10.03.2020 г.

ИЗЛЕЗЕ КНИГАТА “ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК”


Често съм казвал, че хубавите неща стават бавно. Сега вече и съмишлениците ми са напълно уверени в това. Измина доста време от момента, в който обявих, че съм събрал доста думи за съставяне на нов, голям тракийски речник, до днешната дата, на която може да се каже, че планираното вече е реалност. От днес книгата вече е физическо тяло. Бях уведомен, че ще е наличност в повечето наши книжарници, а е възможно и да се поръча директно от издателство Атеа.



Илюстрацията на корицата е дело на Теодор Манолов, който не е случаен човек. Освен, че е талантлив художник, той е подел инициатива за популяризиране на образа на Спартак – тракиецът разтърсил Рим до основи със своето въстание. Теодор е син на Любомир Манолов, когото мнозина от нас познават благодарение на комикса “Спартак” от списание “Дъга”.



Реших да разделя материала на два тома. Първият, който излезе днес 10 март 2020 година, е написан на достъпен език. Чете се лесно защото съм се постарал да използвам колкото може по-малко научни термини. В Том 1 на “ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК” съм дал своите тълкувания на древните надписи от Ситово, Езерово, Дуванлий, Кьолмен, Браничево, Самотраки и т.н. За да има база за сравнение съм представил и тълкуванията на други хора. Никога не бях предполагал, че между различните надписи има връзка, че се употребяват едни и същи религиозни формули. Останах не просто изненадан, а приятно изненадан. Надявам се и читателите ми да останат приятно изненадани.



Понеже тракийските глоси са важен източник на информация, представих вижданията си за тяхното тълкуване на български. Като цяло, глосите са разделени на две групи – първата засяга тракийски думи, за които специалистите са посочили и български сродни думи, а втората група засяга глосите, при които важна информация е пропусната, най-вече българските съотвествия. Със сигурност доста от набавилите си книгата ще останат разочаровани от методите на нашите специалисти, но нека не забравяме, че всяко време носи своето бреме. Да кажеш истината е доблестно, но невинаги е безопасно.

Информация за речта на далечните ни предци може да се извлече и от топонимите и хидронимите – названията на населени места, реки. Използвал съм най-вече тези, за които има указания, че името на даден древен град отговаря на характера на местността. За град Дибалтум например знаем, че се е намирал до блато. В такъв случай не е трудно да се види, че частицата балт отговаря на стблг. балтии-блато. За тракийското селище Вода знаем, че се намира на брега на Дунава, т.е. до вода и така става ясно, че по времето на Прокопий, нашата дума за вода вече е придобила вида, в който я познаваме днес.

В края на Том 1 на “ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК”, като приложение съм дал списък с тракийските племена, тяхната локация, а в някои случаи и кратка история. Смятам, че за почечето читатели ще е изненада да разберат колко много са били тракийските племена- над 140.


В Том 2, тази информация ще бъде разширена както по отношение на броя на племената, така и по отношение на историята им, а тя е интересна защото има траки лигури, има и лигури, които живеят в съседство със старите римляни. Киконите са локализирани от различни автори по Беломорието, познато на римляните като Mare Thracicum, но давайки описание на народите на Индия, Плиний споменава за други кикони. Докато Страбон поставя траките сарапари в Кавказ, то Плиний намира техен клон до Бактрия. Това не са прости съвпадения, а свидетелства за древните походи на дедите ни и ролята им в създаването на културата на други хора.

Вторият том ще е по-голям като съдържание, като ще бъде обърнато повече внимание на подробностите. Във тази работа ще бъде представен и тракийския речник, чийто брой думи надвишават многократно всичко, което е представяно до този момент. Там е посочено къде е намерена думата, споменати са лингвистите подложили я на анализ, като разбира се бъде дадено не само българското съотвествие, но също и сродните думи от санскрит, авестийски, гръцки, латински, старовисоконемски, староисландски – езикът на викингите, сръбски, полски, украински, руски.

Със сигурност, нито Том 1, нито Том 2 ще се радва на популярност при историците и лингвистите ни. Тяхната позиция е диаметрално противоположна на моята. Макар доказателствата за древните балкански корени на българския народ да стават все повече и повече, това не стряска научната ни общност изобщо. Дори напротив, наблюдават се субтилни опити за възкресяване на теорията за тюрко-алтайския произход на старите българи.  Поне за мен това е притеснително явление и се надявам с Том 1 и Том 2 на ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК, да успея да внеса яснота в това чии потомци сме ние българите, колко древен е и къде се е оформил нашия език.

Струваше ми много време да намеря нужната информация. Това бе дълъг и труден процес, но благодарение на будни хора и приятели, успях да се сдобия с това, което ми трябваше. С всяка нова придобивка увереността ми растеше все повече и повече. Архивът ми стана огромен и това спомогна както да изградя теориите си, така и да мога да сравнявам и проверявам.

Едно е да събереш много информация, а съвсем друго е да я провериш и преработиш по такъв начин, че да е лесно разбираема. A темата е сложна, всъщност, ако трябва да съм напълно откровен - направена е сложна. Езикът на Орфей е обявен за мъртъв и дори голяма част от най-интелигентните хора искрено вярват в това. Причината се крие най-вече в липсата на достъп до ценна информация, а и в това, че е трудно старите ни виждания да се променят. Веднъж чули и приели нещо за вярно, ние го защитаваме защото то е част от нашия свят.


                 Страница от Том 1 на Тайните на тракийския език

B миналото сравнително лесно бяха наложени заблуди понеже всички ние  сме склонни да вярваме на хората радващи се на уважение и престиж. Щом те кажат нещо – трябва да е истина. В много случаи това е така, но понякога не е. Понякога това, което казват хората с титли няма абсолютно нищо общо с истината и реалността. Дори най-високо образованите грешат, а някои от тях даже работят усилено против истината, под давлението на политици и колеги.

Нека не забравяме, че учени радващи се на престиж създадоха македонския език и го обявиха за нещо различно от българския. Днес има катедра по македонистика, има английско-македонски речници като този на Душан Црвенкоски, Издателство Венециjа, Штип, 1997 г.

Защо тогава да се учудваме, че и езика говорен от Орфей е обявен от определени учени за нещо различно от българския? Да, казват го специалисти, някои от тях са безспорно интелигентни хора, но поради една или друга причина, волно или неволно, те са се поставили в услуга на заблудите.

Трябва да призная, че определени езиковеди посочват определени общи неща между тракийски и български. Става дума за общи умалителни наставки, начин на синкопиране на думи, окончания на имена в звателен падеж, редуциране на неудареното е в и, а и това, че типичното за българския език екане е якане не е ново явление, а се среща още в речта на Орфей.

