21.12.2019 г.

ДРЕВНИЯТ ПРОИЗХОД НА ПРАЗНИКА КОЛЕДА -БЪЛГАРСКОТО СЛЪНЦЕ


Ние българите умеем да пазим духовното си наследство. Въпреки няколко жестоки чужди окупации, въпреки страшния геноцид извършен върху народа ни, дедите ни упорито са се придържали към старите си обичаи. Един от тях, може би най-големият е Коледата.



Атмосферата по време на този празник е особена. Не само заради празничната трапеза настроението ни е приповдигнато. Има и нещо друго, сякаш всички ние инстинктивно усещаме, че се случва нещо важно. Нещо, което е много древно и се е появило в далечните, незапомнени времена от зората на човечеството.

Официално думата Коледа не е наша. Приписва ѝ се латински произход, като се казва, че идва от латинското calendae първият ден на месеца. Действително, нито може да се оспори нито вековното римско присъствие в земите ни, нито пък трябва да се отричат латинските заемки в езика ни. Думата коледа обаче не е една от тях, в никакъв случай! Тази дума, а и самият празник е по-древен от Римската Империя!

Езиковедите не са обърнали внимание, че calendae е заемка в латинския. Там няма обяснение за нея защото думата е от пеласгийски произход. Това е установено преди повече от половин век от фламандския учен Алберт Йорис ван Виндекенс. (A.J. Van Windekens, Le Pelasgique, Essai sur une langue indo-europeenne prehelinque, Publications Universitairs, Institut Orientaliste, Louvain, 1952, c. 143).

Пеласгите са древен балкански народ делящ един произход с траките. Според Вл. Георгиев (цитиран от К.Порожанов) тракийският/пелазгиският език е говорен на Балканите още по времето на Неолита - VII хилядолетие преди Христа (Общество и Държавност у Траките, с.43).

Някои може да зададе въпроса: Какво ще правят трако-пеласги при древните римляни и как така са ги повлияли? Който е чел "Естествена История" на Плиний Стари знае, че този автор определя не гърците, а пеласгите като разпространителите на азбуката в Лациум:

“…litterarum usus. in Latium eas attulerunt Pelasgi.Plin.HN, VII.193. 

Плутарх отива по-далеч разказвайки, че според древните легенди Рим е основан, не от кой да е, а от пеласгите. Те били силен и войнствен народ, който покорил много други. Когато тези стари балканци пристигнали на Апенинският полуостров, те основали свое селище, което назовали Rome -сила на оръжие (раменъ означава силен на старобългарски )

"Some say that the Pelasgians, after wandering over most of the habitable earth and subduing most of mankind, settled down on that site, and that from their strength in war they called their city Rome." Plut.Rom.I.1.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Romulus*.html

Страбон разказва за идване на траки и венети в северните части на Апенините не дълго след края на Троянската война – Strab.XII.3.25: Maeandrius says that the Eneti first set forth from the country of the White Syrians and allied themselves with the Trojans, and that they sailed away from Troy with the Thracians and took up their abode round the recess of the Adrias ." - Strab.XII.3.25


Пишейки за царете от троянски произход, Тит Ливий споменава владетели с тракийски имена: Атис, Капус, Капетус: “… from Atys Capys, from Capys Capetus Liv.I.3

Балканските колонисти са оставили много следи на Апенините. Голямо количество топоними там нямат никакво обяснение на латински, но за сметка на това не само притежават трако-пелазгийска етимология, но и имат успоредици в Тракия. Като пример могат да се посочат Адрия/Атрия, Брентесиум, Висентиум, Дола, Калатия, Калис, Каларна, Калетра, Перусия, Пирги, Полентия, Руселе, Салапия.

А в названията на градовете Сентиум и Сатрикум срещаме даже имената на тракийските племена синти и сатри. Плиний разказва за присъствие на племе с име дарди (в Тракия живеят дарданите бел.моя) на Апенините. Те обаче били избити още в древността – Plin.HN.III.104.

Да видим обаче какво означава името Коледа? В древността се е смятало, че на този ден слънцето се ражда и се разгаря с нова сила. Не случайно месец декември е носил името Коложег, т.е. разпалване, разжегване на слънцето, на което се е гледало като на огнено колело (коло). Другото име на Коледа у нас е Божич, то идва от думата Бог, отговаряща на тракийската Багос/Багайос и ведическата Бага, която има значението слънце. 


