22.12.2021 г.

ПОТУЛЕНОТО ЗА ЗАЛМОКСИС – НЕУДОБНАТА ИСТИНА ИЗЛИЗА


Трудно ми е да разбера известна част от нашите учени. Понякога, при мой опит да поднеса слабо известна, но ценна информация за далечните ни предци, показваща високото ниво на културата им, се появява представител на науката, който със зъби и нокти се опитва да омаловажи казаното от мен. 

По принцип критиката е нещо хубаво, наистина критиката е нещо полезно, но само когато е обективна и аргументирана. Аз лично оставам с усещането, че за специалистите, които настървено се опитват да обяснят, че не съм прав, гърците са едва ли не създатели на вселената и живота, а траките са нива под тях.

 

Съвсем наскоро един наш доцент се втурна да защитава ревниво гръцките, а и римски автори, които според мен са представяли лъжи в своите работи. Ето и цитат, част от излиянието (което трябваше да мине за критика): “Именно учените по цял свят чрез текстовете на „лъжовните“ антични автори са запознати с изредените герои – реални и митични. Още преди двеста години са писали за траките, техните царе и монети, техните богове и обичаи. Но… кой знае защо чуждите учени не са били впечатлени от сведенията за тях.

 

Тук г-н доцентът не постъпва коректно. Никъде не твърдя, че всички стари автори лъжат, но че има такива, които лъжат и то здраво, е безспорен факт. Има разлика в това, което аз действително казвам и това, което г-н доцентът твърди, че казвам. Ще дам пример с историята за Залмоксис, като правя това неслучайно, а поради факта, че моят критик се опитва да представи невярна информация относно култа към това гетско божество, а и да омаловажи значението му.

 

Ето думите на г-н критика: “Да се заемем със Залмоксис. В текста на Херодот е запазено най-пълното описание на този локален култ на племето гети. За него и съвременниците му, то е звучало екзотично и сензационно. Такива доста първобитни за времето си обичаи вече са били изживени в елинските полиси. Така, както в наши дни звучи информацията, че в Африка преди футболен мач местният магьосник коли черен петел, за да гарантира победата на „своя“ отбор. Няма запазени сведения, че култът към Залмоксис е бил почитан извън племената на гетите.

 

В този кратък пасаж срещаме неверни твърдения, като аз дори съм изумен, че г-н доцентът не знае елементарни неща. Казвам не знае, като се надявам, че това е наистина така, защото ако сведенията, които след малко ще представя са известни на нашия учен, а той се преструва, че не е запознат с тях, то излиза, че тук можем да говорим за умишлено представяне на траките в черна светлина и незаслужено хвалене на гърците.

 

Нека минем към подробностите и да видим дали има някаква истина в пасажа Няма запазени сведения, че култът към Залмоксис е бил почитан извън племената на гетите.” Аз лично смятам, че твърдението на г-н доцента е невярно, а дали причината е слаба подготовка, или е направено с някаква неясна за мен мотивация – за това оставам на своите читатели да отсъдят.

 

Да обърнем внимание на труд на акад. Иван Венедиков, където има интересна информация. Тя е на разположение в научните среди от 1983 г., или поне от 1995 г., когато излиза второто и преработено издание на Медното гумно на прабългарите. В тази работа намираме изключително ценни сведения


Колкото и да желаем да повярваме, че Залмоксис е местно божество у гетите и колкото и да се описват неговите функции на бог на мъртвите, неговия хтоничен характер, ако ние се спрем на това, което ни съобщава за Залмоксис Платон, ще видим, че той е бил почитан не само в Североизточна Тракия около устието на Дунав (у гетите), но и в точно противоположните — югозападни краища на Тракия, където той има други функции.Платон говори за него в диалога с Хармидас. Тук Хармидас се разговаря със Сократ. Платон поставя в устата на Сократ следните думи: „Хармид ме запита дали зная някакво лекарство срещу главоболие и аз му отговорих не без стеснение, че зная. Какво е то? — рече той. И аз му отговорих, че то е някаква билка, пък към лекарството се прибавя и някакво припяване.” Малко по-долу Платон влага в устата пак на Сократ и следното: „Наистина то е такова, че не може да излекува отделно главата, пък си чувал, че добрите лекари, когато при тях отиде някой поради очебол, заявяват, че не се заемат да лекуват само очите.” Като перифразира тази мисъл няколко пъти, Сократ завършва: „Аз го научих там в похода (срещу Пойтидея в 432 г.) от един от тракийските лекари на Залмоксис, за които се говори, че вярват в безсмъртието на душата. А този тракиец казваше, че гърците имат право да говорят това, което току-що казах. Но нашият цар Залмоксис — рече той — бидейки сам бог, твърди, че както не бива да се почва да се лекуват очите без тялото, така не бива да почне да се лекува и тялото без душата и че причината, поради която гръцките лекари не могат да се справят с много болести е, че не признават цялото като такова, което се нуждае от лекуване и което, щом не се намира в добро състояние, не позволява и на частта да е добре...”

 

Както се вижда от тези сведения, почерпани от един тракиец в най-югозападните части на Тракия, тук Платон придава на Залмоксис функции, които са доста различни от тези, които той има у Херодот, но които често се срещат при божества на мъртвите — функциите на здравеносно божество.“ (Венедиков, 1995, с. 197-198).

 

Уверяваме се, че акад. Ведеников се е аргументирал добре относно това, че Залмоксис е почитан не само в североизточна Тракия – територията на гетите, но и в югозападна Тракия, а това доказва, че моят критик не е прав относно твърдението си ”че култът към Залмоксис е непознат извън племената на гетите.”. Доцент или не - човекът греши.

 

Гети (наречени още даки), воюващи с армията на император Траян (по Бартоли)


Да обърнем внимание и на друга работа на талантливия акад. Венедиков. В книгата си Раждането на боговете” (издадена през 1992 г.), срещаме средния интересен пасаж, в който отново е отбелязано, че учението на Залмоксис е популярно и в югозападна Тракия, т.е. не е ограничено само за земите на гетите, както твърди моят критик: “Определянето на Залмоксис в Халкидика, където се развива действието на Хармид, цар и бог, показва, че макар легендите за неговото участие да са различни, навсякъде е почитан като цар, който е станал благодетел на човечеството (Венедиков, 1992, с.246).

 

Колкото и добър изследовател на миналото да е акад. Иван Венедиков, нека да не се ограничаваме само с неговите открития. Един известен и способен траколог – проф. Димитър Попов, също дава сведения за това, че Залмоксис е познат не само на гетите, но и при други техни роднини. Ето и думите на нашия учен:

 

Независимо от общоприетото становише, че почитането на култа към Залмоксис се локализира в североизточните тракийски предели (2) в земите на гетите, още в Херодот е заложена позицията за разширяването на този териториален обхват (3). Така е, защото той изрично заявява, че набира информацията си най-напред от гърците, които обитават крайбрежието на Хелеспонта, т.е. крайния тракийски югоизток, и едва след това от тези, които обитават бреговете на западното Черноморие. Второто наблюдение се дължи на едно почти забравено известие на Хезихий, който пише, че при завръщането си от о. Самос Залмоксис попада първо в нейната югоизточна част (1). Там той научил първите от астите да се събират и пируват, като казал, че нито той, нито съмишлениците му ще умрат и по този начин им разкривал съкровените тайни на безсмъртието (2). Сведението е почти безценно и категорично локализира култа към Залмоксис в района на Перинт до Аполония (дн.гр. Созопол), т.е. в областта край морето, определена много точно от Клавдий Птолемей като стратегията Астика (3), за да покрие безспорно очертания ареал на Югоизточна Тракия.“ (Попов, 2010.130-131).

 

Проф. Попов представя и друга важна информация – историческо сведение, от което става ясно, че култът към Залмоксис в никакъв случай не е ограничен само за земите на гетите, както твърди моят критик. Ето и ценния пасаж, яваващ се цитат от работата на Йордан: “Знае се, че в Дакия, Мизия и Тракия е властвал Залмоксис”. С тези думи древният автор не само предава събраното и разбраното от предшественици, но и казва всичко.” (Попов, 2010.130-131).

 

След като се убедихме, че г-н доцентът не е прав относно ограничения ареал, в който култът към Залмоксис е познат, нека преминем към друг елемент от критиката по мой адрес, а именно недоверието ми към определени исторически сведения: “Именно учените по цял свят чрез текстовете на „лъжовните“ антични автори са запознати с изредените герои – реални и митични.”

 

Това изказване на моя критик е доста странно за човек на науката. Той би трябвало да знае, че нищо не бива да се приема на юнашко доверие, нужна е проверка, а в някои случаи, когато темата е важна – много проверки. Аз лично оставам с впечатлението, че въпреки титлата си, г-н доцентът не иска, или пък качествата му (възраст, състояние на здравето и т.н.) не му позволяват да извърши обстойна проверка. За това ще дам конкретен пример.

 

Ще се наложи отново да се спрем на Залмоксис, защото точно за него и за учението му са изфабрикувани редица заблуди. Повечето учени приемат, че Залмоксис е бил роб на Питагор и от него той е попил мъдростта си. Самият Херодот обаче, бивайки един от най-ранните автори споменали за гетския учител, уточнява, че се съмнява в твърдението за слугуването на Залмоксис при Питагор, по простата причина, че Залмоксис е живял доста преди Питагор.

 

Понеже се касае за нещо важно, представям точен цитат, който е придружен от активен линк, служещ за проверка: “Now I neither disbelieve nor entirely believe the tale about Salmoxis and his underground chamber; but I think that he lived many years before Pythagoras; (Her.IV.96)

 

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0126%3Abook%3D4%3Achapter%3D96

 

Съдейки по думите на Херодот, че Залмокис е живял дълго преди Питагор и сравнявайки с разказа на Платон, от който става ясно, че гръцките лекари има какво да научат от тракийските лекари, обучени в доктрината на Залмоксис, поне за мен е ясно, че не можем да се доверим на приетото в научните среди вярване за робуването на гетския учител при Питагор. 


Някой в миналото е лъгал и то здраво – ето защо аз казвам, че много от старите писания са пропити с лъжи и трябва да се проверяват внимателно.

 


Информация има, но тя трябва да се потърси, изследва и сравни с други данни. Ако направим това ще се натъкнем на невероятни изненади. Да започнем с личността на Питагор. Благодарение на схолия (тълкувания, обяснения към работа на Платон), ние научаваме, че Питагор е получил знанията си от хиперборея Аварис и магът Зарат (Извори… т.II, 2002, с.100).

 

За Аварис, който е син на човек с име Севт, акад. Димитър Дечев твърди, че е тракиец, който живее в земите на скитите: “ἈβάριςThraker, geboren im Skythenlande.” ( Detschew, 1957, c.1). Какво излиза – не тракиецът Залмоксис черпи мъдрост от гърците, а Питагор е този, който получава ценни знания от траките.

 

За наше щастие има и други данни за това, че Питагор се учи от траки, a и от други народи. Флавий Йосиф споделя следното за известния елин: “Той правеше и говореше, като подражаваше на юдеите и траките и като ги взаимстваше за себе си.” (Извори… т.II, 2002, с.142).

 

От една страна притежаваме сведения, че Залмоксис е живял дълго преди Питагор, а от друга са налице данни, че самият Питагор е ученик на дошлия от земите на скитите тракиец Аварис, а може би и от други траки.  

 

При условие, че за един професионалист тази информация е лесно достъпна, аз съм удивен от това, че много от нашите учени все още вярват на лъжата, че Залмоксис е бил роб на Питагор. Всеки що-годе интелигентен човек ще проумее, че се касае за отвратителна, грозна пропаганда, която цели да очерни траките, да ги принизи и същевременно да припише заслугите им на други хора.

 

Позицията на гърците е ясна – те са врагове на дедите ни, чиято земя и природни ресурси желаят да завладеят. Не ми е ясна позицията на моя критик. Не ми е ясно защо, когато аз говоря за заслугите на траките, той злобно подмята, че траките продавали децата си


Какво общо има едното с другото? Да, възможно е поради това, че са докарани до ниво на страшна бедност, някои траки от земите контролирани от гърци, да са продавали децата си. Не мога да кажа дали робството е по-добро от гладната смърт, но мога да разбера действието. Жалко само, че г-н доцентът забравя, че дори в края на XIX в. други народи като кирказци и грузинци са продавали дъщерите си на пазара за роби в Константинопол (по сведения на Марк Твен).

 

Сякаш, за да остане верен на себе си, моят критик се опитва да принизи гетите, от чиито среди произлиза Залмоксис със следните думи: “В същото време имаме сведения, че племената на гетите в рамките на 500 години са били бити и подчинени от персите, после от одрисите, после от Филип и Александър, после от Лизимах, после от скитите, после от римляните. Следователно нямаме основания да ги определим като център на мощна икономическа, политическа и културна общност.”

 

И тук реалността отново е представена доста изкривено от моя критик, който остава верен на стила си. Нито персийската доминация над гетите е дълга и значителна, нито пък тази на македоните. Имам даже усещането, че г-н доцентът бърка военна кампания с пълно покоряване и доминация, разликата е доста голяма.

 

Колкото до Лизимах – той изобщо не покорява гетите, както твърди моя критик. Лизимах даже е заловен жив след разбиването на македонската армия от гетите на цар Дромитет. Вместо да изтезава или убие македонския пълководец, гетския владетел го гощава, показва му скромния живот на гетите и след сключване на приятелство му връща свободата. Отново давам текст, който е придружен с активен линк, за да могат читателите ми да извършат проверка:

 

“Dromichaetes was king of the Getae in the time of the successors of Alexander. Now he, when he captured Lysimachus134 alive, who had made an expedition against him, first pointed out the poverty both of himself and of his tribe and likewise their independence of others, and then bade him not to carry on war with people of that sort but rather to deal with them as friends; and after saying this he first entertained him as a guest, and made a compact of friendship, and then released him.” (Strab.VII.3.8)

 

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/strabo/7c*.html

 

Това е благородство, на което гърците, от които г-н доцентът се възхищава, могат само да мечтаят. Величието не се крие в красотата на сградите или в събраното богатство, а в това да бъдеш благороден.

 

Моят критик се възхищава от културата на Елада, но забравя каква е цената на лукса и изтънчеността на атиняните, забравя, че без робския труд на стотици хиляди невинни хора, без ужасното потисничество и дори терор над периоки и илоти, Елада в никакъв случай не би достигнала върховете на архитектурното изкуство, не би имала богатствата си изобщо.

 

Да хвалиш обществото, в което е демонстриран най-рано расизма в Европа е нещо неразбираемо за мен. Да се възхищаваш от народ, който гледа на поробените като на говорещи обекти е неразбираемо за мен. Да се прехласваш от тези хора, за които корупцията, лъжите и ниският морал, са нещо нормално, за вземаш страна на индивиди, които не само толерират, но и разпространяват перверзии осакатяващи детски живот (Her.I.135.1) е неразбираемо за мен.

 

Живеем в XXI век и е редно за превъзмогнем старите клишета. Редно е да се направи равносметка кое е ценностно и кое не е, защото ако учим младото поколение, че е нормално да се уважават хора, свързани с насилие, лъжи, измами, корупция и извращения, не ни очаква добро бъдеще. 

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ВЕЧЕ ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ И ТАМ СЕ ОПИТВАМ ДА ПУСКАМ РЕДОВНО ИНТЕРЕСНИ КЛИПОВЕ. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

  https://www.youtube.com/watch?v=ClSJQLqQYz8

 

 

Използвана литература:

1.Венедиков И., Раждането на боговете, Арес, София, 1992.

2.Венедиков И., Медното гумно на прабългарите, Изд. към Частен колеж „Тракия”, II., Митове на българската земя, Книга първа, Медното гумно, прераб. изд., Стара Загора 1995.

3.Попов. Д., Тракийска Религия, Лик, София, 2010.

4.Попов Д., Приказна древна Тракия, Изток Запад, София, 2012.

5.Извори за история на траките, т.II, гл. н.ред. Гочева З., под ред. на Фон Бредоф И., Гочева З., Тъпкова-Заимова В., Казанджиева Е., Фол А., БАН, Институт по тракология, Акад. Изд. Марин Дринов, София, 2002.

 

Извори от интернет:

The Geography of Strabo published in Vol. III of the Loeb Classical Library edition,
1924 (
посл.вид. 22-12-2021)

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/strabo/7c*.html

Herodotus, with an English translation by A. D. Godley. Cambridge. Harvard University Press. 1920 (посл.вид. 22-12-2021)

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0126%3Abook%3D4%3Achapter%3D96

 

 

198 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, а при възникване на дискусия да покажат уважение и разбиране към опонента. Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плюем по казионен анонимен доцент, като му противопоставяме извадки от контекста на други двама казионисти като Венедиков и Попов. Това е спаротоковщина...хахаха

      Изтриване
    2. Драги Анонимен22 декември 2021 г., 17:22 ч., не зная къде си получил образованието си, но определено не са те научили за мислиш самостоятелно. Изказването ти е меко казано тъпо, дори мога да кажа - чупи тъпомера.Критиката, която Павел отправя е резонна и издържана, а точно за теб това е нещо недостижмо. Щом Павел е решил да не спомене името на доцента, значи има причина за това, но аз съм сигурен, че ако ти беше попитал по културен начин за кого става става дума - щеше да получиш отговор. Но уникалния тъпизъм е, че като ползваш работи на учени, не можеш да критикуваш други учени. Не зная дали Чернобилската радиация е причинила това мислене, или облъчването в университетите, но ставаш за смях - ти и останалите папагали с дипломи, които не струват даже руло тоалетна хартия. Извинявам се на автора на есето за това, че ползвам остър език, но на зла круша се полага зъл прът.

      Изтриване
    3. Анонимен22 декември 2021 г., 17:22 ч., не се коси, името на доцента е Петър Балабанов, той провокира Спароток във Фейсбук групата Укриваните (забравени) знания 2. Спароток постъпва даже много коректно с това, че не му споменава името, защото Балабанов се е изложил мноооого здраво, а Спароток не иска да го излага. Те ти, гльодай :)
      https://www.facebook.com/groups/1853731781343110

      Изтриване
    4. ще, му дадем на БАЛАБАНОВ да си издъфче дипломата за мезе с една ирекия гроздова!!!

