11.04.2020 г.

КАКВО ПИШЕ В ЗЛАТНАТА ОРФИЧЕСКА КНИГА?


В НАЦИОНАЛНИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ в столицата ни София, се съхранява един уникален артефакт. Това е така наречената Златна Книга – древен епиграфски паметник съхранил послание (на над 2500 години), което е гравирано на златни листи. Страниците са обвързани с особен механизъм и това дава право да се говори за златна книга.


                                                  Изобр. - Станислав Георгиев

По мои сведения, за първи път информация за древния обект бе поднесена на широката публика през 2003 година. Тогава, както в наши, така и в чужди медии бе съобщено за съществуването на артефакта, като бе уточнено, че става дума за автентично старо произведение на златарското изкуство.

Unique book goes no displayThe worlds oldest multiple bookin the lost Etruscan languagehas gone on display in Bulgarias National History Museum in Sofia (Уникална книга бива представена на изложение – Най старата книга на изгубения етруски език е представена на изложение в Националния Исторически Музей на България)


The authenticity of the book has been confirmed by two experts in Sofia and London, museum director Bojidar Dimitrov said quoted by AFP.” (Според Божидар Димитров, автентичността на книгата е потвърдена от двама експерти в София и Лодон)

  
World's Only Etruscan Gold Book Added to Bulgaria's Archeology Treasures (Единствената в света златна етруска книга е вече част от археологическите съкровища на България)

                                                               Изобр. - Станислав Георгиев

На историята засягаща намирането на Златната Книга, а и за пътя ѝ до залата в “НИМ” няма да се спирам. Няма да описвам и дългогодишните опити за достъп до информация относно текста на забележителния паметник. Важното е, че през 2016 година, след встъпването на доц. д-р Бони Петрунова в длъжност директор на “НИМ”, вече бе дадена възможност да се заснеме обекта, а и да бъде излъчено предаване по телевизията.

НИМ показва пред камера "Златната орфическа книга", сътворена преди повече от 2500 години

Екипът на „Преди обед“ първи засне страниците на златната орфическа книга, която от 14 години се съхранява в НИМ. Тя е написана на етруски език и вероятно е служила за преминаване в отвъдното на заможен човек



Журналистката Ирена Григорова  (която наскоро издаде интересната книга “Прастари Времена”) получи важни обяснения както от доц.д-р Бони Петрунова, така и от археоложката Павлина Тевлова. Стана ясно, че наши, а и чужди лигвисти работят върху разчитането и тълкуването на текста на създадената преди повече от 2500 години Златна Книга.

Предаването на г-жа Ирена Григорова да предизвика голям интерес и голям брой приятели ме затрупаха със съобщения и въпроси. Тези въпроси са толкова много, че нямам възможност да отговоря на всеки поотделно. Сега използвам възможността да дам отговор на някои от тях.

                             Изобр. Бeти Цанева


Бях запитан - дали книгата е действително толкова стара, колкото я представят? Д-р Петрунова обясни доста добре, че датировката е дадена въз основа някои признаци на надписите. С това съм напълно съгласен, действително формите на буквите М, Т, N, са характерни за надписите от VI-V в.пр. Христа. Самата иконография на няколкото изображения на хора и животни е в същия стил както изображенията по етруски и венетски съдове от средата на първо хилядолетие преди Христа.


                                                                 Изобр. Бeти Цанева

Друг  често зададен въпрос бе – на тракийски език ли е книгата, или на етруски? Според мен,  текстът е на етруски език. Съдя за това поради наличието на етруски думи:

RENE-жертва, приношение
FAMNЕ-слава, чест
LENE-мъртвец, починал
CLENU-потомък, син
THI-показателно местоимение: този, на този 
THIC-направи

Срещат се  интересни лични имена като АКИЛУ-Ахил, ВЕЛКЕ- мъжко име отговарящо на нашето име Вълко, ФАЛАС/БАЛАС, което отговаря на древното тракийско име Балас. В текста се вижда ясно и етруското фамилно име Лартал – син на Ларт.

Възможно е гравираната на златните листи дума ТЕСНЕ да е име на богинята Тесан-зората. Лесна за прочит е и думата АТЕНА, но смятам, че в този случай не се касае за теонима Атина, а за прилагателното атена-бащински, на същия род.

Най-често задавания въпрос бе: какво е посланието на книгата? Тъй като не притежавам ясни изображения на текста, а и за самото тълкуване е нужно много време, обърнах внимание на една страница, на която буквите се виждат ясно.

