29.04.2020 г.

ТРАКИЕЦЪТ МАВЪР И БЪЛГАРИНЪТ МАВЪР – ЕДНО И СЪЩО ЛИЦЕ



Проф. Веселин Бешевлиев е известен като един от най-ерудираните български историци и езиковеди. Не съм съгласен с виждането му за тюрко-алтайските корени на старите българи, а и с изразеното по-късно от него мнение, че първобългарите са амалгама от тюрки и иранци. Въпреки това, трябва окровено да призная, че този учен има и положителен принос в процеса на търсенето на произхода на дедите ни.

През 1965 година излиза една много интересна книга на Бешевлиев. Нейното заглавие е “Проучвания върху личните имена у траките”, а богатството на ценни данни е наистина неописуемо. Нашият учен представя предостатъчно данни, от които става ясно, че “тракийският елемент е играл немаловажна роля почти в целия обществен живот на Византийската империя в VI век.”-64-65. Като имаме предвид, че властвалият в началото на VII век император Фока (602-610 година) също е тракиец, то излиза, че само седемсесет години преди битката при Онгъла, траките са разполагали с голямо влияние.

На страница 65 срещаме един друг изключително ценен пасаж: “След 600 година лица с тракийски имена се срещат много рядко, и то само в египетските папируси. Според един папирус [405] в 615 г. Φλ. Τζ[ι]ττα бил κόμης в Египет. В друг папирус, от VII в., [406] се споменава някой си Τζιττα Πραύ. В трети папирус, от византийско-арабската епоха, [407] се среща един κύριος Ζίττα. Най-сетне в един папирус от VII в. [408] се споменават тракийските имена Νεστος и Ζιττα. Вторият от тях бил комес. За последен път в 710 г. у Теофан се среща един бес Мавр, който бил патриций[409] .”

С други думи – според сведенията на Бешевлиев, чак след 710 година може да се говори за “край на споменаването на траки” в историческите извори. Въпросният бес Мавъp -Μαῦρον τὸν πατρίκιον τὸν Βέσσον”,  е живял по времето на княз Тервел и император Юстиниан Ринотмет … като е служил както на Римската Империя (Византия), така и на България.

Докато Теофан Изповедник нарича Мавър бес, т.е. тракиец, то авторът на Чудото на Св. Димитър гледа на Мавър като на българин. Ценна информация по този въпрос намираме в работа на Петър Петров: В научната литература съществува единодушие по въпроса за народностната принадлежност на Кубер и Мавър. Още в заглавието на „Деянието” (Чудото) се казва, че Кубер и Мавър дошли „с българска войска” (cum exercitu Bulgarorum) да превземат Солун, а в един от преписите двамата пълководци направо са посочени като „българи” (τὼν Βουλγάρων).- c.301.

Петър Петров доста добре уточнява, че Мавър е патриций, т.е. благородник на българите: “Сведения за Мавър най-сетне дават и три печата, в които се среща неговото име. Първият печат е от края на VII в. и гласи: „(Принадлежи на) Мавър, патриций и архонт на сермисианите и българите” — Μαύρω πατρικίω κ(αὶ) (ἄρ)χοντι τῶν Σερμης(ι)ανῶν κ(αὶ) Βουλγὰρ(ων). В другите два печата, които са от началото на VIII в., Мавър също е посочен като патриций.”c.300.

Ако на един благородник се гледа ту като на българин, ту като на бес, т.е. тракиец, нима това не е доказателство, че поне през VII в. век все още е било добре известно, че траки и българи са едни и същи хора? Въпросният Мавър е живял през VII и VIII век, а римските византийските автори започват да пренагласят историята и да демонизират дедите ни по-късно. Нека не забравяме свидетелството на Константин Апамейски, който на събора през 681-та година говори за войната с БългарияGIBI III, c.170, т.е. не става дума за конфликт с непознати нашественици, а с представители на вече призната държава. Тук държа да допълня, че още по времето на бунта на водещия българи във войската си Виталиан -513 година, страната ни е наречена Провинция България: "Vitalian withdrew into the province of Bulgaria" -J.Nik.Chr. LXXXIX.75


Нека пак да се върнем при Бешевлиев и твърдението му, че “След 600 година лица с тракийски имена се срещат много рядко, и то само в египетските папируси, а последният споменат тракиец е бесът Мавър- 710 година.” Дали това е вярно, или пък критерия на учените изследващи миналото е такъв, че тракийския характер на определени имена бива игнориран и преиначаван?

Ако обърнем внимание на името на княз Аспарух и неговите варианти Есперих, Исперих, ще установим, че те имат точни съответствия в тракийската ономастика. Елементът асп и вариантите есп, исп (исб) се среща в имената на Хероса Ут-аспиос, Вед-еспис, а и в името на пеонския цар Аутл-есбис, също и в тракийския топоним Ар-исба. Както Димитър Дечев,така също Владимир Георгиев и др. виждат в еспа, аспа тракийска дума за кон.

Леонид Гиндин свързва името на трак.  Арисба/Ἄρισβος с тракийска дума за кон, намира дума за кон и в името на пеонския цар Аутл-есбис: “Кстати, и реконструируемое для Троады и соседней области Фракии на основании названия Арисбы слово для "лошади"  *issu̯a”... Исконно фракийский апеллатив, в реконструкции *esbi-/e- =лик. esbe- ≪конь≫, в группе ЛИ также в надписях из континентальной Фракии (к северу от параллели Никополя-на-Несте): Εζβενις, Εσβενις, Esbenus, Hezbenus, Hesbenus (D.S. 165) (-zb- < -sb- под влиянием последующего звонкого губного; формы с Я в лат. передачах также вторичны, аналогично греч. ίππος при ικος); чистая апеллативная /- основа на уровне ономастики в ЛИ *Autesbi-s (исправление транскрипции Ливия — Autlesbis с большим числом разночтений по рукописям) – с.18.

Heка разгледаме фактите: и трите варианта на името на княз Аспарух имат успоредици не къде да е, а в названието на Тракийския Конник, в името на пеонския цар Аутл-есбис, а и в името на град Арисба, чийто елемент исба Леонид Гиндин тълкува като тракийска дума за кон. От голяма важност е и нещо друго, което лингвистите ни не са забелязали. Вариацията Еспор-Аспарух отразява типичното за тракийския и българския език екане и якане - явлението, поради което името на тракийската река Eterus/Етерус (Етъра) е представяно и като Iatrus/Ятрус както обяснява Вл. Георгиев. От друга страна, вариацията Есперих-Испор, Исбул отразява друго типично за тракийски и български езиково явление, а именно редузирането на неударено Е в И – отново обяснено от Вл. Георгиев.

Нима всички тези неща не са доказателство за тракийския произход на името Аспарух, притежаващо варианти Есперих, Испор? Дали приликата между името Есперих и името на пеонския цар Аутл-есбис е случайна и случайно българите са наричани пеони ? He мисля, че се касае за просто съвпадение.

Без да се пускам в подробности, ще дам сравнения на старобългарски имена с тракийски – нещо, от което историци и езиковеди бягат като дявол от тамян:

Кроват/Κροβατος - баща на княз АспарухКровизи/Кροβυζοιтраки от групата на мизите, с които старите българи са отъждествявани многократно.

Тервел/Τερβελιςнаследник на княз АспарухТервос/Tέρβοςиме на дакийски цар, Терес Тервелов/Τηρεὺς Τρεβελλίουтракийско име документирано на надпис с регистрация Epidamnos-414,

Корсис/Κορσηςстаробългарско имеКорсас/Κορσας-тракийско местно име, Καρσις, Κερσης/Карсис, Керсесварианти на тракийско лично име.

Мостичъ-старобългарско имеМостис/Mοστις име на тракийски цар.

Кардам/Κάρδαμοςстаробългарски владетел- Кардамюла/Καρδαμύλη-древнобалкански топоним, Кардент/Cardentes- тракийско лично име.

Борис/Bορης- старобългарски владетел- Bορισκος, Bορας, Bῶρος/Бориско, Борас, Борос- тракийски лични имена, последното е носено от меонски благородник, а меоните са причислени от Страбон към мизите, с които старите българи са отъждествявани през Средновековието.

Пресиян, Прусиян – старобългарски владетел - Прусий/Пρουσιάς- име на тракийски цар.

Tелец/Тελέσσιος – старобългарски владетел – Телеф/Τήλεφος – цар на траките мизи.

Сабин/Σαβῖνος- старобългарски владетел – Сабин/Σαβῖνος- едно от названията на тракийския бог Дионис.

Сондок/Sondoke – старобългарски благородник – Сондис/Σονδίς – тракийско местно име.

Докум- старобългарски владетел - Диком/Dicomes – цар на траките гети.

Кубер/ Κοῦβερ – старобългарски благородник – Κυβέρων/Куберон- топоним от земите на траките витини, причислени към мизите от Страбон, Кобос/Κῶβος – цар на траките трери.

Не можем да пропусенм  старобългарското име Исбул/Ισβουλος, понеже присъстващия в него елемент исб, се среща и в трак. Арисба. Колкото до носената от Исбул/Ισβουλος титла кавкан, тя се среща не само в лидийската дума кавес-жрец, но и в тракийската, самотракийската глоса κόες-жрец на Кабирите. Вл.Георгиев я сравнява с лидийската дума kaves-жрец, а и със староиндийскта kavi-h- мъдрец- с.40-41.

Както се убеждаваме – въпреки ерудицията си, Веселин Бешевлиев не е прав. Навярно подведен от господстващите тенденции и от сремежа на определени сили да изкарат старите българи азиатски народ, нашият езиковед и историк пропуска голямо количество важни данни. В никакъв случай не можем да говорим, че след беса Мавър, вече няма, споменаване на траки (по-точно хора с тракийски имена). Уверяваме се, че старите автори като Зонара, Хоматиан, Аталиат и др. не отъждествяват старите българи с пеони и мизи случайно.

Смайващото е, че при старите българи не просто намираме тракийски лични имена,   при средновековните ни владетели  и благородници, се срещат варианти на имена носени от древни тракийски царе и благородници като Телеф, Мостис, Прусий, Тервос, Борос, Диком, Кобос.


Познавайки фактите, можем ли да приемем, че няма споменаване на тракийски имена след 600 година! Какви са като цяло старобългарските имена – тюрски, ирански, или както показват фактите - тракийски? Tрябва ли да си затворим очите за наличната информация, понеже някой в миналото си е наумил да налага заблуди? Бешевлиев донякъде е оправдан, понеже през 60-те години на ХХ век, макар да е бил добре запознат с тракийската ономастика, той вече е на възраст. Не можем да пренебрегнем и това, че много допълнителна информация излезе през 70-те, 80-те и 80-те години на ХХ век. Тази информация за жалост остана неизползвана от неговите по-млади колеги, които предпочетоха да поемат по утъпкания, лесен, но погрешен път.




Днес има предостатъчно данни, които позволяват историята на България да се пренапише и то така, че да блесне с истинската си светлина. Когато се говори за началото на историята ни, трябва да се започне с времето на Каменната епоха, когато дедите ни – първите земеделци на Европа, започват да се преселват в различни посоки, а с това и да разпространяват знанията, които ще помогнат на осталите жители на континента ни да оцелеят. Трябва да се спомене и това, че първите ковачи и златари на Европа са хора, чиято кръв ние носим. Задължително е да се знае, че най-ранните европейски градове са строени от предците ни, че дори Атина и Рим са издигнати от траки и пеласги. Вместо да се повтаря постулатът, че траките са безписмени, нека бъде всеобщо достояние, че като създатели на първата писменост са обявени траките Орфей и Лин, че в официално най-старите писмени документи на Европа – минойските, се срещат тракийски имена като Арей, Диза, Питак, Тетюс.

Историците, археолозите и линвистите от старото поколение направиха каквото бе по силите им и каквото ситуацията навремето позволяваше. Днес няма цензура, няма политически натиск и е редно младите историци, археолози и лингвисти да изоставят срамното си сервилно поведение и сторят това, което е почтено, а именно – да търсят истината и да я защитават.




Използвана литература:

1.В.Бешевлиев, Проучвания върху личните имена у траките, БАН, Археологически Институт, Епиграфска Поредица Nr. 8, София, 1965;
2.П.Петров   Образуване на българската държава, Наука и изкуство, София, 1981;
3.Вл.Георгиев, Траките и техния език, БАН, Институт за Български Език, София, 1977;
4.Л.Гиндин, Население гомеровской Трои, Историко-филологические исследования по этнологии древней Анотолии, Восточная Литература, Москва, 1993
5.ГРЪЦКИ ИЗВОРИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ-FONTES GRAECI HISTORIAE BULGARICAE - Tом III, cъст. и ред. И.Дуйчев, Г.Цанкова-Петкова, В. Тъпкова-6.Заимова, Л.Йончев, П. Тивчев, БАН, София, 1960
7.D.Detschew, Die Thrakischen Sprachreste, Wien, 1957;
8.Τηρεὺς Τρεβελλίου- I.Epidamnos 414, Epitaph of Tereus, son of Trebellius, White limestone cippus https://epigraphy.packhum.org/text/182526
 9. The Chronicle of John Bishop of Nikiu http://www.tertullian.org/fathers/nikiu2_chronicle.htm

113 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон. Умолявам и желаещите да започнат дискусия да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
  2. Много е интересно това, но вие не сте учен, ще го прочетем и ще си замине без да има никакъв ефект. Пишете на историците, нека те да въведат корекциите и да ги обяват, така ще има полза, и ще остане труда ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен29 април 2020 г., 18:18

      Проблемът е, че точно историците нямат интерес да въведат корекции, това ще покаже, че всичките им книги са с невярно съдържание.