      Изтриване
    5. До valentinpetkov 22 декември 2021 г., 19:08 ч.

      Такива хора не се интересуват от фактите, а само казват - ти какво разбираш, не е така и туй то :)

      Изтриване
    6. Отидох да видя какви са реакциите в групата Укриваните (забравени) знания 2, но не намерих твоя постинг. Само логореята на доцента е допусната, а твоя постинг го няма никакъв. Значи тази група си заслужава името "укриваните знания" :)

      Изтриване
    7. Може би не на място, но ето един малък пример как се краде история и как и до днес да се разпространява дори в нашите учебници една неистина. Цитирам (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B7%D0%BE%D0%BF): "Езоп (на гръцки: Αισωπος, Aisopos) е легендарен древногръцки баснописец, живял в периода около 620–560 г. пр.н.е. Според античните сведения Езоп е бил роден в Месемврия (дн. Несебър) около 620 г. пр.н.е. и е бил от тракийски произход..." и "По-късно името му се превръща в символ. Неговите произведения се предават от уста на уста, а през ІІІ век пр.н.е. са записани от Деметрий Фалерски." И ОТТУК НАСЕТНЕ СТАВА "ДРЕВНОГРЪЦКИ". В нашите учебници тук-там се споменава, че е бил роб при гръцки философ (с намек, че се е учил от него), но никъде не се споменава, че е роден трак в нашите земи. Аз съм сигурен, че нашите учени знаят това, но защо то не влезе в учебниците, а народът остава в неведение. Тези знания за миналото са така навлезли в паметта на хората от наученото в училище и споменаваното в ежедневието, че е много трудно да проумеят, че ние българите сме местен народ или по-точно - емигрирал и завърнал се местен народ.

      Изтриване
    8. До Андон23 декември 2021 г., 16:31 ч.

      Това с робуването вече е комично, но навремето номерът е минавал.

      Изтриване
    9. До Димитър 23 декември 2021 г., 12:33 ч.

      Митак, това е положението - админите взеха страната на доцента :)

      Изтриване
  2. Много интересна инфорация, но не съм сигурен дали е вярна, защото не мога да си представя, че учените умишлено премълчават исторически извори, които поставят траките едно ниво над елините. Ще проверя как стоят нещата и в случай, че всичко е точно, но и представено коректно, Вие ще получите още един верен фен.
    М.Г.Г.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наивници като горният съвсем не са рядко срещано явление у нас...

      Изтриване
    2. Анонимен22 декември 2021 г., 19:48 ч., не осъзнавате ли колко сте смешен и жалък? Аз не приемам нищо на доверие, независимо дали е хубаво написано или не. Моят принцип е да проверявам и аз проверих фактите в есето на г-н Серафимов. Моето заключение е, че той е напълно прав и трябва да го поздравя за пробива, който е направил. Мисля, че неговия критик сега се чеше зад врата и се чуди защо му е трябвало да предизвиква хора демонстриращи доста по-висока компетентност. Мисля, че доцентчето вече се срамува и няма да посмее да предприеме диспут с г-н Серафимов.
      М.Г.Г.

      Изтриване
    3. Отново същата история! Нямате представа с кого си имате работа. Тия от гилдията са гьонсурати, които никога няма да признаят истината. Един път приели лъжата заради материални облаги те никога няма да си плюят в суратя!

      Изтриване
    4. До Анонимен 23 декември 2021 г., 9:34 ч.

      Да, пазят си хляба хората, пазят кокала...

      Изтриване
  3. За миг не мога да си представя , че е измислена информация. Г-н Серафимов отделя много време да проверява информацията, а също предоставя и линкове за проверка. Още една уникална статия. Продължавайте все така. Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Още една уникална статия. Нямам и грам съмнение, че е вярно, защото г-н Серафимов винаги предоставя линкове за проверка. Благодаря и продължавайте все така , весели празници.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз съм чувал, че Питагоровата теорема не е измислена от Питагор. Но вярно ли е това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 22 декември 2021 г., 18:42 ч.

      Както и в случая със Залмоксис, създателят на така наречената Питагорова теорема е живял много преди Питагор.

      Babylonians used Pythagorean theorem 1,000 years before it was 'invented' in ancient Greece
      By Ben Turner published August 07, 2021

      https://www.livescience.com/earliest-form-of-pythagorean-triplet

      Изтриване
    2. Всички гръцки учени и философи са ходили да се учат в храмовете на Египет, така, че нищо чудно.

      Изтриване
    3. Единствената заслуга на древните гърци (елините), макар и не малка, е това, че те обобщават получените от тях знания и чрез създадените школи предават тези знания на следващите поколения, както и доразвиват философските и политически системи. В последните две имат малък принос.

      Изтриване
    4. До Андон 23 декември 2021 г., 16:44 ч.

      Разбира се, че старите гърци също имат принос в развитието на изкуството и науката, но са си присвоили и неща, които са открити от други хора.

      Изтриване
    5. Здравейте,

      В много случаи живота на редовия българин/ка или грък/гъркиня не се различава коренно, НО при цялото ми уважение към всички наши съседи, няма по-крадлива и асимилационна политика от тази на гърците.

      Когато навремето чух един израз, когато се ръкуваш с грък си провери после пръстите.

      В този ред на мисли, те се борят за своята пропаганда , неприятното е , че разни фанариоти и отстъпници защитават чужда теза , не защото е правдива , а защото по течението винаги е по-лесно.

      Павка, махни с ръка и ги остави в небитието тези страхливци, сами се излагат със своето безсилие!

      Поздрави,
      Дзатара

      Изтриване
    6. До Анонимен24 декември 2021 г., 8:25 ч.

      Да, с тези хора е безмислено да се спори, губене на време е.

      Изтриване
  6. Супер изложение, невероятно добра аргументация! 😊 А ще споделите ли как се казва доцента?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze 22 декември 2021 г., 18:44 ч.

      Провери във Фейсбук, групата Укриваните (забравени) знания 2 :)

      Изтриване
    2. Поздравления. Продължавай.Това, че злословят против тебе, значи, че говориш истината, която е знаем, дори и някой да не съзнават. Колкото повече злобеят, толкова повече пиши за истината навсякъде и няма да могат да ти противодействат.

      Изтриване
    3. До Анонимен 23 декември 2021 г., 20:47 ч.

      Преди време един мой учител каза - Никой не хвърля камък по дърво, което няма плод...За злобата, която е породена от завист и страх няма лечение.

      Изтриване
  7. Г-н Серафимов,весело посрещане на коледните и новогодишните празници.Нека здравето и щастието бъдат спътници във Вашия живот!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 22 декември 2021 г., 18:52 ч.

      Благодаря, светли празници и на Вас!!!

      Изтриване
    2. Чест и почитание!-Дядо Трак.

      Изтриване
    3. До Анонимен 23 декември 2021 г., 17:56 ч.

      Весели празници!!!

      Изтриване
  8. Този доцент и с мен се заяде и даже помощници му се притекоха. По спора не представи факти и доказателства на тезата си ,а държа гаменски тон с квалификации неподобаващи на учен. Най-смешен е с претенции за знания на чужди езици. Боже пази науката от такива

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен22 декември 2021 г., 19:50 ч., знаете ли защо му се притичват на помощ разни некадърници? Страх ги е да не си загубят топлото местенце, а Спаро с неговите постинги им бърка там, където не ги огрява слънцето. Ако не бяха с меки китки да са го разкъсали жив няколко пъти, ще им се, но те стават само за хóра на бледите юноши от Тутракан :) :) :) :) :) :)

      Изтриване
    2. Анонимен22 декември 2021 г., 21:09 ч., ако само знаеш как си треперят за топлото местенце някои, не могат да спят нощеш даже, все Спароток им е в устата. Не не се "интересуват от глупостите му", няколко години не спират да го критикуват, от страх, че ще пусне пак нещо, което ги изобличава като пълни некадърници и хрантутници на гърба на народа. Един от най-фанатизираните врагове на Спароток е толкова некадърен, че жена му го е издържала докато той се е правил на студент на стари години :) Ей такива хрантутници, неспособни на мъжка работа - това са враговете на Спароток :)

      Изтриване
  9. Г-н Серафимов, отново голямо благодаря за поредната статия. Били било нахално да предложа тема за бъдеща статия-: Унищожената археология в Пловдив и България.Тя е унищожена, благодарение на безродниите и недоучили казионни палячовци,правещи кариера с цитатничество на езикови неграмотници като Василчо Златарски, Петърчо Мутафчиев, Петраки Ников.Днес епистоларните им олигофрении се копи- пействат от медиависти с изкони български фамилии като Гюзелев, Каймакамова, Чобанов.Небет тепе в родния ни град бе превърнат в клоака от дебилите на РАМ Пловдив.Колко ценни обекти бяха унищожени с лицемерното съгласие на казионните.И днес камари епиграфски паметници са захвърлени по улиците на Пловдив.Справка- Ирини се превежда от многознайковците като Ейрене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown22 декември 2021 г., 20:41 ч.

      Темата за унищожените археологически обекти и артефакти е твърде важна, за да се заеме само един човек с нея. Нужен е екип за това начинание.

      Изтриване
  10. Дори не заслужава подобно внимание този, както многократно се убедихме, неук и посредствен доцент! След всичките му изказвания вече може да сме убедени, че набеждаването му за учен от нисък калибър, най-вероятно е било извършено по поръчка и изключителна необходимост! Но преди всичко останало, този човек демонстрира твърде ниско възпитание, национален нихилизъм и тъжната липса на себеуважение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 22 декември 2021 г., 22:53 ч.

      За жалост съм съгласен с констатацията Ви. Въпросният господин демонстрира твърде ниско възпитание, национален нихилизъм и тъжната липса на себеуважение.

      Да не го мислим, не възнамерявам да споря с него в бъдеще, загуба на време е.

      Изтриване
  11. Здравейте!
    Че някой от преподаващите поддържат грешна ( неправилно изкривена инфирмация) защото подръжници или им е заплатено от други държави, не само Гърция защитава историята си с неверни факти, но Сърбия го прави към нас България, за да унищожи нашите претенции към западните ни покрайнини в сърбия , а също така и за Македония!
    Благодаря за изследвания материал. България със собствената си история е трън в очите на много държави.
    Весели празници на всички.

    ОтговорИзтриване
  12. Всичко хубаво, но защо не пусна есето във Фейсбук, в групата Укриваните (забравени) знания 2? Петър Балабанов те провокира там, в тази група той те демонизира, нека има директен отговор. Есето ти е много издържано, тонът е културен и не виждам защо не искаш да го публикуваш като директен отговор на г-н доцента.
    Станимир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Станимире, аз имам принцип ако групата е моя, то и правилата са мои. Админите на Укриваните (забравени) знания 2 са в пълното си право да ме цензурират и същевременно да лансират Балабанов.

      На харизан кон зъбите не се гледат :)

      Изтриване
    2. Админите на Укриваните (забравени) знания 2 са нагаждачи, като се появи дядото от НБУ, му се мете пътеката, но пък така губят интелигентните хора. Постът ти на твоята собствена страница има над 1000 лайка, а поста на дядото от НБУ има само 49. Ако смятам добре в блога ти твоя пост има близо 8000 прочита, ти печелиш - те губят.

      Изтриване
    3. До Анонимен23 декември 2021 г., 19:29 ч.

      Не мога да се съглася с това определение за админите на въпросната група. Тя си е тяхна и единствено само те имат правото да определят какви са правилата.

      По принцип аз не губя нищо, есето вече има наистина над 8000 прочита тук в блога, а за един ден това е много.

      Важното е информацията да стигне до българския читател, нека хората да знаят истината за корените си.

      Изтриване
  13. Залмоксис е сериозна тема,

    в "Кратка енциклопедия тракийска древност", 1993 г, която препоръчвам на всички, които се интересуват по-сериозно от тези въпроси, за Залмоксис има 4 страници, което е много. Ето и информация от един добър сайт който съществува по темите за траките - https://www.thracians.net/religion-bg-bg/57-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5/310-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%81-zalmoxis
    Сега стигаме до Страбон, който разказва много интересни неща, в глава 7 от своята География. Всъщност бих се пошегувал, че на тази глава седма се крепи половината наука "Тракология"... Ха-ха-ха, смея се на собствената си шега.
    http://ancientrome.ru/antlitr/t.htm?a=1260070000#3-1 - тук на руски.
    Планината, където живял Залмоксис се търси в днешна Румъния, в Карпатите. Името на Залмоксис или Замолксис, се тълкува като "Замлъкнал", този, който е спрял да говори, както е според легендата. Това го казва още преди век и половина Александър Чертков, в неговата забележителна книга "Траките а север от Дунав" -
    Епитетът Гебелейзис, се тълкува като "гибел" или "погинал" и т.н., но това не мога да кажа кой първи го предполага. Същият Ал. Чертков пише че "мизи ктисти" е всъщност "мъже чисти", т.е. тези които се въздържали от ядене на месо и не се женили. Това още преди сто и петдесет години, но за съжаление българската история и тракология тръгва в друга посока...

    Поздрави -

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Андрей!

      Страбон е преведен доста добре и на български от Валери Русинов. https://antichniavtori.wordpress.com/sgcontents/

      Колкото до планината Когайон, Кагайон, един румънец беше намерил дори тракийска дума КАГА със значение свещен. Може да излезе, че титлата каган принадлежи на северните траки и на скитите, които са я дали на тюрките по време на миграциите си в посока изток.

      Поздрави!

      Изтриване
  14. Още веднъж доказателство, че антибългарската кампания се води основно от български продажници, получили незаслужено дипломи, титли, звания и подлрепата на антибългарските заговорници. Кампанията срещу българите е започнала далеч назад във времето. В днешно време най ясно си личи, че външни сили (така наречените Велики сили) стоят зад македонските политици. Началото на кампанията е още преди Руско турската война, с Райхщадското тайно споразумение.
    Уикипедия > Райхщадско споразумение >" Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“
    Пак там: "Райхщадското споразумение е продължено с Будапещенската тайна конвенция между Русия и Австро-Унгария, както и с Лондонското споразумение между Русия и Великобритания от 30 май 1878 г"
    Лондонското споразумение за промяна на Санстефанския договор от 18/30 май 1878 г. има допълнения като:
    "На юг България ще бъде разграничена така, че да няма излаз на Егейско море."
    Във връзка с тази конспиративна кампания, по късно, при всеки удобен случай от България са орязвани територии в полза на Гърция, Турция и Сърбия. Тези рестрикции продължават да се прилагат и до днес. Понеже вече орязване на територии не е най популярния начин, посегнаха и на историята ни, а нация без история е като човек бе самоличност.
    "Историята е биографията на нацията; паметта, която създава и поддържа народния дух, "...история има, и става народ..." - обявява Паисий. Затова тези, които искат да посегнат на народа, посягат на неговата история." ("Големият заговор срещу българите" - Христо Маджаров)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен23 декември 2021 г., 12:45 ч.

      Решението на англичаните, вероятно под давление на Дизраели, да бъде откъсната България от Беломорието е стратегическо. Една силна икономически България, сипматизираща на Русия е сериозен проблем за амбициите на Британската империя за разширяване на зоната на влияние в Черно море.

      Това е причината Босфора и Дарданелите да останат в ръцете на държави, които Британия контролира и са приятелски настроени спрямо нея. Политическите интереси са оказали силно влияние на вижданията на историците.

      Изтриване
    2. Може и да греша, но според мен не е толкова съществено кой точно е предизвикал обрат в представата за съществуването на развито общество на Балканите, много преди това да се случи в останалата част на древния свят. Дали това е Дезирели или който и да било, все едно. Факт е, че има съгласие на Балканите да не се допуска голяма и силна държава. Точно това е в основата на България да бъде отрязан достъпа до Егейско море. В противен случай тя ще има много голяма възможност за икономически просперитет, собствена политика и възможност за защита на позиции. Има мнения, че първпоначално са имали предвид Сърбия, защото тя я е имала автономност от Османската империя, но едва в края става ясно, че българския етнос е доминиращ и просто няма как да бъде заобиколен. Ако имаше и най малка възможност тя нямаше да бъде пропусната и може би днес щяхме да говорим по съвсем друга тема. Основното е било да не се допусне образуването на вллиятелна държава на Балканите и тази максима е валидна и днес. Неазависимо как ще се нарича. Свидетели сме как и днес Блканите продължават да бъдат раздробявани на все по малки държавици и доколкото е възможно да бъдат "врагове" помежду си. Типичен пример са Македония и Косово. В общ план нищо не се е променило съществено. Очертава се, че никой, освен нас няма интерес истината да излезе на "бял свят", а ако сега ние не го направим, едва ли ще има друг шанс.

      Изтриване
  15. Съжелявам, че се включвам отново и за това което ще кажа, но докато търсих една тема, се убедих колко много вреда нанесе Кирил Милчев през последните години в интернет пространството. Този човек, чието "творчество" следя повече от десет години, трябва да бъде заставен да изтрие всичко, което е писал по поръчка и срещу заплащане по темите свързани с българската история. И не само той, всички, които са правили това, да бъдат принудени да направят същото.
    За да бъда ясно разбран - казвам да изтрие всичко, писано срещу заплащане и по поръчка, а не това писано по лични убеждения и според лична вяра. Обаче то, което е писанано по лични убеждения, е много малка част, от това, с което К. Милчев оповръща интернет пространството през десетилетието. Такива хора наистина заслужават наказание, за своите дела, защото работиха срещу интересите на страната срещу заплащане. Ако е било от добра воля и убеденост - простено да им е. Но не е. Казвам го с убеденост, защото следя творчеството, по-точно тролчеството, на Милчев отблизо.
    Когато разбра например колко ценна е книгата (книгите) на Ал. Чертков за българската история, К. Милчев се напъна зверски и из-сра тезата, че Чертков бил измислил незнам какво си за малобройността на българите и т.н. Заля с този буламач сума ти сайтове и форуми. Не стига това, ами преведи есето си и на английски! Ако е направил всичко това от пламенна убеденост - евалла и хвала! Да му дадем медал, предлагам. Ама ако го е направил, защото е прокарвал чужди интереси и е искал да навреди на България, предлагам да направил нещо друго... Съвсем сериозно, иначе никога няма да излезем от батака.
    Ето и книгата "Тракийските племена отвъд Дунава" - на български - https://dbooks.bg/trakiiskite-plemena-otvad-dunav-aleksandar-chertkov-cena
    И на руски, в оригинал - https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File%3A%D0%A7%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2_%D0%90.%D0%94._-_%D0%9E%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BA_%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D1%88%D0%B5%D0%B9_%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD._%D0%93%D0%BB._2.djvu&page=5

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Андрей!

