8.11.2016 г.

ПРОИЗХОД НА ДУМИТЕ КУМИР И ХРАМ – ХЕТСКАТА ВРЪЗКА

Българският език е изключително богат, а и консервативен. Значителна част от словесното ни богатство се е запазила почти непроменена за дълъг период от време. До неотдавна, на някои особени думи като кумир-идол се даваше тюрски произход (И.Богданов, Прабългари, с.25). Съставителите на българския етимологически речник представят вижданията на различни учени относно това на чий език принадлежи думата кумир. Едни я свързват с финландската kumartaa-кланям се, други отдават предпочитание на  сирийската kumra, a и арменската kumr-кланям се. Търси се връзка и с алано-осет. gumeri/goymiri…(БЕР, Т.III, c.130-131).

По непонятни причини, хората, които се търсили паралели със сирийски и арменски думи, са пропуснали да направят сравнение на езика на народ, който е живял в съседство с арменци и сирийци дълги векове. Става дума за хетите, които успяват да изградят огромна и богата империя, от която се страхуват както египтяните, така също и вавилонците. Добре известно е, че хетите са почитали божества от пантеона на други хора, едни от тях са дедите ни, които Омир нарича траки. Те са тези, които дават на хетите култовете към Хебат и Яриш, или както са познати по-добре  Епта и Арес.

В хетския език и по-точно в религиозната терминилогия намираме една дума, която е не само близка по значение до нашата, но и почти идентична като звучене. Касае се за думата kumra/кумра, нейния превод е – жрец, първоствещеник. Хората наричани kumra/кумра са били особена класа свещеници, на които се е отдавало голямо уважение (B.J.Collins, Hittites and their world, p.175).

Странното в случая е това, че в хетския език думата kumra/кумра няма обяснение. За сметка на това, трако-пеласкийския глагол κυμενάω/κυβενάω/кумернао/кубернаоуправлявам, властвам, господар съм e добър кандидат. Този глагол показва не само на чий език принадлежи думата кумир, но дава да се разбере също значението на племенното име кимерии-господари и старобългарското лично име Кубер-господар.

Кимериите са обитавали Черноморските степи, но част от тези хора, по-точно трерите, населяват и Тракия, край Скомброс (Витоша) и Искос (Искъра). За Кубер е излишно да се споменава, че според повечето наши учени, той е брат на княз Аспарух.

Съвсем естествено е, че щом хетите са приели от дедите ни култа към богинята-майка Епта и бога на войната Арес, то няма нищо учудващо, че сред хетското духовество е имало особени свещеници от тракийски произход, които са церемониите по празненствата в чест на Арес и Епта. Както историци, така и езиковеди знаят добре за тракийското присъствие в Хетската Империя, но само Вахан Куркиджан се осмели, макар и леко завоалирано да загатне за ръководната роля на нашите деди в хетската държава.

Куркиджан твърди, че хетите са смесица от различни народи,предимно азиатци по произход, но управлявани благородническата прослойка състояща се от хора, чиито земи са край Босфора -“Hittites were a composite people, fundamentally of Asian origin, but dominated by Indo-European aristocratic elements from the neighborhood of the Bosporus.”

В дълбока древност, както на север, така и на юг от Дунава, са живели траки. Става дума за тюните, астите, кените, витините, бебриките, бюснеите, мариандините, меоните, фригите, дарданите, а разбира се и мизите, които в продължение на 1100 години биват отъждествявани със старите българи.

Съчетавайки твърдението на Вахан Куркиджан със сведенията на Страбон, Херодот, Ариан и др. летописци, трябва да приемем, че благородническата прослойка на хетите е от тракийски произход. Макар и малцинство, дедите ни са успели да изиграят важна роля в оформянето на хетската култура, религия, а и език.  В някои случай приликите са смайващи. Спрежението на глагола съм на хетски е почти идентично на това старобългарския

ХЕТСКИ-СТАРОБЪЛГАРСКИ

ЕСМИ-ЕСМИ-аз съм
ЕСИ-ЕСИ-ти си
ЕСЗИ-ЕСТЬ-той е

Съществуват и други интересни хето-български паралели. Хетската дума далугасти отговаря на стблг. длъгостъ-дължина, сарпа означава сърп, а хетските куна, нас са направо идентични на българските куна-ръка, нас.

