29.08.2021 г.

НЕВЕРОЯТНИТЕ ОТКРИТИЯ НА Д-Р БАКЪРДЖИЕВ – РОЛЯТА НА ТРАКИЙСКАТА МЕДИЦИНА

През 1966 г. д-р Васил Бакърджиев публикува интересна работа в западноевропейско научно списание. То е посветено на историята на науката и медицината: “Scientiarum Historia: Tijdschrift voor de Geschiedenis van de Wetenschappen en de Geneeskunde”. Самото заглавие на творбата на нашия учен е: “За историята на културата и медицината на Тракия - “ ÜBER DIE GESCHICHTE DER KULTUR UND DER MEDIZIN THRAKIENS”.

 

Резюмето е разтърсващо, там се казва следното: Култът към древното божество Асклепий е от тракийски произход и чак по-късно е зает от гърците. Този култ е свързан с полагането на основите на медицинската наука. От Тракия култът се разпространява при съседните народи, като стига до земите на германите и дори Индия. Змията – главен атрибут на древното божество на лечението е приета в цял свят като символ на медицината. Също така трябва да се спомене диалогът на Сократ и Хармид, от който става ясно, че тракийската медицина е по-стара от гръцката.

 


Асклепий и неговия син Телесфор, тук изобразен с фригийска шапка – Galleria Borghese, Roma, Daderot -

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Asclepius%2C_Roman%2C_2nd_century_AD%2C_marble_-_Galleria_Borghese_-_Rome%2C_Italy_-_DSC04791.jpg/800px-Asclepius%2C_Roman%2C_2nd_century_AD%2C_marble_-_Galleria_Borghese_-_Rome%2C_Italy_-_DSC04791.jpg

 

Интересно изявление, нали ? Всъщност интересните изявления са няколко:

- Тракийската медицинска наука е по-стара от тази на гърците. Поне по мои сведения, на тази важна подробност не е обърнато достатъчно внимание от страна на нашите историци и траколози.

- Култът към божеството Асклепий е тракийски по произход. Докато обаче в работа от 1925 г. Димитър Дечев обявява името Асклепий за тракийско, а данните са ползвани от Васил Бакърджиев, през 1957 г. акад. Дечев забравя да посочи това в колосалния си труд засягащ тракийските езикови остатъци.  

- От нашите земи култът към Асклепий се разпространява в различни посоки. По този въпрос не съм срещал информация, която наши учени са изнесли в свои книги. А иначе за остатъци на култа към Асклепий е писано. Георги Михайлов споменава за това, че до извора край Глава Панега – там където е тачен древния бог, българското население е оставяло в дар яйце, като яйцето е един от символите на Асклепий. За тракийските корени на особената почит към змията – стопанин (друг символ на Асклепий) при българите са споменавали Евгений Теодоров и Иваничка Георгиева.

 

В работата на д-р Бакърджиев има и други ценни пасажи. Те засягат не само високата култура на предците ни влезли в историята под името траки, но важни елементи от историята на народа ни. Поне за мен, най-важната част е причисляването на древнобалканските народи минии и флегии към тракийската общност. И това е направено през 1966 г.!


Защо са толкова важни миниите и флегиите за нашата история? По време на Бронзовата епоха двете групи хора обитават територията наречена в ново време Гърция. Едно е ясно обаче – нито едната, нито другата група дели общ произход с гърците. За името на миниите лингвистът Албер Карноа търси обяснение със slav. minuvati (по-точно стблг. миновати, миноуѭ – минавам бел. авт.), като смята, че значението е минаващи, пътуващи хора.

 

За флегиите фламандският учен добавя, че значението на името им е сияйни, светли, като сравнява с гр. флего/φγέγωгоря, светя, сияя, и със споменатия в индийските предания народ Баргавас/Bhargavas. Самата староиндийска дума барга/bharga отговаря на нашата дума благ, чието древно значение според съставителите на БЕР, т. 1, е бял, светъл. Така става ясно, че прототипът на нашето народностно име българи, трябва да се търси в названието на траките, които гърците наричат флегии, но реално името е било по-скоро *бльгии.

 

Имайки предвид, че тези хора обитават Тесалия, а въпросната област е владяна от мизи още преди Троянската война - по сведения на Херодот (Her.VII.20), то може да се приеме, че флегиите, чието истинско име е било *бльгии спадат към групата на мизите. Така става ясно защо от IV век насам различни автори отъждествяват Мизия с България, и мизите с българите.

 

Това е интересно, но не по-малко интересно е и това, че има връзка между тракийското божество Асклепий и флегиите, чието име е станало основа на нашето народностно название. Става дума за важната подробност, че майката на богът на лечението е не коя да е, а Коронида – дъщеря на героя Флегий, явяващ се епоним на флегиите.

 

По времето (1966г.), когато будният български учен публикува работата си в западноевропейско списание, у нас историците, археолозите и лингвистите се надпреварват в опитите си да поставят прародината на Аспаруховите българи колкото се може по-далеч от Балканите, а самото ни народностно име бива дефинирано като принадлежащо на тюрко-алтайски език. Предлага се корен *bul смесвам, същият корен, който присъства и в буламач/bulamak

 

Навярно поради упорито следваната от учените ни политика, въпреки, че работата на Васил Бакърджиев е публикувана в западноевропейско списание, у нас тя остава неизвестна. Днес, повече от 30 години след промяната, поне по мои сведения, за откритията на д-р Бакърджиев не се споменава и дума в научните ни среди – нито от историците, нито от траколозите. Впрочем, само три години по-късно, през 1969 г. д-р Бакърджиев публикува в Therapia Hungarica Thracian origin of Asclepius, god of healing” – Тракийският произход на Асклепий, богът на лечението. И тази работа остава неизвестна, невидяна, некоментирана, поне по мои сведения.

 

Явно поставянето на траките на заслуженият от тях пиедестал не отърва на определени интереси. Следните думи на Бакърджиев със сигурност не са се харесали на историците през 1966 г., а и не биха приети с охота и от днешните представители на българската наука: Много е важно да се подчертае, че тракийската култура е оригинална култура, и култура, която защитава своята независимост от съседните култури и следователно се намира в постоянна борба с тях…” - Es ist sehr wichtig zu betonen, dass die thrakische Kultur eine originelle Kultur war, die vor, und eine Kultur, die ihre Unabhängigkeit von den Nachbarkulturen schützt und deshalb im ständigen Kampf mit ihnen stand.”

 

Неудобни са и други неща, които аз лично бих дефинирал като сензационни. Понеже информацията е от огромна важност отново ще цитирам добросъвестният сънародник: “Може да се приеме, че границата на земите обитавани от траки е по-далеч –  в Централна Азия – от Каспийско море до Иран (Персия) и Индия. Там траките, носещи колективното име скити (име ползвано от гърците) или саки (име ползвано от персите), обитават огромна територия. Много важно е да се спомене, в Средна Азия живее народ – тракийско племенно обединение познато като масагети (големите гети)“… ”…die Grenze des alten Thrakiens noch weiter in Zentralasienvom heutigen Kaspischen Meer bis und zwischen Iran (Persien) und Indien anzunehmen. Die alten Thraker, unter dem Sammelbegriff Skythen (altgriechisch) oder Saken (persisch) haben damals diesen grossen Raum bevölkert. Besonders wichtig ist es zu erwähnen, dass hier eine große altthrakische Stammen Konföderation der Massageten (Grossgeten) in Zentralasien existierte.”

 

Отново ще възникне въпрос – защо траките наречени масагети са толкова важни за историята ни? Една от причините е, че въпросните масагети са наречени в по-късни времена хуни. Това е направено от Прокопий Цезарийски, който знае какво говори, защото е в непосредствен контакт с хората, за които пише. Българите от ранното Средновековие са свързвани с хуните, но както виждаме – самите хуни са масагети, т.е. траки, които са се заселили в Средна Азия в незапомнени времена. Това обяснява защо погребалните ритуали след смъртта на Атила са като тези на траките и произлезлите от тях скити.

 

Йордан, явяващ се съвременник на Прокопий причислява масагетите към семейството на гетите и изказва твърдение, че след войната с цар Кир (случила се преди повече от 2500 години бел.авт.), тези хора се установяват в Малка Скития (Добруджа) и там основават град Томи по името на своята царица Томира.

 

Мястото, което траките масагети обитават обхваща и територията, в която се намира Онгъла, а това обяснява странното твърдение на Теофан, че хората на Аспарух се установили на място, което на техния език е наречено Онгъл. От тези сведения става ясно, че княз Аспарух не е идвал от никъде, неговите предци са обитавали Малка Скития, наречена днес Добруджа векове преди римляните да дойдат на Балканите.

