20.09.2020 г.

УБИЙСТВОТО НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК – РАЗКРИТИЯ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ

Повечето от нас смятат, че хората на науката са винаги коректни и неотклонно се придържат към истината. Това би било нещо прекрасно, ако бе реалност, но за жалост понякога се случва точно обратното. Понякога точно тези, които трябва да издигат високо факлата на знанието, са инициаторите и поддръжниците на ужасни заблуди. Ярък пример е създаването на македонския език от известни лингвисти – хора с академично образование и солидна подготовка.

Преди около век никой на Балканите, а и в останалата част на Европа не е възприемал речта на жителите на Македония като нещо различно от българската. С течение на времето обаче, благодарение на учените Самуил Бернщайн, Дина Мухина, Рина Усикова, Зузанна Тополинска, Виктор Фридман, Кристина Крамер, Хоръс Лънт, Волф Ошлис и др., се появава нов език - македонският.

Без да се съобразяват с фактите, с многобройните свидетелства засягащи характера и произхода на населението на Македония, без да се съобразяват и с историята на народа ни, тези лингвисти и професионалисти изкривяват истината по ужасно грозен начин. Грехът им, освен създаване и лансиране на заблуди, е и подпомагането на поява на антибългарски настроения в Македония.


Ако при наличие на огромно количество информация е възможно да се създават и налагат измами, то когато информацията е оскъдна, манипулациите са още по-лесни - както за създаване, така и за поддържане. 


Ние българите сме ощетени не само със създаването на македонския език, но и с нещо друго, което е не по-малко сериозно. Става дума за определянето на характера и древността на речта ни.

Понастоящем в училища и университети се преподава, че тракийският език е мъртъв и няма нищо общо с българския. Този постулат се защитава доста дълго време и то с удивително упорство. 


Една от причините се крие в това, че ако лингвистите признаят, че не са прави, ще се наложи пренаписване не само на историята на българския народ, но и на цялата древна европейска история, а в самата лингвистика понятия като индогермански и индоевропейски ще трябва да бъдат отхвърлени и заменени с много по-точни и по-подходящи термини като индобалкански, а защо не и древнобългарски.  


В тази работа ще се опитам да обясня с помощта на какви способи е създадена вредната заблуда, според която речта на Орфей е изчезнала отдавна и няма нищо общо с нашата.  На първо място са разбира се историческите извори – сведенията за древното население на земите ни, а и неговата съдба по време на късната Античност.

Периодът на късната Античност е засегнат от летописци като Филосторгий, Св. Йероним, Амиан Марцелин, Евагрий, Прокопий Цезарийски, Йордан и др. Никой от тези автори не отваря и дума за изчезването на траките. Напротив, въпросните създатели на хроники дават ценни данни, чийто адекватен анализ помага да разберем истината за събитията между IV и VI век.

Като “обяснение” защо са “изчезнали” траките, казионните учени обикновено  дават като причина така наречените “варварски нашествия”, при които местното население бива клано най-безмилостно. За най-големи “злодеи” са обявени хуните и готите. Погледнато формално има логика – едно чуждо нашествие може да редуцира дадено население твърде сериозно.

 


Проблемът обаче е в това, че така наречените варвари са от същия произход както и тракийското население под римска власт и не селата на траките са страдали от нападенията, а предимно населените с колонисти градове. Готите не са германи, а старият тракийски народ гети. Хуните не са тюрки, а са потомци на древните масагети – амалгама от траките мизи и гети, които поне от VI в.пр. Христа (т.е. отпреди 2500 години) обитават постоянно Добруджа...която е и тяхната най-стара земя.

Да обърнем внимание на важните подробности, скрити в историческите свидетелства. Филосторгий обяснява, че дошлите в земите на юг от Дунава готи, не са нов народ, а са реално старите гети (които от незапомнени времена обитават земи от двете страни на река Дунав по сведения на писалия по-рано Страбон бел.авт.):

“На римска територия Урфил докара голяма група поселници, които бяха прогонени от древните си обиталища поради своята религия. Тези хора дойдоха от средите на скитите, живеещи на север  от Истъра и в миналото бяха наричани гети, а днес те са познати като готи.” –“Urphilas19 brought over as settlers to the Roman territory a large body of persons who had been driven out of their ancient abodes for the sake of their religion. These came from among the Scythians, north of the Ister, and were formerly called Getae, though now they are better known as Goths.” –Phil. E.H. II.5.

http://www.tertullian.org/fathers/philostorgius.htm

За същите готи християни, в края на IV в. Св. Йероним - човекът, който нарича Мизия с името България (Mesia hec et Vulgaria) споделя следното: “Рижите и русокоси гети карат своите църковни шатри заедно с армиите си и навярно поради това имат успех в борбата си с нас – поради факта, че изповядват същата религия” -“The Getæ, ruddy and yellow-haired, carry tent-churches about with their armies: and perhaps their success in fighting against us may be due to the fact that they  believe in the same religion.” – Jer.Laeta, 2

https://www.newadvent.org/fathers/3001107.ht

За това, че хуните са реално масагетите споменава Евагрий в своята “Църковна История”: in Thrace, by the inroads of the Huns, formerly known by the name of Massagetae  Euag.E.H.III.2

http://www.tertullian.org/fathers/evagrius_3_book3.htm

Ако някой познава добре хуните – това е Прокопий. Той не вижда в тях някакъв странен, непознат на по-стари автори народ, а е уверен, че в миналото те са известни под името масагети: “…Massagetae whom they now call Huns; and the rest were almost all inhabitants of the land of Thrace”-Proc.III.X

https://en.wikisource.org/wiki/History_of_the_Wars/Book_III#XI

Йордан също дава интересни сведения. Той разказва за войната между масагетите на царица Томира и персите на цар Кир, като добавя, че след края на конфликта въпросните масагети (които той дори нарича гети и готи), се установяват в Mизия, в областа наречена Малка Скития (т.е. Добруджа бел.авт.) и основават град Томи: “Queen Tomyris crossed over into that part of Moesia which is now called Lesser Scythia--a name borrowed from great Scythia,--and built on the Moesian shore of Pontus the city of Tomi, named after herself.”- Jord. (62)

https://people.ucalgary.ca/~vandersp/Courses/texts/jordgeti.html#X

Не само готите не са германи и хуните не са тюрки, но самите гети и мизи, на които тези две групи са представители, са хора делящи едни и същи корени. Цитиращ работа на Димитър Дечев , проф. Асен Чилингиров дава интересно късче информация, според която гетите са мизи (от рода на мизите бел.авт.): „Getae sunt Mysi, quos Sallustius a Lucullo dicit esse superatos“ (Serv. ad Verg. Aen. 7, 604) - цитирано според Д. Дечев, пое. съч., с. 104.

 http://macedonia.kroraina.com/tschilingirov/gg1/gg1_1.htm#15

За това, че гети и мизи са роднини, говорят същият език както останалите траки, а и се смесват лесно (поради общият си език и култура бел.авт.) пише Страбон :“Елий Катон143 пресели от земята оттатък Истър в Тракия144 петдесет хиляди души от гетите, племе със същия език като траките145. И те сега живеят там в Тракия и се наричат мизи.” Страб.7.3.1

https://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk7c3/


Факт е, че старите българи са наричани мизи, готи, хуни, но това не са названия на различни народи, а на хора делящи един произход. Названията добруджани, родопчани, шопи и т.н. също не са доказателство за различния произход на въпросните групи, явяващи се важни компоненти на българския народ.

“Варварите” на казионните учени не само не са причина за изчезването на траките и тракийския език, но дори са допринесли за обновяването и възраждането на тракийския език в земите на юг от Дунава, а разбира се може да се говори и за засилване на тракийския етнически елемент на юг от Дунава.

На север от голямата река свободните траки: гети,  мизи и клонът им мизо-гетите познати като масагети, хуни, скити, запазват речта си незамърсена от латински и гръцки, и освобождавайки своите братя от римска власт, налагат своето все още ползващо падежите наречие, което ще се превърне в официален език на народа ни. 

Ето защо губещият падежите си още по време на Античността тракийски, по време на ранното Средновековие е падежен и носи името старобългарски.

Нека тези, които се съмняват в казаното до тук, да си зададат въпроса: Ако готите не бяха траките гети, а дошли от Скандинавия германи – къде са тогава стотиците германски названия на селища, реки, защо няма такива изобщо? 

Също така, ако хуните не бяха част от траките мизи, а тюрки -  къде са тюркските топоними и хидроними? Как е възможно номадите печенеги да оставят свои имена на селища за сравнително краткия си престой в Източна Европа, а набедените за германи и тюрки готи и хуни да не оставят нищо обяснимо на германски и тюркски за период по-голям от 500 години?

След като стана ясно, че “варварите” опустошавали Тракия не са чужд народ, а северни траки атакуващи римските войски и римските колонисти с цел да освободят траките на юг от Дунава от римска власт, става и ясно защо римските летописци говорят за кланета в своите работи. Не местното население е страдало, а окупаторите, които са паразитирали върху въпросното местно население явяващо се наши предци. Римските летописци са се интересували само от своите беди и бедите на роднините си.

Трябва да призная, че манипулациите на казионните учени са хитри и рафинирани. Обявявайки част от дедите ни за “варвари от север и изток” и приписвайки им редуцирането на тракийското население, историците успяват да омаят и заблудят широката публика доста успешно.

Разбира се лингвистите също имат принос в убийството на тракийския език. Техните методи също са хитри и рафинирани. Подобно на колегите си историци, които разделят няколко групи стари балканци на отделни народи, лингвистите също организират напълно неоправдано разделение. Езикът на Орфей е разкъсан на части, като целта навярно е да се избегне събиране на голямо количество информация показваща ясна връзка с българския език.

Разделението е следното: учените разглеждат същинския тракийски, дако-мизийския, пеонския, фригийския и витинския като отделни езици – сродни, но все пак отделни и различни

Ще напомня, че същият трик е приложен и по отношение на наречието на българите от Македония. За македонския език се казва, че е близък до българския, но все пак отделен и различен от него, което разбира се не е вярно, както не е вярно и не е правилно да се отделят дако-мизийски, от фригийски, пеонски, витински от тракийския.

Каква е последицата от стореното от лингвистите разделение? Понеже тракийските книги са унищожени (а книги е имало, съществуват исторически свидетелства за това), през XIX и XX в. учените изучаващи езика на Орфей, разчитат предимно на глоси. Това са древни думи, чието значение е обяснено от определен стар автор. Към глосите спадат и дакийските имена на билки, като общият брой на глоси в такъв случай е 120.

Вилхелм Томашек представя 57 имена на дакийски билки и 36 глоси, към които не са добавени представените още през 1872 г. от Август Фик 27 фригийски глоси. Те са много интересни, пример за това е зелкия/zelkia-зелка. Тази смайваща близост показва, че откъсването на фригийските глоси от тракийското езиково богатство е несъмнено голям пропуск. 

