27.02.2015 г.

КУКЕРИТЕ И ТЕХНИЯ ПРОИЗХОД


В България човек има какво да види през всяко време на годината. Зимата, която уж сковава всичко, при нас не не никак скучна. Коледари, сурвакари, а след тях и кукери сякаш внасят обновление в живота ни. Атмосферата при шествията на кукерите е особена. Посещавал съм много места, но винаги преживяването е било незабравимо когато облечените с кожи и прикрити от маски мъже се появат. Дори и след като шествието е отминало, всяка фибра на тялото помни необичайната гледка. Звънът на чановете сякаш пробужда някакава първична сила, която помага на тялото да се освободи от негативната енергия натрупвана дълго време.

http://veselinvalev.blog.bg/photos/38307/original/DSCI1810.JPG

В отделните области на България има малки различия в изпълнението на кукерските игри. Това е разбираемо, колкото и ревниво да се пази даден ритуал, след време отделни групи хора внасят свои елементи. По този начин, от век на век се стига до отклонения от първичното представяне на игрите.



http://veselinvalev.blog.bg/photos/38307/original/DSCI1812.JPG

Навсякъде обаче присъстват маскирани мъже, облечени с животински кожи (предимно кози и овчи). Също така навсякъде кукерската дружина си избира цар. Според Иван Венедиков това трябва да е заможен човек, който да е в състояние да поеме разходите от гуляя следващ тържеството. Царят е возен на колесница (каруца) подобно на Дионис. 



Всъщност цялото кукерско шествие е едно добро наподобяване на древната тракийска традиция. Иван Венедиков цитира римския автор Улпиан, който е станал свидетел на дионисиивите мистерии: Тези, които правят шествия в чест на Дионис, имат обичай да се преобличат с цел да приличат на спътниците му, едни като сатири, други като бакханки, трети като силени...”




Венедиков отбелязва също, че сатирите и силените – поклонници на Дионис са предшественици на българските кукери. А може ли да бъде и другояче? Сатирите са изобразявани като рогати мъже, с дълги, животински уши и с кози крака...Рогата и ушите са типичен атрибут за кукерската маска, а козите крака не са нищо друго освен кози кожи, с които участниците в дионисиевата процесия са били облечение. Древното названио на тази процесия е тиясос. Белгийския учен А. Ван Виндекенс смята, че тиясос е гърцизиран вариант на пеласгийска дума, свързана със санскритската твисати  движа се. Твисати от друга страна отговаря на ст.блг. двисати- движа се. Това е и процесията, тя е движение.




Друг елемент от кукерските игри имащ ясна успоредица в шествието на Дионис епомита на царя. Това е дълъг дървен прът, който се тръска. Венедиков отбелязва, че този атрибут на кукерския водач е така наречения дионисов тирс. Ван Виндекенс определя и думата тирс (тюрсос) като пеласгийска като я свързва със санскритския глагол трасати- треса. Той отговаря на ст.блг. глагол трѧститреса, трьстътръстика, прът от тръстика. Тирсът(тюрсос) се тръска и размахва, от там е дошло името му.

Трябва да се каже нещо и за звънците на кукерите. Авторите на “Ancient Thrace” смятат, че оглушителния звън, възпроизвеждан от чановете може да се свърже с шума от удрянето на щитовете и мечовете на критските курети. Това са  пазителите на невръстния Зевс (бащата на бог Дионис). С бойните си танци, при които се е вдигал силен шум куретите са искали да прикрият плача на новородения Зевс и да отклонят вниманието на Кронос. Първичният бог е е известен с това, че изяждал децата си.

Що се касае за странните фигури в кукерското шествие Венедиков дава добро обяснение. Той смята, че комичното, дори гротескно представяне на култа към Дионис не е възникнало в ново време, а по начало е било такова. Действията на участниците в шествието целят да пресъздадат различни елементи от живота на тракийския бог, съчетавайки ги с хумор и веселие.