      Милчев наистина направи много поразии, но и много хора го разбраха какво струва. Преди време един наш колега блогър сподели, че Милчев се хвалил, че е спонсориран от чужди фондации и организации. Това по принцип не е нещо престъпно, но няма да е лошо да се провери кои са тези фондации и каква е целта им.

      Аз се стремя да страня от Милчев, не ми се губи време с индивиди като него.

      Изтриване
  16. На вниманието на Блогът на д-р Иванов23 декември 2021 г., 14:38 ч.
    Той Милчев трябва да бъде подведен под отговорност и за друго, имам предвид неговото активно участие във възродителния процес през 80 години . Познавам български турци, които не са забравили за неговата дейност и са готови да свидетелстват в съда. Нали тоталитарния режим беше обявен за престъпен в Държавен вестник, ами то тоталитарния режим причини възродителния процес и всички, които са участвали активно трябва да понесат отговорност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. AMИ ДА ПОНЕСАТ ОТГОВОРНОСТ И ТУРЦИТЕ И ГЪРЦИТЕ, КОИТО СА ПРАВИЛИ СЪЩОТО ЗА БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ 30-ТЕ ГГ. НА МИНАЛИЯ ВЕК.... В ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ НЕ МОГАТ ДА ПРИТЕЖАВАТ ЗЕМИ ХОРА , КОИТО НЕ СА СЪС СЪОТВЕТНО ТУРСКИ ИЛИ ГРЪЦКИ ИМЕНА..... ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ИМА СПОГОДБА, СКЛЮЧЕНА ПРЕЗ 30-ТЕ ГГ НА МИН.ВЕК ТОЧНО ЗАТОВА... И ТОВА Е ПРИЛОЖЕНО В СЪСЕДНИТЕ НИ СТРАНИ, А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ГО ПРИЛОЖИХМЕ ЕДВА ПРЕЗ 80-ТЕ ГГ....

      Изтриване
    2. Мда, защо да не понесат отговорност турците и гърците са извършеното спрямо българите в миналото? Резонен въпрос, но нека ние да дадем пример с това, че подвеждаме под отговорност служителите на тоталитарната власт, които са участвали във възродителния процес. Нека се направи едно разследване на всеки, който е имал чин от старшина нагоре, тези хора са имали власт и може да са злоупотребявали с нея от желание да угодят на началниците си и да напреднат в кариерата. МОЕТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ Е - РАЗСЛЕДВАНЕ ДО ДУПКА!

      Изтриване
    3. До Анонимен 23 декември 2021 г., 17:36 ч.

      Няма нищо лошо, ако се потърси отговорност на служителите на тоталитарата власт, които са замесени в насилие над български граждани през 80-те години на ХХ в.

      Изтриване
  17. Апостол Павел - който е може би един от най-образованите хора на времето си, въпреки, че по всякакъв начин избягва да парадира с това - пише на коринтските гърци - християни, че предците им са сред евреите при изхода от Египет:
    Първо писмо до Коринтяни, 10-1
    "Сега братя, не искам да бъдете невежи и да не знаете, че бащите ни всички са били под облака, и всички са минали през морето...

    ОтговорИзтриване
  18. Г-н Серафомов ваш почитател съм и ви подкрепям.За Залмоксис може да се каже още много,старайте се повече.Успех чакаме нова тема с удоволствие...поздрави от четвърти революционен окрък

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен24 декември 2021 г., 0:56 ч., ами вземете та се постарайте и вие де, не само акъл да давате и нищо да не правите.

      Изтриване
  19. Г-н Серафимов,
    според мен расизма не е това голямо зло за което всички го възприемат. Даже според мен, а и според някои изследователи това е признак за здраво общество където пропорцията позитивен и негативен етноцентризъм е като маркер за здравето на една група и от там дали тя е в разпад или във възход.

    Вижте робството си е негатив, не толкова от морална човешка гледна точка а именно от деградиращия ефект за обществото което наема роби. Американските лидери от робския период в Америка многократно и публично декларират ,че импортирането и използването на роби ще доведе до деградиране на културата и разделение в обществото, нещо което виждаме и днес.

    Но изказването ви "Величието не се крие в красотата на сградите или в събраното богатство...", е нещо което и аз съм много съгласен с него. Много често се прехласваме по постиженията на богати държави или пък предиоди в България обозначени с грандиозни строежи. Големи сгради, мраморни подове и тн. Но според мен маркера за успеха на една цивилизация са именно хората и техните идеали и ценности които остават след строежите. Народите, макар и беди но с добри идеали, ценности и морал са тези които оцеляват а другите изчезват. Мисля древните гърци(в предвид предишната ви статия) са типичен пример за това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Никола 26 декември 2021 г., 9:19 ч.

      Отностно расизма - дефинициите на различните хора са различни. Да държиш на своето, да почиташ своята култура и език не е расизъм, но да обявиш други хора за по-ниско стоящи, да ги третираш като бездушни предмети - това според мен е расизъм.

      Изтриване
    2. г-н Серафимов,
      До колкото знам, самата дефиниция на расизма е да дискриминираш по раса. Да дискриминираш между А и Б, ако не се лъжа, означава да правиш разлика между А и Б. Съответно расизма няма нищо общо с това да поставяш едните над другите.

      Това за което говорите е идеята за "превъзходството" на един човек спрямо друг, една група спрямо друга. Но дори и това не е изконно негативен възглед. Понеже има хора които превъзхождат другите, това е факт. За някои много интелигентен човек, мисловната дейност на масата от хората сигурно му се струва като тази на някое животно, просто защото той/тя ги превъзхожда. От там и тази или онази група може да превъзхожда в едно или друго качество някоя друга група. Примерно източно азиатците са доста по-дисциплинирани от европейците. Също идеята за превъзходството не предполага и омраза към по-низшия. Човек превъзхожда кучето но повече са хората които обичат кучетата, от колкото онези които крайно ги мразят.

      Съответно не мисля расизма нито виждането за превъзходство като възгледи които са изконно зли и негативни. Бих казал ,че те са като всеки инструмент и откритие. Може да се ползват за добро или за лошо.

      Но предполагам сте прав, когато това превъзходство е до ниво до където третираш по-низшия като бездушен предмет тогава можем да говорим, че това е лошо. Но мисля когато третираш по-низшия като живо същество с неговите нужди и желания, мисля идеята за расизма и превъзходството всъщност е позитив. Примерно едно дете е по-низше спрямо възрастния в интелектуално и на физическо развитие. Ако го третираш като бездушен предмет е лошо, но ако го третираш като възрастен също е лошо.

      Изтриване
    3. " Никола26 декември 2021 г., 17:17 ч.
      г-н Серафимов,
      До колкото знам, самата дефиниция на расизма е да дискриминираш по раса...
      ... Съответно расизма няма нищо общо с това да поставяш едните над другите."

      Тук нещо ми се струва, че се получава противоречие. Какво е да дискриминираш ако не е да поставяш различни раси на различно ниво на развитие и да определяш кой да доминира. Ако разгледаме например хитлеристката расова дискриминация, а и не само нея, по низшите дори нямят право на живот, защото вредят на "по развитите". Робовладелците са разполагали с робите като с животни, включително и с живота им, но са ги ползвали предимно като физическа сила. Расистите директно определят кой има право на живот и кой не.

      Изтриване
    4. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    5. Анонимен26 декември 2021 г., 22:43 ч.

      Аз не виждам противоречие, то е само във вашите разбирания. "да поставяш различни раси на различно ниво на развитие" е вашето твърдение което казвате че е невярно. Ако расите не бяха различни нямаше да има въобще категорията "раса". А различните раси имат различено ниво на развитие от там различни ценности и идеали. Това не само се доказва с наблюдаваната от нас реалност. Примерно някои африкански племена им е трудно да разберат концепцията за "бъдеще", като до това заключение стигат лингвисти които откриват ,че езика на тези африкански племена нямат думи за действие в бъдеще. Също днес генетиката показва ,че расите се различават не само като интелект но и по други маркери като така нареченото "отложено задоволяване". Това кой ще доминира реално далеч не се определя от развитието на расите, понеже историята бъка от примери където народи и раси с далеч по-ниско ниво на развитие могат да се окажат доминиращи над народи и раси с много по-високо ниво на развитие.

      Що се отнася до "Хитлериската" расова дискриминация ,тя далеч не е такава каквато са ви научили да мислите че е. Никъде в идеологията не се говори ,че по-нишите раси нямат право на живот. Единственото нещо за което може да бъдат упрекнати е че са гледали на германския народ като уникална съвкупност от няколко раси, като тази съвкупност ги прави най-способни да са лидери на Европа, както като политически лидери така и като морални лидери. До голяма степен тези хрумки са потвърдени и от успехите на германците от онова време при организацията на обикновения живот на окупираните от германия територии. Дали германците от онова време са били прави не знам. Но определено всеки народ си има недостатъци и позитиви. Примерно за по-южните народи се говори ,че не сме особено дисциплинирани, докато за северните се говори ,че са пък прекалено дисциплинирани. Като за това мисля говори дори и Хипократ, описвайки хората в различните територии като имащи различни характери. Съответно лъжа ли е ,че има народи и раси които за дадени занимания са по-добри от другите? Отговорът е кратък и ясен -"Не".

      За робите също не сте особено запознат. Същите хора които открито и в писма ще кажат ,че чернокожите не спадат към категорията "човеци", ще са тези които в Англия и Америка ще премахнат тяхното "робство". В американската конституция се говори ,че Америка е държава за всеки свободен човек. Само ,че по времето когато се е писала конституцията, под думата "човек" се е разбирало предимно европееца а всички останали раси са били смятани за малко или повече по-близки до животните. Но в същото време робите в Америка далеч не са били третирани като животни. Имали са храна, дрехи , обучение и грижи за тяхното здраве, всичко поето като разноски от техния робовладелец. Като някои робовладелци третират робите си като част от тяхното семейство. Тоест робите в Америка са живеели в пъти по-добре от свободните африканци(преди да са заловени и продадени от други африканци) в Африка. Много хора си изграждат представа за ерата на робството от холивудските филми, само че нещата далеч не са така както ги изобразяват. Малтретирането на робите е било голяма рядкост. Белия американец е бил доста набожен(или поне обществото) и на малтретирането на робите не се е глeдало с добро око... от чисто християнски морал. Някой го беше представил така "Робите са били като фермерските машини днес, съответно повечето робовладелци са се стараели да подържат техниката си в идеално състояние". А линчуванията са били главно заради престъпления(предимно от освободени роби)...а не за кефа на белите робовладелци да убият някой негър. Като според статистиката има повече линчувани бели от колкото чернокожи престъпници. Което е нормално понеже по онова време чернокожата популация на Америка е била мисля някъде между 2-5%(нещо за което да се замисли човек, щом 2-5% са отговорни за близо 50% от престъпленията заслужили линчуване).

      Изтриване
    6. Георги Кушеков28 декември 2021 г. в 17:47

      Само искам да допълня, че оригиналният цвят на кожата на днешните хора(хомо сапиенс) е черният, тъй като произхожда от Африка. Бялата кожа и правата коса наследяваме от неандерталците след кръстосване. Това се доказва и от находката на череп в днешен Израел, която е на 56000 години и е кръстоска между сапиенс и неандерталец. А според генетиката кръстоската между различни видове хора е напълно възможно. Условието важи за всички примати-ако в последните 2 млн години са имали общ предшественик, то е възможно кръстосването между тези видове. Това с Неандерталеца го изпълняваме. Тъй като той еволюира в Европа от Хайделберг скрия човек в условията на адски студ през Ледената епоха,кожата му става светла и косата му се изправя, за да го предпазват от студа. Това е естествен подбор. Или по-ясно казано:Ако една черта е полезна за вас вие очаквате правилните мутации. Гените, контролиращи производстото на кератин в кожата също наследяваме от Неандерталеца. Така че всички хора, с изключение на коренните африканци днес по света сме наследили светлата кожа от тези древни хора, изчезнали преди около 24500 години и всеки от нас носи между 1-3% неандерталски гени.

      Изтриване
    7. Господин Кушеков, неандерталците също спадат към homo sapiens :)

      Изтриване
    8. Георги Кушеков28 декември 2021 г. в 21:36

      Разбира се, че говоря за хомо сапиенс сапиенс-то се подразбира.

      Изтриване
    9. "Георги Кушеков28 декември 2021 г., 17:47 ч.
      Само искам да допълня, че оригиналният цвят на кожата на днешните хора(хомо сапиенс) е черният, тъй като произхожда от Африка..."

      Искам само да добавя, че малко Ви е остаряла информацията...

      "Международен екип от учени доказва, че най-древният предтеча на човека е живял преди 7,2 милиона години на Балканския полуостров."

      https://www.nationalgeographic.bg/a/balkanskiyat-predteca-na-coveka

      Изтриване
    10. Георги Кушеков28 декември 2021 г., 17:47 ч.

      Твърдението за произхода на всички хора от чернокожите мисля е една теория пробутвана през последните десетилетия с цел да се подкопае всякакво разделение на принципа раса, с цел смесването на всички раси.
      От гледна точка на генетиката, до колкото ми е ясно генетичните маркери при чернокожите африканци не се срещат при европейците и при източно азиаците. Което може да означава ,че нямаме общ пра-родител. При условие ,че според изследванията само на балканите всички маркери(които не се срещат при африканците) са си тук поне от 13 хил. години както твърдеше г-н Серафимов, можем да кажем ,че днешните европейци са доста различни от чернокожите африканци или ациатците.
      А наскоро чух ,че генетиците са открили ,че макар и с идентичен цвят на кожата, гените отговарящи за пигментацията на кожата е различна при различните раси. Тоест гените отговорни за светлия цвят при европейците са различни от тези при източно азиатците. Тоест не става въпрос само за липса на мелатонин при расите и народите живеещи по на север.
      А що се отнася до хомо сапиенс и тем подобни, хубаво е че се споменава ама нека не забравяме, че това все още е теория, понеже има голяма дупка(или липсващото звено) в откритията на тази теория които пречат на всеки научно мислещ човек да я приеме за напълно вярна.

      Изтриване
  20. Много добро есе, позволете ми да Ви поздравя г-н Серафимов, наистина сте създал нещо ценно. Не зная преди Вас някой да е комбинирал изказването на Херодот. с данните от платоновия Хармид, но и с йордановата Гетика. Можели сте да добавите малко и от Порфирий, който дава обяснение на името Залмоксис, но избора на данни за защита на тезата ви остава ваш. Не ползвам Фейсбук и не мога да проследя дискусията Ви с доцента, ако изобщо се е стигнало до дискусия, но Ви желая успех за бъдещите Ви трудове. Николай Танев Танев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Танев, съгласен съм, че Порфирий е интересен извор, но късен, а и дава информация за името на Залмоксис, не за характера на неговото учение.

      Изтриване
  21. Г-н Серафимов,
    Честито Рождество Христово! Желая Ви здраве, весело посрещане на Новата 2022 година и нови успехи в попрището, с което сте се захванал.
    Поздравявам със светлите празници и всички любознателни, интересуващи се от нашата история, читатели на този блог. Бъдете здрави!

    Искам да вметна, че гърците са ни ясни, че присвояват чужда история. Но никой по света не ги обвинява в шовинизъм и кражба на история, докато по нас плюят и ни обвиняват, че сме националисти и пречка по пътя на РС Македония към ЕС. В целия свят е насадено, че Гърция (пропуска се често "древна") е люлката на съвременната цивилизация. Ето днес гледах филм по канал History за Шлиман. През цялото време се говореше, че Омир е грък, че войната с Илион се е водила от гърците. Илион бил малко царство, влизащо в Хетската империя, а микенците и другите им съюзници са гърци. Когато се говореше на кого принадлежи "Златното съкровище на Приам", турците го искали, защото е открито на тяхна територия, гърците, защото то е част от тяхната история, Германия, защото Шлиман го дарил на Германия, а Русия, защото било взето по силата на военните репарации. Сега се съхранява в музея "Пушкин" в Москва.

    Ето, това е настоящата истина в световните исторически среди, на които се опират и нашите казионни учени. Те просто не смеят да застанат срещу статуквото. Според мен, защото не са достатъчно убедени и не умеят да представят доказателства.

    Още веднъж, весели празници!
    АКК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Андон 26 декември 2021 г., 20:09 ч.

      Благодаря! Светли Празници!

      Изтриване
    2. Андон26 декември 2021 г., 20:09 ч.

      Най-грозната работа е ,че повечето историци знаят че древните гърци далеч не са това което се представя в поп културата за тях. Не отдавна слушах една поредица подкасти за античната история на европа. Там Александър Македонски беше описан като грък. Когато в коментарите оспорих това тяхно твърдение въпросните историци казаха "да разбира се той не е грък но е бил образован като такъв". Това кой как е образован и какъв е не мисля ,че е едно и също. Веднъж споделяйки с г-н Серафимов едно изследване за генетичните маркери на пред гръцкото население и заключението за техния интелект, във видеото тази популация от "гърци преди гърците" беше описана като прото гърци. При което г-н Серафимов коментира ,че всички историци третират пред гръцкото население като някакви гърци преди гърците, но всички знаят че става дума за други народи.
      Същото е и с идеята за Византия. Всички историци с които съм обсъждал темата знаят ,че Византия няма. Че Византия е термин целящ да избегне заблуждението ,че Римската империя империя от преди Христа продължава да съществува в ИРИ. Само ,че този термин така се е наложил ,че масата от хората(включително и аз) си мислят че наистина е имало империя Византия и народ византийци.

      Та не е нито грях нито е срамно да имаш погрешна представа за историята ако наистина не знаеш каква е истината. Но е повече от грах и срам, да знаеш че това което казваш не е вярно и въпреки всичко пак да го пропагандираш.

