11.02.2020 г.

ИМА ЛИ ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЗА TOBA, ЧЕ СМЕ ПОТОМЦИ НА НАРОДА ИЗВЕСТЕН В ДРЕВНОСТТА С ИМЕТО ТРАКИ?


Ha всички разумно мислещи хора е ясно, че тюркската и иранската теза за произхода на старите българи са грешни. Това, че биват защитавани упорито, не може да промени фактите. Аспарух и неговите хора не са пришълци нито от Сибир, нито от Памир. Просто няма никакви доказателства за това, че хората победили легионите на император Константин IV са говорили различен език от този на местното балканско население.

Правени са опити за намиране на тюрски топиними и хидроними на територията на ранносредновековна България, но винаги без успех. В отчаянието си Борис Симеонов, се опита да дефинира името Абоба като тюрско, но то е регистрирано за първи път през XVI век, а не през VI-IX век. По-обективен е Веселин Бешевлиев, който макар да предлага като прабългарско (по негови виждания) название Тухтон, все пак отбелязва: “Забележително е отсъствието на прабългарски местни имена...”  

Всъщност няма отсъствие, напротив – може да се говори за изобилие на местни имена, но тези названия принадлежат на езика на траките, а това показва, че старите българи са балкански народ.

Още през XIX век учени като Йохан Густав Куно и Вилхелм Томашек изтълкуваха названията Истрос (Дунав), Тонзос (Тунджа),   Тиерна (Черна), Баргус (Морава), Утус (Вит), Атрус (Янтра), Оросинес, Страуос, Компсатос, с думи като строуiа-струя, тѫжати-тежа,   чрьнъ-черен, брѣгъ-бряг, уда-вода, ѩдръ-бърз, орити-ора, разрушавам, кѫпати-къпя се.

Тези важни открития обаче бяха игнорирани, упорито игнорирани, все едно не съществуват. По-същия начин бе постъпено и с други доказателства за произхода на народа ни. Не само езика, но и антропологичния тип е важен фактор при определянето на етническата принадлежност на определена група хора.

Чии потомци сме ние българите е известно отдавна. Още в началото на ХХ век са направени мащабни антропологични изследвания. На 12 януари 1938 година акад. Методи Попов представи резултатите от проучването. Цитирам буквално:

“Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси” М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938, стр.111.

Относно кръвните изследвания акад. Попов казва следното – “Всичко това показва, колко ние сме далече по кръвно-груповите си съотношения от азиатските народи” М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938 стр.122.

Двадесет години по-късно нашият даровит изследовател представя ново, по-подробно проучване, чийто резултат гласи – “Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло към европидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип” - М.Попов, сътр.Г.Марков, ред. А.Хаджийолов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959, стр. 260.

Дори да приемем, че труда на акад. Попов от 1938 година е неизползван понеже е създаден във времето на Царство България, поне от 1959 година се знае прекрасно, че ние в никакъв случай не сме потомци на азиатски народ, знае се и това, че при нас е доминантен понтийския тип, който е доминантен и в древността при траките.

Това накара проф. Димитър Ангелов през 1971 година да направи следното признание в работата си “Образуване на Българската Народност”: “По такъв начин, погледнато от биологична гледна точка, ролята на траките във формирането на българската народност е несъмнено.”

Освен езика и антропологичния тип, важен фактор за етническата принадлежност на дадена група хора е и културата, фолклора. Както може би се досещате, дори и в тази област доказателствата за това, че сме потомци на Залмоксис и Орфей бликат. 

Само година след проф. Ангелов, проф. Евгений Теодоров публикува една безценна книга, в която можем да намерим следния цитат: “…недооценявано досега древнотракийско наследство в нашия фолклор като значителен дял от него, обосновава правото ни да се смятаме за преки наследници на една от най-древните култури в историята на човечеството.“ - “Древнотракийското Наследство в Българския Фолклор”, с. 271.

Ето, близо половин век учените ни разполагат с убедителни доказателства за това, че ние сме потомци на народа, който възхити Омир, Херодот и Страбон със своята мощ, храброст и добродетели. Това, което е липсвало на учените не е данни, а желание да покажат истината, смелост да се изправят срещу догмите и да защитят истината, а и интереса на българския народ.

