4.06.2015 г.

ОБЛИКЪT НА ТРАКИЙСКИТЕ ЖЕНИ


Дедите ни несъмнено са били необикновени хора. Успели са да впечатлят не само своите съседи гърците, но също така имащите желязна воля римляни, буйните келти, роднините скити и далечните индийци. Историите на Орфей, Тамир, Лин, Евмолп, Залмоксис, Спартак, Ситалк и Дионис потвърждават това. Тези личности са оставили следа в историята и са прославили земята ни.

Със забележителни качества са били не само мъжете на Тракия. Същото може да се каже и за тракийските жени. За тях знаем по-малко, но пък сведенията ни позволяват да кажем, че възхищението на чужденците срещнали тракийки е напълно оправдано. На първо място е красотата.  Разбира се привлекателни жени е имало също в Гърция, Рим, Персия и т.н. но у нас сякаш се касае за някакво масово явление. Тракийките са имали такъв чар, който буквално е омагьосвал дошлите отдалеч търговци, дипломати, бойци и владетели.


                                                                           http://media1.shmoop.com/images/mythology/characters/maenad.jpg


                                                                             http://www.picturesofbulgaria.com/photos/1129887903minus_00.jpg

Доста хора сигурно се питат какъв ли е бил външния вид на тракийските жени. По принцип те са изглеждали така както днес изглежда българката. Няма и как да е иначе имайки предвид, че ние сме потомци на най-древните цивилизовани жители на страната ни. Както антропологични, така и генетични проучвания доказаха това убедително. Често се спекулира, че траките са от светлия, нордически тип, но това е заблуда. Несъмнено е имало известен брой светлокоси и синеоки индивиди сред дедите ни, но те не са били мнозинство.

Веселин Бешевлиев споменава, че гетите са наричани flaviруси, а за косата на бистонските жени е употребен епитета ksanthisiруси, това обаче е днешното тълкуване на термините. Според проф. Ф. Мюлер ksanthisi е определение за цвят, който наподобява силно препечено месо, т.е. светло кафяв. Точно такъв е бил най-често срещания цвят коса сред тракийските жени. Пак напомням, че е имало руси, червенокоси и чернокоси жени, но най-много са били тези със светло кафява коса. С течение на времето е започнал да се налага черния цвят. Това е така поради факта, че гените за тъмна коса и тъмни очи са доминантни. Дали са били руси, кестеняви, или чернокоси, тракийските жени са били с красиви черти и неустоим чар.



В работа на Димитър Попов намираме разказа на Асклепиад, който твърди, че гърците от Лемнос били така омаяни от тракийките, че пренебрегвали и в последствие изоставили своите съпруги. След това напуснали Лемнос и заселвайки се в Тракия се обвързали с местните жени. Старият автор обяснява тази история с някакво проклятие на богинята Афродита, която омагьосала гръцките мъже. Истината е, че умът на южните ни съседи е завладян от външния вид, а и обаяние на тракийките.

Красотата на тракийката спомага и за създаването на легендата, че нимфата Траке, дала древното име на страната ни, била в състояние да омагьоса тези, които я срещнели. Дали погледът на чаровницата е вкаменявал чужденците, или пък нейната усмивка, походка, глас, е трудно да се каже. Живеейки сред природата, Траке не само е расла здрава и силна, но и пълна с обогатяващата енергия, която дават гори и извори. Следвайки обичаите на своите деди, тракийката е извършвала древни обреди, които от своя страна водят до духовно извисяване, а духовно извисените хора имат особено излъчване.

Нимфата Траке не е изолиран случай. Музите, чийто покровител е Орфей не са просто митични създания, не са плод на нечие въображение. Те са представителки на народа наречен в древността траки, а в по-късни времена българи. Със своята необикновена певческа и танцьорска дарба те са си извоювали статут на полубогини. Дори и днес талантът на музите не е загубен. Той живее в гласът на българката, омайващ със своята чистота и звучене връщащо ни хилядолетия назад във времето.

Даровитата жена се превръща и в даровита майка. Орфей е син на музата Калиопа – сладкогласната. Великият певец е наследил доста от качествата на своята родителка, но всеки талант трябва да се развие. Несъмнено първите уроци по пеене и свирене на лира Орфей е получил от Калиопа, която му предава и своето магическо излъчване. Това прави Орфей не просто способен музикант, но и чародей, който е в състояние да се докосне до дълбините на човешката душа и дори да я излекува.

Свръхестествените качества на тракийската жена стават причина и за възникването на вярването, че ямбическата поезия е създание на тракийката Ямба. Действително терминът ямб не притежава гръцка етимология. Специалистите смятат, че се касае за тракийска заемка. Това се потвърждава от факта, че съществува тракийска богиня с име Ямба Дула. Тя е споменато в работи на лингвистите Владимир Георгиев и Димитър Дечев.

Тракийката Ямба е дъщеря на бог Пан и внучка на бог Хермес, който според Херодот е родоначалник на тракийската аристокрация. Тези сведения позволяват да се предположи, че Ямба е била от благородно потекло и израствайки в царския двор тя е била в състояние да получи високо образование, което от своя страна да и позволи тя самата да направи нововъведение – ямбическия стих.

Красотата, чарът и певческите дарби не са единствените забележителни качества на тракийската жена. Тя е известна и със своето свръхестествено трудолюбие, смаяло гърци и перси. Херодот разказва за една пеонка, която носела на главата си делва с вода, като същевременно водела кон за юздата и предяла. Тя била видяла от цар Дарий, пребиваващ по това време в Тракия. Удивен от способностите й, персийския владетел попитал дали всички пеони са така работливи. След положителен отговор Дарий решава да депортира пеоните в Азия. Това било направено с хитрост и принуда, но не след дълго пеоните отново се завърнали по родните си места.

Според историка Христо Данов в херодотовия разказ е вплетена истина, а именно това, че жените на траките, пеоните са били много по-трудолюбиви от тези на персите. Данов уточнява и това, че като епитет за трудолюбието на тракийката е използван епитета ergatides, а в животинския свят той се употребява само за пчелите. Т.е. тракийските жени били трудолюбиви като пчели.

Има и друг особен аспект от облика на тракийската жена. Тя не е отстъпвала по сила и храброст на мъжете. Била е в състояние да борави с копие, меч и лък като истински войн. От легендата за Харпалика научаваме, че тракийската благородничка е обучена да язди кон още в най-ранна възраст. Баща й я карал да пие мляко направо от вимето на кобилата. Този обичай прочее е описан като характерен за старите българи.

