13.01.2021 г.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ИМЕТО БЪЛГАРИ В ЗЕМИТЕ НА ДРЕВНА МАКЕДОНИЯ, ИЛИРИЯ И ГЪРЦИЯ

Много хора ще останат силно изненадани когато разберат, че названието на народа ни е запечатано не само в топоними от наша територия, но и в такива, които са в земите на други балкански държави. Времето несъмнено е заличило голяма част от тях, но и това, което е останало не е за пренебрегване. Реликвите са доказателство за това, че името ни е древно и е възникнало много отдавна.

 

Дакийски конници - изображение от Траяновата колона (по P.Bertoli)

Нека започнем с място, на което най-малко очакваме да намерим следи от предците си.Благодарение на Иван Шишманов и Макс Фасмер, ние получаваме сведения за две селища на остров Крит, носещи името на народа ни. Дори за чужденец като Фасмер няма никакво съмнение, че названията  Ἄνω Βούργαρο und Κάτω Βούργαρο идват от етнонима българи: “Zugrunde liegt der Name der Bulgaren.” (Vasmer, 1970, c.174).

 

Селищните названия Ἄνω Βούργαρο und Κάτω Βούργαρο не са някакво странно изключение. Ползвайки работа на Шишманов, Фасмер допълва и Ζαγουριάνοι (Загоряни),  Μοῦντρος  (Мъдрец) Πλεμενιανά (Племеняне), Τοπόλια (Топола), Σφινάρι (Свинари) и ред други (Vasmer, 1970, c.174-175). Тези имена са ярко свидетелство за характера на езика на хората дали имената на селищата Ἄνω Βούργαρο и Κάτω Βούργαρο. Няма и сянка от съмнение, че те са българи.

 

Името на народа ни е запечатано не само в название на селища от остров Крит, но и от остров Тасос. Фасмер споделя, че топонима Булгаро безспорно е свързан с името на българите: Thasos: An slavisch deutbaren Namen ist mir nur im nordwestlichen Teil der Insel der ON Βουλγάρο (Vulgáro) bei Conze, Reise 40, auf Karten auch Volgaro, aufgefallen, letzteres auch bei Miller, Athos 180 (Karte). Der Name ist zweifellos mit dem Namen der Bulgaren *bъlgarinъ, abulg. *blъgarinъ zu verbinden.“ (Vasmer, 1970, c.229).

 

Работите на Шишманов и Фасмер са познати на акад. Димитър Ангелов. На него дължим напомнянето за важните за нас названия от територията на Гърция: “ λίμνη τοῦ Βούλγαρα, Vulgaria (езеро в Акарнания), Βουλγάρινη (село в Тесалия), Vulgar(is) (поток и планина в Тесалия), Βουλγάρα (връх в Тесалия), Βούλγαρι (село в Халкидически полуостров), Βουλγάρο (село в северозападния край на остров Тасос), Булгариево (село северозападно от Смолян), Βουλγάρικο (местност при Генадио в Епир) и др.“ (Ангелов, 1971, c. 372).

 

Много ценна информация засягаща топоними съдържащи името българи може да се намери в работа на блогъра О3ONE. Този изследовател е ползвал трудове на Макс Фасмер, Йордан Заимов, Йордан Н. Иванов, Патриарх Кирил Български, Иванка Гайдаджиева и успял да издири голямо количество интересни местни названия от Епир – древната земя на пеласгите и илирите:

 

1) Bulgjeri – пасище край Сивота/Муртос.

2) Bulgjeri Sasqidhë – дъбова горичка край Муртос.

3) Grava Bulgjer – пещера при градеца Муртос.

4) Bira e Bulgjerinës – пещера при село алб. Varfanj/Varfanji, дн. гр. Parapótamos (Παραπόταμος).

5) Prroi i Bulgjerit – поток край Smogovina, алб. Smogovinë, дн. гр. Sikokhórion (Συκοχώριου).

6) Bulgjeri – пасище при село алб. Kushovicë, гр. Agia Marína (Αγία Μαρίνα).

7) Trap i Urgarës – поли на планина, подножие при Кушовице.

8) Vurgara – рид при село Кушовице.

9) Rrahu Bulgjer – склон на рид при село Нунешати.

10) Shtegu i Bulgjerit – възвишение, бърдо при Nuneshati, Nuneshat, Nëneshat, Nënshat ose Neshat, гр. Nounesátion (Νουνεσάτιον).

11) Qafe Bulgjerit – седловина при село алб. Mazrek, гр. Mazarakiá (Μαζαρακιά).

 

https://toponymio.wordpress.com/2019/11/28/bulgar_ethnonym_epirus/

 

На същият блогър О3ONE трябва да благодарим и за информацията относно поредния топоним съдържащ народностното ни име: “Топонимът Вулгари – Греки е забелязан на руска топографска карта с мащаб 1: 25000, издание на ГЩ на СССР. Не сме го срещали досега в писмени издания със събрани етнонимни по произход топоними. Едно от по-сериозните е при Йордан Заимов (Заселване на българските славяни на балканския полуостров. Проучване на жителските имена в българската топонимия, Сф., 1967, с. 112), който впоследствие е бил обогатен съвсем малко и препечатван в по-нови изследвания. Тук има някакъв беден списък. Топонимите са много повече. Вулгари – Греки се намира на полуостров Ситония, един от трите полуострова ЮИ от Солун, днес в Гърция. Може да се открие ССЗ от селището Кариди.”

 

https://toponymio.wordpress.com/2017/11/15/unknown_entnonym_sythonia/

 

Недалеч от Ситония (полуостров Халкидика – дом на пеласгите бел.авт.) блогърът О3ONE е намерил още един важен за историята ни топоним: “При разглеждане на различни стари карти на Балканите, днес цифровизирани и достъпни в световната мрежа, от време-навреме попадаме на сведения, които не сме срещали в други източници. Едно такова сведение е наличието на село Bulgar Metof на карта, издадена от Джон Ероусмит през 1832 г.

 

https://toponymio.wordpress.com/2020/02/13/bulgar_metof/

 

В Илирия – територия, на която днес се простира Албания, се срещат още топоними вдъхновени от името на народа ни. За тях споменава езиковедът Афанасий Селищев:

“В окраинных областях некоторые пункты поселений названы не „Škja", а „Bulgari": Булгери (2b), Булгарец (4а), село Булгари существовавшее еще в ХVII-м в. в Драчской епархии. Во II-м отделе (в отделе исторических сведений) были сделаны указания на группу  болгар  в области Леша, на Мати, и на выходцев из Скадра; прозванных в Призренском крае  Б о л г а р и ч а м и.”(Селищев, 1931, c. 265-266).

 

Присъствието на българи в Драч е важно поради факта, че там по времето на Античността, на епиграфски паметник с регистрация I.Epidamns 414 е документирано името Тервел, или по-точно Терей Тервелов, Терей син на Тервел: Tηρηύς Tρεβελλίου.

 

https://epigraphy.packhum.org/text/182526

 

Представените тук съдържащи името българи названия от Крит, Тасос, Тесалия, Ситония, Аркарнария и т.н. биват считани от историците и езиковедите за сравнително нови. С други думи – за оставени по време на Средновековието, а не Античността. Съществуват обаче два проблема, които специалистите премълчават. Първият е, че някои “нови” топоними вдъхновени от името на народа ни, притежават точен паралел с топоними от времето на Античността.

 

Засвидетелстваните на остров Крит Ἄνω Βούργαρο (Ано Бургаро) und Κάτω Βούργαρο (Като Бургаро) отговарят на споменатата от Прокопий тракийска крепост Βουργάραμα (Proc.Aed.IV.iv.). Не е трудно да се види, че регистрираното по времето на император Юстиниан I название Βουργάραμα/Бургарама е чуждото предаване на Българомъ, Блъгаромъна българите, дат.пад.мн.ч.

 

Понеже този топоним бърка здраво сметките на защитниците на догмите, древното название често бива представяно в изкривен, опорочен вид. Вместо Βουργάραμα различни “редактори” представят Βουγάραμα, или даже Bugaraca, Bagaraca и т.н.


Нередактирано име на тракийската крепост, която Прокопий Цезарийски споменава




Редактиран вариант на името на тракийската крепост


Редактирани варианти на името на тракийската крепост


Самата област, в която се намира тракийската крепост Βουργάραμα (Блъгаромъ) носи името Кабецос/Καβετζός (Proc.Aed.IV.iv). Според Вл. Георгиев названието Кабецос/Καβετζός идва от *Кавьцъ >*Кавецъ – чавка (Георгиев, 1958, с. 74), но не е тракийско, а оставено от народ, чието установяване в управляваната от Рим Тракия не е регистрирано в периода, в който географското название се появява. За да се прикрие, че Кабецос/Καβετζός е древно тракийско название, бива премълчана връзката със споменатия от Омир топоним Кабесос/Καβησσός.

 

Другият проблем за казионните учени се състои в това, че останалите негръцки (така наречени славянски) топоними, които не са свързани с името на народа ни, притежават паралели с названия от времето на Античността – т.е. случаят с Кабецос/Καβετζός не е изключение, а по-скоро правило.

 

Споменатите от Фасмер и обявени за сравнително нови славянски топоними от територията на Гърция: Βάλτος, Βελᾶ, Βέργος, Βρενῖκον, Γορίτσα, Δόλιανη (Балтос, Бела, Бергос, Бреникон, Горица, Доляни) и др., отговарят на древните и принадлежащи на тракийската ономастика названия Di-baltum, Βελας, Βέργουλη, Βρεναί, Garescus, Δόλιονης (Ди-балтум, Бела, Бергуле, Брени, Гарескус, Долиони). Приликите са не просто пределно ясни, те са очебийни, но казионните учени решават проблема си лесно – затварят очи и не засягат въпроса изобщо – все едно данните не съществуват.