      Изтриване
    2. Ще споменете ли няколко исторически книги с невярно съдържание, за нагледност?

      Изтриване
    3. До Анонимен29 април 2020 г., 19:47

      Дайте си мейла, ще Ви пратя информация.

      Изтриване
  3. Днес няма цензура, няма политически натиск и е редно младите историци, археолози и лингвисти да изоставят срамното си сервилно поведение и сторят това, което е почтено, а именно – да търсят истината и да я защитават.

    Вервай, ке стане на Куковден:) Ако са те научили да лижеш подметки и правиш това дълго време, стойката те принуждава да си винаги с наведена глава, от такива хора бате Спаро, ти не чакай нищо полезно, избий си от главата мисълта, някога, новите бимбашии ще сменят плочата, те и да искат - не могат, програмата не им позволява :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен29 април 2020 г., 18:35

      Не всички млади историци и археолози са със сервилно поведение и ограничено мислене. Има и други - прогресивно мислещи, почтени учени, дано само скоро да намерят смелост да защитят позицията си.

      Изтриване
    2. Чия позиция да защитят, че не разбрах? Своята собствена или твоята?

      Изтриване
    3. Харесва ми как постепенно започваш да обръщаш палачинката към науката, похвално е.

      Изтриване
    4. До Анонимен
      какво значи не е учен, нима не е учил от книгите, не е научил език, не е открил всичките тези неща ??? А учените кои са ??? Тия които вземат пари , за да предадат народа си , те ли са учените ? И какво са научили освен предателството?
      Това може да го каже само един функционално неграмотен тип.

      Изтриване
    5. До Unknown29 април 2020 г., 20:07

      Ето какви ги измъдриха хората с титли, хората, които ние наричаме учени:

      - прабългарите са тюрки, или тюрски смесени с иранци (лъжа)

      - прабългарите са живели в юрти (лъжа)

      - върховен бог на прабългарите е Тангра (лъжа)

      - владетелят на прабългарите е носил титлата хан (лъжа)

      - Плиска е строена през 9 век (лъжа)

      - В Тракия не е имало майстори, които да изпълнят монументалните строежи на Плиска (лъжа)

      - Прабългарите са европеиди с монголоидни белези (лъжа)

      - Прабългарите са се оформили като народ извън Балканите (лъжа)

      - Траките са романизирано или елинизирано малцинство през 7 век (лъжа)

      - Дунавските славяни са руси и синеоки (лъжа)

      - Дунавските славяни са давали пехотата на старобългарската войска, българите са били конници (лъжа)

      Изтриване
  4. Много добро! Моля Ви, не пускайте тролове, нека да си стоят в дупките!

    ОтговорИзтриване
  5. Можело значи :) Карай си по пътя и не се занимавай с ония, с изцапаните гащи :) Ти си пиши, оня и номадската му орда нека да си пият кумиса :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голяма веселба. Спаро пак е с раздвоена самоличност. Едновременно се представя за себе си и Димитър от един и същ IP адрес.

      Изтриване
    2. Нали :)

      Много лесно е да се разбере дали е така. Свържете се с мен във Фейсбук, аз ще Ви свържа с Димитър, ще се срещнете лице в лице и ще разберете дали се касае за раздвоена самоличност или не :)

      Изтриване
    3. По-скоро бих искал да се срещна с г-н Серафимов да го преценя на живо дали действително е толкова смел колкото внушава.

      Изтриване
    4. до Анонимен 30 април 2020 г., 16:36
      Ха,ха, ха! Ще се борите ли или ще се биете?

      Изтриване
    5. До Анонимен30 април 2020 г., 16:36

      Готово, но няма ли да е по-добре да се срещнете с мен и Димитър едновременно? Така ще сте напълно сигурен, че не сме една и съща личност, пък ще видим кой е смел и кой се крие в сянката :)

      Изтриване
    6. До Анонимен30 април 2020 г., 18:19

      Да бе, мишоци да се борят със Спаро, има да ги болят кокалите дълго време ха-ха-ха :)

      Изтриване
    7. Г-н Серафимов да ви уведомя, че вече имате оферта от Глишев за телевизионен диспут, ако не сте се изплашил като с К. Милчев. Само вметвам за да не се направите на ударен, че не знаете, както за втората критика от проф. Янакиева.

      Изтриване
    8. Направо съм удивен какво внимание получавам от историци и археолози, които определят труда ми като фантастика.

      Ако бях фантаст, от какво са притеснени господата историци и археолози, или май се страхуват от изобличение :)

      Изтриване
    9. Поетът Манол Глишив иска да спори със Спароток? Баш сефте 😁 На коя планета си живял бе чичовото, не знаеш ли, че Спаро и Манол спореха три години в блогбегето 😁 Я да дойде на дебат Жоро Номада 😄

      Изтриване
    10. Само Жоро Но-мадa и Пафката могат да направят шоу :) אתה תראה מה קורה

      Изтриване
    11. Кой е "Жоро Но-мада"? Да не е от профилите на Бацмана?

      Изтриване
    12. "Жоро Но-мада" е пишман историк-археолог, той е лишено от дарби човече, което събира точки чрез клеветене на Спароток и тролене из блога му. Търси на всяка цена внимание, но не го огрява и се озлобява много, после ходи да събира войска да се бие с Павел, а бе, жалка работа, ама онзи не може да схване и се излага страшно много :)

      Изтриване
  6. Благодарности отново г-н Серафимов! Едно не ми е ясно - от къде на къде гърците имат право да лъжат и им е позволено да присвояват историята на траките, а на българите, които доказано са траки не им е позволено да изтъкват и защитават произхода си!?!?!? Те германци, руснаци, сърби, румънци света обърнаха с лъжите си, ние истината не смеем да защитим, за да не навредим на другиго!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ангел29 април 2020 г., 20:00

      Инстинктът за самосъхранение е най-силния мотиватор. Инстинктът за самосъхранение подбужда към лъжи, измами, а дори и убйства. Когато хищникът напада, той напада не защото мрази, а защото с убиването на жертвата, си осигурява храна и живот.

      Така е и с нашите южни съседи. Те така и не успяват да се приспособят в Южните Балкани. От покрита с гори земя, те правят почти пустош и са принудени да внасят храни отвън, за да могат да се изхранват. Проблемът е бил толкова сериозен, че някои изследователи смятат, че хомосесуализма в Стара Гърция е насърчаван, за да бъде ограничен секса между мъже и жени, и така да се избегне висока раждаемост. Дали това е вярно не зная.

      Изтриване
  7. ОК, всичко много хубаво но... и в твоите теории има дупки (както и в тези на официалната наука). Ако траките са били толкова развити и са измислили писмеността, как може да няма останали документи/надписи. Не е възможно всички да са били унищожени от гърците. Цялата древна история се базира на гръцки и римски извори, как пък един тракийски извор няма да ни осветли. Ако не тук на балканите, където може и да са били унищожени (но не виждам как всичките), то тогава в земите на скитите, които не са били под римска власт. Не се заяждам, просто ми се вижда нереално. За някои неща може би си прав.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Анонимен 29 април 2020 г., 22:18
      "ОК, всичко много хубаво но... и в твоите теории има дупки..."
      ОК, но в твоята теория освен дупки няма нищо друго. Хайде запознай се поне с най основните неща, за да можеш да зададеш някакъв смислен и правилен въпрос! Иначе, може би и ти си прав. Когато човек нищо не знае, не знае даже и какво да пита, а задава глупави въпроси.

      Изтриване
    2. Благодаря за изчерпателния и пълен с не-дупки отговор. Явно съм засегнал някакво болно място на някого...

      Изтриване
  8. Не можем да си обясним защо гърците са присвоили истини, лъжат и никой не ги оборва. смятам,че това преминава през Рим, през вековете и достига до днес. Рим нали възприема елинската демокрация и философия и създава държавата от съвременен тип с познатите и до сега закони, демокрация, порядки и т.н. и така налагат епоха на елините в образованието и до днес. Всички учим за Елада и философите им. кой го направи това. Великите сили ли и как така е станало. А къде е истината. и защо Рим не е усвоил от Траките нещо за държавността което да е стигнало до днес. или пък е усвоил, но ние не знаем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Unknown29 април 2020 г., 22:31

      " Не можем да си обясним защо гърците са присвоили истини, лъжат и никой не ги оборва."

      Струва мисе, че търсите лесен и кратък отговор на един сложен и заплетен казус, при това заплетен доста тенденциозно.
      Глобализацията не започва със създаването на Бенелюкс, а много по рано. Още в края на XVIII и началото на XIX век, когато империите започват да планират поделянето на Европа помежду си и се групират по интереси кой с кого и против кого е. Основната цел е Османската империя, но не само, а и останалите територии заети от по малки беззащитни държави. Тогава възниква нужда от обща политика, а това предполага и общ поглед към историята.
      "Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото." (Джордж Оруел)
      Така се образуват два лагера, макар и не съвсем противникови, но всеки води политика целяща по голям дял. Едни символично подкрепят Османската империя, други са готови да воюват с нея.
      След Руско-турската война (1877 – 1878), нещата стават още по сложни и нуждата от "общ прочит на историята" става все по нужен. До този момент историята, доколкото се е познавала, е било по скоро на регионален принцип и е било трудно да се съгласуват общи интереси с народи от друг регион. Тогава започва писане на история "на коляно" и разпространяването ѝ според интересите на големите. Естествено, пострадали са всички по беззащитни и голяма част от тяхната история е заличена, за сметка на историята на "великите", които присвояват всичко което им е нужно. За да няма някой от големите, който да доминира, най удобно се оказва да възвеличаят Гърция. Тя и без друго е напред с материала, защото е започнала да краде история поне 1000 години по рано, а освен това в началото на XX век малко хора са знаели подробности за историята на Европа като цяло. Когато много от истинската история става достояние на голям кръг от хора, всичко е в много напреднал стадий и на много месата диктатурите и политиците задушават всеки опит за распространение на истината.
      https://www.theonion.com/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks-1819571808
      Този материал е в хумуристичен стил и вестника е нещо подобно на нашия Стършел, но но всеки знае, че в такива издания нещата много често са представени на основата на истински събития, макар да са поизопъчени и малко пресилени.

      Изтриване
    2. Елиноцентризма в историята е свързано с образуването на националните държави и всички свързани с това процеси. Тогава се оказва, че новообразуваните държави страдат от "македонския синдром" - липса на идентичност и е трябвало да се съчини тяхната история, която да задоволи нарасналите им амбиции в резултат на икономическото им развитие. Трябвало да станат наследници на велики предци и се започва с фалшификациите, вместо да се търси истината. Трябвало е да се "узакони" промененото статукво в Европа.Нали е ясно, че през 18-ти век никой западноевропеец няма да е доволен ако се окаже, че гърците са пришелци от Северна Африка, когато африканците са европейски роби? Така се раждат митовете, които са удобни на тогавашните западноевропейци.Правили са това, което е ги е устройвало и е било най-лесно, а търсенето на историческата истина, замъглена от хилядолетните човешки интереси, е трудна работа, оказала се ненужна в дадения исторически момент. По-късно на Хитлер му е била необходима легендата за арийците, както и готите да са германци.

      Изтриване
    3. До Богомил30 април 2020 г., 16:42

      През XVIII-XIX век, Британия, Германия, Австро-Унгария, Русия, а и Гърция след 1832 година се управляват от едни и същи по произход хора. В същия този XVIII-XIX век, историята е съчинена и натамънена така, че да пасва идеално на интересите на тези хора. Колко човека обаче са чували за това???

      Изтриване
    4. До Спароток 30 април 2020г., 18:39
      За съжаление даже и днес човечеството е манипулирано и тикано да върви в посока, носеща огромни печалби на определени групи от хора. За целта се създават митове. Например митът за "озоновата дупка". Човечеството заплати трилиони долари, а дупката така и още не е над Европа, Америка или Китай. В момента озоновият слой е най-тънък над Арктика, където въобще няма хладилници с фреон и никога няма да има по разбираеми причини. Който спечелил спечелил, който е ..... е ..В момента се раздухва лъжата за въглеродния двуокис, която ще размести пластовете в енергийния бизнес, най-печелившия бизнес и донесе нови трилиони долари и власт за някои хора. Услужливи учени винаги ще се намерят срещу толкова много пари. Грета Тунберг е промоцирана за "фюрер" на този екофашизъм. Колко човека обаче могат да разберат тази манипулация - ако ми позволите да перефразирам вашия въпрос?