 

И наистина – стотици преди римляните да окупират земите ни, в пределите на Добруджа властват царе с имена, които са сродни на това на Аспарух. Става дума за благородниците Хар-аспос и Адр-аспос. Само година след публикацията на д-р Бакърджиев нашият историк и езиковед Веселин Бешевлиев представя работа, в която прави опит да изкара името на княз Аспарух иранско по произход. Царствалите на Балканите преди повече от 2200 години Хар-аспос и Адр-аспос не са споменати изобщо.

 

Не е споменато и това, че името на Аспарух е сродно и на едно от названията на Тракийския Херос Ут-аспиос. Не е споменат и друг важен факт: вариантите Есперих, Исперих също притежават паралели в тракийската ономастика, по-точно в още един епитет на Хероса: Вед-еспис, а и в тракийското селищно име *Ар-испа, Ар-исба, при чийто анализ Леонид Гиндин тълкува *ispa/испа като тракийска дума за кон.

 

За представителите на казионната наука е абсурдно Аспарух да бъде свързван с древното балканско население, но фактите са си факти. Това, че определена група хора са предпочели да си затворят очите за неудобните данни, не означава, че данните ще изчезнат.

 

Впрочем, дори и днес доста учени се преструват, че не познават информацията показваща, че титлите им са получени благодарение на защитаване на заблуди. Нормално е тези хора да са стреснати, нормално е да са изплашени, но е нормално и да си посипят главата с пепел и да признаят грешките си. Няма перфектни учени, всеки прави заключенията си въз основа на информацията, която притежава, а мнозина се подават и на натиска, оказан от определени сили.

 

Времената, в които живеем обаче са такива, че е крайно безотговорно, дори граничещо с престъпление, да се потиска истината, и то истина, която да даде напълно оправдана гордост и самочувствие на народа ни. Без вяра в себе си, без уповаване на собствените си сили и възможности, ние просто няма как да оцелеем. Призивът ми към българските учени е: Ако не можете да бъдете водачи – поне не бъдете палачи!

 

 

99 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едва ли някога изобщо ще открием истината.Всичко е теории и догадки.

      Изтриване
  2. Често срещан въпрос защо козационите учени неискан да прогледнат аз мисля че те отдавна са прогледнали но как да кажат при някои международен симпозиум например че Някои от Гръцките богове или извести личности са Траки и съответно Българе поставете се на тяхно място🥺🥺🥺

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Сов29 август 2021 г., 17:52 ч.

      Самата дума за бог, която гърците употребяват, не е гръцка. Това е виждането на езиковеда Юрий Откупшиков: "Более того, само слово θεός ‘бог’ не отвечает греческим нормам индоевропейских фонетических соответствий. Начальному Θ- этого слова в древнеиндийском языке должно было бы соответствовать dh-, а в латинском f-. Др.-инд. devâh и лат. deus говорят о том, что исконное греческое слово, отвечающее нормам фонетических соответствий, должно было иметь форму *δειός, а не θεός."

      Изтриване
    2. Здравейте,

      Искам да добавя, че днес има не малко „казионни“ учени, които след като са получили своите научни звания и титли, са имали смелостта да продължат да се развиват самостоятелно, а не в сянката на известни техни колеги. Тези учени са повече или по-малко низгвернати от съсловието. Болшинството от тях работят по проблеми, които са на границата на историята с други области на науката. Най-много от тях се занимават с изследване на културата и изкуството (за пример проф. Чилингиров), народното творчество, богомилството (например доц. д-р В. Вачкова) или религията. Но историческата гилдия не ги допуска до широки дискусии, като ги обявява за несериозни учени. Спомням си едно предаване на БНТ за история, където „мастити“ професори и доценти спореха помежду си по някаква тема, когато един ученик от публиката ги запита за мнението на проф. Чилингиров, всичките едновременно скочиха „ама той не е историк“ и започнаха да се подсмихват.

      Скоро четох книгата на д-р Веселина Вачкова (доскоро доцент) „Богомилската алтернатива“. В нея има глава „Българското присъствие на балканите преди седми век – между историческите и историографските факти“. Не е лошо да се прочете. Тук ще спомена, че когато преди две години във Вечерта на музеите, заедно с група обикаляхме разкопките около ЦУМ, по повод изказани от екскурзоводката (млада историчка, вероятно докторантка) неща за живота на римляните в Сердика заявих, че съм прочел в книга на В. Вачкова „Един път, един храм, един дворец и десет века история“, че около 3-4 в. на Балканите върви усилено тракизация (в културно отношение) на Римската империя. Тогава тя каза с ирония, че всеки историк има право да дава свои тълкувания на историческите и археологическите факти, стига да може да ги наложи над колегите си! Е, сега мисля, че ви стана ясно, че има историци с други виждания, но докато не станат известни (с титли) по утвърдения начин, не могат да имат гласно изказано свое мнение!

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
    3. До Андон30 август 2021 г., 15:27 ч.

      Нямам какво да допълня.

      Поздрави!!!

      Изтриване
  3. Поздравления! Само да добавя, че в древния гряд Ефес турците показват изсечена в камък змия, подобна на тази в аптеките и гордо казват, че от тук е взето логото на фармацията. Само дето не казват, че Ефес е тракийски град.
    Цветан Петров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Цветан Петров, Анонимен 29 август 2021 г., 18:13 ч.

      Ефес е град от земите на Лидия, а лидийците са свързани с траките. За езика на мизите Страбон твърди, че е смесица от лидийски и фригийски. Самите лидийци са отъждествявани с меоните, а за меоните пак Страбон изказва твърдението, че спадат към групата на мизите.

      Ето и виждането на нашите учени относно лидо-меоните (Александър Иванчев, цитиращ ако не се лъжа проф. Калин Порожанов): "След трояните за близо век морското могъщество попада в ръцете на лидо-меоните, които са свързани и са част от палеобалкано-западномалоазийската общност."

      http://inspiro-bg.com/trakiyskata-morska-kultura-i-talasokratiya-tchast-i-v-trakiyskata-talasokratiya/

      Изтриване
    2. до Анонимен 29 август 2021 г., 18:13 ч.

      Изобилието на древни археологически обекти на територията на днешна Турция, които са изключително ценни, нямат нищо общо с историята на турците и естествено те нямат кой знае какво да кажат. Дори имат интерес да премълчават за някои неща, създавани от други народи преди тях. Турската държава е едва на 7 века и нямат древна история, а това което могат да покажат като собствени постижения от създаването на своя обществена организация са обикновено медресета, джамии и други съоръжения за разпространение и налагане на исляма. В самия кай на XIII век (1299г.) Осман Гази основава Османски бейлък на територията на Римската империя, който в първата половина на XIV век при управлението на сина му Орхан Гази (1324-1362) придобива характер на държава, а при следващи владетели прераства в империя. През петте от тези 7 века съществуването на империята се е дължало основно на жестока експлоатация на народите от окупираните огромни територии. Затова премълчават много от фактите от древността, а както гласи една наша поговорка: "Триста чули, трима разбрали!"
      Реално медицинския символ със змията е заимстван от древния кадуцей, за символиката на който има множество интерпретации.
      https://megavselena.bg/kadutsey-simvolyt-na-syzidatelnata-sila/
      https://medicine.hsc.wvu.edu/alumni/about/caduceus-vs-aesculapius/
      Официално е прието да се смята, че произхода е гръцки, но от факта, че цялата така наречена "Гръцка митология" всъщност е тракийска, която гърците приписват на себе си и така няма никакво съмнение какъв е произхода. Апропо, според Милош Сидоров формата на нашата сурвачка всъщност е заимствана от кадуцея, а това води на мисълта, че представлява едно от наследствата останали още от траките.
      https://svetlanda.com/wp-content/uploads/2016/11/milosh-surv.pdf

      Изтриване
    3. Ха, премълчават ли, направо го изкарват тяхна история. Потвърждавам мнението на първия анонимен и не само в Ефес го правят това турците а по цяла Турция. От колеги (не българи) разбрах че като ходили там им показвали някакви подземни рисунки, не знам християнски катакомби или най-вероятно тракийски гробници и те останали в захлас какви древни чудеса имало в Турция. Аз им обяснявам че това няма нищо общо с турците и държавата Турция, но май не ми повярваха. Та ние тук можем да си приказваме надълго и нашироко, но чужденците които не знаят историята вярват на официалните си гидове.

