13.05.2014 г.

БЪЛГАРИТЕ – НАРОДЪТ НА СВЕТЛИНАТА


Обожавам нашите планини. При всяка възможност се потапям в тяхната красота дори и за кратко време. Трудно е да сравниш Родопите със Стара Планина, трудно е да кажеш къде е по-красиво – в Рила, или Пирин. Можеш ли да пренебрегнеш приказната Странджа, или живописната Средна Гора



Навсякъде у нас Бог е оставил райска красота, сякаш, за да покаже, че ние сме особени хора.

Това наистина е така, характерът на българина е уникален. Много чужденци са забелязали качествата на народа ни. Много са се удивили от нашата сила, доброта и устойчивост към морални болести. Тези наши качества са били типични и за предците ни. Споменавайки абиите-северните траки Омир ги нарича най-праведния народ. По-късно Херодот споделя за гетите, че са най-храбрите, но и най-справедливите измежду всички траки. След Херодот идва ред на Страбон да изкаже възхищението си от добротата и почтеността на древните обитатели на Балканите и Черноморските степи.

Около две хиляди години по-късно други чужденци имат щастието да опознаят нашия народ и да дадат своята оценка за него. Ето какво казват някои западноевропейци- Българинът е ненадминат в своето упорито преследване на целта, което комбинирано с трезвото му виждане, дава надежда за велико бъдеще на този народ...

Пестелив и сдържан, българинът не притежава лекомислената веселост на румънеца, големеенето на сърбина, нито мечтателния и непрактичен идеализъм на руснака. Българинът по-скоро прилича на шотландеца от равнината и носи многото си възхитителни качества зад външност, зад която малцина имат щастието да проникнат...”

Ноъл Бъкстон споделя за нас:“За българинът е достатъчно да знае какво трябва да направи и той го върши. Дълбоки чувства той изразява, без да парадира. Интуицията му е отправена към реалността, българинът изразява себе си със заблежително спокойствие...

“Българите са прекрасни хора, здраво свързани със земята, тяхната устойчивост към морални болести е забележителна. Куражът им, а и тяхната издръжливост, са им създали славата на велики бойци из цяла Европа. Българите  имат уникални качества на тялото и духа...”

Джеймс Бейкър казва за нас – “Те притежават силни социални и патриотични качества, достойни за всеобщо възхищение, помагат си един на друг и насърчават по-слабите, търпеливо обучават тези, които са изостанали и не се примиряват, докато не започнат да се движат заедно напред. Cчитаме  българите са народ, който е способен на велики дела."

В продължение на няколко хиляди години хората, които посещават земите ни виждат пред себе си един особен народ, който ярко се отличава дори от съседите си. Духът на дедите ни продължаващ да живее и у нас е уникален. Нито жестоки нашественици, нито страшни природни бедствия успяват да ни пречупят. Ние оставаме добри, гостоприемни и чистосърдечни. Защо е така? 

https://bultimes.bg/wp-content/uploads/2017/08/baba.jpg

Поне за мен отговорът е един – защото сме народ на светлината! Несъмненно по света има много други добри и почтени хора. Несъмнено и в другите държави се срещат благородници по дух, но у нас добротата и благородството са сякаш у дома си, сякаш не са нещо, което се е появило с развитието на обществото, а става дума за първични, изконни качества.

http://saintdobry.com/wp-content/uploads/2012/08/italian-225x300.jpg

За народ, който е преживял наколко геноцида ние сме смайващо великодушни. Страданията не са изпълнили душите ни със злоба, болката търпяна векове не ни е изпълнила с омраза. Това е нещо уникално, невероятно, нереално...но типично за българина. Нито персийско, нито римско, нито гръцко или османско подтисничество не успяват да изгасят искрата на доброто у нас. Дори към враговете си ние сме се отнасяли човешки. Точно това е признакът на истинското благородство.

Днес римската и гръцка цивилизация биват сочени за пример, но се забравя дивата сатанинска жестокост на тези хора, които разпъват на кръст своите противници, режат крайници на пленници, вадят очите им, не се свенят дори да унищожат цели градове с невинни жители. Дедите ни от друга страна са се отнасяли хуманно с победените. Обикновените войници са се освобождавали да се върнат обратно по домовете си, а на благородниците е връщана свободата след откуп. Великите сили днес могат да вземат пример от това благородно поведение на българина през вековете.

Повечето от хората не знаят, че лукса и величието на постройките на Рим и Гърция са изградени с кръвта и потта на робите. Нито гръцкото, нито римското общество биха могли да просъществуват без най-страшното престъпление – търговията с човешки същества. Ние можем да се похвалим, че дедите ни не са взели участие в това срамно и ужасно деяние довело до неимоверно много страдания.

Дори напротив, предците ни са били носители на свободата. Тракиецът Спартак бе този, който разтърси Вечния град със своето въстание. Благородникът роден в земята ни успява да увлече не само окованите роби в борба за свобода, но в редиците му влизат дори и римляни – бедни селяни, разорени занаятчии, дори и войници. Подобно нещо не може да бъде направено от случаен човек. Само истинският носител на светлината е в състояние да стори това.

В по-късни времена, през Средновековието българите отново се прояват като хора на светлината. Този път дедите ни не чупят железни окови, не са с меч в ръката, а носят искрата на познанието. Писмеността, която българите дадоха на руснаци, украинци, белоруси, сърби, спаси идентичнотта на тези хора, спомогна за издигането и укрепваенто на държавите им.


http://www.referati.org/ufiles/2010-12-18/48548/syzdavane-na-slavqnskata-pismenost-2-_html_m34535425.jpg

Освен азбуката дедите ни дават и Православието на своите роднини. Дават им религия, която ще обедини разпокъсаните до този момент сърби, руснаци, белоруси. Без делата на българите днес нямаше да има Сърбия, Украйна, Белорус, Русия. 

Тези хора ни дължат вечна благодарност и признание! В миналото към нас българите са се отнасяли с почитание. Никак не е случайно, че първите руски светци са родените от българка Св. Борис и Глеб.

http://www.pravoslavie.ru/sas/image/101280/128061.b.jpg?0.18225496585611722

Почитан в Западна Европа като светец е живелият по-рано княз Тервел. Благодарение на смелостта и далновидността на този български владетел, Европа е спасена от арабското нашествие заплащващо да погълне континента ни пред VIII век. Под водачеството на своя храбър княз десетки хиляди българи отблъскват фанатизираната армия дошла от Азия. Никога няма да узнаем имената на героите загинали не само за свободата на България, но и на цяла Европа. Утехата ни е поне в това, че се знае за името на техния водач, когото западноевропейците боготворят дълги векове.

Заслугите на българите към жителите на Западна Европа не свършват с подвига на Тервел. Много по-рано преселници от Тракия се установяват в Ирландия и създават цивилизацията там. На дошлите от Тракия болги се приписва създаването на законите и прогонването на лъжата и измамата.

Навярно с болгите в Западна Европа е дошло и учението на Залмоксис. Според Хиполит религията на келтските друиди е повлияна от учението на великия тракиец. Дедите ни проповядват безсмъртието на душата, убеждават плахите, че не бива да се страхуват от нищо. Само когато липсва страхът, човек може да вземе правилно решение.

Както всеки голям и силен народ дедите ни са пътували не само на запад, но и на изток. За тракийски поход до Индия разказва Луций Ариан. Той пояснява, че преди идването на тракиеца Дионис в тази страна, индийците се хранели със сурово месо и кора от дървета. Дионис ги научил на земеделие и скотовъдство, показал им как да строят, дал им знания за занаятие, а дори и религия. 

Където и да се стъпели предците ни тъмнината и страданието са изчезвали и е идвала светлината.

Едва ли е случайно, че народностното ни име означава сияйни, светли. Името българи е сродно на лат. fulgor-сияние, гр. φλεγρός-горящ, пламтящ,  санскр. балга/барга-сияние, латв. balgans-светъл, сродна е и нашата дума благ, която има древно значение светъл.

Може би са питате – щом сме народ на светлината защо страдаме, защо на добрините ни се заплаща със зло? Отговорът е лесен – за да поробят човечеството и да го покрият с мрак, силите на злото първо трябва да воюват със светлината. Без светлината да угасне злото не е в състояние да окове хората. Една спонтанно пламнала искра може да провали тъмните планове. Ето затова от най-дълбока древност ние сме мишена за силите на тъмнината. Те са се проявявали в различни векове и под различни форми. 

Именно борбата на дедите ни с вечното зло ги е направила силен народ. Без изпитания един народ се изражда и умира. Така е и с човешото тяло, ако неговата имунна система не се тренира постоянно, тя отслабва и това може да има фатални последици. Болестите са нещо неприятно, понякога дори нещо страшно, но преживеем ли ги се сдобиваме със щит, който след време ще ни помогне.

Днес враговете ни се опитват да ни убедят, че България умира, че скоро няма да я има. Мнозина са се хванали на лукавите лъжи, но и мнозина устояват. Тези, които вярват в себе си и в силата на своя народ стават все повече и повече. Това е причината и злото да се проявява по-често, то усеща, че умира и хапе здраво отивайки си. Силите на тъмнната губят поредната си битка с потомците на светлината-българите... Българите, които не се боят от нищо защото знаят, че и след хилядолетия ще ги има.

Сякаш гледайки в бъдещето Вазов каза:

Тирани, всуе се морите!
Не се гаси туй, що не гасне!
Лучата, що я днес гасите,
тя на вулкан ще да порасне.

Тук всичко мре, изтлява, гние
и тез, що бдят, и тез, що падат,
престоли, царщини и вие
и червите, що вас изядат.

Едната светлина е вячна -
една във хаоса грамадни!
Със нея тоя свят се начна,
със нея няма да пропадне.

