24.09.2020 г.

ЕЛИНИ, ТРАКИ, БЪЛГАРИ – ИМЕНА НА ЕДИН И СЪЩ НАРОД, ИЛИ ЗАЩО АХЕЙЦИ И ТРОЯНИ ГОВОРЯТ ЕДИН И СЪЩ ЕЗИК?

Колкото повече време минава, все повече се убеждавам в правотата на думите на Наполеон Бонапарт. Преди около две столетия, той казва следното: “Qu'est ce l'histoire, sinon une fable sur laquelle tout le monde est d'accord” – Какво друго е историята, освен измислица, с която целият свят се е  съгласил?

 

Да, звучи абсурдно, но действително определени схващания от историята, макар да са отдавна приети, не са нищо повече от една добре режисирана (в нечия полза) заблуда. Нека се замислим:  как са оформени нашите вярвания и нашите виждания по различни въпроси? Нима училището и университета не са основните фактори? От родителите си приемаме много неща на доверие, но да не забравяме, че съзнанието на майките и бащите ни също е повлияно от образователната система.

 

Веднъж проникнало в съзнанието ни, дадено схващане се загнездва, превръща се в наша истина и ние оказваме упорита съпротива, ако някой, макар да се изказва ясно и аргументирано, се опитва да ни убеди в нещо различно от това, което знаем. Тук е мястото да използвам още един цитат, този път на човек живял в ново време.

 

Известният със своята проницателност Джон Фицджералд Кенеди казва следното: “Често, най-големият враг на истината не е лъжата – преднамерена, коварна и нечестна, а митът – устойчив, упорит, ефимерен. Твърде често ние поддържаме старите виждания на предшествениците ни. Ние предпочитаме по-скоро да се възползваме от удобството на вече създаденото мнение, отколкото да си причиним неудобството на критичното мислене.

 

Преди да преминем към темата за това, кои действително са старите елини, каква е връзката им с траките, а и защо те са наши предци, а не предци на южните ни съседи, нека разгледаме няколко отдавна наложени и общоприети заблуди.

 

Понастоящем ние смятаме ирландците, шотландците, уелсците и бретонците за келти. Езиците им отдавна са класифицирани като принадлежащи на келтската езикова група. В миналото се е вярвало, че ирландците, уелсците и др. са роднини на обитавалите Галия келти, познати още като гали, но проучвания от ново време показват, че това не отговаря на истината. Обитаващите Британските острови народи са само повлияни от живелите по времето на Античността,  на територията на Франция, Белгия и Испания келти.

 

Благодарение на работа на Саймън Джеймс разбрах, че ирландците, шотландците и др. са наречени келти едва през XVI и XVII век, или с други думи – повече от 2000 години след времето когато старогръцки автори са писали за келтите.

 

Причината, поради която Джордж Бюкянън и Eдуард Луид обявяват своите сънародници – шотландци и уелсци за келти, са езиковите прилики на шотландския гаелски и уелския с келтския говорен от старите гали


Езиково влияние и общ произход обаче са две напълно различни неща. В Мозамбик се говори португалски език, но този факт не прави автоматично африканските жители на страната народ делящ един произход с имащите европейски корени португалци.

 

Друга отдавна наложена заблуда засяга отново хората, които ние считаме за келти, а именно шотландците. Тяхната народна носия е добре известна, великият актьор сър Шон Конъри се е явявал многократно на важни събития с килт (шотландска пола). В миналото бях напълно уверен, че този вид облекло е бил типичен за островните келти още от най-дълбока древност. Отново благодарение на работа на Саймън Джеймс, разбрах, че шотландския килт е от сравнително ново време и няма нищо общо със стария национален костюм, който за мъжете е включвал панталон.

 

Иронията е, че килтът е изобретение на англичанина Томас Роулинсън, който бивайки притежател на леярна е искал да направи облеклото на своите шотландски работници по-практично за работа с разтопен метал. До този момент -1730 г., бедните шотландци носят наметало захванато в кръста с колан, а богатите хора ползват панталони. През XVIII век, през така наречения Келтски Ренесанс, килтът става популярен и благодарение на личности като сър Уолтър Скот придобива имиджа на типична шотландска носия.

 

Ако някой не е запознат с тази информация, която може да се срещне в работата на британския учен Саймън Джеймс, не би и повярвал, че реално ирландците, уелсците и шотландците не са келти, не би повярвал и на това, че шотландския килт реално е изобретен от англичанин. Без наличие на алтернативна информация, без да е запознат с фактите, дори  интелигентен и прогресивен човек би оказал съпротива на твърденията, че шотландците и ирландците не са роднини на келтите, с които Гай Юлий Цезар води войни.

 

Всъщност, не само информацията е ключ към истината, но и нашата готовност да приемем новите данни, да ги проверим и уверявайки се, че те са достоверни, да си изградим нови представи. Кенеди е прав – веднъж установените вярвания се премахват много трудно. А когато се намират безсъвестни, интересуващи се само от кариерата си хора, които да поддържат старите лъжи, то пътя към истината става още по-труден.

 

Трудното обаче не е невъзможно, а когато истината засяга нашето минало и има потенциала да промени нашето бъдеще към по-добро, то трябва да се действа – решително, упорито, без страх.

 

Ако всеки родолюбив и прогресивно мислещ българин провери представените в тази работа твърдения, ще се увери, че те са правдиви, а с това ще започне на гледа не само на историята, но и на настоящето с други очи. Пробуденият човек вижда това, което другите търсещи лесното не могат. Пробуденият човек намира решения там, където този, който се е оставил на течението се е отчаял напълно.

 

Нека разгледаме името елини и да видим за кого е ползвано то най-рано. Тази подробност е от голяма важност, защото все пак, истинските елини са само тези, за които въпросното име е употребено най-рано. Определено народно название може да се приеме от други хора по една или друга причина, но дали някой се нарича по определен начин въз основа на наследствено право, или си е присвоил чуждо име понеже е престижно, са две напълно различни неща. Нас ни интересува само истината.

 

Днес името елини се ползва като самоназвание от нашите южни съседи, които ние назоваваме гърци. Официално те обитават днешните си земи поне от Бронзовата епоха. Факт е обаче, че ималите контакти с древнобалканските народи: хети, асирийци, стари евреи, египтяни, а и познаващите добре Средиземно море финикийци не познават народ с име елини. Не съществува нито един древен документ, в който етнонима елини да фигурира. Как да си обясним този феномен”?

 

Всъщност няма нищо странно. Това, че хети, египтяни и др. не са чували за народ с име елини не означава, че такива хора не са съществували. Липсата на народностно име елини в хетски, египетски, староеврейски и финикийски документи само показва, че по време на късната Бронзова епоха, въпросното название още не е станоло колективно, т.е. не е важало за голяма група общност, а по-скоро е ползвано от сравнително малка група балканци, които не са напускали родните си земи и не са влизали в контакт с народите от Анатолия, Леванта и Северна Африка. Логично обяснение, нали?

 

За да разберем къде и за кого е важало най-рано името елини, трябва да разгледаме подробностите от работите на редица стари автори. За целта можем да ползваме един богат справочник – този съставен от Уйлям Смит (Dictionary of Greek and Roman Geography). Там е представена ясна информация за елините, истинските елини.

 

Едно изказване на Ахил Пелеев представя интересни данни. Произлизащият от средите на старите балканци герой казва следното: “Зевсе, царю пеласгийски, додонски, живеещ далече и властващ в хладната Додона, заедно с жреците си сели – спящи на земята c голи нозе

 

Ζεῦ ἄναΔωδωναῖεΠελασγικὲτηλόθι ναίων,
Δωδώνης μεδέων δυσχειμέρουἀμφὶ δὲ Σελλοί
σοὶ ναίουσ᾽ ὑποφῆται ἀνιπτόποδες χαμιεῦναι.”

 

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064%3Aalphabetic+letter%3DD%3Aentry+group%3D5%3Aentry%3Ddodona-geo

 

В българския превод на Илиада, макар като цяло да е направен доста добре и професионално, името на жреците на пеласгийския Зевс – селите, е пропуснато:

 

Зевсе додонски, царю пеласгийски,[194] живеещ далеко,

властно царуващ в студена Додона! Жреците ти дружно

235с тебе живеят и спят на земята с нозе неумити.

 

https://chitanka.info/text/2033/16#textstart

 

Този пропуск е голям, този пропуск е сериозен, защото точно пеласгите сели са ключа към произхода на името елини и е наистина странно, че то липсва в нашия превод на Омировата творба. Дори в бележките под стиховете няма и помен от селите, като при това е дадена некоректна информация, според която пеласгите са приморски народ. Реално пеласгите и траките са най-древните обитатели не само на крайбрежията на страната наречена Гърция, но на почти цялата ѝ територия, а това не е споменато изобщо:

 

В град Додона Зевс имал прочут храм. Пеласгите били приморско племе.

