11.05.2021 г.

УКРИТИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ХАРАКТЕРА НА РЕЧТА НА АСПАРУХОВИТЕ БЪЛГАРИ

Когато преди доста време споделих с приятели, че хората, над които княз Аспарух властва, са част от тракийското семейство, думите ми бяха приети с недоверие. Аз не се разочаровах от това, приех скептицизма за нещо нормално. 


Все пак ние изграждаме вижданията си въз основа на информацията, която притежаваме. Ако са ни поднесени заблуди от хора, които се радват на уважение и престиж, то ние без да осъзнаваме, ще вярваме в заблуди, а истината ще ни звучи абсурдно. Просто така работи човешкото съзнание. В нашите гени е заложен стремеж да вярваме на хората с повече опит.

 

Детето приема информация от родителите си, ученикът и студентът - от своите учители и преподаватели. Както един индивид може да бъде заблуден, така може да бъде поведено по грешна пътека и цялото общество. 


Не е нужна никаква принуда. Напълно достатъчно е “точните хора от точното място” да започнат да внушават неверни неща. По този начин стъпка по стъпка ще бъдат наложени дори абсурдни идеи. Благодарение на своя авторитет учители, доценти, професори и др. действително са в състояние да накарат цял народ да вярва в лишени от логика твърдения.

 

По-лошото е друго: създава се порочен кръг. Вече наложените заблуди се вкореняват здраво в научните среди и се предават от поколение на поколение. Преди около 120 години Дмитрий Иловайский отбелязва, че младите български учени (от края на XIX и началото на ХХ в.) са начетени и разполагат с доста знания относно етнографията, археологията, фолклора и т.н., но за жалост по отношение на виждането за произхода на българския народ, историците ни следват с робско подчинение туранистите от руската, немската и австрийска школа.

 

С времето тенденцията на покорно следване на чуждите учени се запазва, дори се задълбочава така сериозно, че отхвърлянето на вредящите на България теории става невъзможно. Д-р Ганчо Ценов обяснява това около 37 години след Иловайский: “…Защото никой млад българин, който не се ползва със симпатиите на професора, с чиято специалност иска да се занимава, не се осмелява да се посвети на научна кариера, понеже не само че той няма да бъде допуснат в университета, но ще бъде преследван и извън университета.”

 

Изпадналият в немилост родолюбец Ганчо Ценов разбира това от личен опит. Клеветен, подиграван, отречен, той за разлика от противниците си остава достоен човек до край, а що се касае до причината за проявената към него силна неприязън от страна на неговите колеги, историкът споделя: “Аз мисля, че е за защита на хляба.“

 

И така, за да запазят хляба си (добра заплата, титли, престиж), учени от няколко поколения бранят усърдно порочните теории, създадени от чужденци за интересите на чужденци. В същото време българският данъкоплатец дори не подозира кого и какво финансира, не подозира и какви ще са последиците от действията на служещите на чужди теории историци, археолози и езиковеди.

 

Нека хвърлим поглед върху наличната информация за речта на Аспаруховите българи – от XIX в. до 30-те и 60-те години на XX в. Така ще се разберем дали навремето е имало достатъчно данни, за да се определи какъв е бил езикът на нашите предци и дали учените са работили съвестно и без предразсъдъци:

 

1. Името на княз Аспарух, известно още под вариантите Есперих и Исперих, е добре познато от различни исторически извори. Известни са и хроники на стари автори, в които ранносредновековните българи са наричани мизи, т.е. траки *(1).


Това е повод да се потърси паралел на имената Аспарух, Есперих, Исперих в тракийската ономастика. Данните са в наличност поне от 1894 г., когато Вилхелм Томашек издава книгата си за траките. Там той сравнява тракийското име Esbenus със санскр. áçva-кон,  лит. ešwa-кобила и др. (Tom.II.2.9). Като сродно Томашек посочва и името на цар Autesbis (Tom.II.2.3), предавано и като Аутл-есбис/Autl-esbis.

 

Малко по-късно, през 1913 г. Гаврил Кацаров, коментирайки тълкуването на Димитър Дечев на превода на тракийския надпис от Езерово, споменава, че тракийската дума за кон е била аспа/aspa (Кацаров, 1914, цит. сведения от Известия, III, c.126). До тук виждаме, че в речта на траките думите за кон са аспа, еспа, есба


За наше щастие има още ценна информация по въпроса. Живелият през IV век Апсирт от Константинопол, съобщава, че на езика на сармати, гети и траки, ар-исп е название на растение, ползвано за лечение на коне – (A.McCabe, 2007, p.154).

 

Така става ясно, че елементите асп-, есп-, исп-, присъстващи в различни варианти на името на Аспарух, и по-точно Есперих, Исперих, се срещат в тракийската ономастика и притежават значението кон


Каква е вероятността и трите познати варианта на името на българския владетел да отговарят точно на три тракийски думи и това да е случайност?

 

През 1967 г. Веселин Бешевлиев подлага на анализ името на Аспарух, но не отваря нито дума за тракийските съответствия, а данни има поне от 1894 и1914 г. Това не не научен метод, а опит да се потули неудобната истина.

 

2. Относно името на бащата на княз Аспарух се знае добре, че то притежава вариант Кроват (Κροβᾶτος), но учените от края на XIX и началото на XX в. не желаят да ползват въпросния вариант, вместо него предпочитат Кубрат. Каква ли може да е причината за този странен избор? Дали пък и това старобългарско име не притежава ясен паралел в тракийската ономастика?

 


За да разберем как стоят нещата, ще трябва отново да потърсим издадената през 1894 г. книга на Томашек за траките, тяхната история и език. Там са споменати обитаващите Mизия Кровизи (Κρόβυζοι), познати на Плиний и като Crobigni, а и е уточнено, че те населяват земи и на север от Дунава (в същата област, в която е и Аспаруховият Онгъл бел. авт.).

 

Чешко-австрийският учен търси обяснение на името на траките Кровизи (Κρόβυζοι) с лат. crudus-кървав, суров (Tom. I.97), но ако държим сметка за това, че съседите на тези хора са известни като троглодити, т.е. живеещи в землянки, пещери, то за значението на Кровизи (Κρόβυζοι) може да се предложи тълкуване със стблг. кровъ покрив, закрила, подслон, т.е. Кровизи (Κρόβυζοι) означава живеещи в къщи, живеещи под покрив. От друга страна старобългарското име Кроват (Κροβᾶτος) може да се изтълкува като притежаващо значение закрилник, пазител.

 

Самата наставка -ат, -ᾶτ(ος) от името на Кров-ат (Κροβ-ᾶτος) ce среща в епитета на Тракийския конник Dobr-at (Deo Dobrati, идентифициран от проф. Йозеф Хампел като тракийски бог през 1903-1904 г., цит. Габор Финали), а, разбира се, и в български имена като Добрат, Радат, Милат (Заимов, 1994, с. 88). Дори в миналото на историците и езиковедите да не са били известни тези имена, то елементарната подготовка би трябвало да даде познания за притежаващите сходна постройка стблг. женатъ-женен, блг. рогат, брадат и др.

 


Изображение на оброчна плочка на Тракийския конник, носещ епитет Добрат/Dobrat (по В. Arpad)

 

През 1967 г. Веселин Бешевлиев подлага на анализ и името на княз Кроват, но нито споменава траките кровизи, нито обръща внимание на идентичния начин на образуване на имената Кроват и Добрат – епитет на Хероса. Прочее, този начин на работа се наблюдава и при анализа на старобългарските имена Мостич, Борис и др.

 

3. Роднина на княз Кроват (Κροβᾶτος) е така нареченият Органa (Ὀργανᾶς), споменат в хроникана на Йоан от Никиу (Nik.Chron. CXVIII.47). Както историците, така и езиковедите знаят добре, че понякога гърците представят Л като Р (Βουργάρων = Βουλγάρων *2), това означава, че Органа (Ὀργανᾶς) е вариант на Олган (Ὀλγανᾶς), а пък още през 1894 г. Томашек пише за тракийския хидроним Олган (Ὄλγανος), за чието тълкуване предлага различни думи(Tom.II.2.94).

 

По-късно Норберт Йокл (цит. от Димитър Дечев) допълва със стблг. вългъкъ-влажен и др., като е добавено, че може да има връзка и със споменатия от Страбон (фригийски бел. авт.) ороним Олгасос -Ὄλγασσος (Detschew, 1957, c. 340). Реално най-добрите кандидати за тълкуването на Олган (Ὀλγανᾶς), Олгасос (Ὄλγασσος), са блг. диал. олага, улага-влага, улагам, улъгна - овлажнявам, правя влажен, но никой не търси връзка с българския език.

 

4. За името на княз Тервел (Tέρβελλις) Васил Златарски - основоположникът на българската историческа школа се опира на тълкуването на Томашек, който предлага якутската дума tirä-bil подпора, опора (Златарски, 1970, c. 222, бел. 22).


 Живеещите в Сибир якутци нямат нищо общо с нас по отношение на външен вид, бит, култура, но понеже навремето се следва убеждението, че Аспаруховите българи са средноазиатски народ, се търсят и обяснения от речта на обитаващите Сибир хора. Якутците са красиви, честни и трудолюбиви, но с тях ние не делим общи корени.

 


Изображение на якутско семейство, снимка на Uyban https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Sakha_family.jpg

 

По отношение на името на Тервел (Tέρβελλις) изобщо не е направена връзка с името на споменатия от Дион Касий тракийски цар Тервос (Тερβος), нито пък с тракийския ороним Тарвелос/Τάρβηλος (от земите на Имброс, Откупщиков, 1988, c. 85) или пък името на траките трибали (Triballi). За елемента три (tri) през 1933 г. Керени и Кречмер дават тълкуване с числителното три (Detschew, 1957, цит. Кречмер и Керени c. 526).

 

Има и друга пренебрегната информация, по-точно това, че в българските извори името на княз Тервел е предадено като Тривелий, като може да се предложи тълкуване трижди велик: три = три, трижди, велии = голям, велик стблг. Дион Касий е основен автор, а пък “Царственикъ или Историiя Болгарская” излиза през 1844 г, т.е. още през XIX в. са налице  достатъчно данни, нужни за тълкуването на името на княз Тервел, но това не е направено.

 

5. Васил Златарски пише за един по-ранен български благородник на име Бузан, като го нарича Буза (Златарски, 1970, с. 82). Това реално е древно тракийско име, носено от тракийски цар, смятан за основател на Бюзантион/Bизантион: Bύζας ὁ Θράκες βασιλεύς (Tom.II.2.16). Ще напомня, че споменалия Bύζας Томашек издава книгата си през 1894 г., т.е. още в края на XIX в. Това ще рече, че езиковедите и историците разполагат с достатъчно информация и то от много време.

 

6. През 1876 г. Алберт Дюмонт публикува книга, съдържаща древни надписи от Тракия. На един от паметниците присъства името Кардент, което френският учен сравнява с посоченото година по-рано от Вилхелм Папе и Густав Бензелер име на старобългарския владетел Кардам. Немските учени добавят и името на намиращият се в Пелопонес град Кардамиле (Καρδαμύλη), а както знаем от Страбон, Пелопонес е населен с траки още преди Троянската война (Strab.7.7.1).

 


В интерес на справедливостта, при анализа на името Кардам Бешевлиев споменава дадени от Дуйчев сведения за византийци, носещи името Καρδαμης, но изразява съмнения дали се касае за същото име, или е просто съвпадение. Дуйчев дава като паралел и пелопонеския топоним Кардамула (Καρδαμύλα), но Бешевлиев е склонен да го обясни като идващ от названието на растението κάρδαμον. И разбира се – нито дума за това, че κάρδαμον няма обяснение на гръцки, а и за факта, че Пелопонес е бил населен с траки.

 

7. Споменавайки виждането на Весберг и Маркварт, нашият историк B. Златарски пише за българите Коца-гери (Κοτζα-γεροί), а и за хидронима Κούζυ (Златарски, 1970, с. 156-157), но не отделя нито дума за споменатите още през I в. от Плиний траки Pyro-geri, Dru-geri, Di-geri, (Plin.IV.40), последните присъстват в работата на Стефан Византийски като Ди-гери (Δι-γηροί). Не е ползвано и споменатото някъде към 550 г. тракийско лично име Куцес/Κούτζες (Proc.LB.I.135). Както Маркварт, така и Весберг, а и Златарски би трябвало да са запознати с работите на Плиний и Прокопий, но уви – от работите на тези автори информация не е ползвана изобщо.

 

По-късно акад. Дечев тълкува елемента -geri, като гора, планина, възвишение, дава като сродна уелската дума garth-възвишение, гора, планина, споменава предположението на Холдер, че идентифицираните като траки племена може да са и келтски по произход, но за стблг. гора-гора, планина не отваря дума изобщо (Detschew, 1957, c. 102). Още по-странно е, че не се обяснява как елементът гер/ger – гора, планина се появява в Евбея, където никога не е имало келтски селища, но е добре известно, че бръснещите косата на темето си и оставящи кика траки абанти обитават региона, в който е възвишението Герeстос/ Γεραιστὸς (означаващо Горист).

 

8. През 1902 г. Дмитрий Иловайский публикува интересна работа, в която дава обяснение на особени старобългарски родови имена, притежаващи елемент -арес/-αρής, като уточнява, че в тях няма абсолютно нищо тюркско и свързва въпросния елемент с името на гръцкия (всъщност тракийски бел.авт.) бог Арес:

 “Изъ греко-болгарскихъ надписей на колоннахъ онъ приводитъ еще родовыя названія:  Ермі-арисъ, Куві-арисъ, Чак-арисъ и пр. Но что же тюркскаго въ этихъ названіяхъ? Вторая половина сихъ именъ, т.-е. арисъ, скорѣе напоминаетъ греческое божество Αρής, т.-е. Арея…” (Иловайский, 1902, c. 90).

 

9. В същата своя работа Иловайский изразява твърдението, че титлата на българския владетел Омуртаг е княз, а не хан: “По моему крайнему разумѣнію, греческая передача канасъ въ данныхъ случаяхъ означаетъ не ханъ, а просто князь.”.


 Допълнено е и това, че фразата убиги /ΥΒΙΓΗ от титлата КАNАС Υ  ΒΙΓΗ може да се преведе като убогій в смисъл на смирен, благочестив (Иловайский, 1902, c. 89). До голяма степен руският учен е прав, но ΥΒΙΓΗ е по-скоро диал. форма на стблг. *оу бiги, оу боги- в бога, от бога.

 

Гръцкият еквивалент на КАNАС Υ  ΒΙΓΗ  е `ἐκ Θεοῦ ἄρχον` – от бога владетел. Tака става ясно, че старите българи са имали дума БИГ/BIГ-бог. Замяната на О с И се среща до днес в нашите говори, в които на бозая отговоря бизая, има я засвидетелствана и по време на Античността, и то точно в Мизия. Там срещаме Asbolo-dina, Amlai-Dina, Bισ-δινα. Елементът dina, δινα, съответства на намиращите се в Южна Тракия Rumbo-dona, Myg-donia, като dina, δινα, dona, притежават значение земя, повърхност и се обясняват с блг. диал. доно-дъно, т.е. земя, повърхност.