Да разгледаме и думата храм, преди повече от половин век, чешкия лингвист Вацлав Махек я свързва с хетската дума карими/харими-храм, светилище. Махек среща силната съпротива както на своите сънародници, така и на чуждите учени, но до края на живота си запазва вярването, че храм и карими/харими са свързани. 

Това наистина е така, но за голям брой езиковеди навремето е било трудно да си обяснят, как така дума, която я има в речника на чехи, поляци, словаци, че и българи, ще е свързана с народ, който е обитавал Мала Азия през Бронзовата епоха?

В средата на ХХ век господстваше вярването, че траките и техните съседи и роднини илирите са се изгубили като народи, като тяхното място е заето от българи, хървати, словаци, чехи. Това разбира се не е така, траките не са изчезвали – те са наши деди, а предци на словаци, чехи, поляци и др. са илирите, част от които са познати и като венети.

Траките и илирите са говорили близки езици, това е причината българския да е близък с хърватски, словашки, полски и т.н. Приемем ли този модел, то вече няма и загадка как една дума от речниците на чехи и българи, има връзка с хетската карими/харими-храм, светилище.


                       хетско светилище от Бронзовата епоха 
https://followinghadrianphotographycom.files.wordpress.com/2016/09/bf901eee2e969c5b95985b7835db5b5e.jpg?w=1075&h=711

Щом ние българите сме потомци на траките, а те от своя страна са дали благородническата прослойка на хетите, то какво е чудното и странното, ако някой каже, че дедите ни са дали на хетите думата храм-карими/харими?

Какво обаче означава думата храм? Смятам, че тя е свързана с хромел-воденичен камък, а също и с хромъ-недъгав, ударен. На пръв поглед това предложение е доста странно, но нека разгледаме подробностите. Хромелът е от особен вид камък и функцията му е да мачка, мели зърното, хромавия човек е ударен от нещо. Явно древното значение на храм е било- нещо издълбано в скала, камък, чрез удряне, дълбане, рязане


  тракийско скално светилище -с. Чавка, снимка Bulgaria Travel tv
http://www.bulgariatravel.tv/_bl_imagez/03102016/1457597791/00.jpg
http://www.bulgariatravel.tv/landmark/get/703

В това има логика защото едни от най-древните светилища са скалните, а у нас броят им е огромен. Връзка показват и гр. χέρμας–камък, санскр. harmyam-крепост, ствиснем. schram-рана от меч.


Забавно е как едно проучване на произхода на две думи, може да разкрие толково много други неща. В миналото не съм и смеел да мисля, че дедите ни са били в състояние да повлияят народи като хетите. Причината за това бе липсата на информация, а и тъмната сянка, която догмите хвърляха. 

Теориите създадени и поддържани от чужди сили бяха изкривили съзнанието на милиони българи. Аз бях един от многото, които вярваха, че сме мешавица от събрали се по прищявка на съдбата три различни народа, чиято история и държавност започва през 681 година.

Това време мина, радвам се, че успях да се измъкна от капана на заблудите.Радвам се, че успях да намеря данни показващи, че сме потомци на древен балкански народ, чиято роля в историята е огромна. Нека не забравяме, че цивилилизацията на Европа се заражда на Балканите, а нашите деди са нейни създатели. Те изобретиха колелото, най-ранната писменост, те първи разтопиха и коваха метали, бяха и първите земеделци, скотовъдци, търговци.

Предците ни бяха първия европейски народ, който се разрастна и насели три континента повлиявайки местното население, давайки му по-добър живот.

Историята за Прометей не е просто легенда, тя е ехо от реални събития, разказ за живота на хора с невероятни способности, хора, които вадят останалите народи от тъмнината. Навярно и поради това сме заслужили името си българи, то означава светли, сияйни, благородни. Хубаво е, ако живеем така, че да имаме право да носим това име, което предците ни заслужиха с делата си.





52 коментара:

  1. Умолявам тези, които желаят да изразят мнението си да го направят по културен начин и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде градивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

    Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма доказателства за това че хетите са управлявани от траки тоя Къркоджан нещо санува па и ти покрай него.

      Изтриване
    2. В Одисея е описана смъртта на Еврипил, който предвожда кетеи/хетеи, поне за мен това са хети, а самия Еврипил е син на мизийския цар Телеф.