Във мрачен гроб фърлете нея -
тя повеч блясък ще се пръсне,
убийте я във Прометея -
тя във Волтера ще възкръсне.

И ако слънцето изчезне
от тия небеса приветни,
то някой в ада ще да влезне,
главня да вземе, да ни светне!



168 коментара:

  1. Прекрасна статия! Една от най-добрите до момента. Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна статия! Една от най-добрите до момента. Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако имахме истински медии, такива статии щяха да бъдат публикувани всеки ден! Ние българите заслужаваме по-добър живот и разбира се по-добро самочувствие!

      Изтриване
    2. Ние хубаво сме дали Християнството на Руснаците, но не знам дали това е за голяма гордост като се има предвид, че всъщност те не са го възприели като хората. Демек явно трябвало е през вековете да следим всъщност те как се справят с това начинание, защото те не се, при това исторически. Ние може да сме си много добре, но не същото е положението с тях. И то до степента, че в Библията в главите за Апокалипсиса да се стигне до описание на война между Южния (около Гърция) цар и Северния (Северна конфедерация, демек РФ). Така че твоите гледища са много безпроблематични.

      Изтриване
    3. Дедите ни не само са били учители, но и наставници на Русия. В по-късни времена в Русия пристигат други хора, които бавно, но систематично унищожават делото на българите. Последствията се чувстват и днес.

      Изтриване
    4. Анонимен, а не мислиш ли, че взимайки в предвид фактите: 1.Аспарух-следваики завета на баща си Кубрат(притчата с копията) идва да ни освободи от римското(Византииско) владичество и да обедини българите(другите му братя поемат другите български територии). 2.Рим е създаден от оцелелите от Троянската война (която е война между тракииски=български племена), жители на Троя. 3.Гърците от край време искат да си присвоят нашата история, а след "покръстването" при Борис I, те имат реална възможност за голямо влияние върху нашето християнство. Та мисля, че е съвсем възможно нашето православие да е манипулирано от Гърците, за да бъдат скрити от нас и света истинското място и произход на библеиските събития в исторически план. Тъй като вече на всички е известно, че както потопа така и повечето останали събития в библията са реални, и са от нашата история, което определено не устройва "древните" гърци.

      Изтриване
    5. Точно, радвам се ,че има хора като теб !

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Медиите както и всичко друго в България се командва от бившите служители на ДС .

      Изтриване
    2. Аз бих казал, че медиите и т.н. се командват от небългари...

      Изтриване
  4. Благодаря за вдъхновяващите думи! Светлината няма да угасне, ако има повече хора като вас. Във всеки един има божествената иска, която може да разпали с Божията помощ.

    ОтговорИзтриване
  5. Когато чета тези статии (от началото до края на блога), неволно правя асоциация на проекта на SPAROTOK с този на Читанка, чийто път е също така трънлив по пътя към истината и също така благороден! Ако и книгата на SPAROTOK бъде предоставена там, ще има възможност дестки хиляди българи по чужбина да се запознаят с нея. Ражбира се решението си остава при автора!

    Поздрави от Австрия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяко нещо с времето си, ако е рекъл Господ не една, а няколко мои книги ще бъдат качени в интернет :)

      Изтриване
  6. Обичам те човече, за тези прекрасни публикации! Четох статията и се ми дослуша Лале ли си, зюмбюл ли си... Ами какво да кажа, толкова зареждащо ми въздействат и публикациите и народната ни музика! Не малка част от света е влюбен в България, в хората, в музиката, в природата, в селата ни... Светлина ще има, защото ще я разнесем навсякъде... А за Вазов, каквото и да се каже, е малко, то само се усеща с душата... Поздрави и още толкова хубави статии! Росица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Публикациите са хубави защото и българите сме хубав народ Росе!

      Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей,
    Ако град Пела се превежда Бела (Бял), то корена на пеласгите би трябвало също да е от бяло. Вследствие се дооформя на белги, т.е. белите, а като се добави и хора става бели хора - белгиора, българи.
    Затова сме хора на светлината, на бялото.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В българския език си има дума бял, а и плав. И двете имат първично значение светъл.

      Поздрави!

      Изтриване
  8. Извинявам се, че коментарът ми не е точно към тази статия, а по-скоро към цялостното ви творчество, но ми се иска да ви питам нещо.
    Според вас траките са местно, автохтонно население на Балканите и всъщност са наследници на местните неолитни култури. Правилно ли съм разбрал?
    Освен това никъде не отричате, че езикът на траките е индоевропейски и те са индоевропейци.
    Тогава следва ли да приемем, че именно Балканите са родина на всички индоевропейски народи, а траките всъщност са предци на скандинавци, келти, иранци, индийци и т.н., т.е. на огромното семейство индоевропейски народи, а техните езици са еволюирали от тракийския?
    Или смятате, че общата прародина на индоевропейските народи е някъде другаде, а траките самостоятелно са се появили на Балканите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй както римляните повлияват езиците на ибери, лузитани, келти и др. така и траките повлияват много по-рано много повече народи.

      Тракийският език не е бил праезик на германи, латини, гърци. С миграциите си дедите ни са повлияли древните германи, латини, гърци.

      Това обяснява защо 30% от основния речников запас на германите не е от индо-европейски произход.

      Изтриване
    2. Да разбирам ли, че старите германи не са индоевропейски народ?
      След като тракийският не е праезикът на индоевропейските народи, то къде, според вас е тяхната прародина? Ако е извън Балкните, как автохтонните за този район траки също са индоевропейски народ?

      Изтриване
    3. Надявам се все пак да получа отговор на въпроса за прародината и праезика на индоевропейците.

      Изтриване
    4. Посочете едно единствено доказателство, че е имало индоевропейска прародина.

      Обяснете ми следното - ако дедите на индийци, латини, гърци, келти и др. са били една езикова общност, защо не са се смесили за няколко хиляди години съвместно съжителство :)

      Изтриване
    5. Разбира се, няма обща прародина, няма общ праезик. Всички индоевропейски езици са възникнали независимо един от друг в териториите между Хималайте и Атлантика, А поколенията учени, които се опитват да локализират старата прародина и реконструират праезика, просто си губят времето или са в заговор срещу българите.
      А на въпроса ви се чудя дали изобщо си струва да се отговаря. Не знам наивност ли е или обикновено заяждане.

      Изтриване
    6. Вие питате за "прародината и праезика на индоевропейците" ...сега казвате, че няма прародина...

      Защо питате тогава за неща, които знаете, че не съществуват?

      Изтриване
    7. Май се направихте, че не усещате иронията в горното твърдение. Защото именно до такъв извод води вашия въпрос.

      Изтриване
    8. И все пак, според вас, има ли обща индоевропейска прародина и общ праезик?
      Ако има, къде смятате, че е локализирана, а, ако няма, как бихте обяснили възникването на толкова много родствени езици на такава огромна територия?

      Изтриване
    9. Смятам, че хората наречени индо-европейци никога не са били една общност. Приликата в езиците са държи на дифузия на древни балкански народи от Неолита до Желязната епоха. Същият модел на разпространяване на език и култура се наблюдава по-късно при римляните. Те налагат латинския на ибери, лузитани, келти...така се появява романската група езици. Въпреки силните прилики между италиански, френски, португалски, испански...говорещите тези езици не са роднини. Преди около 2100 годиин всяка група си е имала свой отделен език.

      Докато римляните започват своята екпанзия през 1 век преди Христа, то траките са направили това няколко хиляди години по-рано. Благодарение на своите знания за обработка на металите, а по-късно и благодарение на коня, траките си извоюват значително тактическо превъзходство над останалите хора, които срещат по пътя си и повлияват покорените езиково и културно.

      Поне на мен това ми звучи повече от логично :)

      Изтриване
    10. А въз основа на какви доказателства изграждате тази теория?
      Примерът с романските езици не е съвсем удачен. Пропускате факта, че изброените народи и територии векове са били част от Римската империя и в тях латинския е бил официален език, което е довело до постепенна романизация на населението. Докато няма данни са някаква тракийска империя, която да се простира от Хималайте до Атлантика, че траките да могат да наложат езика си, така както римляните.
      А, ако приемем вашето твърдение "Докато римляните започват своята екпанзия през 1 век преди Христа, то траките са направили това няколко хиляди години по-рано.", това не означава ли "огромното семейство индоевропейски народи, а техните езици са еволюирали от тракийския?"? Т.е. вие твърдите ли, че тракийският е праезикът на индоевропейските народи?

      Изтриване
    11. Не е верно, че не съществуват доказателства за тракийска доминация от Британия до Хималаите.

      1. Луций Ариан поставя тракиецът Дионис като създател на индийската цивилизация - But when Dionysus had come, and become master of India, he founded cities, and gave laws for these cities, and became to the Indians the bestower of wine, as to the Greeks, and taught them to sow their land, giving them seed. It may be that Triptolemus, when he was sent out by Demeter to sow the entire earth, did not come this way; or perhaps before Triptolemus this Dionysus whoever he was came to India and gave the Indians seeds of domesticated plants; then Dionysus first yoked oxen to the plough and made most of the Indians agriculturists instead of wanderers, and armed them also with the arms of warfare. Further, Dionysus taught them to reverence other gods, but especially, of course, himself,

      http://www.fordham.edu/halsall/ancient/arrian-bookVIII-India.asp

      2.В ирландската Leabhor Gabhala Eireann се споменава за идване на народ болги от Тракия по времето на Кир Велики. На тези болги се приписва създаването на законите и прогонването на лъжата и измамата.

