4.03.2013 г.

ОРФЕЙ – ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЕ ПРЕВЪРНА В БОГ

Има личности, чийто пример продължава да буди възхищение, дори и хилядолетия след смъртта им. Нашият Орфей е ярко доказателство за това. В миналото са създадени много статуи, художествени мозайки и фрески изобразяващи певецът омаял всеки с дарбата си.  

Орфей заобиколен от свои сънародници - изображение на ваза от Гела, съхранява се в Берлинския Исторически Музей

Името на тракийският благородник е преплетено в безброй легенди и предания, а учението му е оказало изключително голямо значение в оформянето на европейската култура. На Орфей се приписват въвеждането на постенето, прогонването на епидемии, предсказването на бъдещето и пречистването от греховете. Не кой да е, а сам хиперборейският  Аполон, дава на великият тракиец златна лира, от чийто струни се отронват вълшебни звуци, трогващи, дори  строгите богове.

Певецът с магически глас не само е лекувал душите на болните, но е показал пътят към божественото. Няма друг мъдрец, мислител и философ, който в онази отдалечена епоха да е успял да проникне така дълбоко в съществото на битието и да се докосне до безкрайните полета на вечността. Поради тази причина мнозина тръгват по стъпките на великият тракиец и в последствие биват създадени учения подобни на неговото. 

Питагоризмът и вярата на келтските друиди нямаше да съществуват без мъдростта, литнала от устните на Орфей, попила в старата тракийска земя и в сърцата на нейните обитатели, а после чрез техните слова разпространила се навсякъде и посяла семето на любовта към доброто.

Учението на славният тракиец променя значително обществото на древна Гърция. Проклий твърди, че цялата елинска теология (наука за божственото) е рожба на орфеевата мистагогия (въвеждане в мистериите). Знае се също, че известните мислители Питагор и Платон са почерпили много от извора на знанието потекъл от сърцето на безсмъртният тракиец. Орфеевата доктрина става дори основа на елинската духовност, наука и философия, като продължава да оказва силно влияние дори и във ранните векове на християнството.

Вярата във възкресението и в безсмъртието на душата се считат за основни принципи на орфеизма. Това е причината траките да приемат сравнително лесно носещото същите идеали Исусово учение. Интересна подробност е това, че ранните християни са наричали Спасителя Вторият Орфей! Това показва колко важна е била личността на благородният тракиец в древността и какъв дълбок отпечатък е оставила в съзнанието на хората.

Орфей е отъждествен с нашият Господ, от когото идва спасението и просветлението. В това, разбира се, няма нищо чудно защото и Орфей, и Христос са носители на доброто, изцеляват болни, борят се със злото и имат достъп до вечната мъдрост. Двамата са орисани с жестока и мъченическа смърт, но побеждават телесното и се сливат с вечността. Житейският им път става пример за подражанение на тези търсещи абсолютната истина за човешкото съществуване.

Има много и различни предания за Орфей. Разбира се, най-известно е това, в което благородният тракиец се влюбва в красивата нимфа Евридика, намира щастието в съвместният живот с нея, но загубва съпругата си, ухапана от отровна змия. От мъка по нея той слиза дори в ада, успява да трогне лодкарят Харон, който го превежда през Стикс в света на мъртвите. 

Орфей и Евридика, мраморен релеф от Неапол, изобр.Petersen

С песните си и опияняващата мелодия на своята лира разтърсва сърцето на бог Хадес, който му връща любимата при условие, че тя ще върви след Орфей, но докато той стигне светът на смъртните не бива да се обръща назад и да поглежда към любимата си.  Можеш ли, обаче да вървиш из смрязяващите кръвта подземия на ада и да не се безпокоиш за тази, с която си делил всичко. Нали с всяка стъпка ще те нападат мисли добре ли е тя, следва ли ме, ще бъдем ли отново заедно?  Разтърсван от терзания, Орфей се обръща, за да види как опечалената Евридика се стапя в мрака, отнесена обратно в ледената прегръдка на Хадес. Като мълния болката прониква в сърцето на младият тракиец. Със сълзи на очи той отново умолява богът на смъртта да му върне любимата, но този път господарят на подземният свят е неумолим. Нито сладкият глас, нито вълшебната мелодия на златната лира го трогват.