      Изтриване
    4. " Анонимен6 септември 2021 г., 0:45 ч.
      Ха, премълчават ли, направо го изкарват тяхна история. Потвърждавам мнението на първия анонимен и не само в Ефес го правят това турците а по цяла Турция..."
      Така си е, но аз направих опит да се изразя малко по дипломатично. Затова добавих, че много малко от чулите разбират истината и то вероятно само тези, които имат някакви поне бегли познания. При българските групи гидовете в повечето случаи са наши изселници и ако имат достатъчно опит, не бързат с фантазиите си. Те са учили нашата история, имат някаква представа къде се преплита информацията, къде може да възникнат противоречия и подхождат внимателно поне в началото. Докато подразберат дали в групата има запознати и тогава избират начина по който да представят нещата. Ако някой се включва на моменти да добавя информация и доизяснява не съвсем ясните моменти, както обикновено правя аз, сценария им малко се обърква и карат по внимателно. Иначе действат така като е по техните инструкции, учебници и сценарии, а който както иска така да ги разбира. Така в Кападокия имаше опит да се вметне, че името Анадола произхождало от турското "много майки (богини)" само, че нямаха отговор какво е означавало името Анатолия, което е било до преди турците. Когато туристите са от далече и нямат историческа връзка с Мала Азия или поне общи познания за историята ѝ вероятно са във вихъра си и задминават даже гърците. Точно в Ефес, изоставайки или изпреварвайки на моменти групата заради снимки неволно бях констатирал, че гидовете на няколко различни езика обясняваха на туристите едно и също, съвсем като заучено наизуст стихотворение и даже с вмъкнатите еднакви шеги, които явно бяха включени към репертоара.

      Изтриване
  4. Той Бакърджиев бил гоям афторитет по въпроса с траките бе, баш като наш Спароу, ха-ха-ха :) Мда, луди има навсякъде по света, но у нас заболяването се нарича тракомания, ха-ха-хааааа, муууу :)
    Не бъзик, вие бой заслужавате за това, че карате народа да вярва в лъжите на байтошовата номенклатура, която измисли мита, че траките са българи. Силвия Недкова добре го е наредила фантаста и протежето на Цветето Кирилова, кандидат-президентката на Булгаристан. ХОРА, ЧЕТЕТЕ ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ, НЕ ТОЗИ ИЗМИСЛЕН БЛОГ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 29 август 2021 г., 18:22 ч.

      Прочетох работата на г-жа Недкова. Тя е симпатична дама, но поне според мен не е направила проверки на нещата, за които пише...а това не е редно.

      Изтриване
    2. Пореден опит на АКАД-емията да оспори българското.
      Акадският език е семитски език, говорен в древността в Двуречието от асирийците и вавилонците. Името на езика произлиза от името на град Акад, важен център на месопотамската цивилизация. Той е най-ранно засвидетелстваният семитски език.

      Изтриване
    3. До Анонимен, 29 август 2021 г., 18:22 ч.

      Ако не знаете "Площад Славейков" е блок за ПОЛИТИКА и новини, а блогът на Павел Серафимов е блок за ИСТОРИЯ. Има малка разлика, нали!

      Такова понятие като "тракомания" няма, а се опитват да го наложат едни привърженици на хипотезата, че българите са най-културното и силно племе на диваците от централна Азия, които громят всичко по пътя си и гордо размахват конската опашка.

      Изтриване
    4. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK29 август 2021 г., 19:54 ч.: ' Прочетох работата на г-жа Недкова. Тя е симпатична дама,'

      Тя те плюе а ти я хвалиш, чакай после да се спре хейта по твой адрес :)

      Изтриване
    5. Анонимен30 август 2021 г., 16:29 ч.

      Много добре си се е изразил г-н Серафимов. Това се казва ирония!
      Ако човек отговаря с лошо, нищо съзидателно няма да се случи.

      Изтриване
    6. До Ники Орлов30 август 2021 г., 17:47 ч. и Анонимен30 август 2021 г., 16:29 ч.

      Опитвам се да не съдя прибързано. Понякога хората реагират остро на писанията ми, защото искрено вярват, че истината е различна. Има доста хора, които все още вярват на лъжите за хановете, юртите, кумиса, Тангра...

      Не съм имал време да проуча що за човек е г-жа Недкова, не съм имал време да прочета други нейни работи, за това и не бързам с негативната оценка, въпреки, че тя е дала негативна оценка за мен без да извърши подробно проучване.

      Изтриване
  5. За първи път чувам за Васил Бакърджиев и неговите статии в научни списания, но разработката на Дечев съм я чел, тя е на почти един век, но е много интересна, подобно на вашата 😊
    Искам само да помоля за коментар, който засяга Ефес, градът наистина ли е основан от траки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze29 август 2021 г., 18:30 ч.

      Според учени като Хоукинс, Apaša е най-древното регистрирано име на Ефес, като това е направено от хетите. Аз лично смятам, че Apaša е само вариант на мизийското селищно име Ἄπαισός. За връзката между тях ще дам информация в Том 3 на Тайните на Тракийския Език.

      Изтриване
    2. До glowclipze, 29 август 2021 г., 18:30 ч.

      От това, което SPAROTOK цитира, стигам до извода, че д-р Васил Бакърджиев е вероятно лекар. Той по всяка вероятност е любител историк, който има възможността да чете латински източници и на тази база прави своите заключения. Винаги съм твърдял, че най-добрите учени са тези, които работят на границата между поне две науки и имат възможност да черпят знания от повече места.

      Изтриване
    3. До Андон30 август 2021 г., 15:42 ч.

      Да, д-р Бакърджиев е лекар, но е ползвал трудове на траколози, езиковеди.

      Изтриване
  6. Браво!!! Приближава мига на разобличението!!! Сила и надежда г-н Серафимов!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ангел 29 август 2021 г., 18:41 ч.

      Благодаря Ви за подкрепата!!!

      Изтриване
  7. Павка,голяма работа си.Шапка ти свалям.Не обръщай внимание на смешковците,като този над мен.С теб сме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен29 август 2021 г., 19:12 ч.

      Благодаря за подкрепата!!!

      Изтриване
  8. Павка,голяма работа си.Шапка ти свалям.Не обръщай внимание на смешковците,като този над мен.С теб сме.

    ОтговорИзтриване
  9. Павка, и аз ти свалям шапка и ти предлагам вече изобщо да не споменаваш екземплярите от нашата „опъчна(ненаучна) общност“ и техните копои.
    Можем ли да търсим някаква прилика: минии = мизи и бльгии – Бльг+Ариа?
    Замислих се как тия мъжаги – масагетите са си избрали навремето Томира да ги води и са добрували с нея, за да кръстят и столицата на нейно име. Я и ние да си изберем една амазонка да ни води, да видим какво ще се получи. Нали и революционерът-художник Георги Данчов е изобразил по този начин символа на България!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 29 август 2021 г., 22:11 ч.

      Аз лично смятам, че миниите и мизите са роднини, но значението на имената е различно. За мизите е казано, че племенното им название идва от думато мизос - вид буково дърво, а миниите могат да се свържат с стблг. миновати, миноуѭ – минавам.

      Дедите ни явно са били мъдри хора и са избирали най-смелите и най-достойните за водачи. Това е пример, от който можем да се поучим.

      Изтриване
  10. Поздрави г-н Серафимов, много ми харесаха тази и предишната публикация! Понеже езиковата част е вашата сила имам два въпроса към вас:
    1. Правилно ли е да се разсъждава в посока БЛЬГИИ = БЛАГИ = БЛАХИ = ВЛАХИ?
    2. Може ли да се каже, че името българи се оформя на същия принцип като занаятчийските наименованията, например лозар, коняр, зидар, леяр и т.н., тоест БЛЬГ + АР? И българин да означава, не само човек на светлината, а и човек който носи светлина, това му е заниманието, разпространява я, просвещава другите.

    И3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен30 август 2021 г., 15:35 ч.

      С наставка -ар се образуват nomina agentis в български, латински, хето-лувийски, авестийски, санскрит. В случая обаче смятам, че се касае не за аугментативна частица.

      Изтриване
  11. Здравейте, г-н Серафимов,

    Благодаря Ви, че издирвате и публикувате такива почти неизвестни за нас източници на исторически знания. Дерзайте! Не е случайно, че някои от тук коментиращите, Ви предлагат за будител на годината. Дали ще Ви удостоят или не, не е толкова важно. Важното е, че сте четен от много хора, защото всички получаваме много малко известни факти и който може да мисли логично, на тяхна бази си изгражда истинската история на Балканите и в частност на нашия народ преди формалното му оповестяване като държава в аналите на нашите врагове.