 

От страна на казионната наука не бе обърнато внимание и на още едно важно откритие: керамичната икона с надпис BOLGAR. Тя бе намерена преди време във Виница, Македония и според някои изследователи е от IV-V век. Приблизително по същото време възниква името на тракийската крепост Βουργάραμα = Блъгаромъ-на българите.

 

Карта по сведения на Свети Йероним, областта Мизия е отъждествена с България

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Map_of_Saint_Jerome_-_Mesia_hec_%26_Vulgaria.jpg


Всъщност казионните историци пренебрегват и друга важна информация. Става дума за географската област България, отъждествена от Св. Йероним с Мизия: “Mesia hec & Vulgaria – Мизия също и България”. Това, че съществува географска област България през IV век знаем и от работата Старините на Константинопол,  в която се твърди, че Константин Велики (306-337 г.) построил водохранилища и докарал водопроводни тръби от България (GIBI, T. V, c.322), като това е станало преди 337 г.

 

 http://macedonia.kroraina.com/gibi/5/gal/5_322.html

 

Същият автор дава изумителни подробности относно това как император Константин отпуска средства за строежите на Плиска, Преслав и др. селища. Спомената е не само сумата от 600 кентинария злато (над 4 000 000 златни солида), но са посочени дори и имената на Урбикий и Салустий – реални личности с висок ранг, подвластни точно на Константин Велики (GIBI, T. V, c.323).

 

http://macedonia.kroraina.com/gibi/5/gal/5_323.html

 

Фактът, че Плиска и Преслав носят български имена, а строителните методи използвани при издигането на тези селища. са от времето на късната Античност, да не забравяме и важната подробност, че споменалият България автор на Старините на Константинопол детайлно споменава парични суми и реални личности, дават правото свидетелството да се счита за точно и вярно. Това важно свидетелство е в пълна хармония с отъждествяването на Мизия с България през IV век.

 

Когато няколко независими един от друг извора се подкрепят един друг, изводът е само един – твърденията на различни автори засягащи българи и географска област България на юг от Дунава по време на Античността са истина. За жалост – една неудобна на казионните археолози и историци истина.

 

Макар да не сме в състояние да определим кога точно в земите на Гърция, Македония и Илирия са се наложили топонимите съдържащи името българи, все пак имаме основание да смятаме, че това е станало не по време на Средновековието, а по-рано -  в епохата на Античността.

 

Тракийската ономастика предлага прекрасен кандидат за етимологията на името българи. Това e епитетът на божеството на светлината Блегур -*Вλεγουροςλεκουρος). Неговото име е регистрирано на надпис от село Дъждец, Ивайловградско. Акад. Вл. Георгиев смята, че този епитет е с основа ие. *bhleguro-горящ, пламтящ, възпламеняващ и дава за сравнение гръцкото прилагателно  φλεγυρός - горящ, пламтящ (Георгиев, 1971, с.69). Епитетът е етнически, т.е. божеството е почитано от хора носещи име *bhleguri (*бльгари). Доста по-рано името на тези наши предци е звучало малко по-различно.

 

Става дума за спомените от Омир  хора Φλεγύες яростни бойци, покровителствани от бога на войната Арес. Имайки предвид, че гърците превръщат тракийското племенно название бриги (Bρύγες, Bρύγαι) във фриги (Φρύγες) (Георгиев, 1971, с.69), не е трудно да се разбере и, че на същата трансформация е подложено и названието на траките флегии (Φλεγύες). Неговата първоначална и правилна форма е *бльгии.  То се явява прототип на нашето народностно име и се отличава със смайваща древност – възникнало е по време на Бронзовата епоха – времената преди Троянската война.

 

Държейки сметка с древността на народностното название *бльгии (развило се във *bhleguri,*бльгари), установяваме две важни неща – името на народа ни е възникнало на Балканите, като по начало е употребявано от сравнително малка група траки обитавали земи между устието на река Хеброс (Марица) и река Пеней в Тесалия – дом на Ахиловите мирмидони, които Йоан Малала нарича българи. Значението на името българи, притежаващо по-стари форми бльгари, бльгии, и предадено от гърците като Φλεγύες е светли, сияйни, лъчезарни.

 

Възможно е това да е старо название на благородническата прослойка, притежаващо същата семантика както ζιβυθίδες – името на тракийските благородници, което Август Фик тълкува като “ilustris”-  блестящ, знатен (Георгиев, 1971, с.16). По принцип със същата семантика е и присъстващата във ведически санскрит дума arya-превъзходен, господар, владетел, благородник. Тя е сродна на arka-слънце, блясък, огън, лъч, сияние, а и на българските думи яра-зарево, блясък, ярък, яркост.

 

Знаейки какво е значението на народностното ни име, ние сме длъжни да го оправдаем показвайки държание на светли, почтени и благородни хора. Името ни е красиво, но трябва да се заслужи.

 

 

Основна използвана литература:

 

 

               Ангелов Д., Образуване на българската народност, Изд. Наука и изкуство, “Векове”, София, 1971.

Георгиев Вл., Траките и техния език, БАН, Институт за Български Език, София, 1977.

Георгиев Вл., Въпроси на българската етимология, БАН, София, 1958.

Селищев А., Славянское население в Албании, Изд. Македонского Научного Института, София, 1931.

    Шишманов, И. СЛАВЯНСКИ СЕЛИЩА ВЪ КРИТЪ И НА ДРУГИТЕ ГРЪЦКИ ОСТРОВИ, Придворна Печатница, 1897.

Vasmer M., Die Slaven in Griechenland Mit eine Karte, Verlag der Akademie der Wissenschaften, Berlin 1941, Zentral Antiquariat der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1970. 

Procoipius, Buildings, transl. H.B.Dewing with the collaboration of G.Downey, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY,Harvard University Press, London, 2002.

 

 

73 коментара:

  1. Уморявам коментиращите да се придържат към културен тон и да се изместват темата! Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Само където гърците пишат Вулгария и Вулгари, не Бургария и Бургари, ама нейсе де, при Спаро всичко може.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гърците пишат Вулгария и Вулгари зада звучи обидно, а не както се самонаричат самите БЛЪГАРИ . Не ,че не могат да произнесат буквата Б ,могат си те, и още мразят до смърт Крум и помнят добре кой ги е пердашил най-много

      Изтриване
  3. Формата, която съм споменал се среща по различни епиграфски паметници.

    Κ(ύρι)ε, βο(ή)θη + Σηβην ζουπανος μέγας ἠς Βουργαρήαν

    „Господи помози. Сивин велик жупан в България."

    http://macedonia.kroraina.com/vb3/vb_8.htm


    За словореда на двете народностни имена вж. при № 42, 5. В надпис а е забележителна формата Βουργάρων = Βουλγάρων, която е най-старият пример за прехода на λ в ρ в това име, срв. № 87, 5—6, вж. Увод, § 26 и Moravcsik. Byz. II 100—104.
    http://macedonia.kroraina.com/vb3/vb_3.htm

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересно! Но не мисля, че онези от БАН ще обърнат палачинката, прекалено надълбоко са нагазили в калта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze 13 януари 2021 г., 22:09 ч.

      Да млади приятелю, онези от БАН никога няма да се откажат от старите си виждания. Н И К О Г А!!!

      Изтриване
    2. Е няма как да се откажеш от истината, нали? Но винаги можеш да си измислиш друга, както и правите!

      Изтриване
    3. Анонимен14 януари 2021, 20:04, за коя истина става дума:
      А) българите на Аспарух са тюрки?
      Б) българите на Аспарух са иранци?
      В) българите на Асрарух са тюрко-иранци?
      Г) българите на са забавили родният си език?
      Д) българите на Аспарух са номади?

      Това са истините на титладжиите и китападжиите от университетите 😆 те владеят само две дисциплини - чобанистика и овчаристика 😆

      Изтриване
    4. Само човек, който е завършил успешно университет може да борави със сложната материя на историческата наука, но Вие Анонимен14 януари 2021 г., 22:09 ч. не можете да разберете това, защото не сте стъпвал в университет. Да, през 7 в. българите са номади, за хана им се казва, че е облечен с кожи и понеже нямат строителни традиции, ханът наема чужди майстори за строежите столицата на българската държава.
      Да, българите през 7 в. са говорили тюрски език, но какво му е чудното на това, след като фактите са известни отдавна, или може би ще кажате, че хан, ювиги, каган, багатур, багаин, таркан и др. са тракийски титли?
      Да, някои български имена от 7в. са ирански - Аспарух е пример.
      И моля не обиждайте учените, които разнасят славата на България по света, по-разумно е да не издвате този блог и вместо това да четете какво пишат хората, които са заслужили титлите си с много труд.

      Изтриване
    5. до Анонимен15 януари 2021 г., 20:26 ч.

      На мен ми е омръзнало да чета онези, които "успешно" са завършили университет и си въобразяват, че това им дава право да "боравят със сложната материя на историческата наука". Има достатъчно от тях, които са придобили достатъчно знания и умеят да работят с материята, но в никакъв случай не означава, че всеки, който е "назубрил" учебника, без да е имал или да е търсил достъп до допълнителна информация, за да получи оценка и диплома е историк. За съжаление, от вторите се срещат по често от колкото е необходимо за санитарния минимум. Съжалявам ако лично Ви засягат критиките ми, но така не можем да продължаваме до безкрайност, както им се иска на някои. Да цитираш (папагалстваш) "авторитети", които разпространяват "поръчкова история" не е достойно, а още по малко престижно. За съжаление все още се лансират хора, които нямат смелост да признаят, че са разпространавали лъжи, макар това да е било по принуда или заблуда (ограничен достъп до информация). Повечето от описаните вече добре си дават сметка, че е по добре да си премълчат и да се съобразят с новите данни и артефакти. Остават малкото, като Вас, които с трепет очакват колелото на историята да се завърти обратно, но в човешката история няма такъв прецедент и няма как да се случи в бъдеще.

