23.03.2014 г.

КОЙ ДАДЕ ИМЕТО НА ТРОЯ?


Омир едва ли е предполагал колко известна ще стане работата му “Илиада”. Всеки образован жител на Европа е чел за Троянската Война. В далечното минало няколко народа даже са се опитали да си припишат троянски корени. Тит Ливий се старае да убеди сънародниците си, че първите благородници в родината му носят кръвта на героите възпети в Илиада. 

В своята Британска История” летописецът Нений също търси роднинството на своя народ с Еней и неговото потомство. Франките твърдо вярват, че дедите им произлизат от Троя. По-късно в скандинавските саги се споменава, че Один идва от земяна на цар Приам. Разказва се и за това, че Фригия е получила името си от Фрига-жената на Один. За Тор се пояснава, че е роден и отгледан не къде да е, а в Тракия.

Днес науката е на достатъчно високо ниво и е установено, че твърденията на римляни, британци, франки и скандинавци са без покритие. Предците на тези хора просто са се опитали да си припишат чужда слава, за да се сдобият с престиж.


http://images5.fanpop.com/image/photos/31600000/Helena-Paris-helena-of-troy-31643009-1280-1024.jpg

Парадоксът е в това, че единственият европейски народ, който заслужава да има Троя в историята си изобщо не е проявявал претенции за това. Това сме ние българите – наследници на траките и техните троянски роднини. Колкото и странно да звучи това то е самата истина.

Тя може да се докаже по няколко начина. Първият е чрез изследване на топонимите в областта Троада. Илиос е алтернативното име на възпетия от Омир град. То е споменато още през XVII век преди Христа в хетски летописи. Владимир Георгиев и Иван Дуриданов свързват Илиос със стблг. илъ-кал, тиня. В действителност Троя е била край блата и в такъв случай свързването на името й с кал, тиня е напълно естествено. Нито латинския, нито уелския на британците, нито езиците на франки и скандинавци могат да предложат етимология за Илиос.

Това разбира се не е всичко. Стефан Византийски съобщава за няколко селища с име Илиос в Южна Тракия и Македония (която в древността е обитавана от траки). За река наречена Иливакия пише Теофан Изповедник и я локализира на север от Дунава – в земите на гетите -Теофан, ГИБИ, III, 1960, c. 251. Названието на река Иливакия се обяснява с българските думи илавица-глинеста земя, иловица-глина. Явно реката е била с глинести брегове..


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Walls_of_Troy_(1).jpg

Цитаделата на Троя, зад чиито стени Парис и Елена  намират защита е наречена Пергам (Херодот, История VII-43). Пергам обаче е име на град и на мизите (наречени по-късно българи). Те са обитавали земите съседни на Троя в близост до малоазийския Олимп. За тези мизи гръцкият летописец Д. Хоматиан казва – “...мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната силана Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.”



Името на Пергам се обяснява  българската дума праг, чието първоначално значение е  високо място. Трябва да бъде добавено, че град с име Пергам има в Европейска Тракия, недалеч от Пангей ( Херодот, История VII-112), Пергам има и на остров Крит, там където са открити древни документи, в които са записани тракийски имена като Арей, Диза, Питак, а и Резос. 

Има още един топоними от Троада, който подсказва какъв е бил езика на древното население в този регион. Става дума за Зелия, спомената в “Илиада” – II-824. Названието на това древно селище е обяснимо със стблг. зелие  зеленина. Сродна е и споменатата от Хезихий фригийска дума зелкия  зелка.

Край Троя тече река Скамандър, която има алтернативно име Камандър. То бива тълкувано от Вл.Георгиев като каменен поток. Най-добрия кандидат за етимологията на Камандър е българската диалектна дума каман-камък. Със същата семантика е и името на течащата в България река Каменица.

Древните названия Илиос, Пергам, Зелия, Камандър показват, че в Троя и околностите й са живели хора, които са говорили древен варинт на българския език. Тези хора са дошли в Мала Азия от Балканите в дълбока древност и са основали обезсмъртената от Омир Троя. Това се е знаело още през Античността. 

Страбон не случайно споделя следното: ”Много са имената общи за траки и троянци, ето например скаи – тракийско племе, а също река Скайос, Скайска стена и Скайски порти в Троя. Траки наречени ксанти и река Ксантос вТроя. Арисбос се влива в Хеброс, а Арисба се намира в Троя, там е и река Резос, а Резос е и цар на тракитеThere are many names common to Thracians and Trojans, as Scaei, a Thracian tribe, a river Scaeus, a Scaean wall, and in Troy, Scaean gates. There are Thracians called Xanthii, and a riverXanthus in Troja; an Arisbus which discharges itself into the Hebrus, and an Arisbe in Troja , a river Rhesus in Troja, and Rhesus, a king of the Thracians”.


Други паралели в ономастиката на Тракия и Троада представя Леонид Гиндин. Той посочва приликата между троянската Перкота и Перке - алтернативното име на Тракия. Ида е планина край Троя, в Тракия се срещат топонимите Ида и Идак. Дарданите са тракийско племе, но дардани е и синоним на троянците. Тук е мястото да се каже, че цитирайки братя Миладинови Константин Иречек споменава за българските имена Дардан и Дардана.

Не само данните от ономастиката са доказателство за това, че Троя е основана от траки. Потвърждение намираме и в характера на материалната култура на най-ранните обитатели на града на Приам.Това вече е признато от учените, излязоха дори известия в печата за балканските корени на основателите на Троя. Преди няколко години във вестник “Десантсе появи заглавие: Предците на Хектор и Парис са били от Момчилградско”, “Прогонени жители на праисторическо селище край село Върхари основали древната Троя, твърдят археолози “.

Представено бе и интервю със ст.н.с. Явор Бояджиев:...”Най-ранната Троя се явява в началото на Бронзовата епоха, около 3000 пр. Христа. За нея са характерни тунелести дръжки, каквито намираме и тук при село Орлица, на около 50 км от Бяло Море, а Троя е отсреща на брега...”

В интернет се появиха и интервюта с наши археолози, които обясниха връзката между траки и трояни



Всъщност изследователите на миналото знаят от доста време за тракийските корени на основателите на Илион. В своя работа С. Фон Реден и Я. Бест показаха сравнение на тракийски и троянски съдове. Преди тях К. Блегън публикува доста типове троянска керамика. Всеки наш археолог познаващ работите на този учен можеше да види, че основателите на Илион са дошли от нашите земи.  





