21.05.2020 г.

ЗА НАШАТА ДРЕВНА ПИСМЕНОСТ



Великият българин Иван Вазов едва ли е предполагал колко скромно се изразил с думите си :”И ний сме дали нещо на света и на вси словене книга да четатъ!” Патриархът на българската литература е осъзнавал важността на делото Кирил и Методий, но много други неща и то важни неща, не са му били известни. 

За неговото време това е напълно разбираемо. Страната ни е току що освободена, от старите архиви няма и следа, а хората, които тепърва ще пишат българската история са все още младежи, които вече са (или по-късно ще попаднат) под влиянието на чужди учени и ще поднесат на народа си теории, който са не просто неверни, но дори вредни за България.

Именно това е основната причина да не се стигне до поправка на Вазовите думи, поправка, или по-скоро допълнение, което да отрази историческата реалност, а именно това, че дедите ни са дали четмо и писмо не само на източноевропейските народи, но се явават дори създателите на най-ранната писменост. Тази писменост подпомага цивилизоването на етруски, римляни и гърци, дава сериозен импулс на развитието на келтите, а в по-късни времена, вече в развита форма и чрез римско посредничество, помага на всички западноевропейци да документират миналото си.

За жалост в официалната ни историография не е отделено място за свидетелството на Алкидамант, който твърди, че Орфей е изобретателят на буквите

В нашите училища и университети не се представят свидетелствата на Тацит, Диодор Сицилийски, Еврипид, Платон, Павзаний, Зенобий, Дионисий Скитобрахион и др. за това, че траките не просто разполагат със своя азбука и книги, но се явават и първите хора боравещи с писменост. 

Не се говори и за това, че наречените от Омир богоравни пеласги, според Плиний Стари се явяват хората занесли азбуката в Лаций – областта, в която се намира Рим.

В нашите училища и университети отъждествяването на старите българи с траките бива наречено грешка, нещо, на което не трябва да се обръща внимание, но за сметка на това трябва да се вярва на умопомрачителни твърдения. 

Младите българи са принудени да повтарят, че хората дали името на държавата ни нямат нищо общо с местното население на Балканите, а са дошли от изток номади. Студенти и ученици са заставени да се съгласят с абсурди като този, че Аспаруховите българи, въпреки, че са носители на висока култура и държавност, са изоставили родната си реч в полза на речта на хора намиращи се на по-ниско културно ниво.

Когато един ден народът ни разбере истината за произхода си, ще избухне в страшен гняв. Да, именно гняв, защото ще стане ясно колко много е укрито от нас и колко много сме ощетени точно от тези, които е трябвало да търсят важни сведения и защитават културното ни наследство. С право българите ще се разгневят разбрали как е пиляно богатството ни и как са ни внушавани заблуди, как съзнанието ни е било осакатявано с лъжи смазващи духа и самочувствието ни.

B началото на ХХ век Стилиян Чилингиров се възмущава от факта, че Кирил и Методий са обявени за гърци. Родолюбецът е огорчен от това, че твърде лесно се възприема за вярно едно мнение на чужденец, а виждането на прогресивни българи се пренебрегва. Чилингиров съобщава за това как Васил Априлов и Любен Каравелов оказват съпротива на налагането от чужденци виждане за произхода на солунските братя. Будният българин даже цитира стих на Каравелов:

“Шафарик ви “чисти гърци”
Учено нарече,
Без да гледа “В начале бе”
Кой първи изрече
На своите братя,
За българи, за чехите,
За сърбо-хървати.”

Чилингиров представя и аргументи на други хора, според които Кирил и Методий са българи и създават писменост за българи. Споменато е съгласуваното с логика виждане на Бодянски, Попгорелов и др., които виждат в дедите ни учители, пробудители и просветители на източноевропейските народи.

В по-ново време, като защитници на истината се изправиха Михаил Маргаритов и Ангелика Хофер Едле фон Сумтал. Тези учени не просто идентифицираха езика говорен от солунските братя като български, но направиха важното уточнение, че се касае за родопски диалект. Немалък е и приноса на Емил Георгиев, който ясно и аргументирано обясни, че глаголицата е оригинална българска азбука, която не е базирана нито на гръцко, нито на финикийско, етиопско, коптско, или еврейско писмо.

Реално глаголицата, или по-скоро нейният прототип предхожда както азбуката на гърците, така и азбуките на етиопци, копти, евреи и т.н. В публикувана преди време работа дадох доказателства за това, че свещената ни писменост е базирана на знаци, които са ползвани още през Бронзовата епоха и са наречени в научните среди Линеар А и Линеар Б. Точно за тази писменост Джейн Елън Харисън смята, че е същата каквато е ползвал и Орфей.



Всъщност доста по-рано от мен, още през 70-те години на ХХ в., но за жалост в чужбина, българският изследовател Георги Сотиров публикува няколко работи засягащи произхода на Линеар Б и връзката му с глаголицата. Навремето писанията на Сотиров бяха неизвестни, но благодарение на интернет, поне през последните десет - петнадесет години вече има достъп до неговите творби.



Направени от Г.Сотиров сравнения на знаци от Линеар Б (1) с глаголица (2) 

Достъп до важна информация и желание да се търси истината обаче са две напълно различни неща. Тътрещи се по удобния, лесен, отдавна отъпкан, но не водещ до истината път, повечето от нашите учени затварят очите си за революционните открития на посветилия се на Родината българин. Всъщност, дори и без тях до истината може да се достигне, стига да е налице желание да се направи това. Да, хубаво е да има възможност за сравнение на различни писмености, но и в самия български език са закодирани важни неща, стига само човек да изостави старото и да има смелост да поеме по нов, макар и трънлив път.

Ще обясня какво имам предвид. Ако разгледаме българските думи пиша, писмо,  мастило, книга, ще се уверим в смайващата им древност. Техните паралели в езиците на старите арийци, акадци и др. са ярко свидетелство за това, че дедите ни са били високо развит народ още в най-дълбока древност и не просто са били носители на забележителна култура, но и са оказали влияние на хора, които днес биват считани за основните носители на знания в стария свят.

Писмо, пиша идват от стблг. писати – глагол, който е сроден на арийския pisiyati, pimsati пиша, украсявам. Всъщност пиша значи и украсявам, рисувам, като този паралел е известен на учените съставили БЕР, Том IV, там се споменава виждането на чужди изследователи (като HLeming), които смятат, че “семантичния развой рисувам → пиша е налице само в ирански, тохарски и славянски”, като в славянските езици ce дължи на иранско влияние.

Относно твърдението за иранско влияние имам възражения. Прародината на тохарите не е средна Азия, а Източна Европа, по-точно земите на Северна България, Южна Румъния и Украйна. От този ареал тохарите поемат на изток, като най-вероятно точно те са отговорни за разпространяването на особен вид керамика, която е типична за културите Триполие, Кукутени, Варна, Стара Загора, Слатина и др., и която доста по-късно се манифестира в Китай.


Neolithic Chinese pottery, John Young Museum of Art- Wmpearl
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/55/Neolithic_Chinese_pottery%2C_John_Young_Museum_of_Art_I.JPG/609px-Neolithic_Chinese_pottery%2C_John_Young_Museum_of_Art_I.JPG


Petite jarre à deux anses et haut col. Musée du mausolée du roi Zhao Mo de Nanyue, Canton- BabelStone — Travail personnel


Cucuteni - Museum für Vor- und Frühgeschichte (Museum of prehistory and early history), Berlin-Einsamer Schütze - Own work


Bull/Snake representation in Cucuteni Culture. Piatra Neamt Museum-CristianChirita - Own work


Cucuteni Culture, 3800-3550 BCE. Found in Ukraine. Collected by the National Museum of Romanian History-  - Own work

Самият тохарски език спада към тракийското семейство. Това не е мое откритие, езиковедът Юлиус Покорни (цит. от Леонид Сверчков) отдавна обявява тохарския като тракийски, или трако-фригийски диалект сроден на арменския: “Покорны, рассматривавший тохарский как фракийский или фрако-фригийский диалект, родственный армянскому…

За влиянието на траките над дедите на индийци и иранци са писали много стари автори, но най-ценни се явяват свидетелствата на Ариан, отдаващ създаването на индийската цивилизация на Дионис: “But when Dionysus had come, and become master of India, he founded cities, and gave laws for these cities, and became to the Indians the bestower of wine, as to the Greeks, and taught them to sow their land, giving them seed. It may be that Triptolemus, when he was sent out by Demeter to sow the entire earth, did not come this way; or perhaps before Triptolemus this Dionysus whoever he was came to India and gave the Indians seeds of domesticated plants; then Dionysus first yoked oxen to the plough and made most of the Indians agriculturists instead of wanderers, and armed them also with the arms of warfare.”-Ar.Anab.VIII.vii.


Равностойно по важност е и твърдението на Йордан за това как гетския цар Танаусис завладява почти цялата АзияDe origine Actibusque Getarum, 47. Имайки предвид тракийските корени на тохарите, а и това, че първите хора наречени славени са гетите, същите гети, чийто владетел покорява дедите на иранците, то за какво иранско влияние над нас може да се говори? Нима не е налице информация за точно обратното – за влияние на стари балканци над народите на Средна Азия?

Всъщност, преди около век българсикият интелектуалец Никола Йонков Владикин пише да тракийското влияние над иранците, като смята, че това е станало преди около 3500 години. Информацията, която този родолюбец изнася не отървя на офизиалното виждане и трудовете на Владикин потъват в забвение.

Относно думата мастило – субстанцията, с която се изписват писмените знаци, в БЕР, Том III e изказано виждането, че идва от стблг. мастмазнина, масло, с добавена наставка –ило. С това съм съгласен, но трябва да се спомене и присъстващата в речта на древните арийци дума masi-мастило, сажди. Интересна е и друга старобългарска дума за мастило, тя е чрьнило и идва от чрьнъ-черен, която пък от своя страна не само присъства в името на тракийския бог Керсул, но и в името на арийския Крсна-черният.

Имайки предвид, че Ария е най-старото название на Тракия, а според Луций Ариан, не кой да е, а Дионис е основоположник на индийската цивилизация, то е ясно, че masi-мастило, сажди е заемка в говорения от индийците език.

След като има наши думи пиша и мастило в Индия, то е ясно, че въпросните думи са присъствали в речта на дедите ни още преди арийското завоевание на Индия и Иран – с други думи още през Бронзовата епоха. Точно това е времето на възникването на Линеар А и Линеар Б. Проучилият тези писмености Джон Чадуик смята, че поради изящните си форми, те са създадени за писане с мастило. Това той обяснява в работата си “The Mycenaen World”: “Even very forms of the signs with their elegant curved strokes and complex patterns suggest that this script was not designed for writing on clay. Pen and ink must have been come naturally to the Mycenaean scribes hand

Държа да напомня, че Джейн Харисън свързва точно Линеар Б с писмеността ползвана от Орфей. Сравним ли глаголицата с Линеар Б и предхождащата я Линеар А, то веднага става ясно, че корените на глаголицата са древни и неслучайно император Михаил III споменава това, наричайки отново въведените глаголически букви идващи от дълбока древност: “Богъ, който иска всѣки да постигне истинско познание и да придобие по-голѣма степень (на съвършенство), като видѣ твоята вѣра и подвигъ, извърши (чудо) и сега, въ наши години, като откри букви за вашия езикъ,  нѣщо, което по-рано не е било, но само въ най-първи (древни бел.авт.) времена, та и вие да се причислите къмъ великитѣ народи, които славятъ Бога на свой езикъ. 