Текстът не е дълъг, а четенето според мен е:

RENE  THIK  PHULUM  VAMNE  SIELANE  IENESTHI  ATHENA  THI  PHELKIAL  PHELKE

Смятам, че значението е следното:

Като изпълнение на задължението си, Велке син на Велкус, направи приношение за славата на Силан Иенести, който е от неговия род.

Или в друг словоред:

Като изпълнение на задължението си за да почете Силан Иенести, който е от същия род, Велке син на Велкус направи приношение.


Колкото до това дали Златната Книга е Орфическо послание – на този въпрос не мога да отговоря. Тъй като нямам достъп до целия текст, нямам и възможност да извърша проучване, а без проучване, каквото и да кажа, ще е спекулация. Поради тази причина, на този момент се въздържам от даване на мнение по въпроса.

Надявам се в скоро време нашите лингвисти да успеят да представят свое тълкуване на този уникален документ, който е създаден преди времето на бащата на историята Херодот. Със сигурност, тогава ще научим повече за ролята на дедите ни в оформянето на езиците и културата на италийските народи. Eтруският език е древен, много древен, а индоевропейските елементи в него са заети от други езици, като например този на дедите ни, които влизат в историята под името траки.

Тракийското присъствие на Апенините може да се докаже благодарение на исторически извори, топоними, хидроними, а и на много артефакти от тракийски произход. Нека не забравяме и куполните гробници на етруските – досущ като нашите куполни гробници. Не е за пренебрегване и факта, че етруските почитат Земла-Земела, чието име акад. Георгиев изтъклува със стблг. землiа-земя.






 С изолирането на индоевропейски думи от етруския език и демонстриране на техния тракийски произход, ние ще се доближим до истинската си история, ще се доближим и до мястото, което ни се полага – това на цивилизаторите на стария свят. Това това твърдение не е никак преувеличено защото до VI в. пр. Христа римляните се намират под доминацията на етруските, а самите етруски, много по-рано са били под влияние на балканските народи траки и пеласги, чиято кръв тече в нашите вени.




P.S. Книгата ми "ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК" може да се поръча от страницата на издателство Атеа 
http://ateabooks.com/home/6451-tajnite-na-trakijskiya-ezik-poslaniyata-na-drevnite-nadpisi.html?fbclid=IwAR3cGejZQ25wRQx8FIRnoENIP1tOOy0_9lTfl_SRBpubv6JKBXSqZ1EgaS0



60 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят за започнат дискусия, да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павка, надявам се, че всички сте добре. Ние също. Пратих ти едно видео. Много вълнуващо е да види човек себеподобен. Ще го намеря този Илиян Бучков. Ще се видим!!! Поздрави семейството от всички ни. Keep distance! Stay home!😄

      Изтриване
    2. До Любо13 април 2020 г., 12:34

      Добре сме всичките, благодаря! Поздравете и Вие хората от семейството Ви! Дай Боже скоро да се видим!!!

      Изтриване
  2. Ex, колко е хубаво когато няма тролове :)

    ОтговорИзтриване
  3. Желая Ви успех с разчитането на другите страници на Златната книга. А книгата Ви за тракийския език вече е успех. 👍

    ОтговорИзтриване
  4. За какво са ни тролове, вие да сте видели трол да спори като културен човек или да дава аргументи? Те анонимките са няколко вида, има завистници, има изплашени казионерки, има и такива, които искат да си начешат крастата. След като е анонимен, мани го, не става нищо от него, вари го, печи го, трол ще си остане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък съм забелязал друго.

      Много често анонимни хора дават конструктивни мнения, имат хубави предложения (например - теми за нови статии), задават интересни въпроси. Друга тема е доколко техните мнения виждат бял свят и доколко им се обръща внимание.

      Не всички, които пишат анонимно, са тролове.

      Изтриване
    2. Вярно е, не всички анонимни са тролове, но и няма как да се обърне внимание на всеки анонимен коментатор, дори той да има положителен принос.

      Изтриване
  5. Аз съм чувал че етруската азбука не е разчетена ,ами тогава как разбираш какво е написано на златните листа, само питам нали може?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 април 2020 г., 20:47

      Етруската азбука е разчетена отдавна, друг е въпроса, че определени етруски надписи са трудни за тълкуване.

      Искрено се надявам, че не сте историк защото преди няколко дни, един възпитаник на университет пусна невероятен бисер - писмеността Линеар А не била разчетена ...та и Вие така с етруската азбука :)

      Изтриване
    2. Относно етруските, можете да хвърлите един поглед тук:

      http://www.etruskisch.de/etruscan.htm

      http://www.etruskisch.de/

      Изтриване
    3. До Анонимен12 април 2020 г., 15:06

      Благодаря! На свой ред аз предлагам това:

      Etruscan Glossary
      Compilation and translations from French, Italian and Latin
      by Rick Mc Callister and Silvia Mc Callister-Castillo ©1999

      http://etruscans1.tripod.com/Language/

      Изтриване
    4. O, много интересен сайт! Благодаря Ви!

