17.04.2016 г.

БЪЛГАРИ НА РИМСКИ ПРЕСТОЛ


До V  век пр. Хр. римляните не могат да се похвалят с нищо сериозно. Дълго време те под властта на етруските царе, нямат значителни селища, нямат монументални надписи, а военната им машина още не е изградена. През IV век пр. Хр. галите разбиват римската армия при река Алия и подлагат Вечния град на страшен грабеж.

Унижението за потомците на Ромул е било огромно, но те са се поучили от жестокия урок. Поколение след поколение биват възпитавани в желязна дисциплина, а и любов към отечеството. Макар да е преминало през доста кризи и кръвопролития, до края на I век пр.Хр. римското общество вече е добило сила. Тогава стъпка по стъпка иберите, галите, гърците, келтите  биват покорени. Покорен е и богатия на ресурси Египет, а заплахата от Картаген е премахната окончателлно. Пътят към бляскавата слава е открит.

Първият император на Вечния град е Октавиан Август. Той слага край на гражданските войни и въвежда ред в държавата. След него идват Тиберий, Калигула, Клавдий, Нерон. Те са последвани от други способни и по-малко способни владетели. Докато Домициан е слаб, то родения в Испания Траян действа така сякаш е роден и откърмен в Рим. Той успява да разшири значително територията на държавата, а и да покори част от северните траки. 

Със златото и среброто на цар Декебал, Траян спасява Рим от финансова криза. Около век и половина след Траян, един чужденец сяда на престола в Рим. Става дума за родения в Лептис Магна, Либия Септимий Север. Във вените му тече кръвта на местното население и това го прави почитател на Ханибал - смъртния враг на Рим. Септимий Север знае как да задържи властта си - облагодетелствайки войската. Това му позволява да води своя политика и да не се страхува от общественото мнение. Дързостта му стига до там, че издига в столицата статуя на Ханибал – смъртния враг на града.

След преживяването на това унижение, римляните вече не са впечатлени от родените извън пределите на Апенините и успели да стигнат до престола. Негодуване е имало разбира се, правени са заговори, организирани са убийства на владетелите от чужд произход, но с течение на времето все повече хора родени в далечни земи стават върховни владетели на Римската Империя.

За нас са от важност тези, които произлизат от Тракия, така е наричана страната ни по време на Античността. Максимин Тракиец е  първият император носещ тракийска кръв. Роденият в земите ни Максимин е прочут със своята необичайна физическа сила и огромен ръст, около 2.40 м. Според летописеца Йордан, този забележителен мъж произлиза от средите на гетите, които са познати и под името даки. Максимин управлява от 235 до 238 г., като по време на властването си не забравя своите сънародници.

                                            Максимин Тракиец 
                                      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Maximinus_Thrax_Musei_Capitolini_MC473_(cropped_enhanced).jpg

Тракийски е и произхода на император Регалиан. За него се твърди дори, че е от рода на цар Декебал, а мизите са тези, които му помагат да се качи на престола през 260 година.

Клавдий II е роден в семейство на обикновени хора, жители на Горна Мизия.  Властва кратко – от 268 до 270 година.

Според  Браън Гибонс, император Аврелиан (270-275) е роден в Крайбрежна Дакия и е прочут със своите умения на военоначалник.

От средите на същите хора идва и Галериий властвал в периода 305-311 година. Той е роден в тракийско селце в близост до Сердика (София). Подобно на своя сънародник Максимин, Галерий е известен с едър ръст и забележителна сила. Гордеел се е c произходa си съвсем открито и по сведения на Лактанций, дори е възнамерявал да преименува империята от Римска на Дакийска.  



                                                                                                                     http://www.worldexplorer.be/galerius.jpg

След време, на престола във Вечния град идва още един потомък на северните траки. Това е племеникът на Галерий - Максимин Дая, властвал е кратко, до 313 година.
Името Дая означава дакиец, както знаем от обясеннията на стария автор Страбон.  

КонстанцийэI е бащата на един от най известните владетели на Римската империя – Константин Велики. Констанций I е роден в Мизия (Дардания), неговите биографи разказват, че бил извънредно добродушен и учтив, обичан искрено от своите поданници. Толерирал и подпомагал християните, които до тогава са били преследвани.  


                                             Констанций I 
                                                     https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Const.chlorus01_pushkin.jpg

Синът на Констанций I Константин Велики (306-337) е роден в Мизия. В своята работа “Езикът на Константин Велики “ Гeорги Сотиров обясни аргументирано, че този известен император е тракиец по произход. Важна подробност е това, че Константин Велики е човекът, който от малкото селище Византион прави нова столица на Римската Империя и така измества центъра на властта от Апенините в сърцето на тракийската общност. 

     Константин Велики 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Rome-Capitole-StatueConstantin.jpg


Към императорите от тракийски произход трябва да се добави и произлизащия от северните траки Лициний. Въпреки, че е роден в просто селско семейство, той успява да направи успешна кариера в римската армия, а по-късно да достигне и до престола.

Потомците на Константин Велики също стават римски императори. Имащите тракийска кръв във вените си Константин II, Констанс и Констанций II продължават традицията. След тях идва роднината им Юлиан, наречен още Отстъпник поради това, че подлага на гонения християните.

Йовиан прекъсва тенденцията на преследването на новоустановената религия. За този император се казва, че е илириец, роден в Сингидунум (Белград). Този град обаче спада към областта Мизия, по-точно Горна Мизия. Понеже произлиза от местното население, по-правилно е Йовиан да бъде определен като мизиец по произход.
  
Ветран познат още като Ветранион е роден в Мизия, която по негово време – IV век се нарича България. 

За император Маркиан се казва, че е роден в Мизия (наричана още България по времето му) и е служил на генерал Аспар (гет на римска служба). Маркиан започва военната си кариера във Филипополис, днешния Пловдив.

Лъв Бесът прави кариера в римските легиони и достига до престола благодарение на гетът Аспар. Лъв II e наследник на произлизащия от средите на траките Лъв Бес.

Юстин (517-527) е тракиец, който благодарение на бързата си кариера в римската армия става император в Константинопол, а по-късно подпомага възкачането на племенникът си Юстиниан на престола.

Юстиниан, наричан още Юстиниан Велики (527-565) е един от най-обичаните и същевременно най-мразените владетели на Източната Римска империя.Той възстановява много постройки и крепости в Тракия, а и дава на своите сънародници правото на самостоятелна църква. В Юстиниановото житие написано от Теофил се казва, че родното име на този император е Управда, а баща му се е казвал Изток.


                                     Юстиниан Велики
                                               https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Mosaic_of_Justinianus_I_-_Basilica_San_Vitale_(Ravenna).jpg

Наследник на Юстиниан Велики се явява Юстин II  (565 to 574).  Той е последван от тракиецът Тиберий II (574 to 582).

Траки на римски престол има и след VI век. В периода 602-610 година властва Фока, който преди това е бил главнокомандващ на тракийската войска.

Важно е да бъдат споменати и родените във Фригия Михаил II, Теофил и Михаил III. Според Петър  Каранис (Чаранис) фригиецът Михаил ІІ не бил елинизирал изобщо, презирал елинската култура, както и много от неговите съотечественици.

Трудно е да се определи с абсолютна точност етническата принедлежнаст на рода Комнини, от чиито среди произлизат способни владетели. Във всеки случай, според Михаил Псел, Комнини идват от намиращото се в Тракия място Комне.

Не може да се пренебрегне и факта, че във вените на императрица Ирина Дукина – (майка на Йоан II Комнин и Анна Комнина) тече българска кръв. Тази благородничка е дъщеря на Мария Българска, която се явава внучка на българския цар Иван-Владислав.

Дори да оставим династията Комнини настрана, остават още доста римски императори, в чиито вени тече същата кръв, каквато тече и във вените на повечето българи. В продължение на почти хилядолетие, от средите на предците ни се издигат волеви, способни индивиди, които достигат до престола на Римската Империя.

При нас се наблюдава нещо уникално – докато през I век дедите ни са жертва на римската агресия и жестокост, в началото на III век тракиец командва легионите и сяда на императорския престол. Угнетените стават господари на бившите си угнетители

Не случайно римските сенатори са ненавиждали неистово Максимин Тракиец, а летописците бълват злословия по негов адрес. Не е простено и на Юстиниан Велики, който макар да изгражда най-важните постройки и крепости на Римската Империя е обявен за виновен за всички беди случили се по негово време. Въпреки негодуванието на определени хора, нашите предци достигнали до престола оставят силен отпечатък в историята.

Несъмнено някои читатели ще възразят, че не е редно императорите от тракийски произход да бъдат наричани българи. Да, възможно е макар Мизия да е известна като България поне от IV век, в този период не всички мизи, а и техните родини да са се самоопределяли като българи. Все пак минава време докато се достигне до пълна консолидация на даден етнос и до налагане на едно общо име. 

От друга страна споменатите от Страбон старогермански благородници Сегимунт, Туснелда и Сегест също не са не самоопределяли като Deutschers, но въпреки това на тези личности се гледа като на предци на германците. Защо в такъв случай ние да не наречем българи хората, чиято кръв носим и чиято култура сме успели да опазим дълго време?

Право да се наречем потомци на траките ни дават няколко неща. През 30-те години на ХХ век  у нас бяха проведени мащабни антропологични изследвания и бе установено, че ние нямаме нищо общо с хората от Азия. По-късно, през 50-те години на ХХ век дойде ред на потворно мащабно изследване, което потвърди, че сме потомци на европейци. Добавена бе и важната подробност, че повечето от нас принадлежат на понтийския тип, т.е. яваваме се наследници на траките.

Неотдавна резултатите от няколко генетичи изследвания забиха още няколко пирона в ковчега на официалните теории. Резултатите убедително показаха, че в никакъв случай не може да се говори за изчезване на траките, след като значителна част от нас носят гените на хора обитавали Балканите още през Каменната ера.

За това, че сме потомци на народа на Орфей има доказателства и от други области. Лингвистът Кирил Влахов откри тракийски фонетични явления в българските говори. Важни данни представи и акад. Владимир Георгиев. Пишейки за характера на тракийския език, нашия учен спомена, че в тракийския се среща якането и екането, което де факто е най-характерната особеност на българския език. Георгиев добави и това, че в тракийския неудареното е се редуцира в и, както е и в българските говори. Като пример могат да се посочат вариациите зелен-зилен, петел-пител и др.

Друга особеност на тракийския език е синкопът (изпадане на звук), проф. Георгиев  уточнява, че това явление е типично и за много източнобългарски диалекти. Като пример нашият учен е дал изразите Дъ͜   н͜  пани – да не падне,Шъ ͜  г земъще го взема

Интересен особеност от тракийската граматика е суфикса –инт. Според проф. Георгиев този суфикс е идентичен на старобългарския – енте, който се среща във воленте, теленте, жребенте. Това, което проф. Георгиев е пропуснал да уточни е важната подробност, че през  Късната Античност тракийския суфикс – инт вече се е развил във – енте, както става ясно от личните имена Бурк-ентес, Кард-ентес и др.

Благодарение на изследванията на Николай Колев, Иваничка Георгиева, Евгений Теодоров, Георги Китов и др. стана ясно, че значителна част от българските земеделски сечива, пастирски атрибути, традиционна носия, обреди, обичаи и т.н. са от тракийски произход.

Особената почит към Св. Георги, Св. Марина, Св. Модест, Св. Влас, Св. Модест и др. е продължение на почитта към Тракийския Херос, боговете Бендида и Хермес. В нашата култура са запазени и останки от култовете към Дионис, Сабазий, Залмоксис.

На всеки прогресивен  човек е ясно, че щом антропологичните и генетични изследвания, особеностите на езика и културата ни показват, че сме потомци на траките, то това действително е така.   

Ние наистина сме наследници на траките имащи значителен принос в оформянето на културата на гърци, римляни и келти, а по-късно дали и много императори на Рим.

Въпреки, че поне от средата на първо хилядолетие преди Христа дедите ни са подлагани на кланета и терор от чужденци, от средите на народа ни продължават да излизат способни хора. Това свидетелства за невероятната сила на нашия дух, за нашата невероятна способност да се възраждаме.

Много велики империи са падали в праха и са оставали в небитието, а нас дори огъня не ни гори. Дедите ни са се издигали от пепелищата отново и отново, сякаш да докажат, че преданието за рождението на траките от пепелта на титаните, не е просто предание, а истина. 

Ако осъзнаем тази истина, оставим ли я да попие в душата ни, нищо вече не може да ни попречи отново да станем господари на живота си. Всичко, от което имаме нужда е закодирано в гените ни. Гордостта, благородството, добротата и братската любов са това, което може да накара спящото да се пробуди и прояви. 

