкова и духовно бедни, изпълнени само със злоба, омраза, простотия и ред други негативни неща. Ако такива отпадъчни елементи са против Вас и Ви мразят от дъното на душата си, значи сте на прав път. Простакът и злодеят не обичат истината, не обичат България, макар да се правят на българи и въпреки, че на личната си стена във ФБ пускат цветя и пейзажи, в душата им има само воня, кал и мръсотия. Хубаво правите, че ги избягвате и не реагирате на провокациите им, които те пласират из разни "исторически" групи. Запомнете едно нещо - Талантливите хора винаги имат врагове, които мразят защото не притежават никакви стойностни качества. Преди време в блогБГ пуснах един цитат на Даниъл Суифт: "Най-сигурният признак, че се е появил гений е това, че всички глупаци и простаци се обединяват против него." Щом шуменското недоносче и милиционерът от гара Карлово са сложили настрана различията си, гушнали са се и заедно са против Вас, значи сте гений :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 септември 2020 г., 20:17

      Не съм гений :) Аз съм само буден човек, който обича народа си и търси истината.

      Изтриване
    2. Поздравления за думите!
      Хрантутниците на статуквото дори не заслужават да ги споменаваме!
      Времето ще се разправи с тях.

      Изтриване
    3. До Четящ 14 септември 2020 г., 18:20

      Старая се да избягвам хрантутниците на статуквото. Имам админ на блога и той се грижи за санитацията на коментарите, на глупави и зли хора не бива да се дава нито време, нито внимание :)

      Изтриване
  8. Поздрави Павле.
    Това не очаквах от теб, защото съм свикнал да нищиш историмеската истина. Преди време бях писал на един господин, който не беше доволен, че засягам политически теми, казах му, че всичко е политика и плод от нея. Това е възможно най-смелата позиция по този въпрос, която е изказана от човек, с твоя авторитет и познания.
    Наистина те поздравявам най-сърдечно.
    Аз също не губя надежда за приобщаването на тези наши българи. Сигурен съм в това, защото българите от ден на ден възвръщат авторитета си и способностите си. Действително е така.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Youriy Kostovski 13 септември 2020 г., 20:28

      Всяко зло е до време, всяка заблуда е до време, а и ние имаме дарбата да оцеляваме.

      Изтриване
  9. Браво, нямам думи от възхищение! Би било хубаво авторът да направи всичко възможно тази негова статия да стигне до много повече читатели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Нормален човек 13 септември 2020 г., 20:36

      Този блог и стената ми във Фейсбук са платформите, с които разполагам.

      Изтриване
    2. А защо са Ви нужни платформи?

      Изтриване
    3. До Анонимен 14 септември 2020 г., 18:34

      Информация се разпространява чрез платформи в интернет, телевизия, преса. Ако познавате други методи - споделете ги.

      Изтриване
  10. Е....нямам думи просто...
    Браво👍 "Кръвта вода не става" - ето това немогат да проумеят чуждите манипулатори да ги нарека...
    Гена Български.....
    Това искат да променят, но вече се сблъскват с дела, които не са в тяхната платена с много пари компетентност....
    БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ ще пребъдат през вековете, независимо от волята на силните на деня в световен мащаб.....Сполай ни..🙏

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 септември 2020 г., 20:52

      С пари може да се направи много, но не и всичко...а и това, което е купено не е особено силно. Силно е това, което е основано на истински дух.

      Изтриване
  11. Преди около 25 години бяхме с мъжа ми в Текирдаг. Ттрсехме части за колата и решихме да питаме таксиметровите шофьори. Един от тях ни чу, че си говорим на български. Така се зарадва, казвал се Шабан, от Кърджалийско, преселил се 1989 година и оттогава не бил срещаш българи. Беше късен следобед. Той каза, че утре ще ни заведе за части, а сега сме негови гости. Първо ни заведе на сладкарница, после ни попита дали имаме деца, защото искаше да им купи часовници. Добре, че магазинът беше затворен, не знам как щяхме да го спрем. Отидохме в пощата да се обадя на децата, докато се осъзнаем, беше платил разговора. Не искаше да се разделяме, заведе ни на заведение. Поиска да види български пари, разказа ни за семейството си. Имал син, който учел в Истанбул, за живота си в България и Турция. Много обичаше България и всичко българско.
    За беда на другия ден не успяхме да стигнем навреме за уречената среща по независещи от нас причини. Носехме на Шабан подарък, но не можахме да се срещнем. Бяхме му дали адреса си, но той никога не се обади. Никога няма да забравя този напълно непознат българин - мюсюлманин и голямото му сърце. Нека Бог го закриля, където и да е!
    Светлана Илиева, Варна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен13 септември 2020 г., 22:16

      Разбирам Ви напълно. Ако политиците си вършеха работата добре, такива като Шабан, а и като моите познати щяха да са 99% от цялото мюсюлманско население.

      Изтриване
  12. Господин Серафимов, как според Вас да стане това "подаване на ръка на българските мюсюлмани"! Мисля, че до днес им е подавана ръка постоянно, но адекватност няма. Не политиците са виновни, а една идеология, произтичаща от "петокнижието" на Тората от Юдаизма. Те се капсулират, необяснимо за нас защо. Предполагам именно поради факта, че смятат всички нас за християни, което е абсолютно невярно. Българите в основната си част са атеисти. Ако не съществува религиозният фактор няма да се чувства това раздвоение.
    Един пример, при разговора който съвсем случайно започнах с двама мюсюлмани от Сатовча им казах, че и те са българи, независимо от религията, езика на който общуват е български и те не знаят друг език. За мое учудване, те заявиха, че не са българи, а сирийци. Пошегувах се, като ги попитах защо не говорят на сирийски език, не казах нарочно арабски. Отговориха ми, че българите ги насилвали да забравят родния си език и те нямат нищо общо с България.
    Българите мюсюлмани в Турция, не смеят да кажат, че са българи. Те служат в турската армия и при конфликт ще са принудени да действат срещу България.
    Хубаво е да идеализираме нещата, но в действителност те са много сложни и многообразни. За сега няма решение на този въпрос.
    Относно етническата турска терористична организация ДПС, тя не трябваше да бъде допускана. Това, както и отношението към югославската република Македония са основните грешки след дворцовия преврат през 1989 година. Тук явно на "политиците" им е наредено от чужбина да действат по този начин.
    Да не забравяме, че предците на тези мили, трудолюбиви и почтени хора, българските мюсюлмани, извършиха кланетата в Батак и Перущица.
    Но основният проблем е религията, политическата доктрина използвана за въздействие върху психиката на индивида, независимо дали е мюсюлманство, християнство или тяхната основа юдаизма.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разходете се моля в родопските села и вижте колко паметници издигнати в памет на загинали за осеобождението на България съдържат турски имена!

      Изтриване
    2. Религията сама по себе си не е проблем. Проблем е че повечето религиозни хора са фанатици - християните включително.

      Изтриване
    3. До Анонимен 14 септември 2020 г., 0:40

      Ако човек е фанатик, значи не е религиозен. Фанатиците са ограничени индивиди без собствено мислене и с беден духовен свят.

      Изтриване
  13. Драги Павле,

    Не искам да прибавям нищо към оценката на колегите освен това, че се присъединявам към тях с цялото си сърце!
    Много странно... Тъкмо днес, при разходката ми из Витоша, многократно се разминавах с учтиви млади хора като на поздрава им, нещо неудържимо напираше вътре в мен да им отговоря с „Дал Бог добро!“. Още ме е срам, че не го направих, защото си помислих: „Ами ако са от тези, атеистите“? Обещавам, че вече няма да се двоумя и ще употребявам само този древен български отговор! Твоята вдъхновена статия ми дава кураж за това.
    От друга страна тя ме подтикна и към критични размисли. Не е ли точно това качество в народопсихологията ни, поради което винаги ние сме оставали измамените? Не сме ли пренебрегнали прекалено първата част от съвета: „Бъдете хитри като змиите и незлобливи като гълъбите“?
    Освен това не трябва ли първо да помислим как да обединим нашия непростимо разединен народ, голяма част от който все още е под влиянието на една фалшива престъпна идеология? Нейните горчиви плодове използвани от недобронамерени външни сили всяват омраза и настройват българи срещу българи!
    Ти самият си човек като тези, на които си посветил статията си. Но проблемът е как да се борим със злото, което в последно време набира все повече мощ не само в България, но и в целия свят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 септември 2020 г., 23:19

      Да си измамен не означава, че си глупав, а, че си честен и почтен. По една или друга причина лукавостта никога не е била качество на българина, тя е качество на ориенталците. Всъщност точно ориенталци използваха турците като оръжие срещу народите на Европа, а в последствие до такава степен се внедриха в турския народ, че днес истинските турци - тези, които са потомци на дошлите от Средна Азия номади, са около 15-20% от цялото население, другите са неразличими от ...арабите...

