12.06.2013 г.

ДВАДЕСЕТ ПРИЗНАКА, ЧЕ СТЕ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ


От доста време наблюдавам едно неприятно явление. Става дума за това, че по различни форуми, а дори и във вестниците народът ни бива оплюван и унижаван. Най-нагло се внушава, че българите са лоши, завистливи, прости, корумпирани, мързеливи. Някои човечета даже най-нагло пуснаха списъци “типичните качества на българина”…

Не е грешно, ако човек има смелост да признае отрицателните си черти. От друга страна е непочтено на цял народ да се приписват неща, които са характерни само за малка група индивиди. Завистта не се среща само у нас, нито пък корупцията. Лоши хора има във всяка държава, същото важи за простаците и мързеливците.

Пътувал съм из Европа, а също в Азия, Африка, имам база за сравненние. Не бих определил никой друг народ като по-добър от българския. Не ми е направило впечатление други хора да са по-работливи, по-дружелюбни, по-честни. Българите притежават качества, за които други могат само да си мечтаят. Лесно е да се правиш на благодеятел когато си богат и имаш всичко. Колко обаче са тези, които могат да  поделят последното си парче хляб? Ние го можем това, можем и много други неща.

За ограбени, унижавани и онеправдани хора е направо смайващо, че сме запазили човечността си.Тази човечност аз я срещам всеки ден. Удивявам се отново и отново от добротата на повечето от нас. Смаян съм от силата на учители, лекари, полицаи и др. опитващи се да запазят държавата ни от разпадане. Да, има и други разбира се, има корумпирани, мързеливи, срещат се даже и зли индивиди. Това обаче е едно малцинство, което в никакъв случай не е представително за целия български народ.

Хората от моето обкръжение са честни и добри, те изкарват прехраната си с труд, а не със спекулации. Приятелите ми са горди с българският си произход, пазят речта си чиста, знаят кои са най-важните личности от нашата история. Тези, с които общувам са позитивни, не мълчат когато видят несправедливост и винаги са готови да помогнат на слаби и болни сънародници с каквото могат…

Ето и моето виждане за това кои са типичните качества на истинските българи:


1.Гордеете се с миналото на народа ни и се опитвате да следвате примера на светлите личности от българската история.

2.Обичате вярата си, но храните уважение към религията на другите хора.

3.Интересувате се от значението на чуждите думи, но не ги ползвате безразборно и по този начин пазите българския език чист.

4.Уважавате по-възрастните от вас.

5.Пазите домът си, улицата и работното си място чисто.

6.В случай, че се скарате с някого от семейството и приятелите си, търсите възможност да се сдобрите колкото се може по-скоро.

7.Не завиждате на никого, развате се на успеха на другите и ги сочите за пример.

8. Държите се прилично когато сте с други хора и когато сте сами.

10. Не ламтите за чуждото, но своето пазите ревностно.

11. Харесва ви чуждата музика и изкуство, но поставяте българската музика и изкуство над тях.

12. Изкарвате парите си с честен труд.

13. Не се страхувате да кажете личното си мнение.

14. Не търпите несправедливостта.

15. Когато сте в чужбина се държите като посланици на българския народ – показвате най-доброто от себе си и разказвате на чужденците за своята Родина.

16. Имате достатъчно вътрешна сила, за да страните от пороците.

17. Когато ви помолят за помощ, правите всичко, което е по силите ви.

18. Трудностите не ви плашат, а по-скоро карат да увеличите усилията си.

19. Не си губите времето да гледате сериали по телевизията, предпочитате събирането с приятели, роднини и познати.

20. Поддържате физическата си форма, грижите се и за духовния си свят чрез ходене на църква, или по друг начин.


Това са типичните качества на българите според мен. Не става дума да идеална ситуация, има достатъчно хора, за които са характерни всички посочени тук признаци на българщина. Аз общувам с тези хора всекидневно. Благодарен съм на Господа, че ме е събрал с Човеци като тях! Подобно щастие желая на всеки сънародник!

