21.04.2020 г.

СБЛЪСЪКЪТ НА ДВЕ ТЕОРИИ – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО КЪМ ПРОТИВНИЦИТЕ МИ



Още преди да започна да публикувам в blog.bg през 2009 г., знаех, че поемам по труден път. Понеже вижданията ми за произхода на нашия народ са коренно различни от тези на историците и езиковедите, моята позиция ми докара врагове, много врагове, злобни врагове. Никой имащ титла и радващ се на престиж, не обича да бъде изобличаван, а с работите си аз представях не само нова информация на широката публика, но и показвах грешките на специалистите.

Никой от тях не намери смелост и почтеност да се регистрира и да коментира открито в блога ми. “Смелите” учени действаха с подставени лица: приятели, съпруги, студенти, кандидат-докторанти, или пък се включваха като анонимни. Опитвах се спокойно и културно да проведа дискусия, но уви – виждайки, че са поставени натясно, опонентите   или мълчаливо изчезваха, или започваха безкрайна тирада с обиди, клевети и заплахи.

Зная, че няма как да съм прав за всичко и поради това съвсем чистосърдечно отправях молба да ми бъде представен пример с проучване от последните години, проучване, в което е доказано, че дедите ни са чужд за Балканите народ. Отговорът беше: “ Четете учените!

Кои учени обаче? На този въпрос  вече 11 години нямам отговор. Нещо вече било доказано от някой си, било изписано много по въпроса, било прието в научните среди и т.н. Хубаво, може и така да е, но защо никой не дава конкретна информация? Къде са тези невидими учени, имащи невидими проучвания, създадени въз основа на невидими аргументи? Нещо се прокарва тихомълком, приема се тайно и после се пласира като доказана теза – това не е наука.

Моят принцип е – проверявай всичко, давай ясни аргументи. Никога не излизам с израза: Ганчо Ценов каза, Георги Сотиров каза, проф. Асен Чилингиров каза... Старая се да посоча конкретно защо давам определено твърдение. Представям сведения не само от историческите извори, но и от областите на археологията, ономастиката, а и културата, религията на групата, намираща се под мое внимание.

Смятам, че това е добър метод на работа, понеже при проучване на своето минало повечето излследователи разчитат най-вече на хрониките на враговете на дедите си – гърци и римляни. Да се надяваме, че те са били обективни, е доста наивно. Ето поради тази причина всяко сведение на стар автор трябва да се свери с данни от археологията, ономастиката, а в последно време и генетиката.

Не мога да разбера на какво разчитат моите противници, дори да ме очернят по някакъв начин, това няма да накара новата информация да изчезне. Има достатъчно други, по-млади от мен хора, които ще поемат щафетата. Днес може да се наклевети човек с доноси, може да се компрометира страница с доноси, но в крайна сметка живеем във века на информацията и никой не може да скрие деянието си, а че ще плати за стореното, е сигурно.

Аз съм човек, който се е преборил с егото си. Ако някой ми покаже убедително, че съм сгрешил, за мен не представлява трудност да призная, че не съм прав. Готов съм да направя това публично и за да докажа искреността на думите си, давам възможност на някой от своите противници да представи материал с доказателства, от които да стане ясно, че старите българи не спадат към местните народи, а са дошли от Сибир, Памир, Кавказ и т.н.

Това не е ново предложение, давал съм на противниците си тази възможност многократно. Преди няколко години помолих един възпитаник на Шуменския уиверситет да напише материал, да го сканира и да ми го прати като изображения, които аз ще публикувам. По този начин манипулация на текста от моя страна е невъзможна. Момчето започна да мънка, да се оправдава, че не е научен работник... и “смело” се отказа.



Съвсем наскоро отправих същата молба към приятел на въпросния индивид, който опонираше “смело”, но когато дойде време да напише нещо свое, подви опашка и се скри. Въпреки че попитах съвсем културно, и този бранител на историческата наука се отказа с оправданието, че вече е писано достатъчно по въпроса.



Излиза, че позицията на казионната наука е като Шамбала – всеки е чувал за тази мистична страна, но никой още не я е виждал. И така – за пореден път отправям призив към своите противници – нека някой от вас да напише материал от 3-4 страници и да представи доказателства за това, че старите българи са били номади по време на ранното Средновековие (такова е виждането на шуменските възпитаници). 

Нека бъдат представени доказателства, че езикът на старите българи е бил тюркски, ирански или за какъвто го смятат специалистите, но да има и ясна аргументация, истински доказателства, а не само голи твърдения – така казва този и онзи. Нека бъдат представни доказателство за това – къде да търсим прототипа на керамиката на старите българи, на техния свещен символ IYI, а и на руните им.

Аз поемам ангажимента да публикувам този материал в блога си (разбира се със сканирани от автора страници) и не просто ще го публикувам, но и ще го спонсорирам, за да стигне до още по-голям брой хора. И без спонсориране имам около 5000 прочита на ден, със спонсориране прочитите стигат до към10 000, понякога и 20 000. Сега е моментът някой бивш студент или настоящ кандидат-докторант да блесне и да убеди читателите ми, че той е прав, а аз - не.

Разбира се, има и друга възможност. Зная, че тези, които коментират като анонимни в блога ми, нямат свои блогове и страници. Зная, че през живота си не са написали нищо свое със стойност, но сега те могат да впрегнат силите си и да докажат, че освен тролене и клеветене, са способни на нещо продуктивно, нещо полезно. Bloger представя безплатна платформа, регистрирането и създаването на личен блог се прави за минути. А колкото до знанията, нужни за поискания от мен материал – те би трябвало да се натрупани до този момент.

Публикуването в собствен блог дава 100% гаранция, че никой не може да манипулира текста. Нека този, който намери смелост (дано да се намери такъв, за което обаче се съмнявам), да създаде блог, да публикува работа, аз поемам ангажимента да поставя тази работа на стената си и да я спонсорирам.

Най-после читателите ще се запознаят с доказателствата и аргументите на представителите на българската наука. Най-после ще има яснота дали аз греша, определяйки народа ни като наследник на Залмоксис и Орфей, или грешат тези, които определят дедите ни за дошли от някъде си номади. След като един блогър е намерил смелост да тръгне против течението, то ще е срамота тези, които поддържат официалните теории, да не намерят смелост и ясно, открито да защитят виждането си.

След като работата на опониращите ми види бял свят, аз от своя страна ще публикувам отговор към критиката, която проф. Светлана Янакиева отправи по отношение на работата ми за произхода и древността на името българи.

Съмнявам се, че противниците ми ще се възползват от предложението ми, но поне за пореден път ще стане ясно, че Ганчо Ценов е прав. Прав за това, че ние българите сме потомци на древен балкански народ, покръстен от Апостол Павел и успял да направи нещо уникално - да излъчи хора, които стават господари на своите стари покорители -римляните. Максимин Тракиец е първият, но не и последен император с тракийска кръв.




149 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон...най-вече днес :)

    ОтговорИзтриване
  2. Този Тодоров е много нахален, вре се където не са го канили, коментира когато не са го питали, и все против Спаро. Сега чета, че той си признава, че не бил научен работник, та поне малко се успокоих.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 18:19

      Какво ли не правят някои хора, за да получат малко внимание :)

      Изтриване
  3. павка що си губиш времето с зелени тикви,с толкова много учени варвите успоредно че вече не подлежи на съмнение..аз по скоро искам да ви видя в обща лекция с професор Дамян Попхристов..има ли как да стане

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До makarona21 април 2020 г., 18:25

      С проф. Дамян Попхристов се видяхме през октомври 2018, но нямахме време за дълъг разговор, надявам се скоро да успеем да компенсираме.

      Изтриване
    2. За театър и драматургия ли ще си говорите с Дамян?

      Изтриване
    3. До Анонимен21 април 2020 г., 23:08

      Като се има предвид каква драма е какъв театър са нашите историци и археолози, темата е точна.

      Изтриване
    4. Страхотна идея за проф. Д.Попхристов! Предлагам и проф. Вачкова и Петко Атанасов. Ще бъде истинско удоволствие да ви чуя, гледам, чета...
      П.Рос

      Изтриване
    5. До Анонимен22 април 2020 г., 12:12

      Може пък и да стане това в близко бъдеще :)

      Изтриване
  4. Павка здравей , силите на мрака няма да ти отговорят. Няма да излязат на светло . Ясно е като бял ден . Истината която сееш е необорима, и не ти трябват " титли " за да го видиш . Те знаят че правдата не е на тяхна страна и ги е страх . Всъщност ги разбирам . За някои от тях националното предателство е начин на прехрана , за други оцеляване , живуркане и т.н...Да признаеш че живот и титли са ти били подарени е трудно. По важно е всички прогледнали да се хванем за ръце и да върнем полагащото ни се място в историята като народ. А те, те ще продължават докато секнат грантовете от заинтересованите .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 18:36

      Ясно ми е, че "промяна не може да има", според светилата в историческата наука, но те не могат да спрат истината.

      Изтриване
  5. "Понеже не съм научен работник", малееее, ами този нищо не е, къде се бута там, където не му е мястото :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 18:37

      Тези, които не могат да създадат нещо свое и стойностно, гледат да хвърлят кал по другите, които могат да създадат нещо свое и стойностно.

      Изтриване
  6. Етнос не се променя!Нрави, култура, обичаи също.Чувал съм някога, вече не помня къде, че в Ленинград, да умишлено пиша Ленинград има някаква си тамошна /явно по- такава/ библиотека има материали, които могат да преобърнат нашата и на само нашата псевдоистория.....но можеш само там да четеш

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown21 април 2020 г., 18:53

      Реално не ни трябват нови документи, просто това, което е в наличност трябва да се използва по адекватен начин и нещата ще си дойдат на мястото.

      Изтриване
  7. Павле, ти продължавай, мишоците ги остави да се крият по дупките където им е мястото. Къде ще тръгнат да пишат тези, кой ги знае и кой ги иска, и на кой от тях му стиска ? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 19:00

      Кой знае, може пък на някой от тях може да му дойде музата, да събере смелост и да напише нещо :)

      Изтриване
    2. Павеле сигурен ли си, че тоя няма научни публикации?

      Изтриване
    3. До Анонимен21 април 2020 г., 23:06

      Ако "тоя" казва, че не е научен работник, как да има научни публикации:) Всеки може да драсне някакъв пасквил повтаряйки назубрени неща, но това не прави написаното научна работа.

      Изтриване
  8. При положение,че над 75% от гените ни са балкански,за какви "пришълци" изобщо трябва да говорим?

    ОтговорИзтриване
  9. Вие се държите благородно, но за глупавия човек благородството е слабост. Не хвърляйте перлите в краката на свинете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze21 април 2020 г., 19:15

      Прав е бил Христос казвайки тези думи: "Не давайте свято нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свинете."

