6.01.2014 г.

НЕИЗВЕСТНИТЕ ТРАКИЙСКИ ЗЛАТНИ МАСКИ


До скоро се вярваше, че златните погребални маски са типични  предимно за микенските и за египетските царе. Когато обаче Георги Китов откри два уникални тракийски артефакта запечатали изображенията на човешки лица, мнението на западните учени за траките започна да се променя.

http://taxiburgas.eu/wp-content/uploads/2013/12/%D0%9C%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%A8%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B0.jpg

http://new.sliven.net/res/news/143470/new31.jpg

Намерените от нашият археолог маски не бяха първите регистрирани произведения на тракийското изкуство. Колекцията на Васил Божков също предоставя достойни за възхищение артефакти.
http://e-vestnik.bg/imgs/boj_izlojba11/izlojba2011bulfoto-6.jpg

Трябва да се добави и това, че на територията на Македония намерени прекрасни образци на изкуството на дедите ни. В земите обитавани от мигдони, синти, дардани, пеони и др. са властвали богати царе. Като дарове за отвъдното потомците и роднините на древните благородници са дали изящни златни маски.

http://talimo.com/wp-content/razno/high/golden-masks-of-trebeniste.jpg

Тази информация е известна на повечето от нас, но има и други данни, които са слабо известни. През 1837 година в Украйна е разкопана една уникална куполна гробница. В нея са намерени останките и даровете на богат благородник, не кой да е, а цар Рескупорис. Една от най-забележителните находки е изящно изработена златна маска.


Златна маска на цар Рескупорис

Тракийското име Раскупорис говори красноречиво за произхода на този човек. Той е един от владетелите на така нареченото Боспорско Царство (става дума за Кимерийския Боспор). Преди него на трона са седели благородници с тракийски имена като Спароток, Котис, Реметалк, Берисад, Реметалк, Аспург...

           


В техните земи са намерени куполни гробници идентични на тракийските. Трубачов идентифицира доста топоними като тракийски: Панти капа, Рукоста, Салоста, Сибри апа и др.  Херодот твърди, че тази територия е обитавана от старите кимерийци (наречени по-късно българи) и синдите (които са си тракийското племе синти). Върху надгробни камъни на загинали войници са записани   тракийски имена като Мукос и Сефт.

Все интересни неща, но една от най-важните подробности за тези отдалечени от родината си траки е това, че те са имали тамги подобни на старобългарските. 



Тамги са изобразявани и върху монетите на царе като Котис, Реметалк и др.



Стара Велика България се намира точно в пределите на древното Тракийско Боспорско царство.Там преди около 2000 години е властвал Аспург носещ име подобно на Аспарух и живелият в Тракия Аспар. Учените както винаги не дават логично обяснение къде се изпаряват след IV-ти век траките от Боспорското царство и защо “азиатските” българи носят техните традиции.

Да се върнем обаче на маската. Тя показва лице на благородник излъчващо спокойствие. Изработката е перфектна дори за днешни стандарти, обърнато е голямо внимание на детайлите. Явно цар Рескупорис е бил и богат, и дълбоко уважаван, за да може образът му да бъде така реалистично пресъздаден от неизвестен златар. 

Виждаме, че макар и далеч от своята родина на Балканите траките са подържали своите стари традиции една от които е правенето на златни погребални маски. Трябва да се подчертае обаче, че при траките тази традиция започва хиляди години преди микенци и египтяни да започват да увековечават царете си със златни подобия на лицата им

Няма грешка, траките са първият народ, който започва да прилага обработен благороден метал в погребалните си обреди. За това свидетелства една глинена маска от Варненският некропол, на която за съжаление е обърнато твърде малко влияние.



Тук не можем да говорим за изящен артефакт, но нека не забравяме, че става дума за пето хилядолетие преди Христа. По това време торевтиката е още в ранно детство. Важно е това, че погребалната маска е украсена със златни ламели, важното е, че не къде да е, а в земите на България се слага началото на този особен ритуал, чието разпространение сред египтяни, микенци и парти показва ясно миграциите на траките през отдавна отминалите векове.

