21.10.2021 г.

ХРАМОВЕ И МИСТЕРИИ В ХЕМУС (СТАРА ПЛАНИНА)

 

Планините на България са благословени места. Всяка има свой характер, свой особен чар, свое типично излъчване. Точно поради това е трудно е една от тях да бъде поставена на първо място, а и честно казано – това не е нужно. Всичките ни планини заслужават внимание, а и грижи, защото освен запазването на горите и изворите, ние трябва да опазим и археологическите обекти. Те не са никак малко, а при наличие на добра воля за проучване и съхранение, броят им ще нарасне. С това пък ще нарасне и престижа на страната ни.

 


Стара планина, позната в миналото като Хемус, Хемонἱμός, Αἵμων крие много тайни. В работа от 2007 г. проф. д-р Иван Христов дава ценни сведения за немалко интересни обекти в региона на Стара планина. Става дума за тракийското светилище в землището на с. Дамяново, светилището на връх Чучул, друго светилище под връх Марагидик, новооткритото тракийско скално светилище в района на с. Рибарица, скалното светилище в района на с. Рибарица и др. (Христов, 2007).

 

Не можем да пренебрегнем и нимфеума в археологическия резерват Мадара, където е имало храмове на Бендида, Асклепий и Хероса. Трябва да се добави и това, че според сведения на стари автори като Еврипид и Хереклид, на територията на Хемус има проницалище на бог Дионис, където се съхраняват плочици с Орфеева мъдрост (Iliev, c.62-63).

https://haemus.mk/wp-content/uploads/2014/04/Haemus-Journal-Vol-2-2013-Iliev.pdf

 

Явно въпросното светилище е много древно, защото въпросните плочици, по чиято повърхност са записани наставления на Орфей,  най-вероятно са същите, като плочиците запазени на остров Крит и континентална Гърция от времето на Бронзовата епоха и известни като крито-микенска писменост.

 

                            Крито-микенска писменост (по Артър Еванс)

За тези особени знаци, Джейн Алън Харисън смята, че това е “азбуката”, която е ползвал Орфей (Harrison, 1991, c. 467). На същото мнение е и творилия в Канада Георги Сотиров, даващ солидни аргументи в полза на това, че крито-микенската писменост не е гръцка, а тракийска се явява прототип на глаголицата. Сотиров е прав, голяма част от знаците на крито-микенската писменост не просто имат същата форма като буквите от глаголицата, но и носят идентична звукова стойност. Това просто няма как да е случайност.

 

Сравнения на крито-микенска писменост и глаголица (по Георги Сотиров)

А каква е връзката между Дионис и Орфей научаваме от Диодор Сицилийски. Той разказва за деянията на древния бог, за неговата благодарност към Харопс, когото посвещава в тайнствата си. Диород обяснява и, че Харопс от своя страна предава знанията на Оеагър – бащата на Орфей, който пък променя и допълва ритуалите и поради това те са известни и като орфически (Diod.III.65.6)

 

“Thereupon, out of gratitude to Charops for the aid the man had rendered him, Dionysus made over to him the kingdom of the Thracians and instructed him in the secret rites connected with the initiations; and Oeagrus,  p301 the son of Charops, then took over both the kingdom and the initiatory rites which were handed down in the mysteries, the rites which afterwards Orpheus, the son of Oeagrus, who was the superior of all men in natural gifts and education, learned from his father; Orpheus also made many changes in the practices and for that reason the rites which had been established by Dionysus were also called "Orphic." (Diod.III.65.6).

 

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Diodorus_Siculus/3E*.html

 

Диодор дава и други интересни сведения, които обясняват връзката между Дионис и Орфей. Старият автор разказва за това как Лин използвайки пеласгийски букви създава работа, в която запечатва делата на Дионис, като допълва и, че Орфей също е ползвал тези пеласгийски букви за същата цел (Diod.III.67.4)

 

“Now Linus, they say, composed an account in the Pelasgic letters of the deeds of the first Dionysus and of the other mythical legends and left them among his memoirs. 5 And in the same manner use was made of these Pelasgic letters by Orpheus….”(Diod.III.67.4)

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Diodorus_Siculus/3E*.html

 

По мои сведения, светилището, в което някога са пазени плочици с Орфеева мъдрост все още не е намерено. Ако не е напълно разрушено от някой от окупаторите на страната ни, съществува възможност скоро то да бъде открито. Преди време различни хора ми споменаваха за намерени фрагменти от глинени плочици с различни знаци, но за жалост тогава не взех думите на сериозно. Откривателите на керамиката не дадоха сведения за локацията, само споменаха – някъде в централна Стара планина. Както вече се уверихме – този регион е богат на древни храмове и светилища, някои открити наскоро.

 

Искрено се надявам тези сънародници, които преди време ме уведомиха да плочиците да се свържат отново с мен, или още по-добре – да се свържат с археолози от региона и да ги заведат до мястото на находището, за да могат да бъдат извършени разкопки. Те несъмнено ще извадят на бял свят интересни, а и важни обекти, имащи потенциал да променят историята.

 

Проучвания и разкопки са нужни, защото точно в централна Стара планина, по време на Античността живеят селите, познати и като селети. Смятам, че те са клон на пеласгите наречени сели/Σελλοί, които Омир определя като пазители на храма на Зевс в Додона:

 

Zeus, thou king, Dodonaean, Pelasgian, thou that dwellest afar, ruling over wintry Dodona,—and about thee dwell the Selli…” (Hom. Il. 16.233)

 

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Hom.%20Il.%2016.233&lang=original

 

Друга част от селите са обитавали бреговете на Бяло море, известно като Тракийско море в древността. При анализа на тракийския топоним Селимбрия/Σηλυμβρία лингвистите сравняват елемента Сели/Σηλυ с името на обитаващите северозападна Гърция хора (пеласги бел.авт.) Сели/Σελλοί и намиращата се в среден Хемус област Селетика/Σελλητική (Георгиев, 1976, с.18).

 

Хората наречени Сели/Σελλοί са важни за нашата история, защото те са обявени за пеласги, а за жалост в нашите научни среди се намират хора, които не само отричат това, че пеласгите са част от тракийското семейство, но ги и определят като митичен народ, нищо повече.

 

Точно пеласгите обаче са тези, които предават култа към Зевс на гърците. Неслучайно Омир нарича Зевс Пеласгийски, това е етнически епитет. Благодарение хората наричани Сели/Σελλοί разбираме, че пеласгите са винаги заедно с траки. В земите край Хемус техни съседи са гетите и мизите наречени в по-късни времена българи. Край Селимбрия/Σηλυμβρία, получила името си от друга група Сели/Σελλοί, съседни тракийски племена са кените и тюните.

 

Представената тук информация позволява да се каже, че Стара планина е била важно място за дедите ни влезли в историята под имената траки и пеласги.  Ако това не беше така, то там нямаше да има толкова много светилища и храмове. Явно от дълбока древност мястото е считано за духовен център и навярно това е дало името Стара (планина). Прилагателното стара присъства в тракийската ономастика и това се знае отлично от лингвистите поне от 1977 г. При анализа на името на божеството Стар-аскенос/Σταρασκηνος като еквивалент на стар, стара, е посочено старобългарското прилагателно старъстар (Георгиев, 1977, с.102).

 

В този случай значението е голяма, древна (планина), докато познатото на Херодот, Страбон и др. название Хемус, Хемонἱμός, Αἵμων притежава значение снежна, заснежена планина. В миналото климатът е бил по-хладен и върховете на Балкана са били винаги покрити със сняг, като точно това е дало името Хемус, Хемонἱμός, Αἵμων.

 

Дори и то обаче притежава смисъл на български език. Удивително е, че до времето на Раковски са известни названията Ем Планина, нос Емине, които са много древни и идват от Хемус, Хемонἱμός, Αἵμων. В речника на Уилям Смит планиското име Хемус, Хемонἱμός, Αἵμων бива сравнено с гр. χεῖμαχειμών, and и санскр. himan, hémanзима :

 

“The name Haemus seems to be connected with the Greek χεῖμαχειμών, and the Sanscrit himan and héman, according to which it would signify the cold or stormy mountain; but it is possible also that the name is of Thracian origin.”

 http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064%3Aalphabetic+letter%3DH%3Aentry+group%3D1%3Aentry%3Dhaemus-geo

 

В речника на Макс Фасмер виждането за произхода на думата зима е представено доста лаконично: “зима́зи́му (вин.), укрзима́, др.-русск., ст.-славзима χεῖμών, болгзи́ма (Младенов 192), сербохорв. зи́ма, вин. зи̑му, словен. zíma, чеш., слвц., польск. zima, н.-луж., в.-луж. zуmа. || Родственно лит. žiemà, вин. žiẽmą «зима», лтш. zìema — то же, др.-прусск. semo — то же, др.-инд. hḗman «зимой», himás «зима», hēmantásто же, авест. zyå-(zim-), zimō «мороз, зима», греч. χεῖμα «зима», χειμών «зимняя буря», χειμερινός «зимний»….”

 

https://lexicography.online/etymology/vasmer/%D0%B7/%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0

 

Смятам, че най-древния вариант на нашата дума зима и бил*hima/хима. В този си вид, в далечното минало той е приет от гърци, индийци и др. народи. Не е тайна, че траките и пеласгите са по-стари жители на Пелопонес, Атика, Тесалия, Епир и т.н. Не тайна и, че предците на гърците са заели пантеона си, а и са получили култура от предгръцкото население: трако-пеласгите, които се явяват наши предци.

 

Също така е добре известен похода на Дионис в Индия. Ариан споделя, че тракийския бог е считан за основоположник на индийската цивилизация, а да се дадат знания е невъзможно без да се даде и език. Ето как се появяват индо-европейските езици – чрез преселенията и културното влияние на нашите предци. Преди да дойдат траките в Индия, там са се говорили само дравидски езици като тамилски, телугу и др.

 

Древните тракийски названия Хемус, Хемонἱμός, Αἵμων се явяват прототип на разположените в земите на индийци и др. имена на планини Imaus, Imaeon. Да не забравяме и намиращата се на Апенинския полуостров планина Imeus. За нея пише проучващият древни топоними и хидроними Антонио Скиарета:

 

Imeus m.

Place: pass of Forca Caruso, province L'Aquila, region Abruzzo, Italy

Name: Mons Imeus (Peut.)

Etymology: It may have the same origin of Himella fl., from the IE root *g'heim-'snow, cold', an extension (from *g'hei-mn- ?) of *g'hei- 'winter, snow'. Then, the name meant 'the cold (pass)'. https://asciatopo.xoom.it/samnium.html#imeus

 

По време на древността Апенините не са колонизирани нито от индийци, нито от иранци, които да бъдат свързани с името на планината Imeus, но за идването на траки и пеласги се знае добре. Плутарх дори предава вярването, че Рим е основан от пеласгите: “ …great name of Rome, so famous among mankind, was given to that city, writers are not agreed. Some say that the Pelasgians, after wandering over most of the habitable earth and subduing most of mankind, settled down on that site, and that from their strength in war they called their city Rome “ (Plut.Rom.I.1)

 

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/plutarch/lives/romulus*.html

 

Страбон пък разказва за идване на траки в северните части на Апенините, недълго след Троянската война: “Maeandrius says that the Eneti first set forth from the country of the White Syrians and allied themselves with the Trojans, and that they sailed away from Troy with the Thracians and took up their abode round the recess of the Adrias,​” (Strab. XII.2.25).