 

Старобългарската титла показва особеност на диалектите, говорени в Мизия по време на Античността, а старите българи са наречени мизи от различни автори в продължение на огромен период от време


Може ли да се говори за случайност? Не, разбира се! С тази информация приятните изненади не свършват. За наше щастие ние знаем каква е тракийската дума за бог. В дълбока древност тя е Багайос, Хезихий пише за Багайос название на Зевс при фригите: “Βαγαῖος Ζεὺς Φρύγιος”. В края на късната Античност формата при южните траки е Богас/Βογᾶς,  както разбираме от работите на Прокопий (Proc.Aed. IV.4).

 

Тази информация никога не е представяна на широката публика от хората, създали заблудата, че народът на Аспарух е дошъл от Азия, и това е жалко, защото точно тракийското Багайос/Βαγαῖος е в основата на титли като багатур и багаин, известна и като богоин.

 

10. Изненада предлага и етимологията на титлата КАNАС, Иловайский вижда в нея стара форма на княз, което е и вярно. През 1900 г. Григорий Дяченко цитира в своя речник работилия през XIX академик Исмаил Стрезневский, според когото титлата княз идва от корен * конъ, кънъ-начало. Най-интересното идва сега: тракийският език притежава дума caen, καιν със значение начало. За това пише през 1894 г. Вилхелм Томашек, тълкуващ името на траките Caenici, Καινοί със slav. konŭначало (Tom. I.84), реално със стблг. конь-начало, чиято по-древна форма е била *кань съдейки по старобългарската заемка в гръцкия ζάκανον (според Макс Фасмер).

 

Тук трябва да се добави, че не просто има траки, наречени Caenici, Καινοί, но и тракийско име, или титла Канас/Kάνας. То за жалост бива открито сравнително късно и информация за него се появява едва през 1978 г. в работа на турския учен Сенчер Шахин, цитиран по-късно от Пинар Йозлем Айчатлар.


 За сметка на това тракийския надпис (M - 01), на който присъства важната за историята ни тракийска титла акенаногавос/ακενανογαϝος, също съдържаща корен *κεν-начало, е открит още през XIX в., но тогава никой историк не обръща внимание на свидетелствата на Димитър Хоматиан, Михаил Аталиат, Лъв Дякон и др., които отъждествяват българите с тракийския народ мизи.

 

Ще допълня няколко тракийски имена, които са регистрирани в периода 1876 - 1894 г. и притежават пределно ясни паралели със старобългарските. Вилхелм Томашек пише за тракийските царе Мостис/Мόστις и Моссес/Mόσσης (Tom.II.2.24), но техните имена никога не са сравнявани със стблг. име Мостич, а самият Томашек смята, че траките са имали звук Ч, който гърците се опитват да представят с σσ (Tom.II.2.2).

 

Пак Томашек пише за тракиеца Карсис/Κορσις (Tom.II.2.46), но историците и езиковедите ни “не виждат” приликата със старобългарското име Корсис. Алберт Дюмонт регистрира през 1886 г. присъстващите на надписи от Тракия имена Сабин/Sabinus и Ермодор/Еρμόδωρος, но никой не прави връзка със старобългарските имена Сабин и Ерми

 

Накрая ще спомена и това, че през 1918 г. Уилям Аркрайт представя в своя работа тракийските имена Борас/Bορας, Борискос/Bορισκος, Бурис/Buris (Arkwright, 1918, c. 51), но и те остават “невидими” за учените, които усилено търсят следи от българите сред монголци, якутци, тюрки и други народи на Средна Азия, а връзката с нашето име Борис е пределно ясна. Нима не е налице упоритото укриване на неудобните данни?

 

Поднесената тук информация променя нещата значително, нали? Така става ясно и защо тя е премълчана от историците и езиковедите ни, следващи с робско покорство туранистите на руската, австрийската и немска школа (както споделя Иловайский).


Данните, от които проличава, че имената на Аспарух, Кроват, Тервел, Кардам, Буза(н), Мостич, Сабин, Ерми, Корсис, Борис и др. принадлежат на тракийската ономастика, са пределно ясни, но дори и без тях е било възможно да се определи какъв е бил езикът на българите по време на ранното Средновековие.

 

Това е много лесно, но и в този случай информацията не е удобна на хората, смятащи, че дедите ни идват от Средна Азия. Без изключение историците от различни школи са съгласни по отношение на това, че Аспаруховите българи са конен народ. Сега обаче възниква един сериозен въпрос: - Защо в старобългарския език няма тюркски или ирански думи от областта на ездаческата терминология?   

 

За да не съм голословен, представям списък с присъстващите в старобългарския език основни думи, засягащи ездата и коневъдството:

 

конъ-кон

кобыла-кобила

жрьбѧ-жребче

оузда-юзда

клюсѧ-конче

дѧгъ-оглавник, ремък, юзда

бръзда-желязната част на юздата

седьло-седло

ременъ-ремък

вощага-камшик

тинъ-камшик

iaрьмъ-ярем, хомот

iахати-яздя

въпрѧщи-впрегна

 

Къде са тюркските или иранските думи? Колкото и да се опитва човек, няма да ги намери изобщо. Нима това не показва съвсем ясно, че езикът на старите българи не е бил нито тюркски, нито ирански?

 

От друга страна обаче в тракийската ономастика намираме елементи, от които пък траколозите бягат като дявол от тамян. Става дума за:

 Конe/ConeКониум/Conium,  Кобилатус/Cobulatus,     съответстващи на кон и кобила. При тълкуването на древното название на жреците на богинята Кибела Κορύβαντες, Ото Хаас ползва думата жребѧте-жребче, млад кон (Haas, 1966, с. 155). Не е трудно да се види и че тракийският топоним Уздика/Usdica  е обясним със стблг. *оусдица-юздица, юзда.

 

Не показват ли представените в тази работа данни, че старите българи са тракийски народ, който никога не е губил езика си? Не става ли ясно, че отъждествяването на българи с мизи е отражение на реалността? Не разгадават ли фактите една “загадка”, на която езиковедите в продължение на повече от един век не могат да отговорят – защо няма тюркски или ирански субстрат в старобългарския език, а и защо липсват напълно тюркски и ирански топоними на територията на ранносредновековна България?

 

Макар поднесената тук информация да е нова и да е логична, със сигурност на доста хора ще е трудно да я възприемат за вярна. За тези, които се съмняват, предлагам още едно необоримо доказателство за това, че Аспаруховите българи спадат към тракийските народи и че тук, на Балканите, е тяхната прародина. Това доказателство идва от областта на генетиката. Преди време бе проведено проучване на генетичен материал от скелетни останки от старобългарски некрополи. По отношение на резултатите Никола Църцаров е дал кратко и точно обяснение. Желаещите могат да ползват приложения линк, за да прочетат цялата работа, която със сигурност ще ги изненада:

 

Mitochondrial DNA Suggests a Western Eurasian Origin for Ancient (Proto-) Bulgarians. Резултатите са, че 13 индивида принадлежат към 10 mtDNA хаплогрупи: H, H1, H5, H13, HV1, J, J1, T, T2 и U3. Всички те се срещат сред индивидите, живеели в югоизточна Европа преди няколко хилядолетия, публикувани от Mathieson et al. Следователно, 100% от изследваните 13 „прабългари“ по майчина линия имат произход, подобен на живелите по нашите земи преди хилядолетия.

 

https://www.otizvora.com/2018/10/10253/kade-sa-zhiveli-pradedite-na-dneshnite-b/

 

Ако типичните за старите българи генетични маркери показват, че Аспаруховите българи са балкански народ, а езиковите остатъци кодирани в личните имена на благородниците ни притежават паралели в тракийската ономастика, то никаква сила не може да промени твърдението, че основателите на Дунавска България спадат към голямото тракийско семейство.

 

Наложително е старите, обслужващи чужди политически интереси теории да бъдат отхвърлени и най-сетне на ученици и студенти да бъде преподавана истината за нашите корени. Истината, която има потенциала да даде гордост и самочувствие на всеки българин, да изпълни духа му със сила и да го накара да върви смело напред, без да се бои от настъпващите трудни времена.

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ И ТАМ СЕ ОПИТВАМ ДА ПУСКАМ РЕДОВНО ИНТЕРЕСНИ КЛИПОВЕ. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

 https://www.youtube.com/watch?v=97xzPm7ZVTk

 


Използвана литература и пояснения:

 

1.Заимов Й., Български именник, второ фототипно издание, БАН, София, 1994.

2.Златарски В. Н., История на българската държава през средните векове, Том I. История на Първото българско царство. Част I. Епоха на хуно-българското надмощие (679-852), (I изд. София 1918; II изд., Наука и изкуство, София 1970, под ред. на П. Хр. Петров).

3.Откупщиков Ю., Догречейский субстрат, У истоков европейской цивилизации, Изд. Ленинградкого Университета, Ленинград, 1988.

4.Ценов Г., Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998.

5.Arkwright W.G., Lycian and Phrygian names, The Journal of Hellenic Studies, Voll. XXXVIII, (1918), The Society for the Promotion of the Hellenic Studies, MACMILLAN AND CO., Ltd, St.Martin.s Street, London, MDCCCXVIII.

6.B.Arpad, AZ U.N. THRAK LOVAS ISTEN PROBLEMAJA, ARBEITEN DES ARCHAEOLOGISCHEN   INSTITUTS DER KON. UNG. FRANZ-JOSEF UNIVERSITAT IN SZEGED (UNGARN) REDIGIERT VON ARPAD  BUDAY, Szeged, 1926.

7.Detschew D., Die Thrakischen Sprachreste, Östereichischen Akademie der Wissenschaften, Philosophisch-Historische Klasse, Schriften der Balkankommision, Linguistische Abteilung, herausgegeben von Dimiter Detschew in Sofia, in Kommission bei Rudolf M.Rohrer, Wien, 1957.

8.Dumont A., Inscriptions et Monuments figures de la Thrace, Impremerie Nationale, Paris, MDCCCLXVI.

9.Finaly G., Archäologische Fünde im Jahre 1903, Ungarn, Archäologischer Anzeiger, Beiblatt zum Jahrbuch des Archäologischen Instituts 1904, Druck und Verlag von Georg Reimer, Berlin, 1904.

10.Haas O., Die Рhrygischen Sprachdenkmäler, Académie bulgare des sciences, Sofia, 1966.

11.McCabeA., A Byzantine Encyclopedia of Horse Medicine, The scources,compilations and 

transmissions of Hippiatrica, Oxford University Press, New York, 2007.

12.Procopius, History of the Wars, Books III-IV, transl. H.B.Dewing, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harvard University Press, London, 2000.

13.Strabo, Geography, transl. H.L. Jones, ed. G.P. Goold, Books 6-7, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harvard University Press, London, 1995.

14.Тomaschek W., Die Alten Thraker – Eine ethnologische Unterzuchung,Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, Wien, 1980.

 

 

*(1). Фулко нарича българите с колективното име траки. Цеца и Зонара отъждествяват българите с пеоните. Хоматиан, Аталиат, Хониат, Григора и др. определят българите като мизи. В старобългарския превод на историята на Флавий Йосиф българите са назовани даки.

 

Вярно е, че старите българи са наричани и хуни, но по сведения на Прокопий хуните са потомци на старите масагети, които Йордан директно нарича гети, т.е. траки.

 

Вярно е също така, че дедите ни са определяни като скити, но и тук няма нищо странно, защото според Стефан Византийски скитите са тракийски народ. По-рано Дион Касий пише, че траките даки са клон на скитите. Страбон определя скити и сармати като имащи общи корени, но Прокопий свидетелства, че сарматите принадлежат на гетското семейство, т.е. в различни времена се поставя тъждественост между траки и скити. Разполагайки с тази информация, разбираме, че отъждествяването на старите българи със скитите, хуните и т.н. изобщо не е в разрез с отъждествяването на българи с различни групи траки.

 

*2 За замяната на Л с Р, вариацията Βουργάρων = Βουλγάρων, съобщава Веселин Бешевлиев: Първобългарски надписи, второ преработено и допълнено издание, БАН, София, 1992, с.184.

 

 

Извори от интернет:

 

1.Бешевилев В., Ирански елементи у първобългарите, Античное Общество, Труды Конференции по изучению проблем античности, Издательство "Наука", АН СССР, Отделение Истории, Москва 1967.

http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Veselin%20Beshevliev/V_%20Beshevliev%20-%20Iranski%20elementi%20u%20pyrvobylgarite.htm

 

 

2.Дьяченко Г. М., Полный церковнославянский словарь М., 1900; Репринт:

https://ksana-k.ru/dict/diach/0255.png

 

3.Иловайский Д., ОМОРТАГЪ БОЛГАРСКИХЪ НАДПИСЕЙ ХАНЪ ИЛИ КНЯЗЬ?

http://macedonia.kroraina.com/il/vtoraja_dop_polemika_1902.htm#c7

 

4.Иловайский, Д., УЧЕНЫЙ БОЛГАРИНЪ ТУРАНИСТЪ И ЕГО РУССКІЙ ЕДИНОМЫШЛЕННИКЪ

http://macedonia.kroraina.com/il/vtoraja_dop_polemika_1902.htm#c8

 

5.Църцаров Н., Къде са живели прадедите на днешните българи преди 2000 години

https://www.otizvora.com/2018/10/10253/kade-sa-zhiveli-pradedite-na-dneshnite-b/

 

6.Özlem-Aytaçlar P., An Onomastic Survey of the Indigenous Population of North-western Asia Minor

 https://www.academia.edu/1078735/An_Onomastic_Survey_of_the_Indigenous_Population_of_North_western_Asia_Minor

 

7.History of the Wars by Procopius, Book I: The Persian War “Coutzes and Bouzes, who at that time commanded the soldiers in Libanus[17]. These two were brothers from Thrace

https://en.wikisource.org/wiki/History_of_the_Wars/Book_I#XIII

 

8. Этимологический онлайн-словарь русского языка Макса Фасмера: Ср.-греч. ζάκανον заимств. из болг.

https://lexicography.online/etymology/vasmer/%D0%B7/%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD

 


148 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спароток, винаги съм ти ръкопляскала за усърдието, но сега ще те изръкопляскам, защото си бързак- бързаш да правиш изводи. Изказвай хипотези. " Старите българи не са тракийски народ" Няма индоевропейски, няма тракийски, няма гръцки народ, дори няма еврейски народ, защото те са религиозна секта от преди потопа. Ако беше завършил с това, че Испор цар заварва сродни племена говорещи на доста наречия щях да ти кажа :Браво! Но, книгите си имаш право да напишеш, и те са в "ползу роду"- цитираш много извори, и това е голям труд, а и самите оригинални текстове са от полза за други изследователи. Така аз ползвах една твоя посочка в свое изследване. И пак ще кажа:"Дерзай, чедо!" -дерзай е тракийски глагол, среща се и като прозвище на Аполон Дерзалатос.

      Изтриване
    2. Останали ли са още хора, които вярват, че сме придошли от азия и че Аспарух с 10 хиляди конници облечени в кожи е разгромил римската войска, която само преди няколко години е разгромила 100 хилядната арабска войска и флот. Това са измислици на руската доктрина за унищожаване на България като понятие.

      Изтриване
    3. Защо па да е руска доктрина. Споделящите подобни небивалици са дълбоко русофобски, както и самите небивалици

      Изтриване
  2. Поведението на българските учени е равносилно на предателство! Това не може да продължава, защото всички останали се превръщаме също в предатели, мили българи! Необходимо е да се самообразоваме все повече и да споделяме знанията си! Благодарни сме на хора като вас г-н Серафимов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ангел 11 май 2021 г., 18:21 ч.