Тракийските жени са били обучавани в бойното изкуство, не защото народът ни е бил войнолюбив, а защото животът в древността е бил труден и опасен. По нашите земи е имало не само много мечки, вълци и чакали, но дори и лъвове. Освен това на наша територия често са идвали чужденци с цел да отвлечат хора и да заграбят собственост. Който е запознат с Одисея знае и за коварното нападение над градовете на киконите. Този, който не е бил в състояние да се защити е бил обречен. Предците ни са знаели това доста добре и са обучавали не само момчетата, но и момичетата във военното дело.



Трябва да се кажат и някоко думи за нравите на нашите предци. Херодот споменава, че преди сватбата тракийките имат пълната свобода да бъдат с когото си пожелаят. След сватбата обаче съпругата е оставала вярна на своя спътник в живота. Предаността е стиганала до такава крайност, че при смърт на мъжа, неговата съпруга го придружавала в отвъдното, като това се считало за въпрос на чест.  

В интерес на истината този суров обичай е важал предимно за аристокрацията, която е била посветена в определени мистерии и култови. Трябва да се отбележи и това, че не само съпругата е последвала мъжа си в отвъдното. Макар да не е казано в пряк текст, може да се отсъди, че в някои случаи благородните траки са слагали край на живота си когато съпругата им е застигната от преждевременна смърт. Това, че Орфей слиза в ада заради своята възлюблена не е просто легенда, а ехо от един обичай, който е бил странен за гърците, записали го в променен вид. За южните ни съседи е било трудно да се приеме, че един мъж може да напусне живота, ако неговата любима е покосена от смърта.

Трябва да се спомене още нещо важно за тракийката. Херодот нарича дедите ни най-големият народ след индийците. Това не е преувеличение от страна на бащата на историята. Предците ни са били многолюден етнос, а главната заслуга за това е тракийската жена. Тя е ставала майка на много деца. За Хекуба, дъщерята на цар Димас и съпруга на цар Приам се казва, че имала деветнадесет деца. Най-известните от тях са пазителят на Троя Хектор, любимият на хубавата Елена Парис, Дейфоб, Полидор, Касандра и Лаодика.

Едва ли всяка тракийка е имала толкова много потомци както Хекуба, но със сигурност в едно семейство са израствали пет-десет деца както бе и до началото на ХХ век в България. Добрата храна и разумен начин на живот са позволявали на младото поколение да расте здраво и силно. Несъмнено предците ни са притежавали и знания как да се предпази бременноста, как да се облекчи родилката и как най-добре да се гледа новороденото.

Неслучайно името на богинята-майка е Котито. То се обяснява с глагола котя се, имащ първоначално значение раждам. Котито означава раждащата. Нейните жреци и служитеки са предавали от поколение на поколение важни сведения за бременността, за гледането на децата, за предпазване от болести и т.н.

Жената е ценена високо в древното общество на дедите ни. Мъжът е трябвало за заплати висока цена за своята съпруга. В доста случаи дори и това не е било достатъчно. Бащата на момичето е предизвиквал кандидатът жених на двубой. Двамата са мерели сили в различни дисциплини и само, ако младежът успявал да извоюва победа е получавал и ръката на тази, която е обичал. Този странен за днешно време обичай си има логично обяснение. Съвсем естествено е един баща да иска силен и смел съпруг за своята дъщеря. Именно следването на традицията, че съпругата трябва да се заслужи с мерене на сили е една от причините за оформянето на дедите ни като народ с железни мищци и презрение към страха.



Като заключение ще спомена няколко тракийски женски имена. Меда е дъщеря на цар Котела и съпруга на Филип II Македонски. Зайка е известна от епиграфски паметници. От епиграфски паметници са известни също и Атиа, Баца, Венда, Видиа/Вида, Гита, Гета, Гукия, Дада, Даибора, Дея, Дита, Дола/Доля, Дуда, Зана, Зарка, Зрайка, Кайнуха, Керса, Котина, Лала, Мама, Менда, Нана, Ната, Нона, Сура.

Въпреки, че са изключително древни, някои от тези имена са се запазили в непроменен вид до днес. Това са: Венда, Вида, Дада, Дуда, Зарка, Котина, Лала, Мама, Менда, Ната, Нона, Сура. Други са се развили  като например Кайнуша (от Кайнуха), Дейка (от Дея), Медичка (от Меда) и т.н. Една част от тракийските женски имена са излезли от употреба, но това е един естествен процес, който изобщо не бива да ни учудва.

Важното е да знаем, че съвременните български жени носят кръвта на музите и нимфите омаяли чужденците в древността. Важното е да знаем, че въпреки вековните подтисничества жените от нашите земи продължават да раждат герои. Това е причината Ботев да възкликне - Какви е деца раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка!

Такъв народ не може да загине, такъв народ не може да изчезне!


Използвана литература:

1.Х.Данов, Траки, Народна Просвета, София, 1979
2.Д.Попов, Гръцките интелектуалци и тракийският свят, Лик, София, 2010;
3.В.Бешевлиев, Проучвания върху личните имена у траките, Археологически Институт, Епиграфска поредица 8, БАН, София, 1965;
4.Вл.Георгиев, Траките и техния език, БАН, Институт за Български Език, София, 1977
5.Н.Иванова, П.Радева, Имената на Българите, домашни имена, заети имена, празничнокалендарен именник, Абагар, Велико Търново, 2005;
6.Herodotus, Histories, transl. G.Rawlingson, ed. T.Griffith, Wordsworth Classics of World Literature, Herofordshire, 1996;
7.F.Muller Jzn, Grieksch Woordenboek, Tweede Druk, B.Wolters’ U.M. Groningen, Den Haag, 1926; 
8.К.Влахов, Тракийски лични имена, фонетико-морфологични проучвания,
БАН, Studia Thracica 2,София, 1976;
9.Й.Заимов, Български Именник, БАН, София, 1994 
10.Н.Ковачев, Честотно-тълковен речник на личните имена у българите, Д-р Петър Берон, София, 1987;
11.Dictionary of Greek and Roman Geography, illustrated by numerous engravings on wood. William Smith, LLD. London. Walton and Maberly, Upper Gower Street and Ivy Lane, Paternoster Row; John Murray, Albemarle Street. 1854.
12.W. Leaf, The Iliad, edited, with apparatus criticus, prolegomena, notes, and appendices, Macmillan, Londo, 1900; 

59 коментара:

  1. Несъмнено тракийските жени не са били като мюсюлманките в ислямския свят безправни и затворени, а са били наравно с мъжете.Посрещали са трудностите заедно каквито и да бъдат те.. Това е уникално само по себе си, защото на практика те изпреварват значително времето, в което живеят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дедите ни са изпреварили другите народи и в много други отношения. Равенството на жената е важно, но също така са важни и свободата на личността, а и пазенето на тялото и душата чисти.