Имайки предвид това, а и българската етимология на Илион, Пергам, Зелея, Камандър и т.н., всеки разсъждаващ логично учен би трябвало да стигне до заключение, че ние сме потомци на древен балкански народ, който е властвал в Троада хилядолетия наред.

Съществуват дори исторически извори поставящи българите край Троада. Д.Хоматиан е пределно ясен твърдейки, че дедите ни са носили в древността името мизи и са обитавали както Европа, така и АзияЗа същите тези мизи наречени по-късна българи Херодот пише, че са наложили властта си над всички останали траки и по време на завоевателния си поход са стигнали чак до Адриатическо (Йонийско) Море и река Пеней (южната граница на Македония).

Българите са наричани и пеони от Йоан Цеца, за когото няма съмнение, че дедите ни са стар балкански народ. Според Херодот пеоните са троянски колонисти.

Тези данни за жалост не са известни на широката публика. Никой не си е направил труда да ги представи на българските читатели и да обясни значението. Вместо това парите на данъкоплатците бяха харчени за екпедиции в Тибет и Иран. 

Тъжно е, че народът, който има право да се гордее с това, че предците му са издигнали Троя, не знае нищо по въпроса. Тъжно е, че измъчените ни сънародници не знаят, че във вените им тече същата кръв като на героите Хектор и Парис.

Нашето настояще се определя от състоянието на духа ни. С увереност и гордост хората постигат чудеса. С увереност и гордост се чупят вериги се прави рай дори от пепелища. Днес ние имаме една уникална възможност. Днес дори и обикновените хора могат да се превърнат в медии, в средства за масово осведомяване. 

Интернет дава големи възможности и все още не е забранен. Всеки, който обича България и Българите може да се заеме с разпространяване на истината за корените ни. Истината, която ще ни направи свободни!


ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ВЕЧЕ ИМАМ КАНАЛ В YOUTUBE, ОПИТВАМ СЕ ВСЯКА СЕДМИЦА ДА ПУСКАМ ПО ЕДНО ИНТЕРЕСНО ВИДЕО. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ! :)

https://www.youtube.com/watch?v=P-AJV1C7pzc&t=695s



91 коментара:

  1. Аз съм гледал филма Троя, американски филм от 2004 г. с участието на Брад Пит (в ролята на Ахил), Орландо Блум (в ролята на Парис), Питър О'Тул (в ролята на Приам) и Джули Кристи. Режисьор е Волфганг Петерсен. Сюжетът на филма е за Троянската война по книгата на Омир от древногръцката митология "Илиада", в която се разказва за троянската война. "Одисея" е продължението. В нея се разказва за приключенията на Одисей след края на троянската война. Този филм е жива реклама за древна Гърция и не разбирам ние българите каква връзка може да имаме с това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реклама и истина са две напълно различни неща. Обикновено се рекламира това, което хората не забелязват.

      Самият Омир не е грък е меон, а меоните са определени от Страбон като спадащи към мизите - тези мизи, които в по-късни времена са наречени българи.

      Ахейците също не са гърци. Агамемнон и Менелай са потомци на Атрей, а той самия е потомък на фригиецът Пелопс. На този фригиец е кръстен полуостров Пелопонес.

      Това е причината в Илиада нито веднъж да не е употребена думата варвари.

      Изтриване
    2. Анонимен, може би не си единственият но аз досега не бях срещал човек който да вярва на исторически филми! Честна дума! Ти направо ми скри шапката дето я нямам!
      ДядоВладоПомаков

      Изтриване
    3. Владо, аз също им се чудя на такива хорица как може да са толкова наивни...

      Изтриване
    4. Драги Анонимен, ако и да не е особено рентабилно да си правиш изводи за историята от презокеански продукции, все пак обърни внимание на два факта: гърците бяха доста разлютени от сценария, тъй като не бил представял точно т.нар. древногръцки герои както трябвало; за музиката във филма е използвана компилация от българска народна музика - не гръцка - пише си го в прав текст на финалните надписи. Макар и холивудски опит за интерпретация на историята, все пак имаше и жест към древната история на предците ни. Поздрави!

      Изтриване
    5. Tozi film e fantazia, prochetete reviews v New York Times, The Newyorker, etc

      Изтриване
    6. Tozi film e fantazia. Prochetete rrviews v New York Times, The Newyorker, etc

      Изтриване
  2. Няма гърци в Троя бе хора, това са хитри манипулации на данайското племе дошло от Афика и обсебило всичко до което се е докоснало. Одисей, Клитемнестра, Ахил, не са гръцки имена, а са присвоени от жадните за слава и престиж гърци, те ако могат целия свят ще глътнат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че Одисей, Клитемнестра и Ахил не са гръцки имена е казано отдавна от Артър Еванс в книгата му Scripta Minoa II.

      Изтриване
    2. Цитати от "Илиада":

      "460. Каза така Аполон и в Пергамската крепост остана.
      Злобният Арес подбуждаше вече войските троянски,
      в образа на Акаманта, най-бързия вожд на тракийци."

      "460. Цар Одисей богоравен ги вдигна нагоре с молитва
      в чест на Атина, даряваща плячка, и тъй се провикна:
      "Радвай се, дивна богиньо, за тези троянски трофеи!
      Първа сред всички безсмъртни в Олимп те зовем ний за помощ.
      Ти ни предвождай до шатрите и до конете тракийски!" "

      "470. Тихо вървяха, достигнаха скоро войската тракийска.
      Спяха мъжете от труд изтощени; доспехи чудесни
      сложени бяха до тях на земята в три прави редици.
      Близо до всеки тракиец стояха два коня впрегатни.
      Спеше в средата цар Резос, до него - конете му бързи,
      475. вързани горе със ремъци за колесничния обръч. "

      "840. Водеше цар Хипотой племе с копие силно пеласги,
      тези, които живееха сред плодородна Лариса,
      тях ги предвождаха в бой Хипотий със Пилей войнолюбец,
      двамата сина на Лет пеласгийски, потомък Тевтамов.
      А пък Пейрой с Акаманта предвождаха всички тракийци,
      845. мирно живеещи близо покрай Хелеспонт бързотечен. "

      "5. Пръв между всички Аякс Теламонов, защита ахейска,
      строя троянски разкъса, на своите вдъхна надежда,
      тъй като мъртъв простря най-юначния между тракийци,
      родния Евсоров син, Акаманта огромен и мощен. "

      "Ако ли искате вий да се вмъкнете в стана троянски,
      новодошлите тракийци стануват последни от всички.
      435. Заедно с тях е и царят им Резос, синът Ейонеев.
      Сам аз му зърнах конете - грамадни и много красиви;
      те са по-бели от сняг и препускат подобно на вятър.
      В злато и светло сребро му блести колесницата нова.
      Има и златни, огромни доспехи, за чудо и приказ!
      440. Не подобава на смъртни да носят такива доспехи,
      а съвършено подхождат те на боговете безсмъртни. "

      Изтриване
    3. Моля! Наложи се да го дам за тези, които виждат всичко друго освен тракийци в Троя, и за тези, които не виждат тракийците живеещи в древна Елада - вода от извора. Едва ли някой ще се осмели да допусне, че поетът Омир като неисторик се е объркал толкова пъти в поемата си.