 

https://chitanka.info/text/2033/16#note_2033-16-195

 

                      Ахил Пелеев - изображение от древна ваза


Да се върнем при речника на Уйлям Смит. Там е обяснено добре - без пропуски и без заобикалки що за хора са селите, обяснено е и, че тяхното име е прототип на името елини. С течение на времето народностното име сели бива представено като ели, а по-късно и като елини:

 

The Selli, whom Homer describes as the interpreters of Zeus, “men of unwashed feet, who slept on the ground,” appear to have been a tribe. They are called by Pindar the Helli; and the surrounding country, named after them Hellopia (Ἑλλοπίη), is described by Hesiod as a fertile land with rich pastures, wherein Dodona was situated. (Strab. vii. p.328; Schol. ad Soph. Trach. 1167.) Aristotle places the most ancient Hellas “in the parts about Dodona and the Achelous,” adding that the Achelous has frequently changed its course,--a necessary addition, since the Achelous does not flow near Dodona. He likewise states that the flood of Deucalion took place in this district, which “was inhabited at that time by the Selli, and by the people then called Graeci, but now Hellenes.” (Aristot. Meteor. 1.14.)

 

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064%3Aalphabetic+letter%3DD%3Aentry+group%3D5%3Aentry%3Ddodona-geo

 

Излиза, че най-древната географска област носеща името Елада е била малка - само земите край Додона (по сведения на Аристотел). Ясно е и, че ели, елини е по-късното, прекроено от речта на данайците представяне на племенното име сели, които Ахил определя като пеласги.

 

Както съм казвал многократно – пеласги и траки са хора от един произход. За това не бива да се учудваме, че освен в принадлежащия на пеласгите Епир (в който се намира Додона), хора с името сели обитават и Тракия, по-точно земите край Хемус (Стара Планина), а дори и крайбрежието на Бяло море, известно по време на Античността като Тракийско море.

 

За това, че съществува област с име Селетика в Среден Хемус (Стара Планина) е писал отдавна Вл. Георгиев (Траките и техния език, 1977, с.18). Същият автор обяснява, че елемента Селим/Σελυμ присъстващ в тракийския топоним Селимбрия/Σελυμβρια е дат.пад.мн.ч. на племенното име сели/Σελλοί обитавало Северозападна Гърция (Епир бел.авт.), идващо от ие. *sed-lo.

 

Данните са ценни, но са пропуснати две важни подробности. Първата е, че склонението с окончание -им, както е при Селим/Σελυμ -дат.пад.мн.чн на сели, е типично за старобългарския, в който срещаме каменьмъ, небесьмъ, именьмъ, пѫтьмъ – дат. пад. мн. ч. на каменъ, небо, име, пѫтъ.

 

Не е обяснено и, че тракийското и пеласгийско племенно название сели/Σελλοί – от ие. *sed-lo се тълкува не чрез старогръцки, а със стблг. сѣдѣти - седя, управлявам. Тракийското и пеласгийско название сели/Σελλοί, превърнато по-късно в ели, елини и, което гърците използват като свое, реално е наше и притежава значение заселени, имащи постоянно обиталище, или пък управляващи.

 


Изображение на Ахил Пелеев с типичната за старите българи бръсната глава и кика

Трако-пеласгийският произход на селите обяснява защо пеласгът Ахил Пелеев, когото Йоан Малала свързва с българите, говори същият език, който говорят траките пеони и мизи – също отъждествявани със старите българи от Йоан Зонара и Йоан Цеца. Макар да са противници по време на Троянската война, ахейците обитаващи Пелопонес и трако-трояните от западна Мала Азия делят едни корени. Това е причината Омир нито веднъж да не използва в работата си думата варвари, чието най-ранно значение е хора говорещи различен език.

 

Не е тайна, че ахейците Менелай и Агамемнон са потомци на фригиеца Пелопс. Този тракийски благородник установява властта си над цял Пелопонес давайки името си на полуострова дълго преди Троянската война:

 

Pelops388 brought over peoples389 from Phrygia to the Peloponnesus that received its name from him.”- Strab.7.7.1

 

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7G*.html

 

От друга страна Страбон свидетелства, че пеласгите са обитавали цяла Гърция, а и самият Пелопонес е носил името Пеласгия:

 

As for the Pelasgi, almost all agree, in the first place, that some ancient tribe of that name spread throughout the whole of Greece….And the Peloponnesus too, according to Ephorus, was called "Pelasgia." – Strab.5.2.4

 

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/5B*.html

 

Ако ахейците са потомци на траки и пеласги, то какъв друг език да говорят освен трако-пеласгийският, който е и майчин език на основателите на Троя? Ето защо Ахил Пелеев се е разбирал прекрасно с противника си Хектор – без да има нужда от преводач.

 

Изображение на трако-троянец - тясната куртка и панталоните са типични за облеклото на старите българи


Със сигурност за доста хора твърдението, че името елини по право принадлежи на нас българите изглежда абсурдно, но ние трябва да следваме фактите а не общоприетите лъжи. Името елини действително ни принадлежи по простата причина, че ние сме наследници на трако-пеласгите носили името сели – прототип на ели, елини.

 

Прочитайки този материал, без съмнение доста хора ще разберат, че не само Кенеди, но и Наполен има право казвайки, че историята е измислица, с която всеки се е съгласил.Тези, които си направят труда да проверят изложените тук твърдения, ще осъзнаят на какви грозни манипулации е подложена нашата история, а и как сме ощетени както от чужденци, така и от свои.

 

Вместо в учебниците ни по история да пише, че българите са потомци на най-древното цивилизовано балканско население, чиито представители са участвалите в Троянската война траки и пеласги, нашите скъпи професионалисти се надпреварват да повтарят и циментират още по-здраво лъжите създадени от враговете на народа ни. Голям брой специалисти се чудят в кой отдалечен ъгъл на Азия да запокитят корените на дедите ни и същевременно отричат всяка информация, която изобличава вредните за битието на България постулати.

 

Дори когато резултатите от генетичните проучвания показаха, че във вените ни тече същата кръв както на най-древното балканско население, историците отказваха да признаят грешките си, да поискат прошка за деянията си и да ревизират вижданията си.

 

За обикновените хора има оправдание – те не разполагат с данните, времето, средствата и подготовката на специалистите, но професионалните историци, археолози и езиковеди би трябвало да знаят как стоят нещата, за тези, които обучават българските студенти няма оправдание. 



Един ден младото поколение ще потърси сметка на тези, които, за да запазят финансовите си облаги и престиж удължиха живота на вредните лъжи, а и ощетиха безкрайно много българския народ. Бог е добър всеопрощаващ, но дали изстрадалият, ограбен и унизен народ ли ще намери сили да прости?

130 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон. Готов съм да отговарям на въпроси, но нека желащите да започнат дискусия да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спароток, когато се позовавате на "Илиада",.....ето Ви нещо за РАЗМИСЪЛ, дано не Ви НАДЦЕНЯВАМ.
      1. Илиада е достигнала до нас в около 180 средновековни и ренесансови ръкописи. Омировите поеми се разпространяват първоначално в прозаически преводи на латински и италиански.
      2. Съвременната наука е проследила донякъде пътищата на тези ръкописи, разделила ги е на класове въз основа на подобията, но не е ясно какъв е най-ранният източник, един ли е бил, или няколко, как е преминал от античността в ранното византийско време. Измежду достигналите ръкописи най-авторитетни са създадените между X и XIV в.
      3. По-ранни източници са «Homerus Lationus» младежка творба на римския поет Силий Италик (I в. от н. е.), извадка от 1070 стиха на Илиада, преведени на латински. Първият изцяло съхранен текст на Омировата поема “Илиада” е т.нар. Сирийски ръкопис от VІ в. сл. н.е. Това е първият изцяло съхранен текст, но е на латински.
      4. Според науката История, Пизистрат от Атина в средата на 6 в.пр.н.е. поръчва на Ономакрит произведения. Последният написва за пръв път на гръцки Илиадата.
      Имате ли идея, как е възможно седем века Илиада, сама по себе си огромна – 24 песни, 300 съвременни страници дребен шрифт, без да добавяме към нея Одисея – да е предавана от уста на уста? Как? Наизуст? Иска се поне голяма школа по изучаването й. Иначе как ще е оцеляла от Омир до написването й от Ономакрит? Всъщност Пизистрат , тиранин на Атина, нарежда на секретаря си Ономакрит да събере всички екземпляри от творбите на Омир, да ги преведе на гръцки и да унищожи оригиналите. Интересно от какъв език ги е превел Ономакрит. И как ли е събрал екземпляри от устно творчество. Но интересно, от къде знаем за Ономакрит. За Ономакрит четем у Тациан (християнски апологет и еретик от ІІ в. сл. Хр.), а Клемент Александрийски (от втората половина на ІІ в. сл. Хр.) твърди, че тия поеми в същност били творение на Ономакрит.
      5. Накратко: Илиадата е достигнала до нас в множество РЕНЕСАНСОВИ ръкописи на латински и ренесансов-омиров старогръцки. Оригинален старогръцки ръкопис на Илиада няма запазен, има такъв на латински , известният на учените «Сирийски ръкопис», за когото последните ,забележете допускат, че може да е превод от гръцки ръкопис, който може би, бил изчезнал.