      Изтриване
    5. до Богомил 30 април 2020 г., 19:45
      Струва ми се, че обсъждаме грешните данни в древната история, които могат да бъдат коригирани ако има достатъчно доказателства за манипулация на информация за събития, които са се случили в древността и са отразени неправилно. За нещата които се случват в днешно време все още има възможност за корекция, но зависи от нас самите и нашите реакции, на правилното място. Едва ли с писане по форуми, а още по малко когато са с друга тематика, може да има някакви положителни резултати.

      Изтриване
    6. Да, темите са различни на пръв поглед, но общото между тях е изключително съществено, а именно, че основната движеща сила и на манипулацията в историята и на съвременните митове е сремежът към власт и богатство. С аналогията между двете теми искам само да покажа каква сила ги движи, за да си обясним процесите преди и сега. Да не се чудим и питаме защо и кой манипулира историята, както и да осъзнаем какви са препятствията пред истината.

      Изтриване
  9. Господин Серафимов, не съм съгласен с мнението Ви, че "Днес няма цензура, няма политически натиск и е редно младите историци, археолози и лингвисти да изоставят срамното си сервилно поведение и сторят това, което е почтено, а именно – да търсят истината и да я защитават."
    Има цензура, има и политически натиск на префинено равнище. Какво да кажем, като един от водещите български археолози, господин Овчаров преди няколко месеца каза, че тракийското злато не е тракийска обработка, а е внасяно отвън!
    Днес цензурата е поголовна, следенето е поголовно. Разузнавателните служби имат специализирани електронни войски и ако се пише нещо различно от доктрината на тези служби, то се взимат мерки това да не се случва.
    Виждаме какво е поведението в така наречената изкуствена държава Северна Македония. Не по различно е и в Гърция, Румъния, Сърбия или Турция. А те са защитавани от Германия, Великобритания, САЩ, Израел и много други именно по политически причини. И младите историци и археолози напразно ще са си губили времето в Университета, защото ще им се наложи да си търсят работа не по специалността, а в съвсем различна сфера, ако я намерят.
    Но ако "се учат" от прогресивната "западна наука" спазвайки "европейските ценности" и не загърбвайки "американската мечта", ще имат широки научни хоризонти и перспективна научна кариера. Нищо ново под слънцето.
    За да се случи това, което Вие чистосърдечно искате, както и ние многото българи, е нужна коренно различна обществена система, независима държавност и силна армия, промишленост и селско стопанство.
    Как гърците биха се примирили, ако им се каже, че са тракийско-етиопски метиси. Че древните скулптори и строителство са тракийски, а не гръцки. Че те са крадци на история. Същото и с Северна Македония.
    Ще трябва да има смели български историци и археолози, подкрепяни от Държавата, които да отстояват твърденията на историческите данни и археологическите и биологични доказателства. Значи, че държавата не трябва да предава тези личности и да ги отстранява от дейност по препоръка отвън.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен29 април 2020 г., 23:04

      Ако има цензура, то има и избор. Да поддържаш вредни за народа си лъжи и така коствено да участваш в геноцида над българите от страх, че ще загубиш работата си не е оправдание. Щом виждаш, че нещо е порочно, можеш да да избереш да не си част от него и ако не можеш да помогнеш на народа си, поне няма да вредиш.

      Изтриване
    2. Кога да очакваме обвинения на конкретни имена? В. Бешевлиев също е поддръжник на тюркската теория, но пък прави силно впечатление, че редовно се възползвате от трудовете му за да си аргументирате писанията с коренно различна от неговото виждае теория. Странно!

      Изтриване
    3. До Анонимен30 април 2020 г., 16:34

      Успяхте в един коментар да демонстрирате както дребнавост, така също сервилно, глупаво поведение. Удивявам се как някой завършил в университет може да има такова примитивно мислене - Или ще цитираш само това, което е пасвало на вижданията на даден автор, или нямаш право да ползваш работите му :)

      Прощавайте, но Вие се самоунижавате. Нима нивото Ви на интелект не Ви позволява да осъзнаете това? Станете от пода, избършете устата си, стига лизане на подметки на авторитети :)

      Изтриване
    4. Браво, г-н Серафимов, само така! Чудесен пример за "подражание" или сте пропуснал да прочетете коментар 1 след статията?

      Изтриване
    5. Какво е обидното в коментара на Серафимов, истината ли? Ако някой те посъветва да спреш да лижеш нечии подметки, не е ли по-добре вместо да се правиш на обиден, да спреш да лижеш подметки?

      Изтриване
  10. До Анонимен29 април 2020 г., 22:18

    Вие питате - "Ако траките са били толкова развити и са измислили писмеността, как може да няма останали документи/надписи."

    Смятам, че не сте добре осведомен, надписи има. От наша територия са надписите от Езерово, Кьолмен, Ситово, Браничево, Дуванлий, Вишеград, Пандурската могила, а има и графити от други места. На Самотраки надписите са около 40, а във Фригия над 350.

    ОтговорИзтриване
  11. Corpus of Phrygian Inscriptions

    http://titus.uni-frankfurt.de/texte/etcs/phrygian/phryg.htm

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесно! От 43 коментара, 15 са извън всякаква връзка с темата (без да броим отговорите им). Това ако не е спам, здраве му кажи!

    ОтговорИзтриване
  13. Но Спароток,ако не са били тюрки прабългарите,защо тогава имат титли,като-ичоргобоил,таркан,кавхан,канартикин, багатур,багаин,колобър,боил и други?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен1 май 2020 г., 20:48

      Първо, таркан не е тюрска дума, или титла, същото важи за багатур и багаин, колобър, боил. Ако не знаете това, то Ви съветвам да потърсите информация, има предостатъчно.

      Давам Ви и друг повод за мислене - защо в срещащите се в старобългарския военни термини няма нито един от тюрски произход:

      1.оимъ-боец
      2.оимьство-войска
      3.оимьскъ-воински
      4.воинъ-войник
      5.копииникъ-копиеносец
      6.мечьникъ-мечоносец, страж*
      7.стрѣльцы-стрелци*
      8.земьникъ-наемен войник
      9.орѫжниикъ-тежко въоръжен войни
      10.борьць-боец, борец
      11.сътъникъ-стотник
      12.вои-войска, армия
      13.воиска-войска
      14.воиньство-войска
      15.рати-войници
      16.въплъчениѥ-войска
      17.оплъчениѥ-боен ред
      18.побранскъ-военен
      19.чинъ-военен строй
      20.чело-челен отряд
      21.орѫжьнъ-носене на оръжие, въоръжение
      22.стражъ-пазач, палач
      23.блюстель-страж, надзорник
      24.мощьникъ-боен другар, съюзник
      25.оустителъ-кочияш, колар
      26.велъможа-велможа
      27.владыка-владика, господар
      28.владычицъ-господарка
      29.вождь-вожд
      30.воѥвода-войвода
      31.кънѧнзъ-княз
      32.прѣходь-вожд, предводител
      33.предъборникь-предводител
      34.кръмьчии-кормчия, ръководител, наставник
      35.начѧлникъ-началник, вожд, предводител
      36.властелъ-властелин
      37.самъчии-титла на висш служител
      38.самодръжител-монарх, властелин
      39.самодръжецъ-властелин, господар
      40.самовластьнъ-независим владетел
      41.миродрьжець-владетел
      42.прѣвладыка-владетел, властелин
      42.правитель-вожд
      44.предъборникъ-предводител
      45.дрьжатель-управник
      46.господинъ-господар
      47.доводителъ-водач
      48.намѣстьникъ-наместник
      49.могѫтъ-знатен човек, велможа
      50.жоупанъ-жупан

      Изтриване
    2. Анонимен 1 май 2020 г., 20:48
      "...ако не са били тюрки прабългарите,защо тогава имат титли,като-ичоргобоил,таркан,кавхан,канартикин, багатур,багаин,колобър,боил и други?"
      Ами точно защото тези които са изказали "компетентното мнение", че са тюрки, са били компетентни и информирани не повече от този, който задава подобни въпроси. Няма ли да ни посъветвате да се "върнем към науката (каквото и да означава това)"?

      Изтриване
  14. На 1 май в едно северозападно село ,където живея в момента, старите хора казват,че винаги се е празнувало Еремия или Йеремия.На този ден се "гонят" змийте и гущерите от домовете,като тропат е ръжен по метални предмети и пеят песен с приблизителен текст, всички змии да бягат на полето и т.н. Интересно дали този ритуал е свързан с християнството или има по-дълбоки корени в древността ?

    ОтговорИзтриване
  15. До Анонимен1 май 2020 г., 20:48

    Още един повод за размисъл :)

    В старобългарския срещаме типичните за Римската Империя титли и административни термини: доуксъ, дроунгаръ, дроунга, кенътоурионъ, кесаръ, магистрианъ, капикларий, коментарисии, комисъ, комитъ, коустодiа, ноунции, палатии, папежъ, патрикии, претории, преторъ, спатаръ, спекоулаторъ...да не забравяме и термините loricia-ризника, casidia-каска.

    Ако тези произлизащи от латинския език термини са употребявани от дедите ни, това означава ли, че езика на старите българи е бил латински ?

    Разсъждавайте извън рамката на общоприетото, всъщност разсъждение е възможно само извън рамката на общоприетото, другото е сляпо повтаряне на заучени фрази.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да така е.Както през второто българско царство титлите са гръковизантийски.

      Изтриване
    2. Аз пък съм убеден,че преди около 9000 години,когато Черно море е било езеро,предците на всички европейски народи- латини,германци,балти,славяни и др.са били племена на един и същ народ,говорещи диалектите,на един и същ език.

      Изтриване
  16. До г-н Серафимов, Ако тези произлизащи от латинския език термини са употребявани от дедите ни, това означава ли, че езика на старите българи е бил латински ? - да, означава, всеки път, когато тези термини са били употребявани!
    А защо са употребявани, при условие, че са имали свои е друг въпрос. За мен обяснението е политическо - приемане на местно население, което е носител на чужди (латински) традиции в тази сфера на управление; подражание и копиране на нещо престижно в техните очи по това време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз мога да ти дам примери от днешно време- казваме премиер,вместо министър председател(думата министър,също не е българска),чуждицата президент я употребяваме наравно с държавен глава,полицай е чуждица,парламент е чуждица,и много много други.Много обичаме да копираме,да подражаваме, милеем за чуждото,а нашето не щем.Така е сега,така е било и преди.

      Изтриване
  17. Анонимен2 май 2020 г., 10:20

    Дори и така да е, пра-българите(иранци,тюрки или каквито и да са там) просто да са възприели от местното мнозинство, техния език и обичаи(въпреки че са властващия елит). Замислете се ,щом им се е наложило да приемат езика,културата и обичаите на мнозинството, то българите днес на какво са наследници? На едно малцинство(спрямо територията на Аспарухова българия), или на мнозинството което е тракийско. Като смесим малко кафе със мляко, наричаме тази напитка кафе, но реално е мляко с вкус на кафе.

    И от едната и другата гледна точка(старите българите са траки или тюрки/иранци) ние днес не сме наследници на иранци или тюрки, а на местното тракийско население. И във двата случая огромното мнозинство в България са били траки.

    Но мисля не само твърденията и статиите на г-н Серафимов показват ясно ,че старите българи са били тракийски народ.Но и генетичните изследвания над старите българи,както и модерните тотално говорят за липса на други генетични маркери които да не са присъствали на балканите от зората на човечеството.

    ОтговорИзтриване
  18. Да не би да казвате че като пиете кафе с мляко не поглъщате и кафето? Или ако някой има смесен произход не е наследник и на двете култури? Ако това твърдите, погрешно е от всяка гледна точка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен3 май 2020 г., 13:30

      Никой не е доказвал, че старите българи са тюрки, или иранци. Генетичните проучвания на ДНК на стари българи не показаха родство с тюрки или иранци, за старите българи са типични западноевразийските хаплогрупи.

      Никой не е доказвал и, че езика на старите българи е бил тюрски или ирански.

      Отговорете си на въпроса - Къде се изпариха траките на север от Дунава и Черно море? През II век, когато според Именника е възникнало Българското Княжество на север от Дунава, северните траки са толкова силни, че преминават Дунава, и стигат чак до Термопилите. Описвайки събитията от VI век Амиан Марцелин говори за гетски конници опустошаващи Епир. Ето към тези северни траки принадлежат старите българи, не към някакви дошли от Азия номади.

      Изтриване
    2. Спароток,а какво ще кажете,за волжките българи и чувашите,които твърдят че са българи,имат ли нещо общо с нас и траките?Въпроса ми не е подвеждащ, просто искам да чуя вашето мнение,защото и аз не знам вече на кое да вярвам.