      Самообразоването и проверката са хубави и полезни неща. Когато човек постави доверието си в ръцете на други хора, на тях той доверява и бъдещето си...

      Изтриване
    2. Ангел 11 май 2021 г., 18:21 ч. когато читателят вникне внимателно в използваната литература която е посочил авторът, разбира, че всъщност нищо не е укрито от учените, а блогърът се опитва да им пресвои изследванията и да ги представи като свой с леко манипулира информацията.

      Изтриване
    3. До Анонимен 12 май 2021 г., 21:53 ч.

      Нищо не е укрито ли??? :) :) :)

      Защо Бешевлиев при анализа на името Аспарух не споменава, че аспа е тракийска дума за кон, след като това се знае поне от 1913-1914 г?

      Защо нито Бешевлиев, нито Симеонов не сравнява старобългарското име Бузан, Буза с тракийското Бузас?

      Защо никой не сравнява елемента -гери от Коца-гери/Κοτζα-γεροί, с идентичния елемент -гери от тракйските племенни названия Pyro-geri, Dru-geri, Di-geri?

      И никой историк не е укрил най-важото откритие смазващо старите теории :)

      Кой историк е цитирал резултатите от мащабните антропологични изследвания проведени под ръководството на проф. д-р Методи Попов?

      “Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси” [1] стр.111.



      Относно кръвните изследвания проф Попов казва следното – “Всичко това показва, колко ние сме далече по кръвно-груповите си съотношения от азиатските народи” [1] стр.122.

      “Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло към европидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип” [2] стр. 260.

      1.М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;

      2.М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959;
      Защо не е сравнено старобългарското име Крова с името на Кровизите?

      Изтриване
  3. Преди 100 години Иловайски казал, че историците ни следват с робско подчинение туранистите от руската, немската и австрийска школа. Ами то и сега е така, няма промяна, няма развитие, няма бъдеще за България с такива "учени". Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 май 2021 г., 18:35 ч.

      Това с робското подчинение не е български феномен. Наскоро се сблъсках с испански учени, които упорито търсят германски следи в испанската ономастика, за да докажат, че готите са германци. Понякога се стига до комични положения. Регистрираното в Испания име Алдемир е дефинирано като готско, германско. В България това име Алдемир се ползва поне до късното Средновековие, като бива считано за тюрско, куманско :)

      Изтриване
    2. Няма подобни школи.

      Изтриване
  4. Димо Величков се казвам, искам да Ви поздравя за смелостта, защото това, което правите е много опасно, изобщо не се шегувам, но Вие сигурно знаете това господин Серафимов. Не знам кой ги е подбирал нашите историци, но няма като тяхния гьонсуратлък, никой не може с такова убеждение да каже на черното бяло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 май 2021 г., 19:03 ч.,

      Г-н Величков, сред нашите учени има и много съвестни и способни хора, но има и разни индивиди в сянка. Те са опасните, защото явно могат да окажат силен натиск на своите колеги и да ги принудят да направят компромис с истината.

      Изтриване
  5. https://bg.greatplainsparanormal.com/6378581-ainu-ancient-inhabitants-of-siberia-primorye-and-japan-alternative-view
    Синеоките японци – загадъчните айни

    https://www.youtube.com/watch?v=endv3PVpXFg&feature=emb_logo

    https://misterika.blogspot.com/2015/06/blog-post_2.html?fbclid=IwAR075h5hFCmHvlTStpYcspulnu6E0Vyj9mrEQyomg8tXj3aDrl1BZk0SY5k

    Този път не написахте нищо ново. Това, че българите произхождаме от Централна и Източна Европа вече е доказано! По-интересно става в Далечния Изток, където има едно племе Айни на Японските острови, които са космати и брадати като европейци и приличат на Скитите. Чак до Курилските острови на Тихия океан сме стигнали ние българите по течението на река Амур. Жълтата раса нямат бради и мустаци, те не са космати като нас.
    Руснаците са открили в Южен Сибир, близо до границата с Казахстан, скелети на скити от преди 3500 години и при генетичните изследвания се доказва, че те имат европейски гени и приличат генетично на Източните европейци. Не мога да намеря адреса на публикацията в момента. Може да не съм го запазила. Още през 4-ти век пр.Хр. Александър Македонски е обединил племената гети, фриги и др. в Мала Азия, перси, бактри, скити и т.н. Ганчо Ценов споменава за едно българско племе наречено тюрки и от там идва твърдението, че българите са тюрки. От изследванията се доказва, че иранците са наследници на персите, т.е. българското племе парти! Същото е и с Ирак. Ха сега да ви видя!!! На ирански език се вика зандан на харема, а в Лудогорието наричаме зандан затвора. Имаме и други много общи думи с тях. И аз не бях съгласна с твърдението, че българите говорим индоирански език, но сега смятам, че това е вярно, само че не ние говорим индоирански, а те говорят български. Когато арабите завладяват Персия и Месопотамия голяма част от населението се изселва в Индия и оказва най-вероятно влияние върху индийската култура и език.
    Ганчо Ценов доказва също, че между реките Рейн и Елба се е говорело на славянски езици до 18- ти век. В Уикпедията пише, че "През Средновековието Прусия се споменава като територия, обитавана от западнобалтийското племе пруси, загубило езика си през 18 век???"
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F
    Значи ние българите 500 години не си загубихме езика под Османско робство, а прусите го загубили за два века защото се обединили със "сродните" си германски племена??????!!!
    Балтийско море идва от името на племето балти, т.е. българи. Балтийско море преведено означавало Българско море!!! Белгия също е кръстена на племето болги(белги), т.е. българи!!! Ха пак да ви видя сега !!! И управлението на ЕС е в българска държава. Никак не прекалявам. Прочетете малко повече непопулярната и забранена история! Тази снимка на якутското семейство е на хора от жълтата раса. Ние сме навлезлли в техните територии незаконно. На изток от Урал земите са на жълтата раса. Но там където са руските военни бази руснаците няма да отстъпят! От моите чтения излиза, че в Европа има само няколко народности: франки, германи, иберийци(испанци), италийци, англичани, викинги и угро-фини (Скандинавски страни и Русия) и БЪЛГАРИ! Само не разбрах какво е населението в Швейцария. Северна Азия до Урал и Сибир е населена с угро-фини(руснаци), на юг централна и Южна Азия до Арабския и Синайския полуостров, до Индийския океан е населена с български племена!!! На изток Индия и Хималаите и Южен Урал, на запад - Мала Азия, севена Италия, до река Рейн е населена с български племена. Германците, руснаците, гърците са малцинства в държавите си.
    Ако е така как са ни победили и завладяли? С предателството на евреите, които управляват света през последното хилядолетие. Създали са конфликти между нас, разцепили са ни и сме станали победими. Много сме опасни за тях наистина, но винаги има видов ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, говорите пълни глупости :)
      Я вземете да прочетете това We found that the Y-chromosome gene pool in modern Bulgarians is primarily represented by Western Eurasian haplogroups with ~ 40% belonging to haplogroups E-V13 and I-M423, and 20% to R-M17. Haplogroups common in the Middle East (J and G) and in South Western Asia (R-L23*) occur at frequencies of 19% and 5%, respectively. Haplogroups C, N and Q, distinctive for Altaic and Central Asian Turkic-speaking populations, occur at the negligible frequency of only 1.5%. Principal Component analyses group Bulgarians with European populations, apart from Central Asian Turkic-speaking groups and South Western Asia populations. Within the country, the genetic variation is structured in Western, Central and Eastern Bulgaria indicating that the Balkan Mountains have been permeable to human movements. The lineage analysis provided the following interesting results: (i) R-L23* is present in Eastern Bulgaria since the post glacial period; (ii) haplogroup E-V13 has a Mesolithic age in Bulgaria from where it expanded after the arrival of farming; (iii) haplogroup J-M241 probably reflects the Neolithic westward expansion of farmers from the earliest sites along the Black Sea. On the whole, in light of the most recent historical studies, which indicate a substantial proto-Bulgarian input to the contemporary Bulgarian people, our data suggest that a common paternal ancestry between the proto-Bulgarians and the Altaic and Central Asian Turkic-speaking populations either did not exist or was negligible." https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0056779

      Прочетете и това, и дано нещо ви влезе в съзнанието About 80% of the total genetic variation in Bulgarians falls within haplogroups E-M35, I-M170, J-M172, R-M17 and R-M269. This finding shows that the Bulgarian haplogroup profile is congruent with those described for most European populations. Among the prehistoric events marked by the observed haplogroups, the greatest contribution comes from the range expansion of local Mesolithic foragers triggered by adoption of agriculture introduced by a cadre of Near Eastern farmers. The Bulgarian Y chromosome gene pool also bears signals of the recolonization from different glacial refugia, the spread of agriculture from the Near East and the expansion of early farmers along the Central and East European river basins. As for the interpopulation analysis, similarly to mtDNA, Bulgarians belong to the cluster of European populations, still being slightly distant from them. Bulgarians are distant from Turks (despite geographical proximity), Arabic and Caucasus populations and Indians. These trends in the PCA graph likely reflect not only prehistoric, but also more recent demographic events that have shaped the Y chromosome structure of modern Bulgarians." https://www.abstractsonline.com/Plan/ViewAbstract.aspx?sKey=006d5e3a-ea14-49ff-9b39-f0a042d39185&cKey=bfc88c56-5e93-4ee2-89e6-c3ab1bd25f5c&mKey=%7BDFC2C4B1-FBCD-433D-86DD-B15521A77070%7D

      Изтриване
    2. Как да го прочета, като съм от малкото, които никога няма да научат този идиотски език – езикът на обречения на гибел НОВ ВАВИЛОН?!

      Изтриване
    3. Анонимен12 май 2021 г., 19:23 ч., какво да Ви кажа, ами учете езици :)

      Изтриване
    4. До Анонимен 12 май 2021 г., 19:23 ч.

      Ето и на български: " Дълго време древните (пра-)българи бяха смятани за тюркско население. Обаче, доказателствата, намерени в последните 30 години показват, че това не е така. Досега тези доказателства не включваха анализ на древна митохондриална ДНК (мтДНК). За да се запълни този празнота ние събрахме човешки останки от 8-10 в. от н.е., намиращи се в три некропола в България: Ножарево (Силистренска област), Манастира Мостич (Шуменска област) – и двата в Североизточна България, и от Туховище (Района на Сатовча) – в Югозападна България. Филогенетичният анализ на 13 древни ДНК-проби (извлечени от зъби) идентифицираха 12 хаплогрупи, които след това ние класифицирахме в митохондриални ДНК хаплогрупи, намиращи се при съвременните европейски и западно-евразийски народиОт анализа на 228 секвенции на клонинги извлякохме мтДНК HVS-I от 13 индивида, показващи 12 независими хаплотипа. След това те бяха класифицирани в 10 мтДНК хаплогрупи : H, H1, H5, H13, HV1, J, J1, T, T2 и U3 (Табл. 2; Achilli et al. 2007; Karachanak et al. 2012; Richards et al. 2002; Soares et al. 2010; Torroni et al. 2001).

      Сравнихме хаплогрупите от нашите древни проби с тези от пробите на съвременните българи, които бяхме анализирали преди това(Karachanak et al., 2012).

      Основната хаплогрупа Н, преобладаваща при европейските народи има честота 41.9 % при съвременните българи(Karachanak et al., 2012) и се среща в 7 от 13 прабългарски проби (около 54 %).

      Останалата част от древната ДНК принадлежи на една от следните западно-евразийски хаплогрупи HV1, J, J1, T, T2 и U3. Те се срещат при съвременните българи със следната честота : HV1-0.2 %, J-7.9 %, J1 – 1.3 %, T – 10.6 %, T2 – 6.3 % и U3 – 1.9 %. Не намерихме доказателства за източно-азиатски (F, B, P, A, S, O, Y или M производни) или африкански (L) хаплогрупи.."

      https://nauka.bg/mitohondrialna-dnk-razkriva-zapadno/

      Изтриване
    5. До Анонимен 12 май 2021 г., 19:23 ч.

      Ето тук, на стр. 103-104, Таблица 21 можете да намерите сведения относно възрастта на хаплогрупите при българите.

      https://azbukari.org/wp-content/uploads/2018/05/S_Karachanak_Yankova-dis.pdf

      На стр. 114 ще намерите този текст: "Този PCA анализ потвърждава положението на българите в близост до северните гърци и в съседство на славянските популации от Западните Балкани, за разлика от останалите изследвани славянски популации."

      На стр. 116 е още по-интересно:"Като цяло българите са отдалечени от алтайските популации и популациите живеещи на север от региона на Памир, и от казанските татари и иранците, макар и в по-малка степен "

      https://azbukari.org/wp-content/uploads/2018/05/S_Karachanak_Yankova-dis.pdf

      От една страна сме близки до останалите балкански народи, включително гърците, които са считани за наследници на древен балкански народ, от друга страна сме отдалечени от иранците, кавкаците и др...

      Какъв може да е единственият логичен извод?

      Изтриване
    6. Митохондриалната ДНК не се ли предава само по женска линия.

      Изтриване
    7. Една статия с днешна дата на тази тема:

      https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Parvite-tcivilizatcii-v-Evropa-sa-bili-genetichno-ednorodni_168970.html

      Изтриване
    8. До Ники Орлов 13 май 2021 г., 14:06 ч.

      Ако трябва да съм откровен - авторката не си е свършила добре работата. Сега стана модерно да се говори за "степни инвазии", сякаш с цената на всичко трябва да се докаже, че е имало "нашествие от степите" :)

      Не е посочено представители на кои хаплогрупи са представителите на "степните нашственици", не е посочено дали тези "степни нашственици", са въвели напълно нова материална култура и нови погребални обреди.

      Не е посочено и друго: поне от 5500 пр. Христа, украинските степи са обитавани от население дошло от Балканите. Именно на тези балканци се одава създаването на огромните градове на Триполската култура:

      “Спустя еще три года наши выводы о генетических корнях трипольцев получили подтверждение в результате сравнительного анализа филогенетических истоков неолитических предшественников трипольцев в Центральноевропейском — Балканском регионе. Трипольцы, так же, как и их балканские предки, несли в себе материнские генетические линии, характерные для всей земледельческой неолитической ойкумены, уходящие корнями на территорию Малой Азии, прародину европейского сельского хозяйства.”

      https://www.e-anthropology.com/Katalog/Arheologia/STM_DWL_TMBg_Flb79aXgo8nE.aspx

      Това променя много нещата, нали? Става и ясно защо в Украйна, Румъния, Унгария, а разбира се и в България има артефакти от "микенски" тип, да не забравяме и типичните за микенската култура строежи у нас: Евмолпия, Кабиле и др.

      Прочее, то си се знае отдавна кои са микенците: "For Pelops brought colonists from Phrygia into the Peloponnesus, which took his name."- Strab.VII.7.1.

      Става ясно и кой е създал микенската Атина: "Thracians, under their leader Eumolpus,3 took possession of Attica"- Strab.VII.7.1.

      Гърците са знаели много добре за фригийския произход на микенците, защото Софокъл пише в своя работа, че Пелопс е варварин фригиец: "Pitiful creature, how can you be so blind as to argue the way you do? Are you not aware of the fact that your father's father Pelops long ago was a barbarian, a Phrygian?" Soph. Aj. 1290

      Изтриване
    9. До Анонимен 13 май 2021 г., 13:55 ч.