      3. Това, че траки са били най-старото население на Гърция научаваме от Страбон - the whole of Greece was a settlement of barbarians, if one reasons from the traditions themselves: Pelops388 brought over peoples389 from Phrygia to the Peloponnesus that received its name from him;

      for Attica was once held by the Thracians who came with Eumolpus,391 Daulis in Phocis by Tereus

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7G*.html

      Това, че гърците приемат тракийски богове като Арес, Дионис, Бендида и др. показва, че в дълбока древност траките са били доминантната група.

      3. От писанията на Тит Ливий разбираме, че едни от най-древните владетели на латините носят тракийски имена - The cognomen of Silvius was common to all the remaining kings of Alba, each of whom succeeded his father. Their names are Alba, Atys, Capys, Capetus...

      http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/citequery3.pl?dbname=LatinAugust2012&getid=1&query=Liv.%201.3

      Има също така и доказателства от областта на археологията свидетелстващи за тракийско присъствие в Индия, Британия, Апенинския полуостров, Гърция, Мала Азия и Северна Европа.

      За всеки непредубеден човек това е повече от достатъчно :)

      Изтриване
    12. Оф, повтаряте едно и също навсякъде.
      Няма да се опитвам да оборвам твърденията ви. Приемем, че са верни и наистина има тракийско присъствие на посочените места.
      Но това не са доказателства за тезата ви, че няма обща индоевропейска прародина. Могат да доказват само някакви тракийски влияния. Не доказват и съществуване на обширна тракийска империя, каквато е била римската, за да правите аналогии. Империя с единен център, административен апарат и държавен език.
      Представяне някакви откъслечни даннни за временно влияние, в различни исторически периоди.
      Никой не знае кога точно е бил похода на Дионисий, управлението на Фир Болг е продължило точно 37 години, преди да бъдат победени от Tuatha Dé Danann. Смятате ли, че 37 години са достътачно време, за да се измени толкова драстично езика?
      На други места, обаче, представяте данни за силно тракийско-хунско влияние, довело до създаване на държава. Поне според вас първите три китайски династии са трако-хунски. В продължение на векове Китай е управляван от тракийски елит. Би логично да се предположи, че този елит е наложил своя език като държавен, така както римляните са наложили латинския. Най-силно влияните тракийския език би трябвало да е оказал върху китайския и той същото да е част от индоевропейските езици. Но не е.
      та за всеки непредубеден човек това изобщо не е достатъчно. Достатъчно е, когато има предварително изградена теория, за която се търсят доказателства.

      Изтриване
    13. Хубаво, нека да греша напълно. Бихте ли посочил какви са доказателствата за съществуване на индо-европейска прародина.

      Изтриване
    14. Сходните езици на първо място.
      На второ археологията - няколко култури, обединени под общо название - курганска култура.
      А вие на какви доказателства базирате твърденията си за липса на обща прародина на индоевропейските народи?

      Изтриване
    15. Прощавайте, но доводите Ви са смешни...

      Приликата в няколко езика не е гаранция, че преди няколко хиляди години говорещите тези езици са били една общост.

      - В Мозамбик се говори португалски език, който спада към индо-европейските, но това не означава, че жителите на Мозамбик са потомци на население, което е било в една общост със шведи, ирландци, гърци и др. преди няколко хиляди години :)

      - Така наречената курганска култура няма как да принадлежи както на траки, така също на латини, иберийци и др. Традицията на издигане на могила върху гроба на благородник е без прекъсване в Източна Европа от 2600 преди Христа до Средновековието.

      Прочее, ако приемем, че е имало някаква индо-европейска общост преди около 7000-5000 години някъде в Украйна, то на какъв език са говорили останалите жители на Европа - в Скандинавия, Британските острови, Апенините...Европа не е била пустиня.

      И още - ако е имало индо-европейска общост защо народите не са се смесили за няколко хиляди години съвместно съжителство :)

      Изтриване
    16. Доводите ми може да са смешни за вас, но не и за сериозни изследователи - лингвисти и историци. Между тях няма спор за наличието на общ праезик и обща прародина. Спорът е къде е била локализирана.
      "- В Мозамбик се говори португалски език, който спада към индо-европейските, но това не означава, че жителите на Мозамбик са потомци на население, което е било в една общост със шведи, ирландци, гърци и др. преди няколко хиляди години :)"
      Също така и в Бразилия. И какво от това? Не пропускате ли случайно колониализма? Всъщност част от населението и на Мозамбик, и на Бразилия са именно потомци на население от една езикова общност с шведи, ирландци, гърци и др. Но в тези държави има и десетки местни езици, които се говорят от коренното население. Само че португалският е приет за официален език.
      Никой не е казал, че курганната култура принадлежи на траки, латини и келти, защото по онова време още не е имало нито траки, нито латини, нито келти.
      "Прочее, ако приемем, че е имало някаква индо-европейска общост преди около 7000-5000 години някъде в Украйна, то на какъв език са говорили останалите жители на Европа - в Скандинавия, Британските острови, Апенините...Европа не е била пустиня."
      Някакъви техни, отдавна мъртви езици, от които не са останали следи. По същата логики мога да ви задам същия въпрос. Ако днешното индоевропейско езиково семейство е възникнало от "дифузия на древни балкански народи от Неолита до Желязната епоха. ", то какъв е бил езикът на тези народи преди балканското влияние върху него?
      "И още - ако е имало индо-европейска общост защо народите не са се смесили за няколко хиляди години съвместно съжителство :)"
      Може би по същата причина, по която не са се смесили езиците от семитското езиково семейство или пък ирокезките езици.

      Изтриване
    17. Вие не се ли усещате, че признавате правотата ми :)

      Признавайки, че колониализма е наложил португалския език в Мозамбик Вие признавате и, че е възможно с колонизация траките да наложат своята реч на далечни места.

      Признавайки, че европейското население извън така наречената индо-европейска прародина е говорило друг език отново признавате също и, че така наречените индо-европейски езици са се появили чрез дифузия и налагане от един на друг народ.

      Прочее, аз попитах защо не са се смесили народите на така наречената индо-европейска група, опитайте се да разберете, че говоря за хората. За няколко хиляди години от индо-европейската общност би се получило едно хомогенно общество. Днешните генетици и антрополози не могат да намерят доказателства за това.

      Вие имате ли някакви доказателства?

      Изтриване
    18. Да съм твърдял, че португалският е повлиял и изменил местните езици? Те си съществуват и са си в техните си езикови семейства. Само португалския или какъвто и да е там език на колониалистите е приет за държавен и официален.
      Докато вие твърдите, че траките са наложили речта си навсякъде, като едва ли не коренно са променили езиците. Поне така ви разбирам.
      "За няколко хиляди години от индо-европейската общност би се получило едно хомогенно общество. Днешните генетици и антрополози не могат да намерят доказателства за това."
      Това си е ваше неподкрепено си нищо твърдение. Поради каква причина смятате, че следва да се получи хомогенно общество? И това ваше твърдение само да индоевропейските народи ли се отнася или до всички езикови семейства? И какво разбиратеи под хомогенно общество? Например за атапаските? Това е езиково семейство говорено от индианците в канадската тайга. Но също така и от обитателите на Югозападни САЩ апачи и навахо. Последните имат обща култура и традиции, но езиците им понякога са неразбираеми за представители на отделни техни народи? Те защо не са се смесили, щом обитават обща територия и имат обща култура?

      Изтриване
    19. Това как ме разбирате си е Ваш проблем, не мой :)

      Изтриване
    20. Всъщност е ваш, защото тезата е ваша и не успявате да я защитите.
      Аз няма нужда да ви доказвам Питагоровата теорема, няма значение и дали мога да я докажа (всъщност не мога). Тя е вярна и мога да се позова на нея. А щом вие я оспорвате, вие трябва да докажете, че не е вярна. И щом в научната общност има консенсус, че индоевропейското, както и всяко друго езиково семейство, възниква от една праобщност, стига ми да се позова на този факт. Вие твърдите нещо различно от това, докажете го, не ме карайте аз да доказвам, че тезата ви не е вярна.

      Изтриване
    21. Дал съм аргументи, които са достатъчни за един прогресивен, интелигентен и непредубеден човек. Съдейки по реакцията Ви се опасявам, че Вие не сте от този тип хора. В такъв случай каквито и доказателства да се представят е напълно безмислено.

      Изтриване
    22. И смятате, че няколко откъслечни сведения, които давате, стигат, за да оборите една общоприета научна теория?
      Да оборите труда на лингвисти и историци?
      Дори и да приемем тезата ви за индоевропейското езиково семейство, какво правим с останалите няколко десетки езикови семейство по света? Защо да не прехвърлим изводите ви и върху тях? Да приемем, че те също не са били една общност, а сходството на езиците се дължи на дифузия на доминантен народ.
      Или индоевропейците са някакво изключение?

      Изтриване
    23. Всяка езикова група си имя своя собствена история, не е възможно да се използваш шаблони.

      Няма общоприета теория за прародината на индо-европейците, все още се водят спорове по този въпрос.

      Изтриване
    24. Вярно, че не е локализирана. Но и не е оспорена. Както и съществуване на праезик.
      Но споровете за нейното местонахождение не са аргумент, че е нямало такава обща прародина или че индоевропейските народи не са били една общност някога.

      Изтриване
    25. Замислете се господине, защо, ако римските завоевания създават романската езикова група, да не е възможно траките да са създали индо-европейската езикова група доста по-рано.

      Под траки нямам предвид едно единствено племе, а десетки. Те са напуснали Балканите в различни периоди и поради това са се получило разделението Сатем-Кентум.

      Според Абаев, така наречения славянски език е бил Кентум в дълбока древност. Обърнете внимание, че народите близо до Балканите говорят Кентум езици, т.е. най-ранния вариант на пратракийския, който се развива в български, а народите далеч от нас говорят Сатем езици...просто защото са повлияни по-късно, а сатемизацията е един естествен процес.

