4.04.2020 г.

ТРАКИЙСКИТЕ И АРИЙСКИ ДУМИ ЗА БОГ И ТЕХНИТЕ СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРСКИ ФОРМИ


Едно от най-древните познати божества е слънцето. Шумерите го почитат под името Шамаш, египтяните го наричат Ра, а гърците го познават като Хелиос. Етруските и римляните също са почитали слънцето, но са го назовавали различно, етруското име е Ката, а латинското Сол. При древните арийци названията са много: Сурия e основното имена на небесното светило, но негови проявления са също Бага, Митра, Варуна, Дакша и др., познати още като Адития.

Нашите деди, които по време на Античността са наречени траки, също почитат слънцето, a названията на това древно божество приличат удивително много на арийските и това не е никак случайно.  В таботата си “Траките и Техният Език” акад. Вл. Георгиев съобщава няколко имена на много старинни тракийски божества, като между тях е споменат Сура/Σουρα, за жалост без да даде подробности  [1] с.54.

Eлементът сур присъства и в епитети на Хероса, и в епитети на тракийския Зевс, това са Сурегетес /Σουρεγεθης [1] с.52 и Сургастес/Σουργαστες [1] с.48 В речника си обаче, нашият езиковед свърза дрeвната дума сур, сура не със светлина, а със санскр. śūra и авест. sūra-силен, герой [1] с.102.

Аз лично съм склонен да свържа тракийското име на божество Сура/Σουρα  с ведическите думи sura, suriya-слънце, а разбира се и със Surya-богът-слънце. Българската дума сур-светъл, сив, белезникав, пепеляв, е много древна, нейното ранно значение е светъл. В БЕР Т. 7 се изказва предположение за тюрски произход, макар да са споменати възраженията на Ст.Младенов и др. [2] с.580. Няма никакво споменаване на стчерксл. сурикъ-червен цвят, няма и споменаване на Сура бога от “Веда Славена”, а връзката между българската дума сур и тракийското божество Сура е направо табу. Както ще се уверим след малко, това не е единствения случай, в който важни, ключови думи са обявени за чуждици.

Благодарение на Хезихий, знаем, че Багайос/Βαγαῖος е името на върховния бог на фригите. Това название отразява арийското Бага, а разбира се и нашата дума Бог. Като цяло, лингвистите мълчат упорито за връзката между Бог и Багайос/Βαγαῖος. Правени са дори опити нашата дума да бъде изкарана иранска заемка. В БЕР Т.1 за етимологията на дума бог е вметнато: “Според едни думата е старинна заемка от ирански”- [2] с.61. Кои обаче са тези “едни” и какви са аргументите им не е казано.  

Иронията е, че нито иранският, нито староиндийският имат достоверно обяснение за Бага/Bhaga. Нека помислим логично – не е ли най-подходящо древно име на слънцето, едно от качествата на слънцето? Небесното светило може да се свърже с понятия като топлина, сияние, добро, светъл цвят. Арийските епитети на слънцето са dina kara/ дина кара (състоящо се от dina-ден, светлина и kara-карам, докарвам), bhas kara/бас кара (състояще се от bhas-бъскам, светя и kara-карам, докарвам), ghrni/грни (обяснимо с греене, горене) gharma/гарма (germa/герма е трак.дума за горещ, горя)

Смятам, че тракийското название  Багайос/Βαγαῖος може да се обясни с българските думи багра, багря, багрило, всички те имат значение нещо червено (както Сура/Σουρα е свързано със сурикъ-червен цвят). Други сродни думи са божур-растение с ярко червен цвят, божикча-див мак, божуров-ярко червен цвят. Както можем да очакваме, тракийската ономастика представа дума с елемен багра. Тук може да бъдат споменати както Багис, Багрум, а също така и епитета Бозенос (Боженос), използван за бога на слънцето Аполон [3]. c.800. На територията на Македония – древната земя на фригите пък е град Олобагра [4]. c.456. На един от най-древните фригийски надписи срещаме името Багун (което разбира се е обявено за “вероятно иранска заемка”) [5] с.63. Това име не само не е иранско, но по мое мнение отговаря на нашето Богун.

Благодарение на Прокопий Цезарийски, можем да разберем кога формата Багайос, Багос преминава в Богъ. В работата си За Строежите, Прокопий споменава името на креппоста Богaс/Bογας [6] Aed.Vi.iv.3. Това означава, че поне при дедите ни обитаващи земите на юг от Дунава, през VI век думата Бог почти вече е придобила съвременната си форма.

Преди да минем към обяснения защо тракийската и арийска дума за слънце са едва ли не идентични, ще изброим останалите древни названия на божества почитани от дедите ни. Светлината, светлото небе, също са почитани както от покорилите Индия арийци, така и от дедите ни наречени траки. Арийската дума дева/deva-бог e изведена от ведическите diva/дива-небе, светлина, diviyati/дивияти-сияя, светя.