      Изтриване
    5. До Анонимен 13 април 2020 г., 19:19

      Да, страницата си я бива, но има и други, тази предлага хиперлинкове към други интересни страници

      http://www.garshin.ru/linguistics/languages/isolated/paleo-european/etruscology/index.html

      Изтриване
  6. Спаро, аз пък ти гарантирам, че анонимния от 20.47 е от групата на момците, които са си забравили жените само и само да могат да намерят грешка в писанията ти, ама не ги огрява нещо горките :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър11 април 2020 г., 22:21

      Митак, не ги губи времето с тези хора, просто не си заслужава. Никой интелигентен човек няма да се върже на глупостите им, остави ги да се давят с собствената си слюнка.

      Изтриване
  7. Продължавайте да пишете Спароток, нека не ви плаши клеветническата кампания на изтърсаците на тоталитаризма, с вас са много хора, които се радват, че истината за корените на българите излиза .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен12 април 2020 г., 17:11

      Докато имам възможност, ще продължавам да пиша.

      Изтриване
  8. Здравейте, г-н Серафимов! Аз и мои съмишленици, неспециалисти историци като вас, работим по създаването на международна платформа с цел популяризирането на древното минало на българските земи. Тази книга е един от основните ни "репери" и вече месеци наред се опитваме да получим достъп, за да я снимаме. Може ли да споделите как получихте достъп до нейното пълно съдържание, понеже в интернет ги няма всички нейни страници?
    Поздрави, ваш почитател, Мирослав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен13 април 2020 г., 19:16

      Аз нямам достъп до всички страници, иначе бих дал тълкуване на всички страници. Бяха ми изпратени няколко снимки, а как хората са се сдобили с тези снимки не зная.

      Изтриване
    2. Попитах ви, защото използваните от вас изображения са със свободен достъп в интернет и излизат винаги, когато се потърси информация за Златната книга. Те са направени във времето, когато артефактът беше изложен в експозицията на НИМ. От тогава насетне няма нови, за това с колегите проявяваме такъв интерес, когато се появи нещо интересно, свързано с нея.

      Изтриване
    3. До Мирослав14 април 2020 г., 7:17

      За жалост, аз не разполагам с други, нови изображения, иначе бих ги споделил с Вас. Докато Б. Димитров бе директор на НИМ се опитах да получа снимки на страниците, или поне факсимиле на текста, но без разултат.

      Честно казано, книгата вече не от голяма важност за мен, текстът е безспорно етруски. Информацията, която би могла да бъде проучена ще засегне историята на етруския език и разбира се участието на дедите ни в оформянето на този език, като това е важно, но има други паметници от нашите земи, които аз лично считам за по-важни. На тях ще се съсредоточа, а на Вас пожелавам успех!

      Изтриване
  9. Спароток,за етруските е ясно вече че не са индоевропейци,но ми е любопитно,дали латините са такива,и дали нямат някаква родствена връзка с траките?Да ясно е че Еней от Троя е от основателите на Рим,но той и троянците,които е водил са заварили и са се смесили с местни латини,и е интересно,дали не е отишъл при свои роднини всъщност,тоест,дали латините,не са били от тракийски произход,заселили се на Апенините,векове преди Троянската война?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен14 април 2020 г., 13:00

      Няма как да разберем дали латините са говорили език близък до тракийския преди идването на Еней и хората му, тъй като в Лациум няма документирани древни топоними и хидроними от времената преди Троянската война. От друга страна, дълго преди Троянската война някой е дал на латините знанията необходими за практикуване на организирано земеделие и скотовъдство, и този някой според мен са дедите ни.

      До каква степен, по време на Неолита и Халколита е станало смесване на италийци и балканци не мога да кажа, но ако балканския елемент е бил значителен, то може да се каже, че Еней е отишъл при роднини.

      Изтриване
    2. Как се разбира, че е имало точно балканци при италийците и те са дедите ви?

      Изтриване
    3. До Анонимен14 април 2020 г., 22:03

      Дайте си мейла, ще Ви пратя огромно количество информация.

      Изтриване
    4. Умълчаха се нещо анонимките от групата на кратунковците :) Хем им се иска, хем не им стиска :)

      Изтриване
    5. Здравейте г-н Серафимов, мога ли аз да се възползвам от получаванвто на тази информация, щом въпросния господин не иска. Ще Ви бъда много бладорарен за всяка информация по нещата, които изследвате. vanchovmro@gmail.com
      Благодаря и Христос Воскресе!!
      Поздрави В. Георгиев

      Изтриване
    6. Наистина възкресе!