Лошото е, че тази тенденция не просто продължава, но и става по-силна понеже се приема охотно от бездарни студенти и раболепни докторанти, които в търсене на топло местенце защитават със зъби и нокти своите учители и покровители. Поради тази причина планини от ценни данни ще бъдат игнорирани и в бъдеще.

Ето кратък списък на добре известни, но все още игнорирани от учените ни данни:

1. Знае се, че свещеният за старите българи знак IYI се среща най-рано на Балканите – по керамиката от Винча и други места – пето хилядолетие преди Христа.

2.Знае се, че корените на старобългарската чернолъскава керамика са на Балканите, като едни от най-ранните примери са от пето хилядолетие преди Христа.

3.Знае се, че просото, а и използваните от старите българи житни ями са ползвани от траките и то от незапомнени времена.

4.Знае се, че най-рано името Дуло се споменава в микенски надписи от Бронзовата епоха, а Юрий Откупщиков сравнява това древно, на повече от 3400 години име с тракийските Дулас, Дулос, Дулон и др.

5.Знае се, че аспа, еспа, исба/испа ca тракийски думи за кон, които от своя страна обясняват трите варианта на името на княз Кроват: Аспарух, Еспор, Исперих.

6. Знае се, че около 900 години преди времето на Аспарух, в Добруджа, в областта обхващаща и Онгъла са властвали царе с имена Хар-аспос и Адр-аспос.

7.Знае се, че край южната порта на Плиска е имало масивен мраморен фриз на Тракийския Херос, а този бог е известен и като Ут-аспиос – отново име сродно на това на Аспарух. По-важното е това, че ранносреднвековните българи са имали култ към Хероса, иначе нямаше да има негово изображение край южната порта на Плиска.

8.Знае се, че по сведения на Луций Аней Флор траките имат обичай да правят чаша от черепа на врага си, а това показва, че княз Крум следва една древна, местна традиция.

9.Знае се, че траките почитащи богинята Зеринтия принасят в жертва кучета, а според Теофилакт Охридски, такъв обичай имат и старите българи. Отново става дума за древнобалканска традиция.

10.Типичната за старите българи прическа носи най-старото име Тезеида, понеже Тезей - създателят на Атина и потомък на тракиеца Пелопс стриже темето си, а оставя в задната част на главата си косата да расте свободно. Плутарх споделя, че и мизите правят така, а мизите са наречени българи от немалко стари автори. С такава прическа е и Ахил Пелеев.


11.Знае се, че трако-пеласгийсите племена познават типичната за старите българи изкуствена черепна деформация, като този особен обичай се практикува в Тракия още от Каменната епоха.

12.Знае се, че през IV век – тогава когато Св. Йероним назовава Мизия с името България, точно в Мизия има традицияна строеж с едри квадри, но се отрича континюитета и възможността местни хора да са положили основите на Плиска. Без значение е, че има ясни исторически извори, в които се твърди, че Плиска е започната по времето на Константин Велики - IV век.

13.Знае се, че в ранносредновековна България няма нито тюрски, нито ирански топоними и хидроними, а това е доказателство, че езика на старите българи не е бил нито тюрски, нито ирански.

14.Знае се, че най-типичното явление на българския език – екането и якането е явление познато и на тракийския език.

15.Знае се, че определени видове български народни носии, а също така ямурлука и опинците са с тракийски корени. Шарките и дрехите на древните идоли де факто са прототип на традиционните български шевици и носии.


16. Знае се, че значителен брой български земеделски сечива са от тракийски произход.

17.Знае се, че най-тачените български празници са с тракийски корени: Гергьовден, Трифон Зарезан, Атанасовден, Коледа, Сирни Заговезни.

18.Знае се, че обредът при суша Герман, ладуването, почитането на извори, кукерските игри, русалийските игри, особената почит към Св. Марина и Св.Модест са остатъци от тракийски култове.

19. Знае се, че в българската именна система са запазени над двадесет названия на тракийски божества: Балиш, Бистрьо, Богой, Венда, Витю, Водю, Деньо, Държил, Златан , Котьо, Крапо, Магут, Менда, Млад, Перко, Ренко, Сава, Сура, Тита, Тоте, Турман, Яздул, Ярей. За сметка на това в нашата именна система няма нито едно име повлияно от названието на тюрско или иранско божество.

