2.12.2022 г.

ПРИЯТЕЛИ НА СПАРОТОК – ИЛИ КАК МИНА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА НОВАТА МИ КНИГА В ПЛОВДИВ

 

За Културен Център Тракарт зная отдавна, все пак в родния ми град е. След предложение на приятели да представя там новата си работа Неразказаната История на Траките, не се поколебах изобщо. Мястото е невероятно! Атмосферата е приятна – веднага след влизането в галерията, човек попада в един друг свят. Прекрасно консервираните мозайки, а и невероятните артефакти не просто привличат погледа, но са и уникални по отношение на изработка и символизъм. Дължа огромна благодарност на човека, по чиято инициатива представянето бе осъществено в галерията, попила духа на древността.

 

Бях планирал да се видя с доста хора, но здравословни проблеми – мои, а и на роднини попречиха това да стане. Не успях да се срещна с приятели, които ценя и, с които общувам от известно време. Слава Богу, други приятели дойдоха на локацията, в която бях и аз и все пак срещнах немалко от тези хора, вълнуващи се от същите неща, които вълнуват и мен.

 








Желаещите да видят представянето на Неразказаната История на Траките започнаха да се събират пред Тракарт около час преди началото на събитието и така стана възможно да проведа беседа с някои от тях. Запознах се лично и с г-н Жорж Трак, за когото бях чувал доста хубави неща и все пак останах изненадан от неговата ерудиция и интелигентност. Беше удоволствие да проведа разговор с този прекрасен човек, успял да прозре важни неща от духовната култура на нашите предци.

 


Г-н Жорж Трак ме разведе из галерията и ми даде подробно обяснение относно значението на изложените там артефакти, които както вече отбелязах са невероятни и истински шедьоври на древното изкуство. Разказът на домакина бе така увлекателен, че не усетих как мина времето. За невероятната беседа, а и за гостоприемството дължа дълбока благодарност на г-н Жорж Трак и г-жа Диди Кузманова.

 





Поднасям извиненията си на тези, за които нямаше места и трябваше да стоят прави, но не бях очаквал толкова много хора в делничен ден, а и в 19 ч. Залата е доста голяма, удобна, но желаещите да присъстват на представянето се оказана повече, отколко бях преценил, че ще дойдат.

 


След кратка реч на г-н Жорж Трак, а и на г-жа Ани Минева, дойде и мой ред. В продължение на около час и половина разказвах за своето виждане относно неразказаните моменти от историята на народа ни. Малцина от нас знаят за това, че съществуват убедителни доказателства за древните балкански корени на българите. Става дума за доказателства от различни области: антропология, генетика, етнология, археология, ономастика, а и история. За жалост на нашите учени е още трудно да се откъснат от създадените отдавна клишета и да приемат правилната гледна точка.

 








В новата си работа Неразказаната История на Траките съм дал ценна информация за трако-римските отношения от времето на Бронзовата и ранната Желязна епоха. Дал съм и важни сведения за това кои са истинските елини и как се е формирал гръцкия народ. Изненадите са много, защото и неразказаната до този момент информация е много. За мнозина бе интересно да научат да връзката на траките с Египет, Хетската Империя, а и Арменското Царство. Не става дума за мои спекулации, а за данни представени от световно известни учени. Въпреки, че аргументите на изследователи като Маккуин, Дяконов, Гиндин, Еванс и др. са издържани, те не са особено популярни в нашите научни среди. Поради това твърде малко хора знаят, че част от дедите ни са споменати в Стария Завет под името филисимци, а историци като Йосиф Флавий ги нарича също палестини, това реално са пеласгите, чиято най-стара земя е била край река Струма, известна още като Палестин.

 


Не се съмнявам изобщо, че на присъстващите бе интересно да научат за похода на така наречените Морски Народи, част, от които се явяват пеласгите, а други са представени от мизите. Тези мизи, които в по-късни времена Димитър Хоматиан нарича българи, а дълги векове преди това египтяните назовават мешвеш. Въпросните мешвеш се заселват в Либия и служат дълго време на фараоните като наемна армия, докато през Х в. преди Христа един от тях стига до чин генерал, а после сяда и на египетския престол, полагайки началото на
XXII династия.

