4.08.2013 г.

КАКВО КАЗВА МАВРО ОРБИНИ ЗА БЪЛГАРИТЕ?


Почти всеки от нас знае за Отец Паисий и неговата история. Малко обаче са тези, на които е известно какви извори е използвал великият родолюбец. Един от авторите е Мавро Орбини – създателят на Царството на Славяните. Преди този човек, никой не е систематизирал и описвал миналото на българите. Работата на Орбини е доста обемиста, използвани са слабо известни сведения на значителен брой летописци - над 200, а това доказва, че става дума за сериозен труд.

В старият ми блог, а и в различни форуми се намериха хора, които разпространаваха твърдението, че Мавро Орбини представя българите в неблагоприятна светлина. Не мога да отреча, че произведението на стария хърватски писател е политизирано. По този въпрос е излишно да се спори. Напълно е възможно Орбини да е придал умишлено по-голяма важност на държавите на сърби и хървати, за да им даде увереност в бъдещата борба с Османската Империя.

Спрямо българите обаче Орбини е обективен. Нещата, които казва за дедите ни не бих ги определил като негативни. Ето и част от тях, това са думите на Орбини:

В този трактат за българите ще се наложи да споменавам името на ромеите, но нека читателят знае, че не се касае за римляни, а за гърци, защото след като Константин Велики премести трона си в Константинопол, гърците се нарекли ромеи.  Войнственият български народ бил постоянно в борби с тях и създал много грижи на Източната Империя, на която най-подир наложил данък. Този народ доказал воинските си качества и в следващите времена. За това не случайно Биондо, Сабелик и Платина са казвали, че това е най-могъщият народ, който би могъл да срази турците.

Авторите, от които са почерпани данните за настоящият трактат са предимно гръцки. Както казахме, българите често са воювали с гърците и нанасяли щети на цялата тяхна империя. Следователно лесно е да се разбере, че тези автори са писали за българите не съвсем искрено и са премълчали много техни благородни и героични дела, извършени против техните императори.

Още в началото на XVII век Орбини е осъзнал една неоспорима истина, а именно, че не може да се разчита на гръцките летописци поради тяхната предубеденост. Да обаче голяма част от нашите учени приемат за чиста монета твърденията на задъханият от омраза Теофан, който прави опит да изкара дедите ни новопоявил се народ. В такъв случай кой заема страната на българите – Орбини, или определена група от учените ни?

Някои наши изследователи отказват да приемат за истинно сведението, че е имало битка между лангобарди и стари българи през 450 г. в Северна Унгария. Не можело толкова рано дедите ни да са в Европа и то средната й част. Орбини не само съобщава за това събитие, но посочва и друго, доста по-ранно. В книгата си старият летописец твърди, че според Касиодор, още в краят на IV век – 390 г. българите са били в конфликт с римлянитe (и то не някъде край Кавказ, а до Сингидунум –днешният Белград).

Сведението пасва прекрасно на разказа на Г.Кодин, че (имащите български имена) Плиска и Преслав са строени по времето на Константин Велики – IV век. В хармония с данните на Мавро Орбини е и картата на Св. Йероним, на която е написано Мизия, а също и България. Този документ е също от – IV век. 

През IV век в земите на юг от Дунава няма нито тюрки, нито иранци. Тракия е обитавана от своето кореннно население, а също така римски и гръцки колонисти. Чужденците са живели в градовете, докато местното население е обитавало селата. След като Орбини, а и други извори поставят българите на юг от Дунава през IV век, това означава, че българите спадат към народа наричан от чужденците с името траки. Това прочее доказаха и няколко генетични изследвания.

Друга заслуга на Орбини е споменаването на титлите на нашите владетели. Тях той нарича князе, царе, водачи, но нито един  път не употребява думата хан.  Самата ни държава е наречена царство, а не ханство, или хаганат. По принцип думата хан не е споменавана никога като титла на старите българи. Няма епиграфски паметници от територията на България с присъстваща дума хан.За пореден път се уверяваме, че Орбини е доста по-обективен от някои наши учени и съвсем незаслужено му бива създаван негативен образ.

Орбини представя интересни данни и за християнството на българите. Той не е съгласен с това, че нашия народ е покръстен през IX век. Цитирайки стария летописец Биондо, авторът на Царството на Славяните твърди, че българите са приели християнството много преди IX век, но после станали схизматици. Това само означава, че веруюто на ддеите ни се е различавало от това на гърците. Цар Борис I не внася нова религия в България, а e принуден да наложи едно различно верую.

Неотдавна проф. Чилингиров доказа убедително, че християнството е пуснало корени по нашите земи още през I век, че Апостол Павел лично е въвел дедите ни в учението на Христос. Де факто българите са първите истински християни, дедите ни са успели за запазят истинското християнство дълги векове, докато други народи са го изменили така, че да пасва на плановете им за власт над други народи.