      Изтриване
    2. Иван Костадинов8 юни 2020 г. в 23:53

      Е със тези двете по-горе изпървани реплики се изложихте и двамата. Уважавайте свинете моля! С пържолки отбелязваме радоста си за Рождеството Христово ;-) А по отноение на кучетата и свинете даже и самия Христос греши. Не е осъзнал нивото на ценностната ситема на тези много важни за нас самите представители на животните. Не е случаен факта че наште предци са си поставили за цел да ги опитомяват

      Изтриване
  10. От ненаучния работник ли чакаш есе Павеле, ти да не си си изгубил ума, или си минал към Харе Кришна? Тоя, ако не му суфлират, две думи на кръст не може да каже, камо ли да тръгне да пише научна работа. Ho съм любопитен за отговора ти на Янакиева, ще го пуснеш ли в случай, че ония тролове не представят нищо?
    Миро

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миро, отговорът ми е готов отдавна, ще го публикувам и без онези храбреци да изявят позицията си :)

      Изтриване
  11. Ние ставаме повече - те намаляват. Ние ставаме по-уверени, а те по-изплашени. Ние знаем какво защитаваме - те защитават кокала, без който ще умрат от глад. Не, че имат нещо лично против тебе, но ти им дърпаш кокала Павеле, крадеш им храната, то и кучето ще ухапе стопанина, ако той дръпне паницата с манджата. Инстинкт за оцеляване братле, нищо лично, просто инстинкт :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър 21 април 2020 г., 19:56

      Да, истнинкт е, но не забравяй, че инстинкта за самосъхранение е най-силния мотиватор.

      Изтриване
  12. Защо им обръщаш внимание, да не би да са го заслужили с нещо? Я си карай по пътя и ги остави да си лаят, накрая ще прегракнат и ще спрат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 20:00

      Няма да спрат, дори и без глас да останат...Не, че това ме притеснява :)

      Изтриване
  13. Мир и Любов, братя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 20:08

      Хубав призив! С мир и любов се постига много, но само почтените хора търсят мир и любов.

      Изтриване
  14. Вие ме разочаровахте много Спароток! Как ще спонсорирате ояли се хрантутници, които работят против България! Толерантност в зверилник е равносилно на смърт! Не са мои думите, на Николай Хайтов са и са самата истина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 20:15

      Защо да не ги спонсорирам? Уважавам всеки, който е намерил смелост открито и ясно да изяви позицията си, независимо дали аз съм съгласен с тази позиция. Въпросът е - имат ли моите опоненти смелост открито да изявят позицията си???

      Изтриване
  15. Чини ми се, че ще последва дъъъъъъълга тишина от страна на противниците. Ами те могат само едно - да се бият в гърдите, че са прави и да се хилят като Бийвис и Бътхед:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 20:21

      Явно хилейки се, те си мислят, че могат да впечатлят някого...

      Изтриване
  16. На нашия приятел Тодор Димов е това, копнах го без да го питам :)

    И търсещ истината свята
    той, войнът, на двубой зове!
    Но "рицарите" на лъжата,
    не дойдоха на бойното поле!
    И само крият се в далечината,
    и ръчкат се друг други, "Хайде, кой?"
    но знаят, слаб е мечът на лъжата,
    дори срещу самичък войн!


    А ти не си самичък и шебеците го знаят :)

    ОтговорИзтриване
  17. Г-н Серафимов, в коя европейска култура или група от култури, можем да търсим прототипа на керамиката на старите българи?
    Бихте ли ми дали линк с нещо по въпроса от утвърден автор?
    Благодаря предварително...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До natsunoame21 април 2020 г., 20:43

      Разбира се, ето това е по въпроса:

      Относно произхода на ранносредновековната чернолъскава керамика в България, Стамен Михайлов, Археология, кн. 4, 1961 г.

      У нас тя ни е позната от разкопките в Лиляче, Никюп, Търново, 4 Абритус, 5 Ятрус6 и др. Обикновено керамиката от тези находища е по-доброкачествена от новопазарската, но съвсем очевидно е, че се касае до една и съща традиция, която има дълбоки корени в нашата страна. Съдове с механично излъскана повърхност откриваме още в епохата на енеолита, бронза и особено през латенската епоха, когато се оформят всички основни елементи на т. нар. сива тракийска керамика, чието по- нататъшноразвитие ние виждаме именно в чернолъскавата керамика от Нови пазар. В сивата тракийска керамика от епохата на късната античност се съдържатвече основните черти, които характеризират втората новопазарска група — закръглени туловища на съдовете, трилистни устия, сиво-черен цвят и механически излъскана повърхност.

      https://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/St_Michailov_keramika_1961.pdf

      Изтриване
    2. Този Стамен Михайлов не е ли от казионните учени, които са фалшифицирали историята?

      Изтриване
    3. До Анонимен 22 април 2020 г., 10:36

      Михайлов не е казионен учен, не му е било никак лесно защото благодарение на натиска на казионни учени, работи на Михайлов не са публикувани.

      Данните, които този учен изнесе за древността и разпространението на символа IYI, корените на старобългарската чернолъскава керамика, произхода на Мадарския конник, показаха, грешките (меко казано) на казионните учени.

      Михайлов, а и неговия колега Атанас Милчев са мразени най-вече за това, че дават доказателства за античните корени на Плиска, а и, за споменаването на престъпното деяние на определени казионни учени, които унищожават и укриват неудобни за тезите им археологически материали.

      Изтриване
  18. Г-н Серафимов, хубаво е да правите разлика в термините за броя посещения на блога ви и броя "прочита на ден".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 20:52

      А Вие как разбрахте, че тези, които посещават не четат :) Не може по себе си да съдите по другите :)

      Изтриване
    2. Чукча не читатель, Чукча — писатель! :) :)

      Изтриване
    3. Това много лесно се вижда. Опреснете страницата и брояча отчита посещение, тук обаче вие трябва да обясните и покажете как се отчита прочитането на една ваша публикация. Също брояча отчита и всеки направен коментар, като посещение на страницата.

      Изтриване
    4. До Дойчин Дойчев21 април 2020 г., 23:33

      Това могат хората :)

      Изтриване
    5. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    6. Г-н Серафимов, виждам, че коментара ми не е обобрен за публикуване. Това пък е повече от показателно, че вие правите разлика между "посещение" и "прочитане", но предпочитате да заблуждавате хората.
      Това ли е разбирането ви за прозрачност?
      И не забравяте, че не само вие можете да правите скрийншотове.

      Изтриване
    7. До Иван22 април 2020 г., 17:36

      Гледайте по-внимателно! Коментарът Ви е одобрен :)


      Иван21 април 2020 г., 23:52
      Това много лесно се вижда. Опреснете страницата и брояча отчита посещение, тук обаче вие трябва да обясните и покажете как се отчита прочитането на една ваша публикация. Също брояча отчита и всеки направен коментар, като посещение на страницата.

      Изтриване
  19. .........и от къде заключихте, че римският император (235–238), Гай Юлий Вер Максимин (Gaius Julius Verus Maximinus) е "ТРАКИЕЦ", след като посмъртно е осъден от сенаторите на „Заличаване от историята” (Damnatio memoriae)??? Което означава да бъде унищожено ВСИЧКО свързано с него... Може би ще цитирате някакви писмени източници създадени векове след убийството му?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Херодиан, съвременник на Максимин, "Historia post Marcum Aurelium":

      "[7.1.2] His character was naturally barbaric, as his race was barbarian. He had inherited the brutal disposition of his countrymen, and he intended to make his imperial position secure by acts of cruelty, fearing that he would become an object of contempt to the Senate and the people, who might be more conscious of his lowly origin than impressed by the honor he had won. Everyone knew and spread the story that when he was a shepherd in the mountains of Thrace, he enlisted in a local auxiliary cohort because of his huge size and great strength, and by luck became the emperor of the Romans."

      Това върши ли работа?

      Изтриване
    2. До Анонимен21 април 2020 г., 23:20

      В Historia Augusta се казва пределно ясно какъв език е говорил Максимин "This youth, half barbarian and scarcely yet master of the Latin tongue, speaking almost pure Thracian..." - The Two Maximini, 2.5.

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Historia_Augusta/Maximini_duo*.html

      Ако Максимин е роден в Тракия и говори тракийски, то какъв може да е освен тракиец?

      6.8.1] There was in the Roman army a man named Maximinus whose half-barbarian family lived in a village in the most remote section of Thrace.

      https://www.livius.org/sources/content/herodian-s-roman-history/herodian-6.8/


      Изтриване
    3. До Дойчин Дойчев22 април 2020 г., 0:01

      Благодаря Ви за хубавото допълнение!!!

      Изтриване
    4. Да, казва се ясно "... говорейки почти чист тракийски...".
      Явно на автора му е направило впечатление, че все пак тракийския му не е добър колкото, ако му е бил майчин.
      А от сведението, че е бил пастир в планините на Тракия, да се прави заключение, че е тракиец е същото като да кажеш, че българските пастири, които слизат до Беломорието са били гърци.

      Изтриване
    5. До Анонимен22 април 2020 г., 1:16

      Хайде пак да повторим :)

      Никъде не е казано, че тракийския на Максимин не е добър, а че латинския му е лош :)

      "This youth, half barbarian and scarcely yet master of the Latin tongue, speaking almost pure Thracian..." - The Two Maximini, 2.5.

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Historia_Augusta/Maximini_duo*.html

      Колкото до Беломорието, то си е наше по право, в Ксанти и др. градове, все още живеят българи. Територията щеше да е и днес наша, ако не бяха ренегатите в науката - чуждопоклонниците, които ни изкараха чужд за Балканите народ.

      Изтриване
    6. Колкото и да повтаряте, това не прави изводите ви по-верни.
      Но така ще е докато продължавате да вадите сведенията оттук-оттам. В същата тази "Historia Augusta", няколко реда преди вашия цитат се намира друго сведение,вие обаче вероятно умишлено го избягвате, защото то руши вашите твърдения.
      "He was born in a village in Thrace bordering on the barbarians, indeed of a barbarian father and mother, the one, men say, being of the Goths, the other of the Alani."

      Изтриване
    7. Откъде Максимин ще знае тракийски след като родителите му не са траки?

      Изтриване
    8. Epitome De Caesaribus, книжка от края на 4ти век

      25. [1] Iulius Maximinus Thrax, ex militaribus, imperavit annos tres. [2] Is dum persequitur pecumosos, insontes pariter noxiosque, apud Aquileiam seditione militum discerptus est una cum filio, conclamantibus cunctis militari ioco ex pessimo genere nec catulum habendum.

      http://www.forumromanum.org/literature/victor_ep.html

      Какво друго да заключим, след като всички източници казват, че е трак?
      Кой казва, че националността му е друга?

      Изтриване
    9. Анонимен22 април 2020 г., 10:34
      "Откъде Максимин ще знае тракийски след като родителите му не са траки?"
      А готите какви са, ако не траки?

      Изтриване
    10. До Анонимен22 април 2020 г., 10:34

      Ако се повтаря назубреното в училище, няма как да се стигне до напредък. Йордан, Прокопий, Св. Амброзий, Сервий, Филосторгий и др. обясняват, че готи и гети са едни и същи хора, т.е. готите са траки. Той на Балканите няма германски топоними и хидроними от времето на Античността и ранното Средновековие, то излиза, че готите наистина са траки.

      Що се касае до аланите, пак следвате назубреното в училище вместо сам да се запознаете със сведенията. В "Готските Войни" III.iii.1 Прокопий твърди, че аланите са готски народ, а имайки предвид, че същият този Прокопй отъждествява готи и гети, то излиза и, че аланите спадат към тракийското семейство.

      Голяма част алани се заселва в Испания и ако тези алани бяха иранци, или кавказци, то испанците, поне тези от Каталония щяха да показват близост с иранци и кавказци, но такова нещо няма изобщо. Също така, ако аланите бяха иранци, в Испания щяха да бъдат регистрирани ирански топоними, но такива също няма.

