2.06.2019 г.

ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ



По цял свят хората имат празници с особено значение. Ние си имаме Втори юни – ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Традицията е по-стара от век и ще продължи докато в страната ни има родолюбци, защото паметта на тези, паднали в бой за Родината, е свещена и трябва да се тачи.

Животът е нещо скъпоценно, дар от Бога. Кой не иска да може дълго време да се радва на слънцето, на синевата на небето, на песента на птиците, на близостта на роднини и приятели? Кой не иска дълго време да се радва на полъха на вятъра, шума на морските вълни, на смеха и песните на децата, на уханието на цветя?

Никой не иска безкрайната тишина и хлад на гроба. Никой не стреми към края, това е против човешката ни природа, но все пак се намират смелчаци, които осъзнавайки опасностите, дават за другите най-скъпото – живота си. Разбира се другите не са случайни хора, а представители на семейството, приятели, сънародници. Те са ценени и обичани от героите, иначе нямаше да се стигне до саможертва. Ценена е добротата, честността, трудолюбието, искреността.

За стойностния човек саможертвата си заслужава. Знаейки, че макар да се прощаваш с живота, даваш възможност на доброто да се множи и просъществува, ти се издигаш, преминаваш границата на общочовешкото, превръщаш се във светлина, която другите ще следват. Окуражаваща мисъл е и това, че във вените на спасените тече твоята кръв, че частица от теб ще остане и тези, които си спасил ще те съхранят в паметта си.

Ето защо страниците на българската история са осеяни с героични постъпки. Народът ни е бил единен, споен от братска любов. 

Ботев, Левски, а и останалите Апостоли на Свободата не са дали живота си напразно. Героизмът на българските бойци опазили Родината в многото войни след 1878-ма година го доказва.

Невероятните подвизи на защитниците на Родината карат Симеон Радев да изрече следните думи: “ Българският народ, както всеки друг, има много върховни постижения и изяви. Една от тях, с която печели признанието на големите държави, е успехът в битките. Той печели битките със съкрушителната стихия на първия удар. Първият устрем крие голяма сила, неукротима войнска мощ. В първия удар българинът изразява себе си, своя горещ темперамент и безстрашие, вътрешно вглъбяване и внушителност.

Не сляпа жажда за проливане на кръв, не романтична изява на чувствата и стремеж  към подвизи от самоцелен характер, а една жестока трезвост с благородни чувства в името на родното го тласка в битките и то в битки с хладно оръжие, битки лице срещу лице. И тук е силата на неговия дух, тук българинът побеждава духом, за да наложи и физически волята си. Като че ли той унищожава във въображението врага си, за да последва битката, където довършва предварително започнатото.

Битките с хладно оръжие българите са очаквали с нетърпение – това не е екзалтация на духа, не са и тренирани масови психически състояния, това не е животински инстинкт, това е духовен процес, предварително изграден и действуващ, зареден с лична чест и национално достойнство, подкрепен с черти от народностната характеристика.“ – С.Радев, цитиран от С.Минкова, Т. Трифонов, Народно-психологически щрихи на Българина, София, 1990,с.258.


„На нож“ („Атака“), 1913 г. картина на Ярослав Вешин
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Yaroslav_Veshin_-_Na_nozh.jpg

Тези посрещнали куршумите с гърди не са били принудени от никого да се втурнат с безумна смелост към противниковия окоп. Загивали са с ясното съзнание, че след тях ще има българи и България. Загивали са с мисълта, че умрат за бъдещето на добри и стойностни хора.

Никой не е успял да отрази с думи подвига на родолюбците, както прави великият поeт Иван Вазов:

“Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх.”

Днес почитаме паметта на Христо Ботев и многото други, които дадоха живота си за нас. Днес можем да се помолим за тях, да запалим свещичка и да ги споменем. Истинската благодарност към героите обаче се състои в това да живеем като стойностни хора, да се държим като истински българи, като хора, за които си заслужава да се умре.



46 коментара:

  1. ирена янчева2 юни 2019 г. в 15:04

    На прощаване", 1868 г. - автобиографична изповед на Христо Ботев в поетична форма.
    "... Дружина тръгва, отива,
    пътят е страшен, но славен:
    аз може млад да загина…
    Но… стига ми тая награда —
    да каже нявга народът:
    умря сиромах за правда,
    за правда и за свобода…"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ботев не е обикновен човек, той сякаш е превъплъщение на героите от древните митове - безумно смели и презиращи смъртта!!!

      Изтриване
    2. Ирина, не е геройство да се умира, а геройство е да се победи. Не трябва да се умира, а да се побеждава. Като е казал неизвестния за българите борец против турското робство от трънския край, героя Симо Соколов от Грознатовци, "У бой че улазимо само да победжуемо", и в превод от трънско наречие, В бой ще влизаме само за да побеждаваме. Но явно, "народния" поет Иван Вазов е забравил да го спомене в своята "Епопея на забравените".

