22.06.2014 г.

КАКВО КАЗВАТ АРАБИТЕ ЗА ТИТЛИТЕ НА СТАРИТЕ БЪЛГАРИ


От няколко години пиша в блоговете си за историята, обичаите и титлите на старите българи. Представяйки виждането на проф. Ганчо Ценов аз обясних няколко пъти, че според родолюбивият наш учен, КАНАС е древният вариант на думата КНЯЗ. Някои от опонентите ми твърдяха, че титлата на дедите ни е била ХАН, или КАН, а окончанието АС било поради гръцкото предаване на думата.

Верно е, че титлата на дедите ни се среща в надписи на гръцки език под формите ΚΑΝΑС и ΚΑΝΕС. Това не може да се отрече, но не е и гаранция, че ΚΑΝΑС и ΚΑΝΕС са гърцизирани варианти на старобългарска титла. Слава Богу ние разполагаме и с други извори относно това какви са били титлите на нашите стари държавници.

Дедите ни са били в съприкосновение не само с гърци и римляни. Дори народите на Ориента са писали за нашите предци. Няколко арабски автора от различни епохи IX-XIV век споменават старите българи в своите работи. Ибн Хуразбих, Ибн Факих, Ибн Фадлан, Ибн Батута и др. дават понякога доста интересни подробности.

Живелият през IX  век Ибн Хуразбих нарича предците ни сакалиба и споделя, че владетелите са наречени с титлата КАНАС (Р.Заимова, Арабски извори за Българите c.26). Особеностите на арабската реч са различни от тази на гърците и окончанието АС в КАНАС би било напълно излишно. Ибн Хуразбих обаче не пише КАН, а КАНАС. Самата дума е изтълкувана от Заимова като княз, като това е съвсем правилно. Княз, а не хан, или кан е била титлата на дедите ни.

Тази титла принадлежи на предците ни, които в далечното минало са наречени траки. Много преди келтски, германски, римски, или гръцки благородници да бъдат наречени с някаква титла, траките са имали особени названия за държавниците си – АКЕНАС, АКЕНАНОГАВОС, ВАНАК(Т).


Фригийски надпис, на който присъстват титлите акенаногавос и ванак
http://www.maravot.com/Midas.tombC.jpg

В случая интерес за нас представялва АКЕНАС. Работещият в Нидерландия С. Люботски я намира в надпис W-07, но не дава етимология. По принцип това не е трудно, но навярно нидерландския учен се е страхувал да разчупи догмите и признае, че вариант на българската дума княз е регистриран преди около 2700 години. Възможно е разбира се г-н Люботски да е бил предпазлив и да не искал да не прави бързи изводи.

Коренът в АКЕНАС, КАНАС, КНЯЗ  е кан, кен, а значението е начало, този, който стои начело, началник. Не случайно гърците превеждат КАНАС като ΑΡΧΟΝ- началник, господар. Обяснение получаваме от стблг *кань-начало, сродни са също стблг. наченти, заченти- начевам, започвам, слагам начало

В думите АКЕНАС, КАНАС, КНЯЗ  срещаме една и съща дума, но от три различни епохи – VIII век преди Христа,  VIII век след Христа и нашето съвремие. В далечното минало думите ни са звучали по-различно от днешните – нещо, което е напълно нормално. Лебед е звучала като елбедъ, роб като арбъ...а княз като акенас.

По отношение на титлата КАНАС, трябва да се спомене още нещо, което е от голяма важност. Турската изследователка Özlem-Aytaçlar представя в своя работа от 2010 година тракийско лично име Канас/Kάνας. То се среща в надпис от IIвек и според мен е идентично на старобългарската титла KANAC

Не може да се пропусне и това, че тракийското име Канас /Kάνας е записано в региона на Пруса, до Олимп – точно мястото, в което Димитър Хоматиан разполага старите селища на българите още преди времето на Александър Велики.

Благодарение на друг арабски автор – Ал Масуди узнаваме за титлата маджик, или маджил (Р.Заимова, Арабски извори за Българите c.49).  Тя се среща в староруския като могут, като най-вероятно е взаимствана от нашата моготъ-властник, владетел, велможа. Както канас-княз така и маджил е с древен произход. Коренът мaг със значение могъщ, силен се среща в тракийската ономастика – Магава, Магдис, Могита (D.Detschev, Die Thrakische...z.279, 305). Коренът маг/мог има значение могъщ, силен, разполагащ с власт.

Дълго време ни лъгаха, че сме чужденци на Балканите, дълго време ни заблуждаваха, че сме вземали титли от други хора. Княз например се води официално като германска заемка, боил е набедена за тюркска, макар да отговаря прекрасно на тракийската титла бал(ен)-господар. За цар ни омайваха, че идвала от лат. caisar, макар в древен Акад да се използва титла сар-цар около 2250 години преди възникването на латинската дума. Сар(ен), сер(ен) пък е титла за владетел на пеласгите, които покоряват Левант преди около 2200 години (Woudhuizen, The Ethnicity of the Sea Peoples).