Веселието е нужно и полезно, ако човек иска да се освободи от грижи и несгоди. Ние днес смятаме, че живота ни е труден, но в древността битието на предците ни е било още по-трудно. Зимата винаги е била време на лишения и притеснения – ще се вдигне ли снегът на време, ще стигне ли храната до пролетта, няма ли да дойдат страшни наводнения, ако затоплянето протече бързо.



http://veselinvalev.blog.bg/photos/38307/original/DSCI1800.JPG

С дионисовите кукерски игри дедите ни са се освобождавали от натрупания стрес. Смехът, веселието и вилнеенето са строшавали оковите на страха стегнали душата. Обновени и вдъхновени хората са придобивали самочувствие и увереност в бъдещето.


http://veselinvalev.blog.bg/photos/38307/original/DSCI1694.JPG

Нека кажем няколко думи и за значението на името кукери. То разбира се е тракийско, неговото значение е високи, маскирани хора. Поради това, че участващите в ритуала носят високи шапки (понякога до над два метра), то обяснението високи е логично. Коренът на думата кукер е кук, чиято по-древа форма в древността е била каук и е притежавала значение височина,  кривина, високо място

От каук идва обяснението на названието на няколко планини с име Кавказ/Caucasus. Повечето хора знаят само за този Кавказ, който е на изток от Черно Море. В древността обаче планините с подобни названия са били много. Луций  Флор пише за Кавказ в Тракия, тази планина била достигната от римския пълководец Волсо по време на похода му в нашите земи. Страбон пък разказва, че по време на похода си на изток бойците на Александър Македонски нарекли Кавказ всяка планина, която срещнали по пътя си -Strab.XI-8-1.

Отново има логика защото планината си е и височина, името Кавказ (каукас) – височина е напълно естествено. Сродна дума срещаме в литовския език, каукарас означава   връх на планина. Връзка показва също и българска дума   чукари   -върхове. Древната форма на чукари е била кукари, кукери, каукари.


Започнахме с кукерите и завършихме с Кавказ, чието име се оказа тракийско. Прочее, за присъствието на дедите ни в Кавказ през Бронзовата епоха и за влиянието им върху местното население е писал Киркор Джаукян. Работата му е изключително ценна, но уви - непозната е в България...

Ние сме още в началото на разкриването на истинските си корени, предстои откриването на още много неща. Поне стана ясно, че сме ревностни носители на традиция, чието начало се крие в култа към Дионис. Той не е само бог на виното, но също и на обновлението – телесно и духовно. 

Различни са способите, с които един човек може да се отърси от натрупаните отрицателни емоции. Дедите ни са избрали добър вариант изполвайки хумор и веселие. Няма съмнение, че смеха освобождава от стреса и внася светлина в живота ни. Можем много да научим от нашите предци, те са ценели най-важното – живота, здравето и любовта. Радвайте се на истинските неща и ще бъдете щастливи!


Благодаря от сърце на Веселин Вълев за хубавите снимки!

КУКЕРЛАНДИЯ



Използвана литература:

1.И.Венедиков, Медното гумно на прабългарите,  Издателство към Частен колеж „Тракия”, II.  прераб. изд., Стара Загора 1995;
2.A.J. Van Windekens, Le Pelasgique, Essai sur une langue indo-europeenne prehellenique, Publications Universitaires, Louvain, 1952;
3.A.Fol, K.Jordanov, K.Porozhanov, V.Fol, Ancient Thrace, IF Europa Antiqua, Sofia, 2000;
4. Strabo, Geography, 10-12,  trasl. H.L.Jones, Cambridge Univercity Press, London, 2000; 
5.Г. Б. Джаукян. Фракийцы в Армении, Античная балканистика. Карпато-балканский регион в диахронии. Предварительные материалы к международному симпозиуму. М.: Издательство "Наука", 1984.