Сравнение на Орфеевата писменост (1) с глаголически букви (2)

След като установихме древните корени на думите пиша и мастило, навярно вече няма да е изненада и древния произход на думата книга. За нея е изписано много, в БЕР, Том III ca дадени най-различни версии, като на първо място е посочена тази, в която се смята, че се касае за заемка от речта на хуни, авари и първобългари (считани за тюрки бел.авт.). Споменато е и виждането на Mikola (Tibor Mikola?), който посочва като изходна дума акадската kunuku-печат, kanīku-нещо запечатано.

За мен няма спор, че стблг. кънигы и акад. kunuku-печат, kanīku-нещо запечатано са свързани. Проблемът е в това, че официалната историография не позволява да се направи директна връзка между българите и акадците – хората властвали в земите на Ирак след падането на Шумерското Царство през трето хилядолетие преди Христа. В Месопотамия обаче са живели гутеите, които аз считам за предци на гетите, същите тези гети, за чийто цар Танаусис Йордан твърди, че е покорил почти цяла Азия.

Цитирайки B. Хенинг, Леонид Сверчков споменава следното: “В этой связи автор обращает внимание на имя страны и народа Guti (Kuti) или Gutium (Kutium), впервые встречающееся в клинописных документах, относящихся концу раннединастического периода (XXIII в. до н. э.), аккадской династии  Пак Хенинг свърза гутеите с тохарите, които както вече бе споменато са част от тракийското семейство: “ «Tukri and Guti were two closely allied brother nations that came together to Western Persia and who left it together shortly before the end of the third millennium» (Henning, 1978, с. 220–221).

Гутеите са били дълго време съседи на акадците, а началото на гутейската династия в Месопотамия е от преди 4200 години. Не е никак пресилено да се каже, че точно гутеите – праотци на тохари и гети, са хората въвели писмеността в Месопотамия. Точно от земите на гетите е плочката от Търтария, по която има знаци по-стари от шумерските. Именно дедите ни са отговорни за появата на kunuku-печат, в акадския език. Вярването за обратната връзка се дължи на прекомерното доверие на догмите в историческата наука.


Протошумерска писменост – четвърто-трето хилядолетие пр.Христа


Протошумерска писменост – четвърто-трето хилядолетие пр.Христа


Древна балканска писменост- шесто-пето хилядолетие пр. Христа http://proel.org/img/alfabetos/tartaria.gif


Древна балканска писменост- шесто-пето хилядолетие пр. Христа

Според мен думата книга, стблг. кънигы, не е заемка, а наша дума – от речна на Орфей. Ако разгледаме внимателно българската дума къна (с праформа *kuna бел.авт.) – късам, разкъсвам (с най-ранно значение удрям, притискам, оставам отпечатък бел.авт.) ще се уверим, че тя е свързана със стблг. кънигы-книга. Най-древните писмени знаци са оставени върху глина, докато тя е била още мека и точно това е дало името на тези знаци – отпечатък, следа от притиснато (*kuna + оконч.-га, срещащо се в блг. думи като комони-га, дару-га и др. бел.авт.) Първоначалното значение на думата книга е било знак, следа, отпечатък.

Сродни на къна (с праформа *kuna бел.авт.) са старонорвежката knekja-притискам, мачкам, а и холандската knakken-чупя. Поради това, че няма широко разпространение в останалите германски езизи, то както на knekja-притискам, така и на knakken-чупя трябва да се гледа като на заемки от речта на старите балканци.

Тракийската ономастика дава два интересни топонима. Първият е Книшава-дял от Рила, името е обявено за тракийско по произход от акад. Иван Дуриданов, който го свързва с лит. knísti, knisú-ровя, разравям – БЕР, Том II, c.498. Вторият топоним е Кносос, или както е в древните документи KO-NO-SO. През столицата на обитавалите остров Крит траки е минавала река Кайратус, която е разсичала града на две и точно тази особеност – ерозията, е дало името – Strab.X.4.8.

Нещата са от прости по-прости, но не пасват на догмите. Нима не логично да се приеме, че бивайки първите хора открили писмеността, старите балканци, бивайки също откриватели на колелото, каруцата, а и бивайки майстори-ковачи, са си извоювали позицията на доминантен народ  са повлияли всеки по пътя си? Какво му е странното и невъзможното на това твърдение, та нали римляните по този начин оказват влияние на много народи – имайки добра войска и разполагащи с висока култура. Ако се признава за римското влияние над други хора, защо да се мълчи за деянията и постиженията на предците ни? В чий интерес е укриването на истината?

Нима не е логично въз основа на смайващата древност на типичните за нас хаплогрупи I2, R1b*L23, E-V13, J2, да бъдем обявени за потомци на хората влезли в историята под името траки? Нима за това не свидетелства също и фолклора ни, шарките и кройките на българската народна носия? Нима не съществуват исторически извори, в които българите да са наричани траки, даки, одриси, пеони, мизи?

Вместо да ни се вменява безмислицата, че сме буламач от неясно откъде домъкнали се номади и бледи пришълци от Припятските блата, които въпреки ниската си култура взели, че асимилирали останките от местното население, е по-добре и по-почтено да се каже истината. А тя е, че сме потомци на народа на Прометей и не само на роднините си изочноевропейци сме дали книга да четат, но и на много други народи.

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ВЕЧЕ ИМАМ КАНАЛ В YOUTUBE, ОПИТВАМ СЕ ВСЯКА СЕДМИЦА ДА ПУСКАМ ПО ЕДНО ИНТЕРЕСНО ВИДЕО. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ! :)

https://www.youtube.com/watch?v=P-AJV1C7pzc&t=695s




Използвана литература:

1.C.Чилингировъ, Какво е далъ Българинътъ на другитѣ народи, София, 1938, н.изд.НИИ “Свети Йоан”;
2.А. Хофер Едле фон Сумтал, М. Маргаритов, За Кирил и Методий, София, 1989;
3.Е.Георгиев, Нашето АзБукиВеди, Народна Просвета, София, 1981;
4.И.Дуйчев, Изъ старата българска книжнина -I,  Книжовни и исторически паметници отъ Първото българско царство, Второ поправено и допълнено издание, Хемусъ А. Д. за книгопечатане и издателство, Печатница Р. Младеновъ, София, 1943
5.Л.М Сверчков. Тохары. Древние индоевропейцы в Центральной Азии, SMI-ASIA, Ташкент 2011;
9.J.E.Harrison, Prolegomena to the Study of Greek Religion, Princeton University Press, Princeton, 1991;
10.Strabo, Geography, Books 10-12, transl. H.L.Jones, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY,
Harward University Press, London, 2000;
11.J.Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, 2005;



123 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам дали това, което казваш е вярно, но ако е вярно, значи сме най-старият народ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е нужно да ми вярвате, просто проверявайте. Ако Ви е нужна допълнителна инормация, можете да попитате и ще се постарая да Ви предоставя нужните данни.

      Изтриване
  3. Това с керамиката е много интересно и е добър аргумент в подкрепа на движението на прототраки в посока Такламакан, но не разбирам защо до този момент никой наш учен не е подчертал важността на тези находки :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 май 2020 г., 18:51

      Вие питате - защо до този момент никой наш учен не е подчертал важността на тези находки?

      Нашите учени дават мило и драго да намерят разпространние на керамика от Азия към Балканите, обратната посока не ги интересува по простата причина, че показва несъстоятелността на теориите им. Никой не иска да се инкриминира.

      Изтриване
    2. Ако иранците или брахмите от Индия, днес дойдат в България и предявят право да носят това име и да се нарекат наследници на старата цивилизация, вие как ще реагирате? Те реално имат правото, и културното и биологичното, според вашите твърдения!

      Изтриване
    3. До Анонимен22 май 2020 г., 11:41

      Според кое мое твърдение брахмите (може би имате предвид брамините?) имат право да се назоват наследници на старата цивилизация възникнала в земите ни?

      Изтриване
    4. Брахми, брамини, бръмбари...както искате ги наричайте! Та, какво ще ги правим, ще им даваме ли тракийско гражданство?

      Изтриване
    5. Ама то такова гражданство може да се даде на половината свят. Балканската цивилизация окултурява огромни райони от земята. Хората живеещи там са потомци по някакъв начин на все същото балканско население. Така че ние българите сме едни мили прародители за голяма част от цивилизования свят.

      Изтриване
    6. Ми хайде, де, ще намеря връзки в ООН, давайте да пишем петиция или щеси го пазим тайна по Орфеев модел, за "просветени"?!

      Изтриване
    7. до Анонимен24 май 2020 г., 0:34

      Вие се страхувате да коментирате с името си, просто не виждам как такъв човек ще тръгне да се занимава със сериозна кауза. Сериозните каузи са за смелите хора, не за страхливите и спотайващите се.

      Изтриване
    8. До Блогът на д-р Иванов 23 май 2020 г., 18:15

      Андрей, до голяма степен имаш право, дедите ни действително са оставили у много народи следи - както културни, така и генетични. Същото важи и за евреите...:) В Холандия еврейското влияние е огромно, дори е намерило отражение в езика, но въпреки това, изкуството на Винсент Ван Гог, Рембранд и др. не може да се нарече еврейско изкуство.

      Изтриване
  4. Кога Спаро ще си признае публично, че години наред насажда у малоумните си фенове "умопомрачителни твърдения, заблуди и лъжи"?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти ако беше умен, щеше да обясниш защо Спаро греши, къде точно греши и щеше даже да докажеш кое е правилното, но ти анонимко псевдоисторическа си просто един трол с диплома, която струва по-малко от тоалетна хартия и IQ малко по-голямо от това на тоалетната хартия :)

      Изтриване
    2. В този коментар има обидни квалификации, може би е добра идея да не се допускат подобни неща тук.

      Макар че, може би, авторът му описва себе си, това в психологията се нарича проекция или пренос! :)

      Поздрави,
      Станимир.

      Изтриване
    3. до Анонимен 21 май 2020 г., 19:20
      А ти, като си много умен, защо не се изправиш насреща за да те видим кой си, а си просто никой?

      Изтриване
    4. Станимире, обадих се на админа, а той ми каза, че от 30 коментара е допуснал един... Какво да се прави - лошите реигират първи :)

      Изтриване
    5. До Анонимен 21 май 2020 г., 19:20

      Не бих се изразил така цветущо като Митака, но той е прав за стойността на дипломата на повечето историци археолози...

      Изтриване
  5. За мен беше голяма изненада да прочета, че тохарите са траки. Нали това са белите мумии от Китай или се бъркам 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До момчето с грузинското име Гловклипзе
      Недей да се доверяваш много на бате ти Спаро, той не е лош човек, но обича да фантазира с цел да вдига духа на стадото, което го слуша. Тя работата е изпусната отдавна, ама той летящият холандец не вижда, че младите са напушени, старите са сдухани, политиците са на служба на Путин и Меркел, няма надежда, делото е кауза пердута.

      Изтриване
    2. До glowclipze 21 май 2020 г., 19:25

      Мисля, че е по-правилно да се каже, че тохарския език е от същия произход както и тракийския. Тохарите са важни за разбирането на историята на тракийския език и тракийския етногенезис поради това, че са носители на хаплогрупата R1a. Носители на тази хаплогрупа има също на остров Крит, в Египет, Скандинавия, Средна Азия.

      Изтриване
    3. До колкото знам, въпросните тохари се смятат за европеиди с светли или червени коси. По принцип хората които се интересуват от тях ги изкарват едва ли не германци или норди. Но е интересно ,че някои тракийски племенна са се отличавали с червени коси.
      Но бях гледал документален филм за тях, където казваха ,че колкото по-назад са датирани мумиите толкова по еврпоеидни са чертите, а колкото са от по-ново време, толкова по източно азиатски са чертите, което говори ,че е ставало смесване в по-късни времена.