      Изтриване
    4. Самото име елини не принадлежи по право на гърците. Елините са старите сели- пеласгийско племе край Додона. Поради престижа на името данайците се самонаричат ели, елини.

      DODO´NA (Δωδώνη; sometimes Δωδών, Soph. Trach. 172: Eth. Δωδωναῖος), a town in Epeirus, celebrated for its oracle of Zeus, the most ancient in Hellas. It was one of the seats of the Pelasgians, and the Dodonaean Zeus was a Pelasgic divinity.

      The Selli, whom Homer describes as the interpreters of Zeus, “men of unwashed feet, who slept on the ground,” appear to have been a tribe. They are called by Pindar the Helli; and the surrounding country, named after them Hellopia (Ἑλλοπίη), is described by Hesiod as a fertile land with rich pastures, wherein Dodona was situated. (Strab. vii. p.328; Schol. ad Soph. Trach. 1167.) Aristotle places the most ancient Hellas “in the parts about Dodona and the Achelous,” adding that the Achelous has frequently changed its course,--a necessary addition, since the Achelous does not flow near Dodona.

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text;jsessionid=8B054F7E3A28DF17876B20326BB01766?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064%3Aalphabetic+letter%3DD%3Aentry+group%3D5%3Aentry%3Ddodona-geo

      Изтриване
    5. с няколко думи: днешните гърци си присвояват историята на света, науката за съзвездията, митологията и ... каквото още се сетите!

      Изтриване
    6. Татиан Асирийски напомня на гърците, че" те дължат знанията си по птицегадателство на фригите, че Орфей ги е научил на песни, музика и мистерии, че от египяните е взета геометрията, от финикийците азбуката, от вавилонците астрономията"...и въпреки гова гърците имат наглостта да си припишат тези неща...

      http://www.earlychristianwritings.com/text/tatian-address.html

      Изтриване
  3. Първото име на Приам е Подарък, а и Приам си е Прям. Децата му също са с наши имена. Парис, при липсата на "Б" в гръцкия как ли е звучал? На

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съвсем логично е, че щом Троя-Илион и другите топоними от региона са обясними на български, то същото ще важи и за личните имена на троянците.

      Изтриване
  4. Американците и Орфей представиха за негър. В Холивудските продукции съзнателно се компрометират събития свързани с историята на нашите земи. Техните геополитици кроят тук Турция или в краен случай - ислямска държава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма кой да мисли доброто на българите освен самите българи. Някои търсят похвала на изток, други на запад, истината е, че не ни трябва похвала от никой. Уважението ще го получим с достойно поведение и искреност.

      Изтриване
    2. Да, така е! Чуждопоклонничеството само беди ни е носило, а и другите не те уважават, когато им се прекланяш (особено пък когато са недостойни), а злоупотребяват с уважението и респекта, които им показваш. Точно обратното е необходимо българите да възпитат в себе си - себеуважение и уважение към миналото си и към предците си и смело отхвърляне на всичко подло и несправедливо идващо откъдето и да е; никакво преклонение пред възбудителите на толкова световни войни и мизерия по света. Това си е истинско унижение - да се търси одобрение и похвала от враговете на мира, цивилизацията и човещината, да не говорим, че е абсолютен абсурд само по себе си като идея!

      Изтриване
    3. Ако не уважаваш себе си, как да искаш другите да те уважават...Ако не се държиш като силен човек, защо трябва да се чудиш, че някой постоянно се опитва да ти сложи хомот.

      Човек трябва сам да кове съдбата си, а ни го можем това!

      Изтриване
  5. Последното и най-грозно беше в новия филм 300. Там представиха гърците като исполини, а предателят, който беше и недъгав по природа се изправи гордо и каза : " Аз съм Ефилат Тракиеца". Отвратителна манипулация. Грозна , грозна картина ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да, защото първо научиха младежите да не четат и мислят, след това ги научиха да гледат "исторически" продукции на Холивуд, от които да черпят познанията си по история, промиват им мозъците още в училище с наизустяване на измислени псевдонаучни теории, представени в краските на всепризнати (и то от кого?!) "научни" догми. Ако след това попаднат и в университетите на лъжите, впоследствие правят каквото се налага за едно място под небето в "научните" среди, затова и колелото на лъжите продължава да се върти. Но вярвам, че това са последните му отчаяни опити да се задържи в движение, защото вече твърде много истини оборват измамата и няма как, ще ръждяса...

      Изтриване
    2. Предлагам на работилите по филма и на неговата публика да посетят някои български музеи, като например историческия във Враца, където ще имат възможност да видят намерени скелети на исполини (около и малко над 2 метра), живели по българските земи отпреди 7500 години - от самото сътворение на света според Православното летоброене. Имаше публикувани материали и за други намерени скелети в България с височина около 2,30 м на доста древна възраст.

      Изтриване
    3. В интерес на истината не съм виждал такива скелети на живо. Попадал съм на снимки на гиганти от тракийски гробници, дедите ни наистина са впечатлявали с ръста и силата си.

      Изтриване
    4. Аз отдавна не вземам филмите на Холивуд на сериозно. Те са само развлечение, което за жалост бива използвано и като пропаганда.

      Изтриване
    5. Посетих музея във Враца между 2006 и 2009, не си спомням добре кога точно. Тогава имаше изложен такъв скелет на най-долния подземен етаж в дъното на залата, живял около 5000-5500 г. пр. н. е. с ръст малко над 2 метра.

