10.08.2014 г.

ВИКИНГИ И БЪЛГАРИ


Историята би трябвало да е наука независима от политически влияния, но за съжаление това не е така. Всъщност никога не е било така. Повечето събития от миналото са представени според интереса и гледната точка на определени личности. Понякога поражения са представяни като победи, а някои народи незаслужено са получавали репутацията на кръвожадни варвари.

Старите летописци са били несправедливи не само спрямо дедите ни. Има и други хора, чието име е опетнено. Това са скандинавците – датчани, норвежци, шведи. Техни предци са страховитите викинги. Верно е, че цяла Европа е треперела от тях, но е верно също и, че те са били способни търговци и добри занаятчии. Корабите на викингите са най-добрите за своето време, ковачите им са били в състояние да направят чудеса. Развитието на Средновековна Англия се дължи до голяма степен на заселилите се там скандинавци. Без тях историята на Великобритания би била доста по-различна.

До скоро се смяташе, че изкуството, а и обичаите на викингите са възникнали в Скандинавия. Обаче с повявата на все повече проучвания, става ясно, че гордите северни народи са повлияни от други хора. 

Изследователикато Lotte Hedeager  и D.K.Faux  са склонни да дадат тази роля на хуните (които са потомци на старите кимерии- народ обитавал Добруджа и Черноморските степи в Античността)... Друг учен, а именно Геза Фехер, представя в една от своите работи доста паралели между старобългарски (хунски) и скандинавски орнаменти, бижута.

Това са интересни неща, но от любопитните факти не бива да вадим прибързани заключения. Търговия между различни народи е съществувала и то още в зората на човечеството. Когато обаче се наблюдава поява на нови обекти в дадена територия, и тази поява на нови предмети е комбинирана с поява на нови обичаи и обреди, тогава вече можем да говорим за идване на нов народ, който оказва влияние на местното население.  

Днес повечето хора си мислят, че викингите са били едри, космати мъже облечени в животински кожи и носещи рогати шлемове на главите.


 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhjeizBtHMDwBs7gTeJz6NCTx6W49OuIiAvh0BYQ-HVavHGTEI0IPVqXUCCwRNZ0t2hkEiwI5vPHucJ-3_OKUzK5xX4wtvM6YqTw4rogo15hOhr0Hd2C-5VuCbIE1zjso6JB6aBsgwp30lJ/s1600/viking+%25281%2529.jpg

Този образ на старите скандинавци изобщо не отговаря на истината. Благодарение на различни изображения, запазени дрехи и предмети от средновековни погребения, учените знаят, че викингите са изглеждали съвсем различно. Нищо дивашко няма в облика им, напротив, били са хора облечени с вкус, грижели са се изключително добре за външния си вид.

Носиите на викингите са удивително различни, но още по-удивителен е костюма на благородниците. Той прилича много на облеклото на старите българи. Късата куртка, украсена с петлици,  високите ботуши, обшитата с кожа шапка – всичко това е типично за дрехите на дедите ни. А този тип дрехи се среща на Балканите още през първото хилядолетие преди Христа – факт, който бива премълчаван, или пък е неизвестен на специалистите.



Ето така са изглеждали представителите на благородническата класа на викингите. Възстановката е направена от префесионалисти (Almgren, Blindheim, Bouard, Capelle, Eldjarn, Perkins, Sawyer, Henning, Nicolson, Petterson, Stewart, художник е Gustavson) въз основа на доста археологически данни и изображения от миналото.

старобългарско облекло



 http://archive.archaeology.org/0801/trenches/thumbnails/archer1.gif

Още по време на Античността гърците са познавали хора с костюм като старобългарския - старите трако-трояни.

Разбира се относно приликата между викингското и старобългарското облекло може да се възрази, че се касае за търговия, т.е. за внесени от чужбина дрехи. Това разбира се е възможно, както платове, така и готови ризи, наметала и т.н. са били обект на търговия...но не и погребенията. В древността всеки народ си е имал свои обреди, на които е държал.

През Средновековието обаче, в земите на Скандинавия се появява нов погребален ритуал. Благородникът е поставян в гроба заедно с коня си. 