 

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/strabo/12c*.html

 

Ето как става ясно, че преселенията на трако-пеласгите са причината за това на Апенините, Балканите и в Средна Азия да има планини с идентични, или почти идентични имена. Също така преселенията на трако-пеласгите обясняват и защо в северните части на Индия се говорят арийски езици, а в южните дравидски.

 

Навремето, когато лингвистиката е била още млада наука се е смятало, че индоевропейските езици са се появили поради преселенията и културното влияние на някакъв могъщ народ (какъвто са били трако-пеласгите). В последствие тази теория бива дефинирана като расистка и е изоставена. Реално във въпросната теория няма нищо  расистко. Не е расизъм да се каже, че по време на Неолита, Халколита или Бронзовата епоха едни хора (трако-пеласгите) са били по-развити от други. Това е нещо, което не може да се отрече, но поради това, че историците ни се свиват плахо в ъгъла и не смеят да възразят на колегите си от изток и запад, истината остава в сянка, като същевременно бива заменена от противоречащи на здравия разум теории. Всичко неудобно се смита под килима, защото току виж на някого може да просветне как стоят нещата.

 

Да, но във века на информацията е невъзможно да се укрие нещо за дълго време. Рано или късно истината излиза и всекиму ще бъде платено според деянията и заслугите. Аз съм уверен в правотата си, нека се страхуват тези, които помагат на чужди сили да бъде ограбено културното ни наследство и да бъде лишен народа ни от самочувствието, което заслужава.

 

 

 

 

Използвана литература:

 

Георгиев, Вл. Траките и техния език, БАН, София, 1977.

Христов. И., Светилища на траките в централен Хемус, Фабер, 2007.

Harrison J.E., Prolegomena to the Study of Greek Religion, Princeton University Press, Princeton, 1991.

Сотиров Г., Чие писмо е Линеар Б?; http://www.ivanstamenov.com/files/linearb.pdf

Iliev J., Oracles of Dionysos in Ancient Thrace https://haemus.mk/wp-content/uploads/2014/04/Haemus-Journal-Vol-2-2013-Iliev.pdf

Dictionary of Greek and Roman Geography (1854), William Smith, LLD, Ed.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0064:id=dodona-geo

SELLETAE SELLE´TAE(Plin. Nat. 4.11. s. 18, init.), a people of Thrace, whose country was called SELLETICA(Σελλητική, Ptol. 3.11.8). It was north of the Haemus, between that range of mountains and the Panysus.

https://logeion.uchicago.edu/Selletae

The Library of History of Diodorus Siculus published in Vol. II of the Loeb Classical Library edition, 1935

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Diodorus_Siculus/3E*.html

Этимологический онлайн-словарь русского языка Макса Фасмера

https://lexicography.online/etymology/vasmer/%D0%B7/%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0

 

 

133 коментара:

  1. Много съжалявам, но Орфей не е съществувал, той е фиктивен персонаж от гръцката, не от тракийската митология.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съжалявам, но КОЙ Ви каза, че Орфей не е съществувал?!?

      Изтриване
    2. До Анонимен 21 октомври 2021 г., 18:33 ч.

      Анличаните направиха филм за Шака Зулу, в Лондон има статуя на Шака Зулу, но тези неща не правят от Шака англичанин. Същото е и с Орфей - неговият живот е описан от гръцки автори, но това не го прави грък.

      Изтриване
    3. "Анонимен 21 октомври 2021 г., 18:33 ч.
      Много съжалявам, но Орфей не е съществувал, той е фиктивен персонаж от гръцката, не от тракийската митология."

      Хммм, бих се съгласил с такава формулировка, но само при условие, че това което твърдите се отнася единствено за така наречените папагали. Които като научат "пет думи на кръст" и ги повтарят цял живот, без да проявяват мисловна дейност за значението им, а още по малко да осъзнават казаното.

      Изтриване
    4. Орфей е съществувал и доказателство за това се намира на Амфитеатъра в Пловдив. Една от секциите за сядане е наименувано на Орфей. С тази чест са били одостоявани само важни личности, които вече са били починали. Името на Орфей все още може да се види издълбано върху камъка.

      Изтриване
  2. Като чета използваната литература, авторът пак е папагалствал от чужди изследвания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами след като Вие сте съвременник или очевидец, защо не ни "отворите очите" та да не тънем в заблуди? Надявам се да науча нещо съвсем различно от "Вашите изследвания"!

      Изтриване
    2. До Анонимен 21 октомври 2021 г., 18:43 ч.

      Явно не четете добре :)

      Изтриване
  3. Анонимен21 октомври 2021 г., 18:33 ч.
    Като лайняна муха на мед сте!

    ОтговорИзтриване
  4. Но защо така грубо Анонимен21 октомври 2021 г., 19:22 ч., Спорчо да не е светец, че да не може да го критикуват? Той нагрубява постоянно учените от БАН, които разнасят славата на държавата ни по света, но него да не го барат изобщо, айде холан, без тарикатлъци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, че БАН-дитите разнасят нечия слава по света, но не на държавата ни, а тяхната собствена слава на продажници и родоотсъпници!

      Изтриване
    2. До Анонимен 21 октомври 2021 г., 19:32 ч.

      Можете ли да представите някакви доказателства за нагрубяването на учените от моя страна?

      Изтриване
  5. И аз прося прошка, че не съм съгласен с виждането " по време на древността Апенините не са колонизирани нито от индийци, нито от иранци..." Но сазаселени от трако-пеласги, които са индоевропейци, съдейки по езика им! А и когато говорим за трако-пеласги, означава, че те не са тъждествени, а се е получила симбиоза! Затова Орфей е ползвал пеласгийски букви, вероятно наречени по-късно на негово име, без той самият да е откривал нищо ново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 октомври 2021 г., 21:35 ч.

      Готов съм да приема виждането Ви, но представете някакви аргументи. Кое различава траките от пеласгите, къде изчезват пеласгите, които според Плутарх са били голям и силен народ?

      Изтриване
    2. Защо твърдите, че пеласгите са изчезнали, аз не го твърдя, а казвам, че траки и пеласги не са едно и също, поради факта, че никой не ги е отъждествявал, а това идва като някакво "логично" "научно" заключение. На ваш език - просто се твърди и "приема". Аз смятам, че траките са индоевропейци, вероятно от Явманая и по-ранни вълни, смесили се с местни, като тези от Варна, Винча, кукутени, пеласги, микенци, последните, вероятно са също по-ранна вълна индоевропейци. Пеласгите не е ясно, кои са, но е интересно, че в науката за пеласги на север от Стара планина не се говори, или поне аз не знам, което следва, че културите Варна и Винча, не са свързани с тях, но не пречи да са онаследени от тях в някаква степен. Тук именно идваме отново на въпроса, че не генетичното и родството, а културно-политическото наследство е онова, което приобщава един индивид към дадено общество! Затова може да говорим за римо-етруско-пеласгийска култура, гръко-трако-пеласгийска общност, българо-тракийска култура... и т.нат. Но понеже едната е взела доминанта по политически или културни причини, се споменава само като основна. За българската стара култура даннитежса оскъдни, но категорично различни от познатата ни като тракийска култура, без това да пречи, те да са с еднакъв генетичен произход, отново опровергано от различните хапки групи! Друга тема. Когато някой използва два елемента като трако-пеласги или пеласго-траки,означава, че те са равнопоставени или единият е доминиращ, но със сигурност различни, иначе няма смисъл в подобен термин. Та пеласгите не са изчезнали, нито траките, нито микенците, нито инките или маите, аварите, хуните...те са трансформирани, асимилирани от % малобройна върхушка, с определен, често напълно различен политико-културен строй, което е засвидетелствано от всеки момент в историята! Нещо, което вие пренебрегвате, отхвърляте и се опитвате да ни убедите, че не е вярно, или е вярно за света, но не и за българите и траките! С.Г.

      Изтриване
  6. до Анонимен 21 октомври 2021 г., 18:33 ч.
    Може би сте последния който все още не е разбрал, но няма гръцка митология. Както няма и циганска. Всичко е крадено от некадърници, които имат мания за величие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 октомври 2021 г., 23:01 ч.

      В интерес на истината, гърците имат най-малката вина за обърканата история. Да, лъгали са навремето, но най-големите беди идват от създадената в ново време елинофилия и елиноцентризъм.

      Изтриване
  7. Много са бързи вашите врагове 😊 сигурно постоянно имат някой дежурен 😁

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze 21 октомври 2021 г., 23:18 ч.

      Бързи са, спор няма, но дали това им помага :)

      Изтриване
  8. Я виж ти? Мушиците БАНичарки пак нацвъкали наоколо под анонимковци с нацапаните титли подарени от строгите им господари на времето! Били ни славили из света? Шъ паднем от смях! С кое, бре - муцунки сладки? Че ни изкарахте първо монголци с тюрска кръв, а после персийски духчета, а накрая семити от лодката на Сим ли? Толкова сте ни прославили Вие БАНичарите, че българинът в Европа масово върви с наведена глава и е оприличен за второ качество човешко същество от планините на Памир, Кавказ и роднина на талибаните.

    Това, че господа БАНичари Орфей присъства в гръцката митология, не казвате, че съществува и в други митологии, нали? Че защо така с гръцки номера? Ако питате грекоса, той ще Ви каже, че е построил прирамидите в Египет, Вавилон, също и Атлантида, а на Луната има резиденция едно към едно на Акропола, но в десеторен размер. И както казват те - асто на пай, или - остави да върви! Какво ли би казал грекоса за онзи от варненския некропол с 3000 години по-стар от тях с няколко килограма обработено злато по него и пра дядо на Орфей, плюс - 2000 години? Н и щ о! Стоят и мълчат, нещо ново да не ги застреля от българската земя, което ще докаже за пореден път, че живеем с митове за великите данаус, присвоили си заслугите на света. Не само, че критската азбука не е гръцка, но тя се намира изваяна по украшения на древните българи след 3000 години, за което гречо може само да изпие две узакита и да каже - асто на пай.

    Докога, ще се лъжем господа БАНичари, че Вие обслужвате българско общество? Докога, ще ни оприличавате на нещо, което никога не сме били, а кръвта във вените ни доказва какви сте лъжци? Вие последно, българи с понтийска кръв ли сте или сте лукова глава от Кавказ и Памир?

    Дерзай Павеле!
    Поредния пирон по лъже-маже историците ни, които видиш ли, били ни прославяли из света.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Prin_To_Malaka22 октомври 2021 г., 0:07 ч.

      Имаме и добри учени, но те не могат да манифестират своите знания напълно, защото ще бъдат оплюти от некадърните си, но злобни и упорити колеги.

      Изтриване
  9. glowclipze21 октомври 2021 г., 23:18 ч., нали знаеш, че Павел пуска и във ФБ? Номадчето с поср*ните гащи постоянно слухти и реагира, защото вече е изкарал 500 лв., но сигурно иска да вземе още сребърници за тролската си дейност.

