30.01.2021 г.

КОЙ ОСАКАТИ НАЙ-ВАЖНИТЕ БЪЛГАРСКИ ДУМИ?

Речта ни е богата, дори смайващо, почти неестествено богата. Ние сме способни да се изразим изключително ясно и точно, засягайки всяка тема. За всяка сфера от живота имаме особени думи. По отношение на сферата на духовното са важни: Бог, вяра, чистота, майка, баща, семейство, род, Родина, любов. Те са забележително древни, много по-древни отколкото повечето от нас смеят да предположат.

 

Има обаче и други, не по-малко древни думи, които са от голяма важност за разбиране на ранната ни история. В тях е закодирана важна информация – факто, който е добре известен на лингвистите ни, а и на тези хора, които ги контролират. Навярно това е причината определен брой ценни български думи да бъдат осакатени, или казано другояче – за тях да бъде предложена грешна етимология.

 

На пръв поглед думите са незначителни: гайда, пея, пеене, гега.Тяхната древност обаче и производните им разкриват непознати елементи от историята на българския народ. Правилният им анализ показва докъде се е простирало влиянието на дедите ни над други народи.

 

Да започнем с думата гайда, която според лингвистите ни тя е арабска. Това не е шега, нито пък е провокация, а една горчива реалност, показваща ясно нивото на науката у нас. В Български Етимологичен Речник, Т.1, с. 225 е изказано твърдението, че корените на българската дума гайда  трябва да се търсят в  арабската gajta, като проникването в езика ни е станало благодарение на турците – посредством турската дума gayda.

 

А дали на арабски gajta, означава изобщо нещо, дали при арабите гайдата е традиционен инструмент, и любовта към него е неописуемо голяма, лингвистите ни не споменават изобщо. Просто се прави едно напълно лишено от логика внушение, а това е сторено, за да се укрие неудобната истина. Става дума за това, че на испански думата гайда е гайта/gaita, т.е. думата е почти идентична с българската.

 


Испански гайдари от Галиция, изображение - Galician gaiteiros (bagpipers)

Dario Alvarez - originally posted to Flickr as HPIM8811, Vilanova dos InfantesCelanovaOurenseGalicia. Romería Etnográfica Raigame. 17 de Mayo de 2008.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d7/Gaiteiros_em_romaria_galega.jpg/1280px-Gaiteiros_em_romaria_galega.jpg

 

В нашата историография обаче не се говори за заселване на българи в Испания. Нищо, че по епиграфските паметници на страната срещаме имената Bulgaranus, Bolgondizi, Bolgens. За скъпите ни специалисти тези имена са невидими, следователно и няма обсъждане по отношение на това кой ги е оставил на Апенинския полуостров. Дали няма да е същият народ, който е оставил селищните названия Родец, Риба, Победа, Озера, Бел, Орех, а и личното име Алдемир?

 

Ако приемем, че веси-готите, познати още като визиготи са част от гетите, които са един от основните етнически елементи на населението на ранносредновековна България, нещата си идват на мястото. Веси-готите са съюз от тракийските племена веси и гети, наречени по-късно готи. Част от тях се заселват във Франция, а друга група се установява на Иберийския полуостров. Напълно естествено е, че със себе си траките веси-готи са взели и традиционните си музикални инструменти, които са предали и на местното население. Това е логично нали?

 

Навярно, за да се потули истината, че сме местен народ, учените ни правят всичко възможно да се избегне връзката между българската дума гайда и испанската gaita. Понеже арабите с помощта на свои роднини унищожават Веси-готското (визиготското) царство в Испания и налагат своята власт в страната за дълги векове, учените ни прокарват идеята, че арабите имат своя дума gajta, която дават на испанците, а и на турците, които по-късно я налагат и на нас българите.

 

Никой не се интересува от това, че gajta, не притежава никакъв смисъл на арабски, или пък който и да е семитски език. Думата гайда си е наша, древна, а значението ѝ е пееща, възпроизвеждаща звуци. Сродни са литовската гайдис/gaydis-петел, т.е. пеещ, латвийските гаудас/gàudas-плач, гайлис/gailis-петел, т.е. пеещ, а и арийските думи гаяте/gaiyate-пея, прославям с песен, гита/gita-песен. Сродни са също староисландската geta-реч, старогалската gutu-реч, слово, глас, а и старолатинската gaudeo-радвам се.

 

Старобългарският език предлага гатати-гадая, предричам, говоря, т.е. възпроизвеждам звук, тя е сравнявана от нашите лингвисти с авестийската gaθa-песен, арийската gatha-песен и др. (Български Етимологичен Речник, T. I, c.232). Други сродни са гутал-гълъб, т.е. пеещ, гукащ, гудя-свиря на гусла. Тези наши думи, а и сродната им арийска gayate-прославям с песен, дават обяснение не само за значението на думата гайда, но и за името на гетите, което явно означава възпетите, прославените.

 

Не арабите са давали гайдата и думата за нея на други народи като испанци, турци, а в крайна сметка и българи. Точно обратното е вярно – българите, чието древно име е траки, са дали гайдата и думата за нея на испанците, а и на живеещите в Испания араби.Възможно е и стационираните в Британия тракийски легионери да са дали гайдата на островните келти.

 

Виждаме как една дума, в случая придружена и от обект – музикален инструмент, е в състояние да ни даде важна информация за влиянието, което дедите ни са оказали на други народи по време на Античността. А гайда не е единствената дума, която се явява едно от многото доказателства за балканския произход на народа ни. Отворим ли Български Етимологичен Речник, Т. V, на страница 226, ще се натъкнем на обяснението, което професионалистите дават за глагола пея.

 


Аполон Белведерски – изобр. Apollo of the Belvedere Livioandronico2013 - Own work

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Apollo_of_the_Belvedere.jpg/800px-Apollo_of_the_Belvedere.jpg


Споменато е, че в миналото е правена връзка с гр. παιάν, ион. παιήων, атт. παιών, -ῶνος пеан, химн в чест на бог Аполон, но веднага е уточнено, че в ново време това родство е отхвърлено, понеже първоначалното значение на παιήων, епитет на Аполон е “който бие”.  Тук срещаме същата абсурдна логика, която е ползвана при анализа на думата гайда. Изхожда се от вярването, че българите са пришълци на Балканите и всякаква връзка с религията на древното местно население бива отхвърляна.

 

Пренебрегват се няколко важни неща:

 

-        стблг. пѣти, поѭ означава както пея, така е възхвалявам – точно какъвто е смисъла на пеан/παιάν – химн в чест на бог Аполон.

-        формата пеан/παιάν съответства точно на старобългарската пѣниѥ-пеене, химн, а и на съвременните думи пейно-хубаво запяване, пеянка-песнопойка.

-        най-древният регистриран вариант на името на бог Аполон е ПА-Я-ВО (четене на Джон Чадуик), регистрирано е в микенски документи на около 3400 години.

Паяво (Аполон) пък съответства на стблг. пѣваниѥ-пеене, а и на пев-пеене, пейвам-пея.

-        името на Аполон не е гръцко, това е признато от повечето езиковеди, да се търси обяснение с гр. παιω-бия, е лишено от логика действие, чиято цел навярно е да отдалечи читателите от мисълта, че нашите предци са тези, които са запознали гърците с бог Аполон и химна в негова чест, като това е станало по време на късната Бронзова епоха.

 

Поредната осакатена ценна българска дума е гега. Изглежда странно тя да е от голяма важност, но видим какво старание са вложили специалистите, да ни отклонят от истината, запознаем ли се с подробностите около нея, ще се уверим, че тя е древна и свидетелства за една много древна миграция на стари балканци в Египет.

 

В Български Етимологичен Речник, Т. I, c. 235, поне по мое лично мнение, ca направени няколко опита произхода на думата да бъде укрит. Едни се опитват да я изкарат турска, други търсят връзка с румънската ghoagă-боздуган, трети я сравняват с латинската clava-боздуган. Намират се и такива, които да изкарат гега албанска заемка, която по-начало е била дако-мизийска дума, сродна на българската дума глог. Тук вече кошмарът е пълен, а усърдието на лингвистите ни, според мен е индикация, че те са знаели добре древния произход на особената българска дума гега.

 

При анализите обаче никой не посочва древноегипетската дума хега-скиптър, господар, владетел. Понеже старите египтяни си служат с образно писмо, то самата дума хега е представена от пастирска гега. Логика има – както пастирът води стадото и се грижи за него, така и владетелят трябва да се грижи за своите хора.



Египетски символи на царска власт - Drawing by Jacques de Morgan, 1895, available online copyright-free, see pdf p. 105 - Drawing by Jacques de Morgan, 1895 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Hor_Awibre_Scepters.png

 

Проблемът в случая е това, че хората въвели думата хега-гега в староегипетския, са сторили това през 4-то хилядолетие пр. Христа, т.е. преди около 5500 години. А по това време, според поддръжниците на официалните теории, нашите предци са разпъвали примитивни юрти някъде из Средна Азия.

 

И тук, както при гайда и пеене има укрита информация. Вече около един век се знае, че създателите на първите три египетски династии са хора, нямащи нищо общо с местното население на страната. Представителите на ранната аристокрация се отличават ярко от типичните обитатели на Северна Африка с едрият си ръст, светла кожа и рижа, кестенява коса.

 

Неотдавна генетиката пък представи убедителни доказателства, че в дълбока древност обитателите на Египет са хора, носещи гени типични за европейските народи, а и тези народи, които населяват Мала Азия. Тя е дом на траките фриги, халиби, витини, бебрики, бюснеи, мариандини, меони, а и мизите, които по време на ранното Средновековие носят името българи.