    Поздрави и нови успехи в попрището Ви,
    АКК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Андон 30 август 2021 г., 15:51 ч.

      Титли и призвания не ме интересуват изобщо. Признание за дейността си считам факта, че много хора вече са осъзнали истината и това е помогнало да променят живота си. Това е същественото.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. БНТ организира следния месец онлайн конкурса: „Любимците на годината 2021“. Преди малко попълних формуляра с пояснението „независим изследовател на българската история“.
      ХА СГА ДА ВИ ВИДЯ, БЪЛГАРСКИ РОДОЛЮБЦИ!!!

      Изтриване
    3. До Анонимен31 август 2021 г., 13:44 ч.

      Блогът ми е четен, но не може да се мери с телевизията, а там се дава платформа на хора, които изкарват ранносредновековните българи нашественици на Балканите.

      Изтриване
  12. Един човек да спасиш, спасил си целия свят. Нещо такова пише в Дебелата книга. Така че, да сте жив и здрав г-н Серафимов! Аз се причислявам към спасените от Вас.

    Паоздрави!

    Христослав
    Българин по род и
    Тракиец по произход!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христославе,

      Съгласен съм, че Г-н Серафимов ни учи не само на истинска история, но чрез личен пример – на етика и морал!
      Но с това знаково име, което носиш, би трябвало да внимаваш с гръмките фрази или да уточниш къде точно си ги прочел защото има опасност да пресолиш супата и с това да постигнеш обратен ефект. Или ако не, логично е да си промениш името.

      Изтриване
    2. Не мога да си сменя името, то е истинското ми, а и не искам. Не виждам за какво да внимавам и къде е вината ми. Опитах се по памет да цитирам нещо казано много отдавна. Мисля че, никого не съм обидил. Следващият път обаче като решиш да напишеш нещо срещу някого сложи си някакъв псевдоним ако не смееш да се легитимираш с истинското си име.

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
  13. Съжалявам, че ще задам въпрос малко встрани от конкретната тема, но попаднах на нещо, което не ми дава спокойствие, а ако отложа до поява на подходяща тема може да излезе от ума ми. От известно време, в случаите когато нямам ангажименти и вместо да скучая, отварям някой от томовете на Jacob Bryant "A New System or an Analysis of Ancient Mythology" и така си убивам скуката. Давам си сметка, че той е съвременник на Паисий Хилендарски и е писал по същото време, а по него време представата на света за началото и развитието на цивилизацията е била малко по различна. По тази причина той изказва и някои неверни твърдения, но пък има доста такива които могат да бъдат стабилна основа за съвременни тълкувания, допълнени със сега известните ни вече факти.
    И конкретно на въпроса. Дали има вероятност нашата Стара планина да е наречена на божество наричано в древността "Балкан", което по късно гърците са преименували на "Вулкан"? На тази мисъл ме наведе следния цитат от том първи стр. 175:
    "They esteemed Vulcan as the chief of the Gods the same as the Sun and his name is a sacred title compounded of Baal-Cahen, Belus sanctus, vel Princeps; equivalent to Orus or Osiris"
    https://books.google.bj/books?id=AjoGAAAAQAAJ&printsec=frontcover&hl=bg#v=onepage&q&f=false
    Както "Vulcan" така и "Baal-Cahen" са близки като звучене с "Балкан", а освен това дори и в днешно време знаем, че вулканите издигат възвишения на големи височини и са основната причина за появата на много планини,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, тва прилича на турските мераци към Ага-Мемнон. За жалост и двете изглеждат невероятни, както Вулкан = Баал Кахен, така и приравняването им с Балкан (последното не е българското име на планината, позната ни като Хемус (хима=зима), Матерни гори или Стара планина, какво е оставям на вас да се сетите. А за първото обяснение дава името на автора, не ми се рови в биографията му, но лично аз все повече внимавам, когато поглъщам информация от автори със специфични имена. За жалост опита ни е научил, че те рядко (изказвам се доста меко) действат безкористно.

      Изтриване
  14. Много хора обвиняват гърците в присвояване на история. Но нека не забравяме ,че западните "авторитети" имат до голяма степен пръст в това.
    Примерно говорел съм с един грък дето живя при нас половин година, и веднъж ми разказваше че тяхното движение за освобождение започва с грък роден в Англия, който идвайки на балканите остава изумен че гърците си живеят спокойно като поданици на османците. Възмутен започнал да им говори как на запад всички се възхищавали на великите гърци и на техните постижения, а те самите са роби в чужда държава.
    Съответно западняците, в тяхната наивност...или по-скоро липса на информация(което е нормално) са забъркали тая каша, или поне модерния и вариант. И сега, когато една цяла държава гради идентичността си на този изкривен образ на "древните гърци", и прави големи пари от туризъм нормално е да си държат на "своето".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Никола 5 септември 2021 г., 20:55 ч.

      Напълно прав сте, без възникналият в Западна Европа филхелинизъм, гърците даже нямаше да съществуват...

      Изтриване
    2. Не знам дали съм прав, но според мен още в средата на XVIII век, а може би и по рано, така наречените Велики сили осъзнават прекрасно цялата фалшификация на гръцката древност, но вместо да ги разобличат и всичко да излезе наяве решават, че по изгодно ще е да подкрепят създадените вече заблуди, но за напред да не позволят на гърците да продължават, а те да поемат по нататъшното прилагане на тази стратегия в своя полза. От тогава започва и тенденцията за разкъсване и заличаване на роднинските връзки на балканските и малоазийски тракийски племена, разделянето на това население на възможно повече и по малки общности и създаване на противоречия помежду им. Тези тенденции продължават и до днес. Така за новите "цивилизатори на света" вече изявяват сериозни претенции германци, руснаци, французи и други европейски и неевропейски нации. Напоследък на Балканите има тенденция в почти всички държави за издирване и разясняване на древната история. Ако така продължават нещата, отначало ще има една борба кой е по велик, но след време може би ще се видят връзките помежду ни и дано това успокои топката.
      Иначе и в западния свят също има нееднозначни мнения и коментари. В Америка има един хумористичен вестник "The Onion", който обикновено изгражда хумора си върху действителни събития и факти, но представя критиката си в хумористичен вид. Още през 2010 година публикува нещо много интересно: " Historians Admit To Inventing Ancient Greeks " (Историците признават, че са изобретили древните гърци)
      https://www.theonion.com/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks-1819571808

      Изтриване
    3. Анонимен7 септември 2021 г., 18:26 ч.

      Може и да сте прав. Не си спомням кога точно, но слушах един подкаст където се говореше за периода на колониална Великобритания. Спомена се ,че имало документ който описвал концепцията как Великобритания да продължава да доминира целия свят. Може би най-главната идея в този документ беше да не позволява формирането на голяма континентална държава. Хората дето обсъждаха този документ казаха ,че това е било и една от главните мотивиращи причини да се търси така безотказно война с Германия в началото на 20-ти век(и за двете войни).
      От друга страна виждаме и как Великобритания се намесва и не позволява създаването на голяма Българска държава на балканите. Та като нищо да са дали и раздали фалшива история на тоя или ония с цел да раздробят балканите.

      Изтриване
    4. До Никола 8 септември 2021 г., 10:44 ч.

      Без съмнение един от мотивите за създаването на фалшифицираната история е желанието да не се позволи създаването на голяма държава на Балканите. Англичаните искат да доминират, те за това и се опитват да завладеят Крим, а с това и да контролират богатия на природни ресурси Кавказ. Желанието за доминация е една от причините да се организират две световни войни, нищо лично - просто бизнес.