      Изтриване
    26. Мисля, че ви казах защо. Защото Римската империя е доминирала в района на Средиземноморието. Всичко е било подчинено на една държава, с общ център, единна администрация, налагане на латинския като държавен език. Към това се прибавя и използването на латинския по-късно от църквата за официален в църковните служби.
      И въпреки всичко в периферията на империята, романазациятна не успява да се наложи. Въпреки няколковековното присъствие в Британия, днес английския, ирландския и т.н. езици не са към романската група. Не успява и да повлияе на неиндоеврепейските езици в империята.
      Пълната римска доминация, вие ми сравнявате с няколко откъслечни сведения, които дори на са достоверни, са евентуални тракийски разселения в неизвестен период.
      И пренебрегнахте въпроса, при вашите сведения за ранната история на Китай и произхода на династиите Ся, Шанг и Чджоу, защо китайския език не е индоевропейски?

      Изтриване
    27. Ще започна първо с последната Ви забележка -

      1. Китайският език не е индо-европейски, но в него са открити елементи от индо-европейски език.

      Indo-European Vocabulary in Old Chinese http://www.sino-platonic.org/complete/spp007_old_chinese.pdf

      2. Доста трябва да сте сткаран с историята, за да търсите римско влияние върху англи и ирландци в Британия. Англо-саксите, идват в Британия, когато римското влияние там вече е залязло. В Ирландия Рим така и не успява да създаде колонии.

      3. Тракийските миграции са засвидетелсвани от доста извори, а и са потвърдени от присъствие на определени археологически находки в определени региони.

      Изтриване
    28. 1. Отделни елементи - възможно е. Но след пълна тракийска доминация, по вашите думи, би трябвало да е изменен на индоевропейски. Нали така са се създавали индоевропейските езици, според вас? С тракийско влияние.
      2. Не съм правил историческо изложение на британските острови, само споменах за периферията на империята. Същото е и в Палестина, примерно.
      3. Да съм отричал тракийски миграции, поне в тази дискусия? Но вие можете ли да посочите данни за тракийска империя, която е доминирала като римската? Съмнявам се.
      Да правите аналогии с Рим и митична тракийска империя е несериозно.

      Изтриване
    29. Кой говори за пълна, абсолютна тракийска доминация?

      Споменах, че в различни периоди от време, различни групи древни балканци (траки) са повлияли дедите на келти, германи, латини.

      Какво му е сложното на това?

      Изтриване
    30. И как без пълна доминация, каквато е била римската, може траките да променят дотолкова езиците на днешните индоевропейски народи, че те да станат една езикова общност?

      Изтриване
    31. Не сте чел добре написаното от мен, опитайте пак....

      Изтриване
    32. Нима?
      ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK19 май 2014 г., 13:40
      Смятам, че хората наречени индо-европейци никога не са били една общност. Приликата в езиците са държи на дифузия на древни балкански народи от Неолита до Желязната епоха. Същият модел на разпространяване на език и култура се наблюдава по-късно при римляните. Те налагат латинския на ибери, лузитани, келти...така се появява романската група езици. Въпреки силните прилики между италиански, френски, португалски, испански...говорещите тези езици не са роднини. Преди около 2100 годиин всяка група си е имала свой отделен език.

      Докато римляните започват своята екпанзия през 1 век преди Христа, то траките са направили това няколко хиляди години по-рано. Благодарение на своите знания за обработка на металите, а по-късно и благодарение на коня, траките си извоюват значително тактическо превъзходство над останалите хора, които срещат по пътя си и повлияват покорените езиково и културно.

      Поне на мен това ми звучи повече от логично :)

      Изтриване
    33. Е и? Нали това е тезата ви?
      Значи римляните с пълната си доминация в Средиземноморието успяват да повлияят само на няколко езика, които оформят романската група, а вие искате да повярваме, че разни миграции, през различен период от време дотолкова са повлияли на езиците от Атлантика до Хималайте, че се е оформило цяло езиково семейство. Хайде малко по-сериозно.

      Изтриване
    34. Какво езиково семейство, не ме разсмивайте :)

      Така наречените индоевропейски езици имат общи елементи, това е, но даже древните хетски и ведически санскрит се различават значително.

      Изтриване
    35. Всъщност, не аз, ами всички лингвисти явно ви разсмиват, защото не аз съм измислил индоевропейското езиково семейство.
      Извън собствените ви фантазии, можете ли да посочите някакво научно изследване, в което се оспорва произхода на общо индоевропейско езиково семейство?

      Изтриване
    36. За всяко нещо си има начало...а и никой не е доказал съществуването на индоевропейско езиково семейство, представяни са само хипотези и то различни :)

      Ако хора от различен антропологичен тип и различен генетичен фонд говорят езици имащи общи елементи, то това е свидетелство не за някакво (никога недоказано ) индоевроепеско езиково семейство, а за дифузия на езици, за налагане на един народ над друг.

      Изтриване
    37. Само че това е ваше твърдение, което не се споделя от научната общност.
      Или в типично псевдонаучен стил, използвайки наличието на различни хипотези по отделни спорни въпроси, отхвърляте цялата теория, защото е в противоречие със собствената ви теза.

      Изтриване
    38. Не ми прехвърляйте собствените си фантазии :)

      Изтриване
    39. Нищо не ви прехвърлям, изказах предположение.
      А засега не сте оборили научно приетата теория за индоевропейското езиково семейство.

      Изтриване


    40. На този момент съществуват само различни недоказани хипотези :)

      Изтриване
    41. Дали не бъркате теорията за индоевропейското езиково семейство с различните хипотези за общата прародина?

      Изтриване
    42. Нито едното, нито другото е доказано :)

      Изтриване
    43. Разбира се, нали не ви отърва на тезата.
      Ама аргументи - никакви.

      Изтриване
    44. Който упорито си затваря очите и планина от аргументи няма да види :)

      Изтриване
    45. Сигурно цялата световна история и лингвистика са слепи, щом не виждат вашите аргументи, а упорито твърдят, че има индоевропейска езиково семейство.

      Изтриване
    46. Нека си има езиково семейство, ние спорим за това как то е възникнало :)

      Аз смятам, че е чрез дифузия на палеобалкански племена. Посочих исторически извори, а и това, че тракийските миграции са белязани с разпространение на определен тип артефакти.

      Вашите аргументи до този момент са ---така е прието...

      Изтриване
    47. Аргументите ми бяха, че не е възможно с дифузия така да се променят различни несвързани преди това езици, че от тях да възникне една езикова общност, каквато е днес индоевропейската. Дори и да приемем откъслечните сведения за истина. Вие искате да ме убедите, че това, което римляните, с тяхната пълна доминация, не са успели да постигнат, траките, с техните спорадични миграции, са направили.
      Не сте и посочили поне приблизителен период кога са станали тези миграции.
      И, ако приемем тезата ви, остава да уточним индоевпорейците някакъв изолиран феномен ли са, или това е моделът за възникване на всички езикови семейства

      Изтриване
    48. Позаинтересувайте се относно особеностите на римската политика, ще Ви се изяснят доста неща.

      Не е разумно всички народи да се поставят под един знаменател защото всеки си има свой характер и своя сила.

      Относно моделите...вече към дал мнението си по този въпрос.

      Изтриване
    49. Всъщност вие въведохте Римската империя в дискусията.
      "Същият модел на разпространяване на език и култура се наблюдава по-късно при римляните. Те налагат латинския на ибери, лузитани, келти...така се появява романската група езици. Въпреки силните прилики между италиански, френски, португалски, испански...говорещите тези езици не са роднини. Преди около 2100 годиин всяка група си е имала свой отделен език."

      "Относно моделите...вече към дал мнението си по този въпрос."
      Специално тук не сте, освен, ако моделът за индоевропейците, който давате не прехвърляте върху всички останали езикови семейства. Ако някъде другаде сте дали друг модел, извинете, не съм го чел.

      Изтриване
    50. Господине, римското владичество е в апогей едва 4 века, но за това време са романизирани милиони души. Преселенията на траките започват от Неолита и продължават до Античността, грубо казано - 4000 години. Започнахте ли да се сещате за какво става дума?

      Изтриване
    51. Но никъде не казвате, колко време е продължило влиянието на траките върху съответния народ. Нали сам твърдите, че става дума за отделни вълни на преселения.
      Някъде по-горе ви споменах, че според Книгата на нашествията, ФирБолг са управлявали Ирландия точно 37 години. Не четири века, не и 4000 години, а без малко 40 години. Смятате ли, че това е достатъчно време да се промени келтския език.

      Изтриване
    52. Ако бяхте чел внимателно Leabhor Gabhala Eireann щяхте да знаете, че болгите са от същия произход както и немедийците, а и народът на данаан...следователно палеобалканското присъствие в Ирландия не е 37 години а много повече.

      Изтриване
    53. Всъщност съм запознат с текста. И в него не се казва, че Немед има балкански произход. Според Leabhor Gabhala Eireann, Немед е потомък на Ной и тръгва от Каспийско море. Друг е въпросът, че от Каспийско море няма как с кораб да стигне до Британските острови, но така пише в Книгата на нашествията.
      Фирболг действително са потомци на Немед, но те са бежанци от Ирландия, където по-късно се връщат, след като са били роби на Балканите.
      Така че, дори и тези 37 години нямат нищо общо с някакви балкански народи.
      А накрая всички са покорени от народа Milesians, които идват от земите на днешна Испания и са предците на келтите.
      Затова, дори и да приемем, балкански произход на Немед и наследниците му, те няма как да се повлияли на келтите, които идват в Ирландия след болгите и даннаците и ги завладяват.
      Типично в псевдонаучен стил изопачавате източниците.
      Още ли твърдите, че индоевропейската езикова общност е възникнала само от дифузия на тракийския език, пренесен незнайно кога от незнайно какви тракийски преселения?