Споменат е и факта, че още по време на Античността, тракийския е започнал да губи падежите си, а точно с това, че е аналитичен, българския се отличава от останалите езици от славянската езикова група. Не на последно място е лексиката. Много тракийски думи са се запазили непроменени до днес. Пример може да се даде с: аз-аз, до-до, стан-стан, стар-стар, кал-кал, бела-бяла и т.н.

Както се уверяваме - информация за характера на тракийския език има, но тя бе на разположение само на специалистите. Важни неща бяха открити от различни лингвисти, но никой от тях не събра смелост да събере всички открития на колегите си, да ги систематизира, а и да обясни важността им. Ако не събереш по правилен начин камъчетата на една мозайка, как ще разбереш каква е картината?

Моята заслуга е, че успях да събера различните парчета от мозайката. Намерих доста интересни сведения в работите на Кирил Влахов, Вилхелм Томашек, Владимир Георгиев, Димитър Дечев, Георги Сотиров, Иван Дуриданов, Владимир Нерознак, Юрий Откупщиков, Ото Хаас, Паул Кречмер и др.

Да ce натъкнеш на важни неща за езика на Орфей, да изковеш доказателства за това, че този език никога не е изчезвал е хубаво, прекрасно дори, но освен аргументи от областта на лингвистиката, са нужни и обяснения за историческите проблеми. Не може само въз основа на определени общи неща между тракийски и български да се заяви: хората наричани от римляните траки, не са изчезвали! Нужни са още доказателства - ясни, проверими неща, които да покажат, че официалните теории за смесването на три различни народа - романизирани траки, славяни и прабългари, през 681-ва година, са неиздържани.

В Том 1 съм дал съм предостатъчно данни, от които може да се разбере, че през 681-ва година се събират три групи на един и същ народ и това обяснява смайващо бързата консолидация на България. Хора от различен произход, хора говорещи различни езици и имащи различна култура не са в състояние да се смесят бързо. Англичаните са вече 1500 години на Британските острови, но не са успели да асимилират напълно уелсците, ирландците и шотландците.

Ползвайки работите на родолюбиви изследователи като Ганчо Ценов, Д.П. Даскалов, Кирил Рилски, Данаил Юруков и др., успях да събера достатъчно ценна информация, която да ми помогне да обясня, че в нашите земи може да се говори за уникален континюитет – от Каменната епоха до наше време. С други думи – откривателите на колелото, изобретателите на писмеността, създателите на първите градове на Европа, а също така героите възпети от Омир, удивили Херодот, Тукидид, Страбон и Ливий спадат към един и същ народ, чиито пълноправни наследници сме ние.

Несъмнено, през тези 9000 години съотношенията на групите на местните хора и колонисти, нашественици са се променяли ту в чужда, ту в наша полза, но никой не е успял да ни прогони или промени съществено, никой не е успял да ни претопи. На никого не се е одало да заличи традициите ни. Ето това ни отличава от великите някога шумери, хети, етруски, финикийци, митани. Падайки в праха те са напускали страниците на историята завинаги, а ние отново и отново сме се надигали от пепелищата, и макар с тежко бреме на рамената, сме успявали да достигнем до нов разцвет.

Ние сме реликва от стария свят и то уникална, непокварена и непохабена реликва. Загубили сме много, но най-важното сме запазили – духът си. Въпреки черното небе над нас, въпреки, че враговете ни никога не са спирали да ни копаят гроба, ние пак ще възкръснем!




117 коментара:

  1. Е, честито, Павеле!

    Много ефектна корица, а знаем че корицата продава. Книгата ще се разграби като топъл хляб, въпреки коронавирус карантината...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Андрей Киряков10 март 2020 г., 17:55

      Андрей, твои неща са също част от книгата. Надявам се да присъстваш на представянето и да дадеш своите тълкувания.

      Изтриване
  2. Поздравления!!! Радвам се напредваме с истината за нас-наследниците на Умните траки!!

    ОтговорИзтриване
  3. Разгеле, стана работата въпреки козните и клеветите на шебеците от бандата на кратунковците :) Поздрави от всички приятели от blog.bg, хаирлия да е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър 10 март 2020 г., 18:55

      Благодаря ти за подкрепата приятелю!!!

      Изтриване
    2. rasgele, hayırlı - изчистете си езика от турцизмите, господине! Не е приятно да четем такива думи

      Изтриване
  4. Павка, поздравления за огромния труд който полагаш в търсене на истината. Убеден съм , че идните поколения ще го оценят по достойнство и ще го използват като добра основа за изграждане облика на българската народност и самобитност. Имам едно питане към теб: От доста време се ровя и търся информация за бройната система и знаците които са използвани за изобразяването на числа от старите българи и респективно траки. Няма много информация по този въпрос. Би ли споделил нещо по тая тема - сигурен съм, че са били един от обектите в твоите изследвания! Поздрави и успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Valentin Velikov10 март 2020 г., 19:04

      Благодаря Ви за добрите думи!!! Колкото до бройната система, числата от едно до десет са като нашите, а и как иначе :) Нямам сведения дали са се ползвали знаци подобно на римските, или пък букви, както е по време на Средновековието. Надявам се докато излезе Том 2 да успея да намеря нужната информация.

      Изтриване
  5. Току виж кликването върху абревиатурата S.S. по-горе станало повод за трета книга на пеласгоетруска тематика :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Стефани :)

      Със сигурност темата е интересна, но трябва да се докопаме до ясни изображения на надписите.

      Изтриване
    2. Кликването върху абревиатурата S.S. по-горе ще ни донесе, че след абецедарицата на Нестор (или по нейно време), този кантарос е най-старото проявление на греческа язбука. Да се смееш ли, да плачеш ли. И междувпрочем там снимката изобщо не е лоша след увеличението при кликване.

      Изтриване
    3. До S.S.10 март 2020 г., 22:32

      Пак ще погледна :)

      Изтриване
  6. Поздравления, г-н Серафимов!
    Ще я прочета с интерес.
    Пожелавам бързо изчерпване на тиража.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Дойчин Дойчев10 март 2020 г., 19:28

      Благодаря Ви г-н Дойчев! Тиражът е малък, ще се изчерпи бързо :)

      Изтриване
    2. Тогава пожелавам издателят да се плесне по челото и да пусне нов тираж. :)

      Изтриване
  7. Браво Павле, карай смело напред, много сме със тебе а лошите са малко, те са шепа хора с болни амбиции и не могат да те засенчат или да те затрият!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен10 март 2020 г., 19:29

      Не са им болни амбициите на противниците ми. По-скоро може да се каже, че са амбиции мотивирани от силен личен интерес, слугинаж на политическата конюнктура.