      Изтриване
    2. До Анонимен 27 септември 2020 г., 23:28

      Май не Ви е известно, че в древността е имало забрана Ведите да се записват. Така е продължило повече от хилядолетие.

      Доктрината на друидите е забранявала знанията да се записват.

      В работата си „Поетически традиции на траките и българите“ Леополд Гайтлер споменава за оплакването на децата на българските обитатели на Родопите, че родителите им ги карали да помнят много песни наизуст. Точно запаметяването на огромно количество материал е довело до запазването на Веда Словена.

      Изтриване
    3. Много работи са ми извесни за т. н. "Веда словена" и родовата традиция да се помнят хиляди стихове наизуст, но прочетете още един път написаното от мен за ИЛИАДА!

      Изтриване
    4. "Тракийското и пеласгийско название сели/Σελλοί, превърнато по-късно в ели, елини и, което гърците използват като свое, реално е наше и притежава значение заселени, имащи постоянно обиталище, или пък управляващи." - тоест гърците са си селяни в буквалния смисъл на думата.

      Шегата настрана - много интересни етимологични тълкувания, но то такива примери има колкото човек иска в българския език. Има десетки дори стотици думи за които ние си мислим, че са български, но са с латински или гръцки корен/произход.

      Аз наскоро чух от човек владеещ латински, че думите "дирек" (от "directo" - прав) и "каруца" (от "carrulus" ) са реално латински не български. Да не говорим за местоимението "аз съм", което си е 50% български и 50% чист класически латински. Или думи от гръцки като "име", "друм", "темел" и т.н. - мога да продължавам до утре.

      Как разграничавате, че думата е с тракийски или български произход, а не с гръцки или латински?

      Изтриване
    5. До Andrey Delov 14 декември 2020 г., 3:45 ч.

      Ако една дума не притежава смисъл на български и няма паралели в сродните езици, то тя е заемка. Прочее, нито дирек, нито каруца са латински думи.

      Изтриване
  2. Борбен човек си, милееш за България, но да знаеш, че няма да живееш дълго, защото си събра много врагове. Ще ти пусна на лични във Фейсбук едни неща, от които на мен ми се изправи косата. Става дума за разговор на стари ченгета и техните подлоги, всичко ще ти пратя, само да си направя профила тази вечер. С.П.П.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пратете ги и на мене . Любител историк съм.

      Изтриване
  3. Уважаеми С.П.П., през 2010 година един пълен некадърник и бивш милиционер се закани публично да унищожи Павел, а година по-рано бивш сътрудник на ДС се похвали на своите студенти по история, че е направил на пух и прах някакъв блогър Спароток. Божидар Димитров, лека му пръст, той също беше човек на ДС-то, но не се посвени да изкара Павел комунист заради червения цвят в блога му. После се изредиха разни светила от шуменските ненаучни среди, софийски адвокати, пловдивски шебеци и пр., но май са разбрали, че Павел има влиятелни приятели, а и приятели, които не си поплюват, така карамбола се размина, но да видим докога :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 24 септември 2020 г., 18:21

      Добре, ще си прегледам съобщенията довечера. Познавам доста от противниците си, но може да са се появили и нови :)

      Изтриване
    2. Към днешна дата Александър Мошев, от кои е г-н Серафимов, от противниците ви ли?

      Изтриване

    3. Анонимен25 септември 2020 г., 11:51, Александър Мошев е поел по свой път, но това е негово право, хората се променят, развиват, бива им оказван натиск, причини дал господ. Друг е въпроса, че Мошев не е клеветил Павел, нито е писал нещо против него. Или се бъркам може би?

      Изтриване
    4. Митак, в интерес на истината, аз дълго време не съм контактувал с г-н Мошев, но не ми е известно и той да е писал нещо негативно по мой адрес. Всъщност, дори и да е създал някакъв критичен материал, това не е проблем, стига критиката да е обективна и културна.

      Изтриване
  4. Уби коня бе Спаро, българите били елини, ха-ха-ха :) Значи Аспарух се е бил със сънародници, ха-ха-ха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 24 септември 2020 г., 18:57

      Хората от армията на Константин Погонат не се наричат елини, а ромеи, т.е. римляни. Прочее, действително в армията на римския император е имало и сънародници на княз Аспарух, тъй както доста по-рано хуни са служили на Аеций.

      Изтриване
    2. Струва ми се доста вероятно траките на ромейска служба да са дезертирали и преминали на страната на Аспарух, виждайки обединените си съплеменници. А това е доста сериозна причина Константин Погонат да си спомни за "болните си крака" и да поиска направление за лечението им.

      Изтриване
    3. До Богомил 24 септември 2020 г., 22:21

      Точно траките на римска служба са фактора, който позволява на княз Аспарух да разбие елитната армия на Константин Погонат.

      КАК АСПАРУХ ПОБЕДИ РИМСКАТА ИМПЕРИЯ? http://sparotok.blogspot.com/2013/08/blog-post_26.html

      Изтриване
    4. Доста от нас са посещавали криптата под Св. София? Как мислите от каква народност са гробовете на тези знатни Сердиканци? Независимо от римските надписи и т.н.? ...Известно е обръщението на Константин Велики към знатните сердиканци на български....

      Изтриване
    5. Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на СердиКа. В латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц.
      Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки.
      В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА.
      София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, т. е. на руския губернатор Алабин И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с ГРЪЦКОТО име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за ТРИБУТАРНОТО княжество България.

      Изтриване
    6. Анонимен24 септември 2020 г., 18:57

      Ако трябва да сме честни, навярно много от борбите на българите за независимост са били потушавани и от българи служещи в армията на османците. Говоря не само за еничарите а и навярно като част от редовната армия. Знае се ,че османската армия е плащала добре и не се е интересувала толкова от религията на войника само и само да се бие на нейна страна. Така че вероятно не е далече от акъла човек да се сети че българи християни в един момент са се оказвали срещу други българи християни.
      Съответно често сигурно се е налагало българи от северна тракия да се оказвали в противниковия отбор при битката срещу някой наш владетел. В крайна сметка едва ли всички части от римската армия са идвали от мала азия и не са набирали от регионите в бивши български земи.

      Може и аз да греша ама ми се струва логично, за тогавашния свят войната и постоянното сменяне на границите е било нещо нормално. Дали ще воюваш срещу един владетел днеска а утре ще си в неговата армия, едва ли е бил толкова немислим сценарий.

      Изтриване
  5. Изключително вълнуваща информация! Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. До Ангел 24 септември 2020 г., 18:58

    Подробностите винаги са важни, а когато човек започне да проверява, не само научава нови неща, но и променя мирогледа си.

    ОтговорИзтриване
  7. Защо селите в Гърция става елини, а селите в Тракия остават сели? Още един въпрос ако може. Защо ние се наричаме българи, защо не се наричаме сели?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 24 септември 2020 г., 20:35

      Езикът на дошлите от Африка данайци е бил различен, явно в началото звука С е бил труден за тях, защото бива пропускан. Нашите думи сол, сам, сън, седем, а и стблг.сълѭ, сѣсти, смѣѭ, съотвестват на гръцките ἅλς, ὁμός, ὑπνοῦν, ἕβδομος, ἕζομαι, μειδάω.

      Вторият въпрос също не представлява трудност. Колективните имена на народите зависят от ролята на определена група хора. На територията на Гърция името на селите е престижно, но в Тракия не, а и в самата Тракия селите са малко на брой. Доста по-големи са групите на гетите, мизите, одрисите.

      В края на късната Античност мизите са най-влиятелната група, а част от тях носи името българи. То става нарицателно за всички мизи, а по-късно се превръща и в колективно име на всички хора говорещи език подобен на този на мизите.

      Изтриване
  8. Това е! Даже и редовните плюнки мълчат.

    ОтговорИзтриване
  9. До Анонимен24 септември 2020 г., 20:48, спокойно, ще се появят, но трябва да се аргументират ако искат админа да им одобри коментарите, а точно аргументацията не им се удава много напоследък, не, че някога им се е удавала де :)

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте г-н Серафимов. Статията е интересна и предизвиква информационен шок. Ако елините са сели, селите - траки, а траките - българи, тогава какви са гърците? Те самите как са се определяли в античността, и откога се определят като елини и защо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Деков 24 септември 2020 г., 22:07

      Г-н Деков, осъзнавам, че за мнозина информацията ще подейства шокиращо,но фактите са си факти.

      Какво е истинското име на предците на гърците едва ли някога ще разберем. А защо те са избрали да се наречат елини е обяснил Страбон:

      "As for the Pelasgi, almost all agree, in the first place, that some ancient tribe of that name spread throughout the whole of Greece, and particularly among the Aeolians of Thessaly. 221Again, Ephorus says that he is of the opinion that, since they were originally Arcadians, they chose a military life, and that, in converting many peoples to the same mode of life, they imparted their name to all, and thus acquired great glory,"

      Бойната слава на пеласгите, към които принадлежат селите, наречени ели, е причина да се избере името им. Точно по същата причина Хитлер обявава германците за арийци, макар да е знаел, че те нямат нищо общо със старите арийци. Пропагандата обаче си е свършила работата - лъжите за арийските корени прави смачканите и омърлушени немци самоуверени и смели...последствията ги знаем.