      Изтриване
    3. Прави ми много неприятно впечатление, г-н Серафимов, фактът, че всеки път започваме дебат отначало! И това е така, защото не познавате античната и средновековна история по места и събития, а от там и не можете да ги навържете, за да видите цялостна картина на периодите! Вместо това, сте се втренчил в едно единствено място и не взимате под никакво внимание какво се случва наоколо, кой се мести, как се мести, какво прави, идва ли някой, излиза ли някой, сменя ли си мисленето,поведението, защо, как, кога, жени ли се за вътрешни партньори само или има и външни...и милион други въпроси от значение за историческата наука!
      Също не вземате предвид археологическите данни, като ад хок ги обявявате за манипулирани и недобросъвестно изследвани. Реално не познавате историята на ранните българи от оцелелите оригинали и преписи, но се позовавате на хилядолетно по-късни и необосновани твърдения на автори, които по никакъв начин не са обосновали вижданията си, а просто отразяват събития, и се опитват да изглеждат ерудирани като преписват механично или неразбиращо променят, по стари автори.
      За историята на хуните, от които българите е прието да са основна, ако не и водеща част, съвсем нищо не знате!
      Като цяло се позовавате на извадени 3-5-10 'хунски' думи, но от гледна точка на незапознат с действителността им автори, сред които и Приск!
      Още по-лошо е когато се позовавате на думи извадки и недоказани реконструкции на такива от тракийски език, като твърдите, че броят им е голям, но под 1000! Е нека да ви кажа, че в такъв случай изобщо не знате нищо за лингвистиката и какво е това език и как се ползва! Съвременният български, еволюирал от средновековно български, познат като черковно български и приеман от някой хор за общославянски, се състои не от 1000, а от 50 000-100 000 думи! Сега започнете да правите разбор на написаното от мен и обяснете през тракийски език всяка една от думите, които съм използвал, тогава може да говорим за тракийски начало!
      Дотогава, може да говорим само за тракийску остатъци след асимилация, каквито имаме в Гърция, например!

      Изтриване
    4. До Анонимен4 май 2020 г., 10:43

      Не виждам как мога да Ви отговоря, понеже на безмислици може да се реагира само с безмислици, а за мен това е загуба на време.

      Изтриване
    5. Анонимен3 май 2020 г., 13:30
      Това беше само алегория която трябваше да ви обясни по простичко възражението ми. Уви вие се хващате за най-малкото с цел да не признаете ,че грешите. Но щом е така хайде да играем тая игра.

      Факт ,че при една напитка където 95%-99% от нея е мляко а останалите 5-1% са кафе, ние реално също поглъщаме и кафето, в малките количества. Въпросът обаче тук е до каква степен тези 5-1% оказват влияние върху останалите 95-99%. Предлагам ви да си направите експеримент. Вземете една чаена лъжичка и на 1/3 от нея сложете кафе, след това го разтворете леко с много малко вода в чаша от 250мл . След това напълнете чашата горе с мляко. След това в друга чаша(пак 250мл) сложете 2 чаени лъжички кафе и напълнете догоре с вода. И трета където е изцяло с мляко. Пийнете от всяка и сам си отговорете, дали първата е мляко,кафе,кафе с мляко или мляко с кафе.И до каква степен кафето се усеща. Ако кажем ,че е и кафе или мляко ще е абсурдно ,понеже още в началото на задачата казахме ,че кафето е едва 1-5%. Съответно твърдението ми ,че въпросната напитка е мляко с лек вкус на кафе е напълно вярна. Съответно макар и да има някаква малка част кафе в нея, то всеки нормален човек би я поставил като почти идентична с млякото.
      Но нека да отидем по-нататък в дълбочина и да разгледаме самата напитка. Тя самата нито е кафе нито е мляко, понеже има този примес. От там и проблема на какво е наследник тогава, и понеже в пъти повече тя е мляко то я слагаме като близка до, дори идентична с млякото. А за кафето да не говорим.Тя е напълно отдалечена от него.

      Същото е със смесения произход. Реално един човек от смесен етнически или расов брак не е нито наследник на единия етнос/раса нито на другия етнос/раса. Особено когато става дума за първоначалното смесване 50:50. Евентуално с по-нататъшното смесване въпросния бъдещ човек ще е по-близко до етноса или расата на единия си родител. Но няма да е пълен наследник на този етнос/раса. Евентуално в бъдещето когато тази разлика намаля към 1% та и по-малко, то можем да приемем ,че става дума за пълноправен наследник на този етнос или култура.Защото разликата ,ще е абсурдно незначителна. Съответно вашето второ твърдение е невярното. Харесва ви или не това са фактите. Ако не ви харесва то не се имайте за защитник на фактите и истината а за фантазьор който предпочита да следва лъжи които ни карат да се чувстваме добре, вместо да погледне трезво на нещата дори това да ни нарани.

      Накрая ще кажа само ,че още в началото казах че ще приема твърдението ви ,че старите българи са тюрки или иранци, за да ви покажа ,че дори и в този сценарии модерните българи са в пъти по-близки до траките от колкото до въпросните тюрки или иранци.Съответно тюркската и иранската теории трябва да отпаднат.
      Друг е въпроса ,че за мен г-н Серафимов е прав, когато говорим за старите българи, не става дума за народ който е в пъти различен генетично,културно и езиково от местното тракийско население по онова време. Генетичните изследвания както над модерни българи, така и над стари българи, както и над тракийци, говорят ,че става дума за един и същ народ/етнос, разбира се със някаква напълно логична разлика в предвид времето и географията.
      Следователно за мен в млякото няма кафе, а само мляко.

      Изтриване
  19. Ето какви ги измъдри, авторът на горното псевдописание, разобличено в аванс още през 2014г., от преподавателят от ВТУ - Димитър Димитров(оставям на страна фактът, че Павел Серафимов, въобще не е знаел за съществуването на статията му - "Християнството сред бесите през Късната Античност".).
    Днешният материал на Серафимов, започва със следното: " Веселин Бешевлиев е едино от уважаваните и ерудирани български езиковеди..." - край на цитата.
    По-долу, в коментарите обаче,Серафимов твърди нещо друго: "Тангра - богът на българите, бил лъжа".
    Изниква въпросът - кой въвежда името Тангра, в българската историография, превеждайки още през 1934г.(" Първобългарски надписи", стр.131-133), т.н. "Мадарски надпис", от времето на Омуртаг?
    Лесен отговор: Същият Веселин Бешевлиев!
    Явно Серафимов, отново изпада в раздвоение на личността, по отношение на въпросният наш учен.Серафимов, въпрос към теб: Щом Тангра на Бешевлиев е лъжа, а Мавър и бесите...от същият този Бешевлиев, е неоспоримата истина, кое от двете е вярното?Отново действаме избирателно, според каквото и когато ни е удобно.
    Кога, къде и за какво лъже Бешевлиев? За Тангра, или за Мавър? За българският бог, или за последните остатъци от бесите?Трето просто няма.Значи за българския бог, било лъжа, а за бесите и Мавър - неоспорима истина.
    Или Бешевлиев е лъжец, или е уважаван учен - Вие кажете, къде в случая е истината.Отделен е въпросът, че освен мадарският надпис, има още две свидетелства, относно това, че Тангра е бил бог на българите - едно арабско на Рашид ал-Дин и едно персийско на ал-Динавари, и двете от 9в., за които вероятно научавате за пръв път(вярно е, че са достигнали до нас по късни преписи от 15-17в., но и тези за делата на любимите Котиси, Рескупириси, Реметалковци и т.н. са с 1000-1500 години по-късни, от епохата на въпросните тракийски царе, така че с обяснения от този род, измъкването е невъзможно).
    Отново заблуждавате аудиторията си като създавате манипулация - твърдите две различни неща, за един и същи автор, според когато и каквото ви е угодно.
    И накрая - имате покана за телевизионен пряк дебат и от мен. При потвърждение от ваша страна, ще задействам нещата за участието и на двама ни, в предаването на тв СКАТ - "Час по България", с водещ доц.Пламен Павлов.
    От сега Ви казвам - към вас, ще имам само един-единствен въпрос, с два подвъпроса: " Има ли документи за траки, на пряка военна или административна служба при първите български владетели - Аспарух и Тервел? И има ли исторически свидетелства, сочещи за наличието на остатъци от траки, живеещи в пределите на новата българска държава, по времето на Аспарух, Тервел, и владетелите след тях?"
    Цял свят знае, че такива няма.За Византия обаче имаме - сигурни сведения за траки на византийска територия,след 681г., имаме от 688, 703, 704 и 710г.
    Къде обаче по същото време са траките на БЪЛГАРСКА територия?
    Очакваме да ни кажете Вие(защото документи за наличието на такива няма).
    Очаквам вашият отговор.На опашка за дебат с вас, са още Манол Глишев, Кирил Милчев и един грък - Павлос Георгеадис.
    Хубав ден и бъдете здрав!
    Любомир Василев - историк-археолог.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А защо няма български извори а само византийски?А къде са тюркските гени у съвременните българи?Дори да е имало българи,които са почитали Тангра,това едва ли е бил целия народ.Траките са населявали и украинските степи и Кавказ и Мала Азия,никой не е казал че територията им е ограничена между Дунав,Егейско,Черно и Адриатическо море.Възможно е,онази част от тях,която е живеела в Кавказ да е попаднала под властта на Западнотюркския хаганат,и да са приели вярата и обичаите на тюрките,след което да са мигрирали при своите роднини на Балканите,които са изповядвали други религии,и накрая Борис да е въвел обща за всички религия.Въпроса е защо няма български извори?

      Изтриване
    2. За това разчитане на г-н Бешевлиев ли става въпрос:

      https://youtu.be/Rnmy7MJ07HE?t=1041

      При такова "разчитане", може би, е добра идея да се подложи цялата работа на г-н Бешевлиев на щателна проверка, с цел отделянето на "захарта" от "пясъка"!

      Поздрави,
      Станимир.

      Изтриване
    3. до Анонимен4 май 2020 г., 5:47
      "...Въпроса е защо няма български извори?"
      Има, как да няма? При това дават много точен отговор на тези въпроси. Архимандрит Кирил Рилски, който е преживял всичките войни от Руско-турската до Втората световна включително, в книгата си "Българската самостоятелна църква в Илирия" много ясно го е написал:
      “ Древнитѣ илирийски българи, които сѫ населявали старата класическа България в Македония, в Илирия, на Балканския полуостровъ, сѫ принадлежали къмъ древнитѣ трако-илирийски племена и са живели в Илирия от незапомнени доисторически времена, като язичници преди Христа, тѣ сѫ имали политическа самостоятелна държава в стара България, въ Македония, но сѫ били завладнѣи от римлянитѣ и сѫ станали свободни римски граждани, които сѫ се ползвали съ всичкитѣ привилегии, като просвѣтен и културенъ народъ, на римски граждани.“ - с.3.
      Също за липсата на исторически документи и паметници:
      “Никому да не е чудно защо нѣма нашето древно българско племе, което е живлѣо от незапомнени времена в Илирия на Балканския полуостровъ, за неговия миналъ исторически и църковен животъ достатъчни веществени исторически паметници.
      Това се дължи на вѣковнитѣ врагове на нашето древно българско племе – гърцитѣ, които са се възползвали отъ неблагоприятнитѣ политически обстоятелства на българския народъ, който е попадналъ подъ двойно робство: политическо и духовно, систематически, въ продължение на много вѣкове, сѫ унищожавани всички веществени исторически паметници, които сѫ говорили за историческия и църковен животъ на българитѣ.” с.5-6.
      Архимандрит Кирил Рилски говори за безпощадно унищожаване не просто на отделни неудобни ръкописи, а на “цели библиотеки, които са били пълни с древни пергаментни ръкописи на латински, гръцки, глаголически...”-с.6.
      Споменава се и за заселването на дедите ни на територията на Русия по времето когато тази държава още не е съществувала – с.8.
      Съобщава ни и нещо много важно:
      “ Когато е дошълъ Св. Апостол Павел на Балканския полуостровъ, заварилъ е древнитѣ илирийски българи, които населявали старата класическа България в Македония като свободни римски граждани и отъ тѣх е основалъ Pървата християнска църква в Европа"- с.3.
      От тук става ясно, че така нареченото покръстване при Борис не е нищо друго освен обявяване точно коя от християнските религии се обявява за държавна, а другите се определят като еретични. Това е било особено важно защото от идването на Апостол Павел до управлението на Борис на територията на България непрекъснато е имало противоборства, между различни течения в християнството, кой да наложи своята вяра.
      И това не е единствен източник, а който има желание и воля намира истината.

      Изтриване
    4. Г-н Любомир Василев,

      Вие и/или вашите съвременни колеги историци и археолози бихте ли предложили Ваше разчитане на надписа на тази колона?

      Поздрави,
      Станимир.

      Изтриване
    5. Малее, много неизвестият историк Любомир Василев, поетът Манол Глишев, и истерикът Павлос Георгиадис искат да спорят със Спароток. Голем смех, а ние искаме Жоро Номада :)

      Изтриване
    6. До Анонимен4 май 2020 г., 14:55

      Може да се дискутира с хора имащи добра морална хигиена, а край въпросните господа смърди здраво.