      Изтриване
    6. Бих добавил освен,че гърците са представяни като исполини, то персите са представени като орки и цигани. Което е огромна политическа атака срещу Иран от страна на Щатите. А всъщност персийците са били "арийци",а гърците повече в онези години са приличали на ориенталци. Нито имам нещо против ориенталците, нито пък възхвалявам арийците, но е важа обективната истина.

      Изтриване
    7. Обективност в Холивуд не може са се търси, там се работи за забавление, а не с цел да се образова народа.

      Изтриване
    8. Само да добавя за въпросния филм "300".Когато излезе беше голям хит,и от художествена гледна точка беше наистина много интересен.
      Понеже имах приятели които много му се радваха, и ми показваха и разказваха за него.Разбрах че въпросният филм е правен по комикс които пък е вдъхновен от историческите събития.Тоест филмът е художествена интерпретация на художествена интерпретация на историческите данни.Даже си спомням как ми показваха интервю с художникът който е направил комикса...и той съвсем нормално си признава че е променил много от историята за да стане тя по-атрактивна за читателите.Тоест фантазирал е.... и най-очевидната фантазия е че войници отиват на война със меч,щит,шлем и по слипове.А след това идва и Холивуд които също променя историята за да се харесва на зрителите.Типичен пример е "Властелинът на пръстените".Елфите не идват на помощ на Рохиримите в битката при Шлемово Усое.
      Както и да е,до тук с Холивуд и фантазиите, иначе постът е интересен,но г-н Серафимов трябва да признае ,че е до известна степен спекулативен макар и с доста добри доводи.Което би трябвало да породи дискусии и изследвания в научните сфери,ама на дали.Или поне все още не.
      Иначе ми хареса много коментара на един човек по-горе,където бяха написани песни от Илиада.Много интересно как се споменават само траки,а елини не.Не знам дали в "оригинала" това е така.Също и коментарът по-надолу за това че всички участници явно са били от един етнос,понеже е споменато за преводачи.Общо взето поста беше интересен,но някой от коментарите бяха също толкова интересни,и дават "храна за размисъл" както се изразяват англоговорящите.

      Изтриване
    9. По принцип името елини по начало принадлежи на едни хора, а в последствие на съвсем други. Същия феномен се наблюдава и при името британци. По начало то принадлежи на келтски народ, днес то се прилага и за англичаните, чиито деди са подложили келтите на геноцид и са отнели земята им.

      Изтриване
  6. http://offnews.bg/news/%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0_34/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%86%D0%B8-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8_314530.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слава Богу, че има хора като проф. Гълъбов!!!

      Позволявам си да публикувам част от статията, към която води представения от Вас линк.

      Имаме 13 категорични материала на прабългари и без изключение те показват, че генетично те са европейци, а не монголо-алтайци. В тях няма следи от източни народи. Доказано е, че древните българи са индоевропейци. Няма нито едно отклонение.

      Това означава категорично, че прабългарите са хора от бялата раса, заселила Европа, и нямат нищо общо с монголите и татарите. Българският народ има три европейски съставки - за траките и за славяните никога не е имало спор.

      Изтриване
    2. Здравейте Спароток,

      Това е непоклатимото доказателство. Трябва да разбираме добре какво означава. Маркерите, които се използват, се появяват като мутации в даден момент в един човек и се предават без промяна във всичките му наследници. Дори това да е станало преди 10000г. (всъщност то е горе долу така) и ако сме смесили с азиатци щеше да си проличи. Ако майка тракийка се ожени за баща иранец, всички деца ще носят само тракийска митохондриална ДНК, но момчетата ще носят само иранска Y хромозома. И обратното. Така или иначе, ако потомството им има достатъчни шансове да оцелее, в популацията ще останат трайно маркерите на чужденците и ние ще ставаме все по-разнородни генетично с всеки контакт с друг народ. Маорите са едни по митохондриална и други по Y хромозома защото наистина са смес от два народа. Ако се разгледат маркерите, ние сме наистина много смесени. Затова данните се обобщават с факторен анализ за да се откроят общите тенденции. И те са, че нашите генетични маркери ни групират в близко подобие с околните европейци и много далече от азиатците (например много по-далече от да кажем руснаците и турците и още по-далеч от иранците). Скелетите на боилите прабългари носят почти същата ДНК като настоящите българи. С една дума, трябва тези резултати да се обсъдят още по-дълбоко от специалисти за да се парира всяка критика от страна на "историците". Нека да поканим онези от четящите твоя блог, които са професионалисти в областта, да коментират.

      Изтриване
    3. Трябва да се внимава много със скелетния материал от средновоковния период. Тогава в земята ни се заселват узи и печенеги, а тези хора са тюрки.

      По-разумно е да се сравни генетичния материал от скелетите намерени в тракийските гробници с гените на днешните българи. Така ще стане ясно дали има промяна на населението на Балканите, или не.

      Изтриване
  7. Нострадамус също споменава за една съвременна личност "роден от троянска кръв". Но дали Шлиман е открил наистина Троя или друг град, който смята за Троя? Троянската война се е водила през 17 в. пр. Христа, преди последния потоп, когато водите на Атлантически океан нахлуват в Средиземно море, а тогава и в Черно море. Троя е била потопена в морето след войната. Откритият град от Шлиман е излязал от водите в първото хилядолетие след Христа, но истинската Троя е възможно още да се намира под вода в Бяло море. Защото, както посочва Учителя Петър Дънов, Балканският полуостров е бил в по-висока позиция преди 3-4 хиляди години, но от тогава бавно потъва. До края на 21 век Гърция ще потъне.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност имало е много троянски войни, не е била само една. Който е владеел Троя е владеел и протоците, а те са източник на богатство.

      Изтриване
  8. Г-н Серафимов,предполагам си имате идея,колко хора ви подкрепят според мненията във форума,но си нямате представа,колко хора се изпълват с гордост след,като разберат истината за собствената си история.долната манипулация в учебниците ще бъде изхвърлена скоро покрай хора,като вас.Мачкайте продажната сган в "бан" и господ да е с вас,както и родолюбивите българи,които осъзнават бруталната манипулация над много поколения.



    тони монтана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Българите са едни от малкото народи, които имат право да се гордеят с миналото и произхода си! От злоба и завист други съчиниха лъжи за историята ни, но истината вече излезе и прекалено много хора я видяха. Вече на мошениците няма да се отдаде да я скрият.

