1.06.2014 г.

ЕТО ТОВА СА БЪЛГАРИТЕ!


Живеем в странни времена. Телевизия, радио и вестници, които уж са български, се надпреварват да ни поднасят гадост след гадост. Постоянно се правят опити да ни бъде внушено колко сме мързеливи, злобни, завистливи. Сякащ някой се е наел да води война срещу българщината. Това твърдение изглежда може би пресилено на някои, но за мен то е истина. Като човек живеещ в демократична държава аз имам право на лично мнение...

Не мисля, че са случайни опитите кирилицата да бъде заменена с латиница. Помните това нали? Не мисля, че е случаен опита да се спре изучаването на Иван Вазов – титана на българската литература. Не мисля, че е случайно в чуждите сериали да се наблягва на добродетелите на други хора, а ние да бъдем обрисувани в черни краски от родните журналисти. Не мисля, че е случайно това, че вместо да се помогне на бедни български семейства, техните деца биват отнемани и давани на хора със съвсем различна култура. Все едно някой прави неимоверни усилия да направи от името българин синоним на всичко отрицателно. Все едно някой иска да ни отнеме желанието за живот и да ни накара да се предадем, да освободим територията си и да я представим доброволно на други хора...

Трудно е да кажа кой си е поставил за цел да сломи духа ни и да ни постави на колене. Който и да е той не познава Българина, или поне не го познава добре. Както знаем от дядо Вазов, дори и в най-черните дни от нашата история са се намирали такива, които и са били готови и в ада да слезнат, но да грабнат главня и да светнат на народа си. И днес ги има, много са, сред нас са. Те не парадират, не викат, напротив – с кротки думи, както се подобава на истински българи тези сънародници ни казват истината.

Никога няма да забравя думите на великия Джоко Росич - Когато някой ми каже: „Абе, няма вече добри хора“, това е толкова смешно, отвратително, нихилистично. Страната пука по шевовете от добри хора. Кофти е това, че ние се вглеждаме в утайката. Пишем за утайката, четем за утайката, правим филми за утайката. И ни се струва, че всичко е утайка, а то не е така

Прав е Росич, нали? Утайката може да диктува какво да се излъчи по телевизията, или да излезе във вестника, но утайката не е представителна за целия български народ. В никакъв случай! Безброй са тези, които отделят буквално от залъка си, за да помогнат на други изпанали в нужда. Безброй са тези, които макар да имат предложения да работят за чужденци остават предани на Родината. Е, утайката не иска ние да видим добрите примери - добрите българи, не иска да ги чуем, не иска да им се възхитим и да се запалим от тях. Ето за това господства черния тон и простотията в пресата, а дори и по форумите и блоговете.

Хубавото се укрива, а клонирали са психопати под различни профили сеят обида след обида по адрес на българите. Нашият единствен грях е, че сме търпеливи и прощаващи. Не сме поробвали чужди народи, не сме горили чужда книжнина, не сме подлагали никого на геноцид, не сме създатели на порочни доктрини, не сме въвеждали тоталитарни режими...ние сме жертва на такива и не е срамно това да се каже.

Ние българите няма от какво да се срамуваме. Защитавали сме по-слабите, давали сме знания и вяра на милиони хора, борили сме се за свободата на другите народи. Никой няма правото да ни обижда, никой няма правото да ни кори, но въпреки това се намират такива, които го правят. Злите думи са отрова за душата, това утайката го знае добре. Един народ не може да бъде поробен преди са се пречупи духа му.

Ето за това не бива да се оставяме да ни пречупят, да отровят надеждите ни, да отнемат бъдещето ни. Не трябва да позволяваме да мачкат съзнанието ни и да ни внушават, че сме слаби, че нищо не зависи от нас. Злото няма да се спре, няма да престане да ни залива с помия и лъжи, но ние не сме длъжни да приемаме това. Бог ни е дал възможност да избираме – в каква посока да гледаме, каква страна да вземем. Който търси доброто ще намери добро. Който търси приятели ще намери приятели. Който твърдо реши, че ще изгради по-добро бъдеще ще работи за това и ще спре да се надява на обещанията на хитри празнословци.

Българинът може всичко, запомнете това! Прекланям се пред мъдростта на една жена, която е прозряла това. Никога няма да ми омръзне да чета думите на Иваничка Георгиева, която е дала една от най-сполучливите характеристики на нашия народ. Прочетете тези думи не само днес, не просто десет-двадесет пъти, четете ги всеки ден и помнете какво сте!

Особено важна черта в етнопсихологическата характеристика  на българина е неговата увереност и оптимизъм. Тя изпъква особено силно и в българската митология, в която няма свръхестествено същество, което да не може да бъде победено от човека. Последният е способен да намери винаги някакъв изход: да го унищожи, а когато не може - да го надхитри, да го излъже, да го заблуди, и ако всичко това не помага - да го умилостиви. Човекът е този, който благодарение на своя ум и съобразителност в края на краищата ще победи.

Българинът винаги поставя себе си по-високо от демоничните и митични същества: змеят е лековерен, вампирът е глупав, орисниците могат да бъдат заблудени, самодивите умилостивени. За него и дяволът не е така страшен, защото може да бъде надхитрен. Изключение не е направено и за господ, който понякога е несъобразителен и не винаги всесилен. Обобщен израз на тази идея откриваме в любимия народен герой Крали Марко. Той така вярвал, че би могъл да повдигне земята, че дръзнал да премери силата си с бога: „Господ да спадне от небето, с него ще се борим."



ЕТО ТОВА СА БЪЛГАРИТЕ! НИКОГА НЕ ГУБЕТЕ ВЯРАТА В СЕБЕ СИ!




54 коментара:

  1. Павле, многократно съм декларирал, че се възхищавам от теб. Отдавна обаче подозирам, че правиш една капитална грешка и струва ми се тази твоя последна статия го доказва.
    Ти си един прекалено български българин. За да ме разбереш, ще те сравня с убития навремето с чадъра в Лондон писател Георги Марков, който в своите „Задочни репортажи от България“ пише нещо подобно:„Българинът не обича много–много да се кланя на разни авторитети и божества.“ Виждам, че и ти споделяш точно тази философия ...
    Вселената е така уредена, че в нея има определена йерархия. Най–високо седи непоколебимо Бог и всеки опит да бъде променен този факт завършва с катастрофа за претендента. Прочети за Луцифер, спомни си за народа, който поради това, че беше назован „божи“ се превъзнесе до такава степен, че започна да предписва на Бога как да постъпва и поради това главозамайване загуби благословението си и изпадна тотално под властта на сатаната.
    Въпреки огромната ти заслуга към България не примамвай народа ни към едно такова пагубно възгордяване ! Моето скромно мнение е , че тъкмо поради упоменатата от Георги Марков (и от теб) характеристика на българина сме на сегашното дередже !
    Не преминавай червената линия, защото без Божията благословия само с рогата напред е стратегия, която води до нищото !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гордост и горделивост са две различни неща, само първото е истинско...

      Изтриване
  2. +1
    Припознавам се в написаното.
    Вярата в собствените сили дава крила :) Но, това значи да се запрятат ръкавите и да се бачка. Със сладката измама наречена надежда живеят само робите!
    Ако повярваш в себе си(Сабази!?!), , няма на кого да се оплачеш и затова идеята не е подходяща за мрънкачи хе-хе.
    Привет.
    Бриг, дефендър оф да фейт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надеждата е за слабите, бъдещето принадлежи на решителните!

      Изтриване
    2. При комунизЪма се чувствах толкоз силен, защото комунистите ме научиха, че: „Човекът победи природата!“.
      Спаро ме научи, че: „Господ да спадне от небето, с него ще се борим.“
      Сега вече зная, че съм непобедим !!!