 

Този фараон от мизийски произход се сродява с цар Соломон и разбира се е споменат в Стария завет. Освен за мизите и пеласгите, участвали активно в събития от историята на Египет, разказах и за тракийските надписи, а и за опитите на определени хора от нашите научни среди да определят най-ценният ни надпис – този от Ситово, като пукнатини от Кайнозойската ера.

 


Бяха ми зададени доста въпроси и дори пресрочихме предварително уговореното време. Благодарение на великодушието на г-н Жорж Трак и г-жа Диди Кузманова, беседата бе продължена и последвана от даване на автографи.

 


След беседата се събрах със стари приятели в ресторант и там продължихме разговора си за далечното минало на народа ни, за събитията, които трябва да популяризираме и за това как младото поколение трябва да расте, знаейки истината за произхода на българите и за славните деяния на предците ни.

50 коментара:

  1. Нека това да е само началото на поредицата от многобройни срещи посветени на истината за достойните българи! Здраве и сили!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно беше, но кратко, за което много съжалявам и се надявам другият път да продължи по-дълго. Благодаря Ви много за интересната книга, отдавна я прочетох и я прехвърлих на съпругата и децата си, те са силно впечатлени от наученото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 декември 2022 г., 19:16 ч.

      Два часа не е малко време, но мисля следващата беседа да е около три часа.

      Изтриване
  3. Много хубаво беше на беседата, но се радвам, че си продължихме раздумката и в ресторанта :) Само едно въпросче - не беше ли тогава малко рано за пости? Питам защото отказахте виното, а то беше супер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 декември 2022 г., 20:04 ч.

      Аз си правя извънредни пости, просто така - за здраве.

      Изтриване
  4. Хубави приятелки имаш Павеле, тази първата мома е баш красавица, малко на италианка прилича, но е българка сигурно.

    ОтговорИзтриване
  5. И по стар тркийски обичай, накрая ядене и пиене... 😋
    Аз също си купих книгите. Успех на Павел и на всички българи! 🍷

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Мохайлов 2 декември 2022 г., 23:19 ч.
      Дано книгите да Ви допаднат и дано народът ни да получи самочувствието, което заслужава!!!

      Изтриване
    2. Самочувствието на народа бе унищожено от 45 г. червена нищета (+33 след 89 пак такава).Три поколения на които живота мина в лъжи и дезинформация.А иначе адаш ,добра работа.

      Изтриване
    3. До Tumbal 3 декември 2022 г., 1:19 ч.
      До известна степен имате право, но процесът на обезличаване на българите започва дълго преди 1944 г., и май се върши от едни и същи хора, и в трите периода.

      Изтриване
    4. до Tumbal3 декември 2022 г., 1:19 ч.

      Мисля, че имате право, но по отношение най вече до преследването след 45-та г. на мнения срещу фалшификациите и насилствено наложените неверни твърдения от управляващите. Иначе лъжите и дезинформацията започват още със съгласието на местните балканци да приемат на собствена територия гръцки бежанци, прогонени от Африка от египтяните. Още древните автори твърдят, че гърците не са способни да бъдат войници, заради слаботелесност и физически недостатъци. Вероятно това е причината да практикуват друг начин за оцеляване, а по конкретно целенасочено проникване в структурите на местните власти и разграждането им отвътре. Други древни хронисти пък са категорични, че "гърците най обичат чуждото" и на това именно се дължат присвояванията и представяни за свои култура, история, традиции, писменост и какво ли още не. Не с военни набези, а точно по този начин успяват да колонизират първите големи селища в Пелопонес, а по късно и по възловите части от крайбрежията на Средиземно море и всички свързани с него морета. Така изграждат верига от съседни колонии по бреговете, където търговията процъфтява с всякакви стоки от различни краища до всички точки на крайбрежията. Това примамва и много от местние да се включат във веригата, но едно от условията е било владеенето на гръцки език, а по късно и съпричастност към гръцката общност. Така много местни жители доброволно се погърчват. Войните, които по късно са разглеждани като гръцки, всъщност са само организирани и финансирани от гърци, а войниците са наемни от местен произход. След римската окупация тези вериги от колонии не могат да функционират и се разпадат, но пък им помага отново внедряването в управленските структури на империята и така голяма част от населението в колониите са преселва на Балканите. От тази позиция те отново атакуват българите по всички начини, според възможностита си. После това се повтаря още веднъж и по време на Османската окупация. Независима гръцка държава е провъзгласена едва през 1832 г. след така нареченото Гръцко въстание за независимост срещу Османската империя, организирано и финансирано от Европа и Русия. Целта на което е била при евентуална бъдеща война стрещу империята, срещу която всички са били настроени, но на никого не му се воюва да се отвори втори,южен фронт. Тази държава е била само на територията на полуостров Пелопонес и малка част от континента, а след това с различни "териториални подаръци" достига днешните си граници.
      https://www.guidegr.com/2020/05/10/как-и-кога-гърция-придобива-територия
      В средата на XVIII век вече не само гърци, но и други от силните на деня проявяват особен интерес към Балканите и по специално към най многобройния етнос, който евентуално обединен в една държава би бил сериозна пречка за чуждо (тяхно) влияние на полуострова.От тогава насам Европа и Великите сили се стремят да ощетяват и да унижават българите и България, а това започва с осъществяването на френския проект за държава Румъния, където са включени населените предимно с българи Влашко и Молдова. Колко територии населени с изконно българско население са откъснати от българските си корени и предадени на съседи? Цялата Беломорска Тракия е владение на съседи. От Македония притежаваме едва 10%, а Гърция цели 52% и за да ни е още по гадно ни отнеха и Западните покрайнини. Тази тенденция, макар и с леко отслабващи функции, продължава и до днес, а конкретния пример е нидерландското вето за приемане на България в Шенген.