    ОтговорИзтриване
  10. ЗАСРАМЕТИ СЕ БЪЛГАРИ ПРЕД БОГА И НАРОДЪТ НИ ! НИЩО НЯМА ДА ВЗЕМЕТИ ОТ ЛЪЖОВНИЯТ СВЯТ,
    КОЙТО САМИ СТЕ СЪЗДАЛИ, НО ВРЕДИТЕ НА НАЦИЯТА НИ ! ТОВА Е КОЕТО ВИ ПРЕДСТОИ ДА ВЗЕМЕТЕ .....ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА РОДИНАТА,
    КОЯТО ВИ БЕШЕ ОТРЕДЕНА ОТ ВСЕВИШНИЯТ !
    🙏🙏🙏
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ !❤

    ОтговорИзтриване
  11. ГЕТСКА ХИПОТЕЗА ЗА ПРОИЗХОДА НА СПАРТАК Сергей Михайлович КРИКИН A GETIC HYPOTHESIS ABOUT THE ORIGIN OF SPARTACUS
    =======
    Мног интересно изслeдване!
    academia.edu

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Павел,дали частицата 'хима' в Хималайте също отговаря на нашата дума зима?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен23 октомври 2021 г., 4:27 ч.

      Да, хима е древната форма на зима.

      Изтриване
  13. Привет, Павеле. Този път съм напълно съгласен. Хемус е свързано с думата зима - вечнозаснежените старопланински върхове от ранна есен до късна пролет. https://andorey.blog.bg/history/2012/07/10/i-ot-hemus-do-himalaite.977680
    Още може да се добави, че името Хималаи има същият произход - буквално "зима лежи".
    Възможно е и древното име Ематия също да е свързано със зима, но тук не може да сме 100 процента сигурни. Поздрави -

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Андрей!

      Хималая и Хемус са сродни имена, Ематия - старото име на Македония също, да не забравяме и Емона - столицата на илирите венети, на мястото на днешната Любляна.

      Изтриване
    2. Емона също е старото име на днешния нос Емине, който реално е края на Хемус, завършваща в Черно море. Вероятно промяната на името е извършена през време Османската империя, за да се придаде по "турско звучене". Известни са много такива промени, с близки по звучене имена и до ден днешен както в Турция, така и в Гърция, а и в други съседни държави. Клон от планината Тавър в Анадола доста дълго е носел името "Булгар даг" (Bulghar Dagh) и няма смисъл да коментираме значението защото на това място, до 1516 г. според летописа "Историята на Караман" ("Караман Тарихи") е съществувала последната българска държава с владетел кралица Катерна.

      https://ziezi.tripod.com/anadol/

      С "играта на думи" и в не толкова далечни времена планината е прекръстена на "планина Болкар" (Bolkar Dagh), което означава "заснежена планина".

      Изтриване
    3. До Анонимен 23 октомври 2021 г., 15:57 ч.

      Раковски използва името Ем, но е възможно и да е съществувала паралелна форма Емона, Емина...

      Изтриване
    4. Това "Ем" ми се струва, че съм го срещал и в други източници, за които в момента не се сещам, но го има и в едно изследване на Гатя Симеонова, на която не знам до колко може да се доверим.

      " ...Други планини, чиито имена съдържат следи от връзка с Има

      Имъ-планина

      ...Формата "Имъ-планина" е фонетичен вариант на известното по извори название на планината Хемус (познато във вариантите Хем, Ем и съхранено до днес като название на най-източния край на планината - нос Емине)...
      ... Тракийското Αιμος до идването на турците е било използвано за източната част на Стара планина под формата Емонска гора и в крепостта Емона, названия, запазени и досега под турските форми - Емине-балканъ и Емине-борунъ на Черно море. Двете стари названия на Стара планина в превод са запазени във върха Баба, от който почва и източното направление на планината, което име, както и Баба-планина в Западна Македония и вр. Баба над Кратово, значат Голяма планина, название, доста разпространено из Словения и Хърватско" (Миков 1943: 245-246)19... "

      Изтриване
    5. Съжалявам, но пропуснах линка в току що изпратения коментар. Ако е възможно добавете го към коментара.

      https://liternet.bg/publish26/gatia-simeonova/planinata.htm

      Изтриване
  14. Г-н Серафимов писах ви на месинджър на 14 октомври.Знам,че сте твърде зает, затова ще си позволя да изложа тук едно мое хрумване.Запазвам анонимност, защото съм лаик и има вероятност да пиша неверни неща.
    Град Кирена носи името на богиня.Но нейното име се произнася Сирини.Името на града явно също трябва да се произнася Сирена.Възможно ли е това да е свързано с българската дума сирене?Звучи смешно, но синът на тази богиня според митологията,е научил "гърците" да произвеждат този продукт.Извинявам се, ако пиша глупости. Уважавам работата ви.

    ОтговорИзтриване
  15. До Unknown23 октомври 2021 г., 12:56 ч.

    Вярно е, че Аристей - човекът, на когото се приписва откриването на киселото мляко и сиренето е син на Кирена, но самото име Кирена няма нищо общо с думата сирене. По-скоро значението на Кирена е господарка, силна, мъжествена.

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за отговора.Просто видях,че на местния език Кирена се произнася със с.

    ОтговорИзтриване
  17. До Unknown23 октомври 2021 г., 14:56 ч.

    Гръцката дума за сирене е τυρίον, смятам, че тя е заемка от речта на дедите ни.

    ОтговорИзтриване
  18. zdraveite kolega Serafimov sujaliavam che pisha na latineca no se razbira... taka az ne sam chovek da si gubi vremeto vsichko koeto razkazvate e taka az imam knigi i dokumenti i karti v koito pishe slednoto trakite sa deca na Ares i afrodita ... mizia tam kudeto sa bulgarite sa hiperboreici tova ste reche te sa po stari ot trakite. pelasgite sa deca na zevs i nai razlichni madami posle otvud dunava romunia sa decata na Hades Gothi i taka na tatuk stavat Skiti sled kato se smesvat po gore posochenenite rodove posle iYi znaka na doulo oznachava ogun mnogo vajno nesto niama da go komentiram tuk no e purvia Rod hora na planetata "YP" se e kazval UR posle ima edna rozeta UR e v sredata i vsichkite Zevs hades poseidon i rodovete im sa po perefereiite ili ako sam po tochen v obiasneniata mi v sredata e cherno more pontus susto taka alegorichno kazano i rodata na Ur e suzdal Mu i lemuria ... rodut na Poseidon e suzdal Atlantite a dvamata bratia Zevs i hades ne sa se zanimavali da Zavzemat sveta dosetete se koi i po mudar i zasto te dvamata ne sa napravili nisto posle imalo e lemuriici v vzemite na russia do posledni dni po vreme na skitite i sa se deliali na dve groupi na choveko iadci i na cevilizovani tezi koito sa civilizovani sa obosnovali ujna amerika india kitai afrika i avstralia ot kudeto elinskite ostrovi i glavite zabiti v zemiata i drugi takiva arhitektni nasledstva . pri poslednia potop predi 5000 8000 godini v toziperiod togava e imalo izbroih pone 5 ... 6 koraba s bulgari traki illiriici ot balkanskia poustrov i sa pluvali pluvali bia vreme prusnati v razlichni posoki na zemiata edni sa stignali na egipet drugi sa stignali do india drugi v svecia drugi v francia i ispania i taka sa se orusnali belite hora koito sa bili suzdadeni predi okolo 700000 500000 godini v balkanskia poluostrov i sa narichani Lilavata rassa i tova sa Belasgite Pelasgite koito sa smeseni s Ur lemuriici murgavo shokoladovi atlanti koito sa bili svetlo sinkavi i goti koito sa bili zelenikavi dosetete se koi sa zelenikavite i zatova znameto na bulgaria e smessica ot cherveno koeto ne izdavam tainata zeleni i beli vaji i za italia tova e i vaji susto za russia i francia ... ako niakoi iska da spori s men da zapoviada ste go zashlivia sas edin mini van pulen s dokuzatelstva i ste se prevere leko posran a na drugia den ste go vodiat v psihoto zastoto informaciata e tejka

    ОтговорИзтриване
  19. С коя наша дума свързвате τυριον и видях в един друг пост бяхте писали за името на Шотландия, че е свързано с нашата дума скот ще съм ви благодарен, ако дадете линк и малко подробности по темата
    Поздрави
    Алекс

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря.Имам още един въпрос.Дали не може да се търси връзка между Уран и българската дума оран? На гръцки Уран е Ορανός.Потърсих някакви аргументи и попаднах на следните редове:
    "The sky was the Father God Uranus who,in the form of rain fertilized Gaea,the Mother Earth and that was why the field must be opened by a plough and prepared to receive the seed that had to be placed within its womb."
    Цитатът е от съвременна книга.

    ОтговорИзтриване
  21. Чета с интерес статиите Ви! Ще ви дам информация под друг ъгъл за Хемус/Хемон. Имануел Великовски в книгата си Worlds in Collision https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.goodreads.com%2Fbook%2Fshow%2F632271.Worlds_in_Collision&psig=AOvVaw21M3Z5mXfiSRlOGdeIbqJu&ust=1635159096765000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCJiwkLvw4vMCFQAAAAAdAAAAABAD. Той цитира Аполодор, който от своя страна се позовава на тракийско предание в което се споменавало, че "потоци от кръв се излели на планината (Стара планина), при сблъсък между Зевс и Тифон, а Тифон бил поразен от удар на мълнии. Ще рече, че Хемус е = Кървав (гр. heima - "кръв". Съжалявам, че не мога да ви дам точната страница от въпросната книга на Великовски, защото я притежавам в превод от руски на ксерокопие. Цитата, който Ви дадох е от 2 глава озаглавена "Петдесет и две години назад". Горещо препоръчвам тази книга, защото в нея ще прочете уникална информация за контекста на природните катаклизми по време на Троянската война и кога реално се случила.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Връзката хайма - кръв на старогръцки също не трябва да се пренебрегва. Троянската война е ясно кога се е случила, 12 век пр.н.е.

      Изтриване
    2. По повод светилищата на бог Дионис, трябва да се направи следната уговорка. Известните светилища са били няколко. Това на Стара планина е било свързано с писмеността, с тези Орфееви таблици и т.н. Известното светилище, където се е пророкувало обаче е било другаде. И то не в Родопите. Аз написах нещо по въпроса - https://www.academia.edu/42820929/%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5_%D0%B5_%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BE_%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%BE%D0%B3_%D0%94%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%81
      Мисля че натам сочат фактите...

      Андрей К.

      Изтриване
    3. Благодаря ти за информацията Андрей!!!

      Изтриване
  22. Никола,Вие какво мислите за моята догадка за Бог Уран?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз като един виден лингвист, се затруднявам да дам отговор. В контекста на думи като небе, скай, химел, сиель, уранос е трудно да се каже дали има връзка с оран. По скоро не.
      Но ето нещо утешително. Думата галактика идва от галактос - млеко. А е наречено млеко по Млечния път, който очевидно още тогава се наричал така. И ако не бяха дошли гърците, нямаше да имаме красивата дума галактика - сиреч Млечния път.

      Изтриване
    2. " Блогът на д-р Иванов25 октомври 2021 г., 18:45 ч.
      ... И ако не бяха дошли гърците, нямаше да имаме красивата дума галактика - сиреч Млечния път."