      Изтриване
    6. Прощавайте, Анонимен15 януари 2021 г., 22:27 ч., Но е Ясно, че не сте Наясно за проблемите на историческата наука, а първият и най-голям, е пренебрегването на факти, каквото е основното правило в този блог - пример - г-н Серафимов се позовава на Търновския надпис на Омуртаг за Плиска, но изцяло пренебрегва Чаталарския надпис за израза СегорЕлем, т.е, се позовава на несъстоятелни факти, даже и без критика, които са илюзорно логични и по никакъв начин не допринасят за изясняването, на каквито и да са процеси, свързани с нашата история.
      Другият голям проблем е, че вероятно такива като вас, на които им е омръзнало, ще завършат история чрез назубряне на учебника, без да го разбират, само за да вземат диплома, след което ще започнат да разпространяват фантазии, единствено, за да изяснят на себе си нещо, което всъщност не разбират - има факти, има заключения - няма факти няма заключения - всички факти са от значение, а не само които разбирате лично, които ви се струват логични или "вярни", както е в този блог!
      А фактите са:
      българите са непознат за съвременниците им народ, т.е. корените им не са на Балканите;
      те са част от хунския съюз - даже и да приемем връзката Массагети-Хуни-Българи, няма никакви данни Массагетите да са били изселили се в древността траки, нито, че са говорили тракийски език, първообраз на славянски;
      говорят неизяснен до момента език, който "успешно" може да се причисли, към което и да е езиково семейство;
      те са "така наречени", което значи екзоним, а не етноним;
      ползват словосъчетания, чужди на траки и славяни;
      изповядват вярвания и имат ритуали напълно различни и непознати на траки и славяни;
      не се самоотъждествяват изобщо с траки и славяни и не предявяват исторически претенции към техни велики владетели, като Котис или Севт или Ситалк, т.е. пълна липса на историческа приемственост и памет, нещо недопустимо за която и да е върховна власт - напротив, има тълкуване, че Авитохол значи Син на Яфет, а не на речни нимфи, което е обидно за върховна власт;
      стремят се към византийския престол и модел на съществуване, а не към римския изобщо, т.е отново не показват разбиране и интерес към проблема Рим-Константинопол и много, много други неща, които не са ясни не само на вас, и които няма да научите и разберете от този блог, а само в библиотеките и университета.

      Изтриване

    7. Анонимен16 януари 2021 г., 10:16 ч.ще прощавате, но не сте прав. Точно Спароток се ръководи от фактите, а не хората, които Вие защитавате несполучливо. Хайде сега по същество: какво доказва израза СегорЕлем? Ами нищо, поне нищо засягащо езика и произхода на старите българи. Като започнем от януари и завършим с декември - всичките ни имена на месеци са латински. Това означава ли, че сме дошли от Апенинския п-в? Ами не, правилният извод е, че над нас е имало влияние на хора, чийто език е латински. Същото е и със СегорЕлем, присъствието на този израз само показва, че българите от ранното средновековие са били в определени, навярно съюзни отношения с народ, който говори различен език.

      Останалата част от излиянието Ви няма да коментирам и няма да оборвам, защото фантазия и голословия няма как да се оборят. Ще се задоволя с това - да Ви кажа, че номерчето вече не минава. Едно време имаше балъци, които се хващаха на всичко, но сега е друго :)

      Изтриване
    8. До Анонимен16 януари 2021 г., 10:16 ч.,

      Здравейте г-н Анонимен,

      Аз като завършил образование, но не в сверата на Историята имам интерес да се образовам от различни изсточници. Според вашия коментар разбирам, че г-н Серафимов има пропуски в описанието, което е защитил с използвана литература.
      Моля бъдете така любезен и споделете кои автори трябва да прочета/ем за да изравним нивото на знания, които ясно декларирате липсват на автора.
      Или е необходимо да завършим история за да имаме собсвено мнение по въпроса, независимо дали то ще бъде право или не.
      И в средновековието са вярвали, че земята не е кръгла, но какво се оказа на края, тя била кръгла. Но това не е спряло, хората да търсят истината.

      С изтъкването на това, че сте завършил История, не Ви прави чест да водите дискусия с цел да оборите неистините, а само ги потвърждавате.

      Към автора: За Много Години, пожелвам Ви здраве, за да може още дълго време да четем за това кои сме били в миналото и какви можем да бъдем в бъдеще. Благодаря за прекрасната статия.

      С пожелание за здраве,
      Милен Александров
      Тракиец по произход Българин по род

      Изтриване
    9. "Анонимен16 януари 2021 г., 10:16 ч.
      ...
      А фактите са:
      българите са непознат за съвременниците им народ, т.е. корените им не са на Балканите..."
      Ама Вие сериозно ли?...
      "През Средновековието едно от архаичните имена, често използвани от византийските автори за обозначаване българите е „мизи“ наред със „скити“, „мирмидонци“ и други."
      https://bg.wikipedia.org/wiki/Мизи
      "През V и VI в. прабългарските племена станали широко известни на европейските хронисти, особено на византийските и латинските. И докато западните автори Павел Дякон, Енодий, Касиодор, Комес Марцелин, Фредегарий и др., които пишат на латински, употребяват почти изключително името българи, у византийските летописци в това отношение съществува истински хаос.
      Готският историк Йордан, като описва племената на север от Кавказ през първата половина на VI в., пише, че прабългарите живеели отвъд Черно море и че били съседи на хунското племе акацири и на антите. Той споменава и за племето хунугури, което е склонен да причисли към прабългарите. "
      Йоан Малала, писал между 528 и 540 г., разказвайки за едно и също събитие, употребява на едно място “хуни и българи”, на друго “хуни и готи”, а на трето “готи и скити”.
      Анастасий Библиотекар: - 378 година българите обединяват земите си въз основа на родовото право!

      "...те са "така наречени", което значи екзоним, а не етноним...
      ...ползват словосъчетания, чужди на траки и славяни; изповядват вярвания и имат ритуали напълно различни и непознати на траки и славяни..."
      Такива анализи може да направи само "учен" като Вас!!! А причната за подобни анализи сам си я изтъквате.

      "...и които няма да научите и разберете от този блог, а само в библиотеките и университета."

      За Вше сведение точно в нашите, българските учебници и университетски библиотеки има най малко писана истина, а освен тях съществуват библиотеки по цял свят. Явно всичките ви знания са черпани от там и отдавна вече не четете, понеже знаете.
      Пример от учебник за 6-ти клас, където децата тепърва започват да оформят представата си за българите:
      https://arhimedbg.com/2uchebnitsi/istoriya-i-tsivilizatsii-za-6-klas
      На стр. 28 четем: " Зимно време обитавали пасищата в по-южните предели на своята държава, а лятно време тръгвали на север. Народите с такъв начин на живот се наричат номади.
      ...
      Българските крепости били градени с големи каменни блокове. Те били допълнително защитени с ров и вал. В тях живеели българският владетел (хан), неговото семейство, аристокрацията и прислугата. Обикновеното българско население изграждало неукрепените си селища в степта. Най-разпространеното жилище била юртата..."
      Такива измишльотини могат да сътворят само "учени", учили от университетските библиотеки и никога ненапускали селището си. За владетеля и аристокрацията строят крепости от големи каменни блокове, с ровове и валове , после хукват след стадата си от баир на баир и от поляна на поляна, живейки в юрти. Интересно как местят каменните крепости, когато свърши пашата за стадата им. Иначе биха останали без владетел и аристокрация.
      А ето защо историята ни е в такова състояние:
      https://www.mediapool.bg/kak-zalichavaha-balgarskite-sledi-v-ruskata-istoriya-news249573.html

      Изтриване
    10. До Милен Александров 16 януари 2021 г., 17:52 ч.

      Благодаря Ви г-н Александров! Дано Бог да ни пази всички живи и здрави!!!

      Изтриване
    11. Като отговор на неразбирането на историческата наука изобщо, пренебрегването на факти и изопачително тълкуване на прочетеното, ви препоръчвам тази информация - може би ще се наемете да й напиште рецензия и да я оборите в научните среди с математически, физически или други свободно избираеми словесни средства - четете и питайте, коа нещо не ви е ясно!

      https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/T_Slavova_BG_Titli.pdf

      Изтриване
    12. Тази работа смесва факти с фантазии, като ще дам пример за това:

      Попаднах на изрази като "хунското (орхонско) qapqan/qapaγan" и се озадачих понеже няма нито хуни орхонци, нито пък има хуно-орхонски език.

      Това също е несериозно: "хуно-монголски или общоалтайски (тюркско-монголски) произход (монг. bagatur ‘герой, лидер". Хунският език няма нищо общо с монголците или алтайските народи, а и самата титла bagatur няма обясенние нито на тюрски, нито на монголски. Присъствие на титла в даден език и произход на титла са две напълно различни неща.

      Славова ползва често формулировката "скитско (хунско) племе, шаман от скитско (хунско) племе", но забравя две важни неща. Първото е, че скитите са наречени тракийски народ, второто е, че погребалните им обреди съвпадат с тези на европейските скити описани от Херодот, а и с обредите на траките описани от Ксенофонт.

      Трябва да отбележа обаче, че Славова съвестно допълва следното: "Условно към тюркските езици се причислява и хунският език поради лингвистични съвпадения с по-късните тюркски езици"

      Значи условно се приема за доказателство? От хунския език са запазени три глоси: медос-медовина, камон-комина, страва-погребално угощение, последната е сродна на блг. струвам-давам помен. Нито медос, нито камон, нито страва са тюрски думи, нито пък хунското название за Днепър и по-точно Вар е тюрско.

      Книгата на Славова има същата стойност каквата има и книгата на Живко Аладжов Паметници на прабългарското езичество. Искат се доста условности и фантазии, за да създадеш цяла книга за божество, което старите българи никога не са почитали - Тангра.