20. Знае се, че типичните за нас българите генетични маркери: I2, E-V13, J2, R1b*L23, G2 са наследени от хора обитавали земите ни преди повече от 9000 години, като за значителна част от носителите на R1a е типичен вариант на възраст над 12 000 години.

Всички тези факти поотделно са само интересна информация, но съчетани заедно те са едно неоспоримо доказателство за това, че старите автори с пълно право са наричали българите ту траки, ту мизи, пеони, мирмидони – все древнобалкански народи.

Как мислите – има ли достатъчно доказателства, да се признае, че сме потомци на местен народ – на хората, с които историята на Европа започна?


129 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
  2. Това май е реакция, която е предизвикана от вчерашното телевизионно шоу на "траколозите" ни ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 февруари 2020 г., 18:17

      Да, познахте, така е.

      Изтриване
    2. Извинете, но ако траките бяха един народ, то щяха да направят държава.

      Изтриване
    3. до Unknown 16 февруари 2020 г., 15:45
      А какво според Вас е държава и какво представляват Македония, с начало от около VIII - VII век пр.н.е. и Одриското царство от 480г. пр.н.е. Никой все още не е доказал за липса на други преди тях, защото няма свдения, но това не означава, че не е имало. За това ни съобщава още Херодот.
      Аз съм длъжeн да предавам в изложението си онова, което се разказва, но не съм длъжен да вярвам на всичко това и тази забележка важи за цялото ми изложение. (Херодот, VII, 152)
      И в пояснение на горното:
      1. За неврите(скитско племе, населявало днешна Западна Украйна), които били магьосници и измамници, се разказва от скитите и елините, които живеят в Скития, че всяка година по веднъж всеки невър се превръщал по за няколко дни във вълк, а след това отново приемал човешки образ. Аз лично не вярвам на тези разкази, но въпреки това тези неща се разказват и онези, които ги разказват, се кълнат в онова, което говорят. (Херодот, IV, 105)
      А особено показателни са следващите.
      2. Никой не може да каже със сигурност каква e страната, която е разположена на север от Тракия, и какви племена я населяват. Струва ми се обаче, че отвъд Дунава се простира безпределна пустиня. Аз познавам само едно племе отвъд Дунава. То се нарича сигини и има мидийска носия... (Херодот, V, 9–10)
      Не е ясно какво е отвъд Тракия, а за по нататък е следващото.
      3. По думите на траките земята отвъд Дунава била пълна с пчели и затова през нея не могло да се мине по-нататък. Струва ми се обаче, че тези разкази не заслужават доверие, защото е очевидно, че пчелите не понасят студа, а аз смятам северните страни за необитаеми именно поради студовете. Такива неща се разказват за тази област. (Херодот, V, 9–10)
      По късно обаче се оказва, че тракийски племена обитават и половин Азия, а някои дори са стигнали чак до Япония. Не можем да очакваме държава наречена "Тракия", по простата причина, че това е общо наименование на всички тракийски племена, използвано само от гърци и римляни, а иначе всяко племе си е имало свое име.

      Изтриване
    4. До Unknown16 февруари 2020 г., 15:45

      Фригийското Царство е богата и силна държава около 700 години преди появата на Римската Империя.

      Одриското Царство е обявено за най-силното и най-могъщото в Европа около 400 години преди появата на Римската Империя.

      Дакийското Царство на Буребиста е било толкова голямо и силно, че Гай Юлий Цезар е гледал на държавата на северните траки като на реална заплаха за Рим и е предвиждал военна кампания. Рим събира сили за тази кампания и успява да победи даките около 150 години след смъртта на Цезар.

      Тази информация у нас не е особено популярна, а и безсъвестни индивиди, чуждопоклонници разпространяват лъжи за дедите ни наричани траки и поради това много сънародници като Вас са изпаднали в заблуда.

      Изтриване
    5. До Анонимен 16 февруари 2020 г., 20:42

      Благодаря Ви за хубавия коментар!!!