      Изтриване
    2. В световете равенство не съществува. В обществото равенство също не може да има, тъй като хората не са произведени от един калъп. В семейството равенство не може да има, понеже всеки от съпрузите си има своя определена роля.
      „...понеже мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа.“
      „...така и жените нека се покоряват във всичко на своите мъже.“
      „Така са длъжни и мъжете да любят жените си, както своите тела.“

      Любовта свързва семейството, а равенството го разбива! Ние не сме за ислямски деспотизъм. Но сме и решително против комунистическо- глобалистически перверзии, заложени в т. нар. „европейски ценности“. Па ако ще и „тракийските жени да са изпреварвали значително времето, в което са живели“ !

      Изтриване
    3. Ако имаме предвид библейския текст забравяхте да отбележите, че "Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса." Не е редно да се извличат цитати хаотично и трябва да знете, че когато апостол Павел говори за покорство от страна на жената в точно този случай, това е касаело жени, които са внасяли смут и безредици на онова място, което се отнася в контекста на истороческата и културна обстановка. А любовта счита другия по горен от себе си. Неравенството, за което говорите ние сме си го създали от състезателност, себецентризъм, кариеризъм и двуличие. Създадени сме различни, но никой няма право да каже, че е голямата работа, защото такъв става смешен.

      Изтриване
    4. Г-н Николов, благодаря Ви за хубавия коментар!

      Изтриване
    5. ❤️❤️❤️💯💯💯👍👍👍👏👏👏🙏🙏🙏🙏🌏

      Изтриване
  2. Не,това не е просто изпреварване,на другите народи! Това е,буквално,друг Свят,друга-Вселена!!

    " Ролистене, аз, твоята Неренеа, тлея тук долу, а сразен до мен ти лежиш...."

    " Море,войводо,глава си давам,Яна-не давам,на турска вяра....."

    "Първо ми либе,Никола,първо венчило-той ще е......"

    ОтговорИзтриване
  3. Vyarna li e hipotezata, che drevnite traki sa praktikuvali mnogojenstvo; ako e nilo taka, koi sa bili prichinite za tova ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страбон предава данни от работа на Менандър, в която се споменава за многоженството при траките. Обяснението е лесно, поради войните броят на мъжете е бил по-малък от този на жените. Не е имало мъж за всяка жена и за да не бъдат изключени някои жени от обществото се е практикувала полигамия.

      Изтриване
    2. Вижте,Ирена! Многоброен,огромен народ,едва ли се създава в хареми!?Вярно е,че Приам е имал общо над 40 наследници и само 19 са от Хекуба.Със сигуност,някои тракийски владетели са поддържали/най малкото,за авторитет/контингент от наложници и държанки,но не в смисъл на многоженство,какъвто влагат турци,араби,мормони и пр.Ако имаше такава дълбоко вкоренена традиция при тракийските народи,тя непременно щеше да получи приемственост в дворовете на владетелите ни от Аспарухова Б-я,Първото и Второто Царство.Сведения за разгулен живот,а камоли за поддръжане на хареми,от нашите князе,императори и царе-нямаме!Даже-напротив!Най-дълго управлявалия/42г/монарх в бълг.история,Св.цар Петър I,син на Симеон Велики,е канонизиран от Провославната църква именно поради високия си личен и обществен морал!Единственият бълг.император с повечко сключени бракове е Йоан-АсенII,бих го нарекъл-българският Хенри VIII.Но вс.знаем,че многото му бракове,преследват категорично политически цели,а не някаква дива,сексуална необузданост.Развратът,харемите и ниският обществен морал са характерни по-скоро за нашите съседи-персийските царе,гръко-елинските сатрапи,римските и гръко-византийските императори,вкл.от християнската епоха.Наистина,има някои гръко-елински источници,които обвиняват траките в хомо- и педофилия,като че ли горките,невинни елини,по необходимост са наследили тези отрицателни практики от траките,вкл.от божествения Орфей!?Но при гърците винаги е така-ако нещо е ценно,полезно и стойностно,то винаги се оказва "гръцко",ако пък,е негативно,вредно и отрицателно-то винаги е дошло "от някъде другаде".В крайна сметка,думата ОРГИЯ си е чисто гръцка,без никакви тракийски корени,нали!!??
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
    3. Атанас, като споменаваш за гръко-византийски императори, би ли споменал името поне на един грък император, че аз не мога да се сетя за такъв.

      Изтриване
  4. Йордан Йовков е наистина велик БЪЛГАРСКИ писател, след като възражда името НОМКА, - от разказа "По жицата".

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са ни Жените, мъжете май не сме на ниво!Д.Милев.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това е проблема, жените ни са по женствени, отколкото мъжете са мъжествени, разбира се с някои изключения тук, там и от време на време.

      Изтриване
    2. Никога не е късно човек да започне да се усъвършенства.

      Изтриване
  6. Денчо Балев5 юни 2015 г. в 10:38

    Супер! Браво! Много навреме! За съжаление , сегашните българки не са толкова работни, обаче са все така красиви!

    ОтговорИзтриване
  7. Г. Радославов
    "От епиграфски паметници са известни също и Атиа, Баца, Венда, Видиа/Вида, Гита, Гета, Гукия, Дада, Даибора, Дея, Дита, Дола/Доля, Дуда, Зана, Зарка, Зрайка, Кайнуха, Керса, Котина, Лала, Мама, Менда, Нана, Ната, Нона, Сура"

    В названието на хората и сега и във времето се използват не толкова официалните имена, а умалителните и прякорните. В моя край (Златарица, ВТ), и дядовците ми ги наричаха Течо (Стефан), Гечо (Георги), Вичо (а сега де...), Александър (Санде или Сандо, Сашо или Саче) и .. т.н. И досега трябва да се замислям как е би трябвало да се каже официалното им име.В съседни села пък са на -ецо, -еца. В момента примерно искам приятелите да ме наричт Ге-ца, колегата отсреща го наричам Пе-ца.
    При бабите е подобно, макар че звучи по гадно, на -ица, -иче. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С времената се променя мирогледа на хората. Това, което е звучало естествено по-късно е намерено за странно, дори неприятно. Хората се влияят за жалост от медии и моди.

      Изтриване
    2. В с. Еленово, където съм прекарвала летата си като малка, жените се наименуваха от хората по малкото име на мъжете си. Все още не мога да се сетя за малкото име на една жена, на която всички викаха баба Събийца:). Името е на мъжа и - Съби. Така беше и с други местни жени.

      Изтриване
    3. Не съм сигурен дали името Съби е вариант на Сава.

      Изтриване
  8. Г-жо Янчева, траките са практикували многоженство. Това разбира се не е продиктувано от нисък морал, а напротив, женели са се за вдовиците на своите паднали в битка другари. По този начин са се грижили за семействата им, за жените и децата им.
    Поздрави,
    Тодор

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То и при еврейте има такъв казус в древността, когато според тяхните постановления и закон брат взима жената на мъртвия си брат, за да възстанови името му. А войните са с доста голям брой жертви в тези периоди, когато се случва едната страна да се бие до последния човек. А жената обикновено получава закрила и оцеляване когато е омъжена, а когато има по-малко мъже е сложно. Съдбата в този случай на неомъжена жена при липса на мъже често е свързана с робство или проституция, което е по-лошия вариант, а друг е въпросът, че един мъж в този случай може да има много деца от различни жени за едно и също кратко време, докато обратното е невъзможно.

      Изтриване
  9. г-жо Янчева,
    Забравих да добавя, че многоженството се е практикувало и при старите българи... пак поради същата причина, както и при траките ;)
    Поздрави!
    Тодор

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, то по принцип траки и българи са имена на един и същи народ.

      Изтриване
    2. Чакайте,момчета! Нещо не ми се връзва,тази "старо-българска" полигамия,дори да е практикувана с благородни подбуди!!??За кои точно"стари българи"говорите?Нали не забравяте,че още от I век от н.е.,веднага след Христос,на Балканите имаме мн.сериозно Апостолическо присъствие?Св.Апостоли Павел и Андрей/Първозвани!?/лично покръстват във Вярата,почти целия Егейски регион.Малко след тях,св.ап.Ерм организира епископията в Пловдив/Филипопол/.Епископия се прави ,там където има сериозно християнско присъствие!!??Не виждам как строгия християнски морал на Апостолите,ще кореспондира с някакво масово практикувано от покръстените българи,многоженство!!??Според мен,мормоните-евангелисти в САЩ,са единствено и изолирано полигамно явление за целия Християнски свят.При такава практика и традиция,все нещо щеше да достигне до нас-я от легенда,я от приказка,я от фолклора,я от старите обряди,я от писание,някаква дума или понятие!?Щеше да се знае със сигурност!!Обратното-цели 500г българина беше принуден да захранва османските хареми с най-хубавите,с най-красивите българки,но не"прихвана" от турците това аморално поведение,издигнато от тях в ранг на Верска и Национална традиция!!До идването на Османлиите,конкретни сведения за третиране на българките,като сексуални робини в някакви многоженски хареми,НЯМА!!!Освен това,думата "полигамия"/макар и сборно медицинско понятие/си е гръцка,а не българска,нали!!??
      Поздрави!

      Изтриване
    3. Уважаеми Господин Лазаров,

      Почувствах се особено съпричастен към Вашия коментар, не само поради това, че и моят тъст се зовеше Атанас Лазаров, българин от Беломорска Македония.
      В миналото българските девойки и жени никога не са били КУРВИ, напротив, техният морал и почтеност са били пословични, за което има богати свидетелства в народния ни епос. По времето на комунизма за съжаление жените станаха повече или по- малко „общи“, а в настоящия глобализъм моралът изобщо е трудно разбираемо понятие!
      Друг е въпросът, ако подобни инсинуации се опитват да ни бъдат наложени от някакви мормони или тем подобни с някаква перфидна цел. Както казва народът:„Да искаме вместо да изпишем вежди, да извадим очи!“

      Изтриване
    4. Точно така,г-не Анонимен 6 юни 2015 г., 18:32
      Откъдето и да почнем разплитането на мръсния и вмирисан чорап,на най-новата ни история,неминуемо стигаме до тези 45г."Народна власт",когато бълг.народ беше ПРИНУДЕН да възприеме руско/съветския модел на "развитие" и които години го превърнаха в настоящата ПИХТИЯ,вкл.и в морално отношение!Въпреки духовния и морален упадък през тези години,мисля,че имаме с какво да се гордеем,като българи,защото от вс.поробени от Сталин народи,българите ПЪРВИ се противопоставиха на Злото и комунистическото мракобесие!!!Необяснимо защо по този въпрос,много малко се говори и обсъжда в днешното "демократично"общество!!??

      http://www.faktor.bg/articles/44926-shapki-dolu-parvite-goryani-balgari-za-pooochest.html

      Въобще,искам да кажа,че ако траки и българи са имали някакви категорични морални забежки в миналото,то неминуемо днес щяхме да имаме,като гърците свои прочути Сократовци/хомо-,педофилия/ и своите Сафо/лесбийство/.Има някакви гръцки инсинуации около Орфей,че омагьосвал с изкуството си младите учиници и пастири,но мисля,че това е по-скоро част от "приобщаването"на богоизбрания тракиец към Гръцките традиции,отколкото да бъде истина!Не вярвам,че мъж,влюбен до степен на саможертва във своята Евридика,ще се "успокоява"по този начин в свободното си време!Такава възвишена любов,просто е била необяснима за съседите ни-древните елини и са се опитали да погърчат Орфей,по свой образ и подобие!!Да си припомним,какво каза и Спароток в тв-интевю,че убеден хистиянин отъждествява Орфей с Иисус!
      И накрая.Американските мисии на евагелисти,мормони,Църквата на Иисус от последните дни и пр,едва ли представляват реална заплаха за Вярата и Православието.В крайна сметка,всеки/особенно могъща държава като САЩ/има право да рекламира и да се опитва да разпространява своята вяра и религия.Смятам,че от вс.други,американците го правят най-културно,без натиск и опити за каквото и да било "налагане".Даже обратното,България е имала много повече полза от американските мисионери/Априлското възстание/,отколкото някаква реална вреда!Мисля,че днес мормоните от Юта едва ли имат някакви реални успехи на БГ територия,именно заради липсата на многоженски традиции у бълг.народ,както във миналото,така и сега!!
      Поздрави!

      Изтриване
  10. Рорик

    А билките, билките , лекуването, е предавано от баба на внуче.
    че и " баенето"като част от лечението ,
    Това е едно важно обстоятелство за качествата на българката в недалечното ни минало , , няма ли за това някакви доказателства? От баба съм научила много . та дори кога да садя градината.
    Нямаше ли една книга за Таис? Най личната на Александър Македонски?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Книгата за атинянката Таис спада към художествената литература.

      Изтриване
  11. Да, както Фулко пише: "...българите били назовани траки – според предишните паметници”.
    Интерсното е че междувременно хронистите на кръстоносните походи разпознават и други етноси в нашите земи, като: узи, печенеги, арменци, кумани и т.н.
    Следователно не е имало стремеж да се дадат антични имена на нови народи...
    Казано ясно, кратко и точно - българите преди били назовавани траки.

    Поздрави,
    Тодор

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаели са хората истината, но с времето са наложени лъжи от недобросъвестни хора.

      Изтриване
  12. До Г-н Георги Николов, 5-ти юни, 16:20

    Г-н Николов,
    Не ми беше възможна реплика непосредствено след коментара Ви, понеже там вече ме беше изпреварила похвалата на Г-н Серафимов.
    Считам, че обвинението Ви за „хаотичност“ на изложените от мен цитати не почива на никаква логика, нито пък в тях е упоменато,че те се отнасят само за „жени, които са внасяли смут и безредици“. Това е Ваша свободна трактовка, изсмукана от пръстите!
    Всички цитати са от Новия Завет. Ако Ви пречи това, че всичките са от апостол Павел, ще Ви приведа и друг цитат от ап. Петър:
    „Защото така някога и святите жени, които се надяваха на Бога, украсяваха себе си, като се покоряваха на мъжете си; както Сара се покоряваше на Авраам и го наричаше господар.“
    Ако не сте осъзнали причинната връзка за всички тези „хаотични“ указания, вижте как обяснява това ап. Павел на Тимотей:
    „А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива. Защото първо Адам беше създаден, а после Ева. И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.“
    А ако искате потвърждение и от Стария Завет, спомнете си само за жената на праведника Йов!
    Цитатът, който Вие предлагате не е даден за практическо приложение, а заявява, че пред Бога всички християни са равни без разлика на пол или национален произход. Но не ставаме ли самите ние „смешни“ според Вашите думи, почитателите на този сайт, където непрестанно се тръби, че българите сме „ГОЛЯМА РАБОТА“ ?!!! И то без да сме доказали, че сме съпричастни кой знае колко на въпроси от някаква си вяра ?...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Анонимен, аз ви благодаря за репликата все пак, имате донякъде основание, но не съвсем. Избягвам коментари до анонимници, защото първо този, който не използва истинското си име не може да поеме пълна отговорност за нещата, които пише или заявява. Но някак си ако съм ви засегнал с нещо или провокирал, ще коментирам. Нямам намерение да навлизам в излишни спорове или празнословие. Мисля, че горе бях ясен, там аз защитавах равенството, а вие неравенството. Нищо не съм изсмукал от пръстите си, защото съм богослов и този случай специално с пасажа, който цитирахте съм го проучвал, това отговоря на историческия и културен контекст за това място тогава с цел да се внесе ред и не пиша празни приказки. Да,това го няма като подробност в текста, но е открито като факт по друг начин.
      Като отбелязах "хаотичност" имах предвид непълен контекст на съдържание, което касае част от истината, която подкрепя вашата теза, която не казвам, че е неправилна, а малко размита. Всъщност вие цитирате стих към Тимотей, но също е споменато и за жени, които са "бъбриви и се месят в чужди работи".
      А пасажа, който съм дал горе под вашия коментар е резултат от практическо приложение, не самото приложение, а и действително отношенията е редно да са са двустранни- една жена не би имала нищо против мъжът й да ръководи, когато той си е на мястото и я уважава.

      Споменавате Авраам и Йов и тяхните жени в Стария Завет ? Това е така наистина, но се замислете– защо Сарра беше запланувана за харема на фараона в Египет, докато Авраам твърдеше, че му е сестра. Тя е била достойна жена, наричайки го - господар, а той страхливец за собствения си живот. Ами защо оцеля жената на Йов след като той загуби децата си, имота си и всичките си хора? Защо тя да е била по-важна от тях?

      И разбира се, нямат нищо общо, патриотизмът, националната принадлежност и съпричастност и укритите факти, с които трябва да се гордеем като минало или културно наследство с това понятие- "голяма работа".

      Изтриване
  13. До Атанас Емилов Лазаров 6 юни 2015 г., 12:17

    Здравейте г-н Лазаров,
    Поставяте един много интересен проблем и мисля че ще се получи интересна дискусия по тази тема. Като цяло според мен е много трудно да си представим Християнското учение преди Константин Велики и Никейския събор, съществували са множество християнски и гностични течения и "секти" и вероятно голяма част от тях са били доста различни от съвременната Православна а и Католическа доктрини. Абсолютно сте прав като казвате, че именно тук са се зародили първите християнски общности, но нека не забравяме, че това е било възможно поради примствеността между Орфеевото учение и Християнството. Същото се е наложило с лекота тук, защото не само, че не е отхвърлило, но е приело огромна част от старите "езически" обичаи, празници и Т.н.
    Всъщност Бог не забранява многоженството, а СВ. Апостол Павел (към Тимотей) говори за епископи и дякони, а не за миряните като цяло. Светската забрана (която въвежда в последствие и църквата) за полигамията произлиза от древен Рим и "Гърция", забраната касае Законните съпруги, като мотива е целокупното унаследяване на цялото имущество. Същата тази забрана обаче не засяга правото на Наложница/ци ;)
    В интерес на истината, когато древните автори говорят за многоженство при траките като че ли имат предвид южните траки, а при гетите този обичай се е практикувал само при аристократите, докато сред народа имаме и мъже обречени на безбрачие, така наречените ктисти.

    С уважение и поздрави!
    Тодор

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,г-н Георгиев!Едва ли,разсъжденията ми,по-горе,могат да се нарекат дискусионни.Тези въпроси,многократно са дискутирани и обсъждани на много места,вкл.и от Автора на блога.Просто се опитвам да разсъждавам.Парадоксално е наистина,че Вярата посадена по нашите земи директно от Христовите Първоапостоли,се явява "гностична и сектанска"спрямо официалната Религия,която се утвърждава на Никейския събор.Но,това е по-скоро обект на църковен и теологичен анализ.После - не може св.ап.Ерм/наречен Филипополски/да управлява епископия на гола поляна,нали?Следователно,имало е мн.изградени ранно християнски църкви,поне в южните части на Балканите.Въпреки,че Библия и официално Св.Писание все още не съществуват,богослужението трябва да се е извъшвало от самите Апостоли или преки техни наместници.Така или иначе македоно/тракийското балканско население е просветено в ранното Християнство много рано.Д-р Ценов доказва,че началото е поставено от ап.Павел в Солун.Поради липса на официална Доктрина,много "езически"обичаи,традиции и практики е възможно да са съществували паралелно с ранно/християнските обреди,но се съмнявам,че многоженството е било м/у тях.Повтарям,полигамията,като традиция,а не отделни случаи,които не могат да се нарекат масови.При това,нямаме категорични сведения за полигамни традиции на балканското население,още по-малко пък,след т.н.официално "Покръстване".Не говоря за морала на князете,царете или Висшия клир.Какво да кажат,например,католиците за техния папа Александър Борджия!!??Говоря,че масова,всенародна традиция на многоженство при българите,едва ли някога е имало!!Например,турците днес,официално не поддържат хареми,но много добре се знае,че това е традиция за техните предци!И накрая-да сте чели някъде за турски ктисти или турски духовни аскети,като Св.Иван Рилски??...
      Поздрави!

      Изтриване
  14. Понеже съм географ и пътешественик, съм обиколил много страни по света. След едно тримесечно пребиваване в Африка, се прибрах в София. Никога няма да забравя как ходех по улиците като зашеметен от зеленината и хората които виждах! Най-вече хората. И най-вече жените! Имах чувството, че се намирам в центъра на холивудски кастинг за женска роля на най-хубавато жена! Да верно е че морала на днешните българки е доста разклатен! Но кой е виновен за това, те или ние мъжете, които ги възпитаване, учим, съблазняваме и т.н.?!
    Отговорно мога да заявя, че на тази територия, наречена България живеят, най-чаровните създания от женски пол! Те са наше национално богатство! Незнам дали ги заслужаваме и дали сме достойни за тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Настев, съгласен съм с всяка Ваша дума понеже и аз скитам по света. Да, българките спадат към нашето национално богатство, а богатството трябва да се цени и да се пази!

      Изтриване
    2. Преди няколко години мой познат, млад германец, посети България и по точно Пловдив. Разхождахме се надвечер по главната улица, в посока Стария град. Германеца не спираше да се удивлява на всяка крачка, искаше да му обясня какви били тези модели и манекенки на всяка крачка ;)) Дори в големите германски градове такова струпване на красиви жени няма ;)
      Поклон пред българската жена!
      Поздрави,
      Тодор

      Изтриване
  15. До Georgi Nikolov, 6. юни, 21:47

    Уважаеми Г-н Николов,

    Аз също „нямам намерение да навлизам в излишни спорове или празнословие“. Но разкритието, че Вие самият сте богослов, което е чест за мен – лаика, ме задължава да продължа дискусията, още повече, че самият аз нищо не „защитавам“, а се опитвам да разбера мнението на Божието Слово.
    Първо, аз не съм цитирал „пасажа“, а Ви представих досега ПЕТ съвсем различни цитати от Новия Завет. Ето Ви още един от Тит:
    „ ... старите жени ... да учат младите жени да обичат мъжете си и децата си, да са разбрани, целомъдрени, къщовници, да са благи, ПОКОРНИ НА МЪЖЕТЕ СИ ...“
    А ето Ви един и от Стария Завет (Исая):
    „ А за Моя народ – деца го угнетяват и ЖЕНИ ВЛАДЕЯТ НАД НЕГО. Народе Мой, твоите водители те заблуждават и те отклоняват от пътя.“
    Тук си задавам въпроса: не спадат ли и някои от днешните богослови към упоменатите тук духовни водители ?!
    Наричайки Авраам „страхливец“, Вие поемате голяма отговорност. Знаете какво пише за „съденето на другите“. А той не е излъгал, казвайки, че Сара му е сестра. Много ми се иска да вярвам, че Вие бихте проявили по-голямо мъжество в такава опасна ситуация ...
    Изписването на името „Сарра“ с две „р“ не ми е известно досега.
    За оцеляването на жената на Йов само задавате въпроса, но без да отговорите. Ами отговорът се налага от само себе си: за да се съпостави духовната сила на мъжа с падението на жена му, която го съветва: „Още ли държиш на своята непорочност ? ПОХУЛИ БОГА И УМРИ.“ Между другото, искрено Ви благодаря за този пример!
    Колкото до прекалените суперлативи, с които тук толкова се спекулира, мога да кажа следното:
    Има един народ, който се наричаше „божий народ“ и се превъзнесе до такава степен над останалите народи, че предизвика своето падение. Нека не повтаряме неговия пример !
    А на Вас, като богослов, ще напомня следното: „Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат !“

    ОтговорИзтриване
  16. ...."Германеца не спираше да се удивлява на всяка крачка, искаше да му обясня какви били тези модели и манекенки на всяка крачка ;))".......Ами какви...:) Това са днешните тракийки ! Не мисля, че се различават много от древните тракийки, просто времената са други, но джинса си го носим! Представете си днешната съвременна българка, която и без това си е хубава и има самочувствие с моженето, познанието и свободата си облечена в достолепните и богати народни носии на миналото и ще можете да видите древната тракийка ! Който не е обличал такъв костюм само той не знае за невероятната вътрешна трансформация която се усеща. И излъчването се променя ! Вижте само цветовете по автентичните носии....Да не говорим пък за прекрасните гласове и красивите и смислени обичаи съпътствали живота им. Баба ми до последните си дни разказваше каква красота било по празниците, как всички хора били пременени, носели (ритуалната) храна в шарени месали накитени с цветя, всички жени с дълги плитки с украшения, кърпи с кенета, бели дантели, китки по косите, златни пендари по гърдите ( нейните са стрували една нива)....празнували са по два-три дни тежки сватби... и тежки погребения... и всичко останало... ( и аз малко закачих в детството си... баба каза че толкова, колкото съм видяла и разбрала щяло да ми стигне...за какво ли.... сега я разбирам чак ).. Да не забравяме, че първите певици, с които ансамбъл Филип Кутев навремето покори световните сцени бяха гласовити селски млади момичета търсени, намирани и събирани според мълвата за тях направо по нивите и селските читалища от Филип Кутев. Малко са се съгласили тогава да отидат в столицата (само да пеят :) Повечето са си останали по селата си да бъдат местните тракийски музи :) ...Горките пътешественици :) А ние трябва да ги знаем тези неща, да ги търсим в родовете си и вътре в нас ...! И да ги намираме... и да бъдем още по-красиви :)... за радост на децата и сила на мъжете ....Сполай ти, Спароток !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно написано г-жо, направо се просълзих :)). Никога няма да забравя как, докато живеех в Германия и си идвах от време на време в България, след завръщането ми отново в Германия всички жени там ми изглеждаха еднакво грозни

      Изтриване
  17. ...."Германеца не спираше да се удивлява на всяка крачка, искаше да му обясня какви били тези модели и манекенки на всяка крачка ;))".......Ами какви...:) Това са днешните тракийки ! Не мисля, че се различават много от древните тракийки, просто времената са други, но джинса си го носим! Представете си днешната съвременна българка, която и без това си е хубава и има самочувствие с моженето, познанието и свободата си облечена в достолепните и богати народни носии на миналото и ще можете да видите древната тракийка ! Който не е обличал такъв костюм само той не знае за невероятната вътрешна трансформация която се усеща. И излъчването се променя ! Вижте само цветовете по автентичните носии....Да не говорим пък за прекрасните гласове и красивите и смислени обичаи съпътствали живота им. Баба ми до последните си дни разказваше каква красота било по празниците, как всички хора били пременени, носели (ритуалната) храна в шарени месали накитени с цветя, всички жени с дълги плитки с украшения, кърпи с кенета, бели дантели, китки по косите, златни пендари по гърдите ( нейните са стрували една нива)....празнували са по два-три дни тежки сватби... и тежки погребения... и всичко останало... ( и аз малко закачих в детството си... баба каза че толкова, колкото съм видяла и разбрала щяло да ми стигне...за какво ли.... сега я разбирам чак ).. Да не забравяме, че първите певици, с които ансамбъл Филип Кутев навремето покори световните сцени бяха гласовити селски млади момичета търсени, намирани и събирани според мълвата за тях направо по нивите и селските читалища от Филип Кутев. Малко са се съгласили тогава да отидат в столицата (само да пеят :) Повечето са си останали по селата си да бъдат местните тракийски музи :) ...Горките пътешественици :) А ние трябва да ги знаем тези неща, да ги търсим в родовете си и вътре в нас ...! ..Това ще направи всички ни още по-красиви...Сполай ти Спароток !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слава Богу, традициите ни все още не са загубени, наблюдава се дори възраждане, а това дава надежди за бъдещето на народа ни.

      Изтриване
  18. Рорик

    Бела съм . бела юначе , цяла съм земя огряла..., на лице бела червена... на снага тънка топола..., като уста отвори песен се лее

    Преди трийсетина години попаднах на един международен курс за 3 месеца. . Българите, унгарците , носеха на пиене и си намериха по една и изкараха само с нея.чехите, Поляци,чехи словаци руснаци ,се наквасваха до козирката и ги сменяха постоянно. Българките нито една не тръгна да задоволява потребностите си, чехите питат защо? Защо българките са най малко и скъпи по черноморието на което е бил.. Какво им е различното? Ако е моята и пред мен ще си намери .Цяла седмица ме ухажва за една събота.Една българка цапната в устата с учудване му каза .За какво и е да се продава. Ти луд ли си ако му пристана на акъла , няма да ставам от леглото, оно требе и да се работи.Много си ми е добре . да си почина малко. Оня само наведе глава.И един подслушан разговор на българин женен за германка командировка в България за 3 месеца. ..Не ме иска повече от един път в седмицата , кара ме на" червен фенер".Не можах да свикна 10 години вече да купувам жена , камо ли българка. Ще ида в Сърбия.
    Народопсихология му казват.
    Та така Българинът уважава Българката , не гледа на нея като на "червен фенер" .Българката е доволна от Българина.
    Доколкото казаното от Херодот за възможността преди брака тракийката да е свободна е малко спорно.Нещо не е разбрал. Идва ми на ум забулването при българомохамеданките, да се забулват след брака.Това не е ли белег, предупреждение че вече е избрана а другите са свободни да бъдат избирани. .

    Та се замислям за оня знак IYI по нашите земи .Toва не е ли Y хромозомата в генетиката.
    Гледах и тия дни филм за Мойсей, за Йоан . Филмът беше на немски. Името му звучеше като Моозей.Идва ми на ум Музей, мизи, ?
    Има богослов тук. Казват че християнството възникнало като течение на една друга религия.Та каква е тази стара религия ?Какво е християнството , да иска свобода за народа по демократичен път? Демокрацията гръцка ли е? Няма ли противоречие "ако те ударят по едната буза, обърни се да те ударят по другата"
    Йоан заточен на остров и праща писмата си в Мала Азия през 90-тата година. Къде е този остров , къде е Ерусалим?И едни пустини в разцвета на египетската цивилизация?Цивилизация и пустини? Има нещо сбъркано в художественото представяне. .

    ОтговорИзтриване
  19. Имам желание да обърна внимание на два факта. Правят конкурс за паметника на загиналите военни на местото на "френския ключ" пред НеДеКе-то. Моето скромно мнение е че конкурса требва да бъде за ЦЕНА ВРЕМЕ и КАЧЕСТВО. Конкурса не требва да бъде за проект, защото става въпрос за възстановяване, а фотоси и свидетелства дал Господ,колкото искат. Та нима нашите учЕни знаят- незнаят искат да възстановят цели крепости. За паметника на Цар Самоил, требва да се монтира на местото на шмайзера, хем има готов постамент, а шмайзера да бъде ПРЕМЕСТЕН. Колкото до очите, дали ще светят или не, не е от големо значение. Но забележете, този поглед не е на човек, който умира от инфаркт при видът на своите войници. Виждал съм някъде този поглед, а може би и вие сте го срещали....Тадей.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тадей, .....бронзовата глава на цар Севт, която сега е в Лувъра.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
  20. Какво става с коментарите ???

    ОтговорИзтриване
  21. А-а-а! Химна на Родопа,сиреч-Орфеевия химн "Бела съм,бела,юначе" Добре!!!

    https://mysticallegends.wordpress.com/2012/07/05/%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D1%8E%D0%BD%D0%B0%D1%87/


    Разбира се,че нищо не разбира Херодот от тракийската-българска народопсихология!Точно толкова,колкото и ние днес се разбираме с неговите потомци-гърците,даже по-малко!!Изобщо,във Великата историческа елинска троица-Херодот/бащата/,Тукидид/най-великия,според Христо Данов/ и Ксенофонт/не по-малко велик от др.двама/,съм забелязал едно любопитно парадоксче!!За трако-българите,най-много е писал този,който е отстоял най-далече от тях по произход,съответно,най-малко ги е разбирал,като етнос-Хероидот!!??Въпреки,че е доказан тракиец,и то от богатите,атинянинът Тукидид не пише почти нищо за своя народ!?Своята невероятна "История на Пелопонеските войни"той написва в изгнание,в родната му Тракия,някъде в дн.Македония или Пиринско,но почти не споменава тракийските народи.И слава Богу,защото осн.предмет на разказа и изследването му е братоубийственото клане м/у двата враждуващи елински лагера/Атина и Спарта/.Третия Великан-Ксенофон е средна ръка в това отношение.Той увековечава началните етапи от похода на Александър,много преди да му залепят етикета-Великий.До конфликта с Дарий,македонския цар прегазва доста братски тракийски народи,което Ксенофон описва добросъвестно и точно!И така,получава се парадокса,че най-отдалечения от траките по произход Херодот става главния "траколог"на древната елинистична историография и основен източник на сведения за нашите деди!!??Големия учен е описал нашите деди,доколкото ги е познавал и разбирал,а ние българите,носейки техните гени би трябвало да ги разбираме най-дорбе,така както днес разбираме себе си,защото хилядолетията които ни делят от тях,са всъщност,един кратък миг от Вечността!!!