      Изтриване
    54. Доста наивно е да очаквате, че миграции от първо хилядолетие преди Христа могат да бъдат описани с точност в средновековен ръкопис :)

      Същественото е, че миграцията описана в ирландските летописи се потвърждава от поява на особени артефакти на Британските острови.

      И да - все още смятам, че миграциите на различни групи палеобалкански народи са причина за възникването на прилики в езиците на индийци, перси, германи и др.

      Изтриване
    55. Значи, когато летописът не ни изнася, не е точен. Позовавате се на Leabhor Gabhala Eireann за ФирБолг, но премълчавате, че всъщност той се завръща в Ирландия, съгласно тази хроника. Вие сте решили, че имат балкански произход и приписвате това си твърдение и на хрониката.
      Твърдите, че тези балкански миграции са повлияли на езика на местните келти, но пропескате, че съгласно същата тази хроника, келтите са дошли след предполагаемите балкански миграции.
      Изобщо когато един източник ви устройва, той е верен, ако не, значи е грешен.

      Продължавате да го твърдите, но не давате никакви факти и доказателства. Само спорадични споменавания в изворите и то със съмнителна достоверност. Но правите сравнение с Рим, които документирано са владели Средиземноморието.
      Изобщо кашата в аргументацията ви е пълна

      Изтриване
    56. Отново хитро премълчавате това, че балканският произход на болгите се потвърждава и от тракийските находки по Британските острови :)

      Що се отнася до балканското влияние върху гаелския език, за това си има доказателства. Brann означава врана, но на гаелски няма етимология, докато врана идва от стблг. вранъ-черен.

      Започна ли да просветва :)

      Изтриване
    57. Не премълчавам нищо, но не знам как да коментирам споменаване на находки, без да са датирани. Може да бъдат предмет на спора, само ако са от периода на предполагаемото владичество на болгите.
      На гаелски може да е врана, на английски пък е трици (с едно N, всъщност и врана на гаелски е с едно N), но пък на норвежки е пожар. И понеже и норвежкия е индоевропейски език и там ли думата е занесена от траките? Или пак може да се направи връзка с български, нали след пожара всичко почернява? Или да я обясним с стрбл. Бран - война. Нали враните и гарваните са птиците на войната?
      Цялата тази история с етимолигиите, които давате не е нищо друго, освен занимавка на ума, без научна стойност. Ако тръгнем по вашите размишления, мога да ви питам каква е етимологията на думата вранъ? Тя има ли обяснение на български?

      Изтриване
    58. А вие чувал ли сте за тях?
      Ще кажете ли какво е обяснението на български на думата вранъ
      А да ви мина през ума, че евентуални прилики могат да се дължат именно на общ индоевропийски произход, а не не влияние?

      Изтриване
    59. Добре, дайте тогава паралелите на думата вранъ в латински, гръцки, немски.

      Изтриване
    60. А вие ще я обясните ли на български? Чакам.
      Дадох ви думата brann на норвежки, която означава пожар.
      За паралели може и в тълковния речник да видите.

      Изтриване
    61. Норвежката дума brann-огън не е сродна на ирл. brann-врана, а на стблг. бронъ-бял.
      Ирландската и норвежката дума са омономи.
      Няма да е зле да се пообразовате преди да решите да кометирате в дадена тема.

      Изтриване
    62. Не съм лингвист, така че мога и да греша. но моето обяснение има същата стойност като вашето. Просто едно предположение.
      Все още се надявам да кажете какво е обяснението на български на думата вранъ.

      Изтриване
    63. Попорочетох малко, както ме посъветвахте ;)
      В "Старобългарски език. Текстове и речник" С автори Ст. Стоянов и М.Янакиев, издаден 1976г, думата "бронъ" не съществува.

      Изтриване
    64. Думата бронъ-бял ще намерите на с.70 в "Малък Речник на Старобългарския Език", Д.Иванова-Мирчева, А.Давидов, Изд. Слово, Велико Търново, 2001.

      Изтриване
    65. Ще проверя.
      Сега остава и да представите някакви доказателства, че норвежкото brann се обяснява със стблг. бронъ, а ирландското brann с вранъ, както и да видим има ли обяснение на български думата вранъ. И, ако може да не го обяснявате с черен, защото ще се завъртим в омагьосан кръг. Все пак често използвате довода, че дадена дума няма обяснение на съответния език, но пък има на български. Да видим българската дума има ли обяснение на български.
      И понеже доста се отплеснахме, какви други доказателства, освен няколко не особено достоверни, спорадични сведения, можете да представите за тракийската експанзия. Например да датирате споменатите от вас находки в Британия. Могат ли да се отнесат към периода на предполагаемото управление на Фир Болг? Или да посочите автентичен тракийски източник, описващ тези миграции. Все едно от кое време е. Досега се позовавате само на външни сведения - римски, ирландски и т.н., но не сте представил нито един местен. Все пак народ, който до толкова е повлиял езиците на народите от Атлантика до Хималайте, би трябвало да остави някакви писмени източници за своята експанзия.

      Изтриване
    66. Проверявайте, проверявайте, това е ключът към намирането на истината :)

      Изтриване
    67. Продължавате да отбягвате да дадете доказателства. Много елементарно се опитвате да се измъкнете.

      Изтриване
    68. Нали не искате да кажате, че без проверки може да се достигне до истината?

      Изтриване
    69. Кога съм твърдял нещо такова?
      Задавам ви прости въпроси, на които явно не желаете да отговорите.

      Изтриване
    70. И все още не давате отговори.
      От кога са находките в Британия, за които вие твърдите, че доказват балканския произход на Фирболг?
      Как доказвате, че ирландското bran (врана) се обяснява с стблг вранъ?
      Как се обяснява вранъ на български?
      Можете ли да посочите местен, тракийски исторически извор, който да споменава тракийските миграции, довели до такива езикови промени?

      Изтриване
    71. Не давам отговори само на изключително тъпи въпроси...:)

      Изтриване
    72. Много удобно...
      Всеки въпрос, който е неудобен за тезата се определя като тъп и се оставя без отговор.
      Та кое е тъпото на въпрос за датиране на находки? Или да дадете обяснение на думата вранъ? Че нали сам вие постоянно твърдите, че еди коя си дума няма обяснение на съответния език, значи е чужда.
      А за тракийските извори, знам, че ще усуквате, защото и двамата знаем, че няма такива.

      Изтриване
    73. Разбира се, че няма тракийски летописи, всичко е отдавна унщожено и само изключително нагъл тип би искал такива извори.

      Ще Ви дам етимологията на думата вранъ когато Вие представите "доказателства: , че тя не е българска :)

      Изтриване
    74. Да съм твърдял, че не е българска думата вранъ?
      Всички тракийски летописи от Британия до Индия са унищожени? Не е ли малко пресилено да го твърдите? А някакви факти в подкрепа на това твърдение? Дори и да приемем, че е имало целенасочено гръцко унищожение, не мислите ли, че някъде из останалата част на Евразия все нещо трябва да е останало?
      Още не сте дал никаква датировка на архелогическите находки в Британия, които, според вас, доказват балканския произход на Фирболг. Могат ли да се отнесат към периода на тяхното управление или са от друго време?

      Изтриване
    75. След като признавате, че вранъ е българска дума защо изразявахте съмнения относно българския й произход :)

      Изтриване
    76. Не четете внимателно. Бихте ли ме цитирал къде изказвам съмнения относно българския произход на думата вранъ? Попитах ви дали тази дума има обяснение на български и вие упорито отказвате да отговорите.
      Продължавате да не давате никакво датиране на археологическите находки в Британия, които, според вас доказват тракийски произход на болгите.
      Не давете никакво обяснение как така всички тракийски летописи са изчезнали из цяла Евразия.
      Но упорито твърдите, че траките са повлияли на всички индоевропейски езици.

      Изтриване
    77. Разбира се, че думата вранъ има обяснение на български език, елементарно е даже.

      За да се повлияе един народ езиково не са нужни летописи, нито учебници, а доминантна позиция.

      Що се касае до находките от Британия - позаинтересувайте се, не може да очаквате, че ще ви поднасям всеки дейтайл с лъжичка.

      Изтриване
    78. Елементарно или не, все още не го давате.
      Вярно, нужно е да доминира. Но къде са доказателствата за това? Само няколко спорадични споменавания и нищо от самия доминиращ народ. След Рим са останали хиляди документи. Дори и за предполагаемата тракийска доминация се позовавате на римски източници. Поне нещичко трябва да е останало и след тракийската доминация, ако е имало такава.
      Когато се споменават находки, редно е този, който се позовава на тях, да посочи датировка. Вие твърдите, че има такива. ОК. Съотносими ли са към времето на Фирболг или не?

      Изтриване
    79. Думата вран означава буквално черен, изгорял...сродна е на варъ-горещина.

      Що са касае до тракийската доминация в различни региони. Тя е доказуема не само от историческите извори, но и от разпространението на находки, топоними и т.н.