      Изтриване
    2. Мисля, че Хитлер е имал предвид под термина "арийци", цялата европейска бяла раса в Европа и отвъд Атлантика, а не само германския клон на Индоевропейското семейство. Последствията са възстановена Германия и яростта на световните банкови картели поради икономическата система въведена от НСГРП и инженера Готфрид Федер който написва "Манифестът за премахване на робството на лихвите". Етноса на повечето от тези фамилии за жалост е все още неудобен за повечето хора, включително и за тях самите. Разбира се, това е мое мнение, но конкретно за тази държава, просъществувала дванадесет години има далеч повече информация отколкото на пръв поглед си мислим, че е на наше разположение и така наречената "официална", версия на "историците" на новата Европейска историческа школа; започва бавно но сигурно да пребледнява и изчезва, а какво се крие зад завесата би накарало и най-здържаните индивиди да изтръпнат от гняв. Ако визирате другия голам проблем, който много го обичат в днескашните материалистични времена и им докарва незаслужено милиони, и до днес, Ви препоръчвам да се разровите сред обемната литература на учените ревизионнисти. Обещавам Ви, че няма да останете разочарован, а даже може би леко изненадан от втората най - голяма заблуда в човешката история и мит на двадесети век. Книгата, "The Hoax of the twentieth century" от Артър Бутц е добро начало, ако желаете да се впуснете по-дълбоко в тази така неприятна за някои човешки души тема. "Hitler's War" на британския историк Дейвид Ървинг също е една много добра основа. Извинявам се, ако съм препоръчал книги, които вече сте чел но аз лично смятам тези за първите здрави колове, ако някой желае да преразгледа Втората световна война от алтернативна перспектива и ужасяващите събития случили се по време на този унищожителен за човечеството конфликт. Благодаря Ви за отделеното внимание г-н Серафимов !

      Изтриване
    3. Благодаря за отговора, но ще си позволя още малко да продължа темата. Хитлер обявява германците за арийци, но едните са на хиляди години от другите /а и все пак си остават германци/, докато гърците се обявяват за елини още докато елите /пеласгите/ са там. Не е ли по-логично гърците да се обезличат и изчезнат, а не по-великите ели /пеласги/?

      Изтриване
    4. До Димитър 25 септември 2020 г., 0:03

      Имате право, всъщност не Хитлер набеждава немците за арийци, това е направено по-рано от Густав Косина, като иронията е, че той самият не е от германски произход. Не Хитлер е и този, който прокламира расовото превъзходство на германите.

      Зная за работите на Бутц и Ървинг, но да поръчам книгите им означава да си докарам огромни проблеми...нищо, че "живеем в демокрация и свободата на словото е гарантирана"...Спомням си как Ървинг бе арестуван в Австрия, нищо, че беше преди 15 години.

      Изтриване
    5. Иронията на цялата тази история за така наречените "арийци" е факта, че всички в Европа ( Най-вече българите заради своята връзка с Тракия), имат подробна кръв във вените си, но Хитлер не е бил никак глупав щом успява така ловко да възстанови германския национален дух с подобни "мистерии на науката". Известно ми, че тогава се развива и така наречената "Нордическа" теория за произхода на Европа и нейното население. Въпреки това философията на национало социалистите се нуждае от крайно преразглеждане поне лично за мен...

      Изтриване
    6. Извинявам се за глупавите правописни грешки, но писах последните си два коментара в училище и се стараех да ги напиша колкото се може по-бързо, за да не изпадна в една доста сложна, за мен ситуация...

      Изтриване
    7. Понеже съм се ровил и аз из тази тематика. Мисля че за Хитлер арийската раса означава цяла Европа. То и това е преобладаващата теза в тогавашните исторически среди. Говори се за арийски език вместо индо-европейски, за арийски народи а не за индо-европейски.

      Що се отнася до превъзходството на германците, Хитлер наистина твърди ,че от всички арийски народи само германците са годни да бъдат водачите на европа. И реално не е грешил за времето в което е живеел. На изток славяните са пълна трагедия, на запад са бесни капиталисти без морал и скруполи, на юг балканите са в разруха и раздор, италянците макар и с Мусолини не са били кой-знае какво, Испанците пък тъкмо са изкарали една жестока гражданска война. Американците пък тънат в чифутски морал и култура. Реално по негово време само германците са били готови да се надигнат и да станат лидера в европа и носителите на висок морал и култура. А това ,че има известна доза шовинизъм в това твърдение е друга работа. Ама реално без малко шовинизъм няма как да накараш един народ да се издигне, ако той не мисли ,че поне малко е нещо повече от другите.

      Понеже редовно ми се налага да туширам подобни изказвания при преводите на статиите на г-н Серафимов, то мога да кажа ,че за нас българите тези статии нямаше да са така интересни за нас българите ако я нямаше малко тази нотка на "и ние сме с нещо повече от другите".

      Изтриване
    8. Темата за Третият райх е твърде обширна за да се дискутира в блога на г-н Серафимов. За жалост не смятам, че все още има в наличност достатъчно интелигентни хора, които да вземат този така тежък и неприятен материал под крилото си. Нека да не забравяме за множеството проблеми, които човек може да си навлече (Визирам г-н Ървинг и Гермар Рудолф), ако една определена група индивиди, разбере за подобен вид ревизионизъм. Относно националсоциализмът, според Хитлер той може да бъде адаптиран (Подчертавам тази дума), но не и приложен във всяка държава ( Неслучайно се нарича германски националсоциализъм), защото според него, това "естествено" политическо и културно явление е с дълбоки корени в германското цивилизационно дърво. Искам да отбележа, че за разлика от Запада и Централна Европа (Поне по мои наблюдения), тук липсват млади хора, които да развият и приобщят национализма като една по-възвишено духовно движение ( Да някои хора биха ме заровили в гроба ми още сега, ако чуят подобно изказване
      заради нивото на "материализъм" и "омраза" заложени в него според тях). По този начин в България все още съществуват много стари стереотипи във връзка с това "противно и човеконенавистно" политическо и бих добавил също философско движение. Като идеален пример, бих въвел неуместното използването на думата "фашизъм", а не например "интернационален глобализъм" или "културнен марксизъм" от поколение X ( И също особено на това преди тях, израсло по времето на здравата комунистическа диктатура), което първоначално ме наведе на подобна мисъл. Въпреки това достатъчно добре разбирам обстоятелствата, в които са отрасли, затова нямам никакво право да ги съдя. Разбира се, една малка реформа в жаргона няма да е никак излишна поне за мен като един твърде млад човек от поколение Z. Промяната на парадигмата тепърва започва и колкото, и някои "човеколюбиюви" люде да треперят от "злото" на национализма, ролята на етнически хомогенната държава ще взима все по-голяма тежест във всекидневието на източните европейци. Живеем наистина в доста интересни и съдбоносни за Евразия времена....

      Изтриване
    9. Да ви кажа много сте зле (Никола и Димитър). Хитлер определено не е смятал славяните за арийци, а за "подчовеци". Та няма как да е смятал цяла Европа за арийци. Тоест и двамата дето му се възхищавате щеше да ви смята за полухора. Ха ха ха.

      Изтриване
    10. Поредната невинна душа, заблудена от лъжите писани в учебниците и пропагандирани от масмедиите. Бихте ли посочили, къде възхвалявам Хитлер като някакъв вид божество, защото аз лично не виждам подобно нещо в писанията си ? Що се отнася до славяните, ще се радвам да чуя Вашият академично обоснован отговор, защо SS е допускал подобни "Untermenschen" в редиците си, след като са били толкова големи "германски супермасисти" ? За формираната "Руска освободителна армия" да не говорим, защото най-вероятно ще кажете, че подобно нещо не съществува ? Две малки уточнения: Славянин за мен е лингвистичен термин и не може да ми навредите особено с казаното от Вас по-горе. Второто ми допълнение тук, ще е във връзка, отново да уточня, че тази тема не е подходяща за този блог, и ако някой иска да се занимае по-дълбоко с нея, нека да започне своя собствена страница върху тежката тематика на Втората световна война. Може би Вие изявате подобно велико желание, чрез този Ваш интелектуално обогатен коментар или пък греша ? :)

      Изтриване
    11. Димитър, в германския вермахт са влизали 80000 евреи, те са преливали кръвта си точно както украинците, но въпреки това са наричани унтерменш.

