19.05.2019 г.

ТАЙНИТЕ НА ОСТРОВ КРИТ, ИЛИ ЗАЩО СЛЕД ВРЕМЕ ЧУЖДЕНЦИТЕ ЩЕ УЧАТ БЪЛГАРСКИ


В древността остров Крит е бил известен като особено място. Вярвалото се е, че там ca родени гръмовержецът Зевс и Дионис-Загрей. Един от най-прочутите владетели на острова е цар Минос – създателят на огромен и красив дворец, а и на Лабиринта. Този цар e син на Европа – благородничката, по чието име е назован континента ни. Самата Европа е сестра на Кадъм – човекът, за когото се е смятало, че е създал, или поне донесъл азбуката на Балканите.



                                Планината Ида, изобр. Jerzy Strzelecki 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b7/Psiloritis3%28js%29.jpg/800px-Psiloritis3%28js%29.jpg

На остров Крит е почитана и великата богиня-майка Ида. На нея са наречени извисяващата се високо планина Ида, а и пещерата Ида, в която според древните митове е отледан бог Зевс. Съвсем естествено, пещерата става място за поклонение.

Несъмнено, Минойската култура, наречена така по името на цар Минос, заслужава уважение. Строителското майсторство на древните обитатели на Крит е завидно, а способността им да създават красиви стенописи удивява дори в ново време. Хората на цар Минос са умеели да правят изящна керамика, хубави бижута, внушаващи страх оръжия. Известно е също, че са умеели да търгуват на големи разстояния и така са събрали огромно богатство.

                                                                           Минойско въоръжение (по Hall)

Качествата на минойците карат учените да вярват, че на остров Крит е люлката на европейската цивилизация. По времето на Артър Еванс и Уил Дурант, никой още не е знаел, че Крит е само колония на хората, при които най-рано блесва искрата на познанието, но на това ще се спрем по-късно.



Фрески от Акротири, вижда се особената прическа на младите благородници - бръсната глава и дълги кичури коса-така наречената кика 

Правени са много спекулации относно произхода на древните минойци. Едни учени се опитват да изкарат поданиците на Минос гърци, други смятат, че са хето-лувити, трети пък вярват, че се касае за особен клон на семейството на семитите.

Несъмнено, бивайки най-важният търговски център в Средиземноморието, Крит става дом на търговци от различен произход. Преди около две хиляди години Страбон предава виждането на Омир, че митичният остров е обитаван от различни по произход хора. За една група от тях е използван особен епитет – богоравни. Става дума за пеласгите, тях създателят на Илиада и Одисея слага наравно с боговете на стария свят и това не е никак случайно.

Точно пеласгите, които са част от тракийското семейство, са основателите на Минойската цивилизация. През 50-те години на ХХ век, сравнявайки древната керамика на Балканите и изящните съдове от остров Крит, проф. Бедржих Хрозни стига до заключение, че траките са едни от основоположниците на културата на Крит.

По-късно, през 70-те години на ХХ век, подлагайки на анализ имената изписани с Линеар А, холандският учен Петер Ван Сусберген стига до заключение, че по удивително старите плочици се срещат тракийски лични имена.

С Линеар А са гравирани и предмети от злато, като на златен пръстен намерен в гроба на критски благородник е отбелязано и името на тракийския бог Арес. Акад. Владимир Георгиев прави опит за дешифровка на древното послание от пръстена, разчита името Арей (Арес), но смята, че това е хетския бог Яриш. Хетите действително почитат бог на войната и чумата носещ името Яриш, но той не е техен, както не са техни Епта (Ебат), а и Перва (Пирва). Култът към тези божества е предаден на хетите от старите балканци влезли в историята под името траки.

След като в най-древните критски документи са запечатани тракийски лични имена като Арей, Диза, Питак, Тетус и др., би трябвало да очакваме учените ни да определят народът на Орфей като основоположник, или поне един от основоположниците на Минойската цивилизация, както прави преди повече шестдесет годни проф. Хрозни.


Минойският златен пръстен, на който е гравирано името Арей (по Forsdyke)

Уви, такова нещо няма, не ми е известно дори някой наш изследовател поне да е направил опит да възстанови истината за далечните ни предци. Не само керамиката и личните имена гравирани по златни предмети и глинени плочици показват, че старата критска цивилизация е създадена от траки. За това свидетелстват и топонимите на остров Крит: Ида, Пергам, Даво, Гординия (Гортиния), Сетоя.

Ида и Пергам се срещат и в Троада – дом на трако-трояните. В Южна Тракия са разположени Идака и бистонския Пергам. Критското селищно име Даво се среща като елемент ва старобалканските названия Даос-дава, Ита-дава, Десу-дава. Гординия несъмнено е съпоставима с името на фригийската столица Гордион, изтълкувано от Паул Кречмер и др. с думата градъ-град, селище. Намиращата се в покрайнините на Крит Сетоя не просто се обяснява със стблг. сентьнъ-краен, последен, но намираме и паралел в Сети-дава – най-северното дакийско селище разположено недалеч от изворите на река Висла.

Самото име на Кносос - столицата на Крит, е сродно на българския топоним Книшава, който акад. Иван Дуриданов определи за тракийски и изтълкува като ерозирало място.
Който е запознат с географията на Кносос, знае, че това селище е разсечено от река Кайратус.


                                Дворецът в Кносос, изобр.Bernard Gagnon   https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Knossos_-_North_Portico_02.jpg/800px-Knossos_-_North_Portico_02.jpg

С това доказателствата за това, че дедите ни наричани в древността траки и пеласги са създатели на Минойската цивилизация не свършват. Акад. Владимир Георгиев спомена, че знаците от плочите от Градешница и печатът от Караново са сходни с предхождащата Линеар А критска йероглифна писменост и ѝ съперничат по възраст. Днес знаем, че знаците от нашите земи не просто съперничат на най-старата критска писменост, но я предхождаст с поне две хиляди години!

По-важното е друго, знаците от Линеар А и появилата се преди около три хиляди и петстотин години Линеар Б имат смайващо голям брой паралели както с глаголицата, така и със старобългарските руни. Не става дума за едно-две съвпадения, а за десетки.

Сравнения на буквите на глаголицата със знаци от Линеар А и Линеар Б


Сравнения на глаголица-1 и Линеар Б  (по Г.Сотиров)

Сравнения на старобългарските руни с писменостите на остров Крит

И това, ако не е доказателство, че ние българите сме древен балкански народ, чиято роля във формирането на европейската култура е огромна!

Не на последно място идват доказателствата от областта на генетиката. Проучване на населението от Ласити, Крит доказа, че част от хората са сродни на балканците. Става дума за общите маркери J2 и R1a, които присъстват при около 40% от българите.

Какво повече можем да искаме? Разполагаме със свидетелството на Омир, за особения статут на пеласгите наречени богоравни. Най-древните минойски топоними имат паралели в Тракия и Троада. По-най-древните минойски документи се срещат тракийски лични имена като Арес, Тетус, Диза, Питак и др. Както критската йероглифна писменост, така също появилите се след нея Линеар А и Линеар Б са свързани с доста по-старите писмени знаци от Балканите, а което е по-важно – критските писмености имат отражение в българските руни и глаголица.

Генетиката просто затваря кръга и дава солидно оръжие в ръцете на учените. Те трябва да го използват, за да се сложи край на срамните лъжи мърсещи името на предците ни, а и на народа ни като цяло. Ние в никакъв случай не сме потомци на късни пришълци, които съдбата е събрала през прословутата 681-ва година, а пълноправни наследници на хората създали най-ранната европейска цивилизация и дали огромен принос в появата на по-късната, но не по-малко блестяща Минойска цивилизация.

Стотици минойски документи очакват разшифроването си, но ключът за тях е българският език. Спекулантите могат още няколко века да се опитват да разчетат древните послания чрез гръцки, хетски и т.н., но няма как да успеят. 

Пак повтарям – българският език е ключът по простата причина, че древните документи са създадени от нашите предци и този, който иска да разбули минойските загадки, ще трябва да научи български.

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ - ВЕЧЕ ИМАМ СВОЙ КАНАЛ В ЮТЮБ, ДАВАМ ЛИНК КЪМ ИНТЕРЕСЕН КЛИП

  https://www.youtube.com/watch?v=RfYa_xMoM8Y&t=864s

173 коментара:

  1. Напълни ми душата човеко, благодаря ти от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Друго е да имаме национална гордост и друго е да пишем глупости може би сме открили и Америка ?? Няма нищо по-грозна от националистически домогвания.

      Изтриване
    2. Друго е да имаме национална гордост и друго е да пишем глупости може би сме открили и Америка ?? Няма нищо по-грозна от националистически домогвания. А това че коментарът ми ще трябва да бъде одобрен, ми показва колко демократичен е сайтът ви. Предполагам че изобщо няма да го публикувате.

      Изтриване
    3. Анонимен10 май 2022 г., 9:51 ч., Тия фантазии с америка са ваши, не на автора на есето. Защо правите инсинуации, не сте българин, нали?

      Изтриване
    4. Анонимен10 май 2022 г., 9:50 ч., и Анонимен10 май 2022 г., 9:51 ч., Каква настървеност само, каква злоба срещу българщината се лее от вашите коментари, направо не е за вярване, но от мразещ България интернационалист не може да се очаква нещо различно.
      Делян Георгиев

      Изтриване
    5. Ако това се прочете от гърци веднага ще го отрекат по простата причина че никой от тях не знае истината история . тяхната история е прекрачена само за тях

      Изтриване
  2. А който е запознат с участъка от пътя с тунелите преди да се излезе към град Ниш, веднага се сеща за името на реката, която там буквално прорязва планината – КНИШАВА (К-то е заличено от хилядолетната употреба).

    Браво, Павле! Дерзай! Страхотен си!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано Господ и приятелите да помагат, че още много работа има!

      Изтриване
    2. А по-старото име на тази река (Нишава), според Никифор Грегора, е ДАНУВИА.

      Изтриване
  3. Ти не можеш ли да ги преведеш Павеле?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз съм ги превел отдавна, но за казионните учени съм еретик :)

      Изтриване
    2. Добре направи отделна статия с превода.Пък нека тези "учени" си лаят.Важно е да се знае истината.

      Изтриване
  4. ирена янчева19 май 2019 г. в 20:14

    Поздравления за написания материал ! Ние сме един и същи народ с древни местни корени тук !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, няма съмнения, че ние сме наследниците на народа създал най-старата цивилизация!

      Изтриване
    2. Ние сме само наследници,защото сме претопили останалото малобройно тракийско и романизирано население.Аз като съм от Разград, трябва ли да се смятам за наследник на римляни,защото римския град Абритос е разположен в околностите на Разград.НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!За истинската историята на всяка държава трябва да има извори и документи.

      Изтриване
    3. Нашата азбука със УНИКАЛНАТА буква Ж - живот, жажда, жито, жена.... После се вгледайте в структурата на Ж-напомня на човек със вдигнати ръце към небето..

      Изтриване
  5. Господин Серафимов вие доказахте думите на баща ми за което ви благодаря! След като никой не се заема да разкрие цялата истина много Ви моля Вие да докажете истината! Много Ви моля !

    ОтговорИзтриване
  6. Но защо си мисля, че Линеар а още не е разчетен? Как ги правите тези фокуси не ми е ясно? Дали феновете не вярват сляпо и покорно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако Линеар А не бе разчетен, как тогава акад. Владимир Георгиев, Петер Ван Сусберген, Ян Бест, Фредерик Ваудхойзен и др. са публикували научни работи за имена и думи от изписани с Линеар А?

      Изтриване
    2. Защо си анонимен ,кофти е когато истината излиза наяве.

      Изтриване
  7. „ В НАЧАЛОТО БЕШЕ СЛОВОТО “ Евангелие от ИВАН(както го записват хърватите)

    Скъпи Павле,

    Бях ти предложил да проследиш днешното предаване на Стойчо Керев „На каква азбука пишем ние, българите“. Ако си пропуснал да го направиш, горещо ти препоръчвам да го видиш в интернет.
    Нямам честта да познавам участващия Александър Димитров, но определено получих впечатлението, че дните на казионната продажна змия са преброени. С детайлите сам ще се запознаеш.
    Колко на място съм ти предложил да направиш всичко, за да се появиш в предаването. Твоето участие в духа на днешната ти статия ще бъде удар по главата.
    Сам разбираш, че е нужно обединение на всички, които воюват срещу казионните лъжи без никакво отслабване, защото желязото се кове докато е горещо. Всяко забавяне може да доведе до провал. Ако ти е трудно да оставиш науката, за да бъдеш и военен стратег, да се наеме такъв от типа на Ангел Джамбазки, за да организира нещата. Пипането с кадифени ръкавици едва ли ще доведе до победа. Знаеш как са действали нашите революционери.
    Предлагам първа цел: по най-бързия възможен начин установяване връзка със Стойчо Керев.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Павел,

      От известно време съм спорадичен посетител на сайта Ви и чак едва събрах смелост да напиша коментар!

      Поздравявам Ви!!! Имам представа колко време отнема събирането на материали, проучването им и последващата публикация, пък било и в блог. В момента нямам време за дискусии, но със сигурност бих искал да обменя идеи с Вас.

      Бъдете здрав и жизнен,
      Дзатара

      Изтриване
  8. Не сте посочили оше една прилика,прослувутата двойна брадва на минойците и аналогичната при траките

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, лабрисът също може да се добави, той се среща не само по монетите на тракийските царе, но и сред старобългарските рунически знаци.

      Реално трябва да се добави и изкуствената черепна деформация на критяните от благороден произход.

      От важност е и облеклото на критските жени в древността, престилката и полата са досущ нашата народна носия.

      Не е за пренебрегване и породата кучета на минойците, според мен става дума за българското каракачанско куче.

      Изтриване
    2. Здравейте.Чета с интерес публикациите ,но сега не се здържах да коментитам нещо.Кавате Българско овчарско куче от древността а веднага добавяте КАРАКАЧАНСКО.Как да разбирам това?