      Изтриване
    3. За много години на всички сънародници!

      Първо бих казал, че няма как данайците да са люлка на цивилизацията по простата причина, че когато е имало люлки и цивилизациИ - данайците са чукали камъни в Египет и са се кланили на белите си господари - богове.

      Ясно е и друго, че лелегите пред-гръцко население са били тясно свързани с трако-пеласгийците, основали са Кария и Спарта. В град Милета 15 века преди Исуса (Христа е грешно от данайското за ЗЛАТО) се срещат плочици от линеар А, после и Б. Основно име за цариците им и може би свещенно за тях, е АртеМизия. Меоните пък са роднини на пеони и мизийци, а самите мирмидони са наричани българи (мизийци), пеони. Мирмидони и меони са воювали пък срещу Троя. Цар на Мизия пък е бил Телеф, син на Перкулес (Херкулес) фригийски, а от Телеф тръгват пергамските царе, които пичитали неистово Пер(к)ун (Зевс). Пергами и Пер(к)ун, какво съвпадение нали? Перкулес, Пер(к)ун и пер(к)амци), син Телеф от пераклидите (хераклидите), които са почитани от Александър Велики и смятани от него за негова кръв. Аталидите и Атлантите са данайска мошенгия от Атиадите (бащите на Меония), а ГигантоМахия-та е всъщност битката на тракийските богове.

      Та... това цялото нещо е открадното от данайците, които никога не са използвали линеар А и Б, който е бил труден за произношение и са използвали преработената лидийска азбука (хетски клинопис - лувийски (финикийски). Затова в тракийски надписи се среща линеар А и Б, също лидийски и фригийски, които азбуки са идентични. Като глаголица и кирилица!

      Къде ги тези гърци?

      Време е всички тракийски богове да бъдат прикачени в българското родословно дърво! Те са си наши по кръв! Кой чакаме още, а не сме създали такова? 55 процента балканска кръв и 25 процента анатолийска, и гордо носим кръвта на онези - създали, земеделските сечива и инструменти, копия, мечове, секири, лъкове, колесници, брони, шлемове, монети, календари, златни маски, златни венци, златни жезъли (тирс), могили, божества и азбуки. Опитомили коня и станало тяхно свещено животно. Разбира се, че Каган е изведено Кана (Конака), а оттам Юнака. Кана пък е главата на кон с ушите като дръжки.

      За едно е прав онзи доцент - хвърчи-лъже! Данайците не са познавали, нито Залмоксис, нито орфизма, нито загризма, нито богове, нито нищо. След това са станали тяхна придобивка, като ги откраднали най-нагло от дедитени и са им дали данайски имена и звучение.

      Едно време африканските цигани са превзели траките, както днес ни превземат индийските цигани. Какво се учудвате толкова? Не съм расист, но не обичам нагли пиявици живеещи на гърба на другите. Затова не се учудвайте, че всички балканци наричат гърчолята - цигани. Тези същите цигани имат държавност от няма и 200 години. Измислили са бордеите (виж ул. Филис - Атина)! Оттам и сиФилис (целувка)! Измислили са кражбите - катаревус! Измислили са демоКрация-та (демографска карта за роби)! Измислили са продажбата на деца (виж нашите цигани продават деца на баш циганите-данайци)! Сега са измислили яйцеклетките - донорството срещу 1000 евра! Крадат всичко българско и го педставят за тяхно, дори киселото мляко с Лактобацилус булгарикус. 😆

      Докато има ДС агенти в милата ни страна, ще има палячовци с титли, продажни политици и всичко родно ще е с главата надолу!

      Поздрави!
      Време е да се събудим!

      Езоп е бил 100% тракиец (българин), роб за данайците!

      Изтриване
  22. Поздрав за добре обоснованата макар и не изчерпателно статия, темата разбира се е голяма. Добре изложена с логическа връзка, една от малкото ви такива. Поздрав и за това, че този път не сте намесил името българи безразборно и спекулативно по традиция с въображаема наследственост от древността през античността до днес, но е добре да се спомене, че знахарството у нас със сигурност има антични и по конкретно тракийски корени.
    Както съм казал у преди, вие сте един от най-добрите изследователи на тракийската история и добре я популяризирате, уви с българскат антична история и корени според мен не се справяте. Помислете дали си струва да се опитвате да носите две дини под една мишница.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господин Славчев,

      Аз лично виждам само една диня и се отнасям с особено подозрение към индивиди, които се опитват да я представят като две.

      Има, разбира се, уважителни и извинителни причини като разногледство, шизофрения или обикновено пиянство и в такъв случай моето подозрение към вас се обръща в искрено съжаление.

      Поздрави,
      Ивайло

      Изтриване
    2. Драги ни господине, нашият будител Павел Серафимов нищо не изкривява за античността и средновековието. Не ми е ясно от коя дупка изпълзяхте, но първо трябва да четете, а после да правите заключения за българи (траки)! Не Павел е писал, че мирмидоните са българи, но освен мирми (сменено от мравки), те са и пеони. Не Павел е писал, че българите са мизийци - 1000 години. Не Павел е нарисувал карта през 380-а година с... Мизия, също и Вулгария. Не Павел е писал през 354-а година, че Зиези (Зис - Зевс) е предводител на българите, съвпадение с това как Зевс (Перкун) създал от мирми (мравки) най-добрите войни, сиреч българите на Акила (Кила - Кол - Греда), най долната част на кораб, която част има митология с петата на Акил (линеар Б). Моряците през античността, да не забравяме! Ахи-лаус (Скърбящ Народ) - няма! Това е данайско нагаждане, което се оказало през вековете - несъстоятелно. Точно така са хванати данайците, че Акил не е данаец! Вие гръцки знаете ли господине? А знаете ли, че гръцкия език е пълен с български думи, които нямат обяснение на данайски? Ама... Вие, защо не коментирате летописците, а сте тръгнал да ми давате сравнение с две дини под мишницата, и как за Вас една камара древни летописци са Пунта Мара и Павел ни заблуждавал със сладки приказки? И... да, не 2, а 3 дини мога да нося под мишницата, стига да искам! И... да, ние българите сме 100% тракийци, тоест правилното е арийци от стара Ария (Тракия), и сме потомци на една много древна култура, който род започва хилядолетия преди данайците със знак роду от Бога - ıΥı (Βιγι - Всевиждащият).

      И нещо друго!
      Какво мислите, че е правил Атила (Атина), тАти-то в Кон-стан-ти-нопол, че да търси мечът на Ари (Ария - Арес), най-мразеният тракийски Бог в Еллада? За него никой не пише, че е пришълец, а това значи, че е търсил нещо изКОНно роду!

      Античност ли? Много преди нея сме, а ДНК-то ни го доказва. Нещо, което не се наследява през 7 век с буламач от народи, а е заложено хилядолетия преди това и тази кръв е пазена като очите, за което свидетелства и османското робство. Пет века не можаха да ни разредят кръвта, още 555 няма да могат, защото кръвта вода не става.

      Четете господине и не обвинявайте тези, които изкарват неудобните крити факти за родословното ни тракийско дърво.

      За протокола: на гръцки ТАТИ е ПАТЕРА! Откъде ли се е появило това ТАТИ по целия свят?

      Излиза, че ние българите (тракийците) или сме си нагаждали зверски езикът към околния свят, или е било точно обратното, а трети вариант - няма! Явно с фолклора и традициИте ни е било същото, но те са трудни за копирани - драги господине...

      И още много важно нещо за генетиката, която доказва, че върлините (ВИСОКИТЕ) древни българи са се развивали с хилядолетия от чиста неразредена кръв. И не антични, а сме си пра-исторически (пра-сторини)! А оттам се появяват в нашите български руни - рибки, рога, снежинки, панделки, змии, човечета и прочее земе-заобикалящи под звездите - същества.

      Жив и здрав!

      Изтриване
  23. Georgi Slaveev28 декември 2021 г., 9:44 ч., моля ви да ни отворите за "българскатa антична история и корени", какво да разбираме - къде са живели античните българи ?

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен28 декември 2021 г., 20:54 ч доста неподготвено изисквате информация наготово! Явно сте много зает и сте пропуснал да разберете, че това е проблемна тема, заради липсата на изчерпателна и категорична информация, но от написаното от античните автори, може да се заключи със сигурност, че не са били траки, другото ще го оставя на фантазията ви или желанието да се ровите из дебелите книги и нови разкрития за българите от казионните учени! Улесних ви, като ви казах, че траките не са в списъка на заподозрените, остават още малко над 1000 кандидати, успех!

    ОтговорИзтриване
  25. До Анонимен 28 декември 2021 г., 20:54 ч.

    Няма да получите аргументиран отговор на въпроса си от този коментиращ, под какъвто и ник да се включи защото той често ползва различни. Може да пише цели фермани само с негови твърдения, но без аргументи защото такива не съществуват. Целта му е само да предизвика отклонения в коментарите и така да се оспами повече темата.

    ОтговорИзтриване
  26. ДО ВСИЧКИ КОМЕНТИРАЩИ

    Преди малко получих съобщение от админа на блога, че има доста провокативни, но и груби коментари. Моля ви, нека не позволяваме на емоциите да надделяват над културния тон!

    ОтговорИзтриване
  27. Нека оставим всеки сам да извърви пътя до истината. Да да не насилваме никого да приема това казано или онова написано.
    Някои хора наистина не могат да разберат връзката между траките, така наречени и българите след Христа. Тези хора разбират древната тракийска история, съгласни са дори че има приемственост и накрая казват, ама това са различни неща... Просто резултат от ипреподаваното в българските училища от много десетилетия.
    Развитие все пак има. Ключовата дума, ключовата фраза още не е казана, но и този момент ще дойде. Ето линк към една история за деца, от четирима автори. В нея вече са намерили място много от нещата върху които Павел е акцентувал през годините.
    Има дори изречение, че траки и българи си приличали по много неща. Ключовата дума още не е казана, но тя зависи и от политическата ситуация и от икономическото самочувствие народа ни и от много неща -
    https://www.academia.edu/44664208/%D0%9C%D0%9E%D0%AF%D0%A2%D0%90_%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF_%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%9A%D0%90_%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%AF_%D0%97%D0%90_%D0%9C%D0%9B%D0%90%D0%94%D0%98_%D0%A7%D0%98%D0%A2%D0%90%D0%A2%D0%95%D0%9B%D0%98

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да не предизвикам някакви негативни реакции ако посоча оригиналния линк, с по пълна информация, от този, който е посочил Блогът на д-р Иванов 30 декември 2021 г., 11:06 ч. Там са и двете помагала, за малки и за по големи, като могат да се четат онлайн или да се изтеглят. Също и информация за екипа от автори, което мисля, че също е доста съществено.

      https://www.moyata.bg

      Изтриване
    2. Андрей, наистина доста са факторите, от които зависи дали истината за корените на народа ни ще излезе, но аз съм позитивно настроен :)

      Весело посрещане на Новата 2022 г. :)

      Изтриване
    3. До Анонимен30 декември 2021 г., 19:09 ч.

      Няма причина за негативни реакции.

      Изтриване
    4. Имам забележка и към картинките на корицата, които са едни и същи от комунизма...
      За сайта няма проблеми. Аз нали съм в академичните среди и чета академия еду, затова оттам е линка...
      Ако не знаете, адемик е човек, който вика - А къде ми е това, а къде ми е онова? А къде ми е книгата, а къде ми е писалката... и т.н. Оттам на тези хора, в края на научната им кариера им викат академици... Ха-ха, така се шегуваме в научните среди.

      Изтриване
    5. Какъв съдържателен коментар! В пълния смисъл на думата „академичен“!

      Изтриване
    6. Анонимен1 януари 2022 г., 9:49 ч., точно такива са нашите ака-демици, какво не му е вярното на коментара? Или ще забраните шегите и който посмее да каже нещо весело - веднага в Белене?

      Изтриване
    7. „Точно такива са нашите ака-демици“

      В това, разбира се, няма нищо лошо. Неудобното е, че техните заплатки са бая по-дебелки от тези на конкурентите им от сатиричния театър „Сълза и смях“. А все пак положителното е, че такива коментари разведряват атмосферата и в блога. Няма значение, че от такива коментари по-скоро ми се приплаква...

      Изтриване
  28. За много години на всички!
    Посрещнахме 7530 година според българския календар и летоброене.
    Вече разбрах още една причина, защо си пожелаваме "за много години".

    Бързам да споделя едно кратко, но много интересно видео качено вчера! А именно:
    БЪЛГАРИТЕ ИМАЛИ МАНАСТИР В АТОН ОЩЕ ПРЕЗ IV век.

    https://youtu.be/B0GeRUYEivc

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Георги Кушеков2 януари 2022 г. в 13:14

      За много години. Този календар хронологически съвпада с Потопа в Черно море, който се смята, че е станал преди около 7560 години плюс минус няколко десетилетия. Това едва ли е съвпадение?

      Изтриване
    2. До Ники Орлов1 януари 2022 г., 21:44 ч.

      Мисля, че лъжите в миналото бяха прекалено много, за да се добавят днес нови. Не зная кой пуска подигравката, че празнуваме 7530 г., но това е крайно безотговорно. Никой никога не е доказавал подобно нещо, това е фантазия, което не подлежи на доказване и ако недай Боже, се стигне до вкореняване на тази фантазия...просто не ми се мисли.

      Да, ние имаме артефакт, на който е начертан календар на около 7000 години. Артефактът е открит през 1984 г., публикации и тълкувания има през 1990 и 2007 г., като Николай Дерменджиев убедително доказа, че календарът от Слатино е около 700 години по-стар от египетския календар.

      Да сте чували за това обаче, не нали? Това, което е научно доказано се укрива, а фантазиите се пускат на конвеир.

      Нека проверяваме по-добре, защото най-страшните врагове са тези, които се представят като приятели, преструват се, че помагат, а реално ни забиват нож в гърба.

      Подчертавам, че хората не са виновни за това, че са излъгани - вината е във безсъвестните индивиди, които се възползат от добродушието на българите.

      Проверете моля Ви информацията от линковете по-долу.
      Н.Дерменджиев, МЕТОДОЛОГИЯ НА АРХЕОАСТРОНОМИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ. АНАЛИЗ НА ОБЕКТИ И НАХОДКИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ

      https://www.astro.bas.bg/sun/biblio/ND_Disertaciq.pdf

      Предложени са две хипотези за календарната система: - таблицата представя един пълен лунен месец, а 12 оцветени в червено полета са месеците на годината, групирани в три сезона; т.е. таблицата представя преход от лунен към слънчев годишен календар (Ст. Чохаджиев). - моделът на пещ е свързан с култа към Богинята- майка в два аспекта - като Майка-земя и майка на човешкия род. Таблицата върху дъното 6 колони с по 10 квадрата са интерпретирани като отразяващи биологичния цикъл на жената и 12 слънчеви месеца, измерени между две последователни пролетни равноденствия (В. Николов)

      http://bulgarianheritage.bulgariana.eu/jspui/handle/pub/378

      Изтриване
    3. Моля за вашите изисквания!!!
      Не съм направил достатъчно добра проверка на информацията, относно българския календар! Надявам се да не се подведат и други хора...

      Все пак явно календарът е на 7000+ години. Нещо, което преди не знаех.

      Изтриване
    4. До Ники Орлов2 януари 2022 г., 22:02 ч.

      Да, календарът от Слатина е на 7000+ години, но точно за него трябва да говорим и да използваме сведенията на Чохаджиев, Николов, Стойчев, Дерменджиев. Тяхната информация е добре регистрирана, а и това са професионалисти.

      Ако някой реши да оспори това, че дедите ни са създали точен календар преди 7000 години, ние можем да представим солидни аргументи, с които да защитим своите твърдения.

      Поздрави!

      Изтриване
    5. Аз нещо се обърках - "лъжа и подигравка е", че празнуваме 7000+ година, но има артефакт с "правилно" разчитане от казионни професионалисти, но не може да се докаже дали са прави, но ако някой го оспори, вие ще го ползвате като неоспоримо доказателство?! Аха, сега ми е ясно!
      Но все пак, наистина празнуваме 7000+ година според българката православна традиция, ако не се лъжа 9530! Но без значение на поредността й, да ви е честита и вдъхновяваща за още ...както си знаете!

      Изтриване
    6. Анонимен3 януари 2022 г., 9:16 ч., ако си се объркал при такова добро обяснение на фактите, не е вината в този, който обяснява а в тебе - объркан си бил още преди да прочетеш думите на човека и няма надежда да се оправиш.

      Изтриване
    7. Календара ни дава още едно много ценно сведение. Ако се замислим сериозно кой първо е имал нужда от точен календар и защо, неминуемо ще стигнем до извода, че това са били онези, които първи са започнали да водят уседнал живот, а това пък е следствие на начина по който си осигуряват прехраната. С други думи, първите които за започнали да обработват земята за да сеят земеделски култури, с цел прехрана. Ловците събирачи или номадите им е все тая кой сезон кога започва и кога завършва, а също дали утре е сряда или петък. Всички решения се взимат в движение и след изгрев слънце, според времето през деня. За всичко се грижи природата, а те се възползват от всяка възможност и по всяко време, когато вече има наличности. Естествено земеделието се заражда не в Скандинавия или Чукотка, а там където природните условия са най подходящи. Едва ли в днешно време ще се намери някой достатъчно информиран и мислещ, който да не се съгласи, че в ония времена това са били Балканите и Мала Азия. Нелепо е хора с претенции за учени, повлияни от политически лични или други интереси, да не проявяват никакво логическо осмисляне на заобикалящата ни действителност и да се опитват да ни убеждават в противното.

      Изтриване
    8. Така става като започваме винаги от вратата за краката или както там беше израза.
      Има византийско или константинополско летоброене, което започва 5508 г преди Христа. Тази дата се казва, от сътворението на света. Използва се в Средновековието това летоброене. Т.е. днес сме 7528 или и 9та, незнам точно от сътворението на света по този православен, византийски календар.

      Андрей К.