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ВЕЧЕ ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ И ТАМ СЕ ОПИТВАМ ДА ПУСКАМ РЕДОВНО ИНТЕРЕСНИ КЛИПОВЕ. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

https://www.youtube.com/watch?v=dNkRjDxZXk0&t=938s




Използвана литература:

1.И.Христов, Римските императори в Тракия 27г. пр.Хр.-395г. сл.Хр., част I, UNICART, София, 2009;
2.И.Христов, Римските императори в Тракия 395 г.-610г., част II, UNICART, София, 2010;
3.Г.Ценов, Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;
4.ГРЪЦКИ ИЗВОРИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, FONTES GRAECI HISTORIAE BULGARICAE, Toм III, съст. и ред. Иван Дуйчев, Геновева Цанкова-Петкова, Василка Тъпкова-Заимова, Любомир Йончев, Петър Тивчев, БАН, София, 1960;
5.ЛАТИНСКИ ИЗВОРИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, FONTES LATINI HISTORIAE BULGARICAE, Tом I, Ред. Иван Дуйчев, Михаил Войнов, Борислав Примов, Велизар Велков, Отговорен редактор проф. Борис Геров, БАН, София, 1958;
6.R.Van Dam, Remembering Constantine at the Milvian Bridge, Cambridge University Press, New York, 2011;
7.P.Magdalino, The Empire of Manuel I Komnenos, 1143-1180, Cambridge University Press, New York, 1993;
8.B.Gibbons,  A Brief History from the Founding of the City , A new translation of Eutropius’Breviarium Ab Urbe Condita, ed.J.Huerta, B.Gibbon Publ. 2007;
9.J.N.Bakhuizen van den Brink, Constantijn de Grote, B.V. Noord-Hollandse Maatschapij – Amsterdam, 1975;

http://www.roman-emperors.org/chlorus.htm

http://www.roman-emperors.org/licinius.htm

170 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон. Нека тези, които критикуват да подкрепят възраженията си с аргументи, да представят пропуснати от мен сведения, да пояснят неправилно тълкуване на данни и т.н. Ще бъда благодарен, ако никой не се отклонява от темата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Дух на добрия тон и модерацията поствам 2 мои полу-професионални Импресии от YouTube
      по тематиката за Траките и Римската Империя (Западна-Източна)

      THRACIAN SPIRIT @ EAST ROMAN EMPIRE
      https://www.youtube.com/watch?v=f2-_BqVd2Q4

      THRACIAN SPIRIT @ WEST ROMAN EMPIRE
      https://www.youtube.com/watch?v=6SiGkxzT6_I

      Изучилите се в Българиа гърци-комунисти малко да се кротнат .....
      Източната Римска Империя е функционирала като Тракийска Империя в продължение на векове и Тракойските императори налагат Християнството в Източната Римска Империя.
      Останалото е нескопостна елладистанска пропаганда в присъщата за Елладистан склонност към фалшифициране, подмяна и изопачаване. Има много точна дума за това => Ортодоксия ...
      Релаксирайте другари гръцки комунисти - българофоби .......

      Изтриване
  2. Оливаш се бе Серафимов!!!!!!!!!!!!Какви българи те гонят 3 век??????Траките под римска власт са римляни, нищо посече!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Верно е, че някои траки са считали себе си за истински римляни и са обръщали гръб на своя народ. Ренегати винаги е имало и винаги ще има, това е неизбежно.

      Що се касае до името българи през III век, ще кажа следното: През IV век Св. Йероним прави карта, на която Мизия е отъждествена с България - Mesia hec et Vulgaria. За да се наложи географско име на такава голяма територия е нужен поне един век, а това означава, че през III век поне земите между Дунава и Стара Планина са били гъсто населени с хора, които са се самоопределяли като българи.

      Изтриване
    2. Дали някой от тях е имал българско самосъзнание и откъде е видно?Спароток ги обръща в гробовете.Кощунство!

      Изтриване
    3. Кое точно е кощунство? Кощунство е това - при условие, че по-голямата част от българския народ спада към понтийския тип, да се твърди, че старите българи са азиатци.

      Изтриване
    4. Независимо от това, под чия власт са били, виждаме, че не е променило генома, нито че са изчезнали безследно!!!

      Изтриване
    5. Че то по римско време французите самосъзнание на французи ли са имали, на гали или на римляни?
      А днешните французи различни ли са от галите?
      Това, че в различно време са ни наричали по различен начин, не означава непременно, че сме различни хора от нашите прадеди.

      Изтриване
    6. Така си е, а и в случая нас ни засяга произхода на дадени хора. Прочее, Георги Сотиров излага доста добри аргументи относно това какъв език е говорил и на какъв език е писал Константин Велики.

      Изтриване
    7. Каталина, аз съм удивен от това, че въпреки петте века турска окупация, ние сме си останали непроменени. Де факто турците са променени от нас.

      Изтриване
    8. Още едно доказателство, за генетична сила и дух! Не сме случайни, все пак! :)
      Отново ти благодаря, за хубавава статия!
      / Ако позволиш да се обръщам към теб на "ти"/

      Изтриване
    9. Разбира се Каталина, няма проблем!

      Изтриване
    10. А бе Спорчо я кажи кой пише, че Максимин е българин???????????????

      Изтриване
    11. Мисля, че съм обяснил как се пораждат и развиват етнонимите. Нужно е доста време преди са се достигне до консолидация на един народ и до налагане на едно общо име.

      Страбон не съобщава никъде в работите си за Deutschers, Deutschland, пише за херуски, хамави, хати, бруктери, сугамбри, хатуарии и др. Въпреки това херуските, хамавите и др. биват считани за предци на немците.

      Изтриване
    12. Аз те питам за Максимин бе спорчоооо, ти тръгваш да ми се обясняваш с немците и хамавите да му се не види!!!!!!!!!!'

      Изтриване
    13. На такива като теб всичко трябва да ти се напише в прав текст. За анализ си трябват познания и кураж. Ходи спами някъде другаде, клоун!

      Изтриване
    14. До анонимен от 18 април 2016 г., 19:26

      Всеки, който е достигнал до властта и още повече - до императорския престол е определял себе си като римлянин. Дори вътрешно да се е чувствал мизиец, българин или някакъв друг, той най-много да помогне донякъде на съплеменниците си, както напр. Юстиниан Велики. По-силното е обаче отъждествяването им с империята, която управляват. Това се вижда в редица случаи, когато се потушават бунтове на съплеменници, когато са насочени срещу властта, когато се водят военни действия с прииждащи от север сродни племена или когато се налагат закони в ущърб на траките, поддържайки робството в империята, въпреки че за траките то е чуждо по морални норми.

      Аз мисля, че с тази публикация г-н Павел Серафимов иска да ни покаже, че траките от различните племена не са се чувствали роби в римската империя и са били възприемани с уважение от другите народи в империята щом са издигани за военачалници, висши сановници и дори за императори и ние трябва да се гордеем с това. Защото днес нашите "учени" и дори ние, не смеем да приемем тези личности като предтечи на създадената по-късно държава на нашия етнос, водещ произхода си основно от траките. В същото време германците се считат за наследници на героите от племената, които по-късно са се консолидирали в германска народност (може би понеже римската държава ги е възприемала като един народ!?). Ами гърците - те приемат за елини всички народи живели преди тях, на чието място са се настанили и дори са възприели тяхната култура и знания (не отричам и техния принос впоследствие).

      Заради такива като вас анонимни и не толкова анонимни, дори професори, не смеещи да нарушат статуквото в историята и чуждите писания за нас, сме загубили историята си, истината за автохтонния ни произход, а оттам и вярата в себе си. Не се считаме за велик народ и все чакаме някой отвън да дойде и оправи положението ни. Благодарение на публикациите на г-н Серафимов и на други като него се надявам по-скоро да се осъзнаем, че сме велик народ и да се погрижим да не се поддаваме на чужди внушения "че нищо не зависи от нас" и да тръгнем към истинската ни независимост. Това го можем, ако имаме мислещи политици, които да се осланят на народа, повярвал в силите си, които да могат да лавират между големите политически сили и използвайки нашето стратегическо географско положение и консолидирайки се с нашите съседи, с които сме роднини.

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
    15. Когато фактите говорят и Боговете мълчат! Ние сме българи и носим генетичния код на траките и сме тук на Балканите от както съществува планетата. Това тук го повторихме над 100 пъти. А аз питам сега, въпреки уважението ми към Павел Серафимов, за каква Римска империя говорим след като българите са завладяли Рим през Средните векове и Италианската държава до Втората световна война е била разкъсана на градове държави!!! Идете в Италия на екскурзия и посетете градовете Пиза, Флоренция, Венеция, Милано, Рим, Неапол.... за да видите колко са различни помежду си.... Самите граждани там не си приличат. Идете и в Драма и Кавала. Това поне е наблизо. Там българите приличат на нас дори и по недостатъците си. И кусурите са ни еднакви. Има езикови, генетични, етнически и други прилики между народите. А италианците, които са сбирщина от етруски племена, италиански племена, гърци и траки - били направили империя и са владяли войнствените българи!!!??? Хахахахаха....цъцъцъ.... Ако слушам шестото си чувство, то Римска империя е съществувала на Балканите толкова, колкото и Византийската....

      Изтриване
    16. Българи,пет Века под Турска власт!Турци ли са?

      Изтриване
  3. ирена янчева17 април 2016 г. в 18:27

    Здравей, Павле ! Искрени поздравления за силната статия, впечатли ме библиографията, която си приложил ! Подкрепям употребата на понятието " българи ", това е истинската етническа принадлежност на множеството императори седнали на римския престол, защото трако - пеласгите са българи - един народ. Един факт прави впечатление - нашите деди - императори се издигат до тази най - висша позиция в йерархията посредством армията, нима другите прослойки са били трудно достъпни за тях ? Има ли по - подробни сведения а това какви са били пределите за допускане или недопускане на траки я Империята, какви са били социалните и културни прегради в обществото, на какви нива и в какви сфери или групи ? Най - сърдечни приятелски поздрави и до скоро !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, за синовете на Арес армията е била като дом. Силата и смелостта на дедите ни им е помагала да направят кариера в армията, а благодарение на уважението на войниците са стигали и до престола.

      Поздрави!

      Изтриване
  4. 1. Римският император (235–238), Гай Юлий Вер Максимин (Gaius Julius Verus Maximinus) е наричан от сенаторите ТРАК (Maximinus Thrax). Навсякъде в оскъдните сведения за него е Thrax, не Thracius - ТРАКИЕЦ, ако би идвало от произхода му.
    2. ТРАК, НЕ ТРАКИЕЦ. Прякорът му ТРАК е ОБИДЕН и даден в последствие от римския сенат, защото са го ненавиждали, тъй като е избил доста корумпирани сенатори. След заговора срещу него и смъртта му, римският сенат осъжда посмъртно Максимин Трак на "Заличаване от историята" (Damnatio memoriae)., по тази причина произходът му е неустановен.
    3. Гай Юлий Вер МАКСИМИН Gaius Julius Verus Maximinus (Maximinus Thrax) е избран за император от легионите и поради това спада към тъй наречените „войнишки” императори. Бил е кадърен военоначалник и печели много победи за римската империя. Бил е безпощаден към корумпирания и продажен римски сенат, като много сенатори са екзекутирани по негова заповед, а богатствата им конфискувани и средствата насочени за подобряване положението на легионерите. Освобождава от данъци селяните от крайградските стопанства към метрополиите и по този начин намаля чувствително доходите на градската аристокрация. По негова заповед се разрушават и претопяват множество статуи в храмовете. Сенаторите в безсилната си злоба му лепват прякора ТРАК и след неговата смърт го осъждат, както вече се спомена, на ЗАЛИЧАВАНЕ ОТ ИСТОРИЯТА.
    4. Не-римските императори, по един или друг начин допринасят за подобряване на живота на своите сънародници, докато Максимин – НИЩО за населението в Тракия.
    5. Максимин е всявал страх като провежда брутален терор, от който са засегнати и християните. Заради неговото репресивно управление, сенаторската историография неизменно представя Максимин Трак като груб, невеж и кървав тиранин. Този негов образ не кореспондира с представата за НАШИТЕ ПРЕДЦИ КАТО БЛАГОРОДНИ И ВЕЛИКОДУШНИ ЛИЧНОСТИ.
    6. За него пише летописеца Йордан, живял едва през 6 век, а Гай Юлий Вер Максимин е от 3 век, освен това, т. н. историк е всепризнат, меко казано, фантазьор.
    7. Сведения за него има и в „История на Императорите " (Scriptores Historiae Augustae) Сборник с тридесет биографии на римските императори и претенденти за престола от Адриан (117-138) до Карин (283-285), съставен на латински език през 4 век, но ето какво е официалното мнение за "История на императорите"; Копи-пейст: Изобилстват анекдотите, разказите за любопитни събития – често пъти преувеличени, фантастични и недостоверни – и дори откровени измислици. Цитират се официални документи, договори, писма и речи, но повечето от тях са очевидно фиктивни. Поради тези причини е много мъчно да се отсее истинната историческа информация. Въпреки това биографиите са изключително ценни за историята на Римската империя през 2 и 3 век, тъй като за много от събитията ЛИПСВАТ КАКВИТО И ДА БИЛО ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ.”

    ТОВА СА ФАКТИТЕ...
    ………………………………………………………………
    …………………………………………………………………

    Не е ясен произхода на ДУМАТА „Трак” в древността, но тя никога не е носила положителен смисъл и никога коренните жители не са се самонаричали „Траки”. И до сега, на гръцки тази дума е в основата за множество обидни епитети. Ето какво пише в Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ речници:
    трак-уплах, стес,страшилищe, колики
    трака-трошачка;сблъсък,паразитизъм,прося,изпросвам
    тракадорос- просяк, курварин
    .....................................................
    Трака -горещи въглени, жарава
    Трасус-дързък, нахален
    Трасус - наглец
    ..........................................................
    Тезата за ТРАКИТЕ е хитро измислена от враговете ни, има за цел единствено да ни разграничи от славните ни предци. В момента, по същия начин, но на обратно, се създава понятието „Македонска нация” за да ги разграничат от нас.
    Спароток, моля не се заяждайте, защото Ви спада нивото, а никой от нас няма интерес от това.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. THRAX означава тракиец, жител на Тракия.

      Колкото до негативните значения - ето фактите:

      θρᾷσσα- тракийка, тракийска жена, тракийска слугиня

      θρασυμέμνων-дързък
      θράσος-дързост
      θρασύνω- дръзвам, добивам смелост
      θρασύς-дързък, смел
      θρασύτης-дързост
      θρασύμαχος-дързък в битка
      θρασυκάρδιος – имащ дръзко сърце
      θρασυμήδης-имащ дръзки мисли

      Изтриване
    2. То и vulgarum се е използвало за обида, но и за добри неща като показване истинност.Ordum и honorum също звучат като орда и хуни, нещо което днес считаме за дивашко, а тогава е имало позитивен смисъл на ред и чест.