      Изтриване
    12. НСГРП използва названието "Oberjuden" за да опише световния финансов елит и техните марионетки (особено тези в САЩ и Великобритания). Мнението на Хитлер за окупираните народи (главно славяни и балти) е зависило от тяхното отношение спрямо настъпващата германска войска. "Подчовек" като философски термин, използван от това течение, има далеч по-дълбоко значение, освен от пробутвания на всички, расов смисъл, придаден му от постмодерната поп култура. Лично аз не смятам, че ако сте запознат с периода от Ваймарската република, ще трябва да уточнявам допълнително за неговото създаване и развитие във философията на националсоциалистите. В SS е имало огромно участие на най-различни народи (включително и българи), така че ви поставям въпроса за кого са използвали немците презрителното название "Untermensch" ? За славяните изоставили род и отечество и избрали комунистическата илюзия за "равенство и просперитет" или тези избрали да се бият против един режим, избил милиони невинни жени и деца в името на "световната революция" ? Сам казахте твърде точно, че е имало и юдей измежду редиците на вермахта и Хитлер признава подобни "за достойни евреи". Затова преценете сами кой какъв е бил; в тази наложена от Световния ред безмислена война....

      Изтриване
    13. До Анонимен 29 септември 2020 г., 20:16 и Димитър

      Добри хора, нека да се придържаме към темата на блога!

      Изтриване
    14. Разбирам и затова преставам да говоря по тази тема.

      Изтриване
  11. Позволете ми още един коментар. С риск да не съм добре осведомен, но доколкото знам в Троянската война участва Микена. А Микенската цивилизация е ПРЕДГРЪЦКА. Как е допустимо и възможно Троянската война да е междугръцка /общоприетата версия/, при положение, че по нейно време на Балканите все още не е имало гърци. Също така обаче Зевс и другите т.нар."гръцки" богови са съществували вече. Чии са били, щом още ги няма гърците, които би трябвало да са ги измислили?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Деков 24 септември 2020 г., 22:17

      Г-н Деков, самите микенци не са гърци, след Троянската война и по-точно след епидемията последвала Троянската война, гърците асимилират редуцираното микенско население, което оцелява до епохата на Античността и е познато под името периойки. Това впрочем се признава даже от елинофили като Джон Чадуик.

      Името на Зевс, по-точно Зен, Ден, Дин, няма обяснение на гръцки език, това важи и за останалите олимпийски богове. Омир, чрез думите на Ахил обяснява чий бог е зевс - пеласгийски.

      Изтриване
    2. "..Езикът на дошлите от Африка данайци е бил различен, явно в началото звука С е бил труден за тях..." и е възможно и самото име Зевс да се е "получило" от Севс ,което е близко до тракийското име Севт

      Изтриване
    3. и е възможно и самото име Зевс да се е "получило" от Севс ,което е близко до тракийското име Севт

      E, няма как да стане това, защото господин Серафимов обясни, че пропускане има на звук С, не на З, човекът е дал даже различните разновидности на името на бога, а те са Зен, Ден, Дин. Ако не ме лъже паметта, май Ден е самотракийското име на Зевс, защото господин Серафимов тълкуваше ДЕНТОЛЕ като боже, утеши ме, утоли ме! Но нека авторът да си каже тежката дума, аз се извинявам ако съм се намесил не където трябва. Самуил Дикбоюшки

      Изтриване
    4. До Анонимен 25 септември 2020 г., 12:53

      Да, името на самотракийския Зевс е Ден, Дин, среща се разбира се и в Тракия, където е локализиран топонима Дин друме - Зевсова свещена горичка.

      Изтриване
  12. Благодаря за информацията. А т.нар. предгърци участвали ли са в Троянската война? Кога пристигат на Балканите? Кога и как се появява определението "гърци", което те не са приели за себе си?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Деков 24 септември 2020 г., 23:08

      Ще започна с името гърци. По принцип нашите южни съседи никога не са го ползвали като самоназвание. В Северозападна Гърция, по време на Античността са живели хора с име граи, грайки. Те спадат към местното население, но във времето когато римляните идват на Балканите, грайките вече са асимилирани и говорят езика на данайските си господари.

      Понеже грайките са първите хора от територията на южните ни съседи, които римляните срещат, то и името им става нарицателно за останалите жители на страната.

      Що се касае до Троянската война - в нея участват само предгръцки народи: траки, пеласги, кари...

      Появата и установяването на гърците в Южните Балкани е дълга и сложна тема...

      Изтриване
  13. И също, ако позволите: една от версиите за създаването на Рим /и съответно цялата Римска цивилизация и култура/, е от преселници от Троя. Значи ли, че целият Римски разцвет и триумф се гради на Тракийската цивилизация и култура?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Деков 24 септември 2020 г., 23:13

      Ролята на траките в появата на Рим и римското общество е голяма, но все пак се касае за начален импулс. Една цивилизация обаче е нещо, което търпи развитие, дедите ни са запалили искрата, римляните са надградили започнатото.

      Изтриване
  14. Страхотна статия, но за нас тези които следят вашите работи от години, много добре знаем кои са селите. Хубаво е, че продължавате да разкривате истината и да отваряте очите на хиляди българи за истинската история на нашите предци.
    Поздрави и благогарности за труда Ви!
    Христо С.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 25 септември 2020 г., 0:11

      Докато ми позволяват силите, ще продължавам да пиша.

      Изтриване
  15. Павел Серафимов, ПОКЛОН! Докато има такива хора като теб, България няма да загине! Това не са хвалебствени думи и аз, старецът, се чувствам горд, че от дълго време чета публикациите и те до голяма степен подкрепят моите схващания. Преди години четох статия от английска историчка, в която тя твърди, че английски учени са написали "древната история на Гърция". От години разправям приказка на внучката си, в която древните българи, напуснали родните си места, обиколили познатия свят, за да разнасят знанието, което са получили - минали са през Индия, Япония, Китай, Сибир и покрай Каспийско море са се прибрали в родния си дом...

    ОтговорИзтриване
  16. Това че Омир не използва названието варвари, го отбелязва още Тукидит в "История на пелопонеската война".
    Ето какво казва той, още в началото на своя разказ: "Най-доброто доказателство за това е Омир. Той е живял много по-късно от Троянската война и все пак никъде не е нарекъл всички участници във войната с общо име, а нарича елини само тия, които били дошли с Ахил от Фтиотида... Омир не споменава и името варвари, защото, както ми се струва, самите елини още не са се били обособили под едно име, противоположно на името варвари."
    И по-нагоре в текста: "Аз мисля, че тя (Елада) още не е носила това общо име и че това название изобщо не е съществувало до преди Хелен, сина на Девкалион, и че областите били назовани по името на отделните племена, най-вече по името на пеласгите."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Блогът на д-р Иванов 25 септември 2020 г., 9:03

      Здравей Андрей! Всъщност даже и Платон дава интересна информация за варварите в Кратил. Там, чрез думите на Сократ той казва, че древният език на елините не се е различавал от днешния език на...варварите :)

      В същата работа е посочено и сходството на фригийски и гръцки думи. Явно по времето на Платон и Тукидид, южните ни съседи вече са забравили старата си история, изходът си от Африка и асимилирането на трако-пеласгийското населние, чийто език е като този на варварите - траки, скити, илири.

      Изтриване
  17. Какво представлява римската цивилизация и култура например?
    Това е една на първо място средиземноморска култура. Троянски предци, преплували половината средиземноморие, заселили се в земята на латините, граничещи с етруските. В римската култура, както и във всяка друга се смесват различни елементи – азбука, взета от гърците (или етруските) и преработена за нуждите на римската реч, почитане на богове и култове, приети и адаптирани от латини, гърцки, етруски, тракийци и други такива. Монументална архитектура и скулптура, заимствана от гръцки образци, които от своя страна за заимствани и адаптирани от египетски такива и т.н. Изобщо обединение на различни елементи, но като цяло средиземноморски такива.
    Елинската или гръцката култура е също егейско-средиземноморска. Елините приемат азбуката от финикийците. Според преданията буквите са донесени от Кадъм, син на финикийски цар, брат на Европа, който около 2000 година пр. Хр. се заселва и основава град Тива. Прочутите гръцки храмове и шедьоври на скулптурното изкуство също са едно местно възприемане и по-нататъчно развитие на египетските образци, от ІІ-І хил. пр.н.е. Голяма част от боговете, преданията, мистериите и други култови церемонии на древните елини пък имат местен балкански характер. Те остават в наследство от трако-пелесгийското население, обитаващо земите на Балканите в хилядолетията преди новата ера.
    Всъщност Егейско море, Островите, Йония и Пелопонес са мястото на което се разгръща първоначалната среща между Азия и Европа, между Севера и Юга.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Блогът на д-р Иванов 25 септември 2020 г., 10:17

      Здравей Андрей!
      Като цяло съм съгласен с изложението ти. Имам само кратки забележки по отношение на твърдението, че елините, т.е. дедите на южните ни съседи са заели азбука от финикийците. Кадъм едва ли е семит, той по-скоро принадлежи на пеласгите - предгръцкото население. Проф.Светлана Янакиева има една много интересна книга със заглавие Предгръцка Беотия. Препоръчвам това четиво!

      Изтриване
    2. А, това ми е една от любимите книги, не се шегувам... :)

      Изтриване
    3. Андрей, книгата ПРЕДГРЪЦКА БЕОТИЯ си заслужава! Наистина е много ценна и в следващата своя работа ще се позова на нея.

      Изтриване
  18. ВАЖНОООО!!!