Акад. Георгиев определя тракийските Di, Zi, Dia, Dias като идентични на Ζεύς/Зевс [1] c.100. Нашите древни Di, Zi, Dia, Dias и др. са чуждото представяне на Див, Дива и т.н.
Думата не се е загубила, въпреки преследванията на чуждото духовенство, тя е оцеляла в стблг. диво-чудо, с първично значение светлина. Приятна изненада е и това, че в БЕР Т 1, за стблг. дивьнъ се казва, че идва от *deiw-ino-s- ‘божествен’[2] с.385. За елемента див от името на растението дивизна също се казва, че притежава значение бог, божествен [2] с.385.

В този случай, трябва да сме безкрайно благодарни на лингвистите съставили Т.1 на БЕР. Касае се за възстановката  на стблг. дивьнъ от *deiw-ino-s- божествен, тя рефлектира най-древния вариант на името на Дионис: ДИ-ВО-НУ-СО-ЙО (Откупщиков, цитиращ Вентрис и Чадуик) [8] c.176. Така не само разбираме значението на името на бога на виното, когото почитаме на Трифон Зарезан, но и разбираме, че това име притежава обяснение на български език.

Доста интересно е тракийското име ДеваВензис/ΔεβαΒενζις, което е регистрирано в надпис от с.Ласкарево, Санданско. Елементът Дева/Δεβα акад. Георгиев тълкува с помощта на стблг. дѣва-дева [1] с.73. Със сравнението съм съгласен, но за посоченото в БЕР значение на дева не, защото се търси връзка с дете, доя, суча и т.н [2] 330-331. В това няма никаква логика, аз лично смятам, че дева означава светла, чиста и трябва да се свърже с древната дума за богиня Дева/Δεβα, а и арйската devi-богиня.

Тракийската, или както е по-правилно древнобългарска дума Дева/Δεβα отговаря на арийската деви/devi-богиня, като това не е случайно, както не е случайна и приликата на тракийските Багайос/Βαγαῖος, Сура/Σουρα,  Di, Zi, Dia, Dias с арийските Bhaga, Sura, Surya, deva. Не е случайно и, че древните ни деди имат бог Дин/Διν, чието име акад. Георгиев обяснава със стблг. дьнъ-ден, а тя отговоря на арийската dina-ден, нито пък е случайност, че името на тракийския Керсула се обяснява от Георгиев с чер и отговаря на арийския Кришна/Krsna.

Причината за тези смайващи паралели се крие не в мъглите на времето на възникването на индоевропеския език, както им се иска на някои. Не, причината е другa, а именно влиянието на дедите ни наричани траки над индийците. За похода на Дионис в Индия са писали много автори, но най-подробен е Луций Ариан. Той обяснява, че до идването на Дионис, индийците били примитивни хора, които се хранели със сурово месо и кора от дървета. Тракийският бог ги научил на земеделие, занаяти, показал им как да строят градове, дал им религия, като разбира се сложил себе си начело на пантеона:

“Indians also had no cities and built no temples; but were clothed with the skins of animals slain in the chase, and for food ate the bark of trees; these trees were called in the Indian tongue Tala, and there grew upon them, just as on the tops of palm trees, what look like clews of wool. They also used as food what game they had captured, eating it raw, before, at least, Dionysus came into India. But when Dionysus had come, and become master of India, he founded cities, and gave laws for these cities, and became to the Indians the bestower of wine, as to the Greeks, and taught them to sow their land, giving them seed. It may be that Triptolemus, when he was sent out by Demeter to sow the entire earth, did not come this way; or perhaps before Triptolemus this Dionysus whoever he was came to India and gave the Indians seeds of domesticated plants; then Dionysus first yoked oxen to the plough and made most of the Indians agriculturists instead of wanderers, and armed them also with the arms of warfare. Further, Dionysus taught them to reverence other gods, but especially, of course, himself, “ [8] Arr. Anab.Alex. VIII.vii


Доста интересен е пасажа, в който се казва, че Дионис поставил себе си начело на индийския пантеон. Действително, върховното божество на индийците носи името Брама, а Бромий е един от епитетите на Дионис. He ми се вярва това да е случайно съвпадение като имаме предвид много вече посочени паралели между тракийски и арийски богове, а и големия брой исторически извори, в които се твърди, че Дионис е покорил Индия. 

Сведението на Стефан Византийски, който твърди, че Ария е древното име на Тракия

Реално походът на Дионис може да се отъждестви с идването на арийците в Индия. Все пак, най-древното име на Тракия е Ария, а и самите тракийци са прославени бойци-колесничари, точно каквито са и ведическите арийци.


https://samhildanach.files.wordpress.com/2016/01/arjuna_krishna_chariot.jpg?w=593

Тракийският поход в Индия е причината за възникването на термина индоевропейски езици. Преди идването на дедите ни, индийците са говорили само дравидски език – такъв какъвто се говори все още в неповлияната от древните арийци Южна Индия.

Северна Индия се отличава не само с езика си от дравидската южна част на страната, но и с това, че значителна част от населението е с по-светла кожа, а и има различни обреди. Практикуваният в Северна Индия погребален ритуал сати е засвидетелсван в Тракия от Херодот преди около 2500 години.




