15.10.2018 г.

СРЕЩАТА СПАРОТОК И ПРИЯТЕЛИ ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 27 ОКТОМВРИ



Преди известно време споделих с огорчение за пречките, които определени хора създават на изследователите считащи българският народ за наследник на Залмоксис и Орфей. Критиката не е страшна, нападките и заплахите са разбираеми, но да се провалят четения – това е недопустимо. Защо ако някой е сигурен, че е прав, ще тръгне да спъва дейността на инакомислещите? Нали живеем в демократично общество, в което свободата на словото е свещена?

Истината няма да бъде спряна, не и във века на информацията. Ако бъде запушена устата на един човек, друг ще използва данните и ще ги направи достъпни за всички. Въпрос на време е когато не просто всеки българин, но и цял свят ще знае, че народът от който са произлезли Спартак и Резос, Залмоксис и Орфей, не е изчезнал в небитието, и че ние сме изконните наследници.

Въпрос на време е когато цял свят ще разбере, че искрата на познанието не блесва за първи път нито в Шумер, нито в Египет, а на Балканите. Две хиляди години преди хората от Месопотамия и страната на пирамидите за изобретят писменост, у нас тя вече е налице. Тук е и най-древният модел на колелото предизвикало революция не само в транспорта, но и в развитието на човешкото общество.

Въпрос на време е когато цял свят ще разполага с доказателства, че предците ни трако-пеласгите са основателите на Атина и Рим, че основите на елинската цивилизация са положени от нашите деди. Най-сетне, на лъжите уронили доброто име на народа ни ще дойде край.

Битката за справедливост няма да е лека, няма да е и без жертви, съдбата на Ганчо Ценов е ярък пример за това. Тези, които са защитавали вредните за България теории никога няма да признаят, че не са прави. Със зъби и нокти те ще защитават позицията си и със сигурност последствията за определени прогресивни изследователи ще са неприятни.

Това за жалост е неизбежно, но истинският българин не се бои от сблъсъци, истинският българин неотклонно следва целта си докато я постигне. Ние сме длъжни да не се примиряваме с лъжите в историята не само, за да върнем доброто име на Ганчо Ценов, Георги Сотиров и други родолюбци. Длъжни сме да търсим истината и заради далечните ни предци, които дадоха много на света, но името им бе очернено.

Живеем на свещено място, което е напоено с кръвта на безброй герои. Обитаваме земята на прометеевците, на носителите на доброто и познанието. Ако искаме да имаме правото да се назоваваме техни попомци, трябва да търсим истината и да се борим за нейното възтържествуване.

Всеки може да даде своя принос. Един като поднася ценна, но неизвестна инфомация, друг като я разпространява сред колкото може повече хора, трети с поведението си на добър, смел и справедлив човек, който обаче не търпи лъжи и заблуди.

Надявам се на 27 октомври да се срещна с такива хора в Пловдив. Денят е събота и за доста приятели ще е трудно да присъстват, но пък всичко ще бъде заснето и пуснато в Youtube, за да стигне до повече хора.

Нямаме точно установена програма. Надявам се да успеем да представим информация за най-новата работа на проф. Асен Чилингиров за древният Филипопол, явяващ дом на първата християнска общност на Европа. Няколко приятели ще представят кратка реч и останалото време ще е за дискусия с мен.



В случай, че някой от опонентите ми желае да присъства, нека ме уведоми, за да държим сметка с времето, с което разполагаме и да планираме нещата добре

Срещата ще е на 27 октомври, събота, от 15 до 17 часа. За локацията ще дам допълнителни данни във Фейсбук след около седмица. Сега мога да кажа, че ще е в центъра на Пловдив. Най-близките паркинги са “Тримонциум” и този на ул. Иван Вазов.

На срещата ще дойдат интелигентни и добри хора, надявам се всичко да протече без проблеми и неприятни изненади. Надявам се също тази среща да е само началото на една хубава традиция на събиране в Пловдив на смели българи с прогресивни възгледи.

До скоро!




103 коментара:

  1. Ще дойдем! Hо кажете за колко човека има места в залата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понеже срещата е в събота, няма да дойдат много хора, места ще има предостатъчно.

      Изтриване
    2. След прочетеното г-н Серафимов вече се отказах да дойда да дискутирам с човек като вас, който се мисли за предтеча, а не за наследник на Орфей, Залмоксис и Спартак. Успех в манипулациите на 27-ми. Ще има забава и през тубата...

      Изтриване
    3. Аз не очаквам от индивид, който се крие страхливо в интернет, да се яви наживо някъде и смело да изложи вижданията си, това няма как да стане :)

      Има два вида хора - търсещи истината и показващи това открито, другите поради това, че служат на лъжите, се крият страхливо.

      Изтриване
    4. Не се хабете за дребнави хора с дребни души, г-н Серафимов. "Господинът"анонимен, вероятно има предвид: "Ако искаме да имаме правото да се назоваваме техни предци, трябва да търсим истината и да се борим за нейното възтържествуване.", където очевидно сте допуснал техническа грешка и вместо да напишете - да се назоваваме техни наследници, сте написал -да се назоваваме техни предци...
      Такъв заядлив, посредствен буквояд не е способен нищо да разбере, а той и го няма за цел, а единствената му такава е да намери нещо, заради което да се заяде и по този начин да си избие комплексите... Та той Ви прави услуга, че няма да присъства и да губи времето на всички, желаещи да научат нещо, с безсмислието си.

      Изтриване
    5. Кириле не се знае до 27-ми Берьозка може да откаже мероприятието и всички като в София да гледате като наакани а?

      Изтриване
    6. До Анонимен18 октомври 2018 г., 17:02 ч.

      И какво като от Берьозка откажат, да не мислиш, че няма план B, C ? :) :) :)

      Изтриване
    7. До Кирил18 октомври 2018 г., 10:26 ч.

      Зная кой е анонимният, той е смел само в интернет, на живо никога няма да се яви. Прекалено много хора му знаят кирливет ризи...

      Изтриване
    8. Разбира се, че ще има резервен план другаря Спароток, нали ще се отчита пред спонсорите си? Имам спомен, че се представяше за независим, но явно не или греша? Всичко е ясно и цензурата му го потвърждава. Остава да обори К. Милчев и официалната наука, но няма с какво, не бил учил история.

      Изтриване
  2. Ехаа, идваме цяла група 👍

    ОтговорИзтриване
  3. Защо продължавате да говорите за трако-пелазги, след като имате статия ‘ТРАКИ, ИЛИ БЪЛГАРИ – КОЕ Е ПРАВИЛНОТО ИМЕ?’?
    ‘Ако искаме да имаме правото да се назоваваме техни предци...’, ние сме техни наследници след подчиняването им от българите и ставането им част от Българската Империя със седалище на Балканите!
    Мислех, че не Филипопол, а Филипи в Древна Македония е една от първите, ако не и първата християнска общност на Балканите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На Валерия Фол ли е тая статия “Траки или Българи- Кое е правилното име? “ ? Трако-пелазгите ще изчезнат ли от една статия написана 3/4 хиляди години по късно ?
      Павел,спри да публикуваш мнения на хора без име “ анонимус “ !!!

      Изтриване
    2. Защо да е на г-жа Фол работата “Траки или Българи- Кое е правилното име?

      Анонимните невинаги са лоши хора. Често, това са индивиди, които искрено вярват в правотата си защото са заблудени от внушенията на казионните учени.

      Доста трудно е обаче да се отличи заблуден човек от трол. Това е причината да не огранича коментарите за анонимни.

      Изтриване
    3. До Анонимен15 октомври 2018 г., 19:11 ч.

      Дълго време аз също мислех, че Апостол Павел е посетил Филипи, но след като се запознах с аргументите на проф. Асен Чилингиров, вече съм напълно уверен, че Апостол Павел е посетил Филипопол.

      Изтриване
    4. Чудя се, дали проф. Чилингиров ще успее да с 'научната си статия за Филипипол' да 'отвори учите' поне на българската църква? Едва ли! Що за наивен човек сте, щом веднага променяте мнението си, когато смятан от вас за ерудит автор, като проф. Чилингиров, каже нещо, което вие не само не дте проверили, не сте размишляали, и дори за миг не дте се усъмнили, дали аторът не е сбъркал неволно или нарочно! Ще ви припомня даден от вас цитат само месец по-рано във сатията ви 'ЗАБРАНЕНИТЕ КНИГИ ПРОГОВАРЯТ' - “Когато е дошълъ Св. Апостол Павел на Балканския полуостровъ, заварилъ е древнитѣ илирийски българи, които населявали старата класическа България в Македония като свободни римски граждани и отъ тѣх е основалъ първата християнска църква в Европа.”, а след това и коментарът ви - '..Авторите д-р Иван Селимински и Архимандрит Кирил Рилски са високо образовани хора, те знаят какво говорят, дават и логични обяснения, за разлика от казионните учени..'! Проф. Чилингиров, не е ли казионен учен също? Оо, разбира се, той също като Ганчо Ценов не е 'български' учен, а германски! И на всичкото отгоре и по История на изкуствата, само дето не съм срещнал в негови лекции да твърди, че изкуството в Първата Българска държава или след това е тракийско, нито пък, че тракийското изкуство е древнобългарско!

      Изтриване
    5. Трако-пелазги е много по-правилен термин от трако-българи.Това трако-българи е все едно да кажеш келто-франки или алемано-германи... не е сполучливо като термин.

      Изтриване
    6. Бях във Филипи преди два месеца, а пък във Филипопол си живея. Тук е имало сказания, запазени до късно време, че апостол Павел е посетил града... БПЦ също не е съвсем чужда на идеята. Все пак най-логично е да е посетил именно Филипи и там да е основал първата християнска църква в Европа. Но и в двата случая и Филипи и Филипопол са изконни тракийски (илирийски) земи.

      Изтриване
    7. Да, има достатъчно сведения за това, че Филипопол е посещаван от Апостол Павел. А и как иначе тук ще има такава голяма християнска общност, че дори да е нужен владика като Св. Ерм. Същият Ерм, който Апостол Павел познава лично и споменава в своите послания.