Ние не се раждаме съвършени, нито пък умираме достигнали до съвършенството. Важното е обаче да останем на правия път. Важното е да не позволяваме на стремежа си към добро да загива. Дори и да падне човек, дори и да се отклони временно, това не е причина за униние и отчаяние. Хубавите неща стават бавно, просто така е устроен света. Колкото по-скоро започнем със своето лично осъвършенстване, толкова по-скоро ще видим и обществото си променено.


40 коментара:

  1. Много ми харесват тези качества на българите...обаче аз не спазвам само последните две...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки трябва да намери своя път към българщината.

      Изтриване
    2. I az sym syshtata kato teb Albena, pone dokolkoto se poznavam, no se iadosvam, che si zagubih kirilicata na laptopa i ne moga da si ia nameria, za da si ia instaliram otnovo, a pisha s niakava si bezumna azbuka:)

      Изтриване
    3. Клавиатурата на лаптопа може да се настрои и на кирилица. Ако не ти се занимама, можеш да ползваш тази страница, на нея се кирилизира текст много лесно.

      http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

      Изтриване
    4. Не сте само вие,аз също май не спазвам точно тия две правила!

      Изтриване
  2. Ти, човече си или слепец, или най големият глупец. В коя държава живееш, в коя планета, къде по света не ни смятата за мургави, мустакати братя, къде по света не ни смятат за крадци, къде в очите на нормалният европеец Българина е това което описваш. ДА такива трябва да бъдем, такива ни се иска да бъдем, но масата не е такава. Хората за които говориш са едва 3-4% от хората. На 5 то място в Европа сме по изпит алкохол на глава от населението , в топ 10 на държавите с най много пушачи на глава от населениет, в едни от последните места по знания на учениците. Започнете да живеете в тази държава , а не в мечтите си .... омраза, ненавист, не знание, СТРАХ, безверие, унилост, и ТЪПОТИЯ се разнася в тази страна, и за жалост вече "ордата" , " масата" са така , малко останах знаещите и желаещите... поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти към коя част от българите се причисляваш?
      Изобщо българин ли си?

      Изтриване
    2. Г-н Делов, промяната става бавно, но се случва - хората постепенно се осъзнават... еволюцията си работи освен всичко. Ако не сте го забелязали - сменете си обкръжението. Моите приятели нямат нищо общо с дистопията, която описвате.

      Изтриване
    3. Малеее, синко, свали тези черни очила. Кой така ти отрови душата? Ами и ние ходим по вънка. Мен лично навсякъде в чужбина ме уважават. Работил съм с германци, французи, руснаци, испанци, турци. Единственото, което съм получавал от тях, е било УВАЖЕНИЕ! Ако си знаещ, можещ и се държиш достойно, всички ще имат респект от теб. Ако си мишок и сам себе си не цениш, то тогава какво очакваш да бъде отношението към теб?
      И хайде да започнем от себе си-не нагрубяваш никого, спираш и даваш предимство на пешеходците, любезен си и помагаш и т.н и т.н.
      И да спрем вече да наричаме майка България "тази страна"!
      Поздрави от Боримечков!

      Изтриване
    4. Аз също срещам уважение в чужбина, ценен съм и ме канят редовно в различни държави.

      Не това е темата обаче, Вие сте пропуснали най-важното, а именно - тенденциодното чернене на името на българите от различни медии.

      Бихте ли обяснили с какво сме по-лоши от другите народи, за да имат право оперделени медии да ни изкарват корумпирани, крадливи и др.

      Дайте пример за народ, който е по-толерантен от нашия, който не познава корупция, мързеливи и завистливи хора.

      Изтриване
    5. Аз и сега работа предимно с чужденци,смея да кажа че уважението е на 100процента,а за мургавите братя всички знаят,просто на някои им отърва да ни ги приписват!