Трудно е да се каже какво се целили дедите ни с изработването на златни маски за царете си. Дали са желали да запазят светлият лик на хората, които безстрашно са ги водели в битки и са се грижели за народа с любов? Или може би се касае за атрибут на цар-жрец, за когото се се смятало, че е превъплъщение на най-старият бог – сияйното слънце? Eдва ли някога ще получим отговор на тези въпроси, тяхната тайна е грижливо пазена от хладните пръсти на времето.

Все пак не е малко да знаем, че в земите на така наречената Стара Велика България векове наред са живели траки. Факт, който упорито бе неглижиран от някои учени. Те не ни казаха и, че тези странни траки имат тамги, че оставените от тях артефакти имат паралели с тези от земите на България, че фактичски Тракийското Боспорско Царство може да се разгледа като най-източната граница на тракийските народи в Античността...

Надявам се представената информация да ви е била интересна. Събирането й не бе никак леко, а приемането на тези данни също няма да стане без съпротива. Винаги ще се намерят скептици, винаги ще се намерят и инакомислещи. Това не е проблем, моята цел е постигната, а именно да дам на сънародниците си данни, които са слабо известни.

Нека всеки да прави изводите сам за себе си. Нека всеки да реши дали да се свива тихо в ъгъла и да оставя наследството му да бъде разграбвано, или пък да започне да се държи като предците си - да търси и пази своето, да бъде горд и силен човек, който не се страхува от бъдещето.




40 коментара:

  1. Чудесна информация
    А за мен и съвсем навремнна. Въпросът за наличие на тракийски артефакти в украйна решава загадката за произхода на българите
    Хипотезите че са се изселили там заради Александър Велики или зарди императрор Траян бяха слаби
    Явно те винаги са си били там

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хипотезата че траките са бягали на северо от Дунав заради различни нашествия в техните земи, не е слаба. По скоро не казва всичко...

      АК

      Изтриване
    2. Трибали и гети се оттеглят на север от Дунава по време на войните си с Македония. Някои като бесите даже си основават колонии на север от Карпатите в близост до изворите на Висла. За това пише Клавдий Птолемей.

      Тракийските саи са по приницип край Беломорието и о-в Лемнос, но Плиний пише за саи в Черноморските степи...

      Изтриване
  2. "Виждаме, че макар и далеч от своята родина на Балканите траките са подържали своите стари традиции..."
    Защо далеч от своята родина? Аз останах с впечатление, че нашите предци са обитавали обширна територия и ако днешна България е била сърцето на този народ, то периферията от споменатата горе област е част от същото цяло. Далеч от своята родина по-скоро би се отнасяло за мигриралите балкански народи в Ирландия, Индия, Иран и т.н.т.
    Друг въпрос, който ме вълнува е дали има доказателства, че българите от Стара Велика България са дошли (завърнали се) от Азия или винаги са си обитавали тези територии, като наследници на кимерийците, споменати от Херодот?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отговарям на въпроса вместо Павел - по скоро е второто. Едва ли са дошли от Азия. Местните тракийски (нека прибавим и скитски и сарматски, за да няма обидени) племена и династии, които обитавали територията на Боспорското царство са живяли там в продължение на хилядолетие. Те оцеляват при нашествията на готи през 2 век и на хуни през 4 век и на авари през 6 век. Обаче стигаме до втората половина на 7 век, когато от изток започват да натискат близките съседи хазарите. Те завладяват и подчиняват Велика България и принуждават българите (трако-българите) да се оттеглят на изток, към Дунав.

      Изтриване
    2. Андрей, аз също мисля, че предците ни са обитавали Приазовието хилядолетия. Смятам обаче, че в края на Палеолита траките са обитавали само част от Балканите и Мала Азия. Експанзията в Черноморските степи, а и в посока Трансилвания е от времето на Неолита, като е белязана с разпространението на така наречената линеарна керамика - Band Keramik.

      Изтриване
  3. Привет Павеле и поздравления!