      "Now the Vandals dwelling about the Maeotic Lake, since they were pressed by hunger, moved to the country of the Germans, who are now called Franks, and the river Rhine, associating with themselves the Alani, a Gothic people"- Proc.B.G.III.iii.1

      https://en.wikisource.org/wiki/History_of_the_Wars/Book_III#III

      В случай, че готите са гети, т.е. траки, а самите алани са наречени готски, т.е. гетски народ, а за речта на Максимин се казва, че е тракийска, какъв е единствения възможен логически извод :)

      Изтриване
    11. До Дойчин Дойчев22 април 2020 г., 11:48

      За подерен път - благодаря за хубавия коментар!

      Страхувам се обаче, че противниците ни не са в състояние да асимилират информацията. Тези хорица са програмирани какво да мислят, вместо да бъдат научени да мислят логично и да следват само фактите, а не твърденията на този или онзи.

      Изтриване
    12. Г-н Серафимов, те много добре осъзнават, че не са прави и че теорията им се клати, понеже е стъпила на гнили греди. Но ме съмнява, че някой от тях (особено ако се смята за авторитет) ще излезе и ще каже - сбърках. Иначе лаладжиите ще се обърнат веднага, щом се смени вятъра.
      Пътят е само един - разпространяване на истината сред все повече и повече непредубедени хора, за което пък аз Ви благодаря!

      Изтриване
    13. До Дойчин Дойчев22 април 2020 г., 12:30

      Явно наистина осъзнават, че защитават невярна теория, иначе щяха да намерят смелост и да се възползват от предложението ми.

      Прочее, тези хорица са осъзнали, че все повече българи научават за истината и изплашени от идващите последствия, интензивираха клеветите...все едно това ще помогне :)

      Изтриване
    14. до Анонимен 22 април 2020 г., 1:16
      "...все пак тракийския му не е добър..."
      Анонимен 22 април 2020 г., 8:19
      "...Но така ще е докато продължавате да вадите сведенията оттук-оттам..."
      Това май важи най вече за Вас самия! Четете ли цитатите, които се представят от г-н Серафимов или се мъчите да "извадите заек от шапката си"?
      "... and scarcely yet master of the Latin tongue..." ( ...едва-що усвоил латинския език...)
      Като какъв да го определим щом единия език го говори "почти" чисто, а другия едва-що го е усвоил? Да не би да е бил марсианец, че тепърва да учи езиците на земляните?

      Изтриване
    15. До предния анонимен: Не е зле да понаучите по-добре английски преди да коментирате. "speaking almost pure Thracian" - това вие явно го разбирате като "говорейки почти чист тракийски", а много по-логичен превод е "говорейки почти само на чист тракийски", тоест той си го знае перфектно тракийския, а не "почти", както вие го приемате. Само че говори някаква смесица от "почти само чист тракийски" и латински.

      Изтриване
  20. Знаете ли на кого в Константин Преславски му викаха смрадлив чичо и на кого жена му му дърпаше ушите 😃?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 април 2020 г., 23:53

      Сещам се за човек, който на стари години се решил да става студент и поради това, че е бъзикан здраво от младите си колеги, е развил здрави комплекси.

      Изтриване
  21. Аз на Ваше място не бих им давал повод да си мислят, че изобщо са постигнали нещо. Не знам дали съм прав, но си мисля, че тази публикация за тях може да изглежда като някакъв, макар и не голям, но успех. А това ги прави доволни. Те са доволни дори когато са успели да отклонят няколко коментиращи да пишат нещо не по темата.
    Каквито и варианти да им предлагате, за да ги накарате да напишат нещо смислено, те няма да го направят защото няма как да го докажат. На тяхно място как бихте доказали някаква лъжлива информация като няма други факти, освен твърдението на някой "авторитет с дипломи и титли" от времето след Руско-турската война (1877 – 1878)?
    По скоро ги оставяйте изобщо без внимание или със съвсем символични отговори, но така, че да не им давате повод за продължаване на диалога. Така ще им остава възможност единствено да си говорят сами, а това ще ги заболи най много. Така трябва да процедираме и ние, за да има по добър ефект.
    Великов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен22 април 2020 г., 0:00

      Г-н Великов, до известна степен имате право. Тези човечета се радват на всяка капчица внимание защото сами не могат да привлечат внимание. Все пак, аз се надявах, че сред тях някой ще събере смелост и поне ще се опита за запуши пробойната в потъващата им гемия.

      Те наистина си говорят сами, сами определят какво е наука, нищо, че не са способни на критическо мислене :)

      Поздрави!!!

      Изтриване
    2. Бих Ви предложил още в обръщението към коментиращите, което правите след всяка публикация, да добавяте нещо като това, че провокационни коментари, лични нападки и такива които не са свързани с темата могат да остават без отговор, според личната Ви преценка, а също да призовете и останалите коментиращи да ги оставят без внимание.
      Това е само мое хрумване, а Вие може да имате по добра идея. Тези, със злобните амбиции, най много се дразнят когато не упеят да ги реализират.
      Великов

      Изтриване
    3. Г-н Великов, всеки културен човек знае как да дискутира, но за всеки случай, аз призовавам за културен тон при всяка своя публикация. По принцип модераторът на блога си върши работата добре, не е като по някои форуми и ФБ групи, където се разменят груби обиди в огромно количество.

      Може и по-добре разбира се, надявам се скоро да имам нова страница, която да позволи изолиране на хора, които са се компрометирали с груб език, клевети, провокации.

      Изтриване
  22. Господин Серафимов, ето една публикация на руски език, която е сходна, а може би идентична, с Вашите виждания по отношение на алтернативата за българската история. Предполагам, че автора и е българин, владеещ отлично руски език или живеещ в Русия. Ако имате време и желание може да я прочетете. Откровено помислих, че Вие сте авторът, толкова са близки вижданията.
    https://zen.yandex.com/media/id/5c9a6b6a2b960000b370506b/gunny-kotorye-iz-evropy-5d1347cc8c273e00b0add05c
    автор: ДаБудетСвет!
    тема: ГУННЫ, КОТОРЫЕ ИЗ ЕВРОПЫ
    дата: 26 June 2019

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен22 април 2020 г., 2:08

      Вижданията са близки защото авторът е взел много от моите работи и е направил превод на руски :) Взет е не само текст, но и таблици, илюстрации.

      Ето откъде е вземано:

      ТРАКИ В КИТАЙ, ИЛИ ЗАЩО ХУНИТЕ СА РУСОКОСИ? - I

      http://sparotok.blog.bg/politika/2010/07/06/traki-v-kitai-ili-zashto-hunite-sa-rusokosi-i.573114

      ТРАКИ В КИТАЙ, ИЛИ ЗАЩО ХУНИТЕ СА РУСОКОСИ? - I I

      http://sparotok.blog.bg/politika/2010/07/11/traki-v-kitai-ili-zashto-hunite-sa-rusokosi-i-i.575505

      НЕЩО ИНТЕРЕСНО ЗА ХУНИТЕ И ВРЪЗКАТА ИМ С НАС

      http://sparotok.blogspot.com/2014/01/blog-post_11.html

      ЕЗИКЪТ НА ХУНИТЕ

      http://sparotok.blog.bg/politika/2009/12/23/ezikyt-na-hunite.460402

      ТРАКИЙСКО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ТЮРКИТЕ

      http://sparotok.blogspot.com/2015/09/blog-post_18.html

      ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ

      http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191

      Изтриване
  23. Господин Серафимов, ИЗВИНЯВАЙТЕ!!!! Не съм прочел дадената от автора ДаБудетСвет! използвана литература. Там той е написал: "Использованная литература:", "По материалам П.Серафимова и А.Мошева". Сега вече всичко си идва по местата и загадката е разрешена. Автора ДаБудетСвет! е много активен в руските исторически форуми, където отстоява Вашите виждания по отношение на алтернативната българска история.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма проблем, извинения не са нужни. Дано само човекът, който пише по руските форуми, да представя всеки път информацията коректно.

      Изтриване
    2. ДаБудетСвет! представя информацията коректно от гледна точка на алтернативната българска история, за което постоянно трябва да отговаря на некоректни въпроси или грубости. Където се пише нещо, което е различно от тази гледна точка, той е корективът, и няколко други българи, явно живеещи в България но следящи руските исторически форуми.

      Изтриване
    3. До Анонимен22 април 2020 г., 18:05

      Нека и на изток знаят на кого трябва да благодарят :)

      Изтриване
    4. Истината е като водата! Винаги си намира пътя!
      Не знам кой го е казал, но си е вярно. Всяка лъжа, рано или късно, бива изобличена. Не само на изток, но и на запад има немалко авторитетни личности които търсят и популяризират истината. Един от тях е Dr. Henry M Shephard. В книгата си "Индоевропейская история в свете новых исследований. Сборник трудов концеренции памяти проф. В.А. Сафронова" сериозно оборва разпространяваните и налагани доскоро лъжливи твърдения.
      https://www.researchgate.net/publication/303313337_Indoevropejskaa_istoria_v_svete_novyh_issledovanij_Sbornik_trudov_koncerencii_pamati_prof_VA_Safronova
      Цялата книга е интересна, но осбено раздела "К вопросу о произхождении носителей археологичаский культур Эгиды епохи неолита" стр. 243 и други след него, където се говори за ранната цивилизация по нашите земи, за произхода на така наречените "морски народи" и др.
      Същия автор има и други интересни публикации.
      https://ku-dk.academia.edu/DrHenryShephard

      Изтриване
    5. До Анонимен23 април 2020 г., 11:55

      Благодаря Ви за информацията!!!

      Изтриване
    6. От Изток обикновено не БЛаГодарят. Напомням отново, погърчените вургари Софья Палеологиная и Евгений Булгар насаждат Греческий проект Москва Трети Рим в който няма място за БъЛГария и заради това москвичите помитат югоизточна Европа барабар с ОГРОМНАТА ЕКЗАРХИЯ ДАДЕНА ОТ УЖКИМ ЛОШИТЕ ОСМАНЛИИ НА ПУК НА ПОГЪРЧЕНИТЕ 1870Г в предели двойно по големи от днешна БъЛГария - нашите да не ги обиждам какви (понеже ме изтъква като черноглед) само е трябвало да утвърждават МЪРЗЕЛИВАТА (иначе защо Паис да, възкликва о неразумни!) дотогава БъЛГарщина в рамките на екзархията вместо да вдигат гибелни въстания довели до поредната вредна намеса на Московия и унищожението на трако = сКЛАвено = БъЛГарите/БъРГарите в изгубените спрямо екзархията земи вършено от генетически бивши трако = сКЛАвено =БъЛГари/БъРГари - погърчени полатинчени и завидели сърби. Освен няколко отрока на къйивски, тоест изКОНно руски, тоест украински КНязе, останали без трон в старата Рус/ия/ и възседнали угро-финските племена в блатата и тайга та на североизток от изКОНната Рус/ия/, не съм видял съществени доказателства че Московия е била Россия (ромейското за старото украинско Рус) преди 16 - 17 век. А в речника на Владимир Дал пише русский най напред значи крещон (кръстен). Стремглавото разширение на Московия и вече с новото име "Велико""Россия" започва с идването на погърчената вургарка Софья Палеологиная, а после противоБъЛГарските действия са подновени при Екатерина Великая, чийто съветник е погърченият вургар Евгений Булгар, честван в Гърция като основател на гръцкото възраждане, сесед по манастир на Света Гора на Паис, заради когото Паис възкликва о неразумни. Аз продължавам да твърдя, че колкото и хубави да са били, колкото и значими неща да са излезли от представители на югоизточно-европейските предци, тая неразумност сред масите се е проявявала безспир, и днес, изразяваща се, в, разсъединение, което прави безсилието, което е главната собствена вина за многото провали низ историята, не вредата от чужди хора! Трако = сКЛАвено = БъЛГарите/БъРГарите са имали всички предпоставки за ВеЛиКа сила в югоизточна Европа, но не са проявявали достатъчно остроумие и предведливост, стратегическо мислене, за масова проСВЕТЛителска дейност, мощна войска за отбиване на нашественика, БЛаГоденствие за населението, за да се тачи, предава и пази в бъднина трако = сКЛАвено = БъЛГарщината/ БъРГарщината. Например, в случая с тракийските ромейски басилевси, колко си казвал били на брой ~13?, защо толкова много властимащи не налагали езика трако = сКЛАвено = БъЛГарски/ БъРГарски!!! Ако грешките от миналото, и за произхода, и защо е допуснато падението под османско така наречено робство, и за така нареченото освобождение (родината на пра дядо ми от подножието на, Пинд, които 11 век Кекавмен нарекува Планините на БъЛГария, не само не е свободна, но изгубена завинаги!), и не се осъзнават, не аз ще съм черен, а бъдещето на БъЛГария. Мен НЕ СИ ОРОВЕРГАЛ, само блокирал вече и на двата си профила във Facebook, но различните ми гледни точки към една и съща, Истина остават.