70 коментара:

  1. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС27 февруари 2015 г. в 17:30

    ПАВЕЛ

    ДУМАТА ХУМОР Е ГРЪЦКА..''ХИУМОР'' Е ТЕЧНОСТ.

    ДУМАТА ''СТРЕСС'' Е АНГЛИИСКА. ЗНАЧИ ИЗНОСВАМ-АНЕ, НАПРЯГАНЕ.

    КАУКАСОС-КАВКАЗОН = Е ЧИСТО ГРЪЦКА ДУМА.


    СТОЙЦО КЕРЕФ ПИТА ЗА ТЕБЕ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да призная, че имаш чувство за хумор, Кавказ било гръцка дума :)

      Изтриване
    2. Сада: Думата "Хумор" е или Македонска или Украинска дума : ) Всички знаем, че и в Македония и т.нар. Украина живеят Българи! Кукерския обичай е далеч по-древен от идването в Европа на Африканските цигани - наречени в Рим :"Граки", а у нас просто "гръчави" - грозни, (клйощави, дребни). В днешните Гърци има твърде малко от Африканските цигани - Данайците! Сев.Гърция и в централна са си Българи по произход в Южна Гърция има смес с черна кръв. "Елини" като етнос не съществува, това е само философия! Нито "Ромеите" нито "Византийците" са Гърци! Въпреки изопачените неправилни "преводи" у нас. В Древноста не е съществувал народ наречен "Гърци" нито има такъв език /няма такъв автентичен древен документ/!! Време е да се каже Истината на всички не само в Европа но и в целия Свят!

      Изтриване
  2. "Нека кажем няколко думи и за значението на името кукери. То разбира се е тракийско, неговото значение е високи, маскирани хора. Поради това, че участващите в ритуала носят високи шапки (понякога до над два метра), то обяснението високи е логично. Коренът на думата кукер е кук, чиято по-древа форма в древността е била каук и е притежавала значение височина, кривина, високо място"
    Цитат от поредната ти глупотевина. Ходил си на много места, но явно не на достатъчно много. Иначе щеше да знаеш, че има кукери, които не носят високи маски. Тоест, кукерите са с различен ръст – кой висок, кой нисък, кой среден на ръст. А може и да знаеш, но умишлено си го пропуснал, за да ти се получи внушението. Така си ги нагласяш нещата, както ти е угодно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Название не нещо се дава въз основа на нещо характерно, впечатляващо. Видял съм достатъчно кукери с високи шапки, представил съм статията си, а който не желае да вярва, нека напише и представи нещо свое.

      Изтриване
    2. Колега Анонимка, и мен Павел ме дразни, по принцип! Ама ако го цитирам и кажа просто, че казаното е глупост без смислена обосновка, кой ще е глупака?!
      Чета с особен интерес, както статиите, така и коментарите. И ми се иска някой аргументирано да му натрие носа на автора ама нейсе!

      Изтриване
    3. Такива анонимни не сте тежки.. Ама никак! Дайте да чуем нещо от вАС. Хората които се занимават в сферата разбират защо писаното е издържано.

      Изтриване
    4. Анонимен , и аз пиша като такъв, че сложно с профила ,но да ти кажа, тая злоба завист и простотия така те тегли така ти пречи в живота , та ще те пукне !Поздравления за ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ, ЧЕ СЕ Е ПОТРУДИЛ да ни даде малко светлина , но ти явно не си нито българин , нито пък си изобщо заинтересован тези неща да се знаят! И понеже , в тоя твоя живот нищо не си направил или дал на другите , това , че някой прави и дава те яде мъчи, тормози , гложди и гори от вътре!Ама това си ти , един нищо и никакъв плъх от тръбата на отхода , на клоаката ! Ттжно ми е за теб, тая мъка да я носиш . ...Ама дерзай тя тая жтебе те яде !