      Изтриване
    5. Може би усилията да бъде възпрепятствано създаването на голяма държава на Балканите се дължи на повече от един фактор. От една страна Мала Азия и Балканите се явяват люлката на човешката цивилизация, събитията вече са отминали и никаква промяна повече не може да се случи, а истинската борба е кой да си припише по голям актив за отминалите времена. Достатъчно голяма държава на Балканите, която самостоятелно може да отстоява собствените си интереси, би била сериозно препятствие. Атаките срещу българите са по простата причина, че противно на очакванията, след Руско-турската война (1877 – 1878) те са се оказали най многобройния народ по тези земи. Няма как да бъде изселен или унищожен, а единствено може да бъде разединен на противопоставящи се групи. Свидетели сме в днешно време с проблемите които създава лансираната доскоро по политически съображения Турция, която макар и от другата страна на Босфора, и макар да няма дял в древната история достатъчно е, че стои на търговския път между Европа и Азия. За по късно оформените нации, които после са се превърнали във фактор на световната сцена това не може да стане без фалшификации. Използва се всичко, което може да бъде от полза за създаване на заблуди. Така например от едно изречение на готския хронист Йорнандес се формира цяла сага за огромно нашествие на народи от Скандинавия.
      Това разобличение прави още John Pinkerton (1758-1826) в своите изследвания за историята на Шотландия и по точно в "A Dissertation on the Origin and Progress of the Scythians Or Goths" На стр. 23 четем:
      " Nay such an effect may even a very weak writer (for such Jornandes is) have upon literature, that one sentence of Jornandes has over∣turned the very basis of the history of Europe. This famous sentence is in his fourth chapter, (Ex hac igitur Scandia insula, quasi OFFICINA GEN∣TIUM, aut certe velut VAGINA NATIONUM, cum rege suo nomine Berig Gothi quondam memorantur egressi.) Upon this one sentence have all modern historians, nay such writers as Montesquieu, Gib∣bon, and others of the first name, built! Now it can clearly be shewn that Scandinavia was down to a late period, nay is at present, almost over-run with enormous forests, where there was no room for population. Adam of Bremenm, who wrote in the Eleventh century, instructs us that even in Denmark, at that time, the sea coasts alone were peopled; while the inner parts of the country were one vast forest. If such was the case in Den∣mark, we may guess that in Scandinavia even the shores were hardly peopled. Scandinavia is also a most mountainous region; and, among a barbaric and unindustrious people, the mountains are almost unpeopled."
      https://books.google.de/books?id=qcJZODnNKIAC&printsec=frontcover&hl=de&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
      Това обаче не пречи и до днес да се твърди за огромно нашествие на германски племена от Скандинавия до Черно море, които както необяснимо са се появили така необяснимо са изчезнали, без да оставят някакви трайни следи от присъствието си.

      Изтриване
    6. До Анонимен 10 септември 2021 г., 12:17 ч.

      Drang nach Osten не е ново явление, а процес, който е подготвян дълго време. Тези, които ламтят за земите на източноевропейските народи не се интересуват от истината и от фактите, стигат им скалъпените съчинения.

      Изтриване
    7. Анонимен10 септември 2021 г., 12:17 ч.
      Въпросния шотландски(предполагам) автор навярно е прав. Нека не забравяме ,че пак по същата логика се смята че и славяните са сверено новодошло племе, просто защото Йордан казва че славяните и венетите били близки, без да дава обяснение кои венети.
      Ами въпроса за култа към "Тангра"? или пък титлата "Хан". Ако не се лъжа тези неща също са скалъпени от едно две изречения тук там.

      Иначе на запад до ден днешен, дори и сред националистите(които уж се интересуват от история) битува идеята ,че готите са германски племена.

      Изтриване
    8. "Никола10 септември 2021 г., 21:20 ч.
      "...Ами въпроса за култа към "Тангра"? или пък титлата "Хан". Ако не се лъжа тези неща също са скалъпени от едно две изречения тук там..."

      По въпроса за Тангра:
      http://sparotok.blogspot.com/2013/11/blog-post_20.html

      И за Хан, Кан или Княз:
      https://sparotok.blog.bg/politika/2010/09/26/han-kan-ili-kniaz.611426

      Изтриване
    9. Вчера, когато публикувах двата линка за Тангра и Хан, Кан или Княз, не разполагах с време за да развия една друга теза за титлата цар, но бих искал сега да я добавя. Според моята информация, общоприето е, че титлата цар е по късна и е производна от римската цезар. Според Jacob Bryant обаче названието "ZAR, and SAR" имат съвсем друг произход. Макар и не всички негови изводи да са съобразени с днес допълнените факти, има достатъчно ценни сведения от които да се възползваме. В неговото време се е считало за даденост, че най древните цивилизации са египтяните и гърците, и той разглежда всичко през тази призма. Обикновено вместо египтяни често ползва Amonians (почитателите на Амон)
      В енциклопедията начина на изписване е: "Цар (/zɑːr,сɑːr/ или /тсɑːr/)" Енциклопедия
      site:bg.wikiqube.net
      Това ме кара да предполагам, че се говори за едно и също.
      В том 1, на стр. 90:
      "ZAR, and SAR.
      Sar is a rock, and made use of to signify a promontory. As temples were particularly erected
      upon such places, these eminences were often denominated Sar-On, from the Deity, to whom the temples were sacred. The term Sar was oftentimes used as a mark of high honour..."

      https://books.google.bj/books?id=AjoGAAAAQAAJ&printsec=frontcover&hl=bg#v=onepage&q&f=false

      По надолу на стр. 92 прави връзка и със свещения дъб в Коринт.
      " High groves, or rather hills with woods of antient oaks, were named Saron ; because they were sacred to the Deity so called . Pliny takes notice of the Saronian bay near Corinth, and of the oaks which grew near it..."
      Пак там твърди, че Сарон е несъмнено древен гръцки бог и олицетворява слънцето.
      "Saron was undoubtedly an autient God in Greece. Lilius Gyraldus styles him Deus Marinus ; but he was, properly, the Sun..."
      Всъщност ние знаем вече, че така наречените древни гръцки божества реално са на пред гръцкото население на Балканите.
      Ако автора е прав, ще се окаже, че вероятно не "Цар" е производно на "Цезар", а точно обратното и разликата е в интерпретацията му през други езици или писменост. От друга страна става съвсем ясно защо точно българите, като най преки наследници на пред гръцкото население, първи са въвели точно тази титла като най висша в държавата си. По късно я приемат и сърбите, а доста след тях и руснаците.

      Изтриване
    10. Титлата сар или цар е известна действително много преди новата ера. Всички тези асирийски царе - Салмана-сар, Тиглатпала-сар, Сар-гон и т.н. Титлата се среща и в санскрит и на много други места. Турската дума сарай - дворец означава всъщност царското място, царския дом и т.н. и т.н.

      Изтриване
  15. Гледам тая статуя , шапката на детето и гледам тези филми.
    https://www.youtube.com/watch?v=BDJfgoXEJgw&t=731s
    Същите изображения на малък и голям човек. Учител и ученик може би??
    Възрастен човек на кон , малък човек на кон.
    Прилича ми на частно образование.
    След 13:55 надписи , не могат да се преведат чрез гръцки/.
    И понеже става на въпрос за медицина и лекарства.На 17:53 изображение на "великан" и 'роби".А не може ли да бъде болен човек възрастен мъж и около него жъзрастен мъж, възрастна жена и момиче и момче да предава умения да замесват билки? На една маса са изобразени разни предмети . Били кана и бъркалка за украшения .На 19:06 'великанът" лежи а "робите" го 'обслужват".На масата плитко хаванче за стриване на билки ,джуруляк с който се стриват и разбъркват билки, малко гърненце за концентрация и голямо гърне за разреждане. Къде е чинията с храната?Тия само са пиели без да ядат. То и такова има , де , по на север в днешно време.. В гърнето се приготвя нещо да не се разплисква, да не прелива . От чаша се пие.
    На 24:11 една от най старите църкви в Русия.Фанагория? Входа е откъм камбанарията. Така е у наше село до този момент Входа е от южната страна при камбанарията при западната част.На източната част е олтара. От север и запад вее и навява входа с дъжд и сняг. По нататък малки "амфори" за разбиване на съдържимото. Прещипани в средата. Днешните бармани да се поучат от старите хора като правят коктейлите. .
    Четирилистно цвете по орнаментите. Детелини , детелини с 4 листа за щастие. .
    А пък изображенията по камъните и на Едрей Първозваний досущ еврейски и гръцки?
    Надписите с гръцки букви но не могат да се преведат с гръцки език.
    Старогръцкия език пък много близък на руския.
    Умилителни са знанията на руснаците че писмеността им е от гърците а езика им прилича на древногръцкия.
    А пък Крим е изконно росийски ...от Ектерина Велика - Фредерика немска .

    https://www.youtube.com/watch?v=J1Yvwam320o
    Цунами в Черно море/ От земетресение в Черно море? Кога е станало?
    За тожа ли Исперих се е преселил на платата на Плиска , Преслав?