      Да, находките от Британските острови показващи връзка с Тракия са от средата на първо хилядолетие преди Христа...има и по-стари разбира се :)

      Изтриване
    80. Значи, вранъ се обяснява с варъ - горещина, но отричате, че норвежкото brann - пожар има връзка с думата вранъ. Не влизате ли в противоречие със себе си? Сега остава да дадете обяснение на варъ и така може да вървим до безкрай.
      Искате да повярвам, че народ, който тотално е доминирал над различни региони, не е оставил нито едно писмено свидетелство за това. Хайде, не подценявайте толкова читателите си, бъдете по-сериозен.
      Находките са от средата на първото хилядолетие пр.н.е., само че управлението на Фир Болг, според ирландските летописи е е с хилядолетие по-ранно. А и имената на кралете на Фир Болг са едни такива, типично "български" - Rudraige Mac Dela, ама това са незначителни подробности, де :)

      Изтриване

    81. Не, изобщо не си противореча. В норвежкия няма ясна връзка между думите както в българския -
      varm - brann - krakke
      варъ - вранъ - врана

      Говорейки за болгите Вие хитрично пропуснахте имената Ган, Дела, Гостен, Умор :)

      Изтриване
    82. Нищо не съм пропуснал. Посочих само едно име. Rudraige Mac Dela е син на Дела. Ган е негов брат. Гостен и Умор не фигурират в списъците на кралете на Фирболг и де Данан.
      Колкото да етимологията на думите - благодаря. Вие сам дадохте доказателства за общ произход, не за влияние.

      Изтриване
    83. Карате ме да се смея :)

      Всеки езиковед знае, че около 30% от основният речников запас на германите не е от индо-европейски произход.
      Дори скандинавските учени признават, че хора от различен антропологически тип са въвели организираното земеделие в Скандинавия. Същото важи за въвеждането на бронза, кремацията и т.н. в Скандинавия.

      За всеки непредубеден човек истината е ясна :)

      Изтриване
    84. Само предубедени хора, с предварително оформени представи, могат да приемат теориите ви.
      Не си спомням да съм твърдял, че в германските езици няма думи от неиндоевропейски произход. Само че вие от няколко безспорни факта, почвате да градите фантазиите си, които представяте за наука.
      Но ви признавам, как скачате от тема в тема и се стремите да разводнявате дискусията. Само че не минава. Вие твърдяхте, че норвежкото brann се обяснява с българското бронъ бял), пък сега давате съвсем друго обяснение, със сходна в двата езика дума. Както и да е...

      Изтриване
    85. Дали това, което представям е наука, истина, или пък е фантазия времето ще покаже. Това, че Вие се страхувате да се регистрирате и дори коментирате от работното си място показва, че сам осъзнавате, че сте на губещата страна.

      Изтриване
    86. Поне докато не представите някакви факти и доказателства, вместо голи твърдения си е фантастика.
      А колкото до това от къде коментирам, мисля, че ви дадох вече обяснение защо е така. А не съм се регистрирал, защото не виждам смисъл да си правя регистрация, заради две три дискусии. Но, ако много ви интересува личността ми, обещавам и на вас да пратя подробни сведения. Но си мисля, че в един спор са важни тезите и доказателствата, не личността на спорещите.

      Изтриване
    87. Вашата самоличност не ме интересува, не ме интересува професията Ви, или път адреса Ви.

      Доказателсвата са нещо абстрактно...един ги приема, друг ги нарича фантастика, всичко зависи от гледната точка и националната принадлежност.

      Изтриване
    88. Не ви интересува, но пък я коментирате...
      Доказателствата са си доказателства. Въпросът е кой как ги тълкува. Вие имате предварително изградена теория и опитвате всички доказателства да нагодите към нея, като вземате от източниците само което ви е удобно.
      За Фирболг вземате Книгата на нашествията само, че са дошли от Балканите, но пропускате, че според този източник, там са били роби на гърците и всъщност се завръщат в Ирландия след робството. Твърдите, че са повлияли на келтите, но не казвате нищо, че съгласно източника, прадедите на ирландците идват на острова след митичните болги. Споменавате някакви находки, без да кажете от кога са и след неколкократни подканвания казахте, че са от пети век пр.н.е., без да уточните, че Фирболг управляват много по-рано.
      И накрая като нямаше какво да кажете, за да подкрепите твърденията си, взехте да се занимавате с личността ми, от къде пиша и защо нямам профил.

      Изтриване
    89. Съвсем нормално е в преданията да се смесят събития от различни епохи. В преданието за намерението на княз Крум да изкорени лозята намираме отражение на епизод от живота на дакийския цар Буребиста. В преданието разказващо за посланието на княз Кубрат намираме ...творба на фригиеца Езоп.

      Що се касае до находките, аз споменах, че има такива и от по-ранен период, но Вие подбирате една част от това, което съм казал, а премълчавате друга. Това е меко казано непочтен подход.

      Вашата самоличност не ме интересува изобщо. Аз не съм диктатор, не съм шеф на тоталитарна цензура. Повтарям - не ме интересува нито името Ви, нито националната Ви принадлежност.

      Изтриване
    90. Да, казахте за находките, но от колко по-ранен период не сте. Нито какви са, нито нищо за тези находки. Така не се представят находки.
      "В преданието разказващо за посланието на княз Кубрат намираме ...творба на фригиеца Езоп." Всъщност нямаме никакви сведения от какъв етнос е Езоп. А подобно на преданието за Кубрат имаме и в монголски легенди.
      Вярно, че е нормално в преданията да се смесват различни исторически събития, дори и от различни епохи.
      Както и да е, няма или няма да поискъте да разберете, вие си имате теза, всичко, което й противоречи се игнорира...

      Изтриване
    91. Езоп е фригиец - с. 94 - http://books.google.nl/books?id=A5MP7tdqlwkC&pg=PA94&lpg=PA94&dq=aesop+phrygian&source=bl&ots=r8VEK_ks0D&sig=wImJxVCt0OWM6Hr3FmlUFmNuWlo&hl=nl&sa=X&ei=Bza1U7SAC4LtO4DBgYgJ&ved=0CGEQ6AEwBw#v=onepage&q=aesop%20phrygian&f=false


      Aesop was originally a Phrygian slave on the island Samos, but managed to earn his freedom through his wits. He was then to spend his life at the court of the famous king Croesus.

      http://www.in2greece.com/english/historymyth/history/ancient/aesop.htm


      Изтриване
    92. Всъщност, няма точни сведения. Различни източници го определят различно, но в случая не е важен произхода на Езоп. Щом сте приели сведението за негови фригийски произход, така да бъде.
      По интересно е, че навсякъде преминавате от тема в тема и бягате от конкретни факти и сведения. Вижте по-горе какви етимологии дадохте и как се омотахте в тях и тактично сменихте темата.
      И все пак с удоволствие бих прочел една обобщена статия, в която да представите фактите в някакъв хронологичен порядък.

      Изтриване
    93. Какво разбирате под точно сведение? Дори гръцки автори говорят за фригийския произход на Езоп.

      Знаете, че в една статия е доста трудно да се представи историята на траките в обобщен вид. За американската история е достатъчна една статия, но не и за нашата...

      Изтриване
    94. Всъщност гръцките автори твърдят, че е роден в Месемврия, без да уточняват от какъв произход е. Но има и сведения за фригийски произход. Щом искате да вярвате на тях, добре, не мисля, че това има значения за спора.
      При добро желание може да се представи историята в обобщен вид. Кога е похода на Дионисий, кога е завладяването на Ирландия, кога се основават първите китайски династии и т.н. Но и двамата сме наясно, че такава статия никога няма да види бял свят, нали?

      Изтриване
  9. Павле мой !

    Ти си ми любимец, както и на много други наши сънародници ! Безценно е делото ти за повдигане на смачкания народен дух.
    Съгласен съм с всичко, което пишеш. Единствено, мисля, не е здравословно да абсолютизираме, защото изместваме акцента встрани от истината. Действително притежаваме благословена народопсихология. Но трябва да отчетем, че през дългото време на нашето съществуване тя е била ощетявана от многобройните ни поробители и още по– многобройните смесени бракове с някои наши съседи. Нашите роднини, хърватите например, са били пощадени в това отношение и при тях днес много по–осезателно се усеща първоначалният български дух, а в говора се употребяват и много повече стари български думи.
    Съветската зависимост, макар и краткотрайна, ни отне най – много национални добродетели. Странно ли е това, при положение че се осъществяваше на базата на една изкуствено създадена, измамна идеология, създадена от членове на сатанинска секта ! А идеологията на глобализма, наложена от същите духовни сили, направо ни довърши...
    При това положение, ако уповаваме само на нашата някогашна народопсихология, ние бягаме от истината ! Ако само повтаряме, че сме най – сияйните на земята, започваме да приличаме на един друг народ, който тръби, че е единственият „Божи народ“ в света, а премълчава, че се е главозамаял до такава степен да издигне собственото си „аз“ по–високо от Бога, Чийто Син е отхвърлил и разпнал, а всички привилегии, с които в момента разполага се дължат на подчинението му на „княза на тоя свят“ – САТАНАТА !
    Да не бъде и ние да изпадаме в това положение ! Не ние сме носители на светлината, а един Този, който е рекъл:„Аз съм пътят и истината, и животът!“
    И бедният дядо Вазов каква каша е забъркал в края на това стихотворение като превъзнася протокомуниста Волтер и е готов да замени
    Божията светлина със огъня на ада !!! Съжалявам, но това ми звучи повече като проклятие !..
    В този дух имам едно послание от Новия завет към българския народ, който понастоящем не блести с особена набожност:„Павле, Павле, защо си Ме забравил !“

    ОтговорИзтриване
  10. Съгласна съм с много неща, които пише анонимният господин по-горе. Но не бих искала обаче и да бъде хвърлена сянка върху опита на Павел Серафимов да възроди забравеното истинско и светло в българския дух в противовес на агресивните опити на наши и чужди да хвърлят кал върху българското име!

    В интерес на истината ще споделя, че като живееща в чужбина от десетки години с носталгия и любов гледам към България и мечтая един ден да се завърна в идеализираната в спомените ми Родина, но реалността наскоро се погрижи по-скоро да се зарадвам, че се намирам тук, където съм. Но духовната криза не е само българска - тя е повсеместна, антихристова, на последните времена! Нека не отъждествяваме българското име с нея! Може би в България е прекалено ярко и нагло изразен този дух поради многото години атеизъм - това са няколко поколения! Но пък и ежегодно се увеличават хората, които осъзнават това и се прилепят към истинските ценности и се научават как да се отърсят и дистанцират от всичко мерзко. Но това е бавен процес. Не можем да очакваме светкавични резултати. Още повече, че капаните и мрежите стават все по-заплетени и лукави с течение на времето.

