4.10.2022 г.

ПОКАНА ЗА НОВА БЕСЕДА НА ИНТЕРЕСНИ ТЕМИ

 

В края на юли, в Пловдив направих представяне на книгата си Неразказаната История на Траките. Въпреки отпускарския сезон, а и жегата интересът бе голям и залата отново се препълни, а времето не стигна, за да се даде отговор на всички въпроси. За да се компенсира това, Издателство Атеа организира ново събитие: Древните цивилизации по българските земи и приносът им за културите в Европа и света.

 


Събитието е на 19 октомври (сряда) 2022 г. място: гр. Пловдив, бул. „Цар Борис
III-ти Обединител“ No. 89, Културен център "Тракарт", “Археологически” подлез. Начало в 18 ч.

 

 

Темата засяга важни, но за жалост неизвестни моменти от тракийската история:

 


1. Ранното тракийското влияние над гърците и римляните.
2. Приносът на траките в появата на Арменското царство и Хетската Империя.
3. Прародината на арийците покорили Индия.
4. Участието на траките и пеласгите в похода на Морските народи срещу Египет.
5. Какъв е произходът на Кадъм.
6. Поява и характер на древната азбука.
7. Българският език като продължение на тракийския.

 

Всички тези въпроси са важни, най-вече този за древната писменост. Данни има в изобилие, но за жалост повечето от нашите учени все още не могат да се откъснат от старите си, основани на предубеждения и оскъдна информация виждания. Някои наши изследователи са извършили свои проучвания и са стигнали до заключението, че произходът на Кадъм и неговия род трябва да се търси на Балканите. Публикациите обаче са известни предимно на шепа специалисти.

 

Историята не писмеността е ясна, но и тя не отърва на традиционните виждания, защото истината има потенциал да свали Атина и Рим от техния пиедестал. Факт е, че най-древните писмени знаци са тези от земите обитавани от траки. Факт е, че тези знаци са основата на минойската и микенска писменост, а и тази на финикийците, но уви – у нас все още властва догмата, че траките са безписмен народ.

 

Пеласгийска писменост от Левант, прототип на финикийската (по Кук)

Искрено се надявам да успея да разкажа и за тези неща, които не съм успял да спомена в новата си книга.

 

В Неразказаната История на Траките съм отделил няколко глави, засягащи походът на Морските народи срещу Египет, дал съм информация и за фараоните от неегипетски произход. Обяснил съм, че те са реално мизи, дошли от територията на северозападна Мала Азия, но чиято прародина е Дунавската равнина.

 

Изображение на воин от мешвеш-мизите, киката, а и татуировките са силна индикация за етническия произход на тези хора.

Мизи (наречени по-късно българи) на египетски престол звучи странно, дори абсурдно, но фактите са си факти и тези, които проверят щателно информацията в Неразказаната История на Траките, ще се уверят, че съм прав.

 

Това, което не успях да представя в книгата си, са още по-ранните тракийски влияния в страната на пирамидите. Става дума за военните действия споменати от Херодот и Йордан, но и от Манетон, който пише за идването на царете-пастири в Египет. Става дума за времето на далечната XII династия, когато в край Нил се появяват конете, конските жертвоприношения в гробовете на бойци, колесниците, бронзовите оръжия и т.н.

 

Определени учени смятат, че царете-пастири са от средите на митаните, от чийто език са оцелели думите: вартанавъртене, тератри, панчапет, саттаседем и т.н. Става дума за клон на древните арийци, като това се вижда не само от езика, но и от религията на митаните, почитащи Индра, Варуна, Митра. Най-рано тези богове са споменати в епиграфски паметник от Мала Азия, а не земите край реките Ганг и Инд.

 

В това няма нищо странно, защото прародината на арийците е на Балканите. От този регион те се разпръскват в различни посоки: едни тръгват към Мала Азия и Египет, а други потеглят на изток и успяват да се заселят в Северна Индия. За идването на траките в Индия са писали Ариан Никомедийски, Страбон, Плиний, Нон и др. стари автори. Йордан пък разказва за победителят на египетската армия Танаусис, който не само преследва агресорите обратно до река Нил, но по-късно покорява голяма част от Средна Азия.

 

Реално има и по-ранно тракийско влияние в страната на пирамидите. То всъщност засяга времената, в които още няма пирамиди – така наречения Преддинастичен (Додинастичен) период.

 

Елитът от тази епоха няма нищо общо с местното население, като разликите са огромни. Хората дали импулс на египетската цивилизация са представени от едри европеиди с рижа и кестенява коса. По-интересна обаче е керамиката им, защото тя показва от кой регион на Европа са дошли хората, дали знания на населението обитаващо земи край река Нил. Глинените съдове показват силни прилики с тези от Балканите, като се касае за паралели във форма, орнаменти, но най-вече писмени знаци.