Нека продължим с изброяването на нередните неща. При творилия по-късно Димитър Дечев срещаме 47 имена на дакийски билки,  докато в произведението “Траките и техния език”, акад. Вл. Георгиев е доста по-скромен.

В работата “Езикът на Траките”, 1976 г., акад. Дуриданов представя само 23 глоси, не 120, навярно защото следва принципа, че на траки, даки, витини, пеони и фриги трябва да се гледа като на хора, които говорят ралични езици. Да се пропуснат над 85% от данните обаче си е нещо сериозно, каквито и да са аргументите на учените.

Не само над 85% от информацията, която дават глосите е пропусната, но дори при споменатите глоси отново има допълнително пропускане на информация

Ще дам конкретен пример. При разглеждане на глосата гентон/genton, като сродна е дадена староиндийската дума hatá-ударен, умъртвен. Съпоставката е правилна, но много по-точен еквивалент се явява стблг. гнетѫ, чиято праформа е *genton – напълно идентична на тракийската глоса гентон/genton.

Друг пример е глосата полтин/póltyn-дъсчена ограда, при нейния анализ са дадени староисландската дума spjald-дъска, англосаксонската speld-дървесина, цепеница и др., но е пропусната стблг. плотъ-дъсчена ограда, макар точно старобългарската дума да отговаря най-точно на смисъла на тракийската глоса, а и звуковата прилика да е най-голяма.

 Праформата на плотъ е *poltu. В случая има още един пропуск – правилната форма на глосата е полтим/póltym, като коренът е полт/pólt, а окончанието им/ym, е реално окончание за дат.пад.мн.ч. в старобългарски, както е в каменьмъ, именьмъ, небесьмъ. Значението на Полтим-брия е крепост със дървени стени, като правилната форма на топонима е * Плотьмъ верѣia.

На всичко отгоре, един друг учен – работилият в СССР лингвист Макс Фасмер дава в своя речник неправилна етимология на думата плот, свързвайки я с плет, плета. Реално плот идва от половя, разсичам, цепя, т.е. правя дъска – оттам и плотъ-дървена ограда

С глагола плета е свързана една друга тракийска глоса – пелта/pelta: изплетен от гъвкави клонки щит, покрит с животинска кожа, но въпреки ясните данни, никой не свързва пелта с плета.

При анализа на глосата гагила/gagyla (вид патица), в работата си Die Srache der Thraker”, 1985 г. акад. Дуриданов предава сведенията на лингвиста Дюканж, че се касае за дума от речника на траки, витини и лидийци, но допълва, че глосата може да е малоазийска и е с неясна етимология. Удивителното е, че забележително талантлив човек като нашия акадмик не е чувал за българските думи гага-вид патица, гогол-вид птица...

Виждаме, че нито истинския брой на глосите е представен, нито пък при подложените на анализ глоси са дадени точните съответстващи български думи. И това не е всичко. Друга информация, която е нужна за разбирането на тракийския език са надписите. На наша територия са паметниците от Ситово, Езерово, Кьолмен, Дуванлии, Браничево, Вишеград, Пандурската могила, Буково, като разбира се има и графити съдържащи интересни тракийски имена като Зайка.

Тук се сблъскваме с няколко проблема. Първият се състои в това, че учените ни не считат надписите от Ситово и Буково за надписи. Макар според езиковедите Владимир Орел и Лидия Баюн надписа от Ситово да е фригийски, нашите специалисти настояват, че се касае за природен феноменпукнатини от Кайнозойската ера.

А кой през Кайнозойската ера е обработил скалата и защо пукнатините съотвестват на стила на фригийските букви, авторитетите не благоволяват да обяснят. Надписът от Буково пък е считан за драсканици от 90-те години на ХХ век, макар стари хора от селото да свидетелстват, че паметникът е съществувал още по време на детството им и поради странните знаци по него е наречен Писан Камък. По този начин, отново тракийското езиково богатство е ощетено.

Другият проблем е, че при изучаване на езика на Орфей не се вземат под внимание надписите от Гърция и Фригия: над 200 от Зоне и над 350 от Фригия. С други думи – над 550 епиграфски паметника не са взети под внимание от хората опитвали се да разгадаят характера на езика на Орфей. Малък пропуск ли е това?

Поредният способ спомогнал за укриването на характера на езика на Орфей е пропускането на важни думи извлечени при анализ на имена на богове, хора, местности. Ще дам конкретен пример. В работата си от 1957 г. акад. Георгиев тълкува тракийските имена Козис/Κοζις и Козилас/Κοζειλας със стблг. думи коза, козьлъ, но през 1977 г., в друга своя работа не включва коза и козел в тракийския си речник. Защо?

В края на XIX в. Вилхелм Томашек тълкува принадлежащото на тракийската ономастика име на билка karo-pithla с чаръ-магия и пи-пия, питие, но през ХХ век това откритие, поне по мои сведения остава неизползвано от нашите лингвисти и траколози. 

Отново Томашек тълкува тракийското име Sterissa със slav. starica, sterica (реално блг. старица, щерица), но и тези данни остават неизползвани. Неизползван остава и анализът на топонима Raidestos със slav. radŭ, radostĭ (реално стблг. радъ, радость).

Пренебрегнати са и ценни сведения на творилия в ново време Владимир Нерознак. Ползвайки сведения на Лате и Креватин Нерознак тълкува фригийското селищно име Belte с *boloto-БЛАТО, като при това съпоставя топонима с тракийския Debeltos (Dibaltum). Понеже Амиан Марцелин свидетелства за това, че край Дибалтум/ Dibaltum има блата, то най-подходящият кандидат за тълкуване на значението на тракийския топоним е българската дума балта-блато....и никой наш специалист не е осъзнал това?

Преди да разгледаме поредният способ, чрез който е укрит характера на тракийския език, нека направим кратко обобщение:

 1.Историческите извори, доказващи, че няма идване на варвари в Тракия и не може да се говори за серизно редуциране на траките, не са ползвани, или поне не са ползвани адекватно.

 2.Премълчан е важният факт, че в териториите обитавани от хуни и готи не се срещат нито германски, нито тюркски топоними и хидроними, а предимно тракийски.

 3.Вместо 120 тракийски глоси, се представя твърде ограничен брой.

 4.Дори при публикуваните тракийски глоси има сериозни пропуски – българските съотвествия често не са дадени.

 5. Сведенията от тракийските писмени паметници не се ползват адекватно – някои надписи са обявени за драсканици или пукнатини в скала, а информацията от над 550 тракийски надписа от Гърция и Фригия не е ползвана изобщо.

 6.Открития на чужди учени, които при анализ на тракийски топоними и имена изполват думи, присъщи на езика ни, не се използват.

 7.На тракийски, фригийски, пеонски, дако-мизийски се гледа като на отделни езици, макар стари автори като Страбон, Херодот и др. да свидетелстват за тракийските корени на даки, гети, мизи, витини и пеони.

 

Всички тези способи са допринесли за укриването на истината, но има още един способ, който реално изиграва най-голямата роля. Касае се за манипулиране на данните за тракийския език от VI век.

 

Точно тези данни е трябвало да бъдат изполвани защото са най-близо до времето на най-ранните глаголически и кирилически старобългарски писмени паметници. Уви, това не само не е направено, но и информацията е представена по ужасяващо изкривен начин.

Ето за какво става дума: благодарение на Прокопий Цезарийски ние знаем за голям брой имена на тракийски селища и крепости. Някои от тях носят имена, които всеки българин ще разбере: Бела, Вода, Вратища, Дебри, Кабец, Кал, Листи и още много други. Ако тези тракийски названия на населени места бяха представени на широката публика, никой не би повярвал, че тракийският език е мъртъв, а речта на старите българи е оформена в Азия.

За да спасят положението, учените прибягват към хитрост – решават да обявят Бела, Вода, Вратища за нетракийски, дефинират ги като славянски, като същевременно премълчават, че според Теофилакт Симоката, дунавските славени са реално гетите – представители на северните траки.

Премълчано е и друго. Прокопий никъде не твърди, че Бела, Вода, Вратища, Дебри, Кабец, Кал, Листи са създадени от нашественици дошли от север. За стария автор въпросните селища са тракийски. Ако тези топоними бяха само по границата, то би могло да се приеме, че римляните са позволили на определена група хора да се засели в Тракия, при условие, че ще пазят границата.

Да обаче в периода на поява на въпросните топоними, няма абсолютно никакви сведения за  установяване на нови хора из цяла Тракия, Мизия, Тесалия, Македония, Епир. Как е възможно такава огромна миграция да остане незабелязана? Разграден двор ли е била Римската Империя? Слепи и глухи ли са били нейните летописци?

И какъв е критерия, по който Бела, Вода, Кабец, Кал и др. са обявени за нови, оставени от народ дошъл през V-VI в. от север? Критерий няма, има отново премълчаване на важни данни.

Бела не може да е ново име, понеже според самият Георгиев, древния тракийски топоним Орбел съдържа елемент бел със значение бел, бял, а и е древното име на Беласица.

Вода не може да е ново име, защото според проф.  Кирил Влахов, древната форма на тракийското селищно име Одесос е *Водесос. Градът е основан през VI в.пр. Христа-около 1100 години преди времето на Прокопий. 

Кабец не може да е ново име, защото в Илиада е споменат град Кабессос. Троянската война се е състояла около 1800 години преди времето на Прокопий.

Кал не не може да е ново име, защото във Витиния тече река Калис, спомената от Тукидид.  Този автор живее около 1000 години преди времето на Прокопий.

Имената на новите селища оставени от мистериозно появилите се северни нашественици приличат поразително на едни от най-древните тракийски топоними и хидроними, но ако никой не каже и обясни това, вече е лесно да се фабрикуват измислици, чиято единствена функция е да поддържа старите, наложени от чужди учени виждания за историята на народа ни.

В отчаяние, когато са притиснати от неудобните за тях факти, моите противници ехидно подмятат, че българския не може да е наследник на тракийския понеже е сроден на сръбски, хърватски, словенски, полски и т.н. 

Да, така е, но това родство не е никакъв проблем. Благодарение на Апиан и Стефан Византийски ние знаем, че западните, северните и източните съседи на траките, по-точно древните народи илири и скити са близки роднини на траките. Казионните историци обаче бягат от сведенията на Апиан и Стефан Византийски като дявол от тамян.

Толкова ли е трудно да се осъзнае, че днешните ни роднини са потомци на тракийските съседи и роднини илирите и скитите, които впрочем също са обявени за изчезнали народи от казионните учени.

Никой авторитет не се притеснява, че изчезването на най-войнствените и най-силни народи на Източна Европа е едва ли не по географски принцип – сякаш в миналото зли духове са унищожили всички хора между реките Елба и Волга, между Балтийско и Бяло море. Казионните учени изтриват населението на половин Европа от историческата карта! И това е наука!

Както се уверяваме – не може да се вярва на историците и лингвистите, чиито способи на работа са представени в това есе. Реално могат да бъдат посочени още много неща, като например общи белези на тракийски и старобългарски. Информацията по този въпрос е доста обемна и няма как да се представи в блога. За важните данни съм отделил място във втората част на книгата си “ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК” - т. II.  