      Изтриване
    13. Ако може, г-жа Славова да изпее две-три алтайски народни песни или да разкаже някоя народна приказка, останала от "алтайско" време. Ако пък и покаже някои типично алтайски шевици, народни обичаи, които са разпространени сред българите, ще е несъкрушима.
      Изобщо нещо реално, свързващо ни с Алтай. Само с измислици няма да стане.
      Или "прабългарите" може би са забравили всичко "алтайско и родно"? Това ли се учи в университетите? Потрес!

      Изтриване
    14. До Дойчин Дойчев 17 януари 2021 г., 8:23 ч.

      Не е само г-жа Славова, лошото е, че става дума за дълга традиция. Никога няма да забравя опита на виден учен да изкара хунското име Одолган като Oglu dogan - син на орел, като същевременно са пропуснати тракийските лични имена Одолеон, Аутлесбис, Ганос, обясними със стблг. одолѣти-побеждавам, гонити-гоня, преследвам.

      С одолѣти-побеждавам, гонити-гоня, преследвам се обяснява и Одолган, значението е преследващ победата, стремящ се да победи.

      Преди няколко години в Бавария бяха намерени хунски погребения, като бе изследвана и ДНК на погребаните хора. Установено бе, че въпросните обитавали Германия хуни носят гени, които са типични за населението на България и Румъния, а при нас типичните за алтайските народи маркери са голяма рядкост и се дължат на заселването на узи и печенеги, да не забравяме и петте века турско "присъствие"....

      Изтриване
    15. Ми не за първи път показвате неразбиране, г-н Серафимов, тук не е ценно мнението на авторката, а това, че е събрала в едно данните и вие можете наготово да се упражнявате върху тях от тракийска гледна точка, но уви те са неразбираеми и неудобни за вас, вероятно затова и пренебрегвани.
      Също е предоставено тълкуване от различни автори и гледни точки, и ако сте обърнал внимание, а вие не сте, там отсъства каквото и да е тракийско тълкуване, поради елементарния факт, че никой не знае какъв език точно са говорили траките, и още по-елементарния факт, не са оставили нищо написано, с което да се свържат тези тълкувания с тракийски език.
      Искам да ви обърна внимание, че Анастасий Библиотекар споменава, че Константин Велики е построил каменен мост на Дунав и покорил скитите, което според вашите тълкувания за скити би значело от Дунава до Китай, или поне до Волга! Уви!
      Също може би сте прочели от същия автор, че хазарите са тюрки, а самите хазари от друг известен източник се самоопределят като роднини на българите, та сам си направете логическите заключения.
      И наистина сте прав и вие и друг коментатор, че ползването на един или друг термин не е индикация за същността на езика и етноса на потребяващи те ги, та затова и посочените от вас 3 думи, е недоказано да са били собствено хунски, ако приемем, че е имало такава етноса общност изобщо, и като се има предвид, че под това понятие попадат десетки разнородни по всякакви критерии други общности.
      И не на последно място, е хубаво да се запознаете с военното дело, какви политически и културни последици може да има и че историята не веднъж е доказвала, как малка орда може да промени съдбата на милиони хора от напълно различен етнос и бит.

      Изтриване
    16. " Анонимен 16 януари 2021 г., 21:37 ч.
      ... препоръчвам тази информация - може би ще се наемете да й напиште рецензия и да я оборите в научните среди с математически, физически или други свободно избираеми словесни средства..."

      Лелееее, сега пък ново 20!
      Старата песен вече я изпяхте, поизтърка се и сега ще сменяме тактиката. Ще ни поставяте задачки, ние първо ще се запознаваме с детайлите, ще ги тълкуваме, ще си пишем мненията и всичко това само по материали посочени от Вас. И от какъв зор ще трябва да го правим? Съжалявам, но не мисля, че притежавате достатъчен капацитет, за да измислите всичко това сам. Ако имате нужда от добър анализ има специалисти, които срещу заплащане, ще Ви разтълкуват най подробно всичко от А до Я!
      Никога до сега не сте изказали дори едно единствено лично становище по даден въпрос и не сте посочили един аргумент, който да подкрепя твърденията с които непрекъснато ни досаждате. Не сте го правили нито преди повече от година, когато вместо подпис оставяхте някаква неясна абревиатура и инициали в края на коментара си, нито по късно след това, когато вече коментирате само като анонимен. Това което до сега сте правивили е да се отъждествявате с науката и да си присвоявате правото единствен да изказвате "правилните мнения", като наставник.
      Достатъчно вече! И без друго отделихме прекалено много време, което не заслужавате, за да коментираме глупостите с които ни занимавате непрекъснато. Ако не одобрявате това което се пише и коментира тук, просто никой не Ви задължава да четете и да пишете! Или греша? Може би, като във вица за чукча, не сте читател, а само писател?

      Изтриване
  5. Ей, няма да се научиш ти, не трябва да пишеш за Плиска човекоооо, пак ще накараш шуменските шебеци да подскачат като ужилени ха-ха-ха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митак, ти би трябвало да знаеш, че не ми пука от тези хора :)

      Изтриване
  6. Чудесна статия (както винаги!)- благодаря. Един въпрос - от къде е скицата с тракийски конници в началото на статията?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 14 януари 2021 г., 14:29 ч.

      Илюстрацията е от стара книга засягаща фризовете от Траяновата колона.

      Изтриване
    2. Надявах се да е реално ваше изследване Павел, а не преписване от стари книги. Жалко!

      Изтриване
    3. Аз пък изобщо не се надявам, че страхливите анонимни някога ще съберат смелост да коментират като регистрирани потребители:)

      Изтриване
    4. " Анонимен14 януари 2021 г., 17:20 ч.
      Надявах се да е реално ваше изследване Павел, а не преписване от стари книги. Жалко! "

      А на какво се основават изследванията на всички останали, които не вземат под внимание старите книги? Може би на "новите книги", Финансиранин от нашите данъци и издадени с единствената цел да вземат "едни" хора едни пари?
      Апропо, нищо не казвате за "Вашите лични изследвания", които явно са на друга основа!

      Изтриване
  7. Благодаря, и аз така предполагах.

    ОтговорИзтриване
  8. До Анонимен13 януари 2021 г., 19:00 ч.
    Те гръците пишат μπύρα вместо бира, но това е без значение нали?
    Изписвам гърците като гръци нарочно.Ако не се чете с разбиране.

    ОтговорИзтриване
  9. Тези спорове,за произхода на българите които се водят,съвсем не са случайни.Аз си мисля че ние сме по древни от иранци и тюрки.Мисля си че от нас са произлезли всички така наречени индоевропейци и иранците, които също са индоевропейци.Все пак тук е била най древната цивилизация.Най старото обработено злато в света е от тук.За това учените се чудят какви сме по произход,а ние всъщност сме началото.

    ОтговорИзтриване
  10. "Анонимен15 януари 2021 г., 9:44 ч.
    ...Мисля си че от нас са произлезли всички така наречени индоевропейци и иранците, които също са индоевропейци.Все пак тук е била най древната цивилизация..."
    На това мнение има и други. Съгражданина на Павел, филолога и историк Константин Каменов, разглежда не само древния произход, но и териториите до които българите са достигнали, още в дълбока древност, отвъд границите на Балканите и са оставили следите си.

    ОтговорИзтриване
  11. P.S.
    Пропуснал съм линка към доклада на Константин Каменов "ЕТНОНИМЪТ КАТО ВАЖНА ЛЕКСЕМА В ИСТОРИЯТА"

    https://www.istor-konf-varna.com/Dokladi/Text/2017/Каменов.pdf

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен15 януари 2021 г., 16:08 ч.

      Благодаря за информацията!!!

      Изтриване
  12. from the Latin “Pulchĕr > Pulchĕrius”, meaning “beautiful nice, nice, (figuratively) noble, glorious, happy, lucky”

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Точо Минков16 януари 2021 г., 7:05 ч.

      Да, има логика, споменавал съм го, като съм добавял и етруската дума pulumxva - звезда, а и pul-красив.