      Изтриване
  3. Ho Bие за какъв се имате, че да определяте какво нашите специалисти да приемат, какво да отхвърлят и какво да представят на читателите? Знаете ли какво е това критичен разбор, анализ на исторически източници, някога посещавал ли сте университет изобщо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А Вие за какъв/каква се имате? И стига вече с тези университети де! И хайде вече да не Ви е срам да си напишете именцето! Видяхме ги "нашите специалисти" как въртят и сучат да изкарат нещата такива каквито не са. А направи ли Ви впечатление, че не са на едно и също мнение? Но пък гледаха с респект на професор Порожанов, който донякъде потвърди написаното в този блог, но и за някои неща е на твърде различно мнение. И понеже знам какво е критичен разбор и анализ на исторически източници ще е хубаво да не се изказвате като последна инстанция!

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    2. Това натякване с "университета" вече взе да става банално, г-н/жа анонимен!
      Повтаряйки го във всяка статия няма да станете по-убедителен/а или пък подмятането Ви да придобие тежест: защото не по думите, а по делата се мерят стойностните хора!
      Освен това никога университетската диплома не е била гарант за начетеност или по-висок интелект
      от средностатистическия. Фактите са други: в днешно време това е още по-малък гарант за
      по-горното, защото дипломи се купуват и образованието ни като качество е паднало след
      влизането ни в ЕС.
      Ако човек има желание да се развива, го прави през цялото си разумно съществуване.
      Всеки си избира начина и пътя!
      А Вие защо изобщо посещавате този сайт ако Ви дразни толкова?!
      Истинските българи и родолюбци са доволни, че има човек като г-н Серафимов, изчел неимоверно
      количество литература, представящ всичкото това структурирано в леснодостъпни и интересни статии за нашата
      древна история.
      Не разваляйте удоволствието на хората с безпредметните си еднотипни забележки!

      Изтриване
    3. До Анонимен 11 февруари 2020 г., 18:36

      Аз съм най-обикновен българин, който обаче има право да изиска отговорност и отговор от тези, на които се плаща да намерят и защитават истината, а не чужди политически интереси.

      Изтриване
    4. Аууууу...много банално стана,дайте нещо по-свежо,напънете се ! ЛК

      Изтриване
    5. До Анонимен 11 февруари 2020 г., 20:17

      Липсва им въображение на дамите и господата криещи се в сенките... :)

      Изтриване
    6. А нещо за ичи оргу боилите да кажете?Те не са ли тюрки?А Таркан,колобър,багаТУР,багаин,не са ли турски титли?

      Изтриване
    7. До Анонимен 14 февруари 2020 г., 12:45

      Таркан не е нито тюрска, нито монголска дума, проверете в етимологическия речник на Покорни.

      Багаин, баян и т.н. също са заемки в тюрски и монголски.

      Kак ли ще е попаднала "тюрската" дума baiulus в латинския?

      Проверявайте, не вярвайте току-така на "авторитети".

      Изтриване
  4. От кое тракийско племе произхожда рода Дуло ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До сла 11 февруари 2020 г., 18:48

      В Мизия, върху тухли от времето на Античноста е отбелязано името Dules. Поне за мен това е индикация, че рода Дуло е от мизите.

      Изтриване
    2. От долонките би могъл да е,например. Според Херодот в “История”(VІ, 34, 1-2) траките долонки, които владеели Херсонес, изпратили базилевсите си в Делфи, за да получат предсказание от тамошния оракул за войната с апсинтиитте .. и т .н .
      Шегувам се,разбира се, а защо вие смятате,че Павел трябва да ви отговори на въпрос,на който и родната нАуката не е точно отговорила?
      ЛК

      Изтриване
    3. До Анонимен11 февруари 2020 г., 20:15 ЛК

      В интерес на истината отговор с точност просто няма как да се даде. Родовото име Дуло се среща в Именника, а този документ е съставен слез средата на VIII век, като след това е преписван неколкократно.

      Изтриване
    4. Рода Дуло е най-известният и най -древният императорски род и да не се знае от къде произлиза българската управляваща династия е меко казано странно !До колкото съм чел , рода Дуло се споменава в Шумерският клинопис -дано само шумерите да не се укажат Траки ?

      Изтриване
    5. До сла12 февруари 2020 г., 19:59

      Няма шумерска дума Дуло, някой Ви е заблудил. Вярвайте на неща, които са логически издържани, но най-вече на неща, които сте проверил.