      Изтриване
    9. Правилно, и аз това казвам, ама на някои хора тук, като прочетат името мине пускат коментара с истината, доказана от науката, щото науката им бърка...те си знаят къде! В българската календарна традиция има само две засвидетелствани календарни форми - пред християнска, прабългарската "животинска" циклова форма, според която, ако са верни разчитанията, празнуваме Шегор/Сигор Алтом, каквото и да значи това; и христивнска - според която в българската традиция се броят 5508 от Сътворението на Света до Рождество Христово, а не 5505 год. Пренебрегването на първия, прабългарския календар, само доказва колко грешна в постановката, че първите/древните българи са били траки, а изопачаването на втория, християнския, показва, колко невежи люде има!

      Изтриване
    10. До Блогът на д-р Иванов 3 януари 2022 г., 13:40 ч.

      Летоброенето от Сътворението на света е познато в много варианти и просто не виждам по какъв критерии може да се определи кой вариант е най-правилния.

      Не виждам обаче какво общо имаме ние българите с хипотетичната дата на Сътворението на света. От гледна точка на християнството би трябвало да ни интересува коя година е от Рождество Христово насам.

      Изтриване
    11. До Анонимен 3 януари 2022 г., 13:34 ч.

      Няма спор, че календараот Слатино е създаден за нуждите на уседнали земеделци. Те са били запознати и с високосната година, което показва, че са имали добри познания по астрономия. Въпросът обаче е друг - земеделците се интересуват от това кога започва пролетта и кога е време за сеитба. Те не са водили сметка колко години са минали от да речем сътворението на света, възкачването на даден човек на власт и т.н.

      Изтриване
    12. До ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK 3 януари 2022 г., 19:46 ч.

      Лично аз съм убеден, че календара от Слатино също е създаден от българи, но няма конкретни данни и това може да бъде оспорвано до безкрайност. Акцента ми по скоро беше върху един друг календар, така наречения "ДРЕВЕН БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР". Той няма как да се отрече, че е български понеже основанията за него се съдържат в "Именник на българските владетели" и засега няма данни за по точен древен календар в света. От това, което съм изложил в по горния си коментар (Анонимен 3 януари 2022 г., 13:34 ч.), би следвало да се направят изводи за самите древни българи. От къде би трябвало да са произлезли, с какво са се занимавали, какви познания са притежавали, в каква степен са били цивилизовани за времето си и ред други. Информираните едва ли е нужно да ги убеждаваме, но как биха реагирали на тези аргументи "учени", които с "научния си капацитет" така и не успяха да стигнат до някакви единни и що-годе смислени отговори за произхода ни?

      Изтриване
    13. „Би трябвало“, но има и такива, които само минават за българи, а е казано, че не може да служиш и на Бога, и на мамона.

      Изтриване
    14. До Анонимен 3 януари 2022 г., 21:19 ч.

      Няма абсолютно никакво доказателство, че така наречения прабългарски календар, съдържащ думи като шегор, вечем, дилом и др. е създаден от българи.

      Да ползваш даден календар за определен период от време и да си създател на този календар са две напълно различни неща.

      Изтриване
    15. Всъщност грешите, защото няма данни, че не е създаден от българите, с и Чаталарският надпис казва "по български и по гръцки". И понеже знаем, че "по гръцки" не е като "по римски", т.е. за т.нар. Византийска империя е създаден различен календар, макар и на основата на Юлианския, означава, че българите са ползвали нещо за своите нужди, макар и да е на основата на нещо, което наричаме китайски календар, въпреки, че знаем,че той не е създаден от китайците!

      Изтриване
    16. Georgi Slaveev4 януари 2022 г., 15:00 ч. ами първо Чаталарският надпис е силно повреден и учените донатъманяват доста, че да получат някакъв тест. Баш такъв надпис не може да се ползва като сериозен аргумент, защото е признато, че в превода има спекулации. Може даже надписът да е фалшификат понеже е написано 15 индиктон, но не е посочено от кога е - дали е от сътворението на света, или от Анно Домини - Рождеството на Христа.
      И пак не видях някакво доказателство за това, че календара е създаден от българи, освен ако за доказателство не се приеме дълбокото желание на вашата особа да се изяви :)

      Изтриване
    17. Извинявайте г-н Димитър, но явно не сте запознат, какво е индиктион, моля проверете, бъркате го с християнското летоброене от сътворението на света, а той всъщност е нещо като българския/китайския календар, цикличен, безкрайно повтарящ се.

      Изтриване
    18. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK4 януари 2022 г., 13:22 ч.
      До Анонимен 3 януари 2022 г., 21:19 ч.
      Да ползваш даден календар за определен период от време и да си създател на този календар са две напълно различни неща."

      Напълно сте прав, но без да съм се повлиял от последните мнения аз също си помислих, че липсата на доказателства не ни дава повод да отричаме възможността да е български. Няма категорични аргументи за български произход, но няма и сведения за друг автор, а освен това даже и данни някой друг да го е ползвал. Спомням си едно твърдение на Божидар Димитров в ИСТОРИЯ.BG, където отговори съвсем пренебрежително и кратко на зрителски въпрос, че сме го взели от китайците и сме го усъвършенствали. Не знам кой как би приел такова обяснение, но да заимстваш не какво да е, а календар и да го усъвършенстваш ми звучи твърде нелепо. Това би означавало да имаш познания много над създателите, а при такава ситуация да имаш нужда и да нямаш собствен календар ми изглежда смешно. Вече няма съмнения, че българите са древен народ, който е допринесъл много за цивилизацията на света, колкото и някои да се мъчат да го отричат.
      От друга страна за така наречената "Гръцка митология" има опровержения, че е гръцка още преди векове, а в днешно време не могат да се изброят тези, които твърдят същото, но още света си я знае като гръцка. В този ред на мисли не мога да се съглася, че е правилно отново с лека ръка да се отречем от нещо, което се среща единствено в наш източник и никой друг не е предявил претенции за него. Дори да приемем, че не ние сме го създали то самия факт, че сме ползвали точно него, а не някой друг също говори много за нивото на развитие, което е превъзхождало много от останалите.
      Естествено не мисля, че гръцките действия са пример за подражание, но нека да не позволяваме повече други да ни отнемат това, което с голяма вероятност ни принадлежи.

      Изтриване
    19. Този календар признат уж от Юнеско на 5505 години преди Исус - скъпи сънародници, е една голяма лъжа на тюркчеещите се памирци! Китайска реплика с китайски дракони и маймуни, грешна информация извлечена от Именникът на българските князе.

      Да има тракийски календар под формата на ДАРАК (кутия за боровинки) и точно това представлява този стар инструмен за събиране на плодове. Дере плодовете от храстите без да се одраскате и нараните ръцете.

      За него е писал Павката - отдавна, ама кой да чете!

      Този (пра)български календар е абсолютно менте на човек с развинтена фантазия!

      Знаете ли колко пъти е преработван китайският календар, който бил уж реплика на нашия перфектен, сглобен през 20 век?

      Пълни глупости за пари е този (пра)тюркменски календар с китайски животни.

      Поздрави!

      Изтриване
  29. до Ники Орлов 1 януари 2022 г., 21:44 ч.

    Благодаря за информацията от видеото, която е много интересна и нова за мен макар, че изглежда е разпространявана най малко от 2 години. Понеже предпочитам текст пред видео, защото според мен човек може по добре да се съсредоточи или да намери по разширена информация, потърсих и намерих такава макар с нищо да не се различава защото е същото интервю. Всъщност се оказа, че монаха е от Атон, а манастира се е намирал в град Ефес, днешна Турция, което е показателно за наличие на компактни български общности не само на Балканите. Всъщност, според Катерина Венедикова последната българска крепост завоювана от турците е била в Кападокия и е паднала век по късно от българското царство на Балканите.
    https://ansya.ru/health/katerina-venedikova-istoriyata-na-karaman/pg-1.html
    Ако има и други като мен, които предпочитат текст пред видео:

    https://pan.bg/view_article-61-508049-en-monah-ot-aton-bylgarite-sa-imali-hristiyanski-manastir-oshte-prez-IV-vek.html

    Аз пък искам да споделя едно малко по дълго видео, запис на TV1, на което попаднах тези дни. По различното е, че жената, макар и по различен път, сравнявайки знания от собствената си подготовка с информация и факти получени от лични впечатления, придобити от пътувания и пребивавания в различни държави, достига до същите изводи и заключения като нас, споделяйки си информация, цитати и твърдения на различни древни автори. Ако някой проявява повече интерес и има лични въпроси, в коментарите под видеото тя е оставила линк към блога си:
    https://aliya.blog.bg/history/2013/11/26/bylgarskiiat-ezik-ezikyt-na-pyrvite-hora.1211243

    Няколко дни по рано бях попаднал на друг блог и понеже видях интересни заглавия, нямах много време си го маркирах за по късно защото видях, че само заглавията на темите са на 11 страници. Темите в двата блога са сходни и ника е същия така, че предполагам също е неин. Едва снощи изгледах видеото, а от блоговете все още не съм се запознал даже със заглавията на темите.
    https://www.kaldata.com/forums/blogs/blog/1328-aliya-блог/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. P.S. (Анонимен 2 януари 2022 г., 12:08 ч.)

      Пропуснал съм линка към видеото от TV1:

      https://www.youtube.com/watch?v=Al0pQr6K7-c

      Изтриване
    2. Да допълня и още нещо. Монаха твърди, че в българския превод на житието липсват данни за основаването манастира. Явно има развитие и в църквата след разпространението на тази информация. Споменато е още в заглавието. " ЖИТИЕ НА ПРЕПОДОБНИЯ НАШ ОТЕЦ АЛЕКСАНДЪР, ОСНОВАТЕЛ НА ПЪРВАТА ОБИТЕЛ НА НЕЗАСПИВАЩИТЕ ", но оставаме с впечатление, че това се случва в Константинопол. Не се казва пряко за основаване точно на "манастир", а е опоменато като обител, което е същото. По надолу обаче е подчертано:

      "Преподобният Александър, узнавайки духом за това намерение, в присъствието на изпратените мъже казал на един от своите ученици:
      - Иди и доведи човека, който стои при манастирските порти."

      И тъй като това не е историческа справка, липсват дати и години, но нали трябва да стигнем до истината все още по "трудния начин"? Налага се да потърсим в мрежата кой е преподобния Александър, когото се оказа, че честваме на 23 февруари и засега поне аз не открих кога е роден, но разбрах, че е живял до дълбока старост, а годината на смъртта му е 430-та.

      Изтриване
  30. ЗА МНОГО ГОДИНИ ПАВЕЛЕ, ЖИВ И ЗРАВ ДА СИ!
    Много се кефя на успеха ти и искам да те поздравя с това - ти разчупи ледовете, ти накара кокошкарите с димпоми да треперят! Враговете ти са по-малко, сега джафкат само докторантчето на гжа Фол от Бараково и лабилното отличниче от Шумен, но направо ми става жал за тях, защото твоя пост ЗАБРАНЕНИТЕ КНИГИ ПРОГОВАРЯТ имаше 1900 лайка, а поста на лабилното шуменче срещу тебе имаше 3 лайка :) отшумява си шуменчето бавно, неусетно почти:)

    ОтговорИзтриване
  31. Идва краят на света, а ние още не сме написали истинската си история. Така и ще ни свари "голямото пренареждане" или "голямото рестартиране", както го наричат.
    България е като след война. Дупка до дупка, в прекия и преностния смисъл. Ако не сте го забелязали хванете влака от която и да е точка А, до която и да е точка Б, в рамките на страната и гледайте пейзажа. И сега, когато идва вече войната и няма да може да свършим нищо ново, ще слагаме кръпка върху кръпка. Това ще е войната, икономическата, политическата, военната - нова кръпка върху страта кръпка. Пропуснахме десет безценни години, в които можеше да се направи нещо, за да не сме в това жалко състояние, което се намираме днес, а и от Евросъюза ни отпускаха достатъчно средства... Но не би.
    Когато започне една война, на първо място страда културата. Тя първа си го отнася и логично е да е така. Кой се интересува от култура, като на първо място излизат въпроси за храната, за оцеляването? Никой нормален човек и това е естествено.
    И не успяхме да постигнем консенсус около истинската ни история. Защото това наистина се нарича консенсус, съгласие, а не е нещо твърдо и завинаги установено. Този консенсус трябваше да се получи от всички онези автори и изследователи, авангардът който върви напред и открива нови факти и акцентира върху добре забравени стари открития. Това сме общо взето ние и тук почти липсват представители на така наречената академична наука. Те са другата страна, която трябваше да вземе участие в дискусията в консенсуса, но не го направи, с малки изключения. И така сега сме без истинска история. Или в най-добрия случай може да кажем, че изучаваме върха на една пирамида, без нейната истинска, огромна основа. В българина, в самия човек, който живее на тази земя, има една дълбочина, една огромна дълбочина, която просто не е отключена. Стои покрита с воял, неосъзната. Виждам го всекидневно - българинът страшно дълбок, земен човек, но не съзнава своята дълбочина, а ако я съзнава, то е в погрешна посока, тласната от криворазбраната академична наука. Но вероятно това беше целта на нашите врагове, да не осъзнаем нашата сила и дълбочина, защото после няма шанс за каквато и да е победа върху нас. Българите ще станем като един железен юмрук, който може да размаже каквото си поиска по тази земя, стига да има причина, която да го предизвиква, която да го заплашва.
    Не само цяла България, целите Балкани са едно древно и огромно светилище. Оттук е тръгнала още преди десет хиляди години земеделската цивилизация, наука, духовност, писменост, култура и се е разнесла по цялата земя. Тук са се редили и утвърждавали древните правила, които оформят и определят границите на една цивилизация. Обаче ние ще си учим още за славяните и смелите прабългари чак до края на света. Ура и дано повече сънародници да оцелеят в забъркващата се общопланетарна каша.

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Блогът на д-р Иванов 5 януари 2022 г., 12:41 ч.

      Изпитанията в днешно време са сериозни, но и в миналото е имало изпитания, а ето - ние още съществуваме.

      Изтриване
    2. Браво, Андрей, така ме вдъхновява твоето безпрецедентно патетично слово!!! Колко бих се радвал всякога да ни окуражаваш по този начин.
      Позволи ми да коментирам някои моменти. Не разбирам термините „голямото пренареждане“ или „голямото рестартиране“ защото „краят на света“ означава на първо място голямото унищожение на света на злото.
      Смяташ ли, че когато започне натрапената ни война човеците ще плачат на първо място за неустановената истинска история на народа им? Нямам представа ти самият имаш ли родители, жена, деца и внуци. Ако се случи да изгубиш всички тях не би ли означавал по-нататък животът ти едно проклятие?
      Не съм съгласен България да се отъждествява с целокупните Балкани, както например би било Италия с цяла Европа.

      Изтриване
    3. Казвам, че ако знаехме истинската си история бихме влезнали подготвени в тази война. Сега влизаме на практика разбити в бъдещата битка. А тя ще е на нормалните хора, борещи се за свобода, срещу едни които се мислят за полубожества, поради огромните средства, с които разполагат. А по останалите въпроси - аз вярвам в Бог.

      Изтриване
    4. Ех, Андрей, по-добре да не се подготвяме по такъв начин, защото това ще бъде война на унищожението. Но е възможно да ни принудят да участваме в нея. За анализа на световната ситуация съм съгласен, но по човешки е невъзможно да се стигне до победа. А според последното ти откровение, мисля че си намерил верния път – там пише точно как ще се развият събитията.

      Изтриване
    5. По принцип не съм много склонен сляпо да вярвам в конспирации, но такава с нашата история е очевадна, като началото е поставено още от гръцкото нашествие на Балканите и продължава до днес. Тази тенденция се поема и продължава от всеки един политически силен на деня или нов завоевател. Българите са най многобройната нация на Балканите, а ако си знаят историята има опасност да предприемат обединяване на голяма територия на полуострова, да не казваме целия. Така те биха могли в голяма степен сами да защитават интересите си, а такова обединение, дори и да не е държава, ще бъде сериозен фактор с който ще се налага дори на "великите" да се съобразяват. Основната цел е да бъдат създадени възможно по голям брой малки държавици, но да не живеят в разбирателство, а да бъдат настроени едни срещу други и така не биха тръгнали да защитават общи интереси. Последния пример е бившата изкуствено създадена Югославия, раздробена на съставните си малки държавици, а освен това и новосъздадените РСМ и Косово. РСМ много успешно се ползва като поредното оръжие срещу все още съществуващата България, на която при всеки повод (мирни договори след всяка война) бяха отнемани територии и предавани на съседите. Сега няма повод за отнемане на територии, но има прекрасна възможност да се атакува историята ни чрез РСМ, а народ без история е като човек без достойнство и самоличност.
      " Историята е биографията на нацията; паметта, която създава и поддържа народния дух, "...история има, и става народ..." - обявява Паисий. Затова тези, които искат да посегнат на народа, посягат на неговата история." (Големият заговор срещу българите - Христо Маджаров)
      Дано не съм прав, но докато тази тенденция съществува, няма вероятност да си изучим истинската история или поне не достатъчно масово. Единствената възможност тя до достигне до повече хора е сами да издирваме и разпространяваме истината за скритите и фалшифицирани факти. Поне засега такива възможности съществуват. Както чужди така и наши институции са вложили толкова много сили и средства за да заличат истината до неузнаваемост, че няма никакви шансове те да застанат на наша страна. Ако сами не си помогнем, няма кой да ни помогне!

      Изтриване
    6. " Блогът на д-р Иванов5 януари 2022 г., 12:41 ч.
      Идва краят на света, а ние още не сме написали истинската си история."

      Всъщност някой написал ли си е истинската си история? Аз не мися! Колкото и да има неясноти по въпросите за истинската история на народите поне от Европа, не можем да пренебрегнем безогледните кражби на историяот различните така наречени днес "Велики сили". Още от гръцкото заселване на Балканите насам, истинската история е заличена и изопъчена. Всички влиятелни сили, след тях, продължават и задълбочават започнатата кампания. Всеки нов завоевател или влиятелен политик пише нова история, изгодна за позицията която защитатва. В крайна сметка имаме куп истории, но всички измислени. За истинската история е нужно да направим не малко усилия им сами да я възстановим, черпейки знания от древни и независими източници. Иначе сме обречени на обезличаване и забрава. Колкото и в днешно време това да ни се струва невероятно.

      Изтриване
  32. Винаги, когато минавам с кола в Далмация покрай селото на Никола Тесла и съзерцавам портрета му, необяснимо си казвам: „Не може този велик учен да не е бил българин!“.