      Изтриване
  20. до Никола 3 май 2020 г., 12:24
    "...ние днес не сме наследници на иранци или тюрки, а на местното тракийско население..."
    За тюрки мисля. че изобщо няма смисъл да си губим времето да коментираме. С иранците наистина имаме някаква взаимовръзка, но кои са всъщност самите иранци и от къде се появяват на световната сцена? Никой не оспорва идоевропейският им произход. Така стигаме до другия въпрос. Кои са индоевропейците и от къде са тръгнали?
    http://webspace.ship.edu/cgboer/indoeuropean.html
    http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162:Page:407607

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Анонимен3 май 2020 г., 14:32
      С иранците можем да имаме взаимовръзка, благодарение на така наречените индоевропейци. Което е модерния, политически коректен термин за древния който си е Арийци. Да, до колкото знам Иран, твърди че те са чистите "Арийци". Само ,че първо както показвате в статията от линкът, Арийците са тръгнали от балканите към индия, и второ Иранците мисля са доста отдалечени(генетично) от европейците, които с право могат да се нарекат наследници на Арийците. И най-вече ние.

      Иначе те иранците си имат този произход, но това не означава ,че са Арийци и че са им пълноправни наследници. Не знам и не разбирам защо битува това малоумие ,че като смесиш кон с магаре, получения катър или муле е пълноправен(тоест притежава всички особености и качества на този родител) наследник както на коня така и на магарето, едновременно. Понеже това е логиката на подобни изказвания от типа "имаме общ пра-родител и затова можем да кажем ,че и те са като нас". Това ,че единият компонент от този народ е от балканите , не означава ,че са като нас, а камо ли да произлизаме от тях,каквато е иранската теория. Това е все едно от по-горната аналогия, да твърдим ,че коня и магарето произлизат от общ вид който е катърът или мулето.

      Възможно е коментарът ви да е по-скоро уточнителен, но аз да си кажа че за мен при условие ,че почти всички източници говорят за арийска инвазия от европа/бълканите към азия, не виждам смисъл в иранската или тибетската теория за произхода ни.Това ,че днес наши момичета се женят за негри, това прави ли ни африканци по произход? Мисля можем да приложим същата логика когато става дума за иранската теория.

      Изтриване
  21. Г-н Анонимен, а тракийски има ли? Ако не са чуждите извори, Одриското царство и по-късните Първа и Втора българска държава са държави-призраци.Домашни извори, на практика, ние почти нямаме.Въпроса по-горе беше за траките. След появата на новата държава на Балканите, изворите за района, основно византийски са много словоохотливи за отношенията на Империята, с новият субект на север от нея. Споменават неща, с големи подробности - кой какъв бил, какво направил, кога имало война, кога нямало такава и т.н.Но не споменават нищо за наличието на траки, на територията на новата българска държава.До като за собствената си - категорично твърдят, че такива при тях е имало.Когато попречетете повечко по темата, тогава задавайте неясни и за самият Вас теми, свързани с материята и нейната същност.Пряката връзка с траките са наличието на документи за такива на наша територия. Историята борави само и единствено с ДОКУМЕНТИ и с нищо друго.
    Имаме документи - има история, нямаме документи - няма история. Просто е, но не е за прости хора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Василев, придавате си прекомерно голяма важност. С некултурното си държание Вие вече се компрометирахте, с хора като Вас културна дискусия е невъзможна. Невъзможно е да се проведе беседа с хора, които се опитват да дирижират, а същевремено не излагат открито доказателства за вижданията си, когато са помолени да представят такива.

      Виждам и при вас същото сервилно поведение както и у други ваши колеги, съмишленици. Кой Ви е програмирал не зная, но аз лично съм ужасен. Как може такова нещо - или ще си само благосклонен към един автор, чийто работи ползваш, или пък изразиш ли критика, това нещо недопустимо!!!

      Колкото до идентичността на Мавър Бес и българинът Мавър, съветвам Ви за си набавите следното четиво и внимателно да прочетете какво е написано на страница 203: "Nikephoros Patriarch of Constaninople Short History, text, translation and commentary by C.Mango", Dumbarton Oaks, Washington, 1990;

      Що се отнася до историческите извори, Вие и вашите колеги определяте историческите извори като достоверни и недостоверни в зависимост от това дали Ви отърват на неиздържаните теории или не. Прочее, историческите извори са само индикация, те не са доказателство защото както днешните историци послъгват, така са послъгвали и старите историци.

      Изтриване
    2. Павльо, ще ти дам цитат от Джорд Оруел- Журналистика - това е да публикуваш онова, което властта не иска да види публикувано, другото е пропаганда. Тези думи могат да се перефразират за това, което правиш ти - Истински историк е този, които публикува това, което казионната наука укрива, другото е пропаганда. Ами ако ти не казваше неудобната истина, те нямаше така силно да те мразят.

      Изтриване
  22. Като гледам "разчитането" на колоната на Омуртаг от г-н Бешевлиев (във видеото споделено по-горе), си мисля дали не е крайно време да се криминализират научните измами с подходящи промени в Наказателния кодекс!

    И след това евентуално да видим разчитане на колоната на Омуртаг, предложено от съвременни историци и археолози!

    Станимир.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Станимире, трябва да се криминализират ред други неща, като например унищожаването и укриването на археологически находки, които не са били удобни на определени археолози взели участие в разкопките на Плиска. Трябва да се криминализира също държанието на тези, които знаят за тези престъпления, но си траят. И не на последно място трябва да се криминализира троленето на историци и археолози в блогове като този на Павел. Едно е да изразиш критика и открито да изкажеш мнението си, но съвсем различно е да клеветиш и обиждаш хора, които имат смелост да кажат неудобната истина.

      Изтриване
  23. Изглежда някои хора искат да работят само с документите!

    Е, има и други хора, които искат да работят и с археологическите находки и материалната култура, с ономастиката, лингвистиката, генетичните изследвания, обредите, вярванията, танцовия и музикален фолклор и т.н. за изграждане на една по-цялостна картина! Въпрос на личен избор и професионално отношение!

    Станимир.

    ОтговорИзтриване
  24. до Lubomir Vassilev 4 май 2020 г., 12:36
    "...Просто е, но не е за прости хора."
    Ами сам го доказвате, с няколкото ваши коментара, които съм чел.Прав сте, че непотготвения по темата не може да формулира и адекватен въпрос. Това също сте го доказали. Прочетохте ли това кето сам препоръчвате, а именно "Християнството сред бесите през Късната Античност" на Димитър Димитров? На стр. 59 четем:
    "Балканската Късна античност свидетелства за една същинска мелница на
    етноси и култури, в резултат на което реалностите и термините за нас се размиват
    и отразяват като в криво огледало, което значително затруднява историческото
    познание. Ситуацията се усложнява и от налагащите се в Късната античност ре-
    гионално-административни названия, които вече не отчитат задължително етничес-
    кия произход на население, твърде смесено и частично е изгубило своята етническа
    идентичност за сметка на имперската."
    На стр. 60:
    "Може да се смята за преодоляна и друга популярна
    някога теза – че днешните български земи са били напълно обезлюдени и едва ли
    не превърнати в пустиня към момента на настаняването на славяните и
    (пра)българите."
    Това не дава ли отговор на въпросите кито задавате?
    Какви документи ще приемете за валидни, за които задавате въпроси? Може би лични карти, паспорти, акт за раждане,
    кръщелно свидетелство или какво?
    Предния път само загатнах, но сега ще го пиша направо, защото явно не умеете да анализирате нормално подмятанията. Да развяваш диплома получена след 2000 година е най вече самохвалство, а не доказателство за знания. Това ми напомня на времената за които няма как да имате спомени, защото не сте се били появили на белия свят. Тогава се развяваха дипломи, звания, титли и други такива без покритие, а връчени "по заслуги". Лично познавам хора които само развяваха документи и таква които никой освен най близките не знаеше, че притежават документи, но навсякъде демонстрираха знания, за разлика от Вас.

    ОтговорИзтриване
  25. Lubomir Vassilev 3 май 2020 г., 13:47

    Здравейте,

    Чудесна професия имате – историк археолог !
    Като такъв ,би трябвало да говорите , показвате и защитавате „Истината ,само Истината и цялата Истина …” ,заради което получавате и подобаващо възнаграждение от държавата , т.е. от всички нас !?
    А дали е лесно да упражнявате тази професия официално днес в България !?

    Не ! Не е лесно !

    Защото е ясно ,че се интересувате не от Истината , а от практикуването на чудесната си професия …!
    А това са две различни неща , нали ?

    Много е елементарен опитът да маскарите Спароток на тема „Проф. Веселин Бешевлиев” !
    Хем го уважава , хем го обвинява …!? Не можело така !?
    А какво да кажем за интерпретацията на проф. В. Бешевлиев на званието „Канасювиги” като „Кана Сювиги” !?
    Това е един от основните постулати при градежа на „тюркския” ни произход ,като до тюркската титла„ Хан ”е нужна само една стъпка … !?
    Защото иначе „Канас Ювиги” ,както е в правилната транскрипция , ни довежда до титлата „Княз”… и изважда българите от теорията за „тесноокия” ни произход !?

    Спароток е безпристрастен към личността и интерпретира историческите факти, като заявява, че :
    1. В труда му “Проучвания върху личните имена у траките”, богатството на ценни данни е наистина неописуемо.
    2. „…Не е съгласен с виждането му за тюрко-алтайските корени на старите българи, а и с изразеното по-късно от него мнение, че първобългарите са амалгама от тюрки и иранци…”
    3. „…въпреки ерудицията си, Веселин Бешевлиев не е прав. Навярно подведен от господстващите тенденции и от стремежа на определени сили да изкарат старите българи азиатски народ, нашият езиковед и историк пропуска голямо количество важни данни…”
    4. „…Бешевлиев донякъде е оправдан, понеже през 60-те години на ХХ век, макар да е бил добре запознат с тракийската ономастика, той вече е на възраст. Не можем да пренебрегнем и това, че много допълнителна информация излезе през70-те, 80-те и 80-те години на ХХ век.

    5. Тази информация за жалост остана неизползвана от неговите по-млади колеги, които предпочетоха да поемат по утъпкания, лесен, но погрешен път….”

    Разпознахте себе си в т. 5 , нали !?

    При все ,че имате документ за образование за историк археолог , за съжаление ,не сте наясно с обобщаващото понятие „тракиец” !

    „…Има ли документи за траки, на пряка военна или административна служба при първите български владетели - Аспарух и Тервел?...”
    Все едно питате …Има ли документи за българи на пряка военна и административнна служба при първите български владетели - Аспарух и Тервел?...…!?

    Ако това не го е разбрал досега,друг би скрил дипломата си!?
    А щом разчитате на ГРЪК да ни обяснява Българската история - нещата са трагични !

    Без коментар ! Нищо лично !
    Това не са личностни нападки ,а коментар, доколко и как са интерпретирани съществуващите исторически артефакти !
    Историческите факти са пред нас !
    Най-важното е как са интерпретирани - дали „субективно” - в полза някому или обективно , в полза на Истината !

    Отговорността на историците е огромна и трябва да го осъзнавате с цялото си същество !

    Ако си вярвате , че сте такъв !?

    ОтговорИзтриване
  26. Lubomir Vassilev3 май 2020 г., 13:47

    Здравейте,

    Вие сте готов да защитавате Истината на открит телевизионен диспут , и то в дългогодишно предаване на популярен професионален история от Велико Търново !

    Похвално !
    Коя точно истина защитавате и ще защитавате , г-н Василев ?
    Тази от „казионната наука тип Васил Златарски ” ?
    Или набиращата мощ „РЕАЛНА ИСТОРИЧЕСКА ИСТИНА” , която все повече и повече се разкрива пред очите на всички ,без да може да бъде „случайно” или нарочно пропусната ,недовидяна , потулена … !?

    Лесно е, когато монополът над информацията е контролиран от „пишман” историци - псевдобългари” ,единствено интересуващи се от практикуването на чудесната си професия и толкоз !
    Потресаващо е ,че и понастоящем този монопол продължава да е в същите ръце ! Но във времето на информационната революция този монопол все по- трудно ще може да бъде поддържан !

    Колкото до провеждането на телевизионен диспут и евентуалният му домакин, доц. Пламен Павлов, личните ми впечатления от телевизионните му изяви е, че има противоречиви позиции по някои ключови въпроси в древната ни история и се съмнявам ,че лично той би бил добър арбитър за времевия отрязък ,касаещ тази дискусия !

    Давам пример :
    В тв предаването на БНТ „История БГ” , имаше въпрос на зрител,относно българския произход на Киевската княгиня Св.Олга ,жена на княз Игор, царуващ в Киевска Рус в годините от 912 до 945 , и която след смъртта му управлява самостоятелно до 964 г.
    Въпросът бе за коментар на сведенията ,че княгиня Св.Олга е внучка на княз Борис I,дъщеря на ослепения негов първороден син – Владимир Расате , племенничка на цар Симеон Велики !
    За съжаление, доц.Пламен Павлов, вкупом с останалите „хабилитирани” елитни представители на нашата историческа наука набързо неглижира идеята за българския произход на княгиня Св.Олга и защитиха явно обща своя позиция ,че е родом в Псков, Русия , че нещата там са категорични и т.н.!?.

