3.09.2014 г.

ОТГОВОРЪТ НА ЕДНА ЗАГАДКА


Дори и противниците имат понякога допирни точки. Колкото и да не се обичат поддръжниците на дадени идеи, в определени моменти те са принудени да признаят някои неща. 

Понастоящем съществуват три различни теории за произхода на старите българи. Едни хора смятат, че предците ни са тюрко-алтайци, други ги определят също като азиатци, но от ирански произход. За тракийските корени на народа ни пледират родолюбци като Паисий, Поп Йовчо от Трявна, Г. Раковски, Ц.Гинчев, Н.Йонков-Владикин, проф. Г.Ценов, Г.Сотиров, проф. А.Чилингиров, А.Киряков и др.

На пръв поглед трите виждания за етническата принадлежност на старите българи нямат нищо общо. Има обаче една важна подробност, по отношение, на която съществува консенсус. Става дума за бита на старите българи. Никой не оспорва факта, че те са конен народ. Благодарение на бързината на своята кавалерия дедите ни печелят много битки. Княз Крум дори изправя армия от 20 000 катафракти – конници покрити с броня от глава до пети.

Тук е и парадоксът, за който поддръжниците на азиатските корени на дедите ни не обичат да говорят. Цялата българска ездаческа терминология не е нито тюрко-алтайска, нито иранска. Думите кон, конник, конница, кобила, жребец, юзда, седло, стреме, грива...не са нито тюрски, нито ирански.

Как стана това чудо необяснимо? Нали уж славяните бяха примитивни пешаци, нали траките бяха романизирано малцинство? Дори старите българи да бяха забравили езика си като цяло, въпреки това те биха запазили и наложили ездаческата си терминология. Невъзможно е конен народ да приеме чужда ездаческа терминология от хора, чиято основна бойна единица е пехотинеца. Как да дадеш и наложиш нещо, което нито имаш, нито познаваш?

Когато задам тези въпроси на противниците си, те изведнъж утихват. Ако спора е в интернет, дискутиращите с мен изчезват, сякаш ги е погълнала черна дупка. В случай, че разговора е на живо, опонентите ми започват да се изчервяват, мънкат и пускат извинението, че се касаело за незначителни подробности.

Как ще е незначителна подробност това, че ездаческата ни терминология не е нито тюркска, нито иранска! Напротив, характерът на тази терминология показва ясно, че старите българи не идват от Азия, а са местен народ. Кой друг да даде думите кон, кобила, ездач, езда и т.н. след като те са напълно чужди на азиатските народи.

Още повече, че тракийската ономастика дава обяснения за тези важни думи. Наверно поради тази причина биват премълчани тракийските топоними Коне, Кони, Кониум, Кобилатус, Ездикая, Гриво и др. 

Вл.Георгиев се осмелява да посочи, че в Аздул -епитет на Тракийския Конник е скрит глагола азд(у)-яздяЖалко само, че способният линвист не е дообяснил, че Асдул се е развило в българското лично име Яздул. Съставялите честотно-тъллковни речници на българските имена, бягат от Яздул като дявол от тамян. По мои сведения то е споменато единствено от Й. Заимов. Как да си обясним това, че сред нас българите да е разпространено едно от имената на Тракийския Конник? То не може да е заето, защото етимологията е българска.

Яздя е просто омекотеният вариант на по-старата дума азда. А в тракийския топоним Ездикая намираме думата ездик, която не е нищо друго освен по-стария вариант на ездач. В тракийската топонимия срещаме и местното име Гриво, което пък е гърцизираното представяне на думата грива.

Думата седло идва от стблг. сести-седна, заселя се. Наличието на този глагол в речта на траките става явно от древните топоними Сестос и Седло(та) /Сетло(та).

Названието стреме е непознато на тюрки и иранци. Благодарение на стремето ездачът може да се качи на гърба бързо, от там идва и името. Думата стреме е изведена от стремя се, т.е. бързам, в движение съм. Да обаче чрез този глагол се обясняват речните имена Сряма и Струма, а те са признати за тракийски. Стряма, наречена още Стрема означава бърза, течение.

В българските диалекти срещаме думата узда-юзда, а в древната тракийска топонимия намираме Οσδικησική – Усди-кесика...и ето какво излиза – термините юзда, седло, стреме са от тракийски произход. От езика на Залмоксис и Орфей са също думите кон, кобила, яздя, езда, ездач, грива

Няма нито ирански, нито тюркски термини в ездаческата ни терминология. За сметка на това в българската именна система е в употреба едно от названията на Тракийския Конник – Аздул-Яздул.

Бяха хвърлени неимоверни усилия, за да бъдат изкарани траките пехотици. Верно е, пелтастът -леко въоръжения войн е повлиял дори гръцката военна тактика, но конницата заема винаги важно място в стратегията на дедите ни. Без смелите тракийски ездачи, Александър Велики би загубил войната с персиеца Дарий. Цитирам  - Дивата и необуздана тракийска конница и пехота помогнаха да бъде спряна атаката на превъзхождащата ги многократно персийска конница... - “ The Thracians, 700BC-AD46, Chr. Webber, p.11.