    Как гърците са си измислили историята някъде в 18-ти век.Затрили са старите надписи и като са се научили да пишат са ги подменили с гръцки, даже и в полетата дето не е имало надписи. Не се ли намери и у нас такава плоча някъде към Бургас с буква Б?
    Всичко на което няма кръст било мЮсулманско.
    Даже триъгълника със слънцето в средата... като на доларите. . . Символ на масонството?? ...
    Така ли никой не можа да разчете тези текстове написани на етруски език?
    И ОЩЕ , ОЩЕ МНОООГО .Изобщо ИСТОРИЯ.

    ОтговорИзтриване
  16. Драгий ми сбироток,
    Някакъв мой "доброжелател" се е потрудил с много късна дата да ми изпрати безмозъчните нелепици, които твоята банда от анонимни нещастници се е почувствала длъжна да излее по мой адрес - разбира се, с очакваната свръхдоза ортографически и стилови грешки. Явно твоята малка глутница или по-точно тревопасно стадо, смята, че по този начин ще ти се хареса. Тези комични клакьори обаче ще бъдат крайно изненадани, ако разберат, че ти си моят най-верен и усърден читател.Моят текст излиза топъл от перото ми и едва що публикуван в блога ми - вече попада в твоя блог. Да, ти си включил блога ми в своите " любими"( каква грандиозна чест!) и статиите ми излизат в Интернет под шапката на твоя блог.Ти си правиш "малка виртуална библиотека" от моите блогови публикации. Това е точно така, нали - Интернет не лъже. Нищо лошо, трогната съм. Разбирам те, текстовете ми са интересни, четивни интегрални творби и са пълни с открития, с които някой може да натъпче " виртуалните си джобове". Или да се подсети за нещо, което иначе никога няма да му текне в главата.
    Ще признаеш ли за " любимия си блог " пред твоята врещяща агитка от ДимитАрОВЦИ? Направи го - така е по-честно.

    А сега ме чуй:

    1. Фактът, че някакви "пълчища" от анонимни невежи чешат крастата си под твоите статии, не е комплимент за теб.Много по-ценни са коментарите на хора, които поне се подписват с имената си.

    2. Този, който ползва чужди идеи, без да цитира техния техния автор, никога не може да се домогне до свои собствени открития.Това е вселенски закон.Казвам го без злост, само със съжаление.

    Никога не съм полюбопитствала дори да прелистя " книгите " ти. Няколкото твои статии, които съм преглеждала, не ми харесват - те са зле написани и могат да се понравят само на неизкушени в словото хора. От историческа гледна точка са пълни с еклектика - разбирай го, както искаш.
    Сега обаче съм заинтригувана да погледна тези фамозни "450 думи" - сещаш се защо, нали?

    Милена Върбанова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Милена Върбанова

      Госпожо, съвествам Ви да спрете с тези нелепи клевети и да потърсите лекарска помощ.

      Изтриване
    2. Миленке, стара позната фурийо,

      Откога ти препоръчах настоятелно да се омъжиш най-сетне, та да се укротпт окончателно раздрънканите чаркове на развинтената ти фантазия...

      Изтриване
    3. Милена Върбанова, но какво е това невъзпитано държание? Вие сигурно не осъзнавате, че се самокомпрометирате? За какви идеи говорите, не пише ли Спароток за траките много преди Вие да се сетите? Аз следя Спароток в неговия блог от септември 2009 г., но намерих негови по-стари разработки, които са отпечатани в чужбина през 2005, 2006, 2007 г. и засягат траките. Не е ли това дълго преди Вие да решите да яхнете вълната?

      Изтриване
  17. Не по темата и в стил малкия Иванчо казал... За мен българският език най-древен в Европа и не само,с него могат да се обяснят много чужди и древни думи.Мисля си често.че запазеният бг знак "Ъ" вероятно да е присътвал и в тракийски език,но пропускан при записите с гръцките букви (по някакви причини).И ако е така някои тракийски имена биха да се "преведат" много точно чрез сегашиния даже български. Напр. Орфей . Ами ако е било ОрЪфей ,просто онова Ъ-то , странното като се добави и какво става ? Оръфан, оръфляк и подобни със сегашно зачение : късам,хапя със зъби разкъсвам на парчета и подобни ... А какво е станало с Орфей? Не беше ли разкъсан от тракийските жени според писанията ? А не би ли възможно името да му да се забравило но прякорът Оръфания (разкъсания) да е останало като Орфей ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ГЕНИАЛНО ИЗОБРЕТЕНИЕ НА ЕДИН СЪВРЕМЕНЕН ОРФЕЙ НЕПРЕМЕННО С ЕР ГОЛЯМ!!!

      Изтриване
    2. Доста работи съм чел за името Орфей, но ето това е нещо оригинално... :)
      Една от най- въртяните хипотези за името Орфей е, че прочетено наобратно се получава Евро, т.е. Еврос, Европа.
      Една от най-оригиналните и същевременно неизвестни хипотези е, че името Орфей произлиза от Орфан - сирак. И до днес тази дума се среща в различните езици. Т.е.поради това че Орфей е израстнал сам, бил е отгледан от други хора. Оттам е наречен Орфан - сирак. Тук се сещаме за образа на Манол, от Време разделно, който също е бил отгледан като общо дете, но неговият прякор обратния - Манол не сирака, а Манол стоте братя, понеже по този начин е станал брат на всички. Та такива ми ти работи. Поздрави!

      Андрей К.

      Изтриване
    3. На колко много езика орфан е сирак? В другите два е заемка от гръцки.
      Единствената обещаваща теория е тази за връзката между имената на Орфей и Урфила, но тя не дава яснота в етимологично отношение.
      За Орфей оръфания смятам да притая дъх и да замълча.

      Изтриване
    4. Привет!
      Първо, Браво Павеле отново за страхотната статия!
      Относно името на Орфей, може и да има връзка с планинската група Орбелос - Орбел:„древното тракийско име на група планини в Югозападна България“. Или така наречената също Беласица = Бела ЦАР..?
      Разсъждавам просто...
      Поздрави!
      А.М.

      Изтриване
    5. До Анонимен 30 септември 2021 г., 8:32 ч.

      Орбелос означава бяла планина, планина с бели, заснежени върхове, а Орфей означава потомък, дете....поне по мое лично виждане.

      Изтриване
    6. Орбел означава точно ор - гора и бел - бяла. Гора бяла, т.е. Бяла гора. Гърците пак малко са го завъртели, защото не съм им ясни думите, тракийските. Именно Беласица, планината с бели върхове е наречена от тях гора бела' :)

      Изтриване
  18. Искам да съобщя за нещо нередно. Милена Върбанова краде от Спароток. Той има постинг за титаните и гигантите, публикуван на 28.10.2010, а Върбанова пуска постинг на същата тема на 12.09.2021. Спароток пише 11 години по-рано от Върбанова, но тя вместо да му спомене труда, краде от него.

    ОтговорИзтриване
  19. Сега за мен няма никакво съмнение, че си едно вредно за България нищожество.Н
    Милена Върбанова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила ми Милено,
      Обръщам се така към теб, защото малко по-горе си отправила послание към всички нас "твоята малка глутница или по-точно тревопасно стадо", аз съм от тези които се подписват винаги си името си когато си позволя да коментирам и за това ще ти дам няколко безплатни съвета!
      1 Не се опитвай да ни даваш квалификации и да ни поучаваш нас стадото!
      2 Успокой се малко моля ти се! Държиш се като в тежък климактериум а това никой не го харесва!
      3 Следващият път когато искаш да се изложиш моля те, пробвай другаде!

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    2. Извинете ме моля, че и аз се намесвам...

      Откъде сте сигурни, че "Анонимен11 септември 2021 г., 19:13 ч." и Милена Върбанова са едно и също лице?!

      Мисълта ми е - ако някой иска да сее раздор - точно това би направил. Написва грозен коментар и го подписва с името, на този когото иска да комфронтира.

      Попитайте първо въпросната дама, дали наистина тя е писала въпросния коментар!

      🧐

      Изтриване
    3. Ники Орлов13 септември 2021 г., 18:48 ч., ами вижте де, ей тука - МЕРЗОСТ, ПОДЛОСТ, НИЩОЖЕСТВО И ВРЕДИТЕЛСТВО ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

      Автор: milenavarbanova9 Категория: История
      Прочетен: 82 Коментари: 5 Гласове: 3
      Последна промяна: 14:47

      Уважаеми сънародници,

      Вчера, 12 септември 2021 г.,неделя, публикувах в блога си моята отпечатана по-рано в българската преса статия, озаглавена " ТИТАН - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ПОНЯТИЕТО. И ОТНОВО ЗА ИМЕНАТА НА АТИНА И ТИНИА".
      Тази моя статия е принципна и изключително важна, тя отваря хоризонти към множество напълно неизвестни досега понятия и събития в най- дълбоката, забравена древност, скривана и отричана от сектата, която днес владее парите и пропагандата в света.