Представяне на арийския обред сати, обърнете внимание на бръсната глава и киката - прическата е наричана Тезеида, по името на древния герой Тезей, известна е още и като мизийска прическа.(English: The pictures made by Indian artists for the British in India are called Company paintings. This one depicts the practice of sati (suttee) or widow-burning. The word is the Sanskrit for 'good woman' or 'true wife'. It was applied to the Hindu widow who makes the supreme sacrifice by following her husband onto the funeral pyre. Although suppressed in the 19th century, isolated instances of sati still occur in India even today.) https://en.wikipedia.org/wiki/File:Sati_ceremony.jpg

Разбира се, преди да стигнат до Индия, дедите ни минават през земите на Иран и оказват силно влияние на местното население. За наше щастие, и за този регион има исторически извори потвърждаващи тракийска доминация над средноазиатските народи. Разказвайки за събития от времето на Бронзовата епоха, Йордан съобщава, че царят на гетите Танаусис е завладял почти цяла Азия [9] Jord (47).

Ето и колко лесно е да се обяснят приликите между български, староиндийски и староирански, ето защо в Индия са почитани божествата на траките. Не общ произход, не роднинство е причината, а влияние на стари балканци над населението на Средна Азия. 

Не е нужно да се игнорира истината и да се впряга каруцата пред коня, така както правят някои изследователи търсещи корените на народа ни в Памир, Иран и т.н. Не е нужно една лъжа – тази за тюрко-алтайския произход на старите българи, да бъде заменяна с нова, точно толкова абсурдна и нагла лъжа – тази за иранския произход на предците ни.

Не разбирам защо е толкова трудно да се приеме, че както римляните са способни да окажат влияние на други народи, а и е редно да бъдат обявени за отговорни за възникването на романската група езици, същите неща се отричат за дедите ни? Каква е тази странна неприязън към древните балканци? Нима няма факти за това, че дълго преди римляните да излезат от сянката на етруските, дедите ни са били силни и влиятелни хора?

Да застанеш на пътя на истината заради едно его, от срам да признаеш грешките си, или преданост към колеги, преподаватели, да участваш в манипулации е неразумно. Да застанеш на пътя на истината и да въвеждаш народа си в нови заблуди е неморално. Да си въобразяваш, че можеш да спреш истината или да я забавяш безкрайно, е безкрайно глупаво. 

Драги български историци, археолози и езиковеди, докажете, че сте хора на науката, работете за истината, която в нашия случай е и в полза на народа ни. Учените трябва да пръскат светлина, да водят към светлина, а не да я укриват. Ако пък не можете да бъдете водачи, поне не бъдете гробокопачи.



    

Използвана литература:

1.Вл.Георгиев, Траките и техния език, БАН, Институт за Български Език, София, 1977;
2.Български етимологичен речник. Т. I (А–З). Съставили: Вл. Георгиев, Ив. Гълъбов, Й. Заимов, Ст. Илчев. АИ Проф. Марин Дринов, БАН, София, 2007
3.Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, z.800;
4. J.Lempriere, Lempriere’s Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994;
5. B.O.Cursach, Lexikon of the Phrygian Inscriptons;
6.Procopius, Buildings, general index, transl.H.B.Dewing with. Collab. G.Downey, Harvard University Press, Cambridge/London, 2002;
7. Ю. В. Откупщиков, Догреческий субстрат у истоков европейской цивилизации. Изд. Лениградского университета, Ленинград, 1988;
8. Ancient History Sourcebook: Arrian: Anabasis Alexandri: Book VIII (Indica), Tr. E. Iliff Robson, 1933;
9. (De Origine Actibusque Getarum) The origin and the deeds of the Goths, transl. Ch.Mierow;


Извори от интернет:

Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (посл.вид.04-04-2020)
B.O.Cursach, Lexikon of the Phrygian Inscriptons (посл.вид.04-04-2020)
(De Origine Actibusque Getarum) The origin and the deeds of the Goths, transl. Ch.Mierow (посл.вид.04-04-2020)
Ancient History Sourcebook: Arrian: Anabasis Alexandri: Book VIII (Indica), Tr. E. Iliff Robson (1933) (посл.вид.04-04-2020)

60 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с инстинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заключителният абзац политически лозунг ли е или част от есето ти? Похвално е, че сред литературата си използвал научните разработки. Започнал си да влизаш в колозова.

      Изтриване
    2. Реакция към коментар на Анонимен4 април 2020 г., 15:40

      Какъв поличически лозунг, коя партия се е подкрепя местния произход на българите и прави нещо това да бъде признато?

      ГЕРБ, които унищожиха Скаптопара?
      БСП-БКП, които затриха Севтополис?
      ДПС, които са открито антибългарски настроени?
      ВМРО, АТАКА и др., които са част от системата?
      Лесно е да се лепят етикети, но е трудно да се казва истина когато властта е в ръце на бездарници.

