5.05.2019 г.

МНОГО ХУБАВИ НОВИНИ



Вече съм напълно убеден, че уповаването на Бога, съчетано с труд и упорство, рано или късно бива възнаграждавано. Винаги следвам неотклонно целта си и не се спирам докато не я достигна. В някои случаи обаче това не е никак лесно. Дори напротив, често излизат непредвидени неща, които са тежък товар. 

Това бе основната причина да спра своята активност в блога и "Фейсбук". И слава Богу защото наистина се появиха непредвидени проблеми, които успях да разреша защото разполагах с повече свободно време. Доволен съм, че взех решение временно да се откъсна от дейността си, така всичко, което бях решил да направя бе завършено.

Успях да върна един голям заем и сега ми е доста по-леко. Разполагайки с повече време, най-сетне завърших третата си книга. Тя ще е около 240 страници, в които читателите ще намерят интересна, непозната за тях информация за езика на Орфей, представен е и сравнителния анализ на 240 древни думи – доста приличен речник, но реално само една трета от възстановимото тракийско словесно богаство. Ако има интерес към новата ми книга, ще последват още две части, в които ще бъдат представени още стотици интересни думи.

На този момент все още не съм решил какво ще е заглавието. Не съм взел решение и дали ще я предложа на издател, или ще търся сам финансиране за илюстрации, печат и разпространение. Преди време имах разговор с издател когото считам да почтен и коректен, той дори предложи едно доста подходящо подзаглавие. Надявам се скоро да мога да представя на този човек работата си, надявам се и написаното да му допадне.

В новата ми книга са представени тълкувания на тракийските надписи от Кьолмен, Дуванлий, Браничево, Езерово, Ситово и др. Представени са пропуските на лингвистите заели се с анализа на тракийските глоси. Дадена е и интересна информация за връзката между траки, илири и скити. Включени са исторически извори, които нито нашите историци, нито траколозите ни са споменавали. Обяснено е доста подробно защо албанците няма как да са наследници на траките, както твърдят повечето лингвисти. В приложенията е дадена част от огромният брой български заемки в албанския език.

Откъсването от блога и Фейсбук ми позволи да търся по-добре из архивите си и така успях да намеря много важни неща. Натъкнах се на данни, които позволяват да се приеме, че Константин-Кирил е виждал тракийската библия, а дори е взаимствал от буквите използвани за написването ѝ.



Намерих интересна информация обясняваща причината за Моравската мисия на Солунските братя. Останах удивен колко много данни са укрити от нас и колко много промени са извършени от преписвачите на старите хроники. Излиза, че истинското име на княз Ростислав е Растис, а това си е вариант на тракийските Расос, Раскос, Раску-бор. Името на княз Коцел отговаря на тракийското Κοζειλας и като имаме предвид, че император Михаил III е фригиец по произход, това прави нещата доста интересни, нали? Става ясно защо един римски (византийски) владетел помага на българите да се освободят от чуждо влияние.

Подготвих работа, в която възнамерявам да представя информация за тракийската легенда за потопа, а и за характера на името Атлантида – митичният остров погълнат от морето. Името Атландида е тракийско и е сродно на споменатата от Херодот тракийска река Атлас. От земите край нея са дошли хората, които са основали ново селище на брега на Черно Море, селище, което бива погълнато от морето.

Имам интересна разработка за нестинарството, за връзката с древното божество на слънцето Истан, за наличието на култа към огъня край намиращата се в Етрурия планина Соракт. По време на проучванията си останах разочарован от опитите на някои наши изследователи да дадат ирански корени на нестинарството.

Успях да завърша материала си за тракийските названия на различни видове оръжия – доста интригуваща тема за тези, които изследват историята на военното дело. Намерих и изображения на изключително ценни артефакти, по които се вижда какви са били дрехите на траките малко преди “идването” на Аспарух.

За да не държа любопитните в напрежение, веднага ще спомена, че носията на старите балканци от времето на късната Античност е неразличима от тази на българските селяни, а и как да е иначе, след като сме потомци на тези, които удивиха римляни, гърци и др. със силата и смелостта си.  

Накрая ще спомена нещо важно: получих покана за участие в поредните четения на Дискусионен Клуб Ганчо Ценов. Събитието ще се състои на 18 май в читалището "Антон Страшимиров" (Кино "Влайкова"). Темата за тази година е: "Факти и топоси". По време на четенията ще бъде представен и сборникът от миналата година. Заглавието на работата, с която ще участвам е Негермански имена при готите. Надявам се тя да предизвика интерес у хората търсещи истината за миналото на народа ни.