    Колко лесна и ясна можеше да е българската история, ако не беше усложнена изкуствено от наши и чужди историци! Усложнена и объркана, а дали умишлено или не, това е друг въпрос....
    Действително Боспорското царство ще ни даде много от сега нататък в изследването на българската история. А може би и сега е било времето за тези открития. Там има две династии управлявали дълго - на Спартокидите - управлявали царството в продължение на няколко столетия преди новата ера и династията на Аспургите управлявали Боспорското царство от 1 век на новата ера чак до 6 век. И двете династии са тракийски, като за Аспургите може да приемем че са сармато-тракийска династия...
    Едва през последните 10 години някои български изследователи започнаха да споменават за това царство и за възможната приемственост между него и Стара Велика България.
    Такава е книгата на Стефан Чурешки "Именника на българските князе (ханове)" С 2012 г.

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Андрей! Аз също често съм се удивявал с какъв фанатизъм са се съчинявали лъжи за миналото ни. Слава Богу, вече е време лъжите да си ходят!

      Благодаря ти за линка към книгата на Чурешки!

      Изтриване
  4. Тук книгата на С. Чурешки онлайн -
    http://ei-sega.com/userfiles/editor/file/biblioteka/elektronni%20knigi/%D0%93%D0%95%D0%9E%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%A4%D0%98%D0%AF,%20%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%AF/%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%9E%D0%A0%D0%98%D0%AF%20%D0%9D%D0%90%20%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%98%D0%AF/stefan.chureshki-imennikat.na.bg.kniaze.pdf

    Вижте и интересната статия за Боспорското царство в блога на Гепард96 - http://gepard96.blog.bg/history/2011/11/28/bosporskoto-carstvo-480-g-pr-hr-370-g-ot-n-e.858180, както и посочените накрая онлайн статиии и книги.

    АК

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Павле,
    Наставката "OY" в името на Реметалк от монетата, за гръцкия език ли е характерна или за тракийския?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това не нищо друго, а древна форма на окончанието ОВ, което се среща в лични имена, де факто в родителен падеж.

      "OY" не може да е типична за гръцкия, по-скоро е приета от гърците поради това, че асимилирайки част от дедите ни, те асимилират и част от древния ни език.

      "OY" се среща до днес у нас - Стоян-ОВ, Страхил-ОВ, а при румънците е еволюирало в У - Попеск-у, Олтеан-у...срещаме го и при украинците - Шевченк-о, Макаренк-о...

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! И аз съм на това мнение.
      Въпросът ми беше провокиран от приликата в наставката "OY" на надписа от тракийската монета и този от шлема на Севт III (ΣΕΥΘΟΥ, означаващ на Севт), намерен в гробницата "Голямата косматка". За съжаление официалната версия, която аз не споделям е, че името на този велик владетел е изписано на старогръцки. В Уикипедия е записано: "Севт III (Севтес III; Seuthes III., на старогръцки: Σεύθης; † 300/295 пр.н.е.)". Текстът е различен от оригиналния надпис върху шлема и по-скоро вторият е гръцкия запис на името му. В произволен старобългарски текст може да видим, че "OY" е характерна за нашия език, както и в по-съвремен вариант, (като Даньов(а)) и вероятно това е приемственост от тракийските ни предшественици, които са говорили подобно на нас. От друга страна, не ми се струва логично, Велик тракийски владетел и то от могъщото Одриско царство, да изпише името си върху своите доспехи на езика на гръцките си врагове, в периода, когато ги е мачкал като чепки грозде за вино, при положение, че е имал своя писменост, както ни е известно и то векове преди този период. Това за мен е недопустимо. Не и в едно такова сакрално място като гробница. По-скоро е плод на остарелите догми, споделяни от някои наши учени, че гърците са повлияли културно траките, а не обратното.
      Наскоро гледах интересен филм. Казва се „Севт Безсмъртният – Тайните на един тракийски цар (2009)“. Има го качен в zamunda.net. В него се споменава за този шлем, както и за наличие на доказано тракийска писменост. Отразена е работа на уважавания от мен проф. Георги Китов. Вечна да е паметта му!

      Изтриване
    3. Георги Златев OY е генутив (родителен падеж, т.е. на Севт). Не е само при шлема от тази могила и при севтополските монети.

      Изтриване
  6. Перфектното четиво за неделния ден! Поздрави, Павка!

    ОтговорИзтриване
  7. Перфектното четиво за неделния ден! Поздрави, Павка! ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Ve4e zapo4va6 da izduhva6 Pavle SeraFimov. Pi6e6 po ne6to ot tuk ot tam vzeto, samo da si v ''igrata''.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какъв стойностен и изпълнен с градивна критика коментар :)

      Изтриване
    2. Почти успях да прочета и двете изречения.