Тези, които се запознаят с приложенията от книгата ми, ще се уверят, че речта на Орфей никога не е умирала, но са направени много опити тя да бъде представена за мъртва. Народът, от който произлизат Залмоксис, Спартак, цар Резос и др. никога не е напускал историческата сцена, побеждаван е, но не е покоряван. 

Това, което нашественици като перси, галати, римляни и гърци не успяха да сторят с меч, почти се удаде на действащите с перо казионни учени. Казвам почти, защото номерът не мина. Истината за нас продължава да излиза, а с нея изгрява отново и нашата звезда. Имало ни е в най-бурните моменти на историята и пак ще ни има.

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ - ВЕЧЕ ИМАМ СВОЙ КАНАЛ В ЮТЮБ, ДАВАМ ЛИНК КЪМ ИНТЕРЕСЕН КЛИП. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

https://www.youtube.com/watch?v=TOiK4DBjVKQ

 


 

122 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон. Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно е написано това есе и ако всичко е вярно, просто не ми се мисли как са ни лъгали някои хора и какво заслужават те за своите действия. Ще проверя всичко и се надявам да получа съдействие от Вас ако стигна до нещо, което не ми е напълно ясно.
    Валентин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Валентин

      Ето това искам - да се проверява!

      Изтриване
    2. Чета некои сари твои статии :
      http://sparotok.blogspot.com/2020/05/blog-post_28.html
      името Аспарух - е от две думи (според запозати хора с историята на шаха аз само препредавам знането) :
      Аспа - кон и рукх - колесница - и двете думи са персийски от кудето се счита че е родом шаха. Според старата оригинална игра шах - колесницата е това кеото сега наричаме топ - но прилича на крепостна кула самата фигурка - а коня си е кон и сега. Може да се поразтърсиш и по тази тема явно името е древно и може да има данни за тези две думи в книгите/ръкописите които ти имаш достъп.
      Бих се раздал и за разкрития за имената на повечето в онази книга- именникът.
      Напримерно името Навуходоносор което твърдят е в Именникът на българските царе е едно такова име което на мен ми звучи като следните думи :
      Небо (небе - небесен от бога) кудне (таз част не я знам как точно се чете на английски е ) - цар
      т.е. небесен - от небесата цар. Имам подозрение че не ме разбра ама както и да е.

      Изтриване
    3. Аз го разчитам като " Небе което носи царя"

      Изтриване
  3. Браво. Кръвта вода не става. Генетиците в Америка доказват че балканския ген е общ .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ицо 20 септември 2020 г., 17:30

      Българи, румънци, сърби, а и жителите на Северна Гърция са носители на маркерите I2, EV13, J2, R1a, R1b.

      Изтриване
    2. Съвсем логично-старите български земи!
      Благодаря за статията!
      Петя Рос

      Изтриване
  4. Основния проблем през предходните два века е, че историята се прави от народите, а се пише от политиците, които си назначават за целта екипи на които раздават високи титли и звания, за да изглежда по афторитетно. По този начин много от разпространителите на лъжи са плучили дипломите си, които сега развяват пред обществото и се опитват да се представят като единствените, които имат правото да се наричат учени и да разпространяват наука. За щастие вече има достатъчно хора с амбиции и с необходимия интелект, които могат самостоятелно да разсъждават и да преценяват кое е истината.
    Както казва K.A. Tucker, истината е като водата, няма значение колко упорито се опитваш да я закопаеш, винаги ще намери някакъв път да излезе на повърхността.
    https://www.goodreads.com/quotes/1399257-he-said-the-truth-is-like-that-water-it-doesn-t

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 20 септември 2020 г., 17:40

      Манипулиране на исторически извори има още в Месопотамия и Египет...нищо ново под слънцето.

      Изтриване
    2. Много точно !
      Водата е непобедима като българинът !!!!! Респект !

      Изтриване
  5. Позволявам си да пусна коментар, който се отнася по-скоро до предишния пост.
    Преди да отделя достатъчно време за новата статия, реших да проверя новините по БНТ. Открих видеа, които разкриват къде „се крие“ премиерът от обществото. Той решил да подиша малко чист въздух всред възхитителните Родопи в компанията на тези мили хора, които ги населяват.
    Чел съм, че навремето и нашият Борис III е бил посрещан по подобен начин от тамошното население. Видеата няма да коментирам, само предлагам да сравните тези чисти хора с кресльовците от площадите и обекта на тяхната благодарност със „змийската тройка“. А после нека пак някой пита по какъв начин трябва да приобщаваме нашите мюсюлмански братя към майка България!

    ОтговорИзтриване
  6. Браво г-н Серафимов! Простима ли е заблудата налагана от наши учени? Великодушието на нашия народ е пословично и ще простим лесно, колкото по-бързо учените признаят грешките си! За всички е ясно, че националното осъзнаване вече е в ход! Хвала на будители като вас и млади историци, които осъзнаят и работят за истината!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ачо, Серафимов нито е млад, нито пък историк. Той е проповедник!

      Изтриване
    2. За анонимен 20 септември 2020г. 19:22

      Да, проповедник е, проповедник на истината, а казионните историци, лингвисти и археолози са шушумиги, които продават националните ни интереси. Дали е млад Серафимов не знам, но изглежда добре, а ти щом си криеш лицето,значи не си особено лицеприличен.😃

      Изтриване
    3. До Анонимен20 септември 2020 г., 19:22
      Ако за отправна точка ни служи Андрей Пантев например, то г-н Серафимов е невръстно млад! А на изследователските му способности всеки историк би могъл да завиди!

      Изтриване
    4. Казионните историци, лингвисти и археолози не знам дали са шушумиги, но знам, че нямат в прерогативите си функции да разпродават национални интереси. Определено не са търговци, нито пълномощници на някого от народа.

      Изтриване
    5. цитат: "Анонимен21 септември 2020 г., 14:44
      .... Определено не са търговци, нито пълномощници на някого от народа."

      На ниските нива не всички може да са търговци, но по високите етажи нещата стоят съвсем по различен начин. Ако самите те не са преки търговци, то са посредници на политическите продажници в държавите.
      Колкото до това, че не са пълномощници на народа съм напълно съгласен, но тъкмо там е проблема. Те са пълномощници не на народа, който произвежда история, а на политическите фалшификатори на истинската история и това по никакъв начин не е факт за пренебрегване или премълчаване. Изкуствено създадената фалшива среда облагодетелства само определени личности, а това в днешно време е видимо дори с просто око и все повече изнервя обществото.

      Изтриване
  7. Искам да се свържа с теб,трябва ми помощ,по-скоро подкрепа!Тук не става.Мога да ти дам телефон,Е мейла ми е в момента блокиран,в "блогът на Ник" може на л.с. Ако прецениш,свържи се с мен,няма да ти отнема време повеме от няколко минути за изясняване.Не става въпрос за лична услуга,не бих си позволил.По старой дружбе,както казват руснаците! Ник.

    ОтговорИзтриване
  8. прекрасно Уважаемий! Радост и благодарско за ровенето и синтеза!повече от 25год неколцина мои приятели и Учители,барабар ,по малко, и аз--борим сивия поток за БГ история, с АвиТохол списание и разни организациики,орди и т.н ,НО искаше ми се да чуя Вас,ако имате проучване---какво как и защо никой не набляга за Големият Брат---Волжките Болгари? Какво става с БашКуртите,Чувашите,т.н татари от др ленин,(казват че били много милйони) в 1921год, до тогава били Болгарисатан? Дори Уйгурите, пръснати по Китай,Казахстан,Киргизия? Турската съвременна наука,изкарва маса средноазиатски народи,за техни поднародни групи и изучават езиците им като диалекти обогатяващи измисления тюркски език в по нови времена от ВеликияБългарин МустафаКемал БащаТюркски, това разбираемо,адмирации тям,АМА ние къде сме?Ние наште отскорощни диалекти--македон и сръбски, не можем да отвоюваме? А какъв е езика на Волжките ни братя? Ще се радвам безмерно,ако имате светлина по темата, във вашия стил!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам ако намесата ми е неуместна, понеже въпроса не е отправен към мен, но аз мисля, че темата с Волжките българи е много деликатна. Там нещата могат да се разглеждат в две посоки. Наистина има многобройно българско население, на което е насилствено отнета българската идентичност, но има и немалко други етноси, които се самоопределят като българи. ПРавят опити да се приобщят просто защото са убедени, че българите са по високо цивилизования етнос, а собствения им народ няма ясни спомени за историята си.
      цитат 1 : " Говорят, чувашин и мордвин гордятся породниться с русским и даже называют себя русским; татары не без гордости величают себя булгарлыком (булгарством). Почему именно? Потому, что в первых двух случаях сознается культурное превосходство русских, а во втором (сознавалось и перешло в традицию) — превосходство болгар»."
      цитат 2 : " В 1552 году московская армия одерживает блестящую победу — взята Казань. Впоследствии историки будут создавать миф о покорении «Казанского ханства» — «последнего оплота татар-завоевателей». Но сам Иван Грозный отлично знал, кого он покоряет. В документах нет и помину о «татарах». Летописи сообщают, что Иван Васильевич пошел на Казань — столицу болгарскую. Именно поэтому он присвоил себе титул Великий Князь Болгарский, а не татарский. После него все цари и императоры России вместе с престолом получали этот титул."

      http://www.bulgars.ru/ct/lie.htm
      И още:
      https://www.mediapool.bg/kak-zalichavaha-balgarskite-sledi-v-ruskata-istoriya-news249573.html

      След толкова тенденциозна намеса на властите и толкова много фалшифицирани и унищожени документи не е никак лесно да се изрови истината. Да се надяваме обаче, че не всичко е загубено, поне за българите!

      Изтриване
    2. Да не бъркаме "турски" и "тюркски". Турците са част от тюркските народи, та няма как другите тюрки да бъдат техни "поднародни групи". Тюркски езици има и те са регистрирани много преди появата на турците като народ. Волжките българи доколкото съм запознат говорят точно тюркски, по-точно кипчакски, но какъв език са говорели преди монголската инвазия не знам дали има данни. В Уикипедия се говори за някакъв "мъртъв" прабългарски със спорна квалификация.

      Изтриване
  9. Ако в том 2 на книгата Ви има повече обяснения как са ни заблудили, че тракийския език е мъртъв, казвам отсега - ще поръчам 10 бройки.
    С уважение!
    Свилен Димитров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Димитров, има обяснения, те засягат политическите интереси на Гърция, Австро-Унгария, Германия, Англия и Руската Империя.

      Изтриване
  10. Важен въпрос. Науката не е за всеки. Изисква талант, морал, търпение и всеотдайност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен20 септември 2020 г., 21:46

      Моралът е най-важен, защото когато той липса при хората на науката, стават сташни неща.

