30.09.2021 г.

ЕТО ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗУЧАВА В УЧИЛИЩА И УНИВЕРСИТЕТИ

 

Всеки разумен човек е осъзнал, че официалната ни история е всичко друго, но не и представяне на истината. Методите на професионалистите са ужасяващи: постулати и измислици биват пробутвани за нещо доказано. Никой, никога не е представял доказателства за тюрския или ирански характер на речта на дедите ни. Фантазии, като например титлата кан, хан при ранносредновековните българи са представяни като реалност.

 

Неотдавна немският учен Себастиян Колдиц публикува интересна работа с име “Barbarian Emperors? Aspects of the Byzantine Perception of the qaghan (chaganos) in the Earlier Middle Ages”. Там Колдиц, опиращ се на сведения на Курта и др. казва нещо интересно:  Макар ранните български владетели да са наречени канове от съвременните историци, трябва да се подчертае, че не съществуват никакви исторически сведения, които да подкрепят това предположение…”

 

Трябва да се добави и друго – ценни исторически извори създадени от българи са пренебрегнати, но се цитират охотно летописите на враговете на народа ни, които в повечето случаи не крият силната омраза, която хранят към българите. Това е меко казано – странно поведение.

 

В старобългарския превод на работа на творилия през I в. Флавий Йосиф, българите са отъждествени с тракийския народ даки. В по-късна работа, създадена от Христаки Павлович, дакийския цар Декебал е представен като господар на българите. Трябва да споменем и труда на Спиридон Габровски, според когото българите произлизат от Мосох – епоним на мизите, основа за името на географското название Мизия. Отец Спиридон свързва народа ни с поданиците на дакийския владетел Декебал, споменава и за войната на дедите ни с император Траян.

 

Доста интересна е и историята на Поп Йовчо от Трявна, защото и в нея се казва, че българите са били победени от Траян римски, т.е. император Траян – победителят на цар Декебал.

 


От друга страна, в нашия фолклор има спомени от император Траян, като по въпроса са писали както Георги Раковски, така и Ганчо Ценов. Освен песните за латинския цар Траян, ние разполагаме и с преданието за това как княз Крум пожелава за изкорени лозите, за да премахне пиянството. Реално това е преразказване на легендата за гетския, цар Декебал, който според Страбон наредил да бъдат изкоренени всички лози.

 

Не по-малко важно е и това, че при анализ на името на цар Декебал, елементът – бал бива обяснен със стблг. болиипо-голям, а при анализа на името на друг дакийски благородник – Скорило, акад. Георгиев предлага стблг. скоръ бърз. Да не забравяме  и това, че поне до XV в. ние ползваме името Скорил (по сведения на Й. Заимов).

 


Керамиката на траките обитаващи земи край долното течение на Дунава е прототип на керамиката на ранносредновековните българи, а свещения за дедите ни знак IYI се среща най-рано на Балканите – епохата на Неолита и Енеолита, среща се и по керамика от Сучидава – IV- V в. (по сведения на Михалов, Тодорович, Церманович, Тудор).


Има още планини от информация, която е в разрез с общоприетите теории и поради това бива избягвана от историците. Става дума за древния характер на шарките по българските носии, а дори и тяхната кройка. Някои мотиви са от времето на Неолита, други са от Енеолита, Бронзовата епоха, във всеки случай – забележително древни.

 

Етнолози като Иван Ведеников, Евгений Тедоров, Иваничка Георгиева, Николай Колев, а и изследователи на миналото като Павел Стефанов, Борис Илиев и др. стигат до извода, че при нас българите са запазени следи от култовете към древните тракийски божества Хероса, Дионис, Хермес, Залмоксис, Бендида, Сабазий, Земела, тракийския Зевс.

 


Според проф. Димитър Попов в нашия фолклор са запазени дори спомени за Орфей, а и за живелия по време на Троянската война цар Резос. Д-р Ценов представя в работите си песни, които се говори за галати, а тези хора нахлуват в земите ни преди около 2300 г.

 

Най-важното обаче остава генетиката. Напук на упоритите лъжи тиражирани повече от век, резултатите от няколко генетични проучвания дадоха възможност да се сложи край на манипулациите. Според мен най-важните изводи са три:

 

-        Не може да се говори за родство на българите с народите обитаващи Сибир, Памир и т.н.;

-        Не може да се говори за родство на българите с иранци, афганистнци, нямаме родство и с кавказките народи ;

-        Най-често срещаните при българите маркери I2, E-V 13, J2, R1b, а и голяма част от R1a, са наследени от хора, които са обитавали Балканите хиляди години преди някой да чуе за Рим.

 

 

Въз основа на тази, а и на още много друга информация, може да се каже следното: Българите са потомци на древно балканско население, като за начало на етногенезиса може да се приеме времето на Неолита, защото тогава всички елементи, които вземат участието в оформянето на народа ни са вече на Балканите. 

 

Благодарение на това, че на територията на Европа организираното земеделие и скотовъдство се появяват най-рано на Балканите, нашите деди стават многобройни и в търсене на нови земи започват да се разселват в различни посоки. Преселения в по-късни времена са предизвикани от сериозни климатични промени, които принуждават земеделците да напуснат определени региони и дори да започнат да се занимават със скотовъдство.

 

Въз основа на разпространението на така наречената линейна керамика, може да се каже, че едно от най-ранните преселения в посока изток е започнало през четвърто хил. пр. Хр. Като потомци на тези балкански преселници могат да бъдат посочени тохарите, населявали северозападен Китай. Тохарският език е считан за тракийски, или поне за трако-фригийски диалект от Юлиус Покорни (цит. от Леонид Сверчков).

 


Тохарска жена - "Loulan beauty" 漫漫长冬 - This file has been extracted from another file: Loural Beauty.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Tocharians#/media/File:Loulan_beauty_face.jpg


Други потомци на старите балканци принудени да търсят пасища за стадата си в Средна Азия са масагетите. На тях д-р Васил Бакърджиев гледа като на съюз от две тракийски премена. Това са разбира се мизите и гетите, явно неслучайно старият автор Йордан причислява масагетите към гетското семейство и твърди, че град Томи (в Добруджа бел. авт.) е наречен по името на масагетската царица Томира.

 

След войната с персите през VI в.пр. Христа масагетите се завръщат на Балканите, а през II в. Клавдий Птолемей съобщава за част от тях – тези, които доминират над своите роднини и носят името хуни, или както е правилно уни. То притежава значение господари, благородници и може да се обясни със стблг. унии по-добър, тук в смисъл на благороден.

 

Освен като хуни, уни, масагетите – съюз на мизи и гети, са наричани и скити, като тук е мястото да се спомене, че според Стефан Византийски скитите са тракийски народ. Прочее, това е виждане и на българския учен Георги Баласчев, който добавя към скитите и сарматите. Това е в пълна хармония с твърдението на Прокопий Цезарийски, според когото сарматите спадат към семейството на гетите.

 

Подобно на кръвопролитните граждански войни при римляните, а и при гърците, нашите деди също са воювали помежду си. Някои от тези конфликти са изтълкувани от историците като сблъсък между два различни народа, но реално се касае за две групи от една и съща общност. Жителите на Атина и Спарта са говорили различни диалекти, водили са войни, но и двете групи спадат към една и съща етно-културна общност.

 

Виждаме, че отъждествяването на българите със скити, хуни, даки, мизи не е в противоречие на твърдението, че народа ни се е оформил на Балканите. Съвсем нормално е един голям народ какъвто е бил нашия да е спойка от различни групи хора.

Немците са наследници не само на свевите, на които дължат името шваби, но също на алеманите, тунгрите, хавките, херуските, тенктерите, част от франките и т.н. Защо в такъв случай ние трябва да се чудим, че сме потомци на мизи, гето-даки, пеони, а също скити, сармати и др.?

 

Що се касае до езика ни – той е древен, много древен. Ако предците ни бяха нахлули на Балканите едва през V-VII в., то как тогава най-древните имена на реки споменати от Омир, а и в записаните от гърците митове, исторически сведения и т.н. са обясними на български език. Не аз, а професионални лингвисти като акад. Георгиев, Ото Хаас и др. са направили следните тълкувания:

 

-        Пеней е обяснимо с пѣнапяна ;

-        Кафисос е обяснимо с каплѭ капя ;

-        Камандър е обяснимо с камы, каменекамък ;

-        Тимок е обяснимо с тьматъма ;

-        Страуос е обяснимо със строуia струя ;

-        Еленос е обяснимо с ѥленъ елен ;

-        Ахерон, Ахелой е обяснимо с ѥзеро – езеро ;

 

Темата за древността на българския език е обширна, може да се говори доста, може да се прочете доста. В две свои работи съм представил открития на различни лингвисти, които са проучвали езика говорен от Залмоксис и Орфей. В двете си книги представям превод на различни тракийски надписи. Давам както своите, така и чужди тълкувания, за да имат читателите база за сравнение. Както в първата, така и във втората книга е представен дълъг списък на тракийските глоси – доста по-дълъг от този, който представят нашите учени. Даден е и разширен списък на имената на тракийските лечебни растения, но което е по-важно – дадено е и тълкуването им на български език.