      Изтриване
    3. До Анонимен 4 април 2020 г., 15:40

      Какъв политически лозунг може да е призива да се следва истината? Не е ли основно правило в науката - не променяй истината?

      Изтриване
  2. Кога е регистрирана тракийската дума багун, по-рано ли е от Иранската?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze 4 април 2020 г., 15:38

      Фригийската дума е регистрирана около 400 години по-рано от староиранските паметници, в които се споменава бага-бог, но това не стряска някои хора изобщо.

      Изтриване
  3. Точно в този момент , седейки си в къщи , могат да преосмислят позициите си !

    ОтговорИзтриване
  4. Реакция към коментар на milevdimitr@gmail.com4 април 2020 г., 16:00

    Преосмисляне прави човек, който мисли, не човек, който е зубрил в университета а после е подкрепял безкритично тезите на професорите си, само и само да сложи едно др. или проф. пред името си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да мисли исторически, онзи, който е учил в университета. Авторът не е учил!

      Изтриване
    2. до: Анонимен 4 април 2020 г., 17:51
      За кои "мислители" от университета говорите? За онези които твърдят, че Етикус Истрос е ирландец или за другите дето твърдят, че трките били безписмени? А може би за онези за които българите са азиатци, но не им е ясно точно от коя част на Азия, защото всеки си избира различна територия? Или сигурно за онези за които гети и готи са различни племена, а готите са германци, пристигнали от далечния север? Неясно е обаче как се е зароодил живота им там където и днес не може никой да оцелее, без съвременни средства за промяна на природните условия и защо най гъсто населени са районите където няма зима, а колкото по на север се отива, толкова по рядко е населено.
      Университета може да издаде диплом, който удостоверява познания в дадена област, но не означава специалист, а още по малко "мислител". Също както завършен шофьорски курс не прави никого шофьор. Кой може да стане специалист и кой не, си проличава доста по късно. Който разчита само на протекции, слугинаж, лъжи и измами никога не става специалист.
      " Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време. " (Abraham Lincoln)

      Изтриване
    3. доАнонимен4 април 2020 г., 17:51

      Страшен бисер: "да мисли исторически" ха-ха-ха! Ти бачовото, ако си завършил история, си пълна нула, и чеп за зеле не става от тебе. Мисли се логически, не исторически, но толкова са ти възможностите а и тези на твоите преподаватели :)

      Изтриване
    4. До milevdimitr@gmail.com4 април 2020 г., 16:00

      Седенето в къщи едва ли ще накара историците ни да преосмислят вижданията си. Иска се един-двама от тях да намерят смелост и да тръгнат извън коловоза. След това ще се намерят и други, и така ще останат само шепа фанатици, на които никой вече няма да обръща внимание.

      Изтриване
    5. До Анонимен 4 април 2020 г., 18:47

      Господинът, или госпожата от 17;51 наистина пуска разкошен бисер - "да мисли исторически" :)

      Изтриване
    6. До Анонимен4 април 2020 г., 18:43

      Това трябва да се напомня на казионните учени често: " Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време. " (Abraham Lincoln)

      Изтриване
    7. Много добра поговорка! Тя може да се отнесе и за творчеството на автора на този блог.

      Изтриване
  5. А защо терминът е "индоевропейски", а не - "евроиндийски"? Кои са праиндоевропейците? Къде са се формирали като културна и етническа общност? Индоевропейският праезик или праиндоевропейският език има ли писмена форма? Коя азбука ползва? И кои са съвременните индоевропейски народи и езици?

    Г-н Серафимов, бихте ли изяснили тези прелюбопитни въпроси в някоя следваша Ваша статия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен4 април 2020 г., 18:20

      Този въпрос съм го засегнал подробно в Т2 на книгата си "ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК".

      Изтриване
  6. Гледам университетските тролове пак са се появили с цел да трупат точки. Как са ги подбирали тези парчета не зная, но все едно по калъп са правени, значи хем тъпи, хем нагли, хем със сервилно поведение- лижат постоянно подметките на шкембелии доценти като оня с "езическата керамика от Плиска " :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да са живи и здрави, дано само да успеят един ден да осъзнаят каква я вършат...

      Изтриване
  7. Благодаря Ви за изключително интересните публикации,които променят историята и провокират мисленето на любознателните българи! българите

    ОтговорИзтриване
  8. Много ценни неща има в материала,както винаги.Но,оставам с впечатлението,че правите разлика,между траки и арийци,ако не се лъжа.Освен това,показаните индийци на картинката,черноочки и с кика,те арийци ли са?Поздрави!Ник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен4 април 2020 г., 19:46

      Мисля, че съм се изразил ясно - Реално походът на Дионис може да се отъждестви с идването на арийците в Индия.

      От какво личи, че правя разлика между траки и арийци в такъв случай?

      Колкото до изображението, то е от 18 век, а по това време в Индия отдавна няма чисти потомци на старите арийци. Смесването на народите може да е бавен процес, но е неизбежен процес.