    На вниманието на Г-н Серафимов, който би могъл да научи интересни неща от долния линк:

    https://www.youtube.com/watch?v=Lvwpk_x90vU

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 5 януари 2022 г., 13:34 ч.

      Ние българите сме талантлив народ, това не означава, че всеки талантлив човек е българин.

      Изтриване
    2. Никола Тесла е Банатски българин. Рожденото му име е Николай. Запазено е кръщелното му свидетелство, което е писано на български.

      Изтриване
    3. " Анонимен5 януари 2022 г., 19:20 ч.
      Никола Тесла е Банатски българин. Рожденото му име е Николай. Запазено е кръщелното му свидетелство, което е писано на български. "
      Съжалявам ,но ако аз твърдя, че е албанец само с "честна дума" ли ще ме оборите? Банат е много далеч от Хърватия. Хайде малко по сериозно! Като твърдите нещо, поне добавете и някакъв аргумент, а дали останалите ще го приемат е съвсем отделен въпрос. Така, само да си разтягаме локуми, просто няма никакъв смисъл.

      Изтриване
  33. Анонимен5 януари 2022 г., 19:20 ч.
    Никола Тесла е Банатски българин. Рожденото му име е Николай.

    Ами сигурно и Николай Романов е българин, ама надали. Но да попитам - какво общо има Тесла с темата за Залмокис? Павле, чисти троловете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реакцията в блога е не само незабавна и настървена, но този път и мързелива. Ами запознай се първо със съдържанието на по-горния линк неандерталецо, па тогава си вземи едно огледало, за да видиш в него лицето на истинския трол!

      Изтриване
  34. Анонимен5 януари 2022 г., 22:15 ч., ами продължавай да фантазираш, немам грижи :) Езикът в свидетелството за раждане е църковнославянски, който е сърбизиран староцърковнославянски. С марките нещо не е наред, защото Тесла е роден през 1886,но марките струват 25 крони, а кроната е въведена като валута 6 години по-късно, пред 1892 година. Не можах да разбера какво дава основание да изкарваме Никола Тесла българин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Георги Кушеков6 януари 2022 г. в 21:32

      А, Тесла нали е роден през 1856? И апропо:Неандерталец вече според мене не трябва да се приема като обида :) , тъй като в последно време беше реабилитиран относно умствените му способности. Въпреки, че не е по темата:още преди 200 000 години е изобретил първото лепило-катран от брезова кора, нагрята до около 400 градуса по Целзий.

      Изтриване
    2. Не зная защо „неандерталец“ се е приело като обида. Просто това е човек, който не си дава труда първо да се осигури във фактите и след това да ги публикува.

      Изтриване
    3. Георги Кушеков6 януари 2022 г., 21:32 ч.А, Тесла нали е роден през 1856?
      Да, тогава е роден човекът, но през 1856, в Хърватска, която е под власта на австрийците, паричната форма е австрийския гулден. Кроната се въвежда не 6, а 36 години след като се е родил и ако свидетелството за раждане не е правено когато Тесла е бил на 36 години, нещата не се връзват.

      Изтриване
    4. И аз видях това твърдение в предаването на Росен Петров,
      само ,че си личи че рождения акт е на сръбски понеже те са приели и-то на латинските азбуки от запад.
      Ако някой може да докаже ,че майка му и съответно дядо му(както се твърди) са банатски българи, то тогава той е само половин или още по зле 1/8 българин. Съответно нормално е той да се идентифицира с онази част от неговата идентичност която е в по-голямо количество или ако е половин българин половин сърбин то естествено той ще се идентифицира и чувства като сърбин понеже е 7/8 или половина Сърбин в Сърбия.
      Съответно това че някои има частична родствена връзка с българите в България не го прави българин(за съжаление на много от тук коментиращите). Ако мога да изменя едно изказване което чух...то българин се ражда само от майка българка и баща българин. От там освен ако някой ми докаже че майка му и баща му са деца на българи(било то банатски или каквито и да е) то бих казал ,че по добре да си оставим Тесла на Сърбите а да гледаме българите които са си родени биологично такива и се възприемат за такива.

      Изтриване
    5. До Анонимен7 януари 2022 г., 17:56 ч.

      Времевото несъответствие, което посочвате, не означава задължително че документа е фалшификат. Рожденият акт на снимката в Уикипедия вероятно е заверен препис издаден през 1883. Датата е указана в самия документ.

      Моля това да не се интерпретира като мнение за произхода или самосъзнанието на изобретателя.

      Поздрави,
      Ивайло

      Изтриване
  35. До спорещите за Тесла: Добри хора, не е по темата, но поне се регистрирайте, за да има нормална дискусия, а и се придържайте към културен тон!

    ОтговорИзтриване
  36. Да ви представя една интересна "КРИТИКА" на идеите представяни тук.

    Малко предисловие... Скоро открих, че един приятел, с който се познаваме повече от четвърт век, от малък се интересува от Евро-Азиатска и световна история. Аз дори не подозирах, докато не стана дума, че последната година съм се отдал до голяма степен да чета за българската история.
    След като споделих моите "нови" виждания за миналото на дедите ни, той каза - всичко това е така, защото ние сме ТЮРКИ (даже "ние сме ТЮРКИТЕ", самите тюрки). Направо АХНАХ! КАК Е ВЪЗМОЖНО!!! Доста поспорихме..., но това е накратко.

    Днес той реши да ми изложи в писмен вид становището си, макар да е кратко и далеч не изчерпателно. Разреши ми да го публикувам тук! Сигурно ще ви бъде интересно. Ето го:

    "За стотен път - миграциите са поне няколко, а лично според мен не са и точно миграции. Каточели в различни части на едно все пак споено общество властват различни фракции на един народ и на моменти някои от фракциите, заживяват в ущърб на останалите, тогава останалите просто ги отстраняват . Според мащаба на операцията и геополитическите последствия от нея следва и определено преселване на различен процент от тези съставляващи. Като миротворците на НАТО днес.
    Само, че в нашият случай и едните и другите са българи и няма проблем да останат и тези които ги пращат не идват да усвояват територия, а просто опазват нужната част от цялото затова няма реална промяна на гените и месните не се пазят от дошлите. Те просто нямат намерения нито да идват нито да вземат. Този сценарии и описанията на събитията от чужди на контекста съвременници е идентичен за всички места където се появяват българите. Датите и географията на събитията повтарят тези, засягащи почти изцяло ареалът на почти всички прототюркски, протоирански, проторуски, протомонголски племена участвайки със страшна сила дори най-изконните. Направо дори в атлантическите легенди за
    Произхода им, езикът им, според всички гореизброени активно е участвал в образуването на собствените им и те всички са единодушни че ги предхожда.
    Те всички, също така, са единодушни, че нашите управленски родове са по-стари или поне с превес в миналото дори и най-мъгливото . А също така (трябва лично да видиш с какво щастие ) говорят за родове които и до днес се считат за наследници на дуло. И за това което непознатите за теб Дулати и по днес на изток творят. За ролята им в монголската история практически до наши дни. А прости ми, това реално всъщност излиза една империя, която при един внимателен и много леко погледнат отстрани Начин е съществувала допреди около 250 години.
    Продължава...

    ОтговорИзтриване
  37. Продължение:
    То всъщност излиза, че тюрките и другите не е ясно точно какво са а истинските такива сме ние.
    Но за тази титла в момента се борят всички гореизброени + европейците и някои други.
    Това е всъщност борбата на целият свят за златната ябълка. Това за което всички знаят но не говорят. Чисто математически и статистически историята рано или късно, без самите историци сами да осъзнават това, нарича всички народи събрали сили да навлезнат в реалната борба за тази ябълка тюрки. А те на същият принцип през време на целият известен исторически период искат не искат почват да се движат от едни закони през по голямата част от историята този конгломерат от грешници винаги прекрасно се е осъзнавал като едно цяло и непрестанно е бил принуден да създава отново и отново тази свръхдържава обединение . Тя не може да спре да се създава дори и всички да не искат. Последните два пъти за които знаеш са монголската империя и СССР.
    Последните около триста години са единствените в историята на света през които повечето хора, живеещи в гореизброените територии, не осъзнават кристално ясно за какво говоря .
    Тази история която четеш още отпреди това се пише за да не знае никой вече за това. Това е и целта на всичко което като цяло чуваш и виждаш в ежедневието.
    Това е, това около което се върти човешкият социум.
    Добре дошъл!
    Малката част от това което знаем за траките е нищо дори, в сравнение с това!
    Това буквално, макар и с други думи, беше нагледно и подробно обяснено и онагледено още в 80-90г. В детските исторически енциклопедии по история на древният свят и империи.
    В момента просто всъщност обсъждаме шокът който ти, като всички в момента преживяваш започвайки най-накрая да четеш. Докато все още имаше историци, които са онаследили спомена за това което говоря.
    Те разказваха и говореха за това как трябва да четеш и какво трябва да гледаш за да се опазиш от този шок. Но бяха принудени па говорят с половин уста. Днес вие на които вече няма кой да разказва вече почвате да учите сами. Защото е лесно и информацията и сама ви залпова. И ако не си склонен да вярваш, ще ми бъде мило и интересно да гледам как се блъскаш и луташ.
    Ти не трябва да знаеш как се раждат държавите и на какво стъпва света. Най-ценната стока на този свят е глупакът приятел . И те ни произвеждат все по-успешно." край на цитата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този твой приятел да не се казва Красимир, който се подвизава в блог бг като Добродан? Ако е така няма смисъл да спориш с него. Но дори и да не е така пак няма смисъл да спориш с него. Свободна държава сме, нека всеки да си вярва в каквото иска, стига да не пречи и да не вреди на другите...
      Опитвайте се от всеки човек да извлечете най-доброто, защото всеки има какво да ти каже, не забравяйте това. От всеки човек може да научиш нещо, пък макар и да не е самата историческа истина. Който има достатъчно разум може да сглоби след това голямата картина и своята представа за нещата.

      Андрей К.

      Изтриване
  38. До Блогът на д-р Иванов13 януари 2022 г., 12:50 ч.

    Не! Съвсем не е този човек! Казва се по друг начин и изобщо не се занимава да пише някъде из мрежата, поне доколкото го познавам. Дори твърди, че да изразява това свое мнение публично, му се струва опасно. Твърди, също, че преди време е усетил някаква "опасност" над себе си, заради разказване на подобни истории пред определени хора... В последното аз се съмнявам леко.
    Както и да е...
    Интересното е, че той (почти) напълно приема идеите на г-н Серафимов и ги определя като много точно попадение в истината!!! Само добавя, че има още много, което би могло да се добави за да се свърже нашата история с тази на едно "ЕДИННО", "ЦЯЛО" и "ОБЩО"!
    Аз още не мога да го схвана съвсем...

    Поздрави 🗻

    ОтговорИзтриване
  39. Човек само трябва да разгърне "Държавата" на Платон. Още в началото се описва как атиняните отдават почит на тракийска богиня.В ритуалът участват конници за да е максимално близък до тракийските обичаи. А нека след това доцентите да обясняват как гърците отдавна били надживели първобитните тракийски порядки.Слеф това трябва да отвори "Илиада" и да прочете за фаровете, които приготвя Приам за откупуването на тялото на Хектор. Най-ценният дар е разкошна чаша подарена му от вожда на тракийско племе. В пълната с богатства Троя най-скъпият предмет е тракийска чаша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 15 януари 2022 г., 9:59 ч.

      Доцентите понякога мотивират изказванията си въз основа на финансовата си зависимост или политически убеждения.

      Изтриване
  40. Няма как българите да са тюркмени, защото точно тюркмените са първото тюркско племе. А Туркменистан не отговаря на нито една земя заселвана с българи. Всъщност Волжка и Стара Велика БългариИ са плод на една голяма измама от тюркчеещите се индивиди с подарени титли. Другото, което е, че тюркалата са с гърбави носове и дребни на ръст, абсолютна противоположност на българите. Всъщност самото наречие тюрки се появява през 6 век, а българите 4 века преди това са имали княжество оттатък Дунава - цели 515 години! Тюрките най-нагло твърдят, че прото-тюрките са били - забележете, кимерийци, масагети (мизи и гети), скити и хуни. А всички знаем, че това е абсолютна лъжа. Иранците пък си приписват кимерийците, само където ги делят няколко хиляди километра. Едните искат да откраднат славата на Атила, а другите на кимерийската войска. Всъщност - скити, хуни и кимерийци са потомци на амазоните с родител Арес, а всички знаем, че Ари е богът на тракийците от Ария (Тракия). Кимерийците и скитите се появяват на земята на амазоните, а хуните на мястото на кимерийците. Атила защо е търсил мечът на Ари, а не е търсил прашката на Тангра - тингири мингири? Та тези тюркала нямат нито история, нито корени, затова си присвояват тези на тракийските племена. А всъщност на (пра)българите (тюрки) нито могат да им разчетат руните, нито да им разберат езика, защото не са тюрки, а тракийци, чистокръвни арийци с линеар А и Б. Всъщност тракийци са спасили Рим да не бъде сринат от тракиеца Атила, а самите тракийци са сринали Източно Римската империя само 2 века и половина след това и са наричали себе си - българи. Българите не са били някакви 10 хиляди, а няколко пъти по 10. А относно господин Лето-близец и господин Добро-дебилче, тези две изчадия от не-български произход, вадят изворите си от кладенеца на Шехерезада - Хиляда и една нощ. Ей такива изчадия като тези две женички-мъжлета ни пишат историята и срамят цял един народ. С 55% тракийска балканска кръв и 25% тракийска анатолийска, продължават наглите сурикати с титли на примати да надигат глави и да срамят цяла една нация с етнонима на тяхното име БЪЛГАРИ, че били БУЛГА, сиреч буламач - пришълци, с дръпнати очи, дребни човечета с гърбави човки и душици! Всъщност господа учени, коренът е бЪлг, бьлг (БЛГ), бльг или благ и няма нищо общо с хвърчащите ви теориИ за буламачи, белки, метежници, волги, ладички и прочее кремълски измишльотини на пияндурниците Ви - господари! Защо забравяте за Ари, то това си е цял един бог. И какво излиза, от благи на Ари чеда, искате да ни изкарате някакъв тюркски борш - буламач от белки, живеели в палатки и кланещи се на Тингири - Мингири? Дребни душици сте Вие с титлите, нали си го знаете?

    Извинявай Павка, но не се сдържаме вече - минаха доста години, а тези ни мислят още за някакви орангутани слезнали от дърветата и само където сме забравили да си отчупим по един дебел клон на слизане, за да им набием титлите - там, където Слънчо не ги огрява.

    И престанете да сравнявате някакви тюркала с българската ни (тракийска) кръв! Все едно да твърдите, че сте кенгуру с жабешка кръв. И данайците са били малцинство в тракийското море, но 3000 години след това, етиопската следа не е изчезвала изобщо, а горките българи и помен нямат от (пра)българската тюркска кръв. Ако следите промените, забележете само какви продължават да ги мажат тези наши болни продажни мозъци - историци. На тях целта им е, да заличат държавата и нацията като цяло за сметка на два джоба с жълтици за лодкаря и задгробен остров пълен с банани и женици.

    Срам ме е от тези наши псевдо историци - СРАМ! Гордея се с българите, които допринасят за благото на страната ни и съм отвратен от тези, които изкарват предците ни пришълци и вредят на нацията ни като злокачествен тумор.

    След 100 години като изчезнем, заради такива продажници, тогава вече ще ни признаят - писмено, че сме били деца на първите обитавили на Балканите - творци. След дъжд - качулка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. " Prin_To_Malaka15 януари 2022 г., 16:22 ч.
      Няма как българите да са тюркмени, защото точно тюркмените са първото тюркско племе. "

      На всичко отгоре точно те са буламача от различни племена и ползвайки тази информация различни "големи капацитети" се опитват да я пробутат и свържат с нашия произход.
      За произхода на тюрките е твърдение на един английски историк, картограф, нумизмат и автор в края на XVIII век в изследването си " An enquiry into the history of Scotland: preceding the reign of Malcom III. or the year 1056. ", живял непосредствено след Паисий хилендарски.
      " The Turks are a mixture of a few Tartars, with numbers of Arabs, Greeks, Syrians, &c. Some writers observe a difference between the Southern and Northern Tartars. This rises solely from the former remaining unmixed, while the later are intermingled with the inhabitants of all the kingdoms they conquered." (стр. 40)
      https://quod.lib.umich.edu/e/ecco/004890131.0001.002/1:25.1.3?rgn=div3;view=fulltext
      Основните му изследвания касаят историята на Шотландия и може би има известни пристрастия в изводите си заради стремежа си да отхвърли произхода им като келтски и да докаже скитски такъв. Това обаче на нас ни върши добра работа, защото в края на втория том има цял раздел "A DISSERTATION ON THE Origin and Progress of the Scythians or Goths.", където в старанието си да бъде максимално убедителен е направил доста изчерпателни проучвания. Вероятно е ползвал и материали до които днес няма свободен достъп или са унищожени защото научаваме неща, които не са споменати от доста други автори.
      https://quod.lib.umich.edu/e/ecco/004890131.0001.002/1:25?rgn=div1;view=toc
      Не знам дали съм прав, но залагам повече на автори от поне 2-3 века назад, когато е по вероятно една част от тях да не са били толкова много политически и икономически обвързани с властите.
      От друга страна тогавшната представа за зараждането и разпространението на цивилизацията масово е била, че египтяните са създателите, а гърците разпространителите. Също представата за гърците е била, че са от балкански произход и са наследници на пелазгите, както те самите са твърдели, но това не е пречка за правене на изводи, когато го имаме предвид.

      Изтриване
    2. До Prin_To_Malaka 15 януари 2022 г., 16:22 ч.

      Гневът в този случай е разбираем. Всеки нормален човек би се разгневил на несправедливостта, а у нас тя трае твърде дълго време.

      Поздрави!

      Изтриване
    3. Съжалявам, че съм предизвикал гняв! Не ми беше това целта! Исках просто да покажа, че има хора които вярват съвсем искрено и в други сценарии. При това някак успяват да се изхитрят да бъдат съвършено убедени в правотата си! На всичкото отгоре, в случая с моят приятел, който цитирах по-горе, всичко това е и от личен опит и контакт с хора от Азия.