   Слънчеви символи по скали край Палеокастро, Сакар Планина
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Paleokastro_2.jpg?1472472030124
http://www.wikiwand.com/bg/%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5_%E2%80%9E%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%E2%80%9C

Нашите предци са считали слънцето за върховно божество. Софокъл не случайно казва, че слънцето е най-почитаното божество на конелюбивите траки (цит. Fol, Marazov, Thrace and Thracians, p.39). Taка разбираме, че Коледа е древна дума за трако-пеласгийския празник на слънцето. То е било олицетворявано с огнено колело, което светва с нови пламъци в определен период от време.


                             Слънчево светилище край Татул, снимка Мартин Константинов

Неслучайно Рождество Христово е на Коледа. Доброто винаги е отъждествявано със светлината, а Христос е най-голямото добро, което светът е видял. Нека не забравяме думите на Св. Йоан:

4. В Него имаше живот, и животът беше светлината на човеците.
5. И светлината в мрака свети, и мракът я не обзе.
6. Имаше един човек, пратен от Бога, името му Иоан;
7. той дойде за свидетелство, да свидетелствува за светлината, та всички да повярват чрез него.
8. Той не беше светлината, а бе пратен да свидетелствува за светлината.
9. Съществуваше истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света.



Неслучайно дедите ни стават първите християни на Европа въпреки зверските преследвания. Религиозната доктрина на предците ни е представяла същите идеали както и Христовия завет. Смиреността, постененето, търсенето на духовно извисение са типични за ктистите – духовниците на траките, наречени в по-късни времена българи.

Партеногенезисът, т.е. непорочното зачатие е добре познат феномен във вярата на предците ни. Те познават и принципа на възмездието – наказанието на злите и порочните в отвъдния свят. Разликата между старата религия на предците ни и учението на Христос е в това, че то не е мистерия, до която се допускат само определени хора, а е достъпно за всички. Няма богат и няма беден, няма силен и няма слаб – всеки може да намери себе си в учението на Спасителя.

Уникалното при нас е това, че сме взели най-доброто от Христовия завет, но не сме забравили корените си. Новата вяра не е заличила стария духовен свят, а се е сляла в него в здрава спойка, толкова здрава, че въпреки изпитанията вече повече от две хиляди години устоява на атаките на злото.

На Коледа не само слънцето се разпалва, но Бог ни дава възможност да пречистим своята душа и да поставим пламъка на любовта в сърцето си както подобава на благородни хора. Разгарящият се огън на слънцето унижощава тъмнината и студа, a нашите пречистени мисли и желания отнемат силата на злото. Нека по време на празниците да потърсим доброто в нас  и да почетем нашите деди, които бяха народ на светлината!

Весели празници на всички родолюбиви българи!

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ВЕЧЕ ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ И ТАМ СЕ ОПИТВАМ ДА ПУСКАМ РЕДОВНО ИНТЕРЕСНИ КЛИПОВЕ. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

https://www.youtube.com/watch?v=SKM22I05_7s


36 коментара:

  1. Весели Празници, господин Серафимов!
    Живи и здрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Христо Кеманаджиев21 декември 2019 г., 16:05

      Благодаря Ви г-н Кемнаджиев!!!

      Изтриване
    2. Людмил Златанов24 декември 2023 г. в 13:00

      Много добре казано не случайно дедите ни са взели най доброто от Христовия завет, а то е било истинското проповядване за равенство, богомилите

      Изтриване
  2. Гледайки снимката на "Слънчеви символи по скали край Палеокастро, Сакар Планина" ми направи впечатление съвършения кръг изрязан в скалата! Това не може да се постигне с длето и чук, както се предполага че са направени тези символи! Видима е машинната обработка с пробивни корони. Какви технически съоръжения от днешната съвременност са използвали траките. При най-долния символ е видима окръжността направена от пробивната корона, след като е отчупен изрязаният цилиндър.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 декември 2019 г., 19:30

      Нямам сведения каква техника са използвали древните ни предци.

      Изтриване
  3. Весели празници и огромни благодарности за трудолюбието, любовта към Родината и изключителното търпение към всички коментиращи!
    Здраве и късмет!
    Николай

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Николай Петков21 декември 2019 г., 22:28

      Благодаря Ви г-н Петков!