      Ще Ви пратя материалите г-н Георгиев.
      До скоро!

      Изтриване
  10. Аз не съм специалист и не искам да се правя на такъв.Историята трябва да се пише от историци.Крайно време е да се разреши въпроса с произхода на българите.Всеки един народ около нас се припознава с дадена цивилизация.Унгарците се тупат по гърдите,че са хуни,гърците си преписаха цялата антична история на балканите и се тупат по гърдите с нея,а германците се тупат по гърдите,че са арийци от Персия.Къде е истината аз не знам,но е крайно време и ние да се припознаем с някого.Аз не съм комплексар и нямам нищо против да сме тюрки,ако наистина българите се окаже,че сме от тюрски произход.Ако обаче се окаже,че сме траки...ми добре,щом това е истината нека да се гордеем.Искам да кажа,че е време да си открием и напишем истинската история,независимо каква е тя.Тюрки,иранци,траки,араби или славяни,нека си знаем историята и нека се гордеем с нея.Йозеф Гьобелс е казал,че за да се унищожи един народ е нужно да му бъде унищожена историята.Прав е!Надявам се този коментар да се прочете от някои историци,защото това е наистина нещо много важно!Също така бих искал да кажа,че е време хора като Павел Серафимов да спрат да пишат публикации в нета,а да се съюзи с други хора като Николай Тодоров-бесараба и Дамян Попхристов.Време е да напишем истинската история на България В УЧЕБНИЦИТЕ,А НЕ ДА СИ Я ГОВОРИМ СКРИШНО ПО ФОРУМИТЕ И ДРУГИ НАРОДИ ДА СЕ ТУПАТ ПО ГЪРДИТЕ С НАШАТА ИСТОРИЯ!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown14 април 2020 г., 15:07

      Аз пък смятам, че е от голяма полза да продължавам да публикувам в интернет. Все още не се е събрала критична маса хора, които да имат достъп до алтернативната информация, която предлагам.

      Никола Тодоров и Дамян Попхристов са безспорно хора с талант, но не виждам как ако напишем заедно някаква книга, това би променило нещо.

      Изтриване
    2. Unknown14 април 2020 г., 15:07
      Не мисля ,че човек трябва да е комплексиран за да не вярва на идеята за тюркския произход. Човек трябва да търси истината.
      За коментара ви за интерната....мисля има повече българи които се ровят из интерната от колкото из библиотеките и книжарниците. Къде за съжаление къде не.

      Изтриване
  11. Добра статия!Много ми хареса,господин Серафимов.Аз обаче имам един въпрос към вас.https://youtu.be/iESweHJMIoo
    Това е линк към едно мащабно ДНК проучване на народите от Европа.Най-силно изразената група във България е E1B1B,която е характерна за Северна Африка и балканите.Това излиза,че това е групата на пеласгите(тоест първите балканци),нали?Тази група се среща най-много при нас българите и при албанците,което е обяснимо,защото албанците са наши хора,ислямизирани трако-илири.Какво е вашето мнение,господин Серафимов?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown14 април 2020 г., 15:47

      Въпросът с албанците е сложен, те не ни считат за роднини, наричат ни Шкеи, буквално слави, славени. От друга страна, поне половината от албанските хидроними са от славянски, или по-точно български характер. Според Владимир Орел старата земя на албанците е била на север от Дунава, там те са живели в съседство с власи и германи, това обяснява албано-румънските паралели в лексиката, а и старовисоконемските заемки в албанския.

      Най-вероятно албанците идват в днешните си земи след падането на България под византийска власт, като идвайки тук те се смесват с коренното население и така съвременните албанци имат генетична прилика с нас.

      Прочее, ако произхода на хаплогрупата Е бе в Северна Африка, то представители на тази група щеше да има по целия африкански континент, а това не е така. Най-вероятно представителите на хаплогрупа Е са обитавали Европа преди Ледниковия период, но принудени от климатичните промени са се отправили към Северна Африка...откъдето част от тях по-късно са се завърнали в Европа.

      Изтриване
    2. До Павел Серафимов:
      Добре,но все още се нервя защо използвате термина славяни,а не българи.Българска азбука,българска писменост,българска култура,стига с тези общославянски и общобалкански.