      Изтриване
    3. Анонимни господине, понеже блогът е мой, ще си позволя да отговоря вместо г-жа Янчева. Ботев, Левски, Караджата и още много други не са искали да умират, а да се борят и да побеждават. Загинали са не защото са искали да умират, или защото са били слаби, а защото битката е била неравна. Те са знаели, че шансът за победа е малък, но са намерили смелост да тръгнат напред.

      Вие от друга страна не смеете да коментирате с истинското си име, а същевременно позорите герои, на които на малкото пръстче не можете да стъпите. Ако Освобождението се е забавило, то се е забавило не защото сме имали малко смелчаци, а защото броят на индивидите като вас е бил голям.

      Изтриване
    4. Серафимов, явно не разбирате същността на написаното от мен. Не виждам защо трябва да се регистрирам някъде, където нямам постоянно присъствие и нямам клакьорски умения. Не позоря по никакъв начин героите, а пиша за герои, които Вие, с блог и интереси в Историята не знаете, както и много като Вас. Все пак, Ботев, Левски и Стефан Караджа са родени в подбалкански градчета, едно от които е Вашето градче Карлово, а другите са Калофер и Сливен. Все във Вашия регион. Но това е само малка част от българските земи. Синът на Симо Соколов, Александър, математик и инженер, загива в Илинденско-Преображенското въстание.
      Може би не са Ви били интересни занятията при военната Ви служба. До колкото на мен, като страхливец и не разбиращ от военна дейност, все пак ми е известно, че има стратегия и тактика при водене на бойни действия. Там стихийност е недопустима, ако искаш да спечелиш. Нужно ли е да губиш хора при неравна битка, когато може след прегрупиране на силите и с нова тактика да спечелиш битката, а впоследствие и войната. Именно това е знаел капитан Симо Соколов, за когото вероятно за първи път чувате. Интересна е Вашата мнителност. И може би, както съгласно Вашата оценка "Ако Освобождението се е забавило, то се е забавило не защото сме имали малко смелчаци, а защото броят на индивидите като вас е бил голям.", то защо след като днес имаме ярко изразени действени индивиди като Вас, България е робска срана и днес? Умилявате публиката с предположения за минали епохи и примитивите, с комплекс на граждани на малки незначителни държави. Колко велики са в нищетата си. Покажете действие, например във Вашата област на интереси, Историята. Предизвикайте на публичен дебат тези "нещастници", които не са съпричастни на Вашите приемания. Нека "битката" да се проведе с необходимите предпоставки и в конструктивна обстановка, без безпочвени обвинения. Но как ще разберем кой я печели, без да има силови методи! Поведете народа към доказване на заслугите на предците му и признаване на неговите лични качества в европейски и световен мащаб. Съберете Вашето войнство. Успех.

      Изтриване
    5. По-голяма глупост от тази на анонимния не бях чувал! Европейците като са превземали америка са избили 90% от местното население, тоест победили са. Какво геройско има в това да избиеш тълпи от хора в неравна битка? Силният винаги може да победи по-слабия, но в това няма героизъм, нула. Турците дето са клали в Батак и те са "победили" - герои ли са те? Такова лекомислено разбиране виждам често у някои западни народи, но за съжаление явно вече и у нас започва да преобладава. То до какво друфо може да доведе гледането на съвременните безсмислени филми и предавания.

      Изтриване
    6. Симеон Донев3 юни 2019 г. в 11:26

      Ами аз смятам анонимният от 2-6-2019, 23;02 за дразнител, не е глупак той, българомазец е. Точно на празника на Ботев да вземе да изсипе кофа помия върху героите, просто нямам думи да изразя погнусата си!

      Изтриване
    7. До Анонимен2 юни 2019 г., 23:02 ч.

      Анонимни господине, събитията довели до положението, в което се намира България днес, са започнали дълго преди да се родя, а и дълго преди да се появат на бял свят родителите ми.

      Очевидно не разбирате това, за което пиша, а в такъв случай беседата е безмислена.

      Изтриване
    8. До Анонимен, 2 юни 2019 г., 18:20 ч. и 23:02 ч.