      Изтриване
    6. Значи ми казвате да не вярвам на д-р Христо Смоленов ? https://www.youtube.com/watch?v=S5no6Y-RHgQ&t=180s

      Изтриване
    7. Г-н Серафимов думата Дуло е от Персийски произход и значи " ПРАВИТЕЛСТВО " такова чудо при ТРАКИТЕ няма . Най -скъпите ритуални съдове откривани из тракийските могили всъщност са от Персийски произход например РИТОНА Нещата различаващи българите от траките са толкова много да не споменавам различното въоръжение . Трябва да даде обяснение на тия факти . Поздрави .

      Изтриване
    8. До сла(веев) 13 февруари 2020 г., 11:08

      Няма персийска дума дуло, това си е ваша фантазия:)

      Да се каже, че тракийските ритони са персийски по произход е още по-зле от фантазия :)

      През VIII в.пр.Христа фригите са една от най-богатите и могъщи държави в Мала Азия, ритоните им са шедьоври на златарското изкуство...а персите по това време никой не ги знае. Няколко века по-късно персите са все още примитивни. Ето думите на съветника на Крез, обясняващ нивото на цивилизация при персите :

      " "O king, thou art preparing to march against men who wear breeches of leather, and the rest of their clothing is of leather also; and they eat food not such as they desire but such as they can obtain, dwelling in a land which is rugged; and moreover they make no use of wine but drink water; and no figs have they for dessert, nor any other good thing. On the one hand, if thou shalt overcome them, what wilt thou take away from them, seeing they have nothing?" Her.I.71

      https://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh1070.htm

      Много е важен фрагмента - те си нямат нищо - "they have nothing" :)

      Персите копират от другите народи и това е добре известно:

      "The Persians more than any other men admit foreign usages; for they both wear the Median dress judging it to be more comely than their own, and also for fighting the Egyptian corslet: moreover they adopt all kinds of luxuries when they hear of them" Her.I.135

      https://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh1130.htm

      Tук е важен фрагмента: Те копират, приемат всички луксозни неща, с които са се запознали -"moreover they adopt all kinds of luxuries when they hear of them"

      Изтриване
  5. Може ли повече подробности за името Янтра, кой точно дава тълкуване със старобългарска дума? Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
  6. До Станимир 11 февруари 2020 г., 19:31

    Тълкуването е направено от Томашек - Die alten Thraker.Eine ethnologische Untersuchung : "Aθρυς Nebenfluss des Istros aus dem Haimos, Hdt.;IETERUS Plin., später Iαρος genannt mit Castell g]. N. an der Münde, jetzt bulg. Jeter, Jetar, Jantra; vgl. slav. jedrü, ahd. atar ,alacer, celer'?

    ОтговорИзтриване
  7. Преди години, като студенти, Валентин Плетньов когато беше още гл.асистент ни развеждаше в Археологическия музей във Варна. И много добре си спомням как ни показваше фина черна керамика. За която казваше, че била гръцка. И много груба, по светла керамика. За която казваше, че е славянска, българска. В една витрина имаше клонка от злато с листа, много фина, като тази, която сега се вижда в изложбата на Васил Божков. И за нея пишеше, че е гръцка. И много други лъжи и измами ни пробутваха за истини асистентите, доцентите и професорите по история! Като явно са знаели, че лъжат. Но казваха и по някоя истина...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 февруари 2020 г., 20:03

      Всъщност грубата и фина керамика не бива да се разделя като принадлежаща на различни етноси. Разделението би трябвало да бъде: домашна и комерсиална, за продан.

      Домашната керамика се прави за нуждите на семейството, за нея финост и красота не са нужни, нужна е здравина.