      Изтриване
    3. До Unknown14 април 2020 г., 20:34

      Не е нужно да се нервирате, просто проучете нещата по-подробно. Препоръчвам Ви това четиво: "Колко народа покръства Борис (и мнимата разлика между словени и блъгари)"

      https://www.otizvora.com/2016/05/7804

      Хората наречени славени, слави, словене, са реално гетите. Може да Ви звучи странно, но само ние българите имаме право да се наречем потомци на старите славени. Дедите на чехи, поляци, руснаци и т.н. са носили името венети. Поради това, че езиците на славени и венети са били много близки, то и венетите получават името славени, словени, славяни.

      Четете спокойно и без нерви. Истината се крие не в спора, а в подробностите на непознатата информация.

      Изтриване
    4. Забрави румънците,молдовците и вероятно сърбите....те също имат право да се наричат потомци на старите гети (славени).

      Изтриване
    5. Нямам думи с които да опиша възхищението ми от труда ти Павка. Чета и разпространявам. Благодаря ти.

      Изтриване
    6. До Unknown15 април 2020 г., 16:00

      Благодаря и аз за оценката на труда ми!!!

      Изтриване
    7. До Анонимен15 април 2020 г., 14:54

      Да, румънците и молдовците носят тракийска кръв, и то тази на северните траки, но са изоставили древния си език и част от традициите. От друга страна, ние не само пазим старият си език, но също така и старите обреди и обичаи.

      Изтриване
    8. Господин Unknown 14 април 2020 г., 15:47, хаплогрупа E е представена в голям процент също и в Италия. Може би, разбираемо. Император Каракала е от либийски произход, Северна Африка. Той убива брат си Гета, и забранява траките гети да бъдат наричани гети, а разпорежда да се наричат готи. Може това да е била общност от Северна Африка, представителите на която като колонисти да са появяват на Балканите. В процентно същото отношение са другите две големи хаплогрупи в българския съвременен геном I2a и R1a. А Вие как мислите.

      Изтриване
  12. Имам на сърце да поздравя участниците в блога с предстоящия празник. В немски говорещите европейски държави съществува следният поздрав: „Besinnliches Ostern!“, което означава „Осъзнат Великден!“. Много от нас се сещат за значението на този празник само един път в годината. А и как можем да „осъзнаем“ значението на това събитие, без да сме запознати по-подробно с неговата същност? Сега, когато сме принудени да не напускаме домовете си, ни се отдава една добра възможност за това, на което помага и като че ли случайно развилнялата се пандемия. Жалкото е, че много малко измежду нас разполагат с писмения извор за това познание. Но, който изпитва вътрешен подтик, все ще намери някакво решение. Особено в една страна, в която и премиерът и един неукротим поборник за истинската българска история публично изявяват принадлежността си към вярата в Спасителя!

    ОтговорИзтриване
  13. Докога заблуди за българи=славяни преди Борис, г-н Серафимов?
    Какви гети=славяни, само във вашите фантазии! Според изворите от онова време, разликите са очевидни, четете ги, и им вярвайте! Ценов не е живял по онова време и затова се е заблудил, а оттам и Вие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 април 2020 г., 10:57

      Не зная дали Вие сте и Unknown14 април 2020 г., 20:34. Ако не сте, то предлагам отгово четивото - "Колко народа покръства Борис (и мнимата разлика между словени и блъгари)"

      https://www.otizvora.com/2016/05/7804

      Оборете автора с логични аргументи и аз ще се съглася, че Вие сте прав, а аз не.

      Прав е не този, който вярва, че е прав, а този, които разполага с най-много и най-точна информация. Запитайте се - кой е разполагал с повече данни: Вие, или аз, Ганчо Ценов, Георги Сотиров, Цани Гинчев и т.н.?

      Прочее, един приятелски съвет - ако искате да бъдете приет на сериозно и да наложите вижданията си, е нужно да направите две неща - да престанете да се криете в анонимността, от друга страна трябва да започнете да представяте аргументи, а не голи твърдения.

      Изтриване
    2. до Анонимен15 април 2020 г., 10:57
      цитат: "...Според изворите от онова време, разликите са очевидни, четете ги..." А Вие четете ли ги? Или повече Ви допада становището "Чукча не читатель, чукча писатель!"? Не посочвате нито времето, нито изворите, а говорите за някаква конкретна информация. Всички които разискват или коментират "онова време" посочват фактите и изворите от които са черпили информацията, и които могат да бъдат проверени. Затова заслужават повече доверие и внимание от неизвестни самозванци, които говорят само от свое име без никакви аргументи. Освен това не показвате никакви, дори елементарни, познания в областта за да давате оценки на различни автори и техните мнения.

      Изтриване
  14. До Анонимен 15 април 2020 г., 10:57 и до Unknown14 април 2020 г., 20:34

    Българският автор на "За Буквите" пише следното: "Прѣжде оубω словѣне на имѣхѫ книгъ нѫ чрътами и рѣзами чьтѣхѫ и гатаахѫ погани сѫще. Кръстивше же сѧ римсками и гръчьскьши писмени нѫждаахѫ сѧ словѣнскы рѣчь безь оустроениа."

    Щом старите българи сами са се отъждествявали със старите славени, самонаричайки се словене, в такъв случай Никола Църцаров, Павел Серафимов, Ганчо Ценов, Цани Гинчев, Георги Сотиров и др. родолюбци са прави, че българи и славени, словене са хора с едни и същи корени.

    В една императорска грамота от времето на Роман II (от 960 г.), издадена в полза на манастира „Коловос” (близо до Йерисо). В грамотата четем, че на манастира се даряват „40 освободени от плащане на данък парици в замяна на онези части земя, които му били предадени от старо време и които му били отнети от заселените там славяни-българи” (παρὰ τῶν ἐνσκηνωθέντων ἐκεῖσε Σκλάβων-Βουλγάρων). - цит. Димитър Ангелов, Образуване на Българската Народност, страница 364.

    In the biography of Georgios of Iveron, written in Latin (of the eleventh century), the inhabitants of a village in South Macedonia are named as “Bulgarians who call themselves Slavs” (bulgari, qui sclavi appellantur). In the Expanded Biography of Clement of Ochrida, done towards the end of the eleventh century by the Byzantine archbishop Theophylactos, we find the expression “the stock of the Slavs, i. e. of the Bulgarians” (τὸ τῶν Σϑλαβένων γένος εἶτ᾿ οὖν Βουλγάρων). In the so-called “Salonika Legend” (an anonymous local work, probably from the middle of the eleventh century) Cyril is sent the Slav tribes, called Bulgarians In the dictionary of the Byzantine chronicler Joan Zonaras the name “Sclavinia” is the equivalent of “Bulgaria” (Σκλαβινία ἥ Βουλγαραί). Ангелов, страница 415.

    http://macedonia.kroraina.com/da/da_summary.htm

    Изводите на Георги Сотиров:

    • Писал през VII в. сл. Хр., Симоката два пъти заявява, че славянските народи от неговата епоха са същите онези, които в по-раншни времена са били наричани гети.

    • Те са били народите, на чието богатство се е възхищавал Херодот, чиято медицинска наука е ценял Платон (Plato) и чиято войска веднъж победила Филип II, а по-късно и силите на Лизимах (Lysimachus).45

    Следователно, родният език на Константин Велики е бил славянски диалект.

    https://www.otizvora.com/2005/08/6972

    Изводите на Цани Гинчев:

    1. Древните тракийски племена, които според Херодота образували подир индийците най-многобройния народ на света и които са прями преходници на славяните на Балканския полуостров, не са измрели. Те живеят и днес още между нас[2].
    2. Траките са славяни. Те са дали на нашия език особната аналитична форма, която го отличава от другите славянски езици, а в това число и от старобългарския. Eзикът на Кирила и Методия не е трако-славянски, а специално български, бугарски.

    http://doktora757.blog.bg/history/2014/05/07/trakiiskata-teoriia-na-akad-cani-ginchev.1262994

    Когато преди много време Павел ми каза, че дунавските славени са гетите, а българите са техните съседи и родини траките мизи, на мене ми беше трудно да повярвам в това, но взех та проверих, не веднъж-дваж а много пъти, но всеки път се увeрявах, че Павел е прав.

    ОтговорИзтриване
  15. Господин Димитър Димитров 15 април 2020 г., 21:02
    няма да пиша нищо по въпроса за славяни и българи, защото и да напиша нещо, то се цензурира и не се появява, ако е в разрез с вижданията на собственика на блога или на клакьорите му. Само ще напиша автора и заглавието на една книга, която я има и в електронен вариант в интернет и ако желаете може да си направите труда да я прочетете. Поне според мен дори заглавието и е много интригуващо. Автора и книгата са: Игорь Коломийцев "Народ-невидимка". Но ако не разбирате руски език, или сте свикнали да четете само западни автори, то тя няма да е интересна за Вас. Видимо всеки има своя истина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен15 април 2020 г., 21:23

      Е как да има цензура като вие си коментирате свободно? И двамата сме анонимни, но макар аз да симпатизирам на автора а вие не, точно вашия коментар се появава а мои някои не ги виждам. Като искате да говорите по една тема, ами говорете, не пращайте хората да търсят гъби манатарки през девет гори в десета. Нямате ли свое мнение, не сте ли намерил свои аргументи, изобщо защо се включвате ако не можете да дадете нищо ваше? Ами Спароток никога не е твърдял, че славяни е било старо, колективно име за предшествениците на хората от днешната славянска езикова група. Човекът често е обяснявал, че славени е било име на гетите и благодарение на тях се е разпространило и наложило над други хора, които говорят близки езици. Авторът на този блог е давал за пример възникването и налагането на колективните имена германи и елини, че и те са възникнали и са се наложили по абсолютнио същия начин, по който се налага името славяни. Сега, вие ако ви тресе постоталитария синдром, или страдате от силно изострена форма на славофобия, това вече не се лекува и наистина няма смисъл да се впускате в дискусия, то няма да е даже дискусия а избиване на комплекси. Като не ви допада какво пише Спароток, ами избягвайте го, никой не ви слага нож на гърлото да идвате тук и да опонирате. Мисля, че сте голям човек, вземете се в ръце, направете и вие блог като този, па то ще си каже, дали можете да съберете публика, дали не. Апропо, този Коломийцев е хазарин, да искаш истина от хазарин, трябва или ти самия да си такъв или да си много наивен.
      С най-добри чувства,
      Владимир

      Изтриване
    2. Уважаеми Анонимен 16 април 2020 г., 9:05
      Владимир, никъде и никога не съм писал, че "не симпатизирам на автора" и собственик на блога. Напротив, отнасям се с голямо уважение, но понякога имам по различно мнение. Може би това е защото тематиката ми е интересна, но поради ред причини не мога да се задълбоча в нея, дори не съм любител историк като хоби. Когато имам възможност чета и сравнявам данни. Разбира се всеки може да тълкува данните по свой собствен начин поради ред причини.
      Интересно ми е Вашето мнение за "славофобията" и "посттоталитарния синдром"!!!! Винаги съм смятал себе си за славянин, както и областта от която произхождат родителите ми. Мненията за "тоталитаризъм" са изтъркани, макар и съвременно политкоректни, по отношение на най-големият тоталитарист в съвременността.
      С лека ръка и от "сърце" ме съветвате да си направя блог и там "да ръся своята истина"!!!!! По същия начин може да ме посъветвате да си направя фирма за електроника и да имам успеха на Бил Гейтс. Първо не "опонирам" на никого, а изказвам мнение. Но в своята "демократична" същност, Вие се стремите да отстраните различните мнения и да "утвърждавате" правилната насока. Не беше ли точно това тоталитаризъм, който Вие явно силно "ненавиждате".
      В крайна сметка не ми стана ясно в какво се състои това което Ви дразни в написаното от мен. Или може би, това е по отношение на езиците които не разбирам, да, не съм полиглот.
      По горе написах, че съм славянин. Не твърдя, че не съм наивен. Но по какво разбрахте, че Коломийцев е хазарин? И на какво се основава Вашето мнение, че хазарите игнорират истината? Може би от действията на поляци и украинци, както и на дойчовци, защото именно те са наследници на хазарите. Но оставам с впечатлението, че Коломийцев е с еврейски произход, сравнявайки го с подобна фамилия и идентично име:
      Игорь Павлович Коломийцев, роден на 1 юни 1964 г. в станица Выселки, Краснодарския край, СССР
      И́горь Вале́рьевич Коломо́йский (укр. Ігор Валерійович Коломойський),евреин, роден на 13 февруари 1963, Днепропетровск, УССР, СССР).
      Все пак, Коломийцев освен, че е участвал в бойни действия в Афганистан е и историк по образование. Има десни политически убеждения. Но не това е важното. Важното е, че той цитира откъси от „Getica“ De origine actibusque Getarum („Гетика“, Произход и деяния на гетите), касаещи така наречените славяни. А трите стълба на алтернативната българска история, Ганчо Ценов, Георги Сотиров и Асен Чилингиров се позовават на Йордановата "Гетика".
      "Уже великий слепец Гомер упоминал неких генетов в Пафлагонии, малоазийской провинции, располагавшейся невдалеке от легендарной Трои. Пять столетий спустя отец всех историков Геродот помещал племя энетов на север от Македонии. Он считал их иллирийцами. Попутно замечу, что историческая провинция Иллирия, давшая имя целой семье этносов, находилась в западной части Балканского полуострова между Адриатическим побережьем и средним течением Дуная. Правда, в более поздние эпохи об азиатских и балканских генетах-энетах ничего слышно не было."
      Интересно, генети, енети, гети!