      Изтриване
    2. Разбирам ги донякъде - допреди 1989 ако някой пишеше истината, не му даваха диплома или не му издаваха книгите в най-лекия случай, а съществуваше и опасност от по-сериозни репресии. След 1989 - опасност да остане без работа и хляб, за да изхранва семейството си. Но сега, след толкова време и толкова доказателства, след възможността да си намери начин за съществуване където си иска в чужбина какво им пречи...? Може би навикът да си траеш, по-удобно и лесно е... и други интереси...

      Изтриване
    3. Май това е отговора - навикът да си траеш, по-удобно и лесно е... и други интереси...

      Изтриване
    4. В така наречената демокрация има нещо което се нарича автоцензура. Която се състои от вклинявани с десетилетия обществени норми и не дай си Боже някой да ги прекрачи тези норми бива изхвърлян без спасителен пояс.

      Изтриване
  9. Павел, искам да ти споделя,че през целият ми живот съм знаела произхода на българите.Не мога да дам логично обяснение откъде и как.
    С годините ,когато в училище ни учеха как сме произлезли от 3 отделни народа ,винаги съм се чудила как е възможно да носим гени от славяни и прабългари,да говорим на техния език ,а от траките да не е останало нищо.Ето,че моите вътрешни усещания ,а в последствие и чисто логически предположения се оказват истина. Искам да ти кажа ,че скоро намерих блога ти ,но дори и преди него разказвах тези неща които си описал тук на хора от различни континенти. Искам да знаеш ,че винаги съм разпостранявала тази истина ,която ти споделяш и с гордост на българка съм информирала хора в страшно много държави . Когато живеех в Латинска Америка забелязах много общи неща между нас и една част от индианците там. Искам също да ти кажа ,че за последната седмица съм разказала за теб и твоят труд на поне 20 човека от България и още толкова в чужбина.Имаш огромна подкрепа ,огромна ....представа си нямаш колко много сме българите ,които се гордем с този твой труд. Имам идея ,доста мащабна и ще се радвам в бъдеще с твоя помощ да се случи.Още не е дошло времето ,трябва да се систематизират много неща ,а и обществото е в процес на асимилиране на истината....ще се радвам всички ние да сме част от процеса.Знам,че ще успеем заедно ....като истински БЪЛГАРИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Именно, бъдейки истински Българи, ние ще успеем да си построим живота, който заслужаваме...

      Дълго време ни лъгаха и унижаваха, мачкаха самочувствието ни, отнемаха вярата ни, но този процес вече е към края си. На прага сме на един важен прелом и може за се считаме за щастливи, че живеем във времена когато истината за нас ще излезе на бял свят.

      Изтриване
    2. Да, справедливо е истината да излезе наяве пред цял свят, но тя е и задължаваща за всички нас да се придържаме оттук нататък към доброто, духовното и вечното, да се учим от уроците на историята и да не изпаднем в другата крайност - горделивостта и високомерието, че от тях до пропастта разстоянието е... един миг, а сгромолясването е фатално! Честност, достойнство, справедливост, уважение и дълбока духовност преди всичко - качества, които са притежавали предците ни от древни времена, когато Родината ни е цъфтяла.

      Изтриване
    3. Точно, за да имаме правото да се наричаме българи, трябва да сме честни, добри и силни хора!

      Изтриване
    4. "ДОБРА МИСЪЛ, ДОБРА ДУМА, ДОБРО ДЕЛО" - НИ ЗАВЕЩАХА ПРАДЕДИТЕ НИ АРИИТЕ
      И ОЩЕ
      "СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА " -

      Изтриване
  10. Здравейте г-н Серафимов, напълно извън темата, има един накит за врата, който Галите наричат "торк - torc"
    http://3.bp.blogspot.com/_mGSuHcdw0UY/S9pQguNgbXI/AAAAAAAABUc/U2AGcdbZbwc/s1600/torc_enl.jpg
    Може ли да предполагаме, че въпросния накит е с тракийски произход ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Торквата е позната на траките дълги векове преди да се появи в Галия. Галското име за този накит обаче не е торква е маниакос.
      Думата маниакос е сродна на нашата мънисто.

      Изтриване
  11. Спараток, нещата с "Троя" не са толкова прости.
    Съвременната Европа е приемник на ренесансова Европа - плод на идеалисти – утописти, които почти 20 века след залеза на елинизма се заемат да го възраждат и на тази база да изградят една нова епоха, епохата на Ренесанса.
    Цялата ни позната антична гръцка култура е създадена през Ренесанса, включително и Илиада. Илиада е достигнала до нас в множество РЕНЕСАНСОВИ ръкописи на латински и ренесансо-омиров старогръцки. Оригинален старогръцки ръкопис на Илиада няма запазен, има такъв на латински , известният на учените «Сирийски ръкопис», за когото последните, забележете допускат, че може и да е превод от гръцки ръкопис, който може би, бил изчезнал. Познатите ни "Илиада" и "Одисея" се пръкват през 1488-1489 година във Флоренция под "редакцията" на папския храненик Деметриус Халкондилас и на някой си Bernardus Nerlius (вероятно папския комисар) - направо в печатна форма.
    Защо е било необходимо това? За да се докажат древните корени на императорите на Свещената римска империя... Прословутата Х-та песен на Илиада за траките се появява през ХVI век на латински език.
    ЕВРОПА ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ ПОДКРЕПЯ СВОЯТА ИЛЮЗИЯ ГЪРЦИЯ И ЩЕ НАЛИВА В НЕЙНАТА ИКОНОМИКА МИЛИАРДИ, ЗАЩОТО НА ТАЗИ ИЛЮЗИЯ СЕ ГРАДИ ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ. Както гяур и трак е обидно прозвище на БЪЛГАРИТЕ. Отворете гръцко-български речник и вижте, може и гръцко-английски. Както "изчезнаха" гяурите, така са "изчезнали" и траките от нашите земи.
    Трябват КРАЛИМАРКОВСКИ усилия за да се счупят ключалките с които е заключена ИСТИНАТА и да се разчисти грамадата от лъжи, с които е затрупана историята народът ни.
    Хвърлени са неимоверни усилия да бъде замъглено съзнанието ни, но дълбоко във себе си всеки истински българин знае, че корените му са тук, при Дунава и Стара Планина, при Родопите и Струма.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Европа не може безкрайно за налива пари в казата без дъно...винаги идва край и гърците добре осъзнават това...