      За останалото не съм на по различно мнение, но това май ми идва малко в повече. Ако не броим по късните времена, когато част от предгръцкото население по доброволен или насилствен начин е било присъединено към новите заселници, поне аз не съм попадал на информация гърците да са се занимавали сериозно със скотовъдство. Това предполага, че думата "галактос" е заемка от тези, които са ползвали млякото по от ранни времена. Едва ли някой би измислил наименование на нещо, което не употребява в бита си и не му е нужно. Самите гърци са наричали, вероятно с пренебрежителен тон, хранещите се с мляко "галактофаги". Не ми се вярва дотогава Млечния път да не е бил забелязан и да не е вече получил въпросното наименование точно от "млекопитаещите", а има и не малко индикации, че завареното население на Балканите е било много добре информирано по отношение на небосвода. Един от примерите е "българския календар".
      Мисля, че не е нужно да изброявам още причини за несъгласието си, че "галактика" не би следвало да е свързано с пристигането на гърците.

      Изтриване
    3. Unknown25 октомври 2021 г., 11:38 ч.
      Не знам дали мен питахте. Но аз не съм лингвист като д-р Иванов. Но моето лично мнение като прочетох това което сте написали, че е напълно възможно. В смисъл, ако не се лъжа, г-н Серафимов има статия за името на богинята Афродита. Където показва ,че използвайки тракийския език, името на богинята отговаря на нейното покровителстване(на красотата, младостта и плодородието). От друга страна гърците използвайки техния език твърдят ,че името и означава "родена от пяната". Къде ти пяна къде плодородие.

      Ако анализираме твърдението на гърците по-горе, то пак има някакво абсурдно натъкмяване. Има логика в следствие на изложения мит Уран да участва като някакво название в процеса на обработване на земята. Но както се казва в митът, действията на Уран "наторяват" или подготвят почвата прави я по-лесна за оране, но не я разорава, разтваря, преобръща и раздробява което де факто си е оранта. Съответно няма логика Уран да има връзка с орането и инструментите свързани с това действие. Както казах по-горе не съм лингвист но рало, оран винаги са ми се стрували близки, ако корена е ра- то наставката е -ло, следователно при оран, представката е о- корена -ра- наставката -н. Ама това са си мои размишления, който разбира повече да каже.

      За гърците и млякото...съгласен съм с Анонимен26 октомври 2021 г., 11:00 ч.. Знаем ,че гърците са гледали с насмешка на народите които са пели мляко. Но пък от друга страна гърците днес пият мляко и са всеизвестни с техния "гръцки йогурт". Само, че знаем траките са били откривателите или поне тези които са се славели с тяхното кисело мляко на балканите . Гръцкото мляко по-скоро прилича на опит да се постигне консистенцията на тракийското без нужния бацил. Ако погледнете, традиционното гръцко мляко прилича на цедено. А като погледнете и съставките намирате интересни съставки като желатин. В тоя ред на мисли до колкото съм чел тук там, казва се ,че древните гърци са смесвали "гръцкия йогурт" с мед. При условие ,че я няма бактерията която придава специфичния кисел вкус на млякото, бих предположил че гърците са го смесвали със нещо сладко че да има вкус. А днес примерно на запад "гръция йогурт" се тачи много защото когато се смеси с някакъв вкус става много приятно. Докато българското си е кисело, освен не ако сте любители на сладко-киселите вкусове.

      Но от всякъде си личи, че гърците не са били големи пиячи на мляко, а техния йогурт прилича на опит да се наподоби тракийското кисело мляко - тоест поне за мен това е маркер ,че пиенето на мляко и правенето на продукти от мляко са привнесени в гръцката култура и бит, от траките или друг народ.

      Изтриване
  23. Д-р Иванов, галактос е дума с детски произход.

    ОтговорИзтриване
  24. Да, изглежда не уточних. Думата "то гала" - мляко е производна от самата дума мляко/млеко, превъртяна обаче по един невъзможен начин, както гърците са направили с много, ама много тракийски думи. Така тези думи са станали неузнаваеми, но редовно в този форум и в други форуми излизат по няколко старогръцки думи, които хорат са се досетили, че произлизат от тракийските (славян-българските).
    По тзи тема научно пръв е писал Георги Раковски и то много много интересни неща е написал. Четете "Българска старина" ако имате възможност. Втори след него е писал обстойно и Георги Сотиров, разнищил е гръцкият език доста добре. В наше време пишат и други хора.
    Но след всичко това нека все пак кажем и някоя добра дума за гръцкия. Думата галаксиас - млечен път, а оттам и думата галактика на мен ми харесва много, както и други гръцки думи. Т.е. имаме положителен ефект от повея на африкано-арабска реч на Балканите.

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря Ви,Никола. Разрових се и установих,че в доста езици думата за оране е сходна с нашата.На латински е aratrum https://en.m.wiktionary.org/wiki/aratrum. Твърде вероятно е да греша като свързвам етимологично ора с Уран.Относно думата галактос сведенията са, че е с хетски произход.Доколкото си спомням киселото мляко по времето на Римската империя се е наричало пак кисело мляко oxygala.И наистина са предпочитали да го смесват с мед.Благодаря, че отделихте от времето си.

    ОтговорИзтриване
  26. За коренът -ар, -ор, просто не мога да се въздържа, понеже това е една безкрайна тема на практика.
    От коренът -ра, или -ар, във вариант -ор, произлизат думи като оран, рало, също и рана (т.е. нещо отворено), думата работа (т-ра-бахо, т-ра-вай, ар-байт и т.н.) думи като ар-иец, ир-анец (ирон), също и ар-аб, турската дума ер (ер-кек) - мъж и т.н. и т.н., ще рече имаме един много древен корен, характерен не само за индо-европейското семейство, но и за тюркското, семитското и други. Ако продължим и с бог Ра, думата рай, слънцето Райчо, рей- лъч и т.н. продължаваме по друга линия, а има и още.

    ОтговорИзтриване
  27. Павле, внимавай с доброжелателите! Гледам има хора, които уж с добри намерения пускат коментар, но не е по темата изобщо. Аз идвам тук да чета твоята дискусия с опонентите ти, не да присъствам на ергенска седянка. Дано не те засягам, но това виждам - това казвам. С.П.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 27. октомври, 6:33 ч.

      Уважаеми господине(госпожо),

      Моля, не считайте Вашето участие в блога като някаква обезателна необходимост. Още повече, че досега в този блог са се анонсирали само пишман-опоненти и дежурни недоброжелатели. Ако повече Ви допадат „С.П.“ – седенките на пенсионерите от БАН по телевизията, не се колебайте да откликнете на собствените си предпочитания. Е.С.

      Изтриване
    2. Анонимен27 октомври 2021 г., 6:33 ч.
      Ако въобще следите блога, ще знаете че коментарите много рядко са по темата. Понякога някой пита, понякога някой споделя нещо което му е хрумнало докато е чел статията. За това са коментарите, да се изказват хората. В тоя ред на мисли то почти никъде където и да е позволено да се коментира под някаква статия или блог, не съм виждал коментарите да са много много по темата.

      А за дискусията с опонентите, редно е първо въпросните опоненти да се научат на добър и културен тон. И аз предпочитам да чета обосновани и културни въпроси, оспорвания и дискусии....за съжаление ергенската седянка е далеч по-културна и възпитана от ,уж, свръх образованите специалисти. В повечето случай критиките, дискусията и аргументите се свеждат до "А - У - Е , Спарточката пак се изложи", "запиши се да учиш история и тогава се изказвай" ,"любителя Спароток ще учи историците на история" и тем подобни.

      Ако вие сам имате въпроси или пък мислите ,че г-н Серафимов бърка някъде, моля споделете. Сигурен съм че на всичките "ергени" ще им е интересно.

      Изтриване
  28. Включвам се в коментарите за да припомня едно видео, споделено в този блог преди почти 7 години. Темите обсъждани в него потвърждават концепцията на г-н Серафимов, макар да са на съвсем различна тематика! Връзката, която искам да направя с настоящата статия, е разказаните факти относно изворите (на реки), намиращи се на територията на Стара планина 🗻 (след 9мин50сек).
    Уникална разсекретена информация в началото на '90-те г.н.м.в.:

    https://youtu.be/CKP6Q0NSrhs

    Ако имате възможност - изгледайте цялото видео! На няколко места професорът посочва траките и прото-траките, като "прото"-откривателите на използваната в днешно време храна в космически мисии.

    Приятно гледане 💫🌍🌌🌙🌠

    ОтговорИзтриване
  29. Относно гърците и млякото - като погледнем тъпографията на Гърция ще забележим че като цяло при тях преобладават планински местности и райони "чукари". За да се развие скотовъдство са нужни зелени пасбища които не изобилстват из Гърция. По-скоро бих казал че Гърците са гледали кози и са произвеждали съответно козе мляко.

    ОтговорИзтриване
  30. Ами то традиционната гръцка дреха се казва егида и се прави от кожа на коза. Херодот го беше казвал това май.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бих се съгласил с това, че традиционната гръцка дреха "егида" е от козя кожа, но имам съмнения дали кожите, които гърците са ползвали, са от отглеждани от тях животни. Според легендата, щита на Зевс също е от козя кожа, но пък Зевс не е обожествен от гърци, а от траки. От друга страна козата е много по непретенциозна относно наличието конкретно на зелена трева в региона, докато за овцете това е основно. Козите масово ядат пресни вейки и листа от храстите и по този начин могат да бъдат изхранвани ако няма налична трева. Замисляйки се, в момента се двоумя дали "коза" и "кожа" нямат общ произход. Древните гърци нямат слава на производители на каквото и да било и това да ги е прославило по света. Те са били така наречените днес "прекупвачи" и по този начин са основали множество колонии, по крайбрежията на всички морета, до които са успели да се доберат. Ако има интерес към някакво производство, те наемат местни производители, а са ползвали наемници включително за охрана и отбрана. За гърците много хронисти твърдят, че нямат качества за войници и не умеят да воюват. Такива показатели се забелязват дори и днес, в тяхната организация. По този начин няма как да създадеш държава, заради разпръснатите територии, в които са се заселили, но пък са намерили начин да образуват общност, в която търговията е процъфтяваща и стоките се придвижват от колония в колония, като по този начин достигат до най отдалечени райони. Търговията с всякакви видове кожи по онова време е била на много високо ниво и затова гърците са създали колонии чак около Азовско море, където по Дон, Волга и по други пътища са се доставяли кожи от далечния север, където по тази причина се е образувал своеобразен местен пазар на кожи. Държавата на гърците е създадена в следствие на чужди интереси (по конкретно руски, спонсорирали съпротива по време на Руско-турската война от 1768 – 1774 г., когато са завладели голяма част от островите в Егейско море, а в онзи момент това е допадало и на останалите европейски държави, които са били недоволни от Османската окупация, потенциална опасност и за останалата част на Европа).
      В този смисъл аз трудно възприемам гърците като инициатор или новатор във нововъведенията, които по подразбиране днес им се приписват. Не отричам съвсем приноса им към отразяване на актуални моменти и събития, но практиката им на унищожаване и заличаване на материали от други, които по същото време са отразявали същите събития, не ми допада особено. Все пак са успели да унищожат най вече това до което са имали пряк достъп, т. е. това което са докопали на Балканите, но има хроники и на други хронисти по света.