      Изтриване
  13. До Анонимен1 16/10:16
    Напълно съм съгласен с вас, че трябва да се анализат фактите и само фактите. Но това изисква интердисциплинарен подход и комплексни методи, в това число и методи от точните науки. В противен случай историците се занимават с "доказване" на политически твърдения. Затова има много укрити артефакти и сведения, изгорени библиотеки или фалшифицирани и "древни сведения, разрушени храмове и паметници.
    Затова няма как да се съглася с вас,че само завършилите история могат правилно да интерпретират фактите. Нима не е лесно преподавателите да индокнринират студентите, за разлика от точните науки, където това няма как да се случи, теоремата на Питагор е същата навсякъде и никой няма политчески интерес от нея. Методите на точните науки, формализираното, използващо математически модели и абстрактно мислене е върхът на мисленето изобщо. Даже доста представители на хуманитарните занимания демонстрират по медиите с някаква "аристократична" гордост своето пренебрежение към точните науки?! А трябва да се срамуват!
    Затова е нужен свеж поглед, отстрани, от гледна точка на точните науки и други дисциплини, извън историята. Не съм съгласен с вас, че само историците са "калесани" са тълкуват историята.Не образованието определя интелигентността, тя не се учи в никакъв факултет.
    Казвате, само историците могат"правилно" да разбират и интерпретират фактите. Пак не съм съгласен. Нима има по голяма нелепица, приказка за инфантилни, като отстояваната много десетилетия "тюркска" теория за произхода ни? Десетилетия, стотици хонорувани историци твърдят, че хазарите разбили "прабългарите" и те се разделили на 5 части и разпръснали по света за да се спасят. Какви материални запаси може да пренесе до Онгъла една малка номадска орда? Явно тези номади са били някакви великани, впрегнали някакви змейове и пренесли до малкия Онгъл огромно количество храна,покъщина метали и дървени въглища, иначе с какво ще се коват мечовете и поправят колит? На тези 50-60 квадратни километра едва ли има откъде да се осигири всичко това. Та само една пета от "прабългарите" избягали от хазарите, пристигнали на Онгъла, изтупали си дрехите от степната прах, изкъпали се в Дунава,наспали се добре, потегнали снаряжението си, пуснали конете да се напасат и после потеглили на битка в най-голямата империя, която дори "славянското море" не е могло да победи, а е преклонило глава и о, чудо, тези номади,малобройни/даже и след направените от кумова срама корекция на числеността им/ взели и разбили цялата имперска армия и принудила империята да й плаща данък? Разбира се, доказан факт е, че Константин Погонат без да уведоми никого "тръгнал" да си лекува краката. Боже, какъв решаващ факт в историята са болните крака на един император? Ето, такива са изводите на стотици историци,десетилетия подкрепящи такива фантастични случки. Хонорувани историци.
    Каква е вероятността тази приказка да е вярна? И досега нямат нито един консенсус по важните проблеми на българската история. От такива всезнайковци загубихме много територии,техните "компетентни" твърдения бяха аргумент за това.
    Не очаквам от вас, след като изчетох аргументите и манипулациите ви, да се засрамите от колегите си . Хора служещи на чужди интереси, под вещото ръководство на ДС и КГБ. Нима не знаете за Московсият диктат над историците ни? И колко от тях имаха доблестта и патриотизма да защитят поне една важна и противоречаща на наложеното статукво истина от историята ни? Единици, напуснали България. Признаваха се само някои полуистини, а полуистината си е пълна лъжа. Такова било времето тогава. А днес?
    Намерили били археолозите едно костено гребенче и твърдят, ето тук са живяли готите германци. И правят "правилният" извод,за което си получават грантовете от чужбина. Защото и много пари работят срещу нас. Както и много еничари. Разбира се има много достойни и честни историци иистината си пробива път, макар и бавно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Богомил 16 януари 2021 г., 16:26 ч.

      Аз съм удивен от поведението на нашите учени, които отказват да повярват на писанията на Христаки Павлович, Поп Йовчо от Трявна, Спиридон Габровски и др., свързващи българите с даките и техния цар Декебал, но охотно приемат лъжите на враговете на народа ни.

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов, аз пък се удивлявам на вашето търпение и умение да запазите културен тон, когато говорите за "лъжите на враговете на народа ни'! Напомняте ми с нещо на гетският цар Дромихет, който сервирал на разбития и пленен Лизимах храната и виното в златни и сребърни съдове и прибори, а самият той използвал дървени. Аз правя определени усилия да спазвам вашата молба за коректност към опонентите, но не можах да скрия отношението си такива " историци," и се опитах да го прикрия с малко ирония. Така избягнах "забранените" и политически "некоректни" думи. Разбира се, мнооого. съм далеч от уменията на Езоп- един от предците ни. Все пак, аз съм само един плебей, без "историческа" диплома.
      Искрено се надявам вашето стърчене да приключи успешно. Дерзайте!

      Изтриване
    3. До Богомил 17 януари 2021 г., 20:13 ч.

      Аз съм израснал в християнско семейство и съм научен, че христовото послание трябва да се изразява в мислите, думите и делата на човека. Ако зная името на всеки светец, а всяка молитва, но не следвам христовото послание, дори да ходя по три пъти на ден в църквата, пак няма да съм християнин. А аз искам да съм християнин, нищо, че става все по-трудно човек да се опази.

      Изтриване
    4. Павле мой, ти си чист човек, а за такива пребиваването в този „свят на злото“ действително ще става все по-трудно. Това можеш да разбереш като видиш отново „2.Тимотей“ 3:1,2.
      От друга страна, поради любовта към земната ни родина, материялните ти исторически изследвания обезсилват до известна степен християнската ти принадлежност. Тъй като тук става дума за приоритети, често се получава според поговорката – „ да впрягаш каруцата пред коня“. Земната ти любов те нуди да търсиш благото на народ и родина по човешки, в материалната област, като позанемаряваш духовната. Припомни си подвизаването на Господа на тази земя, Комуто трябва да подражаваме.
      Не казвам, че и аз не допускам такива отклонения. Възхищавам ти се за историческите ти подвизи, но тяхното прилагане не е в състояние да донесе справедливост на планетата. Не защото аз съм измислил това, а защото друго пише в Писанието, в което вярваме.
      Това не означава да останем със скръстени ръце. Но вместо да повтаряме истини, в които отдавна сме ти повярвали, не е ли по-полезно да насочим внимание към предстоящи държавни събития и с молитва и дръзновение да определим водачи на държавата, които истински да я защитават, а не невероятни, жалки чалгаджии, които са звладели мозъците на много от нас. Един тип: проследи последната „панорама“ на БНТ.
      Ето едно доказателство, че и аз съм материален човек. А е казано: „Плътта за нищо не ползва, Духът е който дава живот“!

      Изтриване
    5. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK18 януари 2021 г., 12:15 ч.
      Не съм дълбоко запознат, но не съм чул или прочел някъде Христос да казва, че човек е "християнин" или просто следва божия закон, само ако ходи на църква. Даже до колкото знам препоръката е всякаква молитва да става на усамотено място далеч от чужди очи, тоест да не парадираме с това че сме вярващи. Нещо което в днешно време е супер модерно. Всеки ходи на църква, за да го видят че се моли а свещеника награждава всеки със одобрителен поглед, докато замезва солети зад тезгяха където продава свещи и икони вътре в храма.
      Така ,че прав сте че не ходенето до църквата прави християнина а неговите действия извън църквата.

      Анонимен18 януари 2021 г., 21:13 ч.
      Аз разбирам християнството като отстояване на истината(Бог). А християнин ,всеки който поставя истината над всичко. А задачата на всеки християнин е да говори, извършва и защитава истината. Задачата на християнина не е да променя света, а да запази себе си от всякакви лъжи в този живот. Разбира се трудно е и всички се проваляме , но не трябва да спираме да се опитваме.
      Следователно делото на г-н Серафимов е в пълен унисон с християнството в което вярва. От него Бог иска да открие истината, а когато го направи да я защитава. От там нататък не е негова работа какво ще прави Бог.
      Идеята ,че ти сам-човекът ще променяш целия свят е анти-християнска и принизява Бог, понеже само по себе си твърдението предполага че ти-човека знаеш по-добре от някакъв свръх ум за който се предполага че е създал цялата вселена.

      Изтриване
    6. Велика радост и надежда ме изпълва, когато чета горните коментари!
      Колкото до това, че всички се проваляме, това е казано и в Словото. Но именно чрез Новия Завет Бог Отец е промислил да ни даде паспорт за вечния живот не само чрез дела, а най-вече чрез ВЯРА в Неговия Син. На пръв поглед е лесно, но колко сме тези, които сме повяравали?

      Изтриване
  14. Гърците нямат буква Б , вместо това използуват буквосъчетанието МП =Б. Затова заменят буквата б със В ,П.Нямат и Ъ .Заменя се със Е ,А ,У. Така че звученето и писането на "българи" се преиначава на "вулгари",бълазги на "пелазги" и т.н. но при всички положения става дума за един и същ народ.

    ОтговорИзтриване
  15. Гърците нямат буква Б , вместо това използуват буквосъчетанието МП =Б. Затова заменят буквата б със В ,П.Нямат и Ъ .Заменя се със Е ,А ,У. Така че звученето и писането на "българи" се преиначава на "вулгари",бълазги на "пелазги" и т.н. но при всички положения става дума за един и същ народ.

    ОтговорИзтриване
  16. Със сигурност името ни е древно и произлиза от нашия език! Именно хипотези като вашата трябва да се популяризират, а не "официалните", очевидно несъстоятелни и писани с користни цели. Благодаря ви за труда г-н Серафимов, продължавайте в същия дух.

    И3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен17 януари 2021 г., 18:23 ч. И.З.
      Благодаря Ви за подкрепата!!!

      Изтриване
  17. Zabarudug (Станислав) : Прекрасна статия, която доказва, че все повече и повече са фактите, които доказват значението на нашия етноним като светъл, пламенен, сияен, благороден, божествен. Дори смея да твърдя, че названията на Пеласгите, Бригите, скитите Базилеи (Паралдатаи) на Херодот = Пали (при Диодор) възхождат към същата етимология. Още повече, че скитският мит на Херодот точно ги определя като царското племе на скитите. Затова и гръцкият вариант е представен като Базилеи. Всичко това идва да покаже, че още в древността се забелязват особености на прехода на звук "л" към "р" и обратно - явление наблюдавано в древните тракийски и скитски диалекти. Това се вижда например от паралела при тракийското rig, rezh, латинското rex и шумерското LUGAL. Същото е и при шумерското BAR - пламък сияние, бял и например PIRING - светлина. Допускам за сходно и PALIL2 - предводител, ударна войска. От същия етимологичен ред са бял представено например в названието Пирин (сравн. тракийският гръмовержец perkaon свързван с мълниите, сиреч светкавиците) и латинското album представено в названието Алпи и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Zabarudug (Станислав)

      Първоначално свързвах името на бригите с брѣгъ, но все повече се замислям дали не трябва да се търси връзка с арийската дума bharga-сияние, блясък...

      Изтриване
  18. Здравейте Павел и се извинявам, че коментарът ми няма общо с темата, но и до тази Ви публикация ще стигна.
    Пиша просто, за да ви благодаря за труда, който полагате за да може истината да достигне до повече хора.
    Прочетох "Древният език на Траките", както и "Истинската българска история" на един дъх, не знаех че мога да чета по този начин.
    България ще пребъде отново!

    Поздрави,
    Мартин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Мартин 17 януари 2021 г., 22:35 ч.

      Благодаря Ви за добрите думи! България наистина ще пребъдне!