    Но дали „хабилитираните” елитни историци вкупом защитиха Истината !?

    Бих си позволил да ги репликирам вкупом с това ,което е публикувано в статията „Откуда родомъ была святая великая княгиня русская Ольга?” ,
    публикувана в в „Русская Старина” Ежемѣсячное историческое изданіе Мих. Ив. Семевскаго Томъ пятьдесятъ девятый ,на 1 юли 1888 г. в Санкт Петербург
    ( http://macedonia.kroraina.com/al/leonid_rs1888.htm ) :
    „…Занимаясь описаніемъ рукописей покойнаго графа А. С. Уварова, въ прошломъ году я нашелъ, въ одномъ историческомъ сборникѣ второй половины XV вѣка, отрывовъ изъ древняго лѣтописца :
    „Игоря же (Олегъ) жени въ Болгарѣхъ, поятъ за него княжну именемъ Олгу. И бѣ мудра велми". (Далѣе слѣдуетъ описаніе похода Олега на Царьградъ).
    Итакъ, вотъ письменное свидѣтельство, идущее изъ XV вѣка, о томъ, что еще до написанія пространнаго житія св. Ольги (въ ХVI вѣкѣ), и прибавимъ въ Новгородской области, русскій лѣтописецъ во Владимірской области зналъ, что св. Ольга была родомъ изъ Болгаріи и происходила не изъ поселянокъ, а была болгарская княжна. А изъ этого уже само собою истекаетъ заключеніе, что подъ Плесковымъ первоначальнаго лѣтописца онъ имѣлъ причины разумѣть не Псковъ, а тотъ древній болгарскій городъ Плесковъ, который былъ основанъ, какъ упоминается выше, Константиномъ Великимъ.
    Если же нынѣшній Псковъ и назывался въ древности Плесковымъ, то не потому, чтобы онъ былъ родиною св. Ольги, а развѣ потому, что онъ былъ основанъ по волѣ св. Ольги и названъ Плесковымъ въ честь ея роднаго города въ Болгаріи ... ”

    Подчертавам изрично , че не слагам под общ знаменател всички професионални български историци , а напротив …!
    Голяма част от тях са добросъвестни ,усърдни и дават всичко от себе си в полза роду !
    Възхищение породи в мен уважаваната в цял свят историчка проф. Диана Гергова, откривателка заедно с проф.Георги Китов ,(Светла му памет !),на тракийското съкровище в Свещари , която в „Операция История” на ТВ „Bulgaria on air” на 26.04.2020 г. директно защити тракийският произход на българите в прав текст !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Aрх.Г. Петров4 май 2020 г., 15:24

      Благодаря Ви за стойностния коментар!!! Дано господата, които са се окопали в крепостта на казионната наука прочетат думите Ви!!!

      Изтриване
    2. Здравейте , г-н Серафимов !

      Елинор Рузвелт казва :
      "..."ГОЛЕМИТЕ УМОВЕ ОБСЪЖДАТ ИДЕИТЕ.
      СРЕДНИТЕ УМОВЕ ОБСЪЖДАТ СЪБИТИЯТА.
      МАЛКИТЕ УМОВЕ ОБСЪЖДАТ ХОРАТА !..."

      Сполайте !

      Изтриване
    3. До Aрх.Г. Петров4 май 2020 г., 17:15

      Цитатът е хубав и точен!!!

      Изтриване
    4. Господин Aрх.Г. Петров4 май 2020 г., 15:24
      Дори в произведението или препис от стари църковни ръкописи, известно като "Повесть Временных лет", думите на синът на княгиня Олга, Светослав говорят за българският и произход. Какво имам предвид:
      Се начнемь повѣсть сию.
      ".....Словеньску же языку, якоже ркохом, живущю на Дунаи, придоша от скуфъ, рекше от козаръ, рекомии болгаре, и сѣдоша по Дунаеви, насѣлницѣ словеномъ бѣша."
      "Лето 6477. Рече Святославъ къ матери своей и къ боляромъ своим: "Не любо ми есть в Киеве быти, хочю жити в Переяславци на Дунаи, яко то есть середа земли моей, яко ту вся благая сходятся от Грекъ злато, паволоки, вина и овощеве разноличныя, изъ Чехъ же, из Угор, сребро и комони, из Руси же скора и воскъ, мёд и челяд"
      Той говори за Преслав като среда на неговите земи. Явно това не е Русия. Той като внук на първородния син на Борис-Михаил, Владимир-Христо (Расате) е престолонаследник. Не Петър, синът на Симеон.
      Предаванията БНТ са цензурирани политически, и то не само от наши цензори, а което е нагло и от чужди. И разбираемо, ако се докажат родствени връзки с Русия! Каква атлантическа и евро политика ще ни провеждат. Как опуленото еврейче, математиче Паси ще излезе да грачи еврейските си простотии. Разбира се ще сработи и българския изроден шовинизъм, като се случва при "македонските" ни братя.
      Моето мнение за историческото уравнение е, че за сега е нерешимо. Казвам за сега. Винаги се намира някой способен "математик" или "колектив" който решава сложните уравнения.

      Изтриване
  27. до Lubomir Vassilev 4 май 2020 г., 12:36

    Присъединявам се към Анонимен4 май 2020 г., 14:52, с когото съм напълно съгласен. Вие господин Василев се откроявате не с интелект и способност да анализирате, а с просташки подмятания и опити за провокация на възможно най-ниско кръчмарско ниво. Позволете в такъв случай на нас простите хора, да четем простия Спароток на спокойствие. Не ни се натрапвайте с лаладжийскво и претенции без покритие, смешен сте.
    Един Прост българин

    ОтговорИзтриване
  28. До Люмобир Василев от един Прост българин

    Вие хич не сте прочел Димитров, човекът не представя доказателства, че Мавър Бес и Мавър българин са различни индивиди. На дете е ясна разликата между предположение и доказано твърдение, но хайде да видим какво пише Димитров:

    Колкото и да е изкусително, нямаме сериозни основания да
    идентифицираме този пълководец с Мавър, сътрудника на Кубер, на когото е
    отделено внимание в Чудесата на св. Димитър Солунски и който, макар и
    издигнат за началник от императора, вероятно през последното десетилетие на
    VII век, след това бил заточен да живее „в предградията под стража” (ГИБИ II,
    158–65). Във всички случаи не е изключено сред завлеченото от аварите „ромейско”
    население, смесено с българи и авари, което дава началото на „Куберовия народ”,
    да е имало и много хора с тракийско самосъзнание или говорещи тракийски (бески)
    език.""

    Димитров не дава никакви доказателства за това, че се касае за напълно различни индивиди с едно и също име. Човекът даже допълва, че " Във всички случаи не е изключено сред завлеченото от аварите „ромейско”
    население, смесено с българи и авари, което дава началото на „Куберовия народ”,
    да е имало и много хора с тракийско самосъзнание или говорещи тракийски (бески) език."

    Вие Василев, или не владеете българския език достатъчно добре, или не можете да направите един Прост анализ.
    Един Прост българин

    ОтговорИзтриване
  29. Даа, в "ОПЕРАЦИЯ ИСТОРИЯ" от 26.04.2020 г. и проф. Гергова развенчава някои от митовете за нашата история:

    https://www.bgonair.bg/a/177-operatsiya-istoriya/191870-operatsiya-istoriya-26042020-palen-zapis

    Траките са писмен народ, създали са изумителни произведения и все още са тук!

    Благодаря за споделеното,
    Станимир.

    ОтговорИзтриване
  30. Още малко достойни учени като проф. Гергова да се престрашат и да започнат да пишат и говорят за Истинската Българска История и г-н Серафимов ще може да излезе в заслужен отдих, за радост на някои хора. :)

    Станимир.

    ОтговорИзтриване
  31. Уважаеми г-н Серафимов, ядете се смело на дебат срещу всеки претендент за това. Поотделно или заедно... Тези момченца ще повтарят заучени клишета. Вие няма от какво да се боите. Познавате автохтонната теория най-добре, все ще има с какво да ги изненадате. А ние ви подкрепяме безрезервно. Успех!

    ОтговорИзтриване
  32. Скоро научих, че с колективната работа на 60 музея е написана книгата "1000 причини да се гордеем, че сме българи", която има ново издание, с един специален предговор:

    https://youtu.be/7OjZ4KW9w_M

    Усеща се едно ново Възраждане в България, надявам се само да се поучим от грешките си в миналото, за да не стигнем отново до днешното плачевно състояние!

    Честит празник,
    Станимир.

    ОтговорИзтриване
  33. Анонимен 4 май 2020 г., 22:43

    Здравейте,

    В описания случай, поставеният от мен акцент бе относно сляпото следване от страна на „елитни” и „хабилитирани” български исторически експерти на фалшиви постулати – „ Щом е написано в „дебелите” книги ,няма как да не е вярно !”
    Самата статия ,публикувана в 1888 г. ,от която взех този цитат, е издадена още тогава като реакция срещу принципа на „самовъзпроизвеждане” на фалшива историческа истина и е показателна за незатихващата и досега борба срещу историческия фалш !?

    Свидетели сме, че изкривяването на истинската история е древно ,колкото е древна самата история !
    Но и борбата за истинската история е със същата възраст !
    Убеден съм,че посоченият от мен пример от „История БГ” е недоглеждане , може би е автоцензура , или вероятно е сляпо възпроизвеждане на преиначена истина !

    Не трябваше да се случва при уважавани професионални историци !
    Отговорността на професионалните историци е наистина огромна ! Тяхната работа влияе пряко върху цялата сложно духовно и материално взаимообвързана система на човешкото съществуване , наречена Общество , повече от каквото и да е друго !

    Учудващото е,че дори в Уикипедия, която често е критикувана за безкритично публикувани данни, е записано :
    „…Олга с християнско име Елена e киевска княгиня – съпруга на княз Игор I и майка на княз Светослав I, от чието име управлява между 945 г. и 969 г.
    Според руски и български автори тя е внучка на българския владетел Борис I Покръстител…”

    Едва ли е директна цензура , за която споменавате , а ако е отвън ,то
    според мен първопричината е от обратната на указаната от Вас посока !?

    Интересно би било да разгънете тезата си за : ”… българския изроден шовинизъм, като се случва при "македонските" ни братя…” !?

    Както и : „Кое е историческото уравнение , за сега нерешимо” !?

    Честит Гергьовден на Вас, на уважаемия домакин Спароток и на всички Българи !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Aрх.Г. Петров 6 май 2020 г., 18:25
      "...Уикипедия, която често е критикувана за безкритично публикувани данни..."
      Съжалявам за отклонението, но от много време не взимам под внимание тези критики по простата причина, че основния мотив е: "Там всеки може да пише, дори и аз." Е да де, но не пишат Уикопедия, а само където се надяват някой да изпусне нерви и коментарите да тръгнат в съвсем друга посока. Според мен това е и основния им мотив. Самия факт, че читателите са многобройни и всеки може да нанася корекции, но дълго време никой не го прави е показателен, че не е елементарно да се намерят достатъчно основателни мотиви. Иначе все някой нямаше да изтрае. Това естествено не означава, че сляпо можем да се доверяваме, но когато има и други преки или макар и косвени потвърждения вече е допустимо да го имаме предвид като вероятност. Така или иначе, в мрежата трябва да сме много внимателни защото фалшивата информация е много повече от истината и анализа за всяко нещо е задължителен. Истина е, че и аз невинаги приемам всичко за чиста монета, но това не е само от Уикито, а навсякъде където представените аргументи ми изглеждат недостатъчни или неубедителни, но това не ни дава право да отхвърляме твърдения за които нямаме стабилно опровержение. Или казано накратко, намирам такова необосновано отрицание по скоро като заяждане или избиване на комплекси, а не стойностен и обмислен коментар.

      Изтриване
  34. Анонимен 4 май 2020 г., 22:43

    Здравейте отново ,

    Защитата от моя , а и от Ваша страна на факта ,че Княгиня Св.Олга е българка е ключов момент не само за историята на България , но и за Световната история и доказва значимостта на Българското присъствие в нея !

    Родословното дърво на Императорската династия на Руската империя е публикувано на адрес :
    http://imperialhouse.ru/images/oldsite/image/photo-gallery/glavnaya/gl_derevo.jpg

    То показва в основата си, в началото на дънера , не кой да е , а княз Игор и княгиня Св.Олга,вписана в това родословно дърво на Императорската династия на Руската империя, която нито повече ,нито по-малко е Българска Царска дъщеря , племенничка и внучка ! А според многото исторически аргументи принадлежността на княз Игор, син на Лачин( Рюрик ) към династията Дуло е безспорна !?

    И какво се оказва – Руската империя е възникнала като една от многото български държави , оцеляла и до днес !?
    Като същите източници даже подчертават ,че е получила името на Урус Айдар - български цар от началото на 9 век – “Рус” или “Киевска Рус” !?
    Някому това не се е харесало , не се харесва и досега …!?