    Зная защо няма атаки на противници, те са от групата за гавра с автохтонците, но там една жена така им е натрила носовете, че повече няма накъде :)
    Цитат: Силвия Павлова
    Георги Тодоров Вместо "рекапитулация"/резюме:Имайки предвид думите и нещата,които е изредил като нововъведения в българската археология ЕДИНСТВЕНИЯТ археолог в групата,за когото съм сигурна,че е професионален,доц.Петър Балабанов,ви заявявам отговорно : Вие,господине,нищичко не разбирате от археология,история на археологията и нейното развитие през епохите,за да я коментирате и да и давате "оценки"!!!
    "Георги Тодоров📷Author Атанас Лазаров Археологията си е такава както от преди 120 г. единствен специализиран метод е стратиграфския..."

    ега ти тъпизма е това "единствен специализиран метод е стратиграфския..." Силвия Павлова ги е направила луди, чак им се вие свят на момчетата и шоуто е пълно :)

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен25 септември 2020 г., 12:46, Георги Тодоров е известен и под други имена, но винаги се изказва неподготвен:)

    Стратиграфията е важна, но като знам колко са кадърни нашите археолози, мога да кажа, че един бушмен от Калахари ще направи по-точен стратиграфски анализ. Ще дам пример със съкровището от Бързица, с алтернативно име Шеремет. Великият познавач на Плиска - проф. Ст. Ваклинов дава датировка 9 век( Шереметските накити имат форма и украса, твърде архаични и неприсъщи на епохата на IX в., когато вероятно са били заровени. http://www.promacedonia.org/sv/sv_3_3.htm#VI)

    Да, ама не:) Професионалистът се е объркал с някакви 1500 години, повтарям - хиляда и петстотин :)

    Днес се признава, че съкровището е от 8-7в.пр. Хр. Съкровище от с. Бързица, Варненско
    Случайна находка, открита през 1922 г.. Състояло се е от един златен и пет сребърни колана (обръчи), три златни гривни, четири златни маниста, два чифта обеци и един златен кръст. Сега са съхранени златен и четири сребълни колана и чифт обеци. Вероятно съкровището има сборен характер – отделните предмети са били изработени в различни ателиета и в различно време. Приложени са две техники при украсата на предметите – при коланите техниката е гравиране, а при обеците – изчукване върху матрица. Врязаните орнаменти – зигзаговидни линии, защриховани триъгълници, ромбове, „малтийски кръст”, концентрични кръгове и други са развитие на орнаменталния репертоар, характерен за къснобронзовата култура на инкрустираната керамика по Долния Дунав.8 – 7 в. пр. Хр.

    https://classic.europeana.eu/portal/nl/record/2021502/jspui_handle_pub_489.html?utm_source=new-website&utm_medium=button

    ОтговорИзтриване
  20. от Ваклинов" Шереметското съкровище. Характерен за ранното средновековие накит, който представлява военно отличие, е торквата. Това е широка гривна, която се носи на шията и в различни епохи е различно оформена и украсена. В България са познати няколко екземпляра главно от по-късно време. Смята се обаче, че една група торкви, намерени при с. Шеремет, Провадийско, [195] принадлежат на старобългарската епоха. Съкровището се е състояло от една златна и шест сребърни торкви, три златни гривни, два чифта златни обеци, един златен кръст и четири златни маниста. Сега от тази колективна находка са запазени само златната и четири сребърни торкви и две златни обеци. Златната торква има по триъгълните си плоски краища проста украса от насечки — линии, образуващи орнамента «рибена кост». Една от сребърните торкви има същата форма, но е без украса, докато друга има заоблени плоски краища с редове от вдълбани ямички. Най-интересни са останалите две сребърни торкви с широки плоски краища, завити отстрани като волути. Украсени са с гравирани линии, които разделят със сложни рамки плоските краища на обръча на различни полета. Важен елемент на украсата е гравираната птица в полет с изпъната дълга шия. Начинът, по който са изобразени птиците, напомня много начина, по който са предадени образи на орли като знаци върху глинени съдове на старобългарския некропол при Нови пазар, датиращ, както видяхме, от началото на VIII в. [196] Може да се предполага, че в родовите традиции на прабългарската аристокрация орелът е тачен като птица — тотем.
    Носенето на гривна на шиите като отличие у прабългарите е засвидетелствувано и у един прочут домашен паметник, чиято достоверност е безспорна. Става дума за описанието на княжеския Симеонов дворец в първото слово от «Шестоднева» на Йоан Екзарх, съвременник на Симеона. [197] Там е казано дословно (в превод) това:
    «. . .защото, ако външни селски люде не са виждали княза в извезана със златни нишки роба, със златна огърлица на шията, с велурен пояс препасан и златен меч носещ и т. е.. . .»
    Няма съмнение, че старата традиция в облеклото се е задържала у българите и до началото на X в."
    http://www.promacedonia.org/sv/sv_3_3.htm#VI

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митак, как ти се губи време с тези човечета....

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов поради каква причина пишете под чуждото име Димитър от един и същ IP адрес?

      Изтриване
    3. До Анонимен 26 септември 2020 г., 10:41

      Дайте IP адреса, за който смятате, че се ползва от двама различни човека, нали няма да Ви затрудни това просто действие :)

      Изтриване
    4. Анонимен 26 септември 2020г. 10:41, Всеки знае как изглежда Павел, регистрирай се, посочи кой си и къде живееш, ще се разберем къде да се срещнем, за да видиш кой съм 😃

      Изтриване
    5. Всеки знае как изглежда Павел, но никой не знае за Димитър.

      Изтриване
    6. Анонимен1 октомври 2020 г., 14:25, ами нали точно това исках да коригираме - регистрирай се, после ще се разберем къде да се видим, така ще разбереш кой съм и какъв съм. Защо е този страх не мога да разбера, аз не ям хора, не уволнявам, не арестувам. Хем те боли - хем те сърби, на това прилича.

      Изтриване
  21. Господин Серафимов аз имам въпрос относно древногръцкия език(катаревуса) как е станал толкова престижен като е бил езикът на данайците и изобщо оригиналният им език ли е или е нещо като Есперанто, съставен от пеласги, които са искали да се отделят?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 25 септември 2020 г., 17:24

      Катаревуса е изкуствено създаден език, там са внесени архаизми, а същевременно са изключени чуждици, макар от дълго време приети в гръцкия език.

      Катаревуса не е езикът на данайците, те навярно са говорили език подобен на арабски и еврит, но още в Египет, под влиянието на балканците хиксоси започват да приемат думи от речта на дедите ни, като разбира се ги прекрояват по особеностите на речта си.

      Старогръцкият език според мен също е изкуствено създаден, но там вече протича друг процес - махат се архаични думи и се създават нови. Това е причината старогръцкия да се отличава от древнобългарския, който в науката е познат като тракийски.

      Изтриване
  22. Абе хаос - албанците претендират за най-старо племе -илири ррумънците били даки и те най-старо племе .......оправяй се !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До стойне 25 септември 2020 г., 19:12

      Румънците имат право да се считат за наследници на даките по отношение на гените, но не и по отношение на езика. Колкото до албанците, ако не бяха спекуланти като Норберт Йокл, Барон Мопша и др., те нямаше и да помислят да се наречат потомци на илирите. Друг е въпроса, че са асимилирали както траки, така и илири.

      Хаосът се дължи на действията на нашите учени - вместо да се противопоставят на лъжите, те ги поддържат.

      Изтриване
    2. стойне25 септември 2020 г., 19:12

      Реално те Румънците могат и да претендират че са истинските българи. Понеже реално България от ранното и късното средновековие си е предимно северна България и южна Румъния.
      От там за мен идва въпроса ...дали румънците са "латинци" или са поредните жертви на процесите които виждаме в македония.

      Изтриване
    3. До Никола 26 септември 2020 г., 23:56

      От гледна точна на генетиката, ние сме изключитлно близки до румънците. Същото важи за фолклора, дели ни само езика, но румънския език не е изконния език на нашите сеерни съседи. И да - румънците са жертва на обезбългаряването проведено от фанатизирани наши врагове.

      Изтриване
  23. Изключително полезен и убедителен е и дългият увод за заблудите в историята.
    Думата "селим". Среща се и в наши дни, но я водят чуждица с турски произход. Подправката/билката девесил (дава сила), също е известна и като "селим" - може да е и някакъв синоним/пароним на "сила". На Витоша, пък, от юго-запад най високият връх е Селимица - местните смятат, че е кръстен на накой си Селим бей.
    Възможно ли е думата "селим" да е една дълга заблуда, че е турцизъм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 25 септември 2020 г., 20:23

      Всъщност Селим е склонена форма на сели-заселени хора. Днешният ни език е аналитичен, но в древността е бил падежен, а това означава, че думите са били склонявани. Селим е в дателен падеж множествено число.

      Селим е име, което е явава омоним на елемента Селим от Селимбрия, но името Селим по начало е арабско, значението му е - запазен, незасегнат.

      В различните езици съществуват думи с еднакво звучене, но с различен смисъл.

      Изтриване
    2. От сели - селони в нашия език вероятно са останали съвременните български думи село, селяни, със значение заселници, а не нарицателното със смисъл изостанали. Това сеъщо е показател за наследственост на езика.