 

Изводът е ясен нали? Не е никак трудно да се разбере кой е дал важен импулс в развитието на египетската цивилизация, но, за да се осъзнае това, трябва да се излезе от дълбокия, кален коловоз на казионната история.

 

Излиза, че най-голямото богатство на народа ни е езика. Враговете лесно могат да избият благородническата прослойка, лесно могат да изгорят книжнината си съдържаща сведения за деянията на предците ни. Могат да се заличат дори цели селища – съдбата на Севтополис е доказателство за това. Езикът обаче остава, закодираните в него тайни остават, защото и носителите са много, а и предани на традициите на по-старите поколения.

 

Питам се – защо наши учени са участвали в ощетяването на народа ни, защо е било нужно да се взема страната на чужденците, а в някои случаи и страната на враговете на народа ни. Малко ли са били страданията на нашите предци, та и споменът за тях е трябвало да бъде изтрит. Дано Господ да прости на специалистите участвали в укриването на истината за произхода на българите! Не съм сигурен обаче дали идните поколения ще са сходни да простят.

113 коментара:

  1. Уморявам коментиращите да се придържат към умерен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди години се учудих на банскалийския термин "гуде". Свиня си го обяснявам по аналогия на "schwein". Но това не му намирам проекция.

      Изтриване
    2. До Миро 10 февруари 2021 г., 8:44 ч.

      Имената на животните идват от звука, който издават: кокошка, петел, бик, или пък от цвета им: белка, кон, или пък от големината им: вол, тур.

      Старомакедонската дума за прасе е *gudent, представена от гърците като γοτάν. Наречието на траките в Пиринско е било идетнично на това на древните обитатели на Македония...както е и днес.

      Изтриване
  2. Защо наши учени са участвали в създаването на „калния коловоз на казионната история“? Защото са продали душите си на дявола за жълтици и за привилегии.
    Дойде ми една мисъл. Малкото име на един от най-великите италиански оперни композитори е ГАЕТАно – не съвсем типично за италианец. Роден е в Бергамо, недалеч от градчето Болгаре. В този регион е имало заселване на траки. Не ми се струва случайна приликата на името и професионалната висота на тази личност с думата „гаяте“.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 януари 2021 г., 18:50 ч.

      Гаетано е интересно име, може да има връзка с gaitanum, но тя се появява в латинския език чак през Средновековието.

      Изтриване
  3. Ами да бе, те хората си измислят -Аполон (Атически, Йонийски, Омирски гръцки: Ἀπόλλων, Apollōn (gen.: Ἀπόλλωνος); Дорийски: Ἀπέλλων, Apellōn; Аркадокипърски: Ἀπείλων, Apeilōn; Еолийски: Ἄπλουν, Aploun; лат.: Apollō, Apollo) е бог, както от древногръцката, така и от римската митология и религия. Той е братът близнак на богинята на лова, съответно на Диана в римската и на Артемида в гръцката митология. Син е на Зевс и Лето. Аполон се счита за бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата. Той е предводител на музите. В изкуствата е представен като красив млад мъж, често с лира в ръка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами измисляли си! Защо Елинизмът да е гръцка идея например? В основата са му 5 милиона траки и наколко хиляди данайци!

      Изтриване
    2. Приятелю/ко, ако случайно не си наясно, моля те да не коментираш. Историята се пише от победителите. Това че в древността някой е написал че Аполон е римски или гръцки бог, не означава че е истина. Те и руснаците казват, че Крим винаги е бил руски, ама истината е, че е бил български. Помисли си за Стара Велика България, къде е била. Но руснаците са победители и България е изтрита от историята като владетел на този полуостров. Както и на Македония, поморавието... България е била огромна. И е граничила само и единствено с Рим. Има прилика между български и испански, полски, чешки, словашки, словенски, хърватски, сръбски, румънски и т.н. Дали е случайност?

      Изтриване
    3. До Анонимен 30 януари 2021 г., 19:11 ч.

      Аполон е известен като божество на хиперборейците, т.е. хората живещи на север от гърците. Да не забравяме и факта, че фригите познават и почитат това божество под името Апелан.

      Изтриване
  4. Поздравления! Убеден съм, че истината ще възтържествува! Бъдете здрав и се пазете!
    Атанас Маргаритов, ваш симпатизант.

    ОтговорИзтриване
  5. Платили си дължимите данъци на 100 % или още работиш за нидерландската икинимика? Г.Тодоров

    ОтговорИзтриване
  6. Сашо прогледна и се разкара от сектата ти. Сега е ред на Лъки и Ирена. Ще си останеш сам със себе си гетайк...Г.Тодоров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тодоров ли си, Тролов ли си не знам, но не си в час изобщо. Спароток сам😃😁😆🤣😂 Милиционерът, който щеше да го унищожава загуби 300 последователя, но тези, които следват Спароток са 5900. Ами не е зле за сам човек 😆😅🤣😂😃

      Изтриване
    2. Но нека сме точни господа, Спароток си направи акаунт във Фейсбук 5 години след Миилиционера, а го задмина по популярност много бързо. Сега героят от гара Карлово има 752 последователи, а Спаротоковите са 5938. Може Г. Тодоров да го следят 10000 човека, или даже 20000, но обикновено тези, които мрънкат като него, са некадърни озлобени самотници, които имат стотина приятели във Фейсбук и ги следят не повече от 100 човека. Завист и злоба причинена от комплекси, това обяснението за намесата на Г. Тодоров.

      Изтриване
    3. Нека да се дави в злобата си този Г.Тодоров!Не съм срещал по квадратен фанатик,с осакатено мислене,тежка умствена деформация и успешно извършена лоботомия от него!!!

      Изтриване
    4. До Unknown 31 януари 2021 г., 8:31 ч.

      Думите са на Г-Тодоров, той ги повтаря от няколко години, но се съмнявам, че в случая е коментирал, защото той се крие в сянката на анонимността.

      Изтриване
    5. Грешите г-н Серафимов, коментарите са мои, но някои в блога ви дописва думи и чужди имена зад изреченията ми. Поздрави, Гавраил Тисоеов.

      Изтриване
    6. Грешите г-н Серафимов, коментарите са мои, но някои в блога ви дописва думи и чужди имена зад изреченията ми. Поздрави,
      Тодор Живков

      Изтриване
    7. Гавраиле, ще ти повярвам, че ти си пуснал коментарите, зад които стои името Г.Тодоров, ако обясниш защо повтаряш дума по дума неговите тъпотии. Момчето е елементарно, взело е китап за завършил ВУЗ и сега се мисли за нещо велико, но си е същото елементарно момченце, което даже не си сменя бельото редовно и заради това го често го бъзикат :)
      Станимир

      Изтриване
    8. Г-н Станимир виждам, че отгонорът ви от преди няколко дни е цензуриран, та ще се повторя. Не ме интересува кой е Г.Тодоров, дали има диплома от ВУЗ или няма. По същият начин не ме интересува вашето образование или това на г-н Серафимов. Въпросът ми беше, защо админите налагат цензура и дописват чужди имена зад мои коментари. Предходната седмица отново беше "лепнато" чуждо име, различно от това в случая (Г.Тодоров)? Поздрави, Гавраил Тисоеов.

      Изтриване
  7. Привет!
    Bolgondizi, Bolgens. ...селищните названия Родец, Риба, Победа, Озера, Бел, Орех, а и личното име Алдемир?
    Кои са източниците на тези названия?

    ОтговорИзтриване
  8. До ::: o3one :::30 януари 2021 г., 19:49 ч.

    Eто:

    Altemiro, 1047, nome de homem, Leão (Vignau, op. cit.). Na Catalunha Altemirus, 980 (Kremmer 1980: 154); em S. Cugat, 984, Altimirus (Congreso 1953: 800).

    http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0807-89672013000200016


    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/1775_Janvier_Map_of_Spain_and_Portugal_-_Geographicus_-_SpainPortugal-janvier-1775.jpg


    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9d/1747_La_Feuille_Map_of_Spain_and_Portugal_-_Geographicus_-_Spain-ratelband-1747.jpg
    http://www.lib.utexas.edu/maps/historical/ancient_hispania_1849.jpg



    http://www.emersonkent.com/images/ancient_hispania.jpg


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алтимир е село в община Бяла Слатина.

      Изтриване
    2. До Анонимен30 януари 2021 г., 22:48 ч.

      Да, за това селище става дума, едни изкарват името тюркско, а в Испания го считат за германско.

      Изтриване
    3. Алдемир не е ли от Валдемир?

      Изтриване
    4. Нямам сведения за българско име Валдемир.

      Изтриване
    5. Здравейте,

      Сетих се за пещерата Алтамирa (Имаше филм с Антонио Бандерас - в ролята на откривателя на пещерата, непризнат приживе...).
      Възможно ли е да има езикова връзка? Още повече, че се намира в Кантабрия - брия...?

      ПОздрав!

      Изтриване
    6. До Анонимен 5 април 2021 г., 22:20 ч.

      В Испания теще още река Ебро име сродно на древният Еброс и днешния Ибър. В Испания имат планини Пиринеи, а ние си имаме Пирин.