      Изтриване
    3. безписмено необразовано мнение

      Изтриване

  9. Сега разсекретяваме сакралната информация,вложена в езиковата ни съкровищница и осветяваме истинската Българска история, засекретена с жреческия херметичен шифър и код,и така съхранена от перманентния геноцид и тотален терор срущу Българите и родовата ни памет!

    БОСПОР=БОСФОР=ФОСФОР=Бог Иса Вер-Бог Исус Змея,където
    ВЕР=ЗМЕЙ=ЛАМЯ=ДРАКОН=ЗМИЯ=ХАЛА=КАЛА=ГАЛА=ЕЛ=СЛАВ=СЕЛЕН...
    са синонимният набор животински змейски прозвища и символи в ДревноБългарския календар на Българския Исусов Божествен династичен род Дуло,което змейско династична прозвище "ВЕР" е засвидетелствано категорично в административните титули на много римски(Български) императори,без никакво обяснение от официалните историци какво значи,за да не се разкрие истината за Българската змейска династия Дуло!

    РЕСКУПОРИС=Сар Иса Бурк=Цар Исус Българина-кодирана информация за Българския Бог,както и че този владетел е династичен потомък от рода на Исус Българина:
    РЕСКУПОРИС=Сар от/на Иса Бурк=Цар от/на Исус Българина
    Обърнете внимание на общите характерни черти на лицето,изобразено на златната маска.Приликата с познатите ни черти на Българският Апостол на свободата Васил Левски е изумителна!Приликата е удивителна и изумителна,но не е случайна!Тази маска и типажен образ и еталон е уникален информационен носител и релефна снимка и видео за лицевата характеристика на Българският Бог Исус,която е типово определяща за цялата Българска Божия династия Дуло!А ние в много от нашите статии доказваме,че Васил Левски е най-проявеният и изявен саможертвен Български потомък на Боговете Исус и Мария Магдалена,съхраненият Първожрец на златната Първородна династична Божия династия Дуло,пра-пра-пра--- внук на Свети Паисий Хилендарски,който продължава Свещената Българска първородна Божия династична линия чрез сина си Петър Дънов!

    Цитираме разсъжденията на Серафимов за същността и предназначението на маските на тракийските владетели(и Богове),защото във тия въпроси са и отговорите ѝм:

    "Трудно е да се каже какво се целили дедите ни с изработването на златни маски за царете си. Дали са желали да запазят светлият лик на хората, които безстрашно са ги водели в битки и са се грижели за народа с любов? Или може би се касае за атрибут на цар-жрец, за когото се се смятало, че е превъплъщение на най-старият бог – сияйното слънце? Eдва ли някога ще получим отговор на тези въпроси, тяхната тайна е грижливо пазена от хладните пръсти на времето".
    Точно така,Приятелю Павле!Маската е на царя-жрец,който е превъплащение(генетичен потомък) на Богът Сияйно Слънце!
    Също е верно,че маската е на Богът Сияйно Слънце,Чийто потомък е царят-жрец.
    А Богът Сияйно Слънце Е самият Бог Исус,херметизиран и засекретен във висшия Български Божествен символ за Исус-Слънцето,което соларно скривалище сега разсекретяваме:
    СЛЪНЦЕ=СЛЪНТСЕ=Исус Дуло
    БОГ СЛЪНЦЕ=Бог Исус Дуло=Бог Исус,основател на Дуло
    ЧАСТ 2.-КОМЕНТАР НА БЕЗИСТЕНА

    БОГ СИЯЙНО СЛЪНЦЕ=Сина на Бог Исус Дуло-обещаваният и дългоочакван от хората Божи Син,Спасителят на човечеството,който се очаква вече съвсем скоро,израствайки и просвещавайки се сред сегашното Българско поколение!
    И още една информация е вложена в ритуалната обяснителна терминология на този сакрален предмет:
    ЗЛАТНА МАСКА=Исус Мак Дуло=Исус Мага(Магьосника,Вълшебника,Свръхфеноменалният и Свръхестественият),основател на Дуло