                                                                                         http://patriotii-moldovei.narod.ru/olderfiles/2/Vtorzhenie_Frakiicev.jpg

Тукидид е от ясен по-ясен определяйки северните траки като конни стрелци- ипотоксоти. Още по-рано Омир нарича траките конелюбив народ. Страбон вижда тракийски племена в споменатите доста преди времето му ипомолги- доячи на кобили, пиещи кобилешко мляко. В легендите за тракийската благородничка Харпалика се казва, че баща й я учил да пие мляко направо от вимето на кобилата. Луций Флор разказва, че преди битката си с римляните мизите жертвали кон. Благодарение на археологически проучвания, а и на изображенията от Летнишкото съкровище знаем, че траките са имали и тежка конница...като катафрактите на княз Крум.

                                                                                                   http://ancient-treasure.info/wp-content/gallery/letnica/letnitsa6.jpg

                                                                                                                       http://patriotii-moldovei.narod.ru/olderfiles/2/Ris_4.jpg



Тези важни подробности биват премълчавани от противниците на виждането, че старите българи са местен балкански народ, както бива премълчан и факта, че няма нито тюркски, нито ирански ездачески термини в старобългарския език. Пренебрегват се доказателствата от антропология и генетика показващи, че сме наследници на траките. Наука ли е това, или промиване на мозъци?

Защо западни учени трябваше да попурялизират откритието, че искрата на познанието е блеснала не в Ориента, а тук на Балканите? Знае се отдавна, че колелото не е открито край Тигър и Ефрат, а тук в земите ни. Знае се също, че писмеността изнамерена на наша територия е доста по-стара от тази на шумери, египтяни, акадци и хети. Има исторически извори определящи траките като създатели на писмеността, а и като народ, който е по-древен от египетския. 

Добре известни са писанията на Иполит, според когото учението на Залмоксис става основа на религията на келтските друиди. Всеки историк би трябвало да е запознат със сведението на Луций Ариан, а и още десетина други летописци, че тракиецът Дионис е създал индийската цивилизация.

Можем само да се гордеем с това, че сме потомци на най-старото балканско население. Дедите ни станаха първите благородници, превърнаха се в просветители и пазители на други народи, създадоха първата човеколюбива доктрина – орфеизма, първи осъзнаха вредата от робството и първи започнаха да чупят веригите на огнетените.

Ето тези неща трябва да се разказват на учениците, а не гнусните лъжи, които се появиха напоследък в учебниците. Премълчаването на страданията на народа ни по време на пeт вековното османско подтисничество, мърсенето на името на Васил Левски е неморално, бих казал дори престъпно деяние. Унищожаването на културното и духовно наследство, въвеждането на пропаганда е също форма на геноцид. Редно е имащите власт да вземат мерки и за защитят честта на народа, от чието име те управляват. Нищо не се забравя, нищо не може да се скрие. Само за предателството няма прошка, не може и да има.




60 коментара:

  1. Езикът е нещо, което бързо се разпространява и възприема. Не може на база на ономастиката да се правят такива генерални заключения за произхода на българите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това твърдение е несериозно. Колко пъти българите са сменяли езика си?

      Под заплаха от насилие някои наши сънародници смениха вярата си в древността, но запазиха речта на дедите ни.

      Прочее, заключенията за произхода на българите са направени не само въз основа на данни от ономастиката, но също и на данни от исторически извори, антропология и генетика. Защо пропускате да споменете това?

      Изтриване
    2. Разбира се че не може само езика да е аргумент.
      Но например за "иранската теория" единствените "доказателства " са няколко думи, които неграмотника Рашев "разчете" като ирански (каквото и да значи това)
      За разлика от нея, местната теория има доказателства от всички посоки, а езиковите са само едни от многото.
      В подкрепа на местния произход са генетиката, антропологията, писмените сведения, археологията, фолклора. Така тези "генерални заключения" не са направени на базата на ономастиката, както твърдите. и ми се струва че прекрасно го знаете.
      Въпросът, който поставя Павел тук е съвсем резонен - защо българите нямат азиатска ездаческа терминология, а термините които ползват се срещат често в местните топоними и са част от езика на местното население
      Няма как българите да са ги "възприели " от местните, защото според официалната история местните са изчезнали услужливо за да сторят място първо на славяните а после и на конните диваци на Аспарух. Кой ли вярва вече сериозно на тия измислици от 19-ти век ?!

      Изтриване
    3. Така е, но някои учени с пеят старата песен...

      Изтриване
  2. Иво Иванов. Павка, според мен не бива да пускаш коментари на хора, които не са запознати със съдържанието на поне половината ти блог. Може, ли анонимния господин, да се изкаже толкова неподготвен, при условие, че пишеш по темата от няколко години? Поне да беше погледнал в полето отстрани броя на публикациите. Иначе поздрави за добре аргументирания материал. Между другото, аз почти нямам познати, които да мислят, че българите са азиатци, всички с които съм разговарял по темата смятат, че сме потомци на коренното балканско население. Не знам, може би хората усещат и не могат да бъдат заблуждавани, дори и да не са се занимавали сериозно с история.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иво, нека си коментират, но поне да е аргументирано и без манипулации. Посочил съм в работата си, че освен на ономастиката разчитам и на данни от антропология и генетика. Анонимния се направи, че не е чел това...