      Верно е, че имената на хетските царе не са тракийски, но нека не забравяме, че малобройна тракийска аристокрация е властвала над целия хетски народ и подобно на хиксосите в Египет, траките с течение на времето приемат имена от езика на поданиците си.

      Изтриване
    3. Прочетох книгата на Jasher , там е описана история на Хетите,Картаген,Египет,Едом и други. Казва се че Хетите(Киттим) са завладяли Италия, а по късно и Британия.Един от царете им секазвал Латин. А Историвта на Елена от троя е осъторивта на Яния,Ангеас от картаген и Турнус от Бибенту.Тези образи са срещани отново и в гръцката митология но с други националности.. Според мен Римската империя е измислица, а историята е съвсем различна.

      Изтриване
    4. Майка ми ме на една детска:
      " Пени пени Куни,Дала мама цица, па тати пръчица на дупето,наред наред дечица,отпреде им лъжички,отзаде им панички"

      Изтриване
  2. И ти ми се пишеш на траколог ли бе? А не знаеш, че хетите са гети? Аде ходи и се просвети малко преди да се та мамиш за учител на народа!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гетите са тракийски народ, но не те са били благородническата прослойка на хетите. Самото име хети е на народ, чийто език няма нищо общо с нашия, а истинското име на хетите е неси, езика си пък те наричат несили. В науката се е наложил термина хети и той бива използван, но специалистите знаят добре, че правилното име е неси.

      Прочее, аз никога не съм предявявал претенции, че съм траколог.

      Изтриване
    2. Говорил съм с италианци, които твърдят, че народът им произлиза от хетите (хетитите).

      Изтриване
    3. Това твърдение на италианците е доста странно, защото истинското име на хетите е неси и, ако несите имаха потомци, които са се заселили на Апенините, то тези потомци биха запомнили истинското име на народа си.

      Може би въпросните италианци имат предвид нещо друго - учени като Вл. Георгиев смятат, че етруските са част от семейството на хетите, а етруските от своя страна са асимилирани от римляните. В случай, че виждането на Георгиев бе вярно, то наистина определено количество италианци щяха да на наследници на хетите.

      Съществуват обаче няколко проблема
      - защо, ако етруските са хети, те наричат себе си расена - дума напълно чужда на хетския език
      - защо, ако етруските са хети, те не произвеждат типичната за хетите керамика
      - защо, ако етруските са хети, те не оставят топоними, каквито има на територията на Хетската Империя

      Реално общите неща между хети и етруски могат да се обяснят с това, че и двата народа са повлияни от стари балканци.

      Изтриване
    4. Пич "анонимен", ако говориш с различни българи, ще разбереш, че сме славяни, смесица сме от различни народи и прочие. Но това не означава, че те знаят нещата за произхода си. Така и с тези италианци,"които твърдят, че народът им произлиза от хетите (хетитите)." По-добре е да се чете, отколкото да се заяждаш с Павел.
      Юлия

      Изтриване
  3. Златния фонд на БНР , притежава разказ на големия Петко Стайнов за това как е създал класиката ТРАКИЙСКИ танци . Попивайки от малък песните по време на розобера , вършитбата и т.н. , природата между Стара планина и Странджа /това което винаги е било/ е изразил в музика .Искам да кажа че не е нужно човек да е траколог , та да му трепне сърцето.Нещата са вътре в нас !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав сте г-н Милев, не е нужно човек да е траколог, за да разбере истината!

      Изтриване
  4. Казваш, че на гръцки χέρμας означава камък, но до колкото зная гръцката дума за камък е πέτρα? И двете ли думи използват гърците? а може би едната χέρμας не е гръцка дума, а тракийска?
    През пролетта бях на конференция, на която един от лекторите беше италиянец от град Челе де Булгариа и заяви че е потомец на Алцек. Жителите на областта (която също се казва Булгариа) използват някои думи, които са характерни само за тях, въпреки, че на италянски си имат друга дума и даде пример с думата ПСЕ и ЛУКАНКА. Това, което е интересно е, че ние също имаме две думи за куче.
    Мисля, че е крайно време учените да отидат в Италия, Волж България и насвсякъде, където има следи от българи, и да потърсят българските думи, вместо да продължават безумието да търсят тюрски думи в българския език.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В гръцкия има доста думи за камък, доста от тях не са гръцки, а заемки:

      ἄκμων, λᾶας, ἐχίτης, λᾶϊγξ, λίθος, λιθάς, πέτρος, σπίνος

      Добра идея е да се търсят български думи в италианските диалекти от регионите където са живели българи, но резултатът със сигурност няма да се хареса на поддръжниците на официалните теории. Точно поради тази причина това изследване няма да бъде нито организирано, нито финансирано.