      Изтриване
    5. Виждането ви за погърчването направо е удар в целта - истина безусловна! И само доказва, че продтите траки са си останали прости, рискувайки живота си за жълти стинки, докато гърчулята ги ползуват, а после и римляните. Тия дето са "измислили" всичко, не са се научили да го ползват в своя полза, и затова са били ползвани! Много важен урок!

      Изтриване
  6. Книгите ви са в моята библиотека, която е добре селектирана, там няма случайни автори. Свалям ви шапка за смелостта, но и за труда, положен от вас в написването на творбите за нашата древна история!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина ли наговорихте глупостите, които описвате и при това не са ви били по главата с книгата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, шабец Анонимен3 декември 2022 г., 17:48 ч., този блог е за българи, като си много сербез, ела на другото събиране па да видим кой ще го бият с книги по главата.

      Изтриване
    2. До Анонимен 3 декември 2022 г., 17:48 ч.
      Вие наистина ли смятате, че това, което говоря може да се нарече глупости? Не би ли било по-културно, а и по-коретнто да аргументирате виждането си, вместо да се изживявате като виртуален бабаит?

      Изтриване
  8. Откъде може да се закупят вашите книги?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Владимирова 3 декември 2022 г., 21:50 ч.

      Повечето хора поръчват директно от Атеа, защото в книжарниците има малко бройки. Надявам се книгата ми да Ви хареса! Давам линк към Атеа

      http://ateabooks.com/world-history-series/7045-nerazkazanata-istoriya-na-trakite-9786197624236.html?fbclid=IwAR2EKXWUSdYm4Ztv5CehS7EBTykPc3etsbVieVmJ6QdD7mCB-RywsUh4dWQ

      Изтриване
  9. Господин Серафимов, ще ви помоля да преведете какво означава името на нашият роден град ПОЛ ДИН. Поклон пред труда Ви. Бог с нами.

    ОтговорИзтриване
  10. Казвам се Гошо Костадинов,
    ....... Желая ви много здраве и успехи!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-точно е ПлъдИн, казано Плод той - плодящ. От староблъгарьски Плъвдивъ и Плъпдивъ, сиреч Плодящ, оттам и Пъп (пъпка) дъв. Плоднь градь, който няма нищо общо с Филип и данайците. Дева, Див, сиреч ОгряДен - град, но доста плодороден, какъвто е бил преди хилядолетия и сега, за жалост пустеещ. Одрис, също и Евмолп в мъжки род (ЮмолПа - молещ пастир, милостив пастир), от който тръгват Елевзинските мистерии, които ора дарявали оръдия на труда, като викали - О, Ꙗкхе, БꙖкхе - Бик - Вол (Дионис с рога). А за туй менади и сатири (сатри) са били с рога. Процесията спирала за изпълняване на ритуално „хулене“ на високопоставени лица (сигурно атиняни данайци), с мръсни думи и изрази из мостовете (gefyrismoi - мостове), сиреч пъчещите се мързеливци из мостовете. Каруците с които правили шествието наричали Kerykes. На блъгарски живи каруци, каручки. Оттам и карии (карийци) с колесници и каруци, закарали ги чак до Египет. Каращи Ари.