Archaelogists have discovered a unique horseman’s grave exceeding 100m2 at a Viking burial place in Denmark.


http://sciencenordic.com/unique-find-viking-burial-place

Burial custöms in Scandinavia during the Viking Age

http://www.archeurope.com/_texts/00099.pdf

Това е ритуал типичен за траките и разбира се за старите българи. При своите многобройни проучвания К.Китов, Д. Агре и др. археолози са се натъквали многократно на този особен ритуал, който съвсем естествено намира продължение поне до Х-ти век в България. Сведенията от работите на Д. Овчаров и др. засягащи старобългарските некрополи (Нови Пазар и др.) показват това ясно.

Друг ритуал, който е типичен за траки и викинги е жертването на съпругата на починалия благородник. В Тракия този суров обичай е описан от Херодот още през V-ти век преди Христа, а в Скандинавия се появава около 1300 години по-късно. Това показва много добре каква е посоката на разпространение.

Съществува още една особеност в скандинавските погребални обреди от 850- 950 г. В някои случаи гробницата на починалия е облицована с дървени трупи. Де факто – оформена е стая, която се превръща в нов дом за починалия. Точно същото се наблюдава при погребението на цар Мидас във Фригия, но доста по-рано – 700 г. преди Христа (т.е. около 1550 години по-рано).  

Тези три типични за траките и старите българи особености се срещат не по случайност сред скандинавците. Викингите са повлияни от дедите ни и то така сериозно, че са приели балкански погребални традиции. Разбира се няма културно влияние без да има и езиково. В датския намираме доста интересни думи от областта на скотовъдство и занаяти.

høved  говедо
rage  шип, рог
skrin  скрин
syl  шило
torv  търг
med  мед, медовина
bort  път, брод
lab  лапа, нокът
krae  креда, чреда (стадо)

Освен паралели в думите намираме и интересни топоними в Скандинавия. Плиний Стари пише за Мори Маруса, което според него означава мъртво море, море на смърта. Георги Сотиров тълкува Мори Маруса като морето на мраза (студа). В това има логика понеже се касае за студеното Балтийско море. Плиний съобщава и за Тастрис, това е древното име на полуостров Скаген (Дания). Полуострова е тесен и завършва с остър нос. Тастрис се обяснява лесно със ст.блг. тѣснъ (тяснъ)–тесен.

Присъствие на българи в Дания не трябва да ни изненадва. В “Зографска История” е споменато, че дедите ни са живели в Скандинавия. А в краткото житие на Климент Охридски Д. Xоматиан обяснява, че в древността мизите (тракийско племе) наричани още българи били принудени да се оттеглят към Северния Океан и Мъртвото Море. Напълно е възможно дедите ни да са наложили хидронима Мори Маруса в Скандинавия.  

Разполагаме с исторически извори поставящи дедите ни в Северна Европа. Разполагаме с топоними и хидроними от Дания, чието обяснение се дава с помощта на българския език. Разполагаме и с данни от погребения в Скандинавия показващи връзка с по-ранни погребения от земите на траките. Генетичните изследвания на датчаните показват, че голяма част от тях са носители на гено Р1а1, който според учен от Мичигънския университет, има най-стар вариант на Балканите. За един непредубеден изследовател това е просто мечта.


Жалко е, че нашите учени не са обърнали внимание на паралелите между скандинавските погребални обреди, дрехи и думи показващи връзка с културата е езика на дедите ни. Северняците обаче май знаят истината, май не случайно датчаните се интересуват живо от тракийските могили...В Дания също си имат могили, десетки хиляди са. А за някои обекти намерени в тях се казва, че са внесени от юг, къде обаче е тоя мистериозен юг не се посочва :)

могила от земите на Дания

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjTntRBIqKQJUMUZdhqIR7ETwIEv0Yv6J0fyvyeEtOUuHXhpCzuQTDYW0exIBDhfvSqYnKLliTNAQR4SlgeQItUd3mS9_Y5fOV8k5_HN0xl5swwmg3ntXN82xoimy8x-d8XRGmUOP6qta4Y/s1600/100_3030.JPG

За мен няма съмнение, че дедите ни са били силни и влиятелни хора, които са повлияли много други. Не се съмнявам също и, че ние сме наследили техните способности. Те днес са само в спящо състояние и трябва да се събудят. Трябва да се събуди също старата гордост, нетърпимостта към лъжци, крадци и мошеници. Трябва да събудим волята си да управляваме, а не да чакаме друг да ни слага хомот.



64 коментара:

  1. Добавка на думата ГРОБ - мисля, че я има на Шведски.