 


http://ateabooks.com/novo-/6491-tajnite-na-trakijskiya-ezik-orfej-progovarya.html

Представен е и ТРАКИЙСКИ РЕЧНИК от над 450 думи, като при всяка от тях е посочено откъде е взета думата, какви са вариантите ѝ, какви са тълкуванията на професионалистите и разбира се – какво е моето тълкуване. Смятам, че доста от тези, които разлистят том 1 и том 2 на ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК ще останат приятно изненадани.

 

http://ateabooks.com/home/6451-tajnite-na-trakijskiya-ezik-poslaniyata-na-drevnite-nadpisi.html

Кой не би се гордял с това, че предците му са най-древния цивилизован народ на Европа? Кой не би се гордял с това, че е потомък на хората, изобретили колелото, най-ранната писменост, а и издигнали първите градове на нашия континент? Нима не е повод за гордост да се наречеш наследник на почитаните по време на Античността Залмоксис, Орфей, Тамир, Лин, а и основателя на Елевзинските мистерии Евмолп?

 

Време е истината за нашия произход да бъде казана, а срамните лъжи за миналото ни да бъдат погребани.

113 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Малко високопарно, но бива, има интересна информация, за която не бях чувал изобщо. Стоян Делев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Стоян Делев

      Колкото повече е информацията, толкова по-близо сме до истината.

      Изтриване
  3. Поздравления за вашата упоритост. Може ли повече информация за галатите? Аз винаги съм ги смятал за свързани с българите...

    Димо Попов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димо Попов 30 септември 2021 г., 19:32 ч.

      Галатите са келти, в Зографска История келтския цар Болгий е представен като епоним на българите, истината обаче е малко по-различна. Болгий, познат и като Белгий е по-скоро етническо име, то идва от името на болгите, познати и като белги. Аз лично смятам, че келтите, които Гай Юлий Цезар нарича белги са потомци на дошли от Балканите траки и местно население. Те са и част от болгите, които според Ирландската Книга на Нашествията, са дошли от Тракия по времето на Кир Велики. Една група е останала в земите на Франция, а друга е отишла в Ирландия.

      Изтриване
  4. Браво! Така трябва. Това е и мой стил. Време е вече българина да почуства, че ако неговите предци са били велики (умни, честни, справедливи, безтрашни, трудолюбиви, миролюбиви, съпричастни и с непрестанно желание да се изразяват през изкуството) то и той наследствено го може, макар, че времето е друго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Oleg 30 септември 2021 г., 19:50 ч.

      Историята е и средство за възпитание, това се е знаело още по време на древността.

      Изтриване
    2. "ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK 30 септември 2021 г., 21:19 ч.
      Историята е и средство за възпитание, това се е знаело още по време на древността."

      👍👍👍 Точно затова са всички усилия за да я отнемат от нас и да я присвоят! Нашите следи да се заличат и забравят, а те да се закичат с лаври.

      Изтриване
    3. Oleg30 септември 2021 г., 19:50 ч.

      Мисля изказвания като "нашите деди са били миролюбиви", е малко модернизиране до изкривяване на образа на хората от едно време. Няма как да бъдат наричани войнствен народ, пък и безстрашен и справедлив и в същото време да са миролюбив. Светът е бил такъв ,че който е пацифист(миролюбив) реално изяжда боя или в името на мирът, ще преклони глава пред несправедливости.
      Днес битува виждането ,че агресора винаги греши, съответно за да гледат на теб с добро око, трябва да свеждаш глава и да не защитаваш нищо. Но само до преди век два, ако накърниш нечия чест са били готови да те убият в дуел.

      Изтриване
    4. " Никола1 октомври 2021 г., 14:01 ч.
      ... Няма как да бъдат наричани войнствен народ, пък и безстрашен и справедлив и в същото време да са миролюбив. Светът е бил такъв ,че който е пацифист(миролюбив) реално изяжда боя или в името на мирът, ще преклони глава пред несправедливости..."
      Според мен зависи и малко от гледната точка или както още е популярно "камбанарията" от която гледаме. Според някои автори траките, а други говорят и за български царе, че в определени случаи, след приключване на военни действия, са освобождавали пленниците си без условия. ”Всеки роб, стъпил на наша земя е свободен” – гласи старобългарският катехизис.
      Според Демостен не е обичайно за траките да се избиват помежду си. "—for killing one another is not customary among the Thracians,—"
      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0074%3Aspeech%3D23%3Asection%3D169
      Това не означава, че различните тракийски племена не са воювали помежду си, но убийството в битка е едно, а избиване на пленници или мирно население е съвсем друго.

      Изтриване
    5. До Никола 1 октомври 2021 г., 14:01 ч.

      Смятам, че миролюбив може да се замени с умерен в действията си. Мизите изтласкват стримоните от земите им, но изтласкване, прогонване не е като поробване, или изтребване. В Стария Завет е засвидетелстван геноцид спрямо различни народи: избити са не само боеспособните мъже, но също жените, децата и старците. Това при нас го няма и навярно се касае за една много дълга традиция на умереност, защото Демостен твърди, че траките нямат обичай да се убиват един друг.

      Изключения винаги има... :)

      Изтриване
    6. В крайна сметка коментарите на Анонимен1 октомври 2021 г., 15:48 ч. и г-н Спароток не опровергават моите твърдения а просто ги допълват. Това ,че са благородни и освобождават военно пленниците, не означава че са миролюбиви. Изтласкването на даден народ без "геноцид" също не е признак за миролюбивост. Ако беше ,то нямаше да има изтласкване. По скоро са били справедливи и ако въпросната група след загубване на битката доброволно се е оттегляла не са виждали причина да ги гонят и избиват до крак. Друг е момента ,че сякаш преди експанзията на Рим, траките май са в конфликт предимно помежду си. Съответно е нормално да нямат навика да се избиват и извършват зверства един срещу друг.


      Що се отнася до геноцидът в стария завет, аз лично не смятам идеята за геноцид като нещо непременно лошо. Ако един народ не отгледа индивиди които да са способни да го защитят, то този народ заслужава да бъде поробен или подложен на геноцид. Зависи от победилия го народ. Ако въпросния народ е многочислен и търси да разшири своите територии, то е нормално да подложи на геноцид местното население. Вече въпрос на други променливи е , дали победителя ще прояви снизхождение и ще ги остави да живеят или ще ги избие до крак.

      Изтриване
    7. " Никола 3 октомври 2021 г., 14:22 ч.
      ...Това ,че са благородни и освобождават военно пленниците, не означава че са миролюбиви. Изтласкването на даден народ без "геноцид" също не е признак за миролюбивост..."
      Ами аз не казвам, че не си прав. Просто казах, че зависи кой "от коя камбанария" гледа. Ако приемаш буквално притчата "... като те удари някой по дясната буза, обърни към него и другата...", всичко би трябвало да е така както го тълкуваш, но ако го приемеш само като символика, че не бива да "пресоляваш манджата" в случаите, когато това не е необходимо, всичко изглежда по друг начин. Въпрос на гледна точка и на собствена нагласа. Това си е мое мнение и не твърдя, че е най правилното.

      Изтриване
    8. Аз лично не знам колко камбанарии може да има когато говорим за "миролюбив". По дефиниция си означава ,човек който избира мирът вместо войната. Като синоним на "миролюбив" е де факто думата "пацифист". Тоест аз виждам само една "камбанария" и тя е ,че човека или групата определени като "миролюбив" предпочитат да станат роби но да не се въвличат във война. Сиреч няма друго значение на "миролюбив" освен на "дай другата буза".

      А иначе до колкото съм наясно контекста на притчата не е "ако някой те удари" а "ако брат ти те удари" като това променя не само буквалния смисъл ами и символичния.

      Що се отнася до "да не пресоляваш манджата" отново казвам ,че си има други термини като "справедлив". Да се върна към основата на критиката ми. А тя е ,че в опита си да представим образа на траките пред модерна публика, малко модернизираме техните качества. А аз си мисля ,че няма как "миролюбив" народ да оцелее когато всички около него не са такива. Тогава или се бориш за свобода и независимост или си роб(или изчезнал народ), като това означава че няма да се замислиш и минутка за да влезнеш в кървава борба за тази свобода и независимост.

      Изтриване
    9. Здравейте г-н Никола5 октомври 2021 г., 21:47 ч.,
      Споделям вашето виждане за миролюбивите траки, но не защото не вярвам, че траките са избягвали да убиват свои хора (както казва г-н Серафимов), a защото в жестокия древен свят за пацифисти не е имало място. Или пердашиш, или те пердашат - друго положение няма.