62 коментара:

  1. Добре дошъл Павеле, време беше да се върнеш 😉

    ОтговорИзтриване
  2. Когато си готов със заглавието, напиши от откъде да си я купим книгата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, но това ще стане чак наесен, иска се още работа - илюстрации, редакции и т.н.

      Изтриване
  3. Ей разгеле, сети се да се върнеш скитня такава :) Хайде успехи ти Желая!
    Милко

    ОтговорИзтриване
  4. Очаквано завръщане :) Предстои да четем много интересни публикации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина има уникални неща, аз самият останах удивен от определена информация.

      Изтриване
  5. Поздравления и с нетърпения очаквам Вашият труд.
    Успехи и бог да бди над Вас.

    ОтговорИзтриване
  6. Точно днес се заяждах с един турчин във Фейсбук. Присмя се на кукерите ни от клипа на Нешънъл Джеографик и каза, че сме на 500 години. Явно много хора от чужбина ви четат, защото пет-шест го сгризахме на секундата. Сега чакам да ми блокират профила:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно турците не могат да се присмиват на никого. Те са претопени от арабите, а и имат твърде много европейски смесици: "genetic ancestry for the Turks of 45% Middle Eastern (95% CI, 42-49), 40% European (95% CI, 36-44) and 15% Central Asian (95% CI, 13-16), whereas at K= 4 the genetic ancestry of the Turks was 38% European (95% CI, 35-42), 35% Middle Eastern (95% CI, 33-38), 18% South Asian (95% CI, 16-19) and 9% Central Asian.

      Ние сме си по старите земи от повече от 10 000 години, запазили сме си и езика, а турския е пълен с ирански и арабски думи.

      Изтриване
    2. Което означава и с думи от санскрит. Например гяури идва от санскритското Гаури - бяла.

      Изтриване
  7. Йордан Станкулов5 май 2019 г. в 20:07

    Айдееее, душманите пак ще се разлаят и ще извадят лайнометите срещу тебе, освен ако не са им рязнали грантовете де, ха-ха-ха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някои тролят безплатно, сигурен съм, че ще се появат, но човекът, който одобрява коментарите не допуска груб език, та едва ли читателите ще забележат нещо, аз също няма да забележа.

      Изтриване
  8. Хубаво е че се върнахте защото аз се бях пртитеснил да не тролските атаки да са изчерпили силите ви. Всички истински българи са с вас защото усещат инстинктивно, че вие давате от сърцето си и с любов.
    Бог да ви пази!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за подкрепата!!! Притеснението е било напълно ненужно. Вече десет години разни ограничени човечета ме клеветят, но нали знаете - Куче, което лае не хапе.

      Изтриване
  9. Добре си се завърнал Павка , да си жив и здрав . Един поздрав от мен - красива земя , красива Българка и хубави Български ритми :https://www.youtube.com/watch?v=TZSmTGXWKlY
    Успех.

    ОтговорИзтриване
  10. Добре дошъл отново в блога си, Павле! Ти си истинска фурия. От коментарите се вижда, че си един човек за обичане.
    Дано само читателите ти не забравят сентенцията, с която започваш тази статия, защото тя е в основата на всичко останало.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки има своя съдба и решава сам за себе си какво е правилно, какво е полезно и какво е добро. Своят избор аз съм направил отдавна и съм доволен.

      Изтриване
  11. След дълго очакване дойде хубавата новина за новото начало и многото нови постинги, които със сигурност ще хвърлят светлина върху проблематиката в старата ни история 👍
    Не спирайте никога за дълго време защото сте нужен на българите, това се знае от враговете ни и родоотстъпниците, които им служат, те ще продължават да Ви атакуват защото всеки триумф за България е смърт за враговете и слугите им.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че атаките са започнали още вчера, но аз имам помощник, който одобравя коментарите в този блог и премахва това, което е неприлично и грубо. Аз само отговарям на публикуваните коментари.

      Нека троловете продължават да атакуват, те губят своето време, аз не губя нищо. Освен това истината е на моя страна, а пък и броят на поддръжниците ми расте.

      Изтриване
  12. Владимир Владимиров6 май 2019 г. в 12:05

    Много се радвам на връщането ти Павеле а съм сигурен, че още много други хора са във възторг от това, че пак ще ни подаряваш труда си. Ако не е нахално от моя страна, аз искам да ти предложа да сложиш бутонче за дарения в блога. Знам какво е отношението ти към помощта от други хора и парите като цяло, но ти няма от какво да се страхуваш защото десет години наред показваш, че си почтен и свестен човек. Ако плащаме на политиците, които ни мачкат, защо да не дадем нещо на този, който ни вдига самочувствието и ни прави по-силни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Човек иска нещо ако има нужда от него, а на този момент аз нямам нужда от пари :) Те правят живота по-лесен, но колкото полезни, толкова са и опасни. Аз успях да се справя сам и се гордея с това :)

      Изтриване
    2. Да, както казваш: „Всеки има своя съдба и решава сам за себе си...“. И не ти пожелавам да изпаднеш някога в материална нужда, но все пак имай в предвид „бутончето“. Нали знаеш какво е казал един друг Павел: „Да не връзваш устата на вола, когато вършее“. Не мисля, че можеш да станеш от хората, за които помощта да бъде „опасна“. А и някои от нас биха искали да помогнат на благородното дело, което си поел. Това би било за нас привилегия.

      Изтриване
    3. Благодарен съм за доверието и за съпричастността, наистина съм благодарен, даже трогнат! Преди време един читател ме укори, че съм прекалено горд и отказвайки помощ от сънародници, помагам на лошите с отсъствието си. Пак искам да уточня, че не се касае за гордост. Повярвайте, ако наистина имам нужда от финансова подкрепа, аз ще я поискам.

      Изтриване
    4. Вярваме ти, че си искрен в последното ти изказване. Така и ние ще бъдем по-спокойни.
      Чист човек си ти, братко, такива хора не виждат добро в тоя живот. Но нали това не е най-важното. И друг път съм ти казвал, че лично за себе си виждам пример за подражание. И ако оставим настрана всичко друго, това съвсем не е малко за твоите почитатели!

      Изтриване
    5. Не случайно в Отче Наш има израз: ' и не ни въвеждай в изкушение' ...
      Предпочитам вместо да си пробвам силите с Мамона (парите) е по-разумно да пазя дистанция. Опитвам се да намеря баланс и на този момент успявам.

      Поздрави!!!

      Изтриване
  13. Честит празник Павка! По вода да ти върви оттук натам! Кефя ти се много, така правят още много българи защото виждат, че си мъжкар за разлика от противниците ти с меки китки и продажни душици.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник Цветане!!! Благодаря ти за пожеланията!!!

      Колкото до опонентите, повечето от тях не са българи, кръвта вода не става...

      Изтриване
  14. Много добре! Очакваме книгата. Според Ганчо Ценов княз Михаил е князувал в Солун, а Симеон в Плиска-Преслав и не са баща и син. Според Ганчо Ценов историците Бъркат император Михаил III с княз Михаил на Солун пратил Кирил и Методий в Моравия, но не в Чешката Моравия, а Македонскатата. Та според ГЦ тогава е имало две Българии, по точно една, но с двама владетели подобно на Римската империя преди това с двама цезари, защото по това време България е била огромна държава разположена по целия Балкански полуостров с Тесалия, Илирия с Македония, Дардания и двата Епира, Тракия, Мизия и Дакия чак до Панония включително, а на Изток и със цяла Скития, днешна Украйна. За това и двама владетели са я управлявали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих казал, че е имало две Българии, по-скоро в Македония, Панония, Влашко, са властвали хора, които от своя страна са били подвластни на българския княз, цар.

      Изтриване
  15. НЕ ЗНАЯ ДАЛИ Е СЛУЧАЙНО, НО ТОЧНО ДНЕС ТИ ИМАШ 15 000 000 ПРОЧИТА В БЛОГОВЕТЕ ! ПОВОД ЗА РАДОСТ И ПРАЗНУВАНЕ Е ТОВА, НЕ Е ШЕГА ДА СИ ПОСЕТЕН 15 000 000 ПЪТИ, ЕВАЛА ТИ ПРАВЯ БАТЕ !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не следя статистики, но все пак това си заслужава празнуването - на връх Гергьовден 15 000 000 прочита! :)

      Изтриване
  16. Честито завръщане и празник!За първи път някой да каже горд съм че сам се справям и парите ми стигат .Ако можем да си избираме политиците електронно ще имаш много гласове опитай и ще видиш!ВЯРА.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз освен, че се пазя от парите, се пазя и от политиката :) Политиката е като катранена яма, просто няма начин да влезеш в нея и да не се изцапаш...

      Изтриване
  17. Много приятно се изненадах като Ви видях отново на линия на фронта!
    Много Късмет и Успех!
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слава Богу, свърших плануваното по-рано! Така вече мога отново да се върна в блога и да започна да публикувам отново.

      Изтриване
  18. Честит празник и от мен!Бъдете все така напорист и целеустремен!Успех!

    ОтговорИзтриване
  19. Добре дошъл заедно със хубавите новини, Павеле!
    Показателно е че се случва на един от най-светлите български празници!
    Чакаме да си купим книгата, за да разпространяваме истината!
    Бъди жив и здрав и благословен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!!! Дано даде Господ нещата да се развиват добре и книгата да излезе навреме!

      Изтриване
  20. Душманите ти май са разбрали с какви хора общуваш и сега не смеят да гъкнат, наврели са се в миши дупки и треперят 😀
    Ще чакам с нетърпение новата ти книга, за която съм сигурен, че ще е поредният пирон в коечега на българомразците. Дерзай, много хора са с тебе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано не зная дали старите ми противници са изплашени понеже са разбрали за определени мои приятели, или пък продължават да вилнеят с анонимни коментари. Поради липса на време мой приятел допуска коментарите в блога и всичко, което минава границата на приличието се изтрива.

      По време на обиколката ми из България действително се убедих, че имам доста поддръжници, много повече отколкото предполагах. Това е добре, дано така да продължава!!!

      Изтриване
  21. Най хубавата новина е, че се завърнахте! Чакаме с нетърпение новите публикации!
    Поздрави!
    Христо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви!!! Хубаво е човек да чуе, че е необходим! Новите публикации ще бъдат интересни, а и книгата също.

      Изтриване
  22. Здравей приятелю!Бързах да си запазя четири екземпляра от новата ти книга,защото повече от три месеца не бях в България.В книжарницата ми казаха,само онлайн и щях да търся съдействие от теб,но..явно още е рано.Все пак поздравления и успехи,а аз си оставам приятел,поддръжник,единомислещ или както щеш го приеми!Не е загинала още България!Поздрави! Ник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей стари приятелю! За третата книга е още рано, а иначе втората и първата все още се предлагат в книжарниците, миналата година се бяха изчерпали.

      Поздрави!!!

      Изтриване
  23. Интересно е "че носията на старите балканци от времето на късната Античност е неразличима от тази на българските селяни"! Не съм етнограф, но мисля, че носията в различните чести на нашата малка държава е много различна. Но все пак, мъжката долна дреха в източната част се нарича потури и се различава съществено от мъжката долна дреха в западната част, наричана беневреци. Мисля, че се резлечаваха и цветово, белодрешковци и чернодрешковци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като цяло женската носия е тази, която много по-трудно се поддава на външни влияния, тя е значително по-консервативна и устойчива във времето. Потурите са чуждо влияние, мисля, че е видимо чие😀 при все това и в мъжкото облекло си има устойчиви елементи, каквито са н.пр ямурлуците (има ги по изображения на траки на антични съдове), но съвсем не са само те. И въпреки регионалните различия смятам, че не ни е трудно да определим една дреха като българска, даже когато я носят нашенци, чиито родни земи днес са извън пределите на окастрената ни родина. 😀

      Изтриване
  24. Павка,от колко часа ще е събитието на 18май.

    ОтговорИзтриване
  25. Павка,от колко часа ще е събитието на 18май.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се, че не можах да реагирам навреме, бях много зает.

      Изтриване
    2. Привет! Изясни ли се в колко часа ше бъде дискусията на 18 май?

      Изтриване
  26. Добре си се завърнал, Павка, вече почна да ни липсваш усилено. С нетърпение очаквам новите ти находки.
    Дес

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре заварила Деси! :) Намерих интересни неща, но колкото се зарадвах, толкова и се разочаровах защото видях, че планината от премълчана, игнорирана информация е по-голяма отколкото съм си мислил.

      Удивен съм от приноса на Владимир Орел. Ако имаш време потърси в интернет неговия "Albanian Etymological Dictionary" и ще намериш много интересни неща. Нашите скъпи учени ни внушаваха, че срещатата се в голям брой тракийски имена частица бор, бур отговаряла на албанската дума burre-мъж. Да, но според Орел, думата burre-мъж е замка в албанския и то от старовисоконемски. Гледай ти как стояли нещата ;)

      Изтриване
  27. Поздравления!
    Успех на книгата!
    На Вас здраве и Благословение

    ОтговорИзтриване
  28. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  29. Добре дошли г-н Серафимов.
    Докато ви нямаше успях да преведа няколко статии за Троя.Показах ги на един британец интересуващ се от историите на древните народи(като хоби).Нали британците твърдят че Брутус(основателя на Британия) е троянец по произход.
    Привидно(по интернет)нямаше възражения. Даже мисля беше съгласен с много от информацията.

    ОтговорИзтриване