      Изтриване
  11. Българите днес сме по-заблудени и по-лъгани отколкото е било по турско. Чест за Вас е, г-н Серафимов, че сте се заел с много трудната задача да изваждате истината и да посочвате лъжата. Усеща се жаждата и нуждата на българите от тази открадната, изопачена или скрита истина за Българската история. Необходима е много по-голяма достъпност до тази информация. Трябва да се помисли как да се разпространява, как да се информират хората. Работата може и трябва да предизвика пълно пренареждане на българската, европейската и световна история. С уважение: А.Деков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Деков, аз правя каквото мога. Затрупан съм с работа, но отделям всяка свободна минута за проучване на миналото ни, а и за създаване на нови работи в блога си. Смятам, че приносът ми е достатъчен, нека и други хора поемат малко от товара.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, но от моя страна не беше упрек за недостатъчно свършена работа, а похвала за добре свършена работа. А вече свършеното да може да стигне до повече хора. Поздрави и адмирации.

      Изтриване
  12. Цитираните от Вас имена на "създателите" на македонският език не са от славянски произход. Но има и един "българин", участвал в създаването на македонския език, това е Марковски.
    Пишете за "казионните" учени, но какво е мнението по въпроса на изключителните и непогрешими "учени" от Юръп и Юнайтед сейз? Нищо по-различно! Явно всичко е политика, а България е на много стратегическо географско место. Предполагам, не смятате, че публикациите на "казионните" учени не се четат и в Юръп и в Юнайтед стейз и при "грешни стратегически сведения" от страна на наши учени, ще се пусне в ход политическата машина с нейните възможности.
    Забележете, без пряка намеса в съвременния български език леещ се от средствата за масово осведомяване гъмжи от англоезични думи, които имат български синоними, понякога и не само един и два.
    За да се утвърди факта за древния език на българите и всички славяни, трябва силно държавно управление, игнориращо чуждите интереси и утвърждаващо българските интереси. До днес такова няма, а и в близко бъдеще не се очаква, при членството на страната ни в Европейския съюз. Основно не трябваше да се признава държавата Северна Македония. Претенциите на Гърция към древна Македония трябва да се оспорят на високи научни форуми, като са представят необходимите доказателства. Трябва да се отстоява твърдо това твърдение без съобразяване с политическата конюнктура.
    Мисли ли някой от пишещите в блога Ви, че това може да стане при днешните вътрешни политически сили, които са марионетки на страните от Европейския съюз и САЩ и изпълняват техните разпореждания. Липсва и най-важното, силна армия, която да е гарант за независимостта на страната.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все едно и също - защо сме били признали Македония. И какво щеше да стане ако не беше призната държавата Македония? Сега щеше да е българска ли? Признахме я защото иначе трябваще да се разкъса на 3 и огромна част от територията и населението щеше да иде в Гърция и Сърбия. А от там както историята ни учи връщане няма.

      Изтриване
    2. Спомням си, че преди няколко години бивш американски политик се изказа относно Македония- смяташе, че в близко бъдеще Македония ще бъде разделена между България и Албания..Явно спициалистите по Балк.история знаят за какво говорят..Никой не пречи на България да заяви каквото иска, но "пустата автоцензура" явно ни пречи! Единствено ще скочи Гърция! Но ако в ЕС влязат и Македония и Сърбия- тогава ще имаме 3ма противници!
      Петя Рос

      Изтриване
    3. Господин Анонимен септември 2020 г., 2;10, Македония нямаше да се разкъса. Напротив, сега е разкъсана от интересите на САЩ и Израел. Ще бъде включена в състава на Албания, но не и на България. Но аз мисля, че освен Македония, трябва да говорим и за Западните покрайнини и Ншка и Пиротска области. Там нещата са много по-лоши отколкото с Македония.

      Изтриване
    4. Господин Анонимен 21 септември 2020 г., 13:25, доклкото съм запознат точно това е бил избора пред нашето правителтво - да признае Македония или да я дели с другите горепосочени държави. Не знам откъде ги вадите тия заключения че нямало да се разкъса. Какво мислите че щеше да стане - да ни я подарят ли??? Наистина ли си вярвате?

      Изтриване
  13. Добре, всичко е логично, но какво ще кажете за русите славяни, прабългарите с дръпнати очички и 681 Величието на Хана? Каква аджеба е целта на тая уйдурма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 20 септември 2020 г., 23:11

      Визирате филма от 1981 г. или просто старите теории? Обяснил съм, че старите българи и дунавските славени са представители на древно балканско население - гетите, мизите и мизогетите познати като хуни.

      Обяснил съм и това, че траките имат съседи и роднини - илирите и скитите, които се явават предци на сродните ни източноевропейски народи.

      Поне за мен нещата са ясни.

      Изтриване
  14. Здравейте, г-н Серафимов. Казвам и питам едновременно. Мисля, че вече има много "събудени" и "осъзнати" българи, а вероятно и немалко чужденци. Вашата работа има много последователи, много хора вече споделят и преоткриват другата, истинската, цялата българска история. Не трябва ли да се премине към по-голяма масовост на рапространение на информацията за истинската българска история. Например да се организират семинари, симпозиуми и т.н., а също и клубове в повечето градове в България. Мисля, че първо трябва да се преборим с дезинформацията и фалшификациите в България, да влезе истинската българска история в нашите учебници, а след това са се върви към балканите и Европа. България има история, която заслужава признанието и уважението на цял свят, но трябва да започнем от тук. Трябва да се преборим с родоотстъпничеството и предателството в българските политически и научни среди. Моля за Вашето мнение. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 21 септември 2020 г., 7:26

      Как според Вас ще се финансират семинари, клубове и т.н.?

      Изтриване
    2. Ами на тебе от сума време разни хора ти предлагат финансова подкрепа, но ти се правиш на горд и отказваш. Защо питаш тогава как ще се организира финансиране на семинари? Прекален светец и на Господа не е удобен Павеле.

      Изтриване
    3. Семинарите трябва да са платени, а за членство в клубовете може да се плаща членски внос. Аз бих предоставил както помещения, така бих съдействал и финансово. Каузата е България!

      Изтриване
    4. До Деков 21 септември 2020 г., 16:50

      Не мисля, че е удачно да се искат пари от жителите на най-ограбената държава в Европа. Много хора са на ръба на оцеляването, а лошото е, че тези, които имат средства, не се интересуват от истината за корените на народа ни.

      Изтриване
    5. До Анонимен 21 септември 2020 г., 15:45

      Вие наистина ли вярвате, че има такова нещо като беплатен обяд? Не знаете ли поговорката - Който плаща, той поръчва и музиката?

      Сигурно има и свестни хора от тези, които предлагат финансова подкрепа, но аз не съм ясновидец и няма как да проверя.

      Ако някой наистина желае да помогне безкористно, той може да спонсорира мой постинг във Фейсбук. Така всичко е точно - нито аз ще получа пари на ръка, нито с доверието ми може да се злоупотреби. Информацията ще се разпространи до доста хора, а възможността за финансова злоупотреба е елиинирана.

      Изтриване
  15. Направи ми впечтление списъкът с имена на учени в началото на статията, работили по затриването на тракийския език от съвременната лингвистична карта. Всички те, само за две не съм сигурна, имат специфичен произход, което доста добре обяснява ситуацията. Не мислите ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мислим, г-жо Мутафчийска, но до „обясняването на ситуацията“ няма да се стигне, защото такива коментари изобщо няма да бъдат публикувани.

      Изтриване
    2. Госпожо Мутафчийска, според мен детайлите са важни. Политическите предпоставки трябва да се разглеждат заедно с историческите и лингвистичните. Създателите на македонския език,незавасимо граждани на коя държава са, са евреи. И преди още да съществува държавата Израел, те моделират държави. Да не забравяме, че ш Тито е от същия произход.
      За да постигнем успех в доказването на истината, трябва да разгледаме всички дадености, на основата на които да взимаме решения и съответни действия.

      Изтриване
    3. До Анонимен 21 септември 2020 г., 13:51

      Можете ли да представите ясна информация, от която да стане ясно, че Йосиф Тито наистина е евреин? Темата е важна, но аз лично нямам сведения по този въпрос.

      Изтриване
    4. 1.Tito , or Josif Walter Weiss, was born in Poland. He was agent of the Soviet secret service in Kabul, Teheran and Ankara up to 1935. The true Brozovich Tito, in origin a Croat, died during the Spanish civil war in Barcelona, on a communist side.
      2. Moses Pijade, general secretary of the Communist Party and in reality the "grey eminence" of the regime, is a Jew of Spanish origin (Sephardite).
      3. Edvard Kardelj, member of the Central Committee of the Yugoslav Communist Party and Minister for Foreign Affairs, is a Jew of Hungarian origin and is called in reality Kardayl.
      4. Rankovic, member of the Central Committee of the Yugoslav Communist Party and Minister for Internal Affairs, is an Austrian Jew and was earlier called Rankau.
      5. Alexander Bebler, member of the Central Committee of the Communist Party and permanent representative of Yugoslavia in the UNO, is an Austrian Jew.
      6. Joza Vilfan (Joseph Wilfan), economic advisor of Tito, in reality the economic dictator of Yugoslavia, is a Jew from Serajevo.

      Изтриване
    5. Joshua Ambroz, genannt „Tito“ (Pseudonym: Josip Broz Lebensrune.png 7. Mai 1891 in Wien,[1] Österreich-Ungarn; Todesrune.png 4. Mai 1980 in Laibach, Slowenien), war ein halbjüdischer[1] Kriegsverbrecher,[2] Bandenführer und bolschewistischer Massenmörder, Vorsitzender der Kommunistischen Partei und als Staatspräsident langjähriger Diktator Jugo-Slawiens mit 1.100.000 Opfern.[1][3] Den Tarnnamen „Tito“ nahm er im Jahr 1934 an, als er Mitglied des Politbüros der Kommunistischen Partei Jugo-Slawiens wurde.Er gehört zu den herausragenden Massenmördern in der europäischen Geschichte. Der Barbarei seiner kommunistischen „Jugoslawischen Volksarmee“ fielen im Zeitraum zwischen 1944 bis 1948 allein rund 60.000 Volksdeutsche zum Opfer (→ Kriegsverbrechen der Partisanen-Banden).[4] Das politische Personal sowohl der BRD als auch der BRÖ hofierten ihn und bedachten ihn mit den höchsten Ehrungen. Tito wurde nie vor Gericht gestellt.

      Изтриване
    6. Господин Серафимов, двама посетители на Вашия блог вече са дали данни по въпроса за произхода на Йосип Броз Тито.
      Ще добавя два източника:
      1. Момчило Jокић, Таjни досиje Jосип Броз, друго-допуњено издање, Графопак, Аранћеловац;
      2. https://en.metapedia.org/wiki/Josip_Broz_Tito, Josua Ambroz Tito aka “Dictator Josip Broz Tito”.

      Изтриване
    7. До Анонимен 21 септември 2020 г., 20:57

      Хубаво, но на кого да вярваме - на този, който твърди, че Тито е роден в Австрия, или на другия господин, според когото Тито е роден в Полша?