      Изтриване
  3. В рамките на град Дубровник има възвишение, завършващо с два съседни върха, което носи името „Бабин кук“. Прилича на лопатките на стара кльощава бабичка.
    Интересно е до каква степен езикът на старите траки и илири е бил сходен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мога да Ви уверя, че траки и илири са се разбирали прекрасно. Точно така както днес се разбират българи и хървати. Предците на хърватите са също стари балканци, те са споменатите от Плиний Стари арвиати, чиито източни съседи носят името белги :)

      Изтриване
    2. Абсолютно прав сте, Господин Серафимов !

      Изтриване
    3. Направил съм свое проучване на връзката между тракийски и илирийски. Учените дават около десетина близки думи, а реално те са много повече.

      Изтриване
    4. Генетичният код на хърватите е като този на българите. Не само по език, но и генетично те приличат на нас. Генетичните изследвания показват, че целият Балкански полуостров носи подобни на българските гени. Към тях се прибавят на север словени, Северна Италия, Източна Австрия, Унгария, Украйна, Молдова, Северна и Централна Гърция, Турция. Някои споменават за Татарстан, Грузия, Армения, но аз не съм виждала генетично проучване за тях. Ердоган забрани генетичното изследване в Турция, защото искаше да докаже съществуването на чиста тюркска нация, а изследванията показаха, че 70% от населението в Турция има българския генетичен код, т.е. доказа се, че турците са потурчени българи.

      Изтриване
    5. За родството с хърватите изобщо не съм се съмнявал, те са потомци на илирийския народ арвиати, а илирите и траките са роднини. Украйна е дом на царските скити и отново траките са роднини с тях, родството е било добре известно в миналото защото Стефан Византийски пише - скитите са тракийски народ.

      Не разполагам с данни, от които да става ясно, че има родство между българите и популациите от Кавказ. В Турция са правени генетични проучвания:

      Below are Y-DNA haplogroups Cinnioğlu's team found among Anatolian Turks:

      E1b1b1 = 10.7% (common in the Mediterranean region)
      G = 10.9% (common in the Caucasus, also found in the Middle East)
      I = 5.3% (common in Central Europe, the Western Caucasus, and the Balkans)
      J1 = 9% (common in Arabia and Daghestan)
      J2 = 24% (common in Western Asia and Southeastern Europe and also found in Central and South Asia)
      K = 4.5% (common in Asia and the Caucasus)
      L = 4.2% (common in India and Khorasan)
      N = 3.8% (common in Eastern Europe and North Asia, including Siberia [e.g. Turkic-speaking Yakuts], the Altai Mountains region, and the Ural Mountains region - the article however did not consider N to come to Turkey's Turks from North Asia)
      Q = 1.9% (common in North Asia including Northern Altaic peoples)
      R1a = 6.9% (common in Central Asia, the Caucasus, Eastern Europe, and among Indo-Aryans)
      R1b = 14.7% (common in Western Europe)
      T = 2.5% (common in the Mediterranean, South Asia, and Northeastern Africa)

      http://www.khazaria.com/genetics/anatolian-turks.html

      Изтриване
  4. Естествено че кукерите са древен тракийски ритуал. Както и целият ни фолклор, така и кукерите
    Ще добавя само описанието на "готския танц" пред Константин, който освен че е типично кукерски, е придружен от българска реч, както забелязва Г. Сотиров
    Поздрави от М. Димитров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, възможно е готския танц да е бил вид кукерски игри. Трябва най-после да я прегледам тази Книга на Церемониите.

      Изтриване
  5. В италианския остров Сардиния кукерите се казват 'Mamuthones' и 'Issihadores' и са покрити с чена овча кожа, която се казва 'маструка'(mastruca) около гърба имат звънци, които се казват карига 'саrriga' а и на кръста, a пък маската е черна при Mamuthones и бяла при Issihadores. Кукерите ги има навсякъде, където са се заселили нашите прадеди в Алпите(Австрия), Пиренеите, Скандинавия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, дедите ни са посетили доста места, Сардиния е получила името си от племето сарди, серди. Те обитават не само Тракия, но и Скития, там ги локализира Плиний Стари, пак той пише за клон на сардите в Илирия, а за сердите в Египет са писали хроникьорите на фараона Меренпта.