      Изтриване
  3. един ден възмездието ще дойде

    ОтговорИзтриване
  4. Браво Спароток, Българщината ни е атакувана непрекъснато и от вонящото блато на музикалното статукво у нас. Денонощно ни се натрапва, чалга, поп, рок, метъл и разбира се некадърно обработен фолклор с малки изключения. Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, проф. Кауфман. Този могъщ извор за БЪЛГАРСКА МУЗИКА, българският фолклор, целенасочено се отравя и затлачва. "ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще коментирам под този коментар,понеже и аз изпитвам същите чувства,що се касае до нашата народна музика.Тука бабата на жена ми,редовно слуша онези канали с "народна" музика.И все се дразня като ги слушам,понеже редовно в музикалния аранжимент има или цигански или арабски нотки.Заедно с няколко мургави събратя които ни се усмихват,сякаш на пук.Което винаги ме подсеща за един малак концерт на търновския университет,на факултета по музика.Спомням си че когато запяха направо цялата ми кожа настръхна.До ден днешен съм чувал само веднъж дваж подобно пеене,и то не по някоя телевизия.
      А иначе по-доло се разиграва някаква религиозна "кавга".Поради тази причина бих споделил ,че за мен най-важните неща са подредени така : раса(бялата),етнос(българския),религия(която и да е). Тоест преди всичко трябва да се обединяваме по раса и етнос,и да загърбим всякакви религиозни кавги.Във време когато бялата раса намалява стряскащо бързо,докато черните раси растат със стряскащо бързо,във време когато българите и българщината се унищожава.Последната ни грижа трябва да е какво бил написал този или онзи апостол,и дали сме го цитирали правилно.Важно е да,но не и най-важното в момента.
      А пък за поста,да така е.И аз така мисля.По телевизии медии,редовно ни се показа колко сме отвратителни.Обаче като излезне човек от телевизора и заживее в реалния свят вижда че далеч не сме такива.Да има не малко хора които реално са отвратителни,но това го има и във всички държави и етноси.А що се касае до предателите,бих искал някой да ми посочи държава,етнос или група в която ранно или късно не е била ударена от предатели.Аз досега не съм чувал или виждал такава.Така че е редно да спрем да се само заблуждаваме ,че този феномен се случва само със българите.

      Изтриване
  5. 18. Пред погибел гордост върви, и пред падение - надутост.- Притчи Соломонови 16 гл

    Според мен пък глупакът е глупак,поради това,че не осъзнава глупостта си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пак казвам - гордост и горделивост са две различни неща, за надутостта да не говорим...

      Изтриване
  6. Сила,зад която не стои закон е беззаконие, доброта,справедливост и величие,които не се отстояват твърдо,са безхарактерност! На нашия народ липсва национален егоизъм,етноцентризъм,ако щете в здравословна мярка,патриотизъм! Не може да си непрекъснато безкрайно добър и щедър по отношение на околните,когато те не са такива!Това вреди на твоя род,на твоето племе!Трябва да има баланс,а собственото,от името до езика,обичаите и земята,жените и децата,морала и религията,да се защитават до смърт и тука дреболии няма!Винаги българското!Така се прави народ и нация! Не с плахост и отстъпки,с "ама и може би и какво ще кажат!".. Та България е свещено нещо,което за съжаление губим! Не издържахме,като че ли ерозията на времето,а днес сме изморени!
    НИКикм.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже и измореният се вдига при наличие на подходящ стимул!

      Изтриване
    2. Съвършено съм съгласна - никакви компромиси и отстъпки към бездуховни и неморални постъпки - трябва на всеки да се посочва правилното по подходящ начин от по-духовните (не чрез оклеветяване в пресата и на всеослушание пред цялата общественост), а с любов, с дълготърпение, с увещаване, с личен пример, акто съветва и апостол Павел. Никакви отстъпки и компромиси и към чужденците и чуждите култури; защита на всичко родно; силни, справедливи, строги закони, създадени по Божия закон - да не посягаме на чуждото, но да браним като зеницата на очите си и нашето от чуждо посегателство над него, което ни е поверено откакто свят светува, за да го пазим и превърнем в райска градина. Но за това е необходимо първо да развием в себе си самоуважение - ние твърде много уважаваме и се прекланяме пред чуждото, само защото е обвито в красива опаковка... а какво е отвътре - виждаме едва когато е твърде късно... защото вътрешната ни нагласа е да търсим и виждаме доброто, да не допускаме лоши мисли най-вече за чуждото и непознатото... а собственото не ценим, имайки го за даденост и подценявайки го, и защото обработвайки духовно себе си в дълбочина, нямаме време да обърнем внимание на външното, на обвивката; друга причина е в песимизма и отчаянието, в което се опитват усилено ежедневно да ни хвърлят... какъвто и вестник да отвори човек или да прочете новините в мрежата или да чуе по телевизията, няма как да избегне този обстрел от негативизъм, порочност, налудничавост, извратеност... публикувани в анти"българските" медии на български език... кой е собственикът им, спонсорът им, и кои са делата му - основен въпрос, който трябва да си задаваме всеки път, когато посягаме към СМИ. Започнем ли с този въпрос, лесно ще достигнем до истината - тя сама ще се разкрива пред нас и ще ни показва къде да я търсим и как да я открием. Това е скромното ми мнение.