Прокрусен от мъка, Орфей се завръща в света на хората, но там няма радост за него. Вместо весела музика пръстите му изтръгват тъжни ноти от струните, гласът, който е омайвал дори дивите зверове сега докарва само сълзи и тъга.  Срещайки празнуващи вакханки Орфей намира смъртта си. Служителките на богът на екстаза биват разгневени от поведението на певецът, който вместо да слави Дионис оплаква загубената си любов. В пристъп на неконтролируема ярост вакханките убиват Орфей, разкъсват тялото му на части, а главата му хвърлят в река Марица, чиито води я отнасят чак до остров Лесбос. Скърбящите музи събрали частите от орфеевото тяло и ги погребали с почести в подножието на Олимп. Преданието разказва, че славеите от това място пеели много по-запленяващо отколкото тези от други региони. Това разбира се, се дължало на факта, че тленните останки на тракийският музикант лежат там.



Това е легендата предадена от елините. Те обаче са приели всичко буквално и не са успели да вникнат в смисъла на тази трагична и вълнуваща история. А тя съдържа дълбока мъдрост. В съдържанието са вплетени важни идеи, до които велики мислители ще достигнат едва след дълги векове.

Около хиляда години след времето на Орфей, Буда ще заключи, че привързването води до нещастие, че материалният свят е една илюзия, която ни е оплела с невидими окови причиняващи страданиие на душа и тяло. По-мъдър урок е трудно да се даде. Не е възможно по-добре да се каже, че трябва да живеем днес, сега, да се насладим на всеки момент, да обръщаме внимание на близките си, защото хубавият сън може внезапно да свърши. Всеки момент е уникален и никога няма да се повтори, такова е естеството на света.

Нито плач, нито молби ще върнат загубеното, затова е по-добре да се радваме на любовта и топлината давана от близките ни, докато можем. Трябва да превърнем момента във вечност, обръщайки очи към красотата на човешките отношения и пиейки от щастието, поднесено ни от божията обич. Да, душата е безсмъртна, отново ще потеглим по определен път, но вече няма да е същото, а не е и нужно. Децата са щастливи, защото за тях всичко е ново. Танцуващите листи на дървото, безкрайният полет на облаците, опияняващият аромат на цветята, щумът на водопада и танцът на морските вълни изглеждат съвсем различно в детските очи. 

Невинните се радват истински и затова детската душа е изпълнена със светлина. Младите кипят от енергия, защото не са натоварени с бремето на светските грижи, които животът струпва на плещите ни. Колкото и стоически да гледаме на изпитанията те оставят дълбоки белези в нашето съзнание и ни карат да остаряваме.

Опитът да се търси вечен живот и да се победи смърта носи само болка. Орфей постига невъзможното карайки Харон да го  допусне в царството на мъртвите, звършва подвиг смилявайки Хадес и измолвайки съпругата си обратно, но всичко е напразно. Един поглед назад и красивият пясъчен замък се срива.

Орфеевото послание е ценно, то е един важен житейски урок, но в древността е било разбрано само от малцина. В Тракия учението на безсмъртният певец става популярно, макар да бива леко променено от по-късни мислители като Залмоксис - обожественият духовен водач на гетите. Всъщност тази промяна е в положителна насока защото се касае за развитие, т.е. следва се напътствието на обаятелният учител, човек да не се приковава към миналото, а  да гледа напред, да се пречиства постоянно и да се обновява непрекъснато. Залмоксис успява с прости думи да предаде мъдростта на Орфей и с това печели боговението на своят народ, а дори и на други далечни народи (келтите).

Дали Орфей е предполагал, как неговото учение ще промени света, дали е осъзнавал въздействието си върху хората? Как е приел ролята си на духовен водач, откъде е почерпил силата да се придържа към доброто, дори и в тежки изпитания? На много въпроси няма да получим отговор, но едно е ясно, славният тракиец е заслужил напълно своето обезсмъртяване. Част от него живее и в нас, защото ние сме потомци на тези, които жадно попиваха орфеевата мъдрост, видяха света с очите на Господа и се преродиха във вечността.

Добротата и чистосърдечието са типични черти на нашия народ, същото важи за благородството и милосърдието. Ние сме особени хора, дадени са ни много дарби и положителни качества, затова и сме орисани да разпространяваме посланието на любовта. Премеждията и неволите не са пречупили предците ни, няма да пречупят и нас, защото всъщност са закалка за битката на доброто срещу злото. Придържайки се към старите си идеали ние се връщаме към нашите корени, а това е най-сигурният начин да оцелеем в тези трудни времена. Няма  от какво да се страхуваме, искрата на живота гори вечно в сърцата на смелите. 