      А до колкото до коментара на Анонимен21 май 2020 г., 19:57, редно е да се представи някаква по-конкретна критика а не само празни обидни думи към всички и всеки. Изглежда че на вас всички са ви виновни...ама че нарцисизъм.

      Изтриване
    4. До Никола 22 май 2020 г., 3:18

      В момента проучвам тохарските заемки в старокитайския и съм смаян. Заетите от китайците тохарски думи за постройка, град, отговарят на тракийските диза-крепост, стена, врия-оградено селище, град.

      Изтриване
  6. Много ми хареса! Благодаря ви от сърце!
    С.Колев

    ОтговорИзтриване
  7. Ако Глаголицата прилича на Линеар Б, това не значи ли че е била преписана от Линеар Б? Жсе пак ги делят доста години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Официално Линеар Б излиза от употреба през XI в.пр. Христа, но наши изследователи са намерили знаци по Цепинската керамика - X-VI в.пр. Христа, и то знаци, които принадлежат на Линеар Б. Като имаме предвид, че тази керамика принаслежи на бесите, а част от тях напуснат земите на юг от Дунава след македонската и римска агресия, то е ясно защо старобългарските руни показват прилики както с глаголицата, така и с Линеар Б.

      Изтриване
  8. Прекрасен родолюбец. Много талантлив и настоятелен, и последователен.

    ОтговорИзтриване
  9. Кирил и Методий може и да не са етнически гърци,но са били византийски поданици и азбуката която са създали,е на основата не само на някои древно български руни,но и на латинската и гръцката писменост.Азбуката е създадена по поръчка на Борис,с благословията на ромеите,които чрез покръстването на България,за няколко поколения я отслабват,и накрая я унищожават през 11 век.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е точно така, даже съвсем. Няма създаване на нова писменост. Променили са формата на буквите, така че да приличат повече на гръцките. Преписали са цариградските църковни книги на български език и са заменили с тях нашите църковни книги. Това е било компромис от страна на Княз Борис I с цел да не казват от Цариград и Рим, че сме еретици и да не настройват цялата християнска общност срещу нас. Понеже е нямало как да издържим на атаки от всички страни. Това, което не приемаме, е грък за патриарх. След като гоним определения от ромеите патриарх, Цариградската отново обявява нашата църква за схизматична и така до 11 век, когато губим независимостта си за пореден път. Бунтът на болярите не е заради покръстването, понеже покръстване реално няма, а заради подмяната на нашето християнство, дадено ни от Апостолите Андрей и Павел, с ромейското.
      Ако ромеите унищожават нашата азбука през 11 век, ние на какво пишем сега според вас?

      Изтриване
    2. Съвсем правилно г-н Дойчев, моите комплименти! Наистина бунтът на болярите не е поради ревност от оставянето на "култа към Тангра", а поради приемането на чуждото верую.

      Изтриване
    3. До Анонимен 22 май 2020 г., 7:42

      Самите старобългарски руни имат корени в древната балканска писменост.

      Изтриване
    4. Това са пълни глупости.Българите не са били християни преди хан Борис.

      Изтриване
    5. Четете Георги Раковски по въпроса и се просветявайте - https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=241&WorkID=7799&Level=1

      Изтриване
    6. Анонимен23 май 2020 г., 12:49
      "Това са пълни глупости.Българите не са били християни преди хан Борис."
      И кой го твърди? Това, че има много непросветени хора е ясно, но е трагично когато някои от тях се опитват да изказват компетентно мнение, при това, без да се аргументират нито представят.

      Изтриване
    7. Дойчин Дойчев23 май 2020 г., 22:52

      Г-н Дойчев, аз също не спирам да се удивявам..."Хан" Борис? :) :) :)

      Чудно ми е само защо хората се връзват лесно на лъжи, чудя се защо не проверяват, странна работа.

      Изтриване
  10. И в продължение на горния въпрос, не е ли по-правилно да се твърди, че братята Кирил и Методий са разпространили, а не създали азбука. Не ме разбирайте погрешно, въобще не целя умаловажаване на тяхното дело, но мисля, че фактите в историята трябва да не се интерпретират.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Георги 22 май 2020 г., 11:45

      Действително Светите братя по-скоро реформират древна азбука и я приспособяват към особеностите на средновековната ни реч, но дори и това е велико дело. Точно толкова велико, колкото извоюваното от Кирил и Методий право да се ползва глаголицата и старославенския, старобългарския език за богослужението.

      Изтриване
  11. Г-н Серафимов, как ще кометирате твърдението на инж. Кирил Кирилов, че 27 от нашите букви имат първообрази в пещерата "Магура"от преди над 13 хиляди години?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До @vm

      A Вие не разбрахте ли, че според най-новите открития в Дряновската пещера ние сме най-старият народ на света???

      Изтриване
    2. До @vm23 май 2020 г., 14:54

      Не мисля, че датировката на знаците от Магурта е точна. Преди 13 000 години Европа е скована в последния Ледников период. Няма държави, няма царска власт, а няма и керамика, която да се бележи със знак за собственост.

      Писменост се появава не в кризисни периоди какъвто е Ледниковия, тогава хората отделят цялата си енергия в опити да оцелеят.

      Прочее, пещерите са обитавани не само от първобитните хора, имаме сведения, че дори в историческия период, траките са търсили убежище в пещери криейки се от врагове. Не виждам как без подробно иследване може да се каже, че знаците от Магура са на 13 000 години. Някои от рисунките може и да са от времето на Палеолита и Мезолита, определени знаци, или по-скоро стилизирани фигури, също може да се от този период от време, но да се говори за букви със завършена форма от преди 13 000 години е крайно несериозно.

      Изтриване
    3. "Няма държави, няма царска власт...", Това от първа ръка ли го знаете, като надживял събитията; наследствено предадена информация от тайна организация в която членуват в; или като ерудиран изследовател на това място и период?

      Изтриване
  12. Докато България не започне да пише, изучава и разпространява истинската си история провокациите не само, че няма да престанат, а ще стават все по нагли и безочливи!
    " Изложба в София изкара Кирил и Методий руски просветители "
    https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/izlozhba-sofiya-izkara-kiril-i-metodiy-ruski-prosvetiteli
    Съвсем наскоро и Путин беше заявил, че от македонските земи е тръгнала да се разпространява писмеността. Така де, българите и без друго сме монголи, тюрки, хазари, татари и какъв ли не още "буламач", нахлули варварски на полуострова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 23 май 2020 г., 16:55

      Нали знаете поговорката - Докато умните се наумуват, лудите се налудуват...

      Изтриване
  13. Привет, Павеле, давам един кратък цитат от Мавро Орбини, от който както е известно е взаимствал и отец Паисий.
    Той казва така - "Славянската нация има две азбуки, каквито нямат ни гърците, ни латинците: едната е сътворена от Кирил и е наричана кирилица, а другата е измислена от свети Йероним и се нарича буквица(глаголица).
    Изглежда глаголицата е била синтезирана, така да го кажем още в 4 век, от Св. Йероним (далмат, т.е. хърватин) или от някой друг, но това със сигурност е станало на Балканите и е едно древно балканско наследство.

    http://andorey.blog.bg/history/2017/10/17/mavro-orbini-za-slavianskata-pismenost.1572680

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Драги Павле,

    Сърдечно ти благодаря за поредната статия! Не ли си ТИ най-ревностният поддръжник на огъня за истинската история на народа ни?!
    Бих искал да попитам има ли нещо общо с упоменатите в статията „ГУТЕИ“ и наименованието на българите „КУТИГУРИ“.
    Също така искам да обърна внимание и на връзката: стблг. КЪНИГЬI, акад. КУНУКУ и хърватската КУНА(парична единица). И хърватите ги лъжат, че това название произлизало от името на животното „белка“??? Наистина логиката е потресаваща!!! Моята баба също казваше на банкнотите „книгите“!
    Убеден съм, че ти си един от малкото български просветители, които в най-висша степен заслужават да бъдат поздравени с утрешния празник! Бъди здрав, неуморим и благословен!!!
    Борбата с червените боклуци в официалната „наука“ продължава до успешния ѝ край!!!

    ОтговорИзтриване
  15. До Дойчин Дойчев
    Съгласен съм в общи линии с коментара Ви, но по отношение на причината за бунта на болярите пропускате основната причина. Коментарът ви не анализира причината за да се реши княз Борис на това "покръстване". А без това разбиране не може да се види истината. Митът, поддържан от официалната ни история е, че князът постъпил държавнически като чрез една "нова" религия решил да обедини трите основни етноса в държавата си.Бил е визионер. Сега знаем, че това не е истина, защото да обединиш няколко основни и големи групи от траки не означава да обединиш различни етноси, това е безсмислено. Тази причина за "покръстването" отпада по разбираеми причини. При траките владетелят е бил и върховен жрец.Религията и църквата винаги са били главната опора на владетелите, след личният им авторитет. Затова и болшевиките с такава стръв разрушават РПЦ, защото тя е основен крепител на царската власт. Основното е борбата за власт, а не така наречения атеизъм на болшевиките. Ако РПЦ с две ръце би подкрепила болшевистката революция, е щяло да бъде върховна глупост тя да се разруши. Видяхте, че след 10.11.1989г, българските комунисти първи влязоха в храмовете, което доказва, че за тях няма идеали, както няма и патриотизъм, а само средства и начини да се докопат до властта и да я задържат на всяка цена. Даже реорганизирана от комунистите в България църква защитаваше властта, а 85 %-та от митрополитите се оказаха агенти на ДС, според архивите.
    Защо на Борис е трябвало да засили властта си, правейки компромис с промяната на символа на вярата на българите християни, от Сирмиумския към Никейския символ, т.н. "покръстване".Имоло е две причини, вътрешна и външна. Вътрешната причина е фактът, че Борис сяда на престола без одобрението на българското болярство, а се опира на помощта на кавхан Исбул, верен сподвижник и дясна ръка на неговите предци. С днешната терминология той извършва военен преврат и това първата и най-важна причина за бунта на болярите. Погазването на традицията, според която се избира българският владетел отслабва държавата. Защо ИРИ не се опитва да засили своето влияние/власт/ на българите по времето на княз Тервел или 100г по-късно при Крум Страшни? Не е ли заради силата на тези владетели и България? Но когато има България има вътрешни проблеми и властта на владетеля е разклатена, Константинопол атакува.Рим също не остава назад.Това са външните причини. Въвеждайки православието князът, под чиято власт се намират и дошлите гръцки духовници, получава власт над църквата и така засилва позициите си, като получава основание да атакува противниците си, обявявайки ги за врагове на православната вяра. Не е лесно да се промени вярата на един народ и променят неговите традиции и идентичност. В най-ново време имаме и проблема с имената на турците, който е показателен за каква чувствителна тема става въпрос. Това е и вторичната причи за недоволството на болярите. За да бъде осъществено приемането на Никейския символ на вярата е трябвало да се откажем и от старата си писменос и език, обявени за еретични. Нужна е била нова книжнина и език, който да бъде признат за каноничен. Това пък е причината княз Борис да направи това върховно усилие в което решаваща роля имат Св.Кирил и Св.Методий и техните ученици. Независимо от причините, довели до тези събития, в крайна сметка в сложната геополитическа ситуация в тогавашния свят българската писменост и влияние успява да се наложи в Източна Европа, отблясък от постиженията на предците ни траки. Нещата в живота никога не са само бели или черни.