Днес истината започна да изплува на повърхността. Генетични изследвания доказаха, че значителна част от народа ни носи кръвта на хора живели на Балканите още през Каменната епоха. На широката публика стават известни все повече свидетелства на летописци, за които българите не са пришълци, а само потомци на траките. Древната микенска писменост също започна да разбулва своите тайни показваки, че имена като Дуло, Ерми, Вокил и др. са били ползвани на Балканите още през Бронзовата епоха. Стана известно и това, че най-типичният български знак IYI присъства на Балканите поне 6500 години...

За всеки разумен и непредубеден човек е ясно, че сме живели в лъжи, че цял свят е бил лъган относно това, кои сме ние. Ако истината не бе упорито укривана, днес щеше да се знае, че дедите ни са първите християни, които са издигнали свои уникални храмове. Щеше да се знае, че без дедите ни, латините, германите, келтите и много други народи биха тънали хилядолетия в тъмнина, а някои със сигурност биха изчезнали.


Не ни е нужна чужда слава, стига ни само нашата да стане известна. Не е срамно да си потърсим своето, престъпно е да не го направим.

98 коментара:

  1. "...значителна част от народа ни носи кръвта на хора живели на Балканите...."
    Колко голямо е влиянието от вековния османски данък "девширме", върху генетичния фонд на България, според Вас?

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има по-скоро влияние върху генетичния фонд на Турция...както антропологическите, така и генетическите проучвания доказаха, че ние българите сме се опазили от чуждите влияния.

      Изтриване
    2. "....ние българите сме се опазили от чуждите влияния."
      Да, но девширмето се явява като своеобразен геноцит спрямо цвета на България. В резултат на което са възможни както гъркоманията, така и мръсните фантасмагории на наши, родни учени за произхода ни, като страничен ефект. Вопълът на Паисий "О, неразумний ЮРОДЕ" е показателен за състоянието ни. Повече от век след основните трудове на проф. Ганчо Ценов, още царуват глупостите за ханове, тангра, прабългарската орда основала Дунавска България и т.н.....
      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    3. Разбира се, че кръвният данък е форма на геноцид.

      Изтриване
    4. Анонимен - данъкът девшурме е повлиял генетично единствено и сериозно може би османското население на империята, а не българското "рая" население! Това са расови деца, които са били помохамеданчвани, създадена е била елитна войска, османска, но от българчета, родени християни и по някакъв начин поне част от тях са предавали гените си. Също така, понеже османците са били в известен смисъл примитиви и паразити, още със завладяването на българските земи и население са обявили че всеки болярин, който приеме исляма и се закълне във вярност на султана - запазва владенията си, властта си и богатството си. Според някои източници маса боляри не са се поколебали нито за минута. А знаеш ли това какъв поток от български гени е бил в османското население?!! Затова антрополозите казват че днешния турски народ е със 70% български гени.

      Изтриване
    5. Прав си Владо, ако не бяха българските гени, днешното турско население щеше да изглежда като туркмените от Туркменистан и Ирак.

      Изтриване
    6. При изнасилвания на българки от турци, възможните изходи са били три: 1. Българката е била убивана от изнасилвача. 2. Българката е била убивана от баща си или братята си за премахване на "нечистотата" в рода. 3. Детето е било убивано веднага след раждането му.
      С вземането на т.нар. "кръвен данък" (малки момчета за яничари) в продължение на векове, турците са си вкарали много българска кръв, а и не само българска, тъй като след уволнението от службата, яничарят (отдавна помохамеданчен и вече с турско самосъзнание), е създавал семейство и децата му, макар и официално "турци", са имали наполовина български гени.
      Ето защо ние нямаме турски гени, а те имат български.

      Изтриване
    7. Ние имаме само 5% турски гени, а турците имат колкото турски, толкова и европейски гени

      Изтриване
    8. Типичните за тюрките гени се срещат не при 5, а при 1.5% от българското население. Това е изненедващо нисък процент като се има предвид приемането на узи и печенеги в България.

      Изтриване
    9. До някой си "анонимен"!Това е само 1/2 от истината!Когато турците повикани от константинополския САТРАП ,като "съюзници" идват в Мала Азия заварват местно население ПЕЛАЗГИ вече ХРИСТИЯНИ но КРЕПОСТНИ!И освен това константинополските епископи нарекли се кой знае защо"вселенски",та един от тях "ОТЛЪЧВА" ВСИЧКИ Източи християнски църкви като ЕРЕТИЧЕСКИ!Те ВОГЛАВЕ с ЕПИСКОПИТЕ приемат ИСЛЯМА и стават МЮСЮЛМАНИ И СЪЮЗНИЦИ на турците!Нали не си "мислите",че МАЛОБРОЙНИТЕ ОРДИ ТУРЦИ са могли да воюват и да завладеят Европа!?По това време само в Русия и Византия е прието КРЕПОСТНОТО ПРАВО!Остатъци от това МЕСТНО население ОЩЕ живее в азиатска Турция ,но приели Исляма!Да не говорим за Българските държави в Мала Азия до много късно време дори приели и Исляма!