    http://www.videoclip.bg/watch/312159_Bela-sum-bela-unache-Rosica-Peicheva

    ОтговорИзтриване
  22. Рорик

    ===Въобще,искам да кажа,че ако траки и българи са имали някакви категорични морални забежки в миналото,то неминуемо днес щяхме да имаме,като гърците свои прочути Сократовци/хомо-,педофилия/ и своите Сафо/лесбийство/====
    Значи ,и така е и не е баш така.
    Отклонения се получават според генетиката при затворени общности, при общности рядко населени, при различни религии,общо при кръвосмешение.Отклонения се получават и при венерически болести. Такива популации след 3-4 поколения изчезват. . Поне предположението че бялата раса е възникнала така.В библията има един откъс , дето син се жалва на баща си че му се родил син с коси като памук , с лице като мляко. А баща му му отговаря , щом е на жена ти значи ти е син. . . Справка белото Марийче на нашите "черни".
    Не е така : Траките са били войници. Явно са копвали гени от всякъде.Сигурно и многоженството идва от там. На всяка война си довеждат по една жена и оставят жените да си гледат децата, и пак на война.И е така защото , това IYI е оцеляло 10 000 години.
    Както отбелязах по-горе , българите са имали уважително отношение към себе си и към жените и към децата си. .
    А и едно време учехме и за някакъв строй , матриархат.Ако е имало матриархат това ще да е общество на тракийките.Освен за амазонките,които обаче са похитили мъжете, има ли някъде писано за женско общество , на жените на войниците. Щото няма как да се защитават , като мъжете им са постоянно на война..За това са с лъкове стрели.
    Значи в Силистра са ниски и руси. В Монтана са високи и руси. В Пловдив са чернокоси и белолики.
    Абе ще има българи , ама ще са малко по-тъмнички. .

    ОтговорИзтриване
  23. Горната част на връх Голям Купен - Витоша, поразително прилича на разрушена скална пирамида, с доста стръмни стени. Намира се над хижа "Физкултурник", в района на резервата Бистришко бранище. Пирамидата се наблюдава добре от към Резньовете. От източните квартали на София, също има възможност да се наблюдава, особено при изгрев слънце в ясен зимен ден. Това което съм описъл е грамада/пирамида/на височина около 80-100 метрова, изцяло изградена от неоформени скални късове, доста неустойчиви. Една малка част от тях са паднали в подножието.Формата е пирамидална, четиристенна, без очертани ръбове. Самата връхна част, предполагам е разрушена и сега е със седловинна форма от посока изток-запад. От петрографска гледна точка, такова необичайно изветряване на интрузивни скални породи е малко вероятно. За да разберете за какво става въпрос, е достатъчно от София да погледнете нагоре към "Голям купен", примерно като застанете пред магазин "Practiker" в Дружба-2. По-интересното е на самото място. Имайте в предвид, че върхът попада в границите на резерват и придвижването е разрешено само по маркирани пътеки, а такива до "Голям купен" няма. Какво по интересно може да се види? От юг, в подножието на върха се намира обширна, абсолютно равна площ с размери приблизително на футболно игрище. Близо до върха, надолу през резервата, се открива трасе на коларски път, вкопан с близо метър в скалистия терен. От върха очевидно е извличан скален материал за градежи в близките села. Целият връх е от скални парчета, много от които неустойчиви. И още нещо....." По различни оценки в Древен Египет са построени от 81 до 112 пирамиди. Според Лепсиус те са 67. Споровете за броя им се дължат на факта, че много от тях не са издържали на изпитанието на времето и са в плачевно състояние, като някои приличат на огромни купчини камъни. БТА…”

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
  24. ирена янчева24 март 2016 г. в 3:40

    Здравей, Павле ! Прегледах статията още веднъж - много ми допадна цялостното изложение на материала ! Възниква един въпрос във връзка с погребалните тракийски обреди ( за които научаваме от разкопки ): Коя по - точно от всичките жени е имала правото и честта да бъде погребана заедно със своя любящ съпруг ? Кой човек от общността е повелявал това решение, което наподобява на доброволно жертво-приношение ? Как то се е изпълнявало на практика ? Ако е имало няколко жени желаещи, как се е достигнало до избора на една от тях ? И още нещо Павле, споменаваш тракийското женско име Медичка / Меда - прозвуча ми твърде близко до италианското фамилно име Медичи ( само като предположение ); мислиш ли, че има някаква сериозна връзка между тях като произход ? Най - сърдечни приятелски поздрави и до скоро !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реално ние не знаем как се е достигало до избора на жената, която е трябвало да придружи съпруга си в отвъдното. Според Херодот това се е определяло след като съпругите на починалия се съберат и изложат своите аргументи коя и защо е била най-любима. Важни са били и свидетелствата на приятелите на починалия. Дали това действително е бил начина, можем само да гадаем.

      Доста хора са изказвали мнение, че името на Медичите може да е свързано с нас, но нека не забравяме латинската дума medicus, medici - мн.ч.

      Изтриване
  25. ирена янчева24 март 2016 г. в 14:10

    Здравей, Павле ! Искрени благодарности за отговора ! Приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте г-н Серафимов!Прочетох статията ви с голям интерес и ми направи впечатление думата ergatides .
    Тук в родопите от възрастните хора се използва думата " аргатин" за човек който работи безвъзмезно,помага с труда си.
    Незнам дали е правилно да се прави връзка между двете думи,но очевидно много си приличат!
    Поздрави от Смолян!
    Петя

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте г-н Серафимов! Прочетох статията ви с голям интерес и ми направи впечатление думата ergatides. Тук в Родопите, от възрастните хора се използва "аргатин ",за човек който работи безвъзмезно,помага с труда си.
    Според мен тази дума се е запазила при нас и до днес.
    Някои може би ще кажат,че "аргатин" идва от турския език,но аз се убеждавам,че много от думите смятани за турцизми в родопския диалект са си добре запазени тракийски думи.
    Поздрви от Смолян!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте г-жо Иванова! Действително, много думи, които са определени като чуждици, всъщност не са, или пък просто са презаети като формата е променена.

      Официално, аргатин е гръцка заемка, но гр.ἔργον-работа е с неясна етимология, нейни сродни думи са авест.vareza-работа, нид.werk-работа, тохар. werke-работа, лов, стнорв.yrka-работа.

      Тохарската дума е най-стара и това ме кара да мисля, че гр.ἔργον поначало е означавало лов, стрелба по диво животно, реално това е работа. В такъв случай гр.ἔργον е сродна на лат. vergo-навеждам напред, нид. werpen- хвърлям, най-вероятно гр.ἔργον е заета от нашата вьргѫ, врьгѫ-хвърлям (копие). В по-късни времена се е стигнало до презаемане.

      Изтриване