      Не знам какъв герой е Симо Соколов от Трънския край. Сигурно Ви е роднина. Но дори да е бил герой, предполагам, че е един от стотиците и хиляди, благодарение, на които българската армия не е губила война (всички загуби дължим на политиците ни). Баща ми също, според мен е бил герой, защото катозавършва военното училище 18-та година го изпращат на фронта като офицерски кандидат и взводен командир. За времето от 3-4 месеца на фронта два пъти се епрехвърлял зад телените заграждения и ловил "език", за което има орден за храброст. Така се е случило, че след заповедта за оттегляне на армията, той е командвал цялата рота и при отстъплението три пъти водят сражения, но не дават нито жертви, нито ранени. Няма и нито един дезертьор. Като сме разговаряли ми е казвал, "При заповед за атака се прекръствах с молба Господ да ме пази жив и оттам-нататък, използвах наученото в подготовката как да се пазя и да напредвам." Тези герои никой поет не може да опише в стих, защото ще стане цял том. За това поетите описват само тези, които са горели като факли и са осветявали пътя на останалите в битките. Те се занят от всички, а другите ги занем ние - техните близки и предаваме техните подвизи на своите деца.

      А това, което е казал, че "бой ще влизаме само за да побеждаваме" е правилно. Никой нормален човек няма да се изправи срещу куршумите просто така. Такива случаи са рядко и се наричат Брусиловски атаки по името на руския ген. Брусилов, който не е ценял човешкия живот, а е разчитал само на голямото превъзходство в жива сила, макар и не добре подготвена. Той е побеждавал (както и някои през време на ВСВ) с цената на 20-40% жертви. Разумните командири подготвят добре войниците си и ги учат как да нападат, но и как в същото време да се пазят. много е важно войникът, както и офицерът който комндва, да не се страхуват, да не губят присъствие на духа по време на боя, за да преценяват правилно обстановката. Баща ми казваше: "Не забравяй, че страхливият умира поне два пъти - преди боя и в самия бой, защото се паникьсва, а смелият - загива по случайност, а не защото се подлага на куршумите."

      Нашата армия винаги е била много добре подготвена как да води атака, щурм (който изглежда отстрани като хаотично тичане и стреляне) и ръкопашен бой с ножа на пушката. По тази причина във всичките войни нашата армия е дала най-малък процент жертви, въпреки множеството спечелени битки. За първи път бой с нож е приложен масово през време на Балканската война. Тогава при близък бой, командата за атака е била "Напред! На нож!". Като чували тази команда, някои от турците, които поназнайвали български, чували командата като "по пет на нож!" и изпадали в паника. Някой споделил това с английски журналист, който написал, че българите били толкова освирепели, че ги карали да намушкват по пет души на ножа на пушката си. За това след войната една от най-популярните у нас карикатури е била, така наречената "ПО пет на нож", представляваща български войник с нанизани на щика на пушката му 5 турски войника.

      Да не забравяме, че нашата войска е наследник на траките и първите български държави, които много са държали на подготовката на войската в мирно време, за това с малко жертви и понякога с по-малка войска, са печелили много войни.

      Слава на Българската войска.

      Изтриване
    9. Тук съм пуснал за публикуване текст, в който открих много правописни грешки, но няма как да коригирам. Моля, този текст да бъде изтрит и заменен със следния текст:

      Не знам какъв герой е Симо Соколов от Трънския край. Сигурно Ви е роднина. Но дори да е бил герой, предполагам, че е един от стотиците и хиляди, благодарение, на които българската армия не е губила война (всички загуби дължим на политиците ни). Баща ми също, според мен е бил герой, защото като завършва военното училище 18-та година го изпращат на фронта като офицерски кандидат и взводен командир. За времето от 3-4 месеца на фронта два пъти се е прехвърлял зад телените заграждения и ловил „език“, за което има орден за храброст. Така се е случило, че след заповедта за оттегляне на армията, той е командвал цялата рота и при отстъплението три пъти водят сражения, но не дават нито жертви, нито ранени. Няма и нито един дезертьор. Като сме разговаряли ми е казвал, „При заповед за атака се прекръствах с молба Господ да ме пази жив и оттам-нататък, използвах наученото в подготовката как да се пазя и да напредвам.“ Тези герои никой поет не може да опише в стих, защото ще стане цял том. За това поетите описват само тези, които са горели като факли и са осветявали пътя на останалите в битките. Те се знаят от всички, а другите ги знаем ние – техните близки и предаваме техните подвизи на своите деца.