      Изтриване
  16. Към всички тези,които не вярват на твърденията на Спароток- дайте един,поне един пример в световната история,в който даден народ да е създал държава заедно с друг,и народа създател,да е проговорил,на езика на другия народ и да е зарязал своя.В ъв всяка държава официалния език е на народа който я е създал.Ако старите българи са говорили тюркски език,защо им е било да приемат точно славянския за официален!?Погледнете днк анализите на костите,намерени в северозападна България,където са живеели най много (уж)тюркобългари.Те всички сочат европейски произход,без грам азиатски.Няма и паметници открити на тюркски език.Аз не знам изобщо защо се още се пишат тези глупости в учебниците по история.Разберете, няма нищо,абсолютно нищо,което да ни свързва с тюрки или други азиатци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, приятел и сънародник, знаеш ли как ги интересува казиончетата, че пишат глупости - точно никак. Щом върви алъшв-вериша с писането на учебници пълни с лъжи и измислици, казиончетета ще си пазят кокала като оядено куче, ще джафкат, ще се зъбят, дано само да не почнат и да хапят. Сега се плаща да сме азиатци от Памир, утре ако покровителите кажат, че идваме от Скандинавия, ще станеме викинги, стой та гледай :)

      Изтриване
  17. "Ще дойде ден обаче, когато всичко скрито ще се разкрие. И всяка тайна ще стане явна. Всичко, което с било скрито, ще бъде открито. И всичко, което е било направено на тъмно, ще бъде извадено на светло."

    Еднакво е неизбежно както демаскирането на неистината, така - и победното утвърждаване на истината.

    С течение на времето истината сама ни се разкрива. от нас се иска само да я видим, да я разпознаем, да я осъзнаем и да я изразим с думи - ясни, прости, разбираеми. Така постъпват разумните хора. А безумцитесе съпротивляват и се инатят. Което обаче вреди най-вече на тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нека си се инатят безумците, не можеш да спреш водата на пробит бент заставайки срещу нея.

      Изтриване
  18. КОПИ-ПЕЙСТ:..............През 1838 година била основана в Солун първата българска печатница от Теодосий Синаитски, българин родом от Дойран. В 1910 година в същия град има две големи модерни български печатници, на К. Г. Семерджиев и Юрдан Ярцев. Има също богати български книжарници, които доставят български книги за цяла Македония. Като се установява конституционно управление в Турция (1908 г.) се започва печатането на много български вестници и списания в Солун. Първата метеорологическа станция в Солун и в цяла Македония изобщо, е факт в българската мъжка гимназия.
    Борбата на християнското население за свобода продължава и през XX век, съобразно конюнктурата от „баланса на интересите” на великите сили на Балканите. След Берлинският диктат, освобождаването на Македония и Беломорска Тракия не би могло да бъде дело само на един християнски народ. Българите инициират и създават Балкански съюз, за да се справят с владенията на империята на Балканите. Според най-грижливата преценка на Солунското население в 1911 година неговият брой е бил около 28 000 жители, от които 64 000 евреи, 25 000 турци, 22 000 гърци, 10 500 българи и 6 500 разни. На 26 октомври 1912 г. Солун е освободен в деня на покровителя си – Свети Димитър. Гръцките власти скоро се сговарят със сърбите и не смятат да отстъпят Солун. Последвалата Междусъюзническа война лишава България от важни позиции на Беломорието! В Букурещ в 1913 г., Македония е поделена на три части и поставена под властта на три различни политически управления. След Първата световна война със злощастния Ньойски договор Солун окончателно се отделя от своя главен и естествен географски и икономически хинтерланд, който го поддържаше и подпомагаше да напредва и се развива, но от тази политическа промяна изгубват най–много българите. Тяхното културно и обществено дело, почнато с най–голям възторг и засилвано с най–упорит и постоянен труд и преданост рухва.
    В XXI век вече за българите и гърците се очертават все по–удобни връзки за обмен и туризъм. За да се потопите в атмосферата на този уникален град с построяването на магистрала „Струма” ще са ви необходими само три часа, за да почивате на Бяло море или да пазарувате в Тесалоники и да се разходите във величието на три цивилизации като туристи. Заслужава си да започнете още сега!

    ОтговорИзтриване
  19. Не споделям мнението на автора за етруския език на златната книга.
    Според мен това е жива истина за връзката на древните поселници на нашата земя пеласгите с расените.
    Книгата си е на наш древен език и е доказателство за това, че сме си имали азбука хиляди години преди Христа.
    Когато преведа някои от нещата ще ви изпратя и линк.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте,
    както бях обещала публикувах това, което успях да разчета от златната книга в blog.bg като автор drevnata
    със заглавие: " Тайната на златната книга от Струма" Ако има интересуващи, моля да заповядате!

    ОтговорИзтриване
  21. Приятели се оплакаха, че не ме откриват по горните данни. Ето и линк:
    http://drevnata.blog.bg/history/2020/05/11/tainata-na-zlatnata-kniga-ot-struma.1710225

    ОтговорИзтриване