      Изтриване
  24. Не са спали опонентите Ви миналата нощ, направо ми стана жал за тях, когато видях коментарите им във Facebook, реват здраво горките 😀

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze22 април 2020 г., 13:41

      Нека си реват, аз не ходя да гледам по групите им, имам си друга работа :)

      Изтриване
  25. Няма лоша реклама Павеле, колкото повече те критикуват - толкова повече стават феновете ти. Вместо да ти извадят очите, твоите твоите критикари ти изписаха вежди, а себе си набиха дълбоко в калта ха-ха-ха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен22 април 2020 г., 13:49

      Така е, няма лоша реклама, а и хората като веднъж се запознаят с истината, знаят какво трябва да четат.

      Изтриване
    2. К. Милчев ти е направил псевдореклама в групата Литературен свят. Добре те е обрисувал!

      Изтриване
    3. До Анонимен24 април 2020 г., 11:24

      Глупостите на Кирил Милчев трябва да ме притеснят ли :)

      Изтриване
  26. Здравейте г-н Серафимов, наскоро в една от групите във Фейсбук си "позволих" да спомена, че Волжска България е била българска и реакцията бе ПОТОК от обиди и ругатни. Че тази българия била чисто руска измислица, цитира се дори и Паисий Хилендарски, а мен ме определиха като предател и турско мекере...Та един от най-активните в това отношение дори се изхвърли че имал две магистратури и един докторат. Понеже от поне две десетилетия в България може да се купи каква ли не диплома, не му оспорих хартийките, единственното бе да да подставя под съмнение възпитанието му, сравнено с образованието за което той твърди че притежава. Не че съм се обидил, за да сторя това трябва да слеза на нивото на такива като него, което не бих сторил от уважение към себе си...
    Та като Ваш дългогодишен почитател бих желал да Ви попитам нещо. Въпроса ми във връзка с горепосоченото е следният: Името на град Казан от какъв произход е, тъй като в нашият език, за разлика от руския, такава дума има - казан за готвене, казан за ракия, казанджия и т.н.
    Ще съм Ви много благодарен ако намерите някога време да ми отговорите на въпроса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До mariantzvetanov22 април 2020 г., 14:16

      Това е официалната версия за значението на Казан:

      Каза́нь название города, тат. Kаzаn (Радлов 2, 367-368), удм. Kuzon. Отсюда название реки Каза́нка, тат. Kаzаn ǯуlɣаsу. Происходит из тат. kаzаn «котел» или из тюрк. собств. Kаzаn (ср. тат. Kazanχan; см. Вихман, FUF I, 107). Паасонен (FUF 6, 111 и сл.) на основании мар. Оzаŋ «Казань» реконструирует др.-чув. *Хоzаŋ; ср. также Мункачи, KSz 2, 315 и сл., а также FUFAnz. 15, 165. От названия города Каза́нь произведено каза́нка «татарская лошадь», каза́нки мн. «вид саней», каза́нская сирота́,

      https://lexicography.online/etymology/vasmer/%D0%BA/%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%8C

      Думата казан обаче едва ли е тюрска, защото близки по звучене и значение думи има в индоевропейските езици:

      koza m. (n. L. ; in class. literature %{koza} , or %{koSa} ; fr. %{kuz} or %{kuS}? , related to %{kukSi4} and %{koSTha}?) , a cask , vessel for holding liquids , (metaphorically) cloud RV. AV. Sus3r. ; a pail , bucket RV. ; a drinking-vessel , cup L. ; a box , cupboard , drawer , trunk RV.

      https://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

      CASSIS-метален шлем лат.

      Има и друго обаче - този, който е дал името на Казан, не е засължително да е от същия произход като хората обитавали селището през Средновековието и през ново време. Хазарите унищожават не само Стара Велика България, жителите на град Болгар са васали на хазарите, които със сигурност още през ранното Средновековие са елиминирали българската благородническа прослойка.

      Изтриване
    2. Много Ви благодаря за изчерпателният Ви отговор, г-н Серафимов! За кой ли път се убеждавам, а и Вие доказвате това, че някои постоянно се опитват да натъкмяват историята в посока на духащият политически вятър...е, и някой сребърник слагат в джобовете си...

      Изтриване
    3. Господин Серафимов, така и така сме на тази тема, бих желал да Ви споделя един случай. Мой бивш колега (работих няколко години като охрана в Райхстага в Берлин), от немските руснаци в Германия, чиито родители през ВСВ са преселени от Крим в Казахстан, ми разказваше доста интересни неща. Неговата тъща - кримска татарка - твърдяла, че тя е българка и че са били наречени татари било наложено с цел да се прикрие истинският им произход от властите в СССР, доколкото си спомням от времето на Ленин. Искаше да ми дава книги да чета, аз от нехайство пропуснах тази възможност...

      Изтриване
    4. До mariantzvetanov23 април 2020 г., 8:25

      Пак държа да наблегна - българите са били благородническата прослойка управляваща над смесица от различни народи в региона на Поволжието. Тази благородническа прослойка обаче е първо контролирана, а после елиминирана от хазарите. Възможно е определен брой наши роднини да са оцелели и бивайки хора с висока култура, да са уважавани от останалото население, което е желало да се идентифицира с тях.

      Докато не намерим доказателства, че бългаски език е говорен масово в Болгар, а и, че народните обичаи и обреди на населениеото са като нашите, смятам, че трябва да подходим предпазливо в отъждестявването на съвременните жители на Татарстан с нас.

      Изтриване
    5. Аз смятам, че това се отнася и за траките, но Вие мислите различно и нищо не Ви спир да го изразите, защо други д не могат да изразяват вижданията си, които са сходни на Вашите по методика и очаквания, но се отнасят за друго общество?

      Изтриване
    6. Това ми се струва като някакъв моментен мимолетен напредък, който обаче остава в рамките на един коментар. Много бързо след това се връщате към небивалиците. Дай Боже повече моментни напредъци и за по-дълго.

      Изтриване
  27. Здравейте г-н Серафимов, наскоро в една от групите във Фейсбук си "позволих" да спомена, че Волжска България е била българска и реакцията бе ПОТОК от обиди и ругатни. Че тази българия била чисто руска измислица, цитира се дори и Паисий Хилендарски, а мен ме определиха като предател и турско мекере...Та един от най-активните в това отношение дори се изхвърли че имал две магистратури и един докторат. Понеже от поне две десетилетия в България може да се купи каква ли не диплома, не му оспорих хартийките, единственното бе да да подставя под съмнение възпитанието му, сравнено с образованието за което той твърди че притежава. Не че съм се обидил, за да сторя това трябва да слеза на нивото на такива като него, което не бих сторил от уважение към себе си...
    Та като Ваш дългогодишен почитател бих желал да Ви попитам нещо. Въпроса ми във връзка с горепосоченото е следният: Името на град Казан от какъв произход е, тъй като в нашият език, за разлика от руския, такава дума има - казан за готвене, казан за ракия, казанджия и т.н.
    Ще съм Ви много благодарен ако намерите някога време да ми отговорите на въпроса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми mariantzvetanov 22 април 2020 г., 14:18, доколкото ми е известно в съвременния български език има известен брой турцизми. Една от тях е и тюркската дума "казан", което значи котел на български. "Казанлък" означава котловина. Имената на градовете Казанлък и Панагюрище също не са български, а турски. За името на град Казан може само да се предполага, защото градът не е в котловина, но името на реката до него е Казанка. Наименованието е тюркско, татарско. Въпреки, че искат да се наричат "булгари", татарите нямат нищо общо с Волжка България. Тя е престанала да съществува след войните с монголите на Темуджин, Чингиз Хан. За това и руснаците наричат този период в историята си "татаро-монголско" иго. Населението е асимилирано от тюркски народности или влиза в състава на руския генофонд. Но връзки между Дунавска България и Волжка България за сега не са известни. Но това не изключва възможността такива сведения да бъдат открити.
      Извинявам се, че взех отношение, тъй като нямам необходимата ерудиция. Предполагам, че господин Серафимов ще Ви отговори аргументирано и с необходимите пояснения, за които той има достатъчно сведения и материали.

      Изтриване
    2. Вече започвам да разбирам колко "опасен" е господин Серафимов с неговите публикации на Истината...къде го чукаш, къде се чупи...голям майтап! Явно по него е пусната цяла армия от псевдо-капацитети, псевдо-наУчни работници и какви ли не академици ;-) Защо ли получавам отговор от някого когото не съм питал (самото възпитание изисква обратното) и то на 95% покриващ се с диспута, който съм споменал във въпроса си към Павел Серафимов!
      Та с нетърпение ще изчакам отговора на зададения от мен въпрос и умолявам лицата, към които не съ се обръщал, да следят темата и да си чакат реда!
      Лека вечер!

      Изтриване
    3. до Анонимен 22 април 2020 г., 18:38
      "... Въпреки, че искат да се наричат "булгари", татарите нямат нищо общо с Волжка България. Тя е престанала да съществува след войните с монголите на Темуджин, Чингиз Хан..."
      По другите въпроси няма да взимам отношение, но по въпроса с Волжка България изобщо не съм съгласен. През 1920 г. с декрет на Ленин (по вероятно Сталин от името на Ленин), огромно българско население е преименувано на татари. (Защо ли???)
      https://www.erepublik.com/en/article/1848119
      Следващото е от източник на който аз рядко се доверявам, но в случая мисля, че има вероятност да е вярно или поне в някаква степен.
      https://blitz.bg/obshtestvo/kultura/yunesko-zashchiti-volzhka-blgariya_news275262.html
      Отдавна е време да забравим тая история, дето я учихме в училище.

      Изтриване
    4. През 970г. от Волжска България при маджарите в Панония пристигат двама от внуците на Арпад и сап назначени от роднините си за областни управители. Днес вече има нови доказателства, че маджарите са управлявани от българска аристокрация по време на преселението.Сега се сещам, че бащата на Арпад е Алмош/според днешното унгарско произношение/, а Ибн Фадладн също споменава тава българско владетелско име при посещението му във Волжка България. Така, че индиректна връзка съществува. През 12-ти век Бела трети моли дунавските българи да му помогнат в издирването на родната земя на маджарите/ в района на Волжска България/, като изпраща посланници в България. Това не е случайно.