      А това, което е казал, че „в бой ще влизаме само за да побеждаваме“ е правилно. Никой нормален човек няма да се изправи срещу куршумите просто така. Такива случаи са рядко и се наричат Брусиловски атаки по името на руския ген. Брусилов, който не е ценял човешкия живот, а е разчитал само на голямото превъзходство в жива сила, макар и не добре подготвена. Той е побеждавал (както и някои през време на ВСВ) с цената на 20-40% жертви. Разумните командири подготвят добре войниците си и ги учат как да нападат, но и как в същото време да се пазят. Много е важно войникът, както и офицерът, който командва, да не се страхуват, да не губят присъствие на духа по време на боя, за да преценяват правилно обстановката. Баща ми казваше: „Не забравяй, че страхливият умира поне два пъти – преди боя и в самия бой, защото се паникьосва, а смелият – загива по случайност, а не защото се подлага на куршумите.“

      Нашата армия винаги е била много добре подготвена как да води атака, щурм (който изглежда отстрани като хаотично тичане и стреляне) и ръкопашен бой с ножа на пушката. По тази причина във всичките войни нашата армия е дала най-малък процент жертви, въпреки множеството спечелени битки. За първи път бой с нож е приложен масово през време на Балканската война. Тогава при близък бой, командата за атака е била „Напред! На нож!“. Като чували тази команда, някои от турците, които поназнайвали български, чували командата като „По пет на нож!“ и изпадали в паника. Някой споделил това с английски журналист, който написал, че българите били толкова освирепели, че ги карали да намушкват по пет души на ножа на пушката си. За това след войната една от най-популярните у нас карикатури е била, така наречената „По пет на нож“, представляваща български войник с нанизани на щика на пушката му 5 турски войника.

      Да не забравяме, че нашата войска е наследник на траките и първите български държави, които много са държали на подготовката на войската в мирно време, за това с малко жертви и понякога с по-малка войска, са печелили много войни.

      Слава на Българската войска!

      Изтриване
  2. Петър Генов2 юни 2019 г. в 15:25

    Хубаво си го рекъл друже, но останаха ли българи да го прочетат?
    Светла му памет на Ботев и останалите герои!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истинските българи помнят! Истинските българи тачат! Истинските българи ще продължават да помнят и тачат тези, дали живота си за тях!

      Изтриване
    2. Турската и гръцката тирания бяха свели българския народ до най-ниското стъпало на човешката култура, но българщината му те не можеха да изкоренят. В съзнанието на народа все още бяха останали зародиши от национален усет. Този усет се разви с времето. У някои в съзнание. Българският народ съзна, че е бил народ и е имал своя самостоятелна държава и успя даже да си извоюва своя народна църква. Русия освободи една част от българския народ. Освободените българи се обявиха за самостоятелно управление, но те се разделиха по атавизъм на два дяла.

      Единият дял, който се наричаше славянофили, бе на мнение, че България трябва да се постави под протектората на Русия, защото тя сама не могла да се управлява. Другата партия, която се наричаше патриоти, беше за една самостоятелна България. Ожесточените борби между тези две партии пълнят историята на България от Освобождението до световната война.

      "Когато аз издадох моята книга "Праотечеството на българите", от която излизало, че българите са били нещо по-добро от онова, си мислеше доста за тях, аз бях обявен за патриот и следователно за човек, който стои извън законите.

      Всички, които ме критикуваха, критикуваха ме не по съдържание, не защото посочените от мен данни са неверни, а защото съм бил патриот, който изнасял факти, че българите били и храбри, и културни, когато според мнението на моите противници било очевидно, че българите са създадени от природата за тор на чужди ниви."
      Д-р Ганчо Ценов

      Светла памет на Ботев и всички родолюбци дали живота си да я има България и нас . Поклон .

      Изтриване
    3. Светла им памет на героите!!! Поклон!!!

      Изтриване
    4. Господин Тодор Х.2 юни 2019 г., 20:38 ч., мисля, че 2 юни е ден на Ботев и на загиналите за освобождението на България. Но това не са само българи. Без хилядите жертви на братята руси България и до днес нямаше да я има. Все пак, Вашия кумир Ганчо Ценов е немски възпитаник и съпругата му е германка! За него "славянофилите" са опасност. Но нито дума не е отронил за славяните в Дойчланда, които са игнорирани и до днес, това са така наречените "лужички сърби", които са унищожени от дойчовския национализъм. Но за тези неща не бива да се говори, те са табу, нали? Не бива да се говори и за остров Руян-Рюгенд, също славянска територия. И понеже на България и поставяха управници от "западните" държави и тя бе "независима", на два пъти завърши участието си във войните с национални катастрофи. Всяко обвързване със "запада" е пагубно за България, което се доказва и днес. Жалко е да имаш велика история и в съвременната ти държава да цари ниско жизнено равнище, срив на интелекта и образоваността, хората да са се превърнали в дегенерати, управлявани от идиоти. И тъй като външния враг не искаше да си цапа ръцете, намери вътрешни слуги, на които беше отредена задачата да унищожат България.

      Изтриване
    5. До Анонимен3 юни 2019 г., 11:13 ч.