      Изтриване
    8. Према једној од њих, Тито је био ванбрачно дијете мајке Марије и извјесног Самуела Мајера, пољског Јевреја и успјешног индустријалца из Беча, код кога је Марија повремено радила. Тврдњу о јеврејским, а не хрватским корјенима изнио је и Титов лични љекар, проф. др Александар Матуновић у својој књизи „Јованка Броз – Титова сувладарка“, која је недавно објављена у Београду али он за такву тврдњу не износи никакве доказе.

      Је ли Тито био Хабзбург? Према другој, Тито је био ванбрачни син племића Франца Хабзбурга и собарице Марије, Пољакиње која је радила на двору Хабзбурга. Рођен је у Бечу 16. јуна 1892. године, био је, што је карактеристика више теорија, Масон али овај пут, и члан Ватиканске тајне ложе.

      Наиме, Тита је финансирао Ватикан у циљу маргинализовања Српске православне цркве. Новац му је уплаћиван преко једне швајцарске банке која је, да ствар буде још луђа и, прала новац нацистичке Њемачке. Овај пут теоретичари завјере иду толико детаљно да наводе чак и број банковног рачуна: 0018736 на име Валтер Вајс – Тито.



      Јевреј Амброз?

      Јосип Броз, Хрват, бравар без једног прста, умро је 1913. године и – није имао надимак Тито. Након Првог светског рата наводно је било више комуниста са тим надимком. Али онај који нас занима, а којег познајемо као предсједника СФРЈ, заправо је јевреј Јосип Амброз.

      „Он је, уствари, Јосип Амброз, који ће у војној школи у Печују преузети идентитет Јосипа Броза, Хрвата рођеног у Бечу, који је умро 1913. У Печују је тада био и Адолф Хитлер, мршави Баварац, син цариника са жељезнице.



      Он се разболио од замрачења плућа, односно туберкулозе. Пошто је елиминисан из школе, Хитлер се нашао на улици.", наводи Предраг Анђелић, аутор књиге “Тајни досије – Јосип Броз„. Јосип Амброз је преузео идентитет Хрвата како би се као уљез убацио међу јужнословенске народе.

      Наравно, 1913. године његови претпостављени нису ни сањали да ће доћи до распада Аустро-угарске и до формирања краљевине СХС. А оно што је посебно занимљиво за ову теорију је тврдња да се дотични Јосип Амброз као члан 25. регимента 41. домобранског пука Аустро-угарске војске у Првом светском рату „прославио“ по својим злочинима над српским војницима и цивилима у Подрињу и Мачви.

      „Чињеница је“, изјавиће једном приликом Владимир Дедијер, „да је Тито избјегавао да ми говори на питања о свом учешћу у Првом свјетском рату. Он помиње како је био у 25. домобранској пуковнији и онда прескаче првих шест мјесеци рата и говори о Петроварадину.

      Заједно са Титом, у 42. домобранској или „Вражјој дивизији“, како је још називана, у 25. пуку, наводно, борио се и Влатко Мачек, лидер Хрватске сељачке странке.



      Поборници ове теорије као доказ наводе и податак да је пред сам крај Другог свјетског рата, када су се Вјекослав Сервеци и Славко Станцер као усташки официри предали комесару 51. војвођанске партизанске дивизије Милану Басти, они су затражили да се састану са Брозом.

      Када је Милан Баста Амброзу јавио кога има у својим рукама и шта они захтјевају, Титов одговор је гласио: “Хитно их све стријељати“. Разумије се, због тога што су они, као Титови саборци из прошлог рата, били ријетки који су знали Брозов прави идентитет.

      Све ове теорије о Титовом поријеку поткријепљене су тврдњом да га у родном Кумровцу није преопознао брат „правог“ Јосипа Броза. https://www.rtvbn.com/cirilica/325190/Ko-je-bio-Josip-Broz-Tito

      Изтриване
    9. Ще се опитам да дам и моето мнение: винаги, за хора от калибъра на Тито и противоречиви личности като него, се появяват конспиративни теории.
      През 2013 година Дойче веле публикува статията "Тито бил ли е Тито?", където се казва: "За Тито току се говори, че е бил извънбрачно дете на полски офицер, син на богат евреин или дори на принц от Хабсбургската династия. Сега към хора се присъедини и ЦРУ - с разкритията, че може да е бил подставено лице.". Но ето какво пише неговата внучка Саша, която реагира с насмешка. Във Фейсбук тя благодари на ЦРУ за положените усилия по изясняване на истинския произход на дядо ѝ. "За съжаление научавам, че дядо ми изобщо не е съществувал, а е бил продукт на някаква хипнотизирана маса от хора. Има доказателства, които сочат, че аз съм бразилка от Камчатка и нямам нищо общо с въпросния Тито", иронизира тя.

      Изтриване
  16. Мисля, че статията макар и с много правописни грешки, явно набързо и емоционално написана, е една от силните такива, с правилните и неудобни въпроси, на които българската наука трябва да отговори.
    Но също и като останалите статии е много лесно атакуема поради слабите си и наивни на моменти обяснения и представяне.
    Например Масагети = мизи и гети, ми не знам, дали е така, всъщност изобщо не е доказано, макар и да е в обръщение такава хипотеза, т.е. спекулация! Освен това, какъв точно език са говорили (едва ли е бил същия и близък с "балканските им роднини", поради дългия престой в ирано, тюрко и алтайски говоряща среда, а и вероятно близки контакти с Край) и дали българите са техен клон не е изяснено по никакъв начин. Българите имат доста особени думи, които не могат да се обяснят с "тракийски" и славянски и имат засвидетелстван календар, който няма аналог сред тези общности! Последният факт говори за силно източно влияни, както и археологическите паметници и капищата им.
    Няма латинизация на езика на свободните траки отвъд Дунав - е, тогава това е станало много скоро след идването им на Балканите, заедно с гърцизмите, вероятно под влияние на местното население, а не на външни фактори.
    От наличието на толкова различни генетични компоненти, и всичко друго, което не е изчерпателно, може да се заключи, исппрес мен правилно е обосновано от науката, че генетиката, не може да ви отговори на въпроса, кои са били българите, а също и не е изяснено какъв език са говорили преди идването им на балканите, затова и не приемам за правилно тълкуването на думи от по стар език с такива от по-нова, който в голяма степен го е онаследил - всеедно да тълкувате латински или старонемски думи през английски и да обявите латинците за завърнали се британци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Georgi Slaveev 21 септември 2020 г., 11:54

      Твърде катогоричен сте по отношение на масагетите. В стари издания те са наричани Messagetae. Mасагетските имена Балас, Томира, Спаргапис не са ирански, а тракийски.

      Mизиската прическа на масагетите е също индикация що за хора са те.

      Изтриване
    2. Категоричен, не, просто изказвам съмнение поради липса на факти, които категорично да потвърдят хипотезата Ви.
      Ето няколко извадки от същата кн.3 на Прокопий, Войната с Вандалите.
      - Вандалите живеят край Азовско море и поради глад отишли в страната на Германите, на Рейн, наречени Франки, заедно/приравнявайки със себе си Аланите, готски народ!!! - Факт, че няма никакво припознаване и приравняване на вандали с германи, и явно вандалите са приемали аланите за единосъщни на тях самите, а днешното разбиране за аланите е че те са иранци, значи вандалите, т.е. готите също са сорт иранци, или не?
      - Имало е и има много готски народи сред които най-големи са Goths, Vandals, Visigoths, and Gepaedes. Стари времена били наричани Sauromatae and Melanchlaeni; а е имало и някои (автори?), които ги наричат Гетски народи. - тук Прокопий явно не застъпва тезата за Гети=Готи, поради факта, че говори в минало време и за далечно от него време, и показва, че не му е съвсем ясно дали е така. А и савроматите и Меланхелите не са отъждествявани с траките, или греша?
      - Всички (готи) изповядват арианството и имат един език; и за мен (Прокопий) имат единоплеменен произход.. - Прокопий не ги отъждествява или сравнява с който и да е език или тракийски народ, т.е. може много да се спекулира!
      - Визиготите се отделили и нападнали Империята, завладели Рим и Аларик, преди заминаване от Рим, поставил Attalus за император... - Същото име като на Атила! Нищо тракийско, но готско, каквото и да значи последното.
      - Аежий бил много силен след победата му над Атила, който водел много Масагети и други Скити - никаква връзка с траки!
      - Aïgan was by birth of the Massagetae whom they now call Huns; and the rest were almost all inhabitants of the land of Thrace. And there followed with them also four hundred Eruli, whom Pharas led, and about six hundred barbarian allies from the nation of the Massagetae, all mounted bowmen; these were led by Sinnion and Balas, men endowed with bravery and endurance in the highest degree. - това тракийски имена ли са - Аииган, Синион и Балас? За последното вече казахте, че е.
      - Now Belisarius was a native of Germania, which lies between Thrace and Illyricum. - Прокопий явно визира друга Германия, не тази, която ние мислим!
      - For of all men the Massagetae are the most intemperate drinkers. :) ако масагетите са българите, май още оттогава не ни понася ракията!
      - ...both the Goths and the Italians... - Италианци?! Сега май разбирате как общности се именуват според местността!
      - Now there was a certain man among the Massagetae, well gifted with courage and strength of body, the leader of a few men; this man had the privilege handed down from his fathers and ancestors to be the first in all the Hunnic armies to attack the enemy. For it was not lawful for a man of the Massagetae to strike first in battle and capture one of the enemy until, indeed, someone from this house began the struggle with the enemy. So when the two armies had come not far from each other, this man rode out and stopped alone close to the army of the Vandals... - много интересен закон, не знам дали е познат на някое тракийско племе.

      Изтриване
    3. Г-н Славеев, изберете си тема, по която желаете да дискутирате:

      A- масагети.
      Б -вандали.
      В- траки.
      Д -Германея, като родно място на Велизарий и Германия, като област в Западна Европа.

      Прескачане от тема в тема е способ за отвличане на вниманието, а не начин да се търси истината.

      Изтриване
    4. до Georgi Slaveev 21 септември 2020 г., 16:17

      Господин Вапцаров, ох... Славеев, анонимен или като там сте се представяли за да се прикриете, не се надявайте да ни впечетлите с една прочетена книга (макар, че ползването на цитати не означава непременно прочетана). Чел съм много време ваши коментари, под различни камуфажни никове и за пръв път виждам да посочвате някякъв източник с който правите опит да се аргументирате. Всичко останало е твърдения на основата на личната Ви фантазия, без нито един аргумент или източник на който се позовавате. За разлика от Вас, г-н Серафимов посочва източника на всяко свое твърдение, който го е провокирал да мисли по съответния начин.
      С една прочетена книга, освен премиер министър, по нагоре едва ли ще успеете!