      И ето, днес, 13 септември 2021, под последното компилативно текстче на стария познайник спароток, когото имам всички основания да наричам " сбироток", защото такъв именно е маниерът му на "писане" т.е.на плагиатстване, някакъв си "анонимен" от дебилската глутница на самозвания " историк" е заявил, че, видите ли, "сбиротокът" е публикувал в лето Господне 2010, на 28 октомври, статуйка "за титаните", а аз съм отпечатала моя труд на същата тема, без да цитирам неговата статия и следователно " съм я откраднала"
      Второ - мистификаторът сбироток е заявил моя блог като " свой любим" и получава всички мои публикации в блог.бг, още "топли",едва отпечатани.
      Трето - колкото и безобиден на пръв поглед да ни изглежда спароток - сбироток, той - съдя по делата му - вероятно е част от някаква дружинка, чиято цел е да заблуждава и скверни, дружинка, която не работи нито в полза на "науката", нито в името на България.https://milenavarbanova9.blog.bg/history/2021/09/13/merzost-podlost-nishtojestvo-i-vreditelstvo-za-bylgarskata-i.1779187
      Вие Ники Орлов също сте причислен към "дебилската глутница" - така Върбанова нарича съмишлениците на Спароток.

      Изтриване
  20. ДО ВСИЧКИ КОМЕНТИРАЛИ ОТ 11 СЕПТЕМВРИ НАСАМ:

    Неслучайно като първи коментар, под всяка своя работа поставям следния текст: "Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон!"

    Нямам време да се занимавам с редакция на коментари, а и смятам, че това не би трябвало да е нужно. Всеки разумен човек знае, че с простотии, обиди, клевети и т.н. не се постига нищо хубаво, и поради това страни от такива неща. Тези, които хвърлят кал чернят първо себе си, не им обръщайте внимание, не се принизявайте на тяхното ниво, те не заслужават отделеното време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съвсем прав си, братко, но от друга страна „хвърлянето на кал“ върху тебе от такива пропаднали злощастни екземпляри си имат стойността на чисто възвисяване!

      Изтриване
    2. Павел е прав да ви кажа хора, тази госпожа е брутална провокаторка, която иска да генерира трафик към блога си, но го прави супер нескопосано, по грозен и тъп начин. Аз четох малко от нейните *матряли, но ми призля на петата минута ви казвам. Фантасмагории на ента степен, гарнирани с високопарно държание и няква *маня за величие. Грешките са умишлени, нали и аз съм от дебилната глутница :)

      Изтриване
  21. Спаро, аз съм от хората, които смятат, че ти често преувеличаваш, но Върбанова изби рибата. Tвоите фантазии изглеждат миловидни в сравнение с изцепките на таз госпожа. ТИТАНИ = ЦИЦАНИ, ТИТАН = ЦИЦАН :)
    Но да кажа и нещо друго, което е много важно - Върбанова е задигнала от теб идеята да пише за етруския бог Тиния, но ти си писал за Тиния през 2009 година. Ти може да си всякакъв, но цитираш хората, от които си взел някаква информация. Ами ето думите ти - Ще бъде добавено, че култът към етруския бог Тиния – Зевс е пренесен в Средна Европа от трако-пеласгите основавали Рим (2). В. Георгиев свързва името на Тиния с нашата дума ден ( на етруски тин означава ден). Нейното първично значение е светлина, сияние, точно това, което е характерно за деня. 21.11.2009 13:29
    Защо Върбанова краде идеите ти, защо не те споменава, защо не казва, че е твоя идея да се пише нещо за етруския бог Тиния?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 16 септември 2021 г., 13:19 ч. и другите коментиращи Милена Върбанова.

      Не знам дали си давате сметка, че тази жена постигна целта си, а може би даже надмина очакванията си и сега ликува от удоволствие. От 11.09 до сега, от 16 коментара 13 са провокирани от нейната намеса и така се оспами блога, че за този период няма нито един коментар по зададената тема. Мисля, че точно по тази причина и Павел призовава на такива хора да не се отговаря, а бъдат оставени да се задавят сами в пяната от собствената им слюнка. Това би ги наранило много повече, отколкото да им се обръща някакво внимание, макар и негативно. Те всъщност предварително имат нагласата за точно такова, а това ги кара да се чувстват значими и да продължават провокациите. Предостатъчен беше краткия и ясен отговор, който беше даден от г-н. Серафимов, след като сам е преценил да ѝ отговори.

      Изтриване
    2. А Вие изобщо очаквате ли някой да Ви отговори на такъв тъп въпрос?...

      Изтриване
  22. Попаднах на тази статия, в която германски учени обясняват как употребата на мляко и млечни продукти са способствали миграцията на хората през бронзовата епоха. Мисля, че до голяма степен написаното в статията подкрепя идеята на г-н Серафимов за описанието на голяма част от траките, които се ползват от опитомени животни по този начин, за да се придвижват и колонизират нови и далечни територии.

    https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9997035/The-Great-Bronze-Age-migration-fuelled-milk-study-finds.html#article-9997035

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Консумацията на мляко вероятно е едно от условията за настъпление на север, но не единственото и най важното. Според мен без уменията за ефективно ползване на огъня в бита едва ли би могло да се осъществи придвижване на север и всичко това в края ледниковия период или непосредствено след него. Различни древни автори определят гети, готи и скити като един народ с един език или поне от общ произход, а някои като Йорданес дори ползват наименованията като взаимозаменяеми. Ще се спра на скитите:
      https://www.world-archaeology.com/features/the-scythians-discovering-the-nomad-warriors-of-siberia/
      Според картата в този материал те заемат територии от долния Дунав до отвъд Алтайските планини, а по описанието от Алтай до Черно море, но вероятно това са само териториите с компактно скитско население без смесените територии. В същия материал към края ни информират, че са имали технологии за термична обработка на месото: "Като пастири те имаха лесен достъп до месо. Херодот заявява, че скитите са варили месото си в казани или торби и че са използвали костите като гориво." (As herders, they had easy access to meat. Herodotus stated that the Scythians boiled their meat in cauldrons or bags, and that they used the bones as fuel.)
      На друго място, пак от Херодот научаваме, че скитите са умеели да си изградят набързо походна "парна баня", която по ефективност е надвишавала познатите други подобни по това време. Herodotus (4.73-75). А ние сме свикнали да мислим, че сауната е изобретена на север.
      От друг материал на съвременен изследовател, посочвайки цитати от други автори разбираме, че когато шведите са стигнали до Скандинавия, готите вече са били там и, че готите са пристигнали от черноморието, а не обратно: "When the Svear arrived in Scandinavia, they found the country already inhabited by “the Goths, who had emigrated thither at a remote period, veiled from the eyes of history,” says Henry Wheaton in his book History of the Northmen."
      "Paul Siding begins his history of Scandinavia by saying, “The present inhabitants of Denmark, as well as of Norway and Sweden, are successors of the enormous Gothic tribe formerly dwelling round about the Black Sea” (page 19, Scandinavian Races)."
      https://ensignmessage.com/articles/uncovering-scandinavian-roots/
      Така или иначе истината ще заеме полагащата ѝ се позиция, но след толкова наслоени заблуди е необходимо още известно време. До скоро всичко тръгваше от Монголците и хуните, сега придвижвайки се по посока на реалността стигнахме до "Ямната култура", а вероятно не след дълго ще се придвижим и малко по на юг, до Балканите и Мала Азия.

      Изтриване
    2. Всъщност е много просто, но отне доста време. Скитите са предците на руснаците, отчасти на белорусите и украинците. Венетите са предците на чехи, поляци, словаци, иллирите са предци на сърби и хървати, траките са предци на българите. Това е целия пъзел.

      Андрей К.

      Изтриване
    3. До Блогът на д-р Иванов19 септември 2021 г., 9:47 ч.

