14.10.2022 г.

ТРАКИЙСКИЯТ ЦАР МОСТИС И ЧЪРГУБИЛЯ МОСТИЧ

 Още през първата половина на ХХ в. историците са знаели прекрасно, че теорията за тюрко-алтайските корени на Аспаруховите българи е обречена и ще бъде отхвърлена. С излизането на най-мащабните антропологични проучвания на българския народ, проведени под ръководството на д-р Методи Попов през 1938 г., става ясно, че ние сме твърде различни от народите на Средна Азия. По-късно, през 1959 г., други също така мащабни проучвания не просто потвърждават неудобната истина, но излизат наяве и допълнителни, твърде важни данни.

 

Антрополозите стигат до заключение, че повечето от нас – брюнетите, хората спадащи към понтийския тип, разновидност на Средиземноморската раса, са наследници на траките, а което е по-важно: същото може да се каже и за поне част от представителите на нордическия, северен тип, те също се явяват потомци на хората, на които принадлежат Орфей, Залмоксис и Спартак.

 

Макар докладите да са издадени от Царската Печатница (1938 г.) и печатницата на Българската Академия на Науките (1959 г.), почти всеки наш учен бяга от данните като дявол от тамян. Причината е проста и разбираема – резултатите от проучванията доказват убедително, че поддържаната навремето теория за произхода на българите е неиздържана, дори напълно невярна. Нейното отхвърляне би сложило край на престижа на много хора в научните среди, а истината би довела до възход на националната гордост. Това е нещо, което властимащите не желаят.

 

Само няколко години след излизането на втория доклад на антрополозите, Веселин Бешевлиев публикува работата Ирански Елементи у ПървобългаритеВ нея езиковедът и историк  прави опит да намери ирански елементи при дедите ни. Така е поставена традиция, която ще бъде продължена с упорство от други изследователи. Реално нищо не се променя – в очите на учените Аспаруховите българи остават азиатци. Дали ще са тюрки смесени с иранци, или пък тюркизирани иранци, по отношение на прародината нещата не се променят значително.

 

Като ирански, или възможно ирански са обявени имената Аспарух, Борис, Кормесий, Кардам, Гостун, Корсис, а и Мостич. За човек със завидна ерудиция Бешевлиев прави забележителни пропуски. В работата си този наш учен не споменава, че аспа е тракийска дума за кон (сведения за това има поне от 1913 г., в работите на Д.Дечев и Г.Кацаров). Не по-малко важно е това, че в Добруджа, около 900 г. преди идването на Аспарух е властвал цар с име Хар-аспес. А пък Ут-аспиос е едно от имената на Тракийския конник. За жалост, подобно на важните сведения от мащабните антропологични проучвания, тази информация също не е ползвана, а е била свободно достъпна.

 

По отношение на името Борис трябва да се каже, че сведения за присъствието му в тракийската ономастика и обяснение на значението с борити сѧ има поне от 1918 и 1927 г. (в работите на У. Аркрайт и Д. Дечев). Както може да се очаква – това също не се споменава изобщо от езиковедите и историците ни.

 

Що се касае до Кормесий, негов паралел в тракийската ономастика е -крамис (от споменатото през 1894 г. от В. Томашек тракийско име Авло-крамис). Пак през ХIX в., през 1876 г. Албелт Дюмонт прави сравнение на името Кардам с намиращия се на Пропонтида топоним Кардамис, а и тракийското лично име Кардент (ползващ сведения на немските учени Папе и Бензелер). При анализа на името Гостун бива споменато предположението на Абаев за хипотетична иранска дума гаст гост, но за това, че – гаст е елемент от името на тракийския бог на слънцето Сур-гаст не се казва нищо, а за него пише В. Томашек още през 1894 г.

 

Бешевлиев познава труда на Томашек, (а и ранните трудове на Дечев) защото при анализа на старобългарското име Корсис (Окорсис), вмята, че Томашек и Дечев считат регистрираните в древността имена Корсес, Корсис за тракийски, но е склонен да приеме, че старобългарското Корсис е сродно на иранското Карсас. И отново нито дума за това, че съществува тракийско име Карсас, притежаващо много варианти, някои от които са споменати от В. Добруски през 1907 г.