      Изтриване
  9. Уважаеми г-н Серафимов,
    В книгата си "Връх България",издадена преди три години,правя заключението,че критската цивилизация е тракийска.Разглеждам много артефакти,открити при археологически разкопки на острова и давам обяснение на някои имена - напр.Крит ,Кносос,Фестос,Минос и пр. Името на остров Крит(Крета) е тъждествено с името на българското село Крета край гр Мездра,както и с Крета (Кретула) в областта на Падуа в Италия.Със сигурност в огромния тракийски ареал има още селища,наречени така,които и днес пазят името си.Според мен това име означава "скрит",крипта,скривалище,което звучи напълно правдоподобно,като се има предвид,че там се е намирал прословутият Лабиринт.Кносос означава "знание"- "гноси"(conoscere на лат.и от ),а Фестос - пещ,име,познато и от други градове на траките и българите.Доказателствата за тракийската принадлежност на тази култура са безбройни,но има и нещо друго. Островът е имал изключителен статут като научна база на атлантската цивилизация - предполагам,че това едва ли Ви звучи фантастично.В книгата си давам такива доказателства и се спирам на посланията на "диска от Фестос"и на някои особено красноречиви предмети,рисунки и фрески.Във втората си книга "Атланти и чудовища" също отделям съществено място на тази тема,обяснявайки напр.какво всъщност представлява Талос,пазителят на Крит -една машина,която Аполодор описва подробно и която не позволява на аргонавтите да акостират на острова,но бива победена от Медея.Разбира се, няма да правя преразказ на студиите в книгата.Ще ми е особено приятно,ако решите да се свържете с мен,Вие вече познавате Андрей Киряков,когото уважавам.Телефонът ми е :0041767750357.
    Някои мои статии са публикувани и в блог.бг milenavarbanova9.
    С най-добри пожелания:Милена Върбанова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаема г-жо Върбанова, точно от г-н Киряков разбрах за вашата книга, която поръчах на приятели да ми намерят.

      Възможно е Фестос да се преведе като пещ защото древното име е ПА-И-ТО.

      Не знаех, че имате блог, ще го посетя.

      Позрави!

      Изтриване
    2. Да, специално за тълкуването на името Крит и не само.. това за Скрит -и аз съм го забелязала, - лесно е.
      Първо казвате "Крит"- на нещо което вече е скрито, дори без С отпред. Крия е глагол в сегашно време, а Крит - вече нарицателно на предмета, който сте скрили - извършено действие. По-"Крит" - повече скрит, По-Крив има връзка с По-Крит и По-Кривка и тн. производни.. когато нещо покриваш отгоре, По-него.. слагаш, трупаш отгоре.. за да не се вижда и го криеш.
      Като сравните езиците и като потърсите връзката и с езика "samskrt" संस्कृत-, Sɐ̃ṃskṛta на който говорим ние, защото е арийски език (той няма индийски произход- а е привнесен в Индия- това е техният "свещен" език). ще видите ясната връзка на думите. Който междудругото произлиза от Purvam, който е PraKrt - а както четете думите - Първам и Пра- Крит, за интийците това е първият, най-необработен език, на който човешките деца говорят вродено, без да ги учи никой (скрит в тях). Докато Сам-скрит е вече граматическият език, усъвършенстваният, след първам пра-крит. И да, "Крипта" - на гръцки значи "Тайник" - логично че тайното място е Скрито- и Скритото е Тайно.. еднозначни са. От там може да си разтълкувате лесно втората основна сричка-част на думата и езика "samskrt" което дествително значи Крит- скрит език. Сам-Скрит език. Това го е забелязал Георги Раковски, който е първият европеец изобщо, превел преди 2 века 19в. свещените книги на индийците, от самскрит, учил го езика във Франция и така е видял силната връзка на този език с нашият. "Sanskrit" го пишат на Запад, позовавайки се на произход от San Escrito, San Scriptum. В днешна Гърция, има много топоними, които са с чисто българско значение. Като Скала например, - което си е скала, камък.. по цялата безкрайн брегова ивица, където имат каманяци и няма плажове- имената са с префиска - "Скала" еди какво си.- на каманяците им. Обиколила съм доста Гърция.
      Ако сте били на остров Тасос, била съм два пъти, - имат едно атрактивно място "Гьола" - така се казва на гръцки- естествено, веднага като българи, се сещате какво значи и по видът му. Това е нещо като водно езеро, до морето, в което туристите скачат и плуват, един вид малък басейн.
      Езика е Кодово общуване Звуково -между хората- близки племена, които да се разбират само по между си и другите да не ги разбират. Живите същества общуват така "кодово" - за да се разбират само между собственият си вид. Затова и съвременните компютърни "Езици" са "Код" и казваме че пишем Код - кодим.

      Изтриване
    3. Браво!................... бих общувал с Вас, защото "чувате" речта ни................... "скрипт" и прочее производни идат от понятието, думата, описваща звука, който издава "инструмента" за писане.........скриптя *** "скрит" е тайнопис/тайноговор/речта на вещите sashosl@abv.bg FB: "Археология и загадките на древните": сашо славов

      Изтриване
  10. Уважаеми г-н Серафимов,
    Благодаря Ви за отговора,наистина не очаквах да е толкова бърз.За носията на критянките,идентична с тази на тракийките и българките,сте напълно прав.Отбелязвам тази идентичност в книгата си "Връх България".Забележително е обаче,че т.нар."критско дамско облекло",което е изобразено на основните фрески в Кносос и което носи т.нар."богиня със змиите" е съвършено различно,много усложнено,много "фриволно" и говори за прастаро присъствие на високоразвита кастова цивилизация на острова.Тракийската култура е неин пряк кръвен и духовен наследник.Но Вие ще видите много от това в блога ми.Породата кучета са много интересен детайл.За тази "особена порода едри кучета"говори Плиний Стари в описанието си на Канарските острови.Те са изобразени и на флага на Канарите.В статията си "Произход и значение на името Канарии" разглеждам пряката връзка между това название,коренното население на островите и тракийската култура.Заключенията са много интересни Но Вие ще видите тази статия в блога.
    Явно е дошло време ние,българите, да се събудим и да си спомним чии чеда сме и какъв е нашият дълг на земята.Откритията следват едно след друго и това ме кара да се радвам и да се надявам,че няма да изчезнем.Мисията на народа ни е грандиозна и не е завършена докрай.
    Ще се радвам, ако хвърлите поглед и на статията ми "Чудовища и машини",основна за втората книга - също в блог.бг.
    Сърдечни поздрави:Милена Върбанова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно статуетката на богинята със змиите е едно от най-ярките свидетелства за това кой народ е колонизирал Крит и кой има право да се нарече наследник на Минойската цивилизация.

      Критските кучета действително са били огромни, явно пренесени от балканската Молосия (Молотия). Вчера говорих един приятел, който спомена, че нашите кучета показват родство с кучетата от Анатолия и тези от Пиринеите...а оттам не е никак далеч до Канарските острови.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. „Дано Господ и приятелите да помагат, че още много работа има!“

      „Да, точно статуетката на БОГИНЯТА СЪС ЗМИИТЕ е едно от най-ярките свидетелства за това КОЙ НАРОД е колонозирал Крит и кой има право да се нарече НАСЛЕДНИК на Минойската цивилизация.“

      „Тракийската култура е неин пряк кръвен и ДУХОВЕН наследник.“ (М.Върбанова)

      Не се ли усещаш QUO VADIS, Павле, мислех те за умен човек?!!!

      Изтриване
    3. Хм, какво му е на Павел? Като не мисли точно като тебе е тъп ли? Обясни какво точно имаш в предвид, че инак биеш по несъществуващ самар и Спароток Неразумний не може да се сети 😁

      Изтриване
    4. И аз се чудя какво има предвид господинът, дано да благоволи да обясни.

      Изтриване
    5. Господинът

      Кой е тоя Господ, от Когото очакваш да ти помогне?
      Каква е връзката Му със Змията или БОГИНЯТА СЪС ЗМИИТЕ: „И беше свален големият змей, онази СТАРОВРЕМЕННА ЗМИЯ, която се нарича дявол и Сатана, който мами цялата вселена; свален беше на земята, свалени бяха и ангелите му заедно с него.“ Откровение 12:9
      Е ли действително тракийската култура пряк, кръвен и ДУХОВЕН наследник на БОГИНЯТА СЪС ЗМИИТЕ???
      Е ли действително НАШИЯТ НАРОД наследник на цивилизация, доминирана от БОГИНЯТА СЪС ЗМИИТЕ???
      Още ли не усещате къде ситуирате духовността на българския народ???
      Нямам нищо против, тъкмо затова се е случил и потопът, но да се възвеличаваме за това, за което единственото спасение е едно дълбоко осъзнато покаяние, много повече прилича на проклятие!!!

      Изтриване
    6. Всеки народ минава през различни фази на развитие. В началото е типична грубостта, жестокостта, безцеремонността. С течение на времето хората се променят поради това, че просветлени индивиди показват правия път. Това обаче е много бавен и дълъг процес.

      Да се пуска твърдение, че още в началото на своето развитие дедите ни са били светци е несериозно. Минали сме през всяка фаза, а по отношение на просветлението, сме изпреварили повечето народи.

      Съветвам Ви преди да очерните някого и да го причислите към служителите на падналия ангел, да проучите точно за какво става дума. Не подхожда на някой, който се нарича християнин да съди прибързано и да черни прибързано. Това го правят слугите на падналия ангел.

      Изтриване
    7. Господинът

      Ако мислиш, че съм искал да те очерня, бих ти се извинил, но целта ми е била съвсем друга. Държах да изтъкна диаметралната нетърпимост между божествата: Господ и „Змията“.
      Както казваш, ако прадедите ни са се кланяли на „Богинята майка със змиите“, би трябвало да се категоризира тази традиция, понеже има и днес такива, които го вършат и мнозина незапознати могат да се излъжат. Много твои почитатели те виждат като будител и трябва много да внимаваш към каква духовност ги водиш!
      Бурното навлизане в блога на г-жа Върбанова ми напомня едно друго подобно явление, което завърши жалостно. Името не си спомням(не беше ли Богойска), но, както казваше баба ми, кантарът да ти е на ухото.
      Поздрав!

      Изтриване
    8. Господине,
      Денонощната ми заетост през тези дни не ми позволява да изчитам всичко,адресирано пряко или косвено до мен и да осъзнавам бързо характера на всички нападки.Тъй че едва сега осъзнах в какво всъщност ме обвинявате.Поколебах се дали само да не се се изсмея...но не мога все пак да оставя намека Ви без отговор.
      В течение на живота ми са ме обвинявали в различни грехове:че съм невъздържана,прекалено импулсивна,с дълъг език и пр.Но никой не ме е сатанизирал.Защото по същество Вие ме обвинявате в това,нали?
      Кое в моите текстове в блога и книгите ми Ви кара да мислите така ?Добре е да предпазвате хората,на които държите,от опасни(макар и задочни) познанства,но нима случаят е такъв?Никакъв факт от живота ми и нито ред от написаното от мен не ме причислява към сатанисти,рептилоиди и пр.лукави слуги на Змея ,които вербуват души.Така че четенето на моите текстове не заплашва никого.
      И не само това.Никога и от никого не съм приемала подкупи за изразени становища,никога не съм била продажник,предател на народа и на християнската си вяра. Сиромашията ми го доказва красноречиво.Съвестта ми е чиста.
      Обвиненията Ви не само са съвършено неоснователни,те са и перфидни,защото ги отправя човек без име и лице.
      Защо просто не кажете кой сте?

      Изтриване
    9. Уважаема г-жо Върбанова,

      Никак не съм очаквал да ме удостоите с Вашето внимание, за което Ви благодаря. Не пѝшете дали действително сте се изсмели, но необяснимо, на това място аз самият избухнах в смях по повод на преминалия през съзнанието ми нашенски израз: „Се фатѝа!“.
      В края на коментара Ви ме обвинявате в „перфидност“, но какво би променило нещата, ако например бих се подписал като Върбан Миленков. Аз нямам честта да пиша книги като Вас и единствената ми характеристика е, че съм противник на змиите.
      Ако изобщо Ви „обвинявам“ за нещо, то е точно в този аспект. Споменавайки между другото съгласието си с Г-н Серафимов за облеклото на критянките, Вие акцентирате на неговата разлика от „критското дамско облекло“, което носи изобразената „богиня със змиите“ като представител на „прастара кастова цивилизация“ на острова. По този начин Вие поставяте в центъра на вниманието не приликата с тракийското, а някаква тайнствена цивилизация, на чиято „змиелюбива богиня“ „тракийската култура е пряк кръвен и духовен наследник“.
      И ако бъдете така любезна да ми обясните какъв е „нашият дълг на Земята“ като чада на тая цивилизация и каква е „грандиозната мисия на народа ни“ ще Ви бъда безкрайно благодарен.
      С нетърпение очаквам просветление.

      Изтриване
    10. Вие явно сте изобретили перпетуум мобиле на преливането от пусто в празно - задавате едни и същи въпроси,игнорирайки напълно отговорите,които се съдържат в репликите под статията.
      "Прастарата кастова цивилизация" е атлантската,чието съществуване и присъствие специално на о.Крит вече не отричат дори догматиците,а само го премълчават.Независимо дали ни харесва или не,траките са наследници на тази цивилизация,както и всички известни блестящи култури на дълбоката древност.Посочих статуетката на т.нар."жрица"или "богиня със змиите"само като илюстрация на облеклото,за което става дума.Точният смисъл на този артефакт засега остава неразкрит.Нелепо е само въз основа на това,какви идеи ни внушава един единствен артефакт,да генерализираме,че атлантите са били "змиепоклонници".И днес на земята съществуват сатанисти,виду-магьосници,индуисти,даоисти,иудеи,мюсюлмани,християни и т.н. - т.е.религиозно и идейно многообразие.Да се правят общи заключения от една находка е груб схематизъм.
      Ако се представите като Върбан Миленков,положението ще остане същото.Дали ще се явявате без самоличност или с фалшива самоличност,това са само разновидности в непочтеността.Важно е не да заблудите мен или някой друг,а да се представите с Вашата истинска самоличност и да бъдете максимално почтен.Дори ми е странно,че някой може да задава подобни въпроси,чийто отговор е очевиден.
      Това е форум на историци и на интересуващи се от история - никой няма да Ви арестува,ако заявите открито позицията си.Явно да се криете е Ваша иманентна черта.
      И да прекратим вече тези безсмислици,не ме занимавайте със себе си,г-н Миленков.

      Изтриване
  11. Методи Симеонов20 май 2019 г. в 12:44

    Таблиците са много интересни, но се съмнявам дали наистина са достатъчно прецизни. Ако съществуват толкова много прилики между линеарите, глаголицата и руните, защо нито един учен не е забелязал това преди Вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност забелязано е, преди близо 50 години. Става дума за Георги Сотиров: SOTIROFF, G. “Glagolitic Script and Linear B.” Canadian Slavonic Papers / Revue Canadienne Des Slavistes, vol. 12, no. 3, 1970, pp. 303–331.