      Позволявам си да Ви отговоря вместо Тодор Х. Ганчо Ценов не отрича ролята на руснаците в Освобождението на България, той е против политиката, която управляващите Русия водят. Тези хора впрочем са германци, във вените им тече същата кръв каквато тече във вените на управляващите Германия, Австрия, а дори и Британия. Там Уиндзорите получават това име чак слез 1914-та година, до този момент са Сакс-Кобург и Гота.

      Ако някой е писал за местните корени на сърби и хървати, това е Ценов. Препоръчвам История на Българите и на другите Южни Славяни - от Римското завоюване на Балканския п-в до края на девето столетие, GUTA-N, София, 2018. Четете след страница 232.

      Колкото до лужиците, за тях по времето на Ценов се знаеше малко, знаеше се малко и за прусите - нашите роднини, които са напълно заличени от немците.

      Не можете да вините Ценов, че поставя България на първо място, та той е българин. Съдбата на лужици, сорби, померани, а най-вече на прусите, раните, ободритите, вагрите и др. е печална. Със заличаването на тези народи са нанесени щети и на нашата история защото реално както прусите, така и останалите им роднини имат и балканска кръв, която пък е доказателство за огромното влияние на дедите ни.

      Аз не бих казал, че всяко обвързване със запада е пагубно за България. По-скоро поставянето на страната ни в сервилно, подчинено положение е пагубно. Независимо дали слугуваш на изтока или запада, намаляваш и изчеваш, просто такава е ролята на слугата.

      Да, в момента сме в криза, но моля Ви, не гледайте само в утайката, просто не е справедливо. Не е справедливо спрямо стотиците хиляди добри хора, които въпреки анархията, въпреки безобразията и кощунствата, са готови да помогнат на сънародниците си и го правят.

      Правете така и Вие, изолирайте утайката, не говорете за представителите и, събирайте се с добри и почтени хора, с които да помагате на нуждаещите се.

      Изтриване
    6. Не са били само руснаци. Далеч не са били само те. Има почти точна статистика за това какви по народност хора са воювали. Който иска може да се поинтересува. А и има издадени книги от руски военни кореспонденти / Данченко/, които много коректно описват събитията от онова време. А къде са Българите в цялата тази работа. Защо руснаците отказват да ги въоръжат? Колкото до това, че " на България и поставяха управници от "западните" държави и тя бе "независима", на два пъти завърши участието си във войните с национални катастрофи. Всяко обвързване със "запада" пагубно за България, което се доказва и днес." мога само да ти кажа че руската пропаганда е замъглила представата ти за реалност. Защото без "запада" русия никога нямаше да отблъсне германците! А я си представи сега добре въоръжените и отпочинали наши армии да тръгнат заедно с румънци и украинци срещу русия? Какво би станало? Надявам се червената пелена пред очите ти да позволи да видиш какво стана след като се обвързахме с русия. Пак национални катастрофи. Смяна на парите, национализация и съсипване на всичко умно и будно. Хайде че се отплеснах.

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    7. Ти с хубавото име, недей да изпадаш в другата крайност. Защото „западът“ невинно изчака да се намеси, чак когато Русия обърна посоката при Сталинград!

      Изтриване
    8. Христославе, българското опълчение е организирано, обучено, облечено и въоръжено в Русия. Русия е страната, водила войната, а тя е многонационална държава, империя. Капитаните, спечелили сръбско-българската война са обучени в Русия. Видимо, не разбираш нищо от военно дело, но защо е тази омраза към братята славяни-тракийци. Нали си тракиец по произход. Не зная какъв жид си.
      Простотия е да пишеш "А я си представи сега добре въоръжените и отпочинали наши армии да тръгнат заедно с румънци и украинци срещу русия? Какво би станало?" Това което ще стане е, че до 15 минути тези 3 държави няма вече да съществуват. Така че дано не става.
      Не зная каква мъгла или умопомрачение има пред очите ти, но това е да гледаш и да не виждаш.
      30 години след преврата през 1989 година, България не само че не е постигнала равнището от 1989 година, но е на 50% под него. Все пак, тези почти 3 десетилетия са достатъчни за да се проявят предимствата на новата система. Ако ги имаше тези предимства. Но ги няма. В момента България се намира в клещите на безпрецедентна криза и нова национална катастрофа, съчетана с окупация от САЩ, НАТО и ционизма.
      За периода 2015-2019 години всички бюджети, въпреки че бяха отчитани на плюс, завършваха на минус-общо 16 милиарда лева липсваха в бюджетите. Тези 16 милиарда са онези 8 милиарда евро, които ГЕРБ тегли като заем през 2015 година за да се спаси. Сега чукат пак на Еврозоната, за да се спасят от одита на Европейската централна банка, който приключва през лятото и не може да е фалшив, както предишния на БНБ.