 

Както можем да очакваме премълчана информация има и при анализа на добре известното старобългарско име Мостич. Опирайки се на сведения на други езиковеди Бешевлиев предлага като еквиваленти иранските имена Мастиос, Мостис, Мастус, но пропуска името на тракийския цар Мостис. То е споменато от Д.Дечев 10 години по-рано от публикацията на Бешевлиев, като освен Мостис, са добавени местните названия Мостене, Мостини.


                           




                         Монета на тракийския цар Мостис

https://www.wildwinds.com/coins/greece/thrace/kings/mostis/deLuynes_1822.jpg


Премълчаването на важна информация не е научен метод. Ако имената Аспарух, Борис, Кормесий, Кардам, Гостун, Корсис, а и Мостич са споменати най-рано при траките, редно е това да се спомене. Всеки може да направи и грешка и пропуск, но в случая грешките и пропуските са толкова много, че имаме право да смятаме, че се касае за съзнателни действия. Дали те са били под давлението на цензура, натиск от страна на колеги или нещо друго едва ли някога ще разберем.

 

Що се касае то титлата на Мостич – чьргубылia, тя е много интересна. Смятам, че се касае за титла, чийто първи елемент (чьргу) е от латински произход, чието обяснение може да се даде с corrigo въвеждам ред, въвеждам в изряден вид. Вторият елемент е ясен: былia e стблг. былia господар, началник, боил. Значение на старобългарската титла чьргубылia е началник на боилите, надзорник на боилите.

 

Част от дедите ни влезли в историята под името траки е под римска власт от I до VII в. Това обяснява защо в старобългарските епиграфски паметници (разгледани от В. Бешевлиев) присъстват думи от латински произход: casidia шлем, loracia броня, fossaton укрепление, campon военен лагер. Смята се и, че от латински произход е също стблг. лѫща копие, идваща от от лат. lancia копие.

В старобългарския език са запазени голямо количество от използваните в Римската Империя титли и административни титли и термини. Като пример могат да бъдат посочени следните: доуксъ, дроунгаръ, дроунга, кенътоурионъ, кесаръ, магистрианъ, кандидат, капикларий, коментарисии, комисъ, комитъ, коустодiа, ноунции, палатии, папежъ, патрикии, претории, преторъ, спатаръ, спекоулаторъ.

В речта на дедите ни от Средновековието се срещат се дори и значителен брой названия на видове монети, тегла, използвани в Римската Империя: цента, асарии, кентинаръ, статиръ, кондрантъ, динаръ. Те могат да бъдат намерени даже в малките старобългарски речници, като този на Д. Иванова-Мирчева и А. Давидов.

Знаейки тези неща не бива да се учудваме, че първия елемент на титлата чьргубылia е от латински произход. Все пак седем века господство са си казали думата, а пък и значителна част от траките са били част от римската администрация и военна машина. Ако Аспаруховите българи бяха чужд за Балканите народ, то няма как да се обясни големият брой латински заемки в старобългарския.

В края на VI в. и началото на VII в. официалният език на Римската Империя става гръцкия, латинския потъва в забрава. След 681 г. няма как и от кого Аспаруховите българи да научат и даже приемат титли и административни термини от латински произход. В случай, че ранносредновековните българи не спадат към коренното балканско население, т.е. траките, те няма как и няма защо да ползват думи от латински произход в своите епиграфски паметници, че дори и в официалния език. Странно как нашите историци и езиковеди не са се замисляли по този въпрос.

Истината е проста – Аспарух не довежда нов народ на юг от Дунава, а освобождава своите братя и сестри от потисничеството на Византия. Ето защо името на княз Аспарух е свързано с това на Тракийския конник Ут-аспиос, ето защо и Борис, Кормесий, Кардам, Гостун, Корсис, че и Мостич са тракийски по произход.

 

Не зная на какво се надяват защитниците на вредните за България теории, не зная и защо се инатят, и не само не признават грешките си, но дори активно се борят против излизането на истината. Каквато и да е причината – промяната не може да се спре. В скоро време не само част от българите, а целият ни народ ще знае, че ние сме потомци на хората, с които историята започва.