      Сотиров е талантлив изследовател, но избягван от своите български колеги. Научих за работите му преди няколко години и не спирам за търся негови неща.

      Изтриване
    2. Великов
      Аз мисля, че изобщо не са незабелязани. Или поне от голяма то учените, но нали съвсем доскоро (пък и все още), за да бъдеш учен трябва да твърдиш точно обратното. Да не говорим пък за онези които цял живот са твърдели едно, а сега да твърдят противоположното. Ами ако им поискат да върнат всички хонорари, които са получавали преди?

      Изтриване
    3. Г-н Великов, по принцип истинският учен няма нужда да се страхува да признае грешка. Според Нилс Бор, точно липсата на страх да признае грешките си му е позволило на него, а и на колегите му физици, да създадат блестяща школа.

      Егото е страшно нещо, то погребва не само индивида, но може да затрие и цял народ покрай болния индивид.

      Изтриване
  12. Към г-н Методи Симеонов
    Въпросът Ви :"Защо нито един учен досега не е забелязал тези прилики?"е много основателен.
    Моят отговор е:Защото не му беше дошло времето.Защото тракология не съществуваше или беше едва в прощъпалника си,защото цял свят,вкл.ние самите,смятахме гърците за създатели на европейската цивилизация,защото като човек в амнезия,бяхме напълно забравили кои сме и бяхме изгубили своята самоличност.Защото нямахме ключ,а сега този ключ е в ръцете ни.Нямахме представа,че древните ни писмена и езикът ни са първообраз на азбуките и езиците от Хиндокуш до Апенините и дори до Иберия.И оттатък Маре Нострум - на африканския континент.Един интересен факт е,че в Етиопия(а древните етиопци са родствени на траките и техни съюзници в Троянската война) е имало Траческа планина и още много имена,преводими чрез тракийския/българския език.
    В крайна сметка,единствено нашето чувство за малоценност и исторически комплекси са ни попречили да видим истината и да направим откритията,които правим сега.
    Но пробуждането е факт,дано само не е късно.
    Извинявам се на г-н Серафимов,защото въпросът Ви е към него,а аз се намесих като черна станция.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За етиопците и аз съм чувал че римски историограф споменава за 2 вида хора в етиопия.
      Едните бели и цивилизовани.Мисля казваше че не се различават от римляните.
      А другите черни и по нрав и действия наподобяващи животни. Слава богу тогавашните историци не са били "толерантни" и са си назовавали нещата както са ги виждали.

      Но е фатк..че светът преди 2000-3000 години е бил коренно различен и че едни народи са властвали там където други днес се кичат с техните постижения.

      Изтриване
    2. Г-жо Върбанова, каква е причината да смятате, европейската цивилизация не е изградена на база елинската?! Демокрацията във вида в който я познаваме идва от елинските полиси, а не от Тракия. Елинските полиси са именно елински, а не тракийски или пелазгийски, въпреки, че пишат че примерно Атина преди елините е била пелазгийски град. Във времената когато се изгражда познатия ни от античността град Атина с храмовете, колонадите, форумите и т.н. града е елински и в него се говори на елински. По същото време в Тракия живеят разделени племена, които чак в класическия период са подчинени от одриските тирани. Властта им над Тракия няма нищо общо с демокрацията.

      Цивилизацията ни е наследство от Римската империя, а нейната произлиза от елинската. В римските университети науката се преподавала на елински, а не на тракийски.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    3. Интересни сведения госпожо Върбанова. Но все пак етиопците в Израел са наричани "бета израел", защо ли? Има исторически сведения, че точно гърците произхождат от Етиопия и са семити! Според Вашето мнение излиза, че и гърците са траки, просто по-късно появили се в Аркадия като "данайци". От тук излиза, че и траките са семити! А отговорът Ви към г-н Методи Симеонов е неверен. Не е въпросът, че е съществувала или не "тракология", въпросът е, че не трябва славянските държави да бъдат признавани за носители на някаква култура. И още нещо, предстоят избори за депутати в Европейският съюз. Защо тези депутати не поставят тези въпроси на държавно равнище, за да могат и научните работници да излязат с доказателства. Но политиците мълчат, а клакьорите обвиняват "предателите научни работници". Смешно е госпожа, въпреки, че е тъжно. Хвалбите на актуалните политици за приноса към "Западните балкани" е пълно невежество. Признат беше за отделен народ, "северно-македонски", български народ, по заповед зад Атлантическия океан. Поради това и историята се пише от тези индивиди. Мога да ги нарека с точните имена, но Серафимов ги толерира, защо ли!
      Ние сме будни отдавна, но масата е инертна, двойствена. Тук е въпроса госпожа.

      Изтриване
    4. До проф. Д.И.

      Прощавайте, но ще се намеся. Точно Вие би трябвало да знаете, че демокрацията в Стара Гърция е твърде далеч от днешната демокрация. Гласували са само малка група хора, жените са били лишени от глас, метеките не са имали правото да гласуват, за робите да не говорим - те са били безправни.

      Избиране на управляващи, т.е. демокрация е имало при старите германи, а и при келтите. Прокопий твърди, че от старо време, славените живеят в демокрация. Нито германите, нито келтите, нито славените са копирали своята демокрация от гърците.

      Старото гръцко общество е базирано на жестокостта и расизма. Без робите от чужд произход, гърците не биха могли да направят нищо, те така и не успяват да се самоизхранят и се надяват на внос на зърнени храни от други места.

      На гърците дължим думата варвари - негагивно определение за човек от чужд произход.

      Южните ни съседи даже си нямат изконно име защото елини, а и грайки-гърци са пеласгийски етноними.

      Изтриване
    5. Г-н Серафимов, демокрацията във вида в който я имаме днес не е същата като онази в миналото, тъй като днес тя е просто нейна еволюция. Наричаме я социал-демокрация. Тя няма нищо общо с родово-племенните отношения при германи, келти и славяни, тъй като при тях говорим за примитивни отношения между роднини и родственици, които в еволюцията си прерастват не в демокрации, а в монархии. Едно е да живееш мирно в рода и племето си, и съвсем друго е демокрацията на големия град.

      Елинската възниква в полисите, и възниква по ред причини за да се свали тиранията на един и да влезе властта и решенията в ръцете на повече. Първоначално може и да е олигархическа и аристократична, но постепенно е преобразувана и в администрацията на полисите могат да влизат и обикновени хора. Ако има кой да ги избере разбира се. Това е демокрацията, и да се твърди че днешната не произлиза от елинските полиси е нелепо.

      А това са расизма, е несериозно при положение, че през античността всички са се разграничавали от другия. Дали деленето ще е на мое и чуждо племе (роднини), или на говорещи на моя език или други (варвари), навсякъде е имало разграничаване. И при българите е било така, и при перси, араби, елини, траки, евреи, немци, и т.н. Не всеки е можел да бъде гражданин на Атина или Рим в античността, и не всеки днес може да получи швейцарско гражданство, и това не е расизъм. За атиняните траките са били варвари, но това не им пречи да се женят за тях, да търгуват с тях, да им дават атинско гражданство, да са съюзници с тях, да приемат култа към Бендида и т.н. Това не е расизъм.

      Гърците не са цвете за мирисане, но фактите няма как да се пренебрегват. Рим заема цивилизацията си в това число и архитектурата основно от елинските полиси, като това става или директно или индиректно. Етруската цивилизация също заема много от елинските полиси. Заема и азбуката.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    6. Здравейте, не разбрах, защо изместите същността на въпроса. Ако искате превод, тълкование, истина свързана с траките и тракействането просто се запознайте с трудовете на проф. Гайт (Стефан и Цветан) "Тракийското писмо декорирано", където ще си отговорите на въпросите за мащабите и числеността на тракийските племена, тракийската култура, писменост и мъдрост. За разрешаване на спора препоръчвам освен тези пет книги, хвърлящи светлина върху величавото ни минало, по моето скромно мнение, мащабите и връзката между Египет, Вавилон, Троя, Фригийското царство, Одриското царство... Ще се запознаете с най-много древните писмени извори, много по- на зад във времето. Ще разберете коя е тази древна цивилизация ( от преди 4-5000хил. години), която дава основание за размисъл и гордост.

      Изтриване
  13. Великов
    Вероятността да се популяризира българския език не е малка, но процеса би се ускорил ако първоначално се рааздвижи от български специалисти, които да провокират мисълта за връзка с българския език. Особено ако се постигнат и успехи в начинанието, а вероятността за такива никак не е изключена. За онези които се интересуват за още по темата, мога да посоча и този материал, който според мен също си заслужава.
    https://chitanka.info/text/37616/21#textstart

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много интересно четиво! Г-н Попов е талантлив изследовател!!!

      Изтриване
  14. Много се радвам на това, което публикувате, но най-вече съм доволен от факта, че допускате критика като тази изразена от М. Симеонов. Прави ми впечатление, че отговаряте спокойно, това е признак за увереност, но и култура. Не мога да преценя дали сте прав, нямам подготовката и опита да сторя това, но държа да кажа, че твърденията Ви, дали са напълно правилни или не, съдържат логика а това кара човек да се замисли. Желая Ви успехи. А.Асенов

    ОтговорИзтриване
  15. Извинете ме,че не преставам да ви бомбардирам с послания,явно логореята не прощава никому,но и темата ми е особено близка.
    Не смятам цитираното от Вас обяснение на Иван Дуриданов за значението на Книшава,за убедително.Това,че се римува със "снишава(се)" едва ли е достатъчно (шегувам се).Повечето от древните градове са издигнати в ждрелата на реки,но това не означава,че всички тези градове трябва да носят името "ерозирало място".Звучи наивно.Кносос може би наистина е свързан със словото Книшава,но само в значението му на Книжава,център на знанието,библиотека и пр.Това "кн" намираме и в келтската дума "know",произнасяна като "ноу".Ако Дуриданов е прав,как ще преведем името на гр.Ниш - пак като ерозирало място?Много по-правдоподобно е първоначалното му звучене да е било Книш-Книж.Впрочем това изисква специални изследвания,защото в територията,населена от траките и сродните им народи, има няколко града с това име - напр.Ница.
    Колкото до името Сетя(Сетия),не смятам,че идва от "сетен,последен".Съществувал е важен град на волските на Италийския полуостров със същото име.Волските са древен народ,кръвнородствен на етруските и българите.Името на града е много старо и може да се изведе от Сет,брата на бог Озирис.Отправна точка в обяснението на древната тракийска топонимия е разбирането,че много имена са свързани с предходната цивилизация и нейните символи.
    Учените от поколението на Дуриданов не са мислели така.Те стигнаха дотам да преведат прилагателното "вихтунг"-законен,постоянен епитет на династията Дуло,като "вихрогон",заради елементарното звуково съзвучие.
    Моля Ви да публикувате този отговор,защото смятам,че е важен.Отново сърдечен поздрав:Милена Върбанова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че познавам що годе добре келтския, но там няма дума"know".

      Ниш няма нищо общо с Книшава, Ниш най-вероятно означава влага, течност.

      Каква е връзката на египетския бог Сет със селището Сетия? Има сведения за идване на траки и пеласги на Апенините, но поне на мен не ми е известно да съществуват сведения за идване на египтяни. He зная за култ към Сет в Сетия, нито пък имам сведения за египетски храм в това селище.

      Изтриване
    2. НЍШАМ, -аш, несв., прех. Диал. 1. Люлея, люшкам; нишкам. Не нишай го толко, да ся не скине въжето. Н. Геров
      Ниш е разположен на река Нишава,но дали името на реката е по-старо от града? Може да се казвала просто Иш, а градът разположен на Иш да са нарекли Н(а)иш /Ниш, звучи като латиското му име Naissus

      Изтриване
    3. Споменах Ниш заради р.Нишава,чието име звуково напомня Книшава.Признавам,никога не съм срещала думата Книшава и се опитах да си я обясня.Но общо стана една недомислица,случайно хрумване,предизвикано от коментар под статията Ви,с което не трябваше да Ви занимавам.Все пак има санскритска дума "книш",която означава мъдрец,а може би и книжовник.
      Продължавам обаче да твърдя,че Кносос няма нищо общо с онова ерозирало място на Дуриданов,каквото и да е то (тук ми позволете да се пошегувам).Кносос очевадно означава "знание" и произлиза от гноси или conoscere на латински,което вероятно е идентично с тракийското произношение на глагола.
      А сега за Сетя (Сетия),градът на волските.Не зная дали там са ходили египтяни и мисля,че това не е важно.Името на този древен град може да произлиза от името на бог Сет и без египетски посещения,защото това име няма собствено египетски,а по-древен произход.Пак ще спомена атлантите и усещам как вече ме смятате за луда,но след още някоя година,историците напълно ще приемат факта,че културният модел на съвременното човечество е зает именно от атлантите.Много думи и названия произхождат точно от тази планетарна цивилизация,чиито синове не са измрели изведнъж,а още дълго след катаклизми,окончателно потопил континента,са живели в почти всички зони на света,в обкръжението на новото човечество или в собствено изолирани общности.Това са боговете,исполините,океанидите и пр.Така,че Сетя може да имаме в Крит,на Апенините или в други места на планетата.И в Мадара сигурно не са ходили индуси,но тя носи същото название като Мадрас или Матера.По бреговете на Янтра със сигурност не са правили пикник индуси,но реката носи името си от санскритска дума "янтра"- машина,а от тракийския й вариант "етър"-водят названието си етруските -народ,който работи с инструменти,макар че самите те се зоват расени.Моави са живели в Палестина,но моави се наричат и каменните исполини на о.Пасха,а в Америка,в днешна Калифорния има пустиня Мохаве.И пр.Знаци,имена,понятия се повтарят,защото имат единен дълбок произход,а не защото носителите им от по-късни епохи са си ходили на гости.
      Волската Сетия е голям град и просто не можем да я класифицираме като "сетна,крайна,последна".
      Гордион според мен идва директно от името на цар Гордий - град на Гордий,а не означава город ( град).А Гордий си е горди,горд,чудесно царствено име - нима един цар може да се казва "град","город"?Същото е и келтското име Гордон,което,вече като майчино фамилно носи великият поет Байрон.За пълната идентичност на тези имена с Гордивия и Гордевио в кантон Тичино,Швейцария,дори съм подготвила статия.
      Ни най-малко не бих желала да ви засегна с моите несъгласия.Смятам Ви за много сериозен изследовател,иначе нямаше да Ви пиша.Надявам се на следната среща на историците,които някои наричат "алтернативни",но които днес са истинските двигатели на историческата наука,да се видим и да разговаряме.А може и по-рано.
      Желая Ви успешна седмица и Ви благодаря за Вашия такт и търпение:
      Милена Върбанова

      Изтриване
  16. Здравейте г-н Серафимов,
    Бих желала да попитам дали имате работа по отношение на различните култури като Corded ware, Bell Beaker, Yamnaya, Singlе grave, Battle axe, Samara, Andronovo и т.н.? Защо след като много от тях се припокриват и са явно свързани, са с различни наименования и дали ако нямате такава разработка е възможно да ни въведете в кратце в тази материя и по-важното, къде стои нашата материална култура / керамика, оръжия, погребални обичаи.../ в тази схема. На картите, които има в интернет, не виждам да влизаме в която и да е графа, освен може би в Ezero culture. Разбира се материята е много обхватна и това може само специалист и човек навътре в проблематиката да обобщи, а аз съм в графата по-скоро любознателен лаик. :)
    Хубава седмица желая на Вас и читателите Ви!