      Моите убеждения са в пълен синхрон с тезите споделяни тук! Надявам се, обаче, силата им да се уголемява все повече с времето за да станем свидетели на излизането на истината. Мечтая си дори, нещата които се обсъждат тук, да се обсъждат и в по-широкото обществено пространство.

      Мисля, също, че не бива да се подхожда с гняв. Моля ви! Нека да разказваме и обясняваме фактите спокойно. Така повече ще бъдат разбрани. Последната забележка я отправям и към себе си, защото и аз много се паля на тази тема!

      Хубав и слънчев ден на всички! 🌤️

      Изтриване
    4. До Ники Орлов 16 януари 2022 г., 14:28 ч.

      Не мисля,че някакъв ваш коментар е довел до гняв у някой коментиращ.
      А и дори да има някакво недоразумение - всичко може да се изглади.

      Изтриване
    5. Гнева е изцяло към лъже историците ни!

      За протокола, българите не са живели по-далеч от бреговете на Черно море. Няма едно доказателство, че българите са изповядвали Тангризъм. Няма едно доказателство, че прото българският език е бил на тюркска основа. Българските руни са неоспорим факт! Няма едно доказателство, че българите са били с дръпнати очи, мургави с ниска височина, а точно обратното - описани много добре още през 717-а година. Няма едно доказателство, че българите са живяли в шатри. Няма едно доказателство, че българите са пришълци. Няма едно доказателство, че българите са създали азбука на някакви си славянчовци. Няма едно доказателство, че българите са се покръстили чак през 9 век. Няма едно доказателство, че българите не са от тракийски произход. Няма едно доказателство, че данайците са ни дали писменост. Няма едно доказателство, че българите не са носили кика и не са погребвани в могили с коня си, а точно обратното. Няма едно доказателство, че българите са дошли от Казахстан с народа си зимата за 2 месеца, наброявяйки 15 хиляди. Няма и няма да има.

      Историята ни е писана от продажници с подарени титли и това се вижда със зорко око. Въпросът е, докога ще траем разни лаици да ни мажат българската същност с народности твърде далеч по кръв, фолклор, битност и култура?

      Извинете, които са тези ваши приятели в Азия, от кои страни и за какви се имат - ТЕ? И трябва ли да вярваме на (разни) азиатци, които твърдят че са с български корени? По същата логика маите могат да имат претенции, че са деца на българите, а дали е така - едва ли?

      Да, траките (българите) са имали голямо влияние в региона, но тези били се на тяхна страна, стават ли автоматично - българи? Печенгите били българи, абсолютна глупост! Казахстанците били българи, ама пълна глупост! Да не забравяме, че българите най-зверски са се клали с хаганатите, от които в днешно време бивши царства имат претенции, че са българи. Няма как да стане! Кой измисли тази Волжка и Стара Велика България на няма и на по 50 години величие? И защо не се обръща внимание на Дунавска от 515 години, която е засвидетелствана в документ, а не на хвърчаща теория от няколко хиляди километри - величие?

      Въпроси, които всячески се отбягват като дявол от тамян, или малко дете от коприва.

      Аз за себе си знам, че Павката... един никакъв без диплома човечец, закопа всички наши историци - величия с дипломи и ги навря в миша дупка, там където им е мястото. И да искат да го оборят, не могат! Защото, когато истината говори и боговете мълчат.

      Поздрави!

      Изтриване
  41. Г-н Серафимов,
    С голямо удоволствие прочетох вашата статия, която я намирам за много добре обоснована.
    Бих искал да Ви помоля, ако имате необходимите источници да напишете една статия за Георги Раковски и неговите издания на книги свързани с нашата история. Също така ми направи впечатление една случка в Букурещ с гръцки търговци и Раковски, когато той им доказва (по-точно сред тях е имало гръцки учител), че много гръцкия език произхожда от българския.
    Благодаря за усилията за нашата история!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown15 януари 2022 г., 19:55 ч.

      Раковски е прозрял много неща, но е направил и грешки, което е напълно нормално. В по-късни времена, учени, имащи солидна подготовка и средства правят много по-големи грешки.

      Работите на Раковски могат да бъдат ползвани по отношение на описаните песни, обреди и т.н.

      Изтриване
  42. Здравей, Павка!

    Подобно на много други следя с растящ интерес всичко, което правиш от години насам - просто не съм писал досега...

    Много ми е интересно - как би ти се сторило следното?

    Напълно ненаучно предположение...

    Възможно ли е - името на Залмоксис да идва например от...

    Жел + Мог - или нещо подобно - тоест...

    По смисъл от - Желая и Мога?

    Поздрави и най-искрени възхищения - за всичко, което правиш, споделяш и откриваш за всички нас - и за всеки един днешен българин!

    Все в същия дух продължавай, и само напред и нагоре! :)

    ОтговорИзтриване
  43. К. С. Кръстев. Покръстването на българите в арабските извори. - В: България в европейската култура, наука, образование, религия. Ч. 1. Материали от Четвъртата национална конференция по история, археология и културен туризъм "Пътуване към България" - Шумен, 14 - 16. 05. 2014 г. Шумен, 2015, 41 - 48.

    ОтговорИзтриване
  44. Има един атински пълководец от 4 век от 4 век пр.н.е. Ученик е на Платон. Името му е Хабрий (Χαβρίας). Няма сведения за произхода му. Дали името му не произлиза от храбър?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown21 януари 2022 г., 12:12 ч.

      Името Хабрий (Χαβρίας) е интересно, най-вече за това, че не е гръцко. Не мисля, че значението е храбър, Хабрий (Χαβρίας) е по-скоро сродно на названието на тракийския град Κώμβρεια, а и на Σκόμβρος - древното име на Витоша. Възможна е и връзка със санскр. skabhnā́ti - укрепвам. В такъв случай Хабрий (Χαβρίας) би трябвало да означава крепък, голям, стабилен, т.е. името е от пожелателен характер.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, г-н Серафимов.

      Изтриване
  45. Една уникална възможност за духовно възпитание на народа, предложена от Веселина Вачкова:

    https://www.youtube.com/watch?v=tVc7VHbhygM

    ОтговорИзтриване
  46. Ще споделя с вас едно мое скромно откритие. Възможно е и други да са стигнали до него, но аз като лаик съм доволен от себе си.
    Бела съм, бела юначе"- така започва любимата на българите родопска песен. Но какво всъщност означава бела? Ясно е, че родопчанките са бели. Но колко от нас знаят, че на латински bella sum означава аз съм красива? Наистина се чудя как може такова очевидно съвпадение да не е изследвано?

    ОтговорИзтриване
  47. До Unknown 28 януари 2022 г., 22:27 ч.

    Доколкото ми е известно изразът "красива съм" на латински е: ego pulchra sum.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А на италиано-хърватски „красива съм“ е точно „bella sum“. За разлика от черните етиопки като Мария Калас.

      Изтриване
  48. Bella e женски род на bellus(красив). Има латински израз bellā feminā(красива жена).Аз съм лаик разбира се и благодаря, че отделяте от времето си да ми отговорите.

    ОтговорИзтриване
  49. Интересна кауза от Unknown28 януари 2022 г., 22:27 ч. и съответния отговор от ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK29 януари 2022 г., 17:12 ч.
    Понеже от латински нямам никакво понятие и макар на гугъл преводача да нямам никакво доверие, но от любопитство реших да проверя. Ами и двамата сте прави. Ако напишем на български израза за да го преведем на латински се получава следното: "красива съм" > "Ego sum pulchra". Обратното обаче е: "bella sum" > "Аз съм красива".
    Всъщност любопитството беше предизвикано от мое лично хрумване, за което съм споделял тук, но то няма как да бъде доказано и по тази причина мисля, че няма стойност. Става въпрос, че макар и много колебливо, но допускам българи да произлиза от "белгари", което е противоположната дума на "чергари". Днес не знаем причината за произхода на думата чергари и тя има съвсем различно значение от това, което аз предполагам. Всъщност даже предположението не е мое, а съм го чел някъде, но нямам идея къде и кога. Чергари вероятно са се наричали тези, които живеят в планините или по на север и целогодишно са носели дрехи от черна материя, за разлика от други, които са живели по на юг в низините и дори зимата са носели дрехи от бяла вълна, и може би са се наричали 'белгари". Второто е неоспорим факт, но как са се наричали тези хора е изцяло мое предположение, Вероятно затова няма противоположна дума на чергари, защото е трансформирана в българи, а не белгари. От тук пък си мисля, че това наименование е възможно да се е появило точно в Македония, а днес, понеже и те не го знаят се опитват да се дистанцират максимално.
    Доста се отплеснах, но да се върна на мисълта си. Замисляйки се отново за споменатата дума "bella" се зачудих какъв ли може да е произхода ѝ. Убеден съм, че не е нито римски, нито латински, нито гръцки или други някакви по късни езици от тракийски.

    ОтговорИзтриване
  50. P.S. В този смисъл на латинското значение на bella, ако е заемка от тракийски със същото значение, може "белгари" да означава и "хубави, снажни, красиви", за което има не малко свидетелства.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Конкретен пример е как е възникнало едно българско име, което е популярно и днес. Макар да е известно, доста хора няма да могат да отговорят веднага кой е българския цар Иваница. Той е един от най известните, но с името Калоян. Всъщност името му е по скоро псевдоним, даден му от гърците, дължащ се на внушителната физическа фигура, външност и вероятно характер. Така гърците са го нарекли "Кало-Йанис", което ще рече "Хубав-Иван"
      Макар да нямаме точни сведения както по горе, но вероятно по същия начин е възникнало и едно друго име "Билян, Биляна", което по често се среща при македонците и може би означава съвсем същото само че произтичащо не от гръцкото "kalo", а от латинското или тракийското "bella".

      Изтриване
    2. Кальо, каля не е хубав, а добро - добре. А кальос е добър. За протокола изписвам думите с тяхното меко звучение на гръцки, за да Ви е по-лесно за асимилиране. Хубав е оморфос, а красив - панеморфос.

      Изтриване
  51. Ще се нарека отново лаик за прегледност на дискусията. Без съмнение името Биляна е интересно от етимологична гледна точка. Това важи и за планината Беласица.Но има нещо много същностно, което посочва на една близост на латинския с българския език. Забележете, че и в двата езика има почти еднакви думи за красиви и приятни неща и за неприятни такива. На латински bellum е война, а bellus красота.В женския си род двете думи са еднакви. В българския език бяла е нещо красиво, а бела нещо неприятно. Според мен няма как това съвпадение да е случайно. Да не забравяме, че Афродита бе хваната в прелюбодейство именно с Арес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам някакви по специални познания по лингвистика или филология, но пакост, поразия, неприятност е всъщност "беля" с ударение на "я", а същата дума с ударение на "е" е обелвам, премахвам кора или повърхностен слой. Бèла в някои български наречия (особено западни) си е точно "хубава, красива" (мома бèла и червена (тук червена мисля, че символизира "добро здраве"), бèло лѝце, бèли нòги и др.) или другото значение е с "бял цвят".
      Между другото, не изключвам и вероятността гръцкото "калò, калà" да произлиза от нашето "бèло, бèла". Те нямат буква "б" и правят най невероятни трансформации на заемките от чужд език.

      Изтриване
    2. Прав сте за беля(като неприятност). Всъщност разрових се и видях, че е заемка от турски.Но споменатата от Вас дума беля( за обелвам) всъщност може да реши загадката. Защото тя със сигурност е много древна.На староирландски и уелски има сходна дума за брадва.https://en.m.wiktionary.org/wiki/bi%C3%A1il#
      В такъв случай съотношението е следното:
      bellus(красив)- bellum (война)
      бела(красива)- беля(обелвам,а има и древно значение на брадва)

      Изтриване
  52. В последно време някои изследователи и специалисти все по често изказват мнение, че много от така наречените турцизми в българския език са всъщност турски заемки от български. Според мен има не малка вероятност това да е вярно, защото турска държава възниква от разрастването един турски бейлик чак в края на XIII и началото на XIV век, в Мала Азия на територията на Източната римска империя, до бреговете на Мраморно море. На тази територия турците малцинство и са късни пришълци, а по голямата част от местното население е с тракийски произход. Така, че организацията на управляващите е турска, но в голямата си част населението е тракийско, т.е. българско. Тогава ИРИ е била в затруднение с недоволства на народите от Балканите и вместо да предотврати прерастването на турския бейлик в държава, ги наемат за съюзници срещу размирици на Балканите. Така за няколко десетилетия, окупирайки Балканите, бейлика прераства в империя, а няма съмнение какво е било населението тук. Едва след това империята започва разширяване в Мала Азия, където последната българска твърдина е окупирана повече от век след Балканите.
    https://ziezi.tripod.com/anadol/
    Като съпоставим всичко това с мнения на някои съвременни изследователи, вероятността "турцизмите" да са си древни български думи е не малка, както и г-н. Серафимов го е споменавал в някои от темите си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Засега тези някои изследователи сме аз и още двама... А темата е много сериозна и позолява много голямо проучване...
      https://andorey.blog.bg/history/2019/08/23/trako-hetskoto-vliianie-vyrhu-turskiia-ezik.1671520
      https://andorey.blog.bg/history/2019/09/04/zashto-ne-triabva-da-se-smeniat-osmano-turskite-imena-na-mes.1673072?del=5250924

      Андрей К.

      Изтриване
    2. До Блогът на д-р Иванов 31 януари 2022 г., 20:29 ч.

      Това изисква цял екип от специалисти и то непредубедени специалисти...

      Изтриване
    3. До Блогът на д-р Иванов
      "Наистина възмутително е дума като гердан, която показва очевидна връзка с гръд, гърди (понеже там се носи гердана), да бъде обявена по някаква причина за турска и така да бъде записана в речника на чуждите думи в българския език."
      Думата gyrdan на староанглийски означава да се опашеш с колан или пояс.

      Изтриване
    4. Споделям идеята, че много от така наречените турцизми в българския, всъщност са българизми в турския език.

      До г-н Андрей К.
      Аз не съм лингвист, но преди време се интересувах от произхода на името на връх Мусала и научих, че най-честите преводи на думата „мусала“ на санскрит са:
      - боздуган, жезъл
      - тояга, гега
      - чукало
      - мандало, език на камбана или звънец
      На мен ми звучи правдоподобно нашите предци траките да са виждали във върха един божествен боздуган или жезъл. Но както казвате в блога си, възможно е името на върха да е свързано с думата „муза“. Тъй като не съм напълно убеден в точността на санскритските речници, които ползвах, би ми било интересно какво бихте казали по въпроса Вие и г-н Серафимов, като хора занимаващи се с езика на нашите предци.

      И3

      Изтриване
    5. До Блогът на д-р Иванов31 януари 2022 г., 20:29 ч.

      Темата е огромна и макар да е невъзможно в толкова кратък анализ да се обхванат дори само най важните моменти, изложението много ми допада. Макар да не е съвсем непознато за мен, защото периодично навестявам Вашите блогове като читател, прочетох всичко отново. Отделяте един кратък момент в който засягате влиянието освен на български, а също на гръцки и латински езици върху турския, който основно обсъждате. Знам, че това за Вас не е нещо ново, но аз бих искал да добавя, че всъщност самите гръцки и латински също са сериозно повлияни от предгръцкото население траки, което отново ще рече български. Както казва доцент Веселина Вачкова в едно свое интервю "Немският романтизъм създава ореола на великата гръцка цивилизация, от там и на великата римска цивилизация, така всички цивилизации преди тях остават в сянка – това са тази на траките на Балканите и на етруските племена на Апенинския полуостров."
      https://www.kvantov-prehod.org/article/1495/народът-който-имаше-всичко
      В помагалото " МОЯТА БЪЛГАРИЯ (8. - 12. КЛАС)", където тя е един от петте съавтори, има глава от цели 4 страници (22/25) озаглавена " РОМАНИЗАЦИЯ НА БАЛКАНИТЕ И ТРАКИЗАЦИЯ НА РИМ ". Макар и тази тема да е огромна, там доста добре е засегнат накратко въпроса за влиянието на траките върху Римската империя.
      https://www.moyata.bg/files/Moiata%20Bulgaria_8_12kl_za%20chujbina.pdf
      Макар това помагало все още да не представлява "официален" учебник, по който да се преподава смятам, че е много сериозен пробив в изучаването на българската история. Това ни дава надежда за все по активно допълване и продължаващо разобличаване на втълпяваните ни "научни" фалшификации.
      За пряката връзка на българите с траките мисля, че не е необходимо да се съмняваме, за разлика от масово разпространеното, все още преподавано и изучавано твърдение, че българите са късни пришълци на Балканите. Както неведнъж е заявявал г-н Серафимов: " Където изчезнат траките, появяват се българи!" Ако приемем за вярно твърдението, че българите пристигат с Аспарух, създават българска държава южно от Дунав и никога не са преминавали от другата страна на Босфора понеже ИРИ (Византия) е непреодолимо препятствие, кой "Аспарух" тогава заведе българи и създаде българска държава в Мала Азия, която турците успяват да завладеят чак втората половина на XVI век, за която писах в по горния си коментар (Анонимен31 януари 2022 г., 11:52 ч.)?

      Изтриване
    6. Да, до колкото знам, отоманците са били само нещо като военен елит. Съответно нормално е мнозинството от популацията да си останат с местен произход, макар че според мен има индикации които говорят за доста смесено население в мала азия по времето на отоманския период.
      Но в тази насока да спомена ,че с интерес открих (докато търсех рецепта) че така наречената пъстарма всъщност се смята като турско изделие. Обаче интересното е ,че във ИРИ е документирано същото месо с много сходно име. От там бихме заключили, че по-скоро става дума за заемка в турския...както на думата така и на ястието. Съответно не е налудничаво предположение ,че има турски думи които са обявени за турски но реално са от месната тракийска култура в мала азия.

      Изтриване
    7. " Никола1 февруари 2022 г., 19:51 ч.
      Да, до колкото знам, отоманците са били само нещо като военен елит. Съответно нормално е мнозинството от популацията да си останат с местен произход, макар че според мен има индикации които говорят за доста смесено население в мала азия по времето на отоманския период."