      Изтриване
  9. Абсолютно точно! Няма никаква логика местното население на Балканите -траки да е взаимствало от африкански пришълци основни думи,още повече че пришълците са били на много много по-ниско ниво на развитие.
    И досега се използва н амного места в Жългария диалектната дума гл. ГУДЯ свиря на гусла , ГудИ - свири, издава звуци,бръмчи напр. ГудИ ми в ушите! Даже вятърът гудИ в комина и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 януари 2021 г., 20:47 ч.

      Даже Джон Чадуик признава, че предгръцкото население притежава по-висока култура от гърците, но не споменава името на това население.

      Изтриване
    2. Може да се досетим,че са тези народи на Балкана и наоколо ,които и тогава и сега могат да комуникират БЕЗ преводач

      Изтриване
    3. До Анонимен31 януари 2021 г., 19:03 ч.

      Разбира се! Няма изчезване на древните балкански народи, просто бившите им слуги са им задигнали славата и историята...

      Изтриване
  10. Съгласен съм със Спароток,че сме траки по произход,и нямаме нищо тюркско в гените си.Съгласен съм също,че днешните славянски езици,са се развили на основата на различни тракийски диалекти през вековете,но аз съм човек,който има резерви за някои негови тези,като например тезата,че боговете от гръцкия пантеон,са тракийски.Ако е така,защо тогава римляните,които по произход троянци,тоест траки (макар че са се смесили с латини),толкова се възхищават на гръцката култура и богове,а дори в по късно време, официален език в Източната римска империя,става гръцкия,който измества латинския?
    Искам да каже нещо и за тюрките-чудя се защо ли турското- баба,толкова мяса на френското-папа,и нашето-баща?А както знаем тюркските езици са от съвсем друга група,а пък думата за баща,е една от най древните.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 януари 2021 г., 21:26 ч.

      Турския език е пълен със заемки. Арабските, индийските и иранските се признават без проблем, но за учените е табу да се говори, че траките в Средна Азия са повлияли тюрките.

      Не само баба-татко, но и ата-отец, баща, нене-баба и др. са дадени от нашите предци.

      Изтриване
    2. Ако се поразровите из сайта ще видите, че Византийската империя е основана първоначално като тракийска от тракиеца Константин (построил Плиска и Преслав). По-късно, някъде през 6-ти, 7-ми век, тя бива постепенно преззета вътрешно от етиопските ни съседии и става гръцка. Римляните, на свой ред, взаимстват боговете от гърците като ги преименуват и префасонират. Самите гърци се смятат за поробени и подтиснати от римляните - на тази тема има книги написани от гърци и преведени на български език.

      Изтриване
  11. А може би гайда има връзка с думи като гайтан и гайле или защо не с анг. гайд - напътствам, водя . Поне с първата дума може да се свърже и обясни като "тънък, висок, писклив, декоративен музикален звук", виж. гайтан - тънък, дълъг, декоративен шнур.
    Доколкото за наименованията в Галисия и Лузитания, мисля няма съмнение и никой не би трябвало да оспорва тракийско, германско и българско дори присъствие там, все пак има и такива места като Рибадава, , Рибадео, Миробрига (4 пъти), Аугустабрига, Неробрига, Амалобрига, но и Лангобрига, вероятно връзка с лангобардите, и да говорим за основно и само тракийско заселване, ми се струва пресилено. Знаем, че весиготи, вандали и алани са минали през Испания като цяло, но не знаем кой от тях е бил носител на тези наименования и дали сред тях не е имало други, неспоменати, който реално да са бил основния носител.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не зная дали г-н Серафимов ще реагира, но аз искам да Ви кажа нещо г-н Славеев, а то е, че в Испания лангобарди не са се заселвали. Там има свеви,силинги, алемани, но не и лонгобарди. Станислав Станев

      Изтриване
    2. Още едно пояснение. Районът на Лузитания не е на дневен ред - българското присъствие не се отрича, но е късно. От времето на богомилите/катари/албигойци, което е Средновековието.

      Изтриване
    3. До ::: o3one :::31 януари 2021 г., 11:17 ч.

      Прощавайте, пропуснал съм да дам информация за Булгаран, Болгенс и Болгондизи.

      Babbus of the Bolgondisi, https://droitromain.univ-grenoble-alpes.fr/Anglica/Contrebiensis_Richardson.htm

      Tutela[e] / Bolgens[i] http://eda-bea.es/pub/list.php?order=1&page=689&newlang=pt

      Episcopo Bulgaranus, Bulgaranus comes,Bulgaranus comes sub Gundemaros regis

      https://www.documentacatholicaomnia.eu/20vs/104_migne_pl/1815-1875,_Migne,_Patrologia_Latina_080_(AD_1850)_Universite_Catholique_Lille,_MLT.pdf

      Изтриване
    4. До Georgi Slaveev 30 януари 2021 г., 23:19 ч.

      Глаголът guide-водя е старофренска заемка в английския език. Изконата английска дума е lead-водя, от lædan-вървя напред, водя.

      Никой не говори за заселване само на траки по Иберийския полуостров. Имало е и германи, г-н Станев, по-горе ги е споменал доста точно: алемани, свеви, силинги.

      Изтриване
    5. "::: o3one :::31 януари 2021 г., 11:17 ч.
      Още едно пояснение. Районът на Лузитания не е на дневен ред - българското присъствие не се отрича, но е късно. От времето на богомилите/катари/албигойци, което е Средновековието."

      Абсолютно точно, но на мен ми се струва, че става въпрос за много по ранен период. За онези времена, когато някой за пръв път е дал име на днешното "Северно море" и го е нарекъл "Mori Marusa" (Море Мороза). Разселването на тракийски племена (най мнгобройни след индийците, според Херодот) е ставало на много етапи и още от най дълбока древност. Според някои мнения готите (гети), тръгвайки от долния Дунав в различни времена, са достигнали почти до всички територии на днешна Европа. Дори до Скандинавия (остров Готланд). По късно, част от тях тръгват по обратния път. На по късен етап, когато руснаци и германци решават да си поделят историята на Европа, готите стават германско племе и се твърди, че германците са се разселили до Черно море. Странното е, че не са останали никакви германски следи, които да потвърждават това в днешно време.
      И всичко това до момента в който безпроблемно можеше да се премълчава или умишлено да се укрива информация, към която да се дава достъп само на "избрани". В последните десетилетия завесите започнаха да падат една след друга и даже такива като мен, за които историята беше интересно, но скучно занимание, само за 2-3 години научихме повече отколкото за 20-30. Може би затова не ни впечетлява това, което е всеизвестно и никой не отрича, а ни вълнува укритото, фалшифицираното, премълчаното и това което все още се говори с недомлъвки, но никой официално не смее да отрича.

      Изтриване
  12. Специално за гайдата мисля, че е произлязла от зурната или от подобен инструмен с писклив звук. Просто някой гений в даден момент се е усетил, че вместо да се напъва непрекъснато и очите му да му изскачат, може да използва мех, който да надуе първоначално, а после само да поддържа налягането вътре. В Босна на зурната и казват свирало. А в Алжир, Мароко и Либия и казват ... ghayta. 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Дойчин Дойчев 31 януари 2021 г., 15:10 ч.

      Северна Африка е обитавана от наши предци. В Египет са живели хиляди траки, а през IV в. управител на Египет и Киренайка е Валерий Реметалк, по сведения на Бешевлиев.

      В Тунис са намерени посвещения към Тракийския Херос.

      В Алжир и Тунис са били стационирани поне 1000 траки, беси, посведения на Шпидел.

      Траки са били стационирани на териториите на Сирия, Ливан, Израел.

      Изтриване
    2. Аз пък си мисля,че гайдата е възникнала там където се гледат овце и кози.Тях като ги колят нали ги надуват през някаква цеф,предполагам по-лесни да се одерат,и така е дошла идеята за музикален инструмент .А като ги надуят стават дебели като свине,за дебела свиня се използва думата ГУДА, което е близко до гайда.Надута гайдата не прилича ли на прасе? :-)

      Изтриване
    3. Значи нашите хора са им занесли гайдата в предишния и вариант, т.е. само гайдуницата. :)

      Изтриване
    4. До Дойчин Дойчев 31 януари 2021 г., 19:26 ч.

      За най-ранното изображение на гайда се смятат фреските от Бени Хасан. Изобразени са хора със светла кожа и пъстри дрехи - за разлика от белите дрехи на араби и египтяни, пригодени за живот в пустинята.

      https://www.sas.upenn.edu/~jtigay/nelc150slides/slide1.jpg

      Изтриване
    5. Да, най-вече за това, че тези европеиди са потомци на по-старо балканско население, обитавало Египет преди идването на хамити и семити там.

      Изтриване
  13. Интересно дали някой би могъл да "преведе" на съвременен български този фригийски надпис : tadoy iman bagun
    преди да прочете статията по-долу :
    http://eprints.nbu.bg/2644/1/23Vdi__3_-_1990.pdf

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таду- склонена форма на личното име Тадос.
      Иман- жрец, гадател, служител в храм.
      Багун - бог.

      На Тадос, божият служител.

      Изтриване
    2. Аз си помислих дали не е : Бог да дава(имане,да има неща) на Тадо!


      Анонимен31 януари 2021 г., 19:55 ч.

      Изтриване
    3. Но има и друго первеждане
      bagun ‘gift’ < *bh
      agom, if G-136 tadoy : iman / bagun, inscribed on a small statue of a
      falcon, means something like ‘to Tados Iman (gives, offers) a gift’
      https://scholarlypublications.universiteitleiden.nl/access/item%3A2859622/view

      Изтриване
    4. До Анонимен2 февруари 2021 г., 11:57 ч.