      Изтриване
    3. Всяко име може да се опорочи, но това не е причина името да се отрича и обрича на забвение. Ще дам пример как англичаните са изкривили значението на името българи и го използват като обиден епитет:

      bugger (n.) Look up bugger at Dictionary.com
      "sodomite," 1550s, earlier "heretic" (mid-14c.), from Medieval Latin Bulgarus "a Bulgarian" (see Bulgaria), so called from bigoted notions of the sex lives of Eastern Orthodox Christians or of the sect of heretics that was prominent there 11c. Compare Old French bougre "Bulgarian," also "heretic; sodomite." Softened secondary sense of "fellow, chap," is in British English from mid-19c.

      http://www.etymonline.com/index.php?l=b&p=46&allowed_in_frame=0

      Изтриване
    4. Да, ама Не!
      1. Дързък – αυθάδης
      Счупен – θρασυμέμνων
      Нагло - θρασύτης
      Безочливост – θράσος
      Смел – θαρραλέος, γενναίες, θαρραλέες, θαρραλέο.
      За да съм коректен ще си призная, че не съм специалист по Новогръцки, ползвам се от консултант, който е магистър от СУ по Новогръцка филология.
      2. Тракиец е TRACIUS, a THRAX си е Трак. Има съществена разлика.
      3. Самият термин "траки" и ТРАКОЛОГИЯТА на проф. Фол вкарват нашата История в глухия коловоз на ханове, тангризъм, златарските орди и шльоцериански преселения.
      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    5. Тракс е един от гладиаторските типове, с крив меч. Може би това са имали предвид нареклите Максимин така.
      Привет
      Бриг.

      Изтриване
    6. Добри човече, думата αυθάδης означава инат, упорит, жесток, горделив.

      θρασυμέμνων означава имащ дръзки мисли, дързък

      θράσος наистина има и значение бруталност, но означава и смелост, безстрашие, дързост, самочувствие

      θρασύτης е смелост, не са ми известни негагивни значения на думата.

      Thracia -ae also Thraca -ae and Thrace -es; f. [the country of Thrace]; adj. Thracius and Threicius -a -um , [Thracian]; Thrax -acis and Threx -ecis, m. [Thracian, a Thracian].

      http://latin.campus.nd.edu/cgi-bin/lookup.pl?stem=thrac&ending=ius

      Изтриване
    7. Eто още данни

      Thrace, Mel. 2, 2, 3; Plin. 4, 11, 18, § 40; Varr. R. R. 1, 57, 2; 2, 1, 5; Liv. 44, 27; Ov. M. 6, 435; Luc. 2, 162.—Called also, after the Greek, Thrācē , ēs, Cic. Rep. 2, 4, 9; Ov. F. 5, 257; id. P. 4, 5, 5; Hor. C. 2, 16, 5; 3, 25, 11; and, Latinized, Thrāca , ae, Verg. A. 12, 335; Hor. Ep. 1, 3, 3; 1, 16, 13; Cic. Fragm. ap. Serv. Verg. l. l. (but the Cod. palimps. Rep. 2, 4, 9, has in this passage Thracia).—After the Greek form Θρῄκη, also Thrēcē , ēs, Ov. A. A. 2, 588.— Hence,
      A. Thrācĭus , a, um, adj., of or belonging to Thrace, Thracian: “ventus,” Hor. C. 1, 25, 11: “animae,” id. ib. 4, 12, 2: “equus,” Verg. A. 5, 565: “Orpheus,” id. E. 4, 55.—Also absol., Thracius, i. e. Orpheus, Stat. S. 3, 3, 193: “Threcia Bacche,” Ov. Am. 1, 14, 21: “notae,” Cic. Off. 2, 7, 25 Orell. N. cr.—
      B. Thrācus , a, um, adj., of or belonging to Thrace, Thracian: “palus,” Val. Fl. 2, 201: “natio,” Gell. 10, 25, 4: “homo,” id. 19, 12, 6 sq.—‡
      C. Thrā-cĭcus , a, um, adj. (late Lat.), of or belonging to Thrace, Thracian: “BELLO,” Inscr. Fabr. p. 172, 332.—In the Graecized collat. form, Thrēcĭcus , a, um: lingua, Capitol. Max. § 2. —
      D. Thrēĭcĭus , a, um, adj., = Θρῄκιος, of or belonging to Thrace, Thracian (poet.): “Aquilo,” Hor. Epod. 13, 3; cf. “Boreas,” Ov. A. A. 2, 431: “hiemes,” Luc. 7, 833: “Orpheus,” Hor. C. 1, 24, 13; “called also vates,” Ov. M. 11, 2: “sacerdos,” Verg. A. 6, 645; cf. “cithara,” id. ib. 6, 120: “lyra,” Prop. 3, 2, 2 (4, 1, 42): “sagittae,” Verg. A. 5, 312: “Amazones,” id. ib. 11, 659. —
      E. Thrax , ācis, m. adj., Thracian; or, subst., a Thracian: “Lycurgus,” Hor. C. 2, 19, 16: “equi,” Ov. M. 9, 194: “Thraces arant,” Verg. A. 3, 14; Liv. 31, 39; 42, 60; Hor. C. 1, 27, 2; id. Epod. 5, 14; Ov. M. 6, 682; 10, 83. —
      2. Transf., a kind of gladiator, so called from his Thracian equipment; in this signif. the Graecized form Threx (also written Thraex) is the predom. one, Cic. Phil. 6, 5, 13; Sen. Q. N. 4, praef. 8; Suet. Calig. 35 Oud. N. cr.; 54; 55; id. Tit. 8; Plin. 11, 43, 99, § 245; Hor. S. 2, 6, 44; Inscr. Orell. 2576; Inscr. Fabr. p. 189, 434.— Hence,
      b. Thrēcĭdĭcus (Thraec- ), a, um, adj., of or belonging to a Threx or Thracian gladiator, Threcidic: “parma,” Plin. 33, 9, 45, § 129; cf. “gladius,” Aus. Caes. 18.— Absol.: Thrēcĭdĭca , ōrum, n. (sc. arma), the arms of a Threx, Cic. Phil. 7, 6, 17.—
      F. Thrēïssa or Thressa , ae, adj. f., = Θρήισσα or Θρῇσσα, Thracian; or, subst., a Thracian woman: “Harpalyce,” Verg. A. 1, 316: “thalamisque tuis Threissa propinquat,” Val. Fl. 2, 147: “Thressa puella,” Ov. H. 19, 100; so, “Chloe,” Hor. C. 3, 9, 9: “caraeque Thressae,” Val. Fl. 2, 132; 2, 165 and 239.

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0059%3Aalphabetic+letter%3DT%3Aentry+group%3D19%3Aentry%3DThracia

      Изтриване
    8. Sparotok, тези езиковедски разяснения на думите ТРАК И ТРАКИЕЦ, които сте ги copy-paste, ги запазете за себе си, ако това Ви прави щастлив. Филолозите няма как да обяснят в речниците си думата ТРАК освен с ТРАКИЕЦ и производни на нея, просто това е възприетия стандартен стил, а и се икономисва място.
      Трак е много далече от Дързък – αυθάδης
      Още по-далече пък от Смел – θαρραλέος, γενναίες, θαρραλέες, θαρραλέο, γενναίος.
      Най-точния превод на Български за θράσος е НАГЛЕЦ , същевременно и БЕЗОЧЛИВОСТ, ДЪРЗОСТ, БЕЗОЧИЕ.
      Коренният балкански човек не се e самоназовавал ТРАК. Ако ТРАК е било престижен прякор, то поне едно от над стоте местни „тракийски” племена е щяло да го приеме за етноним. Траки са ни наричали нашите СМЪРТНИ ВРАГОВЕ. Няма логика те да ни сложат положителен етноним. Така е и до ден днешен. Днес сме простите и вулгарни Вулгари, Бугари и т. н. Да се твърди, че ТРАКИ произлиза от ДРЪЗКИ, СМЕЛИ, т.е., че гърците или римляните са почитали предците ни и за това са им дали такова название е обидно за здравия разум, по-точно глупост.
      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    9. Човече, омръзна ми да си губя времето с теб. Няколко пъти те помолих най-учтиво да не посещаваш блога ми, защо идваш???

      Изтриване
    10. "Ако ТРАК е било престижен прякор, то поне едно от над стоте местни „тракийски” племена е щяло да го приеме за етноним."

      В това има доста голяма логика. Съвремените цигани не се наричат така тъй като думата е придобила отрицателно значение.

      Изтриване
    11. Съвременните цигани едно нямат "1000" диалекта, второ нямат богат език, кой език сравнен с българския е богат откак свят светува? 3то циганите едно нямат креативизъм, имат кретенизъм, 4то от много отдавна се знае, че най печените крадци откак свят светува, такива изпечени с ум са българите, ако по прочетеш за какви неща са измислили българите на света по повод как се разбива сейф, каса и квото се сетиш дето и техните "учени" не са могли да измислят, ще ти дойде една малка искрица в главата. 5то при такива многбройни български племена, че и куп държави дет се сетиш, нима търгваш наистина да ни сравняваш с котилото от циганските станове, дето преживяват като вируси, залепнали за благодатния организъм и хранещи се с него?

      Нима не ти стана ясно, че толкова много езици, не само са повлияни от българите, но и много народи носят техните думи с близки и различни значения и че една дума в даден контекст може да има 50 значения за пример? Нима думата ДРАГ е толкова далеко от ТРАК, ДРАГИ МИ СМЕХУРКО? Или ти просто обичаш да се ДРАКаш, както сВрак-ата Трака с клюна си по блестящите предмети и си ги краде така скришно да си ги направи свой. Въй че съкровище е събрала а? Аз мислех, че драконите ги събират тия съкровиша а то черна ВРАНА било... Ма българите както викаш ти, що не са се кръстили Свраки или Врани, или пък все някое племе да е било на смеХУРковците, брей тез стари българчета (тракийчета пърдон верно некой от тях гърчета станаха, други турчета, четвърти еврейчета, татарчета , манджарчета- манджа буламач дето турците викат, та и се хващат по угурски-уНгарски де, че имали същия език и тн..)...и тн....

      Ма прав ще си , Мангалия все пак за българска я водят... Та цингалята не са прости, българите требва най малко до тяхното ниво да са стигнали...

      Изтриване
  5. До "анонимния",защо се хващаш за наименованието "траки"?Досега съм срещал толкова противоречиви писания за това,че по добре да не подхващаме тема за това!В МНОГО от версиите това наименование най-вероятно е "въведено" от етиопските семити-данайците!И до сега ИЗСЕЛЕНИТЕ през 1925 година "гърци" от Мала Азия местните поради това ,че са НАЯСНО ,КОИ са и КАКВИ са им викат "ТРАКА-ТРУКА"!Много добре знаят,че тези "гърци" не са ГЪРЦИ а ПОГЪРЧЕНИ!Не ги приемат за "СВОИ"!КОЙ и КЪДЕ е "ЗАПИСАНО",че т.н."римска" империя е точно "РИМСКА"???НЯМА такова НЯЩО!Може да има САМО някъде от т.н. "гърци" като "съюзници"на римските завоеватели след 625г.когато след ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ на 9-ти август 518 г. е УБИТ Император Анастасии и ИЗРОДЕНИ "династии" в СЪЮЗ с ДАНАЙЦИТЕ ЗАГРАБВАТ Империята!Започват да се наричат "ромеи"!(УРУМЦИ)Това е НАЧАЛОТО на КРАЯ на т.н. "римска" империя!Да не говорим и пишем за въведените РАЗЮЗДАНИ НРАВИ и НЕВИЖДАНА КОРУПЦИЯ!Прочети за ДНК анкетите,виж Ти Кой си всъщност!От КОГА "СТЕ" тука?Местен ли си или са те "докарали" завоеватели в гащите!Щото АЗ съм НАЯСНО,че съм от етногрупата на БЕЛАЗЦИТЕ с Y-хромозоми(местни) на 15 000 години!Много ВНИМАТЕЛНО следва да се "борави" с "местене" и "преселение" на разни етногрупи!Някои направо си мислят,че в древността народите НЕПРЕКЪСНАТО са се "движели" НАПРЕД-НАЗАД!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рашките твърдят, че е славяно-римска хе-хе. По - скоро е трако-римска.
      Бриг.

      Изтриване
    2. До ГАНЯТА
      ЦИТАТ: "......Някои направо си мислят,че в древността народите НЕПРЕКЪСНАТО са се "движели" НАПРЕД-НАЗАД!!!"
      1. Огледалния прочит на склавос e СОВАЛКс , ако се прочете така, то цитата на Симоката добива смисъл на "местещите се (мигриращи ежегодно) бивши Гети........" и много добре се свързва както с останалата част от текста на историческото произведение Historien, така и със сведенията за Гетите през 6 век от Р. Хр.
      2. СОВАЛК - ст.-бълг. СОВАТИ.
      3. Совна се , со̀ввам се - Разг. Преминавам бързо, леко някакво разстояние; мярвам се; показвам се и се скривам бързо.
      4. За дума „Славяни” чак до Венко Прибоевич – близо 10 века по късно, няма запазени сведения. Срещат се всякакви други фонетично по-близки или не толкова.
      5. Явно, че местенето от едно място на друго не е било "популярно", след като този начин на живот става нарицателно (екзоним) за "бившите гети".

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
  6. Мога да те оборя точно с 3 изречения,но знам че няма да пуснеш коментара, а пък и не си струва да доказвам на непрофесионалисти каквото и да е...Трябва да четеш повече,Серафимов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готов съм да се уча, готов съм да приема новото, готов съм да призная грешките си. Аз не спирам да чета анонимни господине, докато съм жив ще се уча.

      Изтриване
    2. До "анонимен":Не с 3 ,а и с ТРИСТА е ТРУДНО!Като даваш съвети за "четене" та се сетих,за нещо.Вземи Първо посети музея в Преслав и ДОБРЕ зазгледай артефактите от т.н. "Преславско" съкровище на Българските Царе!,ЗЛАТНИТЕ МЕДАЛИОНИ и ДИАДЕМИ на Българските Царе и КОЙ и КАК е ЕЗОБРАЗЕН на ТЯХ!(ако разбира се ВРАГОВЕТЕ ни не са ги УНИЩОЖИЛИ вече!)!След това иди на разкопките в БЕЛА(на урумски-"ПЕЛА)!Разгледай Ги ДОБРЕ,също и закрития Музей и ако имаш "ОЧИ" може да "ВИДИШ" това що е за "ВИЖДАНЕ"-ОБЩОТО между двата "обекта"!В АРТЕФАКТИТЕ!Когато ОБИКОЛИШ,ВИДИШ и СРАВНИШ ,и ПРОЧЕТЕШ писаното от ГРАМОТНИ (ни от политически ИЗРОДИ-"историци")ЛЮДЕ може да "изричаш" КАТЕГОРИЧНИ "становища"!Но дори и ТОГАВА има "ЕДНО на УМ"!НИКОГА заключенията за някакво събитие в древността не са "ПОСЛЕДНИ",а "ПРЕДПОСЛЕДНИ"!Когато излязат НОВИ ФАКТИ и ДАННИ следва чиляк да си коригира мнението ,а не да се "държи" като "последна" инстанция и "УДАВНИК"!Такива като Теб и капанеца Валентин Иванов-АТИЛА по форумите е ПЪЛНО!

      Изтриване
  7. Господине,нали точно затова са професионалистите- да доказват рани неща от областта в която са се специализирали на непрофесионалистите.!!!Та хайде чакаме тия три изречения.Явно ще са трите най важни изречения в българската история.Освен ако няма какво да кажете и Просто се заяждате и си чешете езика.Та... ЧАКАМЕ!!!

    ОтговорИзтриване
  8. В Замунда са пуснати отново интересни от гл.т. на българската история торенти:

    Иван Дуриданов "Езикът на траките"
    http://zamunda.net/banan?id=474264&hit=1&t=book или чрез магнитна връзка - http://mgnet.me/bvSG0G6

    Цариградска Библия от 1871 г. - виенско издание (1885 г.)
    http://zamunda.net/banan?id=474313&hit=1&t=book или чрез магнитна връзка - http://mgnet.me/bvSG0KA

    Поздрави,
    Станимир.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Станимире! Работата на Дуриданов е хубава, но и това не е лошо

      http://eprints.nbu.bg/823/1/1995_Thracian_and_Dacian_Names_-_summarised_and_reconsidered.pdf

      Изтриване
    2. Относно КОМНИНИ,родът ми произлиза от Мала Азия на около двеста километра от старата Троя в областта Балъкесир,днешна Турция. На скоро излезе книга за селото, в която е даден списък с имената на насилствено изгонените наши роднини. Списъкът е много голям но там присъства името на Георги КОМНИН, а и по нашия край често се среща женското име Комна.
      Красимир.

      Изтриване
    3. Красимире, действително има и твърдения, че Комнини идват от Мала Азия, но съществуват и сведения, че се касае за преселници от региона край Филипопол. Във всеки случай е трудно да се определи със сигурност етническата принадлежност на Комнини.

      Изтриване
    4. Благодаря за връзката, макар че работя само с два чужди езика и за голямо съжаление немския не е между тях.
      Малко извън темата, щеше да е прекрасно, ако можех да чета в оригинал и Германската нова медицина на д-р Хамер :)...

      Поздрави,
      Станимир.

      Изтриване
  9. Проследил съм повечето статии на г-н Серафимов...Сам също се интересувам от история. Ще рече "чета" :-)

    Като заключение по отношение на тезите му, които обхващат по-широк "диапозон" от времето на Римската импреия, както и предвид прилаганите древни извори, а и по-нови проучвания, съм склонен да се съглася с повечето му изводи.

    Спомням си че веднъж беше цитирал нещо за едно воловарче в северния пиринейски полуострон след една битка водена от римските легионо...Единствените, които го разбирали били тракийските войници от легиона.

    Прибавям и три цитата от книгата на Роберт Грейвз "Велизарий":

    "Масагетските хуни носеха със себе си така наречената „муха“ — никаква мая, която слагат в кобилешкото мляко, за да вкисне, след като предварително го бият за отделяне на маслото. В Перинт те бяха купили известно количество кобилешко мляко, което обработиха по този начин, така че се бе получило доста силно питие — наричат го каваса или кумис. "


    "Тогава крал Гелимер се опита тайно да разбунтува някои наши части, а именно тракийските готи, споделящи тяхната арианска вяра, и масагетските хуни, които имаха причини за недоволство — след подписването на мирния договор с Персия те не бяха пуснати да се завърнат в родните си степи от другата страна на Персийската империя, както им бе обещано, а ги натовариха на кораби за Африка. Готите посрещнаха с присмех нелоялното предложение и веднага докладваха за него, но трябваше да мине доста време, докато Велизарий, оказвайки особени почести на хуните и канейки ги на не едно пиршество, успя да спечели пълното им доверие и да ги накара да признаят, че са обмисляли сериозно предложението на вандалите, както той бе вече научил от своя помощник Айган. "

    "За мен обаче не е лесно да реша комична или трагична бе гледката на тези жени, бързащи толкова много да си изберат подходящ мъж и да му се отдадат заедно с богата зестра от земя, добитък и хубави, напълно обзаведени къщи в Картаген. С изключение на тракийските готи нашите хора не разбираха нито дума от вандалския език."

    Заключенията, предвид прочетеното от статиите на г-н Серафимов, остовам ...


    И искам да прибавя нещо, които от древни времена, та до днес е основната ни беда: липсата на способност за обединение под общи ползи, задружност и единодействие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Йонков, ако не бяхме в състояние да се обединим за общото благо, ние отдавна щяхме да сме изтрити от лицето на земята.

      Ние сме добросърдечни хора, а това ни прави лесна жертва на мошениците, те ни разделят и сеят вражди между нас. Няма ли мошеници, ние ще си се обединим много по-лесно, кръвта вода не става.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов, а направи ли Ви пречатление от цитираното:

      "Тогава крал Гелимер се опита тайно да разбунтува някои наши части, а именно тракийските готи, споделящи тяхната арианска вяра..." това, освен потвържденията, които получават тезите Ви от другите цитати, потвърждава, че траките са били Ариани преди Покръстването ( след 2-ри век )- ще рече, че и "основите" на богомилството могат също да се търсят по-рано.

      Изтриване
  10. А, ето го цитата за воловарчето "Както при всяка война, пострадали от насилието има не само сред бойците, но и сред мирното население. В кратък разказ, документиран в писмата на Папа Григорий Велики (VІ-ти век) е казано нещо интересно за един наш сънародник.

    По време на схватка между имперските сили и визиготите пострадало малко момче. То било воловарче и явно е бивайки изненадано от бързата атака на някоя от групите не е успяло да се оттегли на време. След края на битката при детето довели един българин. Той служел като спатарий (мечоносец) при генерал Нарзес. Българинът заговорил на смъртно раненото момче на своя език, а воловарчето отговорило показвайки, че разбира всяка дума.

    За Папа Григорий това било истинско чудо, показващо, че детето е било на небето, където е научило всичките езици, включително и българския"

    ОтговорИзтриване
  11. Интересно написана статия. Това доказва, че с вековете генетиката ни остава непроменена. От написаното можем да си направим извода, че както преди така и сага българите се разтварят в чуждите общества без следа. Те не защитават народа си или държавността си, а чужда държава и народи. Дори избиват и поробват сънародниците си.Стигаме до там, че днес в България по осведомителните средства се шири някаква лингва-англика. САЩ и Европейския съюз са с предимство пред интересите на България. Демографски срив и емиграция. Нехайство от опасността която носят азиатско-африканските нашественици. Видимо, уроците от византийското и османското робство не са усвоени или така населението, наричащо се българи се чувства по-добре. Мазохизъм ли е това? Всички тези споменати от Вас императори от тракийски произход са били способни хора, но са работили за чужди интереси. Нещата се повтарят и днес. До кога?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да се съглася с изводите Ви. Банатските българи са векове на чужда територия, но са запазили българското си самосъзнание.

      Мога да ви уверя, че значителен брой "турци" от Одрин, Текирдаг, Шаркьай и т.н. са с българско самосъзнание. Тези хора говорят по-чист български от нашите политици и журналисти, а и обичат България и българите.

      Българите мюсулмани от Ксанти, Гърция, а и от много други места също не са се подали на асимилация въпреки турските вмешателства и действията на гръцките политици.

      Макар да живеят доста изолирано, българите в Албания също се са асимилирани, те държат на езика и културата си.

      Разбира се има такива, за които важи девиза - Ubi bene, ibi patria. Такива индивиди обаче има сред всички народи.

      Верно е, че римските императори от тракийски произход са се стремили към престола от лични амбиции, а не подобно на по-късно живелия Капитан Петко Войвода, от желание да служат на народа. Въпреки това, част от тези императори прави добри неща за своите хора.

      Константин Велики построява Плиска и Преслав, дава известна автономия на Мизия, а това е нещо голямо и сериозно за онова време. Юстиниан Велики дава на дедите ни самостоятелна църква - Юстиниана Прима.

      Изтриване
    2. Сърбите се оказаха най-ефективни при разрушаване на българското самосъзнание. Фактически в Ниш, Браничево, поречието на Морава днес няма българи. Досто близко е и положението в нашия югозапад, в така наребената Македония...Виж, има доста останали още по на югозапад, в планините на Епир, днес в Гърция.

      Изтриване
    3. Къде прочете, че римските императори от тракийски произход са "избивали и поробвали" сънародниците ни?
      Големите проблеми са били с императори от друг произход - предимно арменски, гръцки, арабски, евентуално и еврейски.

      Изтриване
    4. Кой ти каза, че гръцкия император във Византия (римския престол) има гръцки произход, а не тракийски, но говори и проповядва гръцка култура и нрави?

      Същото важи и за големите философи на гърция, кой КАЗА, че са с гръцко ДНК ? Вземи един дничък Сократ, от тракийско селище родом, къф грък на търкелета е бил, колкот днешните гърци са гърци... видяхме им ДНК коктейла...

      Един пример за хората, които не могат да мислят, защото те са много:
      1-Ако ти отраднат детето, което е на 10г. турците, след 10 години го срещнеш на бойното поле, викащ Алах Акбар да живее турция и целия ми род с него, а до него "новия му грозен турски баща, вика с него", разбира се говорят/викат на турски, развяват турското знаме, момчето се вижда, че е дообразовано с друг език и култура за която е готов и да умре. Турчин ли е? Ако те убие и го направят герой на турция и го тачат за поколения наред "асъл турците". Ако учени те върнат от смъртта със спомените си след 300-400 години и ти говорят за историята на новата Имперска Турция и виновникът за възхода и, твоят син. Кво ке кажеш ма? Нее той е турчин, преди тва бе българин и мой син, ма стана турчин накрая, почуркаха го, обраснаХа го, облекоХа го, Йасък... те тей се става нещо различно от квот майка те е родила и баща те е на-ПравиЛ... та ти така стана туркин, къфто баща ти, дядо ти , пра дядо, майка ти, баба ти, пра-баба ти и цялта ти рода откак свят светува, се превърнахте в турчета, щот нали на едно от децата му трябва да предаде рода. Така българите станаха, албанци, румънци, македонци, гърци, унгарци, индийци и квит се сетиш... Ма не некви малоумни учени викат, българския мъж си е български мъж, той взимал жени от целия свят, та за тва гените ни са общи със всички, видиш ли истинските мъже едно време в плейстоцена, са били ловци, борили са се с мечките, вълците, възхода им е тръгнал с опитомяването на коня и превръщане на вълка в куче и айде, дет се ширнали жени взимали по много и деца по много правили... Но, че всичко е било Българско не се говори веке, забранено е... ВСИЧКО Е НА ВСИЧКИ... па че майкати ве и бащите ви са давали животите си срешу тия ВСИЧКИТЕ голям пряз, сгрешили са, едно време хората са били малоумни неандерталци, та ние сме ся по умни ВСИЧКИ, щото сме ВСИЧКи в Кюпа, на новия световен ред, стария ред Земя не Брани, къща не храни, семейство не жали... Па новия дето всичките сте му чеда, всичко си му е 6.

      Изтриване
    5. Понеже задавате въпрос, на който предварително сте сигурен, че няма отговор, ще цитирам:Г. Сотиров "УБИЙСТВОТО НА ЮСТИНИАНОВАТА САМОЛИЧНОСТ" LYNN 1974 „……Бащата на Юстиниан имал сестра на име Лада, която се омъжила за Селимир, славянски принц. Тя и Селимир имали няколко синове, един от които се казвал Речирад. Този Речирад станал съюзник на българите, което не се понравило на Юстин и Юстиниан. Сред другите подробности, споменати в ръкописа от Барберини, се откроява следното:
      a) Още преди да навърши 20 години Юстиниан убива при дуел братовчед си Речирад, но бива ранен и е изпратен в Константинопол ….“ Ако той е убил братовчед си защото е станал съюзник на българите, още по-лесно ще иска да убие тези българи. Споменава се, че Константин строи Плиска, Преслав и Томи!!!??? Но ги строи като аванпостове на ИРИ, а не като български градове. Вие приемате желаното от Вас, за действително. Живеете в розов исторически свят, също като "розовата американска мечта" или "европейският успех" който ни донесе "промяната" и прехода за никъде. Така, че нещата се повтарят в общи рамки, това е генетиката на траките, както и да са се наричали сами себе си. И още нещо, което се повтаря, хората останали в завладените земи, сами не се премахвали завоевателите, а винаги това е ставало с външни сили. През пети век Исприх, дошъл от земите северно от Дунав, Второто българско царство, Асеневци, дошли от Дакия, пак северно от Дунав и 1878 година руските войски които също идват северно от Дунав. Това е статистика, без емоции и политически пристрастия. А като включим и другите императори, особено Каракала и Траян, виждаме, че ако не е била създадена почва за тяхната поява, това е нямало да стане. Дори и това, че в римската войска е имало много наемници траки. Така, че, колкото и да ни е неприятно трябва да си признаем тези истини, от тях да си направим изводи как да градим държавността си, ако искаме и в бъдеще да има българи. Обичайно ние коментираме, кои са по-добри в дадена област, но не се стремим ние да сме добри в тези области, да говорим с тях като с равни или с превъзходство. Уважава се силата, не раболепието. Нямам предвид грубата сила, а силата на разума.