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ. ВЕЧЕ ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ И ПУСКАМ ТАМ ИНТЕРЕСНИ ВИДЕА. ПРИЛАГАМ АКТИВЕН ЛИНК, ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

https://www.youtube.com/watch?v=3yvn0_c2Nzk

 

Използвана литература:


William Smith. A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. London. John Murray: printed by Spottiswoode and Co., 1873; 
Strabo, Geography, transl. H.L. Jones, ed. G.P. Goold, Books 6-7, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 1995;
Pausanias. Pausanias Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.

39 коментара:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=MObzW8NeHXc

    Здравейте г-н Серафимов .С благодарност за интересния материал ,който поднасяте ,споделям този филм за Орфей от Стилиян Иванов .Доколко е истинен, не знам Поздравления за публикацията

    Кирил Стоянов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото по-отдалечено е едно събитие (или личност) от нас, толкова по-трудно е да се определи истинността му. Трябва да се съпоставят различни извори, да се има предвид политическата обстановка и т.н.

      Има даже легенда, според която Орфей е убит не от менадите, а от мълнията на Зевс поради това, че дал азбуката и знания на хората...

      Изтриване
    2. Доста интерсно,има една млада писателка, която пише за траките. Четох Монета за лодкаря, той е за Орфей, много се впечатлихл Ще ви напиша сайта в случай че това е интересно за вас. Наистина няма да съжалявате!
      www.ana-tolia.com
      аз съм Еми)))

      Изтриване
    3. Еми, страницата наистина е впечатляваща!!!

      Изтриване
  2. Мммм даа,
    Любовта също убива.
    Любовта към много жени също убива мъжа, т.е жените му "откъсват" главата .Примери колкото искаш и днес . . А той излял мъката си чрез лирата само към една, Евридика.
    Рорика

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз виждам нещата по друг начин:)

      Любовта не убива, убива силната привързаност. Любовта дава живот, дава сили, любовта ни подтиква да покажем най-доброто от себе си.

      От друга страна силната привързаност води до ревност, завист, страх, омраза и болка.

      Изтриване
  3. Бихте ли споделили повече информация за келтските друиди и какво ви кара да мислите, че те са следовници на тракиеца Орфей?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подготвям цяла статия на тази тема, ще я публикувам в скоро време.

      Изтриване
    2. Благодаря, очаквам с интерес. Поздрави за смелото есе!

      Изтриване
    3. Ще дам нещо в аванс:)
      Повечето келтолози не ползват работата на А.Холдер - Alt-celtischer Sprachschatz. Това е много жалко, в три тома и над 6000 страници Холдер е представил огромно количество келтски лични имена, названия на реки, селища...

      Значителна част от келтските имена не звучат изобщо като келтски - Борисус, Борилос, Кобер, Балио, Бранкус, Бойкус, Каменус, Дано, Любиа, Станкус...може би поради това някои учени бягат от тях като дявол от тамян...

      Изтриване
    4. Видно е, това са български имена. Харесва ми, че се осланяте на повече източници. Тракийската митология не ми е позната, но явно тракиеца Орфей създава мощната религиозна философия на орфизма. Кога точно възниква орфизма в Тракия и кои са следовниците му, поклонниците? Има ли общо между орфическите и дионисиевите мистерии според вас и кои са по-древни?

      Изтриване
    5. Учението на Орфей е от преди Троянската Война, точна дата обаче не може да се даде.

      Изтриване
  4. Спароток, искам да попитам за ранната тракийска писменост по нашите земи, според теб, пиктографска ли е или идеографска и какво представляват всъщност оброчните, култови плочки от Градешница и Караново, за които толкова се писа, разчетени ли са, според теб? Символите не остаряват с времето, би трябвало да ги разчетат. Помня, че археолози от Враца съобщиха още 2009, че са от ранната халколитна епоха. Какво е мнението ти за т. нар. Орфеев кивот там. Някои твърдят, че това е най-старата писменост в света на 7 000 години?