      Как да се борим със злото? Трудно е да се бориш със злото, според мен най-разумното е да засилваме доброто и силата в нас - точно както трябва да се прави в борбата със заразните болести. От една страна се спазва хигиена, от друга се засилва имунната система.

      Изтриване
  14. разплакахте ме Господине,трогателно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 14 септември 2020 г., 1:01

      Споделям преживяното, това е...

      Изтриване
  15. Прекрасен материал! Душевността, традицията, истината за един народ не могат да бъдат заличени и унищожени! Благодаря ти, че отдаваш толкова сили за поддържането на българския дух! Стефан Т. Мръзеков.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Стефан Т. Мръзеков

      Душевността и традицията трябва да се поддържат и пазят, това е пътят към оцеляването на народността.

      Изтриване
  16. Г-н Серафимов,

    И аз съм забелязал ,че мюсюлманите в българия(навярно повечето българи) са много по-учтиви,вежливи и услужливи. И здраво държат традиционните ценности. В сравнение е християните(на думи само) българи. Навярно почти дивашкия консерватизъм на исляма е успял да ги защити от светските и либерални ценности на модерния свят.

    Обаче знаете,че аз лично не съм привърженик на приобщаването на българите мюсюлмани обратно към нашия етнос. И мисля, може да не съм живял и видял колкото вас, но със скромните ми 35 години съм стигнал до истината която всички разбират, и тя е че не може да накараш някой на сила да направи нещо ако той самия не го иска. Следователно оневиняването на българите мюсюлмани като едва ли не безсилни и беззащитни овчички който нямат никаква вина за положението в което са е най-малкото наивно.

    Нека сме честни, ако тези хора бяха така върли защитници на българщината и на тяхното самосъзнание, защо днес те са мюсюлмани и защо те продължават да ползват арабски/турски имена. А вместо това ми хленчат ,че комунистите са се опитали да ги приобщят като им сменят имената. Ако аз бях мюсюлманин във българия и имах знанието и гордостта че съм българин, още утре щях да си сменя името и религията на моите деди(още повече че на тях им е сменена насилствено, дали физически или икономически). И щях да се гордея да се казвам Иван а не Орхан. Щях да се кръстя а не да падам на килимче и да се моля на някакъв пясъчен демон.

    Реално българите мюсюлмани в Турция ги оневинявам, те нямат избор но българите в България, извинете но нямат никакво оправдание.
    Наложи ми се по неприятни причини да постоя в родния ми град и да посещавам роднина в градската болница, и там беше пълно с българи турци. Реално не можеш да ги познаеш ако не заговорят на разваления си български. И когато ги подминеш когато са помежду си бръщолевят на турски. И това ли са благородните родолюбиви българи мюсюлмани?
    А оправданието ,че политиците не направили нищо за тях, извинете кой помагаше на българите християни под турско робство? Потискани физически и икономически през огромна част от робството докато същите тези българи мюсюлмани са се радвали на далеч по-лек живот. А днес хленчат ,че държавата не правила нищо за тях, посочете един обикновен българин на който държавата му дава или прави нещо за него просто защото е българин. Бих казал, че в днешно време ако си българин и християнин си автоматично на края на опашката за българската държава.

    Хайде стига с романтични глупости, топката Е, и винаги Е била в българите мохамедани, що се отнася до приобщаването им към техния собствен етност. Въпреки това те са се, и продължават да се делят като изповядват религия, ползват имената а и реално подкрепят партии и мерки срещу собствените си братя българи.
    Колкото и свестни и добри да са, реално колективните им действия или липса на такива са срещу нас, и докато това не се промени реално нямаме избор освен да ги третираме като предателите каквито са.

    А това ,че българите били облагородили исляма далеч не трябва да ни радва и де е повод за гордост. Какво се случва с исляма дори не трябва да ни интересува като българи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Есенцията на работата ми не засяга само качествата на българските мюсюлмани, а факта, че от Освобождението насам никой не е водил адекватна политика за приобщаването на тези хора към българското общество. Смяната на имената не е приобщаване, този процес само засили различията и май точно това бе целта.

      Вие питате - кой помагаше на българите християни под турско робство? Знаете ли защо не са ни ислямизирали напълно османлиите? Причината е финансова, защото християните са били облагани с данък, а на султана са били нужни средства. Вярно е, че много българи са устояли на натиск и мъчения и са умрели християни, да, вярно е и тези хора заслужават поклон. Задайте си въпроса обаче - ако някой сложи нож на гърлото на детето Ви и съпругата Ви и Ви постави някакво условие - каква ще е реакцията Ви.

      Не си правя илюзии, че всички български мюсюлмани са прекрасни хора и всички обичат България. Тези хора са под влияние на чужди сили от много дълго време и сред немалко у тях е насадена омраза към християните. Не храня надежди, че тези индивиди ще се променят, но има и други, които са останали незаразени, за тях все още има надежда.



      Вие казвате

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов,

      А есенцията на моя коментар беше и е ,че не българите или българското управление каквото и да е то, трябва да е инициатора на каквито и да е програми и действия за приобщаването на българите мюсюлмани към българския народ. Отново казвам топката Е и винаги Е била във тях.

      Отново казвам, ако аз бях българин с българско самосъзнание и знаех ,че съм мохамеданин не защото някой древен мой праотец от чиста вяра е станал мохамеданин, а защото е заплашен със смърт на него или неговото семейство или чрез финансово подтисничество ,още утре ще отида да си сменя името и вярата. Няма да чакам някаква си партия или режим да ме кара, пък било то насилствено.

      Иначе приемам за много легитимен довод ,че едва ли не на империята и е трябвало да си пълни хазната и затова не е ислямизилара напълно населението на България. Но...хайде да сме честни не можем да отречем ,че главната причина за тежкото икономическо положение на българите християни не е защото империята иска да си пълни хазната, а защото империята иска главно да ислямизира населението което не иска да се ислямизира. Налагането на тежки данъци е само в плюс. С един куршум два заека. Следователно не мисля,че над българите християни е имало политически чадър и те са получавали дивиденти защото са били християни(нещо на което българите мохамедани се надяват днес).

      Още повече критиката ми не е към тези ислямизирани българи от времето на османската империя, или онези които днес са в Турция. Критиката ми е към свободните да сменят имената си и религията си българи в България днес. България е "свободна" християнска страна за българи вече близо 140г. За този период, тези иначе "родолюбци" българи мохамедани би трябвало да са изчезнали. И не защото са избити или изселени а защото са свободни да се завърнат към религията и етноса от който са били изтръгнати насилствено.

      За мен нямат оправдание, и ще третирам всеки българин мохамеданин като предател и турчин до момента в който той самия не се откаже от родоотстъпничеството си. Както е казал един българин "Дела трябват а не Думи".
      А за влиянието на чужди сили над тях, съжалявам но самия факт ,че знаят че са българи трябва да е напълно достатъчно да не следват една чужда партия или религия и да ползват за майчин чужд език а техния да го ползват като втори. А за онези които дори не знаят ,че са българи няма какво да обсъждаме, те никога няма да дойдат при нас.Отново казвам това е критика към българите мохамедани в България.