      Изтриване
  3. Разпространявайте Българския календар!
    http://balkan1.blog.bg/technology/2010/01/18/bylgarskiiat-kalendar.474831

    ОтговорИзтриване

  4. БЪЛГАРИТЕ И СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

    Фархат Габдул–Хамитович Нурутдинов
    ( превод от руски език Ради Панайотов )

    http://www.kamaraden.narod.ru/Farhat.htm

    ОтговорИзтриване
  5. Съгласен съм напълно, че нашата нация е уникална с комплекса си за малоценност и ниско самочувствие. На всичко отгоре и незаслужено! Няма друга нация, може би с изключение на немците, която така грозно да плюе по себе си.Освен всичко останало, това е престъпление към нашите деца и внуци.И естествено, набивайки им в главите комплекси от малки, те реагират-бягат от родината си, защото в тяхното съзнание тя е гадно място за живеене, с ниско самочувствие, поне в началото,контактуват с чужденци и т.н.Много съм мислил къде са корените на това? Единият от изводите ми е, че една от причините за ниското самочувствие на българите е книгата Бай Ганьо на А.Константинов. От млада възраст ни се внушава, че сме някаква по-особена порода, по долна ръка хора. А сме толкова талантлива и творческа нация, с такъв потенциал и наистина славно минало!
    Няма по-голямо престъпление от това, да внушаваш на детето си, на децата на българската нация, този отвратителен и незаслужен комплекс за малоценност.
    Но ще е нужна много работа за премахването му-от интелигенцията!?!?, от писатели, журналисти и ентусиасти, като Павел-Спароток.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В писанията на старите автори българите биват наричани горди хора...Това самочувствие е спомогнало България да има граница на три морета.

      Когато човек се самоунижава и презира, то за него няма бъдеще...

      Изтриване
  6. Г-н Георгиев, от 23 год. живея в чужбина и за съжаление мога само да потвърдя написаното от Г-н Делов който никъде не споменава че това са негови приятели, аз също предпочитам да нямам много зимане-даване със случайни българи.

    Г-н Серафимов много уважавам и ценя вашите изследвания в областта на историята и съм склонен да ви вярвам в повечето неща които пишете,но в този случай няма как да се съглася с вас.
    Апропо, на колко части делите българите и в какво се изразяват те?Питам за да знам към кои българи принадлежа аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не аз деля българите на две, или повече групи. Някои от нас сами правят това отказвайки се от старите добродетели и плюейки по името на народа си.

      Съветвам Ви да прочетете текста много внимателно, вижте за какво става дума.

      Изтриване
  7. Г-н Серафимов, в мисля предишмия брой(от м. май) на списание 8 излезе тази публикация, напълно потвърждаваща вашата теория. Изпращам ви я,може да не сте я видял.

    Ръката издава произхода
    От Нина Станева

    Линиите на ръката не служат само на гадателки, предсказващи бъдещето – убеждаваме се за пореден път. Учени от БАН изследват дланите на хора от различни селища в България и по този начин събират данни за произхода. Резултатите: около 2/3 от днешните българи са местни, вероятно преки наследници на траките, 1/4 - на пришълци от Средна Европа, а 10% идват от изток. ..........
    Боримечков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не сте изпратили линк към списанието...

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    3. Моля да премахнете мейла и телефона ми или целия коментар
      Матев

      Изтриване
  8. Много лошо правиш с тези статии. Българинът има лощо репутацията, защото сам си я е натворил. Празните приказки, че сме голяма работа. Отвори си Слово и прочети, че няма вече ни еврейн, ни грък, ни българин, ни турчин, а всички сме едно в Бог и обръщането на всички към Исус е най-важно. Лощо правиш, че сееш семе на раздор като учиш хората да се делят на народ, религия, и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Как точно сея раздор аноними господине, или госпожо?

      С това, че казвам - Обичате вярата си, но храните уважение към религията на другите хора...?

      Изтриване
    2. Коя вяра не казва да слушате сърцето, ама е неудобно да се акцентира върху тази малка, но важна препоръка. Мохамед и той го препоръчва и е достигнало до нас...

      Изтриване
  9. Не са лоши тези статии. Умният човек ще зачете първо своята народност, доколкото може своя генотип, ще се обърне пред себесе си и ще си каже: "Кой съм, защо съм и закъде съм" и вероятно ще му се отговори, че сам е заникъде, но е в цялото със своята уникалност...

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми хареса статията и всичко от Павел Спароток👍 надявам се хората да осъзнаят колко е важно да вярват в себе си, като индивиди, като народ и нация! Стига само нападки, унижения и гнусни коментари, държавата сме ние с поведението си, примера и самочувствие, което не трябва да ни принизява заради една шепа лоши и безлични хорица .Гордейте се че сте българи но и допринасяйте за това.Харесва ми коментара и на Бори мечката -с нищо не сме по-малко от останалите народи и стига с тези фалшиви и негативни статистики че все сме на последно място, няма такова нещо. Ще ви дам пример с Испания -една отпървата по корупция в Европа дори и кралското семейство, на опашката е по образование и над 30% от учениците зарязват обучението преди да са навършили 16 години.Проблем с алкохола при младежите ,пие се масово по улиците за да не плащат по дискотеки и скъпи заведения, всяка събота и неделя, ние в България нямаме такива навици и най бедния младеж като е решил да копунясва може да го направи поне цивилизовано, да не говорим за проблемите с цигарите/педи няколко години нормално е било да се пуши в болницата, супермаркет-култура/!!!! Да не подхващам темата за проституция и дрога-на първо място в Европа. ...от години.Така мога да изреждам и да вадя кирливите ризи на всички държави, мизерията им ,но не забравяйте никой не може да им наскверни високото съмочувствие, родолюбие и национална гордост .Ето това трябва да си припоми всеки ден от нас, че не ние сме на опашката въпреки лошите условия на живот и повече вяра в собствените ни възможности.Стига сме се гърчили като че сме втора ръка хора-Никой не е нито повече нито по-малко от теб!!!Това е моята любима фраза
    Позитивни поздрави за всички позитивни българи☝Благовеста-блага вест

    ОтговорИзтриване
  11. Хората са такива, каквито очакваш да ги видиш. Отговарят винаги по начина, по който се обръщаш към тях. Аз също срещам само достойни българи всеки ден. Значи това е преобладаващото мнозинство у нас - не позволявайте да ви убеждават какви "трябва" да виждате своите събратя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, лошото е, че доста от нас падат в капана на медиите...

      Изтриване
  12. Виждам, че читателите разпознаха себе си и средата си по два начина:

    1. Българите, гордеещи се със своя произход и подбиращи средата си и отношението си, начинът си на прехрана, стремящи се към достоен живот във всеки смисъл и аспект. Родолюбците.

    и

    2. Бай Ганьовците, живи и днес, мултиплицирани и сблъскващи се с този образ, докато му станат огледално идентични.

    Има различни хора и у нас, както е навсякъде. И въпросът е какъв си ТИ.

    Ако на някой не му харесва как го възприемат или не - да се промени, започвайки от себе си и от семейството си, от най-близкото си обкръжение. Другото е неадекватност и нежелание за полагане на каквито и да било усилия.

    Срещам всякакви хора. Най-невъзпитани и несъобразителни са майките с малки деца, като обобщение. Обясненията са много. Ако не променим ценностите, връщайки ги към типично българските такива, ако не възпитаваме правилно поколението, на което сме родители, ако позволим пропагандата, стигаща размери на промиване на съзнанието, да успее - ще берем и ядем плодовете на този пропуск.

    Ако възпитаваме децата си като българи, родолюбци и хора с правилна ценностна система, морал и цели, с богата духовност и култура, ще спасим България и българщината. От всеки от нас зависи!

    Павка, благодаря ти, че напомняш и светиш в мрака!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, често се опитвам да обясня на някои хора нещо важно, а именно, че злобата е отрова, която ни унищожава отвътре. Демонстрирането на злоба е и демонстриране на слабост. Силният човек осъзнава проблемите си, търси начин да се справи с тях и без да чака нечия помощ започва да се бори. Слабият се дави в безсилието си и се обръща към тъмната страна с надежда, че оттам може да дойде помощ. Такъв прецедент обаче няма, докоснеш ли се до злото, повикаш ли го като съюзник, то ще те погълне.

      Ти си го казала много добре - "Ако не променим ценностите, връщайки ги към типично българските такива, ако не възпитаваме правилно поколението, на което сме родители, ако позволим пропагандата, стигаща размери на промиване на съзнанието, да успее - ще берем и ядем плодовете на този пропуск."

      Аз се опасявам, че не се ли върнем към духовното, не вземем ли веднага мерки, последствията ще са по-сериозни от ядове...Просто ще изчезнем както са изчезнали аварите. Не ги е спасило това, че са били силни и войнствени. Няколко десетилетия разгулен и порочен живот са сложили край на тези, от които дори Византия се е страхувала. Урок, от който трябва да се поучим.

      Изтриване
  13. Павле, благодаря за философското есе ! Аз лично поставям човека и духовното над всичко останало; постоянно, чрез всекидневна креативна дейност се стремя към моето личностно осъвършенстване. Връзките с нашите предци за мен са свещени , а българската идентичност - непрокосновена ! Приятелски поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Важно е човек да се развива, важно е да разбира необходимостта от това.

      Изтриване
  14. Както всичко написано от Павел Серафимов и това е прекрасно.Това са истинските български добродетели!Малко сме ги позабравили,но нека си ги припомняме по-често и не позволяваме в сърцата ни да има злоба и завист.Нека вдигнем гордо глави и смело да заявим,че сме БЪЛГАРИ! Нека бъдем горди има за какво .Да се гордеем,както с древния си произход,така и с постиженията на много българи по света?Светът ни приема и ни цени,просто ние трябва да вдигнем самооценката си.Огледайте се наоколо и вижте колко стойностни хора има около вас,е има и от ганьовците,но стойностните са повече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стойностните хора наистина са повече. Нека не забравяме думите на Джоко Росич:

      - “ Когато някой ми каже: „Абе, няма вече добри хора“, това е толкова смешно, отвратително, нихилистично. Страната пука по шевовете от добри хора. Кофти е това, че ние се вглеждаме в утайката. Пишем за утайката, четем за утайката, правим филми за утайката. И ни се струва, че всичко е утайка, а то не е така“

      Изтриване
  15. Прекрасно написано и много вярно!Понякога ми се струва,че всяка държава има своя индивидуалност,като личностен характер един вид.И ако всички други нации около нас са горди и самоуверени(често без основание),ние сме смирени и затворени,вместо да покажем съкровищата,които крием у себе си.И имаме нужда от родолюбци,които да ни напомнят кои сме и колко сме способни.Това липсва много в днешни дни-честни и смели хора,патриоти,които да събудят българският дух.Духовният свят всеки може да усъвършенства по различен начин обаче-едва ли ходенето на църква е наистина така важно,при положение,че църквата отдавна не е духовна институция,която да води и обединява хората,по-скоро е доста комерсиална дори.Да имаш вяра в изконните християнски ценности-това е по-важното,а българите носят в себе си вярата от векове!Благодарности още веднъж за хубавата публикация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мая, родлюбци има достатъчно, но те не притежават средствата на корпоративните и де факто чужди медии. Въпреки това искрата на българщината се разпалва все повече и повече, а за българския дух спокойно можем да кажем, че е буден. Съборът на Рожен, а и други събития от неотдавна доказаха това убедително.

      Изтриване