      Изтриване
    2. До някъде ще се съглася с Анонимен29 октомври 2021 г., 19:41 ч..
      Едва ли гърците са били само търговци, несъмнено са имали и занаятчии и войници. Но със сигурност са имали и много "роби" или хора които са нямали право на статус "граждани", които са се занимавали с много от тежката работа. А за войни, реално идеята че гърците са били страшни и непобедими войни идва от идеята за Спарта. Интересното е ,че и това (според някои) е мит. Примерно в това видео(на английски) се говори ,че идеята за великите войни спартанци, е до голяма степен мит, който се преповтаря от всички:

      https://www.youtube.com/watch?v=hMQmU0epVr4&t=6s

      Интересното е ,че се споменава че популацията на Спарта ,съответно и нейната армия, е била в голямата си част "роби". Във видеото се споменават като "други елини" но може да предположим ,че е имало голяма доза траки и пеласги сред тези роби.

      Изтриване
    3. до Никола 30 октомври 2021 г., 12:05 ч.

      Едва ли има народ по сета, на който всички членове, до един, да се занимават само с едно и също. Става въпрос за общата картина на ново заселилата се гръцка общност на Балканите. Според някои автори старите гърци не са имали добри физически качества за войници и това е основната причина да наемат войска, а освен това икономическото им състояние е добро и поради това са имали нужда, а и възможност да си го позволят. Херодот пише, че македонският княз Александър I се считал за елин, но гърците не са го смятали за такъв. Когато Александър поискал да вземе участие в Олимпийските игри, те му отказали, защото тези игри били само за елини, а не за варвари. Всъщност, най вероятно, причината е била физическите качества на Александър, сравнени с тези на гърците. С течение на времето немалко от многобройните траки са били доброволно или насилствено приобщени към тях. Така след време сред гърците е имало не малко физически силни и издръжливи жители за набиране на войска.

      Разбира се търговията също не е била монопол само и единствено на гърците. Библейските пророци имат много тълкуватели и някои са по кратки, други по детайлни според подготовката на тълкуващия. Според едно тълкуване на пророка Езекил (Ezekiel 27:13) траки и скити са били основните доставчици и търговци на роби, и месингови съдове по гръцките градове. Те са умеели да добиват и обработват метали, произвеждат съдове и други метални изделия, а срещу същите такива съдове са закупували израелтяни-роби обикновено от град Тир в Ливан.
      " Thrace and Scythia were at all times the chief countries from which Greece imported her slaves. Vessels of brass. "
      https://biblehub.com/commentaries/pulpit/ezekiel/27.htm

      Така живота на Балканите не се е състоял единствено в противопоставяне и войни между гърците и останалото население. В определен смисъл те са имали и други интереси, както и отношения помежду си.

      Изтриване
    4. Не сте коректен Вие гн Анонимен31 октомври 2021 г., 11:39 ч.
      В Езекил, 27.13 се твърди нещо по-различно а именно това, че гърците, а и народите тубал и мешек са търгували с град Тир. Гърците са поставени в началото на текста, както и търговията с роби е поставена като първа сред стоките, с които се търгува. Не означава ли това, че гърците са докарвали роби, а мешек и тубал са доставяли бронзови изделия?
      Ezekiel, 27.13 “‘Greece, Tubal and Meshek did business with you; they traded human beings and articles of bronze for your wares.
      Мешек може да рефлектира върху малоазийските мизи, или фригите, които също са познати като мушки, но за тях няма сведения, че изнасят роби. Напротив, тези хора са едни от жертвите на гръцките търговци на роби.
      Тубал едва ли са скитите, защото това е народ от Ориента, но дори да са скити, пак няма доказателство, че са доставяли роби на град Тир.
      Да се твърди, че траки и скити са купували израелтяни-роби е изсмукано от пръсти твърдение. Царството Израел е унищожено от асирийския цар Тиглат-Пилисер III и неговия наследник Саргон II. След 720 год. Царството Израел спира да съществува защото цялото население е депортирано в Асирия и подвластни на Асирия земи. Ако имате достоверни сведения за това, че по време на съществуването на Царство Израел, със сигурност преди 720 год. пр.н.Е, траки и скити са купували роби-израелтяни, представето инфото, то ще запълни знанията на много хора, ако разбира се има такова инфо де.

      Изтриване
    5. " Анонимен31 октомври 2021 г., 13:41 ч.
      Не сте коректен Вие гн Анонимен 31 октомври 2021 г., 11:39 ч."

      Малко ми е странно обвинението за некоректност, което отправяте лично към мен, тъй като аз не предлагам собствено тълкуване на библейски текст, а посочвам източника и съответните цитати. Не мисля, че имам достатъчно познания за да правя свое тълкуване и се доверявам на по запознати, а ако Вие се наемате да го правите, не бих го оспорвал по същата причина. Цитирате само основния текст ( Ezekiel, 27.13 ) и правите анализ на него, а аз съм посочил конкретен цитат не от мен, а от тълкуващия този текст, където се говори за траки и скити, и тяхната роля в конкретния случай. Дал съм линк към него и всеки може да сравнява или да прочете не цитираното тълкуване. Там се позовават и на други източници, където допълнително могат да се правят справки.
      Освен това съм срещал твърдение и в друго тълкуване, че Tubal е идентифицирано не с личност, а с клон на скитско племе:
      "Cyclopaedia of Biblical, Theological, and Ecclesiastical Literature, Том 10
      от John McClintock " (стр. 572)
      „ The Scythian race Tubal who were coppersmiths (Ezek xxvii 13) naturally suggest themselves in connection with Tubal cain „
      https://books.google.bg/books?id=EchvNjm6alIC&pg=PA572&lpg=PA572&dq=The+Scythian+race+Tubal...&source=bl&ots=IO4yqb0beI&sig=ACfU3U2uNSv1B6MXpv9LFskKEzvdNlnN4Q&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwjqrI3ul8fzAhVywosKHTg0CSIQ6AF6BAgfEAM#v=onepage&q=The%20Scythian%20race%20Tubal%2C%20who%20were%20coppersmiths%20(%20Ezek.%20xxvii%2C%2013)%20%2C%20naturally%20suggest%20themselves%20in%20connection%20with%20Tubal-%20cain.&f=false

      Всеки който смята, че има достатъчно познания в тази област има право да оспорва цитираното по горе, но аз не мисля, че имам някаква по голяма лична вина освен, че по моя преценка съм сметнал източника за надежден, доверил съм се и съм го посочил като потвърждение на написаното от мен.

      Изтриване
    6. Пак проявявате некоректност г-н Анонимен31 октомври 2021 г., 15:05 ч.
      В текста, към който Вие давате активен линк пише следното “Thrace and Scythia were at all times the chief countries from which Greece imported her slaves.” Това в превод е - Тракия и Скития са основните страни, от които Гърция внася своите роби, но не се уточнява нито коя Тракия, нито коя Скития, не се уточнява дали търговците на роби са траки или гърци. Гърците са известни с пиратските си нападения. Одисей и хората му нападат киконския град Исмар с цел да отвлечат жени и деца в робство, повече от сигурно е, че тази практика гърците са запазили и в по-късни времена, защото цялото им общество е базирано на робски труд.
      В Одисея, Одисей и неговите сподвижници превземат Исмар, разграбват съкровищата, поробват много кикони, опожаряват града и вземат жените им. Оцелелите извикват на помощ многобройни кикони от съседни селища, които отблъскват пришълците https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8

      Изтриване
    7. "Анонимен31 октомври 2021 г., 17:01 ч.
      ...В текста, към който Вие давате активен линк пише следното “Thrace and Scythia were at all times the chief countries from which Greece imported her slaves.” Това в превод е - Тракия и Скития са основните страни, от които Гърция внася своите роби, но не се уточнява нито коя Тракия, нито коя Скития, не се уточнява дали търговците на роби са траки или гърци..."

      Давам си сметка, че само един, представящ се за "Георги Славеев" и с още няколко други измислени псевдонима може да прави отчаяни опити да внесе интрига с въпросите си и да очаква спама да продължава дълго, затова за последен път ще отговоря.

      Дал съм линк към целия материал и на всички прочели текста стана ясно, но само един, който не чете, а само пише не е разбрал.
      Този цитат, който предхожда дадения от мен нищо ли не говори? Или всичко трябва да бъде поднесено в сдъвкан вид, че направо да се гълта?
      "...In Ezekiel 32:26 they are associated with Elam and Asshur (Assyria); in Ezekiel 38:2, 3 and Ezekiel 39:1 with Gog. The two names probably represented the tribes on the southeast coast of the Black Sea. Here the chief traffic was in slaves, the Tyrian traders probably buying them in exchange for their manufactured goods, and selling them to the cities of Greece as well as Phoenicia. In Greek history the names appear as Tibaroni and Moschi (Herod., 3:94; Xenophon, 'Anab.,' 5:5. 2, etal.). In Joel 4:6 Tyriaus are represented as selling Israelites as slaves in Greek cities (Hebrew "sons of Javan")..."

      Изтриване
    8. Право на защита - Винаги се радвам, когато някой ме споменава с "добро", това само показва, че се страхува, че поне един,в случая и някой друг освен мен, е разбрал, че вие Анонимен 17:40, по традиция в този блог сте приели едно мнение за меродавно и на всяка цена се опитвате да го наложите, без да го разбирате! Четете Библията, не коментари към нея, още по-малко необосновани лични мнения и догатки! И моля ви не намесвайте името ми във вашите конспиративни теории, ползвайте своето!
      Георги Славеев

      Изтриване
    9. До анонимен 31.октомври, 17:40 ч.

      Ей, тарикат, не се опитвай със споменаването на „Георги Славеев“ да прикриваш собствените си музувирлици. По миризмата те познавам към коя пасмина принадлежиш.
      Не е имало „ново заселила се гръцка общонст на Балканите“, а инвазия на етиопци от Африка!
      Цялата 27-ма глава от пророк Езекиил говори за величието на град Тир и неговото сгромолясване. Всичките ти
      тълкувания, които предлагаш са изсмукани от пръстите и нямат никаква стойност!
      Както вече казах, маниерът ви се усеща много лесно, за да направи някакво впечатление!

      Изтриване
    10. Анонимен31 октомври 2021 г., 17:40 ч.
      Без да съм експерт или да съм запознат с Изикел. Ще кажа ,че Анонимен31 октомври 2021 г., 17:01 ч. е прав в превода си. Чисто смислено изречението говори ,че гърците импортират робите си от тракия и скития, но това не говори ,че това става доброволно от самите траки. Също не означава и че не става доброволно. В старите общества поради много причини, човек може да се окаже роб и продаден в робство, без това да става насила.