    ОтговорИзтриване
  10. ЧАСТ 3.-коментар на БЕЗИСТЕНА

    На основателните ви въпроси какво търси Исус векове преди Новата ера,сме отговяряли многократно в статиите ни,че това Му Е работата на Исус да ходи както Си иска и желае през пространствата и времената,защото това е елементарна и нормална черта от Божествената Му биография и длъжностна характеристика-защото Исус Е Бог,и всеки Българин и човек,който е Християнин,независимо от коя деноминация-Православен,Протестантин-евангелист и Католик,би трябвало да проумее какво означава,че Исус Е Бог,и да се възрадва и възхити,че Българският Бог е Всесилният и Всемогъщ Бог-защото друг Бог няма,освен Великата Богиня Майка,Която Е Богородица,херметичното Българско конспиративно име на Богиня Диана-Мария Магдалена,и Която Богиня Творец заедно с Бог Исус Твореца на света,се явяват на хората периодично в различни аватарни проявления за опресняване на Божията кръв и сила сред децата Ѝм и корегиране на развитието на човечеството.Последното явяване на Боговете Демиурзи пред хората бе преди 2000 години като Исус и Мария Магдалена в Тракия-истинската Библейска Обетована земя!

    ДЕМИУРЗИ=Диана Мария и Иза=Мадара и Иза–Майка Мария Магдалена и Исус.

    Та затова във всички Тракийски=Български владетели,богове,топоними и т.н. ние откриваме Тяхната Божествена кръв и следи, имплантирани чрез Свещения шифър на Свещения БГ език!

    И още веднъж:

    РЕСКУПОРИС=Сар Иса Бурк=Цар Исус Българина=Цар от/на Исус Българина

    КОТИС=Кая Диана и Иса=Жрец на Диана и Иса-защото К=КЪ=КАЯ=КАН=Скален Жрец

    РЕМЕТАЛК=Кая Мария Дуло=Кан(Жрец) на Мария,основателка на Българския владетелски род Дуло

    СПАРОТОК=Бог Иса Трака=Бог Исус Тракиеца-генетичен династичен Божи потомък на Исус,регистриран с това жреческо херметично име като Цар-Император на Първосвещените светилища Кабиле и Ямбол.

    БЕРИСАД=Иса Бард=Брат от Иса-или това е документирана свидетелство,че БЕРИСАД е от Всемирното Бяло Братство,съставено от чисти и святи деца=братя,на Българските Богове Исус и Мария Магдалена

    ВСЕМИРНО БЯЛО БРАТСТВО=БЯЛО БРАТСТВО на Бог Иса и Мария,защото ВСЕМИР=Бог Иса и Мария

    ОтговорИзтриване

  11. ЧАСТ 4.-коментар на БЕЗИСТЕНА

    АСПУРГ=АСПАРУГ=АС ПУРГ=Иса Бург=Исус Бълга-категорична демонстрация на Българския династичен ген на Българските владетели преди и след Новата ера от Исус Българина,един от които е съхраненият в изгнание във Фракия=фРАНКИЯ=сегашна Франция,по време на първото византийско робство на България-(518-681 г) Български принц СИГИБЕР=СИБЕРИХ=ИСПЕРИХ,син на последниния Български Меровингов крал на Франките-ДАКОБЕР,познат като КОБРАД=КУБРАТ,убит при кървав преврт през 679 г,организиран от византийците-изродената българска Исусова династична измет от Дуло.Спасилият се от превратаджиите-килъри франкски=Български,меровингов принц Сигибер заедно с възстаналите Тракийски племена от Западна Европа освобождава България през 681 год. като КАН АСПАРУХ.

    КАН АСПАРУХ=Жрец,Първожрец от рода на Иса Бурга=ИИСПЕРИГ=принц СИГИБЕР,син на меровинговия Франкски=Български крал ДАКОБЕР=КОБРАТ=КУБРАТ–КАН(Жрец)Кубрат
    МЕРОВИНГ=Мария Богиня=Богиня Мария-Мария Магдалена.
    Офциално МЕРОВИНГИТЕ се водят дошли "някъде от Балканите",водени от КЛОВИС МЕРОВИНГ,в който митологично зашифрован и документиран основател на династията на легендарните франкски крале Свещеният шифър разпазнава веднага Българските Богове:
    КЛОВИС МЕРОВИНГ=Иса Балка и Богиня Мария-Водачите на Българите,основали МЕРОВИНГИТЕ и построили с тракийското племе ПЕЛАСГИ=БЕЛАСКИ=КЛОВИС това поредно Трако-Българско поселение,от което са сегашните обезпаметени тракийски народи на Централна Европа!