      Изтриване
    2. Малко извън темата, но е важно. Целият свят се сгромолясва, за това някои са работили хилядолетия наред. Унищожават останките от последните познати ни цивилизации, готвят световна война, която предвид съвременните средства на техниката и технологиите, ще бъде унищожителна, ще изтреби милиони хора. Която държава не се намеси в тази война, ще оцелее с най-малко загуби. За това свидетелстват много православни пророчества, за това говорят всички свети и духовни старци, познаващи добре духовните закони - а и нашият народ е казал, че на каквото си постелиш, на това ще спиш. Трябва по всякакъв начин да опазим България от намеса в подобни глобални конфликти, повлечена от чужди сили и интереси. И да спасим натрупаните досега знания и открития за древния ни произход, имайки предвид, че е възможно покрай унищожителната световна война да бъдат прекъснати и комуникациите, а също да бъдат разрушени технологичните и технически средства.

      Изтриване
    3. Империалист, една малка вметка на иначе точният ти коментар. Гърция като държава е замислена по време на великата френска революция. Възроден е елинизмът като сурогат с който са подменени истинските ценности довели до революцията. Хората са искали хоризонтално управление като древно-тракийското у нас(пряка демокрация без бюрокрация) а са получили еленизъм(вертикално, пирамидално управление базирано на робство и подтисничество) получили са същото срещу което са се борили но с друго име. Позната картинка нали хе-хе. Промяна в случая означава преоценка на ценностите от френската революция насам и затова трябват повече от кралимарковски усилия.
      Бриг, дефендър оф да фейт.

      Изтриване
  12. Това, което прави Павел е страхотно. Защото всички знаят добре известните доказателства. Историците ги пренебрегват, крият. Но така, като се поевяват нови доводи, истината няма как да се крие вече

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В миналото бе лесно да се лъже, но днес всеки има достъп до историческите извори, а и важни работи на дадени учени. Днес всеки може сам да провери как стоят нещата.

      Изтриване
  13. Официалната история казва че името Гърция идва от Италия. Гледам и на старите карти изображението на колоса Родос.Виждам и излегнали се венециански търговци на брега на морето. Каква е възможността гърците да са пристигнали като гребци - роби с венецианските търговци? Гледам на картите и съседи от двете страни на гърците са били , елас, . на по-старите карти пеони, на по-новите на мястото им македони.
    Мнооого отдавна гледах , сигурно 5 пъти стария филм Одисеята. Не излизах от киното. Останал ми е спомен че бяха тъмни хора. Появата на Ахил,българските основи на музиката .ми припомни че още в началото имаше едни фондации. Та една такава фондация ,не зная по какъв начин беше направила контакти с ВМРО-то. Та в кафенето на ВМРО -то ходеше една много добра учителка към 30-те години. Та и предлагаха , да и дадат фотоапарат., ксерокс, и да обикаля България , да записва стари родове, песни , легенди,..., . на диалектния език., да снима носии. Да научи безплатно английски език, и да отиде в Америка с материалите и да стане преподавателка. в някакъв университет с тези материали.
    Та като чух българската музика и като видях белия Ахил , се сетих за този случай.
    Холивуд, Холивуд , ма те знаят. Знаят или сега научиха и западно европейците , щом искат да правят политика на регионите , не на държавите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще си позволя да дам няколко корекции. Гърци, или по-точно Graicoi е име, с което римляните са наричали племе от Епир. Това племе обаче принадлежи на изконното балканско население, а не на дошлите от Африка данайци.

      Същото може да се каже и за името елини. По начало названието елини е важало само за едно малко пеласгийско племе от Епир. Елини, ели идва от сели - пазителите на храма на Зевс в Додона. Понеже името на тези хора е било престижно, дошлите от Африка данайци си го присвояват.

      Изтриване
  14. Учителят Петър Дънов казва, че днешните французи са наследници на старите гърци. Германците са наследници на римляните. Днешните гърци нямат нищо общо с елините.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ми е познато такова изказване на Дънов за французите, нито пък за германците...

      Изтриване
  15. Павле, ти си най–страхотният НАРОДЕН БУДИТЕЛ, когото познавам !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако постигна нещо значително ще може да се каже, че съм народен будител. На този момент съм само буден българин, който обича народа си.

      Изтриване
    2. Prosto syvremenniyt Levski!
      (Izvinyavam se za Latinicata, no nyamam kirilica) Radka

      Изтриване
  16. ДО Д-Р НИКОЛАЙ ИЛИЕВ

    Д-Р ИЛИЕВ, В МОМЕНТА НЯМА КАК ДА ВИ СЕ ОБАДЯ ПО ТЕЛЕФОНА. МОЛЯ ВИ ДА ПРАТИТЕ Е-МЕЙЛА СИ НА ЛИЧНИ СЪОБЩЕНИЯ, ПРИ ПЪРВА ВЪЗМОЖНОСТ ЩЕ ВИ ПИША И ЩЕ УСТАНОВИМ КОНТАКТ.

    ОтговорИзтриване
  17. Браво! Тази дискусия трябва да се продължи. Винаги съм харесвал такъв подход - да се излиза от "общовъзприетата истина".
    Това се отнася до всички аспекти на живота , не само до историята. Дори не можем да си представим колко "измислено" е всичко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истински живее само този, който се е измъкнал от матрицата...

      Изтриване
  18. Пеласгите оставят доста топоними и хидроними на Апенините. Антонио Скиарета има хубава страница, в която се срещат доста интересни неща.

    http://digilander.libero.it/toponomastica/ancient-topo.html

    ОтговорИзтриване
  19. Сега остава да кажете, че и Ахил е бил българин. Веднъж попаднах на такава статия в нета. Смях.

    ОтговорИзтриване
  20. Световно известните учени Артър Еванс и Алберт Ван Виндекенс доказаха, че името на Ахил не е гръцко, а пеласгийско. Пеласгите са най-старите обитатели на Южните Балкани, а неотдавна генетическо проучване показа, че значителна част от българите носят гените на балканското население от Каменната Епоха.

    Това са фактите, а Вие може да се смеете колко искате. Възражения се правят с аргументи, не със смях.

    ОтговорИзтриване
  21. Анонимен-В Севлиево има фамилия Дарданови.До колкото разбрах родословието им е от с Крамолин.Севлиевско.