      Изтриване
    6. Ако дедите ни бяха живели сами за себе си, отдавна щяхме да сме изтрити от лицето на земята. Не бъркайте амбициите на определен индивид с качествата на народа.

      Изтриване
    7. На въпроса за произхода на императорите.
      То си пише за тях (не за всички) кой какъв е.
      Примерно Константин IV Погонат е от династията на Ираклиите, за които пише, че са арменци.
      За Никифор I Геник, от чиято кратуна Крум пие вино, пише, че е арабин.
      Василий II е от Македонската династия, за които също пише, че са арменци. И т.н.

      Изтриване
    8. Да, на римския трон са сядали всякакви - араби, хазари, исаврийци, арменци, гърци, траки. Римската Империя е конгломерат, България е национална държава.

      Изтриване
    9. Doychin Doychev Бихте ли посочил източника в който сте прочел ей това "За Никифор I Геник, от чиято кратуна Крум пие вино"Благодаря!

      Изтриване
    10. Значи Източната Римска Империя е мулти културен конгломерат, който примема всички и всеки, така едно време говореха за българите, че приемали всички с тях, ако не им мислят злото и си живеят всички щастливо и дружно. Та Османцитепреди да завземат България, завземат "Византия", използват и същия модел на управление, мултикулти такъв. Това прави ли ги българи, ако Визнатия е предимно с български народ и мултикулти управление, а османците все пак правят същото? Та така и за робство не можем да говорим вече, след падането на БЪлгария ами едни еволюирали българи наречени Османци, все пак са мулти култи нали...

      На кого би направил главата на кана за пиене, на един безименен арабин, или на един български предател от твоя род/племе? Към кого лично всеки би изпитвал силна неприязън, безименни да ги наречем непознати от други племена, или към твоя род семейство и приятели, които те предават?

      На старите извори е трудно да се вярва, след като знаем, че всички писменна, артефакти, каменни надписи и каквото се сетим е унищожаване с ХИЛЯДОЛЕТИЯ, за да не се знае кой сме , какви сме и тн? Ей така набързо се заличи Византия, но тя не умря,живите Византийци се нарекоха румънци и ги преместиха в Добруджанския край и тн.. Ватикана-Турция срещу България с помощници от гръцко сръбско и квото се сетим... Религиозен и Администратиев контрол и това е, потурчват българчетата да се бият в първите редици срещу освободителите, и заличават ни така, прекалено голяма е била устата на Османците, та са се светнали, че им трябват здрави и истински войни, ко ни заличат всички и те самите са щели да се заличат...

      Изтриване
    11. Анонимен20 април 2016 г., 15:48
      Бих. Това е легенда. Използвах го за разкрасяване. Но това ли е най-важното, за което намерихте да питате?
      А сега вие бихте ли посочили името си?

      Изтриване
  12. http://www.crystalinks.com/byzantine.html

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. https://youtu.be/62EkJlZE3jY Graham hanlock говори за Гьоблик Тепе и че това е на около 12 000 години, най старото Мегалитно строителство на земята. Преди турците да завземат тези земи, ние знаем, че те са били наши за хилядолетия...

    Траки- означава много неща, едно от тях е Драке (drake) Дракон, означава и Тракащ, тракане, думкане, дрънчене, бучене, лесно се обяснява с останалото значение на останалата и до днес бълг. дума тракане, а и като сложим в допълнение, че българите и траките са влизали от хилядолетия в битките с бойни песни, просто няма кой да ме обори по въпроса и не се мъчете няма да успеете. ;) Тъй като оставят огън и разруха след себе си, те са наречени и деца на Дракона, както и дракони, от където идва и Траке-Drake , Тракия земя на драконите, земя на огнедишащите, което води до това, че Трак означава и огнен, огнедишащ и тн. от тук идва и думата АР-АРИЯ, огнена земя... свързва се и с РА децата на слънцето, щото някой народи са чели на обратно дадени думи, което означава , че говорят и/или мислят на обратно, един пример е гръцкото и българското Да-Не... ще те оправям ли тази вечер казал българския юнак на разгонената гъркиня, тя отвърнала Не, Не, естествено нашия юнак я минал хубаво, защото тя крешяла не, не, не.... през цялото време. А гърците и еврейте идват от африка-египет, и по много доказателства, те и днес носят много стари български думи, четени на обратно, дори така и пишат самите еврей, обърнато наопаки и четено на обратно и от дясно на ляво, като побъркани умове.

    Дори Даките, са лесно преведими с Драките, някой хора имат проблеми с Ръ-то, та не е ясно къде и от кого и кога се е изгубило Ря-то в Драки на Даки, защото всички знаем, че с хилядолетия са се унищожавали всички стари документи по българските въпроси (всички такива били наречени, пеласгийски, тракийски и тн.) Всички знаем, че ордена на Дракона се възстановява, не БЕЗ ПРИЧИНА, след падането на България от Османците, българския боляр баща на Влад Цепеш го възстановява, за да припомни, кой сме ние и за какво се борим и от какво трябва да се страхуват враговете ни. Поради тази причина думата Трак има смисъл и с други 2 значения, а те са ДРАГ - другар, приятел, а за противника ВРАГ, доказателства за тези думи и значения има много, както и за всичко казано до сега. Проблема на много хора е, че ако кажат нещо различно от дадени кръгове, ще ги вземат на подбив. Истината със сигурност не е в тези кръгове... Излезте ит от гръцките буламачи за това какви били думите, гърците със сигурност не им дават истинските и нашите значения, а само и единственно техните си. И не Трак , не е точно дързък, котката е дръзка, дракона е огнена разруха, а от тук със сигурност имаме връзка с финикийците, все пак Кардам се говори, че е живял и царувал на балканите, били са в съюз с Етруските, и започват така наречените пунически войни само поради 1 причина! А тя е загубата на властта на етруските в Рим от латинците. Главните им съюзници са Тракия, Скития, Македония, накрая загубват поради предателството на траките в Битуния, а от там насетне, се вижда, че римляните имат подкрепата на тази част от траките (най вероятно гръцки шпиони и змий са в центъра на всичките тези предателства, било в рим, било във Витиния (Битуния).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да в миналото се пишело както от ляво на дясно(както сега), така и на обратно, от дясно на ляво. За да е пълна кашата дори се е редувало, един ред ляво-дясно, а следващия ред дясно-ляво. Този зигзагообразен стил на писане, в научните среди са му дали даже и име, "БУСТРОФЕДОН".
      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    2. Хубаво, но хората, които са писали в стил бустрофедон са чели по нормалния начин. Особения начин на писане не означава, че написаното трябва да се чете отзад напред в определени редове.

      Изтриване
  15. http://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2016/pergamon

    ОтговорИзтриване
  16. Осъзнаването на хората от една общност като едно цяло е сложен и многопосочен процес. Важи не само за нас, а за всички народи по света. Пък и този процес не спира.
    Днешните българи не сме българите в османската империя, както и те не са българите от второто и първото царство. Последните пък са започнали да се осъзнават по различен начин от населението от преди това.
    Обаче си мисля, че на всички нас корените ни, основата ни, са в предците, които са живели по тези земи от дрвени времена без значение как са се наричали и как са ги наричали. Има много очевидни доказателств за това.
    Трансформирането на една общност никога не спира докато съществува, а когато тази общност е много древна, то в нейната история на развитие са се случвали много неща. И когато се извадят на преден план отделни компоненти от нея, то може да се напишат много различни истории на този народ.
    И това важи не само за нас. Важи за всички.
    Напрмер има американци, които се възмущават от митологизирането и преиначаването на тяхната история. Има достатъчно данни за това какво и как се е случвало, но много неща це избутват по ъглите и на преден план се изкарват само това, което е полезно за създавания мит.
    Такова нещо се е случило и с нас след освобожаването ни от османската империя.
    Дали ще успеем да намерим вярната история на хората, живели по тези земи, на които ние сме наследници, т.е. техни пра...правнуци, чесно казано не знам, но се надявам.

    Камен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Камене, вярната история на предците ни е намерена отдавна от хора като Никола Йонков Владикин, Архимандрит Кирил Рилски, Д.П. Даскалов, Ц.Гинчев, Д.Юруков, Г.Ценов, Г.Сотиров, С.Лесной. В по-ново време поддръжниците на местния произход на българите също не са малко - проф. А. Чилингиров, Ю.Хаджи Димитрова, А. Киряков, А.Мошев, П.Георгиев и др.

      Изтриване
    2. Много ми хареса коментара на Камен. Мисля, че това е основата върху, която трябва всички да се обединим. Респект към труда на Спароток.

      Изтриване
  17. http://www.historytoday.com/peter-h-wilson/holy-roman-empire

    ОтговорИзтриване
  18. Не наука!И секта не можете да направите!"Всяка коза за свой крак".А сте тръгнали да се правите обединители!Всеки е прочел по нещо и твърди,че това е достоверно.Да не говорим пък,че повечето дори не ползват чужди езици,което силно стеснява полето за ползвана информация.Признавам,че ми се гади от български всезнайковци!Мъжете на науката по Света нямат нищо общо с ...празнословенето.Жалко е,че не можете да се видите отстрани! - Пенка от музея

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пенке, аз лично говоря 5 чужди езика и ползвам чужда научна литература. Освен това имам приятели лингвисти, които ми помагат със старогръцки и латински.

      Ще ти бъда благодарен, ако обясниш защо считаш своите знания за верни, а моите и на хората споделящи вижданията ми за неверни.

      Точно, за да се избегне празнословието е хубаво човек да бъде конкретен и да се изразява ясно.

      Изтриване
    2. Пенке от музея, ако може да посочите и конкретно "мъже на науката"!
      Може би имате предвид историци от ранга на д-р Ганчо Ценов, който е владеел староеврейски, старогръцки, латински и няколко западни езика. Интересно ми е дали ще успеете да намерите и други толкова ерудирани историци като него!
      Едва ли ще дочакаме отговор, понякога искрено се надявам да Ви плащат за Вашите коментари, но да си харчите парите в България :) ...

      С най-добри пожелания,
      Станимир.

      Изтриване
    3. Ако Ви отговоря Станимир ще трябва да сляза на ниво "глупост"...Понеже само парите са ви в главите за науката нямате акъл.И да,работя с един професор от САЩ,една дама от Израел заедно с няколко души от Европа.Но дори не можеш да си представиш върху какво и колко сме напреднали.Не смятам да давам отчет в интернет.ще го направим,когато приключим.Надявам се най - късно до края на годината.И да!Плащат ми добре.Всеки положен труд се заплаща.

      Изтриване
    4. Анонимни господине, позволявам си, да отговоря вместо Станимир. Интелигенти хора не четат глупости, не коментират глупости и не се връщат да четат отново глупости и да добавят, че даването на отговор е равносилно на слизане на ниво глупост.

      Интелигентните хора ценят времето си, а и не ползват турцизми като акъл.

      Изтриване
    5. Взе ми думите от устата :) Браво!

      Изтриване
    6. Пенке от музея, до момента не казвате нищо конкретно! Ще очаквам с нетърпение да ни уведомите за Вашите евентуални публикации, надявам се че в тях ще видим повече конкретика, както и имената на авторите им. Така ще стане ясно и точно за какво Ви плащат! Тогава ще знам и на кого точно да поднеса евентуално своите официални извинения!

      С най-добри пожелания,
      Станимир.

      Изтриване
    7. Е аз виждам, а вие гледате ли. И какво ли е това на пръв поглед.Бюстове на хора които мога да се размина по улицата без да им обърна внимание (просто са като нас).Или да гледам възтановката на Мостич ???

      Изтриване
    8. Не само лицата на тракийските императори са български, ако човек погледне потретите от тракийските погребални релефи, просто няма как да заключи, че това са различни от нас хора. За хиляди години не сме се променили много, може би защото сме един от най-древните народи?

      Изтриване
  19. Г-н Серафимов, някои автори добанят към римските императори от тракийски, т.е. български произход още и

    ЛЪВ І (457-474) – наричан БЕС, трак (от бесите)
    ЛЪВ ІІ (474) – трак (от бесите)
    ЗЕНОН (474-491) – трак (исавриец)
    АНАСТАСИЙ І Дикор (491-518) – трак от Епир

    Също бих талял малко вода във воденицата на г-н Йонков - преди година посетих Пирот и видях един плакат, който приканваше минувачите да присъстват на светата литургия в гр.Ниш м чест на император Константин Велики, който произхождал от сърбите .... :б)
    поздрави
    Драгомир Каранешев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лъв I съм го споменал, Лъв II е внук на тракиецът Лъв I, но баща му е исавриецът Зенон. Исаврийците не са траки поне по сведенията, с които разполагам.

      Анастасий е от Илирия и той нейния западен край. Илирите са роднини на траките, но са си отделен народ със своя територия и своя различна история.

      Колкото до сърбите, те са наши роднини - смесица от траки, илири и др. хора.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Драгомире, кой позволи тези територии да останат в Кралство Югославия, после в СФРЮ и сега в Сърбия. Кой предизвика преразглеждане на резултатите от Руско-турската освободителна война и провеждането на Берлинския конгрес. Не са ли сегашните наши "братя по оръжие" и "съобщностници от ЕС". Кой постави за царе на българите, същества от две еврейски фамилии от Австроунгария? Те предизвикаха национални катастрофи, като освен загуба на територии, държавата ни е изплащала репарации в злато и селскостопанска продукция. Кой допусна онзи полукръвен потурнак (майка му е туркиня) Стамболов да върши глупости. Сегашните "гении" се упражняват в политика, диктувана им от вън в ущърб на България. И Македония, и те не се смятат за българи? Защо. Не е нужно само да обвиняваме, но и да преценим трезво къде грешим, за да изключим тези грешки в бъдеще. Дано да стане някога.