    И се връщам към онзи царски сановник на Еkатерина II , който търсейки историческите корени на Русия , и натъквайки се на българския и произход ,стартира преиначаването на Българската история в днешния вид.
    И се връщам и към руския книжовен език, който е старобългарски , ползващ старобългарска , а не „славянска/руска/” азбука и т.н.

    Още веднъж :
    Честит Гергьовден на уважаемия домакин Спароток и на всички Българи !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е,че Рюрик,не е ли шведски викинг по произход?

      Изтриване
    2. До Aрх.Г. Петров6 май 2020 г., 18:29

      Името на Олга притежава паралели в тракийската ономастика - Олган и Олгасус. Прочее, тракийското име Ολγασυς Σαγαvριος е регистрирано на територията на Боспорското Царство, за сведения - С.Тохтасьев, Из ономастики Северного Причерноморья, 2007.

      Честит Гергьовден!!!

      Изтриване
    3. За огромно съжаление на архитекта за Олга не е известно да е българка, за разлика от майката на Борис и Глеб.

      Изтриване
  35. Аха, а Урус Айдар, "както знаем" е от древен тракийски произход, и Мето му се свързва с върховното тракийско божество конникът, т.е. нещата си идват на мястото и всичко е ясно и не бива да се задълбаваме в изследването на нищо, то просто няма смисъл, Хари Кришна, почти като Хайл...един друг човек!
    Руснаците са траки, угрите са траки, славяните са траки, викингите са траки, да съм забравил някой?
    Лошото е, че не четете нито пък се трудите, за да изнамирате нова информация за ранните българи, първоносителите на този етноним, а за обезбългаряването ни, и насаждането на лъжи с цел задоволяване на личното си его!
    Не ме разбирайте погрешно, лъжата не е в това, че траките не са част от българската съвременна същност, а че първите българи са траки! Без изобщо да разбирате етногенеза на индоевропейските общности в Централна Азия и придвижването им към Европа в началото на н.е.

    ОтговорИзтриване
  36. Здравейте!
    Смятах да защитавам официалната и призната българска, но вашият г-н Серафимов, деликатно отклони поканата.Защо обаче - той си знае.Истинските мъже, казват само един път, предлагат само един път и действат само един-единствен път.Откаже ли им се - ти бият шута и се оправяш, носейки си негативите и последствията.
    А сега от Ваше име задавам въпрос към г-н, Серафимов, който по отношение на Васил Златарски(заслужил учен,но отричан и демонизиран от всички в този блог), отново е изпаднал, в някакво тотално раздвоение и крайна поляризация на мненията си относно същата личност.
    Какво е написал, г-н Серафимов, в блога си за Васил Златарски на 16 февруари 2020г.(как Васил Златарски ужасно изопачавал и изкривявал истината, фалшифицирал факти и т.н.)...и какво е написал г-н Серафимов, за същият Васил Златарски(!!!), в една своя статия, публикувана в Сб."България в Световната история и цивилизации - дух и култура"(издание на общ.Варна),Варна,2018г.,стр.277.Там четем:"...Васил Златарски е един от най-уважаваните ни учени...".Амок!
    Г-н Серафимов, отговорете на публиката си, кога Васил Златарски е лъжец и фалшификатор, и кога същият е уважаван учен? Много странно раздвоение и поляризация на мненията Ви за този учен, тук в блога Ви, и в Сборникът на Община Варна...Случаят, с Бешевлиев се повтаря...
    Пък за дебатът между нас - Вие го отказахте.Поради тази причина не смятам повече изобщо да се занимавам с Вас.Който напусне бойното поле, губи войната - според военните правила е така.Поражението и унижението са изцяло Ваши,а последствията от изборът Ви - също.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Lubomir Vassilev6 май 2020 г., 20:46

      Отново ме карате да се смея със сълзи, но честно казано ми става и жал за Вас. Както в случая с работата на Димитър Димитров, така и в случая с работата ми, Вие изобщо не сте успял да схванете смисъла на написаното:) :) :)

      Как успяхте да стигнете до заключение, че АЗ считам Златарски за уважаван учен, да съм казвал, че го намирам за способен, обективен, прецизен? Златарски е бил уважаван от противниците на Ценов, а и аз съм го посочил точно като такъв - противник на Ценов и на виждането, което аз защитавам.

      Поздравявам Ви за победата, радвайте се, но не съм сигурен, че ще удържите на обещанието си изобщо да не се занимавате с мен :) :) :)

      Изтриване
    2. до Lubomir Vassilev 6 май 2020 г., 20:46
      "...Смятах да защитавам официалната и призната българска, но вашият г-н Серафимов, деликатно отклони поканата..."
      Я пак!!!
      От пяна на устата май започнаха да се губят и цели думи. И за какъв "дебат" става въпрос когато сценария е с манталитета на жителите на столипиново и факултето? 4-5 човека срещу един и всички говорят едновременно, без значение какво казват и дали изобщо има някакъв смисъл, но важното е да няма и секунда за опонента да отвори уста. Такива "дебати" сме гледали много пъти точно от "защитници на официалната и призната българска ... ???". После отчитаме победа защото "той изобщо не обели и дума". Ами победата вече сте я отчели даже и без дебат. Нали това беше целта, ха да си я носите със здраве!

      Изтриване
  37. Анонимен 6 май 2020 г., 21:06
    „… Е,че Рюрик,не е ли шведски викинг по произход?...”

    Най-главното и безапелационно доказващо тезата за произхода на името, а и на самият Рюрик е ,че в западно славянските езици думата "рюрик" означава сокол.
    И днес това е запазено в полският, чешкият, словенският, украинският езици !
    В летописа «Слово о полку Игореве», възрастните от династията Рюрикови са наречени соколи, а принцовете - соколчета.
    Гербът на Рюрик ,доказано е сокол , пикиращ за да хване плячката си.
    Многобройни находки от края на ІХ, от Х и ХІ век с изображението на сокол са открити в Ладога, Новгород и Киев.
    Това са медальони, катарами, монети, печати. На църковни стенописи, първите руски князе са изобразявани с мантии на които почти неизменно присъства соколът.
    Безспорно е, че соколът е гербът на Рюрик, а от там и на Киевска Рус - първият герб на Русия.
    А да не забравяме, че … символът на нашият Канас Аспарух ,живял по тия земи 300 години по-рано , открит в гроба му, е … Орел (Сокол ) !!?
    Името на Русия, създаването на руската държавност, както и произхода, и името на княз Рюрик, нямат нищо общо с норманите.
    Германско племе "Рос", "Рус", или подобно, не е съществувало, свидетелства за такова няма в нито един летопис и дори в скандинавските саги не се споменава за подобно племе.
    "Варяги" не означава народност или етнос, варяги не е синоним на нормани, или скандинавци.
    Има многобройни сведения (подкрепени от археологията), че много славянски племена също са били варяги.
    Иначе казано "варяг" - това е пират, грабител и дори е с по-широко значение в смисъл на ВОЙН … !

    ОтговорИзтриване
  38. Анонимен 6 май 2020 г., 20:42
    „…Руснаците са траки, угрите са траки, славяните са траки, викингите са траки, да съм забравил някой?...”

    Здравейте ,

    Насаждането на лъжи с цел задоволяване на личното ми его е последното нещо , от което се нуждая , бъдете сигурен !

    Не можете да отречете,че тракийската цивилизация все повече и все повече заема полагащото и се престижно място като основополагател на съвременната цивилизация ! Фалшифицираната Световна история не ще може дълго да устоява на осигурената от технологичната революция възможност съществуващата историческа информация да бъде все повече и щателно изучавана, преглеждана , класифицирана , изследвана ,сравнявана и анализирана .
    В резултат на това дългогодишни авторитети и теории са разклатени, и „правдоподобни научни изводии трудове” са разобличавани .

    „На лъжата и се скършва вратът” – по подобие на написаното от великият Иван Вазов !

    Много се страхувате това,което описвате ” Руснаците - траки, угрите - траки, славяните - траки, викингите - траки „ като „край на света” да се случи наистина !?
    Нали разбирате,че това е вън и независимо от нас !?

    Големият проблем за Вас е кой ще води Царската дружина в Историята !?

    Нима не знаете,че нашите братя руси доказват „древноруски” заемки в санскритския език ..!? Без да им е неудобно и без значение от хилядолетията, които разделят санскритския език и „руския” език , а всички знаем,че „Руският е … стар Български ”!?
    Не ,няма да е нееудобно за тях ,защото достатъчно е да признаят родовото си начало в българското племе …нали !?

    Значи няма да е грешно ,ако в техните доказателства заменим руски с български и заявим,че : „че нашите братя руси доказват„древно”старобългарски” заемки в санскритския език ..!?

    Но какви древнобългарски заемки, след като не български, а тракийски племена ,начело с Дионис ,са основоположниците на Индийската цивилизация, и създали висшето благородническо съсловие –„брахмините” , за което свидетелстват индийски учени, които пък „невъзпитано” говорят за 300 млн „българи” в Индия !?
    Каквото и да значи това !? Никой не е принуждавал индийските учени да го заявяват !

    Или няма как да стане, защото даже името българи се появява „официално” в 3 - 4 в.сл.н.е. !?

    А пък се появи и уважаваният Христо Смоленов ,който заяви пред ТВ екран, че в шумерския език съществува думата „БЪЛГАРИ” ,чието значение е „ПРЕДЦИ” - нито повече, нито по-малко …!

    Та да ви кажа ли кой ще води царската дружина в Световната история !?
    За Ваш ужас това сме ние – БЪЛГАРИТЕ !

    ОтговорИзтриване
  39. Само вие май не сте разбрал, че няма такова нещо като открит "гроб на Аспарух"! Иначе сте доста сладкодумен, но което сте изказал, като мнение е просто "онлайн седянка"! Няма това, онова не е така, другото е фалшиво!!! Нихилизмът вие е обгърнал! И каква е тази логика, щом не е записано, значи го няма?! Та нали цялата хипотеза, зад която стоите с коментари се крепи точно на това - на липса на доказателства и документи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Анонимен 7 май 2020 г., 10:36
      Добре де, не съм адвокат на никого. И на мен ми се случва да съм на различно мнение с кой ли не, дори и с домакина, но го изразявам само когато имам обосновани аргументи. Всеки има право на критика и така е правилно, но при Aрх.Г. Петров чета много цитати и позоваване на някакви документи, а Вие сте този, който освен словестните еквилибристики в няколкото си коментара, не посочвате обосновка на твърденията си по никакъв начин. Само отрицания поради лични убеждения (а може би и на спонсори) и нищо повече. Ако има някой, който да се опитва да организира "онлайн седянка", май на Вас много повече Ви приляга. Само с аргументи като: "Аз може да не знам как е, но не е така!" не можете да очаквате, че ще оборите чуждо мнение.

      Изтриване
  40. До : Анонимен 7 май 2020 г., 10:36
    „…Само вие май не сте разбрал, че няма такова нещо като открит "гроб на Аспарух"! …"

    Здравейте,

    Трябва да се чете ,особено когато се коментира история !
    Явно не сте чели публикация от 22.10.2019 - ”Съкровището на хан Аспарух за първи път в България” . Специално я цитирам :
    https://clubz.bg/89433-sykrovishteto_na_han_asparuh_za_pyrvi_pyt_v_bylgariq
    „…Изложбата „Съкровището от Вознесенка и неговата епоха“ се планира да бъде открита на 1 ноември 2020 г. и ще продължи до края на януари 2021 г.
    Откритието е направено през 1930 г. до село Вознесенка (днес в близост до украинския град Запорожие), където според мнозина учени е било лобното място на хан Аспарух – за това подсказва датировката на най-късните предмети в съкровището – началото на VIII в., когато според писмените свидетелства основателят на Дунавска България загива в битка с хазарите…
    През Втората световна война съкровището става жертва на инцидент – по време на евакуацията му до Санкт Петербург, влакът, в който се транспортира, е бомбардиран и значителна част от находките е изгубена завинаги. За съжаление, и до ден днешен не е известен точният брой на предметите, оцелели след обстрелването на влаковата композиция – дори в Украйна.
    В изложбата ще бъдат показани стремена, юзди, воинско снаряжение, мечове и богати коланни апликации. Общата бройка на предметите е 2000, общото количество на златните предмети е 1,2 кг. Намерени са украсени със злато ножници, ножове със златни инкрустации, железни конски сбруи, коланни гарнитури…”

    Най-ценната находка в колекцията е щандарт със сребърен орел с византийски монограм . https://clubz.bg/sites/default/files/voznesenka-orel-кр.jpg
    Точно този орел ( сокол !?) споменах в коментара си !
    Даже копие на артефакта е изложено в НИМ-София !?