      Любоцки е талантлив учен, но отказва за приеме, че Багайос, багун са тракийски думи, а не ирански.

      Изтриване
  14. Аз мога само да добавя 2 неща, които малко да обогатят статията: Едното е декодирането на нашите древни думи през езика ВАТАН (ВА=светлина и ТАН=език и значи "езика на всветлината", открит от инж. Илиян Бучков). Например думата ГАЙДА може да се раздели на две срички ГАЙ=вия и ДА=да, които прочетени от дясно на лява ще образуват "ДА ВИЯ" или НАДАВАМ ВОЙ. Може да ви се стори опростенческо, затова ще дам и друг пример за: "КАВАЛ" - КА-ВАЛ или КА=канал/канализирам/водя и ВАЛ=вал, което от зад напред би значело "вал с канал" или тръба. Дрига дума със сричката "ГАЙ" е ГАЙТАН - ГАЙ=вия/завивам и ТАН(Г)=език, което значи "увит език" (това е езика за копчето на яморлука). Друга дума е ГАЙКА - ГАЙ=вия/завивам и КА=канал/канализирам/водя, която значи "канал за завиване". Но стига за "Езика на светлината" - ВАТАН, нака да поговорим за Египедската култура от преди 5000 години. От петокнижието на Моисей става ясно, че АВРААМ (превежда се като, "онзи, който бога слави") е разпръснал знанието в 3-те посоки на света. Не напразно в България има село 'Аврамови колиби', защото 3-те посоки на света се определят от върховете "ХО-РА-ШУ" или "Син божи, Бог и Божията майка" (ХО=връх ХОРЕЛ/Орел/сега Вихрен, РА=връх РАДОБИЛ/МусАлах/Мусала и ШУ=връх Шутка/Сютка). Прави мислени линии спуснати от тези върхове по ъглополовящата им сочат към 3 култури създадени приблизително преди 5000 години; 1)Културата на РА от Връх РА/Мусала до долината на царете в Египет. 2)Културата на майката МАЯ или нашето МАРА от връх ШУТКА/Сютка. 3) Културата на ХОРЕЛ/ОРЕЛ (говорещия син божий), от върха Вихрен в Япония. Японците си спомнят и сега белите богове, ГЕТИТЕ. Вижте повече тук: http://draki.free.bg/pages/history.html#history1

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Oleg 31 януари 2021 г., 20:00 ч.

      Прощавйте, но няма език ватан, това е едно недоразумение.

      Ватан е арабска дума, която прониква при турци, иранци и индийци:


      Vatan ("Homeland" or "Motherland") is a Turkish daily newspaper founded in 2002 by the Doğan Media Group. The paper was purchased by DK (Demirören & Karacan) Corporation in April 2011 and was totally acquired by Demirören Holding a few months later.[2]
      As of March 2011, Vatan had the 15th highest circulation in Turkey at 111,489.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Vatan

      VATAN

      St. Yves d’Alveidre was a psychic and a medium; and toward the end of his life, he fell under the sway of his astral instructors to such an extent that his books are perhaps even more erroneous than the books of some other authors of occult novels. Of course, his Agarta and the Supreme Pontiff are his peculiar refraction of the great Shambhala and its Lord. It is amusing to see how he mixed existing exoteric legends with the astral accumulations and instructions received by him from astral impersonators. He is a victim of irresponsible astral instructors. Thus, the name Vatan, given for a secret language sounds strange to an Orientalist. According to him, he got this word from some initiated Brahmin, but in Arabic, Urdu, and Persian, vatan means motherland. Apparently, St. Yves d’Alveidre misunderstand the man with whom he was talking, and who was simply trying to tell him about his mother tongue.
      http://agniyoga.org/ay_en/Letters-of-Helena-Roerich-II.php
      • Watan Party of Afghanistan, an Afghan political party
      • Vatan Party, a former Iranian party
      • Vatan Partisi, a Turkish party
      وطن

      https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Watan

      Изтриване
    2. Oleg,извинете но това е абсолютн идиотщина,наистина ли го вземате на сериозно?

      Изтриване
  15. Г-н Серафимов, какво мислите за Черняховската култура? Както знаете това е една цивилизация открита през 1901г, разположена на територията на днешните Украйна, Молдова, Беларус, Румъния на изток от Карпатите. Археолозите са открили до сега повече от 5000 селища с впечатляваща гъстота на населението. Жилищата, керамиката, погребенията, сечивата са идентични или много близки с тези на траките. Цивилизацията възниква през 1-ви век пр.Хр. и внезапно изчезва в края на 4-ти век сл.Хр. , като обезлюдяването е за около 100г, а грънчарското колело се появява отново чак в 9-ти век.
    Какво се случва? При инвазията на Римската империя на Балканите от 1-ви в. пр.Хр. , след ожесточена съпротива огромни потоци тракийски бежанци поемат на север и на изток. Според мен сред тези тракийски бежанци са и българите. За името възможно е или от река Буг, понеже тези народи получавали нови имена според местностите, в които се заселили, или от техен предводач Болгар. Къде са отишли тези хора в края на 4-ти в. сл.Хр.? В 376г огромен брой готи, хуни, българи и др. преминават Дунава в битка с Империята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown1 февруари 2021 г., 13:00 ч.

      През 4 в. не идва край на културата Черняково, тогава е нейният апогей. Официално селищата принадлежащи на тази култура, са обитавани и през 5 в., а според някои изследователи дори и през 6-7 в.

      Краят на селищата на културата Черняково, според мен се дължи на хазарската агресия от началото на 7 в.

      Земите на север от Черно Море действително се явяват убежище на редица балкански народи, които не желаят да са под римска власт. Не мисля обаче, че името на дедите ни идва от това на река Буг, или пък на Волга. Вариант на името българи, по-точно болги, белги, е съществувал още по времето, когато името на река Буг е било Хюпанис.

      Изтриване
  16. Прослушайте лекциите на Академик Фаргат Нурутдинов. Най-важното в тях е, че няма противоречие с Г-н Серафимов.

    ОтговорИзтриване
  17. С Нурутдинов едва ли ще впечетлите някого тук. Предпоагам, че по-голямата част от редовните участници, а може би и всички, са съвсем наясно с работите му.
    Аз бих препоръчал за избягване от скуката и който иска да си запълни свободното време едно друго четиво, кето пак е на руски, но според мен съдържа по актуална информация.

    https://iskatel.info/rare-man/

    Нямам предвид всичките разсъждения и заключения, които се правят, а по скоро изворите по които се разсъждава. В крайна сметка се оказва, че не само нашата история е "измислена" и написана от чужденци, основно руснаци, но тяхната пък по същия начин е писана от германци. За съжаление по голямата част от цитатите са от сканирани руски старопечатни книги, но не е посочено от кои. Нещата не са съвсем непознати, но е полезно да се види и друга гледна точка, а има и някои детайли, които не се срещат в други източници. Естествено, те гледат през тяхната призма и целта им е да се върнат назад само до тогава, когато за пръв път се споменават руси. Нашата цел е по различна и затова се налага не да приемаме изцяло техните заключения, а да си правим свои собствени. Ние се интересуваме от още по старо време, когато Балканите са били заселени с предгръцко население от което произлизат не само българи и руси, а и много други народи, наречени по късно славянски.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен2 февруари 2021 г., 19:35 ч.

      Това, че стари балканци преселвайки се на север и изток създават нови народи смесвайки се с хората, които срещат по пътя си е най-логичното обяснение за близостта на народите от славянската езикова група, а и за постепенното разпространение на хората от динарски тип от Балканите на запад, север и изток.

      Изтриване
    2. Какво разбирате под "стари балканци"? Хората, живели през праисторията, през античността или през средновековието?

      Изтриване
    3. "Анонимен4 февруари 2021 г., 0:05 ч.
      Какво разбирате под "стари балканци"? Хората, живели през праисторията, през античността или през средновековието? "
      То е съвсем елементарно. "Стари балканци" са населението с балкански произход, независимо в кой период са живели, а по късните пришълци, като гърците и турците например, не могат да бъдат наречени така.

      Изтриване
    4. До Анонимен 4 февруари 2021 г., 18:31 ч.

      Чудесен отговор!!!

      Изтриване
    5. Do Анонимен 2 февруари 2021 г., 19:35 ч.

      Докога с тези измислени глупости ще причислявате руснаците към българите и старите Балканци?!
      Какво общо имат балканските народи с азиатските, погледнато чисто географски, а и генетично?!
      От кое предгръцко балканско население точно произлизаат руснаците?! Това Балканите да не са Ви "дедовата ръкавичка" случайно?!
      Ето така се краде българска история, с половинчати истини и недомлъвки!
      Никакви руси не произлизат от Балканите-това е долнопробна лъжа! Генетичната им принадлежност говори друго и ги свързва с неиндоевропейски народи и езици.

      Доказателството черно на бяло: https://www.dropbox.com/sh/cmxrba6azc9p3n5/AAC1TMQWuvF_46_h2ktvztuka?dl=0
      Тук в папка съм поставила снимков материал от Admixture studio, където съм моделирала себе си чрез Eurogenes К13 Original. За контролни групи съм включила сърби и румънци, т.е. проверка как плотват спрямо моите координати.
      Фини, украинци, руснаци, поляци са толкова близки, колкото би била популацията на една държава. Дори в Германия има по-голямо разминавате в различните и части, отколкото в изброените популации.
      А за сравнение съм пуснала и моите координати с алтайски, та да се спрат троловете с безпредметните намеци за българи от Алтай и Азия. Сравнила съм сърби, унгарци, румънци и моите координати, от което наслагване е видимо, че има пълзящо смесване на местна маса племена/народи с North Atlantic и Baltic, нахлули на различни етапи в Европа.
      ПС: Тези коордиати на руснаците се водят на т.нар. етнически руснаци(най-"европеидната" им извадка), тоест има едно голямо лавиране в различните точки на Русия, които биха стигнали до монголоидност, което не е взето предвид тук. С други думи "етническите руснаци" са чисти фини по ДНК.