В работата на Орбини намираме и други сведения. Като всеки обективен автор Орбини отваря дума и за негативни неща. Такива несъмнено е имало. Наивно е да мислим, че всички наши предци са били добри и почтени хора. Светци и злодеи има всеки народ, ние не правим изключение.

Орбини пише за обезглавяването на Никифор и за направата на чаша от черепа му. С горчиви думи е описана и смърта на много кръстоносци. Тук едва ли има преувеличение, но поведението на дедите ни може да се обясни с варварското държание както на Никифор в Плиска, така и на кръстоносците. Те просто са получили справедливото си възмездие за ужасните престъпления спрямо нашия народ. На зла круша зъл прът.

В краят на работата си Орбини разказва и за намесата на българите в политическите дела на сърби и други народи. На това място дедите ни са обрисувани като деспотични и амбициозни хора сремещи се към териториално разширение. По онова време обаче (а и днес) това е било нещо напълно нормално. С колкото повече земя и ресурси разполага един народ, толкова по-голям е шанса му да оцелее. Стремежът на старите българи към власт и земя е нещо разбираемо. Да не забравяме и това, че средновековната територия на България е доста по-малка от изконните владения на дедите ни. Това, което е описано като претенции за територии е де факто иск за своето.

                                                            http://btourism.com/pix/73.jpg

Разказът за българите, Орбини завършва с огорчение. Той споменава, че дедите ни са могъщ народ с огромен потенциал, но вътрешните им противоречия са станали причина държавата да падне в ръцете на турците. 

Вината Орбини прехвърля на управляващата прослойка, на царете, които са разделили не само земята но и народът на България, който в миналото бивайки единен се е справял не с един, а с много противници.

За жалост последните дни на България описани от Орбини приличат много на ситуацията днес. Политиците и техните чуждестранни покровители успяха да разединят българския народ, да вкарат горяща главня в сърцето му. Вместо да се обичаме един друг, да се защитаваме и помагаме, ние биваме насъсквани да мразим един друг. Това просто няма как да свърши добре, а печелившите със сигурност няма да са българи.

Вярвам обаче, че има надежда да се измъкнем от блатото на безизходицата. Вярвам, че повечето от нас ще намерят сили да подат ръка на тези, които считат за противници и да им предложат приятелство. Нека не позволяваме на шепа жалки човечета да затрият най-древната държава на Европа! Ние не сме се родили сини, жълти, или червени. Родили сме се българи и е редно да се държим като такива. България няма нужда от партии, а от Родолюбци!


Използвана литература:


М.Орбини, Царството на Славяните, Наука и Изкуство, София, 1983, превод Божан Христов; 

ПП. От известно време има технически проблеми с блога. Даването на отговор на коментар, а и одобряването на коментар често е затруднено. Надявам се в скоро време да мога да дам отговор на всички коментиращи.

20 коментара:

 1. Давай смело Павка! Посланието ти е българско! Ако има българи ще го разберат и без да им поясняваш азбучни истини. Поздрав.

  ОтговорИзтриване
 2. Проф. Божидар Димитров:,,Градът на връх Кози грамади в Стара планина е изграден от хубави дялани квадри, подобни на тези, с които са градени в .....и това е уникално...,,
  Ха сега де, като че ли чудото ще стане.

  ИМПЕРИАЛИСТ

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Отдавна се знае, че траките строят с квадри ...поне 1000 години преди Аспарух.

   Изтриване
 3. "Орбини представя интересни данни и за християнството на българите. Той не е съгласен с това, че нашият народ е покръстен през IX век. Цитирайки Биондо авторът на “Царството на Славяните” твърди, че дедите ни са приели новата вяра много преди това, но после станали схизматици...Т.е. тяхното верую се е различавало от това на гърците. Цар Борис не внася нова религия в България, а само едно различно верую."

  Не сме станали схизматици после, а винаги веруюто ни е било различно от гръцкото. Наричали са ни богомили, преди това ариани, а веруюто ни е като на траките - орфизъм.

  ОтговорИзтриване
 4. Въпрос: Има ли писмени източници, преди Орбини, където да се споменава за "славяни"? Не е ли понятието "славяни", измислено от Орбини и с каква цел?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, извори има и то в огромно количество. Твърдението, че понятието славяни е измислено късно е измислица на шепа мошеници, които целят да въведат объркване.

   Първоначално с името славяни са наречени старите гети-древен тракийски народ. Това е обяснено в няколко книги от Теофилакт Симоката. Дедите на словени, словаци, чехи, поляци, руснаци и т.н. са носили името венети. Земите на Словакия и Словения са наричани в древността Венетия, Тера Венеторум, Виндиш Марк. В Полша е Венетския залив, а пък финландците казват до ден днешен Веная вместо Русия.

   Понеже гетите-славяни са говорили език близък до този на венетите, то и венетите получават това име, но след няколко века.
   През 7 век българинът Алцек намира подслон при Валук - князът на венетите - бъдещите словени. Валук е наречен dux Venetorum. Малко по-късно Св. Колумбан посещава земите наречени днес Словения и пише Wenedae qui Sclavi dicuntur - венети, които са наречени още славяни. Чак след няколко века старото име венети е напълно забравено и вместо него е наложено името славени, словени.

   За първи път името славяни се употребява от руснаците едва през 12 век, това е около 600 години по-късно от времето когато Псевдоцезарей, Прокопий и др. пишат за славяните и войните им с Рим.

   Ще повторя, за да бъда разбран по-добре. Първоначално с името славяни бива наричано тракийското племе гети. Тези гети-славяни създават огромни проблеми на Римската Империя и стават известни. Поради близостта на езиците на гетите-славяни с този на венетите, след време и венетите биват наречени славяни. Венетите са деди на руснаци, поляци, чехи, словаци...

   По същият начин се налага и понятието германи. Днес към германите принадлежат немци, шведи, датчани, норвежци и т.н. но първоначално името германи се употребява единствено и само за тунгрите. След около 100 години с името германи биват наричани всички хора, които говорят сроден език.

   Ето така стоят нещата, но тези важни данни биват укривани от широката публика, за да могат спекулантите да пласират лъжите си по-лесно.

   Спекулира се, че SCLAVENI, STHLAVENI не било славени, славяни, а означавало роби. Това е нагла лъжа. Нито в старолатинския, нито в старогръцкия има дума склавос-роб. Съветвам Ви да не ми вярвате сляпо, а да проверите в старолатински и старогръцки речник.

   На думата склавос е предаден смисъл роб изкуствено и то едва през Средновековието, за да се очерни името на гетите-славяни. По същия начин на името българин англичаните предават изкуствено значение педераст. Английската дума bugger- педераст, е изввлечена от етнонима българин. Отново Ви съветвам да не ми вярвате, а да проверите в английски етимологически речник.

   Ето тук - bugger (n.) Look up bugger at Dictionary.com
   "sodomite," 1550s, earlier "heretic" (mid-14c.), from Medieval Latin Bulgarus "a Bulgarian" (see Bulgaria), so called from bigoted notions of the sex lives of Eastern Orthodox Christians or of the sect of heretics that was prominent there 11c. Compare Old French bougre "Bulgarian," also "heretic; sodomite."

   http://www.etymonline.com/index.php?l=b&p=46&allowed_in_frame=0

   Изтриване
  2. В древността гръцки и римски автори са писали SCLAVENI, STHLAVENI, а не славяни, поради това, че нито в старогръцкия, нито в старолатинския име думи със звукова комбинация СЛ.

   Съветвам Ви да си набавите старогръцки и старолатински речник и да проверите сам. Така ще се уверите най-добре, че Ви казвам истината.

   Понеже комбинацията СЛ е необичайна, римляни и гърци вмъкват съгласна К, или Т.

   Това се прави не само с името славяни, но дори с имената на Висла, Преслав, Светослав. В древността те са предавани като VISCLA, VISTLA, PERESTHLAVA, SVENTOSTHLAVOS.

   Старите българи и старите славяни са едни и същи хора - древни тракийски народи. Държавата ни получава името България понеже групата българи е по-силна политически.

   Пример може да се даде и с Англия. Тя е основана от англи и сакси, но името на държавата не е Англо-Саксия, а само Англия понеже англите са имали по-силно влияние. В паметта не келтите обаче е оснтанало името на саксите, които са били по-многобройни. Уелсците казват на английския език съснек, буквално саксонски. Ирландецът нарича англичанина сасанин - саксонец.

   Ето така стоят нещата.

   Изтриване
  3. http://testi-italiani.it/mavro_orbin:
   ' Mavro Orbin (anche Mavro Orbini, Mauro Orbin, o Mauro Orbini) (metà del 16 ° secolo - 1614) è stato uno scrittore , ideologo e lo storico della Repubblica di Ragusa . La sua opera 'Il regno degli slavi' influenzato dall'ideologia slava e la storiografia nei secoli successivi.

   Orbini è nato a Ragusa (oggi in Croazia ), capitale della Repubblica di Ragusa, un mercante città-stato slavo popolato sulla sponda orientale del mare Adriatico . La sua famiglia ha origine dal Kotor nella baia di Kotor . Dopo essere diventato un benedettino monaco , ha vissuto per un po 'nel monastero sull'isola di Mljet , più avanti in Ston , e in Ungheria , dove è stato l' abate del monastero in Bačka per un paio di anni. Poi tornò a Dubrovnik, dove trascorse il resto della sua vita.