    ОтговорИзтриване
  2. Здрасти,Спаро!За Викингите бях чел някъде,че напоследък някои учени ги считат за временна конгломерация от различни народи, по-скоро групи от тия народи,обединили се временно с цел грабежки набези,като ядрото им е било от скандинавци и естествено водачите им също.Не знам до колко е вярно но ми се струва интересна хипотеза.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, верно е, анализа на скелетни останки от викингски гробове показва, че във викингското общество са живели хора от различен антрополочически тип. За една група се казва, че са славяни, но това е доста мъгливо понятие и без допълнително генетическо проучване няма как да разберем за кои точно хора става дума. Може да са наши деди, може да са техни роднини.

      Изтриване
  3. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС11 август 2014 г. в 17:13

    ПАВКА, НАПРАВИ ТЕМА ЗА КАРАКАЧАНИТЕ...

    НАПРАВИ ТЕМА ЗА ТОХАРИТЕ..ДНЕС ТУРЦИТЕ СМЯТАТ ТОХАРИТЕ ЗА ПЪРВИ ТУРЦИ..ТОЕСТ ПЪРВИ ТУРКИ = ТЮРКИ.

    И ВАС СЪЩО ВИ СМЯТАТ ЗА ВЕЛИКИ СРЕДНОВЕКОВНИ ТЮРКИ...БУЛГАР ОН---ОГУР БУЛГАРЛАР.

    А ВИШ ДНЕС КАКВИ СТЕ ПРЕЦАКАНИ ОТ СЪДБАТА СЛАВЯНИ, А ПАВКА !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлос, направи тема за данайците, днес целия свят смята данайците за роднини на етиопците(чисти африканци) - доказано с генетични изследвания.
      Павлос, обясни в темата, как така в Африка няма ни един европейски език, а гърците говорят европейски език днес.
      Признай в темата, че всъщност гърците са продукт на нашите прадеди - Наследниците на Тео(Зеос) Блегур. Те са ги научили на европейски език, с говоренето на който гърците не се справят много добре.
      Обясни, как при етиопците няма следи от керамика и архитектура, която гърците "изобретили" тук(ама дори нищо подобно)
      А виж днес как сте помазани от съдбата - люлка на Европа. Въпроса е, кой ви насади в тази люлка и докъде се простира вашата неблагодарност.

      Изтриване
    2. Каракачаните са гърцизирани българи, нищо друго. Каракачаните говорят новогръцки, а това означава, че те са приели този език някъде към 18-19 век. В случай, че тези хора бяха остатъци от гръцко население, то езикът им щеше да прилича на старогръцкия, това обаче не е така.

      Какакачаните не наричат себе си елини, нито ромеи, това е още една индикация, че тези хора са гърцизирани доста късно.

      Тохарите няма как да са тюрки, нито антропологически, нито езиково те имат нещо общо с тюрките.

      Изтриване
    3. каракачани идва от потурченото произношение на думата саракасани т.е. хора от Саракас,област в Албания.Те самите се смятят за гърци и за българи едновременно.Познавам хора от тях и мога да кажа че са добри родолюбци.

      Изтриване
    4. Каракачаните са добри хора, зная това. Те наричат себе си власи, а влах идва от стблг. валухъ-пастир.

      Изтриване
  4. Драги, Павлос, аз ако бях на твое място, щях да съм благодарен на съдбата за измислената си държава, която всички носят на ръце. Рано или късно хората ще осъзнаят заблудата си и тогава трудно ще можете да пробутвате манипулациите си. Дано тогава ни чакат по-добри времена, и нас българите, и вас - етиопците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Верно е, всяка лъжа е до време, горко им на тези, които са изградили престиж с лъжи и измами.

      Изтриване
  5. Анонимен10 август 2014 г., 23:10
    http://www.kanatangra.wallst.ru/Asgard.htm това е също е интересно

    Отговор
    Отговори

    ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK11 август 2014 г., 16:53
    За жалост линка не води до никъде...


    Въведете го без последните думи, тоест :
    http://www.kanatangra.wallst.ru/
    /поне аз така го разшифровах/
    :)

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте г-н Серафимов,
    вижте какво интересно разчитане на плочици в Испания намерих от доц. Борислав Борисов
    http://liternet.bg/publish20/b_borisov/2000_g.htm
    А също искам да обърна внимание на следното сведение:
    "Фулко, френски свещеник, описание на Първия кръстоносен поход - 1096 г.:
    „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници.”
    "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" - Д. Ангелов, стр. 373"
    взето оттук:
    http://bgistoria.jimdo.com/%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5/

    Ако се намери още едно такова директно споменаване на българите като наследници на траките, мисля надеждите ни ще бъдат възнаградени с неопровержимо доказателство за истината.