      Изтриване
    8. За вас не е сполучливо, защото сте предубеден и приемате за даденост нещо, което все още не доказано по никакъв начин!
      Траките, вярвам ще се съгласите, ако не оборете ме с факти, е общо наименование за много племена, които са имали различна политика, а от там и влияния върху култура и език. Името българи не е засвидетелствано като част от тракийските племена, значи не е съществувало, не е било в официална употреба или е нетракийски етноним за нетракийско общество!
      Г-н Серафимов все още не е обяснил как името флегии=българи се е придвижило на север и от средите на мизите (каквито са неговите твърдения) е станало наш етноним! По повод на кои исторически събития и кога тази промяна се е наложила! Все още чакаме неговата историческа и научно обоснована теория, но се съмнявам да излезе нещо! И само да ви напомня, че франките не са келти, затова и келто-франки е приемливо, защото не са еднородни, макар отново да се отнася като общо към частно, докато алемани и германи са еднородни, каквито твърдите са и траки и пеласги, за траки-пелазги може да се говори, само ако сте съгласни всички атохтонисти, че са подобни, но не и еднакви. Може да говорите за трако-арменци, трако-гърци, трако-келти, трако-илири, но не и за траки-пелазги, когато смятате, че пелазгите сами по себе си са траки, както е неприемливо да кажеш българо-шопи! Оправете си терминологичните речниците и езикът на изразяване, моля, и да почнем да дискутираме по същество с исторически и археологически данни! Всички търсим истината и промяната на фалшификациите, но това няма как да стане докато повтаряме неволно или по традиция същите лъжи, за да е ‘по-ясно’ за читателите! За да има развитие, трябва да започнете да ползвате термини, зад които стоите с научна обосновка!

      Изтриване
    9. г-н Анонимен16 октомври 2018 г., 17:06 ч.

      Предлагате интересни контра аргументи.Но мисля ,че метода ви на мислене не е достатъчно пълен.Или поне лишен от всякакво логично мислене.Този аргумент го чувам вече за кой ли път,и винаги ви се чудя наистина ли сте толкова глупави или на такива се правите.Защо е толкова важно за вас,само названието "българи" да е название на тракийско племе още от началото на човечеството. Напълно е възможно това название да е ново.Примерно едва ли ще намерите в европа или в северна америка,когато и да е било в древната история,народ на име американци.Навярно в тая група спадат и Румънци.Или пък Сърби.Ако ми дадете извор който сочи за съществуването на древните сърби с удоволствие ще си затворя устата.Работата е там ,че не можете.Навярно ще тръгнете да ми обяснявате как сърбите или са този или онзи местен народ...или са друг дошъл от някъде,но в който и да е случай ще използвате други названия но ще обяснявате как това са същите хора.Е защо ако това важи за други народи то да не важи и за нас. Според мен,търсенето на етнос или само название на етнос "българи" е глупаво. Единственото което трябва да търсим(според мен) са тракийски или пък тюркски думи които обясняват един етноним като "българи".И разбира се такава дума която не означава "грозни,невежи,глупави,роби". Няма как да не се съгласите ,че един народ едва ли ще се нарече сам така.Още повече само трябва да погледнете из онлайн гейминг сървърите и ще видите че е пълно със всевъзможни имена които прехвалят или дават илюзията за величие на техните собственици.Ако едно хлапе предпочита да е"_великия/силния/страшния" едва ли един народ ще предпочете нещо друго.

      Що се отнася до терминологията, и нейното странно използване,то реално е така за да обясни на хората които не са запознати,но и главно на хората като вас,които пък са прекалено запознати.Дори и да смята, г-н Серафимов, за един и същ народ пеласги и траки.Ако използва само траки или само пеласги,100% ще се надигне някой от вашите среди с думите "Ама г-н Серафимов,стига сте подвеждали вашите,иначе наивни, читатели.Авторът "Х" говори за пеласги а не траки(или обратното) " .Сам се сетете ,че и вие да бяхте в тази ситуация, то и вие бихте прибягнали до подобни странни за вас терминологии,за да сте по ясен. А като гледам вие много ясно сте разбрал значението на термина трако-пеласги. Тоест има ефект.

      Някъде споменахте че г-н Серафимов си сменял мнението за да угоди на читателите си.Давате една статия преди месец.Така е,и аз съм забелязал промяна в позицията на г-н Серафимов,и то не за малко неща.Но нима ще отречем правото на човек да променя мнението си по даден въпрос. Би ме притеснило по-скоро поведение,където в едната си статия казва едно,в другата казва обратното,а после пак се връща на първото виждане,а след това пък изказва съвсем друго.Такова поведение аз не съм видял за сега.Напълно е нормално автори които до вчера е отричал,днес да приема частично. Честно казано,повече би ме притеснило едно фанатично отричане на информация която до някъде е вярна, от колкото лутането на човек в търсенето на истинната.

      Накрая,ако сте представител на "научните" среди в българия,то мога само да изкажа искреното си разочарование от вас и вашите среди.Хленчите за някакви си терминологии.Че не можете да имате дебат ако нямате ясни терминологии.Ако опонента отсреща нямал диплома,или пък не пишел в научен стил.Как човек да ви уважава,като ви се представя една теория,а вие я отричате понеже шрифта с който е написана не е форматиран правилно.Аз не съм историк или научен деец,но ако бях то бих бил,най-малкото силно заинтересован от предложеното в този блог.Още повече ,в предвид и доказателствата.Но уви,единственото което ние наивните читатели виждаме по този въпрос е липса на всякакъв интерес.Сякаш "научните" среди днес имат всичко друго но не и любопитство.

      Изтриване
  4. Това е супер бих дошъл , но ми е далечко.Но духом ще съм с вас.Традицията ще е добра, но трябва да се разнообразява с други градове :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам желание и за други градове, но нямам нужното свободно време...

      Изтриване
  5. Древните пелазги са праотците на траките, първото население приблизително преди 9-7 000 години на Балканския полуостров.Те носят знанията от атлантите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траки и пеласги са едни и същи хора, за жалост сме принудени да позлзваме термини, които не са особено точни.

      Изтриване
    2. На вашите последователи като Ivan Kolev15 октомври 2018 г., 21:40 ч., няма смисъл да отговарям, те са доказали своята некомпетентност, но защо вие все си позволявате да клеветите казионните учени въобще, и ги обявявате за 'лъжци'? Защото това са внушенията, които правите, как всички учени по света и у нас 'знаят' истината, но нарочно я изопачават! Ако имате доказателства за това, идете в прокуратурата, опровергайте ги в научна статия или вестник, разтръбете този или онзи 'лъже', разобличете ги поименно, но не клеветете и заклеймявайте българската наука, като лъжлива! Няма конспирация, има факти, които са срещу вашата теория! Затова и никой ваш опонент няма да дойде на четенията ви, защото представяте информацията пристрастно, ненаучно обосновано и изцяло пренебрегвате информация, която е в противоречие с тази, в подкрепа на теорията ви! Четенията ви, едва ли са по-различни като поведение и нагаждане от това в сайта ви, а поддръжниците ви...накарайте ги да си записват и да научат заглавията на статиите ви поне, ако не нещо друго!
      И ако наистина сте достигнали до някакви заключения, които са правдиви според вас, не виждам защо продължавате да подражавате на онези, срещу които плюте, и да ползвате терминология, която не искате! Термини като трако-пелазги и трако-троянци предподтавя равнопоставеност, каквато обаче няма между траки (общо) и пелазги или троянци (частно)!
      Искрено Ваш Опонент, поддържащ научните методи за установяване на историческата истина!

      Изтриване
    3. Да, за смесването на старо и новодошло население са необходими около 3 поколения-75-100 години. Това е времето необходимо да се унифицират език, култура и религия. След това се унифицират генетичните данни, като в наше време е възможно да се разграничат древни предци само с пълен секвенс анализ на Y хромозома. Самото бронзово предтракийско население, т. н. пелазги има съставен произход като първо са се появили хората от Степите в края на Неолита, после хората от централна Европа, които сами по себе си са микс от хора от лесостепите и степите, западно европейски, източноевропейски, северноевропейски фермери и смесените с тях заварени от палеолитно време ловци събирачи, които пристигат на Балканите в среден Бронз, а трета компонента са хората от Анадола, които пристигат почти по същото време, среден Бронз от Анадола след тамошния Бронзов колапс, предизвикан от климатични промени. Към времето на пристигане на келти, готи и славяни пелазгите и траките са едно, защото са минали хилядолетия на смесване. С идването на славяните смесването продължава и в края на 6 век българите или по точно бугрите заварват балканско население с един език, култура, но все още с разлика в религийте-има христяни, има и изповядващи различни природни религии. След още 150 години с Покръстването българското население е напълно унифицирано. От сегашна гледна точка с прецизните изследвания на Y хромозомата може да се каже, че съвременното българско население, което е почти равномерен автозомен генетичен микс и слабо се различава от живещите в съседство, славянски и неславянски народи, е по мъжка линия 20% процента потомци на Пелазги, разпределени почти по-равно на 3 третини-степи, центр. Европа, Анадола. 30% са потомците на Траките или на дошлите при траките и приели тяхната култура. Към 40% са готите, славяните и славянизираните от тях на север от Дунав. Бугрите са коло 10%, като този процент не включва живелите с тях славяни, готи и даки, и гети, преди идването в Мизия. Така пелазги, траки, келти, готи, славяни и бугри за 5 хилядолетия сме станали едни и същи хора, като се различаваме от околните народи по език и по това кой през 19 век е признал Константинополската патриаршия, Патриаршията в Печ или Българската екзархия.

      Изтриване
    4. Браво, много копетентен отговор, ако може да задам няколко въпроса, първо доста логично ми изглглежда всичко написано от вас, но бихте ли посочили източниците на вашите изводи, за да не се налага да ви вярваме на сляпо, и второ, пишете за славяни, бихте ли обобщили какво имате предвид славяни, народ със общи гени, кои са тези народи сега и кои са били в миналото, как и от каде взехте генетични проби от миналото за да сравните със сегашните славянски народи, как го определихте този славянски ген, като сега доста народи говорят славянски езици, как се е случила славянсщата инвазия на Велика България и Дунавска.
      Освен това Божидар Димитров признава че термина е измислен от руски учени.

      Изтриване
    5. Отново за названията траки и пелазги... Днес едни наричат немците немци, а други ги наричат германци. Едни наричат унгарците унгарци, а други ги наричат маджари. Едни наричат албанците албанци, а други ги наричат шиптари и т.н. и т.н. Ако след две хиляди години хората започнат да гадаят едно и също ли е немци и германци, едно и също ли е маджари и унгарци и т.н. и започнат спорове по въпроса, това какво ще е? Та в дълбоката древност едно и също население е наричано траки от едни и пелазги от други... Има достатъчно сведения че това е едно и също население.

      Изтриване
    6. Абе Дилов, за 3 поколения се смесвало старото и новодошлото население??? А защо българите още не са се смесили със турци, цигани, арменци, еврей, като живеем заедно от столетия, а с някои и от хилядолетия?

      Изтриване
    7. Относно славяните, ще си позволя да дам отговор аз. Трябва да се прави строго разграничение между име на исторически народ и езикова група, езиково-културна общност.

      Първоначално, 2-7 век, името славени се употребява само за гетите от долнодунавския регион. Между 7 и 9 век започва да употребява и за адриатическите венети - деди на словените. Между 9 и 11 век се започва да се употребява и за балтийските венети - деди на поляците. След 12 век се употребява и за украинците, а след 15 век и за московците, които познаваме като руснаци.

      Най-ранната георграфска област Славиния е на Балканите, по това време земите на словени и словаци са наречени Венетия, Виндиш Марк, Марка Венедорум. Тези названия са изчезнали отдавна, но пък дори и днес финландците казват на Русия Веная, а на руснаците венелайнен-венетски народ.

      Името славяни не е измислено от руски учени, просто вариантът славяни е руското предаване на славени. Александър Тодоров-Балан казва следното: “правилното е славенинъ понеже съвпада най-добре с варианта представенъ от добрите наши някогашни книжовнци.” - А.Теодоров-Балан, Кирилъ и Методи, свезка втора, Набоженъ Поменъ и исторични свидетелства за Кирила и Методия, 1934, с.3.

      Хубаво би било да се прави следното разделение:

      1) СЛАВЕНИ -исторически народ, явяващ се наследник на гетите.
      2) СЛАВЯНИ -представители на славянската езикова група.

      Изтриване
    8. До Чавдар Дилов16 октомври 2018 г., 11:28 ч.

      Не мога да се съглася с Вас относно това, че "за смесването на старо и новодошло население са необходими около 3 поколения-75-100 години."

      Англосаксите нагхлуват в Британия преди около 1500 години, но още не са се смесили нито с уелсците, нито с шотландците, нито с ирландците. Британските келти може да се били принудени да приемат английския, но старите им езици все още не са загубени.

      Келтски анклав има и във Франция, там бретонците все още не са асимилирани и продължават да говорят родния си език.

      Лесно се асимилира само малка група хора. За останалите неща няма как да коментирам, дори нямам представа откъде черпите сведенията си.

      Изтриване
    9. Славяни, или както им казват сърбите, словени, т.е., словесни, могат да говорят за разлика от немците, народите дойч, смятани от словените, че са неми. Или по Y хромозомна генетична наследственост хаплогрупа R1a.

      Изтриване
    10. На пръв поглед разделението словени-говорещи (един език) и немци (неразбиращи езика ни) e логично, но има един голям проблем. Съседи на древните немеции, а и на роднините им свеви, алемани и т.н. са венетите, а не славените.

      Иначе за R1a съм съгласен, тази група, а и I2 се срещат при абсолютно всички народи от славянската езикова група.

      Изтриване
    11. Според мен има и още един проблем, българите ползват понятието славени за себе си по отношение на език и то след въвеждане на българската писменост, т.е доста късно от появата си на историческата сцена, относно етноним и политика, нещата са повече от ясни - винаги са българи от първото им споменаване! Това няма как и не бива да се пренебрегва! Гетите според мен не са даже в листа на вероятните заподозрени, като се има предвид факта, че Прокопий е първи, който описва славените ок. 500 г., гетите, ако са тъждествени с готите, отдавна са се изселили от Балканите към Италия. Българите, аварите и славяните в комбинация са били доста активни в набезите си във Византия. Малко преди 500 г започва и овладяването на Македония от българите, според Манасиевата летопис, което прави славяните най-подходящ кандидат за общество от което произлизат българите, макар и да не е задължително, като се има предвид, че аварите не са смятани за славяни. Също като се има предвид, че са имали мощна държава в средата на славянската общност с българско участие, близостта и родството между авари-българи за мен е повече от приемлива. Ето една статия с карта на славянската общност https://books.google.co.uk/books?id=zlYSBAAAQBAJ&pg=PA95&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false.

      Изтриване
    12. На въпросите относно горния си коментар мога да отговоря така: Г-н Анонимен и г-н Серафимов питат от къде ми е информацията за генетичните изводи. Отговарям: Българският генетичен проект. На г-н Серафимов и г-н Киряков за смесването. Голямото смесване е станоло от много сравнително малки групи и изобщо не е станало лесно, защото на смесването се дава отпор и то двустранен. Има хора от мнозинството, които не желаят да се смесват с малцинството, и обратното. Евреи, турци, арменци си имат държавна или религиозна диаспора, която ги поощрява да се опъват на асимилация. Циганите пък са толкова далеч от каквато и да е европейска култура, че дори интеграцията им е съмнително начинание. Исторически най-трудна е била асимилацията на пелазгите от траките, защото макар и европейци, индоевропейци и между южните средиземноморци и северните околобалтийци да не е имало отчетлива граница, все пак културите и религиите са били различни. Траките прогонват значителна част от пелазгите на запад и юг. Западната групировка от прогонените пелазги с обединява с други южняци и прави опит за настъпление на север от където са дошли траките и продължават да прииждат. Северняците околобалтиици ги пресрещат при река Толензее, днешен град Вилцен, в източна Германия и ги разбиват. Това става в края на Бронзовата ера. Южняците се връщат на юг в Тесалия и повече не поглеждат към север, но след 100 години започва Желязната ера и първи с железни мечове се сдобиват южняците, такива имат и траките и микенците. За това, с горчивия опит от битката при Толензее, тесалииците пелазги се насочват през егейските острови към западна Анадола, където унищожават всички градове по крайбрежието, завладяват Близкия изток и се насочват към Египет. Египет е мощна държава и дава отпор, в резултат на който т. н. морски народи са разцепени на две части, едните отстъпват към Палестина и това са бъдещите филистимяни, а други на запад към Либия. Точно либийската групировка напада микенците в Пелапонес и унищожава микенските центрове на Крит, егейските острови и Пелапонес и това са дорийците, а от митологията Данайците. С тях след време на Балканите се смесват останалите минойци, които са 100% генетично анадолски неолитчици дошли в среден Бронз, микенците, които са със степна генетична прибавка. Траките не се смесват с дорийскоданайската субстанция, а с останалите главно изолирани в планините пелазги. За това и сега най-много пелазгийски потомци сред съвременните българи има в планините- Западна Стара планина и Родопите. За славяните мога да кажа, че са трупоизгаряли, както викинги, даки, трибали и македони до христянизацията, а след това трупополагат. За археолозите не е трудно да открият преходните некрополи в населените места. Това, че официалните генетици не се сещат как да изследват стари кости на траки си е за тяхна сметка. В Полша, Русия и Украина отдавна го правят и могат да питат. А по въпросът за имената мога да кажа само, че нито пелазгите са се самонаричали така, нито траките, нито славяните, а и бугрите не са се самонаричали прабългари.

      Изтриване
    13. Драги ми господине, гетите, както и мизите не са едно малко племенце :) Едни са се преселили, други са останали и в това няма нищо чудно. Старата земя на бесите е край Родопите, но Овидий ги разполага и в Малка Скития, а по-късно Клавдий Птолемей пише за друг клон беси на север от Карпатите. Нещо чудно?

      Точно при дунавските славени се наблюдава ритуала на самоубийство на съпругата, който е типичен за гетите и останалите траки. Точно при дунавските славени се наблюдава типичното тракийско въоръжение - голям щит и две копия. Все пак Бендида неслучайно е наречена дилонхон - държаща две копия. Точно облика на дунавските славени - едри хора с кестенява коса и леко пигментирана кожа, отговаря на доминантния автропологичен тип при траките.

      Това, че името на гетите-славени се употребява и за венетите, означава само, че двете групи хора говорят сродни езици. Да се смесва историята им обаче не бива.

      Изтриване
    14. За съжаление другарю Серафимов няма такъв филм за някакви гети-славени. Словени иде от словославене на светото писание. И от къде разбра за външния вид и доминантния антропологичен тип на твоите дунавски славени-траки? Ще дистанцираш спонсорите си скоро, ако продължаваш да се оплиташ във фантазиите си.

      Изтриване
    15. Някаде споменава ли се, че Българи и славяни, в съюз със славяни, нападат Византия, сигорно се споменава, но може ли информация за документа все пак.
      Но мисълта ми е, че траки, гети, Българи и евентуално венети би трябвало да са от една езикова група, демек сродни народи са.

      Изтриване
    16. До Анонимен17 октомври 2018 г., 0:26 ч.

      Да, има такива документи, а описаните събития са от началото на властването на император Юстиниан Велики - 527 година, т.е. около 154 години преди победата на княз Аспарух. Ето какво пише Йордан в "Римска История":

      These are the misfortunes of the Roman Empire aside from the daily inroads of the Bulgars, Antes and Slavs.

      http://www.harbornet.com/folks/theedrich/Goths/Romana.htm#X388

      Ето още едно потвърждение за това, че съюзът между българи, тук наречени хуни, анти и славени е от 527 година. Прокопий Цезарийски споделя следното:

      20 And Illyricum and Thrace in its entirety, comprising the whole expanse of country from the Ionian Gulf11 to the outskirts of Byzantium, including Greece and the Thracian Chersonese,12 was overrun practically every year by Huns, Sclaveni and Antae, from the time when Justinian took over the Roman Empire - Proc.Secret History, XVIII.20.

      Ето и активен линк за проверка http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Procopius/Anecdota/18*.html

      Изтриване
    17. До Анонимен16 октомври 2018 г., 23:09 ч.

      Глупаво е да се твърди, че "cловени иде от словославене на светото писание". Старите славени са описани като езичници, не като християни.

      Ето думите на Прокопий: "For they believe that one god, the maker of lightning, is alone lord of all things, and they sacrifice to him cattle and all other victims; but as for fate, they neither know it nor do they in any wise admit that it has any power among men, but whenever death stands close before them, either stricken with sickness or beginning a war, they make a promise that, if they escape, they will straightway make a sacrifice to the god in return for their life; and if they escape, they sacrifice just what they have promised, and consider that their safety has been bought with this same sacrifice. They reverence, however, both rivers and nymphs and some other spirits, and they sacrifice to all these also, and they make their divinations in connection with these sacrifices."

      Eто и линк за проверка http://users.clas.ufl.edu/fcurta/Procopius.htm

      Всеки що годе грамотен човек може да разбере, че върховното божество на старите славени e гръмовержецът, че на него се жертват волове и военопленници. Тази практика е несъпоставима с принципите на християнството.

      Флорин Курта цитира Псевдомаврикий, който пише за ритуалното самоубийство на славенските жени при смърта на мъжете им. Самоубийството е несъвместимо с християнските виждания, същото важи и за кремацията.

      Ето цитат с активен линк, информацията е на страница 71 (51) - "If the Strategikon pays attention to such
      things as to how Slavic settlements branch out in many directions or how Slavic women commit suicide at their husbands’ death".

      http://www.limesromanus.org/sites/all/files/The%20Making%20of%20the%20Slavs.pdf

      Изтриване
    18. Кой изобщо е доказал, че словени идва от словославене на светото писание? С риск да разсърдя г. Серафимов, ще кажа, че това твърдение за словославенето е направо дебилско.

      Изтриване
    19. Никой не е доказвал, че словени идва от словославене, това е невъзможно. Да оставим факта, че Прокопий свидетелства за езическите божества на старите словени - гръмовержецът и нимфите, има и други свидетелства, по-точно документът " О Писменехъ ".

      Там е казано съвсем ясно, че преди да се покръстят, старите славени са били езичници - погани, и са гадаели с черти и резки.

      Изтриване
  6. Поклон пред всеотдайноста ти да отстояваш истината !!! Не мога да присъствам,но очаквам видеозаписът ! Разпространявам !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видеозапис ще има, ще има и други срещи ако е рекъл Господ!

      Изтриване
  7. Пелазги е коренното население на балканският полуостров, наречено при идването от африка на Данайците ( гърците ) с екзонима траки. П.Дръндаров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иронията е, че името на пеласгийските сели, които данайците наричат ели, елини, става ново име за данайците.

      Изтриване
    2. Да, селините, които са дориици заселили се в Сицилия, преди това са живели известно време в Гърция.

      Изтриване
  8. Вече имам платено пътуване точно на тази дата, иначе с удоволствие и интерес бих дошъл. Още повече, че съм пловдивчанин. Пожелавам успешно провеждане на срещата.

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей, както много хора така и аз ще се радвам за такава среща. Като водещ на ТВ. предаване от16г.само на такива тематики и гледаемост в 38 градове в България, с youtube канал от над три милиона и 600 000 гледания, то бих желал да заснема тази среща и да направим интервю с теб. Може ли? Ето youtube канала:www.youtube.com/kapelano Ако не се отвори, то просто напишете на български в youtube "Виделей"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво, но ще е кратко интервю. Аз пристигам в България събота в 12 часа, към 14 часа съм в Пловдив, ще ни останат около 45-50 минути.

      Изтриване
  10. Ще има ли пречки и провокации както беше в София?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пречки може да има, но провокации едва ли. Наел съм професионални охранители... :)

      Изтриване
    2. Бъди честен другарю Спароток, къде в Берьозка има място за професионална охрана? Да не сте се предозирали нещо?

      Изтриване
  11. До Анонимен16 октомври 2018 г., 0:16 ч.

    Често казано, г-н Колев е прав. Все пак, аз съм поставил съвсем разумно условие за дискусия- желаещият да оспори вижданията ми, да се регистрира. В това няма нищо нередно, нито крайно, ако някой спори като анонимен, то въпросният индивид или има гузна съвест, или демонтративно показва пълна липса на уважение към опонента. В такъв случай, спорът е излишен.

    Предполагам, че сте зрял човек, а един зрял човек би трябвало за знае разликата между лъжец и разпространяване на невярна информация.

    Вие ме призовавате да назова хората, които обвинявам в манипулации поименно, а Вие самият се криете в сянката. Как да разбирам това?

    Когато аз казвам, че нещо не отговаря на истината, аз се аргументирам и представям ясни доводи, с които да защитя позицията си.

    Колкото до нагажданията – това не е мой метод, а на казионните учени. Това прочее е признато от техни съвестни колеги.
    Твърдите, че се придържате към научните методи, а мен обвинявате, че поднасям информацията пристрастно. Тук вече ме накарахте да се смея. Та Вие не критикувате по същество, не давате нито един пример къде бъркам и най-вече защо, не предлагате и вярната според Вас версия.

    Съжалявам, но не сте опонент. Не желая да Ви обиждам, но държанието Ви е на интернет трол. Ако бяхте опонент уважаващ научните методи, то Вие щяхте да се регистрирате и да коментирате с истинското си име, щяхте да коментирате по същество, да представяте контрааргументи и да давате ясни доводи.

    ОтговорИзтриване
  12. Атанас Лазаров16 октомври 2018 г. в 21:01

    Павел Серафимов : " Името славяни не е измислено от руски учени, просто вариантът славяни е руското предаване на славени. Александър Тодоров-Балан казва следното: “правилното е славенинъ понеже съвпада най-добре с варианта представенъ от добрите наши някогашни книжовнци.” - А.Теодоров-Балан, Кирилъ и Методи, свезка втора, Набоженъ Поменъ и исторични свидетелства за Кирила и Методия, 1934, с.3.

    Хубаво би било да се прави следното разделение:

    1) СЛАВЕНИ -исторически народ, явяващ се наследник на гетите.
    2) СЛАВЯНИ -представители на славянската езикова група."

    Понеже наскоро бях обвинен от Спароток в "провокации" и "гавра"с името и делото на Ганчо Ценов,си позволявам тази намеса,защото наистина не съм срещал ПО-ГОЛЯМ Гавраджия с името и делото на д-р Ценов,от цитираният по-горе Александър Теодоров-Балан,превърнат в знаме и Опора на всички врагове на Местната теория за произхода на българите!!!!!

    http://letopisec.blog.bg/history/2015/03/27/aleksandyr-teodorov-balan-za-gancho-cenov.1349482

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефан Младенов също критикува Ценов и също вярва в тюрския език на старите българи, но това не заличава приноса му. Младенов свежда броят на вероятните тюрко-български думи до минимум, а това само по себе си е голямо постижение защото вече става ясно, че за тюркски субстрат и дума не може да става.

      Мнението ми за това, че провокирате, а и, че работите против идеите на Ценов, не е променено. Питам се дали изобщо сте прочел от кора до кора най-важните книги на Ганчо Ценов???

      Изтриване
    2. Атанас Лазаров17 октомври 2018 г. в 11:31

      Ама,разбира се,като например Първият и Фундаментален труд на Ценов "БЪЛГАРИТЕ са по-стари поселници на Тракия и Македония от славяните"-1908г !!!!! От Славяните...,които Вие г-н Серафимов запращате чак във Втори век!!!Кой с кого се гаври,сигурно е много объркващо,за аудиторията!!!!!

      Изтриване
    3. Ето, излиза, че съм напълно прав защото г-н Лазаров не дава контрааргументи, а заменя липсата на такива с истерии, на всичко отгоре не е чел въпросната рабата на Ганчо Ценов.

      Там е казано следното:
      "Понеже показахме, че българите са по-стари поселници на Македония, Тракия и Мизия от славяните, то от това не трябва да се разбира, че българите не са славяни. Българите и славяните са един и същ народ, но различно наричан. На този народ найнапред са викали скити, гети, масагети, хуни, българи, а по-късно са започнали да му викат и славяни." - c.18 PDF

      Прилагам и линк към работата на Ценов, така всеки, който желае да провери може да го направи. Цитатът е от страница 18 на PDF документа.

      http://www.bgpatriot.com/resources/history/Cenov_BGPoselnici.pdf

      С истерии не се прави история. Истериите могат да послужат за изплашат или очернят някого, но не всеки им се връзва.

      Трябва да четете г-н Лазаров, а не да черните името на хората, които четат и проверяват. Ето още един цитат от друга работа на Ганчо Ценов, която горещо препоръчвам - Кроватова България и Покръстването на Българите:

      "Симоката наричаше мизийците българи, а гетите в Дакия славяни.[16]"

      Давам и активен линк за сверка https://chitanka.info/text/27034/4#textstart

      Изтриване
    4. С ръка на сърцето признавам, че съм ваш фен, но винаги проверявам твърденията Ви. Това е причината да Ви имам доверие - Вие сам, много пъти сте казвали на читателите си да не Ви вярват сляпо. Аз съм Тома неверни, при мене е око да види - ръка да пипне. Шапка Ви свалям за поведението на честен изследовател и за това искам още веднъж да демонстрирам уважението ми като кажа, че заставам зад всяка ваша дума. Атанас Лазаров трябва да се засрами и да Ви се извини за грозните думи и за хвърлянето на кал по имиджа Ви. Този човек трябва да задава повече въпроси на преподавателите си по история и да слуша по-малко пребоядисаните другари, които сега се правят на русофоби, но по време на тоталитарния режим са били по-тихи от малките мушици.

      Изтриване
    5. Г-н Лазаров е пенсионер, не студент, който вярва на всяка дума на доцента :)

      Още докато бях в blog.bg един "русофоб" ме обвини в служба на Кремъл, но когато го призовах да поговорим за далаверите на "Лукойл", за връзката на шефовете на фирмата със стария режим, г-н "русофобът" щеше да ме изяде жив :) Изпадна в истерия и ми каза да съм оставел "Лукойл" на специалистите...:)

      Изтриване
    6. Димитър Димитров
      Не мисля че Атанас Лазаров ще се извини за клеветенето защото повече няма да има сурат да коментира тука. Сигурно ще изчака малко положението да утихне и пак ще доприпка да говори против Пафката както прави във Фейса от бая време.

      Изтриване
    7. Минаха повече от 24 часа, но Атанас Лазаров го няма никакъв и ми се чини, че ще излезна пророк 😀
      Д.Димитров

      Изтриване
    8. Г-н Лазаров ще ви сподели лично в "Берьозка" на 27-ми, ако остане място в тази дупка. Да не отваряме въпрос, че няма място за никаква охрана, за която споменава Серафимов (ако не е излъгал или просто се шегува от страх да няма пореден провал).

      Изтриване
    9. За г-н Лазаров все ще намерим място :) Много хора искат да го питат какво му дава право да ме клевети.

      Изтриване
    10. Няма иформация къде ще се състои срещата, жалко, имахме желание да присъстваме.

      Изтриване
    11. Приемете извиненията ми г-н Лисков! Не съобразих, че не всеки има фейсбук.

      Иначе в поста си съм казал - Срещата ще е на 27 октомври, събота, от 15 до 17 часа. За локацията ще дам допълнителни данни във Фейсбук след около седмица. Сега мога да кажа, че ще е в центъра на Пловдив. Най-близките паркинги са “Тримонциум” и този на ул. “Иван Вазов”.

      Във фейсбук посочих мястото, самият аз чаках до хотел Тримонциум, а оставих и приятел до клуб Берьозка с цел да упъти хората до точната локация.

      Изтриване
    12. Нищо ПаФка, Ц.Гайд можеше да се посети, там не беше мистика и тайна, къде ще е сбирката.

      Изтриване
    13. Атанас Лазаров4 ноември 2018 г. в 16:12


      ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK Кой те е чернил,бе Павле!?Ти самият си го причиняваш!!!Какво да те черня,КАК да те черня,аз съм г-н Никой,ти имаш претенции да си някой!!!Напротив,мъчно ми е и ми е болно,за тебе,не за мене!!!Отърви се от тези измислвени Славяни/Славени,това е Молба,а не "чернене"!!!Ти ме черниш,като ме наричаш "провокатор",но от това не ми пука за мене самият,ни най-малко,нито пък изпадам в "истерии"! Факт ли е например 24.05 Празникът на "славянската"писменост и култура????Ами, факт е,господине!!!Факт,тъжен за българщината!!!За това говоря аз,какви "провокации",фактите НЕ СА провокации господа папагалстващи!!!Всички,много добре знаете,че траките-гети(готи),не са никакви Славяни и Славени!!Много добре знаете,че "славяни"от 2 век в Дакия няма!!!Много добре знаете,че "славяните"са измислени,въведени и наложени като историческа категория,от руснаците!!!Знаете,че "славяни"е езикова и филологична,А НЕ ЕТНИЧЕСНКА категория,та да им "търсим и намираме"етнически корени!!!Със задоволство и надежда научавам,стига това да е вярно,разбира се,че на вече преминалата среща в Пловдив,г-н Серафимов се е изразил за славяните,като за политическо понятие,което изказване(пак повтарям,стига да е вярно),може да получи само и единствено адмирациите ми!!!Тайничко се надявам за себе си,че провокациите и "истериите",имат своя положителен ефект!!?!! :) Здраве и късмет,на всички!!!

      Изтриване
    14. Така значи, аз съм заблуден, Ганчо Ценов е заблуден, Георги Сотиров е заблуден, Чавдар Бонев е заблуден, Д.П.Даскалов е заблуден, но вие не?

      Странна логика - тези, които десетки години изследват и проверяват са заблудени, а други, на които им липсва дори елементарна подготовка знаят всичко???

      Това, че руснаците са измислили термина славяни е най-голямата глупост, която съм чувал. Та истинското име на руснаците е московити, Отец Паисий ги нарича москали и споменава за войната на славените, които ще се нарекат българи с москалите. И това ли не сте го прочел?

      Московитите-москали са от групата на венетите и поради това финландците все още наричат Русия с името Веная, а на руснаците казват венелайнен - венетски народ.

      Това, че названието славяни в по-късни времена се политизира е съвсем различен въпрос.

      Когато започнете да си служите с факти, а не с политически мотивирани призиви, аз ще се вслушам във вас, след като проверя фактите разбира се. А докато това стане, аз оставам на позицията си, че славени е новото име на гетите и, че старите славени в никакъв случай не трябва да бъдат свързвани с руснаците.

      Дано имате желание да намерите речника на украинеца Григорий Дяченко. В тази работа е обяснено, че поне до 11 век се прави ярко разграничение между руси и славени/словени, като наказанието за убийство на русин е по-голямо отколкото наказанието за убийство над славени/словени.

      Изтриване
  13. До Анонимен16 октомври 2018 г., 0:16 ч.

    Ей сега ще получите пример за казионна наука и колко е прав Павел Серафимов,като подчертава тракийския произход на българите.
    В реферат върху труда "Болгар тарих" на Гайнетдин Ахмедов-още фамилията на автора е сгрешена-Ахмеров е правилното-авторката Магдалена Филипова дава обяснения под линия,да разгледаме две от тях:
    20. Ср. също с думата креш /куреш/ - българска национална борба, възникнала на основата на именската борба
    13. Улуг Етреч - букв. “Велик Етреч”, древен български топоним. С името Атряч /Етреч/ българите наричали Троя, а също така и град в Планинска България, преименуван в 931г. на “Шонгът”, а след това пак наречен Атряч. Вж.: Бахши Иман. Джагфар Тарихи. т.I, с.351.

    Какво толкова важно има тук-ами две неща:Креш според "Джагфар тарихъ" е името на остров Крит,а Троя ....как стигнаха тия две имена чак до Волжка България?
    Току-що Ви зададох тема за докторат по история,имате да черпите.Ако някой вече е написал поне монография по въпроса,ще му се извиня публично.Друг е въпросът умишлено или случайно авторката Филипова и зъб не обелва за възможен Балкански произход на българите от Стара Велика България.
    Всъщност,ако не сте прочели Летописа на сеида Джагфар,няма да е лошо да го направите.По-ясен източник за Балканско-Причерноморската част на прародината на българите не съм намерил.Ясно се подчертава и тукашният произход на най-древния познат български царски род Дуло-не е само български,но за това друг път.
    Не се мъчете да търсите Имен в Хималаите,те са кръстени вече на него.Преди доста хиляди години.Емине,Имеон е под носа Ви-Хемус,от мен да мине.:) Малка конспирацийка се оформя вече,нали?

    Един интересен град,за който официалната ни история мълчи,все едно го няма.
    http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162:Page:409755

    Какво търси родовият знак на Дуло върху монета на тракийски цар?
    https://forum.tisitova.com/download/file.php?id=2519&sid=e605e551d670b5083fdfa82afc4c6ab1

    Отново казионна наука-ирански елементи имало,обаче ритони няма,Себаз пък изобщо не язди биче с човешка глава.

    https://trud.bg/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D0%BA/

    Да напишеш история на българите означава да напишеш история на света.Без тракийската част от историята на българите не можеш да напишеш нищо,което дори и отдалеч да прилича на научен труд.
    Не разбрах къде точно е сбъркал Серафимов? Траки и пеласги не били един и същ народ,така ли? Да,и аз не съм внук на дядо си,само на баба.

    Добрев,обикновен българин

    ОтговорИзтриване
  14. Не успях да се сдържа,нека добавя нещо. При маркиране на снимките се показва и къде са направени.На четвърта страница зулусите ясно се разпознават като автори на шарките по балканските ,че и по американските килими.Всяка прилика с тракийското изкуство е неуместна и няма да бъде разглеждана:)
    А сега на въпроса-кога българите занесоха тракийския символ по целия свят-преди или след 681 година? Я да чуя научните методи на анонимния господин какъв резултат ще дадат? Моля,без тълкуване като "световен символ от праисторическа ера"!
    http://strannik.bg/search/photos?q=%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

    Добрев,обикновен българин

    ОтговорИзтриване
  15. До Андрей Киряков16 октомври 2018 г., 16:11 ч.

    Андрей, аз се чудя на нашите специаилисти как не са забелязали, че траки и пеласги винаги са заедно.

    1. Заедно са на Балканите - Страбон твърди, че цяла Атика е принадлежала на траките, а според Херодот най-старите атиняни са пеласги.

    2. Пак Страбон твърди, че Пелопонес е получил името си от фригиеца Пелопс, а Плиний пише, че старото име на Пелопонес е Пеласгия.

    3. Страбон пише за трако-енетска миграция в Северните Апенини след Троянската война, навярно Сатрикум е бил селище основано от сатрите. От друга страна, Плутарх предава легендата според която пеласгите са тези, които са основали Рим, Плиний допълва, че пеласгите са занесли азбуката в Лациум.

    4.Пеласгите са посочени от Омир като стари обитатели на остров Крит, а в архивите на Линеар А срещаме типични тракийски имена като Арей, Диза, Резос, Тетус, Питак.

    5.В коалицията на Морските народи влизат пеласги, но също дардани, мизи, веси, тевкри.

    6.Помпей Трог смята, че най-старото население на Македония е пеласгийско, а Страбон пише - – “Тракия, която днес се нарича Македония” - Strabo 7, fr.24.

    Ако и след тази информация на скептиците не им светне ... :)

    ОтговорИзтриване
  16. СПАРОТОК, ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ Е В ХОД С НЕИЗВЕСТНО ОТ КОГО ФИНАНСИРАНЕ И ПОДКРЕПА???
    С грандиозен празник ще отбележи третия си рожден единственият у нас “Аул Бага-Тур” на 28 октомври. Създаденият от Прабългарска школа за оцеляване "Бага-Тур" комплекс се намира в района до старозагорския зоопарк. Изграден е като възстановка на прабългарско временно укрепление. В него има юрти, тронна зала, тренировъчни полигони, манеж за езда, тематични кътове, историческа експозиционна част. Там се провеждат занимания по езда, стрелба с лък, историческа фехтовка, бойни умения, пресъздаване на древни обичаи и занаяти. В аула има няколко групи - “Беркут” (историческа фехтовка и стрелба с лък), „Острието“ (каскади с коне и сценични бойни умения), „Пагане“ (древни танци и обичаи), Детска група “Хуни”. Вече трета година аулът е център за патриотично възпитание, вдъхновено от ценностната система на старите българи. В празника на 28-и ще се включат повече от 80 багатури и техните семейства. Мъже, жени и деца ще покажат редица демонстрации в различните сектори на комплекда - древната игра „Кок Бору“ (борба от коне), игри за деца, кът на занаятите, средновековна кухня и още много други.

    Прочети още : https://www.actualno.com/starazagora/aul-baga-tur-stava-na-tri-godini-news_700319.html
    © Actualno.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да са живи и здрави хората! Един ден ще разберат как грозно са лъгани...

      Пагане е художествена измислица.

      Беркут е тюрска дума за орел.

      Аул официално е гръцка дума.

      Изтриване
    2. Нека все пак не забравяме,че на потомък на Атила дължим създаването на Дунавска България,където живеем и сега.
      Царски род Дуло,Втора хунобългарска династия,основател кан Баламбер.
      Кан Атил Аспарух Агарджа Дуло основава единствената все още оцеляла държава на всемогъщите някога българи.
      Дължим поклон и уважение на такива предци.
      Това,че някои хора отчаяно се мъчат да създадат неверни,меко казано,представи у децата и родителите им,не им прави чест.В целия пейзаж май само думата БАГАТУР си е на мястото.

      Добрев,обикновен българин

      Изтриване
    3. Атила няма нищо общо с българите...

      Династията Дуло идва от северното Черноморие, от Крим и земите край Фанагория. Вижте нещата които съм писам за връзката между името Дуло и Юлий.

      А. Киряков

      Изтриване
    4. Господин Киряков,не е моя работа,но все пак да Ви питам-сам ли решихте,че Атила,буквално император на четвърт планета,не произхожда от Дуло,или се съветвахте с някого?

      http://historybg.info/%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%BE-%D0%BB%D0%B8-%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%BD-%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0/


      https://books.google.bg/books?id=XblQDwAAQBAJ&pg=PT9&lpg=PT9&dq=%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%BE&source=bl&ots=XfM8udgkqG&sig=kuQMYk42qVfOroZtrxaLjlAjsss&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiW_7fS2I_eAhWlo4sKHde9AN04ChDoATAFegQIBhAB#v=onepage&q=%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%BE&f=false

      https://www.geni.com/people/%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%9A%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0/600000000364598981

      https://gw.geneanet.org/skyosti?lang=en&n=dulo&oc=0&p=attila

      https://gw.geneanet.org/skyosti?lang=en&n=dulo&oc=0&p=irene&type=tree тук стана интересно...

      Излиза,че по майчина линия е кръвната линия Дуло във вените му-не съм присъствал на зачатието,както и Вие впрочем.
      Хуните нямали български произход-https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%83%D0%BD%D0%B8 ,хайде и цитат,базиран на Хон Китаб от Кул Гали: Първото място на което ги виждаме те да са локализирани, това са Балканите и Мала Азия-става дума за древните балкански именци!
      - И после ги виждаме на територията на днешна Манджурия, която е част от днешен Китай и Монголия. Към упоменаването им там е сложено в скоби и пояснението (Манджури) непосредствено до тях са поставени Хоните с пояснение (Хуни) за които в сведението се казва че те произлизат именно от именците.
      Ето това е една от колоните поддържащи храма на пан-тюркизма. В смисъл че именците са манджури, сиреч монголоидна раса. Сведението ни показва кога е създадена и от кого Хунската империя. Създадена е от Шумерски владетел Хон – Улан (Алан / Самарски българин) с помощта на войските му и войските на иделските българи. Двете войски се срещнали някъде в Кавказ и се отправили към шестте планини – Алтай. Което буквално означава шест планини.
      И за последно:…За да живеят сред тюрките, именците трябвало да изучат техния език… Когато момичетата пораснали, именците, като ги възпитали по своему, ги взели за жени и нарекли себе си и своите потомци хони.

      За Юлий и Дуло ще прочета довечера,господин Киряков.Направихте ми деня:):) Благодаря за което!

      Добрев,обикновен,а днес и засмян българин

      Изтриване
    5. Г-н Добрев, наблюдавам днес една тенденция в изучаването на българската история. Ние не може да се откажем от нищо, искаме да сме всичко, което е писано през годините. Искаме да сме хуни и да сме обсаждали Великата китайска стена, искаме да сме памирци и да сме живяли в памир и хиндокуш, искаме да сме шумери, да сме фир болг, келти и ирландци, да сме авари, тюрки, финландци и т.н. Това просто е безобразно и за да разберем кои сме, просто трябва да започнем да се отказваме от това и онова. За да разберем истината за нашия произход...

      Изтриване
    6. Андрей, аз мисля, че трябва да се прави строго разграничаване между народите, с които сме сродни и народите, които дедите ни са повлияли.

      Римляните не са египтяни, гърци, келти, иберийци, не са арменци, киликийци, исаврийци...но са оказали силно влияние върху всички тези народи.

      По същия начин дедите ни са оказали силно влияние над много народи, с които разбира се не е нуждо да се идентифицираме.

      Изтриване
    7. Г-н Добрев,никой не може да ме убеди,че народ,който не употребява думите: майка,род,земя,слънце и др с близко, сходно звучене са ми предци! Факт е,че тракийският-български език е най-стар в Европа, а азиатските просто не ме интересуват

      Изтриване
    8. Как така баба не ме е научила на древната игра „Кок Бору“,сигурно в наше село и аул не са я играли,а за Пагане нямам думи За хуни ми е казвала една легенда, а по-точно за Кастра Мартис,хубавата принцеса Хонория и хуна Атила etc...

      Изтриване
    9. Анонимен19 октомври 2018 г., 20:07 ч.

      Малко сходства така:
      Тук може да видите малко примери за думи в хинди с еднакво звучене (като се вземат предвид звуковите потъмнявания) и значение в българския: Хинди български, значение кхуб хуб_ав кхуб сурат хуб_ав сурат (външност) потна (намазана) потна лик (черта) лик (черти на лице) туния тънък веш (дрехи) вещ курта курт_ка паджама (панталон) пижама патлун панталон шалвар шалвари шал шал сандук сандък гардан шия (к. гердан- нашийник) грива шия (к. конска грива) сарана рана рух дух кхана (къща) хан (къща за ядене) кхана (ядене) хан (място за ядене) дайра (кръг) дайре сандал (сандалово дърво) сандал тава тава дин ден кхарч харч пакет пакет кхилли хили се кхарч харч урна (отделя се) сурна се лахар (порив на вятър) лъха тикна тикна (опира се на) тхопна топна плаван плаване пакана (пека) пека (к. пекана) пина (пия) пийна ручи (апетит) руча (яде) карана кара го да капна трепери (к. капна от умора) тхокна (забива) втъкна тарапна тръпна таник (малък) тънък (за бюджет) пхукна (духа) фукна, фучи бхагна (бяга) побягна лай (напев) лай (на куче)

      Цитат е,не си го съчинявам.За санскрит пък хич дума да не отварям.Индийците предци ли са Ви?

      Не съм господ и не карам никого да ми вярва.Вярата изключва доказателствата,нали така беше?
      Аз пък признавам само доказателства.Вашето е патриотарщина.
      Знаете ли откъде произлиза бойният вик Ура! на армията ни? Има едни планини Урал на картата...
      Много отдавна тракийските ни дядовци и баби са ходили и до там,после част от тях се и завръща в Черноморието,
      други отиват до Египет,Индия,Япония,Америките....Може пък точно вашите да не са мръдвали от Тракия 30 000 години,кой знае...

      Добрев,обикновен българин

      Изтриване
  17. През 80 години на 20 век във връзка с изучаването на строежа на генетичния код става "тиха революция" в антропологията. Появява се нов клон на науката, наречен палеогенетика или молекулярна палеонтология. Гените стават надеждни исторически документи записани с химически средства в ДНК молекулите.
    Кавали-Сфорца сравнява данните на молекулярната генетика и лингвистиката. Той показва, че разпространението на гените съвпада с разпространението на езиците.
    Е, да вярваме ли на новите дялове в науката???!!! Защо ли? Защото българската династическа титла за престолонаследник е "канартикен". Как ви звучи, много тракийски и славянски! Има и много други дворцови титли, които нямат нищо общо с траки и славяни. Все още ли ще твърдим, че траки, протобългари и славяни имат родство, т.е. еднакъв етногенезис и лингвистичен генезис.
    Все още няма единна теория, която да обединява палеоантропологическите, археологическите, генетическите и лингвистичните доказателства за идентичността на траки, протобългари и славяни. Цитираните тук имена са на историк, изкуствовед и икономист. По тяхно време и със средствата на тяхната научна дисциплина, са направили каквото могат. Но видимо тези доказателства са недостатъчни.
    Стрезимир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само с анализ на титли не може да се определи етническата принадлежност на един народ.

      Генерал, капитан, майор, лейтенант, сержант и др. не могат да бъдат обяснени с помощта на българския...и какво от това?

      Екзотичните титли и термини са десетина, а иначе си имаме над сто ясни старобългарски титли и термини обясними на български език.

      Изтриване
    2. Внимателно с лингвистиката,драги.Ако Ви кажа,че думите барин,барон и фараон са морфологично съпоставими и семантично еднакви,колко време ще Ви е необходимо,за да се убедите сам в истинността на такова твърдение?Нали сравняваме титли на различни народи с пропаст от хиляди години,как се получи това? Добрев,обикновен българин

      Изтриване
    3. Сравнениет ви всъщност е много сполучливо и обяснява силата на влияние на една култура над друга.
      Термините са заменени с модерни, съвременни поради изгубени традици в държавността за много дълъг период от време, но преди това е имало нещо, което е било оригинално, преди да се замени с друго по политически или културни влияния. Аз не виждам причина, ако българите бяха преки наследници на тракийската аристокрация поне, ако не народ, да заменят титлата василевс с канасубигии, която е непозната на траките. Още повече, защо Тервел ще се задоволи с титла кесар, 2ра по ранг а не се е обявил за василевс по стара 'българска' традиция? Всички боспорски царе са василевси, но при нас тази титла се ползва само от Симеон мисля, Борис е архонт, т.е. като са тръгнали да се спасяват от вараврите, боспорците са забравили да кажат на децата си да пазят традициите ли? Повечето термини, за които вероятно си мислите, са от доста късно време по отношение на държавните ни традиции на Балканите, не мислите ли, и са резултат от завършване на процеса на унификация в страната като език, религия, политика. Според мен е имало тясна връзка и влияние от аварска страна, ако не са били близки или идентични. Владетелят Баян сред аварите, едвали е типичен пример за тюрк, още по-малко за трак!

      Изтриване
    4. Господин Добрев,обикновени българино, не сравняваме титли на различни народи, а говорим за идентичност на палеогенетиката и лингвистиката-разпространението на езиците. И понеже липсват други протобългарски думи, ползваме тези описани от Багренородни, като поздрав към българските политически мисии. Все пак "пропастта" не е от хиляди години. Видимо българската общност се състои от няколко рода, т.е., хаплогрупи, няма доминираща хаплогрупа. И това за една малка територия с малко население, каквато в момента е България. Все едно да кажем, че датчани, шведи и норвежци са траки или славяни, защото и при тях има обичай при смърт на съпруга да се жертва и съпругата.
      Като написах, няма палеоантропологически, археологически, генетически и лингвистични доказателства за идентичността на траки, протобългари и славяни.
      Стрезимир

      Изтриване
    5. Също бих искал да ви задам следния въпрос, на територията на днешна България се говори славянски, както и на територията на днешна Украйна, където някога е била Велика България, ария а не хаганат, както и да е, за езика ми е въпроса, на двете територии- държави се говорят два славянски езика, които много си приличат, та кое ви кара да мислите, че славянския език е поел на изток, а не е дошл от исток или по скоро си е бил так от още по стари времена, какво сте прочели, какво знаете за пра Българския език, освен титлите разбира се, тюрския хаганат е стигал до черно море, но това означава ли, че старите българи са били тюрки, ако може повече информация за езика и културата, която ви кара да мислите, че са някакви азиятци, които нямат нищо общо с траки-боспорци, славяни и така на татък, какво знаете славяни и траки, източници на информация, но не книги, а исторически документи.
      Има много въпросителни, ако приемем, че траки и българи са почитали коня и са говорили език подобен на нашия славянски, то как се вписва това със сегашния славянски език, който се говори доста на запад, народите които сега говорят славянски език и те ли са почитали коня, или просто са наследници на тракийски племена, но са живели по по различен начин.

      Изтриване
    6. Няма как праславянския, т.е. тракийския да е дошъл от изток.Най-старите балкански топоними и хидроними са обясними на български език. Става дума за Пеней, Камандър, Кабесос, Лебедос, Елейнос, Матоас.

      Ако приемем, че нито траките са изчезвали, нито скито-сарматите, нито илирите, всичко си идва на мястото.

      Общо казано - западните славяни са потомци на илирийските венети, ние сме потомци на траките, а източните славяни на скито-сарматите, като при нас има смесване със скито-сармати...Разбирам, че може за звуча объркващо, просто е необходимо да бъдат въведени нови, по-точни и по-ясни термини.

      Изтриване
  18. Към Анонимен16 октомври 2018 г., 23:09 ч. Лингвистиката дължи обяснение за звучението на думата "гети". Тези антични гети живи са до днес, и се наричат "черногорци". Сърбите им казват "джетичи", което се разбира като деминутив од "джети". Разбира се, че не бива да се изпусне и връзката със средновековната територия (и държава) Зета. Излиза че думите: джети/джетичи, Зета и гети са форми на изписване на прозводни от една и съща коренна дума, с колебаеща (при произношение)съгласна г-дж-з. Ето, затова: гети=славени=словини ("езици словинские", в "Солунската легенда").

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Името на гетите е запазено по-скоро при гуцулите в Украйна. Те са северен клон на гетите и при тях се срещат екзотичните за източноевропейците хаплогрупи J2 и E, а иначе, за тях и за нас са типични също R1a и I2.

      Изтриване
    2. Тук има доста нещо за размисъл.Стрезимир и andorey много внимателно да четат.

      http://www.celokupnabulgaria.eu/?p=7993 Материалът е на сайт на Българската Академия на науките и изкуствата!

      Доста време са имали да се усетят,но все пак имаме пробив.Позоваване на работи на SPAROTOK също:)

      Ще си позволя да коментирам някои пасажи.

      БУЛУТ СИН НА ЛУТ

      Управлявал 10 години. Прославил се с добродушие и миролюбие. Разрешил на гърците да построят градове в северното причерноморие срещу голям данък. Въвел правило да се води преписка с другите държави на гръцки език с гръцки букви и за това получил прозвището Креш-Грък. Излиза,че и от много преди царя Симеон сме ползвали гръцки като официален международен език.И това шест века преди Христа.

      Срещаме имена като Борис,Бояр,Етей или Ати,Ата,Баламир...

      ЕТЕЙ, АТ, АТИ 380-339 пр. н. е. ПОТОМЪК НА УФА

      Внук на Кам-Етей. Не повярвал на предсказанието на кама (шамана), че ще загине като дядо си, ако нападне владенията на Балбала (Македония). Загинал в 339 г. в бой с цар Балиду Балбалам (Филип Македонски). В памет на неговото геройство (а също и геройството на дядо му) българите дали на Склан (българската държава) второ име Атил, а самият Балиду оженил сина Етей, Баламир, за своята приемна дъщеря Уран-Бика.

      Да обърнем внимание на Склан-саки,саклани,сакалиби,склави...и така нататък.Че има и датировки на всичкото отгоре.

      КАШАН СИН НА КАНДЖАЛ

      Потомък на Сигеркан. Неговата майка е кашанска (масагетска) принцеса. В младостта си извършил поход на изток до река Хин (Инд) в Западна Индия. На запад разгромил и подчинил даките, а на юг – Кавказ и Мала Азия. Превзел Ми-дан (Азербейджан), Аряк (Армения), Барджил (Персия) и подчинил държавата на селевкидите…Някои смятат, че той е съставил кашанското писмо.....Специален поздрав към иранопроизхождащите ни историци!!!

      Ако съдя по имената,някъде около 300 г.пр.н.e български турки става език най-малкото на аристокрацията сред българите.

      КАН КАВИЛ ИМПЕРАТОР ТРАЯН 98-117 от н.е.

      Император Траян изградил мост през река Дунав и също воювал срещу сарматите. На Траяновата колона в Рим са изобразени сарматски = български бойни доспехи.

      КАН БАРАНДЖАР ИМПЕРАТОР ДЕЦИЙ

      СИН НА КАН БАРАК 249-251 от н.е. 235-271 от н.е.

      В римската история е отразено, че “СКИТИТЕ” като преминали река Дунав се втурнали в Долна Мизия. Император Деций избил 30 хиляди врагове, но после при сражение самият той загинал (251г.).

      В българските летописи това събитие е отразено по следния начин:

      Кан Баранджар, заедно с наетите на българска служба котраги в 251г. разбил войските на император Деций. Самият император паднал убит в този бой. След това войските на кан Баранджар разграбили римските владения на Черно море и с щурм взели Дарбазан заради неплащане на данък.



      ИМПЕРАТОР АВРЕЛИЯН 270 г. от н.е.

      Издава емисия от монети, свързани с победите му в сраженията със САРМАТИТЕ В ПАНОНИЯ. Той ги притиснал до Дунава и унищожил 5 хиляди човека заедно с вожда им кан Наб.

      ИМПЕРАТОР ПРОБ

      Също издал емисия от монети, свързани с победите му в сраженията със сарматите и аланите, т.е. българите, при устието на река Дунав.
      Скити,алани,сармати,хуни-все в състава на българска държава.

      КАН КАРАТОН ХОНОРИЙ И АРКАДИЙ

      СИН НА КАН АЛП-БИЙ З95г. 402-414 от н.е. РАЗДЕЛЯНЕ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ

      Кан Каратон е най-голямият син на Алп-Бий. Роден е
      в 380 година.Притежaвал огромна физическа сила и в столицата кан Дере (сега Киев) организирал състезания по борба. При неговото управление велик тархан (глава на павителството) е бил неговият брат Муенчак, баща на кан Бледа и кан Атила. В съвременната историография той е представен като хунски вожд подимето Харатон, а брат му Муенчак е представен под името Мундзук.

      Площад Крещатик в Киев.Бойно изкуство карате-Япония...
      Споменах за остров Крит-Креш-има достатъчно нарисувани борци с чумбаси там.



      Добрев,обикновен българин-първа част от коментара

      Изтриване
    3. Втора част от коментара ми.
      Нека Стрезимир хвърли едно око и тук.Гени и език не винаги вървят заедно.
      https://www.24chasa.bg/novini/article/4780596

      http://ivo.bg/2015/10/24/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B0/ Не ми е любимец,но и той си има своите проблясъци...

      Ето нещо в помощ на уточняване на шведския произход.

      http://demograph.blog.bg/politika/2012/02/15/ot-kyde-doidoha-shvedite-koi-sa-rusnacite-pobylgateni-ugrofi.902274

      Малък цитат от Серафимов за славяните:
      Пояснения:

      Понеже недобросъвестни хора спекулират с названието славяни трябва да се уточни, че дедите на поляци, чехи, руснаци и др. не са взели участие в съюза на Аспарух. Не са участвали и в битките с римските легиони, не са заливали и покорявали Гърция. През VІ-ти век предците на поляци, чехи, руснаци и др. са носили названията венети, венеди, венди и са обитавали днешните си земи, а не Балканите.

      Истинските славяни са старите гети-древен тракийски народ. Те са обитавали земи от река Днестър до Шварцвалд и от изворите на Висла до делтата на Дунава. Свободните гети наречени славяни сключват съюз с Аспарух и така бива извоювана независимостта на Дунавска България. Понеже името на гетите–славяни е станало най-известно, то всички народи говорещи сродни езици получават след време името славяни. Родственост и идентичност обаче са две различни неща, това трябва да се осъзнае добре!

      За канартикин-откриваме като хазарска титла за принц Josev,помогнал на цар Тогарма.......
      Eдно възможно тълкуване:
      Счита се (13), че прабългарската престолонаследна титла ό κανάρτι κείνοζ съдържа иранската заемка κείν (син, наследник, поколение), застъпник на протоиндоевропейския корен *gen - "създавам". Други индоевропейски застъпници на *gen са: гръцки genea - "поколение, род", genos - "раждане, поколение, наследник", genes - "роден"; латински gens - "род, племе", gentis - "роднини"; фригийски kenos (kena - мн.ч.) - "поколение", санскрит jánas - "наследник, поколение"; авест. zantu и латински gen – "племе", "род" „всички, които имат общо рождение” < OIE *gentu – "племе, род"; готски kuni - "род, семейство"; старовисоконемски kind - "дете"; съвр. английски kin - "род, роднини", akin - "родствен. От тук титлата κανάρτι κείνοζ може да се представи под формата на ирански изафет като κανάρτ -ι- κείνοζ (КАНАРТ - И - КИН) и да се преведе като "потомствен владетел" или "наследствен владетел". Окончание подобно на κείν присъства и в името на кутригурския вожд Заберган, което би могло да се преведе като син (κείν, ган) на Забер. Името Забер(ски) все още се среща като съвременно българско фамилно име.

      Два извода:връзката между език и генетика може да скрои лоша шега на изследователите,а,както вече от десетки източници се вижда,някой не е стоял мирен и тих на Балканите,а е обиколил света и държавите български включват в себе си не знам и аз вече колко племена и народи през хилядолетията и географията.

      Добрев,обикновен българин

      Изтриване
  19. С вашия коментар, г-н Добрев, вие показва няколко неща:
    1.Език, култура и гени не е задължително да вървят заедно и неизменно, многократно доказано в историята и ние не сме изключение
    2.Владетелската прослойка е била ираноезична (сарматска), т.е. различна от тракийската, или от 'поиранчени' траки, повлекли със себе си нетракийско население 'при завръщането си' на Балканите!
    3.Че г-н Серафимов е доста объркан в твърденията си, като твърди, че гетите 'са обитавали земи от река Днестър до Шварцвалд и от изворите на Висла до делтата на Дунава' и че не 'са участвали и в битките с римските легиони, не са заливали и покорявали Гърция', нещо противоречащо на историята и археологията.

    ОтговорИзтриване
  20. Господин Славеев,пак запрегнахме каруцата пред коня...Можете ли да кажете откъде у асирийците има колесници и какво правят калпаци по главите на царете и жреците им-може би сте виждали снимка на фигурката с калпак на 5500 години,намерена в Северозападна България? Същият е като на Чудомировите дядовци...
    https://gradcontent.com/lib/600x350/assyria-relef2.jpg ,https://gradcontent.com/lib/300x300/assyria-relef1.jpg
    http://shtaparov.blog.bg/politika/2018/07/02/brigiisko-mesopotamska-teoriia-za-proizhoda-na-drevnite-bylg.1615350

    Георгий Писида,византийски придворен поет пише:

    "В старо време разбунтувани,събрали се:
    Славянин с Хун и Скит с Българин.
    Мизиец със Скит едно мислеха,
    един език и едно место имаха.
    Бидейки обособени и отдавна съединени,
    една срещу нас война водеха"
    Цитат от друг наш блогър: Седемте "славянски" (Склавински) племена несъмнено са били част от "пра"-Българите: това става ясно от много директни и индиректни сведения като това,че в Памир са живели седем съюзени Скитски племена,които образували свое политическо обединение под името Сакала. Жителите на "Страната Сакала",чието алтернативно название е Сакара (Загара,Загора) се наричали Сакалови (Саклави,Склави) и Сакали (Аскали,Скали,Есегели: прех. АС-СА)
    Цитат от Нариман Тарих:
    III. Древните династии на източните българи
    -Разказ за източните разклонения на династията Дуло, за масгутите [масагети], кашани, хуни, бардимци [партиански българи], авари и останалите българи.(откъси на български)

    ...Българите-сармади влезли в състава на Сънджак - българското или иске-българското [старобългарско] (иске- стар,б.р.) царство на Джам-Иджик [VI хил. пр.н.е.] малко по-късно от другите българи след гибелта на своя вожд - брата на Кавес бахадир [герой от античния бунтарски епос "Чулман толгау“] Сури бахадир или Сармади. Ако българите кара-улджийци [„праславяни“] говорели на българо-ахилски ["праславянски“] език – смес от тракски [тракийски], локирски или субашки [яфето-български или „чувашки”] и синджски [праирански] езици, кара-българите [българите от левия бряг на Днепър] и българите от Сънджак - на отделилия се от субашки език тюрко-български, то сармадските българи говорили на отделилия се от тюркобългарския сабански език [„кипчакски“] и на синджски [праирански] езици. Въобще всички сармадийци толкова приличали на синджците [праиранци] и толкова често им симпатизирали, че сами барджийците [персите, едно от синджските племена] ги считали за свои или българизирани барджийци...
    Нали не мислите,че един прастар език като тракобългарски няма да се изменя за хиляди години? И няма да съществуват езикови заемки от народи,с които сме търгували,воювали,бракове и т.н.
    Първа част от отговор към г-н Георги Славеев
    Добрев,обикновен българин

    ОтговорИзтриване
  21. Втора част от отговор за господин Славеев По една титла да правим генерални изводи за ираноезична родова аристокрация...не е убедително.Както вече съм споменавал,и василевс,и канас имат стар тракийски произход-Серафимов е изписал достатъчно по въпроса, а сега от мен нещичко,най-трудното беше да намеря точната страница-на 191 стр. Петър Симон Палах е записал в речника си Бигъ=Богъ,
    малороссийски диалект или чисто стар украински-канасубиги сам ли ще си го преведете и бихте ли дали някакъв аналог от Бактрийски надпис например? http://books.e-heritage.ru/book/10076022 Нямам претенции да съм се сетил пръв!
    Ето как си вкарват автогол хора,явно накарани да пишат недотам верни неща:
    Езикът на скито-сарматите обаче е слабо познат на българските любители на историята. За всички сериозни изследователи на проблема без съмнение този език има източноирански характер. Нещо повече, съгласно трудовете на акад. О. Н. Трубачев [7, 8, 9], езикът на най-близките съседи на скитите - синди, меоти и таври е също близък до индоарийския или пра-древноиндийския език.
    protobulgarians.com За Чипровския надпис-нищичко....проф.Каушик е казал каквото е имал по въпроса за древния индоарийски език.
    Друг учен, Янош Харматта [16], също изследва негръцките “ирански” имена от античните градове на Северното Причерноморие и заключава, че сарматския език не представлява единно цяло, а се подразделя на няколко (вероятно четири) диалекта, в зависимост от племенната принадлежност. Един от тези диалекти е езикът на аланите и точно той е предшественик на осетинския език, докато останалите диалекти не са.---цитат пак оттам.

    Виждам,че отъждествявате траките само с племената,останали тук от старите именци.Виждам също нежеланието да си дадете труда и да разтърсите малко етнографски сходства между народи,които вече даже са забравили кой ги е научил да палят огън,да не говорим за песни,носии,символика,обичаи и какво ли още не.
    Още нещо....Колко народи в света могат да се похвалят с писана история на над 30 000 години? Днешните турци гордо веят байрака със символа IYI и във филми,ние обаче специално си каним ираноезични владетели,че нямало кой....
    Ако Ви покажа снимка на монета с двоен тризъбец на Дуло от монголски владетел Мьонгке,а на гърба й напис с арабски букви,как ще реагирате?

    Това,че имате немалко познания по история ,намирам за чудесно.Остава Ви само да ги вкарате в хронологичен порядък.

    Добрев,обикновен българин



    ОтговорИзтриване
  22. Г-н Славеев,като задавате едни и същи въпроси в един и същи форум през два месеца,това как да го разбирам?
    Че и получавате сходни отговори,но спиране няма:):):)
    Това ужасно напомня стария виц за туристите,дето хукнали да спасяват жално викащ човек на висок планински връх.
    Изкачили се запъхтяни и що да видят-клекнал един с изути гащи върху два камъка,държи две тухли и ги удря една в друга през това,що виси отдолу.Абе,човече,какво правиш,ние тука се счупихме от тичане,пък то какво...

    -Знаете ли какъв кеф е ,като не уцеля...изпъшкал клекналият.

    Добрев,обикновен българин

    Занапред ще отговарям на въпроси,доколкото мога.На Вашите обаче не обещавам.

    ОтговорИзтриване
  23. "Пътят е страшен,но славен!" Много ми се иска да съм на тая среща,но ми е далеч,а има и други пречки.Във всеки случай,ако искаш,сложи и мен в списъка на приятелите си.Макар и да не съм активен в коментарите,следя всеки твой пост,преживявам и се гордея със задочното ни познанство!Бъди здрав,много успехи и продължавай да светиш в душите на българите! Ник.

    ОтговорИзтриване
  24. Атанас Лазаров4 ноември 2018 г. в 17:07

    Андрей Киряков19 октомври 2018 г., 9:16 ч.
    "Г-н Добрев, наблюдавам днес една тенденция в изучаването на българската история. Ние не може да се откажем от нищо, искаме да сме всичко, което е писано през годините. Искаме да сме хуни и да сме обсаждали Великата китайска стена, искаме да сме памирци и да сме живяли в памир и хиндокуш, искаме да сме шумери, да сме фир болг, келти и ирландци, да сме авари, тюрки, финландци и т.н. Това просто е безобразно..."=============Да оставим за малко разногласията за "славяно-българските"морета и океани!!! :) Ще споделя нещо,което ми попадна случайно,четейки покъртителният дневник на военният кореспондент "Критичните дни на България"на невероятният чешки българофил Владимир Сис!!Сис описва и документира Кошмарът на междусъюзническата война,предизвикана целенасочено от гърци и сърби (+черногорци,румънци,а даже е включен и общият Поробител-османлиите),с едничката цел,да бъде унищожена България и поделена между съюниците-разбойници!!Въпреки изключително тежката обстановка,българската армия воюва на няколко фронта и успява да обърне сраженията с гърци и сърби за Македония в своя полза,гръцката армия е заплашена от тотален Провал!!Точно в този момент Русия налага на България,да поиска мир,под заплахата че румънците,които са достигнали напълно безпрепятствено Враца,ще нападнат София!!!България е принудена да се подчини и да поиска мирно споразумение,което се подписва в Букурещ през същата 1913г!!!Защо пиша това?Ами,защото едно от изричните условия на Гърция в този мирен договор е :БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОТКАЖЕ ЗАВИНАГИ ОТ ВСЯКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ ЗА ОСТРОВ КРИТ!!!!!!!Т.е.гръцката страна се опасява от евентуални бъдещи ОСНОВАТЕЛНИ претенции на България,за о-в Крит,каквито основания България явно притежава до този момент!!!!А ние нищо не знаем за това!!Това не са писания на някой древен или днешен историк,защитаващ някаква своя теза,това е международно споразумение от 20 век!!!От какви евентуални български претенции за Крит,се страхува Гърция през 1913г?????Въпросът ми се струва изключително интересен!!!

    ОтговорИзтриване