      Изтриване
  3. С интерес следя вашите теми. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Винаги чета с интерес вашите теми. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  5. Точно езикът съдържа истинската история на един народ. Особено важни за разбиране произхода на един народ са понятията, които са от бита и осигуряването на безопасността - отбраната. Тази истина се посочва от всички лингвисти. Точно въз основа на езика и фолклора на македонските българи сър Артър Еванс заключи преди около 100г., че тази географска област е населена с българи. Затова и Раковски, който не е никакъв наивник, както го наричат съвременните "учени", а истински учен, запознат с историческите трудове на европейските си колеги, ценен и цитиран от тях, посочва езика като най-важен ключ към историята на народа ни. Именно защото езикът съдържа тази най-важна информация за произхода на един народ, след 9-ти септември властниците извършват убийства не само на невинни българи, но и се опитват да убият езика- премахват букви, променят правописа, крият названията на буквите от азбуката, които са толкова древни и важни колкото светът. Наименованието "хер" на буквата "х" в съвременните учебници по български, ако те изобщо споменават глаголицата, е дадено като случайно съчетание без никакво значение освен това да покаже звука "х". Г.С. Раковски точно и ясно е обяснил значението на "хѢр" като "светлост-човек, озарен от божествена светлина", обяснявайки че "хѢр" произлиза от думата "харен" в значението й на сияен- дума, присъстваща със същото значение и в санскрит. Виждате ли защо е премахната буквата „ят" (Ѣ)? Виждате ли как пред очите на родителите ни и техните родители са осакатявали езика ни, за да се прекъсне връзката с древната ни истинска история, за да не се разбере че този "хѢр" е и тракийският Херос, тракийският сияен бог-герой, за да не се разбере, че думата герой не е гръцка, за да се натика България като Пепеляшка в пепелта. Нали пред очите ни продължава да се извършва посегателството върху езика на българите от Македония, за да се фалшифицира общата ни история и се пререже връзката с България. Начинът, по който Спароток сега възстановява истинската българска история е задълбочен, логичен и научен. Делото му е удивително, паисиево.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, когато един ден българския народ разбере как са го мамили и унищожавали културата му, ще се събуди като ужилен, а гневът му ще е страшен!

      Изтриване
    2. И на мен ми се струва, че езиковите реформи и отпадането на глаголицата водят до загуба на родова памет. Павле, благодаря за много интересните статии, с интерес ги чета всичките...

      Изтриване
    3. Така наречените реформи със сиурност са осакатили езика ни.

      Изтриване
  6. Павле, за всичко, което си написал ти отдавам пълно право с признателност. Имам само една неяснота в отговора ти на първия коментар:„Под заплаха от насилие някои наши сънародници смениха вярата си в ДРЕВНОСТТА, но запазиха речта на дедите ни“.
    Грешка ли си допуснал или става въпрос за някакъв си „Тангра“, а ако не, какво собствено си имал в предвид ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за неточния израз. Трябваше вместо - в древността, да напиша - преди няколко века. Имах предвид българските мохамедани, чиито деди смениха вярата си, за да запазят рода си, но не предадоха езика си.

      Изтриване
    2. Не само си истински народен будител, но твоите врагове могат да вземат пример от теб за добро възпитание. Благодаря!

      Изтриване
  7. Да, всички търсят под вола теле, в книгите на много западни историци се пише, че сме дошли от незнам къде си. И докато сме яздели сме се научили да правиме огромни каменни градове??? Пълни глупости!!! Преди около десетина години в Англия един журналист написа един реален очерк за България, за съжаление не си спомням името на изданието, и аз си казах, че най-накрая започнаха да ни признават. Уви, веднага след това излезе друга статия, в която на журналиста се мъмреха жестоко. Най-много се учудих на злобата с която го погнаха и накрая завършиха статията с думите, че те правят всичко за не се срине света а той развалял всичко' ...keep the sky from falling.'. Аз си мисля, че няма нужда да се обяснява нищо повече, ние сме сами и всичко трябва да си извоюваме отново сами!
    Успех и напред за България

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-хубавото нещо е това, което си постигнал сам. Дедите ни са знаели това прекрасно!

      Изтриване
    2. Западните учени историци не са толкова интересни, колкото руските с тяхната СЛАВЯНСКА ДОКТРИНА.
      С понятието славяни тотално ни обезличават и в последствие пращат за зелен хайвер да търсим на майната си "прародината".

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    3. Ако съм те разбрал правилно, отричайки славяните, ти определяш Ганчо Ценов, Георги Сотиров, Цани Гинчев, Никола Йонков-Владикин, Г. Раковски и други Родолюбци като предатели понеже според тях ние сме славяни.

      Чети човече, чети ни не разпространявай лъжи!!!