    А това, че този дух се разпространява повсеместно, е достатъчно да видим от законите, които се приемат в Европа в днешни дни - узаконяват се отношения, описани в Стария завет и довели до унищожаването на цели народи и цивилизации - става въпрос не само за духовно, но и за физическо унищожение. Достатъчно е да прочетем и описанието на хората от последните времена в Новия завет - в посланието на апостол Павел към Тимотей. Достатъчно е да прочетем и предсказанието за последните времена на Св Нил Мироточиви, където има подробно описание и характеристика на нашето време и нравите на хората от нашето последно време. Така че феноменът е глобален.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, имате право, феноменът е глобален. Ние българите обаче имаме способността да се пречистваме, да се отърсваме от хвърлената по нас кал. Уверен съм, че и този път ще оцелеем!

      Изтриване
    2. Да, сигурна съм, че ще оцелеем; вярвам също, че Българска Православна Църква ще е една от тези Православни Църкви, която ще отстоява до край истинските православни ценности, предадени ни лично от Светите Апостоли по нашите български земи преди 2000 години и че "портите адови няма да й надделеят до края на вековете".

      Искам да спомена в тази връзка книгата на архим. Кирил Рилски "Българската самостоятелна Църква в Илирия" - излага се цялата раннохристиянска история на Православието и на нашата Църква от първите християнски векове обобщено - главните премълчавани факти, и тълкуване на Апокалипсиса по отношение на седемте главни поместни самостоятелни църкви, сред които е и Филаделфийската-Илирийска Първо-Юстинияновска или Българска Църква.

      Изтриване
    3. Благодаря Ви за информацията! Ще потърся "Българската самостоятелна Църква в Илирия".

      Изтриване
    4. Непременно, много е интересна! Дадени са и много факти от историята на Православието и след отделянето на Католическата църква. Изложените факти много добре обясняват и всичките днешни проблеми и тенденции на отдалечаване от истинския жив и борбен християнски дух на християнството от първите векове като една от основните причини за това.

      Изтриване
    5. Книгата я има в Българска книга, ще си я поръчам.

      Изтриване
    6. Явно "портите адови" са повлияли на "светата" православна църква през средновековието и са спомогнали за унищожението на хиляди богомили, носещи Светлината в България и Европа и поради тази причина донесли кармичния товар на турското робство.

      Изтриване
    7. Убийството и изтезанието не могат да са оправдание за нищо...

      Изтриване
  11. Имаш ли проучвания за българско/тракийско влияние в Африка

    В нета срещнах следното

    http://aliya.blog.bg/history/2014/05/10/drevnobylgarskite-sledi-v-severna-afrika.1263705

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правя проучване за гетулите в Северна Африка. За тях се казва, че имали превъзходна конница и, че произлизали от гетите живеещи на Балканите.

      Правя също проучване за гарамантите, те са обитвали Либия и са описани като бойци-колесничари.

      Друго проучване е за народа мешвеш в Либия, те са колонисти на мизите от Мала Азия.

      Изтриване
  12. Здравейте! Попаднах случайно на този проект: http://www.trakia.org/ancThrace. Известен ли вие е? Поздрави от Австрия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страницата е оформена прекрасно, но хубавите неща свършват с това...Създателите носят титли д-р и акад. но не на никакви учени, те не са нито езиковеди, нито историци, нито археолози.

      Това, което тези хора правят е вредно и опасно, те отвеждат вниманието на хората в погрешна посока.

      Няма такова нещо като богарски език както си мислят някои хора. Бохайрския диалект е коптски, но самото име Бохайра не е копстко, а арабско като значението е езеро.

      Тези неща не се разказват на читателя.

      Изтриване
    2. Здравейте, не съм читателя от Австрия, но реших и аз да питам.
      Не виждам какъв е проблема. Знам за страницата trakia.org отдавна,
      преди време дори си купих "Тракийски хроники" и мисля че е много, много интересна книга.
      Дали всичко е вярно не мога да кажа, не съм историк.

      Вижте например това :

      http://trakia.org/news_TCHR

      http://www.trakia.org/news_chrTrakoBul#

      Мисля, че историята както е представена в горните препратки
      почти се покрива със становището на автора на този сайт ( http://sparotok.blogspot.com ).
      Поне аз съм останал с такива впечатления.

      Като чета примерно краткото описание на "Том 3 - От Римската инвазия до Св. Цар Тервел" -
      оставам с впечатление че това вече съм го чел и слушал.
      И то именно в текущия сайт : че Траките са прогонени на север от Дунав от Римляните,
      но след време Траките успяват да си отвоюват земите и се завръщат в старите си места.
      Това беше споменато и тук :
      http://kostas.blog.bg/video/2014/05/15/predavane-quot-traki-bylgari-slaviani-quot-po-potv-s-gost-pa.1265243

      Чудя се какво е толкова различно, каква е толкова опасността в trakia.org ?

      Изтриване
    3. Ще се опитам да Ви обясня накратко каква е опасността от действията и методиката на Гайдарски.

      1. Понеже заблудите са смесени с истина читателите приемат всичко за чиста монета. Документите на Гайдарски обаче нямат нищо общо с библията на бесите, а са си коптски ръкописи.

      2. Писанията на Гайдарски са устроени така, че хората сами да направят връзка между български и бохарски, а бохарския коптски диалект няма нищо общо с българския, самото име Бохайра е арабско и означава езеро.

      3. В тълкуванията на така наречените тракийски думи Гайдарски дава турцизми, т.е. думи навлезли в речника ни повече от 1000 години след написването на библията на бесите. Когато някой езиковед обясни това на широката публика хората ще бъдат разочаровани и после с недоверие ще посрещат всяко свързане на траките с Египет.

      4. Тълкуването на Дионис като Дион-Исус е меко казано смехотворно. Най-старият вариант на името на Дионис е Дивонусийо, коренът е Див, той съответства на българските думи дивя се, дивен, Див огън-божествен огън. Името Исус не може да се свърже с нашата древност защото то е гръцкото предаване на еврейско-арамейското име Йешуа.

      5. Най-голямата опасност от действията на Гайдарски по мое мнение е това, че от история той се опитва да прави религия, или по-точно секта, върху която той управлява абсолютен контрол.

      Изтриване
  13. Само един съвет. Вероятно знаеш кой съм,но е без значение,винаги съм искал да помогна. Не публикувай фотоси от филми! Поставил си си за задача, прекалено важни неща,за да се уповаваш на емоции и жълтевини! Дръж науката,строго,достойно,блансирано и НИКАКВИ ЕМОЦИИ! Това само ще ти донесе,а и на нас-българския народ,само плюсове! Ще донесе УВАЖЕНИЕ И ПОЧИТ!Ще намали шансовете за контраатаки,на враговете ни! НАУЧНОСТ-ДА, ЕМОЦИИ-НИКОГА! ТОВА Е ПЪТЯТ И НЕ СЕ СЪРДИ!

    ОтговорИзтриване
  14. „ ДА БЛАГОДАРИМ НА Г О С П О Д А, ЧЕ СМЕ СЕ РОДИЛИ БЪЛГАРИ “

    Аз съм „анонимният“, който те критикува, но не със злоба, а с обич. Имам проблем да разбера и да приема горното ти изказване. От една страна то не ми е чуждо, от друга ме скандализира. Не мога да проумея какво искаш да кажеш. Никога не ми се е случвало да благодаря на Бога тъкмо за това. Би ли могъл накратко да обясниш какво си имал в предвид.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако до сега не си разбрал защо трябва да се радваш, че си българин и да благодариш на Господа за това, то нито аз, нито който и да е било друг ще е в състояние да ти обясни.

      Изтриване
  15. Съжалявам, Павле, че се опитваш по такъв елементарен начин да се измъкнеш от едно макар и кратко обяснение. Въпреки че авторитетът ти от това значително губи, просветителското ти дело си остава благородно. Но вярвам, че едно изкуствено напомпване гордостта на нашия народ на базата на минали времена НЕ е това, от което в момента българинът най–много се нуждае !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм започнал да пиша, за да правя авторитет, или да събирам слава. Няма никакво изкуствено напомпване на българите с гордост от изминалите времена. Не само в миналото, но и днес в България живеят много благородни и родолибиви хора. Да си затваряме очите за тях си е престъпление.

      Изтриване
  16. Добре де,но защо Вулфила?Никога няма да се съглася да говорим едно и да правим друго.Да утвърждаваме българщината и да я нихилизираме! Не се съгласявам нито с Перперикон,нито с Улфила!Имаме си Перперек и Урфила !Може и да ставам досаден,най-вероятно,но пък съм последователен в отстояване на българското!Знаеш най-вероятно кой съм,не е нарочно това анонимен,по-лесно ми е и за това.Много ти е хубав материала,аз винаги съм ти харесвал нещата,но тези "дреболии" ме дразнят!Всъщност в тези неща,дреболии няма!Дано поне веднъж ме разбереш!И поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да е лошо да започнете да пишете и да ми дадете пример, да критикува може всеки.