   Come la maggior parte degli intellettuali della Dalmazia del suo tempo, aveva familiarità con il pan-slava ideologia di Vinko Pribojević .'...

   '...Мавро Орбин (също Мавро Орбини или Мауро Орбини ) ( средата на 16 век - 1614 ) е писател , историк и идеолог на Република Рагуза(Дубровник). Неговата работа 'Царството на славяните' e повлияла славянcката идеология и историография през следващите столетия.

   Орбини е роден в Рагуза (Дубровник сега в Хърватия ), столицата на Република Рагуза(Дубровник), търговската част на града - славянска държава на източния бряг на Адриатическо море. Семейството му произхожда от Котор в залива Котор. След като става бенедиктински монаx , живял за известно време " в манастира на остров Млет , по-късно в Стон , и в Унгария, където е бил игумен на манастира в Бачка за няколко години. Тогава той се върна в Дубровник, където прекарва остатъка от живота си .

   Както повечето от интелектуалците на Далмация на своето време, той е бил запознат с пан-славянската идеология на Винко Pribojević...'
   П.П. Мавро Орбин много вероятно е бил хърватин и е ползвал, като главен източник книгата на Винко Pribojević или Vincenzo Priboevo или Fratris Vincentii Priboevii 'Oratio de origine successibusque Slavorum', Venezia MDXXXII , и библиотеките на манастирите, където е бил, и накрая личната библиотека на Дук Франческо Мария II дела Ровере (duca Francesco Maria II della Rovere).

   Изтриване
  4. Пълното име на книгата е "Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (т.е. роби)."
   https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

   Вижда се на корицата. Това обяснява нещата защо "ск" е станало при хърватите от 17-ти век "с", пък после думи започващи със "с" с лопата да ги ринеш и не е проблем да причислиш половината свят към славяните.

   Изтриване
 5. Уважаеми Гн.Серафимов,във връзка със статията Ви за имената на тракийските столици:
  До Кюстендил имаше село ЯМБОРАНО,което беше преименувано!Старците от близкото село твърдяха че е
  имало голяма стена(крепостна).Името му не е променено>СТЕНСКО.Винаги съм знаел че ние сме местният,
  (Автохтонен)народ.Преди12 години написах нещо по темата.Мой приятел живущ в Страсбург се зае с превод и
  разпространение но връзката ни прекъсна.Дерзайте,изцяло съм с Вас!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря Ви за подкрепата г-н Милев! Истината е на наша страна!!!

   Изтриване
 6. Г-н Серафимов, защо имаме български хроникьори само до именника на българските владетели (кханове), а след това вече цитираме и ползваме данни само от чужди? Това е странно нима Велика България не е имала свои летописци?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Прочетете Г.Раковски, той пише за организираното унищожаване на българската книжнина. Дори един народ да създаде десетки хиляди летописа, те могат да се унищожат само за няколко дни.

   Изтриване
  2. Може би греша,но някъде бях чел за някакъв български средновековен документ открит по случайност от някой си, от западна Европа.Гостувайки в един от гръцките манастирски комплекси,му се налага да ползва нужникът,при което моли за нещо с което да се почисти след като си свърши работата.При което му се дават някакви хартии от стари ръкописи.На човека му става интересно какви са и се разбира че са някакви български ръкописи.Може да греша,и да не е имало нещо такова.Ако наистина няма такава история за откриването на някои от нашите средновековни документи то моля г-н Серафимов да не публикува този коментар(за да не се разнасят някакви неверни легенди) .Но ако е...то тогава човек може само да се чуди още колко книги са унищожили гръцките монаси,дали от небрежност и нехайство или пък целенасочено.

   Изтриване
 7. Орбини твърди, че българите са близки с норманите и шведите. Какво ще кажете по този въпрос? Това твърди и Биондо.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Имам работата на Орбини както на български, така и на италиански, но не мога да намеря фрагмент, в който да е написано, че българите са близки с норманите и шведите. Реално погледнато, нормани е и алтернативно название на шведите през Средновековието.

   Биондо казва, че българите са най-могъщия народ, който може да срази турците, но този автор не представя сведения за произхода на предците ни.

   Данни за идване на дедите ни от Скандинавия са представили Методи Мъченик, Йордан, Франц Иреник. Тези сведения обясняват твърдението на Д.Хоматиан за това, че българите са същия народ, който в дълбока древност е наричан мизи и който е прогонен от войската на Александър Велики до Северния Океан (Скандинавия ?), но след време следва завръщане и завземане на Тракия, Тесалия, Далмация.

   Изтриване
  2. Георги Сотиров широко и изчерпателно е третирал въпроса в труда си 1986 Елемента Нова...

   Изтриване