      Изтриване
  8. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС4 септември 2014 г. в 2:07

    ПАВЧЕ, ЩЕ ТИ КАЖА САМО ТОВА.

    ДУМАТА ''КОБИЛА'' Е РОМАНО-ЛАТИНСКА ПО ПРОИЗХОД,,,НЕ Е ВУЛГАРСКА (ИЛИ СКЛАВЯНСКА) ИЛИ ТУРАКО-ГЕТСКА.

    ВАШТА ДУМА ЗА ЖЕНСКИТЕ КОНЕ Е - КОНГЕРИЦА И КОНГЕРИЦИ.

    ЗАКОВАХ ТЕ ПАВЧЕ ЗА СТЕНАТА, А !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Cabalus не е латинска, а галска дума :) Самата галска халщатска култура е създадена от трако-кимерийци. На келтския уелски седло е дилхаид, а на галски е седлон :)

      Изтриване
    2. Ако Павльос Малякос беше прочел историята, че българите и траките (богАрите 😊) са (п)иели кобЕлешко м(леее)ко, щеше да знае, че кобила е белото на коня, или ко(н) с мляко от женски род.

      Павльос Малякас данайският пришълец, ако беше чел достатъчно, щеше да знае, че грива е изведено от грее, рее, лее, лъч, лъ(в)чо с грива, или Слънчо с грива, греещ, леещ лъчи и топ-лина. Гравюра, гравиране ве... 😃

      Да не забравя също Павльос Малякос, че Троя - Трой (Рой-Рои-Роя-Рея-Рее) е със старо име (И)ли-он (Лее-Лъч-Слънце). Оттам им е тяхното крадено Слънце (Илиос) и Ле-он (Лъв - лъ(в)ч-о), ама ако го питаш как е ЛЪЧ на гръцки и теорията му за слънце, ще се изпари в небесата! Как е лъч на гръцки ве... Павльос? При нас лъч, лее, лава, слънчо-глед, слънце е с един корен. При Вас етиопците, що тъй е с различен корен?

      Ех... Павльо пустинякос, дори пустито сте откраднали от нас и за 3000 години не сте му разбрали значението.

      Ходи сега да ковеш пи-рони (про-кес - про-низващи) на ковчега си!

      Много поздрави на българският кен-таврос, кон-вол! Дя-вол-ьос (дя-вол) ре маляка. 😄

      И тук сте краднали, пустиняци от Етиопия! 😉

      Изтриване
  9. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС4 септември 2014 г. в 2:21

    КАТАФРАКТА -КАТАФРАКТОН-ЕС,КАТАФРАКТИТЕ СА ГРЪЦКА СТРАТО-ДИНАМИКА = ТОВА ЩЕ РЕЧЕ ВОЕННА СИЛА.
    ПО ВРЕМЕТО НА ВОЙНИТЕ НА ВАСИЛЕВСА НА ВИЗАНТИЯ ХЕРАКЛИОС С ПЕРСИТЕ ПРЕЗ 7-И ВЕК !!!!

    АХХХ...ПАВЕЛЕ..АХ АХ АХ.

    ГРИВАС...ГРИВА Е ИЗКОННА ГРЪЦКА ДУМА ОТ ДРЕВНОСТТА !!!

    ОЗНАЧАВА РОШАВ--РОШАВО.!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех влахо, ех българино забравил миналото си, когат ще се завърнеш при себе си?

      Изтриване
    2. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС4 септември 2014 г. в 11:43

      Само да добавя за коментара ми - ИМЕТО ГРИВАС СЕ НОСИ ОТ ДОСТА КАРАКАЧАНИ ВЪВ ВУЛГАРИЯ...И СЪЩО ОТ МНОГО ГЪРЦИ В ЕПИР И МАКЕДОНИА.
      СЪЩО ЕДНА ГОЛЯМА ФИРМА ЗА ЯДКИ И ТАКИВА ИЗДЕЛИЯ, НОСЕШЕ ТОВА ИМЕ..ТЯ МИСЛЯ СЕ ОБЕДИНИ С ЕДНА ДРУГА ФИРМА И МАИ Я НЯМА ВЕЧЕ НА ПАЗАРА.


      ПАВЕЛЕ, ПОНЯКОГА ПИШЕШ МНОГО ТОЧНИ И ВЕРНИ НЕЩА,..И НА ВИСОКО НИВО И СТИЛ, НО ПОНЯКОГА ПИШЕШ И ТОТАЛНИ ЛЪЖИ И ГОЛЕМИ ЦИРКАДЖИИСКИ МАНИПУЛАЦИИ.

      ЕХ ВУЛГАРИНО, АЗ СИ ЗНАМ МИНАЛОТО, ИСТОРИАТА И КОРЕНА.

      ТИ НЕ ЗНАЕШ ТВОЯТ КОРЕН .НИ ПАМЕТ ИМАШ ЗА РОДА СИ ДОРИ.,,ТА КАКВО ОСТАВА ЗА ВУЛГАРИЯ.
      СИГУРНО ИМАШ ДАННИ НЯКАДЕ ДО ПРА-ПРА ДЯДО ТИ И ДО ТАМ--ТОЕСТ ДО 1790-1800 ГОДИНА.