      Изтриване
  8. Страхотно! Започна се! Благодаря за твоята смелост!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно! Започна се! Благодаря за твоята смелост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown10 март 2020 г., 19:31

      Имам много приятели:добри, интелигентни, но също и силни, луди :) С таква хора се стига далеч :)

      Изтриване
  10. Поздрави. И как може да си я купим

    ОтговорИзтриване
  11. Поздрави. И как може да си я купим

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви за усърдието и постоянството! Честито и успех! Имам въпрос, относно генетичният код на българите, наскоро доказан от ако. Ангелов и д-р Нешева, те казват че съвсем малък процент имаме от траките. Какво мислите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Държа да поясня, че храня уважение към акад.Гълъбов и д-р Нешева. За жалост археолозите дали на генетиците ни костен материал за изследване, не са си свършили работата. Вместо да дадат материал от 4 век, археолозите са дали от 3500 преди Христа, естествено, че в такъв случай ще има отдалеченост. Прочее, това изследване е само на митохондриална днк, изследването на Y днк е с различен резултат.

      Изтриване
  13. До Стефан10 март 2020 г., 20:35

    Можете да поръчате с линка по-долу, а до няколко дни книгата ще я има във всички големи книжарници.

    http://ateabooks.com/home/6451-tajnite-na-trakijskiya-ezik-poslaniyata-na-drevnite-nadpisi.html?fbclid=IwAR3cGejZQ25wRQx8FIRnoENIP1tOOy0_9lTfl_SRBpubv6JKBXSqZ1EgaS0

    ОтговорИзтриване
  14. Уважаеми г-н Серафимов, от около три години чета публикуваните от вас материали, коментарите на вашите поддръжници и противници, сега довършвам и книгата на д-р Ценов. Благодарен съм на хора като вас, че ми отворихте очите по отношение на нашата древна история. Винаги съм се съмнявал, че сме държава от 681г. и три етноса са обединени в една националност. Поръчах си вече книгата и се надявам да я преиэдадете още няколко пъти и очаквам с нетърпение част 2. Хиляди благодарности и успешна бъдеща работа.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте г-н Проданов! Благодаря Ви за добрите думи! Ганчо Ценов е добър автор, но аз бих препоръчал и проф. Асен Чилингиров.

    ОтговорИзтриване
  16. Поздрави и от мен,Павка!!!
    Чета всяка твоя статия по няколко пъти!
    Пази се човеко!!!Успех!!!
    Bgwest

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, г-н Серафимов !

    Казват ,че “Водата дълбае скалите не със сила, а с постоянство” !

    Нека бликащата от Вашата книга Вода на Истината, да се включи с пълна сила в безвъзвратното Издълбаване и Отмиване на Огромната купчина Лъжи за Сияйно Българското, изграждана и подреждана грижливо от хилядолетия насам !

    Желая пълен успех на толкова Родолюбивия Ви проект !

    Къде остана "протогръцкото" , обаче ... ?
    Каква стана тя ...!?

    :)

    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за подкрепата г-н Петров! Всяко добро дело стига до добър край! :)

      Изтриване
  18. Върховна е книгата Павеле, вече презобах 30 страници от нея и съм жаден за още 😊
    Станчо

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен10 март 2020 г., 23:37

      Има още около 200, не са малко :)

      Изтриване
  19. А очаква ли се електронен вариант на книгата?

    ОтговорИзтриване
  20. Поздравления за книгата и все така напред и нагоре! За следващ етап я преведете на английски и сложете да се продава на amazon,така че и българите в чужбина,а главно децата им родени там,да могат да достигнат до знанията, а както и много чужденци по цял свят.Не е лоша идея да се продава и в дигитален вид,а не само на хартия.Успех!
    ЛК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 март 2020 г., 10:21

      Благодаря Ви! Нека първо хората в Родината да се запознаят с книгата, всяко нещо по реда си :)

      Изтриване
    2. И на немски ако е възможно.

      Изтриване
    3. И на немски ако е възможно.

      Изтриване
  21. Пресрасно !!! Благодаря за делото Родолюбиво !!! Дано всее светлина сред народа ни български,за да се възродим отново от пепелта !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Milena Petkova Petkova11 март 2020 г., 11:04

      Благодаря и аз за подкрепата! Ние имаме опит с надигането от пепелищата, ще успеем и този път.

      Изтриване
  22. На добър час!
    Истината и просветата са еднакво трудни,според мен де.
    Дай Боже на България,повече хора като теб Павеле,които да вадят истната на бял свят и да просвещават.
    Много,много здраве ти желая и все така ревностен към осветляване на истината за България,критата истина с промяна на фактите от историята ни.
    Бъди все така успешен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown11 март 2020 г., 13:05

      Благодаря! С Божията помощ ще се случат още много хубави неща!

      Изтриване
  23. Започнах я аз твоята книга и не мога да я оставя :) Готино е когато четеш и веднага разбираш, вместо да се чешеш зад врата и да се питаш - за какво аджеба иде реч :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 март 2020 г., 13:16

      Радвам се, че съм постигнал целта си!

      Изтриване
  24. В 479 г. византийският император Зенон се принудил да се съюзи за пръв път с "тъй наричаните българи”, които живеели между Цариград и Адриатическото крайбрежие пише Йоан Антиохийски. Теофан Изповедник (Theophanes, p. 143) отбелязва в летописа си за годината 494: „В тази година (494) и тъй наричаните българи, които живееха в Илирия и Тракия, нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек“, а Марцелин Комес съвременник на тези събития, пише в своята хроника загодина 499: „Арист, военачалникът на илирийските войски, с петдесетхилядна въоръжена войска и 250 коли, натоварени с нужното за бой снаряжение, тръгна против българите, които плячкосвали Тракия. Боят се завърза при р. Цурта (Чорлу), където бяха унищожени повече от четири хиляди наши (римляни), било като бягаха, било като падаха от брега в реката“ По-късно Йоан Зонара и Теофан Изповедник съобщават, че през 501 г. племето на българите, нахлуло в Илирик и Тракия. Това са едни от първите сведения за българските племена по тези земи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 март 2020 г., 14:50

      Димитри Хоматиан свързва дедите ни с Александър Велики: "Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи3, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила4 на Александър от разположения край Бруса5 Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия."

      За Йоан Малала пък българите са потомци на мирмидоните на Ахил Пелеев.

      Извори много и различни, зависи кой човек какви извори смята за достоверни.

      Изтриване
  25. Убеден съм, че книгата ще има добър и по важното не краткотраен, дългосрочен успех. Дори интереса може да се увеличава с времето, а не да заглъхва. Живеем във време в което тази тема набира все повече популярност, не само в България. Авторитетни личности, от различни места по света, прогресивно увеличават интереса си и вместо да събират разпръснатата информация капка по капка, биха се възползвали от систематизирана такава. Дано съм прав и дано никога вече не се върнем в онова време, когато някой "отгоре" определяше до каква информация може и до каква не може да има достъп всеки един.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 март 2020 г., 15:03

      Дано наистина да не се връщаме във времената, в които шепа хора определяха каква информация може да излезе и каква не. Напоследък наблюдавам опити за възкресяване на мита за българите като тюрки-номади и това ме притеснява, но от друга страна може да се касае за последните конвулсии на една порочна школа.

      Изтриване
  26. Още я няма книгата в пловдивските книжарници :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да поръчате от издателството Атеа, отзивите на хората са добри.

      Изтриване
  27. Привет, Павеле,

    отново съм аз. Давам линк към едно предаване с д-р Ирена Янчева, за древните влияния от Балканите към Египет -
    https://www.youtube.com/watch?v=INiqrtgSP_g

    Това е по старо предаване, но беше разделено на три части, едва наскоро го сглобихме, така да се каже...
    До скоро -

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Андрей! Ще изгледам клипа.

      Изтриване
    2. Интересно предаване! Трудно стартира при мен, но наистина си заслужава да се изгледа!!!

      Изтриване
  28. Браво! Това ще остане в историята на България.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Спаро,поздрави за книгата.Искам да питам,защо според теб,надписите от езическия период на Първата Българска Държава, са само на гръцки език,като например тези на княз Омуртаг в Търново?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 март 2020 г., 22:32

      Голяма част от дедит ни са били поданици на Римската Империя, чийто официален език през VI век става гръцкия. Едно, че голяма част от населението е говорила гръцки, друго, че римляните (византийците) са можели да прочетат официалните ни надписи, идвайки в България. Надписите са манифестация на нечия власт - в случая тази на княз Омуртаг (Мортаг).

      Прочее, езикът на дипломацията в Египет е бил акадския, това не прави египтяните акадци, или подчинени на акадците :)

      Изтриване
  30. Поздравления!!! Има ли как да поръчам книгата в Англия? Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Кат 12 март 2020 г., 10:51

      Съветвам Ви да се свържете с издателство Атеа и да попитате дали могат да изпратят книга до адрес в чужбина. Мисля, че е възможно, но все пак, потърсете контакт с хората от издателството, те вече изпратиха доста книги на различни хора.

      http://ateabooks.com/home/6451-tajnite-na-trakijskiya-ezik-poslaniyata-na-drevnite-nadpisi.html?fbclid=IwAR3cGejZQ25wRQx8FIRnoENIP1tOOy0_9lTfl_SRBpubv6JKBXSqZ1EgaS0

      Изтриване
  31. ирена янчева12 март 2020 г. в 11:42

    Здравей Павеле !

    Още веднъж искам да изкажа своите поздравления за положения дългогодишен изследователски труд в една не-лека материя !!! Радвам се, че си довел нещата до успешен край ! Вярвам, че изданието ще бъде полезно за голяма аудитория от читатели и ще остави трайна следа след себе си ! Очаквам, че втората щаст ще излезе до края на 2020 година ! Приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До ирена янчева 12 март 2020 г., 11:42

      Благодаря ти Ирена!!! Втората част стана доста голяма, ще имам проблеми със съкращаването на материала до към 300 страници. Хем трябва да се намали като обем, хем трябва да останат нужните обяснения.

      Изтриване
    2. Добре, де... А книжният текст не може ли да излезе в три тома, вместо - в два?

      Изтриване
    3. До Анонимен13 март 2020 г., 12:02

      Трети том е замислен, но той не засяга древната ни реч, а само грешките на историците създали официалната теория за произхода на народа ни. Ако се направят три тома само за речта на Орфей и чак послесе пусне книгата за създаването на заблудите, нещата се проточват прекалено много.

      Изтриване
    4. Моля не я съкращавайте втората част! Нека си е голяма. Който прочете триста страници ще прочете и петстотин. Не е никакъв проблем. И не се притеснявайте за цената ще се продаде бързо. Поздравления за първа част, ама ми е малко. Прочетох я на един дъх. Действа ми зареждащо. Още веднъж поздрави за будителската дейност и не спирайте! Бъдете здрав!

      Христослав
      Българин по род
      и тракиец произход!

      Изтриване
    5. Христославе, хубаво е съдържанието да е голямо, но при някои хора премного информация има объркващ ефект. А и цената е важна, ако книгата стане прекалено скъпа, за някои хора ще е невъзможно да си я набавят.

      Изтриване
  32. Спароточе, момче младо, не зная как си събрал смелост да напишеш тази книга, но дано ти се размине, че много хора си ядосал, а точно те не са християни да прощават. Бог да те пази!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен12 март 2020 г., 17:23

      Имам доста приятели, а и доста поддръжници, не съм сам, пък и Бог помага :)

      Изтриване
  33. "Ако онези, които знаят истината, не я доверят на хората, вместо светлина, върху Земята ще се възцари мрак. И фанатиците, обладани от безумните си идеи, ще хвърлят човешкия род в неизброими беди. Има много пътища, които водят към истината, и всеки е свободен да избере този, който му харесва."
    Джордано Бруно

    ОтговорИзтриване
  34. Поздрави за книгата. Оцеляването ни зависи от обединението с всички Славянски народи, които са наши братя или може би по-точно деца. Преподобна Стойна е казала "България е духа Русия е тялото. Тяло без дух не може и дух без тяло не може". Нека опровергаем старата максима мисля на Херодот, че това е невъзможно. "Съединението прави силата", а ние имаме потенциал и с кого да го и вършим. Накрая ще помоля, ако имаш информация за Аркаим и Идел-булгар да я споделиш. Адмирации за огромния труд, който полагаш за българския род!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен13 март 2020 г., 10:59

      Аз бих нарекъл останалите славянски народи деца на дедите ни :) Точно дедите ни са отговорни за възникването на славянската езикова група посредством няколко културни влияния, от които са признати само две.

      Смятам Идел-Булгар за манипулация, до средновековието в Болгар е имало българска аристокрация, но после тя е елиминирана от хазари и др. Населението, което днес се самоопределя като волжки българи не говори нашия език, не следва нашите традиции...