      Изтриване
    6. natsunoame20 февруари 2021 г., 18:36 ч.

      И аз съм на същото мнение ,че руснаците и поляците са далеч по-близки със скандинавците и германците от колкото с останалите "славяни". Информацията която предоставяте е интересна но тя показва именно една плавна градация от юг посока на север. Румънци и Сърби във вашите графики са реално междинен етап между нас и русанци и поляци. Иначе не ви трябват такива сравнения вижте генетичната карта на европа. Вижда се една градация в пропорциите между генетичните маркери от юг на север, като може би южна Украина е крайната зоната до където според мен можем да говорим ,че тези хора са близки до нас...или сме произлезли от общ пра-родител. С руснаците и поляците имаме само частична близост и това си личи, но според мен е недостатъчна за да се твърди че спадаме под един общ знаменател "славяни".

      Иначе за навлизането на "Baltic" и "North Atlantic" към нашите земи... малко съм скептичен за такава динамика. В смисъл...гледайки гените на европейците най-големите групи са R1a1,R1b1,J2,I . Три от тези са се формирали на балканите а една в мала азия. На север има голямо наличие на хаплогрупа N, която при нас е много малка. Съответно ако има някакъв типичен северняшки ген, то бих посочил по-скоро N. Като ако е имало масова миграция на хора от север в посока юг, то N би трябвало да се среща много по-често при нас...а това не е така. Съответно струва ми се по-правилно би било да заключим ,че миграцията е била в посока от юг на север а не обратното. Тоест не знам до колко "Baltic" и "North Atlantic" са напълно отделни от нас групи...или са изкуствено създадени от науката разделения.

      Накрая само да кажа ,че като се погледне...ясно се вижда ,че всички европейци, реално принадлежат на един общ тип или раса. Всички споделяме едни и същи гени но в различни пропорции. Това обяснява и защо макар с малки разлики в характера, всички европейци споделят общи ценности и морал, за разлика от хората живеещи днес в арабския свят, Азия и Африка.

      Изтриване
    7. Здравейте Никола,
      Освен лично мнение, имате ли някакви доказателства, че руснаците и поляците са по-близки до скандинавците, можете ли да пуснете някакъв линк към официално езиковедско, етноложко и генетично проучване? Сега се котират изказвания против русия и руснаците, но се кара през просото, аз не виждам кой образован и интелигентен човек ще се върже на това, че Сталин, Берия, Троцки, Ленин, че даже и Брежнев, Андропов имат нещо общо с етническите руснаци. Лидерите на СССР са от грузински, германско-еврейски, украински произход.
      С уважение и молба за обективност,
      Станислав Донев

      Изтриване
    8. @ natsunoame20 февруари 2021 г., 18:36 ч.

      Да си призная без бой, нямах намерение да отговарям понеже не ми се спори, подозирам скрити намеци за лично отношение и политизиране на въпроса, не ми допадна острия тон, а и всеки има право да състави собствено мнение, според нивото на потготовката си и информацията с която борави, но ми се струва прекалено да се опитва да го налага на всички останали. Точно така се създават грешни представи за реалност в съзнанието на хора, които не се занимават достатъчно сериозно с темата. Ако си въобразявате, че съм много въодушевен от някакви далечни роднински връзки с руснаци, определено ще Ви разочаровам. Нямам негативни мнения към обикновените руснаци, но политиците и управниците им са ми сериозно антипатични. Като се започне още от царско време и се стигне до ден днешен. Когато говоря за "руснаци" нямам предвид всякакви руски граждани, а само онези които имат оношение към славяните. Нека не забравяме, че по голямата част от населението на Кроватова България остава в териториите на днешна Русия и Украйна. Много от тях по принуда са се самопределили като руснаци, а на онези които не са приели доброволно, днес в документите им за самоличност пише татари, но това е друга тема. Тъй като въпроса продължава да се коментира ще добавя и моето мнение, но нямам намерение да го налагам на никого. Всеки носи глава на раменете си, не само за равновесие, а и за да преценява сам. Не оспорвам ДНК анализите, както много други се опитват да го правят защото не мисля, че те показват грешно, но не мисля, че всичко се решава само и единствено с тях. Можем да избираме приятели, събеседници, сподвижници, но роднините си не можем.
      Не ми се търси сега къде г-н. Серафимов коментира, че произхода на руснаците е свързан с венентите, но той не е единствен и тази информация всеки може да издири, тъй като е добре разпространена в мрежата. Венетите са племе населявало територии в съседство с Панония, над Адриатика или днешна северна Италия, Австрия, Словения... От къде обаче са дошли там и кои са били преди да станат Венети? За да не бъда многословен ще посоча един материал на друг блогър, тъй като в случая до голяма степен споделям неговото мнение.
      https://www.bghistory.info/митичният-вожд-пилемен-енетите-и-пафл/

      Тези Енети (бъдещи Венети) са населявали Мала Азия още преди Троянската Война, а това ще рече, че са напуснали Балканите преди най малко 3500 години. След толкова многобройни скитания на хиляди километри разтояние, съжителства и съседства с различни други народи в продължение на хилядолетия, нима миже да очакваме пълно или дори в голяма степен съвпадение на данни от ДНК с тези на съвременните балканци? За сравнение, ние също сме напуснали Балканите за няколко века, но тези които са се завърнали са живели през повечето време около и в съюзи с родствени племена. Сравнително малко са контактите ни с различни от нас, въпреки мненията на казионните историци. Херодот ни казва, че траките са най многобройния народ след индийците, но никъде не ги локализира само на Балканите. Разпръснали сме се на три континента и затова всички които спекулират с произхода ни намират следи от българи в най отдалечени точки. Най големия цирк е, че се опитват да ни убеждават, че точно от там е произхода ни.

      Изтриване
    9. До Анонимен 22 февруари 2021 г., 18:33 ч. - Станислав Донев

      Преди две години публикувах това в коментар под публикация в този блог. Бях попаднал на руска публикация от 2013-а година и реших да я споделя, макар че може много от вас да я знаят. Както се казва „По-добре късно, отколкото никога!“. Касае се за много голямо проучване на руския генофонд. Ето линка:
      https://www.gumilev-center.ru/lico-russkojj-nacionalnosti/?fbclid=IwAR1y6K2cWnab02IG277Bc6kscdENIV1Rk_badtHG-SmE7ymAv3QnHSnfhHA#livdis63307

      От много години Павел в блоговете си често се налага да обяснява кои са славяните (словени) и че в голямата си част днешните славяни не са славяни по националност (по-точно по етнически произход, защото такава националност няма), като в частност това се отнася и за руснаците. И ето според публикацията, това е сензация: „А сенсация действительно получилась невероятная – оказались ложными многие мифы о русской национальности. В том числе выяснилось, что генетически русские – вовсе не «восточные славяне», а финны.“ Самите руснаци са написали: „РУССКИЕ ОКАЗАЛИСЬ ФИННАМИ".

      Изтриване
    10. Станислав Донев 22 февруари 2021 г., 18:33 ч.

      Да, това е мое лично мнение, няма как да ви предоставя специални изследвания дали българите и руснаците са славяни ,понеже то това е и световна догма вече. От една страна хората които не са разглеждали този въпрос просто повтарят мързеливо "експертите", а "експертите" имат или политически или лични причини да повтарят тази догма.
      Но на човек не му е нужно специални изследвания.

      Примерно езиковедско изследване няма да покаже нищо...понеже знаем как е там историята.

      Етноложко не виждам какво може да покаже...но аз лично гледайки чисто етно архитектурата, и дрехите на руснаците, то те са по-близки пак до северните народи от колкото до нашите, но и с нашите има известна близост. Да си призная то и северните показват някаква обща черта, което се припокрива с вече изказаното мнение на г-н Серафимов за присъствието на готи и гети на север.

      А генетични изследвания са правени...в смисъл със сигурност не като директно съпоставяне но имаме горе долу обща картина на генетичния състав на европейските руснаци и човек лесно може да види към кого те са по-близки и към кого са по-далечни в една проста генетична карта в Гугъл. Ако погледнете, ясно си личи ,че хората в русия, литва, латвия, естония, финландия ...формират една обща група. Аз бих добавил и швеция но швеция и норвегия малко или много изглеждат като тяхна си отделна група. От друга страна българите, македонците, сърбите, румънците до известна степен и унгарците формират тяхна си група, като крайни зони на тази група по моя преценка бих дал части от Украйна и Полша ама като цяло...Украйна и Полша са си по-близки до Руснаците.
      В крайна сметка както казах, за мен всички европейци са роднински народи...понеже всички имат един и същ набор от гени само че в различна пропорция. Но пък различната пропорция води до различния характер и външен вид. Води се че дори и най-малките изменения в генна води до разлика в поведението...така онези от нас които имат братя и сестри, макар и от един и същ родител, имаме различен външен вид и характер. А това е при само малки изменения, а като сравним руси и българи ...измененията в пропорцията са огромни. Съответно макар и да говорим близък език, ние сме толкова близки с тях колкото с германците...примерно. Разбира се това са мои си размишления над генетичната карта.