    ОтговорИзтриване
  17. Към Анонимен:
    Вече ме е срам да бърборя в блога на г-н Серафимов.Ще отговоря,доколкото мога, на въпроса Ви и край,спирам да досаждам,защото прекалих.
    Какво представлява т.нар. елински език?
    Какво представлява т.нар.елинска азбука?
    Изучаването им сочи,че те са тракийски.
    Т.нар.гръцка митология също е тракийска и разкрива факти и процеси,случили се много преди гърците да се появят в Егейския басейн като диви агресори и рушители,а не като цивилизатори.
    Моята идея за произхода на гърците е различна от тази на г-н Серафимов,доколкото съм запозната с някои негови публикации,но едно е сигурно - гърците идват като малобройни завоеватели и грабители в тракийските земи.И ако се установяват тук завинаги,това се дължи на трагичното разединение на тракийските народи и царства,за което пише Херодот.Те не са повлияли съществено езика,защото са били малцинство.Победили са и са уседнали обаче в културно най-напредналите тракийски райони -ето защо ни изглежда,че са носители на цивилизация.
    Траките са ги заклеймили с името "гърци",което те и до днес носят и с което ги нарича светът.А то означава "граци"- гарвани,грабители,напаст.
    Атина не е гръцко име - нито Богинята,нито градът,са гръцки.Паладиумът на Богинята е подарен на Ил,създателя на Илион,от съпругата му.А Ил и жена му са дардани,защото Дардания е градът-майка на Троя.
    Град Атина съществува и на Италийския полуостров и е един от петте циклопски града,съградени в епохата на Кронос-Сатурн.Тези градове впоследствие са владяно от волските.Цицерон пише за Атина "град-майка на велики мъже,каквито друг град не е родил".
    Нашата забрава е трагична.Но последният й акт е настъпил.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имате право, нито богинята Атина, нито градът са гръцки. Сам елинофилът Джон Чадуик призна, че селищни имена като Атина, Микена и др. не са гръцки, а принадлежат на предгръцкото население. Чадуик не уточни кое е това предгръцко население, но от Херодот, Тукидид, Страбон и Плиний знаем, че това са траките и роднините им пеласгите.

      Колкото до идването на гърците, то не е станало наведнъж, а на няколко фази, като последната е през 8 в.пр. Христа.

      Изтриване
    2. Споменахте разединенноста на балканското население преди гърците.

      Интересно е че в историята на народите хибру, има личност на име Пелег син на Ебър(на български може да се изговаря по друг начин).
      Хората занимаващи се с така наречената християнска идентичност,твърдят че пеласгите всъщност са от рода на Пелег.

      За Пелег се казва ,че по негово време земята била разделена.А самото име Пелег някой тълкуват като разделение или нещо подобно беше.Като смятат че това не е името му а нещо като псевдоним действащ като проклятие.
      Дали е вярно или не,не знам. Но е интересно връзката между Пелег,пеласги,разделение и коментарът за това че траките не могат да се обединят.

      Макар ,че съм малко скептичен към това оприличаване на траките от гърците. Може би греша но...когато Херодот изказва това твърдение, мисля по това време имаме царството на цар Резос. А и дори да не е по същото време,мисля историята бъка от "тракийски" царства,а гърците реално не напредват по-далеч от техните "градове държави". Трябва да дойде Македонецът Александър ,за да им покаже(къде на сила къде не),как се прави обединена държава.А дори тя не просъществува дълго време.

      Може би тази разединеност сред траките е реално проклятието срещу което трябва да се борим постоянно. Или Херодот просто е проектирал проблемите на собственото си племе, върху съседите си. Като тази черта на гърчолята се изявява и в по-ново време.Редовно ни плюят че сме варвари и едва ли не диваци, а самите те имат подобен характер.Като той е забелязан не само от нас ами и от западните народи.

      Изтриване
  18. Отново моля за извинение,но едва сега прочетох възмутения коментар на "Анонимен" - не знам един ли е анонимният или са няколко.
    С израза "кръвен и духовен наследник"исках да кажа,че траките/българите са наследници на атлантската цивилизация,а не на рептилите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Проблемът с анонимните коментиращи наистина е голям. Хубаво би било всеки да си създаде профил и да коментира, но уви - рядко се намират хора със смелост и почтеност.

      Изтриване
  19. Г-жо Върбанова, елинския език не е тракийски със сигурност. Поне така пишат самите антични елини. Азбуката е ясно че не е елинска, а е финикийска, но елинските хроники са написани на нова адаптирана азбука, която вече знаем като елинска, без значение дали фриги и други племена са ползвали сходни адаптации. Онези текстове на елински език, написани от античните елини като Херодот и Омир са на елинската азбука. Относно митологията ясно си пише, че елините заемат някои неща от пелазгите, но те не са траките. Елините в хрониките ясно ги разграничават двете племена. Пелазгите също не са били славяноезичви като траките, а езика на пелазгите вероянто е близък до етруския.

    За опитите за анализ в ономастиката мисля, че е излишно да се отделя време. Под всякаква критика са.

    Проф.Д.И.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не всички елини разграничават пеласгите от траките и вероято нито те са се самонаричали пеласги,както и самите траки не са се наричали така, да не споменаваме за минойците...Но например според Филохор пеласгите на Лемност са се наричали синтии и са били там дълго преди Троянската война и самия Омир ги споменава с това име, а античните автори ги смятат за тракийско племе.Омир казва, че синтиите са били въоръжени с криви лъкове, а със същото оръжие са описани и пеоните - друго тракийско племе.

      Изтриване
    2. Тъй като името пеласти е известно на гърци, асирийци, египтяни, евреи, то аз лично съм склонен да приема, че пеласти е самоназвание. От друга страна траки е екзоним, навярно базиран на реалното племенно название дерзеи-дръзките.

      Изтриване
    3. Г-н Серафимов, това дерзей-дръзки, си е чиста проба лингвистична спекулация. С голяма доза вероятност траките не са имали такава дума. Това, че някой от лингвистите е счел да приравни тракийското наименование с някаква дума от разни индоевропейски езици не означава, че наименованието е било дума в тракийския речник. Това са лингвистични предположения, които Вие приемате за реално съществуващи думи и за факти. Напълно погрешен подход. Много спекулативно и ненаучно е да избягвате да определяте тези предположения именно като предположения, и да ги обявявате за реални думи. Такива думи няма доказателства да са съществували при траките. Всички предположения относно тях са научен speculation.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    4. Г-жо Върбанова, елинския език не е тракийски със сигурност........

      Проф. д-р Димитър Веселинов Димитров. Факултет по класически и нови филологии, Софийски университет „Св. Климент Охридски”

      Заслужава си да отбележим и становището на Димитър Веселинов: "В края на ХVІІІ век в балканските страни се засилва разпространението на европейските образователни идеи, които проникват в българската езикова територия чрез новосъздадените модерни гръцки училища. Това е времето на балканското просвещение…". Каква е същността на носителя на гръцкия език - това е чувството на свободен, не роб. Това е чувството на принадлежност към една нация с вековна история, неизчерпаемата жизненост. Става дума за изучаване на език с вековна култура и огромно въздействие върху духовното развитие на европейските народи и за общуването на културите, което академик Гюзелев съвсем точно определя като диалог. Затова нека нашите студенти, изучаващи новогръцки език - мислещи граждани на България и Европа, да запомнят израза на Д. Соломос, автор на гръцкия химн - "Нима имам нещо друго в главата си, освен мисълта за свободата и език". За да живеят със самочувствието на свободни хора.

      Изтриване
  20. Ще повторя отговора си,защото не съм сигурна,ще го изпратих правилно.
    Към Анонимен
    Какви са етруските според Вас?А волските?Какъв произход имат народите,населили Италийския полуостров?
    Ако прочетете внимателно омировите поеми,ще забележите многобройни доказателства,че Омир не е античен елин,а тракиец.
    Етиопците -древните,истинските - са били високи бели хора (Херодот),сродни с траките.В Троянската война участват на страната на Троя,водени от своя цар Мемнон.Родоначалникът на персийските царе,Перс,син на Персей, е внук на етиопския цар Кефей.Видът на древните етиопци е увековечен в древните им гробници.Виж,тъмнокожите еритреи и сомалийци,може и да са бета-евреи.
    От 20 години живея в емиграция и съкращението проф.И.Д. не ми говори нищо.Изпълняващ длъжността?Бихте ли се представили?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-жо Върбанова, етруските не са траки нито слявяни. Идват от Лидия според Херодот, а текстовете им учените свързват с тези на пелазгите (които също не са траки) от Лемнос.

      Омир не го знам какъв е, но текстовете които му се приписват са написани на чист древноелински език, а не на тракийски, славянски или друг. Тъй, че ако смятате, че Омир е трак, то смятате, че тракийския език е елински, или че траките са били достатъчно добре запознати с този език, че да пишат книги на него. Елините не са смятали че са траки нито че говорят на тракийски език.

      Етиопите пък също не ги знаем колко бели са, но названието Аетоп от което идва името елините са използвали доста често като нарицателно, и то си има превод от елински означавайки "чернолик". Затова и има етиопи в Африка, има етиопи в Азия, етиопи са наричани и зороастрийските жреци на огъня, чиито лица са почернявали от пушека, а и Зевс по някаква причина е наречен Етиоп.

      Тоест, преценете доколко онова което пишете е вярно. Отстрани звучи невярно.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    2. Извинявам се, че отново се намесвам, но смятам, че трябва да се спомене виждането на акад. Владимир Георгиев. Тук, цитиран от Юрий Откупшиков, нашият учен представя интересна информация: "«Фонетиката на тракийския език е идентична с фонетиката на пеласгийския (предгръцкия индоевропейски) език» (Георгиев 1957, 65)."

      Тъй като никой друг учен не е направил ясно разграничение между тракийска и пеласгийска ономастика, не остава нищо друго освен да се приеме, че траки и пеласги делят един произход.

      Да не забравя - нямам сведения някой археолог да е отделил пеласгийската от тракийската материална култура.

      Изтриване
    3. Здравейте,

      До т.нар. „проф. Д. И.“. Не знам по какво сте професор и дали сте наистина професор, но ако имахте поне малко познания по история, нямаше да напишете (запазвам правописа): „Омир не го знам какъв е, но текстовете които му се приписват са НАПИСАНИ НА ЧИСТ ДРЕВНОЕЛИНСКИ ЕЗИК, а не на тракийски, славянски или друг. Тъй, че ако смятате, че Омир е трак, то смятате, че тракийския език е елински, или че траките са били достатъчно добре запознати с този език, че да пишат книги на него...“ (Нарочно съм увеличил отделни думи, за да обърна внимание). Нима не знаете, че никой съвременен човек не е видял написаното от Омир.

      А ето какво пише в Уикипедия: „Сред учените в общи линии се приема, че старият материал на Илиада и Одисея, водещ началото си от VIII век пр.н.е. е преминал през процес на стандартизиране и редактиране. Важна роля изиграва атинският тиран Хипарх, който реформира рецитацията на омировата поезия на фестивала Панатенея. Много изследователи на класическата литература смятат, че тази реформа трябва да е довела до създаване на каноничен писмен текст.“ И още: „Друг важен въпрос е евентуалната историческа основа на разказаното в поемите. Възможно е част от достоверността на творбите да е била изгубена при записването им на съвременен елински език, извършено през елинистичния период (III – I век пр.н.е.), т.е. около седем века след смъртта на певеца.“ Така че, написаното от вас по-горе не може да е от историк!

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
  21. Г-н Серафимов,
    Отново проверих дали произходът на една от основните английски глаголи "know"- зная - е келтски.Да,това е дума с келтски произход - по-специално корнуелски.Интересно е,че глаголът се произнася като "now","k"остава нямо,но не защото е отпаднало с хилядолетната употреба,както твърди един от коментиращите,а защото у някои народи съгласната пред "н" се елиминира за улеснение.Така е напр. в италианския.
    Като препрочитам отговорите си,забелязвам,че съм допуснала досадни грешки - напр.латинския глагол когносцере,съм изписала без "г"-коношере,както днес се пише и произнася на италиански.Или съм употребила израза "звуково съзвучие",а съм искала да кажа просто "съзвучие" или "звукова прилика".Ще ми е неприятно,ако г-да анонимните се заловят и за тия мои неволни грешки.Пиша в кратки,откраднати минути в работното си време,иначе щях да бъда по-прецизна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-близкият до корнуелския език е уелския, а на уелски зная е fedru, wybod, като fedru (ведри) е сродна на нашата вѣдь-знание.

      Грешки правим всички, аз не съм изключение.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Трендафилов Иван17 април 2021 г. в 19:21

      Госпожо Върбанова,

      Сигурно имате висока квалификация и много знания, не се съмнявам в това. Няма да се хващам за "дребните" Ви грешки, но личи си, че не познавате нито италиански, нито келтски, нито някой от другите споменавани езици задълбочено. Ако ползвате италиански, то няма как да допуснете "в бързината" "поради претрупване с работа" подобна неточност. А дали има "корнуЕлски"език, при положение, че названието на областта е КорнуЕлски"език - ще ви оставя сама да си отговорите! Струва ми се обаче, че твърде много спекулирате с евентуален общ произход на различни народи и семантиката на отделните езици. Названията могат да преминат на отделните етнически групи и съвсем случайно. Какво е общото между името на реката "Янтра" и санскритската дума за машина? Вие виждате ли връзка, освен еднаквото звучене?

      Изтриване
  22. Разликата между хуманитарните и естествените науки е в това, че в хуманитарните науки основен определящ фактор е "мнението", още повече ако е изказано от авторитети и подържано от авторитети. Вглеждайки се в научни статии с хуманитарна насока, там основно се цитират не фактически данни, а мнения.
    В статията за доказателствен материал се посочва генетиката-"Не на последно място идват доказателствата от областта на генетиката. Проучване на населението от Ласити, Крит доказа, че част от хората са сродни на балканците. Става дума за общите маркери J2 и R1a, които присъстват при около 40% от българите." Но това ни поставя пред Кутията на Пандора, по сведения, които всеки може да намери в мрежата. Да припомня, каква е тази кутия. В най-популярната версия в кутията били затворени болестите и неволите, а когато любопитната Пандора я отворила, те се разбягали по земята, когато я затворила – вътре останала единствено надеждата.
    По данни на българския DNA проект хаплогрупа J е третата по разпространение група сред българите- от 11 до 15 %, с подгрупи J1 (М267)- 3%, J2 (М172)- 11% от които 5% са от подгрупа J2b*(М102*), наричана още по старата нoменклатура J2е1, 4,3% са от J2a* (М410*) и останалите са от J2а1b* (М67*) и J2а1b1 (М92); четвъртата по разпространение е хаплогрупа R с подгрупи R1а1- от 12 до 17,5 % и R1b1a2- около 12-13 %.
    Най-високата честота в света на хаплогрупа J2 се среща сред ингушите (88%) и чеченците (56%).
    Етнографското разпределение на хаплогрупа R1a в Източна Европа е лужички сърби (63%), поляци (56%), украинци (54%), белоруси (52%), руснаци (48%), татари (34%), башкирци (48%) и в Централна Азия таджики (64%), киргизи (63%).
    Оказва се, че критяните освен на балканците са сродни и на ингушши, чеченци, таджики и киргизи! И това, че и балканците са сродни на ингушши, чеченци, таджики и киргизи. Остава ни само надеждата, че Аспарух и неговите българи не са ингушши, чеченци, таджики и киргизи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Още преди 10-15 години когато започнаха да излизат по сериозните генетични изследвания възлагах големи надежди на генетиката и си казвах че скоро няма да има нужда дори от история, всичко ще бъде доказано от генетиката... Уви 15 години по късно наблюдавам как генетиците при своите изследвания всъщност следват написаното в учебниците по история и оттам се опитват да си нагласят изводите. Това много ме разочарова и чакам момента когато те ще могат да дават самостоятелни изводи, без да цитират преди това какви са например прабългарите според еди кой си професор или какви са славяните или траките и т.н.

      Изтриване
    2. Надявам се да знаете какво е значението на думата креол, това е човек, който е потомък на два напълно различни народа. Бивайки носители на по-висока култура, старите балканци са успели да колонизират много други региони и да повлияят местното население.

      Да повлияеш дадено население културно, а дори и генетически, чрез смесени брадове е едно, а да делиш общи корени с въпросното население е нещо съвсем различно.

      Хубаво е да се мисли преди да се каже нещо, или както е казал народът: "Голям залък лапни, голяма дума не казвай!"

      Изтриване
    3. Здравейте г-жо Върбанова, г-н професор, Павеле,
      включвам се и аз в дискусията.
      На тези които не са чели изследванията на Г. Сотиров и се интересуват, давам линк - http://www.7rilskiezera.com/data/Sotirov_elementa_nova_pro.pdf
      За г-н професора пък това е задължително четиво... :)

      Ето и моето виждане за гърците, допълнено с цитати от Никос Казандзакис :)
      http://andorey.blog.bg/history/2012/08/01/proizhod-na-gyrcite-spored-slovata-na-pisatelia-nikos-kazand.984727

      Ето и едно предаване за гърците, които аз нарекох администрацията на древния свят (не ми остана време да го напиша, затова направих и предаването) - https://www.youtube.com/watch?v=3EchatW3ntM

      А ето и нещо мое вдъхновено от Г. Сотиров - http://andorey.blog.bg/history/2012/08/07/traki-i-greki.986235?del=3923378
      Това е засега, на който му се чете.

      Изтриване
    4. Андрей, работите на Сотиров са действително шедьоври!!! Жалко е, че едва с дигитализирането на работите му, Сотиров стана известен, а и писал през 60-те и 70-те години на ХХ век.

      Изтриване
    5. Забравих да уточня че Никос Казандзакис е роден именно на остров Крит, за който става въпрос по горе. Това, което пише той за своето собствено семейство е нещо много много показателно за цялата история на гръцкото племе...

      Изтриване
    6. Г-н Киряков, какво задължително четиво, какви шедьоври. Г-н Сотиров не е историк, нито е археолог или лингвист. Не може да бъде авторитет по никакъв начин относно историята. Той е финансист!!! Тоест учил е да разбира от сметки с пари. И това е най-елементарната математика, и едва ли дори един мост не може да изчисли.

      Във линка който сте дали само като се прочете изречението: "Името с което македоно-българите наричали себе си около третото хилядолетие преди Христа изглежда е било БЕЛАСЦИ т.е. хора живеещи на или в подножието на планината БЕЛАСИЦА" и човек разбира, че няма смисъл да чете повече. Нищо общо с науката. "Изглежда е било" не е наука, а е спекулация. Идеологическа спекулация.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    7. Хм! Г. Сотиров може да е учил много неща, но е работил и като университетски преподавател по лингвистика в канадски университет.
      А пък авторитет се гради въз основа на работата, на публикации, на книги, а не на студентската книжка.
      В случая с предното мнение имаме нагледен пример къде се крие проблемът в нашата историография. А именно, че учените априори отхвърлят определени хипотези и хвърлят усилията си в само в предварително определена посока - каквато са им начертали "авторитетите".

      Изтриване
    8. Който издържи докрая той ще се спаси, господин професоре. Има двама титани писали върху българската история в последните две столетия, а освен това и развивали многостранна дейност. Единият е Георги Раковски, когото като историк вие учените също пренебрегвате, а другият е Георги Сотиров, историк и лингвист, освен това финансист създал пенсионната система на Канада. Техните имената им ще останат в столитията след нас, и ще бъдат споменавани с почит от нашите наследници, а стотици други знайни незнайни професори и академици ще бъдат забравени...

      Изтриване
    9. Така е г-н Дойчев, аз се учудвам доста на проф. Д.И. за това, че не знае за това, че Георги Сотиров е лингвист. Колкото до определени тълкувания на Сотиров...ами какво да кажем за неиздържаните тълкувания на В.Златарски и новите, но също така неиздържани тълкувания на г-н П.Добрев, който се опитва да въведе нови класификации разглеждайки думи от речника ни ги разделя на български и славянски!!!

      Понеже както Златарски, така и Добрев се опитват да изкарат старите българи азиатски народ, неиздържаните твърдения биват определени за научни, а всичко, което им противоречи и ненаучно.

      Пази Боже от такава "наука"!!!

      Изтриване
    10. Г-н Дойчев, интересно е да знаем от къде можем да научим повече и най-вече достоверна информация за професионалните занимания на Г.Сотиров. В Уикипедия пише, че е работил в някаква комисия по двуезичието в Канада (по английски и френски език вероятно), и че е бил гост професор по лингвистика в университет. Не става ясно по каква лингвистика е преподавал - по древни езици или по английски и френски, и след като е бил гостуващ професор колко лекции е изнесъл. Гостуващ професор можеш да бъдеш в биографията си и само с една лекция по някаква тема или на някое събрание, и това, че си гостуващ професор (преподавател) не означава, че си редовен хабилитиран преподавател.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    11. Г-н Киряков, Раковски е титан, но само в революционната си дейност. По отношение на историческата наука обаче е посредствен и подвластен като всички останали по онова време на френската, немската и руската школи. Доста от нещата които е прочел в техните книги от онова време и които е препредал в своите днес са отхвърлени от науката. Особено онзи момент с индоевропейците които идвали от Индия.

      Г.Сотиров все още не знаем точно какво е преподавал, но по написаното от него се вижда че не е титан. Прочетете отново цитата относно Беласица и беласците от преди три хиляди години преди новата ера. Титаните не се излагат с такива твърдения и спекулации.

      Вярно е това, че хората остават в историята, но за науката остават само онези които имат някакъв принос и са ценни за нея, тоест които водят до научни стъпки. За всички останали направления от човешкото битие си има други хора които остават в историята и се споменават с почит от наследниците. Примерно Ленин за комунистите винаги ще стои на видно място в историята, Хитлер съответно ще е винаги начело за нацистите, тоест всяка идеология си има исторически спомени и лидери, и съответно както казвате те имат почитатели.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    12. https://scholarships.uottawa.ca/p/a/17395/?lang=en
      Тук пише, че бил гост професор в университета Лавал в продължение на години (не пише колко).
      Сотиров не е единствен не-историк, който има издадени неща на историческа тема. Трябва задължително да споменем Йордан Табов (смятам, че е достатъчно авторитетно име в академичните среди).

      Изтриване
    13. Надявам се, че Проф. Чилингиров може да даде повече достоверна информация за Г. Сотиров.

      Изтриване
    14. Г-н Дойчев, тоест докато не получим повече достоверна информация за вида и количеството на лекциите на Г.Сотиров е по-добре да не го приемаме за авторитет в древните езици и по история. Достоверна информация съответно може да се получи не от Чилингиров, а примерно от академична справка с печат от въпросния университет. Може да е водил лекци и по английски и френски само. Пак е лингвистика, но нищо общо с интересуващите ни теми. А от написаните от него книги по тези исторически теми свързани с античната история става ясно, че е чел изворите, има мнения по някои въпроси, но мненията му често са ненаучни. Примера с беласците от преди 5000 години които били дали името на Беласица е показателен в това отношение и няма как да се пропусне.

      Това че човек е специалист в една сфера не го прави авторитет в друга. Йордан Табов е математик и не е доказал, че може да е авторитет по антична история, лингвистика и други подобни. Подобни революционери-математици в науката са известни като фоменколози по името на другия известен математик. Същото е и с физиците които имат афинитет към траките. Л.Цонев примерно е физик, справя се добре със събирането на данни за долмените, но по отношение на мненията му относно историята на траки и българи може да се каже че не са научни и авторитетни.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    15. Проф. Д.И., налага ми се отново да поднеса извиненията си по отношение на това, че се намесвам. Вярно е, че г-н Табов и г-н Цонев не са нито историци, нито археолози, нито езиковеди, но г-н Петър Добрев също не е нито историк, нито археолог, нито едиковед. Г-н Добрев е икономист, но това явно не е попречило някой да накара генетиците ни да ползват неговите работи, въпреки, че резултатите от изследванията им са в разрез с данните съдържащи се в работите на г-н Добрев.

      Какво излиза сега - ако някой се опитва да постави прародината ни в Азия, няма значение, че не е нито историк, нито езиковед, работата му е научна и други учени биват подтиквани, стимулирани (точната дума няма да я употребявам, тя е ясна) да я ползват.

      От друга страна, работи на неспециалисти, макар и издържани биват обявявани за псевдонаука просто защото показват несъстоятелността на официалното виждане на специалистите. Това не е наука, а пазене на хляба...за сметка на истината.

      Изтриване
    16. Професоре, там е работата, че четящите този блог, както и работите на хора като Г.Сотиров сме тотално разочаровани от мненията на т.нар. авторитети в областта и затова не ги приемаме за такива. Имаме си очи, уши, глава също. Не става само с мнения. Трябва малко и факти.

      Изтриване
    17. Г-н Серафимов, отново отклонявате вниманието от един въпрос към друг. Тоест прикривате грешките на съмишлениците си с изтъкване на грешки на други. Това е грешно.

      Относно Петър Добрев, важното е да не забравяте, че той е учен икономист, а стопанската история е в сферата на задачите с които се занимава икономиката. И най-важното, е да не забравяте, че е писал дисертация, а това означава че е преминал обучението в това да пише научно. Вярно е, че и той има неточности, но това е нормално в областта на прабългаристиката. Това, че изследванията му са насочени към Азия не е нещо ненормално, и съответно за него си има достатъчно аргументи. Кавказ където е била Велика България е в Азия (според античните географи), като там е и Волжка България тоест има причини за поглед към Азия. Същото е положението и с източният календар на българите, който няма как да е тракийски. И доколкото в него има интересни термини чийто произход е азиатски е логично човек да изследва азиатските езици и календари. Дали календара е български или е на друго племе от изтока не е важно в случая, а е важно това, че средновековната българска култура е свързана с изтока. И това се отнася както за календара, така и за градоустройството, религията и други неща. Тоест проучванията на Добрев са аргументирани, а това, че някой от твърденията са недоказани хипотези, не е голям порок. Когато се говори срещу него трябва да се съобрази и това кога са писани трудовете му. За Вас от удобството на съвремието може и да няма значение, но напрактика по-голяма част от нещата написани от него са от пириода след 1989 г. и от периода на кризата. Всичко трябва да се отчита, дори и това, че му се е налагало да издава книги постоянно за да изкара някой лев. Вероятно не знаете какви са били заплатите в БАН през 1997 година.

      Относно генетиката доколкото си спомнам от Балгарския генетичен проект бяха уточнили, че по женска линия българите имат някаква връзка с индоевропейското население от Средна Азия.



      Проф.Д.И.

      Изтриване
    18. Уважаеми г-н професор, не зная дали ми вярвате, но някои книги на г-н Добрев ми допадат много, имам над 10 от трудовете му и ги пазя добре.

      Що се касае до стопанската история, там аз нямам забележки, но сравненията на българския с езиците от Памир са несериозни. Несериозно е и позоваването на Балхара като прототип на народностното ни име. Все пак названието Балхара се появава през 9 век, а за българите има сведения поне от 500 години по-рано. Балхара никога не е локализирана на територията на Афганистан, Балхара се намира в Югозападна Индия.