      Изтриване
    5. До Богомил22 април 2020 г., 22:45
      Господине, кои са тези Арпад и Алмош? Не са ли персонажи взети от фалшификата „Джагфар тарихъ“ (на татарски: Җәгъфәр тарихы или Cäğfär Taríxı), съставен по време на "съветската перестройка" от турските разузнавателни служби! „Джагфар тарихъ“ говори за много личности и исторически събития, за които липсват свидетелства от други източници.
      Още нещо, Уикипедия твърди "Сходен с българския ипсилон с две хасти е знакът на племето кайъ, от което води началото си Османската империя: IVI.
      В изложението на студията си господин Серафимов пише: "Нека бъдат представени доказателство за това – къде да търсим прототипа на керамиката на старите българи, на техния свещен символ IYI, а и на руните им."
      За огузкото, тюркско племе от Средна Азия, Кайъ се говори от 12 век и няма данни за такъв родов знак! Символът IYI е много по-древен.
      Панония е българска земя. Дори името на столицата на Унгария има българска съставна, то е Буда, името на Дионис. Защо и как тюркското племе "маджари" се настанява в Централноевропейската равнина е друг въпрос.

      Изтриване
    6. до mariantzvetanov 22 април 2020 г., 22:00
      Коментара Анонимен22 април 2020 г., 18:38 не е мой, но не съм убеден, че е погрешно ако освен този към който е отправен въпроса и някой друг също изкаже мнение, стига да е добронамерено и да е по темата. Нали затова е дадена възможност за коментари, а не само за въпроси и отговори? Дори и да има нещо дискусионно, неточно или грешно, може да се уточни и така да си изграждаме правилната представа.
      В коментара си по долу съм изразил мое мнение по конкретно твърдение, което не съвпада с неговото и съм посочил причината. Ако съм прав, това ще е от полза и за други които са имали грешна представа, а ако не, друг може да ме коригира. Мисля, че целта е да стигнем до истината обсъждайки различни източници и мнения, а не да "преписваме" само от един източник.

      Изтриване
    7. Господин Анонимен 22 април 2020 г., 22:12
      Въпросът Ви е риторичен или политически, защото източниците които давате нямат нищо общо с историята! Това са целеви политически публикации. Но ако толкова държите да прочетете въпросния Декрет "През 1920 г. с декрет на Ленин (по вероятно Сталин от името на Ленин), огромно българско население е преименувано на татари. (Защо ли???)", то ето Ви линк към него: https://ru.wikipedia.org/wiki/Декрет_«Об_Автономной_Татарской_Социалистической_Советской_Республике»
      Декрет «Об Автономной Татарской Социалистической Советской Республике» — документ об образовании Автономной Татарской Социалистической Советской Республики в составе РСФСР. Подписан 27 мая 1920 года. Опубликован в № 115 Известий Всероссийского Центрального Исполнительного Комитета Советов от 29 мая 1920 года.
      Там не се говори нищо за преименуване, но са дадени народностите в Републиката, но няма българи, болгари или булгари.
      Интересно, защото самият Владимир Илич Улянов (Ленин) не е руснак, а метис между татари и евреи, баща му е татарин от фамилия Улянови, а майка му еврейка от фамилията Бланк. Да не би и той да е българин, не е показвал такова самосъзнание!
      А ето какво казва академик Державин: "Бадукшану:чем тут вопрос?С чево Вы отличайтес от автори татаризма?Булгары есты в оригинале!!!Или Вы уважаемы безличник(человек без имя без лицо и без уточнена народност) тоже как архитекты наций из Коминтерна создаюте булгары-тюрки, булгары-татары, славяно-болгары, македонцы и другие измишлетины."Болгары быть только болгары не тюркы, не татары, не чуваши,не славяни, не фини, не келты"- академик Державин - 1946год.

      Изтриване
    8. до Анонимен 23 април 2020 г., 14:00
      Благодаря за линка. Срещал съм в мрежата много пъти да се споменава за този декрет, но обикновено като съпътстваща информация, когато съм търсил отговори на други въпроси и понежа не съм се съредоточавал във въпроса, не съм се задълбочавал да търся конкретния текст.
      Ето конкретно доказателство от ползата при размяна на мнения. Вероятно не само аз съм изпаднал в заблуждение от разпространените по този начин в мрежата твърдения и вече ще го имам предвид, но и всеки който прочете коментарите ни, ще има едно на ум ако се сблъска със същото твърдение. Ако не друго, поне няма да сме разпространители на грешна информация, а това съвсем не е без значение.

      Изтриване
    9. До Анонимен 23.04.2020, 12:02
      Не мога да разбера защо намесвате Джагфар Тарихи? Можехте да се осведомите за унгарската династия на Арпадите, която е българска като тогавашната маджарска аристокрация и е управлявала 300 години маджарите, вместо да се изказвате неподготвен.
      Да, Панония е била българска земя, както и Трансилвания, а името на маджарската държава е българско. Именно затова маджарският/българсият/ владетел Арпад след като губи втория си сблъсък с цар Симеон, който тогава е подкрепен от Константинопол, за да се допусне обединяване на Дунавска България с идващите от Волжска България българи, водещи със себе си подчинените им 7 маджарски племена, отива в Панония, при свои роднини, българи.Близо век преди това един българин от Панония, чиято баба е и аварска принцеса, а именно княз Крум е избран от съвета на боилите за български владетел.За разлика от Крум Страшни, Борис не е избран за владетел от съвета на боилите в нарушение на традицията, а сяда на престола с помощта на командващия армията кавхан Исбул, т.е. чрез военен преврат. Това е основата на конфликта на Борис с българската аристокрация, а не "покръстването", каквото фактически няма.А такива конфликти винаги и навсякъде отслабват държавата. Нека да сравним Крум и Борис, без да залитаме към "покръстването" и "решаващата му роля за обединението на прабългари, славяни и траки в единен народ", както ни убеждава официалната ни "история". Тогава авторитетът на владетеля е бил основен консолидиращ фактор! Винаги борбата за власт е главната движеща сила. Винаги. И днес е така! Затова Арпад не признава властта на Симеон и се стига до военен конфликт с него, като печели първото сражение. След това обаче Константинопол решава, че има реална опасност Арпад да вземе властта в Дунавска България и при втората битка подкрепя цар Симеон. Константинопол се е страхувал от засилване на България. Егоизмът на цар Симеон се проявява и по-късно, когато той не помага даже на свои роднини, управляващи български области в Трансилвания, към които Арпад е предявил претенции.Избягвал е нов сблъсък с Арпад. Така Арпад разширява държавата си за сметка на още български земи, а след падането на Българското царство под властта на Константинопол, Панония, управлявана от Св.Стефан/Ищван/ със военни действия присъединява към себе си земите на Трансилвания, управлявана от неговия чичо Дуло/Дюла/ и от неговия роднина Айтон. Така възниква кралство Унгария върху български земи и това е свързано с действията на Борис и Симеон.Това обаче е болезнена за нас тема. Нека да гледаме на нашите владетели като на хора, а не да ги обожествяваме. Митовете няма да помогнат да разберем миналото си, както и днешният популизъм/митове и манипулации/ не може да реши политико-икономическите проблеми на обществото.
      Търсенето на истината за българската история е неделимо от разглеждане на историята на Румъъния, Унгария, Украйна, Сърбия, Гърция и Турция. Отвсякъде граничим със себе си. След древната ни история което е основна задача на г-н Серафимов, неминуемо трябва да се осветли и средновековната история на българите, в т.ч. и на БПЦ.

      Изтриване
    10. До Богомил 23 април 2020 г., 21:17,
      сигурно защото не отчитате, че Панония е била част от държавата на аварите. Един от техните вождове е Баян. Твърди се, че един от синовете на Кроват е носил много тракийското име име Батбаян.
      Но именно Крун влиза във война с аварите.
      Борис-Михаил променя само съществуващата до тогава догма в християнската религия, съществуваща от времето на Увфил. Дори разрушава кръглите черковни храмове и на тяхно място строи правоъгълни. Но това предизвиква появата на богомилството, което става и европейска ерес.
      Да, признавам, не съм запознат с историята на Унгария, за това Ви моля да дадете линкове или заглавия на литература, от която Вие имате тези сведения. Но имената които цитирате са идентични на тези, описани в Джагфар тарихъ, а унгарците са тюркска народност.
      Къде има сведения, че " Именно затова маджарският/българсият/ владетел Арпад след като губи втория си сблъсък с цар Симеон, който тогава е подкрепен от Константинопол, за да се допусне обединяване на Дунавска България с идващите от Волжска България българи, водещи със себе си подчинените им 7 маджарски племена, отива в Панония, при свои роднини, българи." Извинете, но това на мен ми звучи, като твърдението, че българите са тюрки!
      И защо намесвате Трансилвания. Там нещата са съвсем други и тя не е унгарска. Столицата и е Търговище и е с тракийски владетели. Или според Вас Влад Цепеш е унгарец.

      Изтриване
    11. Уважаеми, нека да не разводняваме този блог.Вашите твърдения нямат връзка с писаното от мен, не ми слагайте в устата неизречени от мен думи. На възраст съм и оставащото ми време е особено ценно, защото е малко. Не мога да се занимавам с убеждаването на никого в истинността на изнесената от мен информация.Не искам да споря с никого. Споделям само известното ми историческо познание и го анализирам.Крум се намесва в събитията около Авария дотолкова, доколкото е било необходимо да спаси българските интереси, както и собственото си наследство, застрашено от действията на франките.Фактически той се изправя срещу франките и ги спира. Това е смисълът на "войната" му срещу аварите.

      Изтриване
    12. На евро карти от 16 - 17 век обаче съм виждал да, пише Kingdom of Bulgaria на Волга!

      Изтриване
  28. Привет, Павеле,

    така като се замисля, ако няма други желаещи, мога аз да напиша нещо по въпроса... :) По точно по въпросите, с които не съм съгласен с теб и твоето мнение.
    Така че, кажи, ако няма други желаещи, аз за бързо време ще съм готов...
    Поздрави -

    А. Киряков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Андрей, с удоволствие бих публикувал и спонсорирал твой материал, но аз искам да се запозная с позицията на нашите "приятели" "историци и археолози", смятащи, че старите българи са номади, нямащи нищо общо с древното балканско население.

      Изтриване
    2. Ако наистина го искахте, досега щяхте да сте обявили резултатите, сигурен съм, че не съм бил единствен, който Ви предостави търсената от Вас информация, но уви, такива няма, щото я криете, ако не Вие, Вашият модератор.
      Така че, айде малко по-коректно, ако знате какво е това коректност!