      Да, митохондриалната ДНК се предава само от страна на майката.

      Ето обаче заглавието на работата, към която Ви предложих линк: "ГЕНЕТИЧНА СТРУКТУРА НА БЪЛГАРСКАТА ПОПУЛАЦИЯ
      ПО Y-ХРОМОЗОМАТА И МИТОХОНДРИАЛНАТА ДНК"

      Изтриване
    10. Името ми е Цветомир, Дунов по баща.
      Само информация: Съдебната система в САЩ използва генетичен материал като доказателство в съда. Прието е че 12 идентични маркера от Ядрената ДНК могат да служат като доказателство. НО, практиката показва че средно на 2 000 000 индивида тези маркера се повтарят, тоест в един средно голям град може да срещнете свой генетичен близнак по тези маркери.
      Относно Митохондриалната ДНК :-) бунтари, подобни на вас, посветили се на фундаменталната наука твърдят че във всеки орган във вашето "собствено" тяло Митохондриалната ДНК се отличава.
      (Тоест моркова може да се окаже роден брат на заека ;-) .)
      Официалната наука не признава дадената мисъл за легитимна, тъй като ако я признае Евите може да се окажат безкраен брой и с неустановено местожителство.
      Късмет, и все така с Ум!

      Изтриване
  6. Изключително силна и много добре аргументирана работа!
    Казионните историци да си подават оставките и да започват да се срамуват.😇
    Благодаря Ви, г-н Серафимов!
    Крайно време е да се застъпи за Вас някой по-влиятелен човек за да стигне до повече хора вашия така добронамерен труд.

    Благодарим Ви, че правите всичко това за нас! Респект...
    Бъдете здрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов 11 май 2021 г., 23:41 ч.

      Ако хората, които са отговорни за безобразията в историческата наука познаваха срама, те не биха сторили безобразия.

      Колкото до разпространението - чрез Фейсбук става, с платена реклама.

      Поздрави!

      Изтриване
  7. Само че Бог е иранска дума и се среща доста по на изток от балканите... багатур, багаин и т.н. все от изток идват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 12 май 2021 г., 6:27 ч., думата Бог не е иранска, защото някой анонимен твърди това :) Фригийското Багун е регистрирано през VIII в.пр. Хр., а в староиранския и староиндийския Бага се появава около 300 години по-късно, през V пр. Христа.

      По-важното е друго - иранските езици не могат да предложат етимология.

      Изтриване
    2. Вие Спароток знаете фригийски, староирански и староиндийски колкото древно тракийски. Това не ви пречи да се излагате. Какво стана с участието ви по БНТ?

      Изтриване
    3. Анонимен12 май 2021 г., 21:57 ч., ами ще се изненадаш ако разбереш колко езика владее Спароток, поне 5 повече от тебе :) C БНТ нищо не стана защото едни професионален протестър с меки китки повика цялото си войнство мекокиткесто да протестират и да не дадат на Спароток да се изяви, мекокиткестото протестърче иска вниманието на медиите само да себе си, нарцисът мамин, хубав :)

      Изтриване
    4. Баг е дума от прото индо европейския. Среща се както в иранските езици така и в санскрит. Има и етимология разбира се, как да няма. В българския няма етимология - богат е производна дума. Едно фригийско име срещу оргомно количество думи, имена на хора, титли, градове...

      Изтриване
    5. До Анонимен 13 май 2021 г., 23:41 ч.

      Bhaga е Адития, един от аспектите на слънцето, думата се обяснява с багра-червен цвят, багря-оцветявам в червено, сродна е и божур-цвете с ярко червен цвят.

      Прочее, днешните иранци ползват думата Xoda за бог :)

      Изтриване
    6. " Анонимен12 май 2021 г., 6:27 ч.
      Само че Бог е иранска дума и се среща доста по на изток от балканите... багатур, багаин и т.н. все от изток идват."

      И защо трябва някой да повярва, че казаното от "господин Никой" е истина, след като самия той не представя никакви аргументи
      От свое име мога само да добавя, че заблудените имат много шансове да се осъзнаят, ако попаднат на вярна информация защото имат способността да мислят, но папагалстващите никога!

      Изтриване

    7. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK14 май 2021 г., 10:59 ч.нешните иранци ползват думата Xoda за бог :)

      Така е, на фарси خدا‎ - хода означава Бог, Господ, господар, а на пащу خدای - худай е Бог, Господ, кюрдите казват на Бога xwedê -хуеде.

      Изтриване
    8. До Анонимен16 май 2021 г., 15:25 ч.

      Това аз го зная, господинът Анонимен12 май 2021 г., 6:27 ч. не го знае.

      Изтриване
  8. Истината,логичните факти и изводи съществуват без да се съобразяват колко време ще чакат за да ги види, този който има очи за тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 12 май 2021 г., 9:20 ч.

      Да, който има очи ще види истината.

      Изтриване
  9. Как аспа стана конь?!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 12 май 2021 г., 12:17 ч.

      Аспа и кон са отделни думи, макар да са за едно животно, те отразяват различни качества. Аспа е определение за бързина, а кон за цвят.

      Изтриване
  10. Защо се правите на учен без да имате един ден в университета г-н Серафимов? Науката не се удава на всеки, който си мисли, че като е прочел пишман историка Ганчо Ценов и знае всичко. Може да не Ви харесва, че прабългарите са номадски народ, воден от канове, но това е факт, който е установен не от един а от безброй истински учени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти, приятелю, трябва досега да си спал щом прдължаваш с тия простотии...

      Изтриване
    2. Анонимен12 май 2021 г., 17:43 ч. - анонимниците страхливци, много се изтъркахте вече, нищо ново не можете да измислите, но всъщност процесът е точно обратен, щото вече има и учебници с истината за траките като основоположници на българския род.

      Изтриване
    3. "Анонимен12 май 2021 г., 17:43 ч.
      Защо се правите на учен без да имате един ден в университета..."
      Всъщност имате ли да кажете нещо по темата, дори да я оборите, да я опровергаете, да посочите нещо което да я обезсмисля или просто правите отчаяни неуспешни опити да се правите на голям умник на когото капацитета не е достатъчен, за да каже нещо смислено? За сведение, в днешно време хората не черпят информация от дипломирани, а от любознателни, търсещи и знаещи. Жалко ако още не сте го забелязали, защото все по неадекватен ще изглеждате, в очите на запознатите.

      Изтриване
    4. Драги ми мъдрецо (Анонимен12 май 2021 г., 17:43 ч.),

      Този аргумент остаря и се изтърка но Вие упорствате!
      Ще се опитам да Ви обясня като на не много интелигентен човек и с простички думички и сравнения, и дано разберете.

      "Учен" е призвание, състояние на разума, присъщо на разумните и любопитни хора. "Учен" е всеки, който набюдава, анализира, прави изводи и подпомага за напредъка и израстването на своите приятели и отечество.

      Да се твърди че е "учен" и може да се занимава с наука само човек със университетска диплома е същото като да се трърди че само поповете, като дипломирани духовници, могат да вярват в бога.

      С най-добри пожвлания и искрена надежда за Вас,
      Ивайло

      Изтриване
    5. Той господинът, който се крие зад Анонимен12 май 2021 г., 17:43 ч. е като грамофон, знае няколко стандартни фрази и само тях повтаря. Можеш да дадеш на някое ограничено човече 500 лева за това, че се е отличило с повтарянето на лъжи, можеш да дадеш на човечето и диплома, но учен то няма да стане.

      Изтриване
    6. Господин Ивайло, Анонимен 14 май 2021 г., 16:07 ч., ето какво пише в Уикипедия за смисъла на думата учен:
      Учен е специалист, експерт в дадена научна област с принос в нея[1][2]. Учените са интелектуалци, високо образовани и се занимават с научна – преподавателска (във висшето образование) и/или изследователска дейност.
      В древността не може да се говори за учени в съвременния смисъл на думата, тогава съществуват само философи. Науката се отделя по-късно от философията. Едва през 19 век е създадено съвременното значение на думата от теолога, историка, философа Уилям Хюъл през 1833 г.[3][4]
      В България учените обикновено преподават във висши учебни заведения и извършват научни изследвания, след което публикуват резултатите от тези изследвания в научни издания. Те получават такъв статут след спечелване на съответен конкурс и придобиване на научно звание или научна степен. Дори да не упражняват изследователската си дейност в научни организации или висши учебни заведения, те може да са членове на Съюза на учените в България, тъй като отговарят на критериите на този съюз. До 1989 г. в България е официално възприето понятието научен работник.
      Източници[редактиране | редактиране на кода]
      1. ↑ Eusocial climbers. // E.O. Wilson Foundation. Посетен на 3 September 2018. But he’s not a scientist, he’s never done scientific research. My definition of a scientist is that you can complete the following sentence: ‘he or she has shown that...’,” Wilson says.
      2. ↑ Our definition of a scientist. // Science Council. Посетен на 7 September 2018. A scientist is someone who systematically gathers and uses research and evidence, making a hypothesis and testing it, to gain and share understanding and knowledge.
      3. ↑ From Natural Philosophy to the Sciences: Writing the History of Nineteenth-Century Science. Chicago, Illinois, University of Chicago Press, 2003. ISBN 0-226-08928-2.
      4. ↑ Science and the Public. // Wrestling with Nature : From Omens to Science. Chicago, University of Chicago Press, 2011. ISBN 978-0226317830. с. 367.

      Както виждате източниците са само с английски език. Това за да няма "обвинения" че Русия отново се намесва в смисъла на българските определения. Въпреки това, не смятам, че можем да научим нещо от англичани или американци. Те са съсредоточени само върху собствените си приемания и игнорират други мнения, не съвпадащи с техните.
      Явно Вашето изложение се различава от това в Уикипедия. В крайна сметка там може да пише всеки. Напишете Вашето виждане в Уикипедия, за да проверим състоятелността му.
      Вашата защита прилича повече на религиозен фанатизъм, отколкото на изложение на вижданията и намиране на истината.

      Изтриване
    7. " Анонимен17 май 2021 г., 22:09 ч.
      Господин Ивайло, Анонимен 14 май 2021 г., 16:07 ч., ето какво пише в Уикипедия за смисъла на думата учен..."

      Ами аз никъде не виждам да пише, че учените се занимават с провокации и спам в чужди блогове. Явно тези които го правят нямат нищо общо с науката, а са неуки нахалници дори да притежават дипломи или звания.

      Изтриване
    8. Вие сте прав на 100 %. Истинските учени не спамят и не спорят под чуждо име или като анонимни. Само некадърниците с подарена диплома спамят и се заяждат, защото се страхуват да не бъдат изобличени.

      Изтриване
    9. Господине, Анонимен 18 май 2021 г., 18:15 ч.
      Мисля, че изказването Ви е на примитив! Какви неверни данни съм написал? И в какво ще ме изобличите! Смешници, нямащи други аргументи, хващащи се за сламката. Всичко следящите Майкрософт и поделението им Гугъл знаят всичко. За каква анонимност пишете. Ако напиша някакво име без да се регистрирам в блога на Серафимов, това според Вас не е анонимност. Но ако според Вас блога на Серафимов е едно затворено общество на някой гуру, или може би подобие на масонерията, тогава няма смисъл да излагаме мнения. Един лиричен писател фантаст в книгата си "Всичко живо е трева" показва начина на обработка на данните от анонимните участници в темите. Това, че сипете несъстоятелни обвинения не доказва тезата Ви.
      Не зная кой Ви е показал, че сте некадърник с образование получено след 1989 година, за да нервничите когато Ви се показва друго мнение. Четете повече, полезно е.

      Изтриване
    10. Уважаеми Анонимен17 май 2021 г., 22:09 ч.,

      Вие сериозно ли не можете да изразите свое мнение а се налага да копирате и то не от къде да е а от Wikipedia? А Вие дотолкова не разбирате ще сте изпляскал цитат, който директно потвърждава това което съм написал:
      2. ↑ Our definition of a scientist. // Science Council. Посетен на 7 September 2018. A scientist is someone who systematically gathers and uses research and evidence, making a hypothesis and testing it, to gain and share understanding and knowledge.

      И не, няма да приема Вашето "предизвикателство" да пиша в Wikipedia, където публикуват и куцо и сакато. Малкото стойностни неща към които съм допринесъл, са публикувани в научни конференци.

      Тъй като сигурно отново ще намерите нещо да отклоните темата, аз ще Ви питам. Знаете ли как се публикуват научни работи в конефенции и журнали и каква е процедурата за рецензиране? Чували ли сте за „двойно сляпо публикуване“ (double-blind review)? Рецензентите не получават информация кой е авторът на представения ръкопис; те не знаят неговото име и не знаят каква научна степен има или няма. Ръкописът се оценява и приема за публикуване единствено и само по качеството на негово съдържание.

      И какво се получава? За рецензентите на световно ниво е достатъчно да прочетат ръкописа за да го оценят по достойнство без да знаят нищт за автора? За Вас обаче - не.

      Искрено се надявам че ще промените подхода си и че в бъдеще ще обсъждате съдържанието на написаното в този блог а не дипломата на Автора!

      С уважение,
      Ивайло

      Изтриване
  11. Ало, Анонимен12 май 2021 г., 17:43 ч., не се ли усещате, че ставате смешни с тези "аргументи" за китапа :) Never confuse education with intelligence, you can have a PhD and still be an idiot. :) R.Feymann

    ОтговорИзтриване
  12. Сверяваме ли си часовниците с последните събития около Израел:

    „В оня ден ще направя Ерусалим утегчителен камък на всичките племена; Всички, които се натоварят с него ще се смажат;“

    Захария 12:3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 май 2021 г., 13:13 ч.

      Почти всяко поколение мисли, че света ще се свърши скоро...

      Изтриване
    2. А какво значение има за нас кога ще се свърши светът?
      „Мнозина ще се чистят и избелят, и ще бъдат изпитани; а нечестивите ще вършат нечестие и никой от нечестивите няма да разбере; но разумните ще разберат.“
      А ние от кои сме...

      Изтриване
    3. Скъпи приятелю,

      А ето ти и какво мислят по въпроса разумните:

      https://novotopoznanie.com/konspiratsia-2-0-zabludite-na-tsivilizatsiata-masoni-i-ilyuminati/

      Изтриване
  13. Уважавам те не само заради знанията ти, които споделяш с нас, но и заради подхода ти към хората в блога ти, а и в живота, знаем се ;). Ти си добър, културен, уравновесен, няма я при тебе злобата и заядливостта на враговете ти, анонимни чиновници, треперещи да не изгубят хляба.
    Жив и здрав да си Павльо, бог да те благослови!
    Цанко

    ОтговорИзтриване
  14. Тази сутрин се събудих с две мисли по въпроса на темата:

    1. "Жупан" - не съм срещал обсъждане на тази дума в есетата на Спароток! Пък изглежда важна дума, имаща смисъл на "предводител". До колкото си спомням доста ясно се чете на един от съдовете от Наг-Сент-Миклошкото съкровище! Нали твърдят, че е принадлежало на Аспарух...

    2. "Канас у биги(и/й)" - дали това бигии не е в мн.ч.? Дали може да се интерпретира като "Княз сред боговете", тоест пак в мн.ч. А пък това "у" някак ми напомня за изрази от вида "у нас", "у приятел", "у дома" и т.н.