      Изтриване
  6. Слабо, много слабо, Спаро. Ама така е, като бързаш да пишеш поредната измислица, се дъниш. Че си много продуктивен писател, спор няма. Но, че историята ти е непонятна, това е факт. А стилът на тази последната ти статийка, е направо смехотворен. По-художествено описание от твоето няма. Де да беше и научно издържано. Но ти пък пишеш художествени творби, така че може да се приеме. Уви, никога няма да достигнеш нивото на боцмана. С този текст доказа категорично, че "истинската история" не е лъжица за твоята уста.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мога само да съм благодарен на Господа, че никога няма да падна на нивото на боцмана. Този човек не е в състояние да осъзнае разликата между долина и възвишение :)

      Изтриване
    2. Нещо по същество да има да каже господинът от сектата на някой си. Безсмислени глупости може всеки да "твори"

      Изтриване
  7. Българският фолклор е желязно доказателство за връзката ни с траките.
    Ако българите бяха (както е според конюктурните ни историци) предимно славяни, дошли от Полша, то трябваше да имаме фолклор, който е близък с този на поляците.
    Само че нищо такова не се наблюдава
    Не само че фолклорът ни (песни, обичаи, приказки, поговорки, и т.н.) е коренно различен, но е и многого по-богат и разнообразен от този на поляци.
    Фолкорът, както и езикът ни, е далеч по-древен и няма как те да са наследили езика и фолколора на пришълци от 5-7 век.
    М. Димитров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не дедите ни са идвали от Полша, а по-скоро са отишли там и са създали Лужишката култура. По-късно прадедите на поляците търпят още веднъж балканско влияние поради смесването си със сарматите, които спадат към семейството на гетите. Това е причината генетичните изследвания да покажат, че сме близки с поляците.

      Изтриване
  8. Всъщност и друг път съм коментирал по повод Каук и Кук ....., но в Добруджа все още ако някой види дете да се е качило опасно на високо ще възкликне: Ти къде си се КУКНАЛ там, я бързо слизай! :)
    Също така ако искаме да качим нещо на високо просто го "КУКВАМЕ" там. Със съпрогата ми употребяваме думата ежедневно, наследили сме я от баби и дядовци и много ни кефи да я използваме. :)
    Мисля че едно от важните неща за Кукерите е че подскачат на високо, а да не забравяме и думата КОКИЛИ.

    Браво Спаро! При теб "Продължаваме напред" не е клише, а действие.
    Поздрави,
    Митака

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митак, интересното е, че тази дума има паралел и в тохарския език - kauc> high, up, above

      http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/txbol-MG-X.html

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря ти Спаро!
      Искам да попитам Тохарския речник как и от какви източници са го извели? Питам тъй като за него съм чувал единствено от твои статии.
      Също така гледайки този сайт се замислих отнонстно Гръцкия в стил Атика и Новозаветния Койне, който уж е бил нещо като международно Есперанто на Морските Средиземноморски народи.
      Въпроса ми е в Койне не би ли трябвало да има и много Тракийски заемки или направо наследствени думи?

      Благодаря предварително,
      Митака

      Изтриване
    3. Митак, за тохарския език се знае доста поради това, че са намерени доста ръкописи с тохарски текст. Различават се два диалекта - тохарски А и тохарски Б. Поне за мен най-добрата работа засягаща характера и особеностите на тохарския език е книгата на A. J. Van Windekens Recherches sur l'étymologie du Tokharien, 1941. Тя се намира доста трудно, не съм сигурен дали я има в Националната Библиотека.