      Изтриване
  9. До Анонимен 4 април 2020 г., 19:35

    Благодаря Ви и аз за подкрепата!!!

    ОтговорИзтриване
  10. "......египтяните го наричат Ра..."
    Спароток, ето нещо интересно: КУЛТ-У-РА = КУЛТУРА;
    Още: РА-ДОСТ = РАДОСТ;
    Има и други такива думи които не мога да ги "РА-СБЕРА"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие май откривате нова наука, сигурно ще я наречете сричкология :) Ами то сричката РА я срещаме в РАя, РАхат, РАмазан :)

      Изтриване
    2. У-РА....нова наука, а?

      Изтриване
    3. Вазов е Български гений!
      ..................................
      и „Аллах!“ гръмовно въздуха разпра.

      Върхът отговаря с други вик: у-ра!
      ........................................

      Изтриване
  11. Луций определено не е знаел нищо за Индия и обичаите й нито по негово време нито преди това. Да се доверявате сляпо на писанията му, само защото са угодни на вижданията и целите Ви, не е нито научно, нито логично, и Ви поставя в графата алтернативни, но не и на страната на истината! Също показва, че не познавате не ничия история поне обобщено, ако не в детайли, и индийската е май една от най-малко познатите Ви! Но е разбираемо, след като сте заврял носът си в една измислица да не виждате какво има наоколо и да не се интересувате от каквото и да е обективност! Това само показва, колко сложно е да си историк и колко лесно е да си сладкодумец-разказвач на приказки! Историята е комплексна наука с огромно количество информация, което изисква и методика и дисциплина и всеобхватност, непосилни явно за Вас, г-н автор!
    Но от всичко изглежда, че походът на Дионис не е такъв, какъвто си го представяте Вие, преход за 5-10г, а нещо което е отнело столетия и промени! Ама разбира се, това не е проблем за Вас, защото Дионис е Дивонусойо, т.е. божествен според вашите изследвания! Само се чудя дали и диване, няма да изведете от божествен!
    Вапцаров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Анонимен 4 април 2020 г., 22:32
      " Луций определено не е знаел нищо за Индия и обичаите й нито по негово време нито преди това. "
      Май ще е по добре да опитайте с исторически романи и може евентуално да имате по добър успех. Там не е задължително това което се твърди непременно да е точната истина и може да си фантазирате на воля. За анализи на историческа тема са необходими точни факти и аргументи, а изобщо не личи да умеете да боравите с таква.

      Изтриване
    2. До Анонимен4 април 2020 г., 22:32

      Вече Ви е отговорено от Анонимен5 април 2020 г., 10:57. Наистина, ако искате да бъдете взет на сериозно, трябва да се аргументирате сериозно.

      Ариан живее през I-II в. след Христа, а гърците знаят за Индия и индийците още по времето на Херодот V в.преди Христа.

      Квинт Курций Руф пише за похода на Александър Велики в Индия, като искам да отбележа, че Руф е роден преди Ариан.

      Плиний, Страбон и др. дават описания на Индия, като и в този случай, тези автори са живели доста преди Ариан.

      Да се говори, че Ариан не е знаел нищо за Индия и индийците е крайно несериозно и показва, че изобщо не познавате темата, която коментирате.

      Изтриване
    3. Г-н Серафимов, отново се принизявате с подбора на легендарна информация, която искате да пробутате за истина! Първоизточник на всякакви легенди и разкази за Дионис и Херкулес(!!!) в Индия, поледният Вие не споменавате (защо?), е Мегастен, който е посещавал индия и написал произведението Идника, и най-важното - Ератостен, Страбон и Плиний го критикуват за написанотото най-общо като лъжа в голяамата си част, а Плиний за твърденияата на Мегастен за присъствие на Донис и Херкулес в Индиня!
      Тук от тази статия пък можете да се запознаете с някои особености на връзката Дионис с Шива и Кришна, породени вероятно от неразбирането на Мегастен на местните обичаи и трансформирането им в нещо познато за пред неговата публика - http://annales.info/india/small/ger_dion.htm !
      Обърнете внимание също, че вероятният поход на Дионис се е случил в доисторическо време (!!!), т.е. много преди пояаватана каквито и да е траки, т.е. Дионис не е образ сътворен от траките, а придобит! За индийската култура по долината на Инд и Ганг преди пояавата на каквито и да било траки, особено на тези от класическия период, няма да Ви говоря, но Ви препоръчвам да се запознаете, преди да пишете небивалици! И запоменете нещо, една култура и ма център и периферия - траките са периферия на индо-европейската култура, не център!
      Вапцаров, по-познат като Г.Славеев

      Изтриване
    4. до Анонимен6 април 2020 г., 10:09 Г.Славеев

      Добре, че се идентифицира, нямаше да се разбере кой си изобщо :) Прозрачен си като медуза човеко, винаги с бомбастични изказвания, винаги неподкрепени, винаги ти си правият без да дадеш доказателства, винаги другите грешат макар, за разлика от теб да са се аргументирали перфектно :)

      Изтриване
    5. Иван Костадинов9 юни 2020 г. в 21:30

      ТОЗ ЮНАК "Вапцаров, по-познат като Г.Славеев" явно е от породата дет нищо не знае но учи другите на занаят- звучи "достолепно"! Само дето не можах да схвана той какво твърди и с какво го подкрепя, но за критикар го бива. Ако така разпалено ни изложи своите виждания по въпроса може да бъде и полезно и интересно! Позицията и аз не знам как е, но и така не е - издиша.