    ОтговорИзтриване
  5. Понятията пиктографска и идеографска писменост се припокриват...За пиктографска писменост говорим когато вместо букви е дадено някакво изображение, което символизира предмет, или действие...това е и идеограмата.

    На Балканите се среща пиктографска писменост, но заедно с вече еволюирали писмени знаци притежаващи звукова стойност. Пример може да се даде с плочиците от Тартария. Там до знаците е представена и фигура (идеограма) на жена. На надписа пък прочитаме името Яра, т.е. идеограмата служи да потвърди, че Яра е жена.

    Плочицата от Тартария, а и намерения неотдавна надпис в Хотница са от V хилядолетие преди Христа, т.е. на около 6500 години. Нито в Месопотамия, нито в Египет има толкова древна писменост.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е голямо предизвикателство. Бихте ли написали един ден за това. Бихте ли застанали официално зад тази теза в подробности? Вие сте аргументиран изследовател. Да не забравяме, Шкорпил не бе академичен учен и откри Троя. Защо не вие да откриете старата писменост на праотците. Желая успех!

      Изтриване
    2. Темите за древната тракийска писменост са разработени отдавна, ще ги представя след време. Сега само ще добавя, че най-древната тракийска писменост намира своето продължение в старобългарските руни и глаголицата.

      Глаголическите букви А, Ц, Т, И, П, Ш, О, Р и др. имат прототипи на около 6500 години.http://sparotok.blog.bg/photos/83734/original/Balkan%20Neolith.JPG

      Намирам за странно, че учените ни не са забелязали това.

      Щом се интересувате от стари писмености този автор (познавам го лично) ще ви допадне http://prarodinata.blog.bg/history/2012/09/06/bylgariia-liulkata-na-pismenostta-34-ot-nadpisite-syzdadeni-.997230

      http://prarodinata.blog.bg/history/2012/09/28/praistoricheskata-azbuka-na-bylgarite-sravnitelni-tablici.1004245


      Препоръчвам и друг автор - млад български учен, който не се страхува да каже истината за произхода на нашия народ

      http://andorey.blog.bg/history/2012/11/27/pantikapei-kliuch-kym-rannata-bylgarska-istoriia.1025125

      Изтриване
    3. Благодаря за източниците. Намерих "по изображение" тези три ваши теми, благодаря. "Тайната на нашето знание" и "Произходът на глаголицата". Изскачат идентични още неколцина. Вас май много хора ви копират без да ви цитират.

      http://sparotok.blog.bg/politika/2011/05/24/tainata-na-nasheto-znanie.752849

      http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-i.481662

      http://history.rodenkrai.com/new/izsledvaniq/proizhodyt_na_glagolicata_-_i.html


      Чакам да публикувате тук и ваше обобщено становище. Имам ви доверие и съм склонен да чуя вас.

      Изтриване
    4. Да, за жалост имате право, доста хора ползват труда ми без да цитират. Това не е чак толкова страшно, ако се касае за личен блог, но има и такива хора, които издадоха книги и ползваха мои открития без да ме цитират...Така обаче си вкараха автогол, най-важните неща съм ги публикувал на английски няколко години преди да започна да публикувам в интернет...

      Изтриване
  6. Какво е мнението ви за Орфизма? В праисторически времена, милиони години назад, древният човек, хората ловци са имали ритуал да "пращат на небето" най-бързия, най-силния от племето, Алфа човека. Качествата на водач често са били и проклятие. Небесните хора трябвало да бъдат буквално "изстрелвани" към небесата. Оттам да служат и помагат на тези, които ги обожествявали. Там принадлежели. Дали и Орфей не е символно принесен в жертва от някой, който е скрил и Орфеевата писменост, символи и знаци? Простете, но версията с ревнивите вакханки, като посегателство на жив Бог, за който до днес пишат всички земни религии с респект и умиление, някак не ми импонира?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също не вярвам на версията, че вакханките са сложили край на живота на Орфей...
      Алкидамант разказва една съвсем различна история - Зевс е този, който убива Орфей с мълния поради това, че е дал на хората азбуката и други ценни знания. Траките погребват своя учител с големи почести...

      Орфизма трябва да е бил широко разпространена доктрина понеже както киконите обитавали крайбрежието на Мраморно Море, така и ситоните владеещи северното Черноморие са определени като орфееви наследници.

      Относно пращането в небето на определени хора...това е засвидетелствано само при гетите (Херодот, История, ІV.94).