      Изтриване
    9. Господине, ако не виждате птичинно-следствената връзка на сегашната криза с предшестващата тоталитарна власт, какво правите в такъв блог? Това не е сказка от дружество "Г.Кирков", ако ме разбирате.

      Изтриване
    10. До анонимник от 04 юни 18,59 ч.
      Явно си военен. Жалка работа.
      Първо не става въпрос за омраза към никого а за ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА. Т.нар. империя надали е владеела чехи, поляци и т.н. та да им нарежда да воюват.
      Второ колкото до капитаните спечелили сръбско-българската война нали ти е ясно защо капитани са я водили? Защото руснаците са ги изоставили най-позорно по нареждане от матушката.
      Трето направил ти бях малка препратка към втората световна война, където без да сме изстреляли нито едно калайче идват и те окупират и процъфтяхме след това. Не знам дали разбирам от военно дело. Аз съм артилерист, но ти от история явно не разбираш, защото само в болните ти фантазии щеше да изчезнат тези държави, така както не са изчезнали и досега!
      Личи си че комунизмът в тебе си стои непокътнат и не си разбрал що за простотия е този строй. Така както не си разбрал че не сме били в състояние да произвеждаме качествени стоки. Преврата е през 1944 год. а не през 1989 год. Явно на такива като теб демокрацията им е отнела всичко.
      Виж данните за износа на България към момента и ми говори тогава! Ама извинявай ти си само военен, а такива като теб не разбират от реалния живот почти нищо. Можете само да изпълнявате чужди команди.

      Христосдлав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
  3. Поклон пред паметта на героите!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво Павеле, сполай ти за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези, които паднаха за Отечеството заслужават хубави думи и признание!!!

      Изтриване
  5. http://andorey.blog.bg/history/2019/06/01/jiv-e-toi-jiv-e-tam-na-balkana.1659709

    Поздрави - Андрей

    ОтговорИзтриване
  6. Милена Джеджева2 юни 2019 г. в 21:49

    Благодаря, Г-н Серафимов! Винаги чета блога Ви! Прекрасно пишете! Дерзайте!

    ОтговорИзтриване
  7. Всички онези мъже и жени,участвали в борбата срещу турските поробители,са осъзнали нещо много важно.Че те ще поставят поне началото.Тези интелигентни,будни и духовно извисени Българи са виждали колко тежко е състоянието на простият,смачкан български народ,но са разбрали и колко окаяна ще бъде съдбата на България,ако не направят нещо.И са се събрали,за да се закълнат над най-святото,че ще се борят до последна капка кръв.Страхливите един по един са отпаднали,но тези малцината-шепата луди и пламенни Патриоти са прозрели,че дори ако има и най-малката възможност да запалят искрицата надежда в уморената душа на народа си-тогава си заслужава.И знаете ли какво им е давало сила?Ооо,те не са били глупави да разчитат на някой отвън да съжали и спаси България.Но тези мъже и жени са разбрали,че онзи,който стигне до дъното на отчаянието-няма какво повече да губи.Затова са били безстрашни,защото е нямало просто накъде,освен НАПРЕД !Това е- ,,пък каквото сабя покаже.И честта,майко,юнашка.".Затова и ние днес сме живи.Затова ,когато засвирят сирените-заставаме прави,в мълчание.Та поне за една минута -да си спомним,да почетем и да благодарим !Прекланям се пред тях ! Бог да пази България и българите й !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Удивен съм, че една жена разбира нещата по-добре от мъж, който се прави на велик стратег! Визирам Анонимен 2 юни 2019 г., 23:02 ч.