      Изтриване
    3. До Анонимен 26 септември 2020 г., 10:08

      Да, етнонима сели, а и българските думи село, селяни, селски, са с една основа.

      Изтриване
  24. Mного силни и емоционално заредени са последните Ви две статии. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До natsunoame 26 септември 2020 г., 17:28

      Благодаря и за оценката на труда ми!

      Изтриване
  25. За мен изложеното е логично и правдиво. Дерзайте, Павел, отгоре ще Ви пазят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 26 септември 2020 г., 20:36

      Божията помощ наистина е най-важна, но аз имам и други, които ме пазят...друго си е :)

      Изтриване
  26. Здравейте, Павел,
    Искам само да Ви уверя, че повечето българи, с които съм говорил на исторически теми, са убедени, от многото археологически доказателства, че българите са си точно траките. По мое виждане около 70-80 % от българите ще застанат до теб и ще подкрепят твоята очевидно вярна теза.
    Поздрави от Казанлък

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 26 септември 2020 г., 22:37

      Моите виждания са логични и подкрепени от фактите, мисля, че повече от 80% ще ги приемат, ако имат възможност да се запознаят с тях.

      Изтриване
    2. Да си приписвате научни факти е плагиатство г-н Серафимов, а преиначаването им е манипулация.

      Изтриване
    3. До Анонимен 29 септември 2020 г., 8:41

      Осъзнавате ли каква глупост написахте :)

      Изтриване
    4. До Анонимен29 септември 2020 г., 8:41 Кои наични факти си е преписал Серафимов, че нещо не ми стана ясно :) От мерак да изокат и да оклепат някого, слугите на казионната наука не успяват да направят връзка с главния мозък:)

      Изтриване
    5. До Анонимен29 септември 2020 г., 8:41

      Ха ха ха, наистина е голяма глупост това дето сте го написали. За пръв път чувам някой да си "приписва факти".

      Изтриване
    6. До Анонимен 30 септември 2020 г., 2:07

      Така поне проличава нивото на противниците ми. Неотдавна един от тях пусна твърдението, че жените не са носители на хаплогрупи, т.е. генетични маркери. Върхът обаче бе укора на противника ми, че понеже аз не съм специалист по антропология, нямам право да коментирам резултати от генетични проучвания :)

      Изтриване
  27. Ще добавя, за един очевиден факт; Тук в България се е говорело само и винаги един и същ език; от преди Н.Е. досега само български тракийски се е говорело. Когато идва АспаРИХ тук са го посрещнали хора говорещи същия български. Това доказва категорично, че тъй-наречените заварени"славяни" са си българите траки.
    Пак поздрави от Казанлък

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има сведения още от средновековието, че не само заварените са славяни, а и самия АспаРИХ (Батоя), но те са от неудобните и затова не сме ги учили. Хърватина Andrija Kačić Miošić (1704 - 1760), когото някои наричат хърватския Паисий, и данни от неговите творби са ползвани при написването на анонимната пред Паисиева" „Зографска българска история“, а също и " Исторiя во кратцѣ о болгарскомъ народѣ славенскомъ ) на йеросхимонах Спиридон Габровски, в най значителната си твоба „Razgovor ugodni naroda slovinskog“ („Разговор угоден за славянския народ“) ни съобщава за славянското потекло на Батоя.

      http://www.ffzg.unizg.hr/infoz/dzs/html/Kacic.htm

      След първото писмо (писмата са в стихотворна форма) втория раздел е "Događaji posli porođenja Isusova." (
      Събития след раждането на Исус.) Започвайки от година 7-ма изброява различни важни факти и събития. За година 677 (преди Дунавска България) пише:

      " Na 677. Kraljeva je u Bulgariji Butaja, Slovinac."

      Никъде не се говори нито за тюрк, нито за Хан, нито за Кан, а за Крал.

      Изтриване
    2. Браво, супер, ново е лично за мен като информация! А че т.нар. прабългари са живи славяни, съмнение няма.

      Изтриване
    3. Андрей, без старите българи никой нямаше да е чувал за славяни, нямаше и да има славянска езикова група.

      Изтриване
    4. Грешите! Славянството е късно възродително и политическо явление и по време, когато България не е съществувала като политически субект, а българинът за много "ерудирани" и "демократични" общества по това време и физически!
      Вероятно сте искали да кажете Русия или друга страна, иначе дотогава може да се говори за българска езикова група!

      Изтриване
    5. До Georgi Slaveev 30 септември 2020 г., 17:09

      Бъркате опита на Царска Русия да се наложи като покровителка, или по-точно като господар на народите, чиито езици спадат към славянската езикова група. Самата амбиция е инициирана от германката Екатерина, като целта е пълен контрол над Източна Европа и доминация на германи над източноевропейци.

      А народ славени има - те са старите гети, но, за да се осъзнае това, се искат две неща - знания и непредубеденост. Прочее, руснаците са последните хора, за които е употребено името славени, след 18 в.славяни.

      Изтриване
    6. Само да ви напомня, че според Прокопий Склавени и Анти имат общ корен и преди се наричали Спорои, прието да се разбира като земеделци най-общо, сеячи, полагащи зърно и т.нат. тълкувателни интерпретации могат да се правят много, но идва според мен въпросът доколко това наименование Спорои (гръцко) има връзка с подобното по значение, според мен, Германи (лат).
      И ако разгледате по-внимателно плочата от Винча в Македония, където изказахте невярно мнение, че за първи път е опоменато името Българи (Болгар), ще забележите, че те са противопоставени на Славните (Склавиги), което кореспондира отлично с преселенията на последните от българите, направени от нашите владетели като Крум и Омуртаг, вероятно и преди това, от Аспарух със седемте славянски племена!
      Изобщо в българските ранни паметници няма ни най-малка връзка и самоотъждествяване на българи със славяни, но има данни, че последните са били подчинени на и преселвани от българите!

      Изтриване
    7. До Georgi Slaveev 2 октомври 2020 г., 18:54

      Прокопий е ясен какво точно има предвид когато пише за етнонима спори - древното име на дунавските славени и антите. Старият автор смята, че спори означава разпръснати понеже славените и антите са разпръснати на голяма територия.

      Колкото до плочите от Виница, там на иконата с надпис Болгар няма противопоставяне на българи със славени, конникът, до когото има надпис sclav принадлежи на друга икона.

      Първото домашно название на езика ни е словѣньскый ѩзыкъ, а когато Черноризец Храбър пише за чертите и резките на дедите ни, то ги нарича словене - Прѣжде оубω словѣне на имѣхѫ книгъ нѫ чрътами и рѣзами чьтѣхѫ и гатаахѫ погани сѫще. В Проглас към Евангелието Константин Преславски пише - тѣмже оуслышите Словѣни вси, като се имат предвид само българите.

      Дунавските словѣне са гетите, които са от същия произход както и съседите им мизи наречени още българи.

      Това, че Вие смятате руснаците, поляците и др. са словене, славяни си е ваш проблем и свидетелства за две неща
      - или избиване на комплекси причинени от постоталитарния синдром.
      - или изключително слаби познания по отношение на миналото ни.

      Опитайте се да разберете, че не всичко, което си мислите е вярно. Вярно е това, което не противоречи на здравия разум и е проверено.

      Прочетете това и дано нещо Ви просветне - Колко народа покръства Борис (и мнимата разлика между словени и блъгари) https://www.otizvora.com/2016/05/7804/kolko-naroda-pokrastva-boris-i-mnimat/

      Изтриване
    8. За Славеев, да чете 😃 https://www.academia.edu/9738108/%D0%9A%D0%95%D0%A0%D0%90%D0%9C%D0%98%D0%A7%D0%9D%D0%90_%D0%9F%D0%9B%D0%9E%D0%A7%D0%9A%D0%90_%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%90_%D0%A1_%D0%9D%D0%90%D0%94%D0%9F%D0%98%D0%A1_BOLGAR_%D0%9E%D0%A2_%D0%9A%D0%A0%D0%95%D0%9F%D0%9E%D0%A1%D0%A2%D0%A2%D0%90_%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%99_%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%94_%D0%92%D0%98%D0%9D%D0%98%D0%A6%D0%90_%D0%9C%D0%90%D0%9A%D0%95%D0%94%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%AF

      Изтриване
    9. Славеев не чете, той получава знания свише и тук идва в ролята си на посредник на бога без име ;)

      Изтриване
    10. Това, с горната препратка, трябва да е някаква лоша шега или май не сте я чел изобщо, а по-малко разбрал, с какви и необосновани умозаключения и мнения е пълна! Цитат:"Христо Беловски, който изследва палеографските особености на латинските текстове. Той смята, че характеристиките на отделните букви водят към становището, че датировката им е в периода III-IV в.
      Аз бих добавил, че самото наличие на латински надписи говори за една възможна по-ранна датировка от VI-VIIв."
      Няма място да напиша останалите, просто четете и се смейте!