      Дъглас Адамс e публикувал също ценна работа - A Dictionary of Tocharian B, 1999. Тя може да се закупи от Амазон, или друго място.

      Що се касае до гръцкия, той е пълен с тракийски заемки.

      Изтриване
    4. А в Северозапада пък кават : Чучни тука до мене.. Означава :Седни тука до мен :-) От високо се снижаваш на по-ниско ..може да има връзка с куквам , може да няма ..само идея

      Изтриване
  9. Моята прабаба, починала 1980г. на всяка по висока шапка казваше "каук".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за сведението! Бихте ли уточнили за кой регион става дума?

      Изтриване
    2. В Родопите казват да кукнеш / означава да клекнеш / и да чучнеш / означава да седнеш / употребяват и думата кауци / за много стръмни места /

      Изтриване
    3. В Родопите също казват чукари за неплодородни каменисти местности.

      Изтриване
  10. Една песен, която е извън темата, но си заслужава да бъде чута:

    "Откъснатите цветя на България"
    https://www.youtube.com/watch?v=GKtK_Ll7rQg

    Поздрави от България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина си заслужава човек да чуе тази песен!

      Изтриване
    2. Ето и интервю с децата, за тези които не гледат телевизия като мен :) :
      http://vbox7.com/play:9e8437094f

      Изтриване
  11. Каук и каун(каунь), съм ги чувал в смисъл на висок човек, върлина, дългуч.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви! Бихте ли споделили и от кой край на България са тези думи?

      Изтриване
    2. Майка ми е от северозападния край и употребява тая дума.Сега я питам какво значи - не знае :). Най-често казва на баща ми "ти пак се кукна пред телевизора" може би смисълът е "закачам се за" - дали не идва от кука? Което пак е поставям нещо на високо.

      Изтриване
    3. Аз съм ги чувал главно в Северозапада, от по-стари хора. Лошото е че те употребяват думите механично и когато съм питал за други думи от къде идват или тълкувание, отговора е, ами така е! Каун-ако не греша, в североизтока означава и пъпеш. Ако някой знае нека ме поправи!

      Изтриване
    4. Така е, старите хора просто употребяват дадени думи, без да знаят произхода им. Всъщост важното е, че са ги запазили.

      Поздрави!

      Изтриване
    5. Здравейте, аз съм от Родопа и при нас думата кукна се употребява, като клекна

      Изтриване
    6. Чучни се до мен, а кукни се хей там.

      Изтриване
    7. До Georgiev5778 февруари 2022 г., 15:03 ч.

      Има връзка.

      Изтриване
  12. https://www.youtube.com/watch?v=ClvwjMvUEE0
    ======
    Виж края на клипа уважаени Спароток!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чумбът на украинците е стара традиция, пази се най-вече от казаците.

      Изтриване
    2. А има ли нещо общо с киката на траките, нашите предци???
      Аз смятам - да!!!

      Изтриване
    3. Да, в своята работа Животът на Тезей, старият автор Плутарх споменава, че при тракийските племена мизи и абанти има обичай да се стриже част от косата, а друга част да се оставя да расте свободно:

      2 Now the Abantes were the first to cut their hair in this manner, not under instruction from the Arabians, as some suppose, nor yet in emulation of the Mysians, but because they were war-like men and close fighters, who had learned beyond all other men to force their way into close quarters with their enemies.

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Theseus*.html


      Изтриване
    4. Благодаря!!!
      Да си жив и здрав и успех в трудната ти мисия!!!

      Изтриване
  13. При осетинците има маски подобни на нашите кукерски, маскирали са се по Нова година (Уарзиати, В.С., Народные игры и развлечения осетин. 1987г. - илюстрации в приложението)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ме учудва това, че има паралели в културата на осетинци и българи. Според Киркор Джаукян тракйското влияние в Кавказ е започнало преди около 3500 години. Дори в Класическия период Кавказ е обитаван от тракийските племена халиби и сарапари, а Джаукян смята, че сред груцинци и арменци са живели и тракийските племена трери и скаи.