      Изтриване
    2. Серафимов, удивен съм, че Вие се правите на велик с "енциклопедичните" си познания и компетентност по всеки въпрос, като винаги мнението, което не съвпада с Вашето е неправилно.
      Разбира се, позволено е на дама, като hristinatiropoli 3 юни 2019 г., 20:42 ч., да има по-романтично разбиране.
      Серафимов, не е нужно да "кипи безмислен труд". Показах, че е има и други родолюбци с трезва мисъл и пофесионална оценка, за които изобщо не се говори. Вие, със своите въображаеми противници, изкарахте нещата съвсем други. Ясно е, че БРЦК не е била организацията на необходимото равнище. А защо, това е друг въпрос.
      Винаги съм уважавал и уважавам подвига на тези герои, независимо от подбудите с които те са решили да участват. Не е нужно да се канонизират едни, а други да не се споменават, независимо от геополитическата моментна ситуация.
      И както казва тази дама: "Тези интелигентни, будни и духовно извисени Българи са виждали колко тежко е състоянието на простият, смачкан български народ, но са разбрали и колко окаяна ще бъде съдбата на България, ако не направят нещо. И са се събрали, за да се закълнат над най-святото, че ще се борят до последна капка кръв.", питам я, къде са наследниците на тези мъже и жени? Нима днес състоянието в страната е по-различно? Може да се охарактеризира с две взаимосвързани думи-мафия и корупция: апартаменти, наркотици, оръжие за терористите в Близкия Изток, убийства, трафик на хора, данъци, откраднати еврофондове, бандитизъм, грабежи, демографски срив, строеж на некачествени магистрали и липса на поддръжка на пътищата, далавери със стоежа на огради по границата, бягство на милиони в чужбина, изнасилвания, обезлюдяване, проституиращи медии, дебилизиране, мутризация, продадени паспорти за ЕС, геноцид, унищожена природа, най-мръсна столица в Европа, продажна външна политика, пълна геополитическа базпътица. Става дума за истинска национално-освободителна война с всички допустими и недопустими средства. В страната беше въведено извънредно положение и окупация от срана на вътрешни и външни бандити. Кои "ще поставят поне началото" днес?
      Серафимов, Вие като истински мъж ще вземете ли отношение по тези въпроси!
      Предполагам, че не ще публикувате това, както и други мои мнения, защото са несъответстващи на Вашето виждане или на виждането на тези, които Ви цензурират.

      Изтриване
    3. Господине, не изпадайте в грешката на Христослав да абсолютизирате собственото си противоположно виждане. Давам Ви право за някои критики, но най-много около 50%. Световната политика особено днес е толкова сложно занимание, че само този, който го е изпитал може да добие представа. Да се боядисва само в черно или в бяло води до никъде.
      Абсолютно не съм съгласен с отправената критика към Г-н Серафимов защото този, който е проучвал задълбочено историята, той има и най-правилната преценка върху настоящето – едно уравновесено тълкуване на политическите събития без елементарни забежки в едната или другата крайност.

      Изтриване
    4. Тролове, много сте далече от истината!

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    5. Г-жо или г-це hristinatiropoli,
      Чудно ми е как онези българи дали живота си за освобождението на народа са били "Патриоти" при условие ,че тогава държава България няма. Единствената държава на която са поданици е Османската Империя. Тоест ако са били "Патриоти" то е трябвало да защитят интересите на Империята в която са, а не на етноса от който произлизат.
      Понеже това в ядрото си е "патриотизма". Любов,лоялност и вярност към родината. Тоест държавата в която си роден, независимо от етнически,културен,религиозен произход.

      Редно е да се прави разлика между "патриотизъм" и "родолюбие". За някои е едно и също, но не може един грък или циганин в България да е български родолюбец. Просто защото "родолюбие" означава да обичаш собствения си род/етнос. Следователно един грък или циганин може да бъде единствено "патриот", което пък показва че той не работи в ползата на българския род,а на една система която му осигурява нещо...било то сигурност, земя, пари, слава и т.н. Всеки етнически българин който се смята за "патриот" а не за "родолюбец" реално за мен е равен на "предател".

      Изтриване
    6. До Никола

      Ето това дето си го описал "мъдро" е големия проблем - щото по твойта дефиниция и ку-клукс-клан са родолюбци. Да обичаш само собствения си род - това е фанатизъм. Ако българите бяха такива върли "родолюбци", сега България нямаше да я има, щото в тая държава са се вливали какви ли не племена и родове.

      Изтриване
    7. Анонимен11 юни 2019 г., 3:08 ч.

      Родолюбие не се ограничава само до един род.Мислете какво стои зад думата а не как се използва днес.Именно говорим за кръвна връзка.
      Вие май не следите какво ви казва г-н Серафимов. Близо 90% от тези различни племена и родове са от един и същ произход. Гените изследвания пък го потвърждават.
      Бих казал ,че ако Българите не бяха фанатични родолюбци,днес нямаше да има български народ,и нямаше да има причина да я има България. Иска се малко акъл.

      А за ку-клукс-клан е редно първо да се образовате и да не проповядвате заучени фрази по темата. Първо организацията не е на родово-етнически принцип а на расов. Тоест формирана е за защита на белите американци от "освободените" черни. И още за налагането на правосъдие и ред в една държава в която по времето в което е формирана групата, държавните институции като Полиция и ФБР са били крайно не ефективни.А в отдалечени региони направо ги е нямало. Така масови изнасилвачи,убийци и престъпници са се измъквали безнаказано.
      Всички говорят за линчуването на черните,но никой не се интересува защо реално са били линчувани едни а други не. Когато се поразрови човек,намира случаи където цели села на които мъжете са на паша с добитъкът, биват ограбвани, а жените и децата изнасилвани и изколвани. Реално вие не бихте ли наказали подобни действия със смърт?Да се приберете от работа и да заварите най-близките ви хора изколени като добитък. Но това е било наказанието за всички подобни престъпници.Даже статистиката е ,че са били линчувани също толкова бели американци колкото и негри.Със същата свирепост на наказанието. А как иначе, негрите са били едно крайно малцинство по онова време. Днес,при условие че в продължение на 100-тина години никои не ги закача и ги дондуркат,те са едва 20% от населението. А какво остава преди 150-200 години?Едва ли са били повече от 5% Повечето престъпници са били други бели американци.