      Изтриване
    5. Хм, не съм го поглеждал от тази гледна точка като прескачане, а цялостен поглед, който явно ви убягва.
      Просто направих бързо предаване на интересини факти от кн.3 на Прокопий, от която вие сте цитирал само една малка, много малка част, без да се интересувате за пореден път от общата картина и какво е "искал да каже авторът"!
      С коментарите си зад цитатите, съм имал целта да ви предизвикам на свой ред да коментирате тази информация и да предоставите паралелите и фактите, които по категоричен начин ще докажат тезата ви.
      Ще се радвам да прочета в отделна тема, вашата гледна точка за Масагетите. Според мен те са изгубеното или важно звено в българската история, и не мога да приема все още вашето мнение, че те са "завърнали се" "мизи и гети".
      Също ще ми е интересно да прочета от вас за Вандалите, Гепиди и всички онези, причислени от Прокопий за готски народи.
      За връзката на Меланхелите и Савроматите с траките и каквото ви дойде наум и уместно.
      И обърнете внимание, че Прокопий не пише Германея, а Германия, т.е. не може в един случай да взимаме в чист вид каквито и да са твърдения, а в друг да ги обявяваме за изопачени без критика.
      Ще ми е интересно и мнението ви за името Витомир и сродни и подобни, които според мен са свързани с това на Масагетската царица Томира и техни тракийски паралели.
      Знам, че е много, изберете си.
      И накрая да ви кажа отново, че аз бих преразгледал своята гледна точка, и бих ви подкрепил, когато предоставите необходимите данни и артефакти, доказващи теорията ви, т.е. бих признал своята грешка!
      А вие?
      За момента, данните са срещу вашите възгледи!
      Тези, които са се наричали българи не са имали тракийска култура и самосъзнание и са били непознат за местните и за историците на тяхното време народ, и непознат за нас език, което ги прави различни, напълно различни!
      Дори и да са имали произход от балкански заселници в Централна Азия, то те не са останали затворено общество и генетично и културно и езиково вероятно много са се отдаличили.
      Всички тълкувания на основата "да приемем", субективно представяне на данни без да се представят опровергаващите ги, без критика и анализ, само на базата на свободни съчинения тип Златарски, е меко казано спекулация!

      Изтриване
    6. Г-н Славеев, Прокопий пише Германея, преводачът е предал Германия :)

      Вместо да изберете една тема Вие пак подемате логореята.

      Изтриване
    7. За Славеев

      Γερμανία -страната на германите
      Γερμάνιοι -иранско племе, което няма нищо общо с германите
      Γέρμη -град в Мизия
      Γερμάνεια -родното място на Велизар
      germen - латинска дума за кълн, издънка, потомък

      Аанадъмо :)

      Изтриване
    8. Първо проверявайте, както е посъветвал автора на статията! Съветвам го и него да проверява собствените си твърдения!
      [21] ὥρμητο δὲ ὁ Βελισάριος ἐκ Γερμανίας, ἣ Θρᾳκῶν τε καὶ Ἰλλυριῶν μεταξὺ κεῖται.
      Пише за място
      ἐς Γερμανούς τε, οἳ νῦν Φράγγοι καλοῦνται
      Пише за хора

      Изтриване
    9. цитат: "Georgi Slaveev 21 септември 2020 г., 20:40
      Първо проверявайте, както е посъветвал автора на статията... "
      Когато се налага да ползваме сито, за някаква цел, обикновено ценния материал е това което е минало през ситото и на него казваме "пресято", а не това което е останало в него! Което е останало в ситото е боклук, който няма никаква стойност и обикновено се изхвърля. Не знам защо се опитваш да ни убедиш в обратното.

      Изтриване
  17. Поздравления!
    Не знам как да изразя подкрепата си, защото е толкова голяма, свързана с надежда и упование да натделееме на тази окопала се върхушка.
    Това ще стане. Нетърпението към лъжата става все по-осезаемо. Няма да им мине номера.
    Казано е в Словото,(цитирам по памет): Една лъжа казана на скрито и с шушукане, след време се прогласява от къщния покрив високо.”
    Павле, ти сега си от тези изследователи историци, които олицетворяват къщтния покрив.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Youriy Kostovski 21 септември 2020 г., 14:10

      Най-добрата подкрепа е разпространяването на информацията от блога. Колкото повече хора узнаят за нея, толкова по-бързо ще се стигне до обществен натиск върху казионните учени да престанат да поддържат заблуди.

      Изтриване
  18. До rudoradkov21 септември 2020 г., 16:38

    Благодаря за подкрепата!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Хм, аз след тази статия очаквах някаква масирана, злобна атака от страна на мекеретата на казионките, а то само познатият до болка Славеев, дойде да защити крепостта на казионната наука. Дали са се отчаяли пишман историчетата-археолози, дали са свършили грантовете, или вече не им стиска да критикарстват, защото ти имаш нарастваща популярност?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Набира популярност признанието на Мошето, че доскорошният му съмишленик блогър бил мошеник.ПаФчу мошеник ли е?

      Изтриване
    2. До Анонимен 22 септември 2020 г., 19:01

      Ама наистина ли :) :) :)

      Аз бих нарекъл мошеници тези, които въпреки ясните резултати от няколко генетични проучвания все още твърдят, че старите българи не са местен народ :)

      Мошеници са и тези археолози, които са унищожавали и укривали артефакти по време на разкопките в Плиска ...не е ли чиста проба мошеничество да се крие това, което те изобличава :)

      Изтриване
    3. До Анонимен 21 септември 2020 г., 19:56

      Ами ето - появиха се, вижте горните два коментара :)

      Изтриване
    4. Е, не, тия дошляци не спят ли бе, все тука ли слухтят да копнат нещо и да нададат вой като гладни хиени :) Спаро, бръкнал си им здраво там където слънцето не ги огрява и не им даваш покой с твоите открития и разобличения - все за тебе говорят, но е по-добре да си в устата им, отколкото в краката им :)

      Изтриване
    5. Анонимен23 септември 2020 г., 6:42, Павел е свикнал на тези неща много отдавна и не се впечатлява ама изобщо. То не бяха милиционери, то не бяха професионални протестърчета с приятели от добрата ДС, то не бяха подлоги на археолози от шуменския университет. Направо живи демони, като ги попиташ нещо - legio nomen mihi est quia multi sumus :)

      Изтриване
    6. Мите, кога ще ги назовете тези с имената им да ги научим? Стига сте крили истината с ПаФката?

      Изтриване
    7. Ами вие господа археолози-историци, вие защо коментирате като анонимни мишлета, защо си криете имената и лицата, гузни ли сте, плахи ли сте, не искате да се разбере кой работи против България ли?

      Изтриване
    8. За Анонимен24 септември 2020 г., 11:35, Ами миналия месец Павел пусна в ФБ групата Древни Цивилизации списък с имена на учени, които са служили на тоталитарната ДС, но админът на групата, като разбра, че са го поставили натясно, изтри набързо неудобната информация и изключи Павел от ФБ групата Древни Цивилизации, а там имаше много хора, които харесваха есетата му.

      Изтриване
    9. Следих дискусията в Древни цивилизации тогава. В интернет публикацията, която беше качил г-н Серафимов имаше едно име на археолог. Останалите имена нямаха нищо общо с историята и археологията както им приписваше той.

      Изтриване
    10. Анонимен25 септември 2020 г., 18:03, Но наистина ли в списъка имаше само един археолог, а останалите нямат нищо общо с историята и археология ;)

      Петър Ангелов историк
      Георги Бакалов историк
      Иван Божилов историк
      Людмил Гетов историк
      Димитър Гоцев историк
      Васил Гюзелев историк
      Георги Марков историк
      Валери Стоянов историк
      Светлозар Елдъров историк
      Константин Косев историк
      Казимир Попконстантинов историк и АРХЕОЛОГ
      Станислав Станилов историк и АРХЕОЛОГ

      https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_%D0%B8_%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

      Решение N° 69
      от 29.06.2009
      Народно събрание
      Съдържател на явочна квартира "Плиска"

      Стоян Витлянов Стоянов АРХЕОЛОГ
      Дата на раждане: 03.02.1947
      Място на раждане: с. Марково, обл. Шумен
      Стоян Витлянов Стоянов Дата на раждане 03.02.1947 г. Място на раждане с. Марково, обл. Шумен Вербувал го служител лейт. Румен Хр. Славов на 27.01.1982 г. Ръководил го служител лейт. Румен Хр. Славов Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник съдържател на явочна квартира Псевдоними Плиска Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 3; протокол за унищожаване документите на Я/К "Плиска". Снемане от действащия оперативен отчет Кандидат за народен представител, издигнат от ПП "НДСВ" в 30-и ИР-Шумен

      https://bird.bg/agenti/?page=0&b=bagents&q=%D0%A1-69

      Изтриване
    11. В списъка, който беше публикуван от г-н Серафимов имаше 8 имена и само едно от тях беше на археолог. Вие Димитър не представяте същите имена, съжалявам. Склонен съм да вярвам, че си измисляте!

      Изтриване
    12. Анонимен28 септември 2020 г., 18:16, Трябва да се смея ли - кое измислям, официалната и достъпна информация, за която съм дал работещи линкове? :)

      Изтриване
  20. Павлина Петкова22 септември 2020 г. в 13:24

    поздравления за статията.наскоро гледах филм в рускоезичен сайт за онлаин филми- Томирис.Там масагетите са представени с типичните гугли.и се говори за сьюза им с даките.един вьпрос -албанците като са илири защо еъика им така се различава от тоя на другите илири

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още преди много десетки години ни учеха в училищата, че албанците били „илири – най-старият народ на Балканите“. Предполагам, че и това е било манипулация, за да се завоалира истината, която разкрива Г-н Серафимов.

      Изтриване
    2. Г-жо Петкова, лъжата, че албанците са илири е пусната от Норберт Йокл. По-късно един съвестен лингвист, а именно Владимир Орел писа, че до 12 век албанците живеят на север от Дунава, а техни съседи са германи и румънци. Над 55 % от албанската хидронимия е от български произход. Самото име Илирия не може да се обясни с помощта на албански, а българския от друга страна дава прекрасно обяснение със стблг. илъ.

      Изтриване
  21. Езикът на древна Тракия и траките - https://www.youtube.com/watch?v=c75E-YdE7Mg&t=1990s
    И вълкът сит и агнето цяло.
    Поздрави -
    АК

    ОтговорИзтриване
  22. Голяма чест Павеле, Браво!
    Синтезирано и силно есе, отговарящо достатъчно и точно на заглавието по въпроса с манипулациите.!?
    А именно, кой, защо, и какви интереси се защитават с тезата за чужд произход на българите, и изчезването, "изпаряването“ за миг от историята на най голямата народност в Европа, дала дори името Европа на Европа!��
    Цивилизованост, слово, култура, земеделие, писменост, закони...
    И пак браво за труда и усилията ти да се осъзнят и разберат хората, като българи, и мястото им в световната история!
    А.М.

    ОтговорИзтриване
  23. Албанците са трако-българи, но и там са пипнати нещата външно, както при власите и ето ти два "нови" балкански езика.
    По темата: https://ciela.bg/knigi/nehudozhestvena-literatura/istoriya/vliianieto-na-avstro-ungariia-za-szdavaneto-na-albanskata-natsiia-18961908/

    ОтговорИзтриване
  24. В Уикипедия също се говории за произход на албанците от илирите.