      Изтриване
  2. До ИМПЕРИАЛИСТ:

    Предполагам знаете, че за да има смесени бракове между турци и българи, то българите-мъже трябва задължително да приемат Исляма за да се оженят за туркиня. Те за записани в османските извори като "синове на Абдулах". Това ги прави пълноправни членове на мюсюлманската общност и те са завинаги изгубени за българското общество. Жена-българка може да се ожени за турчин без да си сменя религията, но бидейки християнка, то тя няма право на наследството на мъжа си, а да не говорим, че роденото дете трябва да бъде мюсюлманче, което отново обогатява турския генофонд, а не нашия. Сигурно звучи странно за повечето хора, че ние сме дали гени на турците, а не те на нас, но фактите са си факти. Иначе самия данък Девширме е обогатил турския генофонд и то не само с наша кръв, а и въобще балканска. То е и видимо в днешно време, особено от генетичните изследвания, че турците имат най-богатия генофонд от повечето околни народи, а и само на око може да се прецени това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При "девширмето" е имало ПОДБОР през 5г., а по-късно и ЕЖЕГОДЕН ПОДБОР на най-будните и красиви български момченца И ТАКА ВЕКОВЕ НАРЕД. Фактите за този ежегоден "кастинг" много често се премълчават по родолюбиви причини. Еничарите първоначално нямат семейства за да оставят поколение, а и по-късно еничарите търпят огромни човешки загуби. Част от момченцата пък директно са продавани като роби. Според мен това е ОБЕКТИВНАТА причина за незавидното състояние на държавата ни и за липсата на критична маса от будни и родолюбиви Българи които да поведат сънародниците ни. Отделно, че едва създаденият елит е бил ликвидиран от комунягите 1944-1946 г.
      Май доста време ще мине докато Българинът се пробуди от родолюбивите призиви на Спароток.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    2. Да, за съжаление, елитът ни е бил ликвидиран много пъти през вековете - и в България, и извън нея... за да стигнем до днешното жалко положение, когато благородни и достойни хора не искат да се занимават с политика и обществена дейност... защото е настанало последно време, когато трябва да се грижим най-вече за собственото си спасение, а когато си на обществената и политическата арена, е много трудно - малцина могат да издържат и на двата или трите фронта... Но Слава Богу, все пак ги има! Доказателство - съществуването на този блог, авторът и многобройните му привърженици. Дори и един само българин да има полза от този блог, за да се пробуди, да почерпи сили и вдъхновение за собствената си борба или за общото благо, и това е много - и за самия човек, и за хората около него, и за обществото, и за автора! А освен това, "капка по капка вир става"!

      Изтриване
    3. Уникалното при нас българите е това, че макар елитът ни систематимно да е унищожаван, от средите ни, като по чудо се появава нов елит, или по-скоро нови родолюбци.

      Изтриване
    4. Павка, имат ли общ корен/произход думите акенас и акинак?

      Георги

      Изтриване
    5. Не, акенас-княз има корен КЕН-начало, наченти, заченти, докато коренът в акинак е АК, като значението е остър.

      Изтриване
    6. ок, благодаря!

      Изтриване
  3. Странно е как когато става дума за други народи (пр. турския) говорим за 'богат" генофонд, а когато говорим за нашия, употребяваме думи като "буламач", "смес", "всеки оставил семето си"
    Гледайки генетичните изследвания виждаме че българския народ е направо еднороден, сравнен с турския, гръцкия, германския и руския
    Затова е време поне това да се признае - българския народ е съставен от близки гени,изцяло с европейски произход.
    Неевропейски, смесени народи са именно тези, които промениха историята ни.
    Това се вижда с просто око

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз лично не бих използват думи като буламач, но всеки си знае какво прави. Ние сме жертва на вътрешна пропаганда, това което чуваме от обикновени българи всеки ден като - за нищо не ставаме, скапана държава, ние сме мърша и т.н. По същата плоскост вървят и тия приказки от типа - 700 години "роби", кой ли не ни е ***. А най-жалкото е, че точно хората дето могат да променят тези заблуди най-често мълчат и от там идват проблемите.
      Съгласен съм с Вас, че народът ни е съставен от европейски гени, знаело се е от доста време, че сме сравнително еднородни - “Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси.” - М. Попов. Остава само да се разбере от повече хора.

      Изтриване
  4. Крайно време е да се променят учебниците и безумно обидните глупости за "ханове" "Тангра" и прочие малоумности да бъдат изтрити.
    Те са обидни към паметта на дедите ни и всеки един ден, в който те още съществуват е срамен за истинските българи.
    Затова няколкото школски даскали, които се подвизават по форуми и интернет блогове, вместо да се правят на "научни" работници, защитавайки фалшификациите на Златарски, да хванат и да работят според призванието си, като поискат осъвременяване на учбниците, по които сега лъжат децата ни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, крайно време е да се каже истината!

      Изтриване
    2. Тъкмо сега му е времето за това.Искайте медийна изява и обяснявайте, моля Ви!

      Изтриване
  5. A be sparro to na arabin verva li se? Kat ti kaje arabina dobar den digni glava da vidish kade e slanceto.

    ОтговорИзтриване
  6. Ако тая Заимова не е направила точен превод и думата не е канас ами нещо друго, тогава кво става, за кво говорим бе пич, ти не сващаш ли, че доводите ти са тънки като конски косъм?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докажи, че Заимова е направила грешен превод, дай доводите си, с ако не става...