    Например за това ,че нашите братя руси доказват изключителната близост между руски и санскритски език ,запознайте се с това :
    https://www.youtube.com/watch?v=duGtTNNGg0k
    „…В начале 60-х годов 20 века Россию посетил индийский санскритолог Дурга Прасад Шастри. После двух недель он сказал переводчику : Не надо переводить! Я понимаю, что вы говорите. Вы говорите на измененной форме санскрита! Древний санскрит — это русский язык. Прасад Шастри, вернувшись в Индию из СССР, опубликовал статью о близости русского и санскрита. «Если бы меня спросили, какие два языка мира более всего похожи друг на друга, я ответил бы без всяких колебаний: русский и санскрит. И не потому, что некоторые слова … похожи… Общие слова могут быть найдены в латыни, немецком, санскрите, персидском и русском языке… Удивляет то, что в двух наших языках схожи структура слова, стиль и синтаксис. Добавим еще большую схожесть правил грамматики. Это вызывает глубокое любопытство у всех, кто знаком с языкознанием… /из статьи/…”

    Колкото до Индия :
    В ТВ 7,в предаването ”Въпрос на гледна точка” на Стойчо Керев ,академик Христо Маджаров изнася изумителни факти за Българския цивилизационен принос и ген в Индия :
    В минута 8:30 от видеофилма от предаването академикът разказва:
    "Когато веднъж при среща на МАБИК казахме на индийския посланик, дали знае,че Българите,регистрирани в ЮНЕСКО,са 50 милиона,той ни отговори:
    –Стига сте се хвалили с вашите 50 милиона! Вие знаете ли,колко милиона Българи има в Индия ?
    –Колко?
    –300 (Триста) милиона!
    Ние казахме,че как може 300 милиона – Вие колко народ сте?
    На което посланикът отговори:
    – Ние сме милиард и триста милиона,но триста милиона се регистрират като Българи !

    Що за коментар е това :
    „…Няма това, онова не е така, другото е фалшиво!!! Нихилизмът вие е обгърнал! И каква е тази логика, щом не е записано, значи го няма?! …”

    Я си прочетете коментара отново ,но по-бавно …! За никъде не бързаме , нали ?
    Сам ще се убедите,че е запълнен с нечленоразделни твърдения и формулировки , които може би е трудно да ги преведете и сам на себе си , преди да ги предложите в разбираем вид !

    ОтговорИзтриване
  41. Господин Aрх.Г. Петров6 май 2020 г., 18:25
    Зададените от Вас въпроси относно цензурата, шовинизма и историческото уравнение, предполагам е иронизиране на мнението ми, което Вие смятате за меко казано неверно, за да не кажете, че пиша глупости. Благодаря Ви!
    По отношение на въпроса "Едва ли е директна цензура , за която споменавате , а ако е отвън ,то според мен първопричината е от обратната на указаната от Вас посока !?" Не съм сгрешил посоките изток-запад, но не тук трябва да изкажа моите съображения. Ще дам един линк в края на изложението.
    На въпроса "”… българския изроден шовинизъм, като се случва при "македонските" ни братя…” !?"мисля, че всичко е ясно! Българи, които мразят България и не искат да се наричат българи, а македонци. Но това не е политическо заболяване само на политиците и историците в Северна Македония, но и на обикновените хора. Един показателен случай: млад специалист от Северна Македония, тогава БРЮМ, е поканен от българска фирма и работи в България по някакъв проект. Случи се така, че разговаряхме с този младеж в един офис в София, и се оказа, че е роден в Скопие, но родителите му са от едно село в българските Западни Покрайнини, преминали под юрисдикцията на Кралство Югославия след Първата Световна Война. Аз добре познавам тези крайща, защото моите родители са емигранти в собствената си страна България именно от Западните Покрайнини през 20-те години на миналият век. Когато казах на младежа, че той е българин и че и аз имам родствени връзки с тези крайща от които произхождат родителите му, той отговори, че е македонец, не е никакъв българин и аз си съчинявам. Наречието, говорено в Западните Покрайнини и Западна България се различава коренно от езика в Северна Македония, който е близък до българският литературен език. Но дори и това не беше предпоставка за този млад специалист да се нарича гордо македонец!
    Същото се случва и с нас българите, които твърдим, че руснаците не са ни никакви братя, не сме славяни, а те са варяги и угри. Дори се повтаря мантрата лансирана от определени псевдо научни среди, че след покръстването на Русия, руснаците започват да говорят на старобългарско наречие. Удивително! Да накараш хората отдалечени на хиляди километри да говорят несвойствен за тях език е меко казано смешно. До някои дори не е достигнало така нареченото покръстване и християнизиране. Но думите от бита са едни и същи въпреки големият времеви период. Дори и след дву вековно господство на Византия и петвековно господство на Османската империя българите не говорят на гръцки или турски езици. А да се говори, че вследствие на религиозни проповеди хората променят езика си е неразбираемо.
    Относно "историческото уравнение" то е: земите от Лаба до Сахалин са на един народ, изкуствено разделян. Въпроса е как да ги интегрираме, сиреч обединим.
    Някои косвени отговори на въпросите може да видите, ако желаете и имате време, в сайта
    http://rupolitshow.ru/besogon-tv-poslednij-vypusk-01-05-2020.html.
    Това е спряното от излъчване предаване по телевизия "канал Россия 24" от 01.05.2020 на програмата на Никита Михалков, Бесогон ТВ с заглавие «У кого в кармане государство?».
    Той говори по световни въпроси, част от които са и българските. Но, чудно за мен, главните действащи лица са от една народност, независимо граждани на коя държава са.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 7 май, 16:34
      Уважаеми, примерите които давате са несъстоятелни защото ние, българите не сме слушали в църквите си 5 века проповеди и песнопения на османски език, за разлика от населението по днешните "руски" земи, което слуша старобългарската реч от 109ти век насам,а аристокрацията и малкото грамотни около нея чете "руска литература" в продължение на 8 века, която се състои от преписи на старобългарски ръкописи, както пише и доказва проф. А.Чилингиров. Аз повече вярвам на най-големия руски лингвист и автор на ЕСРЯ- Макс Фасмер относно произхода на руския език, а не на хора като вас.В края на краищата става въпрос за писмен, а не само за говорим език.А както е известно, през последните 2 века по обясними причини писмените книжовни езици стават и всеобщо говорими, а някои езици придобиват и глобално значение.
      Що се отнася до съвремието, аз недолюбвам мнението на поддръжника на Путин, Никита Михалков, а предпочитам да се уча от филмите и изказванията на родният му брат, Андрей Кончаловски, който даже си сменя фамилията "Михалков", както е по баща и приема фамилията на майка си, за да се разграничи политически от някои свои роднини. Навярно от срам.
      Уважаеми, аз ценя мнението на свободните хора, а не на такива, обвързани с политически интереси. А относно японците от Сахалин, които както излиза според вас, са и руснаци и славяни", просто не коментирам, а се усмихвам.

      Изтриване
    2. До : Богомил10 май 2020 г., 17:10
      Анонимен 7 май, 16:34
      „…А относно японците от Сахалин, които както излиза според вас, са и руснаци и славяни", просто не коментирам, а се усмихвам….”

      Здравейте, Богомил,

      Вашата позиция относно свободния човек явно е искрена и заслужава внимание !
      В моя коментар избегнах коментари по тази тема, тъй като бе привнесена като илюстрация към собствена позиция на автора на коментара …!
      Споменаването от негова страна на наглед „невъзможно обширния” ареал Лаба – Сахалин , съвпада с моя прочит и убеденост за реално същестуваща единна цивилизационна основа на обитаемия свят, появил след световния катаклизъм ,унищожил значително напреднала цивилизация( една ,но може би повече !? ) на Земята !

      Всички знаем за спомените съхранени като митове и легенди , но и за многобройни артефакти, за съществуването и изграждането на които е практически невъзможно да бъдат дадени приемливи обяснения въз основа на съществуващите ( възможните в момента ) знания и строителни технологии .
      И че след катастрофата оцелелите са успяли да запазят и да предадат своите цивилизационни знания на по-ниско развитите в цивилизационно отношение , но оцелели човешки общности , превръщайки се в „Учители” и „Просветители” …

      И че Точно Българите сме от това „тесто” …!

      И поради това думата „БЪЛГАРИ” в шумерския език означава „ПРЕДЦИ” ... А не думи като "гърци" , "руснаци" , "евреи" и който да бил друг народ ...!!!

      Още през 70-те години на ХХ век , при първото си посещение Тодор Живков е посрещнат от Император Хирохито с :
      „…Добре дошли отново след 3500 години !...”
      Става въпрос за водената от Тодор Живков българска делегация на международното изложение EXPO – 70 в Япония.
      При визитата на Живков ,според участник от делегацията , той бил учуден от особеното отношение към него и обръщението “братовчеде” …(!?) ,
      Било му обяснено, че японските легенди сочат началото на благородническото потекло на Императора от … Конен народ, дошъл в Япония от Азия 1000 г. пр.Хр. , създал военната организация и военните традиции в Япония… !

      Ще трябва да приемете не само Сахалин , но и цяла Япония като удачен пример за наше цивилизационно повлияване !

      Защото Негово Величество Японският Император го е казал ...!

      На всеуслишание !

      Поздрави !

      Изтриване
  42. До : Анонимен7 май 2020 г., 15:16
    "...За огромно съжаление на архитекта за Олга не е известно да е българка..."

    Съжалявам, но научете руски език ! Проблемът не е мой , а ваш !

    За да можете да прочетете публикуваното от мен :

    "... статията „Откуда родомъ была святая великая княгиня русская Ольга?” ,
    публикувана в в „Русская Старина” Ежемѣсячное историческое изданіе Мих. Ив. Семевскаго Томъ пятьдесятъ девятый ,на 1 юли 1888 г. в Санкт Петербург
    ( http://macedonia.kroraina.com/al/leonid_rs1888.htm ) :
    „…Занимаясь описаніемъ рукописей покойнаго графа А. С. Уварова, въ прошломъ году я нашелъ, въ одномъ историческомъ сборникѣ второй половины XV вѣка, отрывовъ изъ древняго лѣтописца :
    „Игоря же (Олегъ) жени въ Болгарѣхъ, поятъ за него княжну именемъ Олгу. И бѣ мудра велми". (Далѣе слѣдуетъ описаніе похода Олега на Царьградъ).
    Итакъ, вотъ письменное свидѣтельство, идущее изъ XV вѣка, о томъ, что еще до написанія пространнаго житія св. Ольги (въ ХVI вѣкѣ), и прибавимъ въ Новгородской области, русскій лѣтописецъ во Владимірской области зналъ, что св. Ольга была родомъ изъ Болгаріи и происходила не изъ поселянокъ, а была болгарская княжна... "

    Какво повече ви трябва ?

    ЕГН ? И личната карта , може би ?

    ОтговорИзтриване
  43. До : Анонимен7 май 2020 г., 16:34
    Господин Aрх.Г. Петров 6 май 2020 г., 18:25

    Здравейте отново ,

    Уверявам Ви ,че в конкретния случай ,формулираните от мен въпроси относно „…цензурата, шовинизма и историческото уравнение…” във Вашия коментар, не бе иронизиране на мнението Ви, а реално желание да надникна в дълбочина относнж недоизказаните мотиви и аргументация на Вашата позиция ,което ми позволихте и за което благодаря !

    Факт е , че се опитваме да преодолеем исторически неправди , датиращи от хилядолетия , а в ежедневието си , сега , в този час, животът ни въвлича „на живо” в един и същ сценарий, разиграван някога, разиграващ се и сега … !?

    Съгласен съм с Вас ,че при нашите братя на запад е налице „политическо заболяване” !
    Всъщност това е направо същински „еничарски” погром , в условията на който са поставяни истинските българи там в продължение на над 80 години,под кървав небългарски контрол,обучавани в небългарски ценности,обучавани в небългарски език … !
    Резултатът е видим ! Няма разлика между „Коминтерновският експеримент” и птицеферма с бройлери ! И тези политически инженери са били много наясно какво искат !

    Все пак оставам оптимист на базата на старата мъдрост, че „ Където е текло, пак ще тече” !
    А и във Вашия коментар това е основната нишка ,че ”… И след двувековно господство на Византия и петвековно господство на Османската империя, българите не говорят на гръцки или турски езици” !

    Трябват Свобода, Препитание и Време !
    Колкото до езека , моят баща ,светла му памет,изкарвойки военната си служба по време на войната като ротен командир в Куманово и Крива паланка в Македония,ми разказваше с нескрита симпатия за тамошните бэлгари, чийто момчета са служили в българската армия, включително в неговата рота и техният говор.
    Самият той,роден във Видинско,говорейки за там,казваше :
    „…Все едно си бях в къщи ! Кото затворех очи ,все едно чувах баба ти, дядо ти,съседите …!
    За западният български говор иде реч !

    Колкото до "историческото уравнение" ,че земите от Лаба до Сахалин са на един народ, изкуствено разделян ,съм абсолютно съгласен …!
    Където и да се правят разкопки в древни пластове ,навсякъде се появяват едни и същи артефакти , и винаги с аналог в нашите земи …!
    И веднага се ограждат като „Военни зони” !

    Войната срещу Историческата истина , започнала преди хилядолетия ,все още не е приключила и до днес !

    Бъдете здрав !

    ОтговорИзтриване