      Изтриване
    3. До Никола 14 септември 2020г., 12:12

      Малко сте краен в преценките си и мисля, че не познавате напълно проблемите на тези хора. Има много българи мохамедани които смениха имената си и с гордост си се наричат Българи! Тава са предимно образованите хора от тях. Проблемът е в другите които не се образоват и позволяват да им пълнят главите с небивалици за дедите им. Но ... има и икономически фактор, който за съжаление играе много голяма роля! В тези райони ако не си с дпс и не си със "правилни" имена не можеш да развиваш и не ти се дава да правиш бизнес. Най гадното е че, всичко това се оглавява и контролира от българи по произход хора, но никакви като самосъзнание индивиди! Предимно бивши и настоящи доносници и милиционери. Знаете ли че, има райони в които се плаща за да носиш фередже, шал и какво ли не за да демонстрираш "вярата си"? И много други като гледат че без да работиш се изкарват едни лесни пари стават по католици и от папата. Проблемът е сложен и умишлено до усложняван от всички заобикалящи ни външни сили и то не от сега а от стотици години! Трудно и бавно ще се реши, но ако искаме всички и полагаме усилия за това все някога ще стане!

      Поздрави!

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    4. Анонимен14 септември 2020 г., 14:38

      Мисля сам потвърждавате това което казвам. Главно ,че онези загубени души, жертви на пропаганда или на липса на характер че да се изправят срещу местни догми и бейове нас българите не ни засяга. Ще посрещнем с отворени обятия всеки който застане на страната на истината но онези които са в лъжи и не искат да излязат от там,заради слабия си характер и някакви финансови сметки не трябва да ни интересуват. Това не е наша борба а тяхна. Съответно да, краен съм защото тази крайност е най-простото решение. А когато проблема е супер сложен, решението винаги трябва да е крайно и просто. Когато сведеш изборът до "или или" той става супер лесен. В момента в който започнеш да създаваш други възможности то това е просто рецепта за много проблеми та дори и провал в бъдещето.
      Ако правилно наблюдаваме светът около нас изборът винаги е би-полярен независимо дали го искаме или не.
      Съответно упреквам г-н Серафимов, понеже приканва българите да свалят гарда си към една група която предпочита да е на страната на онези които вредят на българите. Както казах това е рецепта за много проблеми. Това ли искаме да завещаем на децата и внуците си? Един куп проблеми защото ни е страх да теглим чертата.

      Иначе радвам се на българите които въпреки всичко са си върнали имената и самосъзнанието. Но уви те явно са малцинство и съответно не трябва да съдим групата по шепа индивидуални случая.
      Всеки път се сещам за една фраза която един американец уфолог казваше "Трябва ти един бял гарван за да докажеш че не всички гарвани са черни". Аз бих казал обаче "Просто защото си намерил един бял гарван, не означава ,че всички са бели."

      Изтриване
    5. "Какво се случва с исляма дори не трябва да ни интересува като българи." - Защо? Нещо май бъркаш националността с религия. Даже народността и религията са две доста различни понятия, какво да говорим за националността.

      Изтриване
  17. Във всеки народ има добри и не толкова добри хора. А когато говорим за фанатизъм, трябва да си зададем въпроса – щом той съществува в религията, дали не съществува и в родолюбието.
    Анонимен от 13 септември, 22:40 твърди: „Българите в основната си част са атеисти“. И ако това е факт, достатъчно ли е да бъдем фанатици в патриотизма, за да сме щастливи?
    Убеден съм, че на първо място трябва да си отговорим на този въпрос, за да проумеем всичко останало.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 14 септември 2020 г., 18:41

      Религия и фанатизъм са несъвместими. Човек трябва да следва принципите на духовното си учение със сърце и разум. Фанатизмът не е типичен за религиозните хора, а за слабо образованите, ограничените, лишените от емпатия индивиди-

      Изтриване
    2. до Анонимен14 септември 2020 г., 18:41

      Вас явно родолюбието доста Ви смущава, след като успяхте да го употребите редом до фанатизма.
      Точно на липсата на това родолюбие разчитат днешните мултикулти течения и тези зад тях с парите, разбиващи обществата на малки групи едни срещу други и вкарващи чужди елементи в националните държави.
      Родолюбието е неизменна част от консолидацията на един народ и е естествено това да Ви притеснява, ако целта е разпад на етническите държави и затова в ход е вече и ударът върху основната градивна частица на тези общества, което е семейството.
      Няма нужда да си отговаряме на вашите въпроси, целящи явно и елементарно манипулиране.
      Това кой какво го прави щастлив не Ви влиза в работата, затова не ни давайте yклон в живота!!!
      Със сигурност на никой светогледът не е дотолкова ограничен, че да захранва духовните си нужди на подобно ниво.
      Това е просто неделима част от цялото. Освен че сме българи сме и хора, ако случайно Ви e убягнала тази подробност.

      Изтриване
    3. Спароток, ти неоспоримо си високо образован човек, дотам, че си употребил понятие, което отсъства в „Онлайн тълковен речник“. Би ли ни обяснил смисъла на думата „емпатия“ и в кой справочник тя е обяснена. Благодаря.

      Изтриване
    4. до Анонимен15 септември 2020 г., 9:56
      Незнанието не е толкова укоримо защото може да претърпи промени, но заядливостта не е добра черта!

      https://www.google.com/search?client=opera&q=емпатия&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

      Изтриване
    5. До Анонимен 15 септември 2020 г., 9:56

      Емпатията (на старогръцки: ἐμπάθεια) или съчувствието е способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите.[1]. Степента на емпатия е строго индивидуална, като съществуват и различни видове емпатия според начина, по който другият индивид е разбран – когнитивна, емоционална, интелектуална. Емпатията стои в основата на градивното социално общуване и води до формирането на алтруистично поведение.

      https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D1%87%D1%83%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5


      Какво е емпатия и защо е важна тя

      https://psychology.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5-%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%8F

      Емпатията скъсява разстоянието между хората.

      Научих важен урок по емпатия от една стара приятелка, която се бореше с особено опасна форма на рак по същото време, когато аз преживявах труден развод, пише Пег Стрийп за Psychology Today. Чувствах се неудобно да говоря за това – моят ад изглеждаше толкова малък и незначителен в сравнение с това, пред което тя беше изправена – но тя не ми позволи да мълча. „Не го прави – каза тя твърдо. – Само защото моята болка ти изглежда по-голяма, това не прави твоята болка по-малка. Част от това да остана жива и да бъда човек е свързано с това да те слушам и да разбирам твоите чувства.“

      https://www.obekti.bg/chovek/4-neshcha-koito-empatichnite-hora-nikoga-ne-kazvat

      Днес терминът "емпатия" е много популярен и се въвлича в какви ли не контексти. Като цяло се утвърждава, че да си емпатичен човек, значи си по-осъзнат, по-щастлив от това познание, което интуитивно придобиваш за хората. Емпатите са чувствителни хора, които могат да се настройват на чуждите вълни, без дори да могат да контролират тази съпричастност и разбиране.

      https://www.hera.bg/s.php?n=4844

      Емпатията се състои в способността ни да си представим вътрешния свят на другия.
      Тя ни позволява да споделяме емоциите на тези, които ни заобикалят, да бъдем чувствителни към чуждите страдания. На детето са необходими четири години, за да добие достъп до собствената си вътрешна вселена – на тази възраст то вече може да проявява и емпатия.

      https://evolife.bg/kakvo-e-empatiyata/

      Емпатията в родителството

      https://www.detelinastamenova.com/tag/%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F/


      Надявам се представената информация да Ви е достатъчна.

      Изтриване
    6. Г-н Серафимов, аз съм простичък човек и не съм имал претенции за трактата, който сте развили. На мен са ми достатъчни милостта и състраданието. Благодаря.

      Изтриване
    7. Анонимен15 септември 2020 г., 19:39 Този, който познава милостта и състраданието не заядлив. Аман от лицемери!

      Изтриване
    8. Познавал ли е Исус милостта и състраданието когато се е заяждал с фарисеите, за които освобождението от римляните е стояло на първо място в живота им?

      Изтриване
    9. Христос е спорил с фарисеите, не се е заяждал с тях. Моля Ви, не изкарвайте нашия Господ дребнаво, заядливо човече!