      От гледна точка на археологията г-н Добрев не е представил никакви доказателства за идване на българи от земите на Афганистан. Що се касае до изследванията на митохондриална ДНК, ето това е на мое разположение и в тази информация не само не мога да намеря нищо за Средна Азия, а дори се говори за връзка с автохтонното балканско население:

      A genetic analysis of the people currently inhabiting the country of Bulgaria

      Being located on the Balkan peninsula, Bulgaria has been at the crossroads of peoples migrating from the Middle East to Europe and from the steppes of Western Eurasia to the Aegean islands, as well as the expeditions of European Crusaders to Jerusalem. Recent reports on the genetic background of modern Bulgarians have revealed new clues and insights into their ancestry. Both mitochondrial DNA (mtDNA) and Y chromosomes have been analyzed by cutting-edge technologies, such as high-resolution genotyping of biallelic markers, RFLP, and DNA sequencing, as well as statistical analyses (principal component analysis or PCA, and GLOBETROTTER method) of significant numbers of female and male individuals. Autosomal DNA (SNPs) was also analyzed using more than 270,000 markers for SNPs. The results from the mtDNA analyses has clearly shown that the female population can be placed in an intermediate position between Eastern Europeans and Mediterranean populations indicating a strong presence of the DNA of the indigenous people that initially populated the Balkans, most likely the ancient Thracians.

      https://www.researchgate.net/publication/323839943_A_genetic_analysis_of_the_people_currently_inhabiting_the_country_of_Bulgaria

      Изтриване
    19. Г-н Дойчев, преди да критикувате авторитетите в областта първо трябва да сте прочел онова което те са написали, тъй като четенето само на един блог не е достатъчно. Освен лошите така наречени прабългаристи, които не харесвате, трябва да прочетете и книгите на професионалните траколози, които са най-добре запознати с траките и историята им. Чудно е защо те не смятат прабългарите и славяните за траки.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    20. Г-н Серафимов, избягвате въпросът за календарът от Именника! Тракийски ли е, азиатски ли е, или пък традиционно ще докажете, че е фалшификат на руснаците, така че да няма проблем теорията на Г.Ценов. Ако прабългарите имат азиатски календар през VII век, то ако те са някакви гети, кой азиатски народ ги е дарил с него?! Ако са аварите или хуните значи все пак теорията, че не е имало преселения от Азия към Европа ще започне да издиша и твърденията, че тези хуни и авари са славяни=българи=траки=гети=даки=готи няма да е вярна.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    21. Аз предлагам да се захванем също и за теорията, че и афганистанците са българи. Защото Кабул звучи съвсем като село "Кабиле", Ямболско, което съществува от време тракийско и до днес. За "Обичаи, традиции и фолклор" няма нито един исторически научен източник - няма откъде и да се намери. За "Антропология и генетика" - също, да не говорим за невъзможността изобщо да съществува такъв раздел, написан научно. "Хипотези" остава, защото твърдението е вярно и подкрепено с научен източник. "Пеласги"-"Пеларги" няма научна обосновка. Да се цитира Тукидид в източник "ТУК, с.73" е безсмислица, дори не може да се определи само като ненаучно. Няма нужда да си учен, та да си чувал как звучи "пеларг" на гръцки. "Пеларгос" е гръцката дума за "щъркел", от дълбока древност и до днес. Звучи си тъй както се пише, с ударение на "О". Гърците го произнасят с меко/влажно "л", което на нас ни е малко трудно. Че на Атинския акропол (щото акрополи - много) има пеласгийска стена, не може да е аргумент, че стената е била българска. Пеласги идва от гръцката дума слънце - Ήλιος - Πελασ. Деца на слънцето (светлината).

      Изтриване
    22. Въпрос към г-н професора и г-н Серафимов от един лаик

      Мисля да е доказано, че траки под водачеството на Дионис стигат най-малко до Индия. Всички ли се закотвят там или след време една част от тях тръгват по-северно обратно на запад, минават през днешна Волга, като или ѝ дават това име, или вземат името Болги от нея и постепенно стигат до земите на Велика България, създавайки я заедно с други траки, които намират там.
      Моля горните господа, ако не ми се изсмеят, дали биха признали гореизложената хипотеза за възможна и ако придобия авторски права ще се наложи да оповестя и незначителното си име.
      Ако не би имало друга полза, поне струва ми се, че тогава всички разногласия ще изчезнат.

      Изтриване
    23. Г-н Професор, преди да започна да чета този блог, Г. Ценов, А. Чилингиров, Г. Сотиров и т.н., съм чел само и единствено авторитетите. Последно беше книгата на Г. Бакалов. Оттогава събира прах, освен когато не я използвам за тежест. Виж, Историята на Паисий чета винаги с голям интерес.

      Изтриване
    24. Г-н Дойчев, кажете нещо за книгите на А.Фол, К.Рабаджиев, Д.Попов, П.Делев, Р.Попова, Г.Китов, Д.Димитрова, К.Порожанов и т.н.! Кажете нещо за мнението и книгите на траколозите за това дали смятат прабългарите за траки. Има доста техни книги написани. Автохтонната теория отрича от една страна теориите на прабългаристите, а от друга страна обвинява траколозите в казионност, тесногърдие, и ограничена мисъл. Смеете ли Вие, Серафимов или друг от привържениците на революционните теории да се изправите срещу някой от професионалните историци-траколози и да спорите с тях по темата с историята и съдбата на траките. Гарантирам Ви, че няма да успеете да издържите на спора. А когато на някоя псевдонаучна ваша реплика те замълчат, това не е защото не могат да я оборят, а е защото всяка хипотеза изисква изследване и анализ и един учен не би влязал в подобен спор.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    25. До проф.Д.И.

      Да, смея да се изправя срещу професионалните историци и траколози. Ще уредите ли дискусия на живо? Аз съм лесен за намиране, имам профил във Фейсбук, нека желаещият учен да се свърже с мен и ще се разберем за ден и телевизия, която да излъчи диспута.

      Дали ще издържа или не, Вие няма как да кажете по простата причина, че не знаете с каква информация разполагам. А какво е наука и псевдонаука времето ще покаже.

      Изтриване
    26. Интересно ми е "чирпанлията" какви хапло групи има и защо всички ги е страх да кажат какво има само изреждат какво нямал
      https://www.eupedia.com/forum/threads/34109-Potential-hominin-affinities-of-Graecopithecus-from-the-Late-Miocene-of-Europe

      https://creativityalliance.com/forum/index.php?topic=2558.15

      "The finding that the Europeoid haplogroups did not descend from “African” haplogroups A or B is supported by the fact that bearers of the Europeoid haplogroups, as well as all non-African haplogroups do not carry either SNPs M91, P97, M31, P82, M23, M114, P262, M32, M59, P289, P291, P102, M13, M171, M118 (haplogroup A and its subclades SNPs) or M60, M181, P90 (haplogroup B), as it was shown recently in “Walk through Y” FTDNA Project (the reference is incorporated therein) on several hundred people from various haplogroups." - Klyosov, A. & Rozhanskii, I.

      Изтриване
    27. Трендафилов Иван17 април 2021 г. в 19:30

      15% от ДНК, принадлежащо към някоя холограма, все още не е повод за твърдения, че сме "родствени". Напротив, има 85% разлики. Над 60% от ДНК със съответните генетични маркери означава общ прародител някъде назад във времето и относителна постоянност на населението и територията. Дагестан не е много желана територия нито в миналото, нито сега, поради което е нормално гените да се запазят неизменни. Напротив, по крайбрежието, където са центровете на търговията и производството и в древността, е съвсем нормално народите да се срещат, взаимодействат и сменят едни други.

      Изтриване
  23. Проверих какво означава "ниш"- "nish" на санскрит.Означава това,което първо ни идва наум,когато чуем думата Ниш -ниша,пещера.Означава и тъмнина,нощ.Това обяснява всичко,защото дефилето на Нишава е цялото издълбано от скални ниши и пещери.Има податка,че на ирландски (т.е келтски) думата звучи като "nais",което обяснява и тази форма на името на гр.Ниш - Наисос,а също доказва идентичността му с името на гр.Ница - Naisea,извеждано досега от Никея.
    Поствам това само като информация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По отношение на общите корени на дадено население мисля, че има едно определение и то е народ. Народа, това са няколко поколения хора, намиращи се в родствени отношения в продължение на векове и продължаващи да възпроизвеждат родствените отношения помежду си чрез създаване на деца. Народа като колективен субект е средство за реализация на индивидуалните потребности на своите членове. Обединявайки се в народ индивидът решава проблема за личното си безсмъртие чрез запазване на своя уникален генетичен материал в своите преки потомци.
      Метисните форми водят до израждане на даден народ или до образуване на нация. Предполагам има разлика между българския народ и етническия състав на населението на България.

      Изтриване
  24. Павлина Павлова: „Живеем с митовете които създаваме, колкото сме по нещастни, толкова повече митове ни трябват“. Аз добавям само това: Kогато някой стъпва върху лъжливо и измислено минало..такова ще е и бъдещето му.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, горко им на гърците с тяхната измислена история. Изкарват се потомци на микенците, но Срабон е ясен, че Пелопонес е заселен от фригите на Пелопс. На Софокъл също е било добре известно, че Пелопсовите потомци Агамемнон и Менелай са от "варварски" произход :) Самата микенска култура оцелява при траките, а е напълно чужда за гърците, те не жертват коне при погребение на благородник, не правят куполни гробници, изкуството им не е в зверинен стил, а носените от микенците панталони считат за "варварско" облекло :)

      Може дълго време да се кичиш с чужда слава, но в крайна сметка чуждата дреха пада и се виждат дрипите на крадците.

      Изтриване
  25. Г-да анонимни
    и г-да анонимни "и.д.проф.",
    Злостта и наплевателският тон,с които сте инфектирани,както и упоритото нежелание да излезете на светло,ме убеждават в следното:
    1.Една част от вас - по-невинните - тласкани само от комплексите си,бродят из блоговете и безразборно опровергават всичко казано или написано от работещите изследователи, подарявайки си по този начин парливото удоволствие да се чувстват "историци".
    2.Втората част - по-лошите - прави същото,за да провокира ядосания събеседник и да изсмуче информация,която ще превърне в статийка под собствено име,благополучие в катедрата и някой и друг (вярно,оскъден )финикийски знак.
    За ваше сведение българите в чужбина,вкл.и долуподписаната,сме взели мерки нашите книги,публикации в блогове и статии в специализирани списания,да бъдат достатъчно защитени от законите за авторските права.
    Имах шанса да попадна на много интересни факти,свързани с етруските,но ще ги изложа само след излизането на посветения им труд и то пред хора,които не се крият.
    С най-топло чувство пожелавам успех на г-н Павел Серафимов и г-Андрей Киряков.Надявам се да се чуем и срещнем скоро.

    ОтговорИзтриване
  26. Г-жо Върбанова, ако смятате, че написаното от вас е наука трябва да сте готова върху написаното да има и научна критика. Ако смятате, че написаното от вас не подлежи на критика и е най-истинската истина, значи не се занимавате с наука. Един човек може да се нарече изследовател и в науката, но и в псевдонауката. Ако смятате, че някой Ви критикува лично и целенасочено с някакви анти-български, анти-научни и подплатени с финикийски знаци цели, значи живеете в заблуда. Ако смятате, че аргументацията Ви относно траките, атлантите, лингвистиката и всички останали неща са научно издържани и доказват нещо следва да ни покажете и какъв е отзвука от написаното от Вас в научните списания и форуми. Учените изглежда не са се втурнали да преписват от Вас и да пишат статийки.

    Ако смятате, че излагането на яве на личността е фактор в научната аргументация, значи не знаете как работи науката и какво е логическата заблуда ad hominem. Не можете да отговорите аргументирано на критиката срещу написаното от Вас, и се насочвате към критика срещу авторитета на критикуващия. Ако е анонимен за Вас следва, че не е авторитет, и по този начин отхвърляте критиката му, но правите това не чрез аргументи, а чрез отхвърляне.

    И в крайна сметка това, че сте в чужбина, че имате диплома по история, и това че се занимавате с някакви исторически изследвания не ви прави учен. Ако не следвате научния метод и аргументация и ако откритията и хипотезите Ви не могат да бъдат потвърдени чрез научни средства то явно говорим за друго, а не за наука.

    Проф.Д.И.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А кой си ти че да даваш мнение кое е наука и кое е? Ти ли си последна инстанция? И всъщност какъв си? Като си толкова знаещ и уверен в знанията си защо не се представиш? Разбрахме, че всичко в тоя блог не става и изобщо си губиш времето тука. Хващай пътя и пиши на друго място глупостите си.

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      ИД - Космонавт; Академик; Инженер; Папа и т.н.

      Изтриване
    2. г-н Професор...току що буквално направихте собствената си позиция,образование и теза, на пух и прах.Браво, никой от коментиращите тук не се справи така добре както вие сам го направихте.

      Отново се убеждавам че най-добрия начин да се докаже истината е да ви остави човек да правите и говорите каквото си искате...накрая винаги сами си подривате авторитета.

      Изтриване
    3. До Христослав Анонимен22 май 2019 г., 16:35 ч.

      Христославе, благодарен съм ти за подкрепата, но искам да те помоля да се придържаш към по-умерен тон. Нека всеки да изрази виждането си, в крайна сметка, времето е съдник.

      Изтриване
    4. Трендафилов Иван17 април 2021 г. в 19:40

      И аз имам забележки към госпожата Върбанова точно в този смисъл. Някак е нелепо да налага непроверени твърдения като научни факти. Има ли някъде изведено научно изследване, че Кносос има етимология от "гносос"? Махаме настрана типичното гръцко съвременно окончание "-ос. Става дума за предположение, но не и за твърд, доказан факт. А с атлантите съм направо разбит. Доказателство за Атлантида?! Доказателство за връзки на Атлантида с траките? Би трябвало един учен да се придържа максимално към доказаното, известното и умело да посочва хипотези и предположения, които да бъдат проверени във времето.

      Изтриване
  27. цитат:"...по този начин отхвърляте критиката му, но правите това не чрез аргументи, а чрез отхвърляне... Проф.Д.И." Съжалявам за намесата, но аз, поне до сега, не съм попадал на Ваш коментар, в който да вършите нещо различно. Аз също имам критични бележки към г-жа Върбанова, но не намирам за уместно, че по подобен начин мога да я убедя да мисли по-различно, а още по малко имам желание да я превъзпитавам в "духа на науката", такава кавато Вие я тълкувате. Ако желаете да получите уважение от четящите тук, покажете, че го заслужавате. Ако това не ви вълнува, по добре се преориентирайте към "Вашите научни среди". Там може да жънете успехи!

    ОтговорИзтриване
  28. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В сп. „Минало“ има кратка критика на книгата Ви „Атланти и чудовища“, като положителна белетристика с характер на научна фантастика. Преценка от рецензент-историк липсва.
      Въпреки обширно развитото обвинение в анонимност и досега не ми отговорихте какво крият въпросите Ви:
      1.Какъв е „нашият дълг на Земята“ като чада на критската цивилизация и
      2.Каква е „грандиозната мисия на народа ни“.
      Нещо свързано с историята ли или с научната фантастика?