    ОтговорИзтриване
  16. Не знам доколко съм прав, но според мен както Дойчин Дойчев 22 май 2020 г., 21:01 така и Богомил 23 май 2020 г., 19:34 разглеждат един и същ политически акт, които има за цел да утвърди статута на българската държава на европейската карта като равностойна на останалите такива. И двамата са прави, защото разглеждат един и същ въпрос от различен ракурс. Независимо как ще наречем действието, разглеждайки го от позицията на днешно време, но това си е чисто политически ход. Нека да видим как е изглеждала картата на Европа по онова време и да си дадем сметка за появата на нов политически субект, който трябва задължително да се "впише" в пейзажа, ако има дългосрочни планове.
    https://mycountryeurope.com/wp-content/uploads/2018/10/The-First-Bulgarian-Empire-in-814-780x405.png
    На практика това е третата от европейските империи (в по късни времена ги наричат Велики сили, но за съжаление не сме вече между тях), основана е сравнително наскоро и се бори за позиция равна с останалите. Със сигурност, останалите две империи и влиятелните по това време религии са правили всичко възможно за да осуетят успеха. Самия факт, че са постигнати значителни, бих казал огромни, успехи е показателен, че действията са били правилни и напълно адекватни за времето на което принадлежат. Без значение дали е било преврат, погазване на традиции, потушаване на бунт покръстване или точно с кое наименование бихме ги нарекли днес.


    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря, Богомиле! Нямам претенции за изчерпателност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се ако моят опит за анализ е помогнал да се замислите над тези съдбоносни исторически за България събития. Професионално съм деформиран да търся винаги главната, решаващата движеща сила на процесите и събитията. Останалите фактори, формиращи историята в комплексния мултидисциплинарен анализ не са по моите сили и знания. Затова и толкова високо цена направето от Спароток.
      Безпорно, във външнополитическо отношение промяната на символа на вярата и свързаното с това обновяване на азбуката и езика е едно блестящо дипломатическо и културно постижение/надхитряне на враговете ни/, позволило на България да излезе от наложената й изолация, бидейки обявена за варварска страна на еретици. Това действие позволява на българите да засилят влиянието си в Източна Европа. Лошото последствие на тези събития обаче също не са малки. Вътрешните противоречия и разделението в държавата води до братоубийствени конфликти и загуба на български земи. Така губим Отвъддунавска България, както и създаването на Унгария от част от българската аристокрация с основно маджарско население и в крайна сметка губим и политическата си независимост. Така се разпилява и част от наследството на дедите ни. Кой знае, макар, че в историята няма "ако", дали нямаше да си останем велика сила на континента, ако бяхме запазили традициите и идентичността си, а не да разправяме нелепи истории за несръчния Трифон Зарезан и т.н. Може би щяхме да знаем кои сме, щяхме да запазим старите ни книги и да имаме друго самочувствие и сила на духа, която е главната сила на човека, а не тялото. Но всички империи имат живот и рано или късно се разпадат, така както и се създават, в резултат на човешките страсти. Това, което трябва да правим днес е да подкрепяме хората като г-н Серафимов, за да знаем кои сме в днешния глабален свят, за да можем да поставим на място всеки, отнасящ се пренебрежително с нас.
      Нека бъдем българи! Днешният ден ни прави горди!

      Изтриване
  18. Честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

    ОтговорИзтриване
  19. По случай Деня на славянската азбука и българската култура, ви пожелавам просперитет и развитие на българската култура и писменост и насърчаване на културния обмен и сътрудничество с всички народи и глобални култури.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Покъртително!!!

      Това трогателно пожелание ни предписва да размием достойнствата на най-древната ни култура, приобщавайки я към буламача на съвременната „мултикулти“! Нима тази „култура“ не е една антикултура и съвременното изкуство – едно антиизкуство?! Точно на този факт исках да обърна внимание неотдавна на един „наивник“ – пропагандира се размесването на всички народи в един кюп, сливането на всички езици в най-гадния, всички култури – в глобалната разкапваща „модерна“ култура. Ръкопляскайте и тържествувайте – някогашният Вавилон се завръща!!! Но имайте в предвид, че ковид 19 е само едно безобидно начало на всичко онова, което ще получим като възмездие!!!

      Изтриване
  20. Днешния паметен ден и темата за писмеността, не може да не предизвика размисли в тази посока. Понякога съм се замислял за различните видове писменост, за която се е споменавало в различни времена и едва ли има връзка с реалността, но ще споделя това което ми е хрумвало.
    Има сведения, както ни пише и Г. С. Раковски, че в предишни времена писмеността на дедите ни се е състояла от "черти и резки". Говори се за "рошки буквиви" в показаното на св. Константин Кирил Философ и на св. Методий в Херсонес, по време на хазарската им мисия, свето писание. Че рошки не е руски е пределно ясно, но дали "рошки" не произхожда от "рог"(рогообразни, островърхи). В същото време в Ирландия келтите от IV до X век са си служили точно с подобен вид писменост която се нарича Огам (Ogham), за която се споменава, че е скитска.
    https://www.ancient-origins.net/sites/default/files/Ogham-alphabet2.jpg?itok=kUCVWULJ
    "Although researchers have been able to decode Ogham, there is still a great deal of debate over the reason behind its invention, especially because the Latin script, and to a lesser extent Greek script, were in common usage at this point in time. Legend has it that the language was first arranged as a result of the fall of the Tower of Babel... [...]... Once the search was complete, the King created a special language known as Bérla tóbaide. It was made up of the best elements of each of the confused languages. He also devised the Beithe-luis-nuin, a perfect writing system to accompany the new language. This script was commonly referred to as the Ogham."
    https://www.ancient-origins.net/artifacts-ancient-writings/celtic-ogham-ancient-tree-alphabet-may-disappear-showing-its-roots-006284
    Все ми се струва, че е напълно възможно да има някаква връзка между черти и резки, рошки (рушки) букви, български руни и огам.
    The Celtic Alphabet called Ogham:
    https://www.ancient-origins.net/sites/default/files/styles/large/public/Celtic-Alphabet-Ogham-writing.jpg?itok=kpGSYO7L

    ОтговорИзтриване
  21. Кандидат-студентски курс по история

    Голямата е заслугата на княз Борис, който от една сила на разложението, в каквато е на път да се превърне християнството, успявя чрез славянската писменост да превърне Христовата вяра в могъщо средство за духовно обединение на разнородните етноси в своята държава. Княз Борис I умира на 2 май 907 г. и е канонизиран от Българската църква за светец.

    България е първата “варварска” държава, която създава условия за трайното използване на писменост на говоримия от народа й език. Цар Симеон (893-927) продължава делото на великия си баща и го завършва със създаването на една книжнина, която няма нито един от новите народи на тогавашна Европа. Симеоновата епоха е наречена “Златен век на българската книжнина”. През управлението на цар Симеон наред с Климент Охридски творят творци като Константин Преславски, Йоан Екзарх, Черноризец Хръбър и др.

    Създадената през “Златния век” книжнина далеч надхвърля границите на България и се разпространява в целия славянски свят. От България със създадената през Симеоновата епоха книжнина кирилицата е пренесена в Русия и Сърбия и днес тя се използва от посочените две страни, както и в Украйна и Беларус. България опосредствява богатата византийска култура за славянския свят и така се ражда славяно-византийския модел в европейската цивилизация. Затова изтъкнатия славист – Дмитрий Лихачов, нарича българската средновековна култура “култура-посредник”. Един от най-видните слависти – италианецът Рикардо Пикио, нарича България “духовен водач на православното славянство”.

    Прогресивното, дълбоко-хуманно и демократично дело на Светите братя Кирил и Методий ги превръща в първоучители на цялото славянство. С енциклика от 1985 г. папа Йоан Павел II ги обявява за “покорители на Европа”. Без съмнение политическият смисъл на този акт е утвърждаването на духовното единство и културната цялост на европейските народи като същностна черта в развитието на европейската цивилизация през хилядолетията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. рошки = резки...

      Изтриване
    2. Кирил и Методий са обявени от Йоан Павел Втори за Покровители на Европа, не "покорители" и може би искахте да кажете че България опростява,а не "опосредстява богатата византийска култура"... Внимавайте с нюансите, че опростено не е същото като посредствено...

      Изтриване
  22. Аз питах в предишния постинг дали сте забелязал намаляване на интереса към творчеството Ви. Днес посетих стената Ви във Facebook и разбрах, че въпросът ми е бил ненужен :)

    ОтговорИзтриване
  23. Близките езици и еднаква писменост,често са подвеждащи.Така например с румънците,които ползват латиница,и говорят романски език,сме много по близки генетически,отколкото със сърби и руснаци,които говорят и пишат почти като нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен25 май 2020 г., 16:38
      Прав сте, не може само с езикова близост или еднаквост да се постави знак за равенство между два народа. Трябват и други неща. Но г-н Серафимов не ги споменава, главно защото в целият му блог е пълно с множеството примери от исторически извори, археологически находки, култура, бит и тн. Така ,че твърденията му са на място.

      Иначе за коментара за Румънците съм напълно съгласен. Генетичната близост между нас и тях е кажи речи както със македонците(по мое непрофесионално наблюдение). Със сърбите обаче малко не ще се съглася, с тях сме в пъти по-близки от колкото с руснаците.

      Изтриване
    2. Във всеки народ си има интелигенция и простолюдие. Напълно вярно е, че със сърбите „сме в пъти по-близки“, но само по отношение на нашето простолюдие!

      Изтриване
  24. “Покорны, рассматривавший тохарский как фракийский или фрако-фригийский диалект, родственный армянскому…”
    Г-н Серафимов,
    Мислите ли, че наистина съществува базата /не говорим за заемки/ в арменския, та да се свърже с тракийския?
    Как бихме обяснили факта, че е самостоен клон в семейството на индоевропейските езици и няма живи близкородствени езици, подобно на гръцкия и албанския?! Логично ли е тогава този език да е давал/източник на думи за други IE езици или по-скоро е обратното, той самият е богат на заемки?
    Вашето лично мнение ме интересува какво е, а не приетото от определени учени.
    Прилича ли ви на някой друг европейски език? Арменците по своите външни белези са доста встрани от останалите европейци. По ДНК също личат явни близко-източни връзки. За европейските такива е ясно че съществуват и от ваши по-стари теми, но все пак това може би обяснява от къде е дошло влиянието в езика, но дали не е пресилено твърдението за родственост с него...
    "We observe that Armenians form a distinctive cluster bounded by Europeans, Near Easterners*, and the Caucasus populations."
    "The position of the Armenians within the global genetic diversity appears to mirror the geographical location of Turkey. Previous genetic studies have generally used* Turks* as representatives* of ancient populations from Turkey. Our results show that Turks are genetically shifted towards Central Asians*, a pattern consistent with a history of mixture with populations from this region."
    Ако са ползвали турци, за да представят тези анатолийски популации и арменците са в този клъстер, т.е.Централно Азиатския, не са ли малко далечко от тракийците, демек българите?
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Петя,

      мисля че на два пъти Херодот съобщава че група фригийци се заселва в Армения, т.е. арменците са потомци на фригите, т.е. траките. Отттам и арменците и техният език все пак е индоевропейски, докато съседният грузински не е индоевропейски език. Разбира се арменците не са само фриги, там е имало някаква местна група, вероятно сходна с околните народи, при която отиват колонизаторите фриги. Надявам се че стана ясно.