      Изтриване
    3. Отдавна съм разбрал, че, за да могат лошите хора да се изяват на тях им е нужна определена среда, а и поддръжници.

      Ако тази среда не съществува, в случай, че всеки от нас избере да е смел, добър и почтен, лошите трудно ще намерят поддръжка. Един от начините да се борим със злото е да правим добро.

      Изтриване
    4. Да, много сте прав - поддръжниците им, средата им, аплодиращите им са тези, които им дават сили и стимул в злото! Ако само се появи някой, който не е с тях, моментално губят почва под краката си; започва да извира озлобление, ожесточение към не-аплодиращите ги и несъгласните с тях... Нали духовността разглежда най-общо и философски злото като липса на добро, и духовният съвет за отношението към злото е да го игнорираме, да не му обръщаме внимание, или да му се противопоставяме, отхвърляйки го и вършейки добро...

      Изтриване
  7. [5:38] И сега казвам ви, оставете се от тия човеци и не ги закачайте; защото, ако тоя замисъл или това дело е от човеци, ще се разруши;
    [5:39] ако ли пък е от Бога, вие не можете го разруши; пазете се да не би да излезете и богоборци. - ДЕЯНИЯ НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ

    Много поздрави на Крали Марко...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има хора на буквата и хора на духа. Хората на буквата пазят неща, които не разбират, хората на духа търсят истината.

      Изтриване
    2. Твоята самоувереност започва да избива в нахалство. Сигурен ли си, че „хората на буквата пазят неща, които не разбират“ поради това, че ти не можеш да ги разбереш ?! Говоря не за буквите, които ти пишеш, а за буквите от дебелата книга !
      Ти, който си „човек на духа“, защо не кажеш как се нарича духът ти, защото духове има много. Аз ще поясня вместо теб – твоят дух е дух на богоборството, чрез който можеш да си търсиш истината, но никога няма да я намериш !

      Изтриване
    3. Ако Вие бяхте човек на духа, нямаше да се гневите и нямаше да отправяте обиди. Основните принципи на Християнството са любов и смирение.

      Що се касае за "дебелата книга"... Старият Завет не е Християнство, посланието в Стария Завет е -"око за око, зъб за зъб"...Това е принципът на Яков-Израил...той е богоборецът.

      Изтриване
    4. Павле, абсолютно прав си за основните принципи на християнството. Подразни ме твърдението ти, че хората на буквата, т. е. Божието Слово, пазят неща, които не разбират. Не съм имал за цел да те обидя, в противен случай бих ти се извинил !
      Ако искаш да твърдиш, че няма връзка между Стария и Новия Завет – не си прав, защото между тях има приемственост. А накрая като че ли сам влизаш в капана като казваш, че принципът на Яков е „око за око, зъб за зъб“ пък той бил богоборец. Та нали ти сам проповядваш богоборството, ти старозаветен ли си ?

      Изтриване
    5. Дистанцията на интернет ни пречи да се разберем...това е...