      Изтриване
  4. Много хубава статия, подкрепям тезата, и бих допълнил, че значението на „коло” може да се търси и като завършен(цикъл), пореден от безкраен ред успешен годишен кръг. Смятам, че и думата календа(календар) е със същия корен, от кога и до къде може да се проследи, още не знам. Днес е слънцестоене, празният ден, и цикълът (колото) започва от началото Поздравления и хубави празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Светли празници, г-н Серафимов!
    Живот, здраве и много успехи през новата година!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте.Поздрави за статията.Интересен ми е коментара ви за цар Колад и народната песен, свързана с него.

    ОтговорИзтриване
  7. супер обаче щеше да е още по готино да има и видео как играят . Поздравления. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  8. На г-н Серафимов,пожелавам все така:НАПРЕД И НАГОРЕ!
    И весели празници,разбира се!
    Киркова

    ОтговорИзтриване
  9. Валентин Николов24 декември 2019 г. в 11:13

    Весела коледа г-н Серафимов. Много здраве и успехи през новата година.

    ОтговорИзтриване
  10. Лъжецърквата подменя един празник с друг за бейните си цели. Нито е роден Христос в година 0,нито през декември.. Всичко това е а цел да забравим кои сме и какво сме. Христос безспорно трябва да се уважава, но не да се използва за подмяна на историята.

    ОтговорИзтриване
  11. Една предколедна новина,която много ме стресна вместо да ме зарадва - обновяване на най-старите ни манастири с еврофондове.
    Както си спомня за кичозните и бутафорни"крепости и замъци"дето цъфнаха на местата с хилядолетна история - ми се изправят косите. Представям си какво ще стане със стенописите и изобщо превръщане на духовни светини на нацията в бизнес центрове.
    https://dnes.dir.bg/obshtestvo/obnovyavat-s-evrofondove-pet-ot-nay-starite-ni-manastiri

    ОтговорИзтриване
  12. Весели и честити празници на БЪЛГАРСКИЯТ РОД !!!
    Г-н Серафимов, продължавайте с още повече сила и бъдете уверен, че зад Вас стоят много жадни за истината БЪЛГАРИ.
    Здраве и късмет!
    Недко Мишев

    ОтговорИзтриване
  13. ==Нямам сведения каква техника са използвали древните ни предци.==

    Навсякъде по Земята има следи от къртене на скали . Някои учени предполагат че така се е добивала руда и са се извличали полезни изкопаеми.Тези кръгове ми приличат на роторна дълбачка , която се е завъртяла около оста си.Представете си изригва вулкан , бълва руда и после с тия роторни дълбачки само се събира. Също има хипотеза за цивилизацията на Великаните , която по някакви условия е измряла . Предполагат че земното притегляне е било по малко и това е позволявало да растат хората високи .Навсякъде по Земята се намират скелети на великани .Има рисунки даже от 18,19 век за разрушени високи сгради върху зидовете на които растат дървета.
    За какво са им били тези високи сгради на ниски хора?
    Колкото до нашата Коледа.
    Казва се за Христос че е живял в град , където е имало много търговци. На път за Ерусалим е минавал през Скитопол с внушаващите блестящи мраморни склуптори на бели хора.В този град е работил и баща му. Казват и че Христос е изчезнал за някакви години и предполагат че е изпратен да се учи в Египет при свои роднини. Ако добре си спомням , Давид е бил брат на майка му.
    Значи търговците , Египет са формирали християнството у него? По нашите земи са живели хора избягали от Юг на Север и са носили старата религия и не са били съгласни с дошлите евреи в Ерусалим .
    Не зная защо у мен е останало усещането че това е еврейска религия? Ами не е . И днес юдаизма е различен от християнството. Не случайно Константин от НИШ е признал християнството . Разбира се това си е религията на нашия народ само че обогатена с изминалите векове.
    Истината ще намерим в нашите песни.
    Не мога да си обясня как "гръцките" митове и легенди се вземат за основа на гръцката цивилизация а нашите песни които и днес са живи не се вземат за основа на нашата цивилизация .

    Никой не превежда старите писания през стария пък и през новия български език а той е най разпространен в Европа??