      Изтриване
    10. И все пак има съществена разлика между АГРЕСОР и ОТБРАНИТЕЛ. Не помня агресорски акции в нашата история на наши владетели, нито в античната, нито в средновековната. Не помня някога българи (траки) да са завладявали с насилие чужди територии, както правят други известни нам народи. Ако вие знаете друго, моля поправете ме.
      Дес

      Изтриване
  5. Кажете как да си поръчам вашите книги защото много ме заинтригувахте с това ново есе и искам да прочета написаното от Вас за езика на траките, който според Вас е древен български.
    С уважение,
    М. Михов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До М. Михов

      В есето има два линка, но ето и тук, чрез тях книгите могат да се поръчат

      Тайните на тракийския език ОРФЕЙ ПРОГОВАРЯ http://ateabooks.com/novo-/6491-tajnite-na-trakijskiya-ezik-orfej-progovarya.html

      Тайните на тракийския език. Посланията на древните надписи http://ateabooks.com/home/6451-tajnite-na-trakijskiya-ezik-poslaniyata-na-drevnite-nadpisi.html

      Успех :)

      Изтриване
    2. Докога П. Серафимов ще пише, без да цитира Д. Стойчев - Хърст! Редно е, когато черпиш някаква идея от предходни автори да ги цитираш, въпреки че лансираш тракедониска теория, която при това не е твоя. Разликата в идеите все пак е значителна. Това че българите имат нещо общо с тохарите влезе в употреба през 1995 г. Тракедониската идея, т.ест. "българите произлизат от траките и даките", още през 992 г. (Лъв Дякон). А хипотезите на Д. Стойчев-Хърст за връзката на тохарите с българите от VІІ-Х век - през 2004 и 2005 г. За повече прочети постовете му или книгата от картинката!

      Изтриване
    3. На вниманието на Unknown1 октомври 2021 г., 12:28 ч.Д. Стойчев-Хърст, но вие не осъзнавате ли колко несериозно се изказвате? Идеи не се цитират драги господине, цитират се точни изказавания на определени автори и ако вие пишете за нещо, за което пише и господин Серафимов, това не е повод за цитиране. В случай, че господин Серафимов ползва пасажи, или по-големи части от ваша работа - тогава цитирането е неизбежно, но при това есе е ненужно, защото е цитиран Леонид Сверчков, който от своя страна цитира Юлиуш Покорни. Темата на есето на господин Серафимов не е за тохарите, те са само един аспект и даже тук се засяга само езика им. Ако вие сте открил, че разпространението на линейната керамика в Китай е дело на тохарите, значи сте голям откривател, но и това не означава, че някой трябва да ви цитира. Поведение като вашето показват хора, чиито книги или есета не се радват на популярност и с необосновани твърдения се опитват да генерират трафик към работите си. Нищо лично :)

      Изтриване
    4. До Unknown 1 октомври 2021 г., 12:28 ч.

      Г-н Стойчев, вече Ви е даден отговор по-горе, но държа да дам отговор и аз. Вие имате ли представа колко човека са писали преди Вас по темите, по които работите? Да не би да желаете да ме убедите, че сте издирил всички автори и, че сте цитирал всички автори?

      По отношение на тохарите, много преди Вас са писали Покорни, Келлог, Швентнер, Краузе, Порциг, Бенвенист, Георгиев, а и още много други хора, за чието цитиране от ваша страна се съмнявам.

      Изтриване
  6. Поздрави за постоянството г-н Серафимов.С интерес прочетох двете споменати Ваши книги, които притежавам и препоръчвам на приятели интересуващи се от истинската българска история. Уверявам Ви,че при нас в северозапада, от където са и д-р Ганчо Ценов и Петър Богдан Бакшев, винаги се е обсъждало, че в историята която познаваме от училище много неща "не се връзват" логично.Когато се заинтересуваш и позадълбочиш се разбират много крити и премълчавани истини.Затова трябва просветление и не само на младите.Благодаря Ви, необходим сте. Николай Георгиев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Николай Георгиев

      Благодаря Ви за подкрепата и добрите думи!!!

      Изтриване
  7. Аз имам даже двете книги и казвам без преувеличени- супер са! 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze30 септември 2021 г., 20:37 ч.

      Надявам се само следващият пък когато давам автгограф да не такава жега :)

      Изтриване
  8. Тази я прочетох и много се накефих Тайните на тракийския език: Орфей проговаря http://ateabooks.com/novo-/6491-tajnite-na-trakijskiya-ezik-orfej-progovarya.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен30 септември 2021 г., 21:09 ч.

      Радвам се много, а се надявам и следващата ми книга да Ви допадне!

      Изтриване
  9. И на мене ми хареса Тайните на тракийския език - ОРФЕЙ ПРОГОВАРЯ http://ateabooks.com/novo-/6491-tajnite-na-trakijskiya-ezik-orfej-progovarya.html

    Много оригинален подход: обяснявате старите тракийски имена чрез български, а после на българските показвате съотвествията в тракийския.
    С реките същата работа : показвате какво означават имената на Тунджа, Марица, Тимок, Струма, Скамандър, а после показвате, че те не са дадени от друг народ.
    За Фригия също ми хареса много всичко и се надявам в том 3 да има още инфо по тази интересна тема.
    Жив и здрав да сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен1 октомври 2021 г., 11:12 ч.

      Фригия ще бъде засегната и в том 3 на Тайните на тракийския език. :)

      Изтриване
  10. По-скоро ще опитат да ни изтребят до крак ,вместо да признаят историческата ни истина .След междусъюзническата война ,всички са против нас - много прилича на сега !Ето и Мицотакис заяви че не ни подкрепя .Освен другото ,за мен е без съмнение че са му превели и пасажи от твоите книги ....

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Наскоро се зачетох в автореферата на Д.Нешева и с удивление видях, че при прабългари и при траки се срeща моята мт хаплогрупа, която забележете е доста рядка, сравнено с честотата на повечето субклади на mtDNA H в Европа. При такъв минимален брой взети проби (за траки са посочени само 7), да се срещне една толкова спорадична H не е никакво съвпадение. Прабългарската проба е от Ножарево, а тракийската мисля е от Бронза и е от Шекерджа могила. Моята мт днк реално се явява нещо като родител на клона, с по-малко мутации.
    Когато попитах в българския форум за генетика за повече информация ми наговориха сума глупости. Само един потребител спомена, че може да е мизийска и дори не се сетиха да ми споменат за горепосоченото изследване и намерените там проби. Пратиха ме някъде в близкия Изток и то при положение, че тази хаплогрупа както по-късно разбрах присъства и в изследване за Румъния* и съответната попада в групата проби от "Middle/Late Neolithic and Eneolithic"(фиг1). Според мен най-вероятно е свързана с фермерската експанзия.
    Това е информация от моя профил за изследването ми, с потекло 100% източни Балкани.
    "However, this genetic signature spans across present-day Romania, Bulgaria, and parts of Moldova and Serbia. What we know is that humans inhabited the lands from around 8000 BC, sometime after the end of the Ice Age."
    "Your motherline signature belongs to the H group.

    This group is thought to have originated between 25,000 and 30,000 years before present.Its exact place of origin is unclear, but it most likely arose in or around the northeastern regions of the Mediterranean (Hay, 2017). However, it has also been argued to have arisen in southeast Asia or the Middle East (Achilli et al., 2004). This group is one of the most common across Europe but is also found in lower frequencies in parts of the Middle East. There are many subclades to this group, and at this point in time 90 have been verified."

    В my true ancestry има интересни опции като "Deep Dive Full Breakdown" и там за Неолит ми показват: 95.3% Миной, 3.7 Прото-Алан и прото финикиец 1%. За ранен Бронз вече е 78.3% Миной, 11.1% прото самнити и 10.6% прото гали.
    За всички невярващи в местния произход на българите това е абсолютното опровержение на всички антибългарски пропагандни измислици и никак не е странно, че вътрешното ни усещане за принадлежност към тези земи и старини не ни е подвело.

    *
    https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0128810

    Г-н Серафимов,
    дали може да ми предложите някакво четиво за Шекерджа могила? Не попадам на нищо съществено/конкретно при търсене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До natsunoame 1 октомври 2021 г., 17:20 ч.

      Има материали https://www.academia.edu/41241240/D_Dimitrova_Bronze_Age_Tumuli_near_the_Village_of_Kamen_Sliven_District_in_Bulgarian_2012

      https://www.chudesa.net/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D1%80/

      Изтриване
  13. Здравей!Мисля,че веднъж писах за измамата "ХАН АСПАРУХ".Всъщност е ХУН,но само с промяната на една буква..ни пращат в Средна Азия.Не е ли гениално? И още.Не знам дали съм споделял,може би да,но ме интересува мнението ти за това,че според различни източници германците са българи.Лично ад намерих над 400 думи с български произход,но и звучене,като български.Поздрави,просто не се сдържах.Ник.

    ОтговорИзтриване
  14. Ти ли си това - човекът, който се подмазва на Върбанова, тази, която клевети Спароток?
    5. nikikm - Здравей.
    13.09 19:50
    Приятно съм изненадан.Радвам се,че има хора като Вас. Не съм навътре с историите Ви със Спароток,но противоречията Ви не са от полза за България. Лично на мен би ми се искало,всички български историци,радеещи за истината,да се обединят по някакъв начин /вижте евреите как го правят/ и да напишат не "на парче", а хронологически,доколкото е възможно историята на българите,да и се даде гласност по света по всички възможни начини и да бъде защитавана по всички възможни начини.Дълъг и сложен процес,но не невъзможен.трябва да се събират съмишленици,да се оставят разприте! Особено болезнен е въпросът с авторството,но това е въпрос на морал. Радвам се,че Ви открих,поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не виждам какво лошо има в това,което съм написал и защо пък "подмазвам".Не знам кой стои зад този коментар,надявам се да не е Спароток,но той е на много ниско ниво и е просто злобен,ревност ли какво! Аз харесвам Спароток и това,което той прави.това не ми пречи да чета и на други места и нямам вина нито съм задължен на някого за нещо.При Върбанова съм бил два пъти и вторият ми коментар не го пусна.Та това е.Аз по принцип задавам неудобни въпроси и не винаги съм доволен от отговорите,а и липсата на отговори,говори.Не разбирам такива отношения,аз съм доброжелателен човек,което не ми пречи да имам и собствено мнение.Тъй че съжалявам,ако съм разбран погрешно,но отговарям за това,което съм искал да кажа,а не за това,кой как го интерпретира. По-горният коментар е напълно разочароващ,без значение кой стои зад него!Ник

      Изтриване
  15. Един Волга Българин приятел ме пита откъде са Алините и кой са те?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Книгата пише, че Алините(Атлантите) са поколение от падналите ангели и човешките дъщери.
      Там пише още и в кое време живеем: „Брат брата ще предаде на смърт и баща – чадо; и чада ще се повдигнат против родители и ще ги умъртвят.“ Марк 13:12
      Сравни с двойното убийство в Благоевград от днешните новини.

      Изтриване
    2. "Анонимен5 октомври 2021 г., 8:26 ч.
      В Книгата пише, че Алините(Атлантите) са поколение..."
      Аз не мисля, че Алини и Атланти е едно и също. Алини може би е грешно назовани Алани или Елини. За да се конкретизира е необходима още информация от източника, а не свободни съчинения.

      Изтриване
  16. Здравейте,

    Г-н Серафимов, мисля, че Вашата публикация е навременна, защото продължава насаждането на неверни или по-точно - на недоказани тези в нашата история. Доколкото ми е известно от по-рано, а и съм го чел във Ваши публикации, няма доказателства, че българите през 5-8 в. са почитали бог Тангра. А 90% от завършилите средно образование и болшинството от останалите днешни българи (да не говорим за РС Македония) са убедени, че т.нар. „прабългари“ са били езичници, които са почитали като главен бог Тангра. Днес научих, че преди няколко години една безименна планина в Антарктида близо до нашата станция е официално наименувана Тангра планина. Така всички чужденци ще знаят, че българите са тангристи!

    По същия начин стои и въпросът с днешните „волжки българи“. Поне два пъти съм писал коментари по този повод във вашия блог, които Вие не сте опровергавали. Най-вероятно, защото този въпрос е настрани от Вашите интереси. Смятам, че ще ми разрешите да напиша няколко думи по този повод. Смятам, че голяма част от днешните българи тук са потомци на мизите, което се доказва от ДНК изследванията. За разлика в днешен Татарстан (Татарска автономна република) няма и един пряк наследник на волжките българи поне по ДНК, сравнено с нас (освен, ако баща му не е нашбългарин женен за „рускиня“). И мога да се обосновя защо е така.
    Първо, наистина малка група българи са се преселили в 7 в. към р. Волга и на север по поречието й, където заварват азиатско население, което побеждават и го организират в държава по подобие на Велика България. Благодарение на умелото управление на българската аристокрация тази държава бързо става регионална сила и ства престижно да си „българин“. Следователно дори тогава българите са малцинство от цялото население дори да е имало смесени бракове.
    Второ, Волжка България през 12-13 в. единствена не е била победена от войските на Чингиз хан. Това озлобява татарите и 20 години по-късно наследникът му напада с огромна войска (по това време не са водили войни с други народи) и подлага на сеч и огън цялата територия на страната. Много от елита се е преселил на запад до Новгород, Киев, Владимир и Москва. Поради това, ако се проследи родословното дърво на много от руските княжески родове, ще се види, че или са основани от български дворяни от Волжка България, или имат някой такъв прародител. Останалите са взети в робство или са избити.
    Трето, в края на 14 в. на тази територия се основава татарско васално княжество, влизащо в състава на Златната орда на Тимур. То също бързо забогатява понеже е на северния дял на Пътя на коприната. Поради това то бързо се населва с прииждащи татари и други азиатски степни народи.
    Толкова е бил силен споменът за Волжка България като велика държава, че когато през 16 в. Иван Грозни успява да я победи и присъединява към руското царство, той приема в титлата си освен много други определение и Велик княз на България.

    През 20 в. и днес не е много престижно да си татарин в Руската империя, а споменът за България е жив и ето, че населението иска да се нарича българи (за сега не голяма част).

    Поздрави,
    АКК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Андон7 октомври 2021 г., 23:55 ч.

      Лъжата за култа към Тангра, а и другите лъжи ще властват още време...за жалост.

      Изтриване
    2. Здрасти, Андоне.
      С какви доказателства разполагаме относно митичната Волжка България, освен Теофановите сплетени, повторени от А. Библиотекар и Никифор, да се смята за един източник? Градът Булгар, на когото са наречени после и жителите му, 3 не по-ранен от 9-10в, ще рече близо половин хилядолетие след официалното споменаване на българите като обитаващи Балканите и Панония и то многократно? Така е, генетично сме много далеч от хората по Волга. Та на какво стъпват горните твърдения, които са ни набивани в главите от малки?
      Поздрав
      Дес

      Изтриване
  17. Ами поне няма да ги сменим с други лъжи, които се опитвате да наложите! Така истината малко по малко ще вземе превес, иначе с вашата истина - отидоха още 100 год заблуда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Анонимен8 октомври 2021 г., 21:47 ч.
      Ами поне няма да ги сменим с други лъжи..."
      А коя всъщност е Вашата истина? А може би я пазите като дълбока тайна или не смеете да я изречете, че не е за казване?

      Изтриване
    2. ОТГОВОР НА Анонимен8 октомври 2021 г., 21:47 ч.
      Че защо не споделите каква е тази ваша истина, защо се срамувате и страхувате след като истината е на ваша страна?Спароток действа открито и може да не е прав за всичко, но поне е честен и открит, аз съм по-склонен да вярвам на него, а не на някакъв страхливец, който с инсинуации се надява да пуне димна завеса. Стоян Великов

      Изтриване
    3. Прави ви чест, г-н Великов, че сте забелязали неточности и проблемни моменти в работите на г-н Серафимов. Но нека да ви поясня, че никой не оспорва неговите личностните качества, като "четен и открит", а историческите му познания и манипулативни статии с неясна цел!

      Изтриване
  18. Да, факт е че учебниците трябва да бъдат написани от българските учени. Факт е, че до тях достига нещо от това което се пише тук и в други форуми. Факт е, че засега то се приема с насмешка и може би едно скрито - Абе, тия да не се окажат прави?
    Но наистина трябва много, ама много внимателна формулировка на това което ще се пише в учебниците. В никакъв случай - ние сме най-древните, ние сме най-великите, ние сме най- важните и т.н. Това ще доведе до македонизъм, такъв какъвто го познаваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господин бетонен Блог,

      Едва ли „това, което се пише тук“ се приема с насмешка, а не с изкривени физиономии и скърцане със зъби. Многознайковците са наясно с истината, но никога няма да я приемат. За това говори и доцент Вачкова.
      Не зная от кой народ произхождате, но има вероятност нашият народ действително да е най-древният. За съжаление не е обаче от най-обединените, а пише, че народ разделен против себе си не може да съществува.
      Колкото до „македонизма“ на съседите, след време той със сигурност ще премине в албанизъм.

      Изтриване
    2. Ще се съглася и няма да се съглася с Блогът на д-р Иванов.

      От една страна е прав, понеже информацията е оскъдна и малко спекулативна. Да не говорим ,че за повечето хора а и сънародници, българите няма с какво да се похвалят толкова. А знаем траките "изчезват".

      От друга страна данните показват друго. Ако теорията на г-н Серафимов е вярна то ние сме наследници на може би първото население на балканите, преди гърци, турци, сърби, унгарци и тн. да се появят. Съответно може и да сме най-древните. Не сме най-великите но определено сме били едни от великите народи, най-малкото в средновековието. А за важност, пак не може да се каже ,че не е сме били важни за светът. Най-малкото ,че ако наистина траките са първите носители на знанието в Европа, то може би не за светът но за Европа сме били най-важния народ.
      Съответно отричането на тези неща е малко в ущърб на истината(отново ако теорията е вярна).

      Накрая не бих казал ,че признаването и "хваленето" на постиженията на нашите предци като най-най е македонизъм. Македонизъм аз бих оприличил на прехвалващо твърдение което не е основано на истината. Примерно твърдението което чух веднъж, че Майкъл Джексън имал македонски корени.

      Изтриване
    3. Никола9 октомври 2021 г., 21:51 ч.
      "... Да не говорим ,че за повечето хора а и сънародници, българите няма с какво да се похвалят толкова..."

      Това, че историческата истина тенденциозно е укривана от българите в самата България и по тази причина голяма част от нас не знаят съдбата на предците си, която си е за гордост отвсякъде, не означава, че наистина "няма с какво да се похвалят толкова". Факта, че част от българите които са се вълнували от древната българска и световна история, и по някакви причини са се установили извън българската държава, са успели да се доберат до информация която сочи, че истината се укрива, а това което се разпространява е политическа идеология, недвусмислено потвърждава фалшификацията която се насажда за да бъдат българите обезличени и без самочувствие. Като допълнение също заклеймяването на тези хора от академичната общност и забраната, до не отдавна, за разпространение на техни публикации. Същата информация получаваме и от чужденци, при това не случайни хора, а уважавани и изявени личности в различни области.
      https://vitoshanews.com/2015/11/25/istoricheski-citati-za-bylgarite/
      Всичко това ме кара да мисля, че хората които се интересуват от древна история извън България знаят многократно повече за българите и тяхното минало отколкото българите за себе си, които са в самата България. Сещам се за един цитат на Джордж Оруел, от романа "1984":
      "Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото."
      Политическите интереси на силните на деня провокират фалшификации на миналото, а това води до нашия нихилизъм и "смачкано самочувствие", което е и конкретната цел. По този начин важни събития от древността остават без приемник, който да ги е осъществил и всеки би могъл да си присвои славата.

      Изтриване
  19. Блогът на д-р Иванов9 октомври 2021 г., 9:24 ч.
    "... Факт е, че засега то се приема с насмешка и може би едно скрито - Абе, тия да не се окажат прави?"

    Ами това си е традиционно за българските всезнайковци и общо взето минава през три цикъла:
    1. Това не може да бъде!!!
    2. Абе, тук май има нещо?!?
    3. Ееейй, как може да не сме се усетили до сега???

    ОтговорИзтриване
  20. До Ники Орлов, 6.октомври, 18:48 ч.

    Драги Г-н Орлов,

    Няма да крия, че ме направихте безмерно щастлив с интереса, който проявихте към универсалната истина.
    Колкото до становището на Г-н Серафимов, подкрепян блестящо от доцент Веселина Вачкова, аз изразявам пълно съгласие. Не мога обаче да се съглася с нейните разбирания за богомилите не поради „мои виждания“, а базирайки се на „извора на неоскверненото християнство“. Това разбира се е написаното учение за Бога. Ако решите да се запознаете лично с него, Вие сам ще установите несъответствията с учението на богомилите. А едно изопачено християнство е много по-опасно от един откровен атеизъм. Такива са и дъновизма, и езотериката, и регресиите, и много други.
    Прилагам един линк, който доказва горното, като Ви моля да не се травматизирате от нежеланото ожесточение при спора:

    https://www.youtube.com/watch?v=SAz-X-nk3kg

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен 20:57
    Защо пък бетонен, не разбирам. Аз винаги съм отворен за новите факти и интерпретации. Познавам доста колеги археолози и знам какво им е мнението, бъдете спокойни. Затова го казвам. Няма такова скърцане на зъби , совен в един-два случая, но те са по ското изключение.

    Андрей К.
    Да че нашият народ е най-древният е така, но трябва това да се формулира много внимателно в учебниците, това казвам.

    ОтговорИзтриване
  22. Много интересен блог е това, но най-хубавото е, че има дискусия ,допускат се различни мнения от това на автора, който умее да балансира умело между различните теории.

    ОтговорИзтриване
  23. По-добре, а имаше времена, когато цензурата беше по-силна от тази в Северна Корея! Но явно на някои читатели не им е достатъчна другата гледна точка, за да разберат, че истината не е в този блог!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истината не била в този блог??? „Надай се мъжо на пияна жена“! Ами тогава къде е истината според тебе бе, аланкоолу? Чакаме с нетърпение твоето откровение!!!

      Изтриване
  24. Но вие, Анонимен13 октомври 2021, 9.48, просто не знаете какво говорите. Каква цензура има в този блог, щом куцо, кьораво и сакато може да троли тук. Ето на - вие сте примера за това, че всяко мнение, дори и това на троловете, се зачита.
    С неуважение!
    Свилен Терзиев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако бяхте прав, тук щяхте да намерите много данни за това, че автора не е прав в тълкуването на фактите и откровено вменява заблуда в заключителните слова! А такива липсват, особено предоставени от определени личности! Питайте го за списъка с имена, от който се страхува!

      Изтриване
    2. "Анонимен15 октомври 2021 г., 14:02 ч.
      Ако бяхте прав, тук щяхте да намерите много данни за това, че автора не е прав... "

      И понеже "тук" не се намират такива "много данни" какво следва от това? Че автора си е напълно прав, а Вие нещо злорадствате без да има причина.

      " Анонимен15 октомври 2021 г., 14:02 ч.
      ... такива липсват, особено предоставени от определени личности..."

      Другите личности ги оставете на мира и не се опитвайте да се криете зад чужд гръб! Когато чуем тяхното мнение тогава ще ги коментираме. А Вие мнение имате ли? Ако имате защо не го заявите, че да го обсъдим както си му е реда? А може би точно от такова обсъждане се страхувате, че това което ще кажете изобщо не е за казване. И изобщо способен ли сте да мислите? Защото, като гледам колко и как е подреден коментара Ви, човек изобщо не може да разбере точно какво искате да кажете. Или след втората ракия толкова са Ви възможностите?

      Изтриване
  25. Здрасти, Павка!
    Поздравявам те за труда. Надявам се да мога скоро да прелистя рожбите ти. Сигурна съм, че ще остана приятно изненадана.
    Едно подаръче, от което ще ти стане драго, ако не си попадал на него. Тази жена е очарователна, светулка някаква, блещукаща в мрака. Поклон до земи, прищя ми се да съм пак дете и да бъда неин ученик. Това, заради което ти го пращам, е маааалко след 30та минута, макар че цялото интервю е чудесно и си заслужава. Не за тохари, а за Такламаканци става дума, но те са татковци най-вероятно на тохарите, ама сам ще видиш. https://m.youtube.com/watch?v=JLLYBbUXEX8
    Поздравче
    Дес

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Деси!

      Не мога да заредя клипа сега, но познавам Яна! :)

      Изтриване
  26. Привет, Павеле,

    тази хубавица, от земите на одрисите, канила ли те е досега за интервю?

    https://www.youtube.com/watch?v=2GNJ-MQhC2E&t=60s

    Защото доста гости е канила да говорят по тези теми, ама имам някои подозрения,та затова питам.

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Андрей! Много ме е слаб интернета сега, не мога да заредя клипа.

      Изтриване
  27. Здравейте,

    Искам да обърна внимание на Анонимен от 12 октомври 2021 г., 21:46 ч. и на други като него (дали е трол или е заблуден като много наши съвременници, които приемат само това, което пише в учебниците).

    Явно и науката вече започва да променя тезите си. Ето, че се появи Учебно помагало за подпомагане на обучението, организирано в чужбина по ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ за 8 – 12 клас с автори Лизбет Любенова, д-р Веселина Вачкова, Пламен Митев, Пламен Павлов и Даниел Вачков. Участието на д-р Веселина Вачкова ме накара да погледна това помагало, защото тя отдавна застъпва тези, близки до тезите в настоящия блог на СПАРОТОК – Павел Серафимов. Тя е историк, но се занимава с история на културата, а както знаем езика, културата, най-вече народните обичаи и фолклора като цяло, са най-устойчиви във времето.

    Ето какво намерих в това помагало:
    „Българите винаги са схващали част от тракийските предци за свои преки предшественици. Присвояването на чужди предци, обратното, е белег за съвсем начален стадий на процеса на самоидентификация.“
    „Най-късно от VI в. византийските автори започват да наричат българите или „скити“, които са най-северното разклонение на траките, или „мизи“, по-рядко „трибали“.
    „твърдението, че [траките] са безписмен народ, звучи силно озадачаващо. При това твърдение умишлено се подминава поне един добре известен на учените факт: две от най-древните и културно развити империи в Мала Азия са създадени от преселилите се там траки. Това са Фригия и Мидия. За фригийците знаем със сигурност, че са имали писменост. Херодот предава една дълга история, която доказва, че фригийският език е най-древният, по-древен от египетския, както самите египтяни са установили.“
    „Тези факти много успешно скриват огромни епохи от културно-политическата история на българите.“
    „Трийсет години след Аварайрската битка е първият официален българо-византийски договор (480 г.) между крал (рекс) Бузан (Бузес) и император Зенон. С него българите се ангажират да окажат военна помощ на ромеите срещу гeтите (готите). Двете враждуващи страни са християнски, а историкът Йорданес, уточнява за българите само, че „са станали толкова могъщи поради нашите (на гетите) грехове“.
    „Трябва да се отбележи още една особеност на българското историческо мислене до XIX век: мнозина възрожденски автори, като този на анонимната, но достатъчно авторитетна „Зографска история“ от XVIII в., причисляват към българските владетели всички „българи на римския престол“. Така списъкът се увеличава, като включва всички императори траки от Максимин Трак (III в.) през Константин Велики (IV в.) и Юстиниан Велики (VI в.) до Василий Македонец (IX в.). Това е едно специфично схващане на историята, при което българите безпроблемно се идентифицират изобщо с коренното население на Балканите, най-общо наричано „траки“. Доколко тракийски имена са звучали на предците ни като български, е ясно от красноречивото „съвпадение“ – един от Виталиановите синове е съименник на българския владетел Бузес.“
    „Паралелно българите се появяват в европейските извори от III – IV в. нататък не само с ясна верска принадлежност, а и с изключително устойчива житейска същност – те са описани предимно като воински народ. Това е посочено в „Похвалното слово за крал Теодорик“, написано в далечната 507 г. от св. Енодий, епископа на Тичино (по-късно Павия).“
    (следва продължение)

    ОтговорИзтриване
  28. (продължение)
    „Унгарските извори разказват за внушителната победа на следващия български владетел Кеан Велики. Той не само отвоюва Сирмиум, а на връщане „завзел земите около Банат и Тиса“. Това завоевание е ознаменувано с договор между Кеан и император Анастасий. Кеан „нарекъл земите си България и царувал дълго, а след него царували и синовете му“.
    „...споменатите извори – „Анонимния римски хронограф“, Равенската космография, Йеронимовата карта, сведенията на Йорданес, византийските и западните автори. За тях българите не само че са „страшни за целия свят“, а живеят в днешна България най-късно от V век.“
    „За тясната културна връзка между българите и траките говорят и редица битови особености. Така Овидий в „Писма от Понта“ се жалва, че с гетите и бесите не можел да се разбере дори с жестове, понеже както и да клател глава, те разбирали обратното. Това е специфичното „обърнато“ клатене на глава за утвърждаване и одобрение.“
    И етонещо интересно, което не знаех: „Във византийската географска и политическа лексика „Велик“/„Голям“ може да се приема и буквално. Най-често обаче означава „Далечен“. Такъв е случаят с Малка Скития (на юг от Дунав), близката до Византия, и Голяма Скития – далечната и непозната Скития на север от Дунав; Малка (Мала) Азия, близка и позната, и Далечната Азия; Магна Греция (Велика Гърция) – в Южна Италия, и същинския елински свят на Балканите, Пелопонес и близките острови.“ Може това да е обяснението защо ИРИ говорят за Стара Велика България на север от Яерно море.
    И нещо интересно за термина „славяни“. Авторите го свързват с това, че повечето народи, които приемат християнството, подобно на евреите искат да бъдат и те „избрания народ“. Ето какво е написано: „Често споменаваното твърдение, че кирилицата е дело на св. Климент Охридски, отдавна не се споделя от повечето учени. Първите кирилски надписи са от X в. и се откриват не в Охрид, а в Преслав. Оттук тръгва и разпространението на названието словене, често придружавано с уточнението „словене рекше болгаре“, т.е. „словени, което ще рече българи“. Християните, които използват двете български азбуки, се определят като народ на Словото. С други думи, Симеоновият кръг изковава едно понятие за християнска общност, което да може да конкурира византийското самоопределяне като „християни“ или „ромеи“. Налагането на това понятие става чрез създаването на една огромна по количество и перфектна по качество литература на български (словенски). Тя става достояние на всички народи, сред които българските мисионери я разпространяват – сърби, хървати, босненци, поляци, чехи, руси, и др. Създава се една християнска общност, за която основен идентификационен код е: ние сме словене, т.е. избраният народ, носещ Словото. И това название няма нищо общо с презрителното название „склави“, „есклави“ и пр., с които византийските автори имат навик да наричат съседите си, които не са ромеи.“

    Има още много интересни неща в книгата, но тук не е подходящо да се цитират и без това написаното стана твърде дълго, за което се извинявам на г-н Серафимов. Но исках да споделя, до колко много изводи, които той многократно се опитва да ни покаже, са стигнали и една макар и малка група от съвременни наши учени историци.

    Така истината си пробива път. За това г-н Серафимов, дерзайте. Вие сте на повече от крачка напред.

    Поздрави,
    АКК

    ОтговорИзтриване
  29. Андон13 октомври 2021 г., 22:34 ч.
    Интересно наистина, да си призная на мен по-интересно ми е ,че участва г-жа Лизбет Любенова. От многото жени историци...а и повечето мъже, само тя промотира един трезвен поглед над историята като не се спестяват детайли, дори и да не са политически коректни.
    Примерно веднъж много правилно вдигна въпроса ,че е установена някаква догма , когато се говори за историята на един народ, никога да не се споменава за влиянието на евреите в историята на този народ. Примерно днес знаме ,че заради законите ограничаващи евреите(да притежават християни като роби) във Визиготското кралство, евреите след близо 200 години на опити да премахнат тези закони(подкрепяйки узурпации на трона), накрая решават ,че най-добре е да унищожат кралството и спомагат при арабското нападение.

    Що се отнася до "славени",да възможно е да се е промотирало названието "славени" с цел България да се превърне в подобна империя като ИРИ и с културно влияние да подсигурява съюзници и търговия. Но си мисля ,че това не означава, че племето славени не са били от тракийски и съответно български произход. И съответно тяхното име да е било престижно. Все пак ИРИ и римлянин е било синоним на православен християнин, а латинец е било синоним за католик, това не означава ,че никога не е имало народ римляни или латинци.

    ОтговорИзтриване
  30. Никола от 14 октомври 2021 г., 18:11 ч.

    Да не забравяме кога започват големите нападения на славяните според византийските аврори, които стигат чак до Пелопонес, а именно 5-7 в. А както цитирах по-горе:
    „Трийсет години след Аварайрската битка е първият официален българо-византийски договор (480 г.) между крал (рекс) Бузан (Бузес) и император Зенон. С него българите се ангажират да окажат военна помощ на ромеите срещу гeтите (готите). Двете враждуващи страни са ХРИСТИЯНСКИ, а историкът Йорданес, уточнява за българите само, че „са станали толкова могъщи поради нашите (на гетите) грехове“.
    Това ще рече, че създадената през 5 в. българска държава на запад от Карпатите по Дунав е християнска и след като е толкова силна, защо българите да не са се самонарекли и „славни“ синове на Бога, т.е. „словене“. Защото византийските хронисти говорят за нападения на „склави“, „склавени“ и „българи“, но доста ги омесват. Така, че може би тогава е сложено началото на термина „словене“, който по-късно се е наложил за употреба за народ християнски, източно православен, но РАЗЛИЧЕН от ромеите. Факт е, че никой летописец по онова време не говори за племе славяни, а за нападащи племена с обобщаващо име „склави“, чието значение ни е известно в ромейския език, който по това време е вече близък на средногръцкия, отдалечаващ се от старогръцкия (елинския) език.

    Поздрави,
    АКК

    ОтговорИзтриване
  31. Скъпи Павле,

    Току-що чух нещо, което, мисля, много ти приляга. Ако решиш, че не е полезно да го публикуваш, чуй го поне ти самият:

    https://www.youtube.com/watch?v=yU2Wifkv8wk

    ОтговорИзтриване
  32. Ех, Павле мой, напълни ми душата!!!
    Днес те гледах в предаването „Операция история“. Следях всяка твоя дума със сълзи на очи. Изпитвах огромна гордост, че отдавна имам честта да те познавам! Будител и то какъв! Кой си ти за българската история? „Ти си виделината на света. Град, поставен на хълм, не може да се укрие. И когато запалят светило, не го слагат под шиника, но на светилника и то свети на всички, които са вкъщи“!
    Беше твърде милостив към казионните лъжеисторици, но ще дойде време и те ще си го получат по мярка. А ти върви смело по пътя, който се отваря пред тебе до възтържествуването на истината!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 17 октомври 2021 г., 18:10 ч.

      Благодаря Ви за добрите думи!!!

      Изтриване
  33. Поздравления за предаването „Операция история“. Бяхте железен както винаги. Продължавайте напред, ние сме с Вас!
    Поздрави!
    Христо С.

    ОтговорИзтриване
  34. Дедите ми са преселници от турската част на Странджа.Сред това население се използваше една много интересна дума "кума". Означава ела бързо.Винаги ми е било интересно откъде е произлязла.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 октомври 2021 г., 8:13 ч.

      Думата кума - бързо е с неизяснена етимология. Едни търсят връзка с латински и румънски, а други специалисти се опитват да дадат обяснение с помощта на тюрски и арабски.

      Изтриване
    2. Благодаря Ви.

      Изтриване
    3. Тази дума съм я чувал често като хлапе, когато ме изпратят на село, от бабите и дядовците, но по скоро със значение "отиди!" или поне в такъв смисъл съм я тълкувал. Не само от моите, а и други в селото. Същите хора обаче по често употребяваха българските думи. Селото е варненско, но близо до границата с добричкото землище. Никога не съм се замислял за произхода ѝ, но ми звучи по скоро като румънска въпреки, че местните не употребяват румънски думи или поне не постоянно. В редки случаи някой възрастен може да каже на вилицата "фъркулица" например. Освен това, през румънската окупация е останало българско, но граница е била на самия край на селото.

      Изтриване
  35. Eй, ама хубаво предаване вчера при Росен бе, браво на двама ви! :) Тоя човек сякаш израстна, а с неговото предаване даде възможност на ценни личности като Вас, доц.д-р Вачкова, доц.д-р Любенова, гл. ас. д-р Господинов,гл. ас. д-р Дюлгеров и още мнооого други, които разказват интересни неща за нашето минало. Имало полза от телевизията ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 октомври 2021 г., 12:31 ч.

      В случая с г-н Петров, наистина има полза от телевизията. Колкото до гостите - следя предаванията с доц. д-р Вачкова и доц. д-р Любенова с жив интерес. Останалите участници в предаването на г-н Петров също казват интересни неща, но дамите, за които споменавате водят класацията :)

      Изтриване
  36. Здравейте, казвам се Петко Станев, ваш фен съм от много време и следя вашите изяви в блога, фейсбук и телевизията. Прочетох от кора до кора Том 1 и Том 2 на Тайните на Тракийския език и останах дълбоко впечатлен, защото някои неща Вие не сте ги казвали никъде другаде, за което сигурно имате уважителна причина, моля Ви да не приемате забележката ми като критика. Сега подочух, че имало подобрена версия на Том 1 на Тайните на Тракийския език - Посланията на древните надписи, и това възбуди моето любопитство. Вярна ли е тази новина и какво точно е добавеното, или коригираното в подобреното издание на вашата работа? С уважение,
    П.Станев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 октомври 2021 г., 13:18 ч.

      Не зная как сте се сдобил с тази информация! Наистина работя върху подобрено издание на том 1 на Тайните на тракийския език, но не съм казвал това на никого.

      Добавеното е за историята на някои тракийски племена, други четения на надписите, които съм подложил на тълкуване, а и нови документи за старата ни история. Когато съм готов ще представя ръкописа на издателя и ако той реши, че си струва, ще се появи второ, подобрено издание. За срок не мога да кажа нищо, но ако следите профила ми във Фейсбук ще е лесно да разберете.

      Поздрави!

      Изтриване
  37. Евала му на Росен за готините въпроси и отношението към вас! Много хубаво предаване се получи и дано последват още много, защото хората са жадни за истината. В.Т.Д.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 октомври 2021 г., 17:02 ч.

      Въпросите на г-н Петров наистина бяха хубави, поради това се получи и хубаво предаване.

      Изтриване
    2. Да, когато този който е отсреща, дори и да не е съгласен е готов да приеме казаното като възможно, става една добра дискусия в която човек не само може да изложи фактите за да защити твърденията си, ами може и той самия да намери къде знанията му куцат. Тоест всеки печели. За съжаление повечето интервюиращи или пък водещи на предавания, когато госта им има теза противоречаща на догмата, гледат да задават въпроси които или осмиват госта, или го вкарват в една постоянна защитна позиция от която няма излизане освен като някакъв куку.

      Изтриване
    3. Никола20 октомври 2021 г., 19:08 ч., той Росен е добронамерен, не е като онзи от ИсторияБГ.

      Изтриване
  38. И на мене ми хареса предаването на Росен Петров с участието на г-н Спароток, гледахме го цялото семейство, но никой не гъкна през цялото време. Ама едно странно усещане, трудно е да се опише с думи: хем казва нови неща човекът - хем ги прави лесни за разбиране, а това е много трудно, зная го от личен опит. Браво на Росен Петров и на Спароток за това, че дадоха малко повече самочувствие на народа ни, и не просто самочувствие, но и вяра - нещо, което е от голяма важност за времето, в което живеем.
    Господ да ви поживи момчета!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 октомври 2021 г., 18:16 ч.

      Благодаря Ви за добрите думи!!!

      Изтриване
    2. На мен пък не ми хареса, много....казуистично приказваше, все неща, които всеки знае, и науката не отрича, а в своя блог, пише противното...не ми хареса. Имаше един детайл, който не получи развитие,защото Росен го прекъсна - изселване на населението от Балканите към степите ок 3000 г.пр.н.е....струва ми се като лапсус, щото всички знаят, че такова разселване има от Ямная насам в Северна България и Южна Ромъния, но не и обратното! Та ако може повече археологически или други данни по въпроса, ще съм благодарен. СГ

      Изтриване
  39. Много се извинявам, че не е по темата, но искам да Ви попитам дали Ви е нужна финансова подкрепа за делото, с което сте се наели? Литературата е скъпа, скъпо е ходенето по музеи, скъпо е пътуването за интервюта, а Вие не сте милионер. Помислете върху този въпрос г-н Серафимов, има хора, които с удоволствие биха помогнали.
    В.Владимиров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До В.Владимиров

      Благодаря Ви за предложението, но ще откажа. Вярно е, че литературатае скъпа, скъпи са и ред други неща, но на този момент се справям.

      Поздрави!

      Изтриване
  40. Какви ли тайни има още неразгадани или не се позволява да бъдат разгадани?
    Тук, малко по-горе, се спомена за думата „кума“ и за употребата ѝ в Южна Странджа. В главата ми изникна повелята „талита куми!“ и заедно с това претенциозното „Господ е българин!“
    Първият неясен израз е един от двата, които Исус е произнесъл на език, който е трябвало да бъде преведен в Евангелието и означава „момиче станѝ“(или може би „дойдѝ“), което съвпада доста точно с упоменатия от колегите смисъл.
    Вторият е изреченото от Исус „Или, или, лама савахтани“ непосредствено преди издъхването Му на кръста. Поради това се счита, че става дума за майчиния Му език в предсмъртния час.
    В Назарет е имало нееврейско население и би могло да се допусне, че Мария е говорила този език, в който „куми“ е равно на сранджанското „кума“.
    За мнозина е ясно, че Йосиф не е действителният баща на Исус. Но неговото потекло е било „от рода Давидов“, където отново се натъкваме на нещо любопитно. Прабабата на този прочут еврейски цар не е еврейка, а моавка.
    И така, можем ли да говорим, че „Исус е българин“? Евреите считат, че определящият родител за едно дете е бащата. А Бащата на Исус неоспоримо е от други измерения...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Анонимен 18 октомври 2021 г., 23:05 ч.
      Не знам дали не прекаляваме вече с тая дума и малко да досаждаме на другите, но така както аз съм я чувал е по скоро "кумъ", като ударението е на "у". Не знам и как звучи в примера който посочвате, но може би не е редно да се изключи напълно.

      Изтриване
  41. Аз винаги съм смятал, че "кума" означава ела бързо. Бабите така приканваха внуците "кума да вечеряме". Сещам се и за един друг интересен израз, който се използваше от възрастните хора в Странджа "да стъкна огъня" означаващ да запаля огъня. В английския език има дума stoke със същото значение. А староанглийската дума за хляб е hlaf.

    ОтговорИзтриване
  42. "Анонимен 19 октомври 2021 г., 17:31 ч.
    Аз винаги съм смятал, че "кума" означава ела бързо."
    Съжалявам ако съм предизвикал недоразумение, но аз не твърдя, че моята позиция е правилна, а Вашата грешна. В българския са сравнително рядко, макар и в различни диалекти да срещаме едни и същи думи с различно значение, но в други езици има доста често срещано явление за едни и същи думи, значението да бъде различно и да се определя в контекста на изречението. Ако съчетаем моето и Вашето мнение, нещо средно би се получило като да речем " Действай!". Защото в повечето случаи ми се казваше "отиди!", "иди!" или "върви!", но имаше и такива като: " Кумъ баба да донесеш кофата от мазата!" или "Кумъ баба да кажеш на дядо си ..." В такива случаи не можем да изключим значението "бързо".

    ОтговорИзтриване
  43. Прав сте. Няма никакво недоразумение.

    ОтговорИзтриване
  44. Връзката с английски е много ясна - кумъ/кума = come (кам), но както знаем в българският буквите имат свое реално произношение, а не променливо. Сравни и други думи като карам - car, стоя - stay, диал. степка, стъпка - step и много други!