      Изтриване
  5. Ей Анонимни сладури, като няма какво да коментирате и да оспорите ,по един научен начин ,като интелигентни хора нямате право дори да четете тук !!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз им се чудя на тези анонимни, които искат да опонират, но се страхуват да излезат с лице и име. Как някой ще приеме виждането ти, ако си анонимен? Фактът, че някои хора преминават границата на приличието с груби коментари, само показва, че тези господа, или дами, просто нямат аргументи, но не им се иска и да признаят, че не са прави.

      Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравей, Павле ! Откриваш тракийски културни влияния към общността на хетите. Възможно ли е да се търсят обратни връзки - влияния от тяхна страна към нашите предци ? До скоро !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В БЕР, T. III се споменава виждането, че стблг. коуна-белка, златка е свързана с хетската дума kusan-откуп...дали е така не зная.

      Изтриване
    2. Хърватите твърдят, че наименованието на тяхната парична единица, куна, означавало „белка“, „златка“. Като как те имат много повече запазени старобългарски думи в съвременния им език?

      Изтриване
    3. По принцип куна-белка си се ползва още в някои краища на България. Хърватите са потомци на илирийския народ арвиати, а те са роднини на траките. Съвсем нормално е два роднински народа да имат голямо количество общи думи.

      Изтриване
    4. Не знаех, че „куна“ се употребява в България. Останалото е съвсем логично. Благодаря!

      Изтриване
    5. По време на пътуванията си из България, често се удивявам колко много архаизми все още се използват в нашите диалекти.

      Изтриване
    6. Опциите за избор на име на профила за постинга ми, ме ограничават до Анонимен, но въпреки това ще се опитам да дам мнение по темата.
      Общувам почти основно с хървати за продължителни периоди от време - почти целогодишно. В общуването ми с тях неусетно установих, че разбирам напълно около 90% от говора им, а от останалите 10% - смислово. Макар да не мога да го възпроизведа като тях (все пак не ми е роден език), това което успявам да произнеса в комуникацията ми с тях (някаква смесица от западно български диалекти) за тях е достатъчно разбираемо и разговора се получава. В същото време ако говоря само на съвременен български - за повечето от тях става почти напълно непонятно.
      Като че ли, когато ми говорят на хърватски, автоматично търся да наместя думите да отговарят по звучене не нашенски говор и резултата е, че разбирам почти всичко от говора им ...

      Изтриване
  7. Атанас Лазаров9 ноември 2016 г. в 20:32

    Анонимен9 ноември 2016 г., 11:55====Ето ,че и ти си анонимен Сладур!!!Поне,приятелите на блога си пишете имената,бре,че е срамота!!!Чудя им се на анонимните "опоненти",откъде трупат толкоз много негативна енергия и злоба!?Като дадена статия не предизвиква доверие в мен,не чета и не коментирам!!Като имам забележки,ги отправям от собствено име към автора,иначе каква файда от тях???Как ще разберат всички,колко съм умен и прозорлив!!??!!А анонимчовците са абсолютни мръсници,хем четат блога,вероятно най-редовно,хем плюят от сянката на анонимността!!Това ми изглежда,като някаква форма на извратен Мазохизъм!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Лазаров, аз съм удивен от това - с каква бързина реагират тези хорица, не спят ли...?