 

42 коментара:

  1. Тъкмо си виках умря ли тоз човек, не пуска нови неща, ти взе че пусна нова статия, даже си я бива. Хайде по вода да върви и да знаеш, че на 19 в Пловдив трябва да те питам нещо важно :) Благовест

    ОтговорИзтриване
  2. Не ги знаех тези неща, но изобщо не ги знаех а те са толкова важни. Как са ни залъгали професионалистите само, направо да му се завие главата на човек. То направо страшно колко инфо са скатали, колко неща са изкривили тия хора историчари-надничари.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 14 октомври 2022 г., 18:24 ч.

      Във Фейсбук Ви дадох подробно обяснение, тук искам да добавя само, че Бешевилев не е единственият, който пропуска важни данни. Все пак, нека не съдим прекалено строго тези, които са работили преди 1989 г., те имат оправдание, за разлика от учените публикуващи и преподаващи от 1989 г. насам.

      Изтриване
  3. " Флавий Ардабур Аспар (на латински: Flavius Ardabur(ius) Aspar; 400 – 471) е от алано-готски произход,[1] патриций и magister militum на Източната Римска империя."
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Аспар
    Странно защо ли не е от ирано-тюркски произход?
    Всъщност, според някои, тюрки не е етнос, а езикова група. Както славяни, латинии други. Друг е въпроса за недоразумението масово разпространено у нас, че сме потомци на славяни и българи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен14 октомври 2022 г., 19:32 ч.

      Тюрките са си етнос, дори и днешните турци са етнос, но изграден от разнородни групи, истинските тюрки са твърде малко, преобладават хората със семитски предци.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  4. Питай Спаро за славяните, той твърди, че славЕни е новото име на гетите, а българите били гетските съседи мизите. Руснаците не били наследници на славЕните, а на винидите, за това фините им казвали венелеинен-венска нация. Ама понеже траките влияели на винидите и езика им, на винидите започнали да викат слави, славини.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен14 октомври 2022 г., 20:32 ч.

      Да, славени е новото име на гетите, това е откритие на д-р Ценов, негово откритие е и това, че славени не е било колективно име по време на Античността, такова то става едва в края на късното Средновековие.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    5. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    6. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    7. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  5. B.Василев
    Много интересно тълкуване на чрьгу(былъ) с corrigo "въвеждам ред, въвеждам в изряден вид", не зная дали е издържано, но е наистина интересно и като сложим на кантара и другите ви аргументи, става приемливо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Василев, ако някой друг предложи друга етимология, по-добра от представената от мен, а и подкрепена от повече аргументи, аз ще я приема.

      Изтриване
    2. От оригинала на старобългарски
      „ Сьдє лєжитъ Мостичь чрьгѹбыліа бывыи прі Сѵмєонѣ цр҃и и прі Пєтрѣ цр҃и ос(м)иѭ жє дєсѧть лѣтъ сы оставивъ чрьгѹбыльство і вьсє імѣниѥ быстъ чрьноризьць ї въ томь сьврьши жизнь своѭ." виждаме,че по-вероятно да се е произнасяло " чръго-бъйл" , а не чъргобоил,както е и сега в диалетния български . Защо отивате към това corrigo , след като явно чръга/черга си пасва добре и на "очередь" - нареждане на опашка, подреждане, нареждане по ред, един след друг и т.н поставяне на място.за мен човекът с тази титла навярно е строявал войската ,нещо като главнокомандващ .А коренът "чрь" го дават за форма на индоевропейското число "три" и би могло да се каже ,че говорим за за 3-тия боил в държавата и как ли не още да се тълкува. Вие бягате на запад , да не излезе случайно азиатски корен на думата ( не значи че сме потомци на азиатци, аз за себе си знам 100% ,тествали сме се 7 души роднини ,нула Азия, нула Африка ) . Трябва да се работи по всякакви хипотези и с абстрахиране от известните такива.

      Изтриване
    3. До Анонимен 21 октомври 2022 г., 19:44 ч.