    Почитания

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте г-н Парасков!

      Плочиците от Боторита, старата Контребия Белаиска са разчетени отдавна. Борислав Борисов нито е доцент, нито е разчитал нещо. Това, което Борисов е представил като превод е гавра с читателя, а и с науката. Ако Борисов можеше да прочете келто-иберийските руни, той щеше да знае, че на плочиците е споменато името на народа ни, а Борисов не споменава това.

      Този човек си има една шепа клакьори, които го хвалят колко е велик и това заблуждава доста хора, че Борисов е човек на науката. Истината е, че се касае за зле възпитан и зле образован индивид с мания за величие.

      Що се касае свидетелството на Фулко, то е ценно, има не едно, а доста такива. Отъждествяване на българи и траки се прави в продължение на 1000 години. За жалост българските учени определят важните свидетелства като грешка...

      Неотдавна генетиците доказаха, че във вените ни тече тракийска кръв, но уви, промяна в миселенето на учените ни няма.

      Изтриване
    2. Благодаря ви г-н Серафимов,
      не знаех за господин Борисов, ще внимавам за напред.
      А плочиците с помощта на нашия език ли са разчетени?

      Колкото до Фулко, нека обясня защо това е толкова важно.
      Вие говорите за споменаването на стари автори - отпреди 681 година, които в голямо количество сравняват мизи, скити и други с българи. Това е добре, но дава възможност на "уважаемите" историци да казват - те са се объркали, защото траките и българите са правили нашествия заедно или други глупости.
      Обаче, когато някой човек от 11 век каже, че българите са били наричани траки - това нямам как да е от объркване, вече "двата" народа са познати от поне 3 века, и участват в най-големия конфликт на 9-11 век - България-Източна Римска Империя.
      Затова за мен свидетелства като това на Фулко не могат да бъдат извинени, още две такива от 9-14 век и историята може спокоино да бъде пренаписана официално.
      Поздрави

      Изтриване
    3. Г-н Парасков, за мен също Фулко е един от най-добрите извори по отоншение на произхода на старите българи.
      По принцип дори автори от 14 век наричат българите с името мизи. И в този случай според мен няма как да се говори за грешка, но учените ни са на друго мнение.

      Поради тази причина е нужно да се ползват не само свидетелства на стари летописци, но също така и данни от археология, ономастика и антропология, генетика.

      Поздрави!

      Изтриване
    4. Не е само Фулко, разбира се. Ана Комнина също нарича българите в Царство България след 681г траки. А те е щерка на ромейския император, така че прекрасно знае кой народ живее на 20-30 км от Константинопол. Още много са - Хометиан, Йоан Екзарх, Атанасий Библиотекар, Валафрид Страбо, Дуклянската хроника, ... десетки са

      Изтриване
    5. Ако плочките от Боторита са разчетени отдавна,то много Ви моля да ми посочите къде е достоверния превод,понеже отдавна се интересувам от тази тема.Благодаря Ви предварително!

      Изтриване
    6. От доста време има информация в изобилие. Препоръчвам следната литература:

      K.H.Schmidt, Der Beitrag der keltiberischen Inschrift von Botorrita zur Rekonstruktion der protokeltischen Syntax;

      K.H.Schmidt, Zur keltiberischen Inschrift von Botorrita;

      Wolfgang Meid: Die erste Botorrita-Inschrift: Interpretation eines keltiberischen Sprachdenkmals. Institut für Sprachwissenschaften der Universität;

      J. F. Eska, Towards an Interpretation of the Hispano-Celtic Inscription of Botorrita,

      L. Fleuriot, “La grande inscription celtibère de Botorrita”

      http://ifc.dpz.es/recursos/publicaciones/29/54/43debernardo.pdf

      https://www.univie.ac.at/indogermanistik/download/Stifter/oldcelt2008_3_celtiberianA.pdf