      Изтриване
  14. Малко(може би пресилени спекулации)-Многото планини,наречени Кавказ пречат да се намери отговор на въпроса откъде са тръгнали миграциите на белите раси,дали от изток на запад или обратното.Ами ако част от българите(и без това името значи чист,бял,но и може лесно да се превърне в "бялгари или белгари")са тръгнали от нашата версия на Кавказ и са стигнали до Централна Азия ? Знаем,че те оставят почти същите имена на селища и географски обекти където отидат.Може би планините около Армения и Азербайджан всъщност носят тракийско име.Това също би означавало,че модерното значение на Кавказка раса(Caucasian race)да идва от нашата раса?Логично е,защото арменците от древни имена са водели много хроники,а ние винаги сме им били по-интересни(и със сигурност по-бели)и може те да са определили тези названия занапред.За африкано-еврейските гърци също сме изглеждали навярно особено.

    ОтговорИзтриване
  15. Каук и каун ги има в нашия език, но произхода им е не съвсем ясен. Още по-малко е ясно дали "Кукнал се" идва от Каук, а съвсем друго е че Каун означава пъпеш и трябва да е на турски или персийски, също има Каик, което е лодка-сал и също е на "турски". Още по неясно е дали Кукер идва от корените на тези изброени думи. Тука никой от коментиращите както и Спаро не е езиковед, така свободната трактовка е само е прожектор за насочване на внимание, но в никакъв случай не може да е доказателство. Още по-малко да е такова "фактът" че Кавказ идва от Кукер, а още по-малко пък Кабири при това Великите богове да идва от Кукер или обратното. Че Кавказ идва от Сандо Мекето е доста свободен прочит на написаното, просто защото легендата за Прометей дето е прикован на Кавказ не е от времето на Сандо и дори на Филката, баща му, а доста столетия по-ранна, така че името е съществувало доста преди това. Освен това макетата са вторично елинизирана култура, а е факт че легендата за Прометей и Кавказ е избистрена в този и вид изцяло в елинистична среда и създалите я в този и последен вид елини не са имали нужда да чакат макетата да се замогнат, че да тръгнат за Персия че чак тогава елините да правят своите митологии, по това дето им скимне на Сандовците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никъде не е казано, че Кавказ идва от кукер. Споменато е, че двете думи имат подобно значение, от един и същ корен са.

      Изтриване
  16. По отношение на кукерите трябва да се каже само че в цяла Европа сред абсолютно всички народи има кукерски игри и е пълен абсурд това да се приписва на траките. Сякаш това траките са някакъв "философския камък" на историческата наука. От друга страна козите кожи са добро обяснение насочващо към култа към Дионис и неговите "сатири", но пък самия Спаро е дал един релеф от подобна процесия със свирките и пантерите както е според иконографията, но никой от участващите както на това, така и на нито едно друго изображение от безбройните такива на подобна процесия не е с животински кожи, което противопоставя тезите с фактите. Другото което поставя вътрешно противоречие на тезата изказана тук е връзката Кабири-Дионис-Кукери. Няма как Дионис да е част от Кабирите. Те са изключително древни и със сигурност са съществували много преди да се мисли изобщо за "траки", както и за който и да е от тракийските и елинските богове. А за Дионис е ясно че много по-нов Бог, който дори не истински такъв, а е по-скоро обожествен герой при това с доста неясен произход. на всеки който се е интересувал от въпроса е ясно че той е изкуствено привнесен в цялата трако-елинско олимпийска галимация и то доста по-късно от утвърждаването на Олимпийския пантеон. За това и на всеки е ясно че той най-малко може да има корени в Кабирите, които пък предшестват олимпийския пантеон с хилядолетия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съветвам те да прочетеш материала още веднъж, но този път по-внимателно.