      Изтриване
    2. Хайде да бъдем малко по-точни за славянските народи и Русия. До 1725 г съществува само Рус Киевска, чийто народ, който сега е известен като украински, безспорно е със славянски произход.
      А сегашната Русия се е наричала Московия и на територията на Маосковското княжество са живели племената мокша, мордва, ерзя, мурома..., които са угрофински. Московското княжество възниква като част от Златната Орда и до 18 век се говори на тюркски. Факт е, че в Русия не е имало местни славяни(освен редките заселвания на украинци в Суздалката земя през XII век и масовото поробване на беларуси и украинци по време на войните на Московия срещу Великото Литовско Княжество и Реч Посполита: само във войната през 1654-1667гг., московитите поробват десетки хиляди белоруси).
      Московските туземци учат славянски чрез религията, която се проповядва на български.
      Ето защо мордвините(руските предци) от Рязан, Москва, Тула, Кострома, Вятка, Мурома и други фински територии опознават славянския език през българския – просто не са имали местен славянски. И по тази причина, дори и малкото славянско съдържание на днешния руски език(около 30-40% славянска лексика срещу 60-70% финландска и тюркска), не е свързано с белорусите и украинците, а с българите и с българските църковни книги.
      http://argumentua.com/stati/pochemu-nerusskii-russkii-yazyk
      https://www.youtube.com/watch?v=xuvJPTVa-_8
      https://www.youtube.com/watch?v=6GrXrarhUn0

      Изтриване
    3. Към господин Unknown 14 март 2020 г., 22:32. Какво в написаното от господин Анонимен 13 март 2020 г., 10:59 не Ви хареса, че решихте да внесете някаква псевдо точност! Първата меко казано неточност, която пишете е "До 1725 г съществува само Рус Киевска, чийто народ, който сега е известен като украински, безспорно е със славянски произход." Как така украинския народ преди се е наричал руски, а сега украински!!!!! Украинците са хазари, останали след разгрома на Хазария от Светослав Киевски, чиято майка Олга е дъщеря на първородния син на Борис-Михаил, Владимир. Същите хазари известни днес като евреи ешкенази населяват и Литва, Латвия, Полша и Германия. Вижте герба на Полско-Литовското княжество, така наречената "лелива" в интернет.
      През 1240 година монголите водени от хан Батай превземат Киев, след което Киевското княжество, Киевска Русия престава да съществува, изчезва от по-нататъшната история.
      През 1237-1242 години хан Батай разгромява полските, немските и унгарските рицари и излиза на Адриатическо море.
      Как впоследствие Московското княжество придобива своята икономическа и политическа значимост може да намерите също в интернет. Но това са славянски руски земи с преобладаващо руско население.
      Ако разсъждаваме по начина който Вие излагате, в българската държавност влизат племената на беси, одриси , карели и много други които българите поробват! България е имала много столици, коя от всичките тези Българии е истинската? В българския етнос участват също нетракийски, неславянски племена, като печенеги, узи и кумани, както и татари. Един печенег е бил български цар, Георги Тертер. В такъв случай държавата България тракийска, славянска ли е или на печенеги, узи и кумани.
      Господинът Анонимен 13 март 2020 г., 10:59, пише "Преподобна Стойна е казала България е духа Русия е тялото. Тяло без дух не може и дух без тяло не може". За съжаление България вече я няма. Русия е и духа и тялото.
      Всички познаваме тракийските могили. Това е тракийски обичай. Но същия този обичай го има и на около 400 километра от Москва, в село Гнездово, Смоленска област, което е и археологичен резерват. Разбира се такива могили има на много места в Русия. Но защо Гнездово, защото в една от могилите преди около 70 години е открит надпис на кирилица върху глинен съд! Все още академичната общност няма ясно становище по въпроса.
      Да, явно руснаците са траки, родствени на тракийската пеменна общност от днешните български земи. По-сложен е въпроса, кои са българите!
      Но както в Русия така и в България има много евреи, а те както и Вие сте основната причина за неяснотите не само в историята, но и от съвременността. Предполагам, че последните ми думи не ще се харесат на собственика на блога, който не разбирам защо е такъв защитник на еврейството, въпреки вредното му влияние върху българската държавност.

      Изтриване
    4. До Анонимен15 март 2020 г., 14:53

      Анонимни господине, защитник съм на българщината, а колкото до евреите - сред тях има както добри, така и лоши. Злото не се върши от цели народи, а от отделни индивиди. Фактът, че Вие коментирате като анонимен, показва, че криете идентичността си само от мен, а не от евреите.

      Изтриване
    5. До Анонимен 14:53/15/3/20
      Уважаеми господине, как така хазарите станаха евреи? Фактът, че еврейските търговци в Хазария плащат на наемна мюсулманска войска и взимат властта в страната, по какъв начин не прави хазарите евреи? Просто управляващата върхушка става еврейска, крепяща се на мюсулмански наемници.По вашата логика може да се твърди, че хазарите са с мюсулмански произход. Нима руснаците са станали западняци, след като голяма част от аристокрацията им, както и повечето академици са от Запада?Естествено, част от хазаро-българската военна аристокрация, за да запази привилегиите си, е започнала да служи на евреите и може частично да е приела юдаизма, но това не се отнася за основното население. И за какви славянски земи говорите в Русия, щом като преди 2-3- века тамошното население не е разбирало книжовният и религиозен български език, използван в църквата и от аристокрацията? Известен е примерът с националният руски герой, Иван Сусанин, разговарял с царицата чрез преводач, на славянски/български/ език. Народите в Русия са 123 на брой, основно угрофини. Само в тясна ивица покрай Украйна и Белорусия живее население, чиито деди са роднини с българите/траките/ и чийто език е от славянската езикова група, за разлика от езика на московитите, който тогава не е бил "славянски". Славянската езикова група се оформя под влияние на българският език по времето на Киевска Рус, а не в Москва, където той се пренася от Киев, както и името Рус.В много империи са ставали подобни процеси. Например Османският книжовен език е бил съставен от 70% персийски и арабски думи. Бил е неразбираем за турското население. Затова преди 100г- Ататюрк провежда езикова реформа. Подобен процес се е състоял в Русия преди средно 200години, откогато съществува книжовният руски имперски език. Това, че днес руснаците говорят език от славянската езикова група не ги прави славяни, но империята използва този факт за да обяви Русия за "майка на славяните" и да претендира за собственост върху всичко, приназлежащо на народите от славянската езикова група. На тази база се твърди, че съществува измисленият "Русский мир". Юрий Венелин пише за славната история на българите, но после ги обявява за южни славяни, което означавало "южни руснаци" и всичко българско изведнъж става руско чрез тази манипулация.Ти му подаваш пръст, той ти налапва ръката, както е нашата поговорка. Ако не съм точен, това се дължи на факта, че съм чел Венелен преди много години и в момента не съм направил проверка, за което се извинявам.