      Изтриване
  20. Малко извън темата, ама вземете си регистрирайте един профил, бе хора. Не боли.
    Няма да ви преследва тракийската конница.
    Как да си говорим така? Как да се разбере към кого е дадения въпрос или реплика?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е много добро предложение, така ще бъдат избегнати доста недоразумения.

      Изтриване
  21. Какви са тези глупости дето пишеш? http://greece.jordan-iliev.eu/bg/index.htm

    ОтговорИзтриване
  22. Ето как си личи, че думата за тракиец не е наша, а привнесена. Едни казват трак, други - тракиец. Кое е правилното?
    Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, не те знам моме, нама и нужда, но от много милионния опит, който имам, виждам, че знаеш/имаш само един език в главата си, а той се нарича "счупената женска логика". Едни, казват Пелас, други Пеласг, трети Пеласгой, четвърти Пелищиме, пети Перащим, шести Белас, седми Белар, осми Белгар, девети Блъгар, десет Болгар, единайсти Булгър дванайсти Влъхар, 13ти Варвар и тн. можем да изреждаме до утре...

      Изтриване
    2. Таня, името траки е гърцизиран вариант на названието на древно балканско племе. Някои учени смятат, че това са травсите, а други считат, че дерзеите са вдъхновители на името.

      Езиковедите тълкуват името дерзеи със стблг. дръзъ-дързък, а гръцките думи за дързък са много близки до етнонима траки.

      θρᾷσσα- тракийка, тракийска жена, тракийска слугиня


      Това са гръцките думи за смел, дързък, дръзвам, корена θρασ е очевиден:

      θρασυμέμνων-дързък
      θράσος-дързост
      θρασύνω- дръзвам, добивам смелост
      θρασύς-дързък, смел
      θρασύτης-дързост
      θρασύμαχος-дързък в битка
      θρασυκάρδιος – имащ дръзко сърце
      θρασυμήδης-имащ дръзки мисли

      Изтриване
  23. Реплика за Анонимният многознаещ.
    Може и да греша с "трака" и "тракиеца", но къде и кога българските земи са наричани Перащим или Варвар(а не Vulgaria)? По много...милионничт ти опит и бетонната ти мъжка логика това ми прилича да тръгнеш за София през Черно море.
    Послеслов: Предпочитам отговор от Спароток, коѝто отговаря без надменност, сарказъм и с уважение към нас, които не сме изучавали години единствено история.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип името българи също принадлежи на тракийската ономастика. Надявам се скоро да мога да представя информация на тази тема, статията е 12 страници, първо трябва да се съкрати на 4 и тогава вече мога да я публикувам.

      Първоначално с името българи са наричани определени хора от средите на мизите, в последствие българи става колективно име за всички мизи, а после и за всички роднини на мизите.

      Точно по същия начин се появава и налага названието германи. Първоначално то важи само за тунгрите, или част от тунгрите, после се налага над техните съседи и в последствие се ползва за всички хора говорещи диалект близък до този на тунгрите-германи.

      Изтриване
  24. Латински извори за българската история / История на римските императори. / 1. Произходът, нравите и езикът на Максимин Тракиеца. – “1,4. По-старият Максимин се издигнал при император Александър, военната си служба обаче започнал при Север. 5.Той произхождал от тракийски село, което било съседно на варварите. Роден бил от баща и майка също така варвари. Твърдят, че баща му произлизал от Готия, а майка му била аланка. 6.И наистина, казват, че името на бащата било Мика, а на майката Хабаба. 7.Тия имена сам Максимин бил съобщил в ранните си години, по-късно обаче, когато дошъл на власт, той заповядалда се крият, та да не личи, че императорът е роден от баща и майка варвари.”

    Савле, казвам ти аз, а и други, че си лъжлив проповедник, но нямаш спирка. Чети какъв “тракиец” е бил Максимин. Добре, че около нас няма особено много подобни на тебе комплексари, че щяхме да се избием, щото и румънци, македонци, албанци, сърби трябваше да претендират за “нашите” римски императори. Глупостите за България известна от 4-ти век изобщо не заслужават коментар. Единственият източник за това твърдение си ти. Трябва да отидеш да се прегледаш. Комплексите ти издават, че имаш сериозни психични проблеми.
    Българин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гръцки извори за Българската история - Имало във войската някой си на име Максимин, по род тракиец.

      http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_026.jpg

      Като даваш цитати, дай поне и за това, че Максимин говори на тракийски език - Този младеж и полуварварин, който още едва си служил с латинския език, помолил публично императора почти на ТРАКИЙСКИ ЕЗИК да му позволи да се състезава с тези, които са напреднали във военната служба (Произходът, нравите и езика на Максими ТРАКИЕЦА, 1.5 )

      http://www.promacedonia.org/libi/1/gal/1_053.html

      Ориенталската злоба, която показваш е ярко доказатество за това, че не си никакъв българин.

      Изтриване
    2. Ами на какъв език да говори бре, Савле, след като произхожда от тракийско село граничещо с варварите? Езикът не го определя като тракиец при баща гот и майка аланка. И къде тук е българската връзка? Българите ще дойдат по земите на империята няколко века след Максимин и повечето от останалите императори дето ги споменаваш. Между другото името Максимин тракийско ли е? Май римляните както са го кръстили Максимин, така са го кръстили и тракиец.
      Интeресно ти от какъв етнос си. Ясно е, че не си българин с това измислено тракийско самосъзнание, а пък като гледам и как лъжеш като дърт циганин съвсем не си ясен. :))
      Българин

      Изтриване
    3. Небългарино, римляните в Тракия говорят латински, гърците гръцки, а евреите еврейски, тракийски говорят траките. Това, че свидетелството на старите автори не ти отърва си е твой проблем.

      Прокопий обяснява, че аланите спадат към готите, а самите готи са старите гети - тракийски народ. Няма да е зле за провериш това -Proc. BG.III.ii.3, Proc.BG, III.iii.1.

      Изтриване
    4. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС23 април 2016 г. в 16:56

      Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    5. Неспасяем си.:))) Готите били гети. Хвани да прочетеш нещо ново, стига си вярвал на стари "светила" и постулати. Науката върви напред и много неща са преосмислени и преосмислят. Готите са германски народи.
      Ама ти и да четеш все тая. Проблемът ти е в мисленето, а то хич не ти се удава, тракиецо. То затова сте се и затрили, и все други ви правят държава. Няма да е грешка да се каже, че готите са увлекли със себе си и северното гетското стадо, когато са идвали тук да крадат, а на такива като тебе, поради това, им е тотална мешавица в главата между готи и гети.
      Българин

      Изтриване
    6. Небългарино, щом смяташ балканските готи за германи, посочи поне един стар извор, в който те да са наречени роднини на франки, алемани, лангобарди, свеви.

      Не само Прокопий определя готите като гети, т.е. тракийски народ, това правят също Йордан, Орозий, Изидор Севилски и др. А за това, че тези стари автори са казали истината разбираме от тракийския характер на материалната култура от Черняково и Сънтана Муреш. Керамиката има прототип в Западна Дакия и Мизия, а не в Германия.

      В случай, че готите бяха германи и бяха обитавали Балканите векове наред, как така не оставиха поне стотина германски топонима?

      Ето как стоят нещата

      - няма старо историческо свидетелство определящо готите като германи
      - материалната култура на балканските готи има прототип в Тракия
      - топонимите и хидронимите от земите на готите не са германски, а тракийски

      Това, че някой по политически причини е съчинил лъжи за произхода на готите и не е пожалил средства да създаде фалшификати като Сребърния кодес, не означава, че тези лъжи трябва да ги приемем и ние българите.

      За разлика от теб аз чета специализирана литература. Ако ти си бе направил труда да прочетеш някое издание на Studia Gothica, щеше да мислиш другояче.

      Изтриване
    7. “Чело коте книжки...”
      Както пише Йордан, готите говорят на готски език, а не на тракийски. В тая твоя студия не пише ли за готски анклави край Томи, където и през 9-ти век сред “скитите” църковната служба се води на "lingua teodisca"(лат. = немски език), а в Крим и през 15-ти век шпрехат "in Tedesco" по свидетелство на венецианец.
      Дай информация за “тракийски” топоними и хидроними в Западна Европа, след като готите се подвизават там с векове. За България съм срещал, че Търново е от готски произход в смисъл на крепост/укрепено място, а там е било място с концентрирано заселване на готи през 4-ти век.
      И къде се слагаш ти, юда тракедонски, при българите? Аз дотук виждам само, че се мъчиш да подмениш българите с някакви траки.
      Българин

      Изтриване
    8. Небългарино, за котетата не зная, но ти не си чел нищо :)

      Прокопий ни дава готска глоса - BALAN - кон с бяло петно на челото -BG V.xviii, 6-7. Балан е българска дума за животно със светъл цвят - БЕР, София, 2007, с.28.

      Колкото до тракийските топоними в Испания, има, просто ти не ги знаеш :)

      Испания-Тракийски земи

      MARCA - MARCO DAVA
      MURA - MURI DEVA
      ARCOS -ARCI DAVA
      CARPIO -CARPIS
      BAZA -BAZINOS
      BIEL -BELA
      VIESAS -VISANTE, VISONE, PATO VISA
      ADRA -ADRA MYTEION
      SIRA -SIRIS
      DALIAS- DALA TARBA
      CUNA - CUNES
      LUGO - LUGOS

      За испанските Брия, Кала трава, Козар, Рода, Победа не съм сигурен дали са от тракийски произход.

      Сега очаквам от теб да представиш германските топоними и хидроними от Тракия :)

      Изтриване
    9. Сам ли ще си провериш поредните измислици, като да речем откога датират някои от тези “тракийско/готски” наименования или си скаран с ИнтернетО? Нямат връзка с готските времена (ранното средновековие), а и с тракийския език. Хората ги обясняват с друга етимология.
      Търново и Росица се дават като готски наименования, за района в който най-дълго са живели готите.
      Споменават за десетина тракийски думи срещани в готската библия. При положение, че готите заемат териториите на отслабените след войните на Траян даки/гети и са новите господари с векове е нормално да са приели и някоя друга заемка. Гетите, предполгам, са го обърнали много повече на готски(немски), та да могат да се разбират с шефовете и са станали готите гети на Йордан. По-малко от два века римска власт са им трябвали на южните траки да забравят езиците си и кои са, за още толкова са ги сменили и северните. Наследил си това им нихилистично самосъзнание,ако не си освен това и на някоя соросоидна ясла, на балканските аборигени наречени от гърците “траки”. Оттам са и тракедонските ти напъни. Аз за разлика от тебе нямам проблеми и съмнения кой съм - Българин.

      Изтриване
    10. Да се определи Търново като готски топоним е повече от смешно, а за река Росица, Росита е дадено отдавна обяснение, че името е тракийско. Нищо не четеш, а същевременно претендираш, че всичко знаеш. Не се ли усещаш, че ставаш за смях?

      Изтриване
    11. Тракедонски, аз за разлика от тебе не твърдя. Само ти свеждам до знание какво казват и пишат хора дето са със някакви знания, а не с голи претенции подобно на твоите. Едно жокерче от мен - това за Търново и Росица го има в материали за готски изследвания в България (2007-2010). Ти си не за смях, а за съжаление, но явно си щастлив, че не го осъзнаваш. Да му мислят близките ти и неуките дето се вързват на лъжите ти.
      Айде толкова от мен, че усещам как започвам да падам на нивото ти.
      Българин

      Изтриване
    12. Наблюдател1018 юни 2016 г. в 23:09

      Спароток, ако готите наистина са гети, а не германско племе, дошло от Скандинавия, тогава защо Швеция се нарича Гьотланд (земята на готите) през късното средновековие?

      Изтриване
    13. Ако шведите бяха готи, щяха да се разпознават като такива, а и езика от Сребърния кодекс щеше да е близък до шведския, а реaлно не е.

      Името на Андалусия идва от етнонима вандали, но това не означава, че прародината на вандалите е Андалусия.

      Изтриване
  25. Към Doychin Doychev19 април 2016 г., 14:55
    Дойчине, защо толкова настоявате за регистрация? Това какво ще промени във Вашите реплики? Или Вие имате достъп до езотерични източници само за посветени. Това мирише на полицейщина. Да не би това да произтича от името Ви, Дойчин, свързвам го с дойч-немец, въпреки, че и Ботев споменава името Дойчин в едно свое стихотворение, а те са бройлери, моделирани от полицейската същност на държавата на Кайзер Вилхелм. Интересно защо името си изписвате на английски, а не на немски, с латински букви, а би трябвало да се гордеете с азбуката на България! Както анонимните, така и тези като Вас изказваме мнения. Никой от нас няма да пише научна студия с политически характер за да се вълнувате толкова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Позволявам си да отговоря вместо г-н Дойчев. Ще Ви го кажа без увъртане - за хората имащи възможности да упражнят репресии, Вие не сте анонимен. В момента, в който сте ползвал компютър и телефона Ви е бил във Вас, или в дома Ви, определени хора зная вече кой сте и къде живеете. След време тези хора узнават с кого общувате, каква музика слушате и какво търсите в интернет.

      Регистрирането в този блог няма как да Ви навреди, но ще направи общуването по-лесно. Коментарите тук са около 16 000, а това затруднява идентификацията на много коментиращи. Вие можете да се регистрирате под фиктивно име, може да си направите и алтернативен мейл, ако се опасявате, че аз мога да Ви проследя. Това е възможно разбира се, но не е евтино и не виждам защо трябва да го правя. Дори да не сте съгласен с определени виждания, то си е Ваше право.

      Изтриване
    2. Анонимний, вслушайте се в г-н Серафимов, вместо да се упражнявате върху името ми или начина на изписването му. А останалите Ви разсъждения ми навеждат мисли за някоя психиатрична клиника. Ако се опасявате от разгласяване на името Ви или Ви е срам от него, регистрирайте се под някакъв псевдоним, примерно Балиго1 или Балиго2. Като си говорите с някого, не се ли представяте кой сте?