      Изтриване
    3. Грива
      в Българския език има думи със сходен корен:
      1. Гривна - както и гривата, това е нещо, което е около ръката, а гривата е около врата. На гръцки думата е βραχιόλι, което е заемка и няма нищо общо с Гривас
      2. Гривяк - гълъб с лека "грива". На гръцки думата е Φάσσα, което няма нищо общо с Гривас.
      Ето аз посочих 2 други думи с корена на гривна, което показва че етимологията на думата е българска.
      Ти колко можеш да посочиш на гръцки?

      Ааа и разбрах, че си страхлив грък. Не ми отговори на въпросите в другите постове.
      И да знаеш, че роднините ми са изселени принудително от гърците от Комотини.

      Изтриване
    4. "ИМЕТО ГРИВАС СЕ НОСИ ОТ ДОСТА КАРАКАЧАНИ ВЪВ ВУЛГАРИЯ...И СЪЩО ОТ МНОГО ГЪРЦИ В ЕПИР И МАКЕДОНИА."
      Павлос - не си ли се замислял, защо това име не е разпространено в областите далеч от България - като Атика и Пелопонес. А точно до България Епир и Македония.
      Ето ти сам даваш още едно доказателство, че това е българска дума. Благодаря ти
      Все пак вие гърците не сте били никога конен народ :) И няма от къде другаде да вземете думата, освен от нас.
      А грива има подсмисъл рошав(Когато кажеш на някой с буина коса - къде си тръгнал с тая грива)
      Значи и смисъла сте копирали. Бравно на гърците, добре се справят с краденето на думи (и не само)
      (За брахийоли съм се объркал, че е заемка, извинявайте)

      Изтриване
    5. И че обликът на градовете от Беломорска Тракия и Македония целенасочено е променен с ново строителство чрез огромни кредити, които работлвите германски бабички неотдавна милостиво изплатиха !

      Изтриване
    6. Аз лично бих се срамувал, ако живея на гърба на другите хора, но ето, за някои това е единствения начин на живот.

      Изтриване
    7. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС5 септември 2014 г. в 14:35

      ГЕНЕРАЛ ГРИВАС В КИПАР---БОРЕЦА СРЕЩУ ВЕЛИКОБРИТАНИА ОТ 50-ТЕ ГОДИНИ...И ТОИ Е ВУЛГАРИН СЪЩО.

      ПАВЕЛЕ ПУСНИ МИ ДВАТА ПОСТА ОТ ВЧЕРА. ЗАЩО ПУСКАШ ЛЪЖИТЕ НА ЕДНО ДЕТЕ, ПРИСТРАСТЕН И НАГЪЛ.
      ПУСНИ ГИ, ЗА ДА ГИ ВИДИ ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА.

      ЗНАЧИ РАБОТИТЕ ВИ НЕ СА ЧИТАВИ, ГРИВАС Е ГРЪЦКА ДРЕВНА ДУМА....ВИЕ Я ГОВОРЕТЕ...НЕЩО СИ ОБЪРКАЛ ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТТА.
      НА ВАШИЯ ЕЗИК НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ЗНАЧИ. ДОБРЕ,ЧЕ НАПИСАХ КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО И НА ГРЪЦКИ ЕЗИК.
      И ДАДОХ ВЧЕРА МНОГО ХУБАВИ ПРИМЕРИ.

      И СЪЩО ЗА КОННИ НАРОДИ-- ПАВЕЛ ЦИТИРА ГРЪЦКИ ИЗВОРИ,ДУМИ И ТЕРМИНИ, ЗА ДА СИ НАГОДИ СОВИТЕ НЕЩА.

      НЕ ГЪРЦИТЕ ЦИТИРАТ БЪЛГАРСКИ ИЗОРИ,,,И ПИШАТ БЪЛГАРСКИ ДУМИ ЗА КОНЕТЕ.,
      ГРЪЦКИТЕ ВОИНИЦИ СА БИЛИ НА КОНЕ. КАКТО И ПЕХОТА, ТАКА И КОННИЦА.

      КАКТО В ДРЕВНОСТТА, ТАКА И ВАВ ВИЗАНТИЯ.

      ГРИВАС---ПАРАКОВ....ЩЕ ТИ ВКАРАМ НОСА В МОЗЪКА.

      Много лъжи написа, глупаво момче...ще те НАМЕРЯ И ЩЕ ПОСТРАДАШ ЗА ТОВА.

      Изтриване
    8. Павлос вие сте един гнусен тролл, и наи вече заради това че не използвате буквата Б за 'бьлгари' макар че знаете кьде да я намерите на клавишите. Вие не можете да затриете историята и това че елините са наследили културата (и защо не до някаква степен езиковото наследство) на народите преди тях. Що се отнася до думата 'грива' вие сам сте се опровергали - името се среща в Бьлгариа и Бьлгарски райони сега заробени от други страни.