      Изтриване
    6. До Богомил 15 март 2020 г., 21:00

      Венелин, който е малорус, т.е. украинец, не ни нарича южни руснаци, а българи, част от славянското семейство, но също така учители и наставници на русите.

      Изтриване
    7. Уважаеми Богомил 15 март 2020 г., 21:00, извинете за начина по който ще Ви отговоря, но въпроса Ви "как така хазарите станаха евреи?" ме провокира, и той е: както траките станаха българи. Няма еднозначни данни за хазарите.
      По отношение на езика говорен днес на териториите на Русия, Украйна, Белорусия и Сърбия, най-близо до българския език е руския език. Украинският и белоруският езици са близки до полският език и са неразбираеми за българите. Дори и сръбският език не е по-близък до българския език, отколкото руския. Но да не обобщавам, защото на една малка територия каквато е България има много "наречия" и ако не е "българският литературен език" изучаван в общообразователната система хора от трънско и свиленградско едва ли биха се разбрали помежду си. Едно е желанието да представиш нещата както Ви се харесват, друга е реалността. Защо не се е пренесъл турският език на територията на етническите български земи, въпреки пет вековното обучение! Не може ли да се каже и за шведите, че основно са суоми? Представителите на етноса "суоми", които Вие наричате "угрофини", биха разговаряли на собствения си език и биха използвали руския само при разговори с "завоевателите" или при приемния народ, въпреки, че според Вас преобладаващото мнозинство са угрофини, а значи ще наложат езика си в битовото обръщение.
      Жалкото е, че се смесва политика и история. За съжаление българите сме далече от определянето дори на собствената си политика, а от тук и на историята си. И въпреки, че моето мнение няма никакво значение, аз смятам, че българи и руснаци са един народ и по език и по душевност и по манталитет. Е, ние българите не случваме на ръководители, управляващи страната. Нямаме чувството, че сме фактор като други народи, а правим сравнения кои от народите или държавите са по-стойностни, като ние винаги сме странични наблюдатели извън процесите. И до днес нямаме народностна доктрина.

      Изтриване
    8. Господин Серафимов, не споделям мнението, че "Злото не се върши от цели народи, а от отделни индивиди." След като отделните индивиди, са успели да използват народите като инструмент, чрез особен вид психоза. След като цели народи или отделни техни представители осъзнато вършат несправедливости спрямо други народи, под формата на "защита на интересите на народността и държавата". Все пак обществото се състои от индивиди, а то действа като цяло.

      Изтриване
    9. До анонимник от 16 март 2020 г. 11:44

      Даааа знаем, че русия е всичко за такива като теб, но това тук е България! И винаги ще бъде! И щом като русия е "и духа и тялото" ходи при тях! Какво търсиш тука? Аман от такива объркани хора обичащи русия повече от отечеството си/ освен ако не си руснак разбира се/. Ако тук не ти харесва промени го!
      Ако пък там е по-добре свободен си / за разлика от руснаците/ да отидеш в русия!

      Изтриване
    10. До Анонимен 16 март 2020 г., 12:46

      Ваше право е да имате свое мнение по даден въпрос. Нека не забравяме, че в самата еврейска общност има сериозно делене, има съперничество. Ицхак Рабин бе убит от евреин, също така убийството на евреина Лейб Бронщайн - Троцки е организирано от евреин - Наум Исаакович Эйтингон.

      Не мога да приема, че цял народ може да се състои само от дегенерати, убийци и мошеници. Всеки народ си има както злодеи, така и добри хора. Ако хвърлим вината на злите върху плещите на добрите, то къде остава справедливостта?

      Изтриване
    11. До Анонимен 16 март 2020 11:44
      Уважаеми господине, вие сериозно ли твърдите, че по душевност и манталитет българите и руснаците са еднакви? Та даже украинците и рустаците са с различен манталитет. Изгледайте документалните филми на Андрей Кончаловски за Украйна и се осведомете. Имам много приятели и роднини в Украйна и Русия и виждам разликата.
      Шведите са от германските народи, а финландците от угрофинските. Тяхното самоназвание е "суоми". Още помня от студентските лудории някои изрази на фински, с които исках да впечатля накого. Та кой по точно от угрофинските езици е трябвало да остане разговорен за всичките народи на Руската империя от всичките 123 на брой? Единият от приятелите ми руснаци е женен за одмуртка, а втори за марийка и двете семейства живеят в Новосибирск и говорят на питерско наречие. Сетете се защо. Работят в Новосибирския клон на АН. Между другото марийците и днес на битово ниво общуват на собствения си език, пеят и рецитират стиховете на поетите си на него. Нали не твърдите, че преди 200-300 години марийците са говорили на руски. Сега познайте на какъв език говорят семействата на моите приятели. Вие сериозно ли твърдите, че руският е по-близък до българския, отколкото сръбският, както и че трънското наречие е неразбираемо за останалите българи? Тогава ще ви кажа една поговорка, която звучи почти еднакво на трънски и сръбски: " Пораснаше пилци, поебаше квачку".Тя добре описва руската политика към българите. Можете ли да кажете същата поговорка на руски или първо трябва да ви я "преведа" на български. А политиката и историята се смесва от тези, които я фалшифицират, заради икономически и културни облаги. И това не го правим ние българите.Само се опитваме да се пазим от крадците у заради което сме благодарни на българи като Спароток. държавникът Стамболов знаете кой и зашо го разсече със сабя.Знаете и кой уби Котис.Те са свързани с лъжата за нащата история.