      Изтриване
  26. Павка за този артефакт в други земи чувал ли си?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Shigir_Idol от преди 11 000г. В разни статий по темата с идола се спекулира, че Европейците се пръкнали от него регион - Уралския, намира се точно над Казакстан. Та като се постопил леда се спуснали в Казакстан, а от там се ширнали из Европата и централна и долна Азия...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип няма абсолютно никакви доказателства, че Средна Азия е служила за убежище на европеидите по време на последния ледников период. Убежища предлагащи добър живот е имало в Южните Балкани, това се знае, но се игнорира по една или друга причина.

      Изтриване
  27. http://www.obekti.bg/misterii/zapoznayte-se-s-drevnata-vladetelka-koyato-be-pochti-izcyalo-iztrita-ot-istoriyata

    Ау, ето как се изтриват хора от историята и то реално това е станало още 1500г. пр. хр. Щом синът затрива майка си от историята, нашите врагове колко са изтрили не е истина. Пряко доказателство какво враговете са вършели с нашата Балканска-Световна история през хилядолетията. Да не се окаже, че Хатшепсут всъщност се чете от рода на Тус Пеща, царица Пеща, Пелищимская...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Египет има тракийско влияние, което се проявава в три различни периода, но от друга страна поне за не разполагам с данни, които да показват, че има връзка между Хатчепсут и балканските народи от древността.

      Изтриване
    2. Горе долу в него период мисля е и битката за Троя, ако по бнт правилно са дали кораба на цар Резос да е от преди 3500г (нали правиха некви 6 филма и спонсорираха), това прави абсолютно същия период с Хатшепсут.. И тъй като троянската битка е между траки, от балканите и мала Азия, а средиземно море е било повечето тракийско, то Египет, няма начин, поне съседи да са били и да са имали някакви взаимоотношения... Би трябвало да се разучи? Даже мисля в същия период една уж германска историчка с българско име Светла Балабанова, открива в "египетски" кораб, съставки на растения и опиум, които растели само в Америка... Та смятат, че египтените незнайно как са били напреднали толкова много, че ходили до Америка и обратно в периода 1500-1000г пр. хр. Даже се чудех, защо не говорят за други народи, пък те смятали, че по него време само Египтените били много напреднали?? и това уж всякакви световни учени били съгласни с него... Нещо за римляните имаше в статията, но и аз по диагонал я прочетох, че ме ядсаха глупостите как никой друг не бил цивилизован пък само египченцата..

      Изтриване
    3. Поне от 14 век преди Христа охраната на египетските фараони е от хора принадлежащи на народа, който египтяните наричаш шардуна. Смята се, че това са предците на хората, които по-късно са оттеглили в Европа и са дали името на о-в Сардиния. Интересното и, че ние делим общи генетични маркери със сардинците, те може да са били клон на балканските народи серди, сарди, сардеати.

      Освен шардунаш на египтяните са познати мешуе, ткр, дрд, уешеш, поне за мен това са мези-мизи, тевкри, дардани, беси.

      Изтриване
    4. Гледал съм филм с мъжки национални танци от Сардиния – досущ като нашите народни хора.
      В Сардиния често се срещат древни водни светилища, подобни на тракийските нимфеи.
      Старото име на главния град Каляри, разположен в поле, е Кърл. Дали идва от „кър“-поле? Оттук ли идва названието на бодливото насекомо „кърл-еж“ ?
      Д.Д.-Орфей

      Изтриване
    5. Кърлеж е хибридна и сравнително нова дума в езика ни, възникнала е около 2700 години след като сердите са напуснали родните си места.

      Изтриване
    6. ..аха .. кърл-серд ... curl - къдрав... cyrl - Цър(л)вул? ... серд- сърдИТ (бесен-бес) серд-бес накрая излиза, има ли връзка серди и беси всъщност да са едно племе и някой нарочно да ги е разделил писменно, че са различни Павка?

      Д.Д. Каляри и Кърл, повече бие на Келти и Кимери нещо... Но, пък защо не CELT да е CERD.. SERD, SERDICA, SYRDI- SYRBI - колко му е с 1-2 смени при говор и писане, и различно наречение да се променят значенията на думите... Да не говорим, че Сърби и Серди са на една ръка разстояние... и както каза кърлеж, имаме на Сърбите народа всъщност значение на Сърби МЕ нейде по тялото , трябва да се почеша, явно имам кърлеж... (та треа се махне веднага)...

      П-Я

      Изтриване
    7. Когато определени неща са неудобни на дадена ограничена личност и тази личност не разполага с аргументи, единствената защита се състои в бълване на глупости. Това разбира се няма да промени ситуацията, а само показва колко безпомощен е недоволния.

      Изтриване
  28. Здравейте.Аз бих искала да споделя нещо с Вас,г-н Серафимов и с всички,които четат и коментират статиите Ви.На мен много ми харесват и ги чета винаги с интерес.Та да си дойда на думата.В Италия съм от 8г.В началото на месеца ми се случи да отида на Празник на цъфтящата череша.Бяха представени 6 тематични платформи,на едната от които беше представен древния Рим.Защо разказвам това ? Направи ми впечатление написаното на макета на римската стена : "Една от легендите за основаването на Рим разказва,че Рим води началото си от троянския герой Еней,който след поражението на Троя се установява в Лацио в град Алба лонга и се оженва за дъщерята на тамошния латински крал и им се ражда син на име Асканио.Един ден богът на войната Марс се влюбва в кралица Реа Силвия,дъщеря на потомък на Еней и от тяхната любов се раждат близнаците Ромул и Рем.Но майка им Реа Силвия е принудена да скрие раждането им и да ги изостави,защото е била жрица,посветена на боговете."След това всички знаем края на историята.По-късно близнаците основават Рим.Та римляните,без да знаят,са потомци на траките,ако се вярва на тази легенда.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че римляните са знаели за ролята на траките в основаването на Рим. През II пр. Христа траките вземат страната на Македония в римо-македонските войни, но Македония бива победена. Цар Котис се оттървава с предупреждение за това, че е взел страната на враговете на Рим. Простено му е поради вековната дружба на римския сенат и народ с тракийските царе и тракийския народ (по думите на Тит Ливий). Аз лично смятам, че тези приятелски отношения се дължат на факта, че римляните са знаели добре на кого дължат основаването на държавата си.

      Изтриване
    2. Съгласен с Павел, Римляните няма как да не знаят, кой не само им е основал държавата, но и чрез кои народи, аз както виждам нещата, Траки-Етруски-Латинци-гърци-Ибери, по късно смеска с Гали-Келти и некви други, та Рим не е изцяло латински, но успяват да усвоят контрола и създават империя.. още 6-5в пр.хр Рим се бори с Македония и Тракия и Картаген, преди Алекасндъровото време... тия пунически войни са доста важни, проблема е че доста данни не знайно защо липсват от тези времена, все пак и гърците имат вземане даване в тези времена... А корупцията и предателствата и тн. не са нещо ново... Интересно по него време е, че на места където се водят битки по островите за пример, траките помагат на картагенците, докато гърците помагат на латинците... още в него време, траките и македонци си помагат... но накрая траките вземат и страната на латинците... по късно както казва Павката, латинците решават да ударят Македоните, които не са помогнали на латинците, ами са били срещу тях... траките късно осъзнават грешката си за това и Балканите падат под Римска власт... ( разбира се говоря за един период от около 300-600год... който може и малко по голям да е, да се наблюдава по обстойно...)

      Интересно е че гърците се учат от траки, скити, македони, финикийци, египтени и тн, после са срещу всички, същия принцип ползват и латинците, учат се от траки, скити и всякакви други после са срещу всички (строенето на храмове на народите с които се бият, си е научаване на привичките, нравите, начина на мислене, вярвания и тн...). Това пък показва едно близко мислене на гърци и латинци...

      Изтриване
    3. Атанас Лазаров25 октомври 2016 г. в 19:42

      Най-големия римски исторически поет и писател е Публий Вергилий Марон,а неговото най-мащабно произведение,безспорно е "Енеида"-та!!Вергилий пише "Енеида"дълго време,над 10г,пътува,проучва,събира сведения!!Веднага след като завършва историческата си поема,тя моментално е приета,масово одобрена,преписана и разпространена в цялата държава!!В поемата,недвусмислено е посочен като основател на Рим,царят на Траките-Дардани Еней!!За мен е показателен фактът,че по този начин,самите римляни,прочути със своята гордост, се отъждествяват със загубилите Троянската война троянци и техните тракийски съюзници,а не с победителите-ахайци!!В лицето на най-големия си писател,римляните са ни посочили,какво мислят за собствения си Произход,с което,незнайно защо,съвременната историческа наука,много слабо се съобразява и римската република,а в последствие и империя,е определяна като "гръко-елинска"държава!!!

      Изтриване
    4. Точно това обяснява за какво приятелство между римския сенат и римския народ с траките говори Тит Ливий описвайки събития от II век пр. Христа.

      Изтриване
  29. Ancient Greek inscription saying 'Be cheerful, enjoy your life - http://www.dailysabah.com/nation/2016/04/22/2400-year-old-mosaic-found-in-southern-turkey-says-be-cheerful-enjoy-your-life

    ОтговорИзтриване
  30. Може би, въпросът ми е лаически, но все пак, какъв е произхода на римляните. Каква народност са, етруски, латини ли друга народност? От къде и как са попаднали на този полуостров или са местно коренно население? Заглавието на статията е многозначително "Българи на римския престол". Но всичките изброени императори с тракийски или илирийски произход българи ли са? Какво биха казали румънци,македонци, сърби, хървати, словенци, босненци или черногорци по въпроса. Нееднократно господин Серафимов е заявявал, че тези народности са близки роднини, но не са българи! Тогава, можем ли например да приемем роденият в Призрен, днешно Косово, Юстиниан за българин. Можем ли да приемем тези, наричащи се дакийци за българи? Може би, трябва да се преосмислят някои приемания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отговорът би бил различен в зависимост от това за кой период става дума.

      По време на Бронзовата епоха, в региона, в който по-късно ще възникне Рим живеят италийските племена латини, техни съседи и роднини са сабините, самнитите, оските.

      В Края на Бронзовата епоха на Апенините идват балкански преселници, които повлияват първо етруските, а после и останалите италийски народи. За идване на траки и пеласги на Апенините споменават Страбон и Плутарх, а Плутарх даже уточнява, че пеласгите биват считани за основатели на Рим. Тит Ливий пък дава няколко от имената на царете на Силвиите - Атис, Капус, Капетус, това са тракийски племена.

      Сърбите, хърватите, словените са потомци на илирите и имат право да назоват императорите от илирийски поризход свои предци. Проб, Тацит, Кар и т.н. са илири.

      Със сигурност Юстиниан не се е разпознавал като българин, той е от мизите, или дарданите и счита себе си за такъв. Мизите и дарданите обаче са наши предци и това ни дава право да причислим Юстиниан към българската народност.

      Изтриване
    2. Защо нашият народ е кръстил Константинопол Цариград?

      Изтриване
    3. От къде си сигурен, че нашият народ е нарекъл Константинопол, Цариград? Началното име доколкото зная е Боспор. Руснаците го наричат Царьград но и те не знаят от къде идва името. Може да идва от Цѣсарьградъ,черковното наименование на кесарев град, града на цезара, императора. Каква е твоята версия?

      Изтриване
    4. Плиний твърди, че на мястото на Бюзантион е имало селище Люгос -IV.46— Sed a Bosporo sinus Lasthenes, portus Senum et alter qui Mulierum cognominatur. promunturium Chryseon Ceras, in quo oppidum Byzantium liberae condicionis, antea Lygos dictum.

      Явно проредицата на названията е следната - Люгос, Бюзантион, Константинопол, εἰς την Πόλιν- Στημπόλι Истамбул, Стамбул, Цѣсарьгородъ, Цариград. Варягите пък ползват името Мikligarðr.

      Изтриване
    5. Цѣсарѣ градъ е споменат още в Супрасълския сборник, който е от средата на X век, езикът - старобългарски.
      Затова се чудя - защо наричаме чуждия град на чуждия цар Цариград? Т.е. градът на царя. Не кой да е, а Царя.
      Нали по това време за нас Цариград е Преслав примерно, защото и Симеон, и Петър се титулуват царе.
      Дали това име не е от по-отдавна и не е свързано с времето, когато чуждият цар не е бил толкова чужд, както е описано в тази статия?

      Изтриване
    6. Точно, това е най-логичното обяснение!!!

      Изтриване
    7. Направо да не повярваш! Или точно обратното, българинът се е изродил до неузнаваемост!!!! Значи, чуждият Василевс, не е толкова чужд? И защо княз Борис I разрушава арианските черкви и на техно место изгражда нови, по нови канони? Не нарушава ли княжеското право, като поставя третия си син, посланика на България в ИРИ, Симеон за владетел? И след този акт България се срива, изчезва, разбира се с известна инерция. Дегенерация, може би започнала тогава и стигаща до днешно време. Очаквам да кажете, че не София е столицата на България, а Брюксел. Актуалният министър председател има такива изказвания, слуша Меркел и Бърозоу. Ех, Българио!!!!!! Жалко. Да, в католицизма има санкта Тервелиус, княз Тервел, спасил ИРИ от арабско нашествие. Но за България, нищо. А как стои въпроса с Боспорското царство?

      Изтриване
    8. Анонимни господине, не княз Борис I разрушава църквите на ранните християни, това е направено векове преди той да се роди.

      При Симеон България не се срива, наротив, този период е известен като Златният Век. България е богата, силна и добре устроена страна, а точно благодарение на дейността на Симеон, българските книжовници дават писменост на руси, сърби и др.

      Дегенерации на индивиди винаги е имало, като започнем от Каменната ера, та до днес.

      Изтриване
    9. Симеон се провъзгласява за цар, но царството е признато от Византия едва, когато Петър сключва мирен договор с Византия, тогава се признава на хартия, с аргумента, че България ще плаща данък. Вторият вариант е няколко години по късно, след падането на първото българско царство 1018 след като за почти цял век България става Византия и тогава няма Търново, Плеслав, Плиска или дори друг град в земите дори на Север от Дунав, да е столица, столица става Царския град...