      Интересна хипотеза, прави впечатление обаче, че "corrigo" – въвеждам ред, въвеждам в изряден вид; и "очередь" – нареждане на опашка, подреждане, нареждане по ред; имат доста близки значения, а именно въвеждане/подреждане в/на ред. Изглежда, че в известен смисъл двете хипотези се припокриват.
      Произношението "чръго" е възможно, но чъргу/чергу, чърго/черго остават не по-малко възможни. Дали е чъргубъйля или чръгобъйля, няма голяма разлика, малко като хляб и хлеб, по-важно е какво означава.

      Изтриване
    4. До Анонимен26 октомври 2022 г., 6:02 ч.

      Думата "очередь" притежава вариант че́рга, тя се смята за тюрска заемка, а дали това е вярно, е друг въпрос. Келтската дума currach - шапка, височина също показва връзка, но със сигурност няма тюрско влияние над келтите.

      Изтриване
  6. А дали изобщо е имало цар Мостис, какво изключва възможността той да е легендарна фигура?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен15 октомври 2022 г., 16:38 ч.

      Легендарните личности не сечат монети, а монети на Мостис има и то не малко.

      Изтриване
  7. Написаното в статията само доказва, че траките са пришълци с общ произход с онези, които са известни като иранци, не ги бъркайте с днешните! И още потвърждава, че българите не са мизи, защото Зенон ги вика на помощ срещу готите, които авторът обявява безпочвено за гети, а българите идват от изток на готите, би било редно от девр к запад ако са мизийци, и още знаем, че мизи в днешна украйна не е имало, та така...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Ако не искате да приемете фактите, че слоновете живеят и в Африка и в Азия, а до не много отдавна от геологическа гледна точка и в Америките, това не значи, че слоновете не съществуват, а само, че вие не разбирате тяхното място в еволюцията и хранителната верига! Хора, като вас, които не разбират, постоянно отричат и си измислят, за да запълнят незнанията си! От която и да е гледна точка на която и да е ескимоска теория за произхода на българите ще се намери повече истина от вашите измислици!

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. До БлъгАрин25 октомври 2022 г., 4:41 ч.
      Коментарът на Анонимен23 октомври 2022 г., 11:21 ч. принадлежи на един наш доцент. Зная за това, защото той публикува идентичен коментар във Фейсбук :)

      Изтриване
    5. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    6. Ми не знам, кой какво е казал, но аз съм казал, че ако някой не иска да приеме нещо, той ще си намери хиляди причини и обяснения, защо измислиците му са истина! Не знам какви доценти коментират във вашия фейсбик, но аз такова нещо не ползвам и всяка прилика в коментар си е за ваша сметка, ако искате да се заблуждавате в едно или друго нещо, никой няма да ви попречи! Или както съм казал, когато сте се объркал в нещо, най-добрият начин да го поправите е като го объркате още повече! Истината е, че траките са малагама от "местни" (малоазийски пришълци) и северни пришълци (арии). Българите се определят като българи и словени и никога не са изяеявали претенции за тракийско наследство, ромейски произход и прочие, което е най-силното доказателство за техния произход и самоопределение! Сега, ако някой намира връзка между словени и траки, не значи, че е прав, нито, че словени е късна руска манипулация, в Русия това е заемка от претенциите им да бъдат Българи, явно някакъв комплекс от времето на Светослав!
      Георги Славеев, не съм доцент!