      Изтриване
  17. Като стана дума, че траките/българите сме пътували не само на запад, но и на изток, се сетих за национално съкровище номер 635 на Южна Корея, което те казват, че е дошло от Тракия. Бях го прочел преди години и понеже съм се интересувал от тяхната история ми се стори доста интересен факт, като се има в предвид, че корейците са били доста изолиран народ и повечето новости и взаимоотношения са минавали през китайците главно. http://i1.ytimg.com/vi/QuFcWjv8I1I/hqdefault.jpg
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Балачев, още през Неолита древни балкански племена се установяват в Китай. Тяхната миграция може да се проследи чрез разпростраененето на така наречената линеарна керамика. Съдове от Варна, Кукутени, Триполие са трудни различими от доста пъ-късни китайски съдове. За жалост учените не обичат да говорят по тази тема.

      Поздрави!

      Изтриване
  18. Г-н Серафимов благодаря ви че ви има ,докато има хора като вас ние няма да изчезнем !!!

    ОтговорИзтриване
  19. Г-н Серафимов благодаря ви, че ви има,докато има хора като вас ние няма да изчезнем. Изключително интересни са статиите ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Преслава! Със сигурност няма да изчезнем! Най-голямата дарба на българина е оцеляването :)

      Изтриване
    2. Да, съгласен съм, не знам защо обаче, в наши дни тази наша дарба се споменава, едва ли не, с отрицателна нотка...

      Изтриване
    3. Защо да се чудим, средствата за масова информация се контролират от чужденци, или даже се притежават от чужденци...какво други да очакваме..

      Изтриване
  20. Казвам се Пламен Цветанов ,Благодаря за хубавите статии г-н Серафимов .Аз съм обикновен читател и ми бе прелюбопитен вашия спор .Интересувам се от скритата и прикривана история на българите и въобще на населението по нашите земи и навсякъде кедето е останало нещо неизтрито като българско.Сигурен съм,че в библиотеката на Ватикана има доста скрити неща а и вероятно на други места може би в Ирак или Иран ,Сирия,Ерусалим пък и на север.Става въпрос и за преди траките .И съм убеден в общите корени на населението от Балканския полуостров до Урал и Памир.Там където са минали българите са останали следи .Иде времето тайните да излязат.Отстоявай си своето ,а ние читателите ще решим кое е право,благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте г-н Цветанов!

      Не се и съмнявам, че във Ватикана има сведения ценни за нас българите. Важни данни обаче има не само там, но и в други, отделни исторически извори, данни от ономастика, антропология и т.н.

      Истината ще си излезе, ние българите можем само да се радваме!

      Изтриване
  21. Поклон към Автора!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поклон пред тези, благодарение на които името българи е станало славно!

      Изтриване
  22. Много добра статия, аз само искам да кажа нещо, извод до който стигнах скоро свързано със Светлината, ние Българите носим нещо много ценно в ДНК-то си, което ще позволи на Светлината да промени човечеството, точно сега когато Слънцето промени енергиите си, в библията това се нарича Второто пришествие или Христовото съзнание, което ще се прояви из между хората носещи Българския ген. До сега хиляди години мисията на Българския народ беше да пръска ДНК-то си по света измежду народите, за да се запази ДНК-то ни и да се прояви точно когато трябва - СЕГА, не случайно последните години започна да се разкрива истинската Българска история, започнаха да се появяват хора особено в България които сега започват да им се отключват най-различни паранормални способности. С една дума промяната започна, всеки е чувал за Светия Граал, имено нашето ДНК е Светия Граал ( IYI ) - Чистата кръв, и сега дойде времето постепенно Светия Граал IYI да се разкрие с целия си блясък във всеки който го носи в Себе Си. Благо Даря , ВЪЛШЕБНАТА ПРИКАЗКА ЗАПОЧНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За граала не смея да спекулирам, това е извън моите компетенции.

      Изтриване
  23. Благодаря за Духовната Светлина от древността,с която осветяваш душите ни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за подкрепата Милена!!!

      Изтриване
    2. Желязка Добрева7 февруари 2015 г. в 17:22

      И аз Ви благодаря, но най-вече за упоритостта, с която защитаване различната си гледна точка. Може би не трябва да забравяме, че окръжността има 360 градуса и всеки поглед към центъра е ценен точно със своята различност. Не съм достатъчно компетентна в историческите факти, но съм сигурна, че ИСТИНАТА ще излезе наяве точно заради усърдието на такива хора като Вас. Още веднъж Ви благодаря и дерзайте!

      Изтриване
    3. Дано помага и Господ, че делото не е никак леко.

      Изтриване
  24. Казвам се Владимир Илиев и съм от Слънчева Тракия.
    Харесвам делото Ви, г-н Серафимов. Ще чакам книгата(ите) Ви в Читанка, а ако ми разрешите, скромно
    ще предложа нещо: - Моля Ви, обединете силите си с уважавания от мен Анонимен господин,
    с когото водите научен спор по-горе, в името на милата ни РОДИНА.
    ПС: С жалост констатирам, че Ви копират.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Илиев, как да обединя усилията си с някой, който е анонимен?

      Изтриване
  25. Павле, искрени поздравления !!! Създал си една чудесна статия - есе, наситена с верни факти, но и много истинска възрожденска емоция ! Подкрепям те напълно ! До скоро !

    ОтговорИзтриване
  26. Интересна публикация,още по-интересна е и критиката която имаше по-горе.
    Според това което разбрах,анонимния имаше доста интересни въпроси.Който според мен,на някой от тях беше отговорено,други пък останаха висящи.Накрая ,поне за мен, ситуацията стоеше така.Анонимния искаше от авторът на публикацията,да докаже че неговата теория е по-правдива от другата официална теория.Като един от основните доводи на критикуващия беше ,че всички учени подкрепят официалната теория.В този ред на мисли то и има и мнозинство учени които подкрепят теорията за черните дупки в центъра на галактиката.Още по-интересно е как се заражда идеята за черната дупка(по същия начин както и идеята за черната материя).А именно със измислянето на нещо което има нужната гравитационна сила ,че да им излезнат гравитационните изчисления правилни.Тоест чиста спекулация.Споменава се тук там че са ги наблюдавали,ама на мен ми е трудно да разбера как може да се наблюдава нещо което дори и светлината поглъща.А наскоро дори четох някъде ,където споменават че са наблюдавали изхвърляне на материя от "черна дупка" което води до заключението че черни дупки няма или те не са такива каквито си мислим че са,което ни връща обратно на същото онова уравнение което е причината за създаването на концепцията за черна дупка,и преосмислянето му.Поне според мен.
    За влиянието на един народ върху друг,не бих се съгласил че задължително трябва да е от типа на Римската империя,която със сила властва над окупираните държави.Ето в днешно време огромно количество от думите ни описващи модерни обекти и концепции са чужди.Тоест става дума за културно влияние.Когато приемаш някакво откритие от друг народ,нормално е да приемеш и названието за него.А когато и се възхищаваш навярно може дори и да замениш едни от най-основните думи.Може би греша ,но бях чувал ,че руснаците променят названията си за майка и татко на Мама и Папа,както е във франция.А руския елит се е възхищавал на франция.По същия начин днес,из младежите се разпространява една аглизация на езика,където младите възхищавайки се на американците заменят думи от "основния речников запас" ,както казва г-н Серафимов, със тези на Американците.Обаче амеркански окупатори тука няма(или поне не се говори публично за такива).
    До тук с това,иначе според мен г-н Серафимов не веднъж е споменавал че това са негови възгледи и теории,които би трябвало да събудят поне малко интерес у историците и археолозите и тези хора да се опитат или да обяснят несъответствията или да докажат истинността на теорията.Г-н Серафимов реално няма време да се прави на историк или археолог на пълен работен ден.Така ,че настояването на анонимния ,да му бъде представен пълен доклад в защита на тезите на автора,е малко неоснователно.Разбираемо е ,но не и основателно.
    А иначе и бих критикувал и г-н Серафимов който,в моментът в който бива оспорван започва да споменава думички като,"глупав,неначетен,предубеден" и тн.с които описва критикуващия.Както и да увърта и да дава малко "детински" отговори от рода на "аз исках от тебе "x" и няма да ти кажа "y" докато не ми отговориш.". Разбирам ,че навярно му е писнало да обяснява на този и на онзи,и че винаги има някой който търси и най малката нишка за която да се хване.Обаче лично аз бих много се радвал ако г-н Серафимов се държи малко по в тона на това което пише винаги на края на своите постове.

    ОтговорИзтриване
  27. Свързващото звено на Индия и Тракия е изчезналия народ Джан-Джунг и техните родове/Кардамити/ Ще се учудите какви еднакви ритуални артефакти имат представителите на Бон-Религията днес в Тибет и откритите такива в гробовете на Кубрат и Аспарух.А според мен доказателството ,че сме народът на светлината/Народът носещ името на Белия Бог/ е в Бел+Гари и Чер+Гари. Дуализма разпръснат от Ди+О+Носи с него той ясно е разграничил тъмата от Светлината.Но настана време светлината да се събере и тъмата става само сянка. ;) Обичамете Павка.

    ОтговорИзтриване
  28. Поздравявам Ви и мисля, че Вие сте истински будител!
    Вашите слова докосват дълбоко и събуждат човешкото съзнание!

    ОтговорИзтриване
  29. Чудесна статия ! Благодаря ви, Павле !

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря за БУДНОТО ВИ, СВЕТЛО БЪЛГАРСКО СЪЗНАНИЕ!!!
    Виждам, че статията Ви е докоснала и докосва много хора вече 6 години!
    Вярвам, че ще дойде ДЕНЯТ НА СВЕТЛИНАТА за нашата татковина!!!
    Дерзайте и бъдете благословен!

    ОтговорИзтриване
  31. Благодаря Ви за окуражаващата статия, която, виждам, вече 6 години вълнува сърцата български!
    Вярвам, че ще дойде ДЕНЯТ НА СВЕТЛИНАТА за нашата татковина!
    Бъдете благословен!

    ОтговорИзтриване