    Тракийските топоними,посочени от руския Българин,от Исусовото Българско братство-
    ТРУБАЧОВ=ТРУБАТШОВ=Богиня Диана и Ешуа Барда=Брат от/на Исус и Богиня Диана,са поредните документални кодирани свидетелства за Българските Богове:
    ПАНТИ КАПА=Богиня Диана и Бок
    РУКОСТА=Иса Трака
    САЛОСТА=Исус Дуло
    СИБРИ АПА=Иса Вер Бог=Бог Иса Вер(Змей)
    КИМЕРИ=Кая Мария=Кан(Кая=Скала=Скален жрец,жрица) Мария-народ на Жрицата Мария,Богинята Майка,Мария Магдалена
    КИМЕРИ=Кая,Жреци на Мария,народ от Жреци на Мария
    Затова и Кимерите по-късно са наречени СИНДИ,СИНТИ-което значи народ на Исус и Мария Магдалена,кодирани в херметичните ѝм кодирани прозвища:
    СИНДИ=СИНТИ=Иса и Диана =Исус и Богиня Диана,която е Богинята Майка Демиург
    Затова и кимерите са си Българите-пръснатите по целия свят Божии свещеници-Първожреци и Духовни водачи и духовен разсад на всички тракийски племена при тяхното разселение по всички континенти.
    Записани тракийски имена като Мукос и Сефт върху надгробните камъни на загиналите войници не са на войниците,а на Българските ѝм Богове:
    МУКОС=М К С=Ма Кая и Иса=Мама(Богинята Майка) и Жреца Иса
    МУКОС=Кая(Жрец) на Мама и Иса=Жрец на Мария Магдалена и Исус
    СЕФТ=Иса и Богиня Диана

    ОтговорИзтриване
  12. ЧАСТ5.-коментар на БЕЗИСТЕНА

    Посочените ДревноБългарски тамги са наречени по титула на Мария Магдалена-Диана Мага:
    ТАМГА =Диана Мага,Магия на Диана,и кодираната в тях информация се разшифрова чрез анаграмиране на тяхното описателно обяснение на Жреческият Български език,който е Сътворенческият единен език на Боговете Исус и Мария Магдалена и всички хора и племена преди разделението,който сътворенчески език е сегашният съвременен Български език,съхранен 1:1 абсолютно същият!
    Първата тамга от статията ни "казва"–ПЕТЕЛ КАЧЕН ВЪРХУ ОГРАДА,което разшифровано е точно:
    ПЕТЕЛ КАЧЕН ВЪРХУ ОГРАДА=Бог Дуло Кая Ешуа Бърх Драг=Бог Кая Ешуа Брах Трак=Бога Жрец Исус Българина от Тракия= Скалния Бог Исус Българина от Тракия
    Втората тамга е същата,третата е култовата ИПСИЛОН,която значи:
    ИПСИЛОН=Бог Иса Ел=Бог Исус Змея
    ИПСИЛОН=ИБХСИЛОН=Иса Балха–Исус Българина
    Третата Тамга=магия на Диана,се описва като КРИВ ИПСИЛОН,което значи:
    КРИВ ИПСИЛОН=Бог Иса Болкирин=Бог Исус е Българин-трансепохалната свръх и тотално цензурирана истина и тайна на Българите и съвременната човешка цивилизация,която Боговете ни разкриват сега според проектният си график.
    Следващата тамга гласи:
    Ш С ДОЛНА ВЕРТИКАЛНА ЧЕРТА,което разсекретено послание ни документира категорично кои са Българските Богове:
    Ш С ДОЛНА ВЕРТИКАЛНА ЧЕРТА=Шар Тати Исуш Дуло Бълкарина и Диана=Шар(Цар)Тати(Отец) Исуш Дуло Бълкарина и Диана=Цар Отец Исус Дуло Българина и Диана
    Ш С ДОЛНА ВЕРТИКАЛНА ЧЕРТА=Цар Отец Исус Дуло и Диана са Българи!!!
    Ш С ДОЛНА ВЕРТИКАЛНА ЧЕРТА=Цар Отец Исус и Диана Българите,са основателите на Дуло
    ...и така нататък с разчитането на Българското Божие жреческо писмо и език на Българските тамги!