      Защо тракийският е поставен на този самостоятелен клон? Ами защото такива са ни учените, такива са ни знанията... Това отделяне на тракийския определено не е правилно. Коментирам точно този въпрос и редица други в предаването ми за тракийския език. Поздрави - https://www.youtube.com/watch?v=c75E-YdE7Mg&t=465s

      Изтриване
    2. до Блогът на д-р Иванов
      Ами те тракийци се заселват и в Индия, но това не прави индийците техни наследници. Не Ви следвам мисълта в тази връзка.
      Дори и да има внесен балкански компонент в арменците, то това не ги прави наследници на Балканците, защото визуално семитското/азиатското определено си казва думата. А и доста вода е изтекла от времената, които визирате. Има много нови нахлувания, включително отоманците. Можем да говорим за тракийско влияние и присъствие, но не и за такъв произход.
      Освен това езиковото влияние не може да се ограничи до един строг времеви период, то продължава и сега, като не трябва да се подценява и факта, че от 1922 до 1991 г. страната е част от СССР. Езиково влияние има, не го отричам. И гръцкият днес е ИЕ, на отделно клонче на дървото, но има неиндоевропейски субстрат. Дали пък затова не е така самотен сред останалите ИЕ езици!?
      Дори съхранението в аспект на култура, традиции, дори езически празници преплетени в християнството, музика, традиционни костюми...не се наблюдава според мен. Ако нямаш продължение в тази посока, дори да имаш нужното ДНК, както някои днешни турци може да имат от асимилирани анатолийци и балканци, не може да се говори за наследство/ обща история. Само и единствено за загуба на идентичност и памет. Ставаш част от културата и наследството на завладелите те.
      Жалко, но факт.

      Изтриване
    3. До Блогът на д-р Иванов25 май 2020 г., 20:29

      Арменците са просто тракизирани кавказци. На територията на древна Армения са живели траките халиби, сарапари, скаи, трери.

      Скай-орди, яваващ се арменски национален герой е от тракийско произход, името му значи потомък на скаите.

      Изтриване
    4. Е, да де и аз точно това казвам, че арменците са тракизирани кавказци, а оттам са и (индо)европеизирани. За разлика от техните съседи грузинците, които не са тракизирани кавказци и затова не са и част от (индо)европейското езиково семейство. Не виждам от къде идва неразбирането?

      Изтриване
    5. Андрей, аз не ти опонирам, само добавям седения, подробности.

      Изтриване
    6. В кой свят "арменците са потомци на фригите, т.е. траките" е равнозначно на "арменците са тракизирани кавказци"?!
      Политкоректността настрана, но всичко си има граници, господа! Приятелството, любезността или каквото там диктува вашите особени отношения не ни интересува.

      Изтриване
  25. Кой не казва истината?!!!!
    Княз Ростислав от Великоморавия се обръща към Византия да му изпрати просветители на "славянски" език! Да го наречем тракийски. Какъвто и да е етническият произход на Кирил и Методи, то те са поданици и служители на Византия и отиват във Великоморавия като агенти на влияние на Византия. Предполагаемо са познавали старата тракийска писменост, да кажем Линеар Б и на негова основа съставят интелектуален продукт предназначен за ползване във Великоморавия.
    Поради редица причини това не сработва и Великоморавия престава да съществува. Сътрудниците на Кирил и Методи от Великоморавия тръгват по река Дунав към Византия, но в българската крепост Белград са спрени и принудени да работят за България, ползвайки интелектуалния продукт предназначен за Великоморавия! Византия не е съгласна и поради това се налага да се създаде нов интелектуален продукт вече в български институции. Той е създаден от Климент в Кутмичевица, като се ползват гръцки и латински знаци. Това е така наречената Кирилица.
    Явно княз Борис-Михаил и синовете му не са знаели историята на народа си и съществуващите вече писмени знаци, и са позволили провокацията на Византия.
    И стигайки до днес, с признаването на измислената държава Северна Македония от България, твърдението, че кирилицата е българска става спорно, защото Кутмичевица и областта Охрид са на територията на Северна Македония. Възможни са всякакви интерпретации в зависимост от политическите цели.
    Много е трудно да се мисли държавнически и всякакви случайно попаднали в управлението на държавата хора с качества несъвместими за заемания пост могат да допринесат за по-голяма зависимост от чужди интереси. И някакви "идейно зависими" личности се упражняват в политика. Признаването на Северна Македония като държава, различна от България е грешка. Не е желателно повече да правим грешни стъпки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие тук за някогашните комунистически лидери ли намеквате?

      Изтриване
    2. Към Анонимен 26 май 2020 г., 16:44,
      защо искате да политизирате публикацията. Намеквам за неадекватността на Борис-Михаил и всички след него. Съюзна Република Македония беше част от Югославия под ръководството на хърватския евреин Тито. Преди това е в състава на кралство Югославия. Кои лидери откъснаха Македония от България? Кажете.
      А Кирил и Методи пишат азбуката си за Великоморавия, не за България. Как така си присвояваме нещо, което не е било предназначено за нас! Солун никога не е бил български град, а не е ясно какви по произход са Кирил и Методи, но е ясно, че са служители на ИРИ. Разни хабилитирани светила се напъват без доказателства да направят глаголицата българска азбука. Създадена за Великоморавия и ползвана в България е коректно да се нарече славянска. Е, българите не били славяни, а какви са, хазари или тюрки?
      Въпроса, на който не може еднозначно да се отговори е "защо се създава кирилицата, след като има вече действаща азбука". Всякакви интерпретации на "научните работници" са несъстоятелни, и не обясняват въпроса.
      Но след като сме признали Северна Македония за държава, различна от България, това и дава основание да смята кирилицата за създадена от македонци. И мисля, че тя вече има такива претенции.

      Изтриване
    3. До Анонимен25 май 2020 г., 20:01

      Прощавайте, несериозно е... Кирил и Методий - агенти на Византия??? Солунските братя спират процеса на елинизация, спомагат за консолидацията на България и я превръщат в най-силния враг на Византия в Европа.

      Изтриване
  26. Здравейте, г-н Серафимов ,

    Да ни е честит най-прекрасния Български празник ,с който честваме Българските покровители на Европа – Св.Св. Константин-Кирил и Методий !

    Освен да Ви поздравя , в моя коментар на чудесната Ви студия искам публично да приветстваме и енергично да защитим безкомпромисната лекция в стил „България над всичко”
    на ерудирания и авторитетен представител на Истинската Българска Интелигенция , високоуважавания проф.Кирил Топалов , който заявяв и в една от най-гледаните емисии на БНТ 1 :

    „…Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, тъй като славянски език няма. Налагането на тезата за славянството е продукт на съветския натиск. За съжаление е, че и до този момент някои наши учени старобългаристи използват този термин ..!?”
    „ …Кирил и Методий създават глаголицата върху старобългарския език и дори конкретно може да се каже - въз основа на солунския диалект…” ,

    … и цитира част от житието на Кирил и обръщението на византийския император Михаил, когато възлага задачата на Кирил и Методий.

    Като недопустима фалшификация и гавра с българския принос за славянските култури и световната история бе определена от него поредната провокация - изложбата в Руския културно-информационен център. В изложбата светите братя Кирил и Методий са почетени като реформатори на славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

    "Какво означава реформирали кирилицата…", попита проф.Топалов и обясни, че няма как да се реформира нещо, което още не е съществувало - Кирил и Методий създават глаголицата, а кирилицата и по-късно творение.
    Проф. Кирил Топалов припомни и другата провокация преди няколко години, когато Владимир Путин, че азбуката е дошла от македонските земи.
    "Всичко това не е случайно. Трябва да се отмъсти на България и да ѝ се покаже, че тя не върви по правия път", обясни целта на пропагандата проф. Топалов.

    Не може да не се съгласим с него, че 24 май е празник на българската азбука, писменост и култура, която дава след това основата и на останалите славянски култури :
    „ … Но да се нарича празник на славянската писменост, славянската култура и т.н. е абсолютно неправилно, просто защото славянска писменост няма …”
    „…Има първа и втора вълна на южнославянско влияние в Русия, а Русия се покръства с българските литургични книги, едва 15-16 век, след втората вълна, вече има руско влияние върху Евтимиевата стилистика, когато се формира и църковнославянския език. "

    Но и за какво южнославянско влияние говорим, - сръбско ли, македонско ли, какво - ако не българско?..." попита проф.Кирил Топалов !
    https://news.bnt.bg/news/prof-topalov-za-izlozhbata-v-ruskiya-kulturen-centar-gavra-s-balgarskiya-prinos-v-slavyanskite-kulturi-1056381news.html

    * Проф. д.ф.н. Кирил Любомиров Топалов е български ,дипломат и общественик, писател, драматург, киносценарист, литературен историк критик и преводач .

    Без Коментар !

    Празнични поздрави отново на Вас, но и на всички радетели за Истинското Българско Възраждане !

    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, арх. Петров! Вие доказвате не за първи път, че българските архитекти не само са едни от най-добрите в света, но са първи и с универсални интелектуални достойнства. Напълно в духа на нашия любим просветител Г-н Павел Серафимов!

      Изтриване
    2. До Aрх.Г. Петров 25 май 2020 г., 21:28

      ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

      Изтриване
  27. Както е писано; “ ...от части ще знаете”.
    Потърсих различни азбуки, защото част от буквите в глаголицата ми заприличаха на китайски. Малко е смешно, но е така. Искам да попитам, а Орфей от къде е взел азбуката? Може да я усъвършенствал, като я пригодил повече към нашия говор, образно казано. Може би е прибавил и някои букви? Така са направили в по-ново време монголците, за да пригодят кирилицата към техния език? Освен на китайски, глаголицата много прилича на етиопската азбука. Удивителна прилика. Азбуката човешко творение ли е? Не мисля. Как е писал Бог с пръста си заповедите на евреите. Той Бог мислите ли, че е използвал писменост сътворена от човека? Има и описани в Слсвото и случаи при които Той пише на стената, което пророк Данаил тулкува. Азбуката е даденост от Бог. Глаголицата е била трудна за използване. Тя може би е била приспособена такава. Затова може би е използвана от траките, така наречената гръцка азбука, макар и несъвършена за тракийския(българско наречичие) език. Поради тази причина монтолците оставят кирилицата за да ликвидират неграмотноста, защото е по-лесна за обучение. Съща е и смяната на глаголицата, която е била трудна за монасите, а какво да кажем за по-голямата част от населението. Колкото и да звучи дръзко, но с въвеждането на кирилицата(българицата), се извършва по-голямо дело. Глаголицата е взаимствана, или донесена от изток древна азбука, според мен. Тя е служела на по-вишине кръгове от населението, като в последствие за масова употреба е използвана гръцката, а после българската при засилването на България в мощ, материално и духовно отношение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Youriy Kostovski 25 май 2020 г., 22:02
      " Както е писано; “ ...от части ще знаете”."
      Ами не знам нито къде е "писано", а още по малко от кого и дали може да се вярва напълно на този който го е писал. За сметка на това знам кой е написал нещо друго макар да не е измислил азбука:
      "Знам само , че нищо не знам. Но знам това, което другите не знаят, че аз знам."
      Нищо, че го е казал, но със сигурност знаниятам му са били многократно повече отколкото на нас двамата заедно.
      " Как е писал Бог с пръста си заповедите на евреите."
      Верно да съм пълен невежа по тези въпроси, но не съм и чувал даже Бог да е писал някъде нещо, че и с пръста си. Толкова ли е нямал поне едно паче перо? Бог може да е заповядвал, разпореждал, казвал, съветвал и още много напътствия да е давал, но писането и четенето си е човешка дейност. Никак не е случайна поговорката: "Бог дава, ала в кошара не вкарва". Дори да приемем, че Бог е дал азбука, той не я е написал на хартия, кожа, камък и каквото и дра било, че така да я е предал. Нека да не спекулираме с Божиите дела. Да оставим тези които знаят да си вършат работата, а не да се опитваме да си вкараме главата навсякъде, където не можем да си пъхнем кутрето.