    ОтговорИзтриване
  22. http://issuu.com/vmbulgaria/docs/skazanie_za_chulman

    ОтговорИзтриване
  23. Определено историята е в голяма степен фалшифицирана. Особено, когато става дума за "древни" събития и култури, където фалшификацията е просто очебийна. Всъщност няма никакви доказателства, че въпросните цивилизации са древни цивилизации или дори, че са съществували. Дори Римската империя е малко вероятно да е съществувала преди 2000 години. Датировката е невъзможна и е резултат от консенсус между историците и археолозите. Това е предимно плод на пропаганда, на която доста хора са се вързали. Троя може да е който и да е град, а въпросните истории са равносилни на детски приказки. Можем да си измислим каквато си искаме древна история поради простата причина, че всички останали държави са направили абсолютно същото. Ние имаме пълно право да претендираме каквото пожелаем. Всички така правят. Не са нужни никакви доказателства. Техните доказателства са също съмнителни. Колкото и забавно да е да се търси връзката между нещата етимологически не съм много сигурен, че има голям смисъл в това. Ето например името Урбан написано с латински букви е VRBAN, ами това е българското Върбан, а Урания се пише Vrania, значи ли това, че става дума за Враня? Може и да има връзка, но това не доказва нищо според мен, а че историята е нагласена в полза на някои държави е пределно ясно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Верно е, че доста моменти в историята са представени във вид удобен на силните на деня. Всяка фалшификация обаче може да бъде изобличена понеже понастоящем разполагаме с добра база за сравниние и можем да извършим проверка.

      Урбан едва ли е наше име, по-скоро идва от лат. urbs- град. Името Върбан може да се види в древния илирийски хидроним Urpanus - днешната река Върба.

      Urania Uranus Aruna

      Изтриване
    2. За Урбан и Урания: просто съм ги виждал изписани на статуи и надписи на латински като VRBAN и VRANIA, всъщност май винаги така ги изписват с латински букви по разни скулптури и надписи. У го изписват като V. Знам, че официално Урбан произлиза от urbs- град, но това са просто предположения, които не би трябвало да са по-достоверни от това, че всъщност е латинизирано Върбан. Върбан изобщо не произлиза от дървото върба, тъй като коренът "врб" има много по-стара история. По принцип е видно, че суфиксът -ан в Урбан е аналогичен с този в Драган, Петкан, Стефан и тем подобни и много по-характерен за славянските езици отколкото за латински, където -or e по-характерното. Както и да е това са спорни и спекулативни неща. Възможно е и в нашите езици латинските думи просто да са възприети по този начин, а не обратното... и някой Урбан да стане Врбан и прочие, особено имайки предвид, че в сръбски и хърватски си е точно така, а също и че на български Урбан не се асоциира с нищо, но Върбан се асоциира с върба. Теории много.
      Иначе за Урания мисля, че е възможно наистина да произлиза от Враня, въпреки че официално е просто латинизира версия на гръцкото Ourania. Даже семантично изглежда има някаква прилика между урания (от небето) и птицата врана.

      "(16) Vrania (Враня)
      Бащата на Орфей е тракийският цар Yagros (Oiagrus) [33], а майка му е нимфата Калиопа. Yagros, приравнен от гърците с Аполон (Apolodorus, The Library, I.III.2), е имал още една жена. Нейното име е било OURANIA [34]. Излишно е да се отбелязва сходството между имената Vrania и Ourania. Всъщност те са идентични. Враня е името на град в северозападна Тракия, както и името на село в северна Македония. В тази връзка трябва да се отбележи, че “vran” e старославянска дума, означаваща тъмнокос."

      За фалшификациите не съм съвсем сигурен, че е възможно да бъдат разобличени напълно. Можем само да осъзнаем, че нещо е измама, но точно каква е истината как ще разберем? Може би с машина на времето?

      Изтриване
    3. Не е нужна машина на времето, адекватните археологически проучвания, а също така ономастиката и генетическите проучвания могат да хвърлят достатъчно светлина по повечето неизяснение въпроси от историята.

      Доста неща вече са изяснени

      - знае се със сигурност, че скитите сами са правили златните си украшения и не са ползвали услугите на гърците както се смяташе в миналото

      - знае се със сигурност, че ирландците не са роднини на галите, а на испанците

      - знае се, че хуните не са били нито хора с нисък ръст, нито са били монголоиди

      - знае се, че най-старото колело не е от земите на Месопотамия, а от земите на България

      --- и всичко това е само началото

      Изтриване
  24. Здравей Павле, поздравления за добрата статия !!! Научих много нови неща от теб - употребата на алтернативните имена на Троя ( Илиос, Пергам ), паралелите в ономастиката на Тракия и Троада, данните за обща материална култура 3000 години пр. Хр. - всичко това напълно доказва, че основателите на Троя са били древните траки / българи. Искам да допълня, че и днес между българите се срещат лични имена като Дарин и Дарина ( имам така кръстени роднини от Южна България ). Благодаря още веднаж и до скоро !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, Пергам е названието на цитаделата на Троя, има и друг Пеграм, на остров Крит, а и още един в земите на мизите наречени по-късно българи :)

      Изтриване
  25. Оценявам труда на автора, но написаното е нелепо. Статията е скалъпена от парчета, събрани оттук и оттам, за да се "докаже" хипотезата, която се харесва на автора. За мене изводът от прочетенето и от коментарите е, че българите сме народ с ниско самочувствие, който има силна нужда да вярва, че поне е имал славно минало. Имам чувството, че много българи не желаят да приемат факта, че наша съседна държава - Елада (или Гърция, ако това наименование ви допада повече), е прекият наследник на древните народи, които са положили основите на европейската цивилизация, и всячески се опитват да й оспорят това право чрез отрицание, чрез омаловажаване, чрез присвояване, чрез изопачаване. Смехотворно е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Иванов, за да можете да критикувате, Вие трябва да имате някаква основна подготовка, а от думите Ви проличава, че я нямате. Критикува се по същество, посочва се някакъв факт, изразява се съмнение относно неговата верност и се представят аргументи за това кое е правилно.

      Какво са създали гърците? Татиан Асирийски реагира с възмущение на гръцкото самохвалство. Старият автор напомня на възгорделите ce гърци, че" те дължат знанията си по птицегадателство на фригите, че Орфей ги е научил на песни, музика и мистерии, че от египяните е взета геометрията, от финикийците азбуката, от вавилонците астрономията"...и въпреки гова гърците имат наглостта да си припишат тези неща...

      http://www.earlychristianwritings.com/text/tatian-address.html

      Робърт от Лондон споделя следното за гърците – “Ако питате за войнствеността на гърка, той се сражава не с оръжие, а с хитрост. Ако питате за верността му – като приятел може да ви напакости, а като враг не може да ви причини беда.... Това племе е вероломно, поколение негодно и съвсем изродено...