      Изтриване
  7. Спаро, ми то ти приличаш повече на арабин отколкото на българин, сигурно за тва омайваш тълпата с арабски лъжи. Нама канас, нама хан, КАН е думата, запомни това добре веднъж и завинаги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет от Дубай! Тук има един много хубав традиционен ресторант "Кан Бурджан", като "бурджан" съм чувала, че означава на арабски "българин". Но сервит6орите имат червени фесове на главите. Това ме навежда на мисълта, че може би има някакво смесване и объркване на понятията "кан", турски обичаи и българското име, които може би датират от времето на "другата" България отвъд Дунав, която, за да не попадне под еврейско влияние, владетелите й предпочели да ислямизират. Като писах това, хвърлих и един поглед в интернет. Действително, руските сайтове потвърждават свързването на името Бурджан с арабското предаване на името на България. Поздрави за познанията ви и по толкова много езици!

      Изтриване
    2. Има доста "учени" които от всяка турска, иранска, монголска пущунска и т.н. дума с начална буква "Б" извеждат името на нашия народ
      В тоя смисъл няма значение " какво сте чули", важно е какво са записали летописците
      А титла "Кан" няма записана
      Титлата е "Канас", "Канес" "Кнез" или КНЯЗ
      кан-хан и т.н са спекулации на антиблългари, които упорито искат да ни изкарат чужденци на земята на дедите ни.
      По-важно е да помните Дядо Вазов:
      "Тук българи са! Българи от памтивека"

      Изтриване
    3. Всъщност руските сайтове казват съвсем друго.
      Според руските учени "бурджан" е коренът на башкирците, а споменаванията на бурджан за дунавска България арабите правят по погрешка, като най-вероятно става дума за скитските племена "березити"
      Цитат:
      ". Гораздо сложнее ответить на вопрос, почему некоторые арабские авторы по отношению к Дунайской Болгарии применяют термин Бурджан. По всей вероятности, это связано с тем, что бурджаны в византийских источниках стали известны под именем берзилов или берзитов. Соответствие греческого топонима Берзилия и арабского Бурджан доказывается тем, что в сюжете о строительстве Дербента арабский историк Балазури в качестве места его расположения называет страну аль-Баршалия (или Буршалия), а другой историк Табари — Бурджан. В середине VI в. племена Северного Кавказа — берзилы, унугуры и сабиры — признали над собой власть аваров, отступавших на запад под натиском тюркских войск. Часть этих племен могла быть увлечена волной аварской миграции в Центральную Европу и на Балканы, где в 562 г. возник Аварский каганат. В начале VII в. каган организует серию походов в пределы Византийской империи. Согласно сочинению архиепископа Фессалоникийского Иоанна «Чудеса святого Димитрия Солунского», в 616 г. в числе племен, осадивших Салоники, были берзиты[16], в лице которых, по всей вероятности, нужно видеть известных северокавказских берзилов. Их переселение должно было вызвать перенос названия Бурджан с Кавказа на Балканы, что и нашло свое подтверждение в арабских источниках"
      Така че чисти спекулации са отъждесвяванията ни с бурджа, мурджан и т.н. фалшификации
      Арабите наричат българите "славяни" ,а водачите им - КНЯЗЕ

      Изтриване
    4. Арабите наричат българите сакалиба-славяни защото старите славяни са траки. Теофилакт Симоката пише в няколко книги, че славяни е новото име на гетите, а гетите са тракийски народ, който е от същият произход както и мизите, наричани от гръцките автори с името българи.

      Изтриване
  8. По време на турското робство, българите отишли да живеят в селата и така опазили рода ни. Задявали се по чешми и по седенки, но винаги зачитали волята на родителите си, когато настъпвало време за женитба. Браковете с представители на други етнически групи били рядкост и предимно резултат от акт на насилие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина селото и родолюбието ни е запазило през страшния петвековен ад.

      Изтриване
  9. Време е въпросът за тракийския произход на българите да бъде разгледан в Европейския Парламент ! Там трябва да ни се извинят за многовоковния заговор срещу българите и народите да узнаят истината за нас. Защото в Европийския Парлемент знаят истината за нас - вижте само какво е удължението на домийните на Европийската Комисия: EUROPA.EU - а не EUROPE.EU ! Това е публично признаване на приноса на девойката ЕВРОПА (тракийска принцеса) по отношение на Европийските народи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не в Европейския Парламент, а в БАН трябва да бъде признат нашия тракийски произход.

      Изтриване
  10. Stiga si palnil interneta s prostotii be sparo, ne razbra li, che tvojte sachineniq gi chetat shepa naivnici deto hal haber si nqmat ot istoriq.Shto ne otidesh na konferenciq kato Kiril Milchev, ami se kriesh kato strahliva carkovna mishka v dupkata si. Da obvinqvash savestnite hora znaesh, ama da se izpravish pred podgovena auditoriq ne ti stiska dushico drebna.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо се бъркаш, не аз а Кирил Милчев не смее да се появи на публичен дебат, а е канен 4 пъти.

      Също така, не аз а Кирил Милчев е този, който е написал доста обвинения по мой адрес.

      Крадецът вика - дръжте крадеца!

      Изтриване
    2. Този Анонимен поне на една Кирилица да се научи, пък тогава може и нещо умно да напише.