      За венетите споменати от Анонимен23 февруари 2021 г., 18:22 ч., мисля и преди съм споделял виждането ми ,че връзката между венети и славяни е грешна. Цялата идея идва от изказването на Йордан който твърди ,че венетите и склавите си приличат. От там историците се хващат ,че той говори за онези венети на север, за които римската империя знае толкова много ,че дори не може да каже къде точно се намират. От друга страна империята познава две други групи които също нарича венети, В Иберия и някъде където е днешна Хърватия. И двете групи съвпадат с места където е имало траки или преселение на траки, а самия Йордан е щъкал само на балканите...та е логично като се ползва неговото изказване то той да е имал предвид онези венети на балканите. Което има смисъл...все пак той слага знак за равенство между две племена за които би трябвало да знае доста за да го направи. Съответно логично е да предположим ,че е говорил за венетите на балканите спрямо склавите...които също са на балканите.

      Иначе сте прав г-н Донев, днес е модерно да се изказват хората русофобски, също както е било модерно да се изказват русофилски не отдавна. Но нас не трябва да ни интересува какво е модерно а къде е истината. А та показва ,че макар и с общ език и близки генетично...сме доста различни от тях.

      Изтриване
    11. До Никола
      част 1
      "Румънци и Сърби във вашите графики са реално междинен етап между нас и русанци и поляци."
      Ами не, никак не е така. Според мен явно не успявате да разчетете добре графиката и Ви убягват важни фрагменти. При румънци, българи, сърби и унгарци има градация и плавна промяната на компонентите, докато при тези с ОСНОВНО Балтийски и Атлантик компоненти, липсват или са много минимални местните, Неолитни/ЕЕФ. Доколкото си спомням дори в Sintashta имаше повече фермерски комп., отколкото при балтите напр. Междинни може да са само сърби и румънци между нас и унгарците, другите вече са отклонения, от където и да се погледне. Освен всичко руснаците имат Сибир и Източна Азия комп., които при нас тотално липсват. Та кое е близкото тук не разбирам...Аз Ви пиша, че са буквално един етнос по ДНК с финландци и го показвам на графика, а Вие ми казвате, че все пак някак си не били толкова далеч от нас(перефразирам).
      Всеки може да го отчете това дори на ниво фенотип, с просто око. Разликата е очеизвадна. Русата коса между другото е свързана със Сибир чрез генетиката.
      А и по тази ваша логика за "междинен етап" можем да се свържем и с Африканците при добро желание.
      Но нас не ни интересуват процесите преди 150ооо, 50ооо, 30ооо години, а малко по-къснички събития, отнасящи се до неолита, бронзовата или желязната епоха.
      Нещата тук са свързани с наченките или формирането на етносите реално, а и с формирането на различните езици, наблюдавани днес в Евразия.

      Това, че сте "скептичен за такава динамика" си е ваше лично усещане, което не знам на каква база се е формирало, но не кореспондира с реалността и известните факти. Засега си признават в научни доклади за 90% подмяна на местното Европейско население в северозападна Европа(https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_Europe: "over 90% of British DNA was overturned by a North European population of ultimate !Russian Steppe!/геогр. и генет.АЗИЯ/ origin", такива изследвания има и за Франция и др. държави, изводите не са по-различни), но реално местното население е било заличено дори на 100%. Според мен това минимално количество от 10 % "приемственост" днес може да се обясни лесно с последващо нахлуване/завръщане на местния елемент отново на запад. Подобен процес със сигурност се е случил по време на Римската империя и дислоцирането на тракийските легиони.
      Изводите са: никаква градация и връзка с Полша, Русия, Северна Европа не се наблюдава. R1a нахлува последна в Европа и е ограничена в Северна Европа. Реално липсва в държави като Италия, Гърция, Испания..., а при нас наличието може да се обясни с по-интензивни контакти със северна Европа и Азия (Волжка България) и неоспоримото доказателство за това са славяноговорящите днес фини/угри/турки/балти. Тук може би християнизирането е изиграло голяма роля и Българската държавност естествено.
      За това дали са били подложени на геноцид местните от тези нахлуващи степници от Азия не мога да съм сигурна, въпреки че подобни мнения са изказани и сред научните среди, но сблъсъци е имало( напр.Tollense battle, едните участници са били с метални оръжия и върхове на стрели, а другите на северняците са били от...кремък), а след време естествено и смесване с местно население, където го е имало все още. Цяла Европа говори ИЕ езици, с малки изключения, единствено и благодарение на подобни контакти с местните популации. Като уточнявам степния компонент отдавна навлиза в Европа и постепенно се влива и смесва с местните, но процесите продължават хиляди години, та чак до последните Унгарски нахлувания, отново свързани с руските степи.
      https://indo-european.eu/2019/04/r1a-z280-and-r1a-z93-shared-by-ancient-ugric-populations-n1c-tat-expanded-with-micro-altaic/
      Има интересни изводи към края в "Conclusion" и са доста логични на фона на смяната на езика на местните. Като типично унгарски се включват логично хаплогрупи, които ни се натрапват като арийски/ИЕ, но дефакто са представители на популации, нахлули от Азия.

      Изтриване
    12. До Никола
      част2
      Една от причините, че не се е случило тотално заличаване на местното население на Балканите според мен е, че най-вероятно земята е била най-гъсто заселената в Европа , поради благоприятен климат и условия за живот, а и отстъпване в южна посока от вече завладените земи. Нахлуването ясно личи, че се е случило от североизток по схемите за ДНК y-haplogrups Europe. Та реално имаме основание да вярваме, че местното население трудно е отстъпило пред пълчищата от Азия, но накрая се е случило... валовете и защитните ни съоръжения са поставени точно по посока североизток, неслучайно.

      За това пък какви са съотношенията на хаплогрупите малко информация можете да си извадите или пък аз от позицията ни на лаици. На автозомно ниво нещата се променят. Хаплогрупата е едната страна от пъзела. Oт R1a до R1a или R1b до R1b кладовете, разликата е огромна.
      Този цитат от български форум за генетика ще Ви помогне да схванете дебелата разлика, защото Р1б имаме и в Африка днес, но това не прави Африканците нито индо-европейци, нито бели, въпреки, че точно от Европа са навлезли там.
      "Може ли няколко уточнения, например къде си видял българин R1b/Z1203/Z2106 или Z2109, нo xZ2110. Доколкото знам, има само един български турчин, но всички българи са под Z2110, а най-вече под CTS9219. Това е важно защото някои много обичат да теoретизират, че имаме огромен процент Ямная и сме им преки наследници. Но...всички по-дълбоко изследвани Ямненци са оказват под Z2106*, Z2109* и имат клонове наследници сред башкири, кавказци и пр, даже западноевропейци, но няма нито един българин. Макар това да са братски клонове на Z2110/CTS7822 просто няма начин да произлизаме от тях по мъжка линия, да не говорим пък за западноевропейските под L51."

      Отворете си схемичката на Р1б и вижте къде е западноевропейския L51 и къде сме ние на дървото. Клонът ни изглежда разклонен от основния преди този на западняците.

      ПС: всичко това са мои лични изводи, направени на база прочетени научни документи и винаги има вероятност нещата да не стоят точно така в детайли, но и никой учен не може да твърди със 100 % увереност какво точно се е случило. Единственото,което всеки може да стори е да си навърже събитията и данните и да си направи изводите. А изводите на учените много често са водени от политически скрити цели, отколкото научно обосновани, както изложих в коментар по-долу с пресен пример за "немските" руни.

      Изтриване
    13. До Анонимен23 февруари 2021 г., 18:22 ч.

      Не ме интересуват критериите Ви за остър тон, а още по-малко дали Ви допада. Нямам намерениие да променям темперамента си или пък усещането си за правдивост, както и реакцията идваща от там да изоблича наглата ЛЪЖА.
      Тонът ми е израз на обосновано възмущение... и забележете на съвсем ЧОВЕШКО чувство, породено от неправда/лъжа.
      Кауза пердута е да се опитвате да превъзпитавате някой, който няма нуждата да бъде превъзпитан, защото в мислите и чувставата си (ТОЙ) се води от принципност и по скроен вече мироглед за правда и неправда, добро и зло...
      По темата: Къде е Мала Азия и къде е Венетския залив?! За какви руснаци ми говорите преди 3500 години?! Навържете си събитията добре, преди да спорите и претендирате от чуждо име за история, която няма общо с никакви руснаци!
      Същите руснаци,които допреди няколко века не са шпрехали Индо-Европейски/Славянски език, а ние знаем със 100% увереност, че в северозападна Анатолия са засвидетелствани първите разклонения на ИЕ. Схващате ли дълбокото противоречие?!
      По Вашите занижени критерии и събитийна "свързаност" без проблем можем да включим днешните турци в уравнението. А и те припират, чак със Шумерите се свързват вече, както и с Троянците. Та връзката тук е генетична, чрез асимилираното Анатолийск население, защото днес Източно азиатските им гени са средно около 20 % при тях. Та на тази база могат да претендират за история, която изобщо не ги касае, подобно на руснаците от Азия!

      Изтриване
    14. @ natsunoame24 февруари 2021 г., 19:44 ч.

      Нямам претенции към никого да се променя или да се съобразява с моите критерии, а и никъде не съм посочвал себе си като еталон, по който всеки да определя дали принадлежи към една или друга общност, както това правите Вие. Крясъците също не Ви помагат да бъдете по убедителна, а показват нещо доста по различно!