      Да, долу-горе е така :)

      Изтриване
    4. В общ план аз също съм склонен да приема подобна разшифровка, но къде всъщност останаха албанците в цялата схема? Те също се смятат за наследници на илирийците, а и съвременните изследвания показват известна близост с древните жители на Балканите. Според Сергей Лесной, който по някои въпроси има малко по нестандартно виждане, те се появяват на Балканите около VI век не съвсем ясно по какъв начин и откъде, а преди това никой нищо не е споменавал за присъствие на албанци в тези територии. За албанците той допуска, че е възможно това да са старите македонци. Сигурно на днешните македонци това никак няма да им допадне, но според мен е възможно макар и с не особено голяма вероятност. " 5. ЗАГАДКА МАКЕДОНЦЕВ стр. 55"
      http://macedonia.kroraina.com/slinv/index.htm#5

      По надолу, на стр. 116 виждаме, че той има също различно виждане и за териториите на "Велика България" "

      " Вот каким образом создалась «Великая Болгария» Куврата, ни о каких событиях на Дону или Днепре нет и полслова, – всё совершалось на Балканах или в непосредственной близости.

      «Великая Болгария» имела совсем иные границы, чем те, о которых сообщает Никифор: она простиралась от северных границ Паннонии до стен Царьграда, на этих именно землях происходило подчинение болгар аварам, свержение аварского ига, княжение Куврата и распадение его государства на 5 частей после его смерти."

      В някаква степен това би могло да се свърже и с някои твърдения на Николай Тодоров (бесарабския), но за това друг път.

      Изтриване
  23. Ето това изследване на наши учени е поредното доказателство, че разпространението на организираното скотовъдство започва от Балканите.

    Стр. 29-30 При овчарските породи, за разлика от ловните, се наблюдава
    наличие на хаплогрупа D: при Българското овчарско куче - около
    7%; при Каракачанското куче около - 10%. Спрямо хаплогрупа С,
    хаплогрупа D възниква много по-късно (преди около 8 000 г.) в
    Европа. Това доказва, че овчарските породи кучета са създадени
    много по-късно от ловните породи. Хаплогрупа D присъства
    единствено при южноевропейските съвременни популации кучета
    с ниска честота (около 2%). Възможно е наблюдаваната висока
    честота на хаплогрупа D при съвременните българските овчарски
    кучета (около пет пъти повече, отколкото при Европейските
    популации) да се дължи на запазен древен европейски произход.
    Резултатите от изследванията на древните проби показват
    високи честоти на кладове А и В в Югоизточна Европа. Това
    предполага, че този район е един от няколкото възможни
    центрове на одомашняване. Интересно е, че на територията на
    Европа се наблюдават четири генетично различни мезолитни и
    неолитни популации кучета. Това може да се обясни със
    структурата на древните европейски популации хора и прехода от
    лов и събирачество към земеделие и скотовъдство, известен като
    „неолитна революция“.
    Всички налични данни досега за хаплогрупа В са
    доказателство за балканския произход на европейските кучета,
    притежаващи тази хаплогрупа. http://www.iber.bas.bg/sites/default/files/2020/MMarinov/MMarinov_avtoreferat.pdf

    ОтговорИзтриване
  24. Все пак един въпрос за разнообразие, отправен към мислещи хора:

    В „Панорама“ от 10. септември проф. Георги Момеков изрази становище, че ако се разбере кой е създал вируса „Ковид 19“, много хора ще бъдат убити. Предполагам, че ако си позволим само да поразсъждаваме върху това, все пак ще останем живи...

    ОтговорИзтриване
  25. Павеле, време е да пускаш нещо ново, защото тази тема вече се изчерпа и коментарите са махленски.

    ОтговорИзтриване
  26. Скъпи Павле,

    Макар че „коментарите били махленски“, мисля че заслужената награда за твоя неуморен труд се осъществява!
    ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ГЕНИАЛНОТО ИНТЕРВЮ НА ДОЦЕНТ ВЕСЕЛИНА ВАЧКОВА:

    https://www.youtube.com/watch?v=MO0QRuQFftM&t=536s

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е ново!!!

      И аз в началото се обърках, че е онова интервю от пролетта, за което е ставало дума тук. Предполагам, г-н Серафимов, когато сте отворили линка, сте решили, че вече сте го гледали... Студиото, водещият и Вачкова са си същите, но интервюто е съвсем ново (на няколко дни).

      П.П: При мен линка си работи.

      Изтриване
    2. До Ники Орлов18 септември 2021 г., 12:27 ч.

      Да, имате право - това е ново. Благодаря!

      Изтриване
  27. Знаменитото интервю е от 15.09.2921г. на BG On air: „България е основана 200 години предо Аспарух“ с Веселина Вачкова.
    Не зная защо не мога да го извикам чрез линка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм специалист и нямам представа дали линка съзнателно не е манипулиран. Но интервюто може да се намери и с помощта на горе зададените данни.

      Изтриване
    2. При мен се отваря съвсем нормално. Може би проблема е в компютъра или грешка при манипулациите. Това не е активен линк и само с кликване върху него не може да се отвори. Трябва да се копира, да се постави в адресната лента и след това се натиска Enter.

      Изтриване
    3. Не е манипулиран! Възможно е да не сте копирали достатъчно прецизно всички символи, примерно.
      И аз не съм специалист, но си представям, че може да зависи и от браузъра Ви! Освен това горният линк води до деветата минута от видеото - може за това някой да има проблем... Опитайте с този:

      https://youtu.be/MO0QRuQFftM?t=2

      Поздрави

      Изтриване
    4. Така става. Благодаря!

      Изтриване
  28. Запознах се с интервюто на доцент Веселина Вачкова. Блестящо потвърждение на каузата на Г-н Серафимов от един професионален историк и интелектуалец с широка култура.
    За съжаление предприех да се запозная с мнението ѝ за богомилите. Застъпвайки тяхната защита, тя си позволява неколкократно да цитира фалшиво представяне на текстове от Писанието. Нямам позволение да го докажа тук.
    Това наистина е твърде жалко. Започвам да си мисля за първия европейски народ, сред който е разпространено Евангелието, за арианството, богомилството и падането под турско робство. За днешното състояние на държавата ни и крещящата неосведоменост на народа ни върху извора на неоскверненото християнство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото повече чета този Ви пост, толкова повече го разбирам по различни начини! Абсолютно противоположни по смисъл!

      Бихте ли дали разяснение какво искате да кажете!

      Какво означава "Нямам позволение да го докажа тук"? За някаква цензура от някого ли намеквате?

      Моля някой да ми разясни!

      Изтриване
  29. ЦЯЛАТА ИСТИНА е това,което написа написа анонимен от 18.09. 12:19ч

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз лично не съм сигурен какво е искал да каже анонимният автор! Мога да го прочета по (поне) два начина, напълно противоположни по смисъл!

      Вие как го разбирате?

      Изтриване
    2. Уважаеми Г-н Орлов,

      Много съжалявам, че се наложи да отговоря на интереса Ви с малко закъснение.
      Изразът „Нямам позволение да го докажа тук“ означава, че поради болезненото несъгласие на учасници в блога да се дискутират духовни теми, не искам да обременявам автора на блога с тяхното възмущение.
      Моето становище е, че въпреки високостойностните професионални достойнства на доцент Вачкова, нейната защита на богомилите изявява значителната ѝ неосведоменост по въпроса за „ЦЯЛАТА ИСТИНА“, която те изопачават.
      При изричното позволение на Г-н Серафимов бих могъл да дам и конкретни примери.
      Както вече казах, считам че непростимото занемаряване на тази „ЦЯЛА ИСТИНА“ е основната причина за всичките ни несполуки!

      Изтриване
    3. Благодаря Ви г-н Анонимен 3 октомври 2021 г., 18:56 ч. за направеното уточнение! Мисля, че ми стана мааалко по-ясно какво казвате. Смятам, че ще ми бъде интересно, ако г-н Серафимов позволи, да изложите вашите виждания.

      Ако не друго, поне това ми разяснете моля - Кой, според Вас е "извора на неоскверненото християнство"? Също така кое е това "фалшиво представяне на текстове от Писанието"? (може би някакъв линк 💡)

      Все още не зная защо, но наистина ме заинтригувахте силно!

      Поздрави 🏝️

      Изтриване
  30. Кадуцеят със двете змии доколкото знам не е ли символ на Хермес Трисмегист или Меркурий, Тот, който е египетско божество взаимствано от гърците, които си го приписват и слагат в техния пантеон в по-късни времена. Жезълът на Дионис (пръчката със двата бадема отгоре и отдолу) не е ли аналогичен на Кадуцеят на Хермес. В северозападна България до колкото си спомням беше открит такъв дионисиев жезъл, които е бил използван в ритуалите на Бакхус. Пимандър е божеството или Висшият разум който учи Хермес(Тот), който на свой ред поучава своя ученик Асклепий. Не знам до колко това е истина и дали Бакхусовия жезъл е по-древен от Кадуцея на Хермес. Вие какво мислите?

    ОтговорИзтриване