    "Повечето учени подкрепят т.нар. автохтонна теория за произхода на албанците, сред която най-популярна е „илирийската теория“, т.е. албанците са наследници в една или друга степен на древните илири."

    https://bg.wikipedia.org/wiki/Произход_на_албанците

    ОтговорИзтриване
  25. Същото се твърди и в Encyclopaedia Britannica

    "Antiquity
    The Illyrians
    The origins of the Albanian people are not definitely known, but data drawn from history and from archaeological and anthropological studies have led some researchers to consider the Albanians to be the direct descendants of the ancient Illyrians. "

    https://www.britannica.com/place/Albania/Cultural-institutions#ref476152

    ОтговорИзтриване
  26. Жителите на Тирана са доста приветливи и бих казал, че имат общо с българите. Но мнението на техните съграждани в Македония е крайно отрицателно – непредвидими, диви и коварни, способни на всякаква подлост. Такива ли сме ние, българите!?

    ОтговорИзтриване
  27. Статията е силна, но форматирането не излиза добре на моя четец - Хроме. Препоръчвам да я изпратите на списание Авитохол.

    ОтговорИзтриване
  28. Топоними със “селим” има във Витоша- местност Селимица, както и в Сливенско - село Селиминово.

    ОтговорИзтриване
  29. Поздравления г-н Серафимов. Все чакам да напишете нещо, за да има какво да се чете- имам впредвид нещо интересно и по-различно от "История БГ" например. И понеже темата този път беше за езика, искам да попитам за един надпис: "ΓITIΣ ΔΩPON"- може да е нещо разбираемо или известно, но не го намерих никъде. И ако има възможност да напишете нещо за живота и "следите" на траките. Защо толкова са почитали камъка, за какво са служели различните вкопавания, улей...Да, навсякъде пише "за различни ритуали сипвали вино или масла, а също и за жертвоприношения". Дали наистина е така? Скоро посетих такова място. Не знам как учени и не толкова учени определят такива местности като светилища или некрополи, като гробове сякаш не се забелязваха. А "легенчетата" в скалите, ако са за приношения, то там трябва да е било касапница. Не приличаше на такова нещо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ще ви отговоря.
      Когато се пита за един надпис е добре да се дават повече подробности, а не просто така.
      Дорон и на български и на гръцки, а и на други индоевропейски езици означава дар. Т.е. гетис дорон знаци Дар на Гета или Гетов дар - чий дар? на Гета - родителен падеж.
      За тракийските светилища. Тук не говорим за кървави жертви, а за безкръвни жертвоприношения. Т.е. възливането на вино, оставянето на храни и плодове се води безкръвно жертвоприношение. Това е и голямата заслуга на траките, че още в много ранни времена преминават от кръвни, към безкръвни жертвоприношения, както е впрочем и в християнството.
      За тракийските светилища и легенчетата и другите подобни вдълбавания има вече много информация в нета, вижте я.

      АК

      Изтриване
  30. Благодаря много на блогът на д-р Иванов. Не посочих къде е надписа, за да не е подвеждащо по някакъв начин. Иначе той е върху плочка с тракийски конник, открита и описана от проф. Петър Мутафчиев край с. Чавдар /тогава май беше Радославово/. Благодаря още веднъж за отговора и за отзивчивостта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 25 септември 2020 г., 14:47

      Съгласен съм с г-н Киряков.

      Изтриване
    2. В случая обаче, за да сме точни, се касае за тракийски надпис на гръцки език, което става ясно от синтаксиса на словосъчетанието, следващо гръцките езикови норми. Иначе е факт, че дорон (ст.гр.) и дар са с един произход. Като дорон значи освен дар и посвещение (на божество, явно на конника).

      Всичко това съвсем не значи, че траките не познават писмеността и не я ползват. Просто повечето посветителски надписи, които са ни познати от Тракия, са на гръцки, очевидно ползвал се като лингва франка примерно в империята на одрисите, а и на други места в огромния тракийски ареал.

      Изтриване
  31. Здравейте, когато стигнах до т.н. готи и хуните в статията Ви се сетих за един документален филм по някой от каналите Discovery или History. Предаването беше за Атила. Там обясняваха как в залеза на своята империя хуните се оттеглили в област, обитава от племе, наречено алани (на територията на днешна Русия я показаха), чиито обичаи и вярвания хуните възприели след като асимилирали аланите...Обясняваха как в редиците на хуните се биели готи и други "покорени" племена, доброволно участвали в завоеванията на Атила срещу плячка и т.н. Така и не стана ясно от къде са се появили хуните, какъв език са имали и т.н, но пък интересното беше, че са практикували черепна деформация, били изключителни ездачи и стрелци с лък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Жужана 25 септември 2020 г., 15:23

      Хуните са царските скити,за които пише Херодот и съобщава, че най-старата Скития започва при...делтата на Дунава. По-късно Стефан Византийски пише - Скитите са тракийски народ.

      Изтриване
  32. Благодаря за статията! За македонския език е ясно, но имате ли статия или препратка къде мога да науча за румънския език? Ако румънците са наследници на даките, наши роднини, защо техния сегашен език е толкова далечен от българския, македонския и сръбския? Имало ли е политическо вмешателство? Откъде дори се е взело и името им Румъния? Изглежда ми малко странно как повечето хъшове са избягали в Румъния, не толкова в Сърбия. Как са се разбирали хъшовете с местните румънци? Не мога да си представя да са говорели толкова различни езици тогава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Кат 27 септември 2020 г., 13:17

      Както в ново време, вече близо век се хвърлят много усилия македонците да бъдат изкарани различни от нас, така още през 15 век е започнала кампания, която трае 500 години и като резултат съзнанието на румънския народ е напълно промито, а езикът му заменен с нов, неприсъщ на предците му. В тази кампания вземат участие сакси, гръцки фанариоти и други заинтересовани България никога да не си върне земите на север от Дунава.

      Изтриване
    2. Румънският, който познаваме днес, не е езикът на хората, населявали днешните румънски земи в продължение на хилядолетия. Той наистина е сравнително новосоъздаден, като до към края на 19в се е състоял според изследване на италиански учени от 70% българска лексика, при това базовата им е такава, останалото са турцизми, гърцизми, романизми (нарочно така ги пиша, защото интересното е, че думите с латински корени в румънския се срещат под форма, характерна не за латинския език, а за неговите много по-късни деривати, предимно италиански, френски, ако не греша и португалски, което говори за едно много по-късно заемане- по-точно става дума за напълно изкуствено латинизиране на този език) и пр изми. Естествено с времето добре се прочиства и сега остатъците от българска лексика са спаднали значително, което прави невъзможно общуването ни с днешните ни северни съседи, бивши преки роднини, но е затруднявало и общуването им с техните баби и дядовци.
      Реално нямаме данни за съществуване на език, различен от българския в тези земи до 15-16в, когато се появяват и първи записи на нещо такова, очевидно рядкост и за тогава. С албанския нещата не стоят кой знае колко различно. Толкова за "древния" румънски "дакийски език", много политика, малко лингвистика.

      Изтриване
  33. И друго се сещам, предател на Левски или не, откъде-накъде Димитър Общи взима участие и е допуснат толкова навътре в българскато освободителна организация? Нали е албанец? А съм мяркала и други участници-албанци. Но все казват били авантюристи! А не са ли знаели повече, че са един народ и затова "албанци" са дошли да помагат?
    Въобще много ще ми е интересно да науча повече за нашите съседи в по-новейшата наша история :)
    ПС: в чужбина от албанци, румънци - само добро съм видяла! Няма го това изкуствено напрежение.

    ОтговорИзтриване
  34. Поздри от Пиринска Македония!
    Поздравявам Ви за знанията, които споделяте тук!
    В СТАТИЯТА ЗАСЯГАТЕ МАКЕДОНСКИЯ ВЪПРОС.
    ПОЗВОЛЯВАМ СИ ДА ИЗКАЖА ПОДОБНО МНЕНИЕ НА ВАШЕТО?
    МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЯ И АРХЕОЛОГИЯ В РАЙОНА, В КОЙТО ЖИВЕЯ ПОКАЗВАТ СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА И ЯСНА КАРТИНА, ОТ ТОВА, КОЕТО СЕ ТРЪБИ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, НАУЧНИ ПУБЛИКАЦИИ И УЧЕБНИЦИ. КАРТИНАТА Е СЛЕДНАТА: В НИТО ЕДИН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ В МАКЕДОНИЯ НЕ СЕ ОТКРИВАТ НИКАКВИ НАХОДКИ, СВЪРЗАНИ С БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ. ВСИЧКИ МОНЕТИ СА МАКЕДОНСКИ И РИМСКИ.
    ЩЕ ЗАДАМ САМО ЕДИН ВЪПРОС.
    ИМАТЕ ЛИ ПРЕДСТАВА КАКВА Е ПРИЧИНАТА ДА СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ СМЕ БЪЛГАРИ, САМО ЗАРАДИ ОБЩИЯ ЕЗИК И НАЛАГАНЕТО НА ИЗОПАЧЕНАТА ИСТОРИЯ ОТ НА БЪЛГАРСКИТЕ, ПОДВЛАСТНИ, ПСЕВДОИСТОРИЦИ,УМЕЛО ЗАЛИЧАВАЩИ ИСТИНАТА ЗА НАШИТЕ ПРЕДЦИ, ИЛИ СМЯТАТЕ, ЧЕ НИЕ СМЕ ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ С ОБЩ ЕЗИК НА ДРУГИТЕ ПЛЕМЕНА, ОБИТАВАЩИ РАЙОНА НА ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ?
    БЛАГОДАРЯ ВИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До сънародника от Пиринска Македония

      Нека започнем със старите македонци. Благодарение на Юстин и Помпей Трог научаваме, че най-древното население на Македония са пеласгите, а страната носи името Пеония: " Macedonia was formerly called Emathia, from the name of king Emathion, of whose prowess the earliest proofs are extant in those parts. 2 As the origin of this kingdom was but humble, so its limits were at first extremely narrow. 3 The inhabitants were called Pelasgi, the country Paeonia. "

      http://www.attalus.org/translate/justin10.html#7.1

      В дълбока древност на територията на Македония са живели траките пеони и техните роднини пеласгите. Те са основата на етноса на старите македонци. Това е една от причините Страбон да каже Тракия, която днес наричаме Македония: "Iphidamas came, whose grandfather Cisseus "reared him," Homer says, in Thrace, which now is called Macedonia." -Strab.VII, fr.24

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7Fragments*.html

      Самата столица Пела е обитавана от траките ботиеи: "Pella belongs to Lower Macedonia, which the Bottiaei used to occupy; in early times the treasury of Macedonia was here. "-Strab.VII.fr. 20

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7Fragments*.html

      Дори да приемем, че старите македонци са народ, който е напълно различен от траките, то благодарение на събитията от II в.пр. Хр., страната е тракизирана. От една страна войните с Рим редуцират местното население, от друга- след войната през 178 г. Емилий Павел продава голямо количесто македонци в робство. За сметка на това още преди този момент в страната са докарани траки: "Now, in the first place, he removed almost the whole body of the citizens, with their families, from the maritime cities, into Emathia, which is its modern name, it was formerly called Paeonia; [4] he gave up those cities to be inhabited by Thracians, and other barbarians, thinking that this kind of people would prove more faithful to him..."Liv.40.3.3

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0149%3Abook%3D40%3Achapter%3D3

      "Then, (in order to restore the former degree of population, which had been diminished by the calamities of war,) he not only caused an increase in the offspring of that generation, by compelling every one [4??] to marry and rear children, but he transplanted a great multitude of Thracians into Macedonia" Liv.39.24.3-4.