    ОтговорИзтриване
  45. Кума означава ела. Използва се в Беломорска Тракия. Моята прабаба така ме викаше. Преселници са от Гюмурджина. Най-вероятно е стара българска дума, отпаднала от употреба в съвременния език.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. " Анонимен20 октомври 2021 г., 14:33 ч.
      ...Най-вероятно е стара българска дума, отпаднала от употреба в съвременния език."

      Ами всички индикации водят към извода, че е българска дума щом се ползва в Странджанско, Беломорска Тракия и Добруджа, а може би и в други райони. Няма как да е заемка от английски, тъй като английския е един от най късните европейски езици, по късен от немския и скандинавските. А съответствията на наистина голям брои английски думи с българските говорят за нещо съвсем друго. Още едно потвърждение за това, че българския е един от древните езици. Колкото и упорито някои хора, личности и институции да се опитват да заличат последното. Независимо от кого точно е наследен, дали от основните траки на Балканите или някой от множеството техни клонове.

      Изтриване
  46. Има тракийско название Куми-дева, а Спароток тълкуваше Куми- с кон, бързо животно, нали така ;)

    ОтговорИзтриване
  47. В Северна Португалия има един интересен район. Нарича се Виана ду Кащелу.Твърди се, че там са се запазили чистите вестготи след арабското нашествие. Техните носии се различават съществено от фолклорните костюми в останалата част на страната.Много приличат на нашите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо чудно! Това е още едно доказателство, че визиготите и остроготите произхождат от нашите земи, а не са някакъв германски народ – поредната манипулация на историята.

      Изтриване
    2. Леле....че те са си почти 1:1
      https://duckduckgo.com/?q=viana+du+castelo+traditional+clothing&t=brave&iax=images&ia=images

      Изтриване
    3. И до Румънските в южна Румъния - нали даките са едно от гетските племена.

      Изтриване
  48. Страхотна публикация! Браво, поздравления и упсехи!
    Редовно чета подобни блогове и винаги намирам интересна, любопитна информация


    🔗 SEO Варна

    ОтговорИзтриване
  49. Г-н Серафимов, след като написах Виана ду Кащелу осъзнах нещо. Castelo на португалски се произнася Кащелу.Това е в пряка връзка с българската дума къща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля на испански Кастело си е замък, като английската Castle. Мисля и двете произлизат от латински castrum. Интересното е ,че в италиански casa е къща, като castrum звучи като производна на casa. Та това и за близките думи с английския споменати по-горе, възможно е близостта да е в следствие на влиянието на латинския.

      Но, възможно е и латинския да се е повлиял от гръцкия, език който мисля че е по-скоро част от езикува група, от колкото отделен език. Тоест имам чувството ,че древно гръцкия по-скоро е бил част от "тракийска" езикува група. Също както примерно английския, френския и германския се водят част от германските езици. Английския и Германския имат допирни точки, но примерно френския звучи коренно различно.
      Имам чувството и че древногръцката култура също е била част от по-голяма "тракийска" такава, в региона. Бих поскепулирал ,че за това е било и лесно да се създаде и подържа източна римска империя с култура и език който не е бил чужд за региона.

      Изтриване
    2. Никола, френският е изиграл изключително голяма роля за формиране на съвременния английски език. А относно връзката между английски и български ще посоча само чистота и chastity.Както споменах староанглийската дума за за хляб е hlaf,а колан е gyrdan.

      Изтриване
    3. А древното име на река Темза е Тамеза(тъмна река).

      Изтриване
    4. " Никола21 октомври 2021 г., 14:45 ч.
      Мисля на испански Кастело си е замък, като английската Castle. Мисля и двете произлизат от латински castrum..."
      Дано не пиша глупости, но според мен латинския език се формира с възникването на Римската империя. Траките са много по древен народ от римляните и на всичко отгоре Рим е основан от мигрирали жители на древна Троя, доста след войната. Има вече повече от достатъчно индикации, че българския език ако не е съвсем наследен от тракийския, то много голяма част от думите са производни на тракийските, а това говори за древност на езика. Мисля, че няма как да сме заимствали думи от латинския, който е създаден много по късно и вероятността самия латински да е заимствал думи от траките е голяма. Освен единични случаи заради продължителната употреба на латински на Балканите, докато империята е съществувала. В този ред на мисли думите Castelo, Castle, Casa, Кащелу и други подобни е по правилно да се свързват с българското "къща" отколкото да търсим обратна заемка.


      "...Но, възможно е и латинския да се е повлиял от гръцкия, език който мисля че е по-скоро част от езикува група, от колкото отделен език. Тоест имам чувството ,че древно гръцкия по-скоро е бил част от "тракийска" езикува група..."

      Гърците не са балканско население. Пристигането им на Балканите е дискусионно, но никой не твърди за по ранна дата от XV век преди Христа. Преселниците са малобройни и не знам какво друго се е запазило от тях, освен езика. Те не са завоеватели, а колонизатори, т. е. заселват се на малки групи по крайбрежията на околните морета, със съгласието на местните и после пристигат "роднините". Типично циганска работа! До края на V век пр. Хр. колониите им са изглеждали така:
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Map_of_Archaic_Greece_%28English%29.jpg
      Къде им е държавата и коя им е столицата? Държава създават едва през 1821 г. и при това по инициатива на руснаците, които финансират и организират съпротивата им против Османската империя с цел да отворят втори фронт за бъдещата война с империята. Езика им се е наложил заради търговията, която развиват много интензивно. Без да правят големи преходи, всеки пътува само до съседна колония, прехвърлят стоки от колония в колония и достигат до най отдалечените територии. Много от местните им е допаднало бързото забогатяване, но неписаното условие за успешен бизнес е било владеенето на езика. Така много местни, около всички колонии, са започнали да се "гърчеят". След римската окупация много от колониите изчезват, но в Римската империя те са си извоювали лоби и от закритите колонии, който може да си го позволи, се е преселил на Балканите. Колко от тях обаче са наследници на етиопските гърци е много съмнително. От друга страна цялата митология, която се тиражира за гръцка, всъщност е тракийска. Впрочем самият Страбон, бащата на географията, казва директно, че „атиняните обичат чуждото“, тоест – обичат да крадат.

      "... Имам чувството и че древногръцката култура също е била част от по-голяма "тракийска" такава, в региона. Бих поскепулирал ,че за това е било и лесно да се създаде и подържа източна римска империя с култура и език който не е бил чужд за региона..."

      Ами чувството не те лъже особено много, но с тази разлика, че не е "част от тракийската", а е открадната и обявена за собствена такава.

      Изтриване
    5. Анонимен21 октомври 2021 г., 19:48 ч.
      Не казвам ,че френския е супер отдалечен от английски или немски/германски. Но това ,че сам по себе си звучи доста различно от другите два, главно заради странното произношение на думите. Имам племенничка която беше в езикова гимназия с френски и тя често ми показваше колко абсурдно се четат някой думи. Като човек който знае и разбира английски почти като майчин, мога с две ръце да кажа ,че френския и английския звучат доста различно, макар и да са е един и същ произход.
      Що се отнася до английските думи, аз не оспорвам близостта им а и възможния им българския/тракийски произход на думите, просто си мисля че ако го кажеш това на някой западняк ще ти кажат че сигурно близостта е заради латинския, или защото и двата езика са от "индо-европейски" произход. Мисля много често с това си избърсват ръцете, тоест и двата езика са индо-европейски съответно дори и българския да е по-стар от английския той пак не е първоизточника. И така ще отрекат всякакви твърдения като хляб->hlaf.

      Анонимен21 октомври 2021 г., 21:28 ч.
      Да, знам че гърците не са местното население на балканите и че те идват от етиопия. Знам и ,че те не завладяват местното население а са като може би циганите днес. Без да побеждават армии и да правят преврати, много скоро те ще диктуват какво ще става в България, а от там и населението ще се претопи в тях. Но, независимо дали гърците са откраднали тракийската култура, дали са я усвоили или присвоили, дали са я интегрирали или асимилирали към своята, факта е че тя си съществува. Проблема е ,че според модерната история, всички подобни на гръцката култури също са гръцки. Така и на тракийската се гледа май като някаква разновидност или имитация на гръцката. Точно за това казвам ,че имам чувството(просто защото не съм достатъчно запознат и не съм направил нужното изследване) че по-скоро става дума за една обща тракийска култура за региона на Средиземноморието и Мала Азия от която гърците са само малка част...дори и тази част да е по-скоро заварена, наследена, присвоена или направо открадната култура.

      Изтриване
  50. Da mi basia е дай ми целувка на латински. В Странджа, Родопите и Македония целувам е бацвам.

    ОтговорИзтриване
  51. Браво за публикацията! Поздрави и успех със сайта! Определено ще го чета почти всеки ден! Успех с развитието му!


    Градски портал ╰┈➤ ① тук

    Дигитална агенция ╰┈➤ ① Viseo

    ОтговорИзтриване