      The best studied Celtiberian inscription written in the Celtiberian script, the side A of so called “First bronze from Botorrita” (discovered in Botorrita, i.e. antique Contreiba Belaisca, in 1970, c. 20 km from Zaragoza; age: 2nd cent. BC), was analyzed by various scholars. Let us confront the interpretations of (A) Eska (1989) and of (B) Meid (1993/1996). The segmentation follows Meid (1996), the figures indicate the beginnings of the real lines:

      http://digilib.phil.muni.cz/bitstream/handle/11222.digilib/114002/N_GraecoLatina_12-2007-1_2.pdf


      THE LARGE TEXTS FROM BOTORRITA

      http://rootsofeurope.ku.dk/kalender/arkiv_2012/celtic_spring/Keltiberisch_3_WS_2010.pdf




      http://www.arbre-celtique.com/encyclopedie/inscription-de-botorrita-i-4379.htm

      Изтриване
  7. KAKVO E ZNACHENIETO NA VIKING, IMA LI TO SMISAL NA BULGARSKI EZIK?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все още няма съгласие относно истинското значение на думата викинг. Ето една от версиите - it was reintroduced from Old Norse vikingr "freebooter, sea-rover, pirate, viking," which usually is explained as meaning properly "one who came from the fjords," from vik "creek, inlet, small bay" (cognates: Old English wic, Middle High German wich "bay," and second element in Reykjavik). But Old English wicing and Old Frisian wizing are almost 300 years older than the earliest attestation of the Old Norse word, and probably derive from wic "village, camp" (large temporary camps were a feature of the Viking raids), related to Latin vicus "village, habitation"

      http://www.etymonline.com/index.php?l=v&p=9&allowed_in_frame=0

      Възможно е викинги да означава бойци, силни. В такъв случай са сродни санскр. vajati-силен съм, а също и със стблг. векъ-век, вечност, с по-ранен смисъл - сила, устояване. Сродни са разбирасе и латв. veikt-надвивам, старонорв. veig- мощ, сила.

      Изтриване
    2. DOBRE DE AMA PAK NE KAZVASH DALI VIKING E BULGASKO IME, ILI NE E? KAKVO ME INTERESUVA KOI DUMI SA SRODNI I KOI NE SA? AZ TE PITAH DALI VIKING IMA SMISUL NA BULGARSKI ZASHTOTO TI IZKARVASH VIKINGITE BULGARI.

      Изтриване
    3. Той каза, че северните народи са се повлияли от тези обичай, не че са българи...

      Изтриване
    4. Съвсем правилно, произход и влияние са различни неща.

      Изтриване
  8. Спаро, думата Амфиполи нали е българска? Македонски Александър нали е българин? Дайте повече подробности, вие сте Професор по-история, нали е така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Думата полис не е от гръцки произход, гърците само са я заели от по-старото балканско население.

      Александър Велики е македонец, според Помпей Трог най-старите жители на Македония са пелазгите - негръцки народ, чиято култура е унищожена от гърците. Александър Велики води рода си от Ахил Пелеев, а според автори като Артър Еванс и Ван Виндекенс, Ахил е пеласг, а не грък.

      Траки и пеласги са близкородствени народи, аз бих казал дори един и същ народ.

      Прочее, ако си мислиш, че с поведението си ще ме накараш да намразя гърците, лъжеш се, няма да ги намразя :)

      Изтриване
  9. ще си изплюете и майчиното мляко, диви и гнусни бабайти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм останал с впечатление, че съм премълчал нещо, по-скоро казвам повече отколкото на тебе ти е приятно.

      Изтриване
  10. MNIOGO LI E NEUDOBEN VAPROSA MI DALI VIKING IMA SMISYL NA BULGARSKI? ZASHO NE MI DAVATE VAZMOJNOST DA POPITAM NESHTO TOLKOVA PROSTO?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за забавянето на отговора ми, не съм в състояние да съм 24 часа онлайн.

      Изтриване
  11. Вие гн Серафимов малко прекалявате с писаниците и внушенияата си за нашата стара история. Даже и нещо да е верно, Вие така преувеличавате, че всичко става нереално и неприемливо за разумния човек, само ултранационалистите са винаги доволни.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, Спароток!
    Чудесна статия, поздравления!

    Бих искал да ви изпратя статия, която по ваша преценка да публикувате в блога си. Бихте ли ми казали адреса на ел. си поща, за да ви я изпратя?

    Благодаря предварително,
    —sahwar

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че ще Ви разочаровам, но публикувам само свои материали в блога си. Все пак Ви благодаря за предложението!

      Изтриване
  13. Zashto lajesh horata be sparo? Ami nali ako imashe traki v Sakndinaviya vse nyakoy shteshe da go zabeleji tova neshto i shteshe barem dva reda da napishe. Kade sa ti na tebe dokazatelstvata za tova, che traki sa hodili v Skandinaviya i sa povliyali naselenieto tam? Az vijdam samo nyakavi nesmisleni prikazki, nagajdane na fakti i vnusheniya, no s tyah shte zabludish samo balacite, pri inteligentnite hora tozi nomer ne varvi.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще съм ти благодарен, ако посочиш точно и ясно къде твърдя нещо неверно. Без да ми дадеш конкретен пример, аз няма как да дам обяснение.

      Аз самия съм казал, че няма извори за тракийски поход към Скандинавия, но с помоща на други данни това може да се установи.

      Редица находки от Скандинавия са определени от учените за тракийски по произход. Количеството, а и това, че са от различни периоди е индикация, че не се касае просто за търговия, а по-скоро за преселения. С домашна керамика никой не търгува поради ниската й стойност...

      Изтриване
  14. Bravo! Tova e to bulgarina - tursi istinata i ne se plashi da ja kazhe!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казването на истината ще ни освободи от страхове, важно е човек да започне, после е лесно :)

      Изтриване
  15. за мен названието Валхала не означава друго освен Балкара

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вахала означава - дом на падналите в бой, но не на български, а на старонорвежки.

      Изтриване
  16. Ajde be choveko, nali shteshe da puskash neshto za Spatak Trakieca ot plemeto medi, kakvo stana, zabravi li, otmetna li se, ne ti se pishe li? Kazhi barem da ne chakame naprazno i postoyanno da se oglezhdame za nishto.

    ОтговорИзтриване
  17. May neshto si baya zaet i za tova ne otgovaryash, shte proshtavash togava, az ne iskah da se zayazhdam, ama mi se iskashe da razbera dali shte pishesh neshto za Spartak.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скоро, съвсем скоро ще пусна статия за Спартак. Извинявам се за късната реакция, наистина ми е доста натоварено в момента.

      Изтриване
  18. Добър ден от Западна Норвегия, аз съм един норвежки зет и също работя по темата за общ произход между викинги и българи. Тази студия е много добра и ще я ползвам за да обоснова тезата си. Искам да подчертая големия принос в тази насока на Тур Хайердал, който през 2001 година посети Приазовието и намери доказателства за викингско присъствие там. Тук прилагам книгата му, която е преведена на руски, а кога ще излезе на български - това ще видим:

    http://www.rulit.net/books/v-pogone-za-odinom-read-349092-1.html

    С приятелски поздрав:

    Антон Рачев
    antonrachev@yandex.ru

    ОтговорИзтриване
  19. Асите – Народът на Вотан
    Следи към българското родословие
    Иван Митев

    ОтговорИзтриване
  20. Асите – Народът на Вотан
    Следи към българското родословие
    Иван Митев
    http://www.kanatangra.wallst.ru/Asgard.htm

    ОтговорИзтриване
  21. Браво, Павка! Възхищавам се на самоотвержеността и постоянството, както и на това, че не губиш добра воля и отношение, въпреки безумните нападки и обвинения :)))

    Дерзай! Има хора, които се нуждаят от това, което правиш, и се надявам да стават повече със събуждането си!

    Винаги намирам нещо замислящо и интересно в статиите ти. И не само защото съм българка.

    На онези, на които това не изнася поради завист и злоба, бих препоръчала скъсване на оковите и тесните рамки в съзнанието им, и малко повече великодушие. Всеки има нужда от това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Люси! Заблудени хора отправящи безумни обвинения винаги ще има. Аз се старая да не им се сърдя, мисля, че Марк Твен бе казал - По-лесно е да заблудиш хората отколкото да им обясниш, че са били заблудени.

      Поздрави!

      Изтриване
  22. Mjolnir винаги ми е звучало като мълния.

    ОтговорИзтриване
  23. Денчо Балев25 март 2016 г. в 13:33

    Мой приятел Агир Свирсон /майка българка, баща скандинавец/ живее и твори в България /преводач преподавател и т.н./ твърди, че в Скандинавия съществуват писмени източници за това, че аристокрацията на Викингите произлиза от Балканите още от тракийско време. В подкрепа на твърдението му са разкритите погребения по тракийски образец с артефакти едентични на тези от нашите земи. Мога да те свържа с него ако те интересува. Истински българин е и има много интересни разсъждения върху българският /космически/ фолклор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ти бъда благодарен, ако ме свържеш с този човек! Определено връзката на българите със Скандинавия е важна!

      Изтриване
    2. какво искаш телефон или лично. Когато си в София обади ми се и ще те срещна!

      Изтриване
  24. Доколкото съм чел прочутите набези на викингите са претърпели крах само на едно единствено крайбрежие в цяла Европа. И това крайбрежие е по нашето Черноморие. Въпросът е дали са идвали тук изобщо като завоеватели??? Павле, ако имаш данни за това би било много интересно. А аз знам, че са идвали и тук. Поздрави

    ОтговорИзтриване
  25. ирена янчева25 март 2016 г. в 18:56

    Здравей, Павле ! Поздравления за великолепната статия, подкрепена с аргументи, срещу които никой не може да противоречи ! Погребалните обредни практики, ритуалните жертвоприношения с погребален характер, подготовката на гробницата и артефактите представляват твоите най - силни доказателства, съответно те ми допаднаха най - много! Данните от езика също са уникални. Но защо никой у нас в БГ не говори за това, защо упорито се мълчи за балканските трайни културни влияния сред Скандинавските народи след като протичат разкопки върху тези терени ( събитията са в ход )? Знаеш ли, че преди 5 - 6 години гледах документален филм - сериозно проучване за това как " страховитите " викинги са пренесли множество умения от занаятите, корабоплаването и търговията на Британските острови( заселване, придружено с много кръвопролития ) и съответно изграждат базовото ниво за бъдещото икономическо развитие на англичаните ; всичко това е вече призната истина. Мисля, че към тези събития трябва да прибавим и заселването на викингите / или стари българи ? на Северното Атлантическо крайбрежие ( дн. Канада ) и Южна Гренландия, където изграждат стабилни общности и селища през 9 - 11 век ( има уникални разкопки за това ). Павле, имам един кратък въпрос: Как е съхранено до днес традиционното облекло на хората от Скандинавия, където са налице доста валежи и влага ? Понеже от опит знаем, че текстилът се запазва добре при сух климат ( напр. Древен Египет ). Най - сърдечни приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте. По въпроса за древната история на викингите и по-конкретно за Один / Вотан мисля, че ще Ви е любопитно полезно да прочетете последната книга (написана малко преди да почине) на Тур Хейердал "По следите на Один" / The Search for Odin (Jakten på Odin).

    ОтговорИзтриване
  27. Винаги съм имал някакъв голям интерес към викингите и скандинавската култура.Бих казал, че от малък чувствам връзка с тези неща.Обичам морето и бях 25 години във флота (ВМС).Бил съм в гребен отбор и ми харесваше да гребане и ветроходството също.Незаменимон удоволствие е да работя с брадви (когато цепя дърва например).Харесвам и много викингски те накити и рибите и съм си направил дори доста неща по поръчка...не знам, може би има нещо, което не си обяснявам...

    ОтговорИзтриване
  28. Браво! 6 точки. Още нещо информативно и добре изложено, от което научих интересни подробности.

    ОтговорИзтриване
  29. Ммдаа... Викинг ще рече човек, който се е отрекъл от своята общност... Родата му прави ритуално погребение и той никога повече няма да се върне в родния си край... Затова край фиордите се образуват глутници от викинги... После се нахвърлят хищнически по изт. Край на Британия - изпепелени домове и манастири... Изнасилени и зверски убити монаси и миряни... После... Болни от тъпоумие викингите стават слуга на Хазария... И отново същото... Върховната българска столица - Хон-балин е разграбена... И към 1041г. Кръвожадните оскотели банди на Харалд ХАрдраде потопяват в кръв въстанието на Петър Делян... И. Т. Н.... Така че не ми ги хвали... Тези био негативни дегенерати... Парашурама

    ОтговорИзтриване
  30. В книжовността на Първото българско царство (навярно при Симеон) работи преводачът химнограф Снор (има варианти на името). Той е един от европейските интелектуалци - холандци, французи, гърци, арменци и пр., дошли през 9-10 в. в българската столица като средище на културата.

    ОтговорИзтриване