      Изтриване
    11. Georgi Slaveev4 октомври 2020 г., 11:40, Ефенди Славеев, наличието на латински надпис свидетелства за НЕУДОБНАТА ДАТИРОВКА III-IV в. :)

      Изтриване
    12. Турскоговорящият анонимник, хубаво си научил азбуката, сега научи и български език, за да разбереш смисъла на казаното от Мошев. Специално за вас, разяснявам, щото е ясно, че сте доста неподготвен, освен по турски вероятно и по тролене, вероятно заради слабо образование, но ваша си е вината! - та, разяснявам - първо Мошев говори за възможност, не за непременност, и наличието на латински надписи не е и не може да е никаква индикация за време! Но характерът на надписите, както се изказва Беловски, може! А датировката 3-4в напълно кореспондира със Сарматската война на Констанций II, която е завършила с разселване на победените сармати в Илирия, т.е. Сърбия и Македония, и включването на българите в Латинския хронограф от 354г.
      И още нещо, Мошев необосновано твърди, че частите с надпис Болгар и Склавиниги са от различни плочки, и възстановката както и снимките, са доста добри и показват, че той греши!
      Надявам се, моите коментари, да не ви спрат, както и други "траки" с неустановен реално произход, да публикувате и други забавни тълкувания и мнения по темата!

      Изтриване
    13. Ασπρορουχος(Аспрорухос)-белодрешко

      Изтриване
  28. Ето тук г-н Александър Мошев говори говори за общата балканска история, нещо, което е тема на този постинг. Изгледайте краткото изложение и преценете сами -
    https://www.youtube.com/watch?v=Jizbjqp2sVU&t=12s

    Поздрави - АК

    ОтговорИзтриване
  29. Понеже започнах да ям само хляб от лимец и ми попадна тази статия http://www.menumag.bg/za-hranata/produkti/bulguryt-e-otkrit-v-bylgariya .Както е известно Добруджа е житницата на България , а Украйна е житницата на Европа -т.е. земите на Велика България, bulgur(тур.) по нашенски ще е нещо като бългър и се запитах дали не е възможно "българин" да означава нещо много просто за обяснение. А в разговорната реч казваме "бългЪрин", а не "бългАрин".
    Поздрав М.



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 27 септември 2020 г., 15:13

      Думата булгур е сравнително нова, иначе в миналото е имало етноними, чиято основа е дума за житно растение. Като пример могат да бъдат посочени пюрогерите, а и съответстващото им мелинофаги-просоядци.

      Изтриване
  30. Може би думата е чуждица от време на робството, а може и те да са я заели от нас . ако е вярно,че има останки на 8000 години в България.

    Поздрав М.

    ОтговорИзтриване
  31. Мелинофагите пак са си нашенци от Тракия и Странджа?
    Поздрав М.

    ОтговорИзтриване
  32. Потресена съм от снощното издание на "История БГ" по тема "Траките". По-обидно за интелекта на средностатистическия българин предаване не съм гледала. Толкова повърхностно, толкова невярно и толкова вредно. Голям позор!
    Маркова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Що се отнася до предаването "История БГ" от 28.09.20. на мен ми направи впечатление как когато стана въпрос за теорията за изчезването на траките на Балканите по времето на Римската империя, всички начело с Порожанов, Фол и т.н. бяха на мнение, че няма никакви веществени и логични доказателства за това. Според тях такова нещо няма как да е имало. Май започнаха да им се отварят очите. Водещият Георги Ангелов каза накрая, че имало стотици въпроси от зрителите по темата и че може би още в следващото предаване същите гости ще трябва да отговарят на тях. Май ще бъде интересно. Ще видим.
      Христо С.

      Изтриване
    2. До Анонимен 29 септември 2020 г., 15:29

      Точно това е причината да не следя предаването "История БГ" -Толкова повърхностно, толкова невярно и толкова вредно. Наистина голям позор!

      Изтриване
    3. До Христо С.

      Проф.д-р Калин Порожанов е забележителен учен, жалко е, че повечето от колегите му не са като него.

      Изтриване
  33. Нищо ново сред "българските авангардни специалисти" по история и археология. Днес, професор Николай Димитров Овчаров в едно посредствено предаване на Нова телевизия, наречено "На кафе" каза, че не е известен езика на траките и кога са изчезнали. Този "научен гений" говореше и за шаманизма при прабългарите. И понеже той се занимава с Перперек и Татул, не се знае колко още пакости ще сътвори. Това са научните авторитети по история и археология в България. И такива индивиди се финансират от държавата, сиреч харчат народни пари за да работят срещу народа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 септември 2020 г., 21:22

      Да се говори за шаманизъм при старите българи е безумие, но защо да се чудим на човек, който казва - В Бурятия и Монголия видахме запазени древните танци и ритуали, които са изпълнявали нашите предци.

      http://www.focus-news.net/opinion/0000/00/00/17511/

      Изтриване
    2. Няма нищо за чудене, след като самия Овчаров откровено признава следното: "Николай Овчаров: Това беше една полуекспедиция – полуделегация в едни неизследвани от български учени краища. Тя не беше само с цел изучаване на историята, тъй като тя е организирана от Ордена на рицарите тамплиери в България". Рицарите тамплиери, сиреч юдеомасони!!!! Няма го Калоян за да обуздае страстите на такива шабец гои. И Бафомет ще му е тотемния знак на Овчаров. Масонерията, отново тормози България.

      Изтриване
    3. До Анонимен 1 октомври 2020 г., 21:41

      Такива неща определено не говорят добре за масонската общност, но и ние не знаем дали общността е инициирала полуекспедицията - полуделегацията, или решението е на г-н Овчаров, който е пледирал за средства, с които да осъществи намеренията си.

      Изтриване
  34. Последното предаване за траките по История бг бе наистина доста слабо, но с оптимистичен финал. И четиримата участници отрекоха пълното унищожение на траките, каквато картина е описана от някои наши учени. Дори споменаха, че на някои места населението изцяло се е запазило и че липсват следи от чужди заселвания. Още малко и ще вземат да се досетят кои са траките и какъв език са говорили.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Блогът на д-р Иванов 2 октомври 2020 г., 21:04

      Андрей, някои знаят даже много добре :)

      Изтриване
  35. И преди 2000+ години си е както и сега. Тези хора дето са се разбирали без преводач са роднини.Колкото е по-разбираем езика - толкова по-близки роднини:-) Просто е

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 октомври 2020 г., 20:05

      Да, просто е, но само за мислещите и непредубедените.

      Изтриване
  36. Coming to Netflix in October- Greek Mythology Anime Series “Blood of Zeus”

    https://greekcitytimes.com/2020/10/07/coming-to-netflix-in-october-greek-mythology-anime-series-blood-of-zeus/

    ОтговорИзтриване
  37. Прекрасна статия!
    Няма как народ, който е отстъпвал по многочисленост единствено на индийците, да е изчезнал поради чума. Жертви безспорно е имало, но не и заличаване на цял един етнос. Сега се питам дали изобщо е съществувал на земята такъв народ, който напълно да е бил заличен от чумна или някаква друга епидемия. Май не.
    Жалко е, че нивото на някои учени е толкова ниско, а още по-жалко е, че подобни тяхни безсмислици се излъчват в ефир.
    Успех с втори том на книгата!
    Надявам се 1-ви все още да не се е изчерпал, за да си го закупя.
    Поздрави, Деси

    ОтговорИзтриване
  38. Бих предложил още една гледна точка за названието на древните жители т.н. Пеласги. Тъй като предимно гръцки историографи пишат за този народ, ще е редно да посочим, че в гръцкият език беква Б е съчетание от МиП. Тогава защо не допуснем, че пеласги в същност е Беласги. За първата част на името без съмнение става дума за бял. А именно нашите предци използват бул, бел, бал, бол, бял и т.н. в редица наименования на селища Болгород, Белград, области като Кабардино Балкария, забележителности за нас като Великата Индийска стена КумБалгарх и др. Тоест определението за цвят е допустимо и за беласгите където втората съставка ги на т.н. гръцки означава земя. На кратко името говори за земята на белите. Названието на гръцките предци елини или по-точно в мн.чисо елинес, след като не е известно другаде освен тук на Балканите, предпхолага, че тези преселници може да са наричани така от местното население беласгите. И в следствие трудното използване на буквата Б от гръцките предци и по аналогия с името на беласгите ако прибавим Б пред името елини или по-точно елинес се получава Белинес. Допускам да става ясно и днес за расовия смисъл на названието - Бели не. Като така щом не са бели вероятно са мургави, за което и пишат различни източници. Остава отворен въпроса тези предшественици на гърците идвайки на Балканите дали са донесли със себе си някакъв културно-цивилизационен модел и ако да какъв? Защото днес те са основните културтрегери на Европа отнесли, донесли, занесли /друг е въпроса от къде/ основополагащите ценности на съвременната култура в Европа, че и извън нея.

    ОтговорИзтриване
  39. Публикувано във факти.бг: Българската гора край Виена по времето на Карл Велики
    https://fakti.bg/mnenia/402852-balgarskata-gora-krai-viena-po-vremeto-na-karl-veliki

    ОтговорИзтриване