      Изтриване
  12. И не само в Индия. Също между Монголия и Китай, в басейна на река Тарим съгласно китайски източници са живели така наречените "юечжи". Както е писал F von Gellwald в книгата си Die Welt Der Slawen (2011) копие на оригиналното издание на издателство "Allgemeiner Berein fur Deutfwe Litteratur", 1890 на старокитайски "юечжи" е "гет-ди". Юрий Николаевич Рьорих, големият син на Николай Константинович Рьорих и Елена Ивановна Рьорих казва, че в старокитайска транскрипция "юечжи" се предава като "гети".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен4 април 2020 г., 23:01

      Даите от Средна Азия са от същия произход както и дако-гетите от Добруджа и Прикарпатието. Даите са познати на китайците, чието название на Бактрия е Даксия :)

      Изтриване
  13. До Анонимен, 4 април, 17:51
    Уважаеми, не мисля, че коефициентът на интелигентност на средностатистическият студент в Историческият факултет е по-висок, отколкото на средностатистическият студент про физика/математика/. Напротив,сигурен съм в обратното.Това не означава, че някои студенти по история не могат да са по-интелигентни от някои студенти по физика, ако разбирате смисъла на думата "средностатистически".Все пак историята все още е в своята начална, описателна фаза, борави с "видими" факти, а не с математически модели и сложни абстрактни понятия. Тепърва и предстои да се пазвие в по-висша фаза, с използването на формализирани математически модели. Много бих искал да придобия непосредствени впечатления от мисловния "исторически" багаж на хора като вас. Та вие сте направо бог, Зевс ряпа да яде. Вие казвате кой може да мисли и кой не?! Аз самият се занимавам с термодинамика, част от физиката, чиято феменологична основа дава възможвост да се анализират сложни процеси и явления от всякакъв характер, като единственото условие за това е броят на участващите в процесите обекти да е статистически значим. Това е могъщ метод, но според мен предизвиква само недоумение в българските "описателни" историци. Не случайно мои колеги създадоха новата дисциплина "клиодинамика" за анализ на историческите процеси. Героят на изключителният А.Азимов, Хари Селдън, създател на "психоисториятя" в известният бестселър не е завършил история все пак. Горкият Азимов, той е нямал представа какво могат училите история в българските университети. Само комплексният мултидисциплинарен подход може да изведе историческата наука от незавидното й "описателно" състояние, лесно поддаващо се на "политкоректно" тълкуване и фалшификации.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иван Костадинов9 юни 2020 г. в 21:47

      БРАВО БОГОМИЛЕ!
      Мойто чене направо ме удари по коленете! Твоя коментар е много добра защита срещу пишман академиците, които отричат правото на незавършилите техния универсет да мислят и да изказват мнение дори

      Изтриване
  14. ирена янчева5 април 2020 г. в 17:57

    Здравей Павеле ! Поздравления за силната изследователска статия ! Очаквам с нетърпение втората и третата част на книгата "Тайните на Тракийския език" (вече си закупих първата)!

    Напълно подкрепям становището на Богомил, от 5 април, 1: 30 часа - "Само комплексният мултидисциплинарен подход може да изведе историческата наука от незавидното й "описателно" състояние, лесно поддаващо се на "полит-коректно" тълкуване и фалшификация."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ирена!

      Надявам се всичко да върви по план и Т.2 и Т.3 на ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК да излезат навреме.

      Изтриване
    2. От 40 останали тракийски глоки, как се възстановява цял език от неспециалист?

      Изтриване
    3. За '40 глоки' не знам, но от 40 тракийски глоси и от около 400 надписа могат да се извадят мнооого думи :)

      Изтриване
    4. Така е, как от 40 глоси неспециалистът Павел съчини цял речник с 600 думи?

      Изтриване
    5. до Анонимен 6 април 2020 г., 10:48
      Кога ги преброи, че са само 40 или така пише в учебника? Който първо чете и после пише може да знае много повече от това което знаят други, дето пишат без да четат. Академик Иван Дуриданов изброява само 23 (”Езикът на траките” 1976 г.) Само година по късно професор Владимир Георгиев преброи 40 ( „Траките и техният език”, 1977 г.) Сега сме 2020 г... А за количествата нова информация и достъпа до нея изобщо няма нужда да говорим

      Изтриване
    6. до Анонимен6 април 2020 г., 10:48

      Аз като гледам неспециалистът Павел знае повече от специалистите, които доброволно са си сложили тенекиени очила на очите, и намордник на устата. Едно е да зубриш и повтаряш като папагал, за да ти пишат добра оценка, друго е да търсиш истината сам и да не си зависим от никого.