    Като и Христос е ходил в Египет , така и Орфей , нали?? Урфила-Орфила - не ви ли прилича на Орфей по име?
    За това и елините и хората които живеят на Балканите така лесно приемат новата религия.Защото това всъщност е старата тяхна представа за света.
    Ние с православието сме си запазили тези разбирания , а по късно мохамеданството , католицизма са го изкривили.
    Сега да намеря старите Коледни песни и ще намерим аналогията.
    Дет казва Слави кръстим се ама утре ще си заколим прасето , на Гергьов ден баба ни даваше китка здравец и свещичка и дядо ми се кръстеше и колеше агънцето.

    ОтговорИзтриване
  14. Весела Коледа на г-н Серафимов и всички четящи този блог.
    Коледа е! Нека сърцата ни трептят от щастие, а в душите ни да бъде песен.
    Да си пожелаем здраве, щастие и късмет и нова година пълна с берекет и благоденствие!
    Евдокия Стоянова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. AFF!До Рорик!Името Ниш е древното НаИсус където е роден Константин-войн,генерал и император!Името Исус произлиза от реката Исус на която се състояла първата битка между Дарий и Александър през 333г.пр.н.е!Дали Исус Христос е кръстен на реката Исус,символ на победата и свободата на Европа над Азия е доста интересно?Както и града НаИсус-Ниш?Но фактите говорят,че доста от Апостолите не са с еврейски имена или бащите им Алфей и Заведей!Давид не е бил евреин и баща му се е казвал Иесей!Има някаква тракийска нишка в имената от древността до Христос,която все още е забулена в тайна!Но се вижда и усеща от всеки българин!Четох Ариан-Анабазис и се оказа,че местата завладяни от Александър Трако-Македонски-Велики преди това са посетени от Дионис,който е разнесъл почитта към Зевс до Индия!Та понятието Индо-Европейски трябва да се обърне на Евро-Индийски езици и култури!Самото Рождество на Исус е изчислено на 17-ти Юни и Коледа е повече почитане на Слънчевото Колело,както предполага Павел,а не Историческия факт!

      Изтриване
  15. ==Другото име на Коледа у нас е Божич==

    Похапвам пълнени чушки с боб , ориз , чопкам орехчета и пуканки.

    Днес е Божич. Бъдни вечер.Малка Коледа . Детската Коледа. Два гълъба правят златно ключе и отключват небето и от там слизат малки ангелчета да правят компания на малкия Божич,Крачун да направи първата си крачка.

    http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/HIPOTEZI%20ZA%20PRABAALGARITE/Hipoteza%202%20-%20Koleda%20-%20sanscritsko%20ponyatie.htm

    Леле. тук са донесли от девет дерета думи за кол как беше на росийски колакол , калакол - звънец , камбана, и крачун , а не са се сетили и за крак , крачка, първа крачка?
    Крачун - човек който се движи , който крачи.
    Крачун и Малчо и брат им Калчо.

    Като се спомена Митра , та се сетих че Църквата в Рим в която е погребан Кирил Философ е бил храм на Митра.
    Отколе - за нас значи откакто се знае времето, от началото , кол се забива за да се обозначи началото .
    Колак при татарите е сладък хляб . Пощръпулник е прясна пита която се меси когато детето прави първа крачка и върху него се поставят разни предмета и се гадае какво ще стане детето. На третия ден от раждането се меси пита за да се омилостивят орисниците

    Коледа= начало, ден първи, първа крачка ,първи писък , първи звън , ...раждане???
    Та има да мислим и утре какво е Коледа. И защо ние да сме се повлияли от римляните а не те от нас.
    Ами Италия е е съсравена от 3 основни корени.
    Елините на юг в Сицилия , местните етруски в средата и балканците на север. Що пък балканците да не са занесли календите в Рим?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Рорик 24 декември 2019 г., 22:12
      " Та има да мислим и утре какво е Коледа."
      Ами те, Коледа са я измислили много преди ние да се замислим. Г-н Серафимов също го е отбелязал подобаващо: "Неслучайно Рождество Христово е на Коледа. Доброто винаги е отъждествявано със светлината..." Определено това не е рождената дата на Христос, а е рождената дата на новия годишен цикъл (така както са го изчислили в древността). Всяко ново начало (раждане) символизира надежда за по добро бъдеще. В ония времена, когато не се е боравело масово с писмени документи, е било много по лесно разбираемо от всички когато нещета биват обяснявани чрез притчи и легенди. Така на хората са били предавани мъдростоите и изводите от житейския опит на предците. В този ред на мисли допущам, че Коледа е много по древна легенда от тази за Иисус Христос, но двете са съчетани защото поставят едно ново начало, с нови познания, на основа на натрупания житейски опит. Самото рождение на Иисус, доколкото е бил реална личност, не съвпада с Коледа, но това не пречи на легендата. И всичко това е с цел да не се самоунищожи човечеството заради незнание, глупост и човешка алчност.

      Изтриване
  16. Арх.Г. Петров
    Честито Рождество Христово на нашия домакин Спароток и всички негови събеседници, приятели и ... неприятели !
    Господ Бог е Велик Българин и Той е крайният ни съдник !
    Единствено трябва да сме достойни Българи !

    ОтговорИзтриване
  17. Павка, а далби има някаква връзка между историята на поп Габровски и тракийските вярвания за които пишеш по-горе?

    ОтговорИзтриване
  18. Арх.Г. Петров

    За богоизбраният, богопомазан и благословен от Бога народ 1

    Здравейте,г-н Серафимов„

    Честито Рождество Христово !

    Позволете ми в този празничен ден специално да Ви поздравя за неуморната Ви защита на Българското и на Истинската ни История!

    С това ,което вършите, Вие напълно отговаряте на представата ми на
    Българин , за когото не важи Паисиевият риторичен въпрос :
    "....О неразумни и юроде! ..."
    А точно обратното !
    Прегърнал сте мисията си за освобождаване на грешниците от неграмотността и за посвещаването им в знанието ...!
    Това е така от самото начало на цивилизацията ...
    По цял свят древни предания на различни народи разказват за свои първоучители , появили се отдалеч,за да ги посветят в познанието ...
    : )

    (1) "...Исус Христос бил помазан от Бог със Светия Дух да разпространява Благата Вест и да освобождава онези, които са били пленници на греха (Лука 4:18-19; Деяния 10:38). ..."
    (2) "... В библейски времена хората били помазвани с масло, за да се отбележи Божието благословение или призоваване в живота на този човек (Изход 29:7; Изход 40:9; 4 Царе 9:6; Еклесиаст 9:8; Яков 5:14).
    ....Друго значение на думата „помазан“ е „избран“. ..."

    (1) и (2) -извадки от: https://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-anointed.html )

    В тези слова се приравняват богопомазаният , богоизбраният и благословеният от Бога!

    И става дума за самото начало на човешката история, веднага след "библейския потоп" !
    Още тогава нашето племе, съгласнявайки се с Вашите думи в Посланието си в този блог,е народът :
    „ .... на Сияйните, откърмил първите царе, наследник на култура – по-стара от Старото царство в Месопотамия, съградил първия град на древна Европа ... потомците на Орфей, Рез и Прометей, на Ахил, Дионис и Крум Срашний, на Спароток и Ситалк, на богомилите и Залмоксис, на Максимин Тракиеца и на Спартак,бранили и опазили с цената на кръвта и името си свободата на Европа ..." !

    Да , това сме ние - Българите !
    " ....БЪЛГАРИН да се наричам,
    пьрва радост е за мене ..."

    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми арх. Петров, защо православните черкви честват рождеството на Йешуа на 7 януари, но само българската православна черква го празнува по католически. Ко Ладе ле!
      Моля, дайте доказателства, че на Балканите е съществувала култура, по-стара от тази в Двуречието, Месопотамия. Също така, че тази култура е тракийска и е изникнала от никъде с високи технологии, както е тази от Двуречието или в Индия. Дори такава култура да не е създадена в нашите земи от траки, това не е повод да не обичаме Родината си. Но е хубаво да е показана истината, не някакви предположения.

      Изтриване
  19. Коледа се нарича празникът само в България и в Литва. ?! Обяснението било, че Коледа е зимното слънце, имаше и Ярило и още две имена. A пък вендите са славяни. Живеят и до днес в Германия. Херцозите на Мекленбург са преки потомци на славянски князе. Наричат се Венди повече от 1000 години. Последният херцог се самоубива ВСВ по заповед на Хитлер.

    ОтговорИзтриване
  20. Честита Коледа на всички!
    Здраве и успехи и Светли дни !
    Мисля че това е по българското.

    Анонимен25 декември 2019 г., 11:55

    AFF

    Благодаря за поясненията.
    Колкото до езика , не се ли говореше за санскритски?Той какъв е .
    Ето нещо интересно .
    Раковски е знаел хинди.За какво ли му е трябвал .Защо знаем толкова малко за Раковски?
    https://www.youtube.com/watch?v=tDSmqFekgAQ

    Все си мисля че езика ни не е тръгнал чак от Индия. Все по пътя се е реформирал и прилича на някой по близък териториално до нас.
















































    ОтговорИзтриване
  21. Весели коледни празници!
    Хубаво е да ги има!
    Според "Царственик" на Христаки Павлович името Коледа идва от един български цар, съвременник на Исус.
    На стр 9 от тази история четем: " Коледа- ...он беше весма нечестивь, золь, сластолюбецъ, блудник, отець всякия неправдъй и мучитель немилостивь." От там разбираме, че е бил не само идолопоклонник на римските божества, но и че е карал народа да го почита като бог.
    В общи линии, Коледа като Кольо. А как и останалите са го превзели от нас не ми е ясно, но явно им е харесало да колят прасето или овцата или телето и да празнуват сатурналии, та чак до сега.

    ОтговорИзтриване
  22. до Рорик 26 декември 2019 г., 19:08
    " Все си мисля че езика ни не е тръгнал чак от Индия. Все по пътя се е реформирал и прилича на някой по близък териториално до нас. "
    Въпрос на лично мнение, но аз изобщо не си представям такава вероятност, езика ни да води началото си от Индия. Въпреки повсеместно възприетото понятие Индо-Европейски, което според мен е навлязло в обръщение далеч след като много езици са били вече оформени и тепърва са започнали да се замислят за начало на произхода им. В ония времена не са разполагали с широк достъп до различна информация, грамотността също не е била повсеместна и е нормално тези които са подхванали темата да посочат някакво наименование на термина, според информация до която самите те са имали достъп. Так понятието се е наложило и е останало до днес. По разбиреми причини, тези които са оставили сведения не са били много, а вероятно една съвсем нищожна част от трудовете им са достигнали до нас, под една или друга форма. Така, че Индо-Европейски според мен е понятие което не конкретизира произхода, а по-скоро има за цел да отличи някои езици от други, групирайки ги по определен принцип. Аз дори си мисля, че в някакъв момент са се оформили различни езици по естествен път, в различни територии по земята, а на по късен етап са се смесвали или са оказвали някакво въздействие помежду си. Това което е пренасяното е писмеността с която да си служат за да може други да разберат мненията им, без да имат личен контакт помежду си. Тук обаче фактите сочат, че най старата писменост, поне на този етап, се очертава да е тръгнала от Балканите.
    https://www.falun-bg.info/news/beyond-science/587-drevna-pismenost-otkritia.html
    https://www.kvantov-prehod.org/article/1246/най-древната-писменост-в-българия-не-в-египет
    Така, че наименованието Индо-Европейски език не означава, че езика е тръгнал от Индия и е достигнал в някакъв момент до Европа. За цивилизацията пък, което е съвсем различно, фактите сочат тъкмо обратното. Тръгва от Балканите и достига до Индия.

    ОтговорИзтриване
  23. Арх.Г. Петров

    Здравейте г-н Серафимов,

    Епични и дългогодишни са напъните Българите, за които от древността се говорят суперлативи в междуконтинентален мащаб, да бъдат напъхани в одежди в S номер ,че и по малък...!

    "....Ко Ладе ле!..."
    : )
    Въпреки последователното разкриване на вече трудно скривани артефакти , данни,историческа литература публикации,фотоси и филми ,с нов прочит и корекции дори и на считани за фундаментални "истини" ,
    винаги се появява някаква креатура с неясна ,мъглява визия , която настоява, като в транс : ... Дайте Истината !

    Смешно е когато се вживеят в ролята на борци за Истината !
    Поне в собствените си очи ...!

    "....Ко Ладе ле!..."

    В края на приказката за Пепеляшка, една от злите доведени сестри си отрязва жива плът , само и само погрешният крак да може да "пасне" на
    стъклената пантофка !

    И това се прави планомерно ,
    и щафетно ,без оглед на обстоятелства и доказателства ...!
    Само и само да се набеди изказана истина за невярна ,което се постига единствено с лъжа ...!

    "....Ко Ладе ле!..."

    Всички те разчитат на промивката в човешкото съзнание !
    Да припомним народната мъдрост в добре познатата притча за :
    ... Лъжецът, който върви сред хората и лъже :
    - Братя...!
    - Каква птица видях - разпери ли крила в небето , нейната сянка цялото село ще покрие ." разказва Лъжецът...!
    А идва след него брат му и "маже" :
    - Братя...!
    - Какво яйце видях ,
    има - няма е колкото тази плевня !..."
    .........
    - Брей ...! ... Това яйце ще да е от онази птица ! ... започнали да си приказват хората ..."

    Е да , но веднъж стомна за вода , два пъти стомна за вода ... но на третия път - Всички знаем края !

    А защо ли изключителният историк , блестящото зърно сред плявата - г-н Асен Чилингиров изведнъж стана много "лош"....!?
    Може би защото той защитава Болезнената ,все още за много люде, Истина ...!

    Весело посрещане на Новата 2020 година !
    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте, г-н Серафимов!

    Днес попаднах на една странна статия с автор Алия Ошо. Темата е за мегалитите в Южна Америка. Авторът (или авторката) на статията твърди, че тези мегалити са поставени там от... древните българи! И, че древните българи са били... великани.

    Ето и самата статия:

    Древните българи - първите заселници на континента Америка

    https://www.dnes.bg/blogini/2014/06/11/drevnite-bylgari-pyrvite-zaselnici-na-kontinenta-amerika.228724?fbclid=IwAR0X-tSI_-7BtE-HnxORQLe2vPdtC0wOkRzWCNtIR2o5cH1zbZ7dYnMRX28


    Ето извадки:

    "Едно от първите доказателства за мощта и силата на древните българи великани се съхранява и до днес в олмекските скални рисунки в пещерата Юкстлахуака в Мексико."

    "Странното е, че никой от официалната археология не се осмелява нито да види фактите, нито дори да допусне и най-бегло предположение, че древните българи великани са строителите на тези каменоделски съвършенства – въпреки традиционното българско каменоделство, съществувало от най-дълбока древност и до днес; въпреки очевидния факт, че цивилизациите на инките, маите и другите индиански племена не са оригиналните създатели на тези уникални каменни строежи, а са ги наследили от първите заселници на континента Америка – древните българи."

    След този текст вече разбираме защо Павел Серафимов не иска да учи история в университет.

    Ясно прозира заговорът срещу българите великани и тяхната интерконтинентална империя.

    Ей, казионисти, защо мълчите, бе? Кажете нещо!... Или ще чакате някоя от Великите сили да ви напише опорните точки?!

    ОтговорИзтриване
  25. Смятам работата на Ошо за крайно несериозна.

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря! Особено ме заинтересува пеласгийският произход на "латинската" дума calendae. Моето лично мнение е, че Пеласгите, Палите (в скитскит мит на Диодор), Паралдатаите (Базилеите при Херодот) всъщност представят древните форми на българския етноним в някои тогавашни диалекти. Вероятно Бриги е същият етноним представен в друг балкански тракийски диалект.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, аз не съм историк, но се интересувам от история и чета висчки статии от различни автори. Затова искам дапопитам:
    Тъй като българите имаме най-стария и точен календар,та по него Коледа кога е празнувана?
    Вие казвате, че българите са първия народ в Европа, които приемат християнството. Моля дайте повече информация за това! Ако сте писали по тази тема, моля да ме напъните къде мога да я прочета!
    Ако не сте писали, моля да отговорите как възниква християнството и мюсюлманството ка то религии?
    Благодаря ви предварително! Желая успех във всички начинания!

    ОтговорИзтриване
  28. Йеросхимонаха Спиридон пише за владетеля Колад, който пратил хранените си хора колАдарите по населените места да пеят за раждането на синът му Болг:
    Болг са роди Коладе,
    Тойзи вечер Коладе..
    Това се случва на 24 Декември.
    Еднажден е последниа ден на годината, днес омотан като Игнажден - 20 Декември.
    Първият ден на първия месец е денят на Зимното слънцестоене - 21-ви Декември, а "Рождеството" е чак на 25 - така че с годините доста о отвации са се натрупали!!!

    ОтговорИзтриване