      Що се отнася до допълнението ви по-горе, мисля това е модерна интерпретация от някой а не думите на Изикиел, който заключва ,че щом гърците импортират робите си от тракия и скития, то основното препитание на тези територии, трябва да е било търговия на роби. Което според мен е малко преувеличено тълкуване на едно изречение в което не се описва какво представлява този "импорт" на роби и кой точно прави този импорт.
      Ако Изикиел казва нещо от рода на "Траките и Скитите в Скития и Тракия продават на гърците роби, като това е основния източник на роби за Гърция", тогава бих се съгласил с подобно интерпретиране. Но може и да греша. Ако гърците наистина са били най-богатото общество за региона то може би траките доброволно са ставали роби или са поробвали от други тракийски племена и така са правели бизнес. Но това просто не може да се разбере от "Гърците импортирали от Тракия и Скития"

      Изтриване
  31. " Ники Орлов27 октомври 2021 г., 23:03 ч.
    ...Ако имате възможност - изгледайте цялото видео! "
    Благодаря Ви много за наистина полезната информация, която от други източници рядко може да бъде получена. Поне това е моето лично мнение.
    Не знам дали разсъждавам правилно, но според мен тук не е същественото, че космическата храна е била произведена на база на нашето кисело мляко, а това, че поне засега, единствено и точно на тази територия, по безспорен начин е доказано съществуването на бацила в изворна вода. Свързвайки го със "супер полезна храна" (щом на тази база се разработват космически храни) това вече обяснява много за предисторията и развитието на човечеството на Балканите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така!
      Написал сте го много по-добре, отколкото аз успях!
      Благодаря Ви и аз! :)

      Изтриване
  32. Снощи приложението Viber ми предложи да прибавя бот на име "Добрата новина". Съгласих се!
    Ето с каква страница ме свърза:

    https://uspelite.bg/arheolozi-prouchvat-antichen-grad-na-6000-godini-krai-selo-dabnitsa-1#

    Заинтригува ме нещо в края на статията! А именно:
    "...като една от тях има надпис, посочващ вероятно името на един от македонските военачалници от периода IV-II в. пр. Хр. – ΣΠΑΡΟΔΑ. Подобни ядра са намирани в района, но досега не са откривани в археологически контекст."

    Сякаш за първи път срещнах това име ΣΠΑΡΟΔΑ (СПАРОДА) хи-хи! Рязко взех да го асоциирам със СПАРОДок, СПАРОток, а защо не и АСПАРух!? ...Сигурно не ви изненадвам... По-интересното е, че сега започва да ми се струва, че КОРЕНЪТ на думите е не "аспа", ами СПАР (СПА, СПАР, СПАРО/У)!

    Как мислите? Смятам, че си струва да се обърне внимание на подобна посока на разсъждение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов30 октомври 2021 г., 11:50 ч.

      Старомакедонския език е бил много близък до тракийския, това е причината да има много сродни топоними, а и лични имена. Прочее, за старомакедонското име Гаван и тракийското Ма-гава, Дечев и Карноа дават тълкуване с говети - говея, почитам.

      Изтриване
  33. СКЪПИ ПАВЛЕ!

    https://bnt.bg/news/zabludite-v-balgarskata-istoriya-299817news.html

    ВЯРВАМ, ЧЕ ДАТАТА 29.ОКТОМВРИ 2021ГОД. ЩЕ БЪДЕ ЗАПИСАНА СЪС ЗЛАТНИ БУКВИ В ТВОЯТА БИОГРАФИЯ! ГОТОВ СЪМ ДА ТИ ПОДАРЯ ЕДНО ЗЛАТНО DVD СЪС ЗАПИС НА ИНТЕРВЮТО ОТ ГОРНИЯ ЛИНК.
    В КРАЯ НА ИНТЕРВЮТО АКАДЕМИК ГЕОРГИ МАРКОВ СРАВНЯВА ТВОЯ МНОГОГОДИШЕН ТРУД С ДЕЙНОСТТА НА ОТЕЦ ПАИСИЙ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ЗАЩОТО ТОЗИ ДОСТОЕН УЧЕН НЕДВУСМИСЛЕНО ПРИЗНАВА ИСТИНАТА В ТВОИТЕ НАУЧНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ.
    КАЗИОННИЯТ ЛЕД СЕ ПРОПУКА И ВЕЧЕ НИЩО НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА ВЪРНЕ ОБРАТНО ЗАБЛУДИТЕ. МНОГО ДРУГИ ЛЪЖИ И ПОЛИТИЧЕСКИ МАНИПУЛАЦИИ БЯХА ДЕМАСКИРАНИ. СЕРВИЛНИЧЕСТВОТО НА НАРОДА НИ СЪЩО НЕ БЕШЕ ПОЩАДЕНО. СРАВНЕНА БЕЩЕ И НЕУБЕДИТЕЛНАТА НИ ДУХОВНОСТ С ТАЗИ НА ДРУГ БЛИЗЪК НАМ НАРОД. НА ПИЕДЕСТАЛ БЕШЕ ИЗДИГНАТО ПОЗНАВАНЕТО НА ИСТИНСКАТА НИ ИСТОРИЯ ЗА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ НИ И ДОХОВНИ ИДЕАЛИ!
    ЧЕСТИТО!!!

    ОтговорИзтриване
  34. Г-н Серафимов,
    самоопределям се като симпатизиращ Вам лаик. Явно и Youtube вече знае всичко за вкусовете ми, защото ми предложи това интервю с Dr. Peter Revesz - Origins of the Ancient Minoans | DNA. (https://www.youtube.com/watch?v=8UJOaRDK5d4)
    Освен за DNA, в интервюто се говори и за анализ на орнаменти и Linear A.
    Накратко, човекът е категоричен - Danube basin.
    В интервюто има доста детайлна информация и аргументи - надявам се да са полезни на по-сериозни (от мен) изследователи.
    Поздрави,
    Сергей Върбанов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изгледах до до някъде, интересно но малко предубедено се класифицират минойците като урго-фини, като нарича въпросното население по тези земи прото урго-фини. Това е все едно да наричаме пеласгите и траките който живеят преди гърците прото-гърци(нещо което учените правят, макар и невярно ако човек ги подпита правилно). Самия той е унгарец, съответно мисля вкарва малко изкривяване на фактите с цел да свърже унгарците с минойците. Не че няма връзка но отново...прото урго-фини или траки и пеласги е въпроса. И двете твърдения са верни само ,че едното е като бонбон в опаковка, другото е просто бонбон без такава. Като целта е да се асоциира бонбона с опаковката а не че под нея бонбона си е пак бонбон....ако мога така да се изразя.

      Изтриване
    2. До Никола 1 ноември 2021 г., 10:15 ч.

      Има регистрирани минойски имена, това са: Арей, Диза, Питак, Тетюс - всички без изключение тракийски. Прототипът на минойската керамика е в Тракия, по този въпрос е писал Б.Хрозни през 1951 г. Минойските топоними имат успоредици в Тракия, а пък и свещеният минойски символ - лабрисът е свещен символ и при траките, среща се дори по монетите им.

      Изтриване
    3. До Сергей Въранов

      Господинът, който подлага на анализ минойския надпис върху златен пръстен даже си няма понятие от звуковата стойност на знаците. В Линеар А няма знак за звука Ф, а за другите глупости няма да говоря.

      Изтриване
  35. Здравей, Павеле,

    Бъди жив и здрав,

    Искам да те попитам, дали си запознат с трудовете на Фаргат Габдулхамитович Нурутдинов Тухчи ал Булгари , наименуван още като Фаргат Българина , наскоро попаднах на негови издания и се изненадах, че преди това нищо не бях чул за него.

    Благодаря ти за отговора,
    Дзатара

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 октомври 2021 г., 19:31 ч.

      Аз лично смятам работите на Нутрудинов и сие за фалшификати от ново време, но това е мое лично мнение.

      Изтриване
    2. Здравейте,
      Още преди две-три години в коментар във Вашия блог изразих също мнение, без да съм срещал казаното по-горе от Вас. Така че съм напълно съгласен с Вашето мнение. Също съм обосновал на няколко пъти в коментари тук, че днешните жители на Татарската автономна република са си татари, макар че някои може и да имат по някой български прадядо отпреди 30 и повече поколения.

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
  36. Здравейте, попадна ми един надпис в руски Телеграм канал. "Надпись Дуэноса — один из древнейших известных памятников латинской письменности.

    Датируется аж 6м столетием до нашей эры. Надпись нанесена в три строки на стенки керноса, выполненного в виде трёх шарообразных сосудов, соединённых перемычкой.

    Кернос обнаружен в 1880 году Генрихом Дресселем в Риме и хранится в Государственном музее Берлина.
    Как ни «бились» учёные прочесть и перевести с «древнелатинского» на «современную» латынь, ничего у них не вышло.
    Как так то🙃

    Но надпись легко читается современными носителями русского языка, особенно Белорусами (да и вообще западными и южными славянами)."
    Има и рисунка с надписа, но не виждам как мога да го прикача тук. Мое ли Ваш мейл, за да го изпратя?
    Почитания, Мина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До АЛАТА31 октомври 2021 г., 22:14 ч.

      Надписът Дуенос е на архаичен латински, добре познат е, а има и добър превод, но не на руски, или на друг език от славянската езикова група https://en.wikipedia.org/wiki/Duenos_inscription

      Изтриване
    2. Намирам за интересен този линк по темата за надписа Дуенос: http://www.philology.ru/linguistics3/otkupshikov-05.htm
      "... значении глагола MITAT в обоих случаях можно строить только догадки. Так, разные исследователи предлагали для этого глагола значения: ‘продавать’, ‘обменивать’, ‘отправлять’, ‘класть’, ‘ставить’, ‘приносить в дар’, ‘опрокидывать’ и т.п..."
      Обаче за МИТАТ веднага се намира българско обяснение , идва с глагола ни МИТКАМ - знаете какво означава, даже Моткам се .... И защо трябва надписът да е на древен латински , все пак се говори за 6в пр Хр ? Аз не разбирам древни езици но вярвам, че щом най-старите останки от човек в Европа бяха намерени тук - пешера Козарника и т.н, няма как от тук да не е тръгнала цивилизацията и логически българският език няма как да не е най-стар в Европа поне.. Може да се направи опит за бг "превод " от тук https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8C_%D0%94%D1%83%D1%8D%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B0

      Изтриване
  37. Честит празник скъпи будителю!

    Чистите капки на истината, на която отдаде живота си, от години дълбаят търпеливо черния камък на историческата заблуда за миналото на народа ни. Твоята всеотдайност и упорство вече се увенчават с реални резултати, които ще унищожат окончателно престъпните дела на „учените“ измамници. До материално отличие може и да не достигнеш, но името ти ще остане завинаги сред скромните радетели за престижното име на нашата древна България!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен1 ноември 2021 г., 9:12 ч.

      Благодаря за добрите думи!!!

      Изтриване
  38. Честит празник на Будителите... и на пробуждащите се!

    ОтговорИзтриване
  39. Нас ни наричаха татари и не ни беше хубаво. Вие защо го правите с волжките Българи? Това не е коректно, не са малко хората, които се самоопределят, като Българи в Татарстан. Нашето отношение към тях трябва да бъде братско. Относно тяхната съдба ние нищо не знаем и затова предположенията са излишни. Предположение от 1770г.е в основата на историята на иричека. Човек, който вътрешно е убеден, че е Българин значи е Българин. А може Фаргат Нурутдинов да е прав знаем ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И защо отношението ни трябва да бъде братско, ако нямаме абсолютно никаква връзка с тях?!
      И казвате, че трябва да си предлагаме етническото име на някакви азиатски турки, само защото им се прищяло да си го присвоят, а заедно с това и нашата история и идентичност!!! Пишете абсолютни простотии!
      Поради точно такава простотия като вашата, съществуват и тролски страници като тази и то в уикипедия, твърдящи че някакъв Булгар език бил турски, като естествено примерите нямат общо с български/старобългарски:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgar_language

      Изтриване
    2. До natsunoame 4 ноември 2021 г., 18:30 ч.