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0149%3Abook%3D39%3Achapter%3D24

      Както и да погледнем на нещата, поне от IIв.пр. Хр. населението на Македония не се различава от това на Тракия, реално и днес е така - българи и македонци не само говорят един език, но и на носители на едни и същи генетични маркери, които впрочем са населедение от най-древното балканско население - пеласгите и траките.

      Що се касе до името българи, то възниква на територията на Македония, пак на територията на Македония е най-ранния епиграфски паметник, съдържащ името българи. Става дума за намерената във Виница керамична икона с надпис БОЛГАР.

      Ако не бяха лъжите на продажните историци, които с писалки унищожиха старите народи на Балканите и пак с писали създадоха, докараха "нови народи", днес никой не би се съмнявал, че българи и македонци са чеда на един и същ народ.

      Изтриване
    2. "Що се касе до името българи, то възниква на територията на Македония..." - това не е вярно, но на вас не ви пречи да си говорите каквото искате! Ако не знаехте за наличието на Анонимен Латински Хронограф от 354г, щях просто да ви препоръчам да го потърсите! Но аз съм сигурна, че вие изветен, защото сме го коментирали и споменавали много пъти вече, затова и твърдението ви е чиста лъжа!

      Изтриване
  35. "Ако не бяха лъжите на продажните историци, които с писалки унищожиха старите народи на Балканите и пак с писали създадоха, докараха "нови народи", днес никой не би се съмнявал, че българи и македонци са чеда на един и същ народ." Кои са продажните историци г-н Серафимов?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 28 септември 2020 г., 18:12

      Тези, които лъгаха за хановете, кановете, юртите, Тангра и номадския начин на живот на старите българи.

      Изтриване
    2. Но защо да са лъгали за юртите, нали има епиграфски паметници - "драсканици", "картини" на камък, които ги показват реално, а и има информация, мисля от Прокопий беше, където казва, че гетите или готите (трябва да проверя текста) изповядват християнството не в храмове, а в юрти/палатки, които пренасят със себе си!

      Изтриване
    3. До Georgi Slaveev 30 септември 2020 г., 16:57

      Бъркате Прокопий с писалия по-рано Св.Йероним. Той говори за църковни палатки защото ги свързва с военните походи на гетите. Църква не се строи за един ден, а църковната служба е всекидневна.

      Нека не забравяме и това, че по време на военните си походи римляните спят в палатки. Гай Юлий Цезар не е правил изключение, но фактът, че по време на поход този пълководец спи в палатка, не ни позволява да кажем, че римляните живеят в юрти.

      Драсканицата с "юртата" не може да се приеме с доказателство, че юртата е била стардартно жилище на българите. За дедите ни са писали Йордан, Комес Марцелин, Йоан Никиуски, Йоан Антиохийски, Анастасий Библиотекар, Павел Дякон и др., но няма споменаване на юрти.

      Писалият по-рано Приск Панийски дава добра характеристика на жилищата на подвластните на Атила хуни: "Attila's house was said to be more splendid than his residences in other places. It was made of polished boards, and surrounded with a wooden enclosure, designed, not for protection, but for appearance. The house of Onegesius was second to the king's in splendour, and was also encircled with a wooden enclosure, but it was not adorned with towers like that of the king. Not far from the enclosure was a large bath which Onegesius--who was the second in power among the Scythians-- built, having transported the stones from Pannonia; for the barbarians in this district had no stones or trees, but used imported material."

      https://faculty.georgetown.edu/jod/texts/priscus.html

      Изтриване
  36. Имам един въпрос към П. Серафимов, свързан с този пасаж:
    "Ето защо губещият падежите си още по време на Античността тракийски, по време на ранното Средновековие е падежен и носи името старобългарски."
    Мога ли някъде конкретно да прочета за това ранно изпадане на падежите в българския и ако не по някакви надписи и налични глоси ли вадите изводите си? Благодаря
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До natsunoame 28 септември 2020 г., 19:13

      Препоръчвам работата Тракийски лични имена. Фонетико-морфологични проучвания, автор - Кирил Влахов.

      Изтриване
  37. Уф...дългичка статия, отне ми доста да я преведа.
    Но имам един въпрос или по-скоро съвет.

    Твърдението ,че Готите са Гети и от там че са тракийски народ а не германски звучи много логично,като погледнем частта в статията където споменавате за липсата на хирдоними и топоними. И мисля в по-предна статия да показахте че гетите са се простирали чак до днешна Швеция и съответно това твърдение звучи правилно.

    Но мисля че за един чужденец пък и българин да е, за който готите официално са германски племена, винаги може да изкаже твърдение ,че може би готите на балканите не са точно готи и че римските хорнисти са дали общо име, без то да отговаря на етническия състав на племето. Съответно готите в германия и готите на балканите да са различни народи и племена но получават общо название.

    Пример за това бих дал с Венетите. Наскоро гледах едно видео където един Поляк критикува идеята ,че поляците са "славяни". Като оспорва думите на Йордан ,където казва че венетите са като склавите.
    Съответно критиката на този поляк е,че римляните споменават за три региона където има венети. В Иберия,или там някъде към Испяния, вторите някъде в днешна Хърватска или Словения, и третите някъде където е днешна Полша. Като за тези в Полша каза ,че римляните са имали изключително малко сведения ,до такава степен,че хорнистите не са сигурни къде точно се намират. И от там логично заключва ,че няма как Йордан да знае достатъчно за да постави знак за равенство между Венети и Склавени, още повече ,че нямало сведения да е пътувал на север а се е движил само на балканите. Съответно той казва ,че Йордан е недостоверен източник. при което аз не се съгласих в коментарите , и му припомних ,че другата група която римляните наричат венети(тези от днешна Словения-Хърватия) са доста близко и бъдейки по границата на империята е знаел много добре какви са тези балкански венети.
    Съответно мисля можем да предположим ,че Венети не е било само-название а е име дадено от римляните на някаква група от хора по някаква причина.
    Та в светлината на това предположение, където можем да говорим ,че римляните са назовавали с еднакви имена различни народи/племена, някой може да каже, въпреки вашето твърдение за готите, че има разлика между готите в германия и готите на балканите.

    Съответно мисля ,че трябва да направите изследване на готските топоними навсякъде където е имало готи и да сравните дали тези топоними са обясними с тракийски а не със германски или древно германски.
    Ако се окаже че могат да се обяснят, то мисля това ваше твърдение ще придобие смачкващата тежест на доказателствата, нужна да бъде приета не само от българите, а и от другите Европейски народи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Никола 2 октомври 2020 г., 13:23

      По принцип на територията на Германия никога не са локализирани нито визиготи, нито остроготи. Дали готоните на Тацит са германи няма как да разерем поради това, че не знаем нищо за материалната им култура, език и обичаи.

      В Южна Скандинавия Клавдий Птолемей локализира гути, като техните съседи носят името дауки. Тази комбинация прилича поразително на разделението на северните траки на даки и гети.

      В самата Германия се срещат селища с негермански имена като Сети-дава, Сетовия, Трева, Богадиум, Калисия, Бродентия.

      Изтриване
    2. Точно така, в самата Германия готи няма и не е имало. Освен това старите съвременни на тях автори съвсем ясно отграничават германи от готи...
      Бих ви препоръчала освен добре подплатените с доказателствен материал статии на Павел, да прегледате работите на А.Чилингиров и на Юлия Хаджидимитрова по темата, ако тя наистина ви интересува. Те са толкова богати на исторически материал, че у вас няма да остане и грам съмнение, към коя етническа група принадлежат готите. (Въпросът за техния произход е ПОЛИТИЧЕСКИ, каквито за жалост са и други въпроси свързани с произходи, те имат много малко общо с наука)

      http://promacedonia.org/tschilingirov/gg1/index.htm

      https://sites.google.com/site/bulgariannewhistory/gothi-qui-et-getae-goti-sirec-geti



      Изтриване
  38. Г-н Серафимов,

    Попаднах слуачйно на информация за неразчетен тракийски надпис в Западни Родопи близо до село Осеново -ако имате път натам, или някой читател има възможност, нека да снима и прати:
    http://planinitenabulgaria.blog.bg/turizam/2020/10/05/filipovskata-kamena-svatba-trakiisko-svetilishte.1729987

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Stefan5 октомври 2020 г., 14:47 ч.

      Планирал съм пътуване до Западните Родопи, дано успея да видя надписа на траките на скалата срещу къщата на баба Фатме!

      Изтриване
  39. Интересно, който е живял на село знае, че бабите и дядовците ни казваха за мястото на което гледаха животни дам също и дама. Сещам се и за една песничка и игра, която играят в два кръга, хванати за ръце, подредени децата в детската градина. Започва с повтаряне на вар, вар, вар. - Въртележка се върти. Въртят се в кръг. Следва вдигане на ръце - и преминаване под тях - влизане и излизане през вратите символично.

    ОтговорИзтриване
  40. Близо сте до времето на Троянската война, но тя се е състояла 2-3 столетия преди това, малко преди последния потоп от 1600 г.пр. Христа: “А ето и думите на знаменития Ератостен, който доказва, че Земята е кръгла и дори с удивителна точност изчислява дължината на нейната окръжност:
    “По време на Троянската война континентът все още не е бил прекъснат при Херкулесовите стълбове.”
    Не по-малко известният Плиний Стари в своята “Естествена история” пише, че океанът, “нахлувайки през разрушените планини”, отделил Европа от Африка и “погълнал много повече земя, отколкото оставил”.”
    Кондратов А, ВЕЛИКИЯТ ПОТОП, митове и реалност, стр.225. Тогава е имало преместване на полюсите с 45 градуса, за което се споменава и в Библията: събитието е документирано в Стария завет:
    Исус Навин, 10; 12-14: "...спри се, слънце, над Гаваон. И ти, луно, над долината Еалон. 13. И слънцето се спря и луната стоя, докато людете отмъстяваха на враговете си... Слънцето застана посред небето, и не побърза да зайде почти цял ден. 14. Такъв ден не е имало ни преди, ни после... 10,11. А като бягаха от Израиля и бяха в надолнището при Веторон, Господ хвърляше на тях големи камъни от небето до Азика, та измряха; умрелите от камъните на градушката бяха по - много от ония, които израилтяните убиха с нож". Според запазени сведения от онова време Слънцето не залязло в продължение на 20 часа, а в Южна Америка имало 20 часа нощ.

    ОтговорИзтриване