      Правили са пости (чисти ора), а за жертва пренасяли БИК.

      Елевсинската Деметра (ДиМитръ - даваща майка, плодородна) е наследена и представена от два рода – на Евмолпидите (EumolpiDae) и на Кериките (Kerykes), карките карии - каруцари, за които пишат несилите (хети), познати още като лелеки (лелеги), които изграждат мизийските градове с мъжествени царици АРтеМизии, воювали с атиняни.

      С една дума ЮмолПа-дае, научава мъзеливите данайци да работят, орат и сеят земите. Синът му се казвал ИмаРАдост (има светлина), или ИСмАР (из мен светлина) - същото. Баща Po-se-da-o, майка Хиона, като премахнем гнусното данайско Х, то тя е Ꙗна (Яна, м.род - ЯнАКИ), сиреч от ЮнАК, което пък произлиза от старобългарското - Юньць (млад вол), или ЮнАК. Оттам и Юноша (юность) - младост.

      Юнаците са били по къра с оръдията на труда, воловете и каруците, изкарвали прехраната, а не да дирят змейове из гората.

      Оттам и другият му син Мусей (Музей), което име се пренася при евреите като Моисей, АРон на Аарон и т.н. Не само арски имена са крадяли евреите, но цяла една религия, създадена от Арите, наричани от гръците данайци (дана), оТроки - деца - варвари, щото били работливи.

      И кой не знае, гръците във всяко второ изречение поставят деца (педя) или дете (педи), като малака. Ти каните, педя (Какво правите, деца?), Кала исе, педи му (Добре ли си, детето ми) и т.н. и т.н. Затова постоянно са се обръщали към арите с оТроки - педя (деца, имащо значение и слуги), с времето изменило се на оТраки, варвари слуги.

      Затова са били тези тъмни векове, защото данайците са били мързеливи (гипти), и са грабили земите на отрудените варвари ари. Оттам се появяват морските народи (обединение) и започват воѝните, чак до делтата на Нил. Щото египтяните изпратили едни крадлювци в земите на арите, а за да спрат потока се установяват там, за да бранят наплива от мързеливите дана гладници, клон на евреите.

      И докато варварите са се сбърквали от работа за прехраната, дори сторили обработваемите си земи на храмове - ГуМъНо (капища), данайците са бездействали, крадяли и заличавали историята и религията на тия същите, дето им отворили очите.

      Ето това е истинската история, прикрита от едни африкански пришелци. За протокола, либийките (от либе), са били арите, представени много-добре от египтяните, като чужденци отгоре до долу с татуси.

      После тръгнали да ни омайват, как всичко идвало от африканските земи. Да, ама - не. Всички беди идат оттам, а битта и културата им са, все още с 1000 години назад.

      Не само Пловдив, а всички селища в Блъгария са древни, защото тук са живяли предците ни, най-древните жители, поставили началото - светлината, тласъка на развитие, из всички познати на човека - земи.

      Изтриване
    2. Според мистериите, Евмолпъ трябва да е живял 16 века преди Христа. Оттам започват нашествията и войните. А след войната в Троя за ляба, почват гонидбите на данайци, евреи и египтяни чак до 8 век преди Христа, наречени от африканците - мрачните им векове. След това сменят тактиката и превземат с измама нашите братя и сестри, до падането им под ромейска власт.

      Долиони мизи (ДолиОН - ДолОН - влъхВъ), дии (Дионисий-еви), след гонитбите стават даи (даки), наричани също скити, бродещи последните гетски земи. След това се появяват блъгарите дуло - господАри (горе и долу Ари), възвръщайки си родните земи.

      Изтриване
    3. Няма никакво съмнение, че Е(в)молПа е гръцка редакция на ЕмолПа, което произлиза от двете заобикалящи го планини - Емос (хЕмос) и РодоПа, който Емо (Емил), достига чак до нос ЕмиНе, крепост ЕмоНа, село ЕмоНа. Името е свързано съ зЕмо, зИма, СтаРа планина, което произлиза от СтаТи - СтаНи (устоя от староблъгарьски), Ра - светлина. Па е бог Пан, ПАзител, тоест ПАстир - господАр, оттам Пасище - ПаЖити. Той несъмнено е арски бог произлизащ от Аркадия, име дадено от цар Аркас. Син на вЛикаОН (вльк - вълк - вла-детел), син на Пеласг (палица, жезъл - пръчка - жар, наложник).