      Изтриване
  15. г-н Серафимов,
    Онзи отказ споменат от Луций Ариан, от както го прочетох при вас все ми се струва малко странен. Понеже,що за човек би сложил сам себе си в центъра на пантеона. Вярно има го при римляните в по-късни времена, но при условие ,че въпросния Дионис учи дравидите на собствените си божества в които навярно той самия вярва, ми се струва малко като нахалство и наглост да сложиш себе си на върхът на пантеона.

    Съответно според вас, може ли да става въпрос за погрешно интерпретиране на информацията която Луции Ариан е имал. В смисъл понеже върховното божество носи алтернативното име на Дионис, да е решил,че този Дионис сам се обожествил. Не съм експерт но името ми звучи латинско, така че е възможно въпросния Луции да е направил заключение на база на реалността в която е живял, в смисъл ,че по негово време е имало императори които са се провъзгласявали за богове.

    Та реално може самите дравиди да са го обожествили и да са го сложили като висше божество, понеже навярно за тях той е бил като бог, а и самият той ги е научил на всички други божества.
    Все пак днес знаем за ефекта наречен "карго култ" където при сблъсъкът между високо цивилизован народ със примитивен такъв, след изчезването(заминаването) на високоцивилизования, примитивния започва да ги обожествява.

    Мисля това го има документирано със едно изолирано африканско племе което за няколко месеца им се наложило да приютят амеркиански пехотинци. 20 или 30 години след събитието се оказва ,че въпросните африканци започнали да се кланят на божества наподобяващи американски пехотинци.

    Съответно не въпросния Дионис да се е сложил на върхът на пантеона, а самите дравиди са го сторили. А Луции Ариан просто е интерпретирал нещата спрямо времето,цивилизацията и културата която е познавал и разбирал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Никола5 април 2020 г., 19:31

      Влиятелните личности биват обожествявани. Като пример могат да бъдат посочени Залмоксис, а дори и Александър Велики, който на монети бива представян като Зевс-Амон.

      Иначе да - не е задължително Дионис сам да е поставял себе си начело на пантеона на северните индийци, напълно е възможно те сами да са го направили, както е в случая с гетите и техния учител, а по-късно и божество Залмоксис.

      Изтриване
  16. Даа, дивно красива е България...

    ОтговорИзтриване
  17. Често си мисля за онази странна санскритската гласна А ,която в така наречените "славянски"народи,се променя в О. Например: мАре>мОре,Бага>БОга,даже и Mṛtyu-māra става МОрана или МОрена - богиня на смъртта в "славянската"митология ... и т.н За мрѣти/Mṛtyu няма и съмнение че е мра,умирам,загивам.А дали пък не е обратното? Това О там в Индия да са е преминало в А? Защото явно едни доста по-цивилизовани хора предвождани от лидера си Дионисий са занесли там и своя език ,от който в последствие,а и досега, много думи са останали с почти същото значение и изговаряне.А щом Александър Македонски е успял с доста пооредяла армия да стигне Индия,защо не в по-далечно минало един добър вожд да го е направил,още повече че траките са били най-многобройни и териториално населени на два ,а даже и на 3 континента( ако добавим северна Африка)?

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен6 април 2020 г., 14:20
    Напълно е възможно. Днес англотата мрънкат и се бият в гърдите ,че били господари на светът.Понеже в миналото ,тяхната империя се е простирала по цялото кълбо. Налага ми се всеки път да им припомням ,че е лесно да покориш светът когато технологично останалия свят извън европа е с поне 2-3 столетия назад технологично. Лесно е да излезеш като победител когато ти си с пушка а противникът ти вади меч...и е чисто гол(както някои африкански племена тогава).

    Така,че напълно е възможно покоряването на древна индия,преди арийците да е било много лесно и просто в зората на времето за народ/етнос който е с 2-3 столетия напред технологично. А според г-н Серафимов...древните балканци са били близо 1-2 хилядолетия напред.

    ОтговорИзтриване
  19. Той Павел го и казвал това, че траките изпреварват другите европейци с две хилядолетия, но май цитираше Гордън Чайлд. Ако е така, със сигурност има повод да се поставят траките в трона на Прометей.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен6 април 2020 г., 20:55

      Препоръчвам трудовете на Петър Детев, те дават доказателства за къде се е зародила цивилизацията.