    Предварително благодаря за отговора на г-н Серафимов, той винаги се отнася с високо уважение и внимание към читателите и събеседниците си!

    Поздрави и слънчев ден за всички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов18 май 2021 г., 7:53 ч.

      Дакийският цар Декебал е наричан още Diupaneus, а според мен това е титла, прототип на жупан. Диу = Бог. род.пад.ед.ч., пан = господар, т.е. Диупанеус = господар от Бога.

      Реално Канас у Биги е със същата семантика: Канас = княз, у = у, в,във, Биги = Бог, диал. склон.форма.

      Явно предците ни са имали високо мнение за себе си, иначе не биха включили името на бога в поне две от титлите си.

      Изтриване
    2. Господин Орлов, доколкото си спомням "жупан" се споменава за първи път през X век от император Константин Багрянородни в трактата му "За управлението на империята". Докато с така наречената титла "канас" ако изобщо такава съществува, нещата са прозаични. Прочетете "Веда словенах" и споменаването многократно на Шумер в нея. От къде са тези предания за Шумер, които дори и днес обикновения човек не знае! Но там са били боговете, т.е наблюдателите, създали чрез генно инженерство ..... човека. Та за "канас" т.е. "ка нас у биги" или " като нас пред бога". Сиреч, княза е представител на определена общност пред Бога, назначен от него и след това предаван по наследство, когато боговете са "изчезнали". Според Вас, може ли обикновения човек израсъл на село да се ориентира в направленията на отдалечени населени места и да стига до тях. Това са правили представители с високи за времето си знания получени по наследство. Именно, това са князете. У другите народности названията са различни, но винаги това са носители на извънредни за времето си знания, получени "незнайно от къде". А и в изявленията си, те споменават, че така им е наредил "бога". А "боговете" от Шумер са били много, и явно всяка общност е имала определен "бог". Има и женски богове, като най-изявената е Инана, известна и като Ищар.

      Изтриване
    3. До канасубиги обикновено присъства гръцкото "о ек теос архон", което е "от бога владетел", а това е буквален превод на "кънез у бога". Това звучи логично, но проблема е че има и други логични обяснения, например тюркското "ябгу" за "ювиги", което има връзка с кушанската титла в Памир, тохарския език и т.н. Затова не е лесно да се определи точния произход. Общо взето между народите от балканите чак до индия и китай май има много миграции и смесвания през годините.

      Изтриване
    4. Г-н Серафимов,
      мен наистина ме притеснява малко повторението на "от бога владетел". Например в Чаталарския надпис имаме:
      "Канасубиги Омортаг е от бога владетел на земята, където се е родил."
      Т.е. "Князът от бога Омортаг е от бога владетел на земята, където се е родил".
      Защо е необходима такава тавталогия? Предполагам, че едно време също са спазвали някакви стилови правила. Дали наистина Канасубиги е Княз от Бога?
      Биги не може ли да е нещо друго? Например да е някаква стара форма или съкратено записване на "баргава/бргу". Т.е. да е нещо като "светлейший княз", а защо пък да не означава и "княз на българите"?
      Знам, че това в момента е трудно за възприемане, но съгласете се, че и повторението в надписите също е притеснително.

      Изтриване
    5. До Дойчин Дойчев 25 май 2021 г., 21:47 ч.

      Това, което ние считаме за повторение, навремето навярно е било нещо съвсем нормално. Може с използването на ἐκ Θεοῦ ἄρχον е желано да се подчертае какво точно означава българската титла.

      Впрочем има и вариации като тази Το̃ν πολῶν Βου(λ)γάρον ὁ ἐκ Θεοῦ ἄρχον - На многото българи от бога владетел Персиан...

      Изтриване
  15. Значи да обобщим:генетичните проучвания на съвременните българи,показват че сме траки,тоест древните българи са траки,а славяните са нищожен процент.Тогава,къде е логиката,че след покръстването през 9 век мнозинството българи са зарязали езика си,и са приели езика на шепата славяни,а не гръцкия език на покръстителите си!? Логиката сочи че по скоро славянската група езици,е всъщност тракобългарска,и всички ние сме средиземноморска раса,примесена с малко нордическа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 май 2021 г., 10:44 ч.

      Аз лично смятам, че тракийския език е основата на езиците от славяннската езикова група. Колкото до "славянските гени", съм обяснявал, че дунавските славени са гетите. Обитавайки земи и на север от Дунава, те действително са близки до илирите-венети, които са предци на поляци, чехи, руснаци и др. Именно тази генетична близост е спомогнала гетите да окажат неколкократно културно и езиково влияние на венетите, а и да се смесят с тях.

      Изтриване
    2. До Анонимен 18 май 2021 г., 10:44 ч.

      Българите през девети век вече са били християни, но попадат в борбата за надмощие между църквите в Рим и Константинопол, която в крайна сметка разделя християнството на Католицизъм и Православие. Всъщност няма "Покръстване", а сменяне на българското верую с гръцкото. Предполага се, че преди това българското християнство е по-близо до арианството. На практика княз Владимир не се е бунтувал срещу християнството, а срещу гръцкия му вариант. Потърсете информация за Юстиниана Прима и си задайте въпроса тракиеца Юстиниан I за кой народ е създал тази независима архиепископия.

      И3

      Изтриване
    3. Да се говори за генетична близост с руснаци, чехи, поляци не кореспондира с действителността, а и с историята ни, както и с формирането на етноса ни географски и времево. Дори и днес не се наблюдава някаква специална близост с изброените, след хиляди години обмен, включително генетичен. Ние сме близки генетично с други етноси, като не е случайно и географското ни граничене с тях. Обменът на гени го имаме и с гърци, албанци, германци, англичани, италианци и с цяла Европа естествено, особено що се касае до женските линии, но никой не придиря за някаква близост с тях.
      Всички европейци са смес от европейски фермери с нахлули доста по-късно от степите азиатци, като имаме в различно съотношение кавказки и близкоизточни примеси от различни източници, влезли по различно време в Европа или като част от основните две компоненти.
      Имаше коментар в предишна тема по въпроса, но тогава се въздържах от отговор за смешния намек, че и руснаците имали R1a и I2 и затова сме били близки с тях или поне с етническите. За етническите руснаци вече се знае, че са фини и плотват с такива. Не ми е известно фините някога да са били свързвани със славяни, още по-малко с траки. Те и днес говорят НЕ ИЕ език!!!
      Хаплогрупата наследена от бащата няма общо с автозомната информация, а е част от цялото. Обяснено по най-елементарния начин: европеид, носител на I2, смесен с монголоид, ще даде индивид с приблизително 50% азиатско потекло. Ако е момче, то естествено продължава бащината линия I2 вече като мелез. След буквално 3-4 поколения смесване с монголи, въпросният мъжки индивид просто ще носи I2, но вече няма да има нищо общо с европеид. Та дотук с въображаемата близост, само зашото имали процент от нещо си там, подобно на нас.

      Цитати относно прословутата "арийска" R1a:
      "Modern Hungarian R1a-Z280 subclades represent Ugric lineages in common with ancient R1a-Z645 Finno-Ugric populations from north-eastern Europe and the Trans-Urals."
      "Modern Hungarian R1a-Z93 lineages represent a remnant of the expansion of Corded Ware to the east, potentially more clearly associated with Samoyedic."

      С други думи унгарците ЛОГИЧНО не завладяват тези европейски земи като малцинство от смешните 2-3% маджари, успели някак на магия да наложат на местните (97-98% ИЕ ?!) своя език, а по-вероятно са поне 30% смес от различни R1a и N. Руснаците грубо казано са 1/4 носители на не европейската N и като се прибавят близо 45-50% R1a, която също не е европейска като произход и е характерна за башкири, манси, узбеки, унгарци и др
      ...сметките за ИЕ руснаци не излизат.

      Цитат от българското изследване на мъжките линии в подкрепа на горното твърдение:
      "Haplogroup R-M 17 (R1a) is widespread in Central Asian Turkic-speakingpopulations (from East to West: Altaics, Uyghurs, Kirgisians, Selkups, Uzbekista-nis), in eastern European (Kazan Tatars, Bashkirs), in Finno-Ugric (Finns/Suomi,Estonians, Hungarians), in Slavic (Russians, Ukrainians, Poles) and in Germanic(Germans, Swedes, Norwegians) speaking populations and has also been foundless frequently in populations of the Caucasus and the Middle East, in India, andin Sino-Tibetans of Northern China."

      ПС:Освен всичко друго в Ямна досега не е открита нито една R1a проба.:))
      Петя

      Изтриване
    4. natsunoame18 май 2021 г., 20:21 ч.
      Аз си спомням за разговора(уви вие не си спомняте за мен), но не мисля че е смешно твърдението ми че руснаците имат R1a, още повече че вие самата или самия(не знам как се определяте сега), казвате в коментара по-горе ,че руснаците имат близо 45-50% R1a.
      Сега какво е това R1a...колко вида има, има ли ги няма ли ги, защо не се прави разлика между едно R1a и друго...не знам, но аз намирам за смешно да казвате че руснаците нямат R1a а после да казвате че имат, пък било то и някаква извънземна разновидност. За I, мисля и нея я имат макар и в много по-малък процент от нас съответно и тук послъгвате.
      Иначе аз лично намирам за смешно и изказването че "азиатци" нахлули в европа. До колкото знам за азиатски маркер се смята N. Но съм чувал и теория ,че N маркера може и да не е азиатски...или поне в европа той да е с европейски произход...по същия начин както вие твърдите за руската версия на R1a. Съответно може и въобще да е нямало такова голяма преселване на "азиатци" в европа. Ама това е само теория.

      Иначе отново ще се съглася...с руснаци,чехи и поляци нямаме такава близост каквато ни карат едни стари соц мечтатели да си мислим че имаме. Генетичния Психолог др. Дътън точно това казва, че най-малката разновидност в гените води до различен характер в хората. Така примерно близнаците ...макар и да споделят почти идентично ДНК развиват различни характери. Като проектираме тази концепция за народите, народи с които споделяме еднакви маркери(както с руснаците и поляците например), но в различна пропорция - ще доведе до различен характер и от там различна морална система и съответно различна цивилизационна близост. Съответно сте права ,че именно с народите с които граничим, сме много по-близки като характер и цивилизация, от колкото с руснаците и поляците. Макар ,че бих отписал Турците и Гърците от списъка на близки народи, понеже макар и да граничим с тях, генетично сме по-близки до народите от централна европа от колкото до тях.

      Изтриване
    5. За сведение на госпожа natsunoame 18 май 2021 г., 20:21 ч., в Панония, където е и днешна Унгария преди са живели авари. Кои са тези авари госпожа и имат ли родствена връзка с хантите, от които произлизат унгарците. Хантите и мансите от Ханти-мансийската република са зад полярния кръг. Монголите на Темуджин са стигнали до средата на Европа госпожо и като даденост имаме и един български цар с такъв произход, това е Георги Тертер. И още нещо госпожа, външния вид на индивидите се наследява по майчина линия. Та прав е бил шопа със сентенцията "от всичко най-обичам да мразим, а най-мразим да мислим". Не само Вие мразите госпожа, имайте го предвид.

      Изтриване
    6. До Никола19 май 2021 г., 1:26 ч.

      Аз намирам за смешно, че се налага да влизам в обяснителен режим за нещо, което очеизвадно не съм написала! Прочетете отново и анализирайте това!!!
      Перефразирам накратко: написаното от мен за R1a означава, че на база на гореспоменатите маркери (R1a и I2) НЕ може да се прави връзка с руснаците и да се твърди за някаква генетична близост, а не че липсва маркера при тях.
      "по същия начин както вие твърдите за руската версия на R1a. Съответно може и въобще да е нямало такова голяма преселване на "азиатци" в европа."- А какво е обяснението Ви за 90% до 100% подмяна на местната популация в северозападна Европа, описано в безброй документи като степна инвазия?! Проверете си сам каква обширна територия обхващат степите и от къде ги е довлякъл вятърът новодошлите:
      https://www.britannica.com/place/the-Steppe
      Освен това кой послъгва или по-скоро на кой не му изнася е също очевидно: дадената от мен информация за различни R1a хапл. е от цитати и там са изброени доста интересни популации, нямащи общо с Европа. R1a не е нативна европейска.
      За N също е смешно да се обясняваме защо аз го наричам азиатски, по простата причина, че една бегла проверка показва, че може да се окаже не само азиатски маркер, но и ИЗТОЧНО азиатски!!!
      https://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_N-M231
      Това, че днес го има и в Европа по никакъв начин не променя оригиналния му поизход, същото важи и за R1a.



      до Анонимен19 май 2021 г., 6:54 ч.
      Трудно ми е да следвам някаква ясна мисъл в това словоизлияние и изобщо влизате ли в спор с мен по някакъв параграф, защото в общи линии изглежда по-скоро да затвърждавате написаното от мен, че азиатците са нахули в Европа.:))
      Неслучайно в северна Европа от цялия стар континент е най-ясно изразена Епикантичната гънка:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Epicanthic_fold
      "Монголите на Темуджин са стигнали до средата на Европа госпожо и като даденост имаме и един български цар с такъв произход, това е Георги Тертер."
      - Това за средата на Европа го уточнихме, само дето не познахте, че българите имат общо с монголите!
      "Та прав е бил шопа със сентенцията "от всичко най-обичам да мразим, а най-мразим да мислим".Не само Вие мразите госпожа, имайте го предвид."
      - Не съм шоп, а съм убава и горда тракийка от югоизточна България с меден гласец. Тук не става дума за омраза под никаква форма, а за нещата назовани с ИСТИНСКИТЕ им имена! Заучените Ви фрази кой какво мрази, абсолютно нищо не значат пред лицето на фактите.
      Кога ще доживеем такива екземпляри като Вас да защитават Българското и България, а не както обикновено
      да скачат за големия "брат" от изток или запад, чакайки спасение и оправия отвън?!

      Петя




      Изтриване
    7. До Анонимен19 май 2021 г., 6:54 ч.

      Георги Тертер има неизяснен произход. В "най-азиатския" вариант е българо-кумански. Куманите са руси, светли хора. Къде видяхте монголи тук?

      Изтриване
    8. Господин Анонимен 19 май 2021 г., 23:45 ч. Нямам сведения, че куманите, наричани от някои половци са били руси, светли хора. Някои руски автори от еврейски произход твърдят, че полов е с значение рус! В случая се отнася за славянската дума за цвят на косата "плава", означаващо тъмно руса коса.
      Така, че куманите както и печенегите са монголоиди, както и аварите. Един интересен факт, по време на проучвателните работи за строеж на магистрала Хемус се използваха германски карти. Там за софийското село Долни Богров беше указано,че половината е населено с печенеги. У някои хора тази монголоидност все още е видима.

      Изтриване
    9. Здравейте г-н Шекелгрубер, Анонимен20 май 2021 г., 12:45 ч!
      Кои са тези руски автори от еврейски произход, които твърдят, че полов е със значение рус?
      Вие май сте виртуоз в прилагането на Кабала, като кажете нещо и го дефинирате веднагически за доказано.
      Но защо мислите, че всеки може да стане ваша лесна жертва, повечето читатели на Спароток са умни хора и даже да не се включват в дебата, те могат да съберат 2 и 2 и да им стане ясно как се опитвате да ги ментосате.
      Топографските карти на немците са добри, може такива карти да са пазени дълго време след ВСВ, но топографската карта не е етнографска.

      Изтриване
    10. Уважаема Петя, радвам се за Вас, че сте убава и горда тракийка от югоизточна България с меден гласец. Бих се радвал да дебатираме присъствено по спорните за мен въпроси, но е некоректно, поради възрастта ми. Написах една сентенция, но тя не означава, че твърдя за някаква Ваша връзка с шопите. Незнайно защо за шопи се приема населението на Софийското поле и прилежащите области. Шопи са хората по южната дъга на Витоша и Плана планина. Това са няколко селища Владая, Княжево, Бояна, Драгалевци Симеоново и Плана.
      Красавице, не забравяйте, че Западна Европа е била скована от ледници и изхранване на населението е затруднено. Твърдите ли, че населението на Западна Европа има трети клепач, както е при монголоидите. Обяснете, как се правят преходи с население включващо деца, жени и възрастни хора. Животните, коне и говеда трябва да се хранят а летата в тази част на Азия са къси. Освен това има и конкурентно население искащо да си присвои имуществото на другите. Така, че инвазията става от Балканите на североизток чрез създаване на укрепени пунктове.
      Но извинявайте, не искам да занимавам една красива жена с неща, които тя отрича и да изглежда, че искам да налагам мнение. Не зная като какъв екземпляр Ви изглеждам, но Вие се опитвате да политизирате въпроса. Да, не приемам, че протобългарите на Аспарух са траки или славяни. Но това не значи, че не защитавам България, все пак съм се клел да я защитавам във войската и мисля, че изпълнявам дълга си съвестно. Но красавице, имате възможност Вие и тези които твърдят, че защитават България, да вземете отношение по казуса "Северна Македония". Лично аз не смятам, че трябва да договорим една съгласувана история със Северна Македония, защото договорът ще бъде нарушен. Виждаме, че от Еврейския съюз ни натискат да свалим ветото и да предоставим на Северна Македония и Албания преговорни условия за членство в Съюза. Те вече са членки на НАТО. А това значи, че тези земи ще са безвъзвратно загубени за България.
      Аз смятам, че България трябва да се стреми към присъединяване на изконните български земи към България, сиреч да присъединим Северна Македония.
      Какво бихте казали за този казус.

      Изтриване
    11. natsunoame19 май 2021 г., 21:40 ч.

      Само набързо да отговоря, че да - погледнах по-горе и явно аз не съм разбрал изречението в правилното му значение. Да съгласен съм ,че просто защото един народ има даден маркер който го имаме ние, не означава че сме 100% близки като братя. Но...несъмнено наличието говори за някаква близост. Да не говорим ,че не е само R1a и I, ами и R1b,J2, E3b. На практика всички големи маркери при нас ги има и при тях. Има изследвания които показват ,че хората стават приятели с други хора заради някаква генетична близост. Сиреч ние с нашите приятели..които наистина чувстваме като приятели и ни е приятно да прекарваме време с тях, а не просто добрите познати, споделяме някакво количество общи гени. Защо? Ами защото близкия генетичен състав между два индивида означава че тяхното мислене и мироглед са близки. BBC имат един документален филм за двойниците, където откриват ,че хора които са двойници на други хора, не само приличат на тях но и имат същите или сходни навици, предпочитания...дори и идентичност(в случая с едни хомосексуалисти). Обаче интересното е ,че правят ДНК анализ и откриват ,че не само че са близки визуално ами и ДНК-то им е много близко. Съответно заключението е ,че хора с близко ДНК ще са и визуално, умствено и морално много по-близки от колкото с хора които имат по-малка или никаква близост между ДНК-то. Съответно имаме ли близост с Руснаци- Да. По близки ли сме с тях от колкото с Румънци, Сърби, Македонци, Гърци - Не . Та идеята ви ,че с руснаците нямаме нищо общо не е вярна. Дали близостта е голяма или малка, това вече е друг въпрос и бих казал по-правилен от колкото "нямаме нищо общо".
      За хаплогрупата N до колкото знам има две теории...едната е че тя се е зародила в източна азия-съответно хаплогрупата е азиатска навлязла с миграция от азия. Другата е че се е зародила в африка и се е пренесла в плодородния полумесец, и от там на изток и на север. Съответно възможно е хаплогрупата N при руснаци и финландци да е различна мутация от тази в източна Азия, като двете макар и разклонения на оригинала да са доста различни. Но може и аз да греша.

      Изтриване
    12. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    13. Тук съвсем ме изгубихте с тези теории за приятелствата и гените. По вашата логика брат ми трябва да ми е най-добрият приятел, защото мисленето и мирогледът ни биха били близки, а и сме възпитани в една и съща семейна среда. Е да, ама НЕ!!! Първо, още с раждането си сме различни, носим различен темперамент и се развиваме независимо един от друг: всеки със своите си интереси и работа, приятели, грижи, семейство...
      Приятелството не се гради на този странен принцип, който Вие изтъквате. Всеки има различни критерии за красиво/привлекателно, освен ако не говорим за нещо перфектно, което всеки би определил като такова, но това е минимален процент от цялото. Същината на човека не са гените и плътта, те са тленни и преходни и не това е сърцевината и определящото.


      "Да не говорим ,че не е само R1a и I, ами и R1b,J2, E3b. На практика всички големи маркери при нас ги има и при тях."
      Тези маркери ги има в цяла Евразия и отвъд и по тях не може да се съди за абсолютно нищо конкретно. Говорим за различни клонове тук, възникнали по различно време, част от различни култури и етноси, с абсолютно различно автозомно ДНК и в различно съотношение. Едните линии са базови и определящи за етноса (в случая R1а+N), а другите са видимо асимилирани в него. Ако нещо като Е-V13 е базово за нас, то при тях е в рамките на незначителните 2%. Генетично нямаме нищо общо. Ние сме в двата полюса на ПКА ако разглеждаме Европа във формално определените днес рамки, включващи и част от Русия. Нашето ядро е свързано с Анатолия и до известна степен Близкият Изток и Кавказ, докато тяхното е Сибир, Централна и Източна Азия.
      Ако теорията на Серафимов е вярна, то това, което написах е така, защото:
      "The Minoans could be modelled as a mixture of the Anatolia Neolithic-related substratum with additional ‘eastern’ ancestry, but the other two groups had additional ancestry: the Mycenaeans had approximately 4–16% ancestry from a ‘northern’ ultimate source related to the hunter–gatherers of eastern Europe and Siberia (Table 1), while the Bronze Age southwestern Anatolians may have had ~ 6% ancestry related to Neolithic Levantine populations. "
      Видимо вече при микенците, а и по рано има нахлуване на североизточни гени, но те са все още минимален процент от предимно "фермерското" потекло на местните и биват лесно асимилирани.
      И още:
      "Two global principal component analyses (PCA) featuring
      one of the ancient Bulgarians (V2) and one ancient Dane (M4) are shown in Figure 3. It’s
      impressive that both ancient samples are to be found in more or less the middle of their
      respective plots in PC2, despite the fact that they come from very different parts of Europe. The
      ancient (Iron age) Bulgarian is located more or less where modern Bulgarians are usually found
      on such global plots. On the other hand, the ancient Dane is clearly shifted towards East Asia
      and the Americas, and as a result clusters with Finns, which is somewhat unexpected because
      that never happens with modern Danes."
      https://www.researchgate.net/publication/323839943_A_genetic_analysis_of_the_people_currently_inhabiting_the_country_of_Bulgaria
      Основното: "The ancient (Iron age) Bulgarian is located more or less where modern Bulgarians are" и "the ancient Dane shifted towards East Asia and the Americas, and as a result clusters with Finns"- Това е от ясно по-ясно и не е на теория, а доказано твърдение от научен доклад. А фините вече казахме неколкократно с кой имат общо.
      Относно хаплогрупа N: според мен бъркате митохондриалната N и Y-хромозомната ДНК хаплогрупа N.
      Близостта между нас и руснаците я има в културен план и няма как да се отрече, защото това означава да се зачеркне ролята на българите за формирането и изграждането на Русия в днешния и цивилизован облик. В общи линии базата идва от тук, идеята за държавност, езикът, азбуката, религията... всичко това, което е изиграло ролята на спойка при толкова различни расово и етнически племена, населяващи днешна Русия.

      Изтриване
  16. Това наричане жителите на Панония, Илирия, Дакия, Тракия, ту скити, ту хуни, ту гети произлиза от обстоятелството, че народът е един и същ, но от разни писатели разно наричан."-професор Ценов"
    Вандалите(Венетите) са скитски(гетски) народ. Тракийският език е общ за всички т.е. майчин.

    ОтговорИзтриване
  17. Какво още не знаем

    https://letopisec.blog.bg/history/2014/09/09/dva-izvora-pishat-za-huni-i-bylgari-v-haldeia.1295680

    Невъзможно ли е вавилонците на Навуходоносор да са били българи? Пророк Авакум ги описва така: „Конете им са по-бързи от леопарди и по-свирепи от нощни вълци; конниците им препускат стремително. Да! Конниците им идат отдалеч, летят като орел, който бърза да разкъсва.“
    Нещо да ви напомня за Атила? И изобщо за прочутата българска конница? Ако сме стигали до Индия, колко му е да сме били и в Халдея и да сме говорили арамейски – родния език на Господа?
    „Канас Юбиги“? А Навуходоносор (Nabuccodonosor) – Небо (вавилонски бог), ко (със), доно (земния), сор (цар)?
    Мисля, че има логика. И още един повод за омразата към нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 май 2021 г., 22:42 ч.

      Вие питате - Невъзможно ли е вавилонците на Навуходоносор да са били българи?
      Не виждам убедителни аргументи, в Азия и Европа, по времето на Навуходоносор има немалко конни народи. Не може въз основа на притежанието на бързи коне да определеним една група семити за наши предци.

      Колкото до Навуходоносор, истинското му име е Набукудуриушур.

      Изтриване
    2. Възможно е да сте прав, Г-н Серафимов, но нали вече определихме филистимците като част от нашите предци? А вавилонците известно са били прочути звездобройци, способни да създадат най-точния календар – българския.

      Изтриване
    3. До Анонимен20 май 2021 г., 10:00 ч.

      За филистимците, чието по-ранно име е пелиштим, пеласти, пеласги, се знае, че са европейски народ, каквито сме и ние българите. Вавилонците са семити, а семитите са носители на напълно различен език и култура. Дали вавилонците са прочути звездобройци е без значение. Обитаващите Централна Америка маи също са имали знания за звездите, но това не ги прави предци на българите.

      Изтриване
  18. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  19. Аз пък си мисля, че прекалено много се измества фокуса на коментарите и искрено се надявам това да е неволно. По същество коментираме изследванията на г-н. Серафимов не толкова за чистите етнически нации, каквито в цивилизования свят реално не съществуват, а по скоро зараждането и развитието на цивилизацията в света и доколко реално е представен е нашия дял в цялостната картина. Според последни твърдения на различни специалисти, зората на цивилизацията води началото си от Близкия Изток и Балканите, и се разпространява в определени посоки според движението на населението. Колкото повече се отдалечаваме от тези земи, толкова по голямо е смесването на етносите и с течение на хилядолетията промените могат да бъдат до неузнаваемост. Несериозно е от позицията на днешното време да си правим генерални изводи за ДНК чистотата на етноса и родствените връзки между определени нации. Наличието или количеството на определени гени в даден народ може само да ни информира по скоро за движението и числеността на хората които са се придвижили в определена посока.
    Нашия проблем е там, че дълго време е разпространявана невярна информация за нашия произход, с цел да се заличи пряката ни връзка с разпространителите на цивилизация и тази заслуга да бъде присвоена от други. Очертава се, че предците ни са разпространявали култура не само в Европа и Азия, но и на много по далечни дестинации по света. Естествено е колкото повече се отдалечаваме от Балканите, следите им все повече да се губят, но това не означава, че не са достигнали до тези райони. Все повече нови изследвания доказват намесата на наши предци в различни отдалечени райони, дори и там където генома ни не е преобладаващ. В тази връзка разпространението на култура и цивилизация от наши предци на територията на днешна Русия е огромно и това, че днес там преобладава население, което е с различен от нашия произход не променя по никакъв начин приноса им.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо не проследите разпространението на човека от появата му в Африка до Европа и Азия. Значи ли това, че еволюционната теория на Дарвин е невярна.
      Парво се различават по цвета на кожата. Различават се и по формата на очите, цвета на очите и косите. На мутации ли се дължи това и ако е така, то мутациите са се случвали многочесто. Дали е така. И чак след това да видите ка се населява Европа и конкуренцията на неандерталците, имащи по голям обем на мозъка и са били по-добре приспособени за живот в ледниковата епоха. Значи Вие започвате да изграждате мнение за населението, без да е ясен произхода му. Как са се придвижили от Африка в Азия и Европа. Това действително ли са преселници от Африка.

      Изтриване
    2. " Анонимен19 май 2021 г., 16:49 ч.
      Защо не проследите разпространението на човека от появата му в Африка до Европа и Азия... "

      А Вие, след като имате гениалната идея, защо не го направите?

      Изтриване
    3. До Анонимен 19 май 2021 г., 17:50 ч.
      Вече е направено и то не от мен, а от умни и гениални хора. Потърсете данни. Но не е коректно да се представят някакви данни в полза на поддържаното от Вас виждане, а да се игнорират други. Днешния облик на българина е човек със среден ръст, черни коси, черни или кафяви очи и прави коси. Да, същите са и гърците и албанците и черногорците и сърбите и румънците. Е, къде е Аркадия. Кои са траките. Дори обобщаващото им име е дадено от етиопските аркадийци. Няма тракийски данни от тракийски автори, а само гръцки автори. Няма тракийска азбука, но има гръцка азбука на която пишат императорите на Източната римска империя, а също така разговарят на гръцки. Светът приема, че гърците са местно население и са създали древната култура. Особено усърдни в това са от Великобритания.
      Така, че не задавайте провокативни въпроси, на които отдавна е отговорено, както вече написах, не от мен, а от умни и гениални хора, но четете повече, а не наблягайте да доказвате недоказуемото поне на този етап от време.

      Изтриване
    4. До Анонимен 19 май 2021 г., 20:59 ч.

      Гърците ползват азбука, която е създадена от траки и пеласги. През VIII в.пр.Христа фригите създават монументални надписи, а и паметници, за които гърците могат само да си мечтаят.

      Прочее, дори и елинофили като Джон Чадуик признават, че гърците са получили култура от по-старото, прегръцко население. Ако е това население се знае прекрасно: траките и пеласгите.

      Изтриване
    5. "Анонимен19 май 2021 г., 20:59 ч.
      До Анонимен 19 май 2021 г., 17:50 ч.
      ... но четете повече, а не наблягайте да доказвате недоказуемото ..."

      Като гледам аргументите за твърденията които излагате не се съмнявам, че съм поне с 10 куфара книги пред Вас, а тук констатирам други, които Ви водят най малко с цял вагон. Така, че запазете съветите си за някое друго място, където ще минат по незабелязано.

      Изтриване
    6. Do Анонимен19 май 2021 г., 16:49 ч.
      Еволюционната теория на Дарвин е не само невярна, но и вредна за човечеството, както историята многократно е показала:
      https://www.youtube.com/watch?v=FWKKVL_Pkf8
      Няма открито нито едно материално доказателство и до днес за съществуването на междувидови звена и фантасмагоричното им преминаване от вид във вид.
      Дарвиновата теория е една деградираща идея, прегърната с апломб от анти-креационистите, идея, която и до днес се изучава в училище, въпреки научната си безпочвеност.
      https://www.youtube.com/watch?v=z_8PPO-cAlA
      https://www.youtube.com/watch?v=bMMZ48M1TOo

      Изтриване
    7. Господин Анонимен 20 май 2021 г., 18:57 ч.
      Вие сте шампион. Дайте тези 10 куфара с книги на вторични суровини. Нямат необходимата стжйност. Много примитивно сравнение.

      Изтриване
    8. " Анонимен24 май 2021 г., 13:16 ч.
      "... Дайте тези 10 куфара с книги на вторични суровини. Нямат необходимата стжйност..."

      Мисля, че много ясно съм се изразил за "съветите", които непрекъснато се опитвате да натрапвате, а никой не Ви ги иска, но явно не сте ме разбрали. Елементарния извод е, че разсъжденията са непосилни за Вас и наблягате на заучени клишета, обикновено употребявани от индивиди без нужното достойнство. Неспособността за анализ проличава и от другото проявено неразбиране. В коментара си, по горе, говоря за книги, а не за дипломата Ви, която наистина няма стойност дори и за пред вторични суровини, но непрекъснато се опитвате като илюзионист да я вадите от задния си джоб, с надеждата да я ползвате като спасителен пояс. Не сте длъжен да ми вярвате, но може да направите опит, да поискате само да Ви я оценят във вторични и после ще ни информирате за резултата. Изключително показателно е също и, че точно в деня на празника на Светите братя обявявате "гениалното" си откритие, че за Вас книгите са боклук и просто нямат стойност.
      Четейки Вашите коментари, а и на още двама-трима с подобни недостатъци не знам защо, но често се сещам за едно стихче, още от детските си години, на Самуил Маршак. Казва се "Не така", но съжалявам, че не мога да го намеря с български превод. Надявам се това да не е проблем защото оригинала винаги е за предпочитане пред репликата, а доколкото разбирам Вие сте възпитаник на една школа, според която руския е на по високо ниво от българския и ако не го владеете на прилично ниво сте загубен. Предполагам, че ще се справите без проблеми, а и щом умеете да спамите чуждите блогове в мрежата вероятно ще сте в състояние при нужда да ползвате речници и преводачи.

      http://audioskazki.net/archives/3691

      Изтриване
  20. От моят живот последните години в централна Европа, бих искал да споделя моите наблюдения за народите в Европа. Същото е базирано и на разговори с представители на редица народности. Не претендирам за достоверност, нито за правдивост - просто споделям:
    - Поляците - много са различни от останалите славяни - горди са, храбри и със самочувствие, въпреки тежката им история. Пият водка. страшно ми напомнят на руснаци, но това надали ще им се хареса :)
    - Чехите - категорично ги разделям на 2 вида - източни и западни. Източните са германци говорещи на чешки - студени, фалшиво-учтиви, пият бира. Западните са словаци (моравци) - топли, гостоприемни, пият вино. Има и трета група, която е по-малка, силезци (до границата с Полша) - те са поляци, със характерният им темперамент.
    - Словаците - много близки до нас като темперамент и менталитет, и в добрия и в лошия случай. Пият ракия и вино.
    - Унгарци (Маджари) - те са загадка, но общото мнение на останалите народи е, че са криви (като шопите у нас) и горди. Приличат на нас като темперамент. Пият бира и вино.
    - Украинци - опитват се да се еманципират от руснаците, но не мисля, че им се получава. Прекалено много обща история имат с тях и ще им е трудно. Някакси народни са и сърдечни. Обичат спорта и съревнованието. Много приличат на нас.

    Кристиян

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кристиян, тъкмо затова, че сте сравнили някои европейски народи според най-важните им характеристики, непростимо е да не ни съобщите какво пият украинците!

      Изтриване
    2. До Анонимен19 май 2021 г., 22:34 ч.
      Пият всичко :)

      Кристиян

      Изтриване
    3. До Критиян

      Аз лично имам прекрасни впечатления от поляци, словаци, унгарци, хървати и украинци. Работил съм с такива хора и съм успял да ги опозная добре. Поне моите лични впечатления са, че като народопсихология, от изброените народи ние сме най-близки до словаците.

      Изтриване
    4. И аз мисля, че сме най-близки до словаците. Запомнил съм една мъдрост от един колега, който понякога ни ободряваше в тежки моменти: „Маш ли влоси по прделку?“ И днес още когато се случи да хвана другаря Радев по телевизията ми се иска да му задам този въпрос.

      Изтриване
    5. Наскоро реших да прегледам украинската Уикипедия по въпроса за образуването на Киевска Рус. Останах силно впечатлен от факта, че украинците използват за внук освен думата внук, така и думата "онук". Предполагам се сещате как до скоро дядовците и бабите у нас казваха - "мойта унука". Оттам им проверих названията на останалите родствени връзки. Ами да не кажа всички, но голяма част от техните родствени названия са досущ като нашите. Което не е така с руските например.

      Изтриване
    6. Какъв е изводът? Украинците са българи или българите украинци? Руснаците смятат генетично, езиково и културно украинците за същото, каквото ние смятаме македонците, тогава къде е истината!?
      Да погледнем гените, дето Серафимов го тресе голямо вълнение, че е открил голямо "доказателство" - ами генетично украинците са в пъти по-близо до руснаците отколкото до нас, а вие твърдите, че те с в пъти по близки езиково, вероятно и културно до нас! Тогава излиза или, че българите са малочислената Р1а или украинците са възприели чужд език и култура по силата на "пребиваването" векове наред на българи в тази част на света! Кое е вярното?

      Изтриване
    7. Господин Дойчев, прегледайте и руските наименования за роднини. Там има и внук и вуйчо. Съща така названието за семейно имение е гувно или гумно. Но Вие се впечатлявате, от така наречените от Вас украинци които всъщност са хазари. Аз също съм проверявал руските названия и те са идентични с българските. Но понеже явно влагате политически елемент в написаното от Вас, то завладяването на България от Киевска Русия е руско или украинско. И още, поляците са представени с R1a1 75%. Явно много от пищештите тук се тресат от политически пристрастия

      Изтриване
    8. До Анонимен24 май 2021 г., 8:50 ч.
      Вярното е, че си трол.

      Изтриване
    9. До Дойчин Дойчев 24 май 2021 г., 12:51 ч.

      Преди доста време работех заедно с украинци и останах силно изненадан, когато един от тях дойде при мен с празна бутилка и ми каза: Дай водичка, давай дохоре.

      Първоначално помислих, че човекът се опитва да говори български, но той обясни, че това си е украински, от югозападната част на страната.

      Изтриване
    10. До Анонимен 24 май 2021 г., 12:44 ч.

      Правилно би било за обявим Светослав за украинец, макар той да се е самоназовавал рус. Малорусия е правилното име на Украйна, а правилното име на езика е малоруски.

      В Украйна действително живеят потомци на хазарите, но точно Светослав Киевски унищожава Хазарския хаганат, та да се изкарват всички украинци хазари е доста преувеличено. На наша територия живеят гърци, но това не прави нас гърци.

      Изтриване
    11. До Анонимен24 май 2021 г., 12:44 ч.
      Аз не съм казал нищо против руснаците и нямам нищо против тях.
      Четете внимателно и не си измисляйте.

      Изтриване
    12. Дойчев, когато нещо е различно от Вашето виждане, обявявате го за несъстоятелно. Думата "трол" ми е непозната, няма да ползвам речник за чуждите думи. Още едно смехотворно твърдение "Правилно би било за обявим Светослав за украинец". Вие ли ще го обявявате господин Серафимов! Кога е имало държавно обединение с името Малорусия! След като хазарите са победени, цялото останало население ли е унищожено! Не само в Украйна, но и в Полша и Германия хазарското присъствие е голямо. Езикът идиш е създаден в Германия на базата на немския език от хазарите. В Полша известни хазари са покойния Карол Войтила или Йоан Павел II, Збигнев Бжежински, президента Качински.

      Изтриване
    13. Господин Дойчев, прочетох внимателно публикацията Ви. Вие пишете "Ами да не кажа всички, но голяма част от техните родствени названия са досущ като нашите. Което не е така с руските например." Аз съм сравнявал руските родствени названия и те са идентични с българските. Написах и за имотна собственост "гумно". Има и още една обща дума "кошара". Значи или аз лъжа, като пиша, че руските и българските наименования са идентични или Вие без да изучите в достатъчна степен материала сте взели отношение.
      Интересното от Несторовата летопис "Повесть Временных лет"церк.-слав. «Повѣсть времѧнныхъ лѣт̑ъ» «Несторова летопись» е, че не е ясно каква е народността на Светослав. Ето какво пише Нестор за Светослав: "Лето 6477. Рече Святославъ къ матери своей и къ боляромъ своим: "Не любо ми есть в Киеве быти, хочю жити в Переяславци на Дунаи, яко то есть середа земли моей, яко ту вся благая сходятся от Грекъ злато, паволоки, вина и овощеве разноличныя, изъ Чехъ же, из Угор, сребро и комони, из Руси же скора и воскъ, мёд и челяд". Тук явно е указано "хочю жити в Переяславци на Дунаи, яко то есть середа земли моей,....". Средата или столицата на Светослав е Преслав!

      Изтриване
    14. До специалиста по хазарския въпрос: А бе, господине, защо на вас анонимкото трябва да вярваме, защото представяте някакви доказателства, или само защото сте анонимен? Васил Стоев, набор 1970

      Изтриване
    15. Господин Васил Стоев, набор 1970, Анонимен 24 май 2021 г., 22:20 ч. Видимо Вие също сте анонимен. Първо сте много млад в сравнение с мен за да иронизирате. Предполагам, че дори не сте чели "Хазарски речник" на Милорад Павич. Защо трябва да вярвате в нещо което съм написал, Вие не може ли да проверите данните или интелектуалния багаж не Ви позволява. Начина на изразяването Ви е просташки, от новата чалга култура. Вие не търсите аргументи, Вие искате противопоставяне на всяка цена.

      Изтриване
    16. До Анонимен 24 май 2021г., 22:07
      След 8-вековно българско влияние се оформя руският книжовен езикна българска лексикална основа. Как няма да има съвпадения?
      Светослав е имал наследствени права върху българския царски престол. Майка му Олга е внучка на княз БорисІ. Първите руски светци, Борис/съвпадението не е случайно/ и Глеб са със 75% българска кръв. Началото на християнската цивилизация в Киев и в Новгород е българско. Това е причината Дядо Иван да "недолюбва" българската история. Затова трябва да сме тюрки и номади, затова Св.Св.Кирил и Методи трябва да отидат в чешката Велика Моравия, а не в българската Моравия, каквато е истината, затова тяхната глаголица трябва да е първата "славянска" азбука, затова ни поучават, че кирилицата от македонските земи отива в Московията,затова в Крим са живели германските готи, а не нашите предци отпреди няколко хиляди години и затова винаги ни освобождават, но някакси забравят после да се отидат, както казва един мой украински роднина, макар и днес да е рускоговорящ. Ненапразно преди малко повече от 100 години меморандумът на Савицки е предвиждал България да се подели между нейните съседи и Русия, трябвало е да изчезнем. Няма човек, няма проблем! Ами идеята за македонска, шопска, тракийска, добруджанска и т.н. нации не е ли същото?
      Фактът, че гонените от ИРИ и Персия евреи успяват да наложат властта си Хазариа плащайки на мюсулмански наемници, не ги прави хазари. А нима хазарите и близките им българи не са помогнали на сродника си Светослав да разбие еврейската власт, така както и траките са помогнали на Аспарух? И как така могъщите хазари са "изчезнали", както и траките и от Хазария нищо не остава? Също така е естествено след Светослав, евреите да се изселят от Хазария, където разбираемо не са много "обичани" от основното хазаро-българско население. Също така е естествено част от хазаро-българската военна аристокрациа да приеме юдеизма на управляващите евреи. Борба за оцеляване и запазване на статуса. Нима Османската империя не прелива от европейски паши, а какво да кажем за еничарите?

      Изтриване
    17. До Анонимен24 май 2021 г., 22:07 ч.
      ОК, разбираме се така.
      Признавам, че прибързано съм отхвърлил близостта на руските родствени названия с българските. Не са идентични, но са доста близки, така е. Но нямат "онук", а украинците имат. :)
      Вие признавате, че прибързано сте ме обвинили в политически пристрастия, каквито изобщо няма в моите коментари в този блог.
      ОК?

      Изтриване
    18. До специалиста по хазарския въпросАнонимен25 май 2021 г., 6:29 ч.

      Избщо не ви иронизирам, гневен съм, че така нагло действате - без никакви конкретни факти, казано-доказано-хоп. Да,ама не - не става по този начин, не се хващаме на въдицата. Допреди да споменете Павич, вие литература не цитирате, то не че сега цитирате де, няма страница, няма аргументи, няма факт, но пак е нещо.
      Може да сте прав, но по начина, по който действате вие не сте в състояние да убедите нито Пенчо, нито Генчо. Спароток и той има трески за дялане, но поне се аргументира точно и дава на хората възможност да проверят как стоят нещата, а вие не правите това.
      Аз даже оставам с впечатлението, че точно вие сте от хазарите и появата ви в този блог не е с цел борба за истината, а да дадете повод на други хазари да затрият цялата работа на Спароток, ама баш Chutzpah е вашето.
      В.С.

      Изтриване
    19. Господин Дойчев, няма нищо за договаряне. Вие имате Вашето виждане и го защитавате. Аз имам своето и също го защитавам. Добре би било да има съвпадения на вижданията и то при всички българи, за да има просперитет. Не Ви обвинявам в политически пристрастия. Просто времето е такова, разделно. Смятам, че така наречената Украйна получава много руски земи, това са земи населени с етнически руснаци които винаги са били руски. Не само Донбас и Луганск. Това са също Харков, Одеса и Мариупол. Ако целта на Задкулисието е унищожаване на руския етнос, както това стана при българския етнос в Македония, руснаците не са съгласни с това.
      Още веднъж споменавам, не Ви обвинявам в политически пристрастия.

      Изтриване
    20. До Богомил 25 май 2021 г., 9:55 ч.
      Богомиле, освен еврейските учени от Дойчланда, доведени от пруската еврейка наречена Екатерина Велика, друг един фактор и министър на просвещението на Княжество България, Константин Иречек пише, че българите са тюрки, номади. Иречек е внук на равин от Прага, от Австро-Унгарската империя. Няма чехска Великоморавия, има Великоморавия, остатъците от която сега се спрягат като ческа Морава със столица Бърно. Служителите на Византия Церко и Страхота, познати като Кирил и Методи са изпратени от Византия във Великоморавия по искане на Великоморавския княз Ростислав за защита от "европейските ценности" на католицизма. Има и още една Морава, тя е била българска но отдавна вече не е. Това е Малка Морава със столица Смедерево. Песента за Марко и моравка девойкя е за Малка Морава. Появата на глаголицата е чудесно аргументирана от професор Георги Сотиров в студията му като критика на професор Чадуик. И това професор Сотиров пише още през 60 години на миналия век. Учениците на Кирил и Методи са посрещнати на пристанището в Белград, тогава български град. Забележете, учениците, но не и учителите! Те са имали диспути при католическия поп във Ватикана. Да, те като чиновници на Византия приемат дипломатическа мисия във Ватикана.
      Богомиле, защо винаги някой ни освобождава. Явно българския метисен етнос е неспособен за държавнически действия. Значи, Вие признавате хазари и българи като сродни етноси. Видимо "борбата за оцеляване" е станала норма в живота на българите. Днес се стига до драстично намаляване на българския народ, който за да се възпроизвежда ще е принуден за смесване с други етноси, но това вече не са българи.
      От къде взимате данни, че е имало еврейска власт над Хазарския каганат. Да, хазарите приемат юдаизма, но няма данни за компактно еврейско население.
      Османската империя е управлявана от евреи, както днес евреи управляват Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства. Тюрките са монголоиди, но такава монголоидност не се наблюдава при рисуваните портрети на управляващите турски династии.
      Богомиле, как ще решите въпроса с еничарите от Силистренско, Русенско, Търговищко, Разградско, Шуменско, Добричко, Варненско и Бургаско. Не може да го решите, такива като Вас не могат да направят това. Добре, мразите Русия, но сами нищо не можете да направите или да решите. Турския фактор още е действен в България. Дори и топонимите и хидронимите не са променени. Дали е само от ленност.

      Изтриване
    21. Господин Анонимен 25 май 2021 г., 14:26 ч., нямам намерение да влизам в обяснителен процес, не му е мястото тук. Достатъчно сте грамотен, за да потърсите Вие данните които Ви интересуват. Ако това не е така аз не мога да направя нищо повече от малкия текст който е коректно да се съдържа в блога за посетители. Данните за хазарите и хазарския каганат са оскъдни, няма ги. Единствената книга е Хазарски речник написана от сърбина Милорад Павич.
      Нямам намерение да Ви убеждавам в нищо. Тук не е училище, а обмен на мнения. Отгоре на всичко действате и като провокатор.

      Изтриване
    22. Господин В.С.

      Нямам интерес към Вашите препирни, но ми направи впечатление изказването Ви, че „ и Спароток има трески за дялане“. Напълно съм съгласен, че присъщият му идеализъм го заслепява и не желае да види, че голяма част от българите все по-малко заслужават неговата саможертва, и простотията им се утвърждава като начин на общуване във все по-висши кръгове на обществения живот.

      Изтриване
    23. До Анонимен 26 май 2021 г., 9:58 ч.

      Вие не сте първият, който ми казва, че точно моят идеализъм ще ми докара най-много проблеми. Това са ми го казвали хора, които познавам повече от 30 години. Възможно е да имате право, възможно е и те да имат право, но какво предлагате?

      Понеже съм разочарован от известна група сънародници, да обърна гръб на всичко и всички? Заел съм се с това, което правя не защото очаквам награда и не защото очаквам резултат, който ще имам възможност да видя. Не, съвсем не това е причината драги господине. Крада от почивката си и се опитвам да пробия стената защото смятам, че това е правилното.

      Каквото стане - стане, аз ще съм доволен дори и малка група хора да са имали полза от това, което пиша.

      Изтриване
    24. До До Анонимен 26 май 2021 г., 9:58 ч.

      Да добавя и това: хазарите действително са нашия най-стар, най-силен и най-упорит враг. Тук изобщо не си правя илюзии. Каква обаче е причината за тяхната ненавист към нас не зная. Аз лично смятам, че те са потомци на обичащите златото и имащите нисък морал агатирзи, които са смесица от траки, скити и др. народи. Йордан ги споменава като акацири, а в по-късни извори те с споменати като казари, козари, хазари, хозари.

      Изтриване
    25. Хазарите са приятели на Мамона и врагове на добродетелта. Омразата им към нас вероятно съществува от времето, когато сред народа ни е имало много повече такива като тебе, отколкото днес. За съжаление човеците масово се поддават все повече на техните манипулации.

      Изтриване
    26. Ето вече и един политически коментар.
      От всички държави, които използват Кирилица, само Украйна ни е поздравила за 24 Май.

      Изтриване
    27. До Дойчин Дойчев 28 май 2021 г., 21:11 ч.

      Украйна ни е близо и е добре да поддържаме приятелски отношения. Всъщност, трябва да поддържаме приятелски отношения с всички.

      Изтриване
  21. Кроват завещава на синовете си да не се разделят. Те не спазват бащиния завет и последствията ги виждаме всички, един народ в много държави. Истината е, че сега трябва да се работи за отстраняване на тези последствия. Това е в основата на оцеляването ни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 22 май 2021 г., 23:10 ч.

      Едва ли разказът на завета на Кроват почива на реално събитие. Същата история Плутарх разказва за скитския цар Скилур и неговите синове. Има даже и по-ранна история, която реално е басня на тракиеца Езоп.

      Изтриване
  22. Надгробен паметник от II-III век.
    В статията твърдят, че е на мизийски владетел. Има и аудио файл към публикацията, в който са представени повече подробности...

    https://bnr.bg/post/101470694/v-rim-pleven-zapochvat-restavracia-na-unikalna-arheologicheska-nahodka

    Моля за извинение, че пак тук пускам такава информация, извън темата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов 23 май 2021 г., 12:15 ч.

      В този период от време Мизия се управлява от римляни. Ако не се лъжа Богдан Филов има добри публикации относно римските легиони в Мизия, а и римската администрация. Съдейки по стила на паметника, аз лично съм склонен да гледам на паметника като принадлежащ на благородник от римски (италийски) произход.

      Всъщност д-р Попов също смята, че паметника е на римски колонист.

      Изтриване
  23. Номадот с поср*ните гащи пак се прави на интересен, чини ми се, че постоянно слухти в блога ти с надеждата да намери нещо, което да извади от контеста и да те очерни, а бе, няма покой това момче, сигурно 500 лева, връчени за отлична тролска дейност не са му стигнали :) Ние на такива по моя край им викаме каунь :)

    ОтговорИзтриване
  24. До Анонимен 23 май 2021 г., 20:07 ч.

    Оставете го това човече, такива като него трябва да се игнорират.

    ОтговорИзтриване
  25. До анонимен 24.05., 21:25ч.

    „Не само в Украйна, но и в Полша и Германия хазарското присъствие е голямо.“

    Да, и това е причината за негативните въдействия в манталитета не тези окаяни народи...

    ОтговорИзтриване
  26. Няма значение приказката за завета дали е реална(няма баща, който иска децата му да са разделени). Важно е българина да проумее два основни принципа на живота. Разделяй и владей от, който основно теглим и допускаме да ни прилагат и Съединението прави силата, който така и не искаме да разберем, че трябва да спазваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 25 май 2021 г., 8:42 ч.

      Цяла индустрия е създадена с цел да се попречи, на българите да се сдружат.

      Изтриване
    2. „...Но горко на вас, земьо и море, защото дяволът слезе у вас много разярен, понеже знае, че му остава малко време.“ Откровение 12:12

      Последното развитие на световните и вътрешнодържавни събития го доказват. За тези, които не го чувстват и не го вярват – то си е за тяхна сметка.

      „защото е нужно да има и разцепление между вас, за да се покаже кои са одобрените помежду ви;“ 1.Коринтяни 11:19

      За какво единство тогава можем да мечтаем? Може ли то изобщо да съществува между принадлежащите към Бога и манипулираните от Мамона?!

      Изтриване
  27. Един ход в правилната посока, който заслужава похвала независимо, че за автора някои могат да имат противоречиви мнения:

    https://fakti.bg/bulgaria/582402-djambazki-razdava-pomagalo-po-balgarska-istoria-na-evrodeputati

    За тези, които не знаят или не се досещат, това е новото помагало на авторския екип от Проф. д-р Пламен Павлов, Проф. д-р Пламен Митев, Проф. дин Лизбет Любенова, Доц. д-р Веселина Вачкова и Доц. д-р Даниел Вачков, за което беше споменато в последните коментари на предната тема. Помагалата (те всъщност са две, за различна възраст и в тях е отразена много информация, която до сега липсваше или беше изопачена в учебниците) могат да се четат на български език или свалят в pdf формат на този адрес:

    https://www.moyata.bg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 26 май 2021 г., 17:35 ч.

      Авторите са безспорно знаещи хора, но задкулисието няма да им позволи да кажат цялата истина.

      Изтриване
  28. Още една интересна подробност за Кукутени-трипилската култура, обхващаща и територии на югозападна Украйна.
    "...Спустя еще три года наши выводы о генетических корнях трипольцев получили подтверждение в результате сравнительного анализа филогенетических истоков неолитических предшественников трипольцев в Центральноевропейском — Балканском регионе. Трипольцы, так же, как и их балканские предки, несли в себе материнские генетические линии, характерные для всей земледельческой неолитической ойкумены, уходящие корнями на территорию Малой Азии, прародину европейского сельского хозяйства..."

    https://www.e-anthropology.com/Katalog/Arheologia/STM_DWL_TMBg_Flb79aXgo8nE.aspx

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 27 май 2021 г., 14:11 ч.

      Запознат съм с публикацията на Никитин, но все пак благодаря!

      Изтриване
    2. Ами ако си представяме, че всичко може да си дойде на мястото от раз и от днес за утре мисля, че имаме нереални очаквания. Не знам дали съм прав, но надеждата е, че от малка вадичка течението ще успее да си пробие "необходимия Босфор", както се е случило в древността, със сладководното езеро предшественик на "Черно море", а в различни аспекти и на много други места по света. Достатъчно е зад малката вадичка да са се формирали условия и потенциал за голям напор.

      Изтриване
  29. Тук се твърди, че така е звучал българския език през XI век.:

    https://youtu.be/DGD3DhTxy9k

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов 31 май 2021 г., 18:44 ч.

      Поне за мен това е най-точното представяне на старобългарската реч, това е речта на Аспаруховите българи, станала официален език на държавата ни след 7 в. По-късно, след падането на България под византийска власт, на преден план излиза народния говор - този говор, който още по време на Античността е започнал да губи своите падежи.

      Изтриване
    2. Интересно ,че звучи като полски и малко като сръбски. До известна степен има и мелодията малко на румънския. От друга страна много от думите звучат като руски...но може би това е защото руснаците формират техния книжовен език спрямо старобългарския/църковно славянския.

      Изтриване
    3. Естествено, че няма да звучи автентично, щом като говорителят не е българин. Българският език е твърд език, а не мек като например хърватският, който се различава по това от сръбския. Предполагам, че един български свещеник може да допринесе за яснота в случая.

      Изтриване
    4. Давам си сметка, че когото и да извикаме за да прочете един текст, написан преди 10 века, ще е малко вероятно да добием представа за акцента, звученето, произношението и т.н. на хората, живяли толкова отдавна!
      Все пак в относителна степен и ориентировъчно можем да си съставим представа за това колко се е променил езика за това време.

      За съжаление май никога няма да разберем как точно е звучал българския език преди толкова много време (да не говорим за звученето на езика на тракийските племена и отделните им диалекти).

      Друг е въпросът с писмеността! Специалистите нека кажат, но там могат да се търсят звукови стойности и успоредици в изписването и значението на отделните символи. Ако наистина тракийското слово е било сходно в отделните племена и от него са произлезли съвременните подобни езици наричани "славянски" в днешно време, то намирането на нови археологически находки в бъдеще все повече ще го доказват!
      Как, обаче, всичко това ще бъде облечено в научна форма, представено и защитено? Не мога да си представя колко голям екип и колко още сведения, документи и доказателства ще са нужни! Незнам!? А може би само воля липсва?

      Изтриване
    5. И моето мнение е като на Анонимен1 юни 2021 г., 10:29 ч.
      Имитацията звучи странно, с неадекватно сливане на думи и хаотични ударения, на места с вкарани паразитни звуци... все едно англичанин се опитва да имитира руски или друг славянски език.

      Изтриване
    6. До natsunoame 3 юни 2021 г., 14:45 ч.

      Странното звучене е напълно нормално. Ако отидеш в Раковски, Пловдивско ще се удивиш на диалекта. Там още пазят еровете, които в други региони са загубени.

      Изтриване

    7. Българските диалекти са част от южнославянския диалектен континуум, а пограничните райони винаги търпят влияние от чужди езици, както например Странджанският говор има гърцизми. Диалектите вкарват нетипични/редки думи, но някои диалекти пък опират до едното редуциране на гласни като в тракийския или пък застъпване на ѣ в края на думите.
      Тук в дискусията не става въпрос за отделните диалекти и техните конкретни особености, а за звученето на българския език изобщо. А имайки предвид, че в говоримия български падежите са отпаднали отдавна, тогава тези църковни писания не биха били добър пример за реалния, народен говор. Освен това Аспаруховите българи може да са тъпрели и не ИЕ влияние от северни народи като Балтите, така че едва ли могат да се дадат като адекватен пример за местния говор, този на юг от Дунав.

      Изтриване
  30. Аз все още чета последната ви книга. Човек ако иска да научи нещо, трябва да го прави бавно и да повтаря. Понеже четейки си правя и собствени анализи, докато минавах частта за Янтра и Етър, си спомним Тезей. Неговата майка се е казвала Етра, дядо му по майчина линия Питей, а прадядо му е бил знаменития фригиец Пелопс. Според данните в книгата ви, значението на тези имена трябва да е съответно - Буйна, Съкровище и Белчо. Какво бихте казали за това.

    ОтговорИзтриване
  31. До Юрий Дудински 4 юни 2021 г., 9:42 ч.

    Мисля, че сте се ориентирал доста добре г-н Дудински. В том III засягам по-подробно така наречената "гръцка" митология, там е обърнато повече внимание на герои като Тезей, Персей, Херакъл.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  32. Здравейте г-н Серафимов. От няколко години следя с интерес работата Ви и се възхищавам на упоритостта и силата да продължавате.

    Наскоро попаднах на сръбски речник от 1863 година –
    http://digital.bms.rs/ebiblioteka/publications/index/string:%D0%A0%D1%98%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B8%D0%B7+%D0%BA%D1%9A%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%85+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%85/tags:all


    Ако не е сред Вашата библиотека, предполагам ще представлява интерес определението за "готинь" на стр. 288 от том А-К –http://digital.bms.rs/ebiblioteka/pageFlip/reader/index.php?type=publications&id=2249&m=2#page/244/mode/2up

    Сигурен съм, че и сред останалите страници на речника ще се намерят интересни определения.

    Успях да намеря пълния сканиран речник в pdf формат. Ако пожелаете, мога да Ви го изпратя.

    Успех в делото Ви! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 5 юни 2021 г., 21:21 ч.

      Благодаря Ви за информацията, интересна е! Срещал съм тези неща в книгите на Юлия Хаджи Димитрова, но не и в отделен речник.

      Поздрави!

      Изтриване
  33. Както винаги материалът е много добър. Само искам да спомена , че истинското име на Кубрат е ХОРБАТ.И няма нищо смущаващо в това име защото то е на водач на тези ,които се наричат ХОР РА. И в Ипатиевската летопис за тези хорра пише - А синове Амонови -болгаре . А брат му се нарича Симбат, когото наричат и Шамбат Кий. (Шамбат отделилия се). А тези двама братя имат и сестра, наричана Либед.

    ОтговорИзтриване