      Изтриване
    9. В Северна Гърция има много, ама много български имена, топоними и т.н. свидетелства за българското минало на района.
      И ти фанариотино знаеш че Севрна Гърция е гръцка едва от 1920г.
      И там се провежда най-големия геноцид в Европа.
      Погърчването на населението на Егейска Тракия и Македония е безсрамен античовешки варварски акт на фанариотите, за който Бог ще ги накаже.
      А заблудени овце като теб могат да си лаят колкото искат.
      Колкото Грива е гръцка дума, толкова и Кавала, толкова и Драма, толкова и Кочани, Морея и т.н.

      Изтриване
    10. Гръцки войници не са посочвани в никои извори за Византия.
      Гърците във византия са предимно свещеници и търговци.
      Армитята е от траки, арменци и сирийци.
      Това че гърците насила са асимилирали местното население и че продажници като теб се погърчиха за някое евро не променя факта, че в Северна Гърция НЕ ЖИВЕЯТ ЕТНИЧЕСКИ ГЪРЦИ

      Изтриване
    11. Проф. Фалермайер доказа отдавна, че съвременните гърци нямат нищо общо със старите гърци, а са амалгама от славяни и албанци.

      Изтриване
    12. Павлос - заповядай пред Новотел София, всеки работен ден.

      Павлос, нещо не е така, само защото ти казваш. Дадох сходни думи със същия корен, които имат част от нюансите на грива. Дай на гръцки такова нещо.
      За 3000 години, откат сте откраднали думата грива, тя може да стигне и до Китай, не само Кипър.

      "НЕ ГЪРЦИТЕ ЦИТИРАТ БЪЛГАРСКИ ИЗОРИ" - да, благодарение на вас, се налага да ползваме вашите извори и да събираме истината парче по парче. Нали знаеш за гръцкия владика, дето изгаря патриаршеската библиотека в Търново. Как би коментирал някой дето гори книги - мен ми прилича на Хитлер.

      Павлос, тъй като виждам, че те е страх да отговориш, продължавам да настоявам:

      Павлос, направи тема за данайците, днес целия свят смята данайците за роднини на етиопците(чисти африканци) - доказано с генетични изследвания.
      Павлос, обясни в темата, как така в Африка няма ни един европейски език, а гърците говорят европейски език днес.
      Признай в темата, че всъщност гърците са продукт на нашите прадеди - Наследниците на Тео(Зеос) Блегур. Те са ги научили на европейски език, с говоренето на който гърците не се справят много добре.
      Обясни, как при етиопците няма следи от керамика и архитектура, която гърците "изобретили" тук(ама дори нищо подобно)
      А виж днес как сте помазани от съдбата - люлка на Европа. Въпроса е, кой ви насади в тази люлка и докъде се простира вашата неблагодарност

      Изтриване
    13. А за Кобила и Кабиле нищо не каза.
      Павлос, Павлос жал ми е за тебе.

      Изтриване
    14. ПАВЛОС, Според тебе пиле значи, като към някоя дума добавим "С" и тя става "изконна гръцка", така ли!? Що се не гръмнеш некъде!? Имам достатъчно приятели гърци, ама те не са такива нагли като тебе. Остани си жив и здрав и недей да плещиш глупости.

      Изтриване
    15. Павлос Георгиадис, мои колеги гърци, млади и интелигентни, посещаващи България, са възхитени от нея и от българите; мои колеги гърци, чиито бащи са били висши офицери в армията или висши полицаи, уважават изключително много българите и говорят с огромно уважение за славните ни предци, за техните умения във военното изкуство и тяхната човечност и доблест на бойното поле, за уменията им в занаятите, за културата и цивилизацията, за тяхната ВРОДЕНА ДУХОВНОСТ и БЛАГ НРАВ. Защото имат познания и достъп до източници, които на редовия грък не се предоставят в училище и в университета. Така че може би трябва да почерпите информация и познания именно от статиите на г-н Серафимов, който предлага подобни източници.

      Изтриване
    16. Иска ти се Павльос Малякас грива да е рошав (ро-рее) грък! 🤣

      Изкарай ми значението на данайски на:

      Грива - Грее
      Гривна - Гравира
      Гребен - Гребе
      Лъч - Личка
      Лее - Излива
      Гори - Изгоря
      Жар - Жарава
      Бело - Белее
      Гърло - Глас

      Гърло - Грива - Гривна - Гребен - Грее

      Изконна е етиопската ти баба с дебела задница! 😁

      Изтриване
  10. Съжалявам, че трябва да разочаровам господина, който споменава, че почти няма познати застъпници на азиатската теория. На мен ми се случи наскоро нещо много интересно и шокиращо в лошия смисъл на думата. Аз загубих доверието и приятелството на човек, който цял живот е смятал, че ние, българите идваме някъде от монголските степи на коне и сме били с криви крака :( Опитвайки се да разясня доказателствата в полза на месната терия си дадох сметка, че промиването на мозъците на поколението българи на средна възраст и малко над, е било пагубно и трудно, дори е невъзможно да се направи нещо по въпроса. Това е трагедията на поколението на нашите родители. Заслужава ли си да живеят последните си дни в пълно разочарование, че живота им е минал в лъжи и заблуди, и без това едва преживяват ежедневните трудности ?!
    Бъдещето, както се казва в някои клишета, е на младите (не съм на това мнение). Крайно време е учебниците ни да бъдат актуализирани, въпреки очевадното нежелание на управляващата клика. Трудно е да се накарат децата ни да четат допълнително след учебниците, сухата и 'гадна' история и то от нета, в който има толкова други, хиляди пъти по-интересни неща.
    Децата учат най-добре под формата на игра. Имали вече създадени компютърни игри, на базата на нашата древна история?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нежеланието на управляващата клика да покаже истината е разбираемо. Кой горд, осъзнат и вярващ в силите си човек ще търпи тези, които са изправили Родината пред катастрофа...

      Изтриване
    2. И аз към това приканвах г-н Серафимов на лично съобщение.
      Трябва да намерим начин да му помогнем да достигне до повече хора(и най-вече млади), ненатрапчиво и по един красив начин. Има школи Багатур, може да се направи алтернатива. Могат исторически игри да се направят. Могат турове с г-н Серафимов да се направят. Аз бих платил с удоволствие за такъв.
      Не трябва да го оставяме сам.

      Изтриване
  11. Фактите са упорито нещо. . . . :)). Ние, българите, които поради обективни и, уви, субективни обстоятелства, се гърчим в преизподнята на днешната реалност, не можем да оценим факта, че сме прекосили хилядолетията, запазвайки име, език и култура. Че сме уникален балкански народ; физически красив, природно интелигентен и надарен с много таланти . . . Ще прескочим и този брод, нали носим същите гени, тези на тракийските ни прародители? Както войникът в наполеоновите времена е носил в раницата си генералски еполети, така и ние, българите, носим в гените си закодираното послание на победителите във всяка голяма битка. Има много малко важни неща, и много маловажни.Трябва да помним, че сме наследници на велик народ. Трябва най-напред да изучим историята си, за да я разказваме на децата и внуците си. Спароток е временният водител, но той е ракета - носител на истината и има определен пробег, понеже е човек, като нас. Нека да му отдадем почитта си, като на човек, изправил се срещу разрушителната сила на колективната човешка глупост . . . . Между нас има хора, които са способни да съхранят и пренесат огънчето, което Спароток носи и съхранява. Хайде, "НеоАполеоновци", тръгвайте, живият огън търси живи преносители. Може да си мислите, че сте сами, но не сте. Може да си мислите, че усилията Ви отлитат в безкрая, че няма хора около Вас, които да проумеят за какво става дума . . . но такива винаги е имало и ще има. Мислете за себе си; за Вашата отговорност, за Вашите близки, за тези около Вас, чиито огънче е загаснало . . . Вие можете да го припалите отново. Ние, българите, сме изключителен народ. Не го забравяйте.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за интересната тема отново, Павел !

    ОтговорИзтриване
  13. Да много интересно, аз познавам доста кипърци от изселените от турската част на Кипър в Лондон и те са руси със сини учи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, нищо чудно част от древните балкански преселници да са оцелели.

      Изтриване
    2. Вероятно иначе, кой ще им работи.

      Изтриване
  14. Интересна статия отново!
    Има дълбока логика в представената "дилема" за произхода на тези думи.Подкрепящите иранския произход,биха оборили това "съвпадение" с идеята ,че българите може да са взели тези думи от траките.Ама то ще да е огромно това тракийско влияние ,че перманентно да започнат да се използват само тракийски думи.Така че както и да го въртят,това е доста неудобен факт за тях.
    В коментарите се спомена за промяната на езика ни.Бих хвърлил една теория на конспирациите и бих искал да споделите какво мислите вие г-н Серафимов.Можем ли да говорим че Русия целенасочено е действала за промяната на езика ни за да може те да сложат ,в последствие, ръка над разпространението на славянския език.Като твърдят че руският е най-близък с старобългарския(старо славянския).Не че имам нещо против руснаците,даже съм против опитите на някой хора да опетнят приносът на руснаците към нашето освобождение.Но някой неща е редно да си ги кажем както са си.До колкото знам имперска русия е имала големи амбиции,а след това и комунистическа.
    Като споменах и комунизма.По-горе някой спомена че горенето на книги едва ли не може да се свързва с онова "голямо" зло същество,превъплъщение на сатаната, Хитлер.Вярно имало е горене на книги,ама някой направил ли си е труда да разбере какви книги.Защото ако се по разтърси човек,ще разбере ще онова голямо зло "Хитлер" е горял книги или директно или индиректно промотиращи комунизма,порнографията,хомосексуализма и всички други извращения.Понеже нацизма е виждал тези неща като прояждащи обществото и съзнанието на гражданите.Сега към 60 години след като това виждане е унищожено в Европа,и отново тези идеологии се пропагандират с пълна сила,наблюдаваме терзанията на модерния човек за че децата трябва да се подстрекават в това да са транссексуални или хомосексуални.Също и се чуват отдалечените викове на идващите все по-близо педофили и техните "права" да имат интимни връзки с деца.Така че според мен всеки мислещ трезво човек би трябвало да се запита защо се е превърнал в синоним на вечното зло, името на Хитлер?При условие че много по големи злини са извършени исторически както от съюзниците така и от онези който са дали 6 билиона жертви в "холокоста".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Невенов, не руския, а украинския език е близък до старобългарския. Така наречения староруски е де факто староукраински и всеки що годе образован българин може да го разбере.

      Прочее, руснаците са признали официално ролята на българския език в оформянето на руския. Това е направено от руския лингвист Макс Фасмер през 1923 година. По-рано украинецът Юрий Венелин нарича българите учители и наставници на Русия, което си е самата истина. Още по-рано Партений Монах казва следното за българите:

      “Българският народ е достоен да бъде почитан и хвален. Той е гостоприемен и милостив, много е усърден към светата църква, обича красотата на божиите храмове и е толкова ревностен към светите места - към Светата гора Атонска и към светия град Ерусалим, че превъзхожда всички останали християни -гърци, сирийци, грузинци, сърби, власи, молдавци и дори русите.”

      За жалост в по-нови времена се намериха хора като Самуил Берннщайн и Дина Мухина-Станишева, които на практика унищожиха признанието на Фасмер и др, ставайки радетели на създаването на македонския език. Нека Бог да ги съди!

      Какви книги е унищожавал Хитлер не зная, признавам най-откровено, че не съм добре запознат с новата ни история.

      Изтриване
    2. Ето това е староукраински, който някои наричат староруски:

      - " с того же лѣса потечеть Волга . на въстокъ̑ . и вътечет̑ седьмьюдесѧтъ жерелъ в море Хвалискоє тѣмь же из Рус можеть ити по Волзѣ . в Болгары . и въ Хвалисы . и на въстокъ доити въ жє̑ребии Симовъ . а по Двинѣ въ Варѧгы . а изъ Варѧгъ и до Рима . ѿ Рима̑ же и до племени Хамова.'

      И това е староукраински, но е хитра фалшификация на събитията - "Словеньску же ӕзыку . ӕко̑ же ркохом̑ А живущю на Дунаи . придоша ѿ Скуфъ . рекше ѿ Козаръ . рекомии Болгаре . и сѣдоша по Дунаєви . насилницѣ Б /л.6/ Словеномъ бѣша . а по семъ придоша Оугре Бѣлии . и наслѣдиша землю Словѣньскую . прогнавше Вололохы П . иже бѣша преже приӕлѣ землю Словеньску . си бо Оугри почаша быти . при Раклии цс̑ри."

      Изтриване
  15. Да точно този мой въпрос се появи в главата ми,след като изслушах една презентация за Украйна и за това че, украинците претендират че те са причината за появата на руската култура а не обратното.В въпросния аудио запис се споменаваше за амбициите и целите на имперска русия и как това е повлияло на украинците.
    Та имайки в предвид че и ние(слава богу от една страна) сме имали вземане даване с имперска русия,ми беше интересно дали имат някаква връзка руските амбиции със отдалечаването на българите от древните им корени и традиции.А и ако не се лъжа русия се вижда като едва ли не наследник на ИРИ.А когато Путин обяви че ще се обори срещу ИДИЛ, познати гърци взеха да пущат картинки с това какви големи братя били с руснаците.
    А за Хитлер,коментарът беше за всички онези които като папагали повтарят една и съща догма.Която до голяма степен не издържа на едно рационално и не-емоцианално разследване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Невенов, нашия политик и родолюбец Стефан Стамбулов има едно кратко, но изключително точно изказване за това защо обича Русия, но не храни същите чувства към хората, които управляват Русия, а и защо мисли, че тази страна трябва да се освободи от тези, които я управляват. Стамбулов е обяснил прекрасно какво е русофилия и какво е рубладжийство.

      Виждането на Стамбулов е представено от неговия приятел Димитър Маринов в книгата "Стефан Стамболов и новейшата ни история". Тази книга бе преиздадена наскоро, трябва да я има в библиотеките. Искрено Ви препоръчвам да намерите тази работа и да прочетете страниците 517-518.

      Ще добавя и това, че от времето на Стамбулов положението не се е променило много. Тези, които са дърпали конците тогава, продължават да го правят.

      Изтриване
    2. Благодаря!
      непременно ще я издиря и прочета.

      Изтриване
    3. Стефан Стамбулов е човек, от когото има какво да се научи, четивото си заслужава!

      Изтриване
  16. Г-н Серафимов имам един въпрос към Вас! Защо когато споменавате някои автори писали по темата за Траките, никога не споменавате Стефан Гайд, по-малкия от братята Гайдарски? Не мислите ли, че ако не го бяха отровили щеше да публикува и сега по въпроса?! Моите уважения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен5 януари 2023 г. в 19:23 ч.
      С г-н Гайдарски имаме различни методи на работа, ползваме различна информация, критериите ни също са различни. Просто не виждам възможнст как да ползвам негов труд и да надграждам. Няма как всички да мислим еднакво.

      Изтриване