      Изтриване
    10. Едно дребнаво заядливо човече трябва да е наясно, че Исус не е на нивото на фарисеите, за да спори с тях, а директно е заявявал тяхната същност – „фарисеи-лицемери“!

      Изтриване
  18. Симпатизирам на коментарите на г-н Серафимов и Никола. Всеки от позицията, която защитава е прав в общочовешки план.
    Но в духа и на коментара на Христослав Българин по род и Тракиец по произход, мисля че нещата са свързани с вече натрапените религиозни
    убеждения, недообразованост и оттам по-лесна манипулация, а и няма как да не се съгласим, но в тази религия се разчита на сляпо подчинение и следване на идеология с нехуманен характер.
    В крайна сметка според мен всичко опира до личен избор и както Никола спомена, тези мюсюлмани вече са го направили, избрали са натрапената им насилствено религия и етнос.
    Изборът им сам по себе си е достатъчен, за да не симпатизираме в това им решение на тези от нашата кръв вече доброволно отричащи се от нея, в една свободна и демократична християнска България.
    Всеки със своите си проблеми, било те и от материален характер, но не бих приела никога за нормално да носиш фередже и да се правиш на религиозен за някакви странични доходи. Това е все едно да продадеш гласа си на избори. Това в по-далечен и мащабен план вреди на нас българите с българско самосъзнание и на държавата ни. Такива партии с ясно изразен етнически характер са вредни за нашата държава, сигурността ни и естествено те разчитат точно на тези податливи и необразовани хора. Не мога да им вляза тук в положението, защото за мен бъдещето на държавата ми и детето ми, което се надявам да остане в нея са на първо място.
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До natsunoame 14 септември 2020 г., 18:45

      Нормално е да има различия във вижданията. Всеки от нас има различен житейски път и това определя и различните ни виждания.

      Прочее, ДПС не е етническа партия, нито пък оправдава името си.

      Изтриване
    2. Не съм съвсем съгласна.
      Това е партия, разчитаща на тези гласове предимно, да не кажа единствено и само на тях.
      По време на избори се правят сбирки за надъхване, подобно на други партии, разчитащи на временното недоволство на хората от нещо, разбунване на духовете и консолидиране обикновено срещу нещо и някой.
      В същото време е и финансова групировка, разчитаща на източване на държавен ресурс с всякакви средства, работеща в същото време за институционалното разхлабване на държавния апарат. Тотална деградация на държавността се наблюдава в България, без преувеличаване. В момента сме в хватката на едни простаци и мафиоти, безпардонни и безродни, цял народ заложници на една проста политическа класа от интелектуално и емоционално ампутрани екземпляри.
      Та тази групировка ДПС оцелява по този начин вече десетилетия на гърба точно на турския вот. Съмнявам се българин да даде гласа си за това раково образувание.
      Не сте прав и поради друга причина. Имаше преди години ситуация с Местан и знаете ли къде отиде същия, за да се скрие? В турското посолство! И никой не му потърси съдебна отговорност на въпросния национален предател.
      Това е откровено етническа партия, сраснала се и стимулираща държавната корупция, облагодетелстваща се финансово от тялото Българско, в същото време работеща против българските интереси. Така че дори е нож с две остриета. Работи за втвърдяване на междуетническите различия и подрива сигурността като работи директно за чужди държавни интереси.
      Ако не е етническа, то тогава как да я наречем? Антибългарска?!
      ПС: Това не се отнася само до ДПС...всички партии в момента в парламента са вредни за България и интересите ни!

      Изтриване
    3. Петя, явно не си много религиозна, дори да мислиш че си. За теб религията явно е традиция и ти смяташ че тия хора са "предали" християнството и българщината. Обаче какво става когато хората съвсем съзнателно се отказват от християнството и приемат друга религия защото мислят че по-добре отразява истината за Бога? А когато стане дума за религия на насилие интересно ми е какво мислиш за инквизицията, кладите и т.н. в миролюбивото християнство.

      Изтриване
    4. Господине или госпожо,

      Вие може би имате право що се отнася до изопачаването на религията от човеците. В Новия завет е упоменато, че ще настанат времена, когато усърдието на последователите на християнската вяра ще отслабне. В замяна на това мохамеданите може би няма да отслабнат до такава степен от вярата си. Но съгласете се, може ли „истината за Бога“ да е била по-съвършено оповестена на човеците, отколкото това извърши самият Син на Бога?! Единствено вярата в Него може да ни спаси от греховете ни!

      Изтриване
    5. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    6. До Анонимен15 септември 2020 г., 21:55

      Не разбирам къде в коментара ми виждате да визирам някаква лична или прекомерна дори религиозност?
      Мога да изказвам мнение и в качеството си на нерелигиозен човек, но гражданин на православна държава, изповядващ тези ценности.
      И да, вярваща съм, но не свързвам религията и вярата с църквата и структурите и.
      Изобщо за какво спорите с мен?! Какво общо има инквизицията с Българското християнство?!
      Професор Вачкова имаше предаване за това, не мога да го търся сега, в Youtube съм го гледала
      и тя съвсем конкретно каза, че единственото известно изгаряне на клада във Византия е свързано със символизъм. Не се е случило реално.
      Може да е това, но не съм сигурна:
      https://www.youtube.com/watch?v=d8EfQa0aTkQ

      Инквизицията не е свързана по никакъв начин с православната църква.
      Няма какво да ми ровите за пошлости в християнството за сравнение, няма точка на допир дори, защото Ислямът по никакъв начин не може да се притури до хуманните религии. Нито вчера нито днес.
      Ако си мислите, че не приемам българските мюсюлмани единствено заради религията, изобщо не сте близо до истината. Отказването им от корена(посочила съм го дори "от нашата кръв") за мен е по-важното
      и определящо, което от само себе си води до избори впоследствие. Дано не се наложи да ги видим. Преди когато е имало наистина държавна сигурност, а не разграден двор, как мислите къде са ги туряли тия иноверци и изобщо припарвали ли са до някакви висши постове?! Всичко е било с умисъл и цел. Няма какво повече да Ви се обяснява-военните го знаят, аз го разбирам пределно ясно! Вие си се правете на ударен щом Ви е добре.
      Преди внесената ни демокрация имаше държавност и ред, не е било идеално разбира се, но сега само на сън можем да го сънуваме, както и бабите и дядовците ни по селата.
      Тотална деградация във всеки един държавен сектор, само роене на някакви нови институции и симулиране на дейност и фиктивна базработица, понеже половината българи си клатят краката на държавна работа, уплътнявайки нищоправенето с бъркане в носа или лакиране на нокти!

      Изтриване
  19. Здравейте!
    Не считам,че си българин, ако изповядваш християнската религия.
    Та коя от двете господа, католическата или православната.
    Ако изповядваш различна религия от християнската, нима не си българин? Или тези българи живеещи в България и чужбина, които са с имена нетипично български (да не изброявам) нима не са българи?!
    Името и религията не определят родолюбците, за да си българин е достатъчно да носиш България в сърцето си, но не само на думи...

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Анонимен14 септември 2020 г., 18:54

      реално българин си ако си от българския род. Причината да наблягам на християнството е,че само то отговаря на ценностната система на нашия генетичен код. Факт е ,че гените определят възможността и начина ни на мислене до голяма степен. Това е тествано и доказано. Съответно не е ли по-добре да облечеш дрехата която ти пасва а не тази която не е по твой размер?

      Исляма не отговаря на българското тяло и дух. Сам Г-н Серафимов по-горе в статията сподели как българинът мохамеданин остава шашнат ,че от него се очаква нещо което той усеща че не желае да прави.

      Атеизмът пък се оказа пълен провал където и да го посадиш. Бърза и лесна рецепта да затриеш един народ и цивилизация.

      Будизма и Йогата пък макар и първоначално да са плод на европейския дух и навярно в частност тракийския, те толкова дълго са били в ръцете на дравидите и азиатците ,че те са силно изкривени. Само за пример мога да ви дам вижте какво говори Кришна в Багхават Гита и какво проповядват днешните хиндуиси, вижте какво е казал Буда и го сравнете със Тибетския Будизъм примерно.

      Единствено християнството е останало като религия която съдържа в себе си ценностната система на белия/европейския човек. Като това твърдение далеч не е мое хрумване а е нещо до което много модерни европейски мислители достигат. От русия до Британия, от скандинавските страни до Средиземноморието всички са единодушни ,че само християнството е онази ценностна система която е европа и ервпоейците и нейното отричане води само до разпад и деградация.
      И кажете ми не е ли точно така. Много българи днес са атеисти или "християни" само по празниците на масата, и в какво състояние е обществото ни. Живеем по-богато от колкото българите по време на робството а се топим като лед и имигрираме. Съответно както казах, трябва да се тегли чертата.

      Нямам повече време да пиша ,така че надявам се разбирате какво искам да кажа, пък дори и да не сте съгласен.

      Изтриване
    2. До Никола
      Написал си пълни суфизми - къде е религията, къде генетичниия код. Духовната мъдрост която блика от "Йогата и Будизма" е несравнимо по-голяма от тази в семитските религии, или дори зороастризма, който е някъде между двете. Разбира се това е лично мнение, но така мисля аз. Не трябва да се стремим към религия която "съдържа в себе си ценностната система на белия човек" (такова понятие изобщо не може да има, белите хора имат различни ценностни системи), а към такава която отразява най-добре истината и достига най-дълбоко прозрение. Освен това всяка религия която отрича другите е фанатична по дефиниция. Какво всъщност означава да не приемаме другите религии? Значи да мислим че само ние знаем истината за Бог. И кои сме ние? Някакви хора от първи век които решили че еди кое си било правилно, а не обратното. И какво общо имат решенията на тия хора с оригиналното учение на Христос?

      Изтриване
    3. Доста ясно личи непознаване на религиите в изказването ти - християнската религия била най-близо до ценностите на европееца. В действителност ако вярваме на историята на християнството то води началото си от семитските народи - евреи и араби. А най-близо до европейците в исторически план са точно източните арийски религии - хиндуизъм, зороастризъм и т.н. Това може да се види дори в древните гръцки и римски религиозни вярвания. Но много интересно, тези вярвания са се запазили на изток, пък тук, дето уж е люлката им, не са останали.

      Изтриване
    4. Анонимен15 септември 2020 г., 22:10
      Религията и генетичния код вървят ръка за ръка. Не можем да отречем ,че човек модифицира религиозното учение спрямо своя мироглед. Този мироглед до огромна степен се определя от умствения му потенциал а въпросния потенциал от неговото ДНК. Вижте работите на др.Едуард Дътън. А един човек в историята правилно е казал , че човек не е плод на някаква цивилизация или набор от идеи или идеали. А именно идеите,идеалите и цивилизацията са плод на човекът-на неговата биология. Съответно една религия малко или много отговаря на човекът който я изповядва. Е християнството през цялата си еволюция е изцяло потопена в европа, следователно тя напълно е попила нашия характер и начин на мислене. Докато исляма отговаря на арабите, а будизма и Йогата на азиатските народи.
      За "духовната мъдрост" на Йогата и Будизма е несъмнено голяма, но ако си мислите ,че християнството е освободено от същата тази "мъдрост" то мисля вие сте запознат с християнството само отгоре отгоре. Не мога да се похваля с десетилетия изучаване на източните религии но прекарах голяма част от 20-те си години в търсене,четене и слушане и мислех също като вас, докато не намерих лекции на Свами Вивекаананда където имаше много интересно обяснение на 3-те типа почитане на Бог. Интересното беше ,че християнството или моето разбиране за него пасваше идеално на единия от 3-те типа. От там започнах да не бъда толкова негативно настроен към християнството и тук там слушах някой друг англо говорещ който обясняваше как той разбира написаното в библията. Интересното е ,че всеки един от тях достигаше до същото заключение за същата мъдрост както в източните религии. Разликата беше че при християнството нещата са малко скрити в притчи и разкази, докато източните са по-директни.Което е логично, източните религии в своята зора не са били преследвани и унищожавани.
      Що се отнася до коментарите от типа "да приемаме другите религии" то според мен означава само едно. Да приемеш че това което изповядваш за грешно. Защото реално ако приемеш че будизма е същия път към Бог както твоята религия това означава ,че не вярваш че твоята религия е правилния път.
      А що се отнася до оригиналното учение на Христос то си е написано в новия завет. Проблема е ,че хората днес не четат библията(и аз съм виновен до известна степен). Чакат попа ,или по зле телевизора, да им каже кое какво означава...

      Анонимен15 септември 2020 г., 22:24
      Мисля по-горе се обясних. Най-малкото факта ,че тази религия е била религията на европееца толкова дълго че тя самата е пропита със неговия мироглед за светът. Що се отнася до религиозните вярвания на римляни и гърци то мисля г-н Серафимов ясно показва ,че много често религиозните вярвания и обичаи на римляни,гърци,траки та дори и скандинавци са ставали част от религиозния канон. А всеки по-запознат теолог знае че ученията на Аристотел примерно са силно заложени във християнската църква.
      Докато Хиндуизма и Зороастризма са изцяло попити със възгледа на тези народи и раси.
      А за произхода на християнството от еврейството е типичната криворазбрана история. Само като жокер мога да вметна че г-н Серафимов отдавна намеква че мала азия в древността е била бъкана с траки или народи производни на траките които са стигали чак до Египет. И до там ще спра. Днешните евреи имат само далечна връзка със народа хибру от който произлиза Христос. Дори днес със генетични изследвания е открито ,че днешните евреите принадлежат към ДНК-то на ханаанците. Въобще цялата работа е интересна и много различна от тази която ни се пробутва като "история" от същите тези "семити". От друга страна същите тези "семити" дават мило и драго хора като вас да мразят и ненавиждат християнството. Само този малък факт би трябвало да ви накара да се замислите.

      Изтриване
  20. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  21. На вниманието на Г-н Серафимов: какво казва Харвард за произхода на българите – БНТ „100% будни“ от 14.09.2020г.
    Ще бъде интересно за нас Вашето мнение. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 14 септември 2020 г., 19:35

      Ще ви кажа какво мисля. Ако някой се опитва да Ви убеди, че чрез изследване на древна ДНК може да се определи кои са днешните българи, то този човек или е изключително глупав или смята зрителите си за изключително глупави.

      Ще обясня какво имам предвид. Само изследвания на днешните българи (а такива са правени вече няколко пъти) могат да покажат чии потомци сме. Все пак съвременните българи са крайния продукт :)

      Що се отнася до изследванията на древна ДНК, те са от полза само за изясняване на някои моменти от историята на земите ни, това е. Много хора са идвали в страната ни, но не всеки е оставал. От тези, които са оставали, не всеки се е смесил с останалите жители. Ето и конкретни примери:

      - въпреки, че сме били 500 години под османска власт, ние не сме се смесили с османските турци.
      - ромите също са пришелци на Балканите, дошли на на наша територия преди около 500 години, но и с тях не сме се смесили.
      - нека не забравяме арменската и еврейска диаспора, разбира се има и смесени бракове, но като цяло евреите и арменците в България предпочитат партньор от своята общност.

      Както виждате - дори и етническите групи, които не просто са дошли на Балканите, но и са останали не са оказали същетвено влияние над българския геном, а да се говори за влияние на групи от Бронзовата епоха... :)

      Изтриване
    2. Как ще обясните като не може да схванете, че без антични и средновековни образци не може да се сравняват съвременните гени на българите.

      Изтриване
    3. Ha вниманието на Анонимен15 септември 2020 г., 12:01

      Г'усине, (няма печатна грешка, гледам езика ми да пасва на интелекта Ви), ами Серафимов го е обяснил пределно ясно : "Само изследвания на днешните българи (а такива са правени вече няколко пъти) могат да покажат чии потомци сме. Все пак съвременните българи са крайния продукт". Гените на днешните българи показват, че има приемственост не само с населението периода на Античността, но дори с населението от Неолита. Какво не е ясно? Ако даден етнос е обитавал територията ни през Античността или Средновековието, но следи от този етнос не присъстват в генома на съвременните българи, не значи ли това, че визираният етнос не е участвал в етногенезиса на българите. Серафимов е дал конкретни примери, даже дебил ще разбере, но явно Вие сте даже под нивото на дебила. Извинявам се на автора и неговите читатели, но Анонимен 15 септември 2020 г., 12:01 наистина покава дебилски расъждения, все едно няма завършено основно образование.
      Васил Кисьов

      Изтриване
    4. До Васил Кисьов

      Не си губете времето с тези хора, няма смисъл. А иначе коментиращият е завършил университет....горко на България ако това е нивото на българските висшисти...

      Изтриване
    5. Горко на България с хора неучили в университет, но имат амбиции да са лидери на обществото...

      Изтриване
    6. Горко на България заради завършилите университет последните 30 години 😥 пази боже от дебили с диплома и самочувствие, и чеп за зеле не става от тях.

      Изтриване
  22. Много ми стана приятно.Не съм забравила къде съм родена и къде съм станала това ,което съм!Обичам България!Обичам родината си въпреки ,че от 30 години не живея там.Винаги милия за нея.Само не съм съгласна с това за корените.Корените ни са от Турция,но това не означава ,че сме по различни от вас.Още веднъж Ви благодаря за топлите думи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако корените ви са османски/тюркски,имате ли ясно изразени монголоидни черти като киргизите и уйгурите?Ако говорите за турците от Северна България-да,те до голяма степен са истински турци,потомци на османските войници,които са били в четириъгълника в североизточна България,но ако сте от Родопите едва ли имате нещо общо с турците освен религията.😉😉😉

      Изтриване
    2. До Анонимен 14 септември 2020 г., 19:46

      Самата територия на Турция е обитавана в продължение на хиляди години от балканци, или с други думи - траки. Изконнотюрският етнически елемент дори в азиатска Турция е малък, това са маркерите Q и N. Прочее, дори етническите турци са добри хора, поне повечето от тях са такива.

      Изтриване
  23. Много ми хареса статията и повечето от коментарите са позитивни което ме радва,а за тези които твърдят, че мюсюлманите в България са с промити мозъци и няма шанс за обединение на хората бих ви казала, че много грешите и всичко зависи от нас от ВСЕКИ един. Аз самата съм мюсюлманка в такова семейство съм израстнала, както и мъжа ми. Не се чувствам туркиня или арабка и т.н само защото изповядвам Исляма. Израстна съм в България както и всички от семейството ми. Говоря само български език и се чувствам истинска българка. Обичам родината си и смея да твърдя, че съм отгледана в рая.Обичам всички истински добри хора с главно Х без значение от каква религия са.Моите приятели както и тези на мъжа ми са християни, страхотни хора, много мога да напиша за тях, но с две думи истински човечни. Никога не сме се делели на религии и не чувстваме разлика между нас. Хора сме приемаме се такива каквито сме и гледаме да си помагаме с каквото можем. Не мисля ,че е до религия до човек си е. Нека виждаме само доброто у другите , защото вярно има и лоши хора, но добрите са много повече просто по-малко говорим за тях. Поздравления на автора за статията и че ни показва и позитивната страна на нещата. Стига само кофти настроения, негативизъм и лоши новини. Светът е такъв какъвто си го направим.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен14 септември 2020 г., 22:22

      Имате право — Светът е такъв какъвто си го направим.

      Изтриване
  24. Темата е доста щекотлива и според мен да се вменява вина на някого, че мнението му е различно от нашето си е доста крайно. Промяна в религиозните убеждения често е въпрос не само на личен избор, но и на цели групи или общности. От дълбока древност в основата на враждите между различните народи често е стояла религиозната принадлежност. На тази основа са се водили и най кръвопролитните войни в човешката история. Може би много от нас не си дават сметка, но дори в днешно време военните конфликти често имат и религиозна окраска. Освен това, във всяка религия си има различни фракции и течения, които са враждебно настроени помежду си и това ясно показва, че не самата религия, а човешките интереси са водещо звено при различни конфликти.
    Мисля, че не е редно да съдим този или онзи, че не е избрал "правилната" религия, а е по важно да сме единни въпреки различията си. Знаем как и християнството е разпространявано в различните краища на света и колко разновидности има. Дори и у нас, освен християнски, все още имаме езически обичаи и ритуали, а това също е показател за съпротивата при промяната на религията. Промяна на религия по убеждения не се извършва от днес за утре. Това може да продължи десетилетия, а даже столетия и повече. Това което ни е известно като покръстване не българите всъщност не е нищо друго освен признаване на християнството за официална религия в държавата. Това което е направил Константин Велики в Римската Империя. Самото покръстване на Балканите е започнало векове по рано.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 септември 2020 г., 11:07

      Според мен не е проблем българските мюсюлани да запазят религията си. Стига да не забравят корените си, другото е от второстепенно значение.

      Изтриване
  25. ima li nachin da kupq vashata kniga Истинската българска история?

    ОтговорИзтриване
  26. До elt 15 септември 2020 г., 12:47

    В Сиела, Хермес и др. книгата вече не се предлага, нямам представа каква е причината.

    ОтговорИзтриване
  27. Поздравления за статията.
    Явно има разлика между българското и небългарското мюсюлманство, както несъмнено има разлика между българското и небългарското християнство.
    Може би тази разлика се крие в различното значение на думите "вяра" и "религия". Струва ми се, че по нашите земи сред народа вирее по-скоро първото - вярата. Затова се създава погрешното впечатление, че българите били атеисти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Дойчин Дойчев 15 септември 2020 г., 15:29

      Благодаря Ви г-н Дочев!

      Ние сме уникални в изповядването на вярата си.

      Изтриване
    2. Абе не се делете така бе хора - атеист не е мръсна дума, нито религиозен човек. Свободата е много важно нещо, а религията определено попада в графата лична свобода на избор.

      Изтриване
    3. Когато човек твърди нещо, редно е да може и да го докаже. Вече разбрахме, че сме уникални като народ! Нещо като уникалните евреи. Но с какво сме „уникални в изповядването на вярата си“? С това ли, че, както пише анонимен от 13 септември 22:40, „българите в основната си част са атеисти“? Или, че православната ни гръцка църква е с нещо по-различна от останалите такива? Единствено остават богомилите, които променяйки официалните писания се разпознават в наше време в някои секти.
      Добронамерено очаквам отговор.

      Изтриване
    4. Анонимен15 септември 2020 г., 22:27
      Каква "гръцка църква" те гони, какви евреи, какви атеисти, какви 5 лева и 5 стотинки? Нашата църква е българска и даже е апостолическа, понеже е създадена от апостолите Павел и Андрей. В българската църква Господ е добър, а не страшен. Затова му казваме "Дядо Боже". Българското християнство проповядва любов към хората, а не страхопочитание. Страхопочитанието го въвежда римската църква, защото тя с точно такава цел е създадена.
      Уникалното в българското християнство също така е съчетанието с тракийските вярвания и религиозни обичаи. Например нестинарите носят иконите на Св.Св. Константин и Елена, на Сирни заговезни се хвърлят стрели към небето, на Гергьовден се жертва агне и т.н. В много от българските църкви над олтара е изобразено слънцето, което го няма в нито една друга църква.
      "Гръцка църква" ... това е оксиморон 🤣

      Изтриване
    5. До Дойчин Дойчев 16 септември 2020 г., 9:54

      Г-н Дойчев, имате право, но ще Ви разбере само непредубеден човек, а и такъв, който е чел.

      Изтриване
    6. Г-н Дойчев, не зная дали „гръцка църква“ или „гръцки патриарх“ са оксиморони, но Вашият коментар е без съмнение такъв – „стилистична фигура, при която се свързват логично изключващи се понятия“!
      Отказвам се да коментирам детайлно защото признавам, че Вашата гениалност е от такъв мащаб, че, както казват – граничи с лудостта.
      С горчивина откривам, че не сте сам...

      Изтриване
    7. Благодаря Ви г-н Дойчев, вдъхновявящи и интересни коментари!
      А на опонента Ви давам референция да види, как в 5 минутно видео е доказано безапелационно, че първата основана християнска община е в Пловдив, а не в Гърция.
      https://www.youtube.com/watch?v=xpfsN2hDdU4

      Изтриване
    8. Отказът от коментар ще го преживеем някак си. Църквата на Гърция е създадена преди по-малко от 200г. Нямат патриарх, а освен това Северна Гърция, както и Крит не са в диоцеза и. Така че остава въпросът що е "гръцка църква" и от какъв зор нашата църква, която е на почти 2000г трябва да има нещо общо с нея?

      Изтриване
    9. До natsunoame 16 септември,21:33

      Скъпа Петя,

      Тук има един, който се заяжда, но аз съм кротък човек. Обаче като такъв не мога да не се възмутя от линка, който предлагаш. Личи си, че си много далече от темата, която се засяга.
      Големият професор с германска трудова заетост е просто един шарлатанин. „Деяния“ 16:11: Филипи действително е бил „главният град на оная част от Македония“ и ще се убедиш, ако го посетиш. Павел е намерил молещи се жени „край една река“, а не край „плавателна“ река. Много ясно, че тежи жени са били там тъй като в града не е имало синагога, както в Пловдив, понеже Филипи е бил новопостроена „Римска колония“. Проучи пътя на Павел: Троада, Самотраки, Неапол, Филипи, за да видиш колко далече е той от посоката Троада - Филипопол, явно въпросният професор не е бил в катедрата по география. Но поне си е мислел, че плавателният съд на Павел е имал як мотор, за да може да пътува срещу течението на Марица.
      Ти твърдиш, че си вярваща в нещо, което от коментарите ти изглежда да е „светлото бъдеще на комунизма“. Всеки има свободен избор, но не е здравословно да се ревизира написаното Божие Слово. И да „хвърля“ колкото му душа иска „стрели към небето“...

      Изтриване
    10. Анонимен15 септември 2020 г., 22:14

      Атеист и "религиозен човек" е едно и също. Колкото и да им се ще на атеистите те реално са си религия която не вярва ,че има интелигентен дизайн(сиреч някакъв върховен разум) във вселената а всичко е въпрос на "случайност". Следователно атеиста е един вид материалист който вярва само на това което вижда и така наречената "наука" е неговия бог. Аз лично бих казал че атеист е равно на будала, защото именно използвайки науката разбираме ,че има някакъв интелигентен разум зад всичко. Може да не можем да го разберем и опишем добре все още но определено има нещо.
      Що се отнася за свободата на човек да избира в какво да вярва. Да,реално от зората на човечеството човек има свободата да избира, да вярва и следва лъжи или истината.
      Всеки сам си избира и съответно всеки сам си носи последствията от това. В това число влиза и цели етноси и народи.

      Изтриване
    11. Драги Никола,

      Имам чувството, че си запознат с двете книги на престижния американски неврохирург Ибън Алекзандър – „Доказателство за рая“ и „Карта на рая“. Да знаеш колко ме впечатли финалът на твоя коментар:

      „Всеки сам си избира и съответно всеки сам си носи ПОСЛЕДСТВИЯТА от това. В това число влиза и ЦЕЛИ ЕТНОСИ И НАРОДИ.

      Изтриване

    12. do Анонимен17 септември 2020 г., 15:09

      Първо не съм Ви скъпа! Тази фамилиарност си я запазете за близкия кръг от познати...и второ не е нормално да вменявайте на непознати вашите лични идеи кой в какво вярва и кое е ЗДРАВОСЛОВНО за него (това си е като чиста мутренска заплаха, ха-ха) и да му слагате думи в устата, неизречени от него самия! Да не сте политик или лично засегнат случайно? Нещо Ви тормози в моите коментари? Какви са тези неадекватни нападки? Вие се опитвате да ми опишете в 2-3 реда какво мисля и чувствам аз ли?

      Вече втори път най-нахално правите опити да ми кажете на МЕН дали съм вярваща и КОЛКО, а вече прекалявате като ми давате и политически уклони! т.е "Кой не скача е червен" за Вас?!
      Много елементарно...
      И последно и много грозно вшечатление прави това с количествените измерения, които слагате на неща като вярата, които реално не притежават такива.
      Да вменявате някакви глупости като излезли от устата на събеседника Ви, като да го познавате по-добре от него самия? Що за безумие?! Рамкирайте си своя светоглед, щом Ви харесва така, но за останалото човечество мога да Ви уверя, че нямате грижата.

      Изтриване
    13. До
      Анонимен, 17 септември, 15:09
      Драги географино, преди да пишеш смешните си твърдения и иронични подмятания към проф.Асен Чилингиров трябва да отидеш да ти промият ушите от натрупаната кал и после пак да си пуснеш въпросното видео. Тогава може би ще разбереш, че става въпрос за пътуване по Марица от Филипопол към Троада, а не в обратната посока нечуващи географино. Няма смисъл да се разговаря с нечуващи.
      П.П. Волът рие и на гърба му пада!

      Изтриване
    14. Никола, аз съм будала. Споделям мнението за религията на един друг будала, Алберт Айнщайн, както и мисълта му:"Две неща за безкрайни, Вселената и човешката глупост. Но за първото не съм съвсем сигурен".Будала съм и защото винаги съм бил свободен и за това съм платил висока цена и никога не съм бил конформист, след 30-годишната ми възраст. Трябваше ми нреме за преодолея собственото си индоктриниране.
      Не всеки е готов да заплати цената на исканата свобода, а тя е висока.Умея да разговарям с хора, изповядващи всякакви религии, дори съм си спечелил уважението и на някои египетски салафити, които добре знаят, че съм атеист. Познай на каква база е възможно това
      П.П. Светът се крепи от будалите, ентусиастите, което работят за човешкият род, без да чакат някакво възнаграждение. Без тях нищо не може да се случи, те са винаги в основата на развитието.В тези будали живее "Богът" на доброто, а доброто е най-важното нещо в света на хората. Всичко друго е второстепенно.

      Изтриване
    15. До Богомил 18 септември, 00:20

      Драги Богомиле,

      При първото пътуване на Павел до Филипи, по един повод той и неговите хора са обвинени и завлечени на пазара да бъдат наказани с думите: „... не е позволено на нас, като РИМЛЯНИ ...“, „На това,народът купно се подигна против тях“. Поради презумпцията, че твоята ушна хигиена е по-добра от моята, как мислиш, че жителите на въпросния град, които им хвърлят порядъчен бой с тояги, са римски колонисти или пловдивски траки?
      При другото въпросно пътуване („Деяния“ 20:8) Павел трябва да пътува от Гърция до Сирия. Поради съображения за своята сигурност се отказва от прекия път през морето и решава да прекоси Македония. След това се казва, че „отплувал от Филипи“ за Троада. Въпросният професор се хваща за думата „отплувам“ като невъзможна понеже във Филипи нямало плавателна река. И през ум не му минава, че тя е употребена поради значителната близост на града до морето. И той праща апостола „през Варна за Бургас, а не през Казанлък“. Първо Павел трябва да измине 160 км до Пловдив пеша или на магаре и после да се качи на МОРСКИ кораб оттам до Троада понеже прекосяването на морето не може да стане с гумен дюшек. А как се е озовал корабът в Пловдив или как ще се завърне вече там, това е цяла загадка...
      Безспорно заслугите на професора за истинската българска история са големи, но нека да не се докосва до Евангелието, защото „бърка в зеницата на окото ми“. И все пак в Писанието се казва: „Стар човек не изобличавай“.

      Изтриване
    16. До Анонимен18 септември 2020 г., 11:53
      Ама защо ми философстваш каво бил писал Проф. Чилингиров? Като имаш някакви забележки, пиши му, пък спори с него, ако имаш съответните познания и необходимата увереност в правотата си. Макар и на години, човекът си е в час, продължава да си пише статии, книги. Представи се кой си, кажи му, че според теб е шарлатанин и така. Понеже в момента си само един елементарен трол, който плюе по хората, криейки се зад анонимността си, нищо повече.

      Изтриване
    17. до "кроткия" досадник

      Няма ли най сетне кротко да си дадеш сметка, че мненията ти не се котират тук и е безмислено да продължаваш да се вживяваш като мисионер-проповедник? На всичкото отгоре половината от коментарите са твои, с които оспами цялата тема защото няма нищо конкретно свързано със заглавието, а само необосновани критики към всички и към всичко. Като започнеш от "кротките" провокации ким блогъра и завършиш като "на всяко гърне мерудия".
      Да не би да си въобразяваш, че всички тук са расли в саксийки и никой не е чувал за същите такива многознайковци, някои от които дори надскочиха институциите и решиха, че могат да издават даже професорски титли, но стигнаха само до себе си понеже им свършиха формулярите? Нещо монго ми напомня за техните похвати, но знае ли човек, може пък да имаш и "диплома" от същата школа и да правиш опити да я осребриш.

      Изтриване
    18. Дойчине, „елементарният трол“ изложи пред професора възраженията си още след излизането на книгата му, но вместо да се защити по същество, той реагира със същия уличен език,какъвто употребяваш и ти.

      Изтриване
    19. До „анонимен“ 18 септември, 18:08

      Богомиле, коментарът ти ми се явява твърде безСмислен(а не „безмислен“) понеже си присвояваш правото да говориш от името на всички участници в блога, по подбие на най-съдържателния призив: „Оставка! Оставка! Оставка!“.

      Изтриване
    20. до Анонимен 19 септември 2020 г., 12:03
      Не съм Богомил, а и не съм посочвал кого точно намирам за досадник, но ти сам се разпознаваш и това вече говори за известен разум. До тук добре, но още на 15 септември съм ти отговорил, че заядливостта не е добра черта, а ти и досега не си успял да го асимилираш въпреки, че още много други ти го заявяват директно или загатват деликатно. Това вече ясно говори за нахалство, липса на елементарно възпитание и неуважение на чуждото мнение. Все още има шанс да ти призная, че притежаваш някакъв интелект, като престанеш да се натрапваш на всички, които четат този блог и недвусмислено са ти заявили нежеланието да четат твоите глупости. Иначе оставям без всякакво внимание бъдещите ти коментари, защото ако продължиш да се лигавиш, сам доказваш, че не го заслужаваш.

      Изтриване
    21. Уважаеми господине,
      Целта ми съвсем не е да придобия благоразположението на всеки в блога. Но мисля, че както уважаемият Г-н Серафимов воюва за истината, на която се е обрекъл, така и аз не мога да мълча, когато се манипулира една друга Истина, която вярвам, има определящо значение за мечтите на автора на блога.
      Съжалявам, че Ви създавам проблеми.

      Изтриване
  28. За да се разбере къде е коренът на днешните българомохамедани трябва да се разрови миналото на богомилите.
    Ще се видят интересни неща.
    Като пример мога да дам помаците от района над гр. Тетевен, селата Градежница, Бабинци, Галата.
    Има легенда, че тези хора за подгонени още в древни времена от Тракия като еретици-ариани и са дошли по тези места начело с водачите си. Изградили са наблюдателни кули и оттам името Градежница. След падането на ИРИ са приели исляма защото за християните са били еретици.
    Смятам че историята на българомохамеданите - помаци (помъчени) е в голямата си част такава.
    Палачът на Батак е помак, т.е. българин сменил вярата си и това е Ахмед ага Барутанлията.
    https://frognews.bg/obshtestvo/minalo/batak-balgari-klali-balgari.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. TheRock16 септември 2020 г., 10:22

      От много време забелязвам някакъв фетиш към въпросните богомили. Но колкото повече разбирам за тях толкова повече ме отвращават.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    3. Богомиле, ти с хубавото име,

      Мисля, че си прав що се отнася до истината, която търси нашият уважаван Павел. Въпреки, че и той влага не малко чувства в мотивацията си – любов към народа и родината.
      Но ми се струва, че Никола коментира една друга истина, която за много хора стои над всички останали истини. Тази истина не се търси, тя ни е дадена на готово и не се приема толкова с мозъка, колкото със сърцето защото е истината за съвършената любов. Имаме щастието, че нейните закони са записани и всеки, който пожелае може да ги разбере. Винаги е имало човеци, които са се опитвали да променят или видоизменят по техен вкус тези закони. Мисля, че точно това е имал в предвид Никола в своя коментар.
      Колкото до „кървавата човешка история“, тя е породена от действието на силите на лъжата и злото и човеците, които действат под тяхното влияние срещу законите на универсалната истина.

      Изтриване
  29. до TheRock16 септември 2020 г., 10:22
    По темата за корена на българомохамеданите има и други източници от XIX и начлото на XX век, на които можем да се доверим до голяма степен. Например Любомир Милетич е публикувал свое изследване по въпроса през 1902 г. "Старото българско население в североизточна българия" макар, че не се отнася изключително и само за този район, а обхваща доста голяма част от територията с българско население.
    http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/L_Miletich_Staro_BG_nasealanie_v_Sev_zap_Balgarija.pdf
    цитат: ...българомохамеданите - помаци (помъчени)... "
    Според възрожденеца от Велес, Йордан Хаджиконстантинов - Джинот, понятието помак има съвсем друг произход макар, че вероятно много малко и от помаците в днешно време го знаят.
    " ... Тия наши овчари ден из дня от времето пред 40 години пред Христа, почнали да ся заселуват в Македония и Тракия, и от овчари ся дадоха в Солун и други градове да учат наука греческа. И тако ся замешали и в политически империйски дела и ги називали Пяменес нимнион... и ганактофаги, епиди етрефонто ме то гала тон зоон и пр... ...И тако тая реч от греците названа пимин — овчар, пастир, по турецки преобратили во помак, и днес ся зоват помаци, болгаро-помаци, болгаро-пеони, болгаро-пастири." (стр. 57/58)

    http://macedonia.kroraina.com/bmark/jhk/jhk_1.htm#8


    Пределно ясно, че става въпрос конкретно за овчари и то не какви да е овчари, а българи.

    ОтговорИзтриване
  30. Нещо, което написах сравнително наскоро - Помаците - потомци на траки или на славяни? - https://www.academia.edu/43963325/%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BC%D1%86%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%BB%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8
    Файлът трябва да се даунлоудне, за тези, които се интересуват. Малко апокрифно се получава, ама така е засега.
    Поздрави - АК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те ви още един оксиморон...

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  31. Съжалявам, че така се получи, но тъй като по късно забелязах, че горния скан на "Старото българско население в североизточна българия" има някакви дефекти мисля, че този е по добър.

    http://www.strumski.com/books/Старото%20българско%20население%20в%20Североизточна%20България.pdf

    ОтговорИзтриване
  32. В един от коментариите пише, че мюсюлманите са наследници на богомилите, а не на християните. Всъщност богомилите са истински християни, затова са гонени и превърнати в мъченици, а другото християнство е "гръцки театър". Мюсюлманите приели богомилството са най-чистите и добрите хора, това мисля че е облагородило исляма. По руските земи същото се говори за тамошните мюсюлмани приели богомилството. Нурутдинов засяга този въпрос в книгите си. С уважение към труда на Павел - истински будител! Не очаквам истината за българската история да бъде поднесена от професионалните историци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димпав 28 септември 2020 г., 8:47

      Професионалните историци са навлезли твърде дълбоко в блатото на лъжите, за да могат безпроблемно да излезат от него и да не загубят престижа си.

      Изтриване
  33. Здравейте,

    Относно:
    „Добър ден!“ и „Дал Бог добро!“
    Възможно ли е не са само отговорът на поздрава, но и самият поздрав да съдържа Бог.
    Т.е. да става въпрос за Бог Ден – Добър Бог Ден!
    Пожелаваме Бог Ден да е добър и на нас да ни отговарят да ни даде добро, да е добър с нас.
    Ден – day [dei] – Deus

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 25 октомври 2020 г., 18:16

      На този въпрос не мога да дам отговор.

      Изтриване