      "Прикачен файл:
      Уникални и малко известни находки от “Дончова могила” (2 км от с. Омарчево) са открити от ст.н.с. П. Детев в далечната 1948 г. Сред тях е “най-старото колело в света” (анализ с С14 на проф. Стюарт Пигот в университета на Единбург, Англия). Възрастта му е с близо 1000 г. по-стара от другото “най-старо” от Месопотамия. Откритията сочат, че Тракия е била люлка на първата цивилизация, а Новозагорския край - нейното сърце. Как тачим и пазим тези културни традиции, това е Темата на монографията от П. Детев, почетен гражданин на Пловдив и откривател на най-старата история на града - от възникването му до Христа."

      http://knigabg.com/index.php?page=book&id=37791

      Изтриване
  20. Аз не съм нито историк, нито езиковед, и нямам претенции да познавам древната история на народите, но съм любознателен човек. Преди време се обучавах за учител по йога, в обучението беше включено и изучаяването на санскрит. По този предмет имахме една изключително ерудирана преподавателка Prof. Dr. Catharina Kihnle, в нейните часове освен граматика и т.н. се изучавахме и някои цитати от индийската митология. На кратко - попаднах на имена и названия, които и до днес се използват в България: Мадан - синът на Кришна; Рада - съпругата на Кришна: Арда ( завъртане): Янтра - елемент от мандалата : Мая - було : Дияна - състояние при една от висшите форми на медитация и т.н. В един най-древните индийски епоси Рамаяна се говори за подвизите на Рама, синът на ариеца. И дори да приемем,че тогава не е съществувало понятието траки ( доколкото ми е известно така са ни наричали елините), тези съвпадения на имената според мен и според моята тогавашна преподавателка не са случйни. Лично аз чета с голямо удоволствие блога на Г-н Серафимов. Пожелавам на всички крепко здраве и толерантност към мнението на другите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 7 април 2020 г., 17:24

      За името траки излиза все повече информация. Не е изключено да е било самоназвание на група стари балканци, които са обитавали Беломорието и егейските острови. В микенските документи име споменаване на ТЕРЕКЕУЯ-Тракия и ТРАСА-тракийка.

      Изтриване
    2. Вие къде сте се учили да четете на микенски език?

      Изтриване
    3. Уважаеми господине Анонимен 7 април 2020 г., 17:24, да не би да сте разглеждали цитати от книгата на сектата "Харе Кришна". Там има интересни сведения за летателните апарати "вимана" и оръжието "астра видия". Може би уважаемата преподавателка Prof. Dr. Catharina Kihnle е споменавала нещо за това. Ако това е действително така, моля, споделете подробности.

      Изтриване
    4. До Анонимен 7 април 2020 г., 21:05

      Мисля, че би трябвало да формулирате въпроса си по друг начин: къде се усвоихте егейската писменост Линеар Б, която позволява да се разчетат микенски документи?

      Всеки що годе интелигентен човек може да запамети около 85-87 знака, а и да научи значението на стотина идеограми. Има предостатъчно литература по въпроса, стига да има желание, а разбира се и някакво ниво на интелигентност, не е никак трудно човек да се научи да чете Линеар Б, а и да тълкува текстовете.

      Изтриване
    5. Относно индийските оръжия астра, ползвани от индийските божества, може да прочетете тук:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Astra_(weapon)

      https://vedicfeed.com/the-astra-vidya-of-ramayana-and-mahabharata/

      Приятно четене!

      Изтриване
  21. AFF!Дионис е обожествена историческа личност,което е нормално за Великите личности в Античността!Той е формирал религията в Индия и не само!Това са историческите факти, които "Анабазис" на Ариан споменава!Сурва и Сурувачката са прекрасна езическа-тракийска традиция относно Слънцето и само потвърждават казаното от Спароток!

    ОтговорИзтриване
  22. От Тодор Енчев

    Аз много благодаря за тази статия, която ми беше изключително интересна. Свързването на нашето “сурва” с индийския бог-слънце Surya e според мен напълно правилно разсъждение, която връзка прави и основателката на теософското общество и познавачка на древните култури Елена Блаватска. Тя която е идвала в България и пише следното за сурвакането:

    “Малко хора знаят, че през 1879 г. Елена Блаватска посещава и току-що освободената България. Не е известно къде точно е била, но през същата година в органа на Теософското общество сп. “Теософ” Блаватска публикува материал за България. В него между другото пише: “Българите са народ, за който преди последната Руско-турска война почти нищо не се знаеше и който е приел християнството преди повече от хиляда години. Но въпреки това те са си останали езичници. Ето как празнуват Рождество и Нова година. До ден днешен наричат празника си ‘Сурваки”, което съвпада с празника на древния бог Сурва. Очевидно този техен бог Сурва е идентичен с арийския бог Сурия на слънцето, топлината, светлината и плодородието. Този празник се корени далеч назад във вековете, защото още много преди християнството българите са почитали Сурва и на Нова година са го молели да благослови нивите им и да им даде щастие и разцвет...”
    Източник: 1.http://anthroposophie.blog.bg/history/2018/12/13/elena-blavatska-svidetelski-spomeni-za-metoda-i-na-rabota-i-.1638452
    2. https://tangrabg.wordpress.com/2011/04/01/krastat-i-oganiat-elena-blavatska/

    ОтговорИзтриване
  23. Възможно ли е Шива да се свърже със Сива или Жива?

    За Ра: Все си мисля, че има връзка с Мадара и Магура, както и с Рай-КРай?
    (В една рок песен се пееше "Рая виждам пред мен, не вярвам, че това е края, виждам нов ден".)

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване