3.07.2015 г.

КАКВО Е ТОВА НАЦИОНАЛИЗЪМ И ИМА ЛИ ПОЛЗА ОТ НЕГО?


Израснах с книги, в които бе описано геройството на много борци за свобода. От най-ранна възраст попивах българския дух, възхищавах се от примера на истинските българи. Подвизите на героите, тяхната удивителна храброст и любов към народа, ми показваха какъв трябва да е всеки, който е закърмен в нашата земя. Разбрах, че дедите ни никога не са спирали да се борят за свобода. Разбрах, че нашите предци са се вдигали срещу потисниците дори само със земеделски уреди в ръцете.

Приказката за покорната рая се оказа една хитро прокарана и упорито поддържана измама, целяща да смачка самочувствието ни и да ни сложи невидими вериги.

С измамите се отравя съзнанието на хората. Не случайно е казано, че перото е по-силно от меча. Когато сме объркани и обезверени ние сме лесна плячка за безсъвестните хитреци – паразитите на обществото. 

Гордият, силният, изпълненият с увереност човек няма да се остави да бъде грабен и унижаван. Добрият няма да отвърне на обидите на лошите хора, но ще защитава своето със зъби и нокти. Така е редно защото, ако не пазиш своето, то не го и заслужаваш.

Хубавите неща никога не стават лесно. Благоденствието никога не идва в една държава спонтанно, като по чудо, а със сигурност не се донася от чужденци. Богатството и сигурността са плод на дългогодишен труд и неспирна борба за защита на собствените интереси. 

Така както истинският мъж брани съпругата, децата и остарелите си родители, така истинският родолюбец защитава държавата си. Тя е нашето семейство, нашия дом, чието просъществуване може да се осигури само от волеви и силни хора.

От доста време медиите у нас, а и в други държави правят опити да ни убедят, че национализма е нещо лошо, нещо порочно и дори опасно. Внушава се, че трябва да сме широко скроени, да бъдем граждани на света. Това обаче е една илюзия, хитър опит да ни накарат да свалим гарда. Гражданин на света е този, който може да си позволи за купи света. Ние не спадаме към тази група хора.

Нека не се залъгваме, няма силна държава, която да не държи на своето. Няма силна страна, която да се е отказала от своята култура и традиции в полза на химера като граждани на света. В началото на ХХ век Индия и Китай бяха многолюдни, но и слаби държави. През 40-те години на ХХ век шепа англичани и японци бяха в състояние да правят каквото си поискат. Именно пробуждането на национализма спомогна за прогонването на чужденците, национализмът разчупи оковите на Индия и Китай превръщайки ги в новите господари на Азия.

Започнах делото си с ясната мисъл, че за нас има бъдеще само, ако си възвърнем самочувствието. За разлика от други народи, ние нямаме нужда от измислици и фалшификации на историята. Нужно е само истината за нашето минало и произход да бъде имъкната от мръсната тиня на лъжите трупани дълго време. 

Когато българинът разбере каква кръв тече във вените му и какви качества са закодирани в гените му, оковите на съзнанието ще паднат. Невъзможното ще стане възможно и най-после животът ще има смисъл.

Нима не е окрилящо да знаеш, че си потомък на велики хора, на първите благородници и създатели на култура, на борци против потисничество и несправедливост, на хора, чиято най-голяма дарба е способността им да се издигат от пепелищата! 

Гордостта, която бях изградил опознавайки миналото на народа ни ми помагаше. Тя ме изправяше всеки път на крака когато на плещите ми тежаха грижи и болежки. Тя ми даваше стимул да продължавам да се боря въпреки сериозността на ситуацията, в която бях.

Не малко пъти съм изпадал в ужасни ситуации. Не малко пъти ми се е струвало, че идва края ми. Винаги обаче си казвах – българин не се предава! В тежките моменти си спомнях, че и дедите ни са подлагани на изпитания, че и над тях небето е било черно, а земята, на която са стъпвали е било прогизнала от кръв. Щом те са били в такъв ад и не са се предали, то и аз не бива да се предавам.

Да си потомък на благородници е рядка привилегия, но и задължение. Щом носим кръвта на първите благородници ние сме длъжни да се държим като такива. Нямаме право да се отчайваме, нямаме право да униваме, нямаме право да оставаме пороците да ни победят. Благородникът се бори безотказно, но също така е в състояние и да прости. Благородникът е смел, но не отговаря на злото със зло, а вместо това се обединява със своите братя и сестри.

Националната гордост бе като лекарство за мен, а това, което е лекарство за индивида, ще е лекарство и за обществото. В това съм напълно уверен защото е вече доказано от други народи, чиято любов към собствен език, история и традиции им е дала вдъхновение да изградят ново общество. Вдъхновеният човек не може да се спре, за него изпитанията не са нещо страшно, а само поредното предизвикателство, което ще го направи по-силен.

Чуждопоклонничеството убива индивида, убива и обществото. Не е случайно това, че бяхме залъгвани в миналото, че не сме способни да се управляваме сами, че културата на предците ни е била по-ниска от тази на други хора. Тези лукави внушения спомогнаха да се раздели народа ни. Стигна се дори до такива крайности, че някои сънародници започнаха да се срамуват от произхода си, а и да презират своите братя и сестри.  

Лошото е, че процесът на разпространение на заблуди объркващи обществото ни продължава. Недобросъвестни хора правят опити да внушат, че ако българите си върнат националната гордост, те ще се превърнат в надменни хора и ще се стигне до крайности както в Германия през 30-те и 40-те години на ХХ век. Анонимни хитреци коментиращи по форуми, блогове и стени във Фейсбук намилат, че национализма води до пораждане на омраза.

Това разбира се не отговаря на истината. Този, който обича народа си и се гордее с произхода и културата си, не мрази другите хора. Омразата идва, когато човек е ограбен, унижен и притиснат в ъгъла, когато му е отнето достойнството и възможността да изхрани семейството си по честен начин. Омразата идва, когато ни е отнето всичко човешко и в празната обвивка, в която сме се превърнали идва тъмнината.

Защо да мразиш, ако никой не те обира най-нагло? Защо да мразиш, ако твоите традиции са уважавани? Защо да мразиш, ако никой не ти пречи да водиш нормален живот? Нелепо е ние българите да бъдем сравнявани с други хора и други ситуации. Нелепо е да бъдем изкарвани расисти защото обичаме своето и не искаме да приемем натрапени от чужденци нови морални ценности. Нелепо е национализма да се обрисува като най-голямото зло, а същевременно деянията на банкерите съсипващи цели държави да бъдат определяни като нещо нормално.

Всъщност истинското, българското название на национализма е РОДОЛЮБИЕ. Никой не може да каже с презрение – Този е голям родолюбец. Никой не може да те обвини за това, че си родолюбец. Няма нищо срамно в това да обичаш род и Родина, да уважаваш старите традиции и да пазиш своето.

Докато на думата национализъм е залепен негативен заряд, то е невъзможно да се опорочи думата Родолюбие. Това е причината медиите, а и чуждопоклонниците пишещи в интернет да използват само термина национализъм когато става дума за опитите ни да възстановим историята си и да искаме да живеем нормално, без да ни грабят, тормозят и унижават.

Спасението на България е във възраждането на Родолюбието. За това обаче е нужен обединяващ идеал. Поне за мен това са нашите предци, които отдавна са ни дали пример как живеят истинските хора. 

Спартак ни научи как се чупят окови и как дори и най-могъщият враг може да се накара да трепери. Залмоксис и Орфей ни дадоха мъдроста, знанието за това, че страхът е излишен, че човек трябва да се стреми винаги към свобода на духа, защото само тогава живота има смисъл. Благородният и смел цар Ситалк показа как се прощава, как се превъзмогва гордостта в името на народното благо.


http://stocklandmartelblog.files.wordpress.com/2010/01/spartacus1.jpg


https://newtopiamagazine.files.wordpress.com/2012/09/01_00_ovid_wbcvr_romx.jpg

Тези уроци се прекрасни и който и да ги следва ще се превърне в буден и силен човек. Когато човек не знае от къде идва, не знае и какво да защитава.

Днес ние разполагаме не само с доказатествата дошли от неудобните исторически извори, в които сме наречени местен народ. Днес имаме доказателствата на антропологията и генетиката за това, че сме потомци на хората създали първата цивилизация, на хората, които бяха духовни водачи на мнозина, на вечните носители на светлината. Колкото и да се опитват враговете на истината да оспорват, манипулират и отричат фактите, истината си пробива упорито път.

Чудо скоро няма да стане. Няма да се превърнем бързо в богати и благоденстващи хора, но и на това ще дойде време. На този момент е важно да спрем отравянето на съзнанието на младите хора. Нужно е да ги възпитаме в гордост и любов към род и Родина. Дори да отидат да учат в чужбина, младежите ни няма да са загубени за нас. 

Те или ще се завърнат отново в България, или ще работят за нея с цялата си душа и сърце. От посланици по света имаме нужда защото силите на злото са се постарали да омърсят името ни. С примера си, с поведението си на горди, благородни хора ние ще измием калта на лъжите и името Българин ще стане отново символ на хора на светлината.




172 коментара:

  1. "ЕДИН ЗАВЕТ,ОСТАВИЛИ СА НАМ,ДЕДИТЕ!
    ВЕЛИК ЗАВЕТ!НАПИСАН С КЪРВАВ МЕЧ!!!"

    "БЪЛГАРИНО,ЗНАЙ СВОЯ РОД И ЕЗИК!"

    "Защо,не им го кажете,бе???Да се гордее,народа...." Петър Димков

    https://www.youtube.com/watch?v=UZ4LV0iVmEU

    https://www.youtube.com/watch?v=E5b4B13TjbE Младите,знаят!!!!Туй е най-важно!!!!



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, младите като знаят, вече е положено едно добро начало!

      Изтриване
    2. Много от младите вече знаят и много вече работят за България, всеки по своемо... Каква изненада за враговете на България!

      Изтриване
    3. Да, така е! Броят на будните млади хора е изненадващ!!!

      Изтриване
    4. Много добре написано,дано повече хора го прочетат.

      Изтриване
    5. Благодаря! Много силно и точно!

      Изтриване
  2. Ирена Янчева3 юли 2015 г. в 16:19

    Блестяща, силно вдъхновявяща статия - есе. Поздравявам те. Тя е едно от наи - добрите твои творения. Споделям всичо, това, което си написал. Националният идеал никога няма да умре за истинските български родолюбци, тои е свято нещо. Трябва да се научим да тачим паметта на нашите предци и да бъдем техни верни последователи - те са нашата закрила, те са нашето спасение и вдъхновение. Аз съм пряк потомък на стар български възрожденски род - този на поп Ангел Чолаков, и това винаги ми е помагало да намирам сили, за да продължа напред. Благодаря за всичко.Наи - сърдечни приятелски поздрави и до скоро. ( Торонто - Пловдив )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Примерът на предците е най-доброто вдъхновение!

      Поздрави!

      Изтриване
  3. Поредната силна статия. Браво г-н Серафимов, браво Павка!

    ОтговорИзтриване
  4. Заради Родината ако трябва и националисти ще станем!

    ОтговорИзтриване
  5. ЗАВЕТА НА ДЕДИТЕ

    Иван Йончев

    Един завет оставили са нам дедите,-
    велик завет, написан с кървав меч:
    - “Деца, на родний край пазете си земите
    от подъл враг, като зениците на очите, -
    бранете ги от близо и далеч”!..

    И тоз завет на миналото грял е в дните
    кат дивен фар, и вожд той бил е драг
    на всички тез, кои загинаха в борбите
    за род, за родна чест, презрели суетите
    на грешний свет, презрели бащин праг.

    И не ли той под родно знаме днес войските
    събира пак? И не ли тоз свещен
    завет на всички тям съгрява им душите
    и вика ги в борба неравна със вразите,
    без жал да мрат за бащин край рожден?

    Един завет оставили са нам дедите, -
    велик завет, написан с кървав меч:
    - “Деца, на родний край пазете си земите
    от подъл враг, кат зениците на очите,
    бранете ги от близо и далеч!”


    kansandilh

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Спароток,
      Вие сте добронамерен и по всяка вероятност свестен човек, но не сте историк и Ви личи. Занимавайте се с нещо друго, например това което сте завършил като образование, защото очевАдно не сте професионален историк.
      Тези лингвистични алабализми дето ги навързвате в статийките си и въртите, сучете и все до "български корени" достигате, е малко несериозно. Покойният български византинист проф. Георги Бакалов ни казваше навремето, когато бяхме студенти, че един палеолингвист, за да бъде сериозен учен трябва да владее поне 4-5 мъртви езика и поне 6-7 съвременни. Иначе не е истински учен! Ама да ги владее, не да ги ползва! Защото разликата е голяма. При "ползване" може да срича и тук-таме да превежда, а при "владеене" вече свободно борави с материята. Обаче Вие с лекота прескачате всякакви лингвистични препятствия, все едно сте учен от Оксфорд или Кеймбридж и успявате да изведете от корена всяка древна дума с предполагаем или въображаем "български произход". Хайде укротете се малко! Не очаквам да публикувате това, което написах, но критиката ми към Вас е съвсем добронамерена.

      Изтриване
    2. Драги ми анонимни господине, верно е, че владеенето на мъртвите езици е нещо важно, но не е задължително. Аз ползвам често заключенията на професионалисти като Георгиев, Влахов, Хаас, Дуриданов, Гиндин, Откупщиков, Дечев, Михайлов.

      Бихте ли бил конкретен, посочете точно и ясно - кое лингвистично препятствие съм прескочил?

      Когато се критикува, се критикува по същество. Когато аз не съм съгласен с твърдението на даден учен, аз посочвам ясно защо не съм съгласен. Правете и Вие така.

      Изтриване
    3. ....ПО ПОВОД ИЗКАЗВАНЕТО НА АНОНИМНИЯ....И НА ДЕЦАТА ВЕЧЕ Е ЯСНО, ЧЕ УЧЕБНИЦИТЕ НЕ СЕ СМЕНЯТ,ЗА ДА МОГАТ ''ЗАСЛУЖИЛИТЕ'' ПРОФЕСОРИ ПО ИСТОРИЯ ОТ СОЦА,ДА НЕ ИМ СЕКВА КРАНЧЕТО С ХОНОРАРИТЕ И КОМИСИОННИТЕ ОТ ПРОДАДЕНИ УЧЕБНИЦИ....ДОКОГА ЩЕ УЧАТ ДЕЦАТА НИ СТАРИ ИДЕИ..НИЕ БЯХМЕ МАНИПУЛИРАНИ,ПОНЕ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НИ ДА ЗНАЯТ ИСТИНАТА...

      Изтриване
  6. А каква кръв тече в българските вени г-н Спароток? Е не ми казвайте, че всичко започва с нас. Ние сме най-древните, ние сме най-великите, ние сме най, най, най...Чували сме ги тия работи. Между другото в една наша съседка - псевдодържавата Македония, населението също се счита за най-древното, най-великото и т. н. Всяка една нация (днешните македонци обаче не бих ги определил като нация) има върхови моменти, а също така и слаби моменти в своята история. Не сме по-различни или уникални от другите. Между другото изобщо не споделям размислите Ви относно българската история и произхода на българите. Това Вашето е чисто дилетантство. Имах един приятел, който беше ходил в Япония и там на някакво възвишение му викали "Бул" и човекът веднага подскочил и взел да им обяснява как непременно на това възвишение в миналото е трябвало да има българи, защото няма друго обяснение как така ще се казва Бул. "Бул" от "булгари", та и Вашата работа същата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие българско самосъзнание ли имате, или сте просто гражданин на България?

      Критиката анонимни господине, се прави от хора имащи някакви знания. Критикувайте по същество, така посочвайки слабостите ми, Вие ще ми помогнете и не само на мен, но и на други хора.

      Това, което правите на момента не е критика, а изразяване на недоволство породено от твърденията ми. Това си е Ваше право, но уточнете, че става дума за недоволство, а не за критика.

      Изтриване
    2. Благодаря Ви, за прекрасната статия! Вашата толерантност към хората, говори много за интелигентността и човечността Ви! България има нужда от повече хора като Вас!

      Изтриване
    3. България има нужна от всички нас, всеки от нас може, а и трябва да даде своя принос - кой колкото може.

      Поздрави!

      Изтриване
    4. Павел, и възпитаното отговярянето на неконструктивни коментари си има своите граници. Не си губете времето с такива. Имате по-сериозна мисия. "Анонимният" от 5-ти и 8-ми юли по същество казва, че ако нямате статус, то не можете да мислите. Е, история знае и човечеството е признало стотици блестящи умове без звание, статус и диплома.

      Изтриване
  7. Независимо от истините, изложени в статията:

    Псалм 144 „... Когато нашите синове в младостта си бъдат като пораснали растения, и нашите дъщери – като крайъгълни камъни, издялани за украшение в палати; когато житниците ни бъдат пълни, доставящи всякакъв вид храна, и овцете ни се умножават с хиляди и десетки хиляди по полетата ни; когато воловете ни бъдат добре натоварени; когато няма кражби, нито отвличания, нито плач по нашите улици. Блажен онзи народ, който е в такова състояние! Блажен онзи народ, чийто Господ е Бог!“

    ... а не богът на змиите Сабазий, не магьосникът Залмоксис и „божият син“ Орфей, не собствената ни „вечна светлина“, нашите мускули и гениалност, трудносхващащи и мудноприемащи сънародници !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просперитет , просперитет , не идва той от Библията , ала в нея пише как да се постигне.

      Изтриване
  8. Национализъм е чужда дума в българския език. Ние не сме нация, а народ, защото сме свързани по кръв, по език, по обичаи, по начин на живот, по светоглед, по традиция. Нас не ни обединяват границите на България, защото те се менят непрекъснато от хиляди години, нас ни обединява общия род. Стига ни да имаме това островче, което е сега земята на съвременна България, за да черпим сили и вяра, че ще пребъдем, че ще имаме къде да се завърнем, но нека не забравяме, че сме оставали и без държавата България и народът пак е оцелял! Сега сме на път пак да останем без държава - просто една куха черупка сме сега, управлявана от сбирщина родоотстъпници и подлизурковци, чуждопоклонници и продажници, но народа пак е тук, на тази земя и рано или късно ще си възстанови държавата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Времената, в които живеем са ужасни, но не са нещо уникално. Преживели сме геноцида на римляни, гърци и турци, геноцида на интернационалистите за малко не ни довърши, но и с него ще се справим.

      Изтриване
  9. Г-н Серафимов, запознат ли сте с българският учен от БАН Христо Смолянов и неговата теория за цивилизация Загора-Варна? Наскоро гледах Един филм по неговата теория по BG History и останах доволен от аргументацията.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте, г-н Серафимов, продължавам да следя вашият блог. Запознат ли сте с българският учен от БАН Христо Смолянов и неговата теория за цивилизация Загора-Варна? Наскоро гледах един филм по неговата теория по канал BG History и останах доволен от аргументацията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Лозанов, не съм запознат с трудовете на г-н Смолянов, можете ли да посочите конкретно заглавие, което Ви е направило впечатление?

      Изтриване
    2. Не ти и трябва да се запознаваш!!!

      Христо Смоленов е специалист по логика и методология на науката, доктор на философските науки. Бил е депутат от Пловдив-окръг в 38-то Народно събрание. Треньор по карате на първите групи за борба с тероризма. Член на Международната организация на бодигардовете и експертите по сигурността.

      "Ренесансова" личност !!!..........Понастоящем- автохтонен Орфист!!!

      http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=606894

      http://komentator.bg/hristo-smolenov-spetsialist-po-antite/

      Изтриване
    3. Ами и аз не съм запознат с трудовете му, а конкретно заглавие не мога да посоча. Филмът се казваше: "Корените на света" и беше излъчен по BG History. Човекът правеше математически анализ на сфинкса, пирамидите и на някои обекти в България, като твърдеше , че древните египтяни са били повлияни от северни хора, които се предполага, че са представители на варненската цивилизация.

      Изтриване
    4. Г-н Лозанов, не съм гледал този филм, но не виждам как сфинкса може да е свързан с древните Балкани. Това, че египетската цивилизация е създадена от хора дошли от север, по-точно земите ни е ясно, но няма сведения, дори няма индикации за това, че нашите предци са свързани по някакъв начин със създаването на този монумент.

      Изтриване
    5. Г-н Лазаров, благодаря Ви за информацията! Изясниха ми се някои неща.

      Изтриване
    6. Павка,ако трябва по-късно да се срещаш с когото и да било/като ист.дебат/и то непременно в СКАТ-ТВ,ето това предаване ми прави най-добро впечатление изобщо в цялата СКАТ!!! Стоян Райчевски е един малкото наистина родолюбиви български историци!!!Вярно е че се занимава с по-нови неща,като геноцида на българите в различните краища на Беломорска Тракия,след предаването на българските територии на Гърция,също с подобните проблеми от Западните покрайнини и т.н.,но смятам,че по отношение на Древната история на Тракия човека има подчертано автохтонни разбирания!!Когато имаш време,можеш да изгледаш някое негово предаване!!!! Поздрави!!!

      http://www.skat.bg/preda.php?predID=40

      Изтриване
    7. Г-н Лазаров, моите уважения, объркали сте си информацията. Този Христо Смолянов, за който ставаше въпрос в документалния филм, е друг от този, за който вие казвате, че е бил инструктор по карате , депутат и експерт по сигурността. Това са два различни човека. :)

      Изтриване
    8. Мисълта ми бе, че г-н Смоленов е намерил математическа връзка между двете цивилизации - числото пи, числото фи, златни сечения и т.н. За нещастие, аз съм зле с математиката.

      Изтриване
    9. Лозанов,за този Смоленов ли става дума,защото може да има съвпадение на имена наистина!!??Този Христо Смоленов,който Ви пращам също говори за числото Пи,числото Фи,златното сечение,спиралата на Фибоначи,познати на хората от Културата Варна 40века преди Питагор и пр.Този Смоленов мисля че понастоящем е директор на Варненския музей.Впрочем филма е много хубав и Смоленов подчертава,че сме преки наследници на най-древната Европейска Цивилизация,прави сравнения с Египет,Япония,Шумер и Елада,даже със Стоунхендж,подчертавайки безспорната древност на Варненската култура-нашата Черноморска Атлантида!!!

      https://www.youtube.com/watch?v=eDxWt5E6IkI

      Изтриване
  11. Вие поддържате тезата, че траките са били цивилизовани и дори са цивилизовали други народи. Как тогава ще обясните човешките жертвоприношения, които са правели, според Херодот? Как ще коментирате, че от времето на първото българско царство са открити също човешки жертвоприношения напр. при светилището Хауза, когато , според автохтонистите, сме били християни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гърците са считани за цивилизован народ, но това не ги спира да извършат геноцид над сънародниците си от Кира. Не са пожалени нито старци, нито жени, нито деца.

      Римляните са считани за цивилизован народ, но това, което Гай Юлий Цезар извършва в Галия е първият мащабен геноцид в историята на човечеството - около 1 000 000 жертви. За кланетата в Испания, Картаген и други места няма да отварям дума.

      Какво според Вас прави Инквизицията, по чиято заповед са изгорени живи десетки хиляди души.

      Какви са според Вас православните византийци удавили 100 000 богомили, а други разсекли на части, или изгорили на клада.

      Преди да заговориш за треската в окото на другия, извади гредата от собственото си око - думи на Христос...

      Изтриване
    2. Доколкото си спомням, траките са вярвали, че отвъдният живот е истинският, а този е наказание с мъки и страдания. Специално почитащите Залмоксис са "изпращали" при него някой жрец или жрица, за да разбере причината за неблагополучия на племето, да измоли милост и да съобщи това на друг жрец във виденията му.

      Изтриване
    3. Траките са вярвали, че душата е безсмъртна, крестоните са се веселили при смърта на близък, а са оплаквали раждането на дете. Това разбира се са интерпретации на гръцки автори, които най-вероятно не са разбрали определен ритуал.

      Изтриване
  12. Позволете ми да не се съглася с вас. Аз смятам, че елита винаги е бил определящ за дадена култура или цивилизация. Народа винаги е играел ролята на подчинена маса - в Египет, Шумер, Индия, дори в Гърция и Рим, а да не говорим и за Одриското царство. Но и вие косвено сте съгласен с мен, тъй като сам казвате, че варненския елит е оставил своите следи в Египет, Шумер , Индия, дори и в Гърци. Аз смятам, че одриската държава е бледо копие на хората, пребивавали по тези земи от дълбока древност. Изобщо траките от троянската война насетне нямат стабилен елит и затова са били разделени на племена и са били подчинявани от всеки срещнат.Проблемът е, че въпросното славно минало преди троянската война е все още мъгла от легенди и хипотези, чието доказване изисква още много изследвания и як политически гръб. Без последното нищо няма да стане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Лозанов, да не би римляните да имат стабилен елит? Знаете ли, че по заповед на Луций Корнелий Сула са избити повече римляни, отколкото войниците на Ханибал убиват по време на пуническите войни?

      Имате ли представа колко римска кръв е пролята по времето на Гражданските войни от времето на Цезар?

      Знаете ли, че се броят на пръсти римските императори умрели от естествена смърт?

      Не трябва да забравяме, че сведенията за дедите ни идват от техните врагове, от които е наивно да се очаква обективност.

      Точно одрисите са най-стабилни и имат смайващо дълга традиция в управлението. На микенски надписи от Крит и Тива, 14 век преди Христа, срещаме посвещения - НА ОДРИСКИЯ ЦАР, НА ЦАРЯТ ОДРИС. Това показва, че одрисите имат държавническа традиция хилядолетие и половина. От основаването на Римската Империя до повалянето й от скитът Одоакър няма и половин хилядолетие, като в този период от време най-способните императори и военоначалници са от тракийски произход. От тракийски произход са били дори губернатори на Либия и Киренайка.

      Имайки предвид тези неща, да се говори за това, че траките нямат стабилен елит е несериозно.

      Изтриване
    2. Да, Сула е избил много хора, но той е бил един прост войник, който не е разбирал от други средства. А и диктатурата му не е продължила дълго. Знаете че в римското общество е имало плебеи и патриций. Патрицийте са били елита на Рим, бидейки разделени на знатни родове. И тези родове са водели началото си от основаването на Града, много преди Сула. Нима насилието и смъртта са проява на нестабилност? Жреческият елит на маите е извършвал човешки жертвоприношения; комунистите избиват десетки милиони; и т.н. Елита се е основавал винаги на силата . Що се отнася до нашите деди - да, имали сме елит, но, съгласете се!, бил е доста нестабилен, а това че е имало траки римски императори не виждам какъв аргумент може да бъде за тезата, че сме имали елит. Все едно днес някой от български произход да стане президент на САЩ и заради това някой да каже, че имаме елит. Истината е , че сме били подчинени на римляните, както сме били подчинени и на османците - това че някой или друг са успявали да се издигнат и да останат в историята, не значи че сме имали силен елит. Елита ни е бил силен и стабилен, само когато е бил единен - за жалост, много рядко. Ето ви примери за елит в нашето минало - Спаротоките, Дуло на Атила(Авитохол), Крумовата династия, Асеневци, Шишмановци и т.н. Както и да е, моята мисъл е следната - били сме разединени и оттам идва цялата ни трагедия.

      Изтриване
    3. Да, г-н Лозанов, насилието упражнявано от управляващите е признак на нестабилност във властта.

      Значението на думата елит е - отбрана част от обществото, хора разполагащи с власт и привилегии. Едва ли има друг народ в Европа който да е излъчил толкова много царе, императори, военокомадващи като траките. На Римската Империя дедите ни дават над 15 владетеля, значителен брой генерали, а и управители на провинции.

      А броят на митичните тракийски царе е над 50...и това, ако не е признак, че траките са имали елит...

      1.Акамант
      2.Амик
      3.Аримий
      4.Азий син на Хиртак
      5.Азий син на Димас
      6.Астеропей
      7.Бистон
      8.Витин
      9.Даскил
      10.Диомед
      11.Долонк
      11.Дриант
      12.Дима
      13.Гордий
      14.Ейоней
      15.Ил син на Батея
      16.Ил син на Калироя
      17.Кизик
      18.Кисей
      19.Коребис
      20.Лик
      21.Ликург
      22.Мигдон на бебриките
      23.Мигдон на фригите
      24.Мейон
      25.Мопс
      26.Ойагър
      27.Орфей
      28.Отрей
      29.Пеирой
      30.Полимнестор
      31.Пелопс
      32.Пирейхъм
      33.Пириней
      34.Полтис
      35.Резос
      36.Ригмос
      37.Сарпедон
      38.Ситон
      39.Стримон
      40.Тантал
      41.Таропс
      42.Тегир
      43.Телеф
      44.Терей
      45.Тевтрас
      46.Трак
      47.Харнабон
      48.Хем
      48.Харпалик
      49.Харпалика
      50.Хипокоон
      51.Хиртак
      52.Финей

      Изтриване
    4. Доста имена сте изредили, така е, но аз не казвам, че не сме имали елит изобщо. Да, имали сме елит. Да, излъчили сме много римски императори, а и не само, съгласен съм с вас. Но елита е пълноправен такъв, само когато има собствена територия и собствен народ. Защо иначе нашите деди са се борили за независимост!? Защо Асеневци са искали собствена държава, а не са се съгласили да бъдат подчинени на василевса? Нашите лидери, да наречем така елита, са били изпаднали в меко казано неединомислие по някои въпроси. Примери бол и то от древността та до наши дни - лъжи, предателства и разкол - ако искате и списък мога да направя. Всеки е искал сам да управлява този иначе трудолюбив и силен народ. И да попитам - назовете ми някои държави или политически строеве, на които да не им се е налагало да употребява сила срещу своя народ?

      Изтриване
  13. http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/plocha-razkriva-podrobnosti-za-trakijskoto-carstvo-6039179

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  14. Понеже не знам дали коментара ми се изпрати, ще-го напиша отново: Сула, когото споменавате е бил прост войник, и не е разбирал от други средства. Истината е, че патрициите(римския елит) водят началото си много преди Сула и не се изчерпват с един диктатор. Рим е имал много силен елит. Нашият е бил разединен - факт е, че Рим завладява дедите ни. Това че сме имали траки римски императори, не е никакъв аргумент. Някой от нашите деди са се издигали и в Римската, и в Османската империи, но това не значи, че не сме били под робство. Ето примери за елит от нашето минало - Спаротоките, Дуло, Крумовата династия, Асеневци, Шишмановци и т.н. Имаме ли такива династии по времето на римското или османското робство? Не! Защо? Били сме разединени. Не си го измислям - и Херодот го е потвърдил това (за траките) , а и ние самите си имаме онази легенда за кубратовия завет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Лозанов, не забравяйте, че около 180 години след Октавиан Август, на престола в Рим сяда либиецът Септимий Север. Той прави нечувана гавра с римляните издигайки статуя на Ханибал - най-страшният враг на Рим. До времето на Север децата в Рим са плашени с думите - Hannibal ad portas - Ханибал е пред стените на града.

      Нека да обърнем внимание и на "великия Египет и неговата хилядолетна история ".

      I. От преддинастичния период, до края на III династия Египет, т.е. около 600 е управляван от чужди хора, представители на местното население се възкачан на трона едва през IV династия.

      II. По късно, според Манетон Египет е управляван 500 години пак от чужденци познати като хиксоси.

      III. Представители на XXII династия, която владее Египет около 220 години.

      IV. През VII век асирийците нахлуват в Египет.

      V. Следват нахлувания и властвания на перси, македонци, римляни, да не забравяме и арабите, които погребват останките от Египет.

      Оставям смятането на Вас.

      Изтриване
  15. Да, на пръв поглед нещата изглеждат логично. Но какво е вашето обяснение за това, че Рим доминира и завладява нашите деди? Как е било възможно, когато римският елит е бил , според вас, нестабилен, а този на одрисите здрав и непоклатим? Не е ли парадокс това на пръв поглед? Извинявайте, но Максимин Тракиец не е бил елитарна личност по качества - бил е войник, а повечето войнишки императори са били траки, поради военните качества на нашите деди. Проверете обаче колко нестабилни са били техните управления. Те дори белязват упадъка на Римската империя, който, по мое мнение, започва след смъртта на легендите Юлий Цезар и Октавиан Август.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Лозанов, Рим завладява само част от дедите ни. Живеещите на север от Дунава беси, костобоки, тирагети, гети, мизи и т.н. никога не са покорявани от Рим.

      Прочее, на Рим му трябват около 270 години да покори част от траките. Такъв е периода от първите сблъсъци на траки и римляни до Траяновото покоряване на Западна Дакия. Галите са покорени за около 7 години, ибери и лузитани също падат лесно под игото на Рим, а гърците са направо премазани.

      Дедите ни са единствения народ, който е оказал такава дълга и упорита съпротива. Това би било невъзможно без стабилен елит.

      Що се касае до заслугите на императорите от тракийски произход, не е зле да помислите над следното:

      I. Максимин Тракиец спасява империята от страшното нашествие на алеманите.

      II. В по-късни времена Юлиан Отстъпник отбълсква поредното германско нашествие.

      III. Благодарение на Константин Велики империята е стабилизирана, сложен е край на преследването на християнството, да не забравяме Миланския едикт. Константин Велики въвежда солида като ново разплащателно средство. Тази монета бива ползвана дълги векове. Важни са и други реформи на римската администрация, но това можете да проверите сам. Аз ще добавя само думите казани от римляните за Константин Велики:

      „На император Цезар Флавий Константин, Най-Великия, Благочестивия, Щастливия Август сенатът и римският народ посветиха великолепна арка в чест на триумфа му и затова, че с войските си по внушение свише и благодарение величието на своя ум освободи с помощта на праведното оръжие държавата едновременно и от тиранина, и от неговата клика“.


      IV. Юстиниан Велики не само възстановява порутените сгради на Римската Империя, но изгражда и нови, уникални постройки, някои, от които са запазени и днес. На Юстиниан Велики дедите ни дължат своята самостоятелна църква.

      Изтриване
    2. 1. Това, което Тракиец е направил, е било в полза на Рим, а Рим е бил политически противник и на одрисите, и на българите.
      2. Отново същия аргумент - българите от първите две български царства, на които се възхищаваме , са били противници на Рим. Аз не оспорвам историческото влияние на посочените от вас личност, но не мога да ги класифицирам като български или тракийски елит, защото са били начело на държава, наш противник.
      3. За Константин май писах преди, но общо взето мисълта ми за него е къщата - велик владетел, наш родственик, но вършил дела в услуга на Рим.
      4. Юстиниан, бидейки ромейски император, едва ли е извършил всичко това от родолюбие. Църквата е била създадена, за да усмири започналите бунтове след смъртта на гета Аспар, доколкото ми е известно.
      За мен един Атила(Авитохол) или един Кубер(наричан авар, но носещ българско име) са много добри примери за бележити наши владетели, които обединяват различните племена на север от Дунав, и които са били противници на Рим.

      Изтриване
    3. А защо разграничаваш одриси от българи?
      Колко десетилетия още трябва да минат, за да разберете, че през хилядолетията /от времето, когато руслото на Дунав е минавало през сегашен Букурещ - 20-13 хил.г.пр.Хр./, в различните области от Пелопонес до Гданск, от сегашен Мюнхен до Астрахан са живели все Българи, наричани /от и самите тях, и от съседните и/или новоприети поселнически народи и/или племена/с различни имена?
      Как да го разберете по-простичко, че другите по-млади народи - алемани и славяни навлизат в "наши" територии за тези над 15 хил. години, по различни поводи, в различни конфигурации?
      Все едно да разграничавате ядрата на Ур и Харапа или Шри Ланка и Мадагаскар?!?
      За сверка - моля прочете най-стара история на Англия и Уелс /вкл. старите фолклорни книги за оцелелите от атлантските острови и заели британския остров, генезиса и развитието на друидската религия и пр./, на Германия, на Полша, на Унгария... Те хората ни споменават - винаги, ма няма кой да чете...
      Не случайно от 2г. лекциите по древна история в Браун, Дартмут и Йейл ги промениха - до няколко години очаквам тотално преразглеждане на Античната история, именно найвече поради антропологични и лингвистични аргументи.
      Това, че нашите т.нар. "стандартни, академични Историци" папагалстват веки 90г. си е техен проблем - те дори монголците и албанците им се смеят отдавна.
      Адмирации за Павката и многото други Братя, които творят, за да се избистри Истината!
      Ставам отегчителен, съжелявам... :)

      Изтриване
    4. Yanko Yankov, може ли да кажеш къде точно да видим споменаване на БъЛГари/ БуРГари в най старите истории на Англия и прочие?

      Изтриване
  16. Забравих да добавя - смятате ли, че тракиеца Константин Велики е имал различно самосъзнание от римското? Той може и да е бил тракиец по кръв, но не и по дух. Тия, които са били траки по дух, не са изкарвали дълго в римския елит. Като Спартак, например.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дали Константин Велики е бил повече римлянин, или тракиец по дух може да се разбере лесно от следната работа на Георги Сотиров:

      ЕЗИКЪТ НА КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ

      http://www.bulgaria88.narod.ru/ELEMENTANOVAPROHISTORIAMACEDONO.htm

      Изтриване
    2. И друго да попитам - ако Константин е държал на своя произход, защо става император на римската империя? Защо става император на една държавна машина, която е избила хиляди негови събратя? Защо не се отделя в независима държава, като мнозина знатни траки и българи? Без да отричам че Константин е бил изключителна личност и тракиец(българин) по произход, той не е бил част от нашият елит. Бил е част от чужд, ромейски елит, където се е изповядвяла вяра, различна от нашата, и се е говорело и писало на езици, различни от нашия.

      Изтриване
    3. Г-н Макаров, ако се запознаете с книгите на проф. Чилингиров ще разбере, че траките са първите християни на Европа. Свети Ерм, владиката на Филипополис е ученик на Апостол Павел, споменат е в писмата на Апостол Павел. Ако не бе Константин Велики, то щяха да минат още дълги векове преди да бъдат спрени гоненията против християнството.

      Питате - защо Константин Велики е станал император? Защо не? Имал е качествата, имал е възможността, при това положение само глупав човек би се отказал, а Константин Велики не е бил глупав.

      Дали този забележителен човек е милеел за родствениците си личи от това, че той финансира построяването на Плиска, Преслав, Силистра, а и Константинопол, който де факто е в сърцето на тракийската общност. Константин Велики се изказва с умиление за гетския владика Урфил-Вулфила наричайки го новия Мойсей. Ако Константин бе забравил рода и езика си, то не би написал новелите си на майчиния си език.

      За справка - Г. Сотиров, Езикът на Константин Велики.

      Изтриване
    4. Лозанов съм, пак казвам, че Макаров ми е някакъв стар интернет псевдоним. :) Имам и Макаров като оръжие, но това е друг въпрос. :) Запознат съм с някои книги на проф. Асен Чилингиров и най-вече с "Готи и гети", която се явявява своебразен венец на неговата научна кариера. Именно там прочетох, че траките са имали религиозни различия с православната църква, доминирана от гърци, по онова време(много ранно средновековие). Тези различия са били по политически причини, очевидно, както забелязва и д-р Ценов. Нашите деди са имали по-различно схващане за вярата и за Бога, така да се каже, което обяснява съвременните ни уникални традиции. У нас можем да намерим, както християнски ритуали, така и езически, останали ни от времето на траките(мартеници, сурвачката - кадуцейят на Хермес, нестинарство, Трифон зарезан, кукери, легендата за св. Георги, легендата за св. Илия като бог-гръмовержец - несъмнена връзка със Зевс, легендите за лами, хали и змейове, и т.н., и т.н.). Нашите деди дори са били обвинявани в изповядване на арианската ерес. И едва след времето на Борис Кръстител по нашите земи могат да бъдат забелязани храмове по каноничен православен образец. Мисълта ми е, че тракийското християнство съвсем не е било подобно на познатото ни християнство. Дедите ни май официално са признавали някакви канони, но по своему са си зачитали старите божества и горски духове - Слънцето като най-изразено божество(среща се в народните приказки), самодивите, караконджулите и т.н. - и са изпълнявали старите си езически ритуали. С това бих искал да аргументирам тезата си, че тракийската вяра се е различавала съществено от официалното християнство, което е създадено именно от Константин. Константин очевидно се е страхувал да не стане жертва на заговор като повечето свои прешественици и затова създава образа на поставения от Бога владетел. А след създаването на Византия, тоест Константин също има пръст в това, и за оформяването на византийският "таксис" и произтичащото от него "ойкомене" т.е, че в света най-велик е ромейският император и всички останали владетели са под него. Да си спомним кои европейски владетели са били най-близо до отнемането на тези иначе големи почести за сам човек - Атила, Кубер, Крум, Симеон, Самуил, Калоян, Иван Асен Втори. А мнозина други са имали такава възможност като Кубрат, Тервел, Омуртаг, Петър, но не са се възползвали по една или друга причина. Константин несъмнено е имал невероятни качества, но той не отказва престола не по посочените от вас причини. Нека си спомним, че(за което пише и д-р Ценов) гета Аспар или Испор(хем е гет т.е българин, хем носи едно много характерно българско име) е имал възможност да стане император на Византия, а е имал и невероятни качества, но не го прави. По-късно император Зенон, дошъл на власт с помощта на самият Аспар, се "отблагодарява" на своя благодател като го убива. И оттам тръгват бунтовете в ИРИ, които са окончателно овладени по времето на Юстиниан. Това какво е построил Константин едва ли може да е наистина сериозен аргумент за национално самосъзнание. Могат да бъдат много примери на римски императори, градили строежи в Испания, Юдея, Египет, Англия и т.н. без да имат връзка с тези места като родственост. Например готът Теодорих завладява Рим и построява редица бележити сгради там, без да е бил римлянин. Константин отчаяно е искал да напусне пълният с интриги Рим и да циментира, така да се каже, престола си сред своите родственици на Балканите. Тоест аз смятам, че тези строежи са били политически ходове с цел усмиряване на непокорното население. Дори по време на турското робство, към края на империята, султаните издават множество фермани и укази - "Хатихумаюн(1856), Танзимат(1835, издаването на ферман за създаване на българска екзархия(1870) и т.н. Но те не са правели това от особена любов към немюсюлманите, а чисто и просто от политически властолюбиви КОРИСТНИ(както би казал някой) подбуди. Власт.

      Изтриване
  17. ==Национализъм е чужда дума в българския език.==
    Toчнo.Това нация кога е възникнало. Що ми се мотае словосъчетанието , американска нация. , ОН , ООН. Както измислиха измислените държави , така измислиха и американска нация. Некакъв сбироток.То че българският род е сбироток от тракийски племена е вярно . Но защо значението на нация сега се измени на сбироток от разни раси?
    Народна носия. Народна - на рода. После започнах да чувам национална носия , етнос.

    Та какво е нация?

    Рорик

    ОтговорИзтриване
  18. бледоликия12 юли 2015 г. в 22:23

    Здравейте.
    Спароток, извини ме че ти противореча но Ханибал и като цяло Картаген правят услуга на Рим, карайки го да се обедини и задържа процеса на конфронтация вътре в него. Прекаленото изобилие поражда вътрешни напрежения и кара разплутото римско обществото да се самоизяде. Не мога да се сетя кой техен държавник съзнателно задържа започването на третата пуническа война като тушира напъните на сената да гласуват за започването и, докато един от сенаторите не използува един трик и сенаторите веднага гласуват За. Така че Ханибал всъщност е помогнал на Рим именно защото им е бил противник. Закономерно е да го уважат с постамент, въпреки че на нас ни изглежда абсурдно. Това е нашето съвременно разбиране и затова сме на това дередже! Наблюдавайте внимателно САЩ господа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че ми противоречиш не е лошо, всеки има право да изрази мнението си по даден въпрос. Съгласен съм, че Ханибал играе и положителна роля в консолидацията на римското общество. Не смятам обаче, че това е причината да му бъде вдигнат паметник от Септимий Север.

      Септимий е роден в Лептис Магна, а там има колония на финикийци. По бащина линия Септимий е финикиец и това го мотивира да издигне паметник на най-прочутия свой сънародник.

      Septimius Severus was the first Roman Emperor born in Africa. He ruled between AD 193 and 211. Although his family was of Phoenician rather than black African descent, ancient literary sources refer to the dark colour of his skin and relate that he kept his African accent into old age.

      http://www.britishmuseum.org/explore/highlights/highlight_objects/gr/m/statue_septimius_severus.aspx

      Изтриване
  19. Драги Павка,

    Нямах възможност досега да ти благодаря за публикуването на коментара ми, който критикуваше твоята стратегия. Въпреки съдържанието му, признавам че и аз съм български националист в добрия смисъл на това понятие.
    Ще се моля Божията сила и мъдрост да бъдат с теб на 17-ти юли, въпреки че твоят опонент е смешен пред теб !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за подкрепата, но беседа с Милчев няма да има. Понеже призовах за изключване на телефоните по време на предаването, Милчев се излаши, разбра, че няма как да ме атакува с троловете си. Тогава Милчев измисли нова хитринка - отмени датата от 17 на 10 след като прекрасно знаеше, че съм зает.

      Жалък човечец, какво да го правиш...

      Изтриване
  20. Ама чакайте сега, какво общо имат траките с днешните българи. Май толкова общо, колкото днешните гърци с древните гърци т. е. почти никаква. Че ние дори не говорим на тракийски език, извинявайте ама чисто тракийски думи като "тюрзис" и "бриа"(и да подчертая "бриа" няма нищо общо с бира), хич не ми звучат по съвременен български. Чувам били проведени някакви генетични изследвания. Стига с тия майтапи бе! На колко българи им е взета ДНК проба за да бъдат меродавни тези изследвания? Имам приятел, който се занимава с генетика в Болонския университет. Според него за да има някаква що-годе представителна картина трябва да се вземат ДНК проби от поне 1/3 от населението на България т. е. поне на около 2 000 000 българи и то от всички краища на българското етническо землище. И пак нещата ще са много общи, щото в останалите 2/3 може да се открие кръв на власи, кумани, турци и какви ли не...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да почетете повече анонимни господине. С методи като " тъй ми се струва" и " това не ми се вярва" не се стига далеч. При тълкуването на брия Вл. Георгиев предлага стблг. за-врьети, т.е. затворено, оградено място.

      Що се касае до генетичните изследвания, взети са проби на над 800 жители на България. Ако си бяхте направили труда да попрочетете нещо за генетическите изследвания, щяхте да знаете, че сериозни изследвания се правят с проучване на гените и на доста по-малко индивиди.

      Не зная каква е работата на Вашия приятел в Болонския Университет, но той или се е пошегувал с Вас, или се занимава с някаква друга дейност, която няма нищо общо с науката.

      Изтриване
    2. Искам да допълня нещо по отношение изказването на анонимен за генетичните изследвания - има значение от кого ще бъде вземана ДНК пробата, т.к. въпросното лице трябва да говори чист български, да се самоопределя като българин, да има пра пра пра и т.н. дядовци и баби, които също са се самоопределяли като такива, освен това трябва да отговаря и на външните характеристики на българите, а дали живее на територията на България - това не е от значение, т.к. 2 млн. са емигрирали от България отдавна, което не ги прави не-българи по ДНК:). Абсурдно е да се взема проба на 2 млн. (за целта на това изследване) с български паспорти, при положение, че България в момента се населява от над 1 млн цигани, които нямат нищо общо с българската народност, бит, култура, език и кръв, а са едни мноооого по-късни ( с хилядолетия) пришълци на балканите. за т.н. турци в България, дори не ми се отваря темата. Писна ми от глупостите, че българите сме някакви мелези. Допреди 20 години морала и натиска на обществото бяха невероятно силни. Сега не е така, но аз ясно си спомням с какво око се гледа на жена или мъж, които съжителстват или имат брак с човек от "друга кръв". Той е заклеймен за цял живот и това е първото, което се споменава за него от останалите. В селата, които преди 70 години са представлявали 90 % от населението на България, само сакатите и недъгавите жени и мъже съответно, които никой не ги иска, са се женели за "друга кръв" и то, за да не останат в тежест на семейството навярно, рядко по любов, така да се каже. Това е, което аз съм разбрала от опит. Нямаше да оцелеем като народност и 100 години, ако не беше точно тази настоятелност и упоритост в нас - да се пазим "чисти".

      Изтриване
    3. Това, че предците ни са странели от интензивно смесване с други хора е нормална защитна реакция. Тя се среща и при други народи, засвидетелствана е дори в Библията.

      Изтриване
  21. Г-н Спароток, прочетох някъде във Ваш коментар, не точно тук, а на друго място, че Кирил и Методий са били българи. ВЕРНО ли съм прочел или очите ме лъжат? Това изтъркано твърдение е абсурдно! Едно време Ангелика фон Сулмтал каза подобна глупост и наши историци я разглобиха направо. Няма нито едно писмено сведение от Средновековието, в което да се твърди подобно нещо. Може ли да ми цитирате едно житие или хроника, от Средните векове разбира се, където да се твърди, че са българи. Това с българския произход на Кирил и Методий са доста късни интерпретации, струва ми се, вдъхновени от голям патриотизъм, който прави лоша услуга на трезвия научен поглед. Хората са си поданици на Ромейската империя (в науката Византия) и заемат висши постове в императорските дипломатически служби. Всичко друго за техния произход е фантазия или ако има зрънце истина трябва да се докаже, но най-ранните текстове за двамата братя не споменават те да са българи или славяни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимни господине, отворил темата за Кирил и Методий. Дайте да видим първо нещата дето са приети за верни дали са и ПРАВИЛНИ.
      Българският език славянски ли е или славяните са претърпяли българско културно влияние?
      Езикът използван за богослужение в "славянските" църкви е български от 9-и век и това е най-правилното му наименование.
      Старобългарски не е изцяло правилно защото това е архаична(но не нацяло изоставена) форма на сегашния ни език, а не както при старогръцки и новогръцки, където имаме 2 различни езика неразбираеми без преводач :) Староцърковнославянски е още по-отдалечено от правилното. Същият този език на една стара книга от 10-11 век с нашенските си букви дето ги няма в руския, в предаването по хистори "Звезди в заложната къща" една много симпатична експертка по книгите го нарече - рашън чърч славоник(руски църковнославянски) което си е от дузпа в тъч, така да се каже.
      Та да видим сега ДИН Тодор Чобанов в списание 8 бр.6 юли 2015 твърди, че империята ударно изобретила писменост за нас хе-хе амче това е глупост та глупост, ако ще и буквичките пред името му да са повече от самото име :) защото файдата за империята е никаква защото се засилва нашето влияние. А между 9 век и просвещението е имало вулгар ера продължила 1000 години хе-хе. Това са напревили брадатковците, реформирали са триезичната догма. След 9-и век няма богослужение на еврейски/юдейски език в християнска църква в Европа, ако е имало щяха да останат езикови влияния като сегашните. Сегашните са: славянски ерго български централна и източна Европа, латински в Испания , Италия и Франция, гръцки в Гърция. Германския език е друга бира, налаган е от Свещенната Римска Империя която си е германска, но получава богослужение на собствен език след просвещението :)
      Което съвсем обективно погледнато значи, че българският е най-използвания език за богослужение, ПЪРВИ по значение в средата на Европата а латинския и гръцкия по периферията. Което значи съвсем друго от това дето ни карат да приемаме за верно, че нашият език е 4 богослужебен език ей така по милост и за кисело зеле хе-хе.

      Привет.
      Бриг, дефендър оф да фейт.

      Изтриване
  22. Г-н Спароток пак съм аз, онзи който отвори темата за Кирил и Методий. Искам да направя едно уточнение, става въпрос за документ от Ранното българско средновековие, т. е. за най-ранните текстове, които са най-близки до времето на двамата братя. Защото в предния коментар писах общо за Средновековието, макар че някъде намекнах, че става въпрос за ранните текстове. В нито един ранен текст писан за светите братя не се говори за български произход. Понеже знам, че ще ми излезете с номера за "Успение Кирилово", но то е писано през тринайсети век, когато вече започва процеса на "българизацията" на двамата братя.Немам вера на късните текстове. За това и немам вера на сказката за Църхо и Страхота. Всички тези текстове създадени в по късни епохи се различават коренно от писаното от ученика им Климент, а той трябва най-добре да ги е познавал. Например един руски средновековен автор Епифаний Премъдри от 14 в. пише, че Константин Философ превел светите книги от гръцки на руски език! Трябва ли да му вярваме? Изследователите Димо Чешмеджиев и Веселин Игнатов, отговориха достойно на абсурдната теза на фон Сулмтал, обаче на Вас вероятно не Ви е изгодно да цитирате трудовете им. А е коректно когато представяте една научна теза да представите и критиките върху нея, които също са намерили място в научната литература.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимни господине, аз лично не видях нищо абсурдно в тезата на фон Сумтал, а и на други хора смятащи Кирил и Методий за хора от български произход. Вярва се на това, което е най-логично и това, което може да се провери.

      Признавам, че не съм запознат с трудовете на Чешмеджиев и Игнатов. Ще съм Ви благодарен, ако представите в синтезиран вид доводите на тези автори.

      Предварително благодаря!

      Изтриване
  23. Да обичаш народа си , неговата историческа памет и традиции , означава , че си Родолюбец. Да обичаш Отечеството или Родината си или по-точно земята на дедите си ,означава ,че си Патриот . Но ако сега този , който чете тези редове прецени , че той е едновременно и Родолюбец и Патриот ,означава ,че той е НАЦИОНАЛИСТ. Но при следните условия -не може да кажеш ,че си НАЦИОНАЛИСТ , АКО СИ :

    - шовинист - маниакално крайно състояние.
    - екстремист - това е ксенофобията .
    - глобалист - това са тези , които превзето казват "Аз съм гражданин на света"
    - нихилист - не искам да давам определение - гадно е.

    И още да си НАЦИОНАЛИСТ , ОЗНАЧАВА ДА СИ ОБРАЗЕЦ ЗА СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ , Т.Е. ДА СЕ СТРЕМИШ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВОТО И В ЛИЧЕН И В ОБЩЕСТВЕН ПЛАН.
    Поздрави Шопов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Шопов, аз предпочитам думата Родолюбие. Тя самата подсказва за какво иде реч.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов , българския език е дал точно определение на термините НАЦИОНАЛИСТ , ПАТРИОТ и РОДОЛЮБЕЦ. Но ,като се има предвид през последните 100 години колко се "изхабиха" ,като понятия първите две от горепосочените , заради разни индивиди и техните политически течения и по други различни причини , съм склонен призная ,че Вашето предпочитание е приемливо и има потенциал да разшири значението си в положителен смисъл .
      Поздрави Шопов

      Изтриване
    3. Според мен национализъм е просто политическата идеология изградена върху концепцията за родолюбието.Даже бих уточнил ,че национал социализма е точно тази идеология изградена върху родолюбието.Понеже взима за водещ фактор расата или това което ние наричаме днес етнос.За определенията на г-н Шопов бих се съгласил,освен за ксенофобията.Ксенофобията е нещо нормално и в повечето случаи нещо много добро.Ксенофобията е като червените кръвни телца които унищожават(или премахват) вредните за организма елементи.Също е напълно нормално да нямаш доверие на хора които идват в къщата ти(в повечето случаи,непоканени).Всеки който ми говори за национализъм и как не си националист ако си ксенофоб,значи нещо или не е наред с главата или се опитва да прокарва глобалиски идеи в идеология която основа е анти-глобалистична.Още повече екстремизъм е въпрос на гледна точка.За османската империя,опитите на българите за освобождение може да се нарече спокойно екстремизъм.Това прави ли борците за свобода(знайни и незнайни) не националисти,и не родолюбци?

      Изтриване
  24. Павка,
    чета от дълго време това дето публикуваш и искам да си изясня нещо. Да разбирам ли, че според теб следната формула е вярна: хора от Варненския халколитен некропол = траки = славяни = българи или с други думи всички тия народи са един народ?
    Само, че аз съм археолог Павка и ще ти кажа, че керамиката на тия споменати народи е коренно различна една от друга. Понеже съм специалист по керамиката - поне за нея мога да се изкажа. И не само аз, питай някой британски колега, те поне имат добра школа. Няма как да не отличи грозната и груба славянска керамика от тракийската. Това, което казва керамиката е, че нещата не са както ти ги мислиш. Но ти продължавай, дерзай! В търсенето е истината.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господине, след като сте специалист, то Вие трябва да знаете, че в различни периоди от време с името славяни са се наричали различни хора. В периода 527-680 под славяни, или по-точно славени се имат предвид племената на гетите. Това е причината да няма разлика между домашната гетска керамика и тази на старите славени.

      В периода 527-680 дедите на словени, словаци, чехи, поляци и др. са наречени венети, венди. Това е причината земите на Словения и Словакия да бъдат наричани Venetia, Terra Venetorum и Windisch Marc. Venetikos kolpos е локализиран в Полша, а Veneticus lacus в стерите земи на Словакия.

      Не проумявам как Вие като специалист не знаете, че значителна част от домашната тракийска керамика, по-специално тази на гетите е груба, правена е на ръка. Ако сте археолог, то Вие знаете, че не комерсиалната, луксозната, а домашната керамика ни позволява да определим етническата принадлежност на дадена култура.

      Да, ако сравним едно красиво изписано ойнохе, или лекитос от могилните погребения от Розовата Долина, с домашната гетска керамика, ще видим огромни разлики въпреки, че живеещите на юг от Балкана одриси са от същия произход както и обитаващите земите на север от Балкана, а и Дунава гети.

      Вие би трябвало също да знаете, че с течение на времето керамиката се променя. Променя се както методиката на изработка, така и орнаментиката. Ако един народ е принуден да изостави земите си, ще се промени и състава на глината, от която се изработват съдовете. Промени ли се стандарта на живот в последствие на войни и бедствия, ще се промени и качеството на керамиката.

      Изтриване
  25. Серафимов,
    хубаво е че сте патриот и аз съм патриот, обаче много ни е шибана държавата. Не страната, а държавният апарат. Може ли да сме толкова изостанали и по доходи и по гражданско мислене. Ами ние нямаме никакво гражданско общество! Ами при една евентуална война под знамената ни няма да се съберат и сто хиляди войници. И то при обща мобилизация. Народът е страшно обезверен и живее мизерно. Минималната заплата е по малко от 200 евро, а нашите политици като отидат в Брюксел козируват. Както едно време козируваха като отидат на съвещание в Москва. И изпълняват всякакви директиви. Може и да сме били велики в миналото, и не може , а сигурно е, че е така, но сега нещата са коренно различни. Идете в Северозападна България и ще видите две неща в едно: красива природа и страшно мизерен живот - схлупени къщурки, безработица и шляещи се безработни младежи. Това е действителността.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господине, Вие как мислите - величие и сила придобиват ли се с чакане и вайкане? Дедите ни също са имали грижи и то по-страшни от нашите днес, оцелели са не с чакане, а с борба. Не просто борба против подтисниците, но и борба за прочистване на съзнанието на сънародниците.

      Ако сте родолюбец както казвате, усъвършенствайте себе си, давайте пример, подкрепяйте слабите, насърчавайте колебаещите си, един ден те могат да помогнат на Вас. Борбата за България не е някакво временно явление, не е някакъв напън, не е моментно усилие като на състезание. Не, борбата за България е един непрестанен процес защото е и борба за оцеляване.

      Изтриване
    2. Аз съм Лозанов, когато пиша от компютъра по незнайни причини го правя от името Илия Макаров. Както и да е... Коментарът на Анонимен е реалистичен и изпълнен с фактология, почерпена от съвремието. Отговорът на г-н Серафимов е пропит с идеализъм, надежда, оптимизъм. Нека да направим синтеза, да вземем най-доброто от тези два коментара, защото те олицетворяват два светогледа. Всеки може да го направи това сам за себе си. За мен истината винаги е някъде по средата, защото е субективна и се обуславя от личния интерес на всеки човек. И тук моето мнение е, че г-н Анонимен е напълно прав да изтъкне мизерното положение на нашият народ. Положение, за което голяма вина носим самите ние. А пък г-н Серафимов е напълно прав да гледа с оптимизъм и вяра напред, защото вярата е ключът към всичко. Тоест вярата, че можем да излезем напред. Не съм съгласен с г-н Анонимен, че не обръща да погледне мометата и от другата й страна т.е да даде идеи как да се променят нещата. Както е казал големия Де Ниро - "Има 3 вида хора. Едни, които са част от проблема. Други, които са част от решението. Трети - които са част от пейзажа." А с г-н Серафимов не съм съгласен, че абсолютизира по този начин дедите ни. Дедите ни, сиреч старите българи, наричани траки, хуни, готи, славяни, пелгари и т.н., са си били същите като нас - търсели са препитание за себе си и за своите семейства, страхували са се от врагове и са се криели в миши дупки, когато е имало опасност. Крадяли са. Убивали са. Лъгали са. Предавали са. Защото не са били богове, както и ние не сме. Народа ни винаги се е движел напред не заради това, че е специален и уникален като народ(една тълпа от гладни старци и ревящи бебета в по-голямата си част), а защото от него са се излъчвали уникални личности. Личности, които други народи нямат. Не приемам логиката, че щом Левски е българин, значи всички българи са като Левски. Колкото велики личности да имаме, аз мога да ви изброя и толкова предатели, престъпници и измамници. И в света е така - не знам кой философ беше казал, че историята съществува не заради хората т.е заради народа, а заради личностите. Личностите са главните герои, а не тълпите, както днес се опитват да го изкарат. И днес от мизерията и трагедията на българския народ трябва да излязат достойни хора. Колко хора загиват по катастрофи по улиците, от сърдечни проблеми, от рак, от престъпления; колко бягат в чужбина да мият чинии; колко българи изчезват безследно годишно? Нима е напразно? Не, те се дават в жертва. Нима това не е бил основен замисъл и на ВМОРО? Да предизвикват бунт, който да бъде смазан с възможно най-много жертви, за да се предизвика по-голяма обществена реакция. Нима не е това и Априлското въстание? А може би в това се крие и величието на български народ - че всякога е готов да претърпи ново клане, нов геноцид, нов терор и да бъде като овца на заколение, за да пребъде бъдещето му. Общо взето цялата ни история може да се погледне като гигантско жертвоприношение на неизвестен нам бог. На мен ми е интересно каква е целта обаче на този ритуал?

      Изтриване
    3. ВЪПРЕКИ ЧЕ ИМАМ ОСНОВНО ДОПЪЛНЕНИЕ КЪМ СТРАТЕГИЯТА, ТОВА Е ЕДИН ЗНАМЕНИТ ОТГОВОР НА ОТЧАЯНИЕТО !

      Изтриване
  26. Спароток,
    абсурдно е с ДНК от 800 човека да се съди за 6 000 000. Абсолютно никой не взима на сериозно генетичните резултати когато става въпрос за мащабни исторически изследвания. Когато трябва да се докаже роднинска връзка на някой индивид с друг - тогава "да". Когато трябва да се докаже непрекъснатостта на една династична линия, тогава също съм съгласен. Но когато се говори за произход на цели народи, да се съди по резултатите на една шепа хора е абсурдно. Същото мисли и моя приятел, за който ти писах по-рано. Той също участва в подобни изследвания, не към Болонския университет, той там е преподавател, а по пректи на разни фондации. Но както той се изрази:"Това са си чисти експерименти със съмнителна достоверност, но пък дават хубави пари."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяко генетично изследване има специфична методика. Тя не е измисляна току така, а е продукт на дълги години експериментиране. Разбира се при изследване на около 800 човека не можем да разчитаме на 100% точност, но тя не е и нужна. Трябва ни точност до 5-3%, от нея пак би станало ясно какви са основните компоненти на генетичния коктейл на българския народ.

      Изтриване
  27. И нещо друго да ти кажа за ДНК-то, че не довърших. Преди две години, когато намериха в Англия скелета на Ричард III учените от Университета в Лестър взеха ДНК проби от двама негови съвременни потомци. Не от един. И обявиха на пресконференция, за да са по-сигурни в резултатите, че ще вземат проби поне от двама негови сродници. Значи хората взимат две проби за да докажат една. А тук, при нас, 800 за да докажат няколко милиона! Машаллах както казва Бай Ганьо!

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Спароток,
    Аз съм онзи с темата за Кирил и Методий. По същество: Сулмтал и Маргаритов, мисля че за първи път публикуваха хипотезата си в историческото сп. Векове някъде през 70-те или 80-те години. В същото списание не закъсняха и критиките по техния текст. Няма да ти синтезирам заключенията на Димо Чешмеджиев и Веселин Игнатов, защото съм сигурен, че критиките им с/у Сулмтал са някъде качени из нета. Грамотен човек си, напиши имената на посочените учени в Google и ще ти излязат текстовете им. Хубаво е да прочетеш изцяло статиите им. Димо Чешмеджиев е доцент историк, преподавател в няколко български университета, освен това работи и към Кирило-Методиевския научен център към БАН, а Веселин Игнатов е литературен критик. Виж Серафимов, на мен също ми се иска Кирил и Методий да са българи, но е трудно доказуемо това нещо и затова трябва да се подхожда предпазливо към т. нар. "български произход" на двамата братя. Другият голям радетел за българския произход на двамата светци е ...ама разбира се Божо (Божидар Димитров). Божо е много интересен случай, лично го познавам, затова и няма да изляза с истинското си име, защото ще ми се обиди. Божко се води специалист по всичко: от праистория до съвременна история и космически изследвания. Затова и никой в историческата гилдия (включвам и археолозите) не го взема насериозно. Но ако трябва да сме честни, той по документи, е специалист по средновековието и точно там се дъни с щуротиите си за Кирил и Методий. В напъните си да докаже някаква българска връзка с двамата братя, или че имало тайни срещи между тях и княз Борис той изтърсва в книжлето си "Българите - първите европейци" следното: "...въпреки липсата на конкретни сведения повече от сигурно е, че Борис I е споделил с двамата братя опасенията си от практикуването на християнството в България на гръцки или латински език и ги е помолил за съдействие в отстраняването на препятствията." (стр. 91). Усещаш ли Серафимов нелепостта на цялото твърдение? Ще цитирам отново само фрагмент от посоченото "...въпреки липсата на конкретни сведения повече от сигурно е..." И накрая: ако двамата братя бяха с български произход Климент щеше да го каже това в прав текст в своите трудове. Ако бяха потомци на български владетели Климент щеше да го разтръби и нямаше да чакаме Сулмтал да ни "отваря" очите. Хайде със здраве! И да не забравиш да прочетеш Чешмеджиев и Игнатов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прочетох доводите на Чешмеджиев и Игнатов, но те са меко казано несериозни. И двамата автори са пропуснали факта, че в Кратко Житие на Кирил изрично се говори, че братята са българи - Е.Георгиев, Нашето Азбуки, 1981, с.8.

      Не е редно такава важна подробност да бъде премълчавана.

      Изтриване
    2. Цитирам Анонимния , който не вярва , че Кирил и Методий са българи:
      "И накрая: ако двамата братя бяха с български произход Климент щеше да го каже това в прав текст в своите трудове. Ако бяха потомци на български владетели Климент щеше да го разтръби и нямаше да чакаме Сулмтал да ни "отваря" очите."

      И му казвам , че точно Климент Охридски го казва в прав текст ясно в “Успение Кирилово” :
      Авторът Климент Охридски пише -
      “Родното място на преподобния наш отец Кирил е многопрочутият и голям град Солун. Там той е роден. ПО РОД И РОЖДЕНИЕ ТОЙ Е БЪЛГАРИН.”

      Хайде със здраве! И да не забравиш да прочетеш КЛИМЕНТ.

      Изтриване
    3. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС25 юли 2015 г. в 1:25

      БОЖО Е НАШЕ МОМЧЕ.....НО ТОИ Е ТРОЕН АГЕНТ...И ТОИ ВЕЧЕ НЕ ЗНАЕ НА КОИ И НА КОЙ СЛУЖИ !!

      БОЖО ГО БЯХА ХВАНАЛИ В ИТАЛИЯ ЕДНО ВРЕМЕМ, ИМА ДЕИСТВАЩА ПРИСЪДА ЗА ЗАТВОР...ЗАТОВА НИКОГА НЕ Е ОРИПАРИЛ ДО ИТАЛИ ОТ 1945 ГОДИНДА ДО СЕГА...ОТНОВО !!

      В ГЪРЦИЯ ИМА СЪЩО ПРИСЪДА ЗА ЗАТВОР...АКО СТЪПИ НА САНТИМЕТЪР ГРЪЦКА ДЪРЖАВНА ЗЕМЯ.

      ИСКАМ ДА КАЖА ЧЕ СЛУЧАЯТ МУ Е ВЪВ ВРЪЗКА С ОТКРАДНАТИТЕ ОТ ВУЛГАРИТЕ 500 КНИГИ И пергаменти от великия гръцки манастир свети Иоан Геометър до Драма, през 1917 г.

      ГРЪЦКАТА АРМИЯ ТРЯБВА ДА НАПРАВИ СОФИЯ НА СОЛ И КАРТОФИ САМО ЗАРАДИ ТАЗИ НЕЧУВАНА ДОЛНА САТАНИНСКА КРАЖБА !!

      БОЖО Е ГУПТИН--ГИФФТОС..ЕГИПЕТСКИ ЦИГАНИН !

      Изтриване
    4. Моля те да коменкираш като културен човек. По начина, по който го правиш ти предизвикваш негативни реакции, ще бъда принуден да не допускам написаното от теб, ако продължаваш в същия дух.

      Изтриване
    5. ДО Г-Н КОНСТАНТИН НЕДЕЛЧЕВ - Благодаря Ви за хубавия коментар относно българските корени на Кирил!!!

      Изтриване
    6. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС25 юли 2015 г. в 17:18

      ИЗВИНЯВАИ ПАВКА..ЗНАЕШ ЧЕ ДОРИ И ДА ТЕ ПСУВАМ ИЛИ ДА ПИША ГАДНО НЕЩА ЗА ТЕБЕ..ЗА МЕН СИ УМЕН ЧОВЕК. И ИМАШ МОЕТО УВАЖЕНИЕ. НО ДОНЯКЪДЕ.
      НО ПОНЯКОГА .....

      --------------

      ОБЪРКАХ ГОДИНАТА..
      ПРЕЗ 1975 Г. Е ХВАНАТ БОЖО В ИТАЛИЯ...НЕ ПРЕЗ 1945 Г..ТОГАВА Е РОДЕН . /:_))))))

      Изтриване
    7. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС25 юли 2015 г. в 17:24

      КИРИЛ И МЕТОДИИ СА ГЪРЦИ-КАРАКАЧАНИ....БАЩА ИМ Е БИЛ ЕПИРОТ..ИСТИНСКИ ЕЛЛИН !!

      МАИКАТА ВЕЧЕ Е СЛАВЯНСКА РОБИНЯ...ИЛИ КОЙ ЗНАЕ КАКВА.

      НО БАЩА ИМ Е БИЛ ЕПИРОТ, ТОЕСТ КАРАКАЧАНИН. 100 %

      БАЩАТА НА ТЕСАЛОНИКИОН ДИДИМОН = (СОЛУНСКИ БРАТЯ) Е ГРЪК, ВСЕКИ НА ПЛАНЕТАТА ГО ЗНАЕ.

      Изтриване
    8. Няма народ каракачани. Тези хора се самонаричат влахи, а влахи е българско име притежаващо значение животновъди. След като самоназванието на влахите е българско, то и те са българи, макар да са забравили корените си.

      В случай, че влахите бяха от гръцки произход, те щяха да говорят доста различно наречие. Няма как да си изолиран от гръцката общност и в същото време да говориш новогръцки.

      Познавам влахи, които са си направили генетично изследване. Тези хора са носители на J2, R1a1, I2, а тези маркери са типични за българското население. Ако влахите бяха изолирана група, чиято древна земя е Епир, то те щяха да са носители най-вече на EV-13. Прочее, той се среща и сред значителна част от българите.

      Жив и здрав!

      Изтриване
    9. Това с уважението ти към мен е странно. Или уважаваш някого, или не, средно положение няма. Възможно е в някои, или в доста случаи да не си съгласен с мен и това си е твое право. Твое право е да кажеш, че не приемаш виждането ми, а и да критикуваш, но по същество.

      Грубите изрази нито говорят добре за теб, нито ще спомогнат за изграждане на различията ни. Аз гледам на теб като на сънародник, не очаквам, че винаги ще си съгласен с мен, но пък ми се иска да останем в добри отношения.

      Жив и здрав!

      Изтриване
  29. Здравейте на всички родолюбци!
    Аз не съм такъв. Мисля, че ние българите, или поне съвременните българи сме...както го беше казал един представител на бълг. литература "не народ, а мърша." И ще ви го докажа с цифри от по новата ни история. В прехваленото Априлско въстание знаете ли колко мъже хващат оръжието? Ама не семействата им, а само бойците колко са от всички революционни окръзи. Ще ви кажа колко са. Около 3000-4000 души. И най-големият мит в българската история е твърдението, че Априлското въстание било масово. Има цели области по нашите земи, които тогава даже не помирисват барута. Каква е картината около нас: в гръцката завера от 1821 г. хващат оръжието 20 000 бойци. В Първото сръбско въстание от 1804 г. около 10 000, пак подчертавам говоря само за бойците. в Херцеговското въстание от 1875 г. херцеговските войводи изваждат 15 000 въоръжени мъже. Нужно ли е да споменавам кога са се освободили съседните нам народи и кога ние?
    С уважение: Неродолюб Неродолюбов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Срещу 8-10 хиляди зле въоръжени, разпокъсани и неопитни въстанически сили били хвърлени над 80 000 души башибозук и 10 000 редовна армия, снабдена с артилерия."
      Според мен 8-10 хиляди е повече от 3-4 хиляди. Но и толкова да бяха, къде пише колко е стандартът за организиране на въстание? Прехвалената Велика френска революция, ако и да не е организирана срещу поробите, от колко души е осъществена? Да не би да са се включили милиони французи? Или и французите са "мърши"? Ако българите, хванали оръжие тогава, бяха 40 000+ на брой, значи ли това, че гърците и сърбите са "мърши"?
      На тези въпроси, разбира се, не очаквам отговор. Очаквам единствено да се замислите, уважаеми г-н Неродолюбов, защо сте избрали не само акаунт, но и начин на мислене на анонимник. И може би да не пишете повече по теми, които не ви интересуват и които не разбирате.

      Изтриване
    2. Георги, представя си нямаш колко тролове се представят за българи, а всъщност се логват от чужбина и пускат тук отровата си.

      Изтриване
    3. то бива бива човек да се мрази...ама да се нарича и мърша.Сигурно сте много самотен човек г-н Неродолюб

      Изтриване
  30. Дааа, спомням си критиките срещу тази с немското име, която се беше заела да доказва че Константин-Кирил Философ и брат му били с български произход. Този диспут се беше развихрил здраво още преди 10 ноември. Мисля че беше писала в съавторство с някакъв българин. Те май не можаха да отговорят на критиките и да ги затапят. Абе няма значение. Важното е че не са мЪкедонци :)

    ОтговорИзтриване
  31. Спароток, бих гласувал за теб ако издигнеш политическа платформа. Ако направиш патриотична партия с две ръце съм "за"! Трябват й на тая държава повече патриоти и по-малко американоидни - рускоподобни-европеизаторски лизачи! Извини ме за реториката!

    ОтговорИзтриване
  32. Онзи, който се съмнява в генетичните изследвания и си мисли сигурно, че не сме траки, да си гледа работата. Аз съм тракиец и съм си проследил родословието до 756 г. пр. Хр. Айде майната му на тоя със скапания произход. Ние както казва Павката сме потомци на благородници.

    ОтговорИзтриване
  33. Спароток,
    Има тука един, където пита каква кръв тече в българските вени. Аз ли да му отговоря или ти ще му отговориш?
    Автохтонна кръв тече в българските вени г-не. Е, ако във Вашата има някаква циганска примес си е Ваш проблем!

    Иван Серафимов (не съм роднина на Спароток, просто съвпадение на фамилии)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпрос на време е когато на всеки ще е ясно, че ние българите сме потомци на хората наричани в далечното минало с имената траки и пеласги.

      Изтриване
  34. Павка,
    е такива хленчещи като тоя дето говорят само за мизерия и нихилизъм са ми дошли до гуша. "Вижте какво е в Северозападна България" - мрън, мрън. А виж какво е в Сомалия? Има далеч по-лоши места.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има разбира се и то много по-лоши места.

      Изтриване
    2. На едно друго място един друг "неродолюбец" ми обясняваше колко хубаво било в Турция и как искал да си яде баклава, да ходи на хубави стадиони и да има работа. Насочих го да търси баклавата, стадионите и работните места не в Истанбул, а в Източна Турция, в крайните зони около границата със Сирия.
      Надявам се по-бързо българите разберат, че няма страна и държава на този свят, част от гражданите на която да не мизерстват. Огромни гета и мизерни квартали има дори в страните от т. нар. Г7, както разбира се и в Русия (бивш член на Г8). Борбата за по-добър живот е нещо съвсем различно от мрънкането и злобата.

      Изтриване
    3. Обикалял съм по три континента, но най-много ми харесва в България. Ние не сме бедни, а биваме систематично ограбвани. Когато този процес се спре, ще се върне и благоденствието, но за това наистина се иска борба.

      Изтриване
  35. Спароток, какво мислиш за трудовете на Кръстю Мутафчиев. Мисля, че той е по- велик от Ганчо Цанов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всеки има право да мисли каквото поиска, но едно е да мислиш нещо, а друго е да го докажеш.

      Изтриване
  36. Спароток!
    Аз съм твърдо за турко-татарския произход на българите. Много се нервя на такива като вас автохтонисти. Даже мислех да те предизвикам на двубой да си премерим силите, но те видях по улицата и забелязах, че си доста якичък и си подвих опашката. Нищо в някой следващ живот ще си организираме двубой! Когато и аз стана якичък!
    Чао засега!

    ОтговорИзтриване
  37. Спароток! Както ти писах днес, оставам си твърдо на позицията за турко-татарския произход на българите. Бях ти писал, че искам да премерим сили в двубой, е, ама това е в кръга на шегата. Далеч съм от мисълта да се боря с теб. Нали ти казах, че те срещнах на улицата и си подвих опашката :) Абе много си якичък! Колко тежиш? Някъде около 95 кг. по мое мнение А аз съм 65 кг. Сега сериозно по темата: българите са турко-татари! Няма друго обяснение. Кои използват юрти - турко-татаро-монголите. Има запазен глинен модел на юрта намерен по нашите земи. Учените смятат, че е прабългарски. Това слага точка на всякакви бъдещи дискусии.

    ОтговорИзтриване
  38. Павка, къв е тоя Милчев и за кво се бори? Нещо не ми е ясно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милчев е бивш милиционер, който си мени предаността в зависимост от това кой е силния на деня. След 1989 милиционерът Милчев влезе в редиците на СДС. След залеза на СДС влезе в партията на Симеон Сакскобургготски...после вече дирите се губят, но човекът най-откровено си признава, че е финансиран от Джордж Сорос.

      Изтриване
  39. Спароточе, къде се изгуби бе? Да не си на море или на планина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, в гореща Тракия съм :)

      Просто имам много работа и твърде малко свободно време.

      Изтриване
  40. Къде ти тоз Национализъм сред управляващата клика ( предимно съставена от бивши или подопечни на бившите комунистически мекерета ДС агенти слуги на руските такива и най-лошото с доста ниско мисловно ниво,казано по български! ) Продаващи и даващи с охота възможността да се строят жилища на дестки хиляди, да не казвам на стотици хиляди руснаци!
    В момента в Слънчев бряг продължава това строителство и продажбите на жилища на руски граждани-руснаци с повечко парички и възможности, които добре осъзнават възможностите, които се откриват пред тях и семействата им, тук! Виждам го с очите си как се случва!
    Вече се появяват и руски работници по обектите...и това го виждам!

    В Поморие, което си има вече прозвище-малката Москва, руските жители на града искат да имат свой представител в общинският съвет, а в училищата има изцяло руски паралелки!...информация от помориец , който обаче няма нищо против това да се случва-стига да падат денги от цялата работа!...Не се сеща, че може в един момент бизнеса му да влезне изцяло в руските лапи...!

    ...С огромно желание облагоденстваните строителни фирми прибират печалби, но не се замислят , че това Е несъразмерно и неконтролирано заселване на хора от чужда държава - при това държава демонстрираща в световен мащаб имперски амбиции и пълно незачитане на културното ни наследство и непризнаване на редица исторически факти за нас Българите като техни първоучители! И съвсем целенасочено разпространяване на една измислена история за нашият произход,пращайки ни на изток в днешните руски републики!

    Това умишлено заселване на руснаци-единствено ( на времето бяха изритани доста западни заселници,примерно!-имаше кражби и измами...! ) може в един момент да се обърне срещу всички печелещи от това заселване , защото руснаците ще започнат да използват руснаци за работа, руски фирми за обслужване и както вече виждам със собствените си очи ще си правят и си правят магазини и магазинчета те самите за своите си сънародници!Със руски стоки и прочие...!
    Нашите псевдопатриоти в народното ни събрание трябва да дадат точна оценка на случващото се и да се въведат законови правила за заселването на такива маси от хора, идващи от други държави!...Но едва ли...!?!
    Трябва да се търсят и е съвсем логично да се намират и други купувачи от други страни!...
    Трябва и трябваше тези строежи да се случат в места , където има място за такова строителство и най-вече в по западнали райони, което е разбираемо, а не да се строи на брега , да се секат гори , да се унищожава крайбрежието...!
    Къде ти..национализъм?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Масовото заселване на чужденци на наша територия няма как да остане без последствия. Историята учи, че в такива случаи поседствията винаги са плачевни.

      За жалост е верно и това - песента на парите е най-гръмка за тези, от които зависи защитаването на националните интереси.

      Изтриване
    2. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС25 юли 2015 г. в 1:00

      ДО КОНСТАНТИН----АЗ ЗНАМ ЗА ДВА ВАШИ ВУЛГАРСКИ МАГАЗНА В АТИНА...ИСКАШ ЛИ ТЕЯ ДВА МАГАЗИНА ДА БЪДАТ ЗАПАЛЕНИ . А..?

      ЗНАЧИ ВИЕ ДА СИ ПРАВИТЕ МАГАЗИНИ В ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ...А ДРУГИТЕ ПО-ВЕЛИКИ И МНОГО ПО-ГОЛЕМИ НАЦИИ И НАРОДИ,,ДА НЕ ПРАВЯТ В ПОМОРИЕ , А !!

      НЕКА РОССИЯ ДА ВЗЕМЕ ЧЕРНО МОРЕТО ВИ..


      ДО 10 ГОДИНИ ЩЕ ВИ ОСТАНЕ САМО СОФИЙСКИЯ САНДЖАК, КОИТО ЩЕ БЪДЕ ДОМИНИОН НА ЕВРОПЕИСКИА САЮЗ..

      ВСИЧКО ДРУГО ЩЕ БЪДЕ --- ТУРЦИЯ, ГЪРЦИЯ И РОССИЯ.

      Изтриване
    3. Заблудени сънароднико, това е последното ми предупреждение към теб - ако не спреш с провокативния и груб начин на коментиране, вече никога твоите коментари няма да бъдат допускани.

      Изтриване
    4. Доста дълго време търпя тоя гръцки ....лизец !

      Изтриване
    5. Господин Георгиадис съвсем ясно виждам как се е отразила и във самия вас дреБногръцката Трагедия!...
      Защо ли!?!
      Ами защото в Гърция само около 25% от избирателите НЕ са зомбирани от комунистически,левичарски,нацистки,чегеваристки и др.идеологии!
      Мисля ме разбирате - чета коментарчетата ви в блога на Спароток по неволя и съвсем спокойно ви го казвам!

      Ще ви понапиша и припомня нещо за вашата мила Греция (нали обичате руски)!
      Гърция за мен е една ретроградна държава с нетолерантно общество, все още робуващо на средновековни догми и ретропатриархат, управлявана задкулисно от няколко богати фамилии-олигарси почти както мафията през 19 век. Като добавим към това и 30-годишното управление на ПАСОК (разсипия, корупция и клиентелизъм), картинката е от ясна по-ясна. Това не го ли видяха европейските институции още тогава,когато са я приели в Еврозоната и въобще в ЕС, при това една от почти първите?
      Това им е проблема в ЕС само, че сега някой трябва да поеме политическата отговорност понеже тя няма давност. Заради това бяха всички тези нерви и истерии в ЕС – заложили са на болен кон в надпреварата. Целия цирк пък, който разиграха Ципрас и мафията му ще коства доста на гръцкия народ. Видя се, че Ципрас не е по-различен от всички други политически лицемери, които един ден се кълнат в нещо, а на другия получават амнезия и обръщат палачинката наобратно. Кога този човек е бил искрен, когато се кълнеше че няма да отстъпи и сантиметър или когато подписа споразумението и забрави за клетвите?

      Изтриване
    6. По „Балкански духове” от Робърт Каплан...интересно четиво и при това популярно! Американец е човека , но е поживял на балканите и решил да разкаже преживяното...
      В книгата си Робърт Каплан изненадва читателя с „класацията си” на доброто и лошото сред балканските народи, базирана на личен опит. А изненадващото като за един комплексиран българин ( и за чужденците със стереотипни представи за нас) е в това, че поставя България и българите на първо място според собствените си разбирания за доброто, в които толерантността е сред основните критерии.

      Каплан си признава, че най-дълго е живял в Гърция и харесва много неща в тази страна.
      Изненадата тук обаче е в обобщението му, че тъкмо Гърция и гърците, според него, са най-представителни за всичко лошо, което може да се каже за Балканите.
      Авторът заявява това със съжаление, но твърдо- именно заради нетолерантността, която се изразява например в съзнателното заличаване на еврейското наследство в страната след нацистката окупация. Гърците се ослушват за еврейските имоти и дори не са сложили една възпоменателна табела за най-голямото еврейско гробище в тази част от света, върху която е построен Солунският панаир, пише Каплан.

      Изтриване
    7. Не само Каплан изразява такова мнение за гърците, прочетете THE INNOCENTS ABROAD на Марк Твен. Подобни мисли могат да бъдат намерени и в Bulgaria and Her People: With an Account of the Balkan Wars, Macedonia, and the Macedonian Bulgar.

      Странното е, че въпреки поведението на гърците след ВСВ, към тях не зная да са отправяни упреци, докато някои индивиди са готови да ни разкъсат за това, което сме направили, или не сме успели да направим в териториите, в които са били стационирани български войски на "гръцка" територия по време на ВСВ. Все едно спасяването на българските евреи никога не се е случвало.

      Изтриване
    8. За спасяването на българските евреи отдавна вече знаят и слепите, и глухите, но питам, кой ще спаси Русия и Европа от лакомията на американските чифути ?!

      Изтриване
    9. Мисля, че това ще го направят други евреи, хора, в чиито сърца има човечност и доброта. Проучете що за хора са Наоми Клайн, Норийна Хърц и Аарон Шварц. Последният даде живота си в борба против корпорациите канещи се да налапат цял свят.

      Изтриване
    10. Аз бих добавил и Аарон Русо, който също стана жертва на своите твърдения. Имаше и един евреин, който по времето на Холокоста беше написал книга за смисъла на живота, но забравих неговото име. Не трябва , разбира се, и да абсолютизираме гърците и да ги поставяме под общ знаменател.

      Изтриване
    11. Казвал съм го, но пак ще повторя - Всеки народ има светци и злодеи.

      Изтриване
    12. Аз лично не вярвам на "други" евреи.Дори и да са на наша страна и да се борят срещу несправедливостта,те никога няма да излязат и да разкрият истината за своите сънародници.А тя не е никак приятна.До сега съм чувал много малко евреи да назовават други евреи в злодеянията им.Ако ще казват нещо обикновено поставят нещата под общ знаменател,както казвате сам г-н Серафимов "корпорациите" , "1%" и тн.Само дето никои не казва че 99% от този 1% са евреи,и че 99% от тези корпорации в крайна сметка са със силно еврейско присъствие.А дори и да приемем че има и евреи които изцяло са на страната на истината и справедливостта(което несъмнено е така),нека си спомним какво празнуват на Ханука евреите.А именно избиването на гърците и забележете, евреите които са били за погърчването на евреите.Тоест онези дето са решили да поробят целия свят,няма да се подвоумят да премахнат и няколко от своите за постигането на целите им.Решението не е да чакаме този или онзи да ни освободи от това или онова иго.

      Изтриване
  41. ето нещо , да се посмеем...............https://www.youtube.com/watch?v=suy_CWMOI74

    ОтговорИзтриване
  42. Каква е отликата между патриота-родолюбец и националиста? Понеже тук сме зрели хора, ще си позволя сравняването с потентния мъж и сексулния маниак.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, зрели хора сме, но все пак нека не тръгваме по наклонена плоскост. Културното поведение е нещо важно.

      Изтриване
  43. Горе главата, Павка!

    Струва ми се, че си нещо обезсърчен и дали е от това, че дуелът с Милчев не се състоя, но ти самият предвиждаше такова развитие на нещата. От друга страна, ако следиш предаванията на Стойчо Керев, ще откриеш, че напоследък почти винаги се споменават траките като наши прадеди, но ти разбира се нямаш никаква заслуга за това ...
    Като споменах Стойчо Керев, сетих се, че в една от последните му срещи стана дума, че Хипократ е завещал на бъдещите си колеги като лекуват болните да не забравят заедно с тялото да лекуват и духа на пациентите си. Ако приемем тази стратегия по отношение на българския народ, можем ли да приемем, че духът на българина също се нуждае от грижи?
    Как се грижи предаването „Въпрос на гледна точка“ за извисяването на българския дух?!
    Дискутира се, че поради особената роля, която е отредена на българите за световната духовност, те имат за задача да активират не знам какъв брой енергийни центрове на територията на България и това трябвало да стане като се учим от многобройните феномени - „пророчици“ (но не врачки) и дъновисти, за да постигнем сияйните върхове на езотериката.
    Мисля, че е крайно време да обърнем малко повече внимание на горната проблематика, за да изпълним заветите на великия Хипократ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за подкрепата, но не проумявам какво би накарало някой да мисли, че съм обезсърчен :)

      Просто съм зает с други неща, а Кирил Милчев никога не ме е притеснявал като опонент. Клеветите му са неприятни, сеенето на омраза по мой адрес със сигурност ще доведе до нещо неприятно, но това го зная.

      Изтриване
  44. Анонимен от 24 юли, 19:21

    Радвам се, ако съм сбъркал с „обезсърчаването“, пък и зная, че това трудно може да се каже за тебе. Получих такова впечатление понеже се наложи да отговориш наведнаж на много застояли коментари, а много от тях дори и не получиха отговор, но явно това се дължи на твоята заетост. Манифестира се и известно изпростяване и ти с право приканваш да не изоставяме културното поведение.
    Вероятно това е и причината да не вземеш отношение по същество на горния мой коментар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бях на такива места, на които не просто нямаше достъп до интернет, но нямаше дори и електричество. За сметка на това гледките, храната, а и общуването с "дивите хора" бяха незабравими.

      Трябваше непременно да се срещна с някои възрастни българи, техните разкази са безценни, а преклонната възраст на тези хора ме накара да поставя срещата с тях като приоритет. Другото може да почака.

      Изтриване
  45. https://www.youtube.com/watch?v=E0OokTuq7Bw по-Здрав Константински за руските Чушко-пеци:)

    ОтговорИзтриване
  46. Вижте се само!!!!!
    Цъцъцъ какво е да гледаш как в собствения ти народ има толкова жалки мижитурки, които всячески се опитват да са настроени срещу собственото си....Ей го и тук същата работа...Един човек ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН като г-н Серафимов, който твори истинското за българите и България, и тук някакви си никакви си придават важност с опити да тиражират антибългарско. Аз не искам да навлизам в дебати относно това кое е вярно и кое не, но дори със поглед на страничен човечец, се вижда как има особено посегателство към опита на един родолюбец да търси истината за милата ни родина и род... И защо да питам аз ? Каква е причината вие там скритите мишки под елементарните си псевдоними да правите това? Каква ви е целта да сривате делото на този човек? С тези си действие какви българи сте вие?

    Към тези дето се имат за големи специалисти в разни области с многото години стаж... Искам поне един толкова велик специалист за който се има, поне веднъж да се изниже от черупката си на страхливо пиле и да почне да мисли трезво и да прави със собствената си тиква...С цялото ми уважение повечето от вас "специалистчета" Вие сте такива само на хартия...Прочели там някакви трудове на далечни от вас хора и си придавате важност. Вие изобщо знаете ли какво е да си отдаден на работата си и да работиш със сърце? Знам ви аз номерцата на всичките псевдо-специалисти като вас, то просто си личи дори в писанията ви какви сте:)
    А най интересното, е опонирането хехехехе.. Трябва да се докаже на кой му е по голям ъхъ егото/ъкълъ. Но това да се правиш на умен, не означава че ти си такъв, в правилното значение на думата, което реално в днешно време е изключително изкривено...Жалкото в случая че дори и умни промитите им мозъци от различните времена и властимащи си казват думата......

    Горд Българин!!!

    ОтговорИзтриване
  47. Кирил Милчев е публикувал исторически роман,на профила си.Прокарва тезата че автохтонистите,са агенти на Москва.Особено ме впечатли ,как генералът на Атила-Едеко,измислил име на сина си.Новината за новороденото,научил яздейки.От радост скочил от коня и се разходил по къра.Ето какво измислил според Милчев:,,Оди по къро-ОДОАКЪР.Има на какво да се посмее човек. Д.Милев.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Милев, не зная кой ще е този наивник, който ще повярва, че теорията за местния произход на българите може да е угодна на Москва, или пък на политиците на която и да е чужда държава. Милчев трябва да измисли нещо по-оригинално :)

      Колкото до изводите и умотворенията на Милчев, да, има на какво да се смее човек, но пък фанатизма, с който тези неща се натрапват на читатели от различни блогове и форуми е притеснителен.

      Поздрави!

      Изтриване
  48. Докога ще продължавате да споменавате името „Милчев“ в блога си?! Правейки това му оказвате такава чест, която понижава Вашата собствена репутация! На Ваше място бих прекратил всякакви отзиви към коментари, съдържащи това име !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господине, въпросното лице изобщо не ме интересува, но той се натрапва с неестествен фанатизъм. Доста трудно е човек да го пренебрегне в някои случаи.

      Все пак, благодаря Ви за загрижеността!

      Изтриване
  49. Алооо! Неделчев и Спароток! "Успение Кирилово" е текст от 13 в. Климент отдавна е бил покойник когато е писана тази творба. Ако беше писано от Климент изобщо нямаше да коментираме темата. По-нагоре ясно съм го казал и съм намекнал темата за Успение Кирилово, ама явно не сте чели предния ми коментар. Веселин Игнатов също ясно е посочил в трудовете си кога е писано това произведение. А и не само той. Климент е безспорен автор на "Пространното Житие" обаче видите ли там той никъде не пише за български произход на двамата братя. Но не е пропуснал да посочи, че баща им е висш византийски сановник. Абе хора, в нашата Мила Родина има учени работещи към специализиран център в БАН за Кирило-Методиевистика и за разлика от мен и вас работят с оригинални текстове и пипат с ръцете си ръкописи с глаголическо писмо. Как пък един не се намери да защитава позицията за българския произход на двамата братя. А всички до един обориха тезата на Сулмтал и Маргаритов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимни господине, византиец не е националност. Византиецът може да е грък, арабин, исавриец, арменец, хазар, а дори и българин.

      Какви мислите, че са споменатите от Прокопий Цезарийски византийски пълководци Хилбудий и Барзимир, гърци ли?

      Не само благородници, но дори български владетел търси подслон във Византия вследствие на вътрешни борби в България. Нали знаете за кой български владетел става дума? Нека да Ви подсетя - княз Телериг, който след установяването си в Константинопол приема гръцкото име Теохилакт.

      Тезата на Сулмтал и Маргаритов е оборвана само във въображението на шепа индивиди.

      Изтриване
  50. Какво мислиш за кладенеца в Базиликата?

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да дам мнение по въпрос, който не съм проучил.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Ето от днес:
      http://frognews.bg/news_95317/Oshte-ne-mogat-da-stignat-danoto-na-sveshtenoto-aiazmo-v-Pliska/

      Изтриване
  51. Ех, леле! Ама много сте твърдоглав г-н Спароток! Не търпите критика! Ясно Ви показах, че няма ранен средновековен текст, който да уточнява евентуален български произход на двамата братя. Естествено, че византиец или по точно ромей не е националност, но е признак за принадлежност и поданство към Източната Римска империя. И като такива, двамата братя работят за Византия и имперските дипломатически служби. На мен ще ми ги разправяте какво е Византия. За разлика от Вас, на мен в университета ми е преподавал проф. Георги Бакалов, мир на праха му, който беше най-добрият византинист. Както Ви казах и по-рано Климент не казва, двамата братя да са българи. Странно! Защото ако беше така щеше да го направи! А да ми обяснявате за Телериг, моля, моля, спестете си лекцията! Телериг, след като избягва във Византия не се завръща повече в България и си остава поданик на василевса. Обикновено такива хора, след като се покръстят се претопяват в ромейската аристокрация и предпочитат да наричат себе си ромеи, защото за тях националността вече няма значение, а предпочитат да се гордеят с това, че са поданици на василевса. Тезата на Сулмтал и Маргаритов, искате или не искате е дилетантска и отречена от почти всички медиевисти. Спирам да водя спорове с Вас, защото определно Вие сте фанатизиран и щом сте си рекли, че светите братя са българи няма кой да Ви убеди в противното!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимни господине, търпя критика и отговарям съвсем културно без да използвам изрази като леле!, без да наричам някого твърдоглав и фанатизиран. Подобни нападки са признак на безпомощност.

      По времето на Кирил и Методий България е заплашена от гърцизиране и то сериозно. Благодаренито на делото на Светите братя, процесът на гърцизиране е спрян и българщината бива спасена. Делото на Кирил и Методий е в полза единствено и само на България.

      Просто няма как грък, или Византия, ако искате да иска да спаси българите от асимилация. Та целта на Византия е точно обратното - да асимилира.

      Колкото до това, че медиевистите ни отричат тезата на Сулмтал и Маргаритов, ами това не означава нищо. Същите тези медиевиски вярват в имагинерни неща като Тангра, ханове и тюркския произход на старите българи. Мнението на индивиди проповядващи неиздържани теории не ме интересува.

      Изтриване
  52. Г-н.Серафимов,като заговорихме за Кирил и Методий,ще си позволя да кажа нещо,което научих от един труд на Проф.Ганчо Ценов,че в житията и легендите за Урфила и Кирил(а името Константин всъщност е гърцизиран вариант на Твърдина - друг духовник от IX век) работите са се препокривали едно към едно,което говорело,че всъщност Кирил е Урфила,който е съставил нашата азбука още в IV век,или поне така съм разбрал...това е доста интересно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За това твърдение на Ценов не мога да си спомня, но не мисля, че глаголицата е създавана по времето на Урфила. В негово време може да е преработвана.

      Изтриване
  53. Учителят Петър Дънов казва, че българите са най-древният народ на земята и че траките са се наричали българи.

    Александър Станков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм запознат с аргументите на Дънов, но пък заключението му е вярно.

      Изтриване
  54. ирена янчева23 април 2016 г. в 1:42

    Здравей, Павле ! Искам да изкажа благодарност за споделените данни от теб - повече от 50 на брой имена на Тракийски митични царе, безспорен пример за характера на аристокрацията още от дълбока древност в социума на нашите предци, а като прибавим към тях и тези траки, които стават генерали, управители на провинции или императори, виждаме на практика колко значима и многопластова е била благородническата прослойка. Несъмнено, това е пример за национална гордост. Най - сърдечни приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  55. Според Вас, г-да,може ли един безписмен народ,да създаде календар ,които учените са доказали,че е НАИ-СТАРИЯ, много преди тоя .на китаици и шумери и инки на около 7500год,към 30 пъти по-точен от сегашния ни ГРИГОРИАНСКИЯ и стотици пъти по-точен от ЮЛИАНСКИЯ-ненадминат по точност и практичност и до днес,които не е съставен само по астрономически наблюдения тъи-като по този начин са необходими десетки хиляди години,нали говорим ,че всеки сам трябва да си прави изводите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никъде не се твърди, че въпросният календар е най-стария, а най-точния. И за произходът му спорят доста народи а ние не сме с позиции сред тях.

      Изтриване
  56. Българин ще бъде гордо име,когато другите разберат от къде произлизат.

    ОтговорИзтриване
  57. Нужен е нов обединяващ идеал за цялата българска общност - толкова търсен, необходим и все още недостижим, защото трябва да се изповядва от свободни, истински независими в своето мнозинство хора с чисти и светли души. Приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  58. Ей това е реч!Да сте видяли български политик да говори така?Дори т.нар. "патриоти" не мислят по тоя начин! Докато има истински българи, България не е загубена!

    ОтговорИзтриване