      Изтриване
  11. Г-н Анонимен, кажете ми на какви конференции ходи Кирил Милчев, кой ги спонсорира и дали всеки, който би искал да вземе участие в тях, би бил допуснат, или има списък с имена за допусканите участници - на мен дори само това ми говори много повече от всички думи, изречени от него... и от когото и да било друг!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какви конфернеции - К Милчев е болен човек с мания за величие и шизофренична многословност на несвързани фантазии.
      Пробвах се да прочета един негов текст - Е няма такива нелепици!
      Честно казано мисля че тоя човек има проблеми с психиката - има по три профила в блог-сайтовет и във фейсбук, някои от тях женски....
      Не мисля че някой му обръща внимание, обикновено сам си отговаря.

      Изтриване
  12. Здравей, четох вече 2 материала относно титлата "Хан" или "Кан" и т.н. Искам да ти споделя нещо, което наблюдавам - в диалектите на българския са се запазили много думи, за които ти си писал, но всички ги мислят за турцизми, а те не са - просто това е Българският език в "нередактираната" му форма, защото се предава от родители на деца, от баби и дядовци и т.н., но от хората, които са отгледани на село, докато все още го имаше. Ще ти спомена само 2 такива думи и едната си мисля, че има отношение към смисъла на думата "княз"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Редактираната" форма се основава на грешката на Юрий Венелин, по чието предложение е осакатен Българския език за да придобие „по-славянски” вид, като много чисто български думи са обявени за турски.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    2. Би ли дал пример кои чисто български думи са обявени за турски от Юрий Венелин. Непочтено е да се отправят неаргументирани обвинения към човек, който е обичал България и е бил съпричастен на съдбата на българския народ.

      Изтриване
    3. Това, че е обичал България няма никаква връзка. Тези български думи вече ги няма, станали са турска лексика. Според нашите светила български думи са само тези които имат "славянско" звучение. Някои са се запазили като топоними. Ето две "турски" думи-топоними: МУСАГЕНИЦА, КАЗБАЛ - съжалявам, че не звучат по склавоски=сакалибовски=славянски. Руският лингвист Георги Хуца, това е истинското име на Юри Венелин, е в основата на "редактирането". Езикът на обикновенните Българи той го класифицира като "развален турски".

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    4. Познайте от кого е цитатът "българският език е клон от руския"

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    5. Не съм гадател, представете име на автора, заглавие на работата, издателство и страница...Така се прави при цитиране...иначе е просто - а бе чух аз едно нещо и си мисля, че е верно...

      Изтриване
    6. Прочее, съмнявам се, че Венелин е писал изобщо за Мусагеница, а що се касае до казбал, това в никакъв случай не е българска дума.

      Изтриване

    7. Финансиран от Петербургската академия, 28 годишния Юри Венелин, а всъщност украинеца Георги Хуца, пребивава в България през 1830г. малко повече от два месеца. През това време е бил около 3-4 седмици тежко болен. Въпреки краткия си престой се определя като голям капацитет по български език и ни "редактира" езика като директно въвежда славянски думи т.е. русифицира в някаква степен българската лексика. Показателен е неговия цитат - „...Нашите разговори ни бяха много полезни, защото аз усвоявах българския език, а те — руския. Това не ми беше толкова трудно, защото БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е КЛОН ОТ РУСКИЯ….”( от писма на Ю. Венелин до Васил Априлов — Сб. за нар. умотворения, 1, 1899 г. с. 179.)
      Петербургската академия на науките е в основата на славянската доктрина, която доктрина успешно служи за изпълнение на завоевателните стремежи на Русия. Георги Хуца – Юри Венелин, като неин платен агент допринася за включването на българите към „славянското семейство”.
      По-късно, по същите причини се създава комунистическата доктрина , а в момента усилено са лансира православната. Разбира се, при всички тях, Русия е шефа.
      За приноса на „Академии наук СССР” за отродяването на Българите от Македония и създаването на „македонски” език е излишно да се споменава.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
  13. Г-н Серафимов, как изобщо мога да споделя някаква информация с теб,като единствения начин за връзка са коментарите, но т.к. имам усещането, че нито един не достига до теб, се чувствам леко обезсърчена...намирам интересно всичко това и се опитвам да го разкрия пред повече хора, защото и на мен ми писна от тъпотиите в учебниците, но както казах, явно съм глас в пустиня.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коментарите се появяват, няма причина за притеснение...

      Изтриване
  14. Надявам се да получа отговор поне на този ми коментар: в нашия край се използва думата "яра" за нещо червено, зачервено, огнено-червено. Използват я само старите хора и съм я чувала само от майка, като младите си мислят, че е турцизъм, но я срещнах в твоя публикация наскоро. Друг израз, който все още се среща в нашия край, но се говори пак от хора над 50 и то от едни съседни едно на друго села е "акана". Това се използва в смисъл да покажеш изначалната форма на нещо, истинското нещо, първоначалното, началното.
    Надявам се да не са само съвпадения с това, което ти си обяснявал за тези части на езика ни, но все още жива част от нашето езиково наследство (не турско, разбира се, а българско, АКАНА БЪЛГАРСКО!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Думата яра със ситурност е българска, що се отнася до акана не зная, това трябва да се провери.