      Изтриване
    2. Достоен отговор. И верен. Благодаря. Ще ме накарате да прочета отново бащата на историята.

      Изтриване
    3. Херодот е интересен автор, не зная обаче дали работата му в цялостен вид я има на български дигитализирана и свободна.

      Това издание не е лошо като за обща култура http://chitanka.info/text/5309

      Изтриване
  7. Г-н ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK, на какъв език са били написани орфическите мистерии?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оригиналните орфически писания са били записани на тракийски, за това свидетелства Еврипид (A.Fol. I.Marazov, Thrace & Thracians, Cassel & Co Ltd, London, 1977, p.30 ).

      В по-късни времена гърците си присвояват постиженията на траките, а и до голяма степен опорочават ученията им. Същото важи и за християнството, в началото гърците са преследвали тракийските християни, по-късно са приели тази религия, но са я изкривили ужасно за целите си, а именно - асимилиране и повлияване на другите народи.

      Изтриване
  8. Здравей Павка! Няма нищо по-тъжно от това един народ да се самоотрече. Страшно е, когато интелигентни и честни хора, дори талантливи учени, не знаят собствената си история. Обръщат й гръб. Затова пък посвещават живота си в служене на гръцката и даже там "вместват" някак и тракиеца Орфей... Никой не може да го обобщи по-силно от Паисий: "Поради что се срамиш да се наречеш българин!?" Ето този въпрос не ми дава мира тук и сега. Отговорът на този въпрос е ключ към наболялите ни национални проблеми. Без ясно съзнание за миналото, никой народ няма бъдеще. Будната памет за миналото е разковниче за настоящето. Без нея, сме загубени. Губим почва под краката си, няма земя, на която достойно да стъпим. Не може в глобалния свят, чиито съвременници сме, да допуснем Орфей да бъде класифициран като част от друга култура, освен нашата тракийска, българска култура. Ами да вземем да се откажем и от азбуката си! Светът трябва да привикне с това. Трябва да произнася името на Орфей до името на България. Така както произнася имената на Борис Христов, на Николай Гяуров, на Никола Гюзелев, на Гена Димитрова и Райна Кабаиванска... Хубаво е да публикуваш статиите си и на английски. Благодаря ти за почитта към Орфей! Прекрасен постинг. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наде, самоотричането не е типична черта на народа ни. Напротив, средновековни автори отбелязват гордостта на старите българи, наричат я дори високомерие. В онзи период обаче ние сме имали исторически книги, които са разказвали за миналото ни.

      След време тези книги са унищожени най-вече от гърците (според Раковски и др.). На българите бива внушавано, че са народ без минало докато ролята на гърците бива силно преувеличавана.

      Във всеки човек е заложено желанието да принадлежи на нещо хубаво, силно и славно...Когато името на твоя род е (незаслужено) опетнено, а това на враговете е (незаслужено) прехвалено, винаги се намират хора, които да се отрекат от своето и да започнат да служат на чуждото...Ето така се убива народ.

      Гърците имаха наглостта да обявят Александър Македонски за...грък. Обявиха за свой човека, който ги е смазал и покорил! Това е все едно поляците да обявят Адолф Хитлер за най-големия поляк...

      Знаеше ли, че в армията на персиеца Дарий е имало повече гърци отколкото в армията на Александър Македонски? Този факт се премълчава упорито.

      Веселин Бешевлиев е направил хубаво изследване, което показва убедително, че македонците няма как да са гърци:

      “Според Хесиха, името на Ареса гласяло у македонците Таулос или Даулос, което навярно е сродно с нашия глагол “давя”. Силените се наричали Савади или Сауди, имена, които стоят в тясна връзка с тракийския бог Сабазий. Нимфите се наричали по македонски Туриди, а еренийте Арантиди. Македонците са почитали още Бедю, бог на текущата вода, и Тотоес бог на съня. По-голямата част от тези божески имена могат да се свържат с тракийски език. Един от най-много тачените богове в Македония е бил тракийския бог Дионис. Както тълкуването на божеските имена, така и Дионисовият култ показват, че вярата на македонците е стояла много по-близо до тракийската, отколкото до гръцката.

      Oт всичко изложено до тук става ясно, че старите македонци не са могли да бъдат гърци”.