      Така е - претенции и желания са едно, а реалността е нещо съвсем различно.

      Изтриване
  40. Но господине, нима не осъзнавате колко опасен е Нутрудинов? Той лъже, че Балканите са пра-родина на тюрките, точно както правят Полат Кая и Силахи Дикер. Според Нутрудинов българите са тюрки, а какво мислите вие по въпроса?

    ОтговорИзтриване
  41. След като е убеден и твърди, че българите били тюрки, какъв му е проблема, че там ги наричали татари?
    " Татарите (на татарски: Татарлар или Tatarlar) е събирателен термин за няколко днешни тюркски народа, намиращи се главно в Източна Европа и Сибир. "
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Татари
    В. Великов

    ОтговорИзтриване
  42. Никога Нурутдинов не е твърдял, че българите са тюрки. Той твърди, че са траки, славяни, скити, сармати, хуни, т. е. хора с европоиден вид и родината им е Балканския полуостров.

    ОтговорИзтриване
  43. Не бе, той само казва, че тюрките са българи :) 4 min :) https://www.youtube.com/watch?v=9HXXvpAd3_U&t=473s

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Необходимо ли е излишно да се джанкаме, когато можем да разчитаме на компетентното мнение на Г-н Серафимов?
      След заличаването на Волжска България логично можем да очакваме, че населението ѝ се е размесило с околните там народи. Чувал съм за отделни нейни представители дори във висшите слоеве на руската империя.
      Преди време говорих с българин, който е посещавал този регион, за да си състави мнение за тамошните хора. Каза, че му е било трудно да ги оприличи на българи.
      Колкото до становището, че „тюрките са българи“, това лесно можем да открием в турските филми, в които най-хубавите артистки поразително приличат на българки, но за това си има логично обяснение.
      И така – да се надяваме на помощта на Г-н Серафимов и по този въпрос.

      Изтриване
    2. До Анонимен 5 ноември 2021 г., 10:25 ч.

      Моето мнение не е нужно. Просто всеки трябва да се замисли над тези въпроси:

      - Говорим ли същият език като този на тези, хора, които днес се наричат волжки българи?
      - Носим ли същите гени като на хората, които днес се наричат волжки българи?
      - Имаме ли общи обреди, обичаи, шевици?

      Всеки може да твърди каквото си поиска, но дали това е истина зависи от фактите. Основните аспекти на един етнос са антропологичния тип, гените, езика, културата.

      Ако нито гени, нито език, нито култура не ни свързва с населението на Татарстан, то всяка претенция за родство не е нищо повече от желание или фантазия.

      Изтриване
    3. Важно е да се определи точно, защо едни хора СЕ ЧУВСТВАТ Българи! Така би могло да се определи дали СА Българи.

      От друга страна в днешно време се признава (до голяма степен) личното желание за самоопределяне, като право за самоопределение.

      Всичко и навсякъде е в по-голяма или по-малка степен смесено и "шарено". Няма идеално черо или бяло!

      Ако искаме да знаем истината, то според мен, трябва да допуснем смесване, участие на, или ако щете изразено в проценти % на съотношение.

      Изхождайки от това, бих бил малко по-внимателен и прецизен по този въпрос.
      Представянето на лична позиция (добре аргументирана) - това е друго и също много важно и полезно, но би могло да е само аспект от ИСТИНАТА.

      Весел ден ⛵

      Изтриване
  44. Ох, недейте така лаишки, г-н Серафимов, да не би черните в САЩ да са англо-сакси, щото имат същите традиции, или инките и маите са испанци, щото говорят испански, кръстят се и се обличат модерно? Като показвате, човек винаги може да се изложи!

    ОтговорИзтриване
  45. До Анонимен 5 ноември 2021 г., 14:33 ч.
    Вие искате да минете за човек, който не може да асимилира елементарна информаци...а излагацията е за мен:)

    Афро-американците може да говорят английски, но нито спадат към същата раса, към която спадат потомците на англо-саксите, нито пък дедите на афро-американците са носители на същата традиция, на която са носители англо-саксите.

    Южноамериканските индианци може да говорят испански, но не спадат към същия антропологичен тип, към който спадат испанските конкистадори. Същото важи за носията и обичаите на двете групи от преди няколко века.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. „Моето мнение не е нужно“...

      Напротив, Г-н Серафимов, Вашето мнение е определящо и аз много Ви благодаря за него! Защото виждате какви разнородни виждания се излагат от лична, а не от професионална гледна точка.
      Колкото до анонимен 5.ноември 14:33 – не се скандализирайте от елементарната му интелегентност, мисля, че тук се касае повече за жалък опит на поръчков зложелател съзнателно да Ви засегне.

      Изтриване
    2. До Анонимен 5 ноември 2021 г., 23:24 ч.

      Да, имате право, коментарът на "анонимен 5.ноември 14:33" е само една жалка провокация. Не мога да ги разбера тези хора - не осъзнават ли, че с глупави изявления от позицията на анонимен не може да се постигне нищо...

      Изтриване
  46. Разберете хора човек е такъв, какъвто той сам се чувства. Доказателството на наша територия е очевидно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, аз се чувствам наследник на Росфелер 😉 ще ми съдействате ли да си получа милиардите, които ми се полагат 😁

      Изтриване
    2. Анонимен5 ноември 2021 г., 19:17 ч., а ти иначе какъв си? Не ме интересува какъв се чувстваш изобщо, чувства и етническа принадлежност са две напълно различни неща, които само модерните хитреци глобалисти се опитват да омешат.

      Изтриване
    3. Ама моля ви се, защо трябва да спорите по такъв първобитен начин?! Ето например посланикът Херо Мустафа е изявил интерес да придобие подходяща частна резиденция в страната ни тъй като вече се чувства истинска българка. Какво лошо има в това да доведе впоследствие и хиляди свои роднини, които да запълнят липсата на работници в нашата тежка индустрия. По този начин ще имаме възможност да се гордеем с една нова модерна България!

      Изтриване
    4. Анонимен7 ноември 2021 г., 18:04 ч.
      надявам се казвате всичко това иронично или със сарказъм.
      Ако ли не, то твърдението ви е много малоумно. Ако се запълни липсата на работници с хора от чужда държава и нация, то това реално взима и парите и работните места на нашите собствени деца. Като това неизменно води последствия в бъдещето.

      Тези хора ще се размножат и в последствие ще създадат малцинство което ще настоява да бъде зачитано. След още няколко десетилетия това малцинство ще е изместило мнозинството от много позиции и територии в държавата. След още някои други десетилетия мнозинството вече ще е малцинство и над него ще има натиск от новото мнозинство, с цел да се асимилират или премахнат. И в двата случая картинката е една и съща, първоначалното мнозинство...вече го няма.

      Един народ не поставя ли собствените си членове на първо място, то той със сигурност е на път да изчезне.
      Липсата на работници трябва да се попълни от нашия народ, и нашите деца. А ако не може, то нормално при липсата на работна ръка, въпросната работа трябва да започне да се заплаща по-добре. Като напълните държавата с чужденци които ще са готови да работят и за по-малко, ще наводните пазара на труда и от там ще падне и заплащането. А ако не ви е грижа понеже си мислите че вашата високо платена работа няма да бъде засегната...и там се лъжете. Тези хора след първо второ поколение(след като са свалили цената на труда) ще започнат да предявяват искания за по-високи позиции. Правителството с цел да омиротвори тази част от населението, ще почне да им "подарява" позиции, като накрая от прекаленото изкривяване на ръце ще започне чисто дискриминационни практики с които хора като вас или децата ви, няма да имат право на нужното обучение а и от там на високоплатена работа, просто защото сте от народността която е била мнозинство, и видите ли вие имате привилегия която не сте заслужили. Накрая в желанието си да решите проблема краткосрочно създавате един проблем, в пъти по-жесток и по-страшен в дългосрочен план.

      Изтриване
  47. Според мен анонимния (анонимниците) успяха да ви "подхлъзнат" и да постигнат с този глупав спор четящите тук и коментиращите да се отклоним от темата на тази публикация на г-н Серафимов. Предполагам, че всички сте наясно, че циганите у нас, и по-специално, изповядващите източното православие, въпреки че живеят повече от двадесет поколения тук и въпреки че поне 60 % от тях се наричат и дори чувстват българи, когато не са в гетото, не може да ги приемем за българи. Смешно е да се казва, че човек сам определя етноса си и бил такъв, какъвто се чувствал. Това означава ли, че Маугли е вълк, като се е чувствал такъв. Знам, че това е крайно, но прочетете какви характеристики определят народността, а те трябва едновременно да са налични, не само една от тях. Г-н Серафимов е посочил по-горе само три от тях - най-важните. Анонимниците се хващат само за една, за да "доказват" своите глупави изявления.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Андон9 ноември 2021 г., 11:24 ч.,
      спора не е глупав, понеже е лесно да се "подхлъзне" човек. Разбира се има хора за които е трудно да се подхлъзнат -едните са крайно глупавите а другите крайно интелигентните. Хората по средата се захласват под интелектуалните възгледи за "човек е такъв какъвто се чувства" и лесно се подават на тези манипулации, просто защото са достатъчно интелигентни за да разберат някаква интелектуална хрумка, от друга страна не им достига интелигентността или желанието да я подложат на критичен анализ. Съответно много от тези средно умници са и историци които в национален ефир, поставят под въпрос българската "идентичност", като една идентичност базирана на чисто териториални или идеологически основи, а не биологични.
      Съответно ако не се опонира на тези хора(от там и "подхлъзването" в дебата), те ще продължават да бълват лъжите си за това ,че "да си българин е въпрос на избор". Истината е ,че не е така. Също като Слонът няма избор да е нещо друго освен слон. Дори и да иска да е змия или мишка, да подражава или не...той ще си остане слон.

      Изтриване
  48. Андоне, ама на 100 % прав си да ти кажа, троловете барат много хитро, но въпреки това не им мина номера. Дьонмета, какво да ги правиш 😁

    ОтговорИзтриване
  49. Даже да са остнали някакви храмове из Стара планина новото поколение археолози казионисти ще ги затрият. Те търсят само капища и зороастрийски храмове, и като не могат да ги намерят, вземат та рушат това, което им бърка в манджата.

    ОтговорИзтриване
  50. Мда, той Павката е писал как Ат. Милчев изобличава колеги, които унищожават и укриват паметници от епохата на Античността, които са намерени на територията на Плиска. Какъвто учителят - такъв и ученикът. Иска се здраво чистене на Авгиевите обори на историко-археолозите.
    Свилен

    ОтговорИзтриване
  51. Свилене, като каза Милчев, аз се сетих за милиционера Милчев 😊 Той да не се пенсионира и да харчи народните пари? Извинявам се на гн. Спароток за отклоняването от темата.Sorry 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен16 ноември 2021 г., 15:55 ч

      Защо си губите времето с такива неща? Хората разбраха колко струва Милчев, разбраха за милиционерското му минало и за прескачането му от партия в партия. Такива индивиди трябва да бъдат забравени.