      Изтриване
    2. още една дума исконно бълг-арска, не турска. Баба ми, преселничка от Източна Тракия от района на Лозенградско често като й досаждах ме гонеше гальовно с "ДЖА"! Със значение "махни се оттук, бягай, отивай". Съвсем същото значение думата има в съвременния индийски - екранните герои на всички сериали по ТВ исползват думата с абсолйтно същото значение.
      Няма данни индийците от Северната част на страната да са тюрки или мюсюлмани. но има много данни, че първите владетели и 1 и 2 династия са били високи, бели хора със светли очи. Казано иначе - СТАРИ ТРАКИЙЦИ.
      Ваня

      Изтриване
    3. Ваня, думата джа не е българска. Тя няма българска етимология.

      Изтриване
  15. 1. Спараток, за Мусагеница пак нещо не сте разбрал.
    2. Какво му е турското на Казбал, може би, че това е Лампсак записан на обратно?
    3. За цитата има интернет, не желая да се правя на всезнайко. Всеки може да провери от кого е цитата.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина не съм разбрал за Мусагеница...Вие обвинихте Венелин, че е определил дадени думи за турцизми и е предложил замяната им със славянски. Аз Ви помолих да дадете конкретен пример, да посочите тези думи. Как иначе мога да дам мнението си дали Венелин е постъпил правилно, или не.

      Вие предложихте само Мусагеница и казбал...без изобщо да имат те връзка с Юрий Венелин.

      Обяснавам за последен път за бустрофедона. При него думите не се пишат наобратно, просто посоката на четене се променя с всеки ред. Който е знаел да чете и пише е знаел правилата и е чел думите правилно. Тези, които не са знаели правилата, не са били и в състояние да четат.

      Ако името София се напише няколко пъти, на различни редове в стил бустрофедон, нито един път няма да има четене яифоС, а само София.

      Изтриване
    2. На черногорското крайбрежие има един райски залив-проток с много красив древен град на крайбрежието му. Заливът се казва KOTOR , а града PERAST. Тези имена по никакъв начин не звучат на български, но прочетени "бустрофедон" т. е. на обратно стават pROTOK = ПРОТОК и TSAREP = ЦАРЕФ. Спараток, има много факти доказващи древния ни местен произход, които са буквално на една ръка разстояние, но заслепени от памиро-пущунско-алтайско-иранската теза за произхода ни много от нас не ги забелязват.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    3. Вие пак не разбрахте, че това с бустрофедона е несъстоятелно. Дали надписа ще е в стил бустрофедон, или не, думата си се прочита нормално, а не отзад напред. Позаинтересувайте се малко по този въпрос...

      Изтриване
    4. Без да познавам детайлно бустрофедона, според мен е възможно този, който чете, да не съобрази за начина на изписване на текста и по този начин да се получат "нови" думи. Грешката няма да е в надписа, а у четящия.
      В случая със споменатите наименования - Котор и Пераст, би следвало да се провери дали имат значение на някой език.
      Някой беше изказал предположение и за Олимп, че написано наобратно и като се има предвид явлението м+п=б в гръцкия език, се получава хубавата българска дума било (планина). Не съм специалист и не мога да коментирам колко е истината в подобни хипотези, но е интересно като предположение.

      Изтриване
    5. Г-н Загоров, този, който може да чете е запознат с правилата на четене.

      Котор и Пераст си има смисъл както на български, така и на хърватски в тази си форма. Котор означава дом, обиталище, етимологията се крие в думите котура, кошара, къща. Пераст означава изпъкнал, източен, обяснение получваме с перча се...

      Имената на планини, реки, градове са създадени и наложени хилядолетия преди тези имена да бъдат записани.

      Прочее, това с обратното четене на Олимп като било е несъстоятелно по две причини.

      1. Най-древното записване на Олипм е Олупийо, обратното четене би трябвало да е ойипулО.
      2. Комбинацията МВ като представяне на Б не е позната в Античността, а е от по-ново време.

      Олимп, Олупийо си имат прекрасно обяснение на български. Езиковедът Вл. Георгиев тълкува планинското име чрез санскритския глагол лумпате, лупате - лупам, ломя. Т.е. Олимп означава място с отломки, скалисто място, а българския език дава най-много сродни думи - лупам, лупкам, лумкам, лумя, ломя, поломявам, полумявам, олупвам, олумвам.

      Изтриване
  16. В кой източник се споменава тази дума Олупийо и на какъв език. Има ОСЕМ олимпа, май са доста разпространени и само за връх Митикас може да се говори като за скалисто място с отломки.
    Гърците нямат буква за звука "Б". По тази причина го означават с "В", "П", "МП" От кога използват съчетанието МП за записване на Б, никой не може да каже. Известно е само, че след средата на 10 век това е преобладаващият начин.
    При КОТОРп - беззвучната съгласна П в края на думата е отпаднала и Проток е истинското име на залива, който всъщност е поредица от три протока. От обясненито на спараток не се разбира от кошара или от къща е името, или може би от по-близкото КОПТОР.
    Имената на градовете не са безсмислени като обяснението, че Пераст бил Перест град, Изпъкнал град, пълна дивотия.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нито едно засвидетелстване на Котор, като КоторП, това са фантазии.

      Олупийо се среща на документи с Линеар Б- 14 век преди Христа - J.Chadiwck, The Mycenaean World.

      До днес не ми се е случвало да видя градове покрити с перушина, но пък има селища на полуостров, като Перинт например.