      Проф.Г.Ценов също представя убедителни аргументи за различния произход на гърци и македонци:

      “македонците не са считани за елинско племе. Най-добре е изтъкналъ това Демостенъ съ следните думи:

      "И това знаете вие, атиняни, че всичко онова, което елииите са претърпели отъ лакедемонцитъ или отъ насъ (атиняните), това, прочее, имъ стана отъ истински синове на Елада... Такъвъ не е случаятъ съ Филипа. Филипъ, който не само, че не е гръкъ и нема нищо общо съ гърците, но не е поне единъ варваринъ изъ една почетна земя, а е недостоенъ македонецъ, отгдето никога нито годенъ робъ (слуга) можеше човъкъ да си купи" (Ф. III, 7).

      Отъ всичко това се вижда, че македонцитъ не са били членове на елинската раса. Но и самитe македонци не са се считали за членове на тая раса. Плутархъ (Евмен 14) пише, че войниците го били поздравлявали на македонски езикъ. Македонскиятъ езикъ не е билъ значи, гръцки езикъ. Курциусъ пъкъ ни разправя следната сцена отъ съденето на Филота, единъ отъ приближенитъ на Александра:
      Царътъ (Алексаидъръ) отправи погледите си къмъ Филота и каза: Македонците са решили да те съдятъ. Питамъ те, ще искашъ ли да говоришъ съ техъ на роденъ езикъ? Филотъ отговори: "Освенъ македонците тукъ има твърде много свидетели, които, чини ми се, по-лесно ще разбератъ моите думи, ако си послужа съ същия езикъ, на който ти тъкмо говори, което ти, мисля, направи поради това, за да може твоята речъ да се разбере отъ повече люде." Следъ това Царътъ каза: "Виждате ли, Филота мрази даже бащиния си езикъ, защото той самъ отказва да се изразява на него. Но той може да говори, както ще, вие, обаче, ще да знаете, че той се е отдалечилъ, както отъ нашите обичаи, тъй и отъ нашия езикъ" (Курциусъ Руфусъ 6, 36).
      Отъ приведеното ясно се вижда, че македонците не са се считали за гърци. Техната интелигенция е знаела и гръцки, защото гръцкиятъ езикъ е билъ най-разпространениятъ езикъ тогава, за да се сношава съ външния светъ; гърцка, обаче, тя не е била. “


      Изтриване
  9. ps
    Вчера мой много добър приятел, убеден православен християнин, изключително умен, а и ерудиран човек заяви, че езикът на Орфей бил от "семитските езици", а орфеевите мистерии били най-варварските и поразяващо жестоки ритуали... Нямало как да не ги свързва с името на Орфей!? Затова пък, с гордост ми изрецитира стихове от Омир за блясъка на Троя. (Това потвърждава казното от теб за ОПОРОЧАВАНЕ И ИЗКРИВЯВАНЕ НА УЧЕНИЯТА ОТ ГЪРЦИТЕ. Хитроумно, но недалновидно. Истината рано или късно изгрява като слънце, като тракийско злато от дълбините на земята и заявява себе си.) Когато споменах на моя уважаван и скъп приятел, че Троя е древен тракийски град, той заяви, че не е, макар, че се съгласи, че нито ахейците са гърци, нито троянците са гърци. На въпсоса ми: "Какви са тогава?", отговори, че са "пришълци" и името на Троя е Илион... И пак се върнахме на семитските езици. Казах на шега: "Един ден ще отида пред вратата на Слънцето в Троя, нашия град!"... Приятелят ми се усмихна: "Но вратата на слънцето е в Андите, там върви, в Троя няма такава врата!" Категорично му опонирах, че трябва да има такава врата - нали сам говореше за "Илиос"... :)

    Днес прочетох за цивилизцията на инките и видях Вратата на Слънцето в перуанските Анди. Научих, че първият велик император на инките е Илко -(Премъдри) - "потомък на себе си и бог". Религиите по света си приличат, нормално - слънцето грее за всички народи и огрява навсякъде, а преди да рухне библейската кула от Вавилон човечеството говорило казват, един език.

    Но това, което ме втрещи е, че прословутата могъща империя на инките се развива едва в... 12 век след Христа – времето на българския Ренесанс! (Стенописите в Боянската църква от ръката на Безименния Боянски майстор, бележат Ренесанса в Европа – век преди Джото ди Бондоне!) И друго - Кортес превзема Мексико ПО ОСОБЕНО ВАРВАРСКИ И ЖЕСТОК НАЧИН и инките и ацтеките падат под испанска власт, защото те чакат месията - своят бял бог! Мексико коленичи пред Кортес и спуска мостовете на един практически непревзимаем град-държава, защото го приема за свой бог. За тях, слънчевият бог е бил бял. Християнинът Кортес претапя изящни творби от злато, за да ги превърне в кюлчета злато.

    Извини ме за моите свободни съчинения. Единственото вярно от тях е - ДРЕВНОСТТА НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА НАШАТА ПРАРОДИНА, НА НАШЕТО ОТЕЧЕСТВО.

    Стремейки се и живеейки в глобален свят, преди да бъдем достойни граждани на този свят и на човечеството, добре е, да се научим да уважаваме това, което ни е създало. Според мен, единно и мирно човечество е невъзможен без себеуважение и патриотизъм.
    Извини ме за предългия коментар. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наде, гърците са извратили орфеевото учение. По начало то е хуманно и извисено. Истинските поклонници на Орфей са ктистите (чистите)- монаси от средите на мизите наречени още българи. Те са били вегитарианци, не са ядели месо защото са смятали за грях да се убие живо същество.

      Интересно е това, че българските богомили носят същото име както и орфеевите монаси. Нашите богомили са наречени катари, а катари означава чисти.

      Името на Орфей е обяснимо на български език. Мой приятел го тълкуваше като Харпеющ - харно(хубаво) пеещ, от Харпеющ гърците направили Орфеус.

      Признавам, че има логика, но съм по-склонен да приема версията на нашите езиковеди -Орфей - и.е. arbo - стблг. рабъ- служител (в смисъл божи служител).

      Изтриване
    2. Благодаря за изчерпателните отговори, Павка! Особено за това, че свърза името на Орфей с българските богомили, орфеевите монаси. Световни ордени и стари, уважавани религиозни общности, питаят дълбок респект към българското богомилство. Но никога не бих предположила, че корените му са така древни.

      Изтриване
    3. Наде, не случайно Христос е наречен втория Орфей...в древността са знаели за мъдростта и светостта на нашия народ.

      След време обаче зли хора са омърсили името ни и са си присвоили заслугите ни...

      Има хора, които смятат, че християнството е есейско учение повлияно от зороастризма.Самия зороастризъм обаче не е персийско учение както смятат мнозина, а мидийско.

      За мидийците Плинй твърди, че са деди на сарматите (същите тези сармати заради които възниква мита за амазонките). Прокопий Цезарийски съобщава, че сарматите принадлежат на семейството на гетите - най-праведния тракийски народ...

      Интересно, нали:)

      Изтриване
    4. Безкрайно интересно, Павка!:) При теб има ценни сведения от истински източници - блогът ти е извор на истина! Никога няма да спра да се учудвам, как в няколко изречения събираш векове история!

      Изтриване
    5. Наде, данни за старата ни слава е имало много, но в миналото тези, които са се осмелявали да ги публикуват са рискували живота си. Лаоник Халкондил едва избягва кладата, а книгите му биват забранени понеже е определил българите като местен народ...и не само местен, но и най-древния.

      Истината казана от Халкондил не е била удобна за гърците и те са се опитали да убият честния автор...

      По чудо работите на Халкондил са оцелели, макар и да са били забранени за ползване. По чудо са оцелели и книгите на Аталиат, Фулко, Хоматиан, които без увъртане обясняват, че българите са носели в древността името траки.

      Можеш ли да си представиш колко много е унищожено!!!

      Когато Светослав Киевски идва на Балканите, той иска от гърците да се върнат в Азия където е мястото им, да напуснат Европа напълно защото тя не им принадлежи. Даже и старите руси (всъщност украинци) са знаели, че българите са местен народ, а гърците са пришълци от друг континент.

      Южните ни съседи обаче винаги са имали добре смазана машина за лъжи. Били са в състояние да извъртят нещата в своя полза и да преувеличат своята роля във всяко дело. Не случайно е казано - Graeci omnia sua in immensum tollunt- Гордостта на гърците ги изкушава в самохвалство...

      Изтриване
    6. Graeci omnia sua in immensum tollunt - чудесно е казано, Павка!