      Изтриване
    2. В сп.Минало през 2018 г.бяха публикувани две мои обширни статии,а от началото на 2019 досега е излязла или предстои да излезе друга моя статия.Неетично е да заблуждавате останалите коментиращи.Край на безсмисления диалог.

      Изтриване
    3. Пояснение към отговор от 23. май, 0:10ч.

      Отговорът касае коментара на Милена Върбанова от 22. май, 20:05ч., който бе премахнат от автора. Настоятелно очаквам недвусмислено становище от госпожата по горните два въпроса!

      Изтриване
    4. Г-жо Върбанова, по-горе уточних че списанията трябва да са научни в които се публикуват научни статии и имат импакт фактор, а не говорим за частни списания като сп.Минало. И не говорим за публикации относно събития от средновековието или близкото минало, а говорим за написаното относно античността и древността и свързването на народи от онези времена със народи от средновековието.

      Критика върху написаното от Вас е много лесна, но е и напълно излишна, тъй като явно не пишете сериозно и научно. В интернет има интервю относно последната Ви книга, и всеки учен като Ви слуша лесно разбира, че не пишете сериозно. Сама цитирате разни книги и мнения от алтернативната история, изказвате всякакви фантастични ваши мнения и тълкувания, така че не можете да очаквате друго.

      Същото се отнася и до всеки друг, който реши да прави революции и да си излага вижданията. Трябва да пробва да публикува в реномирани списания, да търси рецензии от професионалисти, и за предпочитане да го прави на английски.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
  29. The Fake "Ladies in Blue"
    From the Metropolitan Museum of Art New York
    http://realhistoryww.com/world_history/ancient/Minoan_Greece_2.htm

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Доколкото разбрах от прочетеното, излиза, че фреските са фалшифицирани?
      Вместо да са с черна кожа, са реставрирани с бяла - на снимките са оградени в червено истинските останки от стената.
      ПОздрав!

      Изтриване
  30. Г-жо Върбанова,

    Моля престанете с несъстоятелните обвинения. Никого не заблуждавам, просто отразих това, което е било допуснато за публикуване в интернет за Вас.
    Категоричният Ви отказ да отговорите на въпросите ми говори сам по себе си, но това беше очаквано. По-важно е как Г-н Серафимов не подозира, че Вашето връхлитане в блога му носи само негативи. Вашата ЧАСТИЧНА „подкрепа“ на неговите твърдения създава впечатлението, че самият той е изследовател от Вашето ниво. Такива „съмишленици“ незабелязано уронват вече създадения му авторитет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н професор, аз изобщо не се притеснявам относно позитивите и негативите в блога. Хората, за които пиша ще ме разберат, ще разберат и, че други съмишленици имат право на собствено виждане по даден въпрос. Нормално е да има отклонения, ако всички мислехме еднакво, нямаше да има развитие.

      Изтриване
  31. Спорът е безсмислен. Просто спорим два типа хора. Едните, които не случайно нарекох буквоядци. При тях развитието е бавно, а понякога въобще липсва. Широтата на мисълта е ограничена. Преклонението пред авторитета е ясно изразено. Страхът да се застане начело и да се каже нещо ново, също е добре видим.
    Другата група хора имат смели идеи, понякога дори изглеждат налудничави. Но разликата между великото и смешното е само една крачка, както беше казал някой. Това са хора който не се страхуват да бъдат лидера (ама истински, не такива в дадена катедра). Това са хора които казват, и остават другите да доказват. Г-жа Милена Върбанова добре го е описала на едно място в нейната книга.
    и двете групи имат своето значение в обществото, но дискусия между тях е на практика невъзможна. Така че спорът е излишен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Андрей, напълно прав си. В работа, която ще публикувам скоро съм написал следното: "Не всяка интересна сентенция е правдива, не всяка съдържа истинска мъдрост. Като пример може да се посочи тази: “Истината се ражда в спора”. Това не е вярно, никога не е било вярно, просто няма как, невъзможно е. Аз лично смятам, че истината се ражда не в спора, а в спокойната беседа, при която бива поднесена точна, ясна и неотклоняваща се от действителността информация.

      По време на спор, опонентите желаят на всяка цена да наложат своята гледна точка, като невинаги борбата им е с почтени методи. Има и друго, ако определен човек през целия си живот е защитавал нещо невярно, дали ще намери смелост да го признае? Дали ще може да наведе глава и да каже, че не просто е сгрешил, но и, че е помагал на лъжата да замъгли съзнанието на мнозина други? Колцина имат смирението, а и духовната сила да сторят това? Всъщност, познаващите смирението и имащи духовна сила никога не застават на страната на заблудите.

      Не, истината не се ражда в спора, отдавна съм се убедеил в това. Когато представях на противниците си необорими аргументи, те просто се оттегляха мълчаливо. Като няма шум, няма и привличане на вниманието към това, че са загубили. Не притежава ли някой чест и достойнство, няма надежда за ползотворен спор.

      Трябва да добавя и нещо друго. Неотдавна един от читателите ми спомена много интересно изказване на американския интелектуалец Ъптън Синклер: “Няма как да обясниш някому нещо, ако заплатата му зависи от това да не го разбере.”

      Изтриване
    2. Г-н Киряков, предполагам сте запознат с ефекта на Дънинг и Крюгер. Онези които не са квалифицирани често си мислят, че знаят и могат повече отколкото са им възможностите, и не осъзнават това. Ако смятате, че учените са бавноразвиващи се буквоядци със ограничена широта на мисълта, значи с Вас наистина няма смисал да се спори и дискутира. Четете и дискутирайте книгите на Върбанова и други подобни автори за да си развивате налудничевите смели идеи и чакрите както казва тя, и хвърляйте в коша книгите на платените бавноразвиващи се учени. Бъдещето Ви ще е предопределено в дебрите на псевдонауката.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
  32. Г-н професор, и аз не съм съгласен за това с беласците и пеласгите, или поне имам едно на ум по тази тема. Но веднага бях запленен от широтата на мисълта на Г. Сотиров, от неговата ясна и смела позиция, от невероятните разкрития и открития, които прави по нататък в текста, до които вие така и не сте стигнали. Не че съм съгласен с всичко написано от него, но мога да отсея зърното от плявата. А вие учените явно не можете да ги правите тези неща.
    Същото е и с произведенията на Асен Чилингиров, където аз за себе си мога да отсея истината, от недоказуемите предположения на автора. Същото важи и когато чета Г. Ценов, но и и Васил Златарски и по новите академични автори и т.н. С две думи който има глава, може и да мисли, ако има желание.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Киряков, по дрехите посрещат както се казва. Книгите имат уводи и предговори които трябва да представят съдържанието, и ако първите изречения на една книга са тотална нелепост и свободни съчинения няма как да очакваме към тази книга да се отнасяме сериозно. Отсявайте си зърното от плявата, но плявата е факт, а житото не е достатъчно. В научните книги има само жито, а плявата са изчистили рецензентите.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    2. Уважаеми, какво да кажем за някои книги, чиито предговори са строго издържани в "научен" стил и напълно отговарящи на изикванията на академичната общност, но твърдят, че изходът на битката между Аспарух и Константин се е решил от подаграта на двадесет и няколко годишния император? Сдържайки емоциите си, предизвикани от смехотворността на това трърдение, ще кажа само, че е огромна купчина от "плява" в която има само едно житно зрънце и това е факта за победата на Аспарух. Обикновенно уводът е писан с намерение да се докажат определени твърденията, той е лозунг, но дали винаги съответства на съдържанието? Явно не, според горепосочения пример. Няма да коментирам и твърдението ви:"В научните книги има само жито, а плявата са изчистили рецензентите". Питам авторите и рецензентите не са ли от едно котило? Не е авторът този, който си подбира рецензентите? Плява, плява, факт.

      Изтриване
    3. Извинете ме за старческата ми логорея, но току що гледах филма за "Веда словена". Тъжна история за документ, доказващ лъжите на официалната ни история.Без да е чел песните, събрани от Иван Гологанов, Луи Леже ги обявява за фалшификат! Не може да има толкова стари"славянски" песни в Родопите, нали! На него, като на авторитет се позовава и К. Иречек и също без никакви доказателства ги обявява за фалшификат. После Ив.Шишманов прави същото, вярвайки на Иречек и пак без доказателства. Накрая акад. М.Арнаудов позовавайки се на Шишманов обявява Ив.Гологанов за мошенник и лъжец. Превъзходен "научен" метод на уважавани корифеи! Ето така се прави историята у нас, вярвайки на нечие мнение, без доказателства!Алберт Айнщайн, този лаик в науката обаче си позволява да не вярварва на авторитета заявявайки:"ѝсъмнявай се във всичко, не вярвай на авторитети, проверявай всичко сам"!!!
      Това прави и г-н Серафимов, проверява фактите и ги осмисля.А какво правите вие? Казвате, че Айнщайн няма научен подход и не трябва да се взема насериозно, защото се съмнява в авторитетите и е някакъв служител в патентно бюро, прост регистратор на откритията на истинските учени? Така ли И.Д.?

      Изтриване
  33. Като говорим за Крит и за пеласгите, някой чел ли е книгата на Божидар Динков "Пеласгите"?
    Аз имам копие от нея, но признавам не съм го чел, понеже по тази тема за мен нещата са ясни. Сега като го потърсих не го намерих, сигурно съм го оставил на тавана. Отивам да търся пеласгите на тавана, а да не забравяме че утре е 24 май.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Андрей, най-подробната работа за речта на пеласгите е на Алберт Йорис ван Виндекенс: A. J. VAN WINDEKENS, "Le Pelasgique, essai sur une langue indo-europeenne. Това четиво ти го препоръчвам горещо!

      Това също е интересно, макар и доста кратко: Notes pélasgiques https://www.persee.fr/doc/antiq_0770-2817_1950_num_19_2_2921

      Изтриване
  34. P.S. от "Анонимен22 май 2019 г., 19:06 ч."
    Вече съжалявам, че започнах като анонимен, но това е моя грешка. Сега вече ще се налага да уточнявам идентичността си. Разбира се, че не съм единствен. Има и други които веднъж се представят с "анонимен проф.", каквото и да означава това, а после са просто само анонимни. Както им е по изгодно, също като мен. Аз не твърдя, че моята позиция е едиствената която е правилна и не се опитвам да показвам "првилния" път, както това прави "Анонимен проф." Не мисля, че има умни и глупави хора. Всеки, който носи глава на раяменете си, може сам да прецени кое е за вярване и кое не. Останалото е продукт на някакви комплекси. Достатъчно дълго ни посочваха "верния път", без да имаме право да разсъждаваме, а още по малко да изказваме мнение. Точно по този начин ни откраднаха историята и ни унищожиха миналото. Сега имаме шанса да си възстановим поне част от унищоженото и не бива да го изпускаме. Иначе сме обречени!

    ОтговорИзтриване
  35. Уважаеми Г-н Анонимен от 23.май, 21:20ч.

    Отново прочетох и предишния Ви коментар и ми допада начинът Ви на разсъждение. Ще си позволя да добавя само, че и понастоящем същите кукловоди ни посочват „верния път“ в посока новите европейски мерзости, но някак по-завоалирано, по-перфидно, като все още ни дават възможност да се противим на изопачената ни от тях история.
    Не съм съгласен, че истината не се ражда в спора. Ето че този, който губи се оттегля мълчаливо или заявява: „Край на безсмисления диалог!“. Но действително, започвайки спор трябва да оставяш опция и че можеш да загубиш, превъзмогвайки собственото его.
    Откривам една чудесна възможност за плодотворно противопоставяне между проф.Д.И. и Г-н Серафимов. Положителното у първия е неговото търпение, но ако не започне да оборва доводите на втория по същество, а не на базата на някакви научни норми, резултат няма да има. Логиката е голяма сила в ръцете на Г-н Серафимов. Историята е може би най-неточната наука, още от древността примесена с голяма доза политика и до консенсус трудно може да се стигне. Но ето, че тук е налице най-многобройното жури от читатели, което ще отсъди в края на дискусиите.
    Вярвам, че опонентите са възпитани хора и могат да проявят добронамереност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление доводи няма за какво да се оборват. В настоящата публикация относно Крит има твърдения, има някакви паралели, които авторът смята за някакви факти, но напрактика те не са факти. Нито прабългарските руни са линеар А и линеар Б, нито прическата на бойците от стенописа е някакво доказателство. Нито тази спекулация с хаплогрупите R1a+J2 e е доказателство. Тоест по същество няма какво да се говори тъй като авторът спекулира. Ако публикацията беше научна авторът когато говори за R1a+J2=40% следва да даде справка и за други народи за сумата на тези хаплогрупи. Примерно тази сума за Иран е 38,5%, за Кюрдистан е 34%, за балкарците е 36,5, а за черкезите е 38%. Всички те траки ли са!?

      Тоест доводи няма смисъл да се оборват, доколкото методологията на аргументация е грешна.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    2. Всъщност, въпроса изобщо не е в това какво трябва да се доказва и какво да се оборва, а в това, че сте се амбицирали на всяка цена да спамите темата. За да го правите толкова упорито, може би съвсем не е случайно. Историята, осбено в частта си преди и в началото на новото летоброене, в доста голяма степен представлява хипотези изградени на базата на откъслечна или частична информация за определени събития. В това, че различни хора я тълкуват по различен начин няма нищо странно или нередно. Всеки има право да изложи своята версия, а коя ще се приеме за повече вероятна зависи от всички участници. Няма хипотеза която да представлява доказателство, пък дори и да е на най авторитетния историк на света. С течение на времето тази информация може да бъде обогатена, а хипотезите да бъдат отхвърлени или променени. Непрекъснато се случват подобни неща, а дискусии относно фактите се водят на всякакви нива. Ако нивото не ви допада, никой няма да ви се разсърди, че се оттегляте, но продължителното досаждане е неприятно на всяка аудитория. Писал съм ви го и по горе: (Анонимен22 май 2019 г., 19:06 ч.).