      Изтриване
    15. до Анонимен25 февруари 2021 г., 14:48 ч.

      А кое точно прави Вас убедителен, залагащ само и единствено на лични нападки?!
      Смехория абсолютна! Забравихте набързичката тематиката, по която имахме разногласия и заложихте на нападките...
      Прозрачно и елементарно... мръснишки номера, използвани от най-долнопробната част от обществото; за справка в масмедиите!
      Не изпитвам нужда някой да ми вярва или да споделя личното ми мнение, затова е и изрично посочено това в послеслова. Който носи глава на раменете си: чете, проверява, дълбае още ако се налага и си стига САМ до изводите.

      Изтриване
  18. При атаката на Криволашката укрепена позиция се случва нещо невероятно! Разколебаните от силния огън на френските части, заели удобни позиции на височините и дадени жертви, българските полкове започват да отстъпват.

    Тогава пред ротите се изправя в цял ръст подпоручик Илия Цирункаров и започнал да свири националния химн „Шуми Марица” на гайда.

    Това наелектризира българските воини, които атакуват повторно вражеските позиции, с още по-голям устрем и натиск. Независимо от жертвите и огнения дъжд от куршуми и снаряди, с който ги засипва противникът, те превземат позицията на Криволак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Точо Минков2 февруари 2021 г., 22:51 ч.

      Честно казано - звукът на гайдата мобилизира и мен. Кръвта вода не става!

      Изтриване
    2. Не е невероятно използването на гайда. Тя е по-скоро боен музикален инструмент. Целта е точно кръвта да кипне. В английската армия също тръгват в атака под звуците на гайда.

      Изтриване
    3. До Дойчин Дойчев 13 февруари 2021 г., 11:54 ч.

      Гайдата действително има особено въздействие, със сигурност е използвана от дедите ни по време на Античността.

      Изтриване
  19. Когато на място има отломки от много счупени грънци не означава, че трябва да се откажеш да събереш останките от твоето. Неминуемо ще попаднеш и на други. Тук не може да става въпрос за скука и запълване на свободно време що се касае за идентичността на народа към, който принадлежиш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях, прочетох, анализирах.
      Засега това!

      Изтриване
  20. Ето какво пише Г.С.Раковски по разглежданата тема в "Българска старина" за езиковедите от XIX и XXвек:
    "....вместо да дадат на "славянския език" правилно разяснение, са го забъркали и са го отстранили от майчиния до толкова, че по техните тълкувания са затъмнили и най ясните му значения!"
    и по нататък:
    "В сравнителното езикознание "славянският език" твърде малко е бил анализиран, а старобългарският писмен и говорим език никак не се споменава, макар че е майката и изворът на славянския, наречен днес мъртъв език."
    Но какво разбира Раковски, той беше лаик или пък романтик, нали така господа и дами историци и езиковеди с университетски дипломи.
    Евдокия Стоянова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, Госпожо Стоянова!!!

      Преди години, в приятелски разговор зададох въпроса на какъв език са говорили старите българи. Моята позната беше преподавател в Софийския Университет не по история, днес професор. Отговорът ѝ беше: „Ами на някакъв тюркски, та нали те са били тюрки“. Без да съм специалист приех това становище с голямо учудване и недоверие. Чисто и просто здравата логика ми говореше нещо съвсем различно. Докато академичните ни историци са големи специалисти в една наука, в която логиката тотално отсъства.

      Изтриване
  21. От Дуклянския летопис: И
    твърде много си заобичали помежду си двата народа, т.е. готите, наричани още славяни, и
    българите, и то най-вече и двата народа били езичници и говорели ЕДИН И СЪЩИ език. След това
    българите, бидейки вече в безопасност от всички страни, си построили селища и се заселили в
    страната, която били завладели и в която обитават и да ден днешен.
    Тук езичници означава че са имали християнска религия различна от гръцкия ортодокс (преди препокръстването при Борис 1)
    Това означава че българите и местното автохтонно население имат един език.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 3 февруари 2021 г., 22:11 ч.

      Разбира се, до 18 век истината е била добре известна, поне на нашите възрожденци, но по-късно, в края на 19 и началото на 20 век надделяват чуждопоклониците и така у нас се нагат не просто неверни, но и вредни теории.

      Изтриване
  22. Привествам пренасочването към Раковски, който пише ощемного други неща. Проблема единствено е, че за някого са неудобни и " пофициално" не се препоръччват за четане. Иначе, ако трябва да посочваме цитати, трябва да цитираме цялата книга.
    Който проявява интетерес, достъп до цялата книга може да има тук:
    https://books.google.bg/books?id=1pcR7frat70C&dq=inauthor%3Arakovski&pg=PR2&redir_esc=y&fbclid=IwAR2gtKta3H7hBt8DOaQyMFewdOmHD01husl_TgJCdt6lQK0mRvVyufZeYp4#v=onepage&q&f=false

    ОтговорИзтриване
  23. Аполон (Атически, Йонийски, Омирски гръцки: Ἀπόλλων, Apollōn (gen.: Ἀπόλλωνος); Дорийски: Ἀπέλλων, Apellōn; Аркадокипърски: Ἀπείλων, Apeilōn; Еолийски: Ἄπλουν, Aploun; лат.: Apollō, Apollo) е бог, както от древногръцката, така и от римската митология и религия. Той е братът близнак на богинята на лова, съответно на Диана в римската и на Артемида в гръцката митология. Син е на Зевс и Лето. Аполон се счита за бог на музиката, танците, поезията, медицината и пророчествата. Той е предводител на музите. В изкуствата е представен като красив млад мъж, често с лира в ръка.Самият Аполон бил окичен с лаврови клонки, също както и победителите в олимпийските игри; в лаврово дърво се превърнала и прекрасната нимфа Дафне – любимата на Аполон. Децата му също били много прочути и уважавани: Асклепий – богът-лечител, и Орфей – прочутият певец. На остров Делос – родното място на Аполон, веднъж на всеки четири години се устройвали празненства, в които участвали представители на цяла Гърция.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен4 февруари 2021 г., 9:27 ч.

      Аполон не е гръцки бог, както името му, така и това на майка му не притежават смисъл на гръцки.

      Изтриване
    2. Муса-ген е прякор на бог Зевс, родоначалник-баща на музите. Техният брат Аполон е предводител на музите, т.е. Муса-гет.
      Осъществена е тотална кражба на БЪЛГАРСКАТА ни история и култура.
      Това което научих за Мусагеница е, че там където сега в квартала е "Раковата болница", през 1948-50 г. е било предвидено да се построи Международен комунистически център за обучение на младежки кадри. На това място е имало множество менхири, едни стоящи все още, други паднали. Бригади изпратени от "Съюза на народната младеж" са ги натрошили и парчетата извозили с камиони, като по този начин са разчистили място за бъдещата строителна площадка... Източникът е баща ми, който е ръководел "разчистването". Мир на праха му.
      С това смятам да завърша темата "Мусагеница".


      Изтриване
  24. Павле мой, къде изчезна? Скоро се решават съдбините на България. Ще надделее ли пошлото над читавото? Не вярвам да останеш безучастен към толкоз важен момент. Та нали се надяваме управниците ни да заприличат поне малко на тебе! Къде са твоите безценни указания, къде е твоята „визия“? Патриотите се цепят, къде е техният обединител, ако не ти самият?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 12/0302, 17:24,
      Уважаеми, "надделяването на читавото над пошлото" е дълъг процес, особено след един революционен период на разрушаване на морала и замяната на оформилите се през обществената еволюция ценности и замяната им с неестествени такива, обслужващи борбата за власт, прикрита зад манипулацията за създаването на "хармонично развити и свободни личности". Свободни личности без икономическа основа на свободата си, са утопия.Трайната и положителна промяна става чрез еволюция, а това изисква "отваряне на очите" на обществото към познанието, в това число и към истинската ни история, с което се е нагърбил г-н Серафимов. Камъкът си тежи на мястото. Спароток е точно там където трябва. Той не бива да бъде похарчен за временни политически интереси, а да се занимава със стратегическите проблеми на оцеляването и укрепването на българщината, особено като се има предвид съвременната тенденция към неолиберален глобализъм. Защото този гллобализъм е заплаха за националната ни идентичност.
      П.П. За да не ме разберете погрешно относно този глобализъм, ще ви разкрия, че внуците ми имат гени от последните 5 поколения от 7 народа, от 3 континента. Внуците ми са българи, но съхраняват любовта си към всичките си корени.

      Изтриване
    2. Най-актуална днес е "Северна Македония". Защо изконни български земи се отдават доброволно на измислена държава, която впоследствие ще прерасне в Албания и ще застраши България. В случая се ползва претекст за заблуда на народа и включването на Северна Македония в ЕС и НАТО. Това значи, че повече българска идентичност по тези земи няма да има. Трябва, защото още не е късно, да не се признава Северна Македония, а да се обедини тази област с България. Претексти винаги ще има, Велики сили, НАТО, САЩ, ЕС. Там е умението политически и военно да се утвърди българската идентичност, каквато тя е от векове. Това не е към господин Серафимов, а към всички българи които искат да я има България. България с население от българи тук и сега, за решаване на въпросите за които отлагане вече не може да има.