      Изтриване
    7. "Анонимен28 октомври 2022 г., 19:21 ч.
      Написаното в статията само доказва, че траките са пришълци ...
      ... Истината е, че траките са малагама от "местни" (малоазийски пришълци) и северни пришълци (арии). Българите се определят като българи и словени и никога не са изяеявали претенции за тракийско наследство, ромейски произход и прочие, което е най-силното доказателство за техния произход и самоопределение! "
      И защо трябва да вярваме на измислици? Няма как да сте очевидец или съвременник на събитията, а говорите от първо лице. Такива "специалисти" на фантазиите има колкото си поиска човек и още толкова. Ако мнението е формирано на базата на някакъв източник, редно е да го посочите за да прецени всеки до колко е надежден и до каква степен може да се довери. Бай Георги от съседния вход не е надежден източник.
      По кой начин написаното доказва, че траките са пришълци?!?
      Кави са тези "северни пришълци (арии)" ако не са наследници на балкански бежанци от войните в предишните размирни Балкани (Перси, Пунически войни, Александър Велики, Римско нашествие и др.), също както днешните бежанци от войните. Защо не са придошли преди римската окупация, а едва 5 - 6 века след това? Защото обстановката на Балканите е вече относително по спокойна, в сравнение с предишни времена. Когато по крайбрежието на сладководното езеро, по стечение на обстоятелствата превърнало се днес в "Черно море", е кипял интензивен живот, северните райони на планетата са били все още покрити с десетки и стотици метри дебела ледена покривка. Къде са живели по това време "пришълците от север"?
      Заблудата за северните пришълци се основава на едно единствено изречение на Йорданес, който несполучливо преразказва Касиодор. Нещо повече, дори един много слаб хронист (тъй като Йорнандес е такъв) може да има такъв ефект от фалшивата информация, че едно изречение на Йорнандес е преобърнало самата основа на историята на Европа. Това известно изречение е в неговата четвърта глава, "Ex hac igitur Scandia insula, quasi OFFICINA GEN∣TIUM, aut certe velut VAGINA NATIONUM, cum rege suo nomine Berig Gothi quondam memorantur egressi." Върху това едно изречение са изградени всички съвременни историци, дори писатели като Монтескьо, Едуард Гибън ​​и други. Такава е линията, която следва Йорнандес: и неговият разказ за произхода на Скитите беше сляпо последван от Изидор, от Беда, който нарича Скандинавия Скития, от Павел Диакон, от географа на Равена и от безброй други в тъмни векове.
      Адам фон Бремен, който е живял и писал през XI век, ни информира, че дори в Дания, по това време, само морските брегове са били населени; докато вътрешните части на страната били една обширна гора. Ако такъв е бил случаят в Дания, можем да предположим, че в Скандинавия дори бреговете почти не са били населени.

      Изтриване
    8. Кскво измислици, какви размирни войни, вие за тракийската култура и нейните корени нищо не знаете, а още по-малко за преселниците от близо и далеч, заселили Балканите преди каквито и да е имало траки! Четете ди жълтутковци и не се опитвайте да мислите, че само се излагате! Не вярвайте на Бай ви Георги, вярвайте на Бай ви Павел, не четете, не се интересувайте и ще "узнаете" цялата истина! Ако пък искате малко да научите нещо, може да започнете с Черноризец Храбър и други старобългарски писменах!

      Изтриване
    9. Ох, ама какв си ми умник ти Анонимен1 ноември 2022 г., 21:58 ч. :) Какъв Черноризец Храбър те гони тебе :) Литературното съчинение носи заглавие "О письменах Черноризца Храбра", като се има предвид един трактат за буквите, който е създаден от Храбън Мавър - Hrabanus Maurus. Много ще да си образован, ако не знаеш това :)

      Изтриване
  8. Ще си позволя да поставя линк към една неизвестна книга. Който успее да, я прочете, ще разбере защо го правя.
    https://drive.google.com/file/d/1dN1_UDO8NLqKooZbrEtNbfAuVmBitm7k/view?usp=drivesdk

    ОтговорИзтриване
  9. Поздравления г-н Серафимов за днешното предаване в "Операция история". Не знам какъв е рейтингът му, но хвала и на тях, че се осмиляват да дават трибуна за теми табу. Все пак и това е някакъв напредък. Бъдете здрав.
    Цветан Петров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво Павле! С огромно удоволствие видях записаното предаване. Чорапът започва да се разплита!

      Изтриване
    2. До Анонимен23 октомври 2022 г., 19:07 ч.

      Благодаря Ви г-н Петров!

      Изтриване
    3. До Анонимен24 октомври 2022 г., 21:40 ч.

      Да, чорапът наистина се разплита :)

      Изтриване
    4. До Анонимен 23 октомври 2022 г., 19:07 ч.

