9.04.2023 г.

РОДНИНИ ЛИ СА БЪЛГАРИ И ГЪРЦИ – ЕДНА ДОБРЕ ПАЗЕНА ТАЙНА

През 2011 г. излязоха резултатите от проведени у нас мащабни генетични проучвания. Те разтърсиха и дори шокираха историците. Причината бе проста – стана ясно, че приетите за официални теории за произхода на народа си са неверни. В пресата се появиха интересни материали, които доста общо, но пък що-годе добре показаха как стоят нещата.

 

Гените ни на кръстопът е заглавие на една публикация на 24 Часа от 9 – 11 – 2011 г. От нея най-ценният пасаж е следният: “Категорично се опровергава теорията за тюркския произход на българите. Ние сме европейци, а не азиатци. В генетично отношение заемаме междинна позиция между славяните и средиземноморците. Близки сме до поляците, украинците и хърватите, но и до жителите на Северна Италия и до гърците.

 

Две години по-късно в друга медия [Янтра Днес] също бе представен материал с интересно заглавие: “Академик Гълъбов: Генетично българите най-много си приличат с населението на Северна Гърция и Италия”. Поне за мен най-интересен бе пасажа: “Изследванията показаха, че българската популация е най-близка до населението на Северна Гърция, Северна и Средна Италия и това е свързано с общите ни тракийски корени”.

 

И в други медии излезе новината за близостта ни с италианците и гърците, но никой представител на научните среди не обясни адекватно и без увъртане какво е значението на сензационното откритие. Това всъщност е разбираемо – никой не желае да подложи на анализ грешките си, особено ако се касае за грешки, чието поддържане е довело до получаване на титла и пари.

 

С информацията се жонглираше хитро, важни подробности се пренебрегваха напълно, други се представяха в ужасно изкривен вид. Акцент бе поставян или над незначителни неща, или над неиздържани изявления продиктувани от политическата конюнктура на момента. Трябва да подчертая, че вината не бе в журналистите, а предимно в тези личности, които даваха своя интерпретация на резултатите от генетичните проучвания.

 

Както и да изкривяват данните обаче, идва момент, в който истината лъсва, за ужас на тези, борили се против излизането ѝ. Вече е пределно ясно, че за физическо изчезване на траките изобщо не може да се говори. Според резултатите от проучването на характера на типичните за българите хаплогрупи, може да се заключи, че между 80 и 90% от населението на страната ни е потомци на хора обитавали Балканите още през и дори преди Новокаменната ера. Става дума за E-V 13, J2, I2, R1b *L23, а трябва да включим и над 40% от носителите на древния вариант на R1a.

 

Пропагандираното и налагано с фанатизъм виждане, че етногенезиса на българския народ започва едва след 681 г., е просто една химера. Резултатите от генетичните проучвания, съвпадат с проведените по-рано през 30-те, 50-те и 70-те години на ХХ в. антропологични проучвания. Те са извършени под ръководството на Методи Попов, Георги Марков, Славчо Чолаков и Петър Боев.

 

Така за пореден път става ясно, че отричания в научните среди д-р Ганчо Ценов е прав. Смелият историк пледира още в началото на ХХ в., че дунавските славени са гетите, а хората водени от Аспарух са техните роднини мизите. Според Страбон гетите и мизите обитават земи както на юг, така и на север от Дунава, а езика им е тракийски.

 

        Изображения на даки от Траяновата колона, по Бертоли

Реално съюзът от 680 г. е от две големи групи северни траки, твърдо решили да прогонят римляните [византийците] от земите си и така да освободят потиснатите си братя.

 

Ако казионните учени бяха прави, то генетичните проучвания щяха да имат съвсем различен резултат. Накичените с титли и привилегии сънародници вярваха, а и все още защитават създадени от чужденци теории. Според тези теории старите българи са дошли от Средна Азия, а прародината на славените е някъде в Украйна, или Русия.

 

Проблемът е, че при нас няма значителни следи от типичните за средноазиатските народи генетични маркери, въпреки вековното османско потисничество. Също така древният характер на R1a показва, че по-скоро хора от Балканите са отговорни за появата на този маркер в земите на Украйна и Русия, защото нашият древен вариант е поне 6000 г. по-стар [по сведения на A. Кльосов и др.]. 

 

Това, че част от траките са носители на маркера R1a бе доказано и от резултатите на генетично проучване над населението на о-в Крит. От резултатите става ясно, че вариацията на R1a, типична за жителите на платото Ласити са близки до тези на  балканското население. Тракийското присъствие на о-в Крит е доказано благодарение на данни от археологията [Б. Хрозни] и ономастиката [П. Фан Сусберген].

 

Сега обаче идва един важен въпрос: Ако 80 – 90 % от българите са потомци на траките, то как е възможно да сме генетично близки до гърците? Благодарение на исторически извори, фрески от гробници, а и изображения по вази от времето на Античността, знаем, че траките са твърде различни от гърците. Това прави впечатление на прогресивния руски учен Юрий Откупщиков, който уточнява, че гърците от времето на Античността са с черни коси и очи, а героите от предгръция период са често със светли черти.

 

Има и друго – докато Херодот, Страбон, Плиний и др. стари автори разказват за идването на предците на гърците от Африка, нито един летописец не споменава за идване на траките във владените от тях земи. С други думи: по отношение на произход и външен вид траки и гърци са напълно различни. На пръв поглед генетиката представя парадокс, но в случая истината се крие в подробностите.

 

Дедите на гърците наистина идват от Африка. Това обяснява защо има такава голяма близост между съвременни гърци и населението на Етиопия. Изводите от труда на генетиците Арнаиз-ВиленаМартинес-Ласо Силвера-Редондо П. Варела М. Благоевска В. Здравковска и др. са пределно ясни: Генетичните разстояния са по-близки между гърци и етиопски/субсахарски групи, отколкото към която и да е друга средиземноморска група и накрая гърците се групират с етиопци/субсахарски както в дендрограмите на съседите, така и в анализите на съответствието. Периодът от време, когато тези взаимоотношения може да са възникнали, е древен, но несигурен и може да е свързан с разселването на египетско-етиопските хора, живеещи във фараонски Египет. 

 

Идвайки на Балканите през Бронзовата епоха, предците на гърците остават дълго време малка и незначителна група. След време обаче ситуацията се променя значително. В следствие на войни и избухнала след войните чума, изконните обитатели на южните Балканите: траките и техните роднини пеласгите са силно редуцирани. Старата мощ и величие са загубени завинаги и от това се възползват дошлите от Африка мигранти.

 

Малко по-малко данайците започват да асимилират своите съседи принадлежащи на коренното население. Самият Херодот свидетелства, че преди да асимилират пеласгите, гърците са били малка и незначителна група хора. Разбира се африканските мигранти успяват да погълнат и пеласгийските роднини траките, които населяват Пелопонес, Атика, Фокида, Тесалия, а и немалко острови в Бяло море.

 

Става дума за бавен процес, който дори понастоящем още не е завършил. Все още говорещите български език наши братя и сестри от Беломорието са доказателство за това. Южните ни съседи ги наричат славяноговорящи елини и макар зверският терор и потисничеството от началото на ХХ в., да ги няма, мерките водещи до асимилация си съществуват, просто са по-рафинирани.

 

Изображение на грък, метопе от Античността, по фон Ребер

Ето истинската причина за роднинството ни с гърците, или по-скоро за генетичната ни близост. Народите ни имат различен произход, но поради това, че дошлите от Африка предци на гърците асимилират дедите ни обитавали южните Балкани, днес се наблюдават генетична близост.

 

Поради подобна причина сред турците има хора с маркери идентични на нашите, но това са маркери типични за древното население на Балканите, а не на Средна Азия.

 

Преди време имах спор относно родството ни с гърците с един историк, който твърдеше, че близостта ни с гърците се дължи на така наречените славянски нашествия от ранното Средновековие. Няма спор, че редица автори пишат за тези нашествия, но дали наистина се касае за нашествия или всъщност борбата на предгръцкото население е дефинирана като нашествие на чужденци?

 

Според историците ни славянски нашествия в Елада е имало, но пък има няколко проблема, които умело биват избягвани от професионалистите.

 

Първият е, че ако така наречените славяноговорящи елини бяха потомци на народ, който се е оформил на територията на Русия, или Украйна, то те щяха да покажат генетична близост с населението на Русия и Украйна. 


Както може да очаква всеки интелигентен човек обаче, нещата стоят различно. Нашите братя и сестри от Беломорието носят маркери типични за древното балканско население – траките. То и няма как да е другояче, защото въпросните хора са неделима част от нашия народ и поради това с тях делим общи гени, език и култура.

 

Не само генетиката, но дори ономастиката доказват, че нашите сънародници, живеещи днес на гръцка територия обитават земите си още преди идването на гърците. Топонимите и хидронимите класифицирани като принадлежащи на така наречените славянски пришълци не са нови.

 

Това е огромен проблем за историците и езиковедите и точно за това по тази тема мълчанието е гробовно. Просто няма как да се твърди, че един народ се е заселил в дадена територия през VII VIII в., но названията на новите селища да са от същия характер както названията на селищата от предгръцкия период, т.е. тези оставени от изконното, най-старо население.

 

Споменатите от Федон Малингудис "нови", славянски названия Πιάνα [Пяна] и Στάνοβον [Становон] са действително обясними с пѣнапяна и станъстан, селище. Да обаче в древността Омир пише за река Πηνειός [Пеней], чието име професионалисти като Вл. Георгиев и др. тълкуват също с пѣнапяна. Георги Сотиров бе първият, който забеляза, че намиращото се на територията на Гърция селище Νε-στάνη [Не-стане] притежава значение на станена стана. Друг древен топоним с елемент стан е споменатият от Тит Ливий Volu-stana [Волу-стана]. Значението е волов, волски стан, място, на което стануват говедари.

 

Макс Фасмер също пише за "новите славянски названия" от територията на Гърция: Ἐζερός, Δολοί, Ζέλι, Κόζι, Κάμενα, Σελλᾶ, Γαρδενά, но и те са древни по характер. Лингвистът прави следните тълкувания:

 

Ἐζερός = ѥзероезеро.

Δολοί = долъ дол, долина.

Ζέλι = зелиѥ – зеленина.

Κόζι = коза

Κάμενα = камы, камене – камък.

Σελλᾶ = село.

Γαρδενά = град, градина.

 

Тълкуванията са безспорно правилни, но древните им паралели са премълчани, а това не позволява да се види дали наистина може да се говори за названия наложени едва в периода VII VIII в.

 

За древния фригийски град Ezera [Езера] съобщава Уилям Рамзи. Плиний пък пише за стария балкански народ Oseriates [езерци] около половин хилядолетие преди така нареченото славянско нашествие.

 

За траките Δολίονες [долиони = обитаващи долове] споменава Аполон Родоски около 1000 години преди така нареченото славянско нашествие.

 

Посоченото от Макс Фасмер ново селище Κόζι [Кози] е тълкувано с думата коза, но не се споменава изобщо, че елемент Κόζι- присъства често в тракийски лични имена, а и, че е сродно името на древния град Κύζικος [Кизик, Кузик]. То пък се тълкува с блг. диал. кузицамлада коза


Единствено в българските диалекти съществителното коза притежава вариант куза. Това не е единственото чудо, самият Κύζικος [Кизик, Кузик]. е обитаван от траките Δολίονες [долиони = обитаващи долове, долини].

 

Град Ζέλεια [Зелея] присъства в труда на Омир, който разказва за Троянската война, датирана около 2000 години преди така нареченото славянско нашествие.

 

Пак Омир пише за река Σκάμανδρος [Скамандър], позната и като Κάμανδρος [Камандър] и тълкувана от професионалисти като Вл. Георгиев с камы, камене.

 

Така нареченото ново, славянско селище Γαρδενά [Гарденае] тълкувано с град, градина, но като по правило, или неписан закон е напълно игнориран Омир, споменал древния град Γόρτυνα [Гортина].

 

Най-фрапиращо обаче е така нареченото ново, славянско название Σελλᾶ = село. За нашата дума село се смята, че идва от древен вариант *sed-lo [от седя, усядам, установявам се на едно място]. При анализа на името на траките сели [Σελλοί], чието име е закодирано в названието на намиращата се край Хемус [Стара планина] област Селетика [Σελλητική] се споменават интересни и важни неща от акад. Георгиев. Връзката между хората сели [Σελλοί] и топонима Селетика [Σελλητική] е призната отдавна, като при това с въпросните тракийски сели [Σελλοί] е свързано и името на град Селимбрия /Σηλυμβρία [намиращ се на брега на Бяло море, познато в древността като Тракийско]. По-ценното е това, че се дава предложение за значението на името на тези хора: от ие. *sedlo.

 

С други думи – така нареченото ново, славянско название Σελλᾶ = село е от същия произход както името на траките сели [Σελλοί], идентично на името на обитавалите Епир пеласги сели [Σελλοί].

 

Трако-пеласгийският етноним сели [Σελλοί] се явява прототип на името Елада.

 

По този въпрос има информация още от края на XIX в., но поради това, че е неудобна тя бива премълчавана. В речника на Уилям Смит срещаме следните сведения:

Селите, които Омир описва като тълкуватели на Зевс, „хора с немити крака, които спяха на земята“, изглежда са били племе. Те са наречени от Пиндар с името ели; и заобикалящата ги страна, наречена на тях ЕлопияἙλλοπίη ), тя е описана от Хезиод като плодородна земя с богати пасища, в която се е намирала Додона. ( Strab. vii. p.328 ; Schol. ad Soph. Trach.1167.) Аристотел поставя най-древната Елада „в частите за Додона и Ахелой“…]

 

The Selli, whom Homer describes as the interpreters of Zeus, “men of unwashed feet, who slept on the ground,” appear to have been a tribe. They are called by Pindar the Helli; and the surrounding country, named after them Hellopia (Ἑλλοπίη), is described by Hesiod as a fertile land with rich pastures, wherein Dodona was situated. (Strab. vii. p.328; Schol. ad Soph. Trach. 1167.) Aristotle places the most ancient Hellas “in the parts about Dodona and the Achelous…

 

https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064%3Aalphabetic+letter%3DD%3Aentry+group%3D5%3Aentry%3Ddodona-geo

 

Смятам, че представената тук информация е разбираема за всеки интелигентен човек. Имайки база за сравнение, каквато е дадена в настоящото есе, всеки може да разсъди, че така наречените славяноговорящи елини са си българи, а и потомци на най-древното балканско население, което влиза в историята предимно под имената траки и пеласги.

 

А колкото до прословутите славянски нашествия от ранното Средновековие, обяснението е лесно, но отново неудобно за повечето историци. През VII Римската [Византийската] империя е отслабена поради войните с независимите траки. Те са представени предимно от гетите носещи ново име славени и мизите, познати и като българи. Тези хора говорят същият език, който говори и неасимилираното до този момент тракийско население от Елада. 


Ако поради разклатената централна власт, това тракийско население се вдигне на бунт, за управляващите е най-лесно да оправдаят жестокото потушаване на опита за извоюване на свобода с това, че се касае за нашественици от север. Доста подло, хитро, но и ефективно.

 

Не отричам, че по време на ранното Средновековие в Елада идват и групи хора, обитавали земи край Дунава. Това обаче си е само завръщане в старата родина. Споменатите от Клавдий Птолемей кавкенсии от Дакия са потомци на обитавалите някога Елада кавкони. За кавконите Херодот и Страбон смятат, че са едни от най-древните жители на Елада. Страбон обаче добавя, че по негово време тях вече ги няма. Кавконите са си били живи и здрави, но на друго място.

 

Славените стрюмони също не са нов народ. През раното Средновековие те са локализирани край Солун. Същият регион, но много по-рано е обитаван и от траките стрюмони, за които пише Херодот. Федон Малингудис успешно тълкува името на обитавалите Елада славени мелинги с гр. μελιγκός – имащ цвят на мед. Явно това е гръцкото предаване на тракийския етноним меди. Славените езерити са локализирани в Аркадия, но както вече бе споменато по-горе, народ езерци е локализиран от Плиний на юг от Дунава около половин хилядолетие преди прословутите славянски нашествия.

 

Изображение на фригиец, по Хотенрот. Фригите са обитавали не само Мала Азия и Южна Тракия, но също и целия Пелопонес, който получава името си от фригиеца Пелопс.



Сравнение на даки, т.е. траки обитавали земи на север от Дунава и фриги, т.е. траки обитавали и Елада.

Ужасяващо е как с хитрости и манипулации, както старите гърци, така и учените от ново време са успели да изкарат изконното балканско население нашественици, а гърците са представени като отбраняващи родната си земя хора. Тъжното е, че който държи в ръцете си информацията може и да определя кое е истина и кое не е.

 

Благодарение на това, че ние днес имаме на разположение сведения, които до неотдавна бяха достъпни само за шепа селектирани индивиди, вече сами можем да разберем как стоят нещата. Нужен е труд обаче, нужно е и постоянство, воля и решителност. Не смятам, че трябва да предявяваме териториални претенции, не смятам, че трябва да се държим враждебно с гърците, но за истината трябва да се борим. Нашите учени явно нямат смелост.

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ И ТАМ СЕ ОПИТВАМ ДА ПУСКАМ РЕДОВНО ИНТЕРЕСНИ КЛИПОВЕ. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ! 

https://www.youtube.com/watch?v=NwErmFtQvtM&t=1021s


Основна използвана литература:

1.Георгиев Вл., Траките и техния език, БАН, Институт за Български Език, София, 1977.

2.Ценов Г., Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998.

3.Herodotus, Histories, transl. G.Rawlingson, ed. T.Griffith, Wordsworth Classics of World Literature, Herfordshire, 1996.

4.Hrozny B., Ancient History of the Western Asia, India and Crete, Artia, Prague, 1952.

5.Malingoudis Ph. Studien zu den slavischen Ortsnamen Griechenlands. 1. Slavische Flurnamen aus der messenischen Mani, Abhandlungen der Geistes und Sozialwissenschaflichen Klasse, Jahrgang 1981, № 3,  Akademie der Wissenschaften und der Literatuur, Mainz, Franz Steiner Verlag Gmbh, Wiesbaden, 1981.

6.Pliny, Natural History, Books 3 7, transl. H. Rackham, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harvard University Press, London, 1999.

7.Soesbergen P. G., THRACIAN PERSONAL, ETHNIC AND TOPOGRAPHIC NAMES IN LINEAR A AND B, Kadmos, Vol. 18, 1979.

8.Strabo, Geography, transl. H.L. Jones, ed. G.P. Goold, Books 6 7, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harvard University Press, London, 1995

9.Vasmer M., Die Slaven in Griechenland, Mit eine Karte, Verlag der Akademie der Wissenschaften, Berlin 1941, Zentral Antiquariat der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig, 1970. 

 

10.Милчева Ж., Гените ни на кръстопът, 24 Часа, 19 – 11 – 2011 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/1119034

11.Терзиева В., Академик Ангел Гълъбов: “Генетично българите най-много си приличат с населението на Северна Гърция и Италия.”, Янтра Днес, 08 – 10 – 2013

https://www.dnesbg.com/obshtestvo/akademik-angel-galabov-vgenetitchno-balgarite-nay-mnogo-si-prilitchat-s-naselenieto-na-severna-gartsiya-i-italiyav.html


137 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към умерен тон, нека спорим културно и с аргументи, а не с нападки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какъв ще е коментара по тая публикация: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BC

      Изтриване
    2. Сполай ти, Спараток! Доказателствата ти са железни! Генетиката и само тя ще затвори устите на учените- историци, които повтарят като папагали това, което умело им е набивано в главата, поради което някои са склонни да ги оправдават! Ама, я стига

      Изтриване
    3. До: Анонимен9 април 2023 г. в 21:02 ч.

      Какъв може да е коментара по явната измама, която си пуснал?

      А нещо за Гомер (Кимерий) и син Мариандин? 😂

      https://en.wikipedia.org/wiki/Mariandynus

      https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AF%D1%84%D0%B5%D1%82

      А нещо за Раковски, който първи представя името Гимири, по-късно открито име по асирийски клинописи?

      А нещо по въпроса, че мариандините са предвождани от първите мизийски царе?

      Та защо мислиш, че на остров Лемнос (Лумна) в близост до Мизия е открито името ЗиАзи на расенски (етруски), или да си го наречем - мизийски диалект? От старобългарски жи-си, жи-ти.

      Да не се окаже само, че ЗиАзи е брат на Гомер (Гомир) и Тирс (Туръ)! Откъде мислиш иде името Омир (О'Миръ) и анатолийско Миръ?

      Защо ГИмирите носят същото снаряжение, дрехи и шапки като на фригите следвани от куче? Кой откого само е взел? Защо като изчезват гимирите се появяват гетите, даите (даки), или да си ги наречем дии съседи на мариандини в Ария и Арско маре (Тракийско маре - мАриАНдини - тини), преди да бъдат прогонени от ромеите при братята си гети?

      Всички тия са производни от Мизите: аМАЗон(к)и (мъжествени), ГИмири (ГосподарИ на света с титла господар на ВЪселенаТА), ГеТи - ГоТи (Господар - Ти), Даи - Дии (даващи), Скити (скитащи Маса-Гети), Сармати (Жарами - маса-гети), Уни - хУни - уньци (богиня Uni - IOнона, майка на Марс, сиреч Ира - хЕра - волоока, майка на Арис), расенска (етруска) от Мизия. Всички чисти (кисти), млекари, доячи и орачи, пиещи млеко направо от кравата (Iω - ИОница) и от кобилата, с върховно божество Арис.

      Още през миналия век индиански племена в аМАЗония са погивали от допир с бледолики и то от обикновена настинка (треска), защото не са имали имунизация. Само и единствено с допир. Ето защо индианците са мислили бледоликите за чумави изпратени от богъ Смърт.

      Същото е било с африканците и балканците. Само най-здравите организми са оцелявали на Балканите! А в Африка изобщо е нямало болести, нали? 😁

      Изтриване
    4. Постоянно цитирате чужди авторитети и ги тълкувате в подкрепа на твърденията ви, а негодувате, че чужди историци са отнесли прабългарите към тюрките и Средна Азия.
      Нека тогава да премахнем наименованието " българи" и България и да я наречем Тракия.
      Задавате ли си въпфоса, защо пришълците от Северна Африка, при това малобройни, са асимилирали останалото население, а не обратно. В случая, те са носители на по горна култура, към която се прилепват по малокултурните народи.
      А тюркското наименование " булгар", от къде идва? Макар и да са били малко и затова да има малък процент тюркски гени, те са наложили себе си със сила, войнственост и власт, над останалото население. Да техните гени са малко. Тракийските гени също, но по наименованието на региона, можем да настояваме за смяна на името България с Тракия.

      Изтриване
    5. До Анонимен11 април 2023 г. в 13:14 ч.
      Това е несериозно - тюркското наименование " булгар"

      Фантазии и внушения не могат да минат за истина.

      Изтриване
  2. От статията излиза, че чумата убива селективно, както и потвърждава, че малка и незначителна група от хора могата да подчинят и променят съзнанието на огромна маса от хора, доказано и в много други по-късни примери. Също става ясно, че част от траките са от хаплогрупс R1a, но ме става ясно дали това да първитебтраки или присъединили се към "оригиналните" траки по-късни пришълци. И още по-малко става ясно българите във Волжка България българи ли са и по какво различаваме българите на Алцек в Италия от останалите жители? За пореден път - предходни народ, нация, култура, език, обичаи, кръв...нямат никакво отношение към самосъзнанието на който и да е човек, затова и не можем да разграничим германци от славяни, ако няма податки за това. А относно близостта ни с италианци и гърци не е сдекватно заключението тракийска връзка, а българска, защото българите в Италия са били много актиени при готските войни и преселението на Алцек. Гърция е била в пределите на България доста време. А нима нямаме общо със сърби и румънци? А може би някой ще обясни защо унгарците не са тюрки, след като са пришълци в Европа? И как малкк к незначителни са създали империя? Или пък как финланците са бели, след като нямат гените на "белите европейци - траките"? Или защо нормандци и германци са роднини, но не и германци и траки, след като Скандинавия е била "населена" с траки? Как тези траки са си измислили друг език, след като са били толкова многобройни и велики? Излиза, че колкото си по-малък и незначителен, толко си по-успешен! Или по-скоро не е луд, който дава баницата, а който я яде и се продава за една баница! Затова няма траки, всички са се продали на "малочислените" германци, келти, нормани, гърци-етиопци, индийци, турци и не на последно място на нас - Българите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимния, 9 апр. 16.44, само като прочетох "българите във Волжка България" и ми стана ясно, че спора е безмислен.

      Изтриване
    2. Наистина би било безмислено да спорим, ако не знаете, че Волжка България е създадена от българи, малобройни и чужди на "местното" население; и щом не можете да заключите, че щом тази страна се е наричала България, значи в нея са живеели българи; и щом не можете да приемете, че тези българи имат съвременни наследници и не са изчезнали...наистина е безмислено да спорим, за нещо, което не разбирате.

      Изтриване
    3. До Анонимен 9 април 2023 г. в 16:44 ч.

      Никой не твърди, че чумата убива селективно :) Има обаче болести, които за едни народи завършват фатално, а за други са само леко заболяване.

      Понастоящем се знае, че при някои от описаните в древността чумни епидемии се касае за туларемия. Хетите са един от първите народи, които стават майстори на биологичната война, заразявайки домашни животни с туларемия и пускайки ги в територия, която смятат да завладеят.

      В крайна сметка и хетите си опарват пръстите, но методът си остава и се ползва и от други народи след тях. Eто и още информация по въпроса:

      The 'Hittite plague', an epidemic of tularemia and the first record of biological warfare
      Siro Igino Trevisanato

      https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17499936/

      Изтриване
    4. Георги Кушеков9 април 2023 г. в 20:25

      Дайте, ако някой знае, повече инфо за Волжка България. Тази година се навършват 800 години от "Овчата битка", при която Волжките българи нанасят съкрушително и единствено поражение на монголците, докато Чингиз хан е все още жив. В крайна сметка по-късно българите попадат под зависимостта на Златната орда и много татари се заселват във Волжка България.

      Изтриване
    5. "... за други са само леко заболяване"..стига глупости!

      Изтриване
    6. Анонимен9 април 2023 г. в 20:46 ч., не знаете ли, че обикновената настинка, или грип води до смърт при коренното население на Южна Америка, хората, които все още живеят в джунлата.

      Изтриване
    7. Т.нар. заразни болести се причиняват основно от отровена вода или храна. Така е в днешно време, няма причина да не е било така и в древността. Защо да не е възможно питейната вода и храната на пеласгите да е била отровена, а тази на данайците - не?

      Изтриване
    8. Друг популярен начин на разболяване е ухапване от насекоми. Възниква въпросът защо бълхите ще хапят пеласгите само, а данайците - не.
      Значи втората година в казармата карах в Ямбол (аз съм родом от този град). Давах дежурен по парк. В дежурната стая лятото беше голяма жега и отваряхме врати, прозорци, всичко. В резултат беше пълно с комари - като погледне човек към тавана, той черен от комари. Аз спя гол до кръста и не усещам да ме е хапало нещо, нямам отоци, не ме сърби. Имаше един от Добружда, спеше завит през глава заради комарите. Как се навираха под чаршафа, не знам, но сутрин беше целия в пъпки от ухапванията. Може би понеже, както казах, съм от този град, местните комари не са ме закачали, а са нападали него. 🤣
      Майтапът си е майтап, но ето един прост пример, при който имаме различна реакция на болестотворно влияние.

      Изтриване
    9. Размишленията ти, мой човек, са б.си и измишльотините, а и тук не става въпрос за Добруджанец в Ямбол, а за цял народ от Карпатите до Пелопонес.

      Изтриване
    10. До Анонимен9 април 2023 г. в 21:21 ч.
      Вие май не знаете, разликата между оикновената настинка и грипа?! Едва ли бихте различил и индианец от индиец. Или ти е настинал мозъка, или е фанал грип, за да бръщолевиш подобни небивалици.

      Изтриване
    11. Анонимен10 април 2023 г. в 15:57 ч., Грипът, който е познат под името инфлуенца е по-опасен от заболяването настинка. Тя настинката се причинява не от един а от много вируси, някои от които са фатални за определени хора. Авторът не пише за грипове и за настинки, а за опасни болести, навярно причинени от бактерии, имам предвид патогени като чумата и туларемията. Но не е нужно да търсим далеч в миналото уважаеми, само прочетете повече за короната - милиони умряха, а някои даже не забелязаха, че са били инфектирани от корона вируса. Не е ли това солидно потвърждение за твърдението на г-н Серафимов?
      В.Г.Йорданов

      Изтриване
    12. До Анонимен 9.04.2023/17:26
      Основно население, управляващ елит или племе и име на страната, територията или държавата са три различни неща.
      Например името на Унгария е българско, но основното население е маджарско През последните десетилетия са изследвани стотици погребения от края на 9-ти и 10-ти век и богатите погребения са на българи, а бедните погребения са на основното население. Разбира се от унгарската академия на науките не написаха директно, много скандалното за техния прословут шовинизъм, българи, а написаха племе много близко до българите
      А това, че са тюрки, сигурно идва от варването за българите тюрки. Унгарците се мислят и за хуни, но това също идва от това, че управляващите ги българи са хуните. Разбирате ли? Така и угрофините и тюрките от Волжска България се карат помежду си, кой от тях е по-голям българин?! Какъв парадокс? Не могат да приемат, че са били само под българска власт. Даже си измислиха и нов народ "българи", за тях ние сме предатели, отказвайки се славната "булгарска"история и сме се асимилирали от "славяните".Чувашите твърдят, че чувашкият език е българският език, с татарите твърдят, че българите са тюрки. Ето до какви
      парадокси водят лъжите в историята
      Сега всички по-млади народи паразитират върху историята на българите. Гърци московци, немци и т.н., а сега намода са тюрките.

      Изтриване
    13. Хубаво е че сте коректен и говорите за българи през 9-10 в в унгарските земи, а не преди новата ера. И хубаво е, че сте разбрали, че Унгария има връзка с българите, а не с траките, щото никой не знае за никакви траки в днешна Унгария през 9-10в.

      Изтриване
    14. Удивен съм до каква степен не разбирате моя текст. Нима мислите, че българите са се появили отнякъде, но повечето дипломирани не знаят откъде, когато се заговорили за тях? А ако преди са имали други имена? Имената се сменят, но хората остават същите.

      Изтриване
    15. До Анонимен10 април 2023 г. в 15:53 ч.
      Ама представи се бе, мой.
      Това ли са твоите "измишльотини" - Анонимен9 април 2023 г. в 16:44 ч.?

      Изтриване
    16. До Дойчин Дойчев 11 април 2023 г. в 15:09 ч.

      Тези, които се крият в сянката на анонимността са и хора, които знаят, че не са прави. Гузен негонен бяга :)

      Изтриване
    17. До Анонимен 10 април 2023 г. в 17:08 ч.

      Благодаря Ви за примера с корона вируса! Това е наистина прекрасно доказателство за факта, че един вирус може да е смъртоносен на определена група хора, а за друга да е безобиден.

      Изтриване
    18. До Г Кушелов
      Изхождайки от това, че след смъртта на Атила българите ,(скитите мизите, гетите идр.) контролират по-голямата част от територията на хунската империя, тези територии са част от Българската империя, както и Хазария и Магна Унгария също. Докато в Хазария живеят козари и българи, които са роднини, то в Магна Унгария живеят маджарските племена под българска власт, а в Волжска България основното население са местни угрофински и тюркски народи и само управляващата върхушка е българска. Това, че българите са управляващия елит, личи по изпреварващото развитие на Волжска България в сравнение с други такива съседни народи, със строителството на десетки градове и високоразвити занаяти
      Ако българите бяха местно население тяхната култура нямаше да се отличава от културата на съседните народи толкова рязко. Мисля, че българите са само аристокрацията и занаятчиите
      Това се доказва и от археологията в Панония, където богатите погребения са българския елит, а бедните на основното маджарско население
      Става въпрос за края на9-ти век и 10-ти век. Не виждам причина в Волжска България да има основно население от българи, а при съседните унгарци само аристокрацията да е българска
      Мисля, че генетика го доказва, но не си спомням изследванията Това, че чуваши. и татари се избиват, кой от тях е по,-голям българин доказва, как местните народи са оценявали нашите деди. Да, и те крадат българска история и даже сменят името ми на"бУлгари". Много мило, но ние имаме други кръстници, от нашия род, най-древния цивилизован народ.

      Изтриване
    19. Георги Кушеков15 април 2023 г. в 20:49

      Да, такива народи, които нямат нищо общо генетично с българите искат да се наричат българи, а днешните братя македонци пък нищо общо не искат да си имат с българите.

      Изтриване
  3. Защо ги няма тези данни в нашата историческа литература, на вас ли да се доверим, или на професионалистите, които са посветили целият си живот на изучаване на изворите в оригинал? Не можете да стъпите на малкото пръстче на българските историци, но не правите на всезнаещ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 9 април 2023 г. в 17:27 ч.

      Изобщо нямам намерение да стъпвам на пръстчетата на българските историци...

      Изтриване
    2. Абе каква историческа литература. Нещо не сте в ред или не знаете да ползвате компютър. Историческите източници не се свеждат до "наша историческа литетатура". Омръзна ми да чета как причината е следствие от такива като вас. 2/3 от изложението на П.Серафимов са цитати от източници, но вие не оспорвате източниците, а правото му той да ги цитира. Защо ли, може би защото не е завършил с тройка история в някой български университет, който го няма никъде в световната класация . Ако сте историк не се гордейте с това, а напротив. Малко сте тези завършили историци, които можете да ползвате системното и креативно мислене.. Но не си заслужава да споря с такива хора. Тях аз наричам безродници, защото са готови на всичко за да защитават, това което и в миналото и сега ни прави протекторат или на едните или на другите, а те поне в това се координират добре за да ни фалшифицират историята. Виждаме как сега и Запада и Изтока съгласувано ни натискат за Македония. А "македонците" ни наричат татари, защото така са го написали такива като вас. А вие сте татарин, нали?

      Изтриване
    3. Всъщност немалко от дипломираните историци не само в Бтлгария получават дипломи, звания и титли научавайки предимно материалите описани в точно определени учебници, върху които предварително знаят, че ще полагат изпит. Все още са малцинство тези, за които историята се е превърнала в хоби и изпитвайки вътрешна потребност от допълнителни знания издирват информация от самите извори и се запознават с факти, които не ги пише в нито един учебник. В един труд, пък било това и учебник, е невъзможно да бъде обхваната цялата налична информция и дори наизустяването му не води до широки познания на материята. Да не говорим, че у нас тези които пишат учебниците са добили знанията си от същите такива учебници, обхващащи само ограничените познания на техните автори, коиото пък са ги научили от предишни и така... Отделно немалко от изпитващите са и автори на учебника по който провеждат изпити. Ако в новите учебници бъдат описани истинските събития голяма част от изпитващите първо трябва да научат новия, непознат за тях, материал и тогава да изпитват върху него Така изпита се ограничава само и единствено до техните познания, а често изисквания в практиката са и изпитвания да носи на изпита учебника издаден от изпитващия, на който той се подписва на определено място, за да не може следващия изпитван да се яви със същия учебник. Значи за изпитващия е по важно да продаде издадения учебник, отколкото да се интересува от знанията на изпитвания. Друга тема пък е, че реалните събития от историята са толкова много преплетни с историята на други народи, която също е манипулирана, че ако на един народ бъде променена би се наложило да се правят множество промени и при други. Ярък пример е днешния ни проблем с РСМ. Не мога да си представя до какви ситуации може да се стигне само ако познатата по цял свят "Гръцка митология" някой реши да промени не даже в българска, а в тракийска, което си е самата истина. Да не говорим за всички останали съседи само на Балканите, официалната история на които е толкова много преплетена с нашата, че ще трябва и те да си пишат нова съвсем различна. Едва ли нещата могат да бъдат поправени напълно, без компромиси и за кратко, но е добре, че в последните десетилетия по този процес се наблюдава раздвижване не само у нас, а и в много други държави, което дава известни надежди. Дано с общи усилия се постигне яснота, поне до някаква приемлива степен, по различни исторически теми, което ще бъде от полза не само за нас. Едва ли ще мине без компромиси и отстъпки, както се получи за името Македония между между РСМ Гърция, като последната реално няма никакъв принос конкретно за името, но пък в пределите на днешните и граници попада територия от Македония по голяма от тази на РСМ и България взети заедно. Говоря за "днешни граници" понеже за да достигне сегашните си предели гръцката държава получава периодично подаръци от Великите сили, с финансовата и организационна помощ на които които е осъществено Гръцкото въстание за независимост през 1821г., когато за пръв път на картата се появява Гърция като държавна структура, а не като разпръснати колонизирани територии по морските крайбрежия.
      https://www.guidegr.com/2020/05/10/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F/

      Изтриване
    4. Точно така е! Спараток го доказва блестящо по всички правила на историческата наука. И затова има своите убедени поддръжници и последователи. Но, проблемът е другаде и е фундаментален! Проблемът е , че бълг. историци втълпяват в главите на децата ни неверни твърдения за нашия произход- от по-късни пришълци, а се игнорират редица генетич. изследвания (Гълъбов, Кременски и др.) , доказващи, че приоритетно (80 -90 процента)
      нашите предци са коренното население на Балканите.Товаучебниците е отредено

      Изтриване
    5. До Анонимен 10 април 2023 г. в 17:18 ч.

      Ангел Гълъбов не поддържа виждането, че българите са потомци на траките. Той сякаш забрави думите си от 2011 и 2013.

      През 2016 г. Гълъбов не само промени позицията си, но дори участва в една непочтена инсинуация:

      Изнудват учени, за да ни обявят за потомци на траките
      https://news.bg/bulgaria/iznudvat-ucheni-za-da-ni-obyavyat-za-potomtsi-na-trakite.html

      Така и не се каза кои са изнудвачите, което пък е странно....

      Изтриване
    6. Много интересно! Пълен нонсенс! "Българите са с европейска генетична структура. Не сме потомци на траките, нямаме генетична близост и с тюрки, алтайци, хуни, татари или монголи, както твърдят някои." Ами тогава какви сме? Нямаме нищо общо с траките, а уж сме с европейска генетична структура. Да не би траките да не са европейци, въпреки че Европа е област в тракийските земи. Сигурно траките са марсианци!

      Изтриване
    7. Андоне, Андоне, Андоне....!

      Изтриване
    8. Не се чуди Тони.
      Те, "правилните дипломирани" историци имат една планета Клио, от която се появяват огромни тълпи, ту готи, ту славяни, както и хуни.
      На обратните курсове ракетите са извозвали равен брой траки и пак готи. Иначе датчиците за претоварване не позволяват старт. Излиза, че готите са дошли на няколко вековна екскурзия на Земята и пак са върнали на Клио. Такива ми ти чудеса
      Боян Мага ряпа да яде, макар да има най-престижните диплома, но, непризната от СУ и ДА.

      Изтриване
  4. Данните на Павел Серафимов се потвърждават от изследванията на терен на проф. Якоб Фалмерайер от Бавария, който е работил преди 170 на терен в Гърция. Той е учен историк и полиглот, владеещ 14 езика , включително и старогръцки. В своите трудове Фалмерайер изтъква, че в сърцето на Гърция - Пелопонес съществуват над 3000 древни топоними, хидроними и наименования на местности, които не са грацки и на гръцки нямат никакъв смисъл. Той определя тези наименования като "славянски", но тънкия момент е, че те са много древни и са от предгръцкия период, когато няма никакви славяни на Балканите, а още по-малко пък в Гърция. Интересното е, че тези наименования и имена лесно се разчитат, тълкуват и разпознават през съвременния български език и някои диалектни негови форми, но не и през гръцкия (древен или съвременен). Всичко това показва една древна връзка и идентичност не само генетично, но и чрез езика и културата на древните българи, траки и пеласги, което е безспорен факт. Някъде в края на 19 и началото на 20 век гърците водени от идеите на "мегали идея" и шовинизма агресивно и съзнателно премахват тези наименования и ги заместват с гръцки такива за да фалшифицират тази част от древната история на Балканите. По стари карти обаче тези наименования и демаскиращи факти стоят отчетливо и ясно маркират нещата!

    д-р Дориян В. Александров, историческо дружество "Българска Орда-1938".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До д-р Дориян В. Александров,

      Старите карти наистина разкриват важни неща, но трябва да добавя, че без възникването на движението филелинизъм отношенията ни с гърците биха били различни, най-вече и ако истината за нас бе призната навремето.

      Изтриване
    2. Как да признаят истината за нас, когато по време на Ренесанса се четат стари книги от елинистичния период - на старогръцки или преведени. А за нас се е знаело, че някога е имало силна държава България, но нищо не е останало да се ползва в културно отношение. Части от някогашната наша литература е преведена и се представя като руска или чешка. След Освобождението ни, при силното руско влияние у нас, западните велики сили са се опасявали да не би Русия през България да излезе на Средиземно море. А Гърция е била под силно английско влияние.

      Изтриване
  5. Струма произхожда от струя, Стримон какво означава на грцки? Крит, Посейдон, остров Кров.......?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А Стримон на български, какво значи? А Крит и Посейдон?

      Изтриване
    2. До Анонимен10 април 2023 г. в 19:57 ч.

      Стримон значи поток, река, течение, обяснява се със стблг. стрьм-лениѥ... За другите неща - не блога е мястото.

      Изтриване
    3. Примерът-обяснение, който сте представил е силно незадоволителен и крайно неправилен! Интересно е и че давате тълкуване на "българска" дума, която не би трябвало да се нуждае от такова, с други думи - синоними, а не със същинското й значение.
      Стримон (Στρυμόνας) ние не знаем дали това е гръцка интерпретация на тракийско или друго наименование на реката, съвременно Струма, а и Стряма, които имат значение - стремителен, устремен, връзка със стръмен, а не поток, река, течение. Стремление е прилагателно, което е особено добре запазено и с широка употреба в руски език, а в български има превод (!!! отбележете си) - целенасочен!!! От тук заключаваме, че траките са руснаци или обратното, както ви е по-приятно!

      Изтриване
    4. Анонимен11 април 2023 г. в 23:49 ч., на тебе кой ти е виновен, че не познаваш добре старобългарския?
      Рашките не са дали старобългарската дума тука, но това не е изненада, за който ги познава.

      стру́мень м. «ручей», укр. стру́мiнь, род. п. стру́меню, струмо́к, род. п. -мка́, словен. strúmen, род. п. strumẹ́nа «поток, рукав реки», др.-чеш. strumeň, чеш. strumen, польск. strumień «ручей, поток», strumyk — то же, в.-луж. truḿeń, н.-луж. tšuḿeń, полаб. sträumen Праслав. *strumy, род. п. -еnе родственно лит. диал. straumuo «поток, ручей», sriaumė — то же, лтш. stràumе «течение», греч. ῥεῦμα, род. п. -ατος ср. р. «поток. струя; течение», фрак. Στρυμών

      Изтриване
    5. Поредният неадеквате пост с напълно ненаучна информация от източник от страна (Русия) обявена за ненадеждна в представянето на истината относно нашата история = цинизъм!
      Моля опитайте тук -- https://histdict.uni-sofia.bg/oldbgdict/oldbg_search/21
      И пак да повторим - стремителен = насочен, усилен. Затова има и дума стрем-главо, която не значи речна/поточна-глава (!!) - отбелязвате ли си !? Също да кажем, че поток е двусъставна дума от пот- (значение вода, вероятно от гръц. потамо) и тека, течение, а ручей е от река, речен!
      Не познавате българския език, което обяснява защо искате да се се замени с тракийски - измислен понастоящем език!

      Изтриване
    6. До Анонимен 12 април 2023 г. в 9:42 ч.

      По-горе е даден пример от руския етимологичен речник на Макс Фасмер. Там действително е пропусната старобългарската дума стрьмлѥниѥ, а защо е сторено....това вече няма как да разберем със сигурност.

      Явно вие не познавате старобългарския, защото не знаете, че стрьмлѥниѥ означава течение, поток.

      Изтриване
    7. до Анонимен12 април 2023 г. в 9:42 ч.
      А ти провери ли добре линка, който сам препоръчваш или не си свикнал да проверяваш всичко, а само което ти върши работа? Другото нагаждаш според както ти е удобно. От многократните съвети на Павел съм се научил на един много полезен навик, да проверявам.
      стрьмл҄еньѥ -ꙗ ср. - Рѣчьна стрьмл҄еньꙗ - τοῦ ποταμοῦ τὰ ὁρμήματα Буйна река, буен поток
      стрьмоглавь нареч. - Надолу с главата
      И защо речи, че поток произлиза от гръцкото потамос, а не обратното? Може би също правиш отчаяни опити да ни накараш да повярваме, че гърците са по древни от траките и се налага да заемат техни думи за да си усъвършенстват езика си или, че те са създали и разпространили култура и цивилизация по света? Погледни отново в същия речник, който ни препоръчваш, и виж откъде произлиза поток.
      тещн -текѫ -течешн несв. - Тека, изтичам

      Изтриване
    8. Разбира се, как да не съм прочел, затова го посочих този сайт със старобългарски речник! Ама гледам, че се надпреварвате, кой да се оправдае по-напред за глупостите написани по отношение на стремителен! Още не сте осъзнали, че стремглаво, стръмно, устремен имат един и същи корен и имат смисъл на насоченост, усиленост!
      Също забелязах, че вие не сте забелязали, че съм казал "вероятно" по отношение на пот- от потамос и с голяма вероятност ще съм прав, като се има предвид, че вода на гръц. (доколкото ми е известно) е неро, анг. sream = поток, на гръц. е риаки, т.е река, а река е потами. Ако сте забелязали, а вие не сте щото вместо да четете си измисляте, ролите са разменени при нас и гърците -- потами - река, риаки (стрийм) - поток!
      Английският превод на стремителен е impetuous, irresistible, но не пропускайте да проверите значението на stream и откъде идва! Стрийм, Струм, Стрям, имат един и същи смисъл - течащ, леещ се за течности и усилено насочен в други случаи.
      За да знаеш, трябва да учиш в университет и да четеш много книги по темите, за които говориш!

      Изтриване
    9. до Анонимен12 април 2023 г. в 22:23 ч.
      Благодаря за информацията, че сте учили в университет, защото такива аборигени като мен едва ли биха се досетили като видят само брилянтното оборване на опонентите, в кашата която сам забъркахте. Малко загадъчно е само твърдението как думи от езици създадени векове или даже хилядолетия по късно от този, който в момента в цял свят е познат като български (без значение как е бил наречен първоначално или как са се самонаричали създателите му) биха били основа за неговото формиране, но щом сте учили в университет вероятно и на това имате обяснение. Историята познава не един опит за присвояване заслугите по създаването на този език от други общности, на какъвто сме свидетели дори в момента или пълното му заличаване и замяната му с някой от по късните латински, но засега нямат никакъв успех. Набива се на очи и умението да се справяте в мрежата, след като успявате само по значение да издирите думички в езици, които не владеете. Защо не вземете да си сканирате дипломата и да я качите в интернет, а после в края на всеки коментар с една препратка (няма да ползвам чуждицата "линк" за да не изпадате в затруднение да търсите значението ѝ) да си спестявате повтаряне на излишни подробности? Освен това ще популяризирате и университета, който подготвя такива забележителни кадри и ако някой бъде достатъчно заинтригуван от познанията които демонстрирате може да реши да се запише. Да не се получи само като един, който кандидатстваше за престижна позиция при нас и когато колегата го попита каква диплома притежава той отговори с въпрос: "- А на вас каква ви трябва?"

      Изтриване
    10. Ми не можах да разбера добре, какво точно сте искал или не сте искал да кажете. Оставам с убеждението, че за вас всичко възникнало след българския език и култура е продукт на българския език и култура, а всичко преди него - също, защото преди това се бил наричал "без значение как"! Явно имате от "нужните" удостоверения, за да стоите на работното си място! Особено след като не разбирате значението на българските думи и текстът ви е пълен с чуждици, но разбира се за вас е "без значение"!

      Изтриване
  6. Като цяло много добра статия. Само бих препоръчал да не цитирате генетическо "изследване" на македонци от 2001 г. То е съвсем манипулирано. Като цяло не виждам как може да се намерят доказателства за твърдението, че "гърците дошли от Африка".

    Цитатите от 2011 и 2013 по генетическите въпроси пък вече са остарели.

    Никoла, avtohton.org

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никола, определяте се като автохтон! Правилно- такъв сте! И генетиката го доказва!А, относно генетическите изследванията на"македонците",помислете! Може и да са прави.И те, като всички българи, имат доминиращи тракийски гени, също като нас и като северните гърци. А кой ни е виновен на нас, че 100 години учим децата си, че сме пришълци- тюрки, едва ли не монголоиди! Ами, ще ни наричат татари, въпреки, че точно и само българите са спирали ордите с цената на живота си! Спараток го аргументира научно и доказва, че българите на Аспарух са потомци на северните траки, които се завръщат по исконните си земи и много добре се разбират с т.нар. склавини, потомците на "изчезналите" !?балканските траки.

      Изтриване
    2. До Анонимен 9 април 2023 г. в 20:55 ч., Никола

      Относно африканските корени на част от дедите на гърците има различни сведения.
      1. Информацията от работите на Херодот, Есхил, Страбон, Плиний Стари.
      2. Египетското влияние над старогръцкото изкуство.
      3. Негръцкия характер на най-древните топоними и хидроними от територията на Елада.

      Изтриване
    3. Благодаря за отговора. Когато аз написах "Като цяло не виждам как може да се намерят доказателства за твърдението, че гърците дошли от Африка", имах предвид генетически доказателства. Ще се спра на примерите:

      1. "Информацията от работите на Херодот, Есхил, Страбон, Плиний Стари."
      Тези автори са поне 1-2 хилядотелия след предполагаема миграция от Африка, ако не и повече. Да вярваме на тях е все едно да вярваме на това, което са писали през 10-и век сл. Хр. за събития от 10-и век пр. Хр. Освен това, техните "гърци" не са съвременните гърци. Ако съвременни гърци са наследници на българи, и те ли са дошли от Африка...

      2. "Египетското влияние над старогръцкото изкуство."
      Влияния на изкуства има най-различни, но изкуството не е критерий за генетически произход. В Тракия също е имало египетско влияние.

      3. "Негръцкия характер на най-древните топоними и хидроними от територията на Елада."
      Това го има из цяла Европа. Гръцкият език е индоевропейски, но преди това са се говорели други езици. Езикът на баските е може би запазен такъв от времето преди идването на индоевропейските езици. Ако съдим за произход по езика, тогава трябва да покажем, че гръцкият език е африкански.

      Никoла, avtohton.org

      Изтриване
    4. Гръцкият език не е бил индоевропейски, каквото и да означава хипотетичният "индоевропейски"език. Езикът на гърците е бил хамито-семтски
      Юрий Откупщиков доказва, че семитският език на гърците е станал индоевропейски под влияние на тракийския език Даже да има славянски топоними в гръцкия, те реално са тракийски. А вашата логика каква е? Или имате диплома?

      Изтриване
    5. Г-н Анонимен,

      "Гръцкият език не е бил индоевропейски, каквото и да означава хипотетичният "индоевропейски"език. Езикът на гърците е бил хамито-семтски" - какви са ви доказателствата?

      "Юрий Откупщиков доказва, че семитският език на гърците е станал индоевропейски под влияние на тракийския език" - можете ли да дадете цитат?

      Моята логика е, че за всяко твърдение търся доказателства.

      Никoла, avtohton.org

      Изтриване
    6. ЖеУезен Анонимен коментар, базиран на гадаене по варен боб! Но бобът трябва да е неварен, за да е вярно гадаенето!

      Изтриване
    7. "Анонимен17 април 2023 г. в 10:04 ч.
      ...Моята логика е, че за всяко твърдение търся доказателства.
      Никoла, avtohton.org "
      Добре де, как и къде ги търсите? Аз лично не съм убеден, че някой незапознат с достатъчно много източници и свидетелства от средновековни или древни хронисти, които сам сте склонен да обявите за ненадеждни, да е успял да намери доказателства. В цял свят древната история се базира на задълбочено тълкуване и анализ на същите тези източници. Различните мнения са в зависимост от различната степен на познаването им, различни политически, икономически интереси или други фактори пречещи за изказване на собственото мнение. Ако искате да бъдете убеден в становището си трябва сам да го изградите запознавайки се с възможно най много различни източници и сравнявайки ги да формирате собствено мнение, а не да чакате някой наготово и накуп да представи някакви доказателства.
      Ако по подобен начин Шлиман през втората половина на XIX век беше игнорирал същите тези автори като ненадеждни, вместо да отсее от всичката информация само стойностното и да го анализира, сигурно никога нямаше да открие древна Троя, която е била унищожена около три хилядолетия преди него.

      Изтриване
    8. Никола, толкова ли не можеш да бръкнеш в интернет ида видиш работите на Юрий Откупщиков? Не разбираш ли руски. Защо трябва аз да ти върша справката? Не съм на защита на дипломна работа драги.

      Изтриване
    9. Анонимен,

      толкова ли не можеш да бръкнеш в интернет и да видиш работите на Юрий Откупщиков? Не разбираш ли руски. Защо трябва аз да ти върша справката? Ти се позоваваш на него, а не можеш даже една негова творба да цитираш.

      Никoла, avtohton.org

      Изтриване
    10. Ще ти отговоря с думите на Айнщайн: - Не вярвай на авторитети( на мен- хаха), съмнявайте във всичко. Проверявай всичко сам!
      П.П. Успех в проверката, любители на логиката.

      Изтриване
  7. Много добра статия, до голяма степен се потвърждават и данните от книгата на професор Драга Тончева - " Геномът на българите". Гените ни научно разбиват на пух и прах теорията за азиатския произход на българите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 10 април 2023 г. в 8:19 ч.

      Ще си дойдат нещата на мястото, няма съмнение.

      Изтриване
  8. Крадци и измекяри за мен, но талантливи, толкова го умеят, че са заблудили цял свят и до днес. Съмняват се само учени, лингвисти и други ерудирани хора. Има и книга написана, че тяхната "цивилизация" не е оригинална, а плод на Стара Европа. Че хорото дори са взели от нас. Сигурна съм, че в гръцките музеи и пълно с тракийски съкровища, обявени за гръцки. По форумите даже толкова се пенят и самозабравят, че като се обсъждат траките, казват:траките сме ние. Та толкова и почтеност има в тях. Както им изнася. То верно, че траките преобладават на много места в етногенезиса им, но за мен това е типично гръцки манталитет. Това перчене и измекярство не е българско. Ние сме смачкан народ, без самочувствие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 10 април 2023 г. в 13:15 ч.

      Поведението на един човек зависи от неговото възпитание, от нещата, с които е закърмен. А това, което важи за индивида, важи и за обществото. Да, гърците са шовинисти, но в интерес на истината вината и в хората създали филелинизма. Не е виновен този, който яден баницата, виновен е този, който му я дава.

      Изтриване
    2. Абсолютно. Съответно сме го заслужили. Хората една троха културно наследство да имат и никакви постижения, ще прогласят света. Ние имаме повече история и културно наследство от цяла стара Европа, отколкото може да сдъвчем и седим и се чудим:ама така ли е, не може то, ние сме тюрки или пък памирци. И се кланяме на сульо и пульо, било грък, било хамериканец, било който се сетиш. Така се възпитават и българските деца. Да нямат грам национално самочувствие.
      Срам и позор.

      Изтриване
    3. До Анонимен 12 април 2023 г. в 10:43 ч.

      Проблемът е, че хората, които са отговорни за фалшифицирането на нашата история и насаждането на нихилизъм у нас, не знаят какво е срам. Те си гледат финансовите интереси и са спокойни, защото знаят, че има покровители в чужбина.

      Изтриване
    4. Да, отговорните са в чужбина и си вихрят коня, чрез продажниците в България, които съдейки по много неща, явно не са и чисти българи. Защо да им пука? Мисля, че потърпевши са и други народи, като Украйна в момента. По-скоро украинския народ, а не лидерите му. Но това е друга тема...
      Има Господ, всичко излиза наяве, и хубаво и лошо.

      Изтриване
  9. "..казват:траките сме ние.." - прави са, нали и Серафимов това казва непрекъснато, траки и пеласги с промити мозъци за пари и удобства са станали гърци. И нима не малко българи по-късно са го направили също? Няма престиж в това да си тракиец, ако не ти плащат за това, и така Одриското царство станало първа прислуга на Рим, траките, ромеи и гърци, затова и няма траки, когато българите идват. В нито един документ българите не са споменали траките, за разлика от славяните, т.е. траки е непозната категория за българите, следователно траките са изчезнали преди идването на българите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен10 април 2023 г. в 19:45 ч.

      Молете се на Господа на не Ви се налага да разбирате същността на асимилационните процеси, че ще Ви се прииска да не сте се раждал. Неразумно е да се идентифицира благородническата прослойка на едно племе с цяла общност.

      Изтриване
    2. "Молете се на Господа на не Ви се налага да разбирате същността на асимилационните процеси, че ще Ви се прииска да не сте се раждал." Ми, историята опровергава това ви твърдения с многократни примери, като започнете от Македония, после Турция, Румъния, Русия, Америка, разделението на Южна Америка, назад към Арабския Халифат от 7в, Римската империя, Атинския съюз... опроверган на всяко ниво!

      Изтриване
    3. "Молете се на Господа на не Ви се налага да разбирате същността на асимилационните процеси, че ще Ви се прииска да не сте се раждал." Ми, историята опровергава това ви твърдения с многократни примери, като започнете от Македония, после Турция, Румъния, Русия, Америка, разделението на Южна Америка, назад към Арабския Халифат от 7в, Римската империя, Атинския съюз... опроверган на всяко ниво!

      Изтриване
    4. Е не, не това е логиката. Как българите да споменават траките, след като те са траките. Траките никога не са се самоопределяли като траки, а с племенните си имена. Нещо не схванах какво имате предвид?

      Изтриване
    5. Аз пък не схванах, откъде си разбрахте, че българин е тракийско племенно наименование и българите са траки, след като няма никакво такова сведение, нито по косвени улики може да де стигне до здраво заключение в тази насока?

      Изтриване
    6. Хубава работа. Има направен клип, един от много предполагам, не знам тук мога ли да го публикувам. Хората от години се опитват да го обяснят на света, а българите не знаят. Кажете, как да ни повярват. Отдолу вижте и коментарите.

      https://youtu.be/UscSukfeRSk

      Изтриване
    7. До Анонимен 11 април 2023 г. в 17:55 ч.

      Лошото е, че учените знаят истината, но си пазят хляба, а народа кучета го яли.

      Изтриване
    8. До Анонимен11 април 2023 г. в 17:55 ч
      Какви са останалите 51%, които нямат "тракийски корени"? Сигурен съм, че дори г-н Серафимов ще опровергае някои от "доказателствата", а аз всички,
      но не намирам позитивни думи...

      Изтриване
    9. Тези учени не разбраха ли, че сме станали за смях, да те е срам, че си българин, отваряйки Уикипедия и други интернет източници. А реалността е, че други трябва да се срамуват, а ние да сме горди. Това касае паметта на дедите ни. Ще се обърнат в гроба, умирали за България, а ние ги принизяваме със земята. Колко днк резултати трябват?

      Изтриване
    10. До Анонимен 11 април 2023 г. в 20:15 ч.

      Резултатите на швейцарската лаборатория не са досноверни.

      Препоръчвам Ви това Къде са живели прадедите на днешните българи преди 2000 години
      https://www.otizvora.com/2018/10/10253/kade-sa-zhiveli-pradedite-na-dneshnite-b/

      Изтриване
    11. До Анонимен 11 април 2023 г. в 21:08 ч.

      И планини от доказателства да се появят, казионните учени си пазят хляба и престижа. Те ще се борят до последно срещу истината.

      Изтриване
    12. До: Анонимен11 април 2023 г. в 15:48 ч.

      Аз пък не мога да схвана, ти защо толкова много тролиш? Името трак го свързват с Арис и то гръците. Земята, на която се е родил е Ария, явно кръстена на него. На юг земята се казва Аркас (Аркадия) по името на Аркас, явно дадено от Арис. Арите по-късно се самонаричат блъг-ари (благи ари). Колко пъти да ти обясняват, че името О'Трак е езоним - ексо онома (данайско), явна машинация от отрок - момче слугинче (дете). Имаме също и челяд!

      Арес не е Арес, а Арис, от дорийски Ара. Ара на гръцки няма никакво значение, освен аристо - превъзходно. Нищо общо с Ария и Аркас (Аркадия).

      Как да се наричат арите - траки, като те са ари, а по-късно се самонаричат благ ари?

      Изтриване
  10. "Реално съюзът от 680 г. е от две големи групи северни траки, твърдо решили да прогонят римляните [византийците] от земите си и така да освободят потиснатите си братя." Безпочвено твърдение, Чиста приумица, Художествена измислица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 10 април 2023 г. в 21:03 ч.

      И как доказахте, че е измислица, като сам казвате, че е измислица и вашето мнение трябва да се приеме от всички ? :)

      Изтриване
    2. Мизите-българи от 4-и век са федерати, имат римско гражданство, но не плащат данък на империята, самоуправни са. Така са от времето на Константин Велики, мизиец от Ниш. На север от Дунав живеят техни братя-гети, даки, хуни, не подвластни на никого, нито политически, нито религиозно. На юг живеят траки и македони, политически подчинени на империята, но духовно самоуправни. Тях империята иска да сложи и под религиозен ярем. Гети хуни и пр. наречени в по-късен етап славяни идват на помощ на българите, които се опитват да спасят македонците. Това е най-накратко картината от 680 година.
      Привет.
      Бриг

      Изтриване
    3. До Анонимен21 април 2023 г. в 10:38 ч.

      Да, едни мизи са били съюзници на Константин Велики, други са живели на север от Дунава, а императорът им построява мост над реката ;)

      Изтриване
  11. "Проблемът е, че при нас няма значителни следи от типичните за средноазиатските народи генетични маркери..." - няма следи, защото по това време тези земи все още са били населени от европеиди, иначе в Европа след преселението щеше да има само тюрки и монголи, които са заели освободените територи и пораждат това многогодишно обуркване и неразбиране на проблема хора-земя-култура-политика!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен10 април 2023 г. в 21:09 ч.
      Цяла Анатолия е била населена с европеиди преди идването на тюрките, но днес при голяма част от населението на Турция все още си има типичните за средноазиатските народи маркери.

      Изтриване
  12. Само един въпрос. Вероятно смешен. Но думата Barbarians, Barbari дали не е използвана за Балгари. А не в днешния и смисъл. Много често ми е минавало през ум, но сега сериозно се замислих. Варвари да наричат други хора варвари е странно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 април 2023 г. в 13:18 ч.
      Първоначалното значение на думата варвари и само: хора говорещи неразбираем език, чужденци. В последствие, благодарение на расизма на старите гърци, думата варвари вече придобива и негативен оттенък.

      И да знаете - няма смешни въпроси.
      През втората половина на ХХ в. Джон Чадуик и Майкъл Вентрис разшифроват Линеар Б. Ако знаете през какъв път са минали, какво са си мислили те, какво е излязло и каква всъщност е истината, свят ще Ви се завие.

      Изтриване
    2. Да, така е официално, но нещо все ме гложди... Малко ми е странно това съвпадение. За българи да казват варвари. Как пък не беше друга дума. Ще умувам аз, може нещо да излезе😃

      Изтриване
  13. Не само Анатолия, но и Степите мисля,преди тюрките. Иранците са народ смесица от европоеиди и местното население. Арийското нашествие на европеиди от Ямна културата към Иран и Индия. Тоест близката ни връзка с Иранците идва от този микс, че те имат европеидни гени, а не че сме Иранци или сме тръгнали изначално от Близкия Изток. Защо се слага каруцата пред коня. Може само да се спекулира за етногенезиса на траките и като цяло етногенезиса на европеидите и техните разновидности.
    Кой от къде е тръгнал може и да се установи по следите, които е оставил и тяхната концентрация/център. А и развитието на тези народи религиозно, културно и прочие. Държава от тюрки не може да е първата християнска държава. Може на теория, но не и първата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 април 2023 г. в 13:51 ч.

      Самото име иранци не е особено подходящо за персите, но какво да се прави - поради едни събития от ХХ в. името арийци е променено и дадено на хора, които не са потомци на арийците, а само са владени от тях.

      Изтриване
    2. Много, много вярно. Пример как политиката диктува историческата " истина" . Направено е да се угоди на Хитлер. По тази логика е изкривен света и историята, заради налудничави идеи и хора.

      Изтриване
  14. Господин Спароток, какво смятате за произхода на власите по Дунав? Имам дядо от там и ми е интересно откъде идват те и каква е историята им.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 април 2023 г. в 22:43 ч.

      Повечето от власите са потомци на северните траки даките. Те са говорили същият език както мизите, от които идва името българи. Според мой приятел власи означава пастири и идва от *валухъ - пастир на волове. Действително земите на север от Дунава са по-подходящи за скотовъдство отколкото за земеделие, а даките са имали огромни стада.

      Поне до 12 в. в Дакия се говори особено наречие на българския, защото както споменах даките говорят езика, който е говорен и от мизите. След 12 в., поради инфилтрацията на чужди елементи във Влашко езикът започва да се променя, като през 18 - 19 век това вече е интензивен процес. Той бива засилен от фалшифицираната история на балканските народи. Бива създадено разделение между братя, сее се и омраза. Това довежда до печалните събития от началото на 20 в.

      Изтриване
  15. От Етиопия ли идват гърците - https://andorey.blog.bg/history/2021/02/05/ot-etiopiia-li-idvat-gyrcite.1747944
    Автор - аз.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Андрей К.12 април 2023 г. в 1:54 ч.

      Добре дошъл!
      Съгласен съм с почти всичко в есето ти. За значението сели - заселени също, но според мен то първоначално има не пейоративно, а положително значение. Да останат на едно място могат само земеделците, дори при тях това е задължително, защото земята трябва да се обработва всяка година. А за това, че пеласгите умеят да направят дори бедната почва плодородна знаем от Херодот.

      Изтриване
  16. Да спомена и аз, че като г-н Серафимов, когато бях дете много обичах да чета една книга наречена "Гръцка митология".Имах привилегията да израстна с родители, които купуваха страшно много книги и бяха ерудирани хора.
    Благодарение на тях, още като дете, съм изчела какво ли не. Никога в най-смелите си фантазии не съм ги свързвала с България. А то какво било....
    По повод клиповете за скитите в ютуб. И за тях не бях чувала, камо ли да ги свържа с България. Хора от цял свят се надпреварват, то е направо бойно поле, да твърдят, че са скитите. Един единствен народ е споменат директно, че има скитска днк и това са bulgars. Споменават иначе разни групи само, но не и народи. Бях в истински шок. Защо нашите деца не знаят този факт??? Защо не знаят, че техните предци са цивилизовали света!!!!????
    Благодарение на този блог ги оборих накрая, даже преди днк информацията. Никой не ми противоречи повече.Даже индийците свързват Томирис с арийското нашествие, Буда. Да, признаха си накрая.
    Защо синът ми, който е полу - скандинавец се гордее повече с диваците викинги и ме гледа с недоверие, когато му говоря за скитите. Ей за това, заради всички долни лъжи в българската история!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 12 април 2023 г. в 11:18 ч.

      Да, лъжите в историята ни, активно поддържани от няколко поколения учени са нанесли ужасни поражения не само у нас, но реално в цял свят.

      Колкото до скандинавците - без траките и скитите нямаше да има поява на викингското общество.
      Scandinavia and the Huns: An Interdisciplinary Approach to the Migration Era.
      https://www.researchgate.net/publication/248980566_Scandinavia_and_the_Huns_An_Interdisciplinary_Approach_to_the_Migration_Era

      Въпросните хуни са реално скитите, съседи и роднини на траките.

      Изтриване
    2. Много добър материал - поздравления. Бих напомнил на кратко, че елинска държава не е регистрирано да е съществувала /отделни градове не правят държава/, което показва липсата на основа за възникването на такава. Тоест т.н. елини не са носили или разполагали с културноцивилизационен модел представляващ основа за възникване на държавност и държава и не по-маловажно - нееднородността на населението, което би създало такава формация /тоест мераклиите елини не са били мнозинство/ в района където би могло да се появи такава държава.Колкото до отделни названия на местности, селища и т.н. - и днес на около двадесетина км от Атина съществува селище с название Варибоби /непреведимо за гърците/. Аз съм tres1, на не знам защо ситемата ме въртя доста и на финал се нналожи да коментирам като анонимен. С най-добри пожелания Павле!

      Изтриване
    3. Да, именно! В Дания и Швеция има цели области населени от траки чрез гетите. В техен академичен доклад, който ми попадна случайно пише: цивилизацията е привнесена отвън, вероятно Южна Европа и няма местен произход. Упорито мълчат от кого. Дали не знаят?
      Понеже тези факти са срамни за чужденеца, той прави всичко възможно да ги потули, премълчи, заличи и забрави. Обяснимо е. Даже много. Но ние защо дремем. Докато ние не го обявим ОФИЦИАЛНО, така ще бъде. Чужденеца цъква в интернет и чете лъжи и откъде да знае, ако не ние, нашите учени, политици и хора с влияние, не сложат край на лъжите!
      Не се чудете толкова, вие всички учени, а действайте!

      Изтриване
    4. До tres1, Анонимен 12 април 2023 г. в 12:29 ч.

      Забележката е точна - Елада никога не е обединена под една власт, както например правят одрисите, а и фригите. За да се създаде илюзия за величие градовете са обявени за държви. Предлагам да обявим у нас всяко тракийско селище за отделна държава и да започнем с Провадия ;)

      Изтриване
  17. Здравей,
    Попаднах на последните 5мин.на това предаване и реших да го видя цялото в ютуб...
    https://youtu.be/pi6PdHZKMOU
    Ето описанието:
    "Траки няма, никога не е имало и няма да има; Защо се скрива свещената българска история; Какво показват изследванията на език (защото той е един) и култури; Няма бог на българите Тангра, Каменна епоха -епохата на прабългарите и заселването им по всички континенти много преди Колумб, културата Кара-Кол и много още с Алия Ошо..."
    Моля за коментар.
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива като тази госпожа и подобни не подлежат на коментар, а на лечение. Случайно гледах някакъв Иван Тренев 2 минути, след което не издържах. Никога повече няма да си го причиня. Чудя се, не съществува ли вече елементарна поне цензура и контрол кой да бъде допускан в ефир? Или това е нова и съзнателна гавра с българския народ?

      Изтриване
    2. До Анонимен12 април 2023 г. в 21:21 ч.

      Съгласен съм с Вас, г-жа Ошо не подлежи на коментар...кошмарна работа...

      Изтриване
  18. Използвам момента да поканя всички, включително и Павел, да направим един качествен и широко разгърнат исторически сайт, където да публикуваме всичко свързано с нашата истинска древна история.
    Организацията е от мен, материали имаме много, но винаги има нужда от още такива и от хора, които да сътрудничат. За връзка с мен - andikiryakov@hotmail.com

    Поздрави на всички -

    Андрей Киряков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна идея! Дерзайте, сигурно ще се намерят и сътрудници.

      Изтриване
    2. До Андрей К.12 април 2023 г. в 16:26 ч.

      Идеята за такава страница е добра, но трябва да се търси място за хостинг извън България :)

      Изтриване
  19. Здравейте, Павел!

    Благодаря за поредната добре написана и солидно аргументирана статия по въпроса за нашите корени като народ. Чета Ви от самото начало, притежавам и книгите Ви и Ви поздравявам за усилията, които полагате за изясняване и полупяризиране на истината за най-старата ни история вече толкова години!
    Бих искал да доразвия въпроса за близостта между нас и населението на северна и средна Италия на генетично ниво, като обърна внимание върху нещо, което ми направи впечатление още преди няколко години, когато се бях заел да уча италиански език. Не съм филолог, по образование съм историк, но забелязах, че доста от думите, които учех уж като нови и непознати за мен, всъщност ми навяват асоциации с българските им еквиваленти, а някои са на практика същите, само леко изменени в някои гласни. По-долу посочвам само някои примери, които съм забелязал:
    sei - си
    lei - нея (ней)
    me - мен
    te - теб
    che - че
    con - със (към)
    sento - усещам (сещам, сетиво)
    bella - хубава (бяла)
    vero - истински (верен)
    mare - море
    luna - луна
    gusto - вкус
    bianco - бяло
    nero - черно
    azzurro - небесно синьо (лазурно)

    Струва ми се, че въпросът за близостта на съвременния български и италиански език е една доста интересна и вероятно недостатъчно проучена тема, която определено заслужава внимание и, според мен, има сериозен потенциал в себе си. Интересно ми е какво Ви е мнението по този въпрос и дали споделяте тези мои наблюдения. Ако вече сте писал нещо по темата, което съм пропуснал, ще съм благодарен да ме насочите към него.

    Благодаря предварително и Ви пожелавам светли Великденски празници!



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моя милост е конкретно доказателство за "италианската" връзка. След няколко ДНК теста в МyHeritage на близки и роднини , аз ,майка ми и брат ми се оказахме генетично сързани с древна аристократична фамилия там.Просто няма как да споделя,защото едно е да имаш "синя" кръв като някои графове ( 33-то поколение такива ) и графини, но не достатъчно .Прябва да си признат и ти за такъв :-) И най-странното е ,че от наша страна имаме селски корени ,за съжаление с данни само до пра родител ,но не винаги е било така :-)

      Изтриване
    2. До Анонимен 19 април 2023 г. в 21:15 ч.

      Всички хора имат селки корени, едни от преди 5-6 поколения, други от повече, но никой род не се е появил с царска корона. Омир описва Одисей като цар, но царската съпруга преде и меси хляб :)

      Аз правих също тест в МyHeritage, моите роднини са от Северна Гърция, Македония, Румъния, Хърватско и Босна. Това показва ясно, че роднините ми от Гърция просто няма как да са гърци.

      Изтриване
    3. До С. Димов14 април 2023 г. в 23:10 ч.

      Аз лично смятам, че общите неща между нашата реч и тази на жителите на Апенините започват още с оформянето на латинския език. Все пак една от най-популярните легенди за основаването на Рим е тази, в която се твърди, че пеласгите са създатели на селището.

      Изтриване
  20. https://www.nytimes.com/1977/06/26/archives/thracian-clues-to-our-barbarian-heritage-thracian-clues.html

    Търсейки произхода на думата варвари и нейната връзка с българи, ми попадна много интересна статия от архивите на New York Times. Как вярвайки на гърците, че сме били варвари, целият свят е бил заблуден. Тази статия е уникална, защото потвърждава, още веднъж, че скитите са тракийци и че наличието на идентични артефакти по цял свят се дължи на тяхното културно влияние, а не както са били мислили досега. Тоест пак стигаме до извода, че сме автохонни и че ние сме цивилизовали иранци, тюрки, азиатци, а не те нас.
    Според мен, трябва българите масово да протестират за бруталната заблуда, в която живеят относно измисления им произход, ограбвайки идентитета им и лишавайки ги от наследството им на най-древна нация.
    Затова под коментарите за тракийците в интернет, в момента, в който кажеш нещо, излиза някой и се гаври, казвайки, българите изобщо нямате нищо общо с тази развита цивилизация, дошли сте тук като нашественици в 6 век! И вдигам кръвно! Нашите учени и също граждани на България не осъзнават ли, че това не е в наш национален интерес, че така подаряваме културата си доброволно. Тракийците били келти, били нордисти, били германи, да, всичко друго, но не и българи! Още малко и махайте се от тук.. Линеар А и Б са разчетени с българската глаголица, какво още трябва. Даже ми попадна видео за готската "германска" писменост и някакъв пише, да, намирал някои сходни думи, така било, нищо, че е на кирилица! Ужас.. Хората си го измислят и докарват, ние го укриваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Анонимен17 април 2023 г. в 10:01 ч.

      Всъщност нещата съвсем на са толкова непознати или неосъзнати навън, колкото у нас. Преди повече от година или две някой беше разказал в свой коментар тук интересна случка. Детето му, което учело в Германия, изказало мнение в час по история, че Орфей не е грък, а тракиец, който е свързан пвече с българите отколкото с гърците. Учителя се сгласил и потвърдил, че това е вярно, но причината официалното становище да е такова е, че българските историци отричат подобна теза.
      Ето и още един материал потвърждаващ, че в САЩ са съвсем наясно за какво иде реч. Публикуван е във вестник известен с малко хумористичната си насоченост, но много често публикуват истински събития разказани в хумористичен стил.
      https://www.theonion.com/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks-1819571808

      Изтриване
    2. Определено е така, убеждавам се все повече. Каквото човек сам си направи човек, цяло село не може.
      И пак стигаме до мотивите това да е така. А те са явно доста и стари, колкото света!

      Изтриване
  21. Ето още по темата:
    https://armymedia.bg/2023/03/22/%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B8/?fbclid=IwAR3shskdNJmbqH8p4QQWoM0ATpRrZKHT3jOQfpJogNmDIP7iPsh8s0yKUkU

    ОтговорИзтриване
  22. Дори и да не бъркаме дълбоко в миналото, само от събитията през 20-ти век можем спокойно да кажем ,че северните гърци(днес) имат близост до нас. Не заради друго но поради насилствената смяна на идентичност на етническите българи, които по всички документи на западни изследователи етнолози от онова време са били мнозинството в този регион.

    Друг е момента обаче кога става точно "почерняването" на гърците. Дали от древността, античността, по време на римската империя или пък по време на османското робство.
    Много хора посочват древността и говорят за етиопския ген. Но ако не се лъжа имаше стар летописец който описва Етиопя като земя където има два вида хора, едните със светла кожа и цивилизовани, а другите с тъмна и наподобяващи животни. Мисля беше Флавий Йосиф но може да греша. До колкото съм чувал по темата тук там, въпросните цивилизовани постепенно са били асимилирани от нецивилизованите. Като Флавий Йосиф твори по римско време, тоест тогава все още са били отделни групи(много след идването на гърците).Някой предлагат че "почерняването" е станало по време на османското робство, но според мен просто ги няма факторите за да става това. Според мен работата е станала по времето когато Рим е владеел гърците. Престижа на гърците по време на империята и после в източната империя само по себе си е добра предпоставка един полу грък да настоява да бъде смятан за пълнокръвен такъв. А и от там вектора за асимилацията на всякакви роби и индивиди от Ориента и Африка.

    Но не разбирам от къде на къде генетиците решават че сме близки до гърците. Не отдавна гледах графика с генетичната близост на европейските народи като точки на двуизмерна графика. Близостта на българи с гърци е почти същата като със турците и руснаците, сиреч българите са доста отдалечен народ от тях. От друга страна Българи, Македонци, Румънци бяха най-близо. Сгърбите бяха по средата между българи и австрийци, а самите австрийци мисля бяха по-близко до българите от колкото българите до гърците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дори и днес, болшинството атиняни от аТина наричат всички от Ламия до Солун - българи! Те сами си признават какви са. Всички коментари са излишни пред този самопризнаващ се гръцки - факт. 😊

      Изтриване
  23. Statue of Olympian goddess Hestia found in Turkey (Greek Asia Minor) xaxaxaxaxaxaxaxaxa

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо четох наскоро, че идентични статуи на Бендида (Артемида) някакъв чужденец открил на различни места по света. Ами как няма😉😁
      За не знам кой път се убеждавам, че логиката на Павел Серафимов и фактите, които предоставя никога досега не са ме подвели. Браво и благодаря! Дано този безценен труд бъде признат и възнаграден!

      Изтриване
    2. До Анонимен20 април 2023 г. в 19:59 ч.
      Храмове на Бендида е имало както у нас, така също и в Елада, Египет...

      Изтриване
  24. Здравей,
    Видя ми се интересна тази статия (Archaeologists have uncovered the first human representations of the people of mythical Tartessos):
    https://arkeonews.net/archaeologists-have-uncovered-the-first-human-representations-of-the-people-of-mythical-tartessos/
    "In the southwest of Spain’s Iberian Peninsula, the Tartessos culture first appeared in the Late Bronze Age. The culture is distinguished by a blend of local Paleo-Hispanic and Phoenician traits, as well as the use of a now-extinct language known as Tartessian. The Tartessos people were skilled in metallurgy and metal working, creating ornate objects and decorative items.
    ...
    What is unknown is where the Tartessians came from, whether they were an indigenous tribe with Eastern influences or a Phoenician colony that settled beyond the Pillars of Hercules (the Strait of Gibraltar).
    ...
    The stone busts’ facial depiction, as well as the inclusion of jewelry (hoop earrings) and their specific hairstyles, resemble ancient sculptures from the Middle East and Asia. ..."
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  25. До Милко Костов.....попитайте някой грък какво означава на гръцки името на тяхната столица ТАТИНА БАЛАДА, оп.....обърках се - Атина Палада. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Каква ТА-ТИНА? Чел ли си за аТина - Нейт, сиреч Танит небесната, съпруга на Баал (Бел) (БаалКАНЬ - БаалКОНЬ)? А за Тин (Тинос) - Дин? А за Тини-те, виТИНИ, предвождали мариандините, деца на Гомер (Кимерий)? Какви са тези таТИНИ?

      В Атина съм живял 15 години и я познавам като 5-те си пръста! 😂

      Изтриване
    2. Ето откъде иде името Палеш-тини (от Тина палада - палещ ден - светлина) замаскирано с представка А, като аМАЗ-онки - маза - мизи - мѫжа - мажествени - мъжествени. Пелесите (пеласги) носят и името аркас (арка-ди). Все славѧнски имена (блъгАРЬ'ски - цѣС-АРЬ - кеС-ар - цеЗар - съкратено на Ц'РЬ, Ц'АР, заради езическото С-лънце). Ето защо имаме и ПАЛИ'ЦА - жезъл, тоЯга (Яга - Ага - Аган - Агни - Огън - Ѫгль ОНгль - вЪгль - въгл-ен - овъгл-ен). Ето защо има и ѪглЪ - ОНглъ - ОНгъл - ъгъл (Δ), свързана с глаголическата бука С (ОΔ), или руническа СЪ (ОΔ - СЪлньце върху пирамида - триЪгълник). Варъ-варъ - варвар е зной - зной, горещина - горещина.

      И аз така бях се заблудил, че Атина е тАтина, но истината е, че е Тина - Дина - Ден (Танит - Тин - Дин - Нейт). И ето защо аТина е Палада, Пар-тена (партеОН на слънчевите богове). Никаква разлика между пар-тена и пала-тина. Замаскирвали са данайците, но неуспешно! 😉

      Изтриване
  26. Нови анализи и детайли около познати артефакти, открити на територията на България, публикувани само преди 4 дни. Фактите все по ясно говорят и фалшификациите все повече биват разобличени.
    https://www.standartnews.com/chudesata_na_balgariya/taynstvenata-chiniya-na-noy-namigvane-km-prvata-tsivilizatsiya-na-poznanieto-522010.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 април 2023 г. в 12:01 ч.

      Не си губя времето с тази медия...

      Изтриване
  27. Коментар от грък във форум относно Минойската цивилизация: "Не се задълбавайте толкова в историята,има други неща за правене"
    Че явно добре знаят как стоят нещата. " Разровиш ли го, ще мирише.. "

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 април 2023 г. в 13:10 ч.
      Ако истината излезе то гърците губят престижа си, а с това и доходите си. Борбата е за хляба, за оцеляването.

      Изтриване
  28. Да, така е, да ги съжали човек....

    ОтговорИзтриване
  29. До Милко Колев. Най древното наименование за баща в нашата реч е АТА. А наставката ИНА се среща до днес в нашата лексика - сестрИНА, майчИНА,бащИНА, татИНА. Друго........АТА - ТАТА - ТАТКО. ........АТА - АТЕЦ- ОТЕЦ. С две думи........Щерката на Зевс.......Татина Балада - Атина Палада. Айде със здраве и да четеш повече

    ОтговорИзтриване
  30. до Милко Костов.......Пуснал си се по една пързалка, минаваща през лабиринт от АЛАБАЛИЗМИ, която ще те отведе до кривата круша.Или другият вариант е да тролиш некви пълни безмислици дето не хващат дикиш пред БУДНИТЕ БЪЛГАРИ. Да е жив и здрав нашият Будител и учител Павел Серафимов. Че сме от един град на всичкото отгоре -градът на Светлината - Пол Дин. Да живее Болгария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Между-другото Тин - Дин (Ден) е сродно на О'Тец.

      Май само аз троля за БЛЪГарите, име изписвано до 17-и век. Срам ли ви от него, будните? И имам честта да не се крия като АНОНИМЕН!

      Няма такова име БОЛГАРИЯ. 😉

      Изтриване
  31. В момента гърците се гърчат в истерия, защото американците са направили филм, в който Клеопатра е черна. Гъркиня била, то хубаво гъркиня, ама от там насетне. Добре, че ми се отвориха очите за произхода им, не подозирах, че "люлката" на европейската цивилизация е с африкански корени. Кармата ги застига. Светът знае и за тях кои са, не само за нас. Само българите не знаят. Шокиращото е, че те са най- големите расисти.

    ОтговорИзтриване
  32. Бях в Казан 74 -та година. Там има два града.
    Единият е стария град . Изграден е с вътрешни дворове. Като крепост . В стария град имаше театър построен от немски пленници . Разкошен " с позлатени" орнаменти . С орган . Имаше концерт с изпълнение на орган .В ресторанта имаше само солянка .Някаква супа в която плуваше само сланина . От пазара купувахме лук и чушки , печахме чушки и рязахме суров лук , и подправяхме за да можем да хапнем . По късно намерихме ресторант Намерихме един "татарски"ресторант Бяхме за 3 месеца в хотел на гарата .Абсолютна мизерия. Гледката ни беше стълбове , жици за електричките . Макар построен в стил соц и новопостроен , Запознахме се с две професорки в Казанския университет по физика и математика .Там е учил Ленин, ходихме до Какушкино, дето е роден Ленин. . . Баща им пенсиониран професор по математика . .Ходили в Америка на обмяна на опит. Каниха ни на гости и ходили със самолет до Москва за да ни купят българско грозде и , българско вино , и други български храни . . Имаше англичани които им строяха газопроводите. Имаше и нов град може би доколкото си спомням на 1 час с електричката . Соц. град . .Новият град беше затворен за посещения от чужденци. Когато пътувахме за новия град с електричката имах чувството че съм в България . .
    Градът е разположен в хълмиста местност . Хората бяха два вида . Едните по черномръзкави , като нас , но не с дръпнати очи .По скоро дошли от юг , някои с леко гърбави носове. Имаше грузинци. . Другите са си московци русоляви.. Намерихме един "татарски" ресторант . В него готвеха телешко месо.Та там можехме да хапнем нещо . Правеха кюфтета. Почти не напускахме хотела .
    Сега като гледам какъв град са построили . Няма нищо общо с преди. Не си спомням тогава да сме виждали хора с дръпнати очи. Може по късно да са дошли . Старият Казан всъщност го бяха отворили само от 1-2 години .преди да идем .
    .
    .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо общо няма това, което сте видял и чул, нито с българите, нито с нашата българска история и култура!

      Изтриване
  33. Хубава статия. Коментирането на съдържанието трябва да е обосновано и ясно защото повечето коментари са ненужни. Дразнещо и обидно е да се четат дрънканици.

    ОтговорИзтриване