      Изтриване
    2. Котор - катари

      Изтриване
  17. буквално израза е "кавхан ювиги"-от бога поставен. Кавхан-поставен. Кавхан,кахнас/канас(кан) -водач/княз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще Ви бъда благодарен, ако дадете някакви сведения за епиграфския паметник, на който е докуменнтирата титлата кавхан ювиги.

      Изтриване
  18. За цар ни омайваха, че идвала от лат. caisar, макар в древен Акад да се използва титла сар-цар около 2250 години преди възникването на латинската дума.

    Горките Цезари, да не знаят от къде им идва името :)
    Само че акадската титла се изписва на латиница като Šar, което придава малко по друго звучене на С.
    А цар в изворите е записвана като цѣсарь, което си е точно caisar. Поредната доза манипулации...
    Беше ми интересно да прочета за арабите, но, за съжаление, освен заглавието на статията, има само още две изречения за тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никъде не твърдя, че caisar идва от цар, или сар, шар.

      Прочее, в Новия Завет се срещат паралелно както царъ, така и кесаръ.

      Проверете в Евангелието на Матея, гл. 22:

      11. Царят, като влезе да види насядалите, съгледа там едного, който не бе облечен в сватбарска премяна,
      21. Отговарят Му: на кесаря. Тогава им казва: отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу.

      Изтриване
    2. А вие проверихте ли как е записано на гръцки в евангелието?
      В ст. 11 е използвана думата василевс, която на различните езици е преведена със съответната владетелска титла - цар на български, кинг на английски, крал на чешки и т.н.
      Докато в ст. 21 е думата кесар, която на всички езици е преведена като кесар, със съответните езикови вариации, разбира се.
      Думата ЦАР е съвременно произношение, докато в старобългарски се е пишела и произнасяла малко по-различно.
      Хайде по-леко с манипулациите.

      Изтриване
    3. Не знаех, че сте на такава преклонна възраст и сте запознат с най-древното произношение на думата цар :)

      Изтриване
    4. Има едно нещо, наречено "извори". Едни такива стари текстове. Има и специалисти по старобългарски език. Ако не сте наясно, да ви обясня.

      Изтриване
    5. Да разбира се, ще се радвам на подробните Ви обяснения.

      Изтриване
    6. Имате ли представа как се е изписвала титлата цар в средновековието?

      Изтриване
    7. Осветлете ме...по монетите на царете ни изписването е ЦРь :)

      Изтриване
    8. Да, с леката добавка, че първоначално това е съкращение, има си специално обозначение за това. Но се среща и като цѣсарь, което се произнася като цясар.
      И според вас кое е по близо цезар или акадското шар/сар

      Изтриване
    9. Анонимни господине, думата шар/сар опредено не е семитска. Нейни сродни срещаме в хетски и лувитски, а също в гаелски...да не забравяме и българския :)

      šarri, šarra (above, up) [CA *ser- (up)] http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/luwi.html


      over, above http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/hitol-MG-X.html

      sàr - excellent, Irish, Early Irish, Old Irish sár-, Welsh hoer, positive, stubborn, assertion

      http://www.ceantar.org/Dicts/MB2/mb32.html

      Думата се среща и в речника на пеласгите-филистинци - The five principal cities each had a ‘Seren’ or Lord ruling over the city and the city-state.

      http://www.biblebasics.co.uk/natcit/philist.htm

      Изтриване
    10. Дали титлата е семитска или не няма значение.
      Въпросът е дали тя е в основата на българската цар или не. Ако акадската титла шар е първообраза на цар, то следва да обясните не само далечното звуково сходство, ами и как се е запазила 3000 години, по какъв път е дошла в България, съществувала ли е преди покръстването, каква е връзката й с цѣсарь. Можете ли?

      Изтриване
    11. Чувствам се поласкан, не знаех, че ме мислите за Бог...само Той е в състояние да разгадае всяка тайна :)

      Изтриване
    12. Не се ласкайте толкова.
      Въпросите са съвсем логични и би следвало поне да се опитате да им дадете някакъв отговор, след като твърдите, че нашата титла цар е взаимствана от акадската шар, ако претендирате за научни публикации.
      Бихте ли коментирали първоначалното записване на титлата като цѣсарь?

      Изтриване
    13. Бихте ли ме цитирал, къде казвам, че нашата титла цар е взаимствана от акадската шар?

      Не си спомням да съм правил такива твърдения и ще Ви бъда благодарен, ако спрете с манипулациите.

      Изтриване
    14. За цар ни омайваха, че идвала от лат. caisar, макар в древен Акад да се използва титла сар-цар около 2250 години преди възникването на латинската

      Това какво означава, според вас?

      Изтриване
    15. Във всеки случай не означава, че аз определям цар като акадска заемка :)

      Как Вие тълкувате и изкривяване изказванията ми си е Ваш проблем.

      Изтриване
    16. А ще обясните ли все пак какво искате да кажете с това изречение?

      Изтриване
    17. Явно няма да разберем смисъла на цитираното изречени и в каква връзка се споменава акадската титла в този контекст.

      Изтриване
    18. Титлата цар не е акадска, не произхожда от цезар... тогава от къде се е взела?