      Изтриване
  8. От името на всички усещат написаното като близко или част от себе си - БлагоДаря

    ОтговорИзтриване
  9. Уважаеми господин Спароток, бодряжка статия, не даваща нищо. Да , срещу нас от векове се води война, която явно вече сме загубили. Думите целят да се повдигне духа за да не надделее отчаянието. Вие пишете "Трудно е да кажа кой си е поставил за цел да сломи духа ни и да ни постави на колене." Това е основното, да определим кой е врага ни и да изберем стратегия и тактика, за да го победим. След това е нужно действие по тази стратегия и тактика. В днешните дадености в страната, това не може да се случи. Хората са разделени по политически пристрастия, имотни пристрастия, много хора произхождат от българските земи извън България. Мисля, че много точно и ясно може да се каже, кои сили в съвремието ни, вътрешни и външни, вече са успели да сломят духа ни и да ни поставят на колене. При този демографски срив, и изчезването на българите не е далече. Явно, че страха си е казал думата. Никак не е трудно да се каже кои са нашите врагове. Но не сме готови за битка, а и постоянно намаляваме. Без решително противопоставяне, само с топли думи и благопожелания, нещата ще продължат да се развиват по същия начин до пълното изчезване на България и тя ще остане, може би само географско понятие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господине/госпожо, злото има много имена и форми. Най-лесно е да се лепне етикета враг, но понякога нещата не са такива каквито изглеждат.

      Демографски проблеми засягат не само България, а и тук на Балканите често е имало полулационни сривове. Въпреки това при настъпване на подходящите условия популацията не само се е възстановявала, но и нараствала...

      Колкото до страха, в който ме упреквате...странен коментар от човек, който се крие в сянката на анонимността..

      Изтриване
    2. Господин Серафимов, самият Вие знаете, че такова нещо, като анонимност е трудно при днешните електронни средства. Дори и да напиша името и адреса си, това няма да промени нещата. Ако сред българите няма поне 80% сходно разбиране на действителността, всяко начинание е обречено на неуспех. Не съм Ви упреквал, че се страхувате, аз говоря за обикновените българи, не съм имал предвид Вас. Разбрали сте ме погрешно и моля да ме извините. Да и в други държави има демографски въпроси, но ние не се стремим да ги разрешим, те все повече се задълбочават. Няма истински милеещи за България обществени личности. Вие как мислите, след като от векове врагът е определен, ясен за всички можещи да мислят българи, след като и Вие го определяте непряко в своите изследвания, на основата на написаното от древни автори, не е нужно да го назоваваме, а да имаме действащи звена и набелязани мерки за прекратяване на дейността му. За мен е ясно, че е немислимо да пишете това пряко във Вашите публикации. Но пиша това, за да накарам истинските българи да се замислят, ако това ще помогне за създаване на такива обществени организации с научни възможности и правилен подход за започване на осъзнаването на българите, и взимането на спешни първоначални мерки за спиране натиска срещу България.

      Изтриване
    3. Абе хора българи ! Павел така ви величае, а как може да сте толкоз късогледи и дребнави. И аз милея за България, и на мен ми е тежко, но не усещате ли, че СВЕТЪТ загива ! Нищо, че „великият“ Джоко Росич не го бил казал. Агресията не е само срещу България, тя унищожава всичко що е нормално и обръща наопъки всичко, което Бог е завещал на човеците да вършат. Понеже много се говори за духовност – това е точно агресията на духа. Но оставям на вас да назовете този дух с истинското му име.
      Последно време е. Ние буквоядите не сме били знаели ... Попросветете се малко, за да не се чудите за неща, които са описани преди хиляди години. След унищожението на този разкапан свят Истината ще царува, но не благодарение на „обществени организации за осъзнаването на българите“ или китайците ...

      Изтриване
    4. Аз искам да подходя към проблема от духовна гледна точка, защото вярвам, че духовните закони са управляващите в света и могат да променят всяка реалност във всеки един момент при определени предпоставки. А тези предпоставки са духовността на хората - духовните принципи, които хората отстояват. Целият Стар Завет е изпълнен с примери за това, как една високоразвита цивилизация/народ може да рухне и стане на прах и пепел в един миг ако всички освен малцина са изоставили духовността и нейните принципи; и обратното - как когато хората в своето болшинство започват да се пробуждат и отхвърлят бездуховните принципи, властващи над тях, също в един миг многобройно по-многочислените им и много по-силни от тях врагове и нашественици падат в краката им. Така че затова вярвам в правилната насока и успеха на делото на Павел Серафимов, защото първата стъпка към това пробуждане е осъзнаването на това кои сме българите, кои са били предците ни, какви са били делата им, как духовността им ги е водела към лични и обществени успехи и как в такива исторически периоди българската цивилизация и България са процъфтявали.

      Изтриване
    5. За повечето неща си прав, приятелю мой, а аз също се възхищавам от делото на Павел. Проблемът е там, че времето е много кратко и повечето от човеците няма да успеят да научат най–важното !
      Вярно е, че чрез гореща молитва на праведни човеци (ти не си го формулирал точно така) могат да се сторят чудеса ! Но от друга страна по никакъв начин ние не можем да променим написаното Божие Слово, защото това е Божият план за развитието на света. Поради тази причина не ни е възможно да спрем настоящото развихряне на ЗЛОТО, защото Бог иска да изяви разликата между Божиите пътища и сатанинските пътища. Това не означава, разбира се, да седим безучастно, като гледаме накъде върви светът !

      Изтриване
  10. Kakvoto i da pravish sparo prez 2030 godina nyama da ima ni Bulgaiya ni bulgari, tova e fakt! Nedey da davash lajlivi nadezhdi na horata samo shte se razocharovat sled 16 godin kato vidyat kraya si.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На това "пророчество" не вярвам! Доста са се правили на гробокопачи на България и в крайна сметка никой не е успял..

      Изтриване
    2. Тези пък прогнози за 2030 какви са...? Абсолютно анти-духовен подход... Ами че дори кога точно ще настъпи краят на света не го знае никой човек на земята, дори светите хора, живели или живеещи в момента на Земята. Всичко е в Божиите ръце и става по Божията воля. А във волята на човек е възможността да живее по Божията воля, за да не се окаже богоборец. А България и българи ще има докато свят светува... докато е жив българският дух, ако ще и в един единствен българин! Но че няма да е един, това е повече от сигурно... ето, преди смяната на системата чакахме да се роди 10000000-ния българин, след това броят на българите в България намаля, но се оказа, че извън пределите на България живеят още много българи, а дори не бяхме подозирали колко са те...нищо че диктаторите в страните, в които живеят, отказват да ги признаят за такива, важен е духът, самосъзнанието - там е силата, и сега сме много много повече... и ще ставаме все повече и по-силни! Само помислете колко хилядолетия са се опитвали да ни унищожат, а какво са постигнали... възраждане и укрепване на българския дух, което винаги е учудвало цял свят!

      Изтриване
    3. Извинявам се за откровението, но горното твърдение звучи ТЪПО. Българи ще има винаги даже и България да не съществува.
      Павле е прав! Трябват не организации и последователи роботчета които да правят това което им е казано. Трябва национално самосъзнание и по вече вяра в собствените ни възможности. Като техник смея да твърдя че сме дали на света страшно много в областта на техниката, за жалост умовете ни са били спонсорирани от небългари. Не защото българите на са били способни да го направят а защото са били неспособни да го повярват. По-вече вяра в способностите ни по вече вяра на младите и предоставяне на възможност за изявата им тук в България. Не да ги затискаме с изкривеното остаряло мислене на по възрастните. Ти това не можеш да го направиш или тям подобни.

      Изтриване
    4. Така е, подрежеш ли крилата на младите, с тях е свършено. Новото поколение трябва да се амбицира, а и да се подкрепя защото пътят към по-добро бъдеще няма да е лесен.

      Изтриване
    5. Не разбирам как може някакво предполагаемо събитие в бъдещето да бъде факт. Хе хе хе, я се научи да говориш български, Анонимен.

      Изтриване
    6. Анонимните са се задъхали от злоба и даже не се усещат какви глупости говорят...

      Изтриване
  11. Да, съгласна съм, времето е кратко, но колко ще продължи - това не е известно; но със сигурност се знае, че времето може да бъде продължено благодарение на горещите молитви и безкрайната Божия милост, и както казвате, да бъде оползотворено така, че колкото се може повече хора да осъзнаят истината - историческата и духовната. А и знанията за историческата истина за България може да помогне на много българи в това отношение, попаднали в капаните на песимизма, отчаянието, разочарованието, безсилието... и всичко негативно, като допълнение към вярата или като стъпало към нея по пътя на откриването й.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Историческата истина за България със сигурност ще помогне на много българи.

      Изтриване
  12. Скъпи Павле, скъпи сънародници!

    В своето дълго историческо развитие нашият народ е имал завидни върхове, но за съжаление и тежки периоди на страдания. Кой би могъл да забрави петте века жестоко подтисничество, които макар и лично, никой от нас не е преживял ! Или измамната справедливост на една чужда на нашето светоусещане атеистична идеология, която сравнително бързо напусна политическата сцена. И отново народът ни е подложен на тежки изпитания ...
    Дали тези изпитания не ни се дават, за да си дадем сметка къде е нашата духовност, за която така често говорим ?
    Ние, християните, имаме един голям „недостатък“. Ние вярваме, че земният живот е един незначително кратък период в съществуването на нашето „Аз“, несравним с неописуемото себеусещане на вечната ни душа след като тя напусне това временно тяло. Това разбира се не сме си го измислили самите ние, но имаме у себе си твърдата вяра, че е една реалност макар и невидима в момента за нас.
    За тези, на които им е трудно да повярват това, за което говоря, научих, че излязла книга „Proof of Heaven“ от един неврохирург атеист, Ибън Александър, който описвал в нея „видяното“ от него по време на петдневната клинична смърт, в която изпаднал.
    Ще кажете, добре де, нека да е така, но какво пречи и ние да живеем без лишения като други народи, пък Божието царство нека си съществува !
    Работата е там, че наред с Божието царство след смъртта има и място на вечни мъки, определено за тези, които не искат и да знаят за Бога и неговите правила за човеците докато са все още на тая Земя. И Божията любов е не само да дава благословения, но и изпитания за непокорните, ако е възможно да променят погрешния си начин на живот, за да не бъдат загубени за Божието царство. Ние сме сигурни, че Бог ни обича; дали чрез настоящите изпитания Той не иска да ни върне при Себе Си? Спомнете си Индже войвода ...
    По отношение на написаното от анонимната госпожа да се молим времето да бъде продължено – в Библията пише, че ни очаква такова страшно време, че Бог ще съкрати това време заради „избраните“ иначе не би се спасил ни един живот.
    Павле, продължавай и за в бъдеще твоето благородно дело, с което ни доставяш голяма радост, но и Божието дело не забравяй! Не съм съгласен с теб, че „дистанцията на интернет ни пречи да се разберем“, защото за силната любов дистанция не съществува !
    ,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз казвам това, което съм разбрал от личен опит - в интернет хората са по-лесно склонни към грубост и рязък тон отколкото в личен разговор. Човешкото общуване не е само с думи, но с изражение, излъчване, в интернет последните две не могат да се изяват и това понякога води до погрешно разбиране на събеседника.

      Изтриване
    2. Времето на последните времена е описано наистина като много страшно и почти невъзможно за живеене, дори светиите, удостоявани да придобият представа за това какъв точно ще бъде тогава животът не са издържали на това, плачейки и молейки се да не доживеят такива времена. Но поне тези, на които са ни известни тези неща, трябва да насочим взора си освен към Бога и към покаяние, но и назад към нашите корени, които са в състояние също да ни дадат много сили и упование в предстоящото, т.к. там има много духовни примери за национална гордост и подражание. А също и да бъде дадена възможност на младото поколение българи да не остане "дърво без корен", обречено на загиване, а обратното - едно осъзнато поколение, достоен наследник на славата и честта на своите предци, осъзнаващо своите духовни сили и мощ, и да знае и се научи къде да ги търси, за да твори доброто и духовното. Да осъзнае кои са духовните дарования, дадени от Бог на българите, и да ги развива и умножава, както са правели и предците ни; да знае кои са слабостите, за да се бори с тях с Божията помощ. Историята, истинската, учи именно на това.

      Изтриване
    3. “Желая думи пет да изрека,
      но всички, братя, да ги разберат,
      отколкото безброй слова неясни” (по 1 Кор. 4:19).

      Изтриване
    4. ГОСПОДИН АНОНОМЕН !

      АКО ОБИЧАТЕ НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ ФАЛШИВИ ЦИТАТИ ОТ БИБЛИЯТА ! 1–ВО КОР. 4:19 ГЛАСИ:„НО АКО ГОСПОД ПОЖЕЛАЕ, АЗ СКОРО ЩЕ ДОЙДА ПРИ ВАС И ЩЕ ИЗПИТАМ НЕ ДУМИТЕ, А СИЛАТА НА ТЕЗИ, КОИТО СА СЕ ВЪЗГОРДЕЛИ.“
      С КАКВА ЦЕЛ ВЪРШИТЕ ТОВА ???

      Изтриване
    5. Ако Ви отговоря,това би означавало да обидя Вашата интелигентност,затова ви съветвам да се върнете на текста и да го прочетете отново....буква по буква!
      Бог е Слово!Не харесвам словоблудствата!

      Изтриване
    6. Вие не обиждате моята интелигентност, а Вашата, защото не отговаряте на един конкретен въпрос: ЗАЩО ФАЛШИФИЦИРАТЕ БИБЛИЯТА ? Принуждавате ме сам да си отговоря: или сте си съчинили собствена библия, или сте ползвали фалшива такава, като например тази на „Свидетелите на Йехова“ !

      Изтриване
    7. Щом си го просиш - готово,получаваш го!
      Умнико,поне да се беше сетил да го качиш на браузъра,та да разбереш откъде е цитата.
      Глупоста е правопропорционална на наглоста.Нуждаеш ли се от разяснение и на това,неграмотнико!? Ъ!?

      Изтриване
    8. УМОЛЯВАМ ВСИЧКИ ДИСКУТИРАЩИ ДА СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ КУЛТУРЕН ТОН.

      Изтриване
    9. Ляпчев казал:Со кротце,со благо и со....кютек.Бил е умник и не го е казал току - така......

      Изтриване
    10. Няма универсални ситуации. По времето на Ляпчев со голем кютек може да са се постигали доста неща, но всяко нещо си има цена. Стефан Стамболов изправи България на крака, това не може да се отрече, но понеже той употреби насилие, краят му бе печален.

      Човек може да избере кога и как да започне една война, но пламне ли веднъж конфликта, вече няма как да избере кога и как да го завърши.

      Изтриване
    11. Краят на Стамболов не е печален.Той е героичен! Така са умирали героите за България - посечени/физически или морално/ от ръка на българи.ТОВА СА БЪЛГАРИТЕ - смели до безумие и безумни мерзавци!

      Изтриване
  13. Българин , означава светъл – сияен човек . Това , че си родом българин не те прави автоматично такъв . Ако сте чели внимателно изследванията на г-н Серафимов ще знаете , какви са били нашите предци и защо са се назовавали БЪЛГАРИ .

    Поздрави Павле . Бъди здрав .

    ОтговорИзтриване
  14. Голямата идея на "заговора"срещу българите е именно в това че след като всичките ни врагове разбраха че в директен двубой не могат да ни победят те ангажираха част от нас самите да свършат тази работа както между другото се е получавало през хилядолетията с всички български държави а и с второто и трето българско царство!
    И плановете вече са изпълнени на 95% тъй като в момента ние сме абсолютно беззащитни, без водачи, без идеали и с обезлюдена територия та в този ред на мисли можем да разчитаме само на помощ от "СВИШЕ" и нищо друго!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Пзвле, напълно спелям твоята теза, че без вяра няма истински пълноценен живот, защото тя е нашата надежда, упование, сила и утеха за утрешния ден ! Да, вярно е - Човекът и човешкото стоят над всичко в нашата митлогия, религия и етнопсихология; никога не бива да забравяме това. Споделям напълно идеята, че ние не бива да градим живота си като жертва, защото сме призвани да правим своя избор и то постоянно ! Подкрепям те. Приятелски поздрави и до скоро !

    ОтговорИзтриване