      Благодаря Ви за информацията за участието на г-н. Серафимов в предаването! Иначе вероятно щях да го пропусна поне за известно време, а от години проявявам интерес към неговите изяви навсякъде.
      Благодаря и на г-н. Серафимов за изнесената информация, която в основните насоки не ми е съвсем непозната, именно от неговите работи, а и не само, но винаги има ценни детайли, които човек с удоволствие научава.
      От четвъртата минута нататък споменавате за наречените от египтяните "морски народи", за които подчертавате, че не са единствено и само морски, а по точно жители на крайбрежните зони и острови. Това ме накара да се замисля защо са нречени точно "морски", което друг път не ме е впечатлявало толкова. Сетих се, че в древността, та чак до XIX век днешния полуостров Пелопонес се е наричал Морея. Пределно ясна е причината за името му, защото той е заобиколен почти от всички страни с море, а той е бил обитаван най вече от племена, голяма част от които биват причислени към морските народи.Така, вероятно името Морея е било основна причина тези народи да бъдат наречени морски. Би ми било любопитно дали споделяте подобна теза.
      В този ред на мисли се сетих и за една друга възможна връзка на морските народи с българите. Известно е твърдението на Йоан Малала, живял повече от век и половина преди Аспарух, който твърди, че Ахил е водил войска от мирмидонци, вече нричани българи. (ГИБИ том 2 стр. 209) Различни автори твърдят, че острова на Ахил е Егина, който се намира в средата на Сароническия залив, намиращ се точно между Пелопонес и Атика. От тези сведения без колебание можем да причислим мирмидонците към морските народи. За произхода на самото име "мирмидонци" няма яснота, освен легендата за мравките, които Зевс, по молба на Еак, превирнал в хора и някои необосновани предположения. Един английски учен и митограф Джейкъб Брайънт, който е съвременник на Паисий Хилендарски, ни дава едно интересно описание на името мирмидонци. Допускам, че за добре образован човек и веоятно авторитет на онова време би било възможно при изследванията си да има достъп до различни древни източници, които в днешно време може да бъдат трудно достъпни или даже унищожени, каквато е била съдбата и на много други. В том 5 на предицата "A New System: Or, An Analysis Of Antient Mythology", изследваща древната митология, на стр. 28/29 има следното описание:
      " They first settled about the cities Iäolcus and Arene and they had a tradition of their being descended from one Myrmidon a king of the country This term was not only a proper name but also signified an ant or pismire which gave occasion to much fable It was by the antient Dorians expressed Murmedon Now Mur Mar Mor however varied signified of old the sea and Mur Medon denotes Maris Doininum the great Lord of the Ocean It is a title which relates to the person who was said to have first constructed a ship and to have escaped the waters."
      https://books.google.td/books?printsec=frontcover&dq=related:ISBN0201042274&id=B7kmAQAAIAAJ&hl=fr#v=onepage&q&f=false
      Ако имате мнение по въпроса, бих се радвал да споделите и него.

      Изтриване
  10. Ако се замислим "учените публикуващи и преподаващи от 1989 г." насам имат абсолютно същите причини като тези преди 1989 г. защото властимащите са си същите, а от тях зависи плащането и "добруването" на нашите "учени". За съжаление след 1989 год. има предимно икономически промени. Политическите такива стават неимоверно бавно и мъчително. За това изостанахме и от Румъния. Надявам се на истинските Българи другото е " пета колона " , нищожества, за които Род и Родина не означават нищо. Те са интернационалисти.

    Христослав
    Българин по род и
    Тракиец по произход!

    ОтговорИзтриване
  11. Павле, ти си велик човек, но това не е чудно защото има много велики хора пръкнали се като че ли от нищото. Недей повече да споменаваш титулованите мизерници. Те никога няма да те признаят защото ще им лъснат голите задници! Пък и трудно е някой да тръгне срещу хляба си, нали?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен24 октомври 2022 г., 16:48 ч.

      Да, както е казал Ъптън Синклер - Няма как да обясниш някому нещо, ако заплатата му зависи от това да не те разбере...

      Изтриване