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов, не спят, ИСТИНАТА не ги оставя.......! :)

      Изтриване
  8. Уважаеми господин Серафимов, след като прочетох студията Ви в която говорите за благородническата прослойка при хетите, от тракийски произход, си спомних един пасаж от книгата на Зекария Сичин, "12 та планета", страници 172,173 и 174 където има и снимка на изсечена в скалите божествена процесия в хетската столица. Персонажите са подобни на тези от публикуваната от Вас снимка на хетско светилище от бронзовата епоха. Ще си позволя да цитирам част от съдържанието на гореспоменатите страници:"Трудовете на Евдокс, чиито оригинали са изгубени, са достигнали до нас благодарение на стиховете на Арат, който през IIIв. пр.Хр."превел" изложените от астронома факти на поетичен език. В тази поема (която трябва да е била позната на свети Павел, защото я цитира)съзвездията са описани изключително подробно и тяхното групиране и имена са приписвани на много далечна епоха. "Отколешни хора имена им измислили и фигури подходящи открили". Кои са тези "отколешни хора", на които Евдокс приписва наименоването на съзвездията? Въз основа на някои податки, които се откриват в поемата, съвременните астрономи смятат, че старогръцките стихове описват небесата, наблюдавани в Месопотамия около 2200 г. пр. Хр. Фактът, че и Хипарх, и Евдокс са живели в Мала Азия, увеличава вероятността да са се сдобили с информацията си от хетски източници. Може би дори са посетили хетската столица и са видели изсечената върху скалите божествена процесия, защото сред крачещите богове двама бико-човеци носят сфера-гледка, която спокойно маже да е вдъхновила Евдокс да извае Атлас и небесния глобус. Дали старогръцките астрономи от Мала Азия са били по-осведомени от своите наследници, защото са можели да черпят от месопотамски извори?". Та в тази връзка, ако траките са били благородническата прослойка при хетите, то те са били богоподобни и са имали богати знания , наследени от цивилицацията на Двуречието- Месопотамия. Цивилизацията на "Онези, които дойдоха на Земята от небето".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм запознат с работите на Зекария Сичин, но съм уверен, че дедите ни са притежавали завидни знания, не по-малко от тези на мъдреците от Месопотамия.

      Определени видове от най-ранните земеделски сечива от земите ни са идентични на тези от Северна Месопотамия, същото важи и за определен вид постройки, които са известни като протомегарон и бит халани. Тези прилики няма как да са случайни, а кой кого е повлиял може да се отсъди по това кой е изобретил колелото и най-ранната писменост - това са дедите ни.

      Изтриване
    2. Да, може и така да е, въпреки твърденията, че Шумер е най-старата култура на планетата Земя. Тези постройки с колони и по средата огнище, за които Вие пишете не съм имал предвид, тях ги има и в Крим, Симферопол. Ако се говори за постройки, подобни на могилите, то това са "зикурати", стъпаловидни сгради с път и стълбища. Хетите са писали с клиновидното писмо на Шумер. Освен това, на снимката която прилагате се вижда двуглавият хетски орел, станал впоследствие символ в герба на Византия, а днес в герба на Русия. Доколкото съм разбрал, Вие сте вярващ православен християнин. Тогавва вярвате и в сътворението на хората от бога, от глина. Глина на иврит е нефеш. Нефеш фима значение и на кръв. Та именно в Шумер са създадени днешните хора на база генно инженерство, ДНК което е в кръвта, нефеш. Ако траките са били наследници на "онези от небето-нефилим" с местни хибридни жени, то тогава е ясно от къде са имали по-особени , авангардни знания.

      Изтриване
    3. Много любопитно къде свети Павел цитирал някаква си поема. Бихте ли ни разкрили къде точно сте се натъкнали на това велико откритие?!
      Толкова съм впечатлен, че съм наследник на „богоподобни“ деди. Бих искал да посетя точно „небето, от което те са дошли“.

      Изтриване
    4. Уважаеми любопитен господине, иронизирайки Вие показвате малката си осведоменост. Предполагам, че сте "вярващ" православен християнин, католик, протестант или евангелист, а може би сте мюсюлманин? Все пак кой е бог, неизвестен феномен???!!! А може би Яхве, понеже всички гореизброени религии произлизат от юдаизма. Да бяхте прочели малко по-горе какво съм написал, като цитирам книгата и авторът. Е, не сте първият който иска да посети "небето от което те са дошли". Първият е Гилгамеш, след това....Александър Македонски!!!! Те са имали претенции, че са наследници на "онези от небето". И въпреки това, не са ги взели със себе си. Вие също ли имате претенции за родство с "боговете", въпреки, че те са наричани наблюдатели, на иврит "нефилим". Или сте семит, и за това имате претенции, че вашите предци са плод на генно инженерство? Но както и да е, това беше по повод на Вашата ирония. А сега отново, специално за Вас ще цитирам източника от който можете да прочетете тези сведения:Зекария Сичин, "12 та планета", страници 172,173 и 174". За повече сведения сам можете да потърсите ако имате желание. Само с ирония не става. А Зекария Сичин е написал няколко книги обединени в цикъл "Хрониките на Земята". Има ги в интернет пространството, така, че може да ги прочетете. Не съм теолог и не зная къде свети Павел цитира поемата на Хипарх.

      Изтриване
    5. Уважаеми господине,

      Съжалявам, че Ви създадох толкова труд за Вашите ненужни излияния. Достатъчно ми беше само последното изречение, за да се уверя, че по отношение на св. Павел разпространявате измислици, да не кажа и нещо по-дискредитиращо. Благодаря.

      Изтриване
    6. Уважаеми "вярвящ" господине, това, че някой не се интересува от еврейските религии какъв проблем е за Вас, че така реагирате. Добре, Вие сте вярващ или нещо друго неясно за мен. Но трябва да приемете, че има и други, които не приемат "еврейските истини". Примитивно е да ме обвинявате в разпространение на измислици по отношение на изобщо не интересуващия ме свети Павел или който и да било друг сподвижник на Йешуа. Книгата в която е написано е излязла в хиляди екземпляри на много езици по света и авторът и не съм аз. Вижте психическото си състояние. А авторът на книгата е сънародник на Йешуа, евреинът Зекария Сичин.

      Изтриване
    7. Уважаеми господа, хубаво е, че имате желание за дискусия, но моят блог ли е най-подходящото място за разискване на религиозниu/конспиративни теми?

      Изтриване
    8. Извинявайте

      Изтриване
  9. Атанас Лазаров11 ноември 2016 г. в 18:19

    Абе,пишете си имената,бе!!!Научете се на елементарно уважение и култура!!!Задавате въпроси,водите цели полемики и принуждавате този Човек да ви отговаря на анонимните питания,се едно си говори със Зоро-маскирания!!!Ако съм на Павката,няма да ви пускам анонимните коментари,колкото и да са хубави!!!Така "анонимни"ще останат само Злобарите и още повече ще им лъснат Провокациите!!Над прозорчето "анонимен"има друго прозорче "Име или адрес",напишете си името,не е задължително да е вашето собствено,толкова ли е трудно!?!Разграничете се от антибългарската Пасмина,моля!!Това е и главния призив на Автора!!!Благодаря,предварително!!!Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Лазаров, някои хора все още не са разбрали, че в интернет анонимност няма, ако някой иска да те намери, ще го направи. Много по-разумно е човек да изяви ясно и открито позицията си по културен начин, така дори се печели уважението на противника. Дали го разбират обаче тези, които вярват, че е добре да коментират като анонимни.

      Изтриване
    2. Абе Лазаров, след като нямаме профил никъде, собственика на блога е дал възможност и за изказване на мнение като "анонимен", въпреки, че за анонимност не може да се говори. Какво значение има името? Да, ако се занимва професионално като господин Серафимов, да, но в противен случай не виждам какво толкова Ви нервира. Това, че сте написали Атанас Лазаров не ми говори нищо, за мен сте също един анонимен. Ако след време станете капацитет в тази област, името Ви ще е известно, но за сега не е поне на широката публика.

      Изтриване
  10. http://www.nytimes.com/2016/11/12/science/shipwrecks-black-sea-archaeology.html?_r=1

    ОтговорИзтриване
  11. Както усещам нещата, и българският народ ще каже „не“ на „синовете на змията“!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Текстовете, които образуват Стария Завет в Библията, основата на юдаизма и християнството, са били писани след като свещениците левити на евреите са били държани в плен след 586 г. пр. Хр… и ето че отново стигаме до… Вавилон! Според мен терминът „пленничество” е съвсем неподходящ. Ранните евреи са боготворели змията бог на шумерската империя и левитите били наричани „синове на Великата змия”. Техният бог YHVH (Яхве, Йехова) е описван като получовек, полузмия и свещената им книга със скрито (езотерично) познание – Кабала, означава „Мъдростта на Змията”. Левитите или „синовете на Великата змия” (кръвна линия на Ануннаки) са обожествявали YHVH като дракон, наричан Левиатан; оттук и името „левити”. Змийската форма на YHVH била известна още като Нехущан или „Бронзова (медна) змия” и левитите поставяли златни и бронзови образи на тяхното божество в олтарите на еврейските храмове. Разкопки откриват бронзови и медни символи на змия в едновремешните левитски храмове. Митът за Мойсей и бронзовата змия, поставена върху кръст символизира същата тема. Вавилонците са наследили историите и митовете от Египет и Шумер и сега вече те се проявявали в изопачена форма в текстове, които по-късно стават известни като Стария Завет. „Битие”, „Изход”, „Левити”, „Числа” и „Второзаконие”, които заедно образуват „еврейската” „Тора”, са били написани от левитите, или под тяхно наблюдение, по време или след „пленничеството” им във Вавилон, когато левитите са обединили усилия с мрежата от вавилонското рептилско свещеничество.

      Децата на Матрицата
      Дейвид Айк
      Дейвид Айк (на английски: David Icke) е британски писател и общественик, бивш футболист и футболен коментатор.
      Работи 12 години в BBC. Днес той е по-известен като автор на 19 книги, в които излага възгледи отнасящи се към различни конспиративни теории.

      Изтриване
    2. Изключително сатанинска злостна пропаганда, нямаща нищо общо с Библията! Служи за заличаване на народа, който ѝ повярва. Част от стратегията на световната конспирация.

      Изтриване
    3. Така ли смятате, "злостна пропаганда"!!!!???? Книгата на евреите е без значение, поне за мен. Но бившият министър на външните работи и етнически евреин Соломон Паси в едно телевизионно студио говореше за "Нов световен ред"!? И това ли е злостна пропаганда?

      Изтриване
  12. http://www.haaretz.com/jewish/archaeology/1.753136?v=BE947A8AF51BBFBF13215F17983AA27B

    ОтговорИзтриване
  13. Бих посъветвал да не следите публикациите на Спароток, които са чиста псевдонаука. Човекът е на едно ниво с Майкъл Кремо, Ерих фон Деникен и Зекария Сечин - пише увлекателно, звучи убедително за лаици, но реално твърденията му са абсолютни глупости.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за съвета, но признавам, че няма да се възползвам от него. Колкото до името Зекария Сечин – тъкмо днес ми се свърши тоалетната хартия... добре се сетих, че все още ми се намира една негова книга...

      Изтриване
    2. Аз пък бих ви посъветвала да давате съвети със собственното си име,а не като анонимен, ако изобщо сте някъв експерт по темите, в което дълбоко се съмнявам.
      Л.Киркова

      Изтриване
  14. ===Бих посъветвал да не следите публикациите на Спароток, които са чиста псевдонаука. Човекът е на едно ниво с Майкъл Кремо, Ерих фон Деникен и Зекария Сечин - пише увлекателно, звучи убедително за лаици, но реално твърденията му са абсолютни глупости.===
    Защо?
    При нас се ползва думата кунки, за детски ръчички.На животното казваме златка заради жълтото петно..
    При хърватите куна е парична единица - това една кунка/детска ръчичка/ злато ли е?Една кожа на златка злато.
    Имаме си и име Куна, Кунка, Кунчо , Златка , Златьо,
    И при руснаците е куна.

    А при италиаците да не са гети. гети - хети , като гуни-хуни.
    Ние казваме пце, кутре/малко кученце и на най малкия пръст на ръката. / ,куче

    ОтговорИзтриване
  15. Малко в другата посока на Европа, но може да ви даде нещо ценно г-н Серафимов:
    http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Arheolozi-otkriha-naj-starata-karta-v-sveta_62637.html
    Вижте и връзките вътре към датските сайтове.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Те първа почнах да изучавам хетите и разбрах, че те са самостоятелен народ със силно затворена елитарна култура и бит. Въпреки, че те са смес от много народи. Те са писали първата конституция и са първите ползвали колесница за военни действия. Те са предпочитали да завладяват другите Народи през дипломация, нещо коренно различно от траки. По произход се считат от Месопотамия и са почитали двуглавият орел, култ който при Българите липсва. Според мен хетите нямат нищо общо с Траките освен че са усвоили голяма част от културата им. Освен това те са били унищожени от Траките. Това четох

    ОтговорИзтриване