      Третият вариант е, че князете/царете на България (ака Симеон-Кубрат и др.) са се учели в Константинопол как да бъдат князе/царе, а за този "пост" трябвало да се учиш 10г...

      Изтриване
    10. Е, човек с местен произход, па макар и станал римски император, чужд ли е? Отлъчваме ли го, какво го правим?
      Аналогично, Стефан Богориди, като е станал висш османски служител, престанал ли е да бъде българин?
      И т.н.
      Трябва малко да се помисли, анонимни, преди да се скача. Ако е възможно де.

      Изтриване
    11. Ти самият си ги дал тези доводи анонимни, на умен да се правиш пред баща си трудна работа дечко, колкото цариград бил царски град щот арменския и гръцкия и сириския и тн владика били на трона, та още малко и целия свят ще припознае земите си от това. Малко мисли трябват бе момченцето ми. Да се съберат най видните учени на планетата и да стигнат до факта, че си по умен от всички тях заедно ти пожелавам, по пътя на баща си да тръгнеш, но ето, никой не е дорасъл още , по моя път да върви. Ко беше прав, Цариград щеше да е от преди христа още момчето ми, ака цар-шар е засвидетествана преди бая хилядолетия, ама нейсе, анонимно мое чадо... ( И, не веднага да те котратрирам, това, че си си написал името, нищо не значи, на анонимен ще ти говоря, да си научиш местото)

      Изтриване
    12. Много приказки - нищо смислено.
      Контрирай си, колкото щеш. Надали някой ще ти обърне внимание повече.

      Изтриване
    13. Правилно г-н Doychev, игнорирайте това анонимно плямпало , за да си научи местото !
      Л.Кирова

      Изтриване
    14. Lygos??? вълче лико??? https://www.burgasmuseums.bg/bg/encdetail/strandjansko-byasno-durvo-90?

      Изтриване
  31. http://news.nationalgeographic.com/2016/04/160422-israel-jerusalem-hellenistic-archaeology-passover-hanukkah/

    Стар гръцки град в центъра на Йерусалим.. интересно 3-2век пр.хр. гърци и еврей живели заедно за повече от век, след като Александър освободил еврейте от египетските гарнизони в района, гърците контролирали градъ и региона за много много дълъг период век и отгоре... Траки ли са или Гърци или Македони... Римляните едва по късно се появяват в района... и го завладяват... Има ли вероятност града да е в същност тракийски, а не гръцки?

    ОтговорИзтриване
  32. Предстои издаването на български език на книгата „Покушението над Юстиниан“ - Георги Сотиров:
    http://www.otizvora.com/2016/04/7670

    Поздрави,
    Станимир.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Книгата си заслужава! Не само заради ценната информация, която представя, но и заради обясненията на няколко чудовищни манипулации.

      Изтриване
  33. Наблюдател1018 юни 2016 г. в 22:38

    Цитат от статията: "За император Маркиан се казва, че е роден в Мизия (наричана още България по времето му)"

    Император Макриан управлява в периода 450 - 457 сл. Хр. Освен картата от IV век на Св. Йероним какви други извори доказват, че провинция Мизия се нарича България през 5-ти век?
    Въпросът е важен, защото картата на Св. Йероним е достигнала до нас чрез по-късен препис (доколкото си спомням от 12 век) и е възможно и много вероятно допълнението "hec et Vulgaria" да е добавено в преписа от 12 век, а да не е записано в оригиналната карта от 4-ти век. И изобщо защо използвате картата на Св. Йероним като доказателство при положение, че оригиналът на тази карта не е достигнал до нас и не знаем какво е написано на него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако караме само по оригинали, световната история ще се запише в много тънка книжка.

      По времето когато Св. Йероним е написал Mesia hec et Vulgaria, срещаме сведението на римския космограф Ziezi ex quo Vulgares.

      Scriptor Anonymus пише, че по същото време IV век, Константин Велики докарал водопроводни тръби от България.

      В „Царственик или история болгарская“ се казва, че по времето на Константин Велики имало красив град на име Преслав.

      Един факт може да се изтълкува като случайност, но щом различни извори свидетелстват за едно и също нещо, то вече не можем да говорим за случайност.

      Изтриване
  34. Здравей, Павел ! Можем ли да причислим към плеядата наши тракийци, издигнали се до императорския престол на Рим и финикийци от Северна Африка - област Триполитания, които са наши родственици ? Иманата, за които се сещам са следните: Септимий Север, Каракала / ако не се лъжа и Диоклециан (от Илирия ) ? Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Септимий Север и Каракала са финикийци, но дали във вените им е текла тракийска кръв се съмнявам. Диоклециан е от илирите, те са тракийски роднини и предци на сърби, хървати и др.

      Изтриване
    2. Диоклециан е хърватин и останки от неговия дворец са съхранени в Хърватска. Идете на екскурзия до Дубровник и питайте за двореца на Диоклециан. Намира се на Далматинското крайбрежие. Почти всички екскурзии го предлагат като дестинация. Последните изследвания доказват, че в Хърватска и Словения имат нашия генетичен код.

      Изтриване
    3. А нашият генетичен код какъв е и кой го изследва, та да се доказва нещо?

      Изтриване
    4. "To define the matrilineal relationships between Bulgarians and other European populations, we have evaluated the mitochondrial DNA (mtDNA) variation in a sample of 855 Bulgarian subjects from the mtDNA perspective. The molecular survey was performed by sequencing -750 bp of the control region, which resulted in 557 different haplotypes, and by a subsequent restriction fragment length polymorphism analysis to confirm haplogroup/subhaplogroup affiliation. [...]

      The observed pattern of mtDNA variation indicates that the Bulgarian mitochondrial pool is geographically homogeneous across the country, and that is characterized by an overall extremely high frequency of western Eurasian lineages. In the principal component analysis, Bulgarians locate in an intermediate position between Eastern European and Mediterranean populations, which is in agreement with historical events.

      Thus, while the Mediterranean legacy could be attributed to the Thracians, indigenous people that firstly inhabited the Balkans, the Eastern contribution is likely due to the Proto-Bulgarians originating from the Middle East and to the Slavs migrating from northeast Europe."

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21674295

      Изтриване
    5. Пробите ясно са обозначени колко са като не се казва нищо различно от официалната история (дори и от Златарската школа). Тук отново присъстват траки, българи и славяни като са разграничени. Само г-н Серафимов не е разбрал и е видял в тази информация толкова, колкото са познанията му.

      Изтриване
    6. Виждането на хората от школата на Златарски не е подкрепено изобщо, напротив - смачкано е напълно. За родство с тюрките не се отваря и дума, а факта, че R1a1 се приписва както на "прабългарите", така и на "славяните", показва ясно, че тези хора са от един и същ произход.

      Понеже според изследванията на Кльосов и др. на Балканите има носители на R1a1, чийто вариант показва, че предците на тези хора са обитавали земите ни преди 13 500-11 500 години. Докато скъпитени академици не излезат с твърдение, че варианта на R1a1 у нас е идентичен на този на паштуни и иранци, то трябва да се приеме, че сред траките е имало значителен брой носители на R1a1, което впрочем се доказва от присъствието на маркера на остров Крит. Там иранци не са живели.

      Изтриване
    7. Г-н Серафимов, защо за пореден път селектирахте коментар, в който ви оборват с факти. Това е налагане на цензура и лансиране на незнанието ви, чрез което заблуждавате. Правете разлика между тюркоезичие и генетичен произход, както между могилен некропол и гробница.

      Изтриване
    8. Анонимни господине, не сте оборвали нищо, не сте представяли и факти. Обвиненията ви са безпочвени - евтин опит да ме дискредтирате. Регистрирайте се, създайте си блог и по този начин няма да има проблем с "изчезването" на коментари.

      Нали смятате, че истината е на ваша страна? От какво се страхувате...от изобличение ли?

      Изтриване
    9. Отново представяте само вашата емоционална гледна точка по предчувствието ви след като сте изтрили услужливо моята с фактите, що така бе г-н неспециалист Спароток от какво се притеснихте? В интернет университета не ви ли учат на обноски като имате опоненти и нямате никакви аргументи? Липсата на познания и подготовка много ви издават като белетрист, особено когато ви липсва използваната литература. Разбирам защо налагате цензура, именно поради тези причини от страх дори се опитвате да проследявате IP адресите на коментиращите и гадаете кои са.

      Изтриване
    10. Ех, г-н Серафимов читателите ви щяха да имат възможност да преценят дали представените факти и аргументи от мен ви оборват или не, ако не ми бяхте изтрили информацията в коментара за пореден път, което става практика при вас напоследък. Това показва, че не е опит да ви дискредитирам, а вие скривате неудобните за вашата теория факти, с което реномето ви и рейтингът на блога ви спада главоломно. Ако смятахте, че истината е напълно на ваша страна не бихте постъпили по този начин, с налагане едностранно на цензура. От това пък следва, че вие, а не аз се страхува от изобличаване. Насочете енергията си изцяло в професията, която практикувате за да сте пълноценен. Писането на исторически изследвания не ви е призвание, но за псевдонауката сте си на мястото, да.

      Изтриване
    11. Нямам усещането, че рейтиннга на блога ми пада и съм удивен откъде черпите информацията си, та правите такива заключения. Ето каква е реалността:
      Показвания днес 2 092
      Показвания вчера 7 173

      Седем хиляди посещения на ден не е нещо впечатляващо, но за платформа като Блогър е доста добре. Ако Вие смятате, че материалите тук не са стойностни, просто не си губете времето да идвате.

      Какво виждаме обаче - Вие идвате отново и отново. Аз лично не бих си губил времето да посещавам страница, от която не мога да науча нещо. Дано споделите какво Ви кара да идвате в блога ми...

      Изтриване
  35. Спароток, мисля че финикийците са наша родствена група.

    ОтговорИзтриване
  36. Какви българи на римски престол??? Че българските войски са достигнали до Неапол!!! Те са завладели Рим през Средните векове. Нали от Италия имат претенции разни наследници на нашите царе. Римска ли е била Византия ? Империята на юг от нас каква е била...????? До преди сто години Италия е била разкъсана на градове държави. Италианската държава е създадена късно в историята, а те били имали империя на територията на силните и войнствени българи. Арабските летописци пишат, че са воювали с българи когато са завладели Мала Азия.

    ОтговорИзтриване
  37. Относно покръстването което смятате че се е случило даста рано,какво мислите за избиването на 50 и колко рода забравих, до девето коляно,на от княз Борис което щото не искали да се покръстят.С уважение и без да се заяждам.Иначе съм съгласен с почти всичко което пишете,не всико разбирам ясно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не зная дали княз Борис е заповядал да бъдат избити 50 рода. Това не е изключено поради факта, че при приемане на ново верую, винаги има съпротива.

      Трябва обаче да се добави нещо важно, ако княз Борис затрива 50 рода, то римлянинът Сула пролива кръвта на около 50 000 свои сънародници. Във Франция пък, през Вартоломеевата нощ и последвалите я събития, са загинали около 30 000 французи. Рекордът разбира се поставят американците с 500 000 жертви по време на Гражданската война.

      Княз Борис може да е сторил ужасни неща, но те бледнеят пред извършеното от западняците

      Изтриване
  38. Съгласен съм,но прочетох в коментари че българите са приели християнството по рано от тези събития,може и така да е незнам и не споря просто питам.За владетелите то Кубрат надоло може би,но за народа имали информация.Благодаря

    ОтговорИзтриване
  39. Грешно сам се изразил в коментара по горе, не това съм имал предвид извинявам се.

    ОтговорИзтриване
  40. Не стана ясно на базата на кой източник или изследване се позовава Спароток, че разбра тракийската кръв да тече при Максимин?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки що годе интелигентен човек знае това, eто какво е казано за Максимин:

      This youth, half barbarian and scarcely yet master of the Latin tongue, speaking almost pure Thracian...

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Historia_Augusta/Maximini_duo*.html

      Максимин е роден в Тракия през 172, или 173 година, а по това време в Тракия няма германи, така наречените готи са реално гетите. Това се обяснява от ясно по-ясно от Прокопий Цезарийски, който е и създателят на Готските Войни, а и се е срещал с готите благодарение на това, че е бил секретар на Велизарий.

      Прокопий не само казва, че готите и гетите са един и същ народ - BG. III.ii.3, но добавя и това, че аланите са роднини на готите - BG. V.i.3. В такъв случай, след като знаем, че както готите-гети, така и аланите спадат към тракийския етнос, след като знаем, че Максимин говори тракийски, а не германски, или ирански, то няма причина да се съмняваме в тракийския произход на този човек.

      Изтриване
    2. А в кой автентичен източник е посочено, че "така наречените готи са реално гетите", г-н Спароток?

      Изтриване
    3. Оригиналното заглавие на Йордановата Готика е - De Getarum sive Gothorum origine et rebus gestis.

      Живелият по-рано Йероним пише - Getae illi qui et nunc Gothi.

      Малко по-рано Спартиан казва - Gotti Getae dicerentur.

      He можем да пропуснем Орозий Павел, според когото - Getae qui et nunc Gothi.

      Прокопий е познавал готите добре и споделя, че гети и готи са едни и същи хора - Гετικον Гαρ εθνον φασι τους Гοτθους ειναι.

      На свой ред аз ще попитам - в кой автентичен източник можем да прочетем, че готите са от същия произход както алемани, свеви, франки, или някой друг германски народ?

      Изтриване
    4. Г-н Спароток няма такъв източтик значи, а относно, че франките са част от готите не подлежи на съмнение, но явно ви липсват елементарни познания на базата на демонстрираните от вас огромни претенции.

      Изтриване
    5. Павел ти дава 5 (ПЕТ) източника, а папагала пее че няма такъв източник. Има обаче още много повече от 5 такива източници. Това е положението и анонимни папагали не могат до го променят

      Изтриване
  41. Империи владели собствена държава не успели. Провал след провал сега пак на същия хал.

    ОтговорИзтриване