      Изтриване
    8. Не искам да споря в тоя форум, но: 1) оправданията ти за това дали били еднакви родовете или не не променя факта че не приемаш хора от родове които не са "от един и същ произход" и го наричаш родолюбие и 2) явно си само книжно информиран за ку-клукс-клан и затова не си на ясно, че ако отидеш ти при тия хора и се опиташ да се побратимиш с тях на основата на това че си бял, няма да се получи. Та не е просто на расова основа.

      Изтриване
    9. г-н Анонимен
      Отново казвам..."приемането" на хора различни по кръв от българите като "българи", не може да е българско родолюбие. Факта че се впрягате толкова по темата,бих предположил че вия самия не сте българин или сте мелез. И се обиждате че не сте приет в групата в която не принадлежите по рождение. А което е най-лошото, че се опитвате на насявате мнения че едва ли не българи няма...щото те са мешавица от народи - което не е вярно...както казах генетичните изследвания сочат друго. Очевидно не спорите защото аз греша, а защото не ви харесва че вие грешите.Иначе нямаше да се хващате за всяка сричка от една дума която ви казах не означава само един "род". Мислете.

      За ку-клукс-клан ви казвам как са били формирани, а как оперират днес...не знам. До колкото знам днес те са контролирана от службите група.Така че,днешните ку-клукс-клан не може да са пример за онова което са били при формирането си през 19-ти век. Интересното е,че хора като вас ползват именно действията на първата формация на клана.И в същото време проектирате това върху идеологията на днешната манифестация на групата.Макар ,че в днешно време дори не може да се чуе за нея.

      Натъкмявате,преиначавате и премълчавате за да си прокарате виждания, които са далеч от истината.
      Човек греши, но когато научи истината е редно да я следва.

      Изтриване
  8. Към Анонимен4 юни 2019 г., 21:34 ч.
    Благодаря Ви, че все пак "давате право" на някои "критики" :))))). Нямам намерение да критикувам никого, само констатирам действителността.
    Ако Вие сте политик и фактор в управлението Ви пожелавам да ползвате поуките от историята за успешно провеждане на съвременната политика за благото на българския народ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми г-н Анонимен от 5.юни 7:17 ч.

      Благодаря Ви за любезния отговор! В интерес на истината аз самият вярвам, че този свят в този му вид върви към своята гибел, което не означава, че трябва да стоим със скръстени ръце и да не се съпротивляваме на злото във всичките му аспекти. Мисля, че и блогът на Г-н Серафимов си е поставил същата цел.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Към Анонимен 5 юни 2019 г., 12:54 ч.
      Аз споделям Вашето мнение, "че не трябва да стоим със скръстени ръце". Но не откривам никъде отговори на въпросите "кой е врага ни" и "какво да се прави". Или може би обществото ни е толкова много разделено в мнението си по тези въпроси. Мисля, че поне в 80% от българите няма сходно мнение по горните въпроси. За това няма и решение към този момент. Няма обединяваща идея, както и изявени личности които да превърнат идеята в действие.

      Изтриване
    3. Драги г-н Анонимен 5.юни, 14:06ч.

      Проблемът е много по-всеобхватен, за да го ситуираме в границите на България – бих казал вселенски. Простичко казано, силите на доброто и на злото се стягат за решително сражение. Това дава отражение и върху нашата изстрадала планета. И двата лагера си имат своите привърженици между човеците. Нито червеният, нито жълтият глобализъм са в състояние да установят рая на земята, докато не бъде неутрализиран князът на злото, който има власт да влияе над човешките същества.
      Това, разбира се, не съм открил аз самият. Но вероятно е трудно да се приеме от тези, които от дълго време са залъгвани с измислени басни.

      Изтриване
  9. ирена янчева5 юни 2019 г. в 21:36

    Здравейте ! Относно характера и действията на членовете на Вътрешната Революционна Организация, които произтичат от полаганата от тях клетва при встъпване (вяра, убеждения, права, задължения, правомощия и др.) вижте изданието - Левски, В. Документално наследство. С., 1973, с. 227, документ No 135, 1872, "Българско – Народна клетва, полагана от комитетските дейци".

    ОтговорИзтриване
  10. Чакаме следващата публикация

    ОтговорИзтриване