 





Тези знаци от преддинастичния период имат прототипи не къде да е, а точно в Тракия, като знаците от нашите земи са разбира се доста по-стари. Информация по въпроса има и то от много време. Книгата NAQADA AND BALLAS (Petrie, Quibell, Spurrel) излиза през далечната 1896 г. и съдържа невероятно ценни за историята ни изображения. Нямам сведения те някога да са представяни на широката публика у нас. 



Дори идолите от културата Накада в Египет имат прототип в Тракия.



На срещата в Културен Център ТРАКАРТ, Пловдив, тези, които успеят да дойдат ще видят уникални неща.




 

26 коментара:

  1. А ще може ли да си купим Неразказаната история на траките, ако дойдем на срещата, това предвидил ли сте го? Юли месец за нас не останаха бройки, но си взехме от том 2, старата ви книга. Ст. М. Георгиеви

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ст. М. Георгиеви
      Ако издателят успее да дойде на беседата, той ще вземе книги със себе си.

      Изтриване
  2. И аз не успях да си купя книга на събирането в Пловдив, миналия юли, но си поръчах една бройка от Изд. Атеа, ще дойда да ми я подпишете:)
    Станимир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 октомври 2022 г., 18:44 ч.
      Станимире, Нели преди малко ми съобщи, че ще дойдете заедно. И да вземеш да си направиш профил във Фейсбук, улеснява комуникацията да знаеш :)

      Изтриване
  3. На срещата във Военния клуб получих книга с автограф, но пак ще дойда защото обещавате да разкажете за нови неща и съм напълно сигурен, че ще си струва идването до Пловдив.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 октомври 2022 г., 21:03 ч.
      Дано не идвате отдалече, но във всеки случай идването ще си струва, ще се постарая да е така.

      Изтриване
  4. Гледах ви два пъти в Пловдив, ще дойда и сега 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Emma N.4 октомври 2022 г., 21:57 ч.
      Заформя се хубава традиция, нали ? :)

      Изтриване
  5. Първо поздрав за дългогодишната дейност в историческата област. Второ: похвално за книгите, статиите в блога и фейсбук, но кога "алтернативните" историци и ентусиасти с хоби "българска история", които са много близо до истината, ще предприемат реални действия в посока на промяна в учебниците? Ганчо Ценов беше незаслужено отхвърлен от "научните среди" в началото на миналия век (сякаш нищо не се е променило до сега), но днешната обстановка сякаш е много по-подходяща за промяна във вижданията и разбиранията на специалистите-историци (Вачкова и колектив дори издадоха помагало за учащите българска история с доста свежи факти). Предполага се, че влиянието от външни сили в областта е вече доста занижено и дори в самите университети има повече предоставена свобода в търсене на истината. Ако ние сами не се преборим за историческата истина, която да се знае от нашите деца и хората по света, няма кой друг да го направи. Точно обратното - ще продължават да ни унижават като "диви азиатци и татари", които нямат право на претенции и наследство върху своите балкански земи. funakoshi@abv.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен4 октомври 2022 г., 23:24 ч.
      Какво имате предвид под - реални действия в посока на промяна в учебниците? Нима това, което върша не е реално действие, или пък е малко?

      Изтриване
  6. ОСТАВИ ИСТОРИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ, ТИ НЕ РАЗБИРАШ ТАЗИ МАТЕРИЯ И САМО СЕ ИЗЛАГАШ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 5 октомври 2022 г., 11:38 ч.
      Професионалистите са виртуози в създаването на химери и обслужване на накърняващи интересите на България теории.

      Изтриване
  7. " Анонимен5 октомври 2022 г., 11:38 ч.
    ОСТАВИ ИСТОРИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ..."

    И кой го казва ?!?

    "Професионалистите", за които говориш, разбират само от политически слугинаж, шантаж и нищо друго ! Достатъчно дълго се упражняваха. Нямаме нужда от такива нито в историята, нито в държавните структури и всички любознателни прозряли заблудата трябва никога повече да им даваме възможност да ни водят към политическото блато. Иначе сме обречени на забрава и унищожение въпреки оцеляването ни през хилядолетията

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Но моля ви се, каква диплома има Серафимов, да не би да е завършил история или филология? Вие ще отидете ли във Факултета да ви оперира апандесита някой от тамошните?

      Изтриване
    2. До Анонимен5 октомври 2022 г., 13:54 ч.
      Често цитирам Ричард Файнман:
      Never confuse education with intelligence, you can have a PhD and still be an idiot.