      Но нека да добавя и това: "Quod licet Jovi, non licet bovi". Те си го знаят и колкото и да преиграват, на лъжата краката са като на змията - не може да проходи никога!

      За първи път чувам за Лаоник Халкондил - благодаря ти! Ще потърся книгите му. Да, безкрайно много е унищожено, но това, което е в земята ни, тепърва ще проговори с езика на истинската ни история. Да ги видим тогава. Ето - наскоро BBC оповести, че най-старият град в Европа е в България. :) Истината е вечна!

      Изтриване
    7. Относно фалшификациите, изгарянията на книгите и разрушаването на арианските църкви по нашите земи съм го представил в мой любителски филм в YouTube:

      ARIAN SPIRIT ⚜ S✞ SOPHIA ⚜ H⊕LY Wisd⊕♏
      https://www.youtube.com/watch?v=LpLO6ANKEh4&t=58s

      Нямам претенции за документалсност, затова боравя с Духовни категории: Spirit; Thracian Lands; Bulgarian Lands и т.н. Целта е масовата публика да добие позитивна нагласа към нашата Българска Кауза - възстановяването на истинската българска история.

      Изтриване
  10. Наде, Ювенал казва за гърците Natio comoeda est - Това е народ от комици (хитри артисти, преструвачи)...

    Марк Порций Катон пък е твърдял в сената, че гърците са порочен и своенравен народ, който, ако наложи своята култура в Рим това ще доведе до края на държавата...

    Marcus Portius Cato was very concerned that the sexually immoral practices of the
    Greeks and Asians would spread among the Romans. The Roman historian Livy recorded that Cato told the Roman Senate: “The better and the happier becomes the fortune of our commonwealth day by day and the greater the empire grows – and already we have crossed into Greece and Asia, places filled with all the allurements of vice, and we are handling the treasures of kings – the more I fear that these things will capture us rather than we them...

    Cato was not a prophet of God. But he had a very good understanding of the practical morally corrupting effects which Greek philosophy and culture had had on Greek society by thattime. Cato knew that Greek philosophers had mostly advocated or at least passively accepted paedophilia or pederasty, public nudity and other immoral practices...

    http://internetbiblecollege.net/Lessons/Cato%20Predicted%20Greek%20Philosophy%20And%20Ethics%20Would%20Destroy%20Rome.pdf

    ОтговорИзтриване
  11. Искам да попитам, доколко митът за Орфей, според вас, се родее с Аполон и Зевс? Дионис, Бакх, Либер, Загрей, Сабазий... Несъмнено, родината на мистериите, които честват средиземноморските народи, не е Елада, а Тракия. И докато в Елада, те са групови вакханалии, в Тракия са религиозни ритуали в самота и в мълчание, за предаване и изповядване на знания за безсмъртието на душата, за вечния кръговрат от умиране и раждане като божествен закон.

    Прав сте за постите. Подготовката у тракийците, включвала въздържание от храни, упражнения в мълчание, молитви, ритуално пречистване с вода, заучаване на свещени разкази. По време на тези тайнства посвещаваните (мисти) докосвали свещени предмети, отпивали от свещени напитки. (В Рим са известни под името - вакханалии, в Гърция - дионисии, а в Тракия - розалии.) Въпросът ми към вас е, защо в Тракия религиозните митерии са наречени „розалии” и какво символизира това наименование? Религиозен символ ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смятам, че по начало дионисиивите и орфическите мистерии са били различни. Не е необичайно обаче два култа да се слеят. Пример може да се даде с египетския Амон Ра. Това са всъщност два напълно различни бога. Ра е бога на слънцето, той е най-стария египетски бог, кога точно идва Амон (тайния, невидимия) е трудно да се каже, но се знае, че жреците му са имали огромно влияние...

      Известен е един амулет с надпис Orpheos Bakchikos (Орфей Дионис ), от кой период е този амулет обаче не зная. Не съм сигурен и дали не е фалшификат...

      Изтриване
    2. Това ли е амулетът?

      http://dnevniki.ykt.ru/%D0%A4%D0%BE%D0%BC%D0%B0/435697

      Изчезнал е от Берлинския музей по време на Втората Световна Война. Не се знае дали е запазен или унищожен.

      Поздрави за блога!

      Изтриване
    3. По време на ВСВ изчезват доста артефакти от Берлинския музей. Слава Богу запазени са снимки, описания...

      Изтриване