13.06.2014 г.

ЧУДОТО С БЪЛГАРИНА – ЕДНА ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ


В началото на VІ-ти век Римската Империя е разтърсвана от различни конфликти. Народите служили на Вечния град векове наред, се пробуждат и правят опити да създадат свои държави. Битки се водят от Северна Африка до пределите на Иран. Не е пожален и Апенинския полуостров, като дори Рим дори изпада в смъртна опасност поради визиготите. През 552 г. Юстиниан І изпраща своя генерал Нарзис срещу войската на визиготския цар Тотила, който в този момент е завладял голяма част от територията на днешна Италия.

Дедите ни са били едни от най-добрите и храбрите бойци на своето време. Поради тази причина те са били търсени и ценени от римските императори. Не е никак странно, че сред войниците в армията на Нарзис служат и българи. Те вземат участие в редица жестоки сблъсъци.

Както при всяка война, пострадали от насилието има не само сред бойците, но и сред мирното население. В кратък разказ, документиран в писмата на Папа Григорий Велики (VІ-ти век) е казано нещо интересно за един наш сънародник. 

По време на схватка между имперските сили и визиготите пострадало малко момче. То било воловарче и явно е бивайки изненадано от бързата атака на някоя от групите не е успяло да се оттегли на време. 
След края на битката при детето довели един българин. Той служел като спатарий (мечоносец) при генерал Нарзес. Българинът заговорил на смъртно раненото момче на своя език, а воловарчето отговорило показвайки, че разбира всяка дума.

За Папа Григорий това било истинско чудо, показващо, че детето е било на небето, където е научило всичките езици, включително и българския. Не отричам съществуването на чудеса, както в миналото, така и днес стават неща, които науката не е в състояни да обясни. Уверен съм обаче, че има логично и близко до ума обяснение. 

Защо да не е възможно раненото воловарче е разбирало езика на българина поради това, че
от най-дълбока древност на Апепинския полуостров са живели хора говорещи език, който е бил изключително близък до този на старите българи, или дори вариант на нашия език? 


Италианските лингвисти знаят това прекрасно, но на широката публика данните не са представени защото са в противоречие с догмата, че дедите ни са чужд на Европа народ. Вместо да се пренаписва историята и да се признават грубите грешки на мнозина високо уважавани учени, е по-лесно неудобните данни да се премълчат.

Знаете ли, че дори за селищното име Рим италианските езиковеди не могат да представят обяснение с помощта на латинския език? Има добри индикации от къде е дошло името, но за тях не се говори. Плутарх разказва, че названието на Вечния град е дадено от пелазгите (които идват от Балканите). На пеласгийски Rome означавало сила (на оръжие).

“Some say that the Pelasgians, after wandering over most of the habitable earth and subduing most of mankind, settled down on that site, and that from their strength in war they called their city Rome.”


Странно, че никой не е потърсил връзката със стблг. дума раменъ-силен. Не е потърсена и връзка с тракийските имена Рома, Ромиталк, Румиталк. А не е само Рим, други древни топоними и хидроними също нямат обяснение на латински. Списъкът е доста дълъг, но най-интересното е, че етимологията на странните имена е българска.

Признава се например, че Калис, Калатиа, Калетра имат в основата си думата кал
(която е наречена индо-европейска, макар латини, келти, германи, гърци и др. да не я познават изобщо). За хидронимите Езарус, Езаронис, Езерения се казва, че най-вероятно значението е воден басейн, но нашата дума езеро остава незабелязана, За древната Стабия се твърди, че името идва от корен стаб стълб, кол, ограда, добре, но и в този случай старобългарската стоборъ стобор остава невидима”, същото важи и за нашия топоним Стоб.

Тразименското
 езеро е известно поради битката на римляните с Ханибал. Като обяснение на 
Trasimene lacus се предлага ИЕ корен tres  треса. Земите около Тразименското езеро са били блатисти, т.е. става дума за тресавище. В земите на старите римляни срещаме още необясними названия като Листа, Плавис, Плестина. Има и планина Гаурус, дали стблг. гора-планина не предлага добра етимология, да не забравяме и диалектната ни дума гура-гора, планина.

Названия на реки, планини и селища не се появяват спонтанно. Те се налагат след вековно присъствие на хора говорещи определен език. Това е ясно на учените, ясно е също, че древен балкански народ е дал на етруските божествата Земла -земята и С(в)етлан светлият. Неудобно е обаче да се признае, че Земла и Светулен са безспорни тракийски теоними. Неудобно е да се признае също, че ранните царе на латините носят  тракийските имена Атис, Капус, Капетус.

Дали латинската дума vulgus  народ, простолюдие няма да е древен етноним превърнал се в название на подчинено население? Vulgus, vulgaris  народ, народен, нямат обяснение на латински. Изконната латинска дума за народ е populus.  Други латински думи за народ, простолюдие, тълпа са plebs, plebes, plebicula, те идва от plenus  пълен, много (множество), plenitas  количество, голям брой (хора).

Смятам, че както в случая с периойките в Спарта, на Апенинския полуостров е живяло население, което е покорено от старите латини и гражданските права са му били отнети. По този начин vulgus, vulgaris се превръща в символ на безправна общност. Тези хора може да са загубили народностното си име, но не и езика си.Чудото с българина е доказателство за това. Воловарчето разбиращо български език (lingua vulgarum) e принадлежало на селското население.

Това, че в земите на Италия са живели наши роднини дава най-логичното обясенние защо Атила се смилява и не подлага Апенинския полуостров на огън и меч. Не са били молбите на папата, а факта, че при една тотална война е щяло да пострада и голяма част от простолюдието, т.е. наши роднини.

Разбирам, че казаното от мен звучи невероятно – българи в римската държава още във вековете преди Христа! Да помислим обаче трезво – ако нямаше съжителство на българи и латини, кой е създал топонимите с българска етимология, кой е дал на етруските божества носещи български имена? 

Няма случайности и феномени, генетичните изследвания от 2012-та година показаха, че част от жителите на Северна Италия са роднини на българите...Сега остава само учените да преглътнат гордостта си и да ни отдадат заслуженото уважение.



Използвана литература:

1.В.Бешевлиев, Първобългарите -история, бит и култура; 
2.Pliny, Natural History; 
3.Livy, Roman History; 
4.H.Schreiber, Die Hunnen; 
5.В.Георгиев, Траките и техния език;
6. A.Sciaretta, Ancient Toponymy



55 коментара:

  1. Павле мой, възможно ли е едно допълнение към темата, което не отхвърля твоето мнение. Според моята скромна осведоменост хетити и етруски са един народ, с който сме били съседи още от древни времена. Известно е прочутото царство на хетите по южното крайбрежие на Черно море (невероятна прилика, „хети“ – „гети“ ! ). А името „етруски“ не иде ли от древното име на Троя – „Атряч“ ? Мога ли да предполагам, че още от тогава съществува прилика между езиците, която впоследствие етруските пренасят в Италия ?
    Нещо друго любопитно ! В Калабрия на 6 км от брега на Йонийско море е разположено живописното градче Бадолато. На най-близката точка от него на брега е разположено селището ВОДА ! В голяма близост от тях в градчето Стило има църква Св. Андрей („българския“ светец, който е евангелизирал сред скитите), на която, казват, е изобразен българският знак IYI !
    Сърдечен поздрав !

    ОтговорИзтриване
  2. Павле мой, възможно ли е едно допълнение към темата, което не отхвърля твоето мнение. Според моята скромна осведоменост хетити и етруски са един народ, с който сме били съседи още от древни времена. Известно е прочутото царство на хетите по южното крайбрежие на Черно море (невероятна прилика, „хети“ – „гети“ ! ). А името „етруски“ не иде ли от древното име на Троя – „Атряч“ ? Мога ли да предполагам, че още от тогава съществува прилика между езиците, която впоследствие етруските пренасят в Италия ?
    Нещо друго любопитно ! В Калабрия на 6 км от брега на Йонийско море е разположено живописното градче Бадолато. На най-близката точка от него на брега е разположено селището ВОДА ! В голяма близост от тях в градчето Стило има църква Св. Андрей („българския“ светец, който е евангелизирал сред скитите), на която, казват, е изобразен българският знак IYI !
    Сърдечен поздрав !

    ОтговорИзтриване
  3. До толкова всичко е фалшифицирано, че и прочутата "етруска" бронзова статуя на капитолийската вълчицата с Ромул и Рем се оказа не по-късна от 9 век, а най-вероятно е от средата на 15 век, когато е изложена публично.

    ИМПЕРИАЛИСТ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Официално се знае, че близнаците под вълчицата са добавени през 15 век, докато вълчицата е етруска.

      Изтриване
    2. Да, вълчицата наистина е етруска статуя...Ромул и Рем не са отгледани от вълчица, а от жена на пастир. Тя била известна с лекия си нрав, а жени с лоша репутация са били наричани с името lupa, чието оригинално значение е вълчица.

      Понеже не е престижно да се каже, че основателят на Вечния град е откърмен от жена с лек нрав, то се създава легендата, че братята близнаци са откърмени от вълчица.

      Изтриване
  4. Eh, che goliamo chudo be, ami ti za savpadeniia ne si li chuval, ne chatkash li, che v razlichnite ezici ima shodni, daje ednakvi dumi, no s razlichno znachenie, ne useshtash li, che ciala Bulgariia ti se smee veche?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смехът е здраве, мога само да съм доволен, че карам сънародниците си да се смеят.

      Изтриване
    2. На достойните и честни проучвания не се смеят хората на честта и достойнството. И въобще - сред обкръжението ми не съм виждала хора, които да се смеят на писаното в този блог. Но на други измислици за ирански, тюркски, монголски и какъв ли не произход на българите - да, виждала съм, и то много... и колкото по-големи и сериозни са познанията и интелигентността на хората, толкова по-голямо е и недоумението как е възможно да се говорят и вярват такива неща...

      Изтриване
    3. Някои казват че вярват в определени нелогични неща просто защото така им оттърва...Какво да се прави - свят голям, хора всякакви.

      Изтриване
    4. Браво бре,ти си бил най умния че си направил откритието!

      Изтриване
  5. Тъжно ми е да те разочаровам, но думата vulgus се среща в книгите на Гай Юлий Цезар Галската Война и Гражданските Войни, изобщо нямаш основания да твърдиш, че vulgu не е латинска дума. Пък за Плутарx какво да ти кажа, ами то не всяко твърдение на античен автор почива на реалност, много неща са митове и легенди, създадени да поукpасят някаква история или предание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нека думата vulgus да си я има в старолатинския. Въпросът е, че там няма обяснение за нея, а същестуват и синонимите populus, plebs.

      Плутарх може да разказва легенда, но тази легенда се потвърждава от това, че името на Рим се обяснява на български. Освен Рим съществуват още доста италийски топоними с българска етимология, това не е случайност.

      Изтриване
  6. А за близоста на българския и латинския какво ти е мнението?
    Бриг

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има известна близост между български и латински, най-вече що се касае до основния речников запас. Тази близост е доста по-голяма отколкото близостта между латински и германски. Това показва, че дедите ни са били дълго време в контакт със старите латини. Понеже някои старолатински думи нямат латинска, а българска етимолигия, то става ясно, че дедите ни са били за известно време доминантна група на Апенинския полуостров.

      Изтриване
    2. Георги Загоров14 юни 2014 г. в 6:11

      Не знам за латинския, но в момента уча испански език, който би трябвало да е един от наследниците на латинския (малко или много). За лексиката все още не мога да се изкажа, но още отначало ми направи впечатление граматиката на този език.
      Всеки, който е учил английски или някой друг от германските езици (и изобщо език от различна езикова група), знае че при тях не само лексиката, а и начинът на изразяване и структуриране на изреченията (и мисълта) е различен. Изненадващо, поне за мен, но при испанския език изреченията и частите на речта в тях се подреждат по абсолютно същия начин като в българския. Да, разлики има, предимно в в някои фрази и допълнения, като например въпросителната частица "ли" при нас, но за мен това са твърде минорни разминавания (усложнения).
      Вероятно с напредването на курса ми, т.е. с навлизането в по-сложните дебри, така да се каже, на езика, разликите ще стават все повече и повече. Това би било нормално и това очаквам, предвид че граматичните усложнения при повечето езици настъпват в сравнително по-нови времена.
      Но фактът си остава, българският и испанският езици са структурно учудващо близки. Мога да направя дръзкото предположение, че и с италианския език нещата ще стоят по подобен начин.

      Изтриване
    3. Да, италианският също е лесен за изучаване от българи.

      Изтриване
    4. В Испания и Португалия има голяма прилика с някои думи от българския език. Дотам са стигнали визиготите, които не са били никакъв „германски“ народ, а траки прогонени от Александър и римляните чак до Балтийско море. След тяхното завръщане на Балканите те предприемат няколко похода до Рим, след което достигат и до Пиренейския полуостров.

      Изтриване
    5. Готите със сигурност не са германи. Нито личните им имена, нито материалната им култура е германска...

      Изтриване
    6. Близоста между българския и латинския е толкова голяма и на такова дълбоко ниво, че само това и нищо друго може да докаже че между 1-ви и 6-и век ние сме си тук на балканите. Римската империя не е стигала до припятските блата хе-хе.
      На български "съм" на латински е "sum". В римския сенат се е говорил префарцунен латински с падежи, войската обаче е говорела vulgar latin без падежи. Вулгар не е значело просташки а повлиян от българския латински улеснен и без падежни форми. Populi и производното му people не значат народ а паплач, тълпа, сбирщина. Във филма "Живота на Браян" на Монти Пайтън го показват макар и по хумористичен начин че римския центурион следи за спазването на правилата който сам той не спазва хе-хе. http://www.youtube.com/watch?v=XbI-fDzUJXI на латински "ите" е една от формите на глагола вървя при нас е "иде".
      Българският език не е славянски въобще. Славянските езици са примитивни сравнени с нашия. Българския е трако-латински с пеласгийска граматика.
      Бриг, дефендър оф да фейт.

      Изтриване
    7. Българският е единственият език, който има правото да се нарече славянски.

      Изтриване
  7. Приказки от 1001 нощ. Не си СпароТок, а си ШехеРезаДа ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ha-ha-ha, tochno taka e sparo-razkazvacha na prikazki :)

      Изтриване
    2. Приказки, при това нелепи, са "теориите" за монголо-иранската орда, дето осеменила "славянското море"
      Там чети и се смей, няма такива фантасмагории

      Това че vulgar e дума за народ е повече от съвпадение. Много по-силно доказателство, от дерето в Хиндушкун, дето дирите българския корен

      Изтриване
    3. Щом си мангал, нямаш думата!!!

      Изтриване
  8. Защо да не допуснем вазможността вловарчето да е било българче, чието семейство се е преселило в Италя да речем 40 години преди войната на Нарзис с готите. Ти нали беше писал, че Атила е отраснал в Рим, защо с него да не са дошли хора от нашите земи? Не е задължително воловарчето да е потомък на хора които са колонизирали Италия през бронзовата епоха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е воловарчето наистина да е било потомък на преселници от по-ново време. Ако е така обаче - кой е оставил значителния брой български топоними на Апенините? Въпросните топоними са регистрирани в Античността.

      Изтриване
  9. Хубаво де ама с какво ни помага тая приказка за воловарчето бе спаро, нещо да ни промени живота? Храниш хората с илюзий па то не това им трябва а шило да ги бодне в задника да се размърдат малко, че направо са клеясали от чакане. Тебе те четат и май те слушат българите за това няма да е грешно да даваш идеи как да си променим живота и да светне слънце и на нашата улица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не храня никого с илюзии, стремя се да покажа какво е било миналото ни и какви са били дедите ни.

      Чакането на сънародниците ни идва от това, че не познават миналото си, не познават примера на предците и поради това не го следват.

      Изтриване
  10. Така, така бай спаро, добре се движиш ти нагоре по сталбицата на популярноста и самохвалството, ама две думи не обелваш за злободневните проблеми на бългаина, защо така бе джанъм?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със злободневните проблеми на българина би трябвало да се занимават ония за които гласуваме.Тук темата е съвсем друга.

      Изтриване
    2. Г-н Ненчев, благодаря Ви за реакцията. Имате право, аз не мога да се разкъсам на няколко части. Интересуват ме проблемите на обществото ни, но точно липсата на самочуствие у нас, липсата на вяра в собствените сили е причина за основните беди. Историята показва примера на предците - тези, които не са се надявали на никого и сами са ковали съдбата си.

      Поздрави!

      Изтриване
  11. България, моята скъпа България, ми напомня на бременна жена в последните месеци. Задъхва се, ходи трудно и тежко, с отекли крака, кръвоизливи, с болки..., повръща и се поти обилно в жегата..., иска просто да роди и да се почувства по-добре... България износва последните българи на тази територия, част от които сме и ние. Но едните скоро ще заминат в чужбина, а другите скоро ще се споминат – такъв е животът. И кой ще остане? Последните деца на майка България. Звучи тъжно и дори апокалиптично. Аз не мога да реша демографския проблем в страната, ниската раждаемост, множащите се цигани. Не мога да ви кажа – не емигрирайте, правете деца, работете и се борете тук, в тази държава. И не знам, дали изобщо има човек, който може да предложи адекватно решение. Мога само да констатирам тъжните факти за една изчезваща нация... Топяща се ежеминутно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Народът ни често се е топял под влиянието на различни врагове, но и всеки път се е съвземал и даже е погребвал своите гробари.

      Каквото е било пак ще бъде!

      Изтриване
  12. Както винаги си написал мислите ми! :-) Народът ни се нуждае от вяра, цел и самочувствие- така ще има сили да повика неволята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То си е казано отдавна от П.Славейков - “Един народ расте сам с идеалите, със задачите, които взема на своите плещи и с тях той се въздига до подвизи, за които преди се е считал некадърен да стори. Ето ви и пример: С векове народа ни мърцина живя в мрак, и ражда се, и гина со скотовете скот. Кое го възроди, кое заспала мощ в юначните гърди събуди? В подвизи кое го днеска води? Ричагът всемогъщ на мъртвите народи – светия идеал!”

      Изтриване
    2. Да, но Славейков е казал и друго:„Не сме народ, а мърша!“ Знаете ли до каква степен това се отнася точно за днешното време?! Разложението лъха отвсякъде... Тук дестина души си чешеме езиците, а огромното мнозинство ??? За да може един пожарникар да каже, не ме разбирайте криво – аз уважавам честните пожарникари, но ненавиждам пожарникарите-подлоги на Запада, които за кой ли път подлъгаха народа..., та да каже: мен изберете за премиер, защото не виждам по-достоен – и е прав, не е ли това тотална катастрофа ? Нима едни избори ще променят изобщо нещо ???
      Утехата е, че все пак тази агония няма да продължи още дълго. Този разкапан свят ще бъде унищожен и заменен с царството на доброто. Но промяната няма да дойде от пожарникари - предатели !

      Изтриване
    3. Човек не бива да търси утеха, а начин да разреши проблемите си. Най-добрият начин е промяната, първо тази на личността, после тази на обществото...но трябва да се прави нещо, а не да се чака.

      Изтриване
    4. Скъпи мой Павле !

      Ти вече заяви един път, че си вярващ. Само дето пропусна да поясниш в какво точно вярваш. А аз изглежда съм те разбрал погрешно ...
      Но ето, че точно сега ти даваш израз на твоето верую: промяна на несправедливата обществена уредба чрез първоначална промяна на собственото „аз“. И ти имаш убеждението, че това е нещо толкова естествено и толкова лесно постижимо, ей така, само с осъзнаване величието на прадедите ...
      Не чувстваш ли, че с това ти се явяваш като конкурент на Бога, Който също се стреми да промени хората към добро, но по малко по-различен начин ? Историята изобилства от примери за утописти, които са искали да постигнат същото, но в крайна сметка идеологиите им са се сгромолясвали в нищото ...
      В дебелата книга пише, че човекът на злото „ще бъде смазан, не с ръка“. Хайде сега ти ни обясни на нас, „които четем, но не разбираме“, какво би могло да означава това. Може би ще кажеш, че след като променените чрез мисълта за прадедите българи променят и обществото, чак тогава Исус може дойде, да вземе жезъла си и да царува!
      Може и така да се предположи, но се различава напълно от написаното в Книгата, което значи, че едно от двете е погрешно. Кое е погрешното, твоето или написаното ?
      Прав си, че човек не трябва само да чака, без да действува. Но по моето скромно мнение всяко действие, което не е в синхрон с Книгата, е обречено на провал.
      С всички тези размисли не отричам високо патриотичната и изобличителна стойност на твоята дейност !

      Изтриване
    5. Аз отдавна следя този блог, и съм разбрала, че Павел няма амбициите да въвежда нов обществен строй или да поведе народа към борба. Неговата цел е да спре отчаянието, маловерието в собствените сили, липсата на национално самочувствие, прекланянето на глави пред нечестието и престъпността, да предотврати лакейското поведение към силните на деня в новото поколение българи, помагайки му да отсее лъжата и заблудата от истината, вглеждайки се в добрите, благородните, светлите примери от миналото на народа и предците ни, основани на християнските добродетели и ценности.

      Изтриване
    6. Така е, хората трябва сами да си намерят водачите, понеже водач който сам се прелага, често мисли първо за себе си, а после за благото на народа.

      Когато хората повярват в себе си, когато разберат, че само те могат да си осигурят по-добър живот, чак тогава ще настъпят условия за промяна.

      Изтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Винаги се е смятало, че многото латински думи в Българския език са дошли от времето, когато България е била част от Римската империя. За мен това пък винаги е било един от главните доказателства, първо че траките не са се изпарили (иначе кой би запазил тези думи в Българския език след като 'прабългарите и славяните' ги е нямало още), и второ че българите не са се появили през 681 година, но много по-рано. В действителност нещата са много по-сложни италиaнският език е загубил падежите си, както българския a и двата езика използват предлози!!? Да не се подминава и факта, че почти няма различие в произношението, напр. на българите, които говорят италиански винаги им казват, че говорят с акцент от северна Италия, това може и да е случайно, но да не забравяме, че преди няколко века точно района на Новара се е наричал България. B страницата на кметството на град Камери северна Италия посветено на историята на града може да се прочете следното:
    '..В 568 година дойдоха от Панония Албуино (Alboino) с голямо множество от гепиди, българи и лoнгобарди. Това бяха господарите на царството до 774 година, когато Карл Велики и франките победиха Дезидерио в равнината на Мортара (Mortara).
    Франките разделиха царството в "графствa" и "марки", и тогава са били отделени от провинцията на Новара, графството България и графството Помбия. По-късно, графството България, изглежда, e преминалo през 1167 година под управлението на Милано ...'
    Тук е редно и да се попита, откъде се взимат тези толкова много българи, които идват от Панония през 568 година??? Нали Аспарух преминал Дунава през 681 година??? Както изглежда в Италия е имало цял район, който се е казвал България и е просъществувал почти 600(599 ако не са сбъркали летописците!!!) години с името си??? А както изглежда е имало и други места населени с българи!!! Изглежда, българите са имали корпус за бързо реагиране щом са били на няколко места едновременно и не само това, живеели са на различни места, отделени на 2000 хиляди километра, по едно и също време. Или пък през лятото са идвали на море в Италия а през зимата са карали ски по руските степи???

    http://www.comune.cameri.no.it/index.asp
    Origini e storia del Comune di Cameri
    '...Nel 568 arrivò dalla Pannonia Alboino con una sterminata moltitudine di Gepidi, Bulgari e Longobardi. Questi ultimi furono padroni del Regno fino al 774 quando Carlo Magno con i Franchi sconfisse Desiderio nella piana di Mortara.
    I Franchi divisero il Regno in "contadi" e "marche": dal Contado di Novara furono stralciati i contadi di Bulgaria e Pombia. Il contado di Bulgaria sembra sia passato nel 1167 sotto le dipendenze di Milano...'

    ОтговорИзтриване
  15. Панония е територия между Балканите и (Каринтия област в Австрия). В тази област са локализирани българите, или даже България в светоописанието на Орозий Павел - IV-V век - and then, to the east of the country Carinthia /Carendran/, beyond the desert, is the country of the Bulgarians /Pulgara land/ ; and, to the east of them, the country of the Greeks /Creca land/.

    http://www.nifterlaca.nl/read.php?3,1853,1853

    ОтговорИзтриване
  16. В историята на Добри Войников от 1861 се описва Княжество България което е много голямо простирало се е на двата бряга на река Тичино от Павия до Новара и на север под Милано. Всъщност той бърка тези българи с тези на Алцек, които се заселват на юг от Рим в днешната област Молизе! И така имаме две Българии в Италия едната на север а другата в средна Италия. Всъщност имало е и други напр. в Тоскана (Болгери) ,и на юг в Калабрия ( монте Булгерия).
    Интересното в тази история, е че Добри Войников дава покоряването на България от турците, чак след падането на Видин през 1481 година при последния Български цар Георги Страшимир???

    ОтговорИзтриване
  17. Павле, мога да изпратя книгата по емейл, ако имаш официален?

    ОтговорИзтриване
  18. Защо Атила се нарича "Бич божи" пред папата?
    Ако просто е искал да бъде завоевател и да завладее Рим...
    Кога Бог наказва и има нужда от бич?

    Прост човек

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Атила е наречен Бич Божий понеже светът не е виждал такава военна сила като неговата - тя е просто апокалипсис! Смятало се е, че чрез скитите наречени хуни, Атила наказва римляните за многото им грехове.

      Изтриване
  19. Павле, създал си кратичка, но много полезна статия !!! Благодарности от сърце за вложения труд по лингвистика !!! Подкрепям напълно генетичните изследвания от 2012 гидина, както и приложените от теб силни доказаелства за това, че значителна част от жителите на Северна Иалия са роднини на българите, те носят български корени ! От теб сега научавам, че на пеласгийски език ( трако - пеласгийски ) името Рим се превежда като " с и л а н а о р ъ ж и е " - връзката, която зи направил с тракийски и старобългарски - " силен ", е забележително точна и логична. Приятно ме радва и факта, че древни топоними и хидроними от Апенините имат реална етимология с българския език, поради тракийсли преселения и вековно присъствие там още преди Христа. Били могъл да споделиш повече информация за Етруските божества с български имена, защото тази тема е твърде слабо позната ? Освен това, бих искала да те попитам и дрого - Какъв по - точно е бил по етнически произход Атила ? Има твърде много легенди и спекулации за него и не мога да намеря точната истина. Най - сърдечни приятелски поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, Атила принадлежи на царските скити, така го определя Приск Панийски, а той се е срещал с Атила лично и е успял да се запознае добре с бита на хуните. Приск говори за скитски песни, скитски ботуши, скитски дрехи. Самото име Атила е сродно на това на скитския цар Атий, а и на тракийския бог Атис.

      Поздрави!

      Изтриване
  20. Павле, благодаря от сърце за отговора !!! Определено летописецът Приск Панийски, предоставяйки сведения от първа ръка, казва истината. Приятелски поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
  21. Прочетете историята на Волжка българия. Там е написано, че единият от синовете на хан Кубрат е заминал на север и завладял Апенинския полуостров, стигайки до Рим и до днешен Неапол. Те твърдят, че етруските са волжки българи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-жо Стамбулова, ако намеквате за историята на Нутрудинов, тя е фалшификат, нищо повече. Доста несериозно е да се каже, че етруските са волжки българи, при условие, че етруските са асимилирали от римляните около 1000 години преди възникването на Волжка България.

      Изтриване
  22. Защо не оставите на ЛИНГВИСТИТЕ да "бистрят" въпроса с езиците!Тука като гледам са само ЛАИЦИ и "ЗАЦИКЛЯТ" единствено около "ЛЕКСИКОНА"!А един "език" не е лексикона ,а е ГРАМАТИКАТА!Освен това кой е АНАЛИТИЧЕН и кой СИНТЕТИЧЕН?Тука въобще не се и споменава за такова нещо!Оставете ЕЗИКОВЕДИТЕ да коментират!Като чета коментарите повечето са с "научно-популярни" знания по въпроса!

    ОтговорИзтриване