      Изтриване
  19. Zabarudug (Станислав)
    Това е извод, правя от разказа за произхода на скитите от Херодот ( ~484 г. пр. Хр. - ~425 г. пр. Хр.) част от, който предавам по-долу.

    „6. [1] ἀπὸ μὲν δὴ Λιποξάιος γεγονέναι τούτους τῶν Σκυθέων οἳ Αὐχάται γένος καλέονται, ἀπὸ δὲ τοῦ μέσου Ἀρποξάιος οἳ Κατίαροί τε καὶ Τράσπιες καλέονται, ἀπὸ δὲ τοῦ νεωτάτου αὐτῶν τοῦ βασιλέος οἳ καλέονται Παραλάται·
    [2] σύμπασι δὲ εἶναι οὔνομα Σκολότους, τοῦ βασιλέος ἐπωνυμίην. Σκύθας δὲ Ἕλληνες ὠνόμασαν.“

    Превод:
    „6. [1] Те казват, че от Липоксай произхождат тези скити, които се назовават Авхати , от средният брат Арпоксай онези, които се наричат Катиари и Траспии, а от най-малкия тези които се наричат царското племе Паралати.
    [2] Всички вкупом се назовават хуни Сколотос, на своя цар [с царски епоним]. Но елините ги наричат Скити.“


    Пояснения:
    6. [1] Те казват, че от Липоксай ( „Λιποξάιος“) произхождат тези скити, които се назовават Авхати („Αὐχάται“) и от средният брат Арпоксай (Ἀρποξάιος , Arpoxaios, Arpoxai ), онези които се наричат Катиари („Κατίαροί “, Кatiaroi) и Траспии („Τράσπιες =Трaспии “
    Дотук не коментирам нищо.

    По-интересно е следното:
    „а от най-малкия тези, които се наричат царското племе“ - „τοῦ βασιλέος οἳ καλέονται „- призовани, надарени с благото да царуват или както казваме помазани да царуват.

    Коментар:
    Паралати - „Παραλάται“ вероятно Παλαδλάται = шум.: Balar da-ta-i,, чието значение според моята реконструкция следва да е: „дарени“ с „божествена; благородна; велика“ „светлина; слава“, което напълно се съгласува с формата, βασιλέος = Базилеи = „царски“ , а също например и с глосата от скитския език издирена от руския лингвист В.И. Абаев - Paradata = Παραλαται = определен, белязан ? , далеч по-вероятни са обаче други глоси от същия автор като например: „Baga = Βαγης, Βαγιος = бог“ +„da, dada = Δαδαγος = давам“, което конкретизира въпросното „Paradata = определен“, като „определен от бога“ и както виждаме и от тракийската глоса δαλ (dal) още и - пазени от бога ;

    Следва:
    [2] Всички вкупом се назовават хуни (“оὔνομα” ) Сколотос („Σκολότους“), с епонима Царски („βασιλέος“). Но елините ги наричат Скити („Σκύθας“ = Scythians ) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Zabarudug18 януари 2021 г., 11:23 ч.

      Фердинанд Юсти тълкува името на скитския цар Липоксаис с думата лѣпъ-красив, хубав. Жалко е само, че не казва нищо за тракийския топоним Липаксос.

      Йохан Куно тълкува племенното име сколоти със скала, но той не добавя тракийския топоним Скелабрия, изтълкуван с думата скала от Вилхелм Томашек.

      Ако не се лъжа Емил Фишер обяснява скитското лично име Собадак със свободь, но и този изследовател пропуска името на тракийския бог Сабадий, което Владимир Георгиев тълкува със стблг. свободь-свободен.

      Изтриване
  20. Zabarudug (Станислав):

    Прекрасна статия:

    Ето и още паралели в подкрепа на значението, което доказвате за Българския етноним.
    Предполагам много древно влияниве между прототракийски и протошумерски език:

    шумерски думи, с които да си "сверим часовника":

    bil [BURN] - bil2; bil3; bil
    бълг. горя
    анг. to burn
    акад. qalû

    bar7 [BURN] - bar7
    бълг. горя; пека (керамика)
    анг. to burn; to fire (pottery)
    акад. Napāhu

    pirig3 [BRIGHT] - pirig2; pirig3
    бълг. ярък, блестящ
    анг. bright
    акад. namru

    piriĝ [LION] - piriĝ; piriĝ3; bi2-ri-iĝ3; ĝešpiriĝ; piriĝ2
    бълг. лъв; бик, тур (див бик)
    анг. lion; bull, wild bull
    акад. lû; lābu; nēšu; rīmu

    Коментар: сверете древните изображения на бичи глави и лъвове по нашите земи, сверете също българската
    средновековна хералдика - лъв,бик - всъщност шумерското: piriĝ произлиза съвпада piriĝ - мощ, сила, светъл, ярък, сияен


    palil [FOREMOST] - palil; palil2
    бълг. пръв, над всички, издигнат, виден
    анг. first and foremost, pre-eminent
    акад. ašarēdu

    babbar [WHITE] - babbar2; babbar
    бълг. побелявам, бял съм
    анг. (to be) white
    акад. peşû

    pirig [BRIGHT] - pirig2; pirig3
    бълг. светъл, ярък, блестящ, ясен, сияен
    анг. bright
    акад. namru

    ОтговорИзтриване
  21. Много олеквате с русофобията си, и какви са тези ДС, БКП.. Разни седесари от дс били, прокарват - че след 1944 е отречен Ганчо Цанов, и отречена автохтонната теза.

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря, за добавката. Както се вижда, като феникс сме. Опитват се да ни заличат и изпепелят, но пак се надигаме от пепелищата... Истината не може да бъде заличена. :)

    ОтговорИзтриване
  23. Относно вашите съмнения по следния въпрос:
    "Първоначално свързвах името на бригите с брѣгъ, но все повече се замислям дали не трябва да се търси връзка с арийската дума bharga-сияние, блясък..."

    Смятам, че и двете етимологии възхождат към една и съща древна форма, която е свързвала пламъка и светлината със сакралността и извисяването ... Виждаме го например в такива български думи като бял и бога - тук и двете думи са свързани със светлина и святост.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте г-н Серафимов,
    Изключително интересна статия адмирации. Имам следния въпрос : Какво мислите за изказаното мнение на Раковски за наличието на българи в Индия от преди 2200 години преди христа? Ако се погледне на начина на строеж и фортификационните съоръжения на крепостите в задкавказието с тези на Плиска и Преслав, ще забележим много общо. Не знам номадски народ, какъвто се опитват да ни изкарат, дали въобще са строили нещо. Явно "историците" сдобили се с дипломи се опитват да ни пришият измислена история,но не могат да обяснят един елементарен факт, ако допуснем, че българите са дошли от каспийските степи и са били тюркоезични, Как не са наложили своя език над покорените народи, а са възприели техният език?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 19 януари 2021 г., 18:31 ч.

      Раковски е прав за много неща, но и за много други е подведен от тенденциите на своето време.

      Не зная да има някакви прилики в "начина на строеж и фортификационните съоръжения на крепостите в задкавказието с тези на Плиска и Преслав". Можете ли да дадете повече информация, с която да докажете твърдението си?

      Строителните методи на Плиска и Преслав са неотличими от тези, които са познати и се практикуват в Римската империя по време на късната Античност.

      Изтриване
    2. Серафимов, прав си, да знаеш. Legio XII Fulminata е стациониран в Кавказкия лимес, а кастелите, в които легионерите живеят са строени от самите тях. Legio XV Apollinaris също удостоява с присъствието си задкавказието. Точно в 4 в. там е и Legio XVI Flavia firma, но има и други, за тях сега не мога да се сетя, но са повече във всеки случай. Много ясно, че като римляните се установяват в териториите край Кавказ, там ще се появят кастели и отбранителни съоръжения от римски тип, като тези, които се срещат в Тракия.

      Изтриване
    3. "Unknown19 януари 2021 г., 18:31 ч.
      ...Не знам номадски народ, какъвто се опитват да ни изкарат, дали въобще са строили нещо..."

      Аз дори не знам дали си дават сметка какво точно означава определението номадски народ. Ето как Амиан Марцелин описва азиатските хуни номади:
      "...(2/4) They are never protected by any buildings, but they avoid these like tombs, which are set apart from everyday use. For not even a hut thatched with reed can be found among them. But roaming at large amid the mountains and woods, they learn from the cradle to endure cold, hunger, and thirst... ... (2/10) No one in their country ever plows a field or touches a plow-handle. They are all without fixed abode, without hearth, or law, or settled mode of life, and keep roaming from place to place, like fugitives, accompanied by the wagons in which they live; in wagons their wives weave for them their hideous garments, in wagons they cohabit with their husbands, bear children, and rear them to the age of puberty. None of their offspring, when asked, can tell you where he comes from, since he was conceived in one place, born far from there, and brought up still farther away..."
      "... Те никога не са защитени от никакви сгради, а избягват и тези като гробници, които са различни от тези за ежедневна употреба. Защото сред тях не може да се намери дори колиба, покрита с тръстика. Но бродейки на свобода сред планините и горите, те се учат от люлката да издържат на студ, глад и жажда... ..... Никой в тяхната страна никога не е орал поле или докосвал дръжка на плуг. Всички те са без постоянно местожителство, без огнище, закон или уреден начин на живот и продължават да се местят от място на място, като бегълци, заедно с каруците (фургони), в които живеят; в каруци жените им тъкат отвратителните си дрехи, в каруци съжителстват със съпрузите си, раждат деца и ги отглеждат до епохата на пубертета. Никой от тяхното потомство, когато бъде попитан, не може да ви каже откъде идва, тъй като той е заченат на едно място, роден далеч от там и възпитан още по-далеч..."

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Ammian/31*.html

      Такава е и моята представа за номади, но не мога да си представя как точно такива хора изведнъж се променят до неузнаваемост и стават пълна противоположност на това, което до момента са били. Такива фантасмагории могат да съществуват само в главите на политически пропагандатори и "учени историци".

      Изтриване
    4. Уважаеми господине (госпожо),

      Вероятно непосредствените ни западни „братя“ се опитват да ни причислят към тези номади, които и днес се размножават между нас под грижите на ЕС.

      Изтриване
    5. Независимо кой как точно тълкува термина "номади", впчелението кото остава във всеки един е за изостанали, нецивилизовани, първични хора, живещи ден за ден и без всякаква перспектива за бъдещето. Към такъв вид хора никой не изпитва съчувствие или уважение, а се отнася с пренебрежение и високомерие. Такъв народ няма история и следователно българите също. Всичко което са създали през вековете спокойно може да приписано на всеки, който успее да се пребори за него и да го присвои. Точно този ефект са търсили тези, които не случайно са го "лепнали" на българите въпреки, че никой, който го твърди не може да посочи сериозни аргументи за това. От макар и силно изопъчената ни история знаем, че българската държава е една от първите в Европа, а това е точно обратното поведение на номади. Номади ни наричат първо чуждите "авторитети", а нашите го повтярат папагалски, без изобщо да влагат разум (или в услуга на някого). Без да изброяваме нищо повече, само това е достатъчно за да си дадем сметка за тенденциозно изфабрикуваните твърдения, без аргументирани доказателства.

      Изтриване
    6. До Анонимен 20 януари 2021 г., 18:17 ч.

      По принцип всички народи са били номади в определен стадий на развитието си. Латините са били предимно пастири, Ромул и Рем са отгледани от овчар, а първото защитно съоръжение на Вечния град е плет, който Рем прескача, за да се подиграе с брат си.

      Цезар свидетелства, че германите менят земите си, а доста по-рано Тукидид пише, че недълго преди неговото време Елада не е била дом на хора с постоянно местообиталище, хората постоянно са скитали и по-силните са измествали по-слабите: For it is plain that what is now called Hellas was not of old settled with fixed habitations, but that migrations were frequent in former times, each tribe readily leaving its own land whenever they were forced to do so by any people that was more numer-
      ous. For there was no mercantile traffic and the
      people did not mingle with one another without fear,
      either on land or by sea, and they each tilled their
      own land only enough to obtain a livelihood from it,
      having no surplus of wealth and not planting orchards,
      since it was uncertain, especially as they were yet
      without walls, when some invader might come and despoil them.
      https://archive.org/stream/thucydideswithen01thucuoft/thucydideswithen01thucuoft_djvu.txt

      Самият Херодот твърди, че погребалните обреди на елините са като тези на номадите от Северна Африка: "The nomads bury those who die just in the same manner as the Hellenes "

      https://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh4190.htm

      Херодот допълва и това, че гръцката дреха егида е по подобие на женската дреха от Либия : "It would appear also that the Hellenes made the dress and the aigis of the images of Athene after the model of the Libyan women; for except that the dress of the Libyan women is of leather, and the tassels which hang from their aigis are not formed of serpents but of leather thongs, in all other respects Athene is dressed like them. Moreover the name too declares that the dress of the figures of Pallas has come from Libya, for the Libyan women wear over their other garments bare goat-skins (aigeas) "

      https://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh4180.htm

      Самите скити, макар името им да означава скитащи, са имали градове. За тях пише Александър Монгаит, който съобщава, че столицата на скитския цар Атей е била защитено селище- 12 квадратни километра. Къщите в цитаделата на скитския град са майсторски направени. Вярно е, че стените на селището са били от кирпич, но, за да се стигне до тях, е трябвало да се изкачи висок защитен вал. В западен Крим обаче скитските градове са защитени с каменни стени.

      А знае ли някой кога се появава първата германска каменна сграда ???

      Изтриване
    7. Напълно съм съгласен, че в древността всички племена са били номади, но въпроса е до кога. Едни са продължили да го практикуват много по дълго от други, но себе си броят за по цивилизовани от тях. Освен това, поне аз не съм попадал на твърдение за номадско племе да строи крепости от камък, но за българите прочетохме в български учебник "История и цивилизации за 6. клас", че хем са номади, хем строят крепости от камък, от линка даден в по горния коментар: "16 януари 2021 г., 18:24 ч.". Такива ми-ти работи.
      https://arhimedbg.com/2uchebnitsi/istoriya-i-tsivilizatsii-za-6-klas

      Изтриване
  25. Човек,.който не може да си представи нещо, често го замества с илюзорни собствено изработени представи, иначе остава празнота в него, с която не може да живее.
    Българите не са наложили езика си на местното население, както и аварите, както и римляните на траките, както и монголите на китайците, както и арабите във Волжка България, както и франките на келтите, както и викингите на руснаците, както турците на българите, както египтяните на израелците, и т.нат. по еднакви причини, за които трябва да се потрудите, за да разберете. Оказва се, че "изключението" е норма.
    Както бе показано по-горе, в книгата на Славова връзката на мамерените инвентарни надписи с въоръжение са на нетракийски език с гръцки, ако някой може да го опровергае, да го направи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен20 януари 2021 г., 9:10 ч.

      Прав сте само за това: "Човек,.който не може да си представи нещо, често го замества с илюзорни собствено изработени представи, иначе остава празнота в него, с която не може да живее."

      Хайде да видим, дали завоевателят, който е и носител на по-висока култура не налага езика си:
      1. Римляните покоряват лузитаните и им налагат своята реч, поради това в Португалия се говори романски език.
      2. Римляните покоряват иберийците и им налагат своята реч, поради това в Испания се говори романски език.
      3. Римляните покоряват галите и им налагат своята реч, поради това през 5 век на територията на Франция се говори латински.
      4. Поне от времето на Цезар, Рим е в съюзни отношения с южните германи, по време на късната Античност голяма част от тези германи сужи на Рим и поради това франките ползват латински език. Lex Salica e на латински, не на франкски.
      5. Англичаните покоряват уелсците, шотландците и ирландците, поради това в Уелс, Шотландия и Ирландия се говори английски, макар изконните езици все още да не са отмрели.
      6. Испанците покоряват част от населението на Централна и Южна Америка, официалния език там е испански.
      7. Португалците покоряват част от населението на Южна Америка, сега там официален е португалския език.
      8. Арабите покоряват Египет, днес коптите, макар да не са забравили езика си, говорят и арабски.

      Това с викингите в Русия не си заслужава коментар, защото е фантазия.Топоним Мало-росса и то точно на територията на Киевска Рус е споменат от Равенския Космограф векове преди Рюрик да се роди.

      Колкото до турците - те нито са били мнозинство на наша територия, нито са носители на по-висока култура, но въпреки това успяват да наложат огромен брой свои думи. Който се разрови в документи от 19 век ще се увери в това. В случая е важно друго: турците налагат хиляди свои топоними и хидроними на наша територия, а когато Бешевлиев и Симеонов се опитват да наемерят следи от прабългарски тюркски топоними и хидроними, удрят на камък- такива няма. И двамата осъзнават какво означава това - езикът на българите в периода 6-9 век не е тюркски, но поради това, че и те като Вас и други техни колеги поддържат определена теория, се втурват да обясняват, че регистрираните едва през 16-17 век Абоба и Тутхон са прабългарски тюрски названия....но номерът не минава :)

      В старобългарските надписи срещаме също латинските думи casidia-шлем, lorica-ризница, kampon-лагер, кastron-крепост, fosaton-отбранително съоръжение, но това не ни прави римляни.

      В старобългарския срещаме типичните за Римската империя титли и административни термини: доуксъ, дроунгаръ, дроунга, кенътоурионъ, кесаръ, магистрианъ, капикларий, коментарисии, комисъ, комитъ, коустодiа, ноунции, палатии, папежъ, патрикии, претории, преторъ, спатаръ, спекоулаторъ. Срещат се дори и значителен брой названия на видове монети използвани в Римската Империя: цента, асарии, кентинаръ, статиръ, кондрантъ, динаръ.

      Не разбрахте ли, че вече наивници няма :) Всъщност знаете го - за това коментирате като анонимен :)

      Изтриване
    2. Павеле, ти нямаше ли някаква статия за латинските заемки в старобългарския, не ги ли беше сравнил с мнимите тюрски думи от надписите? Все ми се струва, че съм чел нещо такова твое, но не мога да го намеря в блога ти и ако не ти струва много време - хайде пусни го да ги видим ония тарикати как ще реагират, ако реагират де.

      Изтриване
    3. Списъкът не е пълен, но никога не е съпоставян с така наречените тюрски, ирански думи в старобългарския.

      АПРИЛЪ-април
      АСАРИИ-вид монета
      АУГУСТЪ-август
      БАНΙА-баня
      ГРЬКЪ-грък
      ГРЬЧЬСКЪ-гръцки
      ГРЬЧЬСКЫ-по-гръцки
      ДЕKѦБРЪ-декември
      ДИНАРЪ-вид монета
      ДОУКСЪ-управител, предводител
      ИЮЛЪ-юли
      ИЮНИИ – юни
      КАПОУСТА-зеле
      КАНЪДИЛО-кандило
      КАНЪДИЛЪНЪ-който се отнася до кандило
      КАПИКЛАРИИ-тъмничар
      КЕНЪТОУРИОНЪ-центурион
      КЕСАРЪ-цезар, император, владетел
      КЕСАРОВЪ-принадлежащ на римския император
      КИВОРИИ-ковчег, кивот
      КИНЪСЪ-налог, данък
      КИНЪКЪНЪ-данъчен, свързан с данъци, налози
      КОМЕНТАРИСИИ-надзирател
      КОМИСЪ-управител
      КОМИТЪ-висш сановник
      КОМЪКАТИ-причестявам се
      КОМЪКАНИЕ-причестяване
      КОНДРАНТЪ-вид монета
      КОТЕЛЪ-котел, съд
      КОТЫГА-долна дреха
      КРЪСТЪ-кръст
      КРЪСТИЛО-кръщаване
      КРЪСТИТИ- кръщавам
      КРЪСТΙАНИНЪ-християнин
      КОУКОУЛЪ- черна гугла, качулка, която се носи от монах с висок чин
      КОУСТОДИΙА-стража
      КЪМОТРЪ-кум
      КЪМОТРА-кума
      КѪПЕТРА-етърва
      ЛѪЩА-копие
      МАГИСТРИΙАНЪ-държавен чиновник
      МАИ-май
      МАРЪТЪ-март
      МИСА-блюдо, съд
      МЪСТЪ-шира
      МѦТА-мента
      НОѨБРЪ-ноември
      НОУМЫ-нумизма
      НОУНЦИИ-пратеник
      ОЛЪТАРЪ-олтар
      ОЦЕТЪ-оцет
      ОЦЬТЬНЪ-оцетен
      ПАЛАТИИ-дворянин
      ПАТРИКИИ-патриций, благородник
      ПОГАНИИ-невеж, езичник
      ПОГАНИК-езичкник
      ПОГАНЪ-езичник
      ПОГАНЬСКЪ-езически
      ПОГАНЬСТВО-езичесво
      ПОГАНЫИИ-езически
      ПАПЕЖЪ-папа
      ПОЛАТА-палат
      ПОПОВЬСТВО-попство
      ПѢНѦЅЬ-монета, пари
      РОУМСКЪ-римски
      РОУМСКЫ-по римски
      СЕПТѦБРЪ-септември
      СПАТАРЪ-мечоносец
      СПЕКОУЛАТОРЪ-палач
      СТАТИРЪ-вид монета
      ФЕВРАРЪ-февруари
      ЦѦТА-монета, паричка
      ЦѦТАВЪ-направен от жълтици

      Изтриване
    4. Към този списък трябва да се добави още един, който е още по-неудобен:

      СТАРОБЪЛГАРСКИ ТЕРМИНИ ОТ ВОЕННОТО ДЕЛО И ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ


      1.оимъ-боец
      2.оимьство-войска
      3.оимьскъ-воински
      4.воинъ-войник
      5.копииникъ-копиеносец
      6.мечьникъ-мечоносец, страж*
      7.стрѣльцы-стрелци*
      8.земьникъ-наемен войник
      9.орѫжниикъ-тежко въоръжен войни
      10.борьць-боец, борец
      11.сътъникъ-стотник
      12.вои-войска, армия
      13.воиска-войска
      14.воиньство-войска
      15.рати-войници
      16.въплъчениѥ-войска
      17.оплъчениѥ-боен ред
      18.побранскъ-военен
      19.чинъ-военен строй
      20.чело-челен отряд
      21.орѫжьнъ-носене на оръжие, въоръжение
      22.стражъ-пазач, палач
      23.блюстель-страж, надзорник
      24.мощьникъ-боен другар, съюзник
      25.оустителъ-кочияш, колар
      26.велъможа-велможа
      27.владыка-владика, господар
      28.владычицъ-господарка
      29.вождь-вожд
      30.воѥвода-войвода
      31.кънѧнзъ-княз
      32.прѣходь-вожд, предводител
      33.предъборникь-предводител
      34.кръмьчии-кормчия, ръководител, наставник
      35.начѧлникъ-началник, вожд, предводител
      36.властелъ-властелин
      37.самъчии-титла на висш служител
      38.самодръжител-монарх, властелин
      39.самодръжецъ-властелин, господар
      40.самовластьнъ-независим владетел
      41.миродрьжець-владетел
      42.прѣвладыка-владетел, властелин
      42.правитель-вожд
      44.предъборникъ-предводител
      45.дрьжатель-управник
      46.господинъ-господар
      47.доводителъ-водач
      48.намѣстьникъ-наместник
      49.могѫтъ-знатен човек, велможа
      50.жоупанъ-жупан
      51.старѣишина-старейшина, управител
      52.настольникъ-наместник
      53.санъ-сан, служба – твърди се, че е тюркса, но няма убедителни доказателства
      54.сѣчьць-палач
      55.блюстель-надзирател, страж
      56.вратаръ-пазач на вход
      57.двьрнькъ-вратар
      58.трѫбии-тръбач
      59.стража-стража, охрана
      60.балии-лекар
      61.врачъ-лекар
      62.вѣстьникъ-вестител
      63.дрьжава-владеене
      64.власть-власт
      65.владѫ-владея
      66.владычество-владичество, властване
      67.крѫгъ-област, събрание
      68.вѣще-събрание, съвещание
      69.начѧлиѥ-управление
      70.владычелствовати-властвам
      71.оплотъ-ограда
      72.острогъ-ограда, вал за защита от неприятелско нападение
      73.остражиѥ-крепост
      74.прѫдъ-крепостен вал
      75.крѣпость-крепост
      76.станъ-укрепен лагер
      77.стѣна-стена, защита
      78.одрина-ограда
      79.ныръ-кула
      80.стлъпъ-наблюдателница
      81.стражище-наблюдателна кула
      82.стрѣльница-укрепление, от което се стреля
      83.стрѣлостоѧтельница-обсадна машина
      84.нападеньѥ-нападение
      85.рать-война
      86.сѣчъ-сеч, война
      87.брань-битка, война
      88.одолѣниѥ-победа
      89.колѥниѥ-клане
      90.сѫпьръ-противник, неприятел
      91.врагъ-враг
      92.находъ-нападение
      93.оплѣнениѥ-пленяване, пленичество
      94.обѧтиѥ-плен
      95.оубити-убивам
      96.побити-убивам, унищожавам
      97.въздринѫти-отблъсна
      98.тлѣщи-удрям
      99.събости-пробода
      100.пронажати-пронизвам
      101.пронисти-пробода, пронижа
      102.оусѣкнѫти-обезглавявам
      103.сѣкѫ-сека, посичам
      104.орити-унищожавам
      105.отъвлѣщи-опъна лък
      106.осѣсти-обкръжавам, обсаждам
      107.окрочити-обкръжа
      108.оутстѫпати-отстъпвам
      109.оплъчати сѧ-строявам се в боен ред
      110.орѫженсьтвовати-пазя с оръжие, охранявам
      111.хранити-пазя, защитавам
      112.блюсти-пазя, охранявам някого
      113.остѣнити-ограждам със стена, укрепвам
      114.одрьжти-завладявам
      115.одолѣвати-побеждавам
      116.конъ-кон
      117.кобыла-кобила
      118.жрьбѧ-жребче
      119.клюсѧ-конче
      120.оузда-юзда
      121.дѧгъ-оглавник, ремък, юзда
      122.бръзда-желязната част на юздата
      123.седьло-седло
      124.ременъ-ремък
      125.вощага-камшик
      126.тинъ-камшик
      127.iaрьмъ-ярем, хомот
      128.iахати-яздя
      129.въпрѧщи-впрегна
      130.лѫкъ-лък
      131.тѧтива-тетива на лък
      132.стрѣла-стрела
      133.тоулъ-колчан
      134.острьѥ-острие
      135.стрѣкало-острие
      136.мечъ-меч
      137.брьдоунъ-меч
      138.ножъ-нож, меч
      139.ножьница-ножница
      140.кордъ-вид меч
      141.копьѥ-копие
      142.сило-примка, ласо
      143.брады-брадва
      144.сѣчиво-секира, брадва
      145.секыра-секира
      146.топоръ-брадва
      147.брънѩ-броня, доспехи
      148.шлѣмъ-шлем
      149.щитъ-щит
      150.орѫжиѥ-оръжие
      151.вьсеорѫжиѥ-пълно въоръжение
      152.палица-палица, тояга
      153.кръкыга-каруца, талига
      154.колесьница-колесница
      155.возъ-каруца, кола

      Изтриване
  26. Изпитание пред липсващата духовност на съвременна България

    Ще ни отнемат ли и малкото, което сме запазили? Защото усилено се стремят да ни нахлузят на врата нова скрита идеология, която счита, че е дошло времето да стане явна. С рекламни апотеози по БТВ на велики български майстори на мистрията. С посегателства върху български светини, на които да навлекат чужди нам одежди.
    Да, става въпрос за масоните-зидари. Една изфабрикувана по подобие на комунизма сатанинска организация, целяща да се представи на по-високо ниво от учението на Божия Син. Целта разбира се е омайването на масите за постигане на неограничена световна власт.
    Случайно попаднах в „Новото познание“ на Стойчо керев на предаване за „непознатия Левски“. Един непознат „историк“ се опитава да ни внуши, че най-висшето качество на българския кумир е принадлежността му към свободните зидари. Те го транспортирали през любящата го Англия чек до Ниагарския водопад, на брега на който той построил хотел. Препоръчвам да се запознаете с подробностите.
    Бих помолил Г-н Серафимов като наш просветител за мнението му. Кокото до мен, нещата са ясни: „Пазете се да не ви заблуди някой; защото мнозина ще дойдат в Мое име, казвайки: Аз съм Помазаникът и ще заблудят мнозина.“ Матей 24:4,5

    ОтговорИзтриване
  27. Г-н Серафимов ,
    чета в момента един превод на Херодот на Шведски ,фокусирам се върху Четвъртата книга , там където пише доста за Кимеррийците и темата с Траките като цяло , например , Херодот трябва да е писал по поръчка някои исторически факти , имам чувството а и фактите че много от Трайкийските исторечески подробности са прълчани умишлено?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 20 февруари 2021 г., 13:21 ч.

      Херодот не само е редактиран по-късно от гръцките "преводачи", но и самият той е бил принуден да премълчи някои неща. Въпреки компромисите направени от него, той умира извън територията на Елада, явно и това, което е премълчал не е счетено за достатъчно от силните на деня.

      Изтриване