      The biggest difference between stupidity and intelligence is:
      When you're stupid, you think you know everything, without questioning and when you're intelligent, you question everything you think you know

      Изтриване
  8. Леда не само се пропука, но вече е на парчета и се превърна в ледоход (парчета натрошен лед, плаващи надолу по течението, които бързо стигат до устието на реката изчезват).
    В момента тече интервю с проф. Ева Соколова (физикохимик) във връзка с нейната нова книга „Руската намеса в съдбините на България“. Вече повече от 40 минути слушам как описва всички измами от времето на Руско-турската война (1877 – 1878), заблужденията в последващия Санстефански мирен договор и още много други фалшификации, заблуди разпространявани и все още официално изучавани в учебните заведения у нас.
    С войната в Украйна много истини ще излязат на бял свят съвсем скоро и укриването им ще става все по невъзмoжно. Лично не съм запознат с детайлите на книгата и не ѝ правя реклама, но се подразбира, че тя включва също отражението на руското влияние и фалшификации в култура, наука, съвременния говор (в къщи се говори едно, а в обществото друго) и различни видове похвати, които младите, които не са живели в тези времена не познават. Мисля, че такива автори и произведения биха допринесли много за по бързото осъзнаване на младото поколение за истината и заблудите умишлено налагани в българското общество.
    " Тhe truth is like that water: it doesn't matter how hard you try to bury it; it'll always find some way back to the surface."
    ( K.A. Tucker, Burying Water)
    (Истината е като онази вода : няма значение колко упорито се опитваш да я закопаеш, тя винаги ще намери пътя (начина) да излезе на повърхността)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Великов5 октомври 2022 г., 16:24 ч.
      В Русия работят ощетилите историята ни Шльоцер, Милер, Баер, Бернщайн, Мухина, Усикова. Поразучете миналото на тези хора, много неща ще Ви се изяснят.

      Изтриване
    2. Благодаря Ви за уточнеието. С няои автори съм донякъде запознат, с други не, но ще ги допълня към бъдещи проучвания.

      Изтриване
    3. Уважаеми, г-н Великов, ако руските учени бяха чели една книга за едни важни принципи, те щяха да демонстрират съвсем различно поведение. Сигурно сте млад човек, за това Ви препоръчвам книгата на Алина Ребель "Евреи в России: самые влиятельные и богатые". Предлагам Ви един цитат от тази книга " Так, через иносказание Талмуд призывает евреев не брать того, что принадлежит другому, не покупать и не продавать краденое, относиться к чужому имуществу так же трепетно, как относишься к своему."

      Изтриване
  9. До скоро гн Серафимов, ще се радвам ако мога да ви задам няколко въпроса за пеласгите по време на конференцията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен5 октомври 2022 г., 16:59 ч.

      До скоро ако е рекъл Господ!!!

      Изтриване
  10. По-малко от две недели останаха Павле, после ще чуеме какво имаш да разкажеш :)

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте,
    От много време се каня да ви пусна линкове от сайт за археологически новини... Извинявам се предварително, ако вече сте запознати с тях.
    - надпис с името "тюрк"
    https://arkeonews.net/an-inscription-containing-the-turk-name-was-discovered-for-the-first-time-in-anatolia/
    - надпис от Гордион
    https://arkeonews.net/an-inscription-with-the-name-of-the-ancient-city-was-found-at-the-excavation-site-in-gordion-the-capital-of-the-phrygians/
    - подновяване на разкопките на двореца на Мидас
    https://arkeonews.net/excavations-in-and-around-yazikaya-one-of-the-monumental-works-of-the-phrygians-start-again-after-71-years/
    - и пак в Турция...
    https://arkeonews.net/2600-year-old-med-period-artifacts-found-in-oluz-hoyuk-in-turkey/

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 октомври 2022 г., 16:22 ч.

      Благодаря Ви за информацията!

      Изтриване
  12. Здравейте,

    Открили са удължен череп в античната гробница в Августа Траяна - кога го намериха, кога го откраднаха!?
    https://bntnews.bg/news/udalzhen-cherep-otkriha-v-antichnata-grobnica-na-avgusta-trayana-v-stara-zagora-1211625news.html

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  13. Извинявам се, че пак пиша, но след като Ви пуснах видеото за черепа, реших да видя и предходните видеа:
    Мария Чернева прави репортаж от Троя, в което турски професор обяснява, че има преселници траки от Родопите:
    https://bntnews.bg/news/traki-ot-rodopite-sa-zhiveli-v-troya-pokazvat-arheologicheski-izsledvaniya-1210851news.html
    https://bntnews.bg/news/traki-ot-rodopite-sa-zhiveli-v-troya-pokazvat-arheologicheski-izsledvaniya-1210851news.html

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване