15.10.2020 г.

ДЕСЕТТЕ ЗАПОВЕДИ НА КАЗИОННАТА НАУКА – КОШМАРЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Имал съм възможност да разговарям с наши историци, археолози, музейни работници.Те, както и останалите представители на обществото са хора с различен характер, интелект и манталитет. Някои могат да бъдат наречени благи, на други по-подхожда определението плахи, а съществуват и такива, за които най-добре пасва думата нагли.

 

Най-продуктивните разговори са тези проведени в тесен кръг. Тогава всеки се отпуска и казва много повече неща. Дори през 90-те години, когато все още нямаше проведени генетични проучвания, някои наши историци и археолози бяха готови да приемат, че във вените на повечето българи тече кръвта на старите балканци влезли в историята под името траки.

 

По време на кратка беседа, един историк сподели с мен следното: “Логиката ме кара да мисля, че траките не са изчезвали, ами са с ново име през 681 година. Не може огромен стар народ да се изпари, на негово място да се появи друг, различен нов народ, а керамиката, погребенията и външния вид на населението на същата територия да останат същите.

 

Когато предадох думите на този човек на негов колега, реакцията бе следната: “Гледай сега, не вярвам прабългарите да са тюркски номади, но да ги приема за траки ми идва нанагорно. Ако се опиташ да прокараш такава теза в научните среди, старите кадри ще те разкъсат жив. Това са хора с връзки, много здрави връзки и е голяма грешка да им се пречкаш.

 

Излезе, че престижа на старите кадри се явява основен критерий при приемане или отричане на определена информация. Пасва ли нещо на старите виждания – то е истина, но оборва ли нещо това, което е общоприето – трябва непременно да се отрече и обяви за несъстоятелно. Поне за мен – това е доста притеснителна ситуация, която не би трябвало да е допустима в научните среди. За жалост обаче – тя е реалност.

 

След общуването с благия и плахия представител на историческата наука се сблъсках и с други нейни представители. През 2009 година започнах да публикувам в blog.bg и не след дълго се появиха анонимни коментатори, чиито изявления бяха изпълнени със злоба. В някои случаи бе премината не само границата на приличието, но и на закона. Имам предвид многобройните заплахи за бесене, изкарване на червата, обезглавяване.

 

В началото не им обръщах внимание защото знаех, че немалко лабилни хора се включват във форуми и блогове не да защитят дадена позиция, а, за да получат необходимото им внимание. Такива обикновено мирясват за месец-два. При мен обаче положението бе различно – атаките продължиха няколко години. Това показа ясно, че не се касае просто за лабилни индивиди, а за хора, които смятат интересите си за застрашени и поради това реагират така остро. Най-гневен и злобен е този, когото са изобличили.

 

Не всички противници бяха анонимни, някои коментираха открито и без стеснение защитаваха наложената от Златарски теза за тюркските корени на старите българи. Тези, които не криеха името и лицето си, се държаха сравнително спокойно и културно, макар в доста случаи да реагираха с раздразнение когато представях факти, които те не можеха да оборят. В някои случаи пък – когато моята информация променяше не просто детайли, а разрушаваше напълно старите виждания, не идваше никаква реакция.

Противниците ми се оттегляха тихо осъзнавайки, че критиката им само ще привлече вниманието на публиката и още повече хора щяха да научат за неудобните данни.  

 

С течение на времето събрах доста съмишленици и с тяхна помощ узнах кои са някои от хората чернещи и заплашващи ме. Оказа се, че едни са учители, а други доценти в университети в София и Шумен. Обикновено очакваме културно, спокойно поведение и аргументирана дискусия когато общуваме с такива хора, но навярно анонимността, им бе дала смелост да пробудят бесовете в себе си.

 

Разбрах и друго, а именно това, че плахият историк, с когото разговарях преди да започна да пиша в блога е прав. Част от противниците ми наистина се оказаха влиятелни хора – свързани със старата ДС и все още притежаващи връзки. За някои дори се носеха слухове, че са свързани и с чужди разузнавателни служби.

 

Съвсем нормално е историците, археолозите и дори езиковедите да се страхуват от индивиди, които лесно могат да сложат край на кариерата им и да ги обрекат на бедност и забвение. Страхът е реален и предпазливостта на много наши учени е напълно разбираема.

 

Реално, общоприетите и превърнали се в догма виждания за етногенезиса на народа ни се поддържат от сравнително малка група хора. Надеждата, че след като остареят прекомерно, те ще напуснат руслото на науката е само една химера.

 

Промяна няма да дойде, защото въпросните индивиди взели активно участие в манипулирането на историята ни, са се погрижили да си създадат заместници. Подбрани са разбира се не най-способните, а най-послушните, подбрани са дребните душици, кариеристите, неспособните на критическо мислене индивиди.

 

Избраниците не могат да създадат нищо оригинално, не са в състояние да изградят своя, прогресивна работа, но недостатъците си те компенсират с фанатизирана, яростна поддръжка на казионната наука, а доволните стари кадри се отплащат с гарантиране на работното място и лесната заплатка.

 

Новото поколение защитници на догмите е лишено от въображение, лишено е от съвест, култура. Оставам с впечатление, че някой е създал специални инструкции, по които избраните да се водят. В продължение на доста години събирах данни за способите на моите противници и стигнах до извода, че те наистина действат по някакво ръководство. Просто няма как да си обясня по друг начин повтарящите се методи на тролове (анонимно коментиращи) и млади историци и археолози. Сякаш някой стар представител на казионната наука е създал десет свещени заповеди, които всеки желаещ да има добра кариера трябва за спазва. Ето ги и заповедите:

 

1.Не признавай за прави други хора освен твоите доценти и професори, дори някой друг да представя по-ясни, по-точни и по-убедителни аргументи.

 

2.Не приемай в никакъв случай ничие друго виждане, освен това на твоите доценти и професори, те са винаги безгрешни: в миналото, понастоящем и в бъдеще. Те, те, те и само те са способни да видят истината, никой друг.

 

3.Само работите на казионните историци и археолози са научни, всичко останало е псевдонаука – повтаряй това колкото може по-често, наблягай на това, че имаш диплома, наблягай, че тя те прави прав и безгрешен: в миналото, понастоящем и в бъдеще.

 

4.Наричай доказателство само това, което подкрепя теориите на твоите доценти и професори, всичко останало, колкото и да е убедително  то – трябва да се обяви за фантазия, измислица, несъстоятелно.

 

5.Корените на българския народ трябва да бъдат поставени колкото може по-далеч от Балканите, желателно е Памир, Тибет и Сибир, но и Кавказ е приемлива опция.

 

6.Премълчавай и игнорирай резултатите от няколко мащабни генетични проучвания, които доказват, че вижданията на казионните историци и археолози са грешни.

 

7.Клевети, обиждай и се подигравай на всеки, който не е съгласен с казионните историци и археолози.

 

8.Ако ползваш работа на някой казионен учен, ти си длъжен винаги да се съгласиш с абсолютно всичко, не посочвай никога грешки и недостатъци – такива няма, не е имало и не може да има.

 

9.Дори недоказаната информация, според която старите българи са нашественици на Балканите трябва да се счита за неоспоримо доказателство – истина, която не подлежи на съмнение, проверка и промяна – нито сега, нито в бъдеще. Старите българи трябва да бъдат изкарани номади командвани от живеещи в юрти канове, Плиска и Преслав не са строени от местни хора, а от арменски, сирийски и всякакви други майстори, нищо, че няма никакви сведения за това – щом казионната наука го казва – значи е вярно, било е вярно в миналото, вярно е сега, вярно ще и в бъдеще.

 

10. Направи си колкото може повече профили във Фейсбук, за да можеш с тях да защитаваш казионната наука, с всеки профил убеждавай, че само казионната наука трябва да се приеме насериозно, само работите на казионните учени са стойностни и трябва да се защитават със зъби и нокти.

 

 

 

Сигурен съм, че немалко хора ще избухнат в смях когато прочетат десетте заповеди на казионната наука, но всъщност работата не е за смях, а за плач. Причината е, че се касае за една сравнително дълга традиция. Това личи от думите на великия родолюбец д-р Ганчо Ценов. Той с огорчение сподели следното : "Как се избира в България професорския персонал? В България не става избор, или подбор, защото няма подготвени кандидати за това. В другите страни Министерството на науката се грижи за прираста на университетския преподавателски персонал. Подготвят се доценти и извънредни професори и то в голямо количество, та като се освободи някоя катедра, да може да се направи избор между мнозина, често между стотина кандидати, от които се избира най-достойният. В България тази класа не съществува, Министерството не я е създало, защото него, както казахме, науката не го интересува...Защо няма кандидати? Защото никой не ги е създал. ЗАЩОТО НИКОЙ МЛАД БЪЛГАРИН, КОЙТО НЕ СЕ ПОЛЗВА С ЛИЧНИТЕ СИМПАТИИ НА ПРОФЕСОРА, С ЧИЯТО СПЕЦИАЛНОСТ ИСКА ДА СЕ ЗАНИМАВА, НЕ СЕ ОСМЕЛЯВА ДА СЕ ПОСВЕТИ НА АКАДЕМИЧНА КАРИЕРА, ПОНЕЖЕ ТОЙ НЕ САМО НЯМА ДА БЪДЕ ДОПУСНАТ ДО УНИВЕРСИТЕТА, НО ЩЕ БЪДЕ ПРЕСЛЕДВАН И ИЗВЪН УНИВЕРСИТЕНА..." – Д-р Ганчо Ценов, Кроватова България и Покръстването на Българите, Изд. Златен Лъв, Пловдив, 1998, с.221.

 

 


Успехът на малка група бездушни човечета се дължи не толкова на това, че дълго време са контролирали и ограничавали колегите си историци, археолози и езиковеди (а и продължават да го правят потискайки талантливите учени). Не, успехът на тези, които са допринесли за налагането на вредните лъжи в нашата история се дължи на това, че те съумяха да си подготвят заместници.

 

Старите кадри, от които моят събеседник се плашеше, все още разполагат с огромно влияние, те ще предадат това влияние на послушниците си, но и ще ги уверят, че могат да разчитат и на подкрепа от чужбина. А тя при нужда ще дойде, защото великите сили участвали в създаването на заблудите в нашата история имат интерес статуквото да се запази.

 

За една група е важно гетите да са се изпарили в нищото, а готите да бъдат изкарани на всяка цена германи.

 

За друга група е важно да остане в сила вярването, че прародината на славяноезичните народи е в Припятските блата на Украйна.

 

За трета група е важно гърците да останат на своя пиедестал и никой да не оспорва, че траките са им дали култура и знания.

 

За четвърта група е от жизнена важност никога да не се разбере кой и как е организирал геноцида над дедите ни влезли в историята под името траки.

 

Ясно е, че заинтересуваните истината да не излезе на бял свят са много и както у нас, така и в чужбина историци, археолози и езиковеди следват не принципите на науката, а се водят от политическата конюнктура. Борбата не е между Давид и Голиат, а между Давид и легион от Голиатовци. Това разбира се не бива да ни обезкуражава, напротив – трябва да ни мотивира да се борим още по-упорито за истината.

 

Тя засяга не само разкриването на приноса на дедите ни в оформянето на европейската култура, но и очистването на името на далечните ни предци от натрупалите се лъжи. Тези, които направиха нашето съществуване възможно, не бива да бъдат оставяни да тлеят в небитието, а трябва да бъдат поставени на пиедестала, който заслужават.

  

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ И ТАМ СЕ ОПИТВАМ ДА ПУСКАМ РЕДОВНО ИНТЕРЕСНИ КЛИПОВЕ. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

https://www.youtube.com/watch?v=ClSJQLqQYz8

 

167 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марин Тинков15 август 2021 г. в 6:28

      Г-н Серафимов, предлагам 10-а: "Плагиатствай умерено и по възможност от всички". Всичко у нас става по трудният начин. Може би няма да доживея деня, когато ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ ще излезе на бял свят, независимо, че на Запад я знаят, но и те подклаждат. Не се прощава лесно унищожаването на цвета на рицарството. Благодаря Ви, че не се отчайвате! Бъдете здрав!

      Изтриване
  2. Прав сте - тъжно е, ужасно е даже! Кой дава власт на тези хора?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 17:58

      Мен повече ме тревожи въпроса - ако въпросните индивиди са българи, какво ги кара да приемат тази власт и да нанасят страшни вреди на България?

      Изтриване
    2. До Петър Чарийски 16 октомври 2020 г., 11:53 ч.

      Всеки човек има избор, а да избереш благосъстояние с цената на ощетяване на цял народ си е направо престъпно.

      Изтриване
  3. Но да, пречат всячески гадовете. Не само с клеветене и подигравки, но също така посредством доноси. Номадчето с меките китки се хвалеше в една група, че е докладвал блога ги като опасна страница. Аз не мога да разбера злобата на това момче. нещо лично има против тебе, не е само подмазването на величията, нещо друго го гложди и не му дава да спи, а не е само той.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама разбира се, че номадчето с поср*ните гащи прави доноси, аз съм щракнал доста скрийнщотчета как се хвали с това, но момчето има огромен проблем защото, за да докладваш страница трябва да имаш акаунт :) Тоя просто си няма на понятие в каква тиня е нагазил и какви ще са последствията за него :)

      Изтриване
    2. До Димитър 16 октомври 2020 г., 12:15 ч.

      Не се занимавай с това човече, не си струва.

      Изтриване
  4. Добре де, но защо слагаш всички в кюпа бе човеко, няма ли поне един свестен историк или траколог според тебе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Човекът пише за казионните историци ,археолози и езиковеди .

      Изтриване
    2. Човекът пише за казионните историци ,археолози и езиковеди .

      Изтриване
    3. Човекът пише за казионните историци ,археолози и езиковеди .

      Изтриване
    4. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 18:29

      Моля Ви, прочетете по-внимателно какво съм написал!

      "Успехът на малка група бездушни човечета се дължи не толкова на това, че дълго време са контролирали и ограничавали колегите си историци, археолози и езиковеди."

      Пак наблягам - "малка група бездушни човечета ", нямам предвид всички наши историци, археолози, траколози. Сред тях има хора, от чийто талант се възхищавам, но и осъзнавам прекрасно, че те са ограничени в свободата си да кажат цялата истина.

      Изтриване
    5. Такааа, но ще има ли господин Серафимов смелостта да назове кои български историци, археолози и траколози уважава? Въпросът не е риторичен, а това ще рече, че очаквам подробен отговор от автора на това есе :)
      Казионен учен

      Изтриване
    6. Както винаги, когато няма за какво да пише г-н Серафимов описва свой монолог с виртуални анонимни герои. Няма цифри в години и дати, няма имена и пр.

      Изтриване
    7. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 21:58

      Не е ли нагло от страна на анонимен трол да иска имена на други хора?

      Изтриване
    8. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 20:10

      Отнемате доста от времето ми със своя въпрос, но ще се опитам да дам колкото може по-пълен списък.

      Траколози и езиковеди, които уважавам:

      Калин Порожанов
      Светлана Янакиева
      Владимир Георгиев
      Кирил Влахов
      Иван Венедиков
      Георги Михайлов
      Димитър Попов
      Ваня Лозанова
      Ружа Попова
      Петър Делев
      Христо Данов
      Иван Дуриданов



      Етнолози, които уважавам:

      Цани Гинчев
      Иваничка Георгиева
      Евгений Теодоров
      Николай Колев


      Историци и археолози, които уважавам:

      Сергей Торбатов
      Иван Христов
      Чавдар Бонев
      Петър Детев
      Станислав Станилов
      Даниела Агре
      Георги Китов
      Бони Петрунова
      Димитър Ангелов
      Петър Ангелов
      Владимир Ангелов
      Ганчо Ценов

      С известни уговорки мога да добавя също Фол, Бешевлиев, Филов.

      Доста съм пропуснал, но не това е важното. Споменах много ясно, че тези, които дърпат конците иззад завесата са малко, но разполагат с огромно влияние. Това прави дейността на горепосочените учен трудна.

      Изтриване
    9. Ти си пропуснал проф.др. Диана Гергова, или може би не съм прочел внимателно? Доколкото си спомням ти я цениш нея много.

      Изтриване
    10. До Анонимен 26 октомври 2020 г., 18:02 ч.

      Да, действително съм пропуснал името на проф. Гергова и наистина пропускът е голям.

      Изтриване
    11. А за Стойчо Стефанов чували ли сте??

      Изтриване
    12. А за Стойчо Стефанов чували ли сте?

      Изтриване
  5. Павле, в твоят текст няма нито една излишна дума и нито една слаба позиция. Аз знам защо. Уви много хора не знаят, а тези които знаят не желаят промяна в статуквото и затова злобеят. Коментирането на такива теми отнема много време, труд, нерви (да четеш някои коментари) и прочие причини. НО ОСНОВНАТА ПРИЧИНА (за която и ти говориш) Е: НИКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 75 години НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ КОМЕНТИРАТ ПОДОБНИ ТЕМИ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 19:19

      Да вървиш по утъпкания път е лесно, но хората, които правят това не се замислят, че въпросния път е създаден от други хора за техните интереси, не за нашите.

      Изтриване
  6. Това описание на "науката" история в България, по-скоро ми звучи като описание на някаква идеологическа пропаганда, която трябва да се прокара на всяка цена.

    Впрочем мисля т.3 се оборва с онова видео което ви бях пратил неотдавна. Казионните учени,особено онези чиито работи са в тяхната си сфера, допринасят изключително малко в световната наука. Обикновено разтърсващите открития идват от хора работещи извън собствената си професионална сфера. Именно защото за да направиш велико откритие не ти трябва диплома а правилно мислещ ум. Като до преди може би 50-80 години в западнатите научни среди не се е гледало пренебрежително на хора които нямат диплома но за сметка на това представят убедително дадена научна теза пред научните среди. Мисля във видеото др.Дътън спомена за някакъв обущар който прави значителен принос към някаква наука....А друг социолог пък прави огромен принос към сферата на генетиката или някаква нейна теоретична част като и до ден днешен въпросния ефект който той описва носи неговото име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Никола 15 октомври 2020 г., 19:55

      Укриването на истината, налагането на заблуди, демонизирането на инакомислещите - това не е наука, а пропаганда, работеща в интереса на чужди сили.

      Изтриване
  7. В статията се говори за "казионна наука", но има ли "алтернативна наука" и приета ли е в научните среди? За поддръжници на казионната наука са посочени две противоположни институции, "старата ДС" и "подкрепа от чужбина"! Нима интересите им са еднозначни?
    Лично на мен цитираните в статията думи на български историк са показателни за неясноти по въпросите на историята българска, колкото и да мислят някои, че всичко е ясно. Цитирам “Гледай сега, не вярвам прабългарите да са тюркски номади, но да ги приема за траки ми идва нанагорно........"
    Вярна е констатацията в статията "Ясно е, че заинтересуваните истината да не излезе на бял свят са много и както у нас, така и в чужбина историци, археолози и езиковеди следват не принципите на науката, а се водят от политическата конюнктура. Борбата не е между Давид и Голиат, а между Давид и легион от Голиатовци."
    Именно легион от Голиатовци, поради това ще цитирам Евангелие от Марко:И Исус го попита: Как ти е името? А той Му каза: Легион ми е името; защото сме мнозина..
    И за "да се борим още по-упорито за истината" трябва да знаем кой е този Легион. Той не е указан в книгата на писателя фантаст Залазни "Името ми е Легион", но много за този Легион може да се намери в книгата на Григорий Климов "Името ми е Легион".
    Битката не е от вчера или от 681 година, тя е много по-древна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 21:17

      Да, борбата е започнала много преди 681 година...и няма да свърши скоро, те са наистина легион.

      Изтриване
  8. Като никоя друга наука историята има не само информационно значение върху миналото, но и много голямо приложение в политиката на всички времена.

    Павле, ти се лъжеш, ако мислиш, че си съчинил нещо оригинално! Тези десет точки не са нищо друго освен перефразиран по смисъл катехизис на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ!!!
    Не е коректно от твоя страна да очерняш по този начин представителите на казионната наука, за които е немислимо да имат нещо общо с тази партия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 21:31

      Много от представителите на казионната наука бяха агенти на ДС. От друга страна укриването на истината е започнало много преди 1944 г.

      Изтриване
    2. Кратко, но абсолютно точно! Но ... мисля, че си разбрал иронията ми...

      Изтриване
  9. И смело и точно и вярно! Но защо не сме единни? Кое е това,което е винаги между нас и ни пречи да се споим,като народ?!Насадено ни отвън,генетически заложено у нас? Не случайно евреите казват,че както и да се организираме,каквото и да правим,ние в края на краищата,ще се изпокараме. Това е само перифраза,но смисълът е точен! Лично яз мисля,че коренът на злото е в нашето его.Може опонентът ни да е полезен за народното дело,но ако ни е неприятен....и не можем да излезем от това! А то,ще ни унищожи,като народ, въпреки усилията на хора,като вас. Това е тема на темите за нас българите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 21:39

      Не е вярно, че не сме единни, винаги сме били единни, иначе след толкова беди вече нямаше да ни има. Лошото е, че тези, които ни разединяват не спят, а действат 24 часа на ден, те всички спадат към категорията - точните хора на точното място.

      Изтриване
    2. Не бих употребил думата „хора“, по-скоро – „легионите на змийското трио“...

      Изтриване
  10. г-н Серафимов
    Извинявам се, че поста ми не е по темата, но със сигурност информацията която предлагам е любопитна и е едно от многото реални вече доказателства за всичко, което пишете тук. Конкретно за връзката Балкани-Египет. Проба от 660 BCE.

    The first reported case of the rare mitochondrial haplotype H4a1 in ancient Egypt
    The modern distribution of H4a1 is rare and sporadic and has been identified in areas including the Canary Islands, southern Iberia and the Lebanon.
    H4a1 has also been reported in ancient samples from Bell Beaker and Unetice contexts in Germany, as well as Bronze Age Bulgaria.
    Това явно е рядка хаплогрупа и както виждате на mitochondrial tree, първа е паркирана българската проба :)
    https://yfull.com/mtree/H4a1/
    това е статията
    https://www.nature.com/articles/s41598-020-74114-9

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До natsunoame 15 октомври 2020 г., 22:18

      Връзката на траките с Египет е силна. Имало е няколко вълни на влияние, като за всяка има доказателства, но пак казвам - не сме велика сила и поради това сензационната информация не се популяризира.

      Изтриване
  11. ". Подбрани са разбира се не най-способните, а най-послушните, подбрани са дребните душици, кариеристите, неспособните на критическо мислене индивиди" - веднага се сетих на библиотекаря тодор чобанов - Носферато

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 22:21

      Манипулаторите може да са малко, но броя на заместниците е голям. Точно поради това добавих в заглавието - Кошмарът на България.

      Изтриване
    2. Здравейте,
      Абсолютно прав сте за всичко и не трябва човек да е много умен за да види , че нещата са наистина такива! Сталин ли беше казал: "Назначавайте прости хора!", "Но защо др.Сталин?", "Защото те слушат!". И горе долу навсякъде е така и в науката и даже и в изкуството/вижте съюза на бълг.писатели/. Нормално е след като хиляди години някой ти е сърбал попарата след това всички да се обединят срещу теб и да искат да те няма. Това става. Толкова е просто! Колкото до комунистическата партия/ беше спомената тук някъде / , ако не беше нейното предателство към България, надали нещата щяха да стоят по този начин! Малка група предатели на Българския народ се обърнаха против него и до днес работят за очернянето и против просперитета на Родината ни!
      Кой велик французин беше казал че, "когато няма друг начин да се бориш срещу злото, да говориш за него също е вид борба! В този смисъл Спароток прави нещо повече. Освен че говори, намира и доказателства в подкрепа на това което казва. Дай-боже повече такива хора! А ние можем и сме длъжни да разпространяваме споделеното в този блог.

      Поздрави!

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    3. Христославе, моля, просветете ни и нас, незнаещите примитиви, в какво се състои предателството на комунистическата партия към България?
      Може да го сравните с днешната действителност и щастливия живот в ЕС, охраняван от НАТО.

      Изтриване
    4. До Анонимен 16 октомври 2020 г. 12:51

      Много точно сте се самоопределили! Съжалявам Вие го казахте! Предателството..., щом се налага в 21-ви век да обясняваш на някого какво е предала БКП на руснаците значи нещата са мнооого мноогоо зле! Ако сте толкова непросветен че не знаете за какво иде реч то тогава мястото не ви е в този блог. Тук Вие нищичко няма да разберете. Играйте шах, пийте водка или нещо друго правете но, не коментирайте тук и то анонимно!

      Христослав

      Българин по род и

      Тракиец по произход!

      Изтриване
  12. В Народното събрание тече процедура по промяна на наименованието „Празник на славянската писменост ...“ в „Празник на българската писменост ...“. Напълно в убеждението на собственика на блога.
    Честито достойни просветителю!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 16 октомври 2020 г., 11:05

      Празник на българската писменост звучи добре. Да ви кажа честно обаче - празник на славянската писменост също не е грешно, при условие, че се обясни, кои са старите славяни, или както е правилно славени.

      Славени е новото име на гетите, чиито земи граничат с територии заселени със сърби, хървати, словени, поляци, руснаци, украинци. Най-рано славени има на Балканите, дедите на словени, поляци и др. са наречени венеди, венети от автори като Тацит, Клавдий Птолемей, Йордан.

      Към края на 7 и началото на 8 век името славени започва да се ползва и за венетите на север от Адриатическо море, към 10 век се ползва за венетите от земите на Полша, а в Русия това става чак след 12 век. До този момент, според Григорий Дяченко названието словенинъ се ползва за отличаване от названието русъ.

      Фактите показват,че името славени е важало най-рано за дедите ни и се е разпространило от Балканите. Станало е колективно име благодарение на разпространието на култура от дедите ни. С други думи - ние сме кръстниците на общност от 300 000 000 души.

      Проблемът е, че у нас името словене отпада, както в Британия името сакси се губи. Има държава Англия, а не Англо-Саксонния. Фактът, че името на саксите се е загубило не означава, че саксите не са прадеди на днешните англичани. По същият начин фактът, че името словене у нас се е загубило, не означава,че не е имало балкански народ словене и, че те не са наши деди.

      Още по-голям проблем е, че огромна част от сънародниците ни не знае тези подробности, а което е по-страшно- голяма част от историците също не знае тези подробности. И тъй като никой, който има статут и платформа да образова и обяснава не си прави труда да стори това, възникват заблуди.

      Преди време във виртуалното пространство се появи едно "мъдро" твърдение, че само литературата, която е с безпадежен език е българска, а тази с падежен език е славянска, т.е. небългарска. Ако се откажем от старобългарската литература, за която е характерен падежния език, ще ни останат 5 потни ризи.

      Изтриване
  13. Към Анонимен 16 октомври 2020 г., 11:05
    Мисля, че предложението на партията на "министъра на отбраната", който дори не е служил войник, както и партията му с заблуждаващо название, е несъстоятелно. Празника е именно на славянската писменост, защото Кирил и Методи са прередактирали Линеар Б в глаголица за нуждите на Великоморавия. А кирилицата е създадена в Кутмичевица, така, че и това е повод за претенции от страна на Северна Македония.
    Според мен предложението е по партийни причини, защото предлагащата го партия губи привърженици и едва ли ще влезе в следващото Народно събрание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вчера попаднах на текст от един професор по история, където пишеше, че в областта около Плиска има много надписи на глаголица и на кирилица, докато в Македония няма намерени надписи на глаголица. Явно замяната на глаголицата с кирилица, което е процес, а не еднократен акт, е станало в Плиска, където се срещат едновременно документи на двете азбуки. Когато Климент бива изпратен в Охрид, той е занесъл там само новата азбука, кирилицата. Затова там няма глаголически документи. А "партийни причини" винаги ще има. Това е естествено. Трябва ли заради това да се отказваме от промените? А загубата на привърженици в политиката е въпрос на обичайните манипулации и политическата култура на избирателите и аз не бих се гордял с привърженици, които вярват на някакви снимки на чекмеджета с пари и кюлчета. По принцип средностатистическият избирател реагира първосигнално, трудно отчита главните постижения на обществото и лесно се манипулира. А на избори е важен гласът на средностатистическият избирател. Този демократичен принцип има съществени слабости и това се проявява силно в случаите на пряка демокрация - референдумите. Тогава нивото на решенията се принизяват до нивото на компетентност от средностатистическият гласоподавател. Затова и повечето високоинтелигентните хора странят от политиката, за да не бъдат " оценявани" от първосигнална публика.
      Не знам дали "министъра на отбраната" е служил войник, но знам, че имахме един министър-председател, който никога не бе ръководил и един подчинен, а стана премиер. Същият днес, като "втори Г.Димитров" от името на социалистическия интернацианал, подкрепи в резолюцията на Европарламента абсурдният въпрос за "македонското малцинство" в България. Вие на кого от двамата политици симпатизирате?

      Изтриване
    2. Богомиле, не искам да обсъждам политическите предпоставки за предложението. Моето мнение е, че азбуката е славянска и българска в този смисъл. Не смятате ли, че с това ще престанем да бъдем фактор всред славянството, което ще породи още противопопоставяния и отчуждаване на братски народи. Не бива да го допуснем. Не смятам, че Каракачанов има шнтелект, той е марионетка и това му е разпоредено от чужбина.

      Изтриване
    3. До Анонимен 21:06/16/10
      Не съм съгласен, че "азбуката е славянска и българска в този смисъл". Фактът, че се използва и от други, наречени по-късно от българите славяни, не променя това, че тя възниква в България, с не в някаква хипотетична и неясна "Славяния". Освен това не става въпрос само за азбуката. тя е само инструмент, технически детайли. Става въпрос за развит литературен език, способен да изрази сложни богословски и философски понятия, даже и такива, които не са съществували в тогавашните канонични езици, като "подобносъщи"/проф.Асен Чилингиров/. Такъв език не се създава за десетина години. Необходима е вековна традиция на писменост и българският език като най-древен и развит се налага, заедно с литературата на български, като книжовен и църковен език в Източна Европа.Зад този факт стоят усилията и парите на българската държава. Поддържането на един скрипториум не е било евтино хоби. Заедно с българската литература се разпространяват и българските стенописи и миниатюри, както и строежът на църкви по български образец. След многовековното влияние на българския литературен език се оформят и други славянски езици, като руския книжовен, с българска лексика. Впрочем именно тази лексика се използва от имперската пропаганда за обявяването на Русия за "майка на славянството. Това е причината старобългарският език да се обяви за старославянски или църковнославянски, което е подмяна на истината по политически причини.
      Именно подмяната на българската азбука и книжовен език със "славянски" такива омаловажава българския принос. Възстановяването на истината ще бъде положително за българите. Но тези, които от векове крадат българската история ще възроптаят. Но те никога не са ни били приятели и братя, а са се старали да ни доминират и "освобождават", забравяйки да си отидат. Ако са ни братя защо не ни дадат достъп по нашите стари книги заграбени от нашите манастири в края на 18-и и 19-ти век с гръцка и турска помощ? Защо крият тези книги нашите "братя"? Каква неудобна истина има в тях?
      П.П. Съпругата ми не българка по рождение, но обича страната и историята ни. Преди 40 години ми каза, че ако "братската дружба" със СССР продължи още двадесетина години, Св.Св.Кирил и Методи ще станат руснаци! Така изглеждат нещата отстрани за непредубеден наблюдател.

      Изтриване
    4. Богомиле, излишно многословие. Ето каква е действителността. Глаголицата е адаптиран Линеар Б за Великоморавия. Кирил и Методи не са били никога в България. Климент не е българин и приспособява гръцката азбука към славянски говор. В онези времена е нямало наречия. Четете езика на Софроний Врачански. Другото е комплекс за малоценност при малките и незначителни народи. Реално и до днес нищо не можем сами. Все някой ни пречи. Относно разликата при приемането на троицата при католици и православни като подобносъщностна и единносъщностна е съществувало вече при появата и на двете азбуки. В момента България е незначителна, с бързо намаляващо население от етнически българи както никога до сега, освен при османското владичество. Тя не може да реши нито един въпрос. Е, най-важния е българската азбука, която видимо е спорна.

      Изтриване
    5. цитат: "...Анонимен17 октомври 2020 г., 22:26
      ... Климент не е българин и приспособява гръцката азбука към славянски говор..."

      - Я пак!

      Изтриване
    6. Чета ви и си мисля за това, до какво падение може да стигне един почитател на северната империя, например като ген.Радко Димитриев, сражавал се против България в редиците на руската армия през ПСВ? Затова не се описвам и на вашето отричане на българското.Мисля си дали изпреварващо то ни в някои отношения Румъния, не се дължи на липсата на русофили в Букурещ? Като ви чета, се уверявам в това.

      Изтриване
    7. Климент приспособявал???
      Българската азбука е творение на Черноризец Храбър - Цар Симеон!!! Някакви необразовани чираци, без никакви академични връзки и уважение ще творят азбука!!! АБСУРД!!!

      Изтриване
  14. КРАСИМИР КРЪСТЕВ Мои роднини учат във В. Търново. Забранено им е да четат странична литература и да влизат в подобни богове. Бях чел, че Хръдличка, мисля, по същия начин яростно отхвърля възможността заселването на Америка, въпреки откритите останки на човек и човешка дейност

    ОтговорИзтриване
  15. Според мен тази война (войната може да бъде водена на всякакво ниво - политическо, икономическо, религиозно, етническо и т.н. до безкрай) се води срещу българщината, затова всякакви артефакти отколе се изземват и потъват някъде, имаме запазени някакви, но определено те не са достатъчни за да се завърши целия пъзел, на това разчитат враговете ни, а те са коварни и действат подмолно, като използват слабостите на на най-алчните сред нас, но срещат отпор сред отдадените, които знаят че българщината стои над всичко - над род и родина, българщината е като златното сечение, като частица ДНК - всичко може да бъде възстановено дори от малко парче !!! Българщината е безсмъртна, защото е частица от божествената промисъл, а българите са богоподобни !!! Ние сме тук от време оно, когато богове от плът и кръв са ходели по земята, от милиони години, когато останалите маймуночовеци все още не са ходели изправени !!! Всяко стадо си има и мърша, а дерибеите я използват, ако в едно стадо от овце има една черна - те я използват за да заклеймят цялото стадо, като унищожават всички останали !!! Всичко това е с предибиблейска цел - "делтата" иска да бъде "алфа" - така от много хилядолетия !!!

    ОтговорИзтриване
  16. До: анонимен . 16 октомври 2020 г., 12:51 : Братко, ти питаш какво е предателството на комунистите, ако изобщо тези индивиди могат да олицетворяват тази утопия ? Тези хора с фанатична последователност проведоха дебългаризирането на българите от македония и успяха донякъде във Вардарска македония, изгониха в предвидената за сърбизиране новоубразувана юго-република бежанците от беломорска македония и тракия, когато те имаха най-голяма нужда от помощ, бягайки от гръцкия терор и се молеха да бъдат приети в Майка България. Със завидна последователност отнеха земята на българският селянин - дълговечен стожер на българската независимост и устойчивост на държавата ни и го превърнаха в лумпен-пролетариат. Превърнаха тези трудолюбиви хора и най-вече техните потомци в хора нямащи отношение към земята. Сега, драги, ние сърбаме тази попара и някой, като Вас прехвърля тези грехове на демокрацията, каквато в България, именно поради унищоженото съзнание на хората, все още липсва. Глобализмът на коминтерновци - комунистите от онова време, не се различава от плъзналия сега в Европа т.нар.либерализъм, който по методите си, мисля, не се отличава много от болшевизма. Това последното го пиша по повод иронията Ви за ЕС и НАТО, която има право. Ако се замислим разлика май няма. Все същите претенции за непогрешимост. Все повече принципите на пазарната икономика се изтласкват в ъгъла и т.н. Предполагам изброените горе предателства Ви стигат, въпреки, че списъкът може да бъде продължен. Какво по-голямо предателство от това да продадеш част от народа си и да извратиш съзнанието на целия останал народ ? Днешните наследници на онеци комунисти, каквито претенции има БСП, трябва да се покаят и извинят, само тогава ще има помирение.
    С уважение Димитър.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Димитре, някаква смесица отчувства, но с неясна насоченост. Една вметка, Септемврийското въстание е дело на българските селяни. Убйиството на замаделския водач Стамболийски, чие дело е? Лагера Гонда вода чие дело е? Така, че успокойте малко ентусиазма си. А по отношение на Македония, какво извърши еврейската фамилия Кобургота и защо предизвика Балканската война.

      Изтриване
    2. Интересно мнение?! Относно Септемвлийското възстание, нима мислите, че Троцки е български селянин или, че в Кремъл заседават български земеделци? Нима Коминтернът е Велико селско събрание на българите? И къде се спасиха шефовете на въстанието? Там търсете пътеводната звезда на опита за възстание. Нима след него атентатът в Св.Неделя не беше платен с рубли? Нима всички последвали трагични събития в България не бяха следствие от Септемврийското въстание и политиката на неговите подбудители? Кой отвори кутията на Падора уважаеми?

      Изтриване
  17. Понеже темата е много обширна и не мисля, че с кратък коментар може да обхваната дори и малка част от нея, ще посоча един въпрос който отдавна си задавам и на който не мога сам да си отговоря, а ако някой има отговор предварително му благодаря.
    Как така се получава, че почти всички (само без турците) които са се заселили на Балканите от най древни времена, че до Втората Световна Война са асимилирани или изчезнали, а само една шепа гърци, приети доброволно от местните племена още повече от хилядолетие пр. Христа, никой и никога не е успял асимилира? Като тръгнем от многомилионните пеласги, траки, славяни, че стигнем до няколко хилядите българи, пристигнали чак през VI век с Аспарух.
    За мен отговора е само един и макар, че се отнася повече към предната тема, ще го напиша тук.
    Добре, че бяха македонците (от днешна Северна македония, защото за гръцките не мисля, че имат особен принос), които най добре съхраниха и запазиха българщината, българските традиции и обичаи през вековете! Нищо, че не говорят за българщина, а наричат всичко македонско, защото те са не по малко българи от нас. Ако нямаше кой да провокира нашите политици и историци да спорят за българските ценности и наследства, отдавна азбуката ни да беше станала руска и да бяхме станали 16-та съветска република (въпроса е бил на дневен ред повече от веднъж), с наименование "Задунайская губерния" (както някой руснаци неофициално я наричаха), а името българи напълно забравено. В документите ни за самоличност вероятно щеше да пише татари, както на българите от Волжка България.

    ОтговорИзтриване
  18. Добре, че бяха македонците.....В учебниците в Северна Македония се твърди, че българите са номадско племе, занимавало се с грабителство. Проф. Топалов даде пример - българите са номадско племе, занимавало се с грабителство. Това е първото изречение в учебник по история за 7 клас в Северна Македония.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 17 октомври 2020 г., 9:32

      Гадни лъжи, да, безспорно гадни лъжи, но у нас пък за македонците се ползват изрази като: "бетонни глави, албански слуги, роби на Сорос"...също създаващи неприятни асоциации.

      Ние можем зазасипем жителите на Македония с обиди, но ще разрешили ли това проблемите?

      Истина се търси с културно отношение и приятелски тон.

      Изтриване
    2. до Анонимен 17 октомври 2020 г., 9:32
      Това което съм написал по горе е насочено към онези които носят глава на раменете си. За останалите - както искат, към тях нямам претенции.

      Изтриване
    3. До анонимен 17.10.2020г. 14.10ч.: Никой не е очаквал от Вас да проумеете написаното. Никой не Ви се сърди, че съзнанието Ви е такова, каквото е. Бъдете си такъв, но не си позволявайте да квалифицирате, кой има глава и кой не. В този дух, като гледам какви мисли изразявате и аз бих могъл да Ви охарактеризирам, но няма да го направя.
      Темата е съвсем друга и коментари за комунистите /б/ тук, смятам за неуместни.

      Изтриване
    4. цитат: "Анонимен24 октомври 2020 г., 13:38
      ...
      Темата е съвсем друга и коментари за комунистите /б/ тук, смятам за неуместни."

      Аз също не съм привърженик на коментарите за комунисти, особено на места където това не е темата, но не мислите ли, че изразявате много странно становище! Коментари за комунистите не одобрявате, а ползвате едно към едно техните похвати. Вашето мнение е единствено вярно и не подлежи на коментари!
      Ако наистина се опитвате да проявявате някакъв вид толерантност, замислете се и за собствените си изяви!

      Изтриване
  19. Даниил Юруков Размисли за произхода на българите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. " Unknown17 октомври 2020 г., 12:21
      Даниил Юруков Размисли за произхода на българите "

      http://www.strumski.com/books/d_jurukov_Razmisljenija_vrhu_proizhoda_na_bolgarite.pdf

      Изтриване
    2. До Анонимен 17 октомври 2020 г., 14:17

      Работата на Юруков е прекрасна, имам я от известно време благодарение на Марлена Юрукова -внучката на Данаил Юуруков.

      Изтриване
  20. Без значение на мераците на наши и чужди за хилядолетните притежания и заслуги на българите, много тук не знаят какво именно означава българщината, това не са само привички, традиции и обичаи, те са за селяците, които в простичкото съществуване намират смисъл в живота !!! Нима мислите, че способните на чудеса за времето си наши деди са си измисляли богове за приказки за лека нощ ?!? Изобщо не !!! Просто откакто са загинали и последните ни царе с божествена кръв, всичко е било разграбено и заличено, и така никога не излиза на бял свят, за да нямаме доказателства за същността си !!! Има съществена разлика от българи и български народ, в нас няма царска кръв, вероятно и известните ни владетели е била доста размесена, точно затова се търси разковничето - златното сечение - малко от всичко !!! Докато някой от нас носи дори частица царска кръв - за нас има надежда, останалите нямат нужните възприятия, учението не се натрупва, а чрез необходимия код на българщината всичко се навързва в една непрекъсната несломима верига !!! Кодът на балканеца - всичко от това, всичките тези сказки и брътвежи няма да имат никакво значение, ако от тях не се получи нещо стабилно, иначе само си чешем езиците и нищо от това няма да има никакъв смисъл, историята е за да помага, учението е за да учи, ако няма последствие от това е само загуба на време и напразни усилия, а по този начин скоро няма да имаме и собствена родина - чуждите мераци ще я разпилеят, дори и днес купуваме спешно все повече самолети - бомбардировачи, вместо прихващачи, за защита, при все че нямаме нападателна армия, а те са стари и всеки модерен прихващач ще ги свали отдалеч, да не говорим за изчезващия народ, отровената земя, и т.н. От нашите писания за историята ни и упреците към всички, които са ни навредили няма да остане и помен, защото в бъдеще няма да остане народ български, както и земя българска - чуждите влияния ще я разпокъсат, ще вземат бъдещето ни, миналото ни и настоящето, ще ни натресат все повече зависимости - данък съществуване, здравето няма да е даденост, а привилегия за използване на прекомерно количество прескъпи лекарства, същото важи и за красотата, и т.н. до безкрай, а отсега усещам че всички ще се поддадат рано или късно на тези зависимости !!! Тогава какво е историята ни ?!? Има ли тя някаква тежест за бъдещето ни или не ?!? Може ли чрез златното сечение - показано в златните ни артефакти да се изгради бъдещето ни от частица от миналото ни ?!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След такава старателна пораженческа инсинуация действително старанията на Г-н Серафимов са абсолютно излишни!

      Изтриване
  21. Компютърът е изграден от смесица от математици, шахматисти и т.н., всичко това присъства в историята ни, която тук обсъждаме, какво следва от това - можем ли да открием кода на българщината ?!? Нашето минало е нашето бъдеще - когато едно дърво изсъхне, изровете корените, а нашето дърво вече изсъхна !!! Никой народ не може да избяга от себе си, а да потърси сила за бъдещето си като опознае същността си !!! Ние сме тук от времето, когато богове от плът и кръв са ходели по земята, попили сме нещо от тях, носим нещо от тях, нека не прахосаме това на халос, няма да имаме друг шанс, тези след нас няма да имат същата закалка, същото желание, същата мотивация, след нас няма да остане нищо !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми Единствен, надявам се, че не претендирате за божественост с този епитет. Няма да коментирам мнението ви по историческите въпроси. За мен е предостатъчно да се ориентирам що за човек сте, след като разбрах мнението ви за самолетите които купуваме и съответните технологии.
      Драги, рядкост е да се срещне днес нещо по-неадекватно и несъстоятелно от мислите ви. Толкова ли не можете да си направите елементарна справка, вместо да пишете нелепости?
      П.П. Виждам, че сте чели Христо Смоленов и е резонно него да попитате за "златното сечение".

      Изтриване
  22. До EguHCTBEHuqT17 октомври 2020 г., 14:46

    Вие казвате - Нашето минало е нашето бъдеще - когато едно дърво изсъхне, изровете корените, а нашето дърво вече изсъхна !!!

    Вие българин ли сте???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори не разбирам въпроса, често, какво показва че не съм ?!? Нима мислите, че дървото е цъфнало ?!? Нима не знаете, че преди една болест да събори човек - той за кратко се оправя ?!? Днешното положение е точно такова, обсъдихме всичко каквото можахме, но последствие от всичко това няма да има, всичко ще си остане тук - в някоя интернет страница и няма да има никакви последствия за народа, независимо че ни наблъскват какви ли не различни версии и истории !!! Ако от знанието за миналото не се гради бъдещето - защо ни е изобщо ?!? Познавам хора, които днес са военни, но ако стане дума за война, казват - "живота ми е най-важното нещо, няма какво и кого да защитавам, ако турците ни нападнат - какво, сега съм Стоян, после ще се казвам Хасан, кво ма бърка, защо да защитавам тази мизерна дупка, в която само страдам и мизерствам, където всеки ми плюе в лицето, където нямам бъдеще, а децата ми - още по-малко ?" Сигурен съм, че много се чувстват така, някои дори бягат зад граница и се подиграват на тези, които са все още тук, навсякъде - в ютуб, във фейсбук, къде ли не срещам все повече и повече коментари в такъв стил, та - въпроса ми е към вас - кое е вашето процъфтяващо дърво, колко мислите че ще живее ?!? След толкова знания за миналото - аналогично можете ли да направите някакво предположение за бъдещето при наличните вече светски събития ?!? Много хора толкова много са се вкопчили в тесния си профил на способности, че сякаш забравят, че участват в много други, независимо от всичко - независимо дали някой е ковач, писател учител и т.н., по време на война - всички са войници, по време на сушева криза - всички за копачи, по време на потоп - всички са лодкари, и т.н. Явно вие не виждате какво се задава в близките години за нашата нация ?!? Въпросът ви ме обиди силно !!! С коментарите си подбуждах интерес в определена насока, но за мен е вече явно, че хората могат да коментират само от удобно разстояние, точно затова повечето коментатори тук са анонимни - "незнайни" - дори отличаващ прякор не са си сложили, така им е удобно, сякаш всички са на заплата за НЕНАМЕСА, сякаш миналото ни, настоящето и бъдещето ни не са свързани, а са отделни - несвързани промеждутъци от време, и нищо от това няма значение !!! Няма да коментирам повече, за мен вече знам че сте загубена кауза, нямаме допирни точки, но ще продължавам да ви следя, защото ценя труда ви, ценя всичко свързано с българщината, защото знам, че зад всичко това с крие повече, несравнимо повече, затова се стремя да навържа нещата и попълня лисващите фрагменти, които поради различни причини са унищожени - само пример: някои от най-важните ни арфетакти са намерени или в чужбина, или на път за чужбина, а там просто изчезват и потъват, колко важни фрагменти ни се губят, "колко дълбока е заешката дупка Алиса ?" !!!

      Изтриване
    2. до EguHCTBEHuqT17 октомври 2020 г., 18:25
      Съжалявам, че се намесвам "непоканен", но не си ли давате сметка, че прекалявате с напътствията си като всезнаещ пророк, който единствен може да прогнозира бъдещето и "единствения" (според ника който сте си избрали), който може да предотврати "предстоящото бедствие"? Не си въобразявайте, че никой от останалите не е в състояние да мисли, да преценява и да заема позиции. Това, че позициите не съвпадат с вашите по никакъв начин не означава, че всички други грешат, а Вие единствен сте прав. Къде са аргументите според които трябва да приемем твърденията които ни представяте за вярни.
      Вие като не сте анонимен, къде е името Ви и колко профилла без име имате, за да се криете зад тях? Или така Ви е удобно, да коментирате, обвинявате и напътствате от неизвестността?

      "колко дълбока е заешката дупка Алиса ? !!!"

      Изтриване
    3. Спароток, не знаеш с кого се бъзикаш...Русофилското 138 СОУ в София носещо името Юрий Гагарин, го преименуваха на името на руския агент проф. Васил Златарски. До централния му вход има и негов паметник....
      ОФИЦИАЛНАТА българска история е пълна фантасмагория сътворена от чужди агенти и българи-продажници. Именно по тази причина са възможни всякакви манипулации с нея, едни вчера, други днес.... Проблемът е не дали “автохтонната” теза е вярна, а как да се наложи. Проблемът е , че истината за автохтонния произход на БЪЛГАРИТЕ обезсмисля живота на хиляди историци по света. Когато истината за БЪЛГАРИТЕ възтържествува, армията от професори-папгали ще стане за посмешище, а икономическите последици за Гърция и др. страни ще са неблагоприятни. Битката за нашата история предстои.
      Живях известно време в „Еропата”. Установих тотално неглижиране от европейците спрямо България, древна и съвременна. Ние сме по-долу и от циганите. В най-добрия случай европейците ни съчувстват. –„О българин, е какво пък, човек не избира какъв да се роди.” Това не е виц Спароток... Фантасмагориите за Българската История се съчиняват от чужденци, а БАНяджийските ни историци са едни нещастни аватари. Нека да сме наясно! По света материалната ни култура се представя като романска или византийска, а напоследък е модно да се представя за „тракийска”. Духовната ни култура е пък „славянска”- Реймското евангелие над което са полагали клетва френските крале при коронясването си е „руски исторически паметник на старославянски” ... По всякакъв начин ни трият от световното битие. Това не е от вчера и днес, например прочетете в „Кандит” от Франсоа-Мари Аруе /ВОЛТЕР/, за българите и техния цар.

      Изтриване
    4. Написах - "повече няма да коментирам", затова не ми задавайте повече въпроси, написах че само ще следя, пиша това отново и за последно, защото явно не сте прочели, повечето тук дори не се пишат анонимен 1, 2 3 и т.н. за да се разбере дадено обръщение, прякора ми е един, уникален е и е отличителен - за разлика от вашите !!! Няма да излагам аргументи, по-умни, по-способни, хора с дългогодишен опит и уникални знания го правят всекидневно, всичко е въпрос не на прогноза, а на съвсем проста и очевадна математика - хората не се менят, не се менят и намеренията им, нито същността им, нито пък целите им, особено ако имат здрав гръб и подкрепа, по същата логика - нашето минало, настояще и бъдеще са свързани с здрава верига - щом носим кръвта и гените на предците си, значи притежаваме поне малко от техните качества, ние сме техни копия, следваме и тяхната заръка и тяхната съдба, погледнете малко история и вижте - никой народ не е изменил на себе си и същността си, понякога се изменят методите с времето, но всичко останало се запазва за вечни времена !!! Очаква ни още от миналото, защото историята е обречена винаги да се повтаря докато нещо различно не се задейства, това бяха подбудите ми, други нямам !!! За съжаление времето е доста напреднало, няма нужда от пророкуване за да знае, че всеки ден - няколко стотин души забягват от тук - едно малко село изчезва всеки ден, на година са десетки и дори стотици хиляди, това го няма дори в банановите републики, а съотношението на броя на населението е несравнимо в цял свят, особено в мирно време, а аз очаквам доста неща да се случат, до десет години всичко ще е вече свършило !!! За жалост няма да имам възможност да ви кажа - "нали ви предупредих", както го е направил един византийски император, когото също са хулили и дори псували такива като вас !!! Няма да отговарям, дори и да ме анатемосате !!! Казах !!!

      Изтриване
  23. ДО ВСИЧКИ КОМЕНТИРАЩИ - МОЛЯ ВИ, НЕ ПОЛИТИЗИРАЙТЕ ТЕМАТА ИЗЛИШНО!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "АКО НЕ ЗНАЕШ, НЕ РАЗЛИЧАВАШ, НЕ РАЗПОЗНАВАШ ИЛИ ДОРИ НЕХАЕШ, ЧЕ СРЕЩУ ТЕБ ВОДЯТ ВОЙНА, ВОЮВАТ, И ТО ЯРОСТНО, ГАДНО И ДОКРАЙ, НО ПРИКРИТО И ПОСТОЯННО ОТРИЧАНО, АКО НЕ ЗНАЕШ КОЙ, ОТКЪДЕ, КАК И ЗАЩО ТЕ НАПАДА И ВОЮВА С ТЕБЕ, ЕДВА ЛИ МОЖЕШ И Е РЕАЛИСТИЧНО ДА СЕ НАДЯВАШ ДА ПОБЕДИШ, ТОЕСТ ДА СПРЕШ УДАРИТЕ СРЕЩУ ТЕБ"! /КОНФУЦИЙ/

      Изтриване
  24. Всъщност тези, които могат да решат въпросите свързани с нашата история, на официално ниво, са именно казионните историци. Затова не трябва противопоставяне. Аз от известно време призовавам да се измисли формулировка за това как най- безболезнено да се измъкнем от големите нелепици натрупани в нашата история. И да вземем плавно завоя към всичко онова ново, за което тук и на още много други места си говорим.
    Поздрави!

    АК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Блогът на д-р Иванов 18 октомври 2020 г., 21:34

      Дано успееш Андрей, дано успееш, искрено го желая, но все повече се убеждавам, че...промяна не може да има...

      Изтриване
    2. Това хоро вече сме го играли. Тогава мислехме, че нетащата ще се получат и бяхме наивници. Кръглата маса след 10/11/89-та и последвалият преход доказват, че така не става. Загубих около година, докато го разбера. Резултатите ги знаем. Не може да се правят компромиси с принципи и хора прекрачващи ги. Проманата не става без лустрация, която само ние от Източния блок не извършихме и дълго ще плащаме цената.

      Изтриване
    3. Богомиле, ти не забеляза ли, че Павел помоли да не се политизира темата? Въпрос на уважение към собственика на блога, друго няма какво да кажа.

      Изтриване
    4. За съжаление не можем да минем без политизиране, защото от това зависи всичко в тази Държава. Пък и "Ако ти не се занимаваш с политиката то тя ще се занимае с тебе!" Именно следването на политически зададената линия на партията "лъжливите историци" защитават лъжливи теории за нашата история и обслужват чужди интереси. Жалко е но е така.

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    5. Христославе, ами какво пречи безпристрастното коментиране, представянето на нова информация, културната критика на старите теории? Блогът е на Павел, той съвсем културно моли да не се политизират темите му, ако ти се считаш за негов фен, мисля, че е хубаво да се съобразиш с молбата на човека.
      Светослав, българин по род и произход

      Изтриване
    6. Историята още е политически продукт, а не наука, за съжаление. Историята и политиката са като две страни на една и съща монета - борбата за власт и благинки. Разкриването, натрупването и осмислянето на повече факти и доказателства за истинската история/делото на Спароток/ в крайна сметка трябва да доведе до политическо решение и доближаване до историческата истина в някаква степен. Иползването на методите на точните науки/клиодинамика/ ще доведе до елиминиране на голяма част от политическото влияние.

      Изтриване
    7. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    8. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    9. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  25. цитат: " Анонимен19 октомври 2020 г., 13:48
    За съжаление не можем да минем без политизиране..."

    Съжалявам, но колкото повече се политизира блога, толкова по бързо ще стигне до своя залез. Продължавайки да следя мисълта Ви след цитирания откъс, разбирам какво имате като замисъл и съм съгласен с мнението Ви, но просто не тук му е мястото. С политически елементи този блог няма да промени нищо в държавата. Политиката навсякъде е мръсна, в определена степен, но в България е особено и единствено само мръсна. С политизиране на блога можем да постигнем само едно. Това което нормалните хора все повече изпитват от днешната българска политика. Отвращение!
    Мисля, че не това е целта на по голямата част от коментиращите, с малки изключения. Затова продължавам да го следя и посещавам, но ако надделеят наглеците и интригантите, които имат единствената цел да провалят г-н. Серафимов, много от читателите вероятно ще се оттеглят. Според предишните Ви мнения, кото съм чел не мисля, че умишлено се стремите към това, но нека да не предизвикваме онези, които точно към това им е целта!
    Реално погледнато цялата история е преплетена най вече с политика, но нека не намесваме древната история с днешната политика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  26. ЗДРАВЕЙТЕ СПАРАТОТОК, ЖЕЛАЯ ДА ВИ СПОСНОРИРАМ С 5000 ДОЛАРА И МОЛЯ ДА МИ ДАДЕТЕ НЯКАКЪВ МЕЙЛ, ЗА ДА СЕ РАЗБЕРЕМ КАК ДА ВИ ПРЕВЕДА ПАРИТЕ ОТ САЩ. СЛЕДЯ ВИ ОТ 7 ГОДИНИ И МНОГО ЦЕНЯ ТОВА, КОЕТО ПРАВИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, И ПОНЕЖЕ НЕ СЪМ УЧЕН ДАВАМ КАКВОТО МОГА НА ПОЛЗА РОДУ, КАТО СЪМ НАПЪЛНО УВЕРЕН, ЧЕ ВИЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ПАРИТЕ ЗА НОВИ ОТКРИТИЯ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още ли ще се осмеляват някои тука да твърдят, че истинските българи са дегенерирали?!

      Изтриване
    2. До Анонимен 19 октомври 2020 г., 21:11

      Благодаря Ви много за предложението! Не желая да ви обидя, но ще откажа. Бих Ви предложил да помогнете с тази сума на нуждаещи се хора в България, а техния брой продължава да расте.

      Поздрави!

      Изтриване
    3. Помниш ли, скъпи мой Павле, думите на Господа, когато една жена излива върху косите Му скъпо миро преди разпятието, а Юда възнегодува, че парите за това миро би било по-добре да се дадат на бедните?
      „Бедните са винаги между вас, а тя приготви тялото Ми за погребение“.
      Във всеки момент от историята на България е имало нуждаещи се хора, а е имало и българи, които са градили университети! Редно ли е да отказваш благородната подкрепа за градежа на духовните университети, градени от самия тебе?!

      Изтриване
    4. До Анонимен 20 октомври 2020 г., 21:55

      Аз не съм Христос :)

      Има и друго - аз уважавам готовността на хората да помогнат, но започна ли да разчитам на помощ, става лошо.

      Изтриване
    5. Чували сте израза да счупя някому хатъра... Хатър означава добро, т.е. да счупя някому доброто, което желае да направи. Не е хубаво такова отношение Павеле, приемаи помощта и после кажи направих това и това с нея, помогнах на този и на този с нея и т.н.

      АК

      Изтриване
  27. Ако Павел не желае или не може да се ангажира, моля свържете се с мен. Аз ще ви обясня колко пари и за какво са необходими. Емайл andikiryakov@ hotmail.com

    Андрей Киряков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ашколсун „Анди“ машаалах! Този коментар беше напълно очакван...

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  28. Обръщам се към всички, които в последно време са предлагали финансова помощ на Павел.
    В момента например издателят на Булга медия Петко Атанасов има готова книга за печат " Боговете на траките". Този човек е отпечатал много важни книги в последните години. Дейността му е не по малка от тази на Павел. Помогнете му, свържете се с него и му изпратете да кажем 500 долара или там колкото е необходимо за отпечатване на книгата. Имейлът на Петко Атанасов - bulga@gmail.com
    Имам още много подобни неща за споделяне, стига да има желаещи да помогнат.

    Андрей Киряков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има си начин - качва се книгата он лайн и се тегли срещу заплащане докато се наберат сумите за хартиено издание. Никой не дава пари "насляпо" - без да е прочел и видял. Аз имам издадени няколко книги по този начин.

      Изтриване
    2. Анонимен21 октомври 2020 г., 11:44, Е бре, де бре, тарикатлъци от класа:) Качва се книгата онлайн, друг копира и продава и пак не се събират пари за хартиено издание, но някой хитрец прави гуша :)

      Изтриване
  29. До Анонимен 19 октомври 2020 г., 21:11

    Предложението на Андрей е добро, уверен съм,че Петко Атанасов ще употреби помощта съвестно. Ако сте искрен, моля Ви пишете му Петко Атанасов - bulga@gmail.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така! И от друга страна съм убеден, че „Боговете на траките“ е най-подходящата тема, която ще изиграе решаваща роля в борбата за истината в българската история. Нищо, че благородният дарител може малко да се пообиди като си позволяваме ние да определяме къде да попадне дарението му. Аз бих се позасрамил, а за вас...не зная.

      Изтриване
    2. Кой да се засрами и защо? Павел ли да се чувства неудобно, защото е отказал финансова помощ, или защото открито предлага сумата да се даде на друг човек? Нека дарителят да прецени какво да прави, вие къде се навирате там където не ви е работа?

      Изтриване
    3. До този, който „се навира там, където му е работа“

      В някои небалкански държави се счита за обида постъпката, когато откажеш подарък от някого. Даряваният приема подаръка с благодарност, а после решава как да постъпи. Да не говорим пък за 5000 долара...
      Отказът от тази не малка сума лично аз бих приел с обида и огорчение. Дарителят аргументира желанието си с уважението си към Павел и неговата дейност. Отказът следва без всякакво ясно обоснование. Може да се предположи гордост или друга причина, поради която „ще стане лошо“.
      Гордостта не е позитивно качество и Павел трябва да знае това, въпреки „че не е Христос“. Не вярвам, че някой тук може да си представи, че той ще се съблазни да използва сумата за друга цел или че дарителят би оказал впоследствие някакаъв нежелателен натиск върху него.
      Повече от ясно е, че жестът е породен от уважение към Павел и неговия труд. Няма дейност, която да не е зависима от материални средства. Странният отказ от тях е обида за дарителя, която може до известна степен да се преодолее с убедителна аргументировка или осъзнато извинение.
      Това мнение не считам за меродавно за всички коментиращи.

      Изтриване
    4. До Анонимен 22 октомври 2020 г., 12:00

      Отдавна съм се отказал да вземам решения понеже някой може да си помисли нещо... Обяснявал съм многократно защо отказвам финансова помощ, а дари дарителят е обиден, моля Ви, оставете на него да прецени, не му казвайте как да се чувства.

      Изтриване
    5. към Анонимен 22 октомври 2020 г., 12:00
      С цялото ми уважение, но Вие като какъв се явявате за да давте съвети и експертна оценка за поведение на предлагащия и приемащия/отказващия някакъв вид помощ? Това е толкова личен акт, че не е етично някой страничен човек да се меси в отношенията между двамата. Освен ако няма прекалено близки отношения едновременно с двамата и да се опитва да посредичи по някакъв начин, заради това, че е в течение на цялата процедура.
      Другата причина може да си е съвсем умишлена провокация, дори не добре прикрита.

      Изтриване
    6. Това, че някой от типа на познатите в блога „милиционери“ „може да си помисли нещо“ не е аргумент. Важното е, че подкрепата за каузата безусловно ще изгуби. Затова пък казионните ще имат добър повод да почерпят...

      Изтриване
  30. До Анонимен 21 октомври 2020 г., 11:44

    Коментиращият - 21 октомври 2020 г., 15:32 има право. Това, което се пусне в интернет е лесно за крадене.

    ОтговорИзтриване
  31. Българската всезнайковщина е пословично дразнеща.Ако си защитите авторските права можете да я пуснете където си поискате.Край!Чак съжалявам, че се захванах да обяснявам..И по сто книги да напишат някои хора ,пак си остават прости.

    ОтговорИзтриване

  32. Анонимен21 октомври 2020 г., 21:45, aма как хубаво се издаде, че не си българин:) Защо не споделиш ти уважаеми, кои книги си издал? Насъм сигурно?

    ОтговорИзтриване
  33. Ето едни книги, писани от небългарски "казионни" учени, които проследяват участието на скити и сармати в създаването на Британия.
    1.Bernard S. Bachrach. A History of the Alans in the West. University of Minnesota Press, Minneapolis, 1973, 140
    2.L. Malcor and S. Littleton. From Scythia to Camelot: Radical Reassessment of the Legends of King Arthur, the Knights of the Round Table and the Holy Grail
    3.Howard Reid. Arthur the Dragon King: How a Barbarian Nomad Became Britains Greatest Hero

    ОтговорИзтриване
  34. За първите князе на Плиска:

    https://youtu.be/aYC5sRV5Z1c

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за интересното предаване!
      Точна преценка за „научните“ достойнства на казионните историци. По отношение на изложеното в лекцията бих си пожелал мнението на Г-н Серафимов, при положение че има позиция по темата. Любопитен съм дали има някаква връзка между княз Авар и аварската държава.

      Изтриване
    2. До Анонимен 24 октомври 2020 г., 12:42

      Смятам, че въпросния княз Авар е само плод на нечия фантазия.

      Изтриване
    3. Благодаря за становището Г-н Серафимов!

      Изтриване
    4. Мисля лекторът е в грешка.
      Говори ,че бил научен да мисли логически а реално ползва само един източник който е спорен. И единствения му аргумент за валидността на източника е ,че "лъжещите историци го отричат". Човека може да е голям физик или там каквото беше...но всички знаем че голяма част от физиката са уравнения, сиреч функции. И ако една част от информацията нужна на функцията е грешна то колкото и логично и правилно да се обработва информацията във функцията, винаги ще имаме грешка накрая.

      Това ми намирисва малко на организирани хаховци които целят да приобщят някаква абсурдна теза със някаква дейност и така всеки който извършва дейността да бъде смятан за хахо автоматично и подкрепящ абсурдната теза. В този случай атаката е срещу историческите ревизионисти.
      Като същото виждаме и на запад. Заради няколко хаховци, историческите ревизионисти ги представят на широката публика като хора вярващи че земята е плоска.

      Изтриване
  35. Комунизмът не си е отивал от Университетите,та за това сме на този хал.Само ще спомена Искра Баева от СУ и тези около нея и е ясно,че промяна реална няма,а в учебника за 7-ми клас все още лъжат децата,че Левски си е заплел цървула на плета!Значи ние нашите учебници не сме ги изчистили от лъжите,пък искаме от Македонците същото.Борбата в Историческите науки е до никъде все още,а така е и в другите факултети,всичко е по старо му.Докато не прочетем в Учебника Истината поне за Ботев и Левски,нищо добро няма да научим.А само с Павел,също.

    ОтговорИзтриване
  36. За съжаление виждаме колко тежко вървят преговорите между разни исторически и политически комисии между българи и македонци, не могат да се споразумеят по основни въпроси. Това всичко е поради непознаване истинската, така ще го кажа, история на два народа. Пак да повторя - две сестри, една майка, от най- дълбока древност.

    АК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно не сме си взели поука. За какви преговори въобще става дума, защо изобщо България участва в преговори за отнемане на собствената и земя заради чужди интереси! Ясно трябва да кажем, няма такава държава Северна Македония и изобщо Македония. Те ще поискат и Пловдив, древното име на който е било Филипопол, на името на Филип, бащата на Александър. Столицата на древна Македония е Бела, и гърците въобще нямат нищо общо с македонците и Македония. Същото трябва да е и отношението ни към Гърция. Може САЩ и ЕС да имат интереси, но и България има интереси и трябва да ги отстоява. И не с писане по форуми, а ако е нужно и с протести за действията на правителството. Тове ще покаже зрелостта и сплотеността на българите.

      Изтриване
  37. Как да има реални резултати от преговорите на исторически теми с Македония след като нито тяхната, нито нашата история е вярна. На практика има едно голямо "надлъгване" коя лъжа е по истинска. При това и двете страни го знаят до детайли, но се преговаря според опрните точки на политиците и политиката, която е на дневен ред. Въпроса е кой ще издържи най дълго, а другия тихом-мълком да се оттегли като победен.
    Усполкояващо е това, че обикновените хора все по малко се влияят от официалните позиции на политиците и от двете страни на границата все повече хора са склонни да се държат свойски помежду си. Това ще доведе по бързо до сближаване отколкото ако се чака само на политиците.
    https://www.actualno.com/politics/lubcho-georgievski-dylbokata-dyrjava-v-makedonija-rushi-otnoshenijata-s-bylgarija-news_1512357.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм. Коя наша история не е вярна? Ние с тях не спорим за антични времена. За Самуил ли не е вярна, дето и гръцките и българските извори са от ясни по ясни, или пък за Гоце Делчев, за който толкова се запъват при положение че за новата история историческите факти са безброй и много ясни? Те на гърците клекнаха за Александър Македонски, дето сведенията са пълна мъгла толкова назад във времето, седнали да спорят за неща от преди 100 години за които има документи да ги заринеш от тук до Скопие. Няма как да стане, много прости се оказаха.

      Изтриване
  38. Много ми хареса това, че двете страни спорим върху лъжливи тези, демек чия лъжа е по вярна. Именно автохтонната теза в един по умерен вариант може да сближи позициите на двете страни. Но ние трябва да се откажем от непременно покровителственото поведение, което винаги демонстрираме по отношение на Македония и македонците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. " Блогът на д-р Иванов26 октомври 2020 г., 18:26
      ... Именно автохтонната теза в един по умерен вариант може да сближи позициите на двете страни... "

      Ами то, това е основното, което задължително трябваше да бъде обсъдено още в самото начало, а в днешно време вече има достатъчно количество трудно оспорими доказателства. Само уточнението, че сме един народ защото имаме общ произход и сме разделени поради външни политически фактори, автоматично обезмисля над 80% от спорните теми.
      В момента, в Севрна Македония, голяма част от населението което знае историята само от учебниците в училище е убедена, че българите са монголски татари преселили се на Балканите. Как няма да имаме спорове за известните личности и герои от общата ни история ако измислиците и фалшификатите продължават да съществуват, без никой да ги подлага на обсъждане или съмнение?
      За тези които не знаят, руснаците наричат татари монголците, а на монголски татари означава чужденци.

      Изтриване
    2. г-н Иванов, тук мисля сте много прав.
      И аз забелязвам една такава тенденция спрямо Румънците примерно. Факт е,че въпреки зверските убийства и омраза от страна на румънците, те реално са българи но с променено самосъзнание.
      Ако им кажете ,че са българи, едва ли не ще ви изколят. Но ако кажете ,че Румънци и Българи споделят общи тракийски корени, те веднага ще се съгласят с вас. Интересното е,че не казвате нещо по различно от първото твърдение, но второто пропуква защитните стени на лъжите в които са обвити румънците и така се отваря поне малко пространство за диалог и опит за разпостранение на истината сред румънците.

      Мисля с македонците може да има същия сближаващ ефект ако стъпваме повече на идеята за общите корени. И сдържаме "покровителското", както казахте, си поведение към македонците. Поне докато не се стоплят отношенията до такава степен ,че македонците да са готови сами да излезнат от мрака на наложените лъжи.

      Понеже през последната година сам за себе си разбрах,че колкото и добри намерения да имаш, колкото и жертви да си готов да дадеш, ако човека на който се опитваш да помогнеш сам не желае да се спаси, няма как да го спасиш.

      Изтриване
  39. Защо трябва да има държава Македония. Също и защо трябва да има държава Косово. Както се съгласяваме държавата въобще може да изчезне, тя и сега е Бантустан на САЩ. Защо Германия не даде свобода на съставящите я провинции. Същото се отнася за Франция и Испания. Лично мен не ме интересуват интересите на Израел, САЩ и западноевропейските държави. Защо винаги ние да плащаме сметката. С неясната политика към наследниците на еничарите в България и простотиите по отношение на "голямата екскурзия" в угода на западните интереси Турция също ще предяви претенции към България, както прави това в Кавказ. Не на съществуването на македонска държава, която е удобна измислица против България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемете отношението България - Северна Македония като Германия и Австрия или като Испания Португалия или като Франция Белгия и т.н. Северна Македония не е удобна измислица против България, нашите български проблеми са от съвсем друго естество...

      АК

      Изтриване
    2. Уважаеми АК, нещата според мен не са тъждествени. Но би било добре, да си изясним ролята на Ватикана за манипулиране на историята, т.е., за фалшифициране на историята.

      Изтриване
    3. " Анонимен27 октомври 2020 г., 13:30
      Защо трябва да има държава Македония.Също и защо трябва да има държава Косово..." ?!?!?!

      Ами най елементарния отговор е, че по никакъв начин не зависи от нашето желание и мнение. Това са неща кпито се решават на съвсем друго ниво и дори не се иска и мнението на жителите им, а какво остава за нашето. Просто е тъпо да го коментираме!

      Въпроса не е дали да има или да няма такива държави, а как по най добрия начин да защитим нашите интереси в създалата се ситуация. За съжаление ми се струва, че това изобщо не е целта на отговорните за това личности, заемащи държавни постове днес, а и така зададен въпроса много прилича на отклоняване на вниманието в неправилната посока.

      Ако се зададе правилния въпрос, според мен би звучал така: Кое вярното, това което ни обединява или това което ни разделя? Едно от двете е излишното. Остава само да го премахнем!

      Изтриване
    4. Недопустимо е да се представя македонският въпрос като нещо елементарно и лесно за разрешение и на тази база да се сипят хули към македонствуващите , че са „промити мозъци, еничари, антични и т.н.”. Същевременно, по същата причина, да се вменява някаква вина на Българските правителства за всичко сторено и не сторено по казуса Македония..... Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРОФОБИЯТА, изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
      Авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината, е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.

      Изтриване
  40. Привет, господин Серафимов, гледахте ли снощи(26.10.2020 от 21:00 ч.) по канал едно "великите" професори ? Все повече съм на Вашето мнение, че това са родоотстъпници...делото Ви в моите очи е велико, надявам се повече изследователи като Вас да има...поздрави за труда Ви и се надявам, че възможно най-скоро истината ще придобие полагащата и се популярност.
    С уважение:Антон Беков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте г-н Беков,
      Благодаря Ви за добрите думи и подкрепата!Старая се да не гледам телевизия. Какво полезно може да се научи...

      Изтриване
    2. Аз гледах въпросното предаване в страницата им. Да си призная беше общо взето жалка работа, все се повтаряха едни и същи стари догми.
      И да си призная, макар че много го прехвалват, лично аз оставам все повече разочарован от професор Овчаров. В подобни изяви той винаги стои в позицията на догмите от времето когато той е бил студент. И ако някой мъничко кривне от тази догма той тактично ги обижда и връща разговора в установените исторически рамки от неговата младеж .
      Мисля не съм виждал по-лишен от любопитство човек. Изказванията му все са от типа "няма какво да говорим, то вече всичко се знае за историята".

      Изтриване
  41. - Нещо че те питам, бабо, право че ми кажеш!
    Кои снощи бея у вас на вечера?
    Дали Дамян Груев или Гоце Делчев?
    - Не е Гоце Делчев, нито Дамян Груев,
    това беше, аго, Тодор Александров,
    Тодор Александров с негова дружина.
    Вечерая, аго, па си заминая
    за Пирин планина с турци да се бият.

    ________________________________________
    Бресница, махала Придол, Босилеградско - Сърбия (Александър Йовчев Младенов. Майчице ле, мила майчице. Народни песни от Босилеградско; 2006; ръкопис
    Босилеград, както и цялото Знеполе са български земи, населени с българи, които по договора от Ньой преминават към Сърбия. Би следвало вече договора да е невалиден. Франция, като член на ЕС да извърши действия за връщане на Западни покрайнини към България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен27 октомври 2020 г., 23:38

      Първо французите няма да се трогнат от съдбата ни, нито ще се разкаят за престъпленията на предците си спрямо нас. Второ - договори като Ньойския са създадени да осакатят България завинаги, а не само за известно време. Някои хора знаят за способността ни да се възраждаме и се стараят да предотвратят този процес.

      Изтриване
    2. Да, така стоят нещата. Лично за мен в такъв случай членството ни в ЕС е безмислено. Ние сме им нужни като аванпост срещу Русия. Безмислено е само ние да правим отстъпки, а към нас да се отнасят като феодални господари.

      Изтриване
  42. Здравейте Павел,
    Искам да попитам знаете ли защо се създава тема Македония на територията на Тракия, част от областта наричана в някои източници и Загора, с център Адрианопол? Не е ли странно? Има ли някаква предистория?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 28 октомври 2020 г., 16:10

      Здравейте,
      Нямам представа какви са били мотивите на императрица Ирина да нарече военно-административната провинция Тракия с името Македония. Исторически предпоставки за това няма.

      Изтриване
  43. Ето до къде я докарахме в преговорите с македонците, до задънена улица - https://www.mediapool.bg/skopie-kategorichno-othvarli-ofertata-na-sofiya-makedonskiyat-ezik-i-natsiya-nyamat-balgarski-koreni-news313837.html
    Виждам че тук има доста разумни и умерени мнения, ако искате да се съберем хора и да излезем с една позиция по въпроса, която да изпратим до преговаращите и премиерите на двете държави дори. Ако има ентусиасти и най-вече хора с европейска нагласа, пишете ми, да видим дали ще направим нещо - andikiryakov@hotmail.com

    Андрей Киряков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господин Киряков, бих Ви написал, но не мога да разбера този въпрос за "европейската нагласа". Нямам европейска нагласа и съм против всякакви отстъпки пред Западна Европа. За мен те са и си остават врагове. Или България има интереси или е подлога на някои страни от ЕС. Видимо е, че ЕС изпълнява разпорежданията на САЩ, а те се ръководят от "дълбоката държава. Няма значение кой е президент, ръководи клуба Билдерберг. А това са вечните врагове на България. Може би, това което пиша няма да го прочетете, защото не ще бъде допуснато. Имам чувството, че цензорите на блога са едностранно чувствителни към някои народности и религии, но търсят истината. Дано я намерят и дано не е прекалено късно. Сега ни се предоставя възможност да променим нещо в полза на България. Такава възможност едва ли ще имаме друг път.
      Моето мнение е, че нищо няма да промени действията на преговарящите и премиерите, защото решенията се взимат извън България и се свеждат за изпълнение до премиерите. Ако е нужно, ще вземем ли АК и РПГ. Друго не ни остана, беше унищожено.

      Изтриване
    2. Харесва ми вашето желание за борба и е похвално. Правилно обаче сте разчели, че европейска нагласа е точно обратното на това да хванем АК и РПГ. Има още много средства за борба преди да стигнем дотам. И особено в днешния глобализиращ се свят бихме изглеждали като глупаци. За да не ни се смеят точно тези, които сте споменали, трябва да намерим друго решение.

      Изтриване
    3. Уважаеми господин Киряков, къде беше тази "европейска нагласа" когато САЩ заедно с пуделите им от ЕС бомбардираха Югославия, убиваха мирно население и създадоха щиптърска държава на сръбска територия. Предполагам, днес сте чели какво казва Байдън по отношение на въпросите между България и Северна Македония. Евреина не се интресува от история и право, а от интересите на "дълбоката държава". Вече съм стар, и близалките като американска мечта, права на човека и европейско отношение ми изглеждат смешни. Те са за заблуда на примитивите. Не мисля, че българите сме примитиви. А в една битка, а защо не война, всички средства носещи успех са позволени.
      Все пак, не зная кои средства имате предвид, но времето в случая не работи в наша полза и с всички средства ще принудят българското правителство да даде съгласие. И единствения ни съюзник в такъв случай трябваше да бъде армията и флота,но тях вече ги няма, а в имагинерно бъдеще при това статукво няма и да се появят.
      Света не се глобализира, но рефрена вече откровено не е пакс американа, а пакс джерусалейм, т.е., еврейска доминация чрез поставени изпълнители.
      Но трябва бързо решение, защото след 7 дни, България ще даде съгласие за предсъединителни преговори на ЕС със Северна Македония и Албания. И не трябва да забравяме, че в момента етническите албанци в Македония са над 60%, а това е още една заплаха за България.
      Предполагам, че знаете българската поговорка "докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват". Време е!

      Изтриване
  44. Според мен задачите на комисията са да синхронизират писаното в нашите и тяхните учебници, но нищо повече. Едва ли имат възможност да променят генерално определени позиции. Не мога да си представя как може да искаме от македонците да пишат в учебниците си, че българите са от балкански произход след като в нашите пише, че са от тюркски или ирански.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 октомври 2020 г., 19:33

      Така е - Не може да искаме от македонците да пишат в учебниците си, че българите са от балкански произход след като в нашите пише, че са от тюркски или ирански.

      Изтриване
  45. Господин Серафимов,ако българи и славяни са всъщност траки,това означава ли че всички т.нар. славянски народи днес,са траки,тоест потомци на различни български племена?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 ноември 2020 г., 10:21

      Етногенезисът на хората от славянската езикова група все още не е изяснен, като вместо това са лансирани удобни на великите сили лъжи. Смятам, че на траките трябва да се гледа като на създателите на народите от славянската езикова група - чрез преселения, смесване и културно влияние.

      Това прочее не е ново виждане, в различни варианти то е предлагано от хора като Куно, Чертков, а и Кунстман в по-ново време. Проблемът е, че това виждане пречи както на немските, така и на руските интереси.

      Изтриване
    2. Но г-н Серафимов как може траките да са създадели на славянските езики при положение, че техният език изобщо не е от тази група?

      Изтриване
    3. До Анонимен 7 ноември 2020 г., 13:58

      Българският е най-старият документиран език от славянската езикова група, а българският не е нищо друго освен новото име на тракийския.

      Когато тракийският език е подложен на проучване и анализ, много неща са пренебрегнати, най-вече приликите с българския - лексикални и граматически.

      Изтриване
  46. Здравей, въпреки всичко.

    Преди малко по БНТ1 в „История БГ“ – „Кодът на българската идентичност“ имах удоволствието да се полюбувам на казионните исторически юнаци. Започнаха с ролята на генетиката. Постановиха, че тя можела само да бъде като илюстрация на установени професионално исторически догми.
    В последвалата размяна на мнения се получи такава каша, че нищо конкретно не се разбра за произхода на българите. Усети се опит за скромно легализиране на траките, но се подчерта, че напоследък разни параисторици недопустимо размътват умовете на хората в това направление. Заместникът на г-жа Фандъкова закова неопровержимо ролята на нахлулите от север славяни в народообразуването на българската нация.
    Открих, в отделни образи, как външността на човека може да изразява неговата вътрешна окаяност както и това, че участието в блога ми дава право да се гордея в сравнение с жалкото впечатление от изявата на тези мастити учени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 ноември 2020 г., 23:23

      Да се говори за ролята на славяните след 681 година и все едно да се каже, че България е основана през 1878 година от прекосилите Дунава български опълченци.

      Тези, които Прокопий, Йордан, Симоката и др. наричат славяни, са всъщност старите гети, като това е казано от Симоката в три негови книги.

      Проблемът е, че името славяни, или както е правилно славени започва да се прилага за всички народи говорещи сродни езици - първо в Западните Балкани, после по територията на Полша и накрая Русия. При нас както в Британия има съюз на две големи роднинински групи - при нас са гетите-славени и мизите-българи, а в Британия са англите и саксите. При нас се губи името на славените и се налага името на българите, в Британия се губи името на саксите и се налага името на англите.

      Тези неща съм ги обяснил с доста подробности в Т.1 на книгата си Тайните на Тракийския език, а също и в Т.2, който предстои да излезе.

      Изтриване
    2. Тук сте изложили по-подрибно доказаните факти - повод за моята гордост. Колко много биха се ограмотили учените историци, ако по-честичко се консултираха с познанията на параисториците!

      Изтриване
    3. Да, и аз току що го изгледах.
      Признавам си че често гледам това предаване,главно защото темите за средновековна България, както и за по модерни времена са много интересни.

      Обаче от всякъде си личи едно едностранчиво отношение както на водещите ,така и на събеседниците, които с надсмешка се отнасят към всякаква теза различна от основната що се отнася до етногенезиса на българите.

      Бих казал,че водещия както и уж учените са позорно ограничени във виждането си и многократно сами си противоречат.

      Примерно в началото всеки се изказа че не е генетик, а възрастния господин дори каза ,че няма право да изказва мнение по въпроси с генетиката, понеже няма нужното образование. Подобни схващания според мен са крайно глупави, понеже не е нужно да си генетик или да имаш дълбоки знания за да разбереш за какво иде реч, а и да изказваш мнение базирано на информацията. Подобно мистифициране на дадени научни сфери, където само онзи който е просветен в тайните на въпросната наука...само той, като един вид жрец канализращ думите на бога на неговата религия/наука, само той може да се изказва. За мен при едни такива схващания просто науката спира и започва едно примитивно мистифициране.
      А мустакатия професор или там какъвто беше, дори се опита да изкара генетиката като едва ли не псевдо наука която дава информация но много повърхностна. При което най-младия правилно го коригира,че именно генетиката е най-точната когато се говори за проследяване на биологичната близост на един човек с друг.

      Друг пример бих дал с това ,че всички очевидно би трябвало да обсъждат и генетичните изследвания, но всички се оправдаваха ,че не били генетици и реално си бръщолевеха пак същите работи дето всички ги знаем.

      Абсурдно беше да ги слуша човек, как с надсмешка се присмиват на тезите за тракийския произход на българите, а в същото време всичките им изказвания за техните тези, те редовно споменаваха един два източника които си противоречат или те самите споменават че самия източник не е много достоверен. А реално информация за тракийския произход повече от колкото за техните тези, но те само се подхилват нагло и отричат.В самото начало всичките признаха ,че генетичните изследвания са разрушили много от догмите от миналите десетилетия. Същите тези догми които те пак с ехидна усмивка и надсмешка към всичко останало, са защитавали. Един съвестен човек, от смиреност от този факт поне би бил проявил малко интерес или от чисто любопитство или като едно умствено упражнение би си позволил да разгледа другите тези различни от наложените догми.

      Не знам, но според мен е тъпо да правиш предаване където искаш да обсъдиш и "абсурдните" според теб тези, без да поканиш и един защитник на въпросните тези. Това е все едно да дадеш на съд един човек без да му дадеш право на адвокат и да се защити. А за капак на всичко поставиш свои роднини и приятели за съдия и свидетели.
      А още по-глупаво е да обсъждаш генетичните изследвания, и да не поканиш и един генетик който е запознат с информацията. Ние тук можем и без генетици да обсъждаме информацията, но за предаване което се тупа в гърдите че е се базира само на научните извори а не на спекулации, да не извикат един генетик или да потърсят мнението на един генетик участвал в тези генетични изследвания...е направо позор. За съжаление въпросното предаване не търси истината е поредната ехо камера която действа като пропаганда на установените догми.

      А и само да вметна накрая, водещия каза ,че генетичното многообразие било генетично богатство. Тази теза е разбита на пух и прах, не само ,защото от генетичните изследвания знаем ,че няма големи отклонения в генетичния състав на българите от средновековието до днес,и от античността до средновековието. Ами и защото идеята за хибридната жизненост е крайно грешна и в повечето случаи се наблюдава деградация на индивида при силно смесени популации. Както на имунно ниво ,така и на ниво разум.
      Като народи като исландците които са силно не смесен народ, показват както интелектуална жизненост, така и имунна такава.

      Изтриване
  47. Аз пък разбирам от генетика и мога да разбера поднесената информация, но сега няма да стъпя на това, а ще насоча вниманието към друго нещо, свързано с траките. Траки ги наричам според местообитание, но дали действително този вид човеци на тази територии са такива, не е важно. За краткост, ще ги наричам траки..
    Срещнах текст, за който се твърди че се отнася за гърците, писан по земите на Шумер. В епос описващ скритата вражда между двамата богове Ан-У и Еа, се казва че Еа (като подчинен) решил да не изпълни заповедта на Ан-у.. (която сега няма значение каква е) и умишлено вградил в част от новите човеци Adam-us, свойството да могат да търсят, да се съмняват и да размишляват, което на първите човеци Adama било липсвало. Такава част от новите човеци била живяла на юг от траките, където сега е Гърция. Гърците били също тракийски народ, но след стимулирането му от Еа, той започнал да върви по собствен път (каквото и да значи това). И ето идва моя въпрос свързан с генетиката:
    Ако се допусне че има истина в тази информация, това означава, че до едно време траките (по нашите земи) и гърците (където се намират сега) трябва да имат почти еднакви гени. Трябва да имаме предвид, че по онова време хората като бройка са били много малко. Ако имаме ДНК материал датиран от онова време за траки и за гърци, ще може да се извади разликата (т.н. Дар на перото или вградените около 230 нови последователности в гена на хората). Цялата тази работа е заради това,че така ще може да се каже точно годината, когато е започнало съществуването на ADAMUS човеците (т.е. сегашния ни вид). Това е периода, преди голямата война на боговете, за господството над Земята (от новата ни история). Косвена подкрепа в тази теза е, че в обозрим период, има качествен скок в развитието на човеците, обработка на метали, материалознание и др.
    Ако при сравнението на ДНК материал от древни траки и същите живели на юг и наричани по-късно гърци, ще може да се извлекат точно тези около 230 гена, дали начало на вида да открие познанието и духовността.

    ОтговорИзтриване
  48. Здравейте,

    Имам един въпрос не много свързан с темата, но и не точно извън нея. Таа тези дни гледах няколко наши филма от 70-80 години и забелязах, че поради една или друга причина във филмите казваха "цар Крум", а не както сега е модерно "хан/кан/ман/бан Крум", някой може ли да ми обясни защо?

    Петър Найденов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Петър Найденов

      Крум е бил по-скоро княз, но реално титлата цар е по-подходяща отколкото хан, или кан, което е същото. Каква е причината за този опит за отърсване от натрапената титла хан не зная.

      Изтриване
    2. Да, това за княза благодарение на вас вече го научих :).
      А това за царя може да си е съвпадение случайно, във филма "Топло" блокът има надпис "царъ Крумъ", а децата от "С деца на море" казват нещо за ...еди какво си цар Крум. Това, което гугъл ми каза е, че цар Крум е антикомунистическа военна организание от 45та год и това е, но както и да е.
      Благодаря Ви за труда който полагате!

      Изтриване
  49. Нека да споменем един факт, на който много често (да не кажа никога) не се обръща внимание. До 5 - 6 век християнството е масова религия в Източната римска империя (с техническото название Византия). Строят се църкви, некрополите са с гробове, в които телата са положени ориентирани на изток. Идва, обаче, осмият век и всички некрополи в дн. Северна България от тогава до средата на 9 век са с трупоизгаряния и двуобредни - с трупоизгаряния и трупополагания. Забележете, обаче, че трупополаганията са ориентирани север - североизток, т.е. изцяло НЕ по християнските практики. На какво се дължи това? На какво се дължи и прекъсването на традицията да се изграждат християнски храмове в селищата от този период? Казвате, че българите са траки. Но траките са били покръстени. На лице е ярко несъответствие между археологическите факти и вашите хипотези.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Тодор15 август 2021 г., 9:33 ч.

      Прощавайте, но това, което твърдите е несериозно. Двуобредни погребения съществуват на юг от Дунава още от най-дълбока древност. Херодост посочва както трупополагането, така и трупоизгарянето като обред при траките.

      Има и друго, сигурно не Ви е известно нещо важно: "Езическите некрополи се датират между края на VII и средата на IX в., а Покръстването е обичайният terminus post quem за появата на християнските некрополи у нас. Тяхна евентуално по-ранна дата по правило не се обсъжда." - Владимир Стойков, Етно-културни връзки по Долен и Среден Дунав през Ранното средновековие, VІІ-ІХ в. (по данни на некрополите).

      Обърнете внимание на пасажа: "Тяхна евентуално по-ранна дата по правило не се обсъжда ".
      Та какво излиза: нещо е прието и край - то става догма, която не може и не бива да се променя.

      Думичката, която ползвате - "ИЗЦЯЛО" или се дъжи на незнанието Ви, или пък лъжете умишлено. Ако е второто, съветвам Ви да не го правите. Сега вече има достъп до голям брой археологически проучвания, всеки може да провери информацията и да установи, че се опитвате да сеете заблуди.

      Изтриване
    2. А как ще коментирате ориентацията на положените тела и инвентара в гробовете?

      Изтриване
  50. До Борис

    За кой некропол става дума, кога и как е датиран?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нови пазар, Топола, Черна, Девня, Върбяне, Хитово, Балчик... Общо са над 40. Изберете си един.

      Изтриване
    2. До Борис

      Прочетете този текст много внимателно: "В Балчишкия отклоненията са предимно на североизток, а при Топола – на северозапад. В двата некропола гробове с ориентация изток-запад, юг-север се срещат рядко. В Балчик три гроба с
      ориентация запад-изток са езически, докато 21 гроба в Топола със същата ориентация, са предимно християнски (два-три от тях може би са езически или в тях се установяват езически реминисценции).- Людмила Дончева-Петковаc БИРИТУАЛНИТЕ НЕКРОПОЛИ ПРИ ГР. БАЛЧИК И С. ТОПОЛА, КАВАРНЕНСКО – СРАВНИТЕЛЕН АНАЛИЗ, ВЛАДЕТЕЛ, ДЪРЖАВА И ЦЪРКВА НА БАЛКАНИТЕ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО, Сборник с доклади от международна научна конференция, посветена на 60-годишнината на проф. д-р Пламен Павлов, c.826"

      Как според Вас да тълкуваме израза ПРЕДИМНО ХРИСТИЯНСКИ?

      Изтриване
  51. Г-н Серафимов, от написаното от вас става ясно, че нищо не знаете за трупополагането според християнската обредност и догматика. Според същата погребаният, в случай че е християнин, ВИНАГИ е полаган в позиция глава на запад, крака на изток а понякога и със скръстени ръце, но винаги при същата ориентация.
    Погребенията за които говори Тодор не отговарят на позицията, характерна за християнството - при тях главата сочи север, а краката сочат юг - т.е. тези погребения не следват християнският модел на полагане на починалите и са езически.
    Намерете някой християнски свещеник, когото познавате лично, обяснете му за ориентацията на починалите и го попитайте следното:
    Християнин ли е погребаният, в случай, че е положен в гроба в позиция глава на север-крака на юг?
    Свещеникът веднага ще ви каже: Не. Тук нямаме християнин, това е гроб на езичник.
    Така, че Тодор е прав, а вие сте в грешка. Всъщност може да сте прав, но само и единствено при положение, че траките са изоставили християнството и са се завърнали към езичеството или пък, че са приели някаква друга форма на езичество.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 август 2021 г., 23:25 ч.

      Тъй като Вие се страхувате да кажете кой сте, а и не ме познавате лично, няма как да знаете до каква степен съм запознат с погребалните обреди от земите на ранносредновековна България.

      Напълно нормално е в края на VII в. християнските погребения на наша територия да намалеят. Все пак окупиралите до този момент страната ни римляни са християни. След тяхното прогонване е логично броят на така наречените езически погребения да надвиши броя на християнските.

      Изтриване
  52. Г-н Серафимов, вашият начин на провеждане на дискусия ме направи ваш фен, вие сте суперкоректен, цитирате точно, давате възможност на хората да проверят. Точно това не правят вашите противници, които се надяват с хапливи забележки да ви дискредитират, но не им се получава, ама никак даже. На кого да вярам аз - на анонимний Сульо и Пульо, или на човек, който години наред смело, аргументирано и открито защитава своята теза ;) Оставете анонимните да ви се противопоставят, те като влезат в спор с Вас сами си слагат примката на шията, а хората си правят изводите :)

    ОтговорИзтриване
  53. https://www.youtube.com/watch?v=T0_oe8FPCn0&t=1201s

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. До Анонимен 20 май 2023 г. в 14:10 ч.

      Египетските култове в Тракия през елинистичната и римската епоха https://www.youtube.com/watch?v=w3z_NyMaxQ0&t=1457s

      Изтриване