      Изтриване
    2. Глаголицата е сътворена на основата на свещената геометрия чрез триъгълник, линия и кръг. И съм в пълно съгласие с отговора на Анонимния :).

      Изтриване
  28. Встрани от тази изключително интересна дискусия без да лаская автора искам да обърна внимание на всички, че Павел съвсем скромно използва НЕЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ от досегашните си проучвания по темата и е в състояние да публикува съкрушителни аргументи в полза на тезата за истината за българската история и писменост, и да напомня на враговете му, че тя не е само негова, а знаме и верую на стотици хиляди пробудени българи. Нека знаят, че той отдавна не е сам! Времето на лъжите свършва, маските на лъжците падат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук някой се опита да пробута музувирлъка, че последователите на Павел намалявали. Пък и така да е! Важно е, че качествените хора остават, а отрепките нека се отлюпват. Благословено е малкото стадо, а не безпътното множество!

      Изтриване
    2. До Castor 25 май 2020 г., 22:52

      Маските паднаха вече, но господата и дамите участващи в маскарада живеят още с илюзиите си, че дирижират нещата...

      Изтриване
    3. До Анонимен26 май 2020 г., 17:16

      Мой приятел казваше - Едни идват, други си тръгват, читавите остават... :)

      Изтриване
  29. С голямо удовлетворение виждам, че хора с диаметрални мнения, милеят за България. Съжалявам, но да се търсят постоянно вратове е нелепо. Ако предават истината за копейки, да. За предателите на българщината няма място. Такива са спъвали предателски България векове, умишлено. Защото са с прегоряла съвест. Но в спора се ражда истината. Да се измислят постоянно врагове, ми напомня малко на руския подход, с поддържането на постоянни врагове да се налагаш. Не е нужно това на България. Знаете тази максима:” Разделяй и владей”.
    Знаете и нашия Кобратовски пример с пъчките.
    Прости неща, но като че ли и умни хора ги забравят?
    Недейте. На прекрасна България и е нужно обединение на всички, които искрено милият за нея.
    Искам да кажа само това, че това място, дадено ни от Бог, слага печат на съпричастност и на хора извън българите. Удивително е да видиш евреи, арменци, турци, цигани, как се гордеят с родината си БЪЛГАРИЯ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Youriy Kostovski 26 май 2020 г., 13:53
      За Вашето мнение може да се каже само едно на лингва тюрка "алал ти вера Костовски" :)))))))). Смешно.

      Изтриване
    2. Коментарът Ви претендирa с енергията си за високопарност, либералност и мулти-култи единство под общ знаменател /България/, но абсолютно сте "out of space"; НЕРЕАЛНО и лицемерно от където и да го погледнеш, точно поради тази причина.
      Написаното не отговаря и никога не може да се вмъкне в рамките на реалностите: днешните, вчерашните, още по-вероятно бъдещите, защото разделението става все по-дълбоко между хората във всякакъв аспект, започвайки от материалния такъв, та до нововъведените вече деления на N-та брой полове/вътрешни междуетнически деления/.
      Това е държавата на Българите и не е обща, без извинение. Земята на предците ни е наша. Останалите си имат свои държави и сигурно милеят за тях.
      Примерът с пръчките е притча за хора с една кръв /баща към синовете си/, заръката на опитния/стария към младите; да пренебрегнат малките и незначими разногласия, за да пребъдат, отново тази същата кръв и поколонието и. Обединение между СВОИ.
      Никой от споменатите етноси не възприема България като родина, а като територия, където има интереси. Единиците от правилото са просто изключения, незначителни такива, особено когато политиката заговори.
      Те не променят общата картина, а тя е, че всеки си тъче на неговия си стан и си следва своите интереси. И България не е на това дередже щото видиш ли някой чужд много милее за нея, а защото има предатели вътре, най-вероятно и не етнически българи работещи срещу нас.
      Евреите са всеизвестни с това, че не се причисляват по собствено желание към държавата си по произход, а са верни на юдаизма и кръвта.
      Циганите след столетия на тази наша, българска земя, са все още едни номади, гости, изключени във всеки аспект от българското, отново по свой избор , не говорещи дори официалния език на държавата България. Турците дърпат в определена посока и тя не съвпада с нашите Български интереси...
      Разделяй и владей какво?! Нещо, което по презумция е разделено, се не събира! Насила хубост не става и т.н.
      Не сме оцелели ТУК и СЕГА на картата на Европа заради милите си очи или характер. ТУК сме с цената на много кръв и борба, ВЪПРЕКИ предателства от свои и чужди. Слабите не оцеляват, така че не втълпявайте на младите мекушавост, от която само ще изгубят СЕБЕ СИ и РОДИНАТА СИ.
      Първо винаги трябва да поставяме себе си, нашите интереси, а после идват другите които и да са те, без значение, ако са го заслужили естествено.
      Историята е, за да се помни и затова е обидно да ни втълпявате как трябва да живеем в мир с вчерашните си ИЗЗЕДНИЦИ все едни нищо не е било! Искате повече отколкото НИЕ искаме да Ви дадем. Не сме безпаметни и най-малкото това дължим на предците си и на новото поколение!!! Не ни вменявайте и напътствайте как да мислим и възприемаме света и хората около нас.
      Айде със здраве ама кой от къде е!

      Изтриване
    3. До Youriy Kostovski 26 май 2020 г., 13:53

      Евреи, арменци и др. са обичали България, защото са имали примера на етническите българи - пример, който ги е възхитил и пленил.

      Изтриване
  30. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  31. Привет, Павеле,

    като интелигентен човек мисля разбираш, че някои от твоите последователи в блога стъпват твърдо на пътеката на национализма, да не кажа на нацизма. Принципът е много прост - всички който не принадлежат към българската общност - гърци, евреи, арменци, семити и азиатци и т.н. притежават само отрицателни качества. А българите, виждаш ли, притежават само положителни качества. Това е сигурна пътека към нацизма, незнам доколко и твоите статии провокират подобно отношение, не е лошо да се запиташ и да си отговориш на този въпрос.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Андрей, в национализма няма нищо лошо, реално българското название е Родолюбие, а няма нищо лошо в това човек да обича Род и Родина.

      Никъде в работите си не използвам думи като Untermensch, чифут, мангал, етиопски цигани и т.н. Придържам се към умереност и културен тон, обясявам достатъчно често, че точно това, че сме потомци на благородници, ни задължава да се държим като благородници.

      Призовавам към придържане към честност, доброта, човеколюбие и просто не виждам как един истински мой симпатизант и интелигентен човек би могъл да стане носител на крайни виждания четейки работите ми.

      Изтриване
    2. Аз не виждам нищо нацистко и крайно в есетата на Павел Серафимов, няма насаждане на етническа омраза, няма даже намек за това, че българите са единствените представители на върховна раса, която е предопределена да доминира над инфериорни народи. Да си хвалиш предците и да посочваш положителните им качества е нормално. Кажете ми кой не го прави: гърците ли, немците ли, американците ли не го правят, какво значи изказването на Тръмп America First? Не желая да си налагам мнението, но докато Павел не каже - другите са тор за нашата раса и можем да ги третираме всячески, е нередно да се вменява, че нашия приятел е причина за поява на естремни идеи. Добре е да критикуваме приятелите, но е правилно да критикуваме безпристрастно, коректно, не само с изяваване на личното ни виждане, което навярно е породено от временно настроение, породено от това или онова. Не някакъв хипотетичен краен национализъм е заплаха за баланса в обществото ни, отдругаде идва опасността - от това, че сме прекалено толерантни към етнически малцинства, които имат чувства за безнаказаност, политици, чужда намеса в националните ни интереси.
      С най-добри чувства,
      М. Танев

      Изтриване
    3. Павле! Многократно съм ти обръщал внимание, че въпросният Андрей Киряков не е чист човек. Не съм сигурен дали е тоя, който се изявява по пловдивската телевизия като един съвършен некадърник. Не знам какъв „приятел“ ти е, но всякога опитва съвсем невинно да те клъвне. Маниерът му е съвсем явно подобен на нашите южни „братя“. Странно ми е как досега не си усетил това!

      Изтриване
    4. До Анонимен 27 май 2020 г., 16:11

      Аз считам Андрей за приятел, все пак познавам го лично. Не мисля, че характеристиката, която му давате е точна и правилна. Действително има хора, които като получат малко по-високо самочувствие минават в крайности като презрение към другите народи, такива хора са опасни и вредни, но пък от друга страна аз обяснавам добре какво трябва да е поведението на благородника.

      Андрей е прекалено предпазлив, в това няма нищо лошо, от предпазливост не се умира :)

      Изтриване
    5. До Андрей Киряков
      Ако коментарът на господина визира моят по-горе е особено жалко, още повече ако е етнически българин. Никой няма право да раздава през пръсти нещо, което не му принадлежи, като тук визирам и неадекватния коментар на Youriy Kostovski26 май 2020 г., 13:53. Естествено това е мнение на страничен човек и предполагам не етнически българин, за който неговото си е негово, но това на другите е общо.В тази връзка "Глобалният свят" не ме привлича с нищо,а особено ме отблъсква с плитката си пропаганда и измислени ценности, пасващи единствено на днешната адженда. Истински стойностните неща са непреходни и не се налагат насила/чрез евтина пропаганда, а се приемат естествено от хората. Хората са равни пред Бог, но какво щe сътворят със себе си през този миг съществувание е само в техните ръце.

      Вас лично какво Ви притеснява в присъствието на Българи тук, които поставят Българското и Българите на преден план? От кога националната гордост и естествено чувство за принадлежност към народа Български е нещо страшно, граничещо с нацизма?!
      Няма нужда от евтини манипулации като "притежават само отрицателни качества. А българите, виждаш ли, притежават само положителни качества"
      Никой изказващ подобно мнение на моето не живее в заблудата, че българите са безгрешни и съм споменала в тази връзка "предателство от свои". Няма такъв народ, при който да наблюдаваме подобна ангелска и непорочна същност, защото сме хора преди всичко, носещи както тъмна, така и светла страна в душите си.
      Изборът кое да надделява в решенията ни обаче е ЛИЧЕН и субективен /защото е воден от принадлежност към нещо и пречупен през призмата на личен светоглед/, а Вие тук отново се опитвате да натрапвате кое е добре и кое не за нас Българите. Тук правилно и грешно няма, особено когато опре до кокъла! Изборът в крайни случаи е само един, другото е предателство! Да сме сплотени около нашето ядро и Българщината никога няма да е нещо с отрицателна краска, защото ние никога не сме избивали в посока това да вреди на другите, стига и докато те не вредят на нас.
      Аз съм здраво стъпила на земята по натура, затова и знам къде ми е мястото и корена, тъй че темите на г-н Серафимов не подклаждат нищо повече от желание за познание и приближаване към нещо, което ни е било отнето умишлено. Истината!!!
      Благодаря на г-н Серафимов, че не се поддава на подобни манипулации за въображаема опасност, криеща се в коментари определени като "сигурна пътека към нацизма" и дава право на мнение на различни хора тук в своя Просветителски и Будителски блог.

      Изтриване
    6. Уважаема Госпожо, простете, но според неясния псевдоним отначало съм получил впечатление, че става въпрос за мъж – толкова е пламенен и вдъхновяващ коментарът Ви. Вече сме позабравили ония достойни българки от нашата история.
      Свалям Ви шапка!