      Изтриване
  25. Много пари са се хвърлили за да се мъчат да ни изкарат за дошляци. Едва ли не предпоследни, само преди турците със знаме конска опашка, а то само е показвало посоката на вятъра за да знаем с каква сила да стреляме с лъковете. Всикчки уж, ни уверяват Иречек и дружина са били преди нас, елини-гърци, илири-албанци, славяни-сърби, хървати и пр., власи-румънци и т.н. Реално всчки те сме ние и мсе едно. Гърция е изкуствено създадена държава, самата Римска империя е била трако-българска държава и огромно мнозинство от императорите им са били такива. Скендербег е писал на глаголица. Кутмичевица е свещена българска земя. Бискмарк на Берлинския конгрес казва, че не чувал никога за албанци. Влашките княжества са си български държави, Сърбия е създадена от нас стратегически за буфер срещу нахлуващия запад, а най-голямото геоплолитическо, културно и най-вече духовно творение на българската цивилизация е Русия и се оказва и най-мощно и най-трайно въпреки огромния опит тя да бъде сломена. Дерзайте най-тъмно е преди видело!

    ОтговорИзтриване
  26. До ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK4 февруари 2021 г., 17:33 ч.
    То и на български Аполон няма никакъв смисъл! А и изглежда никой не си е направил труда да види поне в Уики, колко "изолирано" е разпространението на гайдата по света, и че само терминът "гайда" се ползва в много изолирани случаи, в повечето случаи инструментът е наречен с термини за "мех, торба" на съответния език! С една дума, гайда няма никакъв смисъл на български език, а както е предположил лингвистът Joan Coromines - the word gaita most likely derived from a Gothic word gait or gata, meaning "goat"; as the bag of a gaita is made from a whole, case-skinned goat hide.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 февруари 2021 г., 11:10 ч.

      Англичаните обичат да казват most likely и да внушават, че предположението им е истина, самата истина и нищо друго освен изгоднатя тям истина :)

      А никой не се е замислял защо при нито един германски народ думата за гайда не прилича на "готската" gaitsa-коза, нито пък гайдата е популярен инструмент при германските народи :)

      -doedelzak Ned.
      -Dudelsak Deut.
      -sækkepiber Dan.
      -säckpipa Swed.
      -bagpipe Engl.

      Думата, която немци и холандци ползват е заемка, срещаме я и при унгарците като duda, при литовците като dūdmaišiai, при латвийците като dūdas.

      Думата гайда се ползва точно в региона, в който по време на древността са живели траките:

      гайда-български
      гаjде-сръбски
      gajdy-словашки
      gajde-босненски
      gajde-хърватски
      gajde-албански
      γκάιντες-гръцки, произнася се гайтес :)

      Изтриване
  27. Към горният списък сте пропуснал Иберийски полуостров, а също да споменете и че гайдата не се назовава така в Украйна, Русия, Индия, Иран, Литва, Латвия, Швеция, Италия и още, където вие не веднъж сте виждал "огромното" влияние над местното население от "преселили се високо развити културно" траки! А, ако Дионис не е занесъл "националния тракийски музикален инструмент" в Индия, а англичаните, то става ясно, че никога не е стъпвал там! А за тракийско влияние над арабите, или за българско такова, май идва в повече.
    Интересно защо никой не знае какво значи Аполон на български и защо обяснявате българска дума, която трябва да се разбира веднага, с чужди езици като литовски, латвийски и на никого непознатият арийски?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 февруари 2021 г., 22:12 ч.

      Едва ли целта на Дионис е била да разпространи гайдата по цял свят :)

      Както Аполон, така също Апелан, Паявон, Феб, имат обяснение на гръцки, но това обяснение не възнамерявам да го давам в блога си. Етимология на имената на Дионис ще дам в Том 3 на Тайните на Тракийския Език.

      Изтриване
  28. " Анонимен13 февруари 2021 г., 22:12 ч.
    ... А, ако Дионис не е занесъл "националния тракийски музикален инструмент" в Индия, а англичаните, то става ясно, че никога не е стъпвал там! "

    Не знам как Ви "стана ясно", но дори и да притежавате гадателски способности, пропускате един много важен фактор, а това компроментира цялата Ви упоритост. Вашку да Гама е стъпил на индийска земя много по рано от англичаните и вероятността на кораба си да е имал гайдарджия с гайда никак не е малка. Истинския проблем е, че по този начин никой по рано не се е сетил да доказва исторически факти.
    Това, че на Вас нещо не Ви звучи правдоподобно, по причина, че не разполагате с достатъчно информация която да го потвърждава, не е достатъчно за да бъде оборено твърдението. С изявления от типа " - Абе аз може да не знам как е, но не е така!" може да впечетлите с "енциклопедични познания" само някого в кръчмата.

    ОтговорИзтриване
  29. Анонимен13 февруари 2021 г., 22:12 ч., много ти се чудя на наглостта. Как аджеба без да кажеш кой си, какъв си, какво си написал, ще решиш, че можеш да даваш акъл. Но и на Спароток се чудя защо изобщо пуска такива хора в блога си. Христо Христов

    ОтговорИзтриване
  30. ПАВЛЕ, ДАНО СЕ КЪПЕШ ЧЕСТО, ЧЕ СИ ПОСТОЯННО В УСТАТА НА ЖОРКО НОМАДА :) :) :) :) :) :) :) :) :) ТОЯ НЯМА ЛИ СИ ЖЕНА ДА И ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ? ТО И ДА ИМА, НЯМА ДА Я ЗАДЪРЖИ С ТОВА ВМАНИАЧАВАНЕ ПО ОСОБАТА ТИ, НАПРАВО БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ :) :) :) :) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен14 февруари 2021 г., 16:47 ч., Да знаеш как му пука на Павел за онова създание, което постоянно слухти из блога и стената му във Фейсбук :) И да - болестно състояние е поведението на Номадчето, но вече даже неговите хора започват да го игнорират, защото в техните глави има малко ум, да осъзнаят, че даже в плювачеството трябва да се прилага мяра.

      Изтриване
    2. Димитър 17 февруари 2021 г., 11:20 ч.и Сашо Мошев е минал при Жорката май. Засукал е някакво ново интервю. Сложил е този блога при фантастиката.

      Изтриване
    3. Анонимен21 февруари 2021 г., 19:08 ч., въх, сакън, недей така ефенди бей, замалко да ти повярвам :)

      Те ти линк към интервюто, хайде кажи къде Мошев споменава Спароток ;) https://liternet.bg/publish34/mariana-svetoslavova/moshev.htm

      Сашката няма да прокопса при Жорката, сигурно сега е на хубава заплата, но като писател и интелектуалец си е подписал смъртната присъда:) Яд ме е само, че Павел още го защитава, това негово християнство ще му изяде главата някой ден, но той си знае де, аз съм го предупреждавал неведнъж. По-добре е да се кара понародному - На зла круша зъл прът.

      Изтриване
  31. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  32. г-н Серафимов,
    Какво мислите за немските руни "Germanic Futhark" (2-8 век)и като запознат виждате ли паралели с по-стари руни и от къде?
    И ако може да коментирате в тази връзка информацията от нов труд, неречен " Germanic runes in the Prague-Type Pottery culture", където се твърди за директни контакти между славяни и германци, и че въпросните немски руни били заети от славяните, тъй като те нямали писменост...естествено.

    https://indo-european.eu/2021/02/germanic-runes-in-the-prague-type-pottery-culture/
    https://en.wikipedia.org/wiki/Elder_Futhark

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До natsunoame 14 февруари 2021 г., 23:47 ч.

      Мога да кажа само това, че днес Гьобелс би се чувствал като аматьор, пропагандата и невярното интерпретиране на данни, са с непознат до този момент апогей.

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов,
      малко да се обадя по темата с др.Гобелс. Реално пропаганда не означава разпространяването на лъжи, днес пропаганда е заменена с думата реклама и ПР, понеже "злите" нацисти са я ползвали. Има два вида пропаганда...негативна-която си борави с лъжи и позитивна-която цели да разпространи истината. От там позитивна реклама и негативна такава.
      Аз не мисля ,че др.Гьобелс си е боравил с негативна пропаганда. А за германските претенции по онова време...мисля не трябва да съдим хората от онова време за неща които не са знаели. Това са били битуващите схващания по онова време, германските народи са носители на култура и цивилизация а славянските са като роби.
      Проблема е че и днес върлуват същите схващания въпреки повечето информация...която не само оспорва миналите теории ами направо и ги анулира.

      Изтриване
  33. А забравихме ли и Пиринеите (Перин) от кого са кръстени?!? От същите тези ТРАКО- ХЕТО(ГЕТО) КИМЕРИ= АЛАНО- ОСЕТИНСКИ БЪЛГАРИ, които впоследствие създават историческият Картагех с неговите ПУНИ= ХУНИ= БЕРБЕРИ наследниците на които в днешно време са разпръзнато из цяла Северна Африка, частица от които са днешните Туареги... търсете СИНИТЕ ОЧИ...

    ОтговорИзтриване
  34. Г-н Серафимов, с интерес прочетох и вторият том на Тайните на Тракийския Език. Интересно би било да се разгледат и известните ни цифри и думи на така наречените Аспарухово българи (ЕЛЕМ, ТВИРЕМ, ШЕГОР и тн.) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  35. Г-н Серафимов, в подкрепа на вашата теза ще посоча, че ручилото на испанската gaita се нарича ronquillo. Каква е функцията на ручилото? Ами, да ручи.Т.е да издава постоянен монотонен звук като ручей.Испанската дума за ручей е riacho.

    ОтговорИзтриване