    ОтговорИзтриване
  13. ЧАСТ 6.-коментар на БЕЗИСТЕНА


    А относно призивната будителска позиция на посветеният Българин Павел Серафимов в края на студията му:
    "Нека всеки да реши дали да се свива тихо в ъгъла и да оставя наследството ни да бъде разграбвано, или пък да започне да се държи като предците си - да търси и пази своето, да бъде горд и силен човек, който не се страхува от бъдещето!".,
    ние от екипа на БЕЗИСТЕНА добавяме,че мисията на Българите е да поведат народите към възстановяване и установяване на Божието царство на Любовта,Братството и Мира на цялата Земя,мисия,възложена ни от Боговете Исус и Мария Магдалена,за което Те подготвят Българите от повече от 6000 години,и за която мисия Те ни съобщиха чрез Святите си потомци Свети Петър Дънов и Света Ванга,които бяха нашите ръководители на този коментарен етюд.
    Бъдете благословени,Българи,и знайте,че нямата никакъв друг избор,освен да си вземете Божието наследство с всичките му феноменни екстри и промоции и да възстановите Божественият си статут!
    Благословен си,Павле,достоен и чист Божи син!
    Исус и Мария Магдалена те обичат и бдят с цялото си войнство над теб и дома ти!
    С уважение и Любов от екипът на БЕЗИСТЕНА ти изпращаме и един от последните ни постинги:
    БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ И ФЕНОМЕННИ ИЗВИСЕНИ ХОРА НА СВЕТА!НЕ ВЯРВАЙТЕ НА МАНИПУЛАЦИИТЕ НА ЗАГОВОРНИЦИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ И ФАЛШИФИКАТОРИ НА ИСТОРИЯТА НИ
    http://bezistena.blog.bg/history/2014/06/12/bylgarite-sa-nai-inteligentnite-i-fenomenni-izviseni-hora-na.1272590

    Изискването на сайта ти за регистрация по потребителски профил ни затруднява,затова избираме АНОНИМЕН ПОТРЕБИТЕЛ,но с категоричен явен и легален профил:
    Инж.Иван Дунчев и екип на БЕЗИСТЕНА от http://bezistena.blog.bg/

    ОтговорИзтриване
  14. БЛАГ О ДАРЯ НА ВСИЧКИ, за Предадените Знания. ...
    Земното ми Име е Росен ... Ро сен. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Г-н Серафимов, в последно време се сблъсквам с много разобличения на писаната история на русите. Оказа се, че дори "великата" им "Повесть временных лет" е правена през 18 в., па макар и на стар български ез.)
    Та думата ми е, дали има проверка на истинността на всички артефакти? Дори не тракийските, а например този реалистичен Рескупорис ми прилича по-скоро на съвременник от руската федерация. Вземайки предвид и манията (чети комплексите) на новите народи като техния, доказали неведнъж, че нямат никаква съвест да изопачават историята, и създавайки откровенни фалшификати, си позволявам да отправя приятелски намек относно "верификацията" на данните)
    Достатъчно е да се види разликата в краниологията - гореспоменатата маска е на лице с друга метрика, а нашите тракийски са на мъже брахикранен тип, с остри черти, нос, широки скули и големи очи.
    Не на последно място, си позволявам да изразя откровен респект от настойчивото следване на конкретната историческа линия при Спароток)
    С едно скромно пожелание - разширете ареала на изток и юго-изток, имхо има много паралели на ятраките с хуритите. Или обща история?)
    Поздрав)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сред траките се срещат не само брахикрани, но също и мезокрани, а има и долихокрани, пък било и по-малко.

      Хуритите - дедите на кюрдите са били в контакт с дедите ни, така са получили и езика си.