      Това значи, че ЕмолПа е земя на пастрите, или земя на пазителите. Името е сродно с Емос (хЕмос), нос Емине - земя на, което по древност е старо като това на ЕроПа (Европа) - светлина пазител - па-стир (тирс - жезъл, тиря), РодоПа (род пазител - пастир), ЕрМъ (хЕрмес) - светлина мен, Еро (хЕрос) - е светлина, познат още като герой - горя. Този град ЕмолПа се намира между Емо (ζ-емлꙗ - ζ-имѣ - Има - Емати), покрит съ сняг, имащ значение и ζимѣ - мразьнъ - морозъ, и около РоДоПа планина (светлина до - РОдо - пазител, род пазител - родопски дамги - буки и език). ЕмолПа - зЕМЕЛа (Земля) и Пан (Па). Ако земля (Zемела - Σемела, Σигма произлиза от Zита) и пастир (Па), не отговарят на ПлодИн - плодовид, то няма какво друго. Освен това Емолпа е син на ПосейдОН, който е отрасъл в Арна - Аркадия, заедно с овце, откъдето е и божеството Пан (пастир), Арас, Ликаон (влък - влъхвъ - влах - владетел) и Пеласг. От друга страна е майката хИона, или да си го напишем на блъгарски така - Юна (IОна) - значение от староблъгарьски - млад (хлад, ладно - лед), на гръцки хйони (сняг). Синоним на хлад и лед е свежест. ЛАзур - небеса.

      Общо взето, всички имена и думи започващи с буката Х са гръцка нагодия. В староблъгарьския речник да има, най-много 50 думи започващи с тази буква.

      Няма съмнение, че Е(в)молпус е нагласено точно както Зе(в)с, или да си го кажем - ζен, Sен (Дзен), сиреч - Ден - ДЗвезда.

      Тоест, ЕмолПА е Земен Пастир, Молба - молитва към богът на плодородието Загрей (Ꙗкхос), който не е изключено и да му е баща, а баба му да е Земела, на която и да е кръстен.

      Това е мое лично мнение за името на Пловдив - Плодив, със старо име ЕмолПа - земя пастирска.

      Изтриване
  11. Последната книга НЕРАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ НА ТРАКИТЕ е супер, другите също са готини, но тази е черешката на тортата, ние чакаме с нетърпение речника :)

    ОтговорИзтриване
  12. до Блъгарин. Пол -Полис, и Дин -тракийският бог на светлината, по късно преминало в Ден. Та накратко Пол Дин - град на светлината, светлият град. Хайде със здраве

    ОтговорИзтриване
  13. до Анонимен 6 декември 2022 г. в 19:32 ч.
    Интересна теза, в която намирам неслаба логика и която ме предизвика да се замисля дали "Полис" изобщо е гръцка дума или е производно от нашето "поле" (площ с явни или въображаеми естествени или изкуствени граници, включително и земна) , което едва ли е гръцко защото има запазени аналози със същото значение във всички славянски езици, че дори и в някои латински (place). Явно произхода е общ, а няма как навсякъде да е заимстван от гърците. При нас производни са също полоса, поляна, площ, площад, плац и други.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен7 декември 2022 г. в 14:08 ч.
      Да

      Изтриване
    2. До Анонимен 7 декември 2022 г. в 14:08 ч.

      Да, имате право, полис идва от поле, но сродната латинска дума е раlаm - открито, явно.

      Изтриване
  14. Наистина трогателна среща! И не на последно място поради реалната полза за народа ни. Тежко и горко на такива песимисти като проф. Иво Христов, които прогнозират черно бъдеще за държавата ни. Те никога не са и предполагали, че вярата в силата на някогашните тракийски бойни колесници и убеждението в способността на нашия велик народ за оцеляване ще надделеят над наивното очакване на Карел Леви Мордохай:
    „Нашата (чия „нашата“?) революция няма да успее, докато едно цвете на Балканите не бъде стъпкано!“

    https://www.youtube.com/watch?v=2onQqbca0hI

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 7 декември 2022 г. в 16:55 ч.