      Изтриване
  32. Току що админът ми се свърза с мен и ме помоли да повторя отново призива си за придържане към културен тон. Не е допуснал известно количество коментари поради неспазване на молбата ми представена като първи коментар.

    Призивът ми е към ВСИЧКИ желаещи да коментират - Моля ви, придържайте се съм спокоен и културен тон! Във виртуалното пространство често стават недоразумения и често съмишленици се карат ...за нищо.

    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  33. Поздрави за участието по ТВ ОН ЕЪР! Ден преди това при Стойчо Керев по БНТ2 Пр-р Вачкова отново вдигаше завесата пред дълго крити истини за нашата история. Сякаш си бяхте "плюли в устите" така хубаво се допълват нейните и Вашите разкрития за нашата история, че направо настръхнах! Иска ми се по всички български телевизии постоянно да върви тази дискусия за траки, българи, древно и не толкова древно минало за да могат повече и повече хора да научат истината за нас Българите. Сякаш нещата започват да се променят, бавно но започват!

    Христослав
    Българин по род и
    Тракиец по произход!

    ОтговорИзтриване
  34. До : Андрей Киряков 27 май 2020 г., 11:21

    Здравейте,

    Убеден съм,че доста непредпазливо в своя коментар пресилвате оценката си за публикуваните мнения на участниците не само в този конкретен постинг, но правите и обобщение относно правото да бъде защитавана или не Истинската Българска история ,и дали това не е за сметка на който и да бил друг етнос,разпростирайки се в целия блог на Павел Серафимов..!?
    Бихте ли прочели още веднъж Заглавието на блога на Спароток !?
    Мисията и Веруюто му !?
    Лично аз адмирирам и подкрепям изцяло, за безкомпромисната си позиция , уважаемата natsunoame /„летен дъжд”/ в коментара си от 27 май 2020 г.,16:53 …!

    Нищо лично не влагам в моята оценка , тя е резултат от няколкото реда , които сте написали по-горе !?

    Трябва да знаете,че винаги има пределна граница в една позиция, която, ако бъде прекрачена ,няма как да не предизвика ответна реакция , особено когато се вменяват недостатъчно коректно формулирани внушения,и то на национално ниво !
    Позволявате си да вменявате на всеки един, изказал и защитил своя позиция в този блог ,различна от тази ,която отстоявате, веднага причастност към човеконенавистнически идеи ,доказано античовешки и антицивилизационни !?

    Достатъчно е да поднесете мнението си , оформило се на ниво усещане. Това е смисълът на този блог въобще !
    Без обаче да го формулирате като „аксиома” ,както го направихте , защото веднага изниква въпросът за легитимността и тежестта на това твърдение…!

    И сигурно си мислите ,че защитавате Историческата истина…!
    Истината винаги е една !
    В случая важи правилото :
    „Никога не е късно да станеш за резил , ...става и на млади години ! ”

    Всеки ,уважаващ себе си Българин ,трябва да отстоява точно ,ясно и безкомпромисно правото си на Род и Родина и да го защитава ,когато то се отнема и „размива” чрез съмнителни „човеколюбиви неолиберални щения”… !?

    Поздрави от мен !
    Поздрави на Спароток , natsunoame /„летен дъжд”/ и на Всички доброжелатели !
    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
  35. АНДРЕЙ Е ХУБАВ ЧОВЕК,аз го зная лично и гарантирам за него. Павката колко пъти е казвал, че в нета стават лесно караници, и ето, че е прав ☹
    Владимир

    ОтговорИзтриване
  36. Добре де, не разбирам какво чак толкова некоректно или обидно се съдържа в мнението на Андрей и защо всички трябва да мислим като по шаблон. Човека ясно се е изразил: "мисля"! Не налага своето мнение като единствено правилно и според мен изразява само мнение, а не твърдение. Всеки има право на мнение и не можем да заклеймяваме този или онзи, понеже мнението му е различно от нашето. Аз също не мисля като него, но не мога да твърдя, че аз съм прав, а той греши. В края на краищата мненията могат да подлежат и на промяна, в някакъв следващ момент или след съгласуване с други мнения. В случая бих изказал личното си мнение, а не твърдение, че излишно се преекспонира проблема и се предизвикват нежелани емоции.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласен съм с Вас, нека Павел и Андрей да се разберат помежду си, няма смисъл от намеса на рефери и посредници, защото като се съберат много хора в спора, се стига само до ескалации.

      Изтриване
    2. Анонимен28 май 2020 г., 10:35,
      Анонимен28 май 2020 г., 11:24

      Не съм сигурна дали се обръщам към двама души тук, по-скоро имам усещане за един и същ индивид.
      Всичко по темата беше приключило за мен с коментара на домакина ни тук, който помоли за придържане към културен тон.

      Вие обаче от немай-къде изскочихте и ще направя кратък разбор на словоизлеянието Ви, което ме засяга като участник.
      Първо обаче един житейски извод, наготово за Вас: когато влизаш в спор с опонент, трябва да си наясно, че този, който се оповава върху принципни обусловености, т.е. страната на правдата като максима, АБСОЛЮТНО винаги ще е поне на крачка пред Вас.
      Жив пример са българските воини срещу чуждите агресори. Никой без висша кауза не може да влезе в бой като вихър и с жертвоготовност и енергия, каквато има единствено и само човек, който не е тръгнал да убива за спорта/политика/пари, а за свободата си например. Отключваш животинското в себе си, защото няма какво повече да губиш, господине. За какво иде реч с лекота може да се разбере от родител, ако все пак е трудно да влезете в ритъма.
      Друг пример е адвокат на убиец. Пътеводната светлина тук най-вероятно е свързана с джобни пълнежи. Двигател са и то особено днес, но не и абсолютният.

      Та, Вие започвате с "не разбирам",цитирам, но въпреки това се намесвате.
      После цитирам: "Човека ясно се е изразил: "мисля"!". От 1-4 клас децата ни имат предмет наречен "Четене с разбиране".
      Ясно е, че с четенето нямате проблем като всички нас, но явно следващото Ви куца. Да поясня за Вас: извадили сте от контекста думичката мисля, тук употребена в смисъл на "мисля разбираш" моята позиция. А позицията е КРИСТАЛНО ясна...просто човекът търси съмишленик в лицето на г-н Серафимов.
      После бла-бла-бла пълнеж и, че някой "преекспонира". Естествено е, че който се чувства засегнат-реагира, ясно като бял ден!В този смисъл реферите и посредниците сте Вие, защото спорът очевидно за всички не е между "Павел и Андрей".
      И последен съвет: преценявайте опонента си предварително и когато не можете да опонирате подобаващо, по-добре не започвайте...

      Благодаря за подкрепата на Aрх.Г. Петров и Анонимен27 май 2020 г., 19:47.
      Петя

      Изтриване
    3. Извинявай Петя, но вече започвам да се дразня. С Павел от години работим в една посока, за изясняване на истинската българска история.Но ако той има повече последователи като теб, посоките ни ще се разделят, казвам го най-отговорно...

      АК

      Изтриване
    4. @ natsunoame 28 май 2020 г., 18:53
      Аз съм "Анонимен 28 май 2020 г., 10:35," и много ме трогна културния тон, с който сама подчертавате, че сте решили да се съобразите заради молбата на домакина. Не мисля, че точно Вие сте този от чиито житейски изводи трябва да вземам поуки и който е в правото си да определя кое ми куца и кое не, но ще го преглътна. Да, българин съм, но пък може да сте по голям родолюбец от мен, знам ли?
      Не познавам лично нито г-н Серафимов, нито г-н Киряков и не адвокатствам на никого, а на всичко отгоре живея на другия край на България.
      Разбирам желанието Ви да побеждавате и за да не спамим темата, защото уреждане на лични проблеми в чужда тема си е нито повече, нито по малко най обикновен спам (много често вече се провокира умишлено), но аз нямам амбиции да се състезавам. Признавам Ви за победител във възникналата ситуация и Ви приветствам с победата! Дано да сте доволна. Нищо лично!

      Изтриване
  37. Спароток, чехите,руснаците и поляците например,на тракийски езици ли говорят,според вас,щом са близки до нашия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По скоро може да кажем, че говорят на скитски език или илирийски или трако-илирийски. Но все близки езици, от една група, която днес се нарича славянска.

      Изтриване
  38. Анонимен от 28 май 2020, 10.54, германците като говорят език от същата група като норвежци и исландци, викинги ли са? Следя този блог от няколко години, чел съм и есета от стария блог, от които си вадя извода, че Спароток смята траки, илири и скити за хора с близка култура и език. Грубо казано: ние българите сме траките, сърби, хървати, словени, поляци, чехи, руснаци са илирийски народи, а скити и сармати са дали основата на източните славяни украинците. Ако не съм прав, нека Спароток да ме поправи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, почти точно, а детайлизирането вече е въпрос за специалистите. Например може да се приеме че сърбо-хърватския, особено хърватския също е по скоро тракийски. Скитски език са по скоро руският, а украинския е трако-скитски, както и до днес украинския показва силни лекскикални сходства с българския, но граматично повече с руския език. И т.н. но това е работа на специалистите, които обаче гледат във съвсем друга посока и това което си говорим тук им се струва направо невероятно...

      Изтриване
  39. Наистина, не става въпрос за караница или дори за спор. Точно защото сме приятели с Павел написах и говното мнение. Чувствам се длъжен да го предупредя, понеже лозунги от рода на България само за истинските Българи, някак си ме притесняват.

    АК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо не сте разбрали, изобщо не е въпрос на прост спор, още по-малко пък караница за мен. Принципно нямам желание да влизам в контакт с вашата порода, по видими причини, ако не беше от национална значимост твърдението кой какво обича, къде му е родината и редица крайно нахални втълпявания в тази връзка.
      Вас могат да ви притесняват много работи, дори и собствената Ви сянка, включая "малко по-високо самочувствие", посочено от домакина, а мен ме притесняват повече родоотстъпници, чуждопоклонници и комплексари и особено ако без причина се опълчват на своите и раболепничат подобно на умилкващия ни се премиер около всеки чужденец...

      И последно нямате проблем чужденци да се правят на големи и всеотдайни РОДОлюбци /РОДина/, забележете корена на думата ако обичате, професоре, НО имате проблем с това етническите българи да са такива?! Пак помислете кое е недопустимо! Предполагам разбирате, че чужденец не може да бъде вкаран в рамката на чисто българската думичка Род, Роден, Родина! Иде от една КРЪВ, а такива не сме с посочените етноси, които да бъдем реалисти и 5 пари не дават за всичко коментирано досега.
      Победител от този спор няма да излезете, каквито и да ги въртите и сучете, докато има хора, разбиращи, че определени граници тук не бива да бъдат преминавани, защото дори и робът има гордост и чест. Доказано от собствената ни история.
      И това определено е последният ми коментар към Вас по темата. Точка

      Изтриване
  40. До : Андрей Киряков 27 май 2020 г., 11:21
    Блогът на д-р Иванов 28 май 2020 г., 14:43

    Здравейте отново,

    Наистина, не става въпрос за караница или дори за спор , а става въпрос за нещо много повече от възстановяване на Истинската Българска История !

    Сам вдигнахте не просто лозунг ,а транспарант с надпис :
    „ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ Е САМО ЗА ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ ” !?
    Питането ми е – КЪДЕ ДА СЕ ДЯНАТ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ … !?

    В моето семейство кръв е проливана за БЪЛГАРИЯ !
    И не само моето, а почти всяко българско семейство кръв е проливало за БЪЛГАРИЯ !?
    Тази пролята кръв има ли някаква стойност или не !?

    С правото на какъв си позволявате да раздавате крайни оценки на лични позиции и без повод да ги размесвате с фашизоидни внушения !?

    На всичко отгоре парадирате с приятелството си с домакина на този блог !
    Уважавам приятелството , но правите мечешка услуга точно на него !

    На всичко отгоре си позволявате да внушавате , че мисията на Павел Серафимов – Спароток през дългите години просветителска дейност в защита на Българския Род и Народ e подтиквала посетителите в този блог към… Нацизъм !?
    Вие си позволявате да обвинявате едновременно и лично мен в „нацизъм” , защото и аз, в сравнително редките си коментари ,винаги съм защитавал едновременно и него , и Българския Род и Народ …!

    И си позволявате да внушавате,че ако Павел Серафимов – Спароток има за свои последователи истински Българи като Петя, усещащи се и държащи се като такива ,за което искрено я поздравявам, то това неминуемо ще Ви раздели с него , защото това дразнело някакво лично его , май…!?

    Изборът е Негов !

    ”… С Павел от години работим в една посока, за изясняване на истинската българска история... АК ”

    Че той работи в тази посока , работи , и то усърдно !
    Затова и го посещаваме ,коментираме и подкрепяме …!

    Колкото за другата част от „ работата в една посока, за изясняване на истинската българска история...” си позволявам да цитирам, без никаква редакция , цитати от позната ви публикация :
    Славянската непримиримост и българската търпимост
    http://andorey.blog.bg/history/2019/10/07/slavianskata-neprimirimost-i-bylgarskata-tyrpimost.1677096

    „ … В предишните два поста очертахме картината, че древните скити са наречени по късно славяни, а трако-илирите са наречени българи. Трако-скитите били родствени племена в дълбоката древност, разделени от река Дунав и тъй като историята на едните се е развивала в южните земи, а на другата в северните, появили се известни разлики в бита, речта и генотипа….
    … Ако разгледаме историята на славяните от най-дълбока древност, ще се убедим, че те се отличават освен с военолюбивост и с непримиримост, породена от любовта към свободата и независимостта. В името на тази независимост различни групи от Балканите и Мала Азия - траки, македонци, фриги, бягали на север и там смесвайки се със завареното роднинско население ставали същински славяни.
    … Тази славянска непримиримост към чуждото се чувства и до днес, като не винаги има лицеприятен характер. Тя поражда национализъм и различни фобии, става повод за конфликти, понякога и вътрешни такива. От друга страна българската прекалена търпимост, от която понякога се оплакваме, ни е спасявала от ненужни конфликти, довела е и до пословичната българска толерантност, т.е. уважение и зачитане на другите…”

    Оставям на читателите да оценят по достойнство „историческия принос” !
    А и относно изведените народностни характеристики и постановки относно българите, които сам извеждате , а пък не се съобразявате с тях !?
    Или се разграничавате !?

    Честно казано , след прочитането на цялата публикация ,освен със споменатата "история на славяни от най-дълбока древност (!)", знанието ми не се разшири съществено !

    А защо ли ?

    Поздрави на Спароток , Петя и на Всички доброжелатели !
    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
  41. Дами и господа коментатори, темата се затваря. Павел Серафимов се оттегля за известно време, това прави дискусиите в този блог невъзможни.
    Админ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще защитаваме Павел със зъби и нокти защото той е ЧОВЕКЪТ, от когото се нуждае България! А Киряков да се пръждосва при Милена Върбанова, където му е мястото!

      Изтриване
  42. "Писано яйце" - рисувано яйце
    "Писано мома" - хубава, като картинка
    "Рошковец" (1) - бодливо, рошаво нещо.
    "Рошковец" (2) - охлюв, но вероятно има връзка с описанието на антенките с очите отгоре, които стърчат.
    "Кина" - късам, свършвам
    "Прекинах се от работа" - разбих се от работа, скърших се от работа

    Поздрави,
    Деси

    ОтговорИзтриване
  43. Извинявам се за грешките. Пиша от телефон. Ето правилния текст:
    "Писано яйце" - рисувано яйце
    "Писана мома" - хубава, като картинка
    "Рошковец" (1) - бодливо, рошаво нещо.
    "Рошковец" (2) - охлюв, но вероятно има връзка с описанието на антенките с очите отгоре, които стърчат.
    "Кина" - късам, скършвам
    "Прекинах се от работа" - разбих се от работа, скърших се от работа

    Поздрави,
    Деси

    ОтговорИзтриване
  44. Хм, нещо намирисва на неонацизъм...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, ами къпете се по често де, спазвайте стриктно телесна, но най-вече морална хигиена и няма да ви мирише ни на нацизъм, ни на шуцбелизъм.

      Изтриване
  45. Прав сте Павел. Кутиите са същите Гети. Етнонимът се разбира лесно през шумерски. КИ - земя, УТУ - слънце, слънчев, от тук слънчева земя, земя на слънцето. КИ УТУ УР или КИ УТУ ХУР пък означава народът на слънчевата земя
    КИ - може да сравним с българската дума ЗЕмя, (различните тракийски диалектни форми Земела, Гемела, Кибела, Гея и т.н.) го потвърждават. УТУ (слънце)
    откриваме в българските думи утро, утре. УР (народ) за българите не се нуждае от обяснение - съответната дума е хора. По същия начин Акадското ЛУЛУ се отнася за ЛЮДЕ думата всъщност е шумерска, защото само в по-древните шумерски текстове множ. число се образува с удвояване.
    Така разбираме, че гетите всъщност са народът на слънчевата земя.

    ОтговорИзтриване
  46. Здравейте Павле! Както даваш пример за Книга, че е свързана с Къна -от кина, откъртване, имаме и име Къна, по западният край врачанско и в нащо село даже. с ударение на ъ. Къна е и боята за коса, от билката която оцветява, по същият начин с нея са рисували знаци символи, както сега е останало като декорация по ръцете индийците да си рисуват. Тук можем да вкараме и Куна, като значение за Ръка - нали казваме на малките деца на ръцете - Кунки -ръчички. А по старата и правилан дума на книга е Книжа - имаме и село Кнежа. не знам дали им авръзка. Но Книжа (като мн.ч. на книги) - е от К-Нижа - може да се свърже с Ниж -Низ - Наниз - К-нижа Демек Нижа символи един след друг. Като да ги редиш един до друг, символите, буквите и тн- те са на един низ.. като гердан.. нижеш символите -така Книжа - Книжовен, Книга... е описание за символи нанизани един до друг според мен. Но книга - като по нова дума или производна не мога да си я обясня точно - но Книжа мисля че е по правилната и точната- защото виждаме какво значи .Взимат К -за начална - от Кунка, с ръка, или от Къртя - и окончание Нижа. така става Книжа. Както ни е думата съставена Ръко-Пис. по същата логика- пиша с ръка. Така и Книжа е нанизано или с кунка - ръка, или на Камък - има К. или Къртено.
    Но аз за друга дума - Самскрта - изходих до тоя извод - че е свързана с Къртене и Скърцам по скоро и на мен буквално ми стои като Сам си къртя или Самскртам, (буквално произношението на думата е Самскртъм)
    Сам къртиш и скърцаш по каманяка - те двете са подобни защото къртенето и скърцането са производни думи.
    Скърцам е от чегъртам, издавам звук, дразнещ който е когато чегърташ по каманяка - драскаш, правиш белег , знак, издълбаваш, извайваш улей, знак драскаш го С една дума - издраскването е скърцане... когато са писали много по каманяка - то е било постоянно скърцане... това се е чувало.. Скърцам - Скрицам, Скрибулича ни е такава дума за скърцане, Скрибуцам, Скърцам... Или се е имало предвид за език който е изскърцан на камък, или се има предвид език който е изскърцан от устата - изговорен.

    ОтговорИзтриване
  47. Да допълня за Книга -вместо Книжа - е заменен звука Ж с Г -и става Книга.
    Защото като гледаме по всякакви азбуки - преди време няма знак Ж - това е сложен звук.
    И като не могат да изпишат - Книжа както си е в речта, -пишат Книга, за по-близко.
    Но иначе да - Кина е Късам, Къс, От-кинвам - Откъсвам, Кина се - превивам се, късам се, скъсал се, пречупил се. От там е свързана производно и по смисъл с Кърша - и Кришна. Кърша - прекършвам - пречупвам. Когато танцуват хората се Кинат и Кършат. Чупят се правят стойки - казваме Чупки в кръста, извивки, изкривени позиции - пречупени. Кръшна снага. Кръшна- Кришна. Такава която може да се извива, пречупва, да се движи гъвкаво.
    Виждаме тяхното индийско божество Кришна - че е танцуващо със свирка в ръка, доста кришно, кръшно, и извито - в танц.
    А писането е свързано по смисъл с рисуване- защото навремето първо са рисували (първо е образа рисунката.. после стават стилизирани символи..) и сега това значи, както даде пример един по горе коментар за Изписани яйца - изрисувани - едно и също е.
    Изписана мома - изрисувана, нагримирана, нарисувала се е. Писане и Рисуване- е едно и също.
    Защото който може да рисува и да прави символи, ясно е че може и да пише.
    Днес е същото, не всеки може да рисува и пише - да си драска. Малко хора могат, ако не ходят на училище.
    Сега въведоха задължитено писането - но навремето, който е бил неграмотен- си е оставал такъв- да малко ще направи някой символ и това е. Но малцина са тези, които могат да рисуват- тоест изписват символи, знаци, да изобразяват околната среда.
    Писачите, народа който може да пише - са тия талантите -колкото по-талантливи се раждат- в едно племе, нация - те са писачи, те измислят всичко.. символи, букви, рисуването по стените, не някой друг.
    Арт хората, хората на изкуството.
    Не мисля че поголовно народа е могъл да рисува - малко са бил идори тия по пещерите. масово са били неграмотни- и не талантливи. Имаме пещерни рисунки от преди 20 000 та има открити и от преди 50 000. На супер добре нарисувани животни и тн. Ами днес да хванеме народа да рисува- няма да нарисува това което хората преди 50 хил са нарисували.
    Значи - човечеството хич не е еволюирало - цялостно - а само отделни индивиди могат.. да рисуват да пишат.. вродено, наследствено, от прадеди, които са развивали същото умение да рисуват..
    Малцина са тези, които пишат и рисуват по принцип. Повечето ако не учат задължително писане сега в училище - ще си се върнат бързо към неолита...
    Думата Пиша - и Драскам - както на лош писател казват Драскач - също са свързани по смисъл.
    Имаме Драскам- от Резка, Драскотина, оставам белег - но не просто нарисуван белег а Издраскан- леко вдлъбнат! Драскотина по кожата е когато имаш улей- вътре - за да остави белег - хората и в Африка все още си правят белези, както знаем, драскат си кожата..
    Навремето са Драскали по камъните, по кожа, по дърво , издълбават улеи, изрисуват неща..
    ( нали са писали на кожи...тоест драскали са ги).
    Затова Драскам при нас е дума за писане и сега я ползваме, в тоя смисъл, не само за буквално драскане по нещо си.

    ОтговорИзтриване
  48. В началото на 90-те когато живеех в Чехия попаднах на чешка книга с приблизително загравие: "Братята Кирил и Методи не са създали кирилицата". Тогава тази тема не ме интересуваше и не купих тази книга. След години я търсих но не си спомних автора, нито точното заглавие и не можах да я открия. Вероятно Кирил и Методий са само разпространителите на нашата азбука.

    ОтговорИзтриване