      Изтриване
  29. Господин mariantzvetanov 22 април 2020 г., 22:00,
    извинявам се за причиненият дискомфорт от това, че съм написал нещо, по въпрос който не е адресиран към мен.
    Но Вашият въпрос е провокативен и това предполагам е озадачило и други читатели на блога. Вместо да питате чие е названието на "казан за ракия", където и "казан" и "ракия" са турски думи, да бяхте попитали за значението на наименованието на град Казанлък в България, вместо да отивате в Средна Азия, в Република Татарстан. Или на наименованието на град Пазарджик, предишния Татарпазарджик. Защо не е Търговище или Тържище, както е славянската дума.
    Какво значи Вашето твърдение "че Волжска България е била българска"? Тя е била подчинена на Дунавска България или те са имали някакви по-особени междудържавни отношения? Изяснете това нещо и после пишете! В действителност ли Волжка България, както се нарича от историци днес е дело на тракийска народност или е просто близко сходство на наименования.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господин Анонимен, за разлика от Вас аз не крия името си, казвам се Мариан Цветанов и това на латиница идва от мейла ми, с който зададох при регистрирането. Учудващ е сходството как Вие четете това което пиша, както дявола чете евангелието! Ако се вгледате по-добре, ще видите че аз съм употребил думата "споменах" и по никое време не съм използвал понятието "твърдя", както Вие ме цитирате! Чудя се Вие от какъв зор постоянно искате да ни убедите, че думи, наречените турцизми, са били от турски произход! Аз пък ще Ви кажа, че съм твърдо убеден че тия думи са български, защото когато в сегашните земи на Турция са живеели траки, чиито наследници сме и ние, турците са скачали още по дърветата! Това не е научно изказване, но Вие ме карате да се държа като Вас!
      P.S. Или искате да кажете, че в немският език думата Basar е също от турски произход? И Германия ли е била в рамките на Османската империя?

      Изтриване
    2. Господин mariantzvetanov 23 април 2020 г., 16:20,
      учудващо е, че блогър като Вас задава въпроса за името! Това ли според Вас е най-важното. Интересна ми е тематиката, но поради ред причини не мога да се задълбоча в материята. Поради това смятам, че името ми нищо не означава.
      Пишете "Здравейте г-н Серафимов, наскоро в една от групите във Фейсбук си "позволих" да спомена, че Волжска България е била българска и реакцията бе ПОТОК от обиди и ругатни." След като си позволявате да споменете нещо, това значи, че го твърдите. Защо иначе ще го споменавате, без пояснението за вероятност на споменатото. И именно тук е провокативността с която пишете, както споменах преди това.
      От една страна пишете, че съм анонимен, непознат, а от друга пишете "Чудя се Вие от какъв зор постоянно искате да ни убедите, че думи, наречените турцизми, са били от турски произход!", как тогава постоянно ще искам да убеждавам някого, след като съм никой!
      В турския език освен тюркски думи, има много думи от персийски и арабски произход. Думата "раке", на турски "ракъ", на български "ракия" е от арабски произход и е влязла в българския език през 500 годишното "присъствие" на Османската Империя по българските земи, в която Империя се е говорила лингва тюрка. Но след като сте убеден "че тия думи са български" и имате необходимата ерудиция, моля, докажете убеждението си с някакви данни, които са Ви накарали да съставите това свое мнение.
      Не разбрах какво точно имате предвид с изказването по мой адрес "..... но Вие ме карате да се държа като Вас!". Мисля, че никога не съм имал претенции за "научно изказване" както Вие пишете.

      Изтриване
  30. Дерзай Павка, карай напред и само напред защото истината е с теб! Онези с купените дипломи ще си църкат, но теб какво те бърка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен23 април 2020 г., 11:27

      Нищо не ме бърка, мисля, че за 11 години съм доказал това.

      Изтриване
  31. Никъде в посочения от Спароток пасаж не се разчита молба, както при опонента му обещание, че ще публикува отговор в този блог. Не разбирам каква е дилемата на поста. Някой се е почувствал засегнат от нещо ли?

    ОтговорИзтриване
  32. Само не мога да разбера защо е всичкия този шум тук? Да зная израза " Опознай историята си за да опознаеш себе си" но за нас българите като народ е вече много късно ние отдавна сме мъртви/унищожени просто още не сме го осъзнали!! Дали сме Траки или не, дали сме народ съществувал много преди прехвалените Египетски и Гръцки култура или не какво е значението на всичко това ако не можеш да използваш тези знания и познания? Каква е реалната и практична полза от това да докажеш че педи N години сме били една велика нация? И друго коя велика сила ще те остави и ще ти признае това ? Американците които са потомци на клоаката на средновековна Европа? Или самите европейски сили Германия Франция Британия в частност Англия или Италианци Испанци Португалци Холандци кой от тях официално на държавно ниво ще се обърне и ще заяви о да те Българите наистина произхождат от този древен могъщ и развит народ когато ние сме били банда полудиви племена?Историята е сила, сила с която можеш да манипулираш мисленето на масата как мислите дали тези които притежават тези сили днес признаят или дадат подобна сила на народ като нашия? Някой от вас където се ровите из историята да се е запитвал защо първото нещо което даден завоевател прави е да изтрие и унищожи всячески историята на поробения народ? Защо мислите ние притежаваме толкова малко от собствената си история че сме прибегнали до ръкописи на римляни гърци и тн. ? Не е защото не сме водили или не сме имали просто е била унищожена от многото завоеватели минали през нашите земи и сме стигнали до там че всичко е в сферата на мита а не с реална историческа стойност! Ние сме систематически унищожавани като народ още от османското иго на сам първо от диваците нарекли себе си по късно турци/отоманци после и от "освободителите" ни братушките Руснаци!!! Разберете никой няма да ни остави да изплуваме от блатото нито американци нито Руснаци още по малко пък "европейците" нас ни убиха като цяло като народ просто изживяваме последните си предсмъртни гърчове това е!!! След десетилетие две ще се разтворим а след столетие и ще се разложим напълно и не само ние а куп други народи. Ярък пример за това е Сащ за всеки който си мисли че знае нещо аз мога да ви кажа че САЩ са просто опитно поле за това което предстои а именно пълна глобализация заличаване на културни особености навици (освен тези които биха били полезни) и обичаи! Стандартизирането на всички под общ знаменател и хайде ще оставя на вас да се сетите защо се прави това!!! Апропо тази така наречена "пандемия" е поредния механизъм или по скоро начин по който това за което говоря се въвежда в експлоатация!! Та вие си спорете от кой хуй с извинение произхождаме те тези с истинската власт си действат и се смеят от сърце на подобни напъни ако въобще са обърнали някакво внимание на всичко това!!! Програмата е заложена дами и господа и тя вече си върви на пълни обороти но докато ние стоим с заровени глави в пясъка те ще променят света и ще го направят такъв за какъвто винаги са мечтали малцината "избрани" да ни водят!! Имахме шанс докато те спореха и деляха сега така както гледам нещата навън те са приключили с това и е време да жънат ако ме разбирате а и да не ме разбирате все тая както се казва "крясък в пустиня"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен23 април 2020 г., 22:42

      Не съдете за цял народ по себе си. Не сме мъртви, изобщо не сме мъртви. Няма по-борбен народ от нашия, това сме го доказали, но и от друга страна имаме най-страшните врагове, те сега се опитват да отнемат вярата ни в собствените сили и право на бъдеще. Ако сте българин по произход и съзнание, не помагайте на враговете ни.

      Изтриване
    2. до Анонимен 23 април 2020 г., 22:42
      Дано да е неосъзнато и неволно това което се опитвате да внушавате, но аз съм по склонен да мисля, че е умишлено. Тези заклинания, че всичко е решено, че от нас нищо не зависи, че промените идват само "отгоре" и още, и още, и още, сме ги слушали, слушали, слушали, че чак мазоли излязоха на ушите ни. Нищо лично, но ако имате комплекси за малоценност не е етично да призовавате и другите да зарежат всичко и да се движат само "по течението". Това, което сте избрали, си е личен избор и да се опитвате да въвличате други да стоят със "заровени глави в пясъка" (както сам се изразявате) е безотговорно.

      Изтриване
    3. До Unknown24 април 2020 г., 0:14

      Наистина не е безобидно това, което господинът по-горе внушава. Народ се убива не само с меч, но и с перо. Думите понякога са страшна отрова.

      Изтриване
    4. Ползата от прикритата истинската история е в това, че, ако се наложи свише, ще преодолее огромните противоречия и разкъсвания в югоизточна Европа, които пречат на падането на, всички граници и ограничения във всяко отношение за обединение в името на общото БЛаГо, което ще дойде от развитие пътищата, превоза, производството, търговията, приходите и така всеобщото БЛаГоденствие. Тъй като югоизточна Европа е твърде разпокъсана, сама сега не би могла да се обедини, и не влияе на световните събития, единственият умен начин за възстановяване на справедливостта и светли бъднини е убеждаване на силните на деня в света, които са по малкото зло, в ползите от сговорна югоизточна Европа. Османската империя е имала възможност да се преобразува във "чиста и свята" (монархо-) република, ако усилията на Васил Лъвски и Стефан Стамболов бяха насочени към търсене начини за, влизане под кожата на властимащите османлии. Но припадащи по лъжовни внушения за така наречената Россия (ромейското за старото украинско Рус) - Московия, тая възможност е изтървана. Днес БъЛГария се намира между чука и наковалнята, Запада и така наречения "русский" мир. Който добре познава развитието и живота на Московия, за него е очевидно че Западът е по малкото зло. Затова ЕС и НАТО биха били умният избор, не Греческий проект Москва Трети Рим на погърчените вургари Софья Палеологиная и Евгений Булгар, които Паис нарекува неразумни! Силните на деня на Запад могат да бъдат убедени в икономическите и стратегическите ползи от историческата истина и обединението на югоизточна Европа в ЕС и НАТО. Разумността и добротата не са даденост. Човеците не са отишли далече от маймуните. Просветлението на съзнанието куца. Затова без възпитание на масите от малки за гъвкавост на ума и БЛаГородство, хубавите неща не ще се проявят. За обвиняващите другите, напомням полатинчените от другата страна на Дунава са изтървани 13 век - преди това са били все дял от БъЛГария, има дори средновековни карти, където БъЛГария е от другата страна на Дунава. Подир това нашите не спирали да се дърлят с погърчените (ромеите) и сами се цепили на царственца и воеводства, слепи за заплахата от другата страна на Боспора, дето османлиите от цели 4 века по рано консолидирали своята сила! Освен това, семейството на моят пра дядо от подножието на Пинд, които 11 век тесалиецът погърчен от Лариса Кекавмен нарекува ПЛанините на БъЛГария, НЕОСВОБОДЕНА ОТ "БРАТУШКИТЕ" ИЗКОННО НАШЕНСКА ЗЕМЯ, живеели охолно, търгували с кожи от полатинчените (армъните) от ПЛанината в сами Цариград, живеели в къшча на три ката. Какво робство е това! Мъките дошли, когато османлиите си отишли и придошли погърчените бивши свои хора, които клали наред всякой отбил елинизация, а които не заколи ли натирили във осакатена спрямо екзархията БъЛГария. Напомням, Достоевски писал така наречените "русские" солдати били удивени колко ПРЕЛЕСТНО живеели БъЛГарите при турците - "как у Христа за пазухой". Така че, ако Истината не се гледа от всички ъгли, провалите са неминуеми! Това не е черногледство, а по всеобхващащата истина.

      Изтриване
    5. До Nothing Fail Каквото и да се опитвате да ни внушавате, на мене нито ми се носи фес, нито си падам по многоженството, разрешено в исляма! Вие слагате петно върху ореола и оплювате героизма на такива светци като балканджи Йово и 40-те девойки на нос Калиакра! Вие искате да ни внушите че Апостола едва ли не е бил агент на - цитат - "така наречената Россия"? Ама Той си е знаел какви са собствените му сънародници, които и до ден днешен си остават такива, каквито Ботев ги нарича, затова последното в тефтерчето му е "Народе????"...
      Да не говорим пък за тъй рекламираните атлантически "ценности", даряващи ни хомосексуализма и педофилията, тях си ги дръжте за Вас и Вашите близки!
      Не Ви отнемам правото на избор, но не се опитвайте да го налагате на другите!