      Изтриване
  52. Аз пък точно по темата искам да попитам, докога ще се допускат клметари-клевети по отношение на "казионните" учени и професионалисти у нас? Като толкова не ви харесват, защо не поканите някой кравар или жабата да разкопава и да му казвате какво е намерил! И в тази връзка, този сайт също продължава с подмяната?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 17 ноември 2021 г., 10:32 ч.

      Уважаема госпожо (господине?), кое точно е клевета? Казването на истината не може да е клевета, а пък ако Вие сте се натъкнали на някаква неистина, посочете я, аргументирайте се и ако аргументите Ви са солидни, аз публично ще призная, че съм пускал недостатъчно добре провенена информация.
      В случай, че не можете да сторите това, не ми остава друго освен да тълкувам реакцията Ви като реакция на човек с гузна съвест.

      Изтриване
    2. Уважаема госпожо (господине?),

      В този блог не каним посочените от Вас квалификации. „Жабата“ избрахме за президент преди 30 години, а следващата неделя ще преизбираме „краваря“.

      Изтриване
    3. Г-н Серафимов, сторих това, което искахте от мен веднага, щом прочетох коментарът ви, но не сте допуснал моя отговор! Защо?

      Изтриване
    4. " Анонимен18 ноември 2021 г., 14:45 ч.
      Г-н Серафимов, сторих това, което искахте от мен веднага, щом прочетох коментарът ви, но не сте допуснал моя отговор! Защо? "

      А трябваше ли и защо! Вероятно има причина и Вие я знаете много по добре от мен. Аз нямам идея какъв е бил отговора Ви, но като гледам началното Ви становище (Анонимен 17 ноември 2021 г., 10:32 ч.), аз не бих публикувал и него. В крайна сметка, който иска сам да одобрява кое да се публикува и кое не, да си създаде блог в който сам да контролира публикациите!

      Изтриване
    5. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
  53. Здравейте.Още една превъзходна работа както винаги. Можете ли да кажете какво знаете за народа меди, понеже съм чувал доста интересни неща. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам ако намесата ми е неподходяща, но мисля, че би било по добре да сте по конкретен, защото така общо зададен въпроса за медите, както и за останалите многобройни тракийски племена е толкова широкообхватен, че не може да се побере даже в една единствена тема, а камо ли в един отговор от няколко изречения.

      Изтриване
    2. До Анонимен 17 ноември 2021 г., 20:59 ч.

      За медите няма много информация. Споменати са от Тукидид, Ливий, Страбон, Плиний, Птолемей, Стефан Византйски. Известни са няколко техни града: Ямфорина, Петра, Десу дава.

      Изтриване
  54. И тъй, като има въпрос за медите ще се възползвам и аз да попитам. Знае ли се нещо за медо-персийската империя или е в сферата на фалшива информация?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 ноември 2021 г., 8:22 ч.

      Ако четете английски, тази информация ще Ви заинтересува:

      https://iranicaonline.org/articles/media

      https://iranicaonline.org/articles/archeology-ii

      Изтриване
  55. Здравейте,
    Въпросът ми не се отнася до Хемус, а е относно книга 2, с.354 за мар-мара и мари, мори-морие.
    Може ли те да бъдат свързани с израза "мари моме", което аз досега съм мислела, че е производно от Мария или и името дори би могло да се свърже с тези думи?
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  56. Честито, будителю!

    Преди време се опитах да дешифрирам вопъла на народа ни „Оставете ни да живеем!“, който възприех като „Оставете ни да умрем!“. Оттогава досега мнозина се възползваха от този призив и поставиха световен рекорд.
    Лицемери се възмутиха от констатацията на проф. Иво Христов за процента на дебилите у нас. Напразно, защото днешните резултати го потвърдиха.
    Не възнамерявам да оказвам каквото и да било влияние на твоя прослувут оптимизъм и много ми се иска бъдещето да покаже, че греша, но в момента виждам само, че процента на мършата съвсем не е определен произволно.
    Ти си един чист човек и никак не ми се иска да дойде един момент, в който накрая да изречеш: „Ех, народе...!“

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 ноември 2021 г., 20:41 ч.

      Народът ни си е хубав и добър. Ако трябва да ползваме обидни думи - те са за интелигенцията, към която спада и професора. Тя е виновна за състоянието, в което сме: със своите действия и със своето бездействие.

      Изтриване
    2. Съгласен с г-н Серафимов.
      Често чуваме за нашия народ че сме мърша, овце, дебили, глупави, алчни, нагли и тн...Все негативи. Но никой не посочва най-големия проблем а именно елитът който в най-лошия случай поощрява и промотира това в народа. Ако мога да го сравня ... то това е като глината или някакъв скъпоценен или полу скъпоценен камък. В случая на глината това е просто кал, а скъпоценните и полу скъпоценните камъни са проста камъни на пръв поглед. Но майсторът скулптор или бижутер превръща тези привидно ненужни и некачествени неща в шедьоври които като стойност надвишават стойността си многократно когато са просто глина или камъни.
      В тоя ред на мисли аз виждам в народа една маса от глина която се деформира и моделира спрямо майстора който работи с нея. Ако резултата е грозна скулптура то това не е вина на глината а на майстора. От там следва да заключим ,че проблема е главно в елита а не в масата. Всъщност много често масата се оказва много по-качествена от елита.
      А иначе ако визирате проблема с "пандемията", то мисля отново е проблем с елита. От една страна про-ваксерите не предоставят убедителна информация, а на моменти са хващани че укриват такава. От друга анти-ваксерите пък понякога прибягват до лъжи с цел да промотират възгледите си.

      Изтриване
    3. До Никола 24 ноември 2021 г., 9:06 ч.

      Проблемът с елита е огромен. След Освобождението на нас не ни е позволено да изберем сами свой владетел, а и форма на управление. Макар и немец, княз Батенберг милее за България, сражава се за България, готов е да работи за благото на България и това го прави неудобен за великите сили. Натрапен ни е избраникът на австрийските банкери Фердинанд. Неговият син обаче израства като българолюбец, но пък знаем как завършва живота му...

      Изтриване
    4. Според мен, въпреки противоречивите мнения и характеристики, които можем да дадем за Фердинанд, не може да не признаем, че е направил не малко за стабилизирането на все още неукрепналата и слабо развита в ония времена държава. Дали заради лично его, имперски амбиции или някакво чувство за отговорност към поста, който му е бил предоставен, за краткото време на неговото царуване и като любител на автомобили, влакове, самолети той успява да изгради не лоша инфраструктура като пощи, железопътни линии, пристанища, паркове, дворци и други. За около едно десетилетие успява да организира, въоръжи и модернизира българската войска, която демонстрира блестящото си състояние през Балканската война, като без някакви огромни усилия превзема модернизираната наскоро "Одринска крепост", за която всички военни специалисти от онова време са били единодушни, че е непревземаема. Вероятно е разчитал на множеството роднински връзки с владетели на европейските държави и на изградените по негово време много добри отношения с Русия и лично с новия руски император Николай ІІ, когато е предприел действия за обединяване на околните земи с българско население, което обаче е в противоречие с приетите няколко десетилетия по рано споразумения от Великите сили за недопускане образуването на голяма и мощна държава на Балканите. За негово и наше нещастие сметките му излизат криви и силните на деня провокират съюзниците-съседи да отворят втори фронт срещу българите, (Междусъюзническата война) където нашата армия отново се представя повече от достойно.
      Има доста примери в световната история, които доказват, че когато всички се обединят срещу един той няма шансове за успех. Вярно е и това, че често ходовете на Фердинанд са твърде "хазартни" и това вероятно довежда до следващите две национални катастрофи, след което губи авторитет, признание, царския трон, а по късно и двамата си синове, но последното му желание е било да бъде погребан в България, където е царувал.

      Изтриване
    5. Г-н Серафимов,
      по темата с елита, понеже съм се хванал да превеждам "Помни войната" на Борис Дрангов. Ето няколко цитата които потвърждават казаното до тук.

      "Офицерите са жизнената мощ на
      войската. Каквито са офицерите, такава е и войската."

      "Често обвиняваме народния характер в това, в което би
      трябвало да обвиняваме лошите разпоредби на началниците и
      тяхната неспособност да влияят върху духа на войските."

      За Фердинанд....каквото и да е направил, факта че не е бил българин влияе не само на решенията но и на крайния резултат от неговата власт, а и мнението му за българския народ. За мен той просто е бил "професионален благородник" който е гледал да се окичи с успехи и да си свърши "работата". Борис от друга страна е показал ,че се вълнува от народа и в решенията му си личи ,че прозорливо е мислел за българския народ. Спасяването на евреите е по-скоро спасяване на българите от бесния еврейски съветски съюз. И де факто когато идва червената армия България и българите се разминават със сравнително по-леко отмъщение в сравнение с румънците.

      Изтриване
  57. г-н Серафимов,
    каква е според Вас етимологията на Vindo в имена на селища/реки като напр. Виндупалис, Виндобона, Винокладия или пък vindex -стража/защитник и близката и vindelici "soldiers recruited from the floodplain of the river Lech..."?

    ОтговорИзтриване
  58. До natsunoame 29 ноември 2021 г., 18:50 ч.

    Виндо-бона е келтското име на Виена, самият елемент виндо- бива тълкуван като бял, видим (Dotin, La langue gauloise : grammaire, textes et glossaire, 1920, c.299).

    Винделиките са келти, vindex е латинска дума,която идва от лат. video - видя, виждам.

    ОтговорИзтриване
  59. Благодаря за отговора.
    За виндекс го предположих и свързах с вида/веда. Самата дума vindex пък, ме подсети за "Стражите! Стражите!" на Т. Пратчет, където книгата буквално може да се преведе като "The Watch" и оттук се връзва с българското гледам, а това което виждам го и зная.
    Ако обаче вземем корена и на двете думи: vind/ex и съотвено vend/о, съвпадението според Вас е слуайно, така ли? Едното значение, което давате за Vindo е видим, което би трябвало да води до евентуален общ първопроизход на думите.

    Разбрахте ли за изследването на етруските, където минимум 75% от тях се оказаха у хапло-Р1б? Това буквално в прав текст потвърждава моята теория за не ИЕ Р1б и Р1а. Освен това и баските са над 85% Р1б. Според мен няма никаква логика в търсенето на корена на ИЕ езици от посока изток/Ямна. Учените упражняващи се върху ИЕ произход, го свързват най-вече с мъжките линии и то естествено с доминиращите в северозападна Европа Р1а и Р1б. Интересно, че точно в северна Европа обаче имаме запазване на не ИЕ езици.
    Има изследователи свързващи произхода на "прото Немски" от "прото Фински" субстрат.
    https://indo-european.eu/2018/06/pre-germanic-born-out-of-a-proto-finnic-substrate-in-scandinavia/
    А нещото, което реално свързва всички европейци са женските линии и най-вече мт хапло-H, която е най-често срещана в цяла Европа, без изключение. Всички знаем, че ролята на жената е водеща в отглеждането на детето, особено в най-ранната му възраст.
    Петя :)

    ОтговорИзтриване