      Аз също намирам изказванията на проф. Христов за вредни. Показването на един проблем би трябвало да е последвано и от предложение как да се разреши този проблем. Когато лекарят поставя диагноза, той дава и разрешение на проблема на пациента. Да му повтаря само: болен си, заминаваш си, малко ти остава....едва ли би помогнало, а действията на проф. Христов са точно такива.

      Изтриване
    2. Но той доста пъти е давал решение на проблемите. Но кой да чуе? Няма кой… а дори и да има не е достатъчно. Защото мнозинството е приспано… Не за всяка болест има лек, има и такива които не се лекуват.

      Изтриване
    3. До Анонимен 13 декември 2022 г. в 17:00 ч.

      Дайте подробности тогава, посочете кога г-н Христов, освен да обижда българския народ и да мачка самочувствието му, дава и предложение за разрешаването на проблемите.

      И преди да направите това - създайте си отворен профил и не пускайте страхливо коментари, а като мъж защитете своето виждане.

      Изтриване
  15. Страхливецо, виж и това: https://www.google.com/search?q=%D1%8E%D1%82%D1%83%D0%B1+%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%80+%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2&rlz=1C1CHBD_bgBG916BG916&ei=-RiWY7fAPL6Pxc8PjKmLIA&oq=%D1%8E%D1%82%D1%83%D0%B1+%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQARgAMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjoICAAQgAQQsAM6CAgAEBYQHhAKOgsIABCABBCxAxCDAToECAAQAzoLCAAQgAQQChATECo6CQgAEIAEEAoQEzoICAAQFhAeEBM6CggAEBYQHhAKEBM6BQguEIAESgQIQRgBSgQIRhgAUMcLWJGiAWDUwQFoBXAAeAGAAd8BiAHPGJIBBjEuMjAuMZgBAKABAcgBAcABAQ&sclient=gws-wiz-serp#fpstate=ive&vld=cid:15914702,vid:9UugIxXpf5s

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,
    Малко новини:
    Погребална могила от XV век пр.н.е. с два коня е открита в Украйна
    https://www.actualno.com/interest/pogrebalna-mogila-ot-xv-vek-prne-s-dva-konja-e-otkrita-v-ukrajna-news_1858538.html
    Златото от Троя и Ур е с един произход
    https://arkeonews.net/gold-from-the-ancient-cities-of-troy-poliochni-and-ur-had-the-same-origin/
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 декември 2022 г. в 23:51 ч.

      Темата за златото от Ур и Троя е интересно, но най-важните подробности са пропуснати...

      Изтриване
  17. Какви са костюмите на траките, българите, славяните, скандинавците, и имат ли съвпадение на костюми и елементи. Нали уж скандинавците са траки, пък уж и българите.........

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако смяташ, че скандинавците са траки вземи го докажи, защото тук никой не прави такива смахнати твърдения.

      Изтриване
    2. До Анонимен 14 декември 2022 г. в 17:21 ч.

      Господинът по-горе се опитва да манипулира с евтини номера, но едва ли някой ще се върже.

      Изтриване
  18. Надввам се любознателните да научат нещо от тази книга, многознаещите да обърнат внимание на подробностите, а пристрастните да разберат, колко са далеч от действителността, приятно четене
    https://www.academia.edu/6781579/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B2_%D0%AE%D0%B3%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7_I_%D1%85%D0%B8%D0%BB_%D0%BF%D1%80_%D0%A5%D1%80_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%A1%D0%B2_%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82_%D0%9E%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8_2014
    Георги Славеев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петър Делев е способен учен, а тази негова работа е много ценна, но каква връзка има с поста ми?

      Изтриване
    2. Не твърдяхте ли, че учените са фалшификатори?

      Изтриване
    3. реакция към коментара на шебека Анонимен17 декември 2022 г. в 20:33 ч.
      Я кажи рожбо ехидна, в коя статия Спаротока е казал, че учените са фалшификатори. Има всякакви, има шебеци като тебе, има и свястни хора. Мирослав Т.Т.

      Изтриване
  19. Поводът разбира се е заявеното от Вас в стстията, която рсзбирам е бегло представяне на книгата съшо, та в тази връзка реших, че четивото от Петър Делев би било полезно в изправянето на някои представи, които Вашата книга и мнение вероятно са създали за връзката българи траки.
    Георги Славеев

    ОтговорИзтриване
  20. Какво е истинското име на Спартак? Според мен това е прякор. Трябва да се намери истинското име.

    ОтговорИзтриване