      Имайки предвид изброените вече събития и развитието им след това, няма нищо необяснимо или изненадващо. Селджушките турци, които са организирали сепаратизма в ИРИ, на територията на Мала Азия, не са били единици, но не са били и мнозинство. Територията на която са се организирали също е била доста по малка една днешна област в България, на територия в близост до днешния турски град Измит (кафявото петно на картата, В дясно от Бурса):

      https://cdn.britannica.com/89/4789-050-B6176F52/Expansion-Ottoman-Empire.jpg

      От там насетне разширението започва стремглаво благодарение на договорите с ИРИ, която по това време е била в упадък и заради добрата военна организация и структура ги наема за съюзници. По този начин те необезпокоявани успяват да постигнат окупацията на Балканите, насилствено и доброволно набиране на войска от окупираните райони и с това укрепване на властови позиции. Тази войска, на по късен етап, естествено се превръща в турски граждани. Същото се получава и при по късното разширяване в Мала Азия, където местното население е с тракийски, арабски, кюрдски произход и др. Няма как да са еднородно население. Показателно е дори в днешно време, че по официалната тяхна статистика кюрдите са поне 12-13% от днешното население на Турция, а според запознати са повече от двойно.

      Изтриване
  53. Интерес представляват старите турски наименования на местности и села в Странджа. Има един район, в който много от тези наименования съдържат в себе си думата еврен.Според турските речници Еврен означава вселена,но местното българско население твърди, че значението е змей. Даже наричат многобройните долмени в района змейови къщи.Аз установих от документи, че старото име на село Евренезово е Евренез теке. Това би трябвало да се преведе като светилището на змея. Точно около това населено място има няколко долмена.Във връзка с българските думи в турския език интерес представляват селата Беляеврен и Караеврен.Много хора твърдят, че Беляеврен означава пакостен змей, но според мен тук значението е бял.
    С турската дума кара пак нещата не са еднозначни.Ясно е, че едно от значенията е черен. Но аз лично имам усещането, че когато се прибавя към имена на хора кара придава допълнителен авторитет.Едно е да си Георги, а съвсем друго КараГеорги.Тук според мен е съхранено древното значение на кара (водя,управлявам).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еврен наистина трябва да е нещо като дракон, варан. А също и верени от прабългарския календар, което също се обяснява като дракон.

      Изтриване
  54. Да и аз благодаря за новата за мен информация, която споделяте. Важното е да се върви в правилната посока и нещата ще се подредят. Всеки допринася с нещо към подреждане на цялостната картина. За тези санскритски думи не мога да кажа със сигурност. Точно чичо Венци Бъчваров издаде още навремето един българо-санскритски речник, но в момента не е при мен. Въпреки че в интернет има вече всичко...
    Жалкото наистина е че българските учени се опитват да натикат фактите в една грешна матрица, откъдето те непрекъснато изпопадат... И те всячески се опитват пак да ги набутат там... Вместо да разберат че концепцията им е сгрешена. Както и да е.
    Да не подценяваме гръцка и римска цивилизация. Тракийската цивилизация не е вся и всьо, въпреки че приносът и е голям.

    ОтговорИзтриване
  55. I read in the Italian news that the excavations in Velia (Campania) revealed a Greek temple of Athèna from 600 BC and two helmets from the battle of Himera against Carthage

    No one had such an influence on Italy like the Greeks

    And we, the Sicilian/Calabrian Greeks are the proof

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Анонимен 1 февруари 2022 г., 22:16 ч.
      Малко е трудно човек да разбере какво точно имате предвид от коментар оформен по този начин. Някакъв текст, неясно от къде и без поне лично мнение по него. В днешно време всеки може да пише всякакви дивотии и да ги публикува в публичното пространство. С извинение, аз бих могъл да го напиша по добре. Това, че някой някъде твърди нещо, но не е ясно нито кой е и нито контекста на самия текст, не означава нищо.

      Изтриване
  56. Продължавам с лаишките въпроси. Виждам, че новите коментари са малко, затова си давам тази свобода. Как бихте коментирали факта, че площадката върху която са се изграждали гръцките храмове се нарича крепидома? Не успях да открия обяснение на етимологията на тази дума,а гърците рядко пропускат да си припишат принос.На български значението е пределно ясно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хммм, "крепидома", това наистина е интересно. Опитах се да потърся някаква информация за понятието и се оказа нито повече, нито по малко от основи и скелет на постройка.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Crepidoma

      Няма никакво съмнение от къде е заемката и, че самите гърци не биха могли да отговорят как са го "измислили".

      Изтриване
    2. Тридесет процента от гръцкия език, че и повече, е български (тракийски). Точно по тази причина е създаден катаревус-а, но не издържа на черните дупки, които откриват съвременните изследователи владеещи езици, след създаването му. Щом езика им в диалектна форма е 1/3 по-малък (немощ) от българският, то това говори всичко за него. Докато нашият, който е по-стар и продължава да се развива с лекота в лекота като пер-це, то техния сравнително по-нов, е забил на едно място! Колко са гръцките диалекти и колко - българските? Да не забравяме също, че тези от Ламия нагоре се считат от тях за българско производство! Така са замазали чуждиците с гръцко произношение от смяната на една или две буквички, че ако не владеете езика, спокойно може да се заблудите за неговата достоверност. Както казват - (а)сто👈 (н)а👈 пай, или (о)стави (д)а върви! 😉

      Имаше един грък, който не можах да го хвана в стари коментари и на стари публикации - на това, че Васил било гръцко име и как най-големият ни революционер е с гръцко име?

      Всъщност гръцкото Васи (стойка) Вазо - ваза (слагам) или Василяс (не цар, а стойкаджия 😂) е изведено от нашето база (тракийско - биза(с) или архаичната българска диалектна фома - бъзгам, бъзна (мятам, хвърлям, слагам, поставям, събирам нещо на едно място) - база (един вид стойка, купчинка - изграден куп, която/който ти стои пред очите). Та гръцкото Василяс, не е нищо повече от българска базичка. Оттам и бази(лик(а) И не се чудете, защо английското (бейс) и гръцкото (васи), е чисто българското база, или тракийско биза(с) - бузо. Та така им е... половината гръцки! 😁

      Поздрави!

      Изтриване
    3. До Prin_To_Malaka 6 февруари 2022 г., 5:59 ч.

      Името Васил идва от титлата василевс, за която се знае със сигурност, че не е гръцка. При нейния анализ акад. Георгиев, ползвайки сведения и на други учени излиза с твърдението, че титлата е сродна на друга подобна, а имено батос - цар, която пък е обяснима с българските думи бато, бате, баща.

      Изтриване
    4. Всъщност не е изключено бато, бате и баща да произхождат от база или обратното. Всичките имат връзка с "основа", "фундамент". По всяка вероятност и "Василевс" е със същия произход и значение, а освен това става популярно чак в късна Византия. Близки по звучене и със същия корен на "база", със същото значение, съществуват в доста европейски езици, а и не само така, че най вероятно имат общ произход. Със сигурност не е от гръцки защото те нямат звук "б" и това ще рече, че не може да бъде заемка от по късен от гръцки, а от по ранен. Имайки предвид начина по който се образува гръцкото общество от малобройни пришълци и предгръцкото население на Балканите, което няма нищо общо с гръцкия език, за което се премълчават и прикриват много факти, можем да бъдем доста уверени от къде е заемката.
      Другото свързано понятие с тази дума, а именно "цар", според митологията тълкувана от J. Bryant няма никакво съмнение какво означава.
      " The term Sar was oftentimes used as a mark of high honour. "
      https://books.google.bg/books?id=lp5QAAAAcAAJ&pg=PA73&lpg=PA73&dq=The+term+Sar+was+oftentimes+used+as+a+mark+of+high+honour.&source=bl&ots=REyLhZSNfz&sig=ACfU3U1-ZN-8pluztXDL1Rg5g4f_UFHcOg&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwiQ8KmZoev1AhUSSvEDHdkQDNgQ6AF6BAgoEAM#v=onepage&q=The%20term%20Sar%20was%20oftentimes%20used%20as%20a%20mark%20of%20high%20honour.&f=false
      Ще се окаже, че то е по древно от всички владетелски титли като Хан, Хаган, Емир, Император, Василевс, Крал и останалите. Остава да си обясним защо точно при нас е било въведено.
      По същия начин ме накара да се замисля и цитирания по горе термин "крепидома". За "дома" няма никакво съмнение от къде произлиза.
      https://histdict.uni-sofia.bg/oldbgdict/oldbg_show/d_02181/
      Гърците нямат подобна дума с близко значение ако не броя една, която намирам изписана само на латиница "thaimós" и вероятно не се ползва в ежедневието. Не знам как звучи, но я превеждат като "къща" или "сеитба". За сметка на това в повечето европейски езици съществуват думи с близко звучене и значение, а да не говорим за производните им, като даже няма да пропусна и съвременния компютърен термин "домейн". В тази връзка, от "крепидома" излиза още една дума "крепи", която отново е непроменена в българския и едва ли е с различно значение от първоначалното си. От съчетанието би могло да се извади почти сигурно заключение, че са думи от един и същ език. Като добавим и нейните производни, нещата отиват още по далеч.

      Изтриване
    5. Това казвам и аз със стойкаджията! 😊 Стоящ - на по високо, или (С)тоя(щ) - соченият, който управлява. Същото е положението и с княз (коназ - канас). Този на високо! Като балкон (бала върху кон - на високо, и краденото от гърчолята валкони - без да имат тяхно значение).

      Крепидома звучи много смешно на гръцки! Крепа - палачинка (катма) и доматьо - стая. Палачинка стая - недовършена, обаче. 🤣 Разбира се, че крепидома е българско. Ей така е целият гръцки език! А българските древни думи, които се опитваме да ги съживим, са стояли по съвсем друг начин за онези времена, това е ясно.

      Поздрави!

      Изтриване
    6. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    7. Аз бих казал, че Васил, Васи (стойка), ваза (слагам), което те гърците имат в предвид, че нещо се слага, е с българско значение - ГОЛЯМ.

      Василяс - царят, князът е голям!

      База - голям куп.
      Бато - значение, голям.
      Батко - значение, голям.
      Баща - значение, голям.
      Баба - значение, голяма.
      Бабанка - значение голям.
      Бабаит - голям мъжага.
      Бараба - голям ръб.
      Буца - значение, голямо.
      Бозд(уган - огън) - значение, голям огън.
      Босилек - голям лек.
      Бъзливец - голям страхливец.
      Бала - значение, голям вързоп.
      Вал - голям земен насип.
      Балкан - голяма величина.

      Изтриване
  57. Опитвам се да помагам според силите си.Много ценя делото на г-н Серафимов.
    Л.

    ОтговорИзтриване
  58. Ще споделя още една хрумка. Древните са наричали Ада царство на сенките. На латински сянка е umbra. След умира човек се превръща в сянка umbra. Умра и umbra изглеждат близки. Съмнението обаче за мен изчезна, когато научих, че umbra произлиза от архаичната латинска дума omra.
    Има още нещо, което си заслужава изследване.Лодкарят превозващ душите на мъртвите се нарича Харон (Charon). Харон е син на Мрака (Erebus) и Нощта (Nyx). Не е ли логично да предположим, че името на лодкаря е Черен?
    Л.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нормално да е Херон след 1000 години замазване и от липсата на ч, щ, ш, ь, ъ, ю, я, ц, б, в данайския език. Само в българският език се среща явлението - чер-но и чер-вено, което се обяснява с богът на войната Арес (Ари, Яри, Ярък), който се обяснава много добре с латинското Марс-Ари ((м)аре, м)оре, м)рак, мор, мъртав, мърша, чер-вей, чер-вея, червенея)). Предците... са ни оставили много древен език, сигурно по-древен и от боговете. Затова световните учени бягат от българският като дя-вол (де-вил) от тамян.

      Същата работа е с кон и кан. Кон (величина), кан-ара ((величина - с(ка)л)н)о място)). Кон, кон-ница (низ-а), ко-лес-ница, ка-ляс-ка (Ляс-ково - Ляс-ковец), ко-лело, ко-ла, бал-кон. Кан, кан-ас, кьн-яз (две величини), кан-ара (Ма-дар-а, мъ-дър кон-ник, стар), кон-стан-та (величина), ка-мара (величина - грамада) бал-кан (бал - голяма кан-ара - скална, величина), ка-руца, ка-на, ка-мък, ска-ла.

      Както и да го м-ляс-кат м(а)ля-ките, все тая!

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Prin to malaka благодаря за коментара. Всички според силите си трябва да се стремим да помагаме за преодоляване на заблудите.
      Л.

      Изтриване
    3. Е... със сигурност на места грешим, но не сме далеч от истината - изобщо. Така са ни промивали мозъците преди пустият му интернет, но лъжите си имат край! Трябва да браним родината от враговете, които не спят, а те не са малко. Примерът е... Северна Македония, с която кремълците искат да ни откраднат - историята и езика. Разбира се, с голямото съдействие на гърчолята.

      Извинявам се за правописните грешки като *мъртЪв* - неволно е!

      Аз доколкото съм наясно, гърчолята до 5-ти, 4-ти век преди новата ера, не са познавали Орфизмът и задгробния живот. Та за какви лодкари имат право да говорят - африканците им пустиняци? А думата - пустис (за обратен), която също използват, не са й разбрали значението за три хилядолетия, а конкретната дума се отнася точно за тях.

      Живи и здрави!

      Изтриване
    4. Всъщност ситуацията с гърците е най фрапираща и най видима защото живеем с тях вече хилядолетия като съседи, които поради липса на собствени ценности още от самото начало започват да правят опити и за съжаление съвсем успешни да присвояват всичко стойностно от нашите деди, и да го представят за свое. За съжаление не са останали единствени нито в стремежа си да си приписват чужди заслуги, нито в опитите си да заличат културното наследство на истинските създатели (нормално защото иначе всичко в един момент ще бъде разобличено). Това се наблюдава най вече в онези, които и днес всички поставят в графата "Велики сили".
      Мисля, че отклонението беше необходимо, за да може да преминем на въпроса по същество. Много от древните източници твърдят, че реалната личност Дионис (вероятно тракийски владетел) в древността е осъществил успешен поход до Индия, попаднал е там на диво, нецивилизовано население. Предал им е много от знанията и уменията на своето общество, а с това им помогнал да тръгнат по пътя на своето развитие. По късно се е върнал от там, но вероятно негови спътници са останали и продължили делото му. За това е писал не веднъж и г-н. Серафимов.
      https://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191
      Както и за известното на всички божество от далечния изток Буда. В края на есето едно от заключенията е: "Факт е, че прозвището на Буда (будният) е обяснимо на български език."
      https://sparotok.blogspot.com/2013/03/blog-post_15.html
      Както в Индия така и в много други места по света дедите ни са разнасяли знания, опит и са създавали оазиси на развити общества на различни територии, в различни части на света и на различни континенти. Затова следи от българи се намират на територията на няколко континента, но вместо да се търси логиката, че българите при разселването си са стигнали до тези земи, насилствено ни се внушава, че там е началото на всичко. Точно тези събития са "трън в очите" всички, които се опитват да фалшифицират световната история, за да поставят себе си на челно място. Не е случайна поговорката: "Целта оправдава средствата!" Точно тук е и проблема на казионните историци, че пренебрегват фактите, които съвпадат с логичните заключения, а следват "течението", което все още им осигурява комфорт и спокойствие. Ами просто, ако претендираш за сериозно становище по даден въпрос, така не се прави! Не можеш да укриваш факти и мнения на съвременници и на хора живели в най близкото време до обсъжданото, а да лансираш мнения на други, живели хилядолетия след тях. Слага се всичко на масата и всеки е свободен да си прави заключения. Политиката и историята най сетне трябва да си разграничат своето място и да не са омешани като тюрлюгювеч. Политиците се менят, но историята не!
      Много сложно го обясних, но дано не досаждам. В крайна сметка статистиката сама предлага много паралели между индийски и български думи, а и не само. Наименованието на най разпространеното божество не само в Индия, а и в целия Далечен изток е Буда, за което не малко автори са на мнение, че това е другото име на обожествения Дионис. Не знам дали това е вярно, но се надявам да се уточни по късно. Ако малко се съсредоточим, дали е случайно съвпадението на названията "Буда-будисти" и съвсем съвременните български понятия "будя- будители"? Аз лично не намирам съществена разлика.
      Ако по сериозно се съсредоточим не само в индийските паралели, а и в много от европейските, изненадите са още по очевадни. Въпреки усилията на конспираторите за заличаване на изворите, българите все още съществуват на инат. А дали е на инат или закономерно, надявам се бъдещето да покаже. В крайна сметка зависи от всички нас!

      Изтриване
    5. Анонимен15 февруари 2022 г., 22:38 ч.

      Само да вметна, че Буда не е божество. Ако човек се запознае с историята по-дълбоко, ще види че Буда е титла а не име. Самия Буда е бил против обожествяването му. А будизма е един вид "духовен атеизъм", в който Буда не отрича бог но твърди че той е също толкова заблудено същество като обикновения човек(аз лично бих поспорил над това твърдение но това е друга тема). Първия Буда мисля се казваше Гутама Буда. Като тук връзката с "буден" "пробуден" "будител" може наистина да я има. До колкото знам Буда(Гутама, но за кратко ще ползвам само Буда) е ариец. Знаем ,че арийците не са местното население на Индия а и ,че има някаква връзка между арийците и скитите. И за двете групи г-н Серафимов твърди че са тракийски. Съответно можем да предположим ,че Буда е бил или е имал някакъв тракийски произход. Днес го изобразяват със по индийски или китайски черти, но най-старите изображения го показват с сини очи.

      Твърдението ви за истината и историята е много хубаво, но факта е че политиците се сменят а историята се сменя и с тях. Именно пренебрегването на истината в името на личните политически или идеологически цели или пък финансови облаги е коренна на много от проблемите днес. За съжаление истината не се цени от никои, дори от учените и изследователите които днес с охота подменят резултати и заключения за да могат да си купят някоя скъпа дрънкулка.

      Изтриване
  59. Благодаря Ви,че Ви има г-н Серафимов и за това, което правите, дано има и повече като Вас! Не спирайте и успех!

    ОтговорИзтриване