      Изтриване
  36. Равнището на тази "дискусия" наистина се хързулна много ниско.
    "Професорче",къде видя чакри и мантри?
    Има ли догма как трябва да бъде написан един научен труд?
    Скуката и дребнавостта негов задължителен атрибут ли са?
    Шефовете непременно ли трябва да бъдат цитирани на първо място в научния апарат,който двойно надхвърля обема на книгата?
    Освен увод и заключение бива ли да пуснем и някоя оригинална идейка или туй е грях?
    И изобщо с каква материя изтезаваш бедния студент?В кой дълбокопровинциален ПУЦ?
    А сега чуй:оплаквам нашето академично образование,щом е напълнило катедрите с подобни научни манекени и скелети,оглозгани от всякаква духовност.Ти не можеш да бъдеш дори писар,защото не си усвоил граматичните правила и нямаш представа кое е подлог,кое допълнение,бъркаш пълния и краткия член.
    Не се учудвам на злобата ти към мен,аз цял живот съм била замеряна отдолу нагоре с камъчета,хвърляни от такива джуджета.
    Иди поне на нивата да видиш как се изкарва честен хляб,вместо да пустословиш,докато чакаш пенсийка.Трудът на земеделеца е свят,а живуркането на една академична мижитурка,снишена зад лаптопа,е лишен от всякакво достойнство.Аз поне изкарвам сама прехраната си и съм независима.

    За такива като теб Алеко е казал "ПАЗИ БОЖЕ,СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!"


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-жо Върбанова, културата Ви на общуване явно се вижда от думите Ви.

      За чакрите, алтернативните истории, за атлантите, за чудовищата-машини и за останалите нелепости говорите и пишете Вие в интервюто и в книгата си, тъй че проблемът си е Ваш, а не на академичната наука. Това което говорите и пишете няма нищо общо с науката. Това, че реакцията Ви на критиката е подобна явно показва, че сте далеч от науката. Всеки има свободата да пише каквото си иска и да издава псевдонаучни книги, а учените не се занимават с тях, именно защото отсреща винаги реакцията е като вашата! Подобни книги обикновено не се преиздават и отиват в забвение още на следващата година от издаването им.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    2. Не изпадай до откровено злословие,лилипуте!
      Къде в текстовете ми се говори за чакри?Къде си го прочел?
      Не усещаш ли,че си просто нелеп?Дори подписът ти "проф.и.д."е комичен и дава необятно поле за ирония.

      Изтриване
    3. Не изпадай до откровено злословие ,лилипуте!
      Къде е текстовете ми се говори за чакри?
      Не усещаш ли,че си нелеп?Даже подписът ти "проф.и.д." дава необятно поле за ирония.

      Изтриване
    4. Г-жо Върбанова, ето малко цитати от интервюто Ви за ТелевизияВраца относно новата книга:

      "Няма съмнение в днешно време с развитието на толкова стари и новопоявили се науки, с нови технологии, че Атлантида е съществувала, и ние сме наследници на тази величествена, глобална, планетарна цивилизация."

      "Те(атлантите), са били външно, явно е, че са бели хора, и от там идва началото на нашата бяла раса."

      "Те (атлантите) са били родоначалници на първите тракийски династи."

      "Те (атлантите) са били много по-напреднали от нас технологично, имали са огромни интелектуални възможности защото са имали тези отворени центрове във мозъка, за телепатия, и т.н. и т.н."

      "И са били (атлантите) физически по-силни, били са по-високи и са живели по-дълго."

      "Описаните в тези древни творби (Илиада и Одисея) чудовища са фактически атлантски машини и атлантски технологични съоръжения"

      Много интересни цитати, които показват всичко. По-натам е излишно да се гледа интервюто, а човек си прави и извода че няма смисъл и книгата да чете. Нищо общо с науката. Никакви доказателства, а само голи твърдения и фантазии.

      Отворените центрове в мозъка на атлантите за които говорите са именно чакрите, така че говорили сте за тях и явно сте си пили виното с атлантите щом ги познавате толкова добре.

      Проф.Д.И.

      Изтриване
    5. Благодаря за цитатите,те със сигурност ще заинтересуват много хора.Интервюто обаче дава оскъдна информация.Трябва да се прочете книгата,но някои основни текстове могат да се намерят и в моя блог в блог.бг

      Изтриване
    6. Уточнявам,че отправих поканата не към теб,а към останалите участници във форума.За теб разбрахме,че четеш само първите три реда - и от Раковски,и от Сотиров ...и от мен.Поне съм в добра компания.
      В книгата ми изобщо не става дума за чакри,там се говори за древни машини,описани в митологията.И за други неща,които едва ли ще схванеш.Това,което асоциираш с чакри и за което говоря в интервюто,е нещо съвсем друго,което не е необходимо да ти обяснявам.Ти имаш езиков багаж,рефлекс и остроумие на селски даскал - толкова си сериозен в твоя примитивизъм,та чак си трогателен.Нямаш ли капка самоуважение,та продължаваш да стърчиш и да ми даваш всички основания да те вземам на подбив?Скрий се поне докато ми омръзне да ти се присмивам.Що за фарс е такъв реликт като теб да размахва укоризнено пръст на всички и да раздава присъди от си?Я покажсхлупената си камбанария? Покажи най-сетне съчиненийцата си,демонстрирай що е то "наука"!Излишно е човек да се церемони с теб и да се снижава до ръста ти.
      Край теб се чувствам като Гъливер в страната на лилипутите.Или може би ми напомняш Барни Ръбъл - оня от анимационното филмче и нашия,фалшивия - от Парламента.Просто техен клонинг,
      само че намерил приют в някакъв треторазряден институт.
      Жалък си,Барни!
      Огледай се в огледалото и ще видиш,че там няма никой.

      Изтриване
    7. Продължава те напред! Просто този не го коментирай те.Тои не е българин.

      Изтриване
  37. Здравейте, г-н Серафимов и честит празник на българската писменост и култура!
    От известно време с интерес следя публикациите ви и се надявам те да могат да достигнат до повече българи!
    Поразиите и хаоса нанесени от лъжите на казионните историци, къде умишлени, къде в следствие на незадълбочени, повърхностни и прибързани изследвания, относно българската история, наистина объркаха много българи. За щастие напоследък вече се намира повече литература, както от забранени автори от соц. строй - като книгите например на Ганчо Ценов, така и на съвременни автори като вас, търсещи истината за българската история. Затова ми се ще повече българи да се интересуват от древните ни корени, критично да се отнасят към "фактите" от наученото от учебниците по история в училище и да търсят истинската българска история.
    За щастие виждам немалко мислещи млади българи, но процесът явно ще е бавен. Затова ви се възхищавам на отдадеността, постоянството и нестихващия ентусиазъм, с който преследвате целта, която трябва да е цел и на всеки българин, а именно да открием истината за древните ни корени, да се напише истинската българска история и всеки българин, и всички хора по света да я узнаят.
    Във връзка с горната публикация и
    сравненията на знаците от Линеар А, Линеар Б, и на буквите от глаголицата, които съм срещала и в предишни ваши публикации, започна да ме човърка въпроса относно рисунките от пещерата Магура, (най-ранните от които датират от времето на късния палеолит, но и за това има спорове дали не са много по-древни) и по конкретно тези 26 символа, които имат огромно сходство с творението на Преславската книжовна школа от края на IX или началото на X век, приписвано на Климент Охридски - кирилицата. Някои от символите от пещерата Магура имат сходство и с някои знаци от Линеар А, Линеар Б и българските руни. Дали книжовниците от Преславската книжовна школа са били запознати с древните символи от пещерата Магура и тези символи не са ли по-древни и от Линеар А и Линеар Б?
    П.П.
    Тъй като тук не мога да прикача снимка на символите от пещерата Магура, прилагам линк към пълния каталог с рисунките, където в раздел 3, втора снимка, авторът на каталога е събрал всички 26 символа, за които говоря.
    https://magnaaura.wordpress.com/2016/04/02/%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B3-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%80/amp/

    Поздрави!


    ОтговорИзтриване
  38. Господин Серафимов,
    Моля Ви да изтриете всички мои коментари.Съжалявам,че се опитах да взема участие в тази "дискусия".Всъщност дискусия няма,тя се е изродила в монолог на един човечец,който се подписва с комичното "проф",оставайки анонимен.Съжалявам,че провокирана от низостта му,характерна за посредствените хора,му отвърнах грубо и обидно,с тон,който ми е неприсъщ.Такива ограничени хора не би трябвало да дават оценки на участниците - оценки,които никой не им е искал и които не интересуват никого.Явно,той е станал историк,за да възпрепятства развитието на историята,така,както догматиците са ставали инквизитори заради удоволствието да горят вещици.Едно е ясно - войнстващата посредственост вилнее в Отечеството и използва всички инструменти,за да бъде чут само нейният глас.Не губя надежда,че това ще се промени,но не зная дали ще го доживея.
    Разчитам на Вас да премахнете всички следи от участието ми и да ме извините,че невинаги съумявам да се владея при близки срещи с псевдоинтелигенцията.Ако желаете,публикувайте само това мое обръщение към Вас,а ако смятате,че не е нужно,не го правете.
    С уважение:Милена Върбанова

    ОтговорИзтриване
  39. Светослав Никленов29 юни 2019 г. в 11:21

    В търсенето на истината се ражда любовта към всичко и всеки. Първото, което трябва да потърсим е богът в себе си и всичко, което трябва да ни се даде ще го получим. За радост или съжаление човешките души трептят(търсят) разностранно и затова истината в социума е разностранна, а истината в индивида, открил бога, е единна. Човек с огромна любов към истината и бога е в състояние да промени човешките души, а от там и всичко свързано с тях. На добър и истинен път на всички търсещи с Бога хора.

    ОтговорИзтриване
  40. Не са малко чуждестранните студенти у нас, обучаващи се в нашите университети, било като редовни студенти, било на разменни начала - по програма Erasmus, които изучават български език.

    Докато броят на българските студенти намалява, чужденците, учещи в български висши училища, стават все повече. За пет години увеличението е с 38%, а делът им достига 7%. Това се вижда от данните на Националния статистически институт.

    През учебната 2018/2019 г. студентите - български граждани, са 92.8% от всички студенти в университети и специализирани висши училища, и в сравнение с предходната година техният брой намалява с 3.7%.

    Чуждестранните студенти са с 8.5% повече спрямо миналата учебна година.

    Най-голям е броят на чуждестранните студенти от Гърция - 25%, следват тези от Великобритания - 15%, Германия - 9%, Турция - 8%, и Украйна - 6% от общия брой чуждестранни студенти.

    http://www.nsi.bg/bg/content/3390/%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D0%BD-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB

    ОтговорИзтриване
  41. Бих добавил, че чуждестранните студенти у нас изучават през първата си учебна година, освен български език, също така - и странознание на България. Ще рече - история и география на нашата страна.

    ОтговорИзтриване
  42. Osven, che prishalcite prez 681 sa po-drevni i po-naprednali, po-drevni ot kitaitzite na koito sa dali kalendar i po drevni ot indiicite na koito sa dali vedite. Otkadetop i da poglednem, nie bulgarite sme nai-drevnite i nai- naprednalite .)

    ОтговорИзтриване
  43. Благодаря!!!!! Имаме нужда от малко самочувствие .....особено като гледам колко невежи се изказват и цитират разни съмнителни,знайни и незнайни " историци". БЛАГОДАРЯ!!!

    ОтговорИзтриване
  44. Моите уважения към г-н Серафимов и към г-жо Върбанова ! Желая ви успех в това велико начинание! Виждам ,че някои анонимен ви опонира постоянно.Почерка и стила ми е познат съм убеден. Но тои не е българин ,знае 4-5 езика и е преподавател в престижет университет извън България.

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте! Едно простичко нещо мога да кажа- тук по тези земи ние сме най-древният народ ,толкова отдавна сме тук, че другите народи няма как да знаят за нас след като сме първи.... тук на Балканите, по гръцките острови и до Мала Азия...вероятно и сме християни преди арменците...

    ОтговорИзтриване
  46. Браво.Само така рано или късно ще се разбере кои сме.

    ОтговорИзтриване
  47. Поклон доземи на Павел и на българите като него. Докато ги има тях, България няма да погине.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Милена 3 януари 2022 г., 10:11 ч.

      Благодаря Ви за добрите думи и подкрепата!!!

      Изтриване
  48. Благодаря за интересните истини, които на времето са укрити само защото България е била социалистическа. Идва ми да подхванем идея за премахване на някои информации от уикипедия и заменянето и с истинска. Ходила съм на много места из България и винаги когато съм била в тракийска гробница или тракийски град или светилище в главата ми идват точно тези мисли, това за което се говори в статиите Ви. То струи от всичко, което виждаш. Нищо чудно и гръцките паметници, с които те се хвалят и печелят от тях, да са строени от траките.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 23 януари 2022 г., 22:22 ч.

      Да се редактира Уикипедия е добра идея, но за това е нужен цял екип, защото и хората, които изкривяват историята ни имат цял екип.

      Изтриване
  49. Отговори
    1. Ало, Unknown23 януари 2022 г., 22:24 ч., за цензура не знам, но тролове има.
      Петър Станев Станев

      Изтриване
  50. Интересно - не съм се замислял, че "Кносос" може да значи "книшава". А защо не го изведем от титлата на владетеля "къназ", "канас", "акенас", тоест "княз"? Ако тези титли са тракийски, тогава има логика. Всъщност ми звучат по-близо до корена на думата от "книшава". В такъв случай "Кносос" би се превело като "княжество" или по-точно резиденция на владетеля (княза). Което също има логика, щом са издигнали дворец простиращ се на 24 кв.км.

    ОтговорИзтриване
  51. Преди още по социалистическо четох книга близка до приказка и там описват че Крит е бил рая на този район,има ли са невиждана реколта по количество и разнообразие но тъй като са имали климат с постоянно залесяване,и са знаели коя реколта кога и подир коя реколта да бъде залесявана имали са богата растителна съвкупност която са ползвали за наторяване. Там описваха търговската дейност с македонския край и за северните народи ,като те ни сричаха много силни и са имали много добра военна схема на битките че не са били победени дълги години .От север са доставяли метални стоки, кожи животински тъкани там пишеше пеласги мизиици траки илири епир също с тя са търгували и много северни райони които след като тогава сравних това е района от Одеса нагоре търговията е с кораби . Дори след като атиняните изнамерят огненото оръжие те Унищожат земният рай на Крит, като едната дъщеря на краля се жени за героите но те я отвличат а по -голяюата дъщеря я дава на варварите ,същото били по,- човечни пък и техния цар я е обичал и краля я дава с добро на север за да живее в мир. След като открадват земеделските богатства и златото на Крит Атина ите започват да се развиват до тогава не имало Артенонс а е било едно село . Та атиняните и Гърция дължат на Крит историята си.Всичко бе толкоз красиво написано че има върху какво да се замислите. Памука е бил много търсен и там е било много произвеждан

    ОтговорИзтриване