      Изтриване
    19. Или си сменете IP-то, или първо ми отговорете на въпросите. Аз имах почтеността да Ви отговарям няколко месеца :)

      Представете данни от областите на антропология, ономастика и археология, че старите българи не са местен народ. Когато намерите смелост да отговорите, нашата дискусия ще продължи.

      Изтриване
  19. Е, вече намерих смелост. Какво става с титлите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не сте дал никакъв задоволителен отговор, а само увъртания...

      Изтриване
    2. Ама отговорът трябва и да ви хареса ли?
      Искахте данни, дадох ви, не съм отказал. Сега очаквам от вас да уточните какво имате предвид с израза:
      "За цар ни омайваха, че идвала от лат. caisar, макар в древен Акад да се използва титла сар-цар около 2250 години преди възникването на латинската "

      Изтриване
    3. Пак повтарям - дайте нормален, аргументиран отговор...толкова ли е трудно за разбиране?

      Изтриване
  20. Ирена Янчева26 юни 2015 г. в 6:24

    Определено добра статия. До сега не се бях замслила за тези арабски източници. Едно е сигурно, Арабите трудно възприемат или допускат чужди влияния; мислите и оценките, които изказват са плод на техни лични впечатления и остават за дълго време непроменени; те си остават силно традиционни и независими хора. Поради тези социално - психологически харакреристики считам, че информацивта, която те оставят за българите е напълно вярна и на нея може напълно да се разчита. Те не са измамни или лицемерно - лъжливи, а показват всичко наяве ( добро или зло ). Веднъж изучиш ли ги, вече знаеш какво можеш да очакваш от тях почти завинаги. Затова съм на мнение, че на тези арабски доказателства може да се разчита, те са верни. А иначе, Павле имаш много добър старобългарски ( това беше един от наи - тежките изпити ), поздравявам те !

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Павле ! Благодарности още веднъж ! " Не ни е нужна чужда слава, стига ни само нашата да стане известна." - подкрепям напълно тези мъдри заключителни слова !Най - сърдечни приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  22. Наскоро, ако сте обърнали внимание, "учените глави" от историческата секция на БАН и някои ВУЗ, излязоха с писмо до, без значение ..., в което "уточниха", че владетелската титла на българите била "кан" или "кхан". Не е за смях. Позовават се и на стари извори от времето на ИРИ. По този повод проверката в речници за старогръцкия език показва следното: https://www.academia.edu/13368890/%D0%9E%D0%A9%D0%95_%D0%97%D0%90_%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%90_%D0%9E%D0%A2_%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%A0%D0%9E%D0%93%D0%A0%D0%AA%D0%A6%D0%9A%D0%98_%D0%95%D0%97%D0%98%D0%9A_%D0%9D%D0%90_%D0%9A%D0%90%D0%9D_%D0%92_%CE%9A%CE%AC%CE%BD_%CE%B1%CF%82%CF%8D%CE%B2%CE%B9%CE%B3_%CE%B7_%CE%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B1_%CE%B3_, от което става известно, че по времето, когато е правена тази колона на Омуртаг, дума "кан" в гръцкия език не е съществувала и на https://www.academia.edu/12281981/%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%B2_%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BE%D1%82_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BD_%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D1%85%D0%B0%D0%BD_%D0%B8%D0%BB%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BD_ за българските племена, в т.ч. и приписваните ни тюркски, в този и състав, никога не е означавала титла на български владетел. Другото е от невежество или с корист!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ужас, това са смешни неща, съмнявам се да са писани от професионалисти. Е може ли дедите ни да бъдат изкарвани идиоти и да си забравят най-високата титла навремето...

      В нашите извори дедите ни са наречени князе, а държавата е наречена княжение, не канство...

      Изтриване
  23. г-н серафимов ,
    За пръв път пиша тук за да е ясно за да не ме бъркат и да ми приписват прегрешения.
    Аз не разбирам целта на това вторачването в тази проста титла наречена Хан или Кан.
    Ами то всеки турски султан от Отоманската династия ( къщата на Осман ) ,започвайки от най ранните години на султаната там си е слагал титлата представка 'Хан' -Кан във края на името си.

    Султан Осман 1 Хан
    Султан Селим Хан
    Султан Сюлейман хан
    Султан Ахмед Хан
    Чак до Абдул Хамит-Кан и последните трима след него.

    Какво искате да докажете с това КанУване.
    Че ние сме някакви диваци и Тюркски бостансджии по произход или примати от Анадола и монголските степи.Българите сме монолитна смес от много народи но една раса-Арийската.
    Траки, Пеласги,Венети в смесените бракове са били правило за да се запази мирът.
    Погромът в/у генофонда ни е ужасяващ и не само тук ,а из цялата Земя и той идва още преди погрома на Бронзовата епоха.Следва преди 2500г идването на дегенеративното за нас Християнство последвано от 5 вековен илсям.Така останали чисти -чисти българи са не повече от едни 7-10%.Останалото пак са българи,но хибриди рецесивно носещи до 50% български гени.Останалите са шимпанзета.
    Титлите Ханн, Княз или Цар не са ни помогнала особенно много след като с тях са въздигани предимно безродници,мешавици дегенерати и такива ,които са били управлявани от чужди не Славяно-Арийски интереси и култури Да речем така ...за по политически коректно звучене за да не обидим някой.

    ОтговорИзтриване