      Изтриване
  16. Павле, каква е разликата и приликата между думата - наименованието , ,, тамга '' и ,, дамга ''. И защо ние помаците от село Мостово които имахме по онова време нещо като ,,ранчо '' които се наричаха ,,саи '' а така не се наричат от Българите. Какво означава цар на тракийски език и те с такова име са ги наричали - вождовете, или както индианците примерно...?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Варияцията дамга-тамга се обяснява с явлението Lautverschiebung - разместване на съгласните, в случая Д и Т, но може да са също Б и П.

      Ванакт, ванакатело е най-древната дума за владетел, аз лично виждам най-стария вариант на българската титла бан.

      Друга тракийска титла е бален- цар, тя е сродна на трак. балайос-голям, силен, която пък от своя страна е основата на стблг. болии-по-голям, боил...

      Има и други тракийски титли - акенаногаво, акенас. Акенас е древната форма на канас - княз.

      Изтриване
  17. Чудя се "Безистена" добре ли са? В смисъл на благоденствие и непрекъснат умствен възход. Чудя се и защо ги публикувате? Хвърлят толкова усилия да творят някакви безсмислици. Все пак хората не трябва да си губят времето да четат това, времето е ценно.Поздрави за толерантността Ви.

    ОтговорИзтриване
  18. ирена янчева24 януари 2016 г. в 6:56

    Павле, здравей ! Благодаря за интересната статия - много атрактивна тема върху твърде слабо познат и почти неразработен терен; има още възможности да се разсъждава в тази насока. По тази тема преди време е писал проф. Иван Маразов - за символите на златото при древните траки, характера на тяхното обредно изкуство и митологично мислене; един сполучлив опит да се погледне на света през очите на нашите предци. Порази ме факта, че траките първи употребяват благороден метал в погребалните обреди и те са поставили началото на тази традиция 1 000 години преди египтяните и микенците. И второто важно нещо е, че те са поставили началото на този ритуал с глинена погребална маска от пето хил. пр. Христа - един уникален артефакт, чиято снимка виждам за първи път от теб ! Благодарности !!! Това не са традиционни дарове, а покриване на най- важната част от тялото на владетеля - неговото лице, истинската му неповторима индивидуалност. Може би целта е била да се осигури безпрепятствено пътуване на човешката душа към Света на Отвъдното, необходимият покой, тишина и безмълвия за починалия, чието тяло трябва да бъде защитено и необезпокоявано, една стъпка към вечността. Несъмнено тези маски имат апотропейна функция. От друга страна, символите на златото, от което те са изработени, и реалните качества на този благороден метал разкриват божествените характеристики на владетеля, приобщават към пряка близост или отъждествяване с Върховното божество - царската власт е божествена и вечна. И не на последно място: впечатлена съм от високата художествена изработка на маските - правилни анатомични пропорции, пресъздадени върху много тънък лист метал и несъмнено европеидни лицеви черти !!!Подкрепям тезата, че посредством тези археологически находки можем да очертаем българската етническа територия в древността. Най - сърдечни приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена през 5-то хилядолетие има палеобалканско население, няма траки, видно и от погребалните практики на полагане в гробна яма а не в могила.

      Изтриване
    2. Доста наивно е да се мисли, че няма развитие в погребалните практики. Съвсем нормално е с развитието на обществото, с оформянето на благородническа прослойка, да се появи и нова практика - издигането на погребална могила.

      Това, че траките от Желязната епоха са потомци на балканското население от времето на Неолита е доказано през 70-те и 80-те години на ХХ век от антрополозите Боев и Чолаков.

      Изтриване
  19. ЙОАН МАЛАЛА, който казва: ” Древните КИМЕРИЙЦИ, до скоро се наричаха ХУНИ, сега се наричат БЪЛГАРИ…"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малала е сириец, на него не му пречи да определи българите като местно население.

      Изтриване
  20. МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА НЕВЕРОЯТНИТЕ СВЕДЕНИЯ, ОТ КОИТО СТАВА ЯСНО, ЧЕ НИЕ, БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАЙ-СТАРИТЕ И НАЙ-ЖИЗНЕНИ ХОРА НА СВЕТА!!!!

    ОтговорИзтриване