      Изтриване
    12. Уважаеми Богомил 18 март 2020 г., 1:31,
      съвсем сериозно твърдя че по душевност и манталитет българите и руснаците са еднакви. Аз също имам приятели и съм живял дълго време из цяла Русия. Но в крайна сметка това е мое индивидуално виждане, което Вие не споделяте.
      Написал съм за шведите и Швеция, именно защото никога областта Финландия не е била самостоятелна държава, а разменна монета между братовчедите руснаци и шведи. През 1918 година Ленин дава самостоятелност на Финландия и за това паметникът му стои в Хелзинки. Значи, както в Русия така и в Швеция има етнически финландци, но те не са определящи за шведската народност, както и Вие пишете.
      Никъде не съм твърдял, че марийци, удмутри, муроми, чукчи или евенки са говорили руски език преди 200-300 години. Явно, че руснаците са били по-многобройни, езикът им е държавнообразуващ, не езиците на малките северни народи. Отново ще напиша нещо, което не ще Ви хареса, но българската поговорка е "кръвта вода не става". От какъв произход са Вашите приятели сключили брак с представителките на тези общности които са тюркски. Финландците, както и унгарците също са тюрки. Направи ми впечатление, че младежите от българските общности в Крим или Одеса се женят за татарки. Както казват руснаците "ворон к ворону летит".
      Още веднъж потвърждавам, че руският е по-близък до българския, отколкото сръбският, както и че трънското наречие е неразбираемо за останалите българи. Похвални са Вашите лингвистични опити и предложението Ви да ми "преведете" трънската поговорка от трънски на български! Но поговорката на трънско наречие звучи така: "порастоше пилици наебаше квачке". На сръбски език такава поговорка няма, но би звучала така: "кокоши су расле, јебале су удице". В този смисъл има няколко речника на трънския език:
      "Речник на трънския диалект и други събрани материали за него" с автор Павлина Гусева
      "Трънски думи. Речник на регионалния говор" на Асен Младенов
      "Речник на трънския говор" с автори Симеон Мильов и Иван Ерулски
      "Речник на трънския диалект и други събрани материали за него" Румен и Стоян Славчеви
      Органът стомах на сръбски е стомак, а на руски желуд, на трънско наречие е желюд.
      Може би сте имали контакти с хора от българските земи в Сърбия, това са Малка Морава със столица Смедерево и Пиротска и Нишка околии. Въпреки сърбизирането на населението, може да са останали някои думи и изрази като спомен.
      Класификацията на у-говорите към български, или по-рано сърбохърватски (сърбохърватскословенски), а сега сръбски език, е не само научен, но и политически въпрос.
      Още кодификаторът на модерния сръбски език Вук Караджич в началото на XIX век обръща внимание на торлашкия говор и пише в своя „Сръбски речник“: „Торлак – човјек који нити говори чисто Српски ни Бугарски“.
      А за противоречивата личност на Стамболов и действията които само един потурнак може да извърши и са довели до тези събития, не искам да се спирам. Доколкото зная, баща му е касапин в Истанбул, а майка му е с турски произход. И тук кръвта си е казала думата.
      Но има и друга българска поговорка, " нивата не ще молитва, иска мотика". За сега сме на етапа молитви. Дали ще стигнем до мотиката се съмнявам.
      Каква е българската политика към изконните български земи и населението в тях? Никаква! И това не е само спрямо Македония и Западни покрайнини, но и Добружа, Беломорска Тракия и Одринско. Защо не и Крим и Крит!
      Може би ще кажете, че ще ни обедини " голямото европейско семейство" на Европейския съюз! За мен това е смешно.
      Примери Гърция и Северна Македония.

      Изтриване
    13. Господин Анонимен 17 март 2020 г., 11:29,
      епично и примитивно изказване от Ваша страна. Първо да попитам, това България ли е или Европейски съюз? Кое решение България взима самостоятелно?
      За разлика от България, Русия е световен фактор и взима решенията си самостоятелно, без чужда намеса.
      По отношение на свободата и състоятелността, защо някои държавни представители плачат, че руснаците са изкупили и населили нашето Черноморие! Някои представители на атлантическия агресивен военен блок НАТО плачеха за имот около Варна принадлежащ на Русия. Лично аз бих си купил жилище в Русия, но нямам такава финансова възможност, дори да си купя жилище в България.
      Още нещо, руснаците са мои братя, а не евреите и негрите от САЩ или ЕС. И смотаняци като Вас, да не ми дават съвети къде да ходя. Вие лично какво правите в България или сте извън нея при своите любимци с неясен произход.
      Русия има своите интереси. Но ЕС ли е интереса на България и унищожението и. Нашия "брат по оръжие" в НАТО е основният ни враг, Турция. И тя щяла да ни защитава, понеже вече нямаме оръжие, а и българско население.
      Колко са военните бази на САЩ в България? Какво прави страна от друг континент и не от нашият произход в България? Кажи след като си много възмутен по отношение на Русия! Ставаме плацдарм за агресия към сроден на нас народ, руския. Но нима не беше същото предателство, когато Стоянов разреши преминаване на самолети на НАТО през България за да бомбардират Сърбия! Такива същества като Вас е редно да си мълчат.

      Изтриване
  35. Думите Ви са балсам за страдащите душите под гнета на злото, дейността Ви е опование за събудените българи! БЛАГОДАРЯ ВИ! БОГ ДА ДАВА СИЛИ, ВДЪХНОВЕНИЕ И СВЕТЛИНА!

    ОтговорИзтриване
  36. Вече си купих книгата по Интернет от издателството и започнах да я чета. Книгата не се чете набързо като евтино романче, но не можех да спра да чета.Чувствах се горд, че съм българин, потомък на тези наши предци.
    Благодаря, че ни вдъхновявате.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Маринов, ние българите имаме пълното право да се гордеем с потеклото и с миналото си.

      Изтриване
  37. Вече си купих книгата по Интернет от издателството и започнах да я чета. Книгата не се чете набързо като евтино романче, но не можех да спра да чета.Чувствах се горд, че съм българин, потомък на тези наши предци.
    Благодаря, че ни вдъхновявате.

    ОтговорИзтриване
  38. Поздравления за новата Ви книга... един подобаващ и очакван финален израз на неуморния Ви труд!
    Вече е част от семейната ни библиотека, а надявам се един ден и с автограф от автора! :)
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, надявам се скоро да мога да представя книгата си в Пловдив :)

      Изтриване
  39. Книгата е чудесна, ние я прочетохме за един ден, но ще завторим защото си заслужава.Благодарим ви господин Серафимов!
    Стефан и Деница Ботеви

    ОтговорИзтриване
  40. Поздравления за шедьовъра Павеле! Няма ала-бала, всичко е ясно, изобщо не се притеснявай,че хората ще се объркат, ако има повече информация в Том 2. Остани верен на стила си, това е достатъчно,за да може и следващата книга да е хит.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен14 март 2020 г., 10:27

      Аз не обичам усукванията, излишните термини и неясното представяне на фактите. Моят стил е - кратко, точно и ясно.
      Поздрави!

      Изтриване
  41. Книжката ти е супер приятелю мой, вървиш нагоре ти, нямаш грешка :) Жалко, че напусна blog.bg, но там не си забравен, 7 години как си се махнал, но още те приказват и приятели и врагове :) Дано Тайните на тракийския език да стигне до много хора и да ги накара да прогледнат, че ония от БАН са в офанзива да върнат тюркофилията в историческата наука!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Благо 14 март 2020 г., 12:38

      Имах много приятели в блог.бг, много повече от шепата противници. Просто политиката на админите ме отврати още в началото и още тогава аз обявих, че след постинг 250 ще се махна. Удържах на думата си :)

      Изтриване
  42. Чакам с нетърпение втората част на ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК, моля те да не се бавиш много с нея! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 март 2020 г., 11:21

      Правя каквото мога, надявам се Том 2 да излезе навреме.

      Изтриване
  43. Много хора Ви мразят г-н Серафимов, но много повече Ви обичат.
    Дерзайте, само напред и напред!
    Ст.Денев

    ОтговорИзтриване
  44. Драги Павле,

    Чак сега научавам за твоята голяма победа. Чрез нея ти се нареждаш на особено почетно място в редицата на българските будители. Благодаря и да ти е честито!
    Случайно ли е това събитие тъкмо във времето, когато не само нашият народ е подложен на настоящото тежко изпитание, в което като че ли отдавна не е показвал такова завидно единство?
    Две „случайности“, чиято цел е да ни отвори очите за две отделни истини!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 март 2020 г., 23:52

      Победата още не е дошла, дълъг е пътя до нея, има още много за извървяване. Основа обаче е положена и това ме радва.

      Изтриване
  45. Корицата на книгата действително е внушителна – облаците на мракобесието се отдръпват, за да блесне историческата истина за България!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен16 март 2020 г., 8:54

      Корицата е хубава защото художника е талантлив - г-н Теодор Манолов.

      Изтриване
  46. Спароток, кажи кога да чакаме Том 2 на твоята книга, нямам търпение да го видя този твой речник!Проверих това-онова и разбрах, че не баламосваш а казваш истината, това засили доверието ми към тебе и ме накара да искам още твои книги.

    ОтговорИзтриване
  47. До Анонимен 16 март 2020 г., 18:41

    На този момент няма как да дам отговор на въпроса. Надявам се да е към края на годината.

    ОтговорИзтриване
  48. Направи ми впечатление в книгата, че са разгледани и другите основни виждания по даден въпрос, дори и те да са в противоречие с тезата на автора. Така е коректно, така е правилно.
    Дано и "професионалистите" да проявят подобно отношение, вместо да обсъждат образованието и квалификацията на г-н Серафимов или да се правят на щрауси, когато става въпрос за теории, които те не приемат.

    ОтговорИзтриване
  49. До Дойчин Дойчев 17 март 2020 г., 15:45

    Аз даже възнамерявах да дам още чужди тълкувания, но обема на книгата би станал твърде голям. В посочената литература обаче, другите виждания могат да се намерят лесно. Надявам се читателите да потърсят информацията и да направят проверка.

    ОтговорИзтриване
  50. Силно се надявам тази книга да е началото на края на лъжите за България и за предците ни. Благодаря, Господин Серафимов за смелостта и времето, което сте отделили. За съжаление пътуването ми до България се отлага за неопределено време заради корона вируса, но ще я купя при първа възможност. Скоро гледах няколко видеа за езика Ватан от Г-н Илиян Бучков. Би ми се искало да чуя коментара Ви относно това. Поздрави и попътен вятър. Дидо ;)

    ОтговорИзтриване
  51. Силно се надявам тази книга да е началото на края на лъжите за България и за предците ни. Благодаря, Господин Серафимов за смелостта и времето, което сте отделили. За съжаление пътуването ми до България се отлага за неопределено време заради корона вируса, но ще я купя при първа възможност. Скоро гледах няколко видеа за езика Ватан от Г-н Илиян Бучков. Би ми се искало да чуя коментара Ви относно това. Поздрави и попътен вятър. Дидо ;)

    ОтговорИзтриване
  52. Уважаеми г-н Серафимов,

    Като пишман моторист и любител на българската история, публикувах пътепис за Ситовския надпис и знаците които аз виждам. Без никакви претенции за научност. Може да се прочете тук: https://amazingthracians.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

    Тъй като в пътеписа съм споменал Вашия блог и съм дал дори линкове към Ваши статии, то е възможно да съм нарушил авторските ви права, тъй като не съм искал Вашето одобрение за действията ми. Моля да бъда извинен в случай, че съм допуснал грешка и без изричното ви позволение, съм си позволил да правя препратки към Ваши трудове. Моля простете, ако е така. Готов съм да преработя пътеписа си в случай, че не желаете да се споменава Вашето име и работата Ви (блога). Целта ми е била единствено да разпространявам повече именно работата на хора като Вас, тъй като именно благодарение на прочетеното от блога ви съм си отворил очите за много неизвестни факти от историята ни и съм се стремял винаги да проверявам източниците на информация, които сте така добър да споделяте.

    Ще се радвам ако получа отговор от Ваша страна, било то и да бъда порицан, че от любов към Ситовския край и древната ни история съм направил грешка, стъпвайки върху някой Ваши статии, които съм използвал като аргумент, за да напиша пътеписа си. Нямал съм за цел да ви ограбвам, а и считам себе си твърде далече от нивото Ви на изследовател, и като пълен лаик съм искал в пътеписа си просто да спомена моите източници на информация, като считам Вашия блог за такъв.

    Още веднъж се извинявам в случай, че съм нарушил правила за авторско право и съм направил неуместни препратки към работата Ви като изследовател и Вашия блог.

    Поздрави

    Драгомир Желев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте г-н Желев!

      Приемете извиненията ми за късния отговор!

      Благодаря Ви за линка към вашия блог, работата Ви за Ситовския надпис е интересна, но най-много ми хареса призива Ви: "Дано един ден децата ни учат истината за буквите ни в училище. Защото това, което учат днес е много, ама много спорно. А фактите безспорно говорят, че първата писменост в Европа се е родила по нашите български земи. Май това точно трябва да учат българчетата. Ще ме прощават гърчолята, но няма как те да са ни дали букви. Навлизам в друга тема, ама и гръцката митология се крепи върху тракийската. Орфей е трак, сиреч наш челяк, българин, а светът мисли, че бил грък. Е да, ама не. Длъжни сме като българи да браним и събираме историята си, защото едни гърци и до ден днешен я представят за тяхна. Люлката на европейската цивилизация е България. "

      Прав сте напълно и всички ние - прогресивните хора, трябва да се борим за възстановяване на историята на народа ни.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. До Dragomir Zhelev19 март 2020 г., 15:54

      Блогът ви наистина е много хубав! Надявам се да имате времето и възможностите да го поддържате!

      Поздрави!!!

      Изтриване