      Изтриване
    6. Иван Костадинов9 юни 2020 г. в 1:25

      Да така е, прав си!
      НО НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СТАНЕ ЧОВЕК ЗА РЕЗИЛ! Така като чета оставам с впечатлението, че считаш да сме стигнали до висините на съзнанието на лабораторните мишки. За това си състояние тези невинни създания нямат никаква вина обаче. Не виждам причина да хабиш клавишите на клавиатурата с подобен апел. Човешкия мързел е естествено състояние на духа така че е необходимо допълнителна мотивация да не се прави нищо и мнозина се справят много добре.
      Тук обаче по инициатива на г-н Серафимов се търси отговор на въпроси, които могат да ни помогнат да продължим да сме народът които сме. А дори и с малкото, което са ни оставили за ползване има с какво да сме доволни от постиженията си.
      Мнозина в човешката история са опитвали да наложат този "комфорт", който искаш да постигнеш за себе си, но не се е получило заради заниманията с "глупости" на други, чийто имена сричаме.
      Добра идея е, ако имаш сигурна информация по темата за произхода на българския народ да я споделиш. Останалото найстина е загуба на време.

      Изтриване
    7. martinzvetanov, дъвчим едно и също. Затруднението е било не в носенето на фес, полит. осман власт, Достоевски свидетелства ПРЕЛЕСТНО живеели при турците, "русские" солдати били УДИВЕНИ - oпасността е била духовното ромейско робство. Паис пише История не зарад османлии, а погърчените вургари Roum. НЕ СЕ Е УТВЪРЖДАВАЛА БЪЛГАРЩИНАТА в ОГРОМНИТЕ ПРЕДЕЛИ НА ЕКЗАРХИЯТА, двойно по големи от днешна БъЛГария, и извън нея, например в Тесалия и Епир (Пинд, които 11 век Kekaumenos в Strategikon нарекува ПЛанините на БъЛГария), където османлиите 1904 преброи ли 20 000 БъЛГари. Заради БаЛКанджи Йово и калиакренски девици, са изтървани половината БъЛГарски земи и население в изгубените спрямо екзархията земи, ДАДЕНИ ОТ УЖКИМ ЛОШИТЕ ОСМАНЛИИ НА ПУК НА ПОГЪРЧЕНИТЕ, подложено на ГЕНОЦИД, вършен от генетически бивши трако/ ПеЛасго = сКЛАвено = БъЛГари/БъРГари - погърчени полатинчени и завидели сърби! Да бяха се опитали да влязат под кожата на власт имащи османлии, вкл и харема на султана, и да се бяха опитали да станат султанси, за да влияят чрез любовта на решенията на султана за БъЛГария. Повтарям, изгубена е татковината на пра дядо ми от подножието на Пинд, заради Априлското въстание, ужким Освобождението, Съединението, Илинден, Независимостта и участието на Фердинанд в БаЛК. война срещу Турция - всичко това УНИЩОЖАВА БъЛГарите така както нищо друго преди това. И стига с туй престорено пуританство. Били против многоженството, сякаш нашенските големи уж последователи на Йешуа не обладават чужди жени и мъже на ляво и на дясно. И ЛГБТ+ са Ви най малкото затруднение. ЕС и НАТО са най малкото зло за югоизт. Европа. Чиляците на тая Земя общо взето са лоши. Ала точно там, дето има най много права свободи за ЛГБТ+, ОЧЕВАДНО има и най много БЛаГа за най много хора. Трако/ПеЛасго =сКЛАвено =БъЛГарите/БъРГарите, постоянно проваляли се низ хилядолетията от разсъединенията свои, правили техните безсилия, имат най голяма вероятност да ИЗТЪКНАТ И УТВЪРДЯТ най истинската БъЛГ. /БъРГ. история, ако това се внуши чрез усилено постоянно лобиране сред силните на деня, определящи ГЕО ПОЛИТИКАТА на ГЕЙропа, както казват във Московия, и НАТО за югоизточна Европа - генетическите, етнически и исторически земи, в които са се подвизавали нашите хора. Няма друг начин твърденията ни да бъдат признати от съседите ни в югоизточна Европа, малко или повече ИЗТЪРВАНИ генетически бивши нашенци. Ако Лъвски, Ботьов, БаЛКанджи Йово, девиците от Калиакра бяха отишли да утвърждават БъЛГарщината в Епир и Македония, днес вероятно Македония би била дял от БъЛГария. Трудно е да се признае личната вина, но македонците не я сакат България, защото са обидени, щото са забравени и изоставени, което е присъща БъЛГарска черта, заради което и в самата БъЛГария условията на жуот са сред най лошите в Европа, заради поголовните алчност, безотговорност и инат. Заради това поведение на трако/ ПеЛасго = сКЛАвено =БъЛГари на, братчедите ми във Елада от останалия там брат на пра дядо днес веки не бърборят нашенски и се имат за елини ВеЛиКи, а връзката, въпреки кръвта една и съща, веки е изгубена. Никъде не съм казал, че Лъвски бил агент на Московията. Такива са погърчените вургари Софья Палеологиная и Евгений Булгар, които насадили и утвърдили Греческий проект Москва Трети Рим, в който никак няма място за БъЛГария. Паис на Света Гора се е намирал само на 10км от Евгений Булгар, открил първото еЛинско училище, с което сложил началото на възраждането еЛинско още във века осемнадесетия, заради което Паис пише историята наша. А Австро-Модьорорсаг (както е писал Sparotok) и първата и приятелка Московия налагат лъжите за БъЛГария, с което очернят народа нашия, така че всякой да се отвращава, а нашето разсъединение, правило безсилието от древността, само помага за това. Напомням Херодот написал траките били най многобройни подир индусите но никога нямали единство във което всякога ще бъдела слабостта тяхна. Крайно време е да започнете да се вглъбявате в гледните точки на другите, инак черна ще бъде орисия та БъЛГарска във иднина.

      Изтриване
  33. В известен смисъл и аз мисля, че дискусията по въпросът за произхода на българите приключи. Каквото можахме решихме, но въпросът като цяло остана отворен, т.е. не успяхме да се справим навреме по една или друга причина. Сега вече идват съвсем други времена, всички въпроси и спорове отиват на заден план. Ако все още има някаква дискусия, то тя е по инерция. След два-три месеца няма да интересува почти никой, помнете ми думата. Най-рано след 4-5 години пак да стигнем до предшното ниво на дискусия. Та така.
    Поздрави -

    Андрей Киряков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Андрей, може да приключи само нещо, което е започвало, а реално дискусия между представители на различните виждания за старите българи никога не е съществувала. Хората, които са се окопали в историческата наука, не допускат чуждо мнение, тихомълком се прокарват и приемат недоказани неща - точно същия способ, по който е наложена тюрко-алтайската теза за произхода на старите българи. Същевременно инакомислещите биват оплювани и клеветени - отново същия способ, благодарение, на който е елиминиран Ганчо Ценов.

      Днес обаче е различно, нито има борба на един срещу всички, нито пък може да се наложи цензурата от миналото. да, поради идващата икономическа криза вниманието ще е насочена в друга посока, така е било и по време на Първата и Втората Световна Война. Отлагането на края на грешните и вредни теории е само отлагане, не е избавление.

      Изтриване
  34. За 11 години не се научи, че новите спастурчевци са като старите спастурчевци - винаги с властта и винаги против свястните хора. На змия ръка не се подава човекоооо, гьостерица трябва, но твоето християнство ще ти срува главата да знаеш.

    ОтговорИзтриване
  35. Милиционерът от Карлово слеш Вакарел пак плаши хората с теб, но сега знам защо.Четох Магьосникът от Оз и там Дороти пита Плашилото: Как говориш като нямаш мозък? Плаша ги, за да не ме мислят за глупак- отвърна Плашилото 😆

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен25 април 2020 г., 1:50

      Смях се със сълзи, колко подходящо :) Сега аз разбирам защо г-н милиционера от гара Карлово постоянно плаши хората с мен - завалията просто пази себе си, не иска хората да раберат, че той няма мозък :)

      Изтриване
    2. МилиционерОт Карлово/Вакарел/Македония, го е яд, че ти си известен, а той не е, него никой не го чете. Голям майтап беше когато видях негови книги да се продават на сергия по 50 ст. на парче, по-евтино от тоалетна хартия :) :) :) :) :) :) :) :)

      Изтриване
  36. Изглежда, че един от коментиращите тук се опитва да си служи с хитрост и измама (Анонимен23 април 2020 г., 21:33).

    Ако желае може да си публикува "информацията" в някоя от критично настроените към г-н Серафимов групи във ФБ, само е нужно да посочи, че е във връзка с настоящата публикация на Спароток. Тук има хора, които следят тези групи и най-вероятно ще ни известят своевременно!

    Г-н Серафимов, ако може да дам едно предложение, когато публикувате отговора към критиката на проф. Янакиева, може ли да бъде структуриран така: един или няколко абзаца на проф. Янакиева в един цвят на шрифта и Вашият отговор на тях в друг цвят (примерно черен и тъмно син), и така абзац по абзац до края, за да може неспециалистите като мен по-лесно да сравняват и да си правят своите изводи.

    Поздрави,
    Станимир.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Станимире, оформил съм материала така, че да е ясен и лесен за разбиране. Имах на разположение няколко години, очаквах, че скъпите ни нахъсани по ФБ и форуми историци и археолози ще намерят смелост да представят доказателствата си в блог, но уви - само празни приказки и страх, много страх. А аз постоянно давам пример за това, че няма нищо страшно :)

      Поздрави!

      Изтриване
  37. Г-н Серафимов,
    Интересно е защо говорите за това как казионната наука нямала аргументи срещу вашите доводи, но давате скриншотове от някакви дискусии от социалните мрежи. Това, че сте спорил с някой който е завършил история в накой университет не означава че сте спорил с така наречената казионна наука или с казионните учени. Има съществена разлика между завършилите история и професионалните учени - историци, археолози, лингвисти, културулози. Ако възможностите Ви са да спорите само с обикновените хора в социалните мрежи то тогава не ги наричайте казионна наука, тъй като те просто не са учени. На подобни хора в социалните мрежи, които явно са слабо образовани, тъй като не могат дори да си публикуват нещата, можете да предлагате да им публикувате някакви материали. Но професионални учени едва ли ще дочакате, тъй като научните трудове има къде да се публикуват. Вероятно знаете, че има достатъчно много интернет ресурси, които публикуват научни статии само на професионални учени, и го правят след регистрация и потварждение на университета или научния институт.

    Така че, ако искате истинска дискусия, дискутирайте с научните средства. Тъй като интересите Ви са свързани с траките, публикувайте опровержение на написаното от професионалните траколози и лингвисти като В.Фол, К.Порожанов, С.Янакиева и други, които могат да Ви опонират реално и научно. Нито един от тях не смята, че българите са траките, и го казват много често в интервюта и в книгите си. А те са написали наистина много неща за траките, прочели са много повече, и познават много добре материята. Но когато говорите за написаното от тях говорете конкретно с имена и цитати, а не с обобщения като "казионните учени са ми злобни врагове".

    Примерно напишете нещо критично за следното виждане на К. Порожанов: "За българите/протобългарите неслучайно все по убедително се доказва, че са част от иранската група на индоевропейците. Добре видимо е, че тяхната култура е иранска, независимо от тюркоезичните надписи от времето на Първата Българска империя. Тези надписи се обясняват с историческия факт, че контактния език, във вековете на Великото преселение на народите, в Евразийските степи, през които минават българите, е тюркски. ... Впрочем и днес в славянския български език се откриват около 800 лексикални успоредици с иранския език, за които се смята, че съществуват в него без език-посредник, какъвто е могъл да бъде арабският или турският. Очевидно българите не са били малка мобилна група, а добре организиран държавно цял един народ, умеещ да интегрира в себе си и местни съставки, при придвижването си на запад." [Порожанов К. Тракийската цивилизация в началата на два континента и по крайбрежията на три морета. София. 2017. стр.296]

    Изправете се лице в лице срещу учените, но не в блога си, а чрез научни статии с конкретни забележки относно написаното от съответните учени, на които съответно трябва да споменете и имената, и ще видите, че ще получите отговори. Дискусия обаче явно няма как да се получи, тъй като щом досега не сте отговорили аргументирано на становището на Светлана Янакиева, няма да можете да отговаряте научно аргументирано и при критиката на други професионални учени.

    Проф.Д.И.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Проф.Д.И.

      Прощавайте, Вие като какъв бихте определил себе си? Не сте ли представител на хората от научните среди поддържащи старите догми и готови да приемат нови?

      Никой не е доказвал, че скити и сармати, към които биват причислени старите българи, са хора, чийто език е бил ирански. Постулати биват лансирани като нещо доказано, а това според мен не е наука.

      Прочее, ще дам отговор на проф. Янакиева, успокойте се най-сетне :)

      Изтриване
    2. До До Проф.Д.И.

      Ако не вярвате, че казионни учени чрез посредници, или като анонимни са коментирали в блога ми, готов съм да Ви го докажа. Въпросните индивиди са родени през 50-те години на 20 век и явно не са разбрали, че в интернет анонимност не съществува.

      Свържете се с мен във Фейсбук, ще се срещнем и ще Ви представя доказателствата за това кой, кога и как е коментирал в блога ми.

      Изтриване
  38. Аз само имам един въпрос.След като траките са от понтийски тип и той се среща 60% при нас българите,защо при руснаците той е 5%,а при поляците и чехите пак не повече от 10%?Не искам да се заяждаме,просто казвам,че не е възможно траките да са оставили семето си в източна Европа,но вижте,говорейки за Турция там съм съгласен,че има наше семе,но да говорите за някакво общо семе с едни чехи,които антропологично се различават от нас и то доста,ми се струва смешно.Теориите на Ганчо Ценов също не са съвсем правилни.Хуните са племенен съюз,като в хунската империя участват народи от Азия и Европа.Също така като уж българите са били 1 поселници на Македония и щом уж Александър Македонски бил българин,защо толкова отричате връзката на българите с Бактрия,след като Александър Македонски си жени войниците за тамошните жени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не съм експерт, но ще си кажа мнението. Руснаците имат понтийски тип едва 5%, може би защото днешните руснаци са реално московитите. Ако погледнете една карта,ще видите че Москва е са сравнително далече от черноморието. Днес те имат излас на черно море но това не означава ,че винаги е било така.А и не означава,че популацията от тези региони когато са били част от Руската империя е заселила цялата територия на цялата империя.Така,че е нормално понтийския тип при тях да е много малък.Аз по-скоро бих сравнявал южна Украйна и Румъния вместо да гледам Русия която стига чак то Тихия океан и Америка.
      За мен руснаците са предимно северен народ, близък с Швеция,Финландия и както и до известна степен със северна Германия и Полша, от колкото с нас и съответно траките.

      Чеснто казано за чехите не съм много запознат, но определено, онези чехи които съм виждал не са чак пък толкова далеч от нас антропологично . Както и генетично, което пък означава ,че и антропологично не може да са толкова далеч.Даже бих казал ,че сме много по-близки визуално с тях от колкото с Турците.

      Но за турците съм съгласен че имаме близост. Все пак те не са избили цялото население на антолия, и това си личи. Но генетично същите маркери които ги имаме ние, ги имат и те. Само ,че докато при нас те са близо 95% от гена , при тях са едва 50 ,че и по-малко в зависимост от региона. Разбира се това е по мой бегли познания и бърз преглед на генетичната карта на Турция преди месец два. Съответно разбираемо е защо изглеждат близко до нас, но са и доста различни. Всяко генетично изследване което съм преглеждал, казва "въпреки близостта със Турция, българите са много отдалечени от турците във своите гени".

      А за отричането на Бактрия, мисля дори във вашето изречение се вижда защо. Просто защото Александър Македонски бил женел своите войници за тамошните жени, не означава ,че македонците/българите произлизат от Бактрия. Г-н Серафимов използва често аналогията със англичаните и колонизирането на Индия. Това ,че е е имало британци в Индия, и те са я управлявали това означава ли ,че британците произлизат от Индия, погледнато от гледна точка на днешния ден, където това е далечна история. Даже ако не знаехте ,че британците са европейски народ, но знаете,че британци е имало в Индия, то нормално е да си направите това заключение. Но то ще е далеч от истината. Мисля това е и концепцията която г-н Серафимов има, че когато са скрити данните за местния произход на българите, то и от Марс да кажат ,че сме дошли ще повярваме.

      Изтриване
    2. Нещата не са толкова прости,колкото до мислим ние и господин Павел Серафимов.Ганчо Ценов може да е завършил в чужбина,но това не го прави 100% прав в неговите теории.Нека не забравяме,че по негово време не е имало генетика,а и антропологията не е било много развита.Говорейки за някаква връзка с Индия, Персия и т.н.,освен тази с Александър Велики и Дионис (ако изобщо той е българин).Тезите за някакви си гети,които били траки,но и славяни и това,че гетите са руснаци и поляци просто няма почва.Готите са населявали земите на балканския полуостров и земите на днешна Южна Франция и Баскония.Да наистина с украинците имаме малко повече общо,но да се говори за някакво общо ДНК с руснаци,чехи,поляци и украинци си е глупост.

      Изтриване
    3. Unknown26 април 2020 г., 20:47

      Вие май правите заключения само въз основа на исторически извори. Исторически извори в които една група един път е наречена с едно име, друг път с друго. Един историк казва едно друг друго. Погледнете генетичната карта на Европа и ще видите, че в цяла европа преобладават главно едни и същи гени, но в различни комбинации.
      Главно R1b,R1a,E,I,J2. Като на свевер J2,I и E намалят спрямо юг(интересно ,че изключение прави финландия), и на изток преобладава R1a а на запад R1b.
      Също никои не е казал ,че имаме супер близост с руснаци и поляци. Сам г-н Серафимов нарича тези народи Венети,като казва че те са далечни роднини но не толкова близки до нас. С украинците погледнато там е и границата където нашата пропорция между горе споменатите гени се променя. До там, горе долу пропорцията е сходна. Както и на запад. Мисля някъде до средна европа, някъде между полша и германия е границата където пропорцията се променя. Като вече надделява силно R1b вместо R1a. Следователно мисля от генетична гледна точка, в описания регион можем да говорим за генетична близост.А там влиза и Чехия и Украйна и част от Полша. Разбира се това са по беглите ми спомени от картата.

      Аз не съм запознат с тезите на Ганчо Ценов, освен тук там споменатото от г-н Серафимов. Но за човек който не е разполагал с постиженията на модерната наука и по-новите археологически открития, човека е бил доста близко до истината. Да навярно не е бил 100% прав(моля назовете един учен които е), но това не означава че трябва да го отричаме напълно. Най-малкото,че тезите му, дори и не са 100% верни, ни доказват че не става въпрос за заблуда от липса на факти при обявяването на българите като тюрки,иранци и какво ли още не. А по-скоро за целенасочена пропаганда, целяща да създаде у новите поколения българи чувството,че те самите са чужденци в бащините си къщи.

      Изтриване
    4. Най старите най многобройни днес хаплогрупи на мъжката игрек хромозома на ДНК в югоизточна Европа са I2a1 & E-v13. Първата е обособена на северозапад от Черно море (Добруджа, така наречената Romania, Украйна/ действителната, Русия), тоест земите на гети/ готони/ гуцули, а втората в Тесалия и Епир, земите на ПеЛасгите, от които са мирмидонците във войската на Акил във Троянската война във северозападна Мала Азия (Мизия) 1300г преди Йешуа/Иисуса, от дето в гръцкото житие на Климент Охридски от Москополе АЛБания от 18 век писали това светило на БъЛГария бил родом от мизите които народът знаел и със името БъЛГари които некога Александър натирил от Пруса/Бруса, Бурса (брус във БъЛГария значи камън за острене) към Северния океан (Скития), които когато минало много време се върнали със страшна сила и когато минали Дунава завоювали все до Тесалия дори. E-v13 е най многобройната мъжка хаплогрупа във континентална Гърция 29 %, АЛБания 27 % (Косово 46%) и БъЛГария (югоизточна) 24 %. I2a1 е най разпространена, във северозападната част на югоизточна Европа от Хърватия през ROMANIA до Украйна (действителната Русия), в БъЛГария преобладава също на северозапад и север (земите на гетите), Варна почти 40%, но като цяло за страната 20%. I2a1 в Украйна преобладава в Карпатите при гуцулите и като цяло за, страната е също на, второ място с 20%. Общият сбор от E-v13 & I2a1 е най много при БъЛГари/ БъРГари (македонци) ~44%, после при съседите в югоизточна Европа между 42% и 36%, 27% за Украйна, 21% за, Беларус (южните и дялове), 13% за така наречената Россия, 9% за Полша, 7% за Литва (Прусия?). Вижда се, че е имало изнасяне до БаЛТийско море, най много в Украйна. На картите на разпространение на хаплогрупите ясно се вижда, че украинската (до 17 век заедно с беларусите - русини, а днешните "русские" - москали) етнографска територия е ясно отКРОЕна и от поляци, и от руснаци, тоест БаЛКанските/ БъЛГарските гени ги правят отделен народ от така наречените "русские", колкото и последните сюда се напъват са заличат това. Трябват повече изследвания на древна ДНК от региона и то по мъжка, игрек хромозома!

      Изтриване
  39. Доказано:1935-38 Йоахим Вернер разкопава остготска крепост край с. Садовец.Находките са в Баварския археологически институт.

    ОтговорИзтриване
  40. Краеведи от селата по средното течение на река Вит могат да ви бъдат полезни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown28 април 2020 г., 14:25

      Краеведи от всяка област на България могат да бъдат полезни.

      Изтриване
    2. До Unknown28 април 2020 г., 14:18

      Правилното име е остроготи, като остро няма нищо общо с Ost-изток.

      Изтриване
  41. Написаното от Прокопий Кесарийски съвпада с находките описани от Йоахим Вернер и Сина Унце.

    ОтговорИзтриване
  42. http://todorov072.blog.bg/history/2020/04/28/nedorazbranata-prabylgarska-istoriia.1708118

    ОтговорИзтриване
  43. До todorov07230 април 2020 г., 9:25

    Искате да направите реклама на блога си, или да кажете нещо по темата ?

    ОтговорИзтриване
  44. До Unknown26 април 2020 г., 0:56

    Вие питате: "След като траките са от понтийски тип и той се среща 60% при нас българите,защо при руснаците той е 5%,а при поляците и чехите пак не повече от 10%?"

    Позволявам си да отговоря на въпроса с въпрос - защо трябва да сме идентични с руснаците? Намирам това за странно условие, та все пак българи и руснаци са различни народи.

    Колкото до разпространението на понтийския тип- не зная какви сведения позлзвате, но не са достоверни. Понтийския тип е доста по-разпространен както при руснаци, така и при чехи, среща се дори в Полша и Словения.

    ОтговорИзтриване