      Гърците деградираха напълно в жени, като изоставиха настрана всякаква мъжественост, както на думи, така и по дух. Те с лекота се кълнат в това, което според тях би ни се понравило, но никога не спазват клетвите си към нас, нито пък проявяват себеуважение...

      Който е опознал гърците, ще каже, ако бъде попитан, че когато те се бият стават жалки в крайното си унижение, но когато имат надмощие те са арогантни и упражняват жестоко насилие над подвластните си...”. (П.Ангелов, Чуждите народи в представите на средновековния българин, с.50-51).

      Дори и главата на Римо-Католическата църква не се изказва ласкаво спрямо гърците предупреждавайки българският цар Борис I – “ И тъй, не следвай гърците защото те си служат винаги с лъжливи доказателства, винаги се занимават с коварни хитрости.“ (П.Ангелов, Чуждите народи в представите на средновековния българин, с.35-36).

      Много преди папата, историкът Страбон свидетелства за това, че гърците са тези, които разпространяват корупцията и упадъка на морала -“Но нашият начин на живот е повлиял за промяна към по-лошо у почти всички народи, въвеждайки сред тях лукса и чувствените удоволствия, както и измамите, нужни за задоволяването на тези пороци, водещи до безброй прояви на алчност. Тъй щото много от тази порочност е завладяла и варварите, и номадите, както и останалите. “ (превод – Валерий Любенов Русинов)

      Изтриване
  26. В подкрепа на др. Спароток, един откъс от Илиада, песен 25:
    Жълтите сливи афъзки – на Троя богатство
    Той с колесницата стъпка и даже не мигна.
    Писнаха жалобно бледи жени илионски,
    Силно попържаха вси конеборци троянци.
    Стиснал в десница корава на амфора дългото гърло,
    Страшен в яда си, Еней се провикна гневливо:
    Впрягай каруцата, ти, Клитемнестро, не май се,
    Мятай връз нея лопати и шарени черги,
    Чака ни родният край – там, що Балкана
    Джанки отглежда и къкрят казаните медни...

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте,
    Честита Нова година, да е здрава и успешна за всички.
    В книжката "Кой кой е в Илиадада и Одисейята" /автор български писател - по памет Стоев/ ми направи силно впечатление една странична, но много съществена подробност - Омир, който е много подробен при описването на различните герои, въоръжения, коне, никъде не споменава за преводач при общуването между толкова много царе, действащи лица и т.н. Авторът прави логичното заключение че всички са говорили един език. Съпоставяйки това заключение с всичко, което съм изчел във връзка с траките нещата идват по местата си - от двете страни на пролива са живяли различни племена с един корен, език и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, не само в Тракия и Троада са живели едни и същи хора, но и в Гърция. Ахейците не са гърци в никакъв случай, Страбон е пределно ясен разказвайки, че Пелопонес е населен от фригите на Пелопс, а Атика е принадлежала на траките...

      Изтриване
  28. ѝвторът на книгата "Кой кой е в Илиадата и Одисеята" е Детелин Вълков.

    ОтговорИзтриване
  29. Троя е Бучин в Македония....на мапата излиза!!!

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте,Павеле
    Следа всичко написано от Вас и съответните коментари, и се питам.... защо гърците имат само едно исторически преразказващо Троя произведение, но толкова ама толкова богато описано във времето. Нима наистина е възможно всичко това да бъде просто един фарс запълващ нечия грозна дупка във времето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заемането на чужда история не е нещо необикновено. Първата легенда за дете поставено в кошница и пуснато в река е от края на трето хилядолетие преди Христа. Става дума за преданието за раждането и детството на акадецът Саргон Велики. Отражение на тази легенда намираме в историята на Мойсей, а също така на Ромул и Рем.

      Шумерския Урнапищим се явава прототип на преживелия потопа Ной, част от законите на Хамураби са копирани от Мойсей...

      Нищо ново под слънцето :)

      Изтриване
    2. Добреее а възможно ли е цялата тази битка при Троя всъщност да описва битката при Кадеш където хети заедно с траки се бият срещу Египет и ест. Гърците чрез Омир да преиначат "несъществуващият тракийски език" в тяхна полза. Просто прекалено много допирни точки имат двете битки.

      Изтриване
    3. Няма как битката при Кадеш да е описаната от Омир Троянска война, невъзможно е. Географското разположение на Кадеш няма нищо общо с географията на Троада, а и Кадеш не е бил трако-троянско търговско средище.

      Не съвпадат и датите на сблъсъците, битката при Кадеш е през 1306 година преди Христа, а Троянската война е в периода 1194–1184 година преди Христа. Разбира се 10-20 години не са голям период от време, но дори и от гледна точка на археологията, просто няма дори и бегли индикации, че битката за Троя е де факто битката за Кадеш.

      За какви много допирни точки говорите, нямам представа и ще съм Ви благодарен, ако дадете повече пояснения.

      Изтриване
  31. Възможно ли е въпросната битка при Троя всъщност да е опис на битката м/у хети със съюзници траки срещу египтяни и просто нашият заточеник-заложник Омир просто да му е било наложено да преразкаже или разчете " несъществуващият език и текст на траките" в полза на наша Гърция хи-хи. Просто ме хваща голям яд до къде може да се промие едно съзнание и пренапише едно минало. Благодаря ти Павеле, че си се захванал с една не лека задача!

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря ти от сърце и душа за статията, Серафимов.Усещам с всяка фибра на тялото си,че това е истината.Да ,тя наистина ще ни направи свободни...но трябва да имаме нужното образование и интелект ,за да се разбере това от целокупния български народ.../За съжаление върху обратното се работи последните години,тенденциозно/





    ОтговорИзтриване
  33. Естествено, че е възможно. Битката при Kadesh 1274 BC е описана подробно. От папируси, стели в Азия та до храмовете в южен Египет, както напр. в храма в Абу Симбел, Рамзес е направил чудеса за да се запомни битката и да се възвеличи името му. Всички тракийски съюзници на хетите съвпадат с описаните в Илиада съюзници на Троя. Добавени са само липсващите гърците,с военни колесници? и то геройски... , като в исторически филм на Ридли Скот...

    ОтговорИзтриване