      Изтриване
  17. Като се замисли човек напълно е възможно да има връзка между кукерските игри и стари ритуални практики от тракийско време, най-малкото заради кожите и рогата, както и тирса, но е възможно и да е нещо друго. А може основата, канавата на последния познат ни нас обичай да е някое подобно Дионисово шествие, а в последствие върху него да се насложили най-различни чужди и нови ритуални практики донесени от най-различни посоки. Няма как от тракийските ритуали да не остане нещо, но и няма как всички народни обичаи да са "тракийски", а когато представите се тласкат натам при това доста насилствено разума у хората ражда съпротива. Спаро трябва да реши популярно четиво ли пише или научен труд. Ако е въпрос за обръщане на внимание към определени сходства и с леко патриотарски тон О.К. всеки има право на това, но никой учен в света няма как определи подобно "широко скроено творчество" за наука!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Драги анонимни сънароднико, къде точно твърдя, че всички български народни обичаи са от времето на Античностт, т.е. тракийски.

      Ще ти бъда благодарен, ако уточниш в кой пасаж съм направил това твърдение. Надявам се да намериш смелост и почтеност да обясниш защо ми приписваш неща, които аз никога не съм твърдял.

      Изтриване
  18. Мерси,научих още нови неща,обаче съм чел че кавка от нашия (стар) диалектен език значи гарван...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаех, че думата кавка се е запазила в този си вид. Това де факто е по-старото название на птицата чавка.

      Името на птицата кавка-чавка и кавка-връх са просто омоними.

      Прочее, за кой диалект става дума, от кой регион е?

      Изтриване
    2. Ако Чавка е по-нов вариант на Кавка , то диалектната дума от Северозапада: Чучулято пиле ( качулято пиле) трябва да е звучала преди Кукулято пиле с Кук + - висока шапка :-) а също така глагола да чучна(седна,клекна) трябва да е от КУКна .. Поздрав !

      Изтриване
  19. Павле, благодаря сърдечно за тази кратичка, но много съдържателна и пълноценна статия.Най - красиви за мен са костюмите на кукерите от Сливенския край - многообразие от прекрасни цветове, Банско - Добринище с невероятни звънци / чанове ( твърде тежички ) и животински кожи и тези от нашия Пловдивски регион, които носят едни от най - високите шапки. Този обред може да служи и като етнически маркер за разпознаване на българите и населяваната от дълбока древност от тях територия. Най - сърдечни приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да се надяваме, че ще успеем да запазим тази изключитено древна традиция!!!

      Поздрави!

      Изтриване
  20. Здравей Павле ! Виждал ли си снимки / видео от карнавалните игри в Източна Сардиния - те са потомци вероятно на нашите предци трако - пеласгите, защото много приличат на нашите кукери от Югозападна България; аз откривам поразителни прилики. Приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  21. Какво ще кажете да добавим името на в.Връшка Чука..наи-вероятно да идва от Връшка КУКА?

    ОтговорИзтриване
  22. Кукерите аз помня така. Опъваше се кожа от животно обърната върху чатал, като се оставяха и крачетата. После се обръщаше и се окрасяваше с боя, правеха се големи очи и така съвсем подробно не помня, имам спомен, че се слагаха и малки огледалца. Кук или маска се вдигаше и по своеобразен начин се намисташе върху главата на клекналия кукер. Носеше и джимук с който удряше къде по слабо къде по силно всички, но и имаше своеобразна борба межу куковете в кръг с накланяне на кука, като се и удряха, понякога и по силничко. Кук тоест маската се нарича и каук това вътре празното място, затова имаше и обидно да го е каука, или прост като каук или каун, означаващо празна куха глава, като пространството в маската.

    ОтговорИзтриване
  23. каук: кула, collina(италиански - хълм) калпак, капак, купа(сено) кокил- чучело, кол,чука(чукари),чул,качулка, кок

    ОтговорИзтриване