      Изтриване
  8. Спароток, аз наблюдавам с интерес всички позиции, аргументи и заключения в блога ти. Но лично съм направил няколко неща, които съм решил, че са ми във възможностите за "дълбаене" на моите корени: отблизо назад, отдалеч към нови времена и ДНК корените ми по бащина и майчина линия. Отблизо назад: доста подробно родословие с над 800 човека и над 10 поколения (стена/гърлото на бутилката около 1770 г. засега), отдалече към нови времена: идентифицирал съм десетина турски данъчни регистъра на селото на предшествениците ми с имената на главите на домакинствата, покриващ 1880---назад до--1430 г., с намерени преводи на три от тях и с най-старият от намерените три- от 1469 г. За другите ще ми трябва преводач от старо-османски. Но дори и намерените показват интересна динамика на личните имена във времето, а Спароток, ако имаш възможност за коментари по точка 19. именната ни система, мога да дам допълнително най-честите имена от най-стария регистър от 1469 г., който е първият направен от турската държавна машина при овладяването на района (моментната снимка при достигането им до това планинско родопско село). По точка 20: цитирал си генетичните маркери само по бащина линия, и то с доста мъглява формулировка в материала (при положение че вече има достатъчно материали за процентното съотношение между тези хаплогрупи и вероятния им произход-кой е "тракийски", кой "славянски", кой "прабългарски" с всички резерви и уговорки. Някои, като R1b може да са на келтите, които са воювали с траките например). Аз направих максимално конкретното възможно нещо за себе си: пълен геномен анализ за себе си. Така мъжките корени са установени- G2a-L1264, женските също- H-а. Така установих, че хора с моите мъжки маркери живеят в момента в ареала на Стара Велика България: южна Украйна/ сев.причерноморие, южна Полша, Прибалтика, сев. Кавказ, Волжска България, женските ми маркери са из цяла Европа, но все пак със съвпаденци, живеещи в момента в Италия, Русия, Полша, Унгария, Германия, Дания, Швеция, а автозомните ни маркери са със съвпаденци от... обичайните заподозрени: Македония, северна Гърция, Албания, Босна, Румъния, Италия, южна Украйна/ сев.причерноморие, Полша, Прибалтика... Без абстракции, а конкретно сравнение на моите генетични маркери с други направени. Така че в това отношение бих призовал всеки, който може да отдели средства за такива тестове (а те не са космически), да го направи... преди да са станали задължителни по едни или други причини :) Един днк сайт дори намери съвпадения с две древни проби от кости, намерени в Англия, и идентифицирани като римски роби там или римски войници или гладиатори... Спароток, бих се радвал на твоите коментари... например на изчислените възрасти на възникване на мъжките ми маркери: ето G2a-L1264 се води като най-предполагаемият прабългарски ген тъй като е възникнал в ареала на стара Велика България/северното причерноморие (и съвпаденците ми го потвърждават), но... това е станало доста преди нея- преди 4000 г. Този ареал е бил и тракийски, но в кой период? Кое е било населението на северното причерноморие между Дунав и Дон/ Волга преди 3700-4000 години?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 февруари 2020 г., 20:54

      Добри човече, нашият R1b няма как да сме го получили от келтите по простата причина, че те идват на Балканите преди около 2300 години, а при нас маркерът е на възраст около 12 000 години.

      Изтриване
  9. Господин "Анонимен, от 11/02/2020, 18:36,
    Когато 'помазаните' в университетите, продължават да игнорират факта че в днешното време има достъп до информация, за всички...
    ..когато продължават да пропагандират измислици които са в интерес само на чужди правителства...
    ..когато същите тези не могат да опровергаят елементарни твърдения, или да обяснят елементарни факти от историята ни...,
    ..тогава се налага непреминалите през интелектуалната мелачка на същите тези университети, да свършат работата на тези продажници, и да защитят интересите и националното самочувствие на обикновенните хора, чрез представяне на фактите които се премълчават и крият от широката публика, по традиция в защита на чужди интереси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Владимир 11 февруари 2020 г., 21:30

      Благодаря за хубавия коментар!

      Изтриване
  10. Логиката решава, казва инспектор Стрезов (в списание Космос).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно, на Спароток все още никой не му е казал, че "логиката" не играе никаква роля при незнание.

      Изтриване
    2. До Анонимен 11 февруари 2020 г., 22:12

      Ако някой смята, че има огромни знания, но му куца логиката, то тези знания са само безполезен товар.

      Изтриване
  11. Най-раздвоен и противоречив беше проф. Порожанов. Той потвърди, че морските народи са траки и владеят моретата в региона след Троянската война. Ако победителите бяха някакви "гръцки" племена, то техен щеше да е и контролът над мореплаването/търговията/, което е основната причина за тази война, да ме извинят Елена и Парис.Но професорът не направи този извод. Най-смешното беше когато Порожанов каза, че славяните и прабългарите са се тракизирали, но ние не сме "живи траки, както си мислят някои". Господин Серефимов, вече ви признаха за "някой". А това е прогрес! Порожанов не каза, какъв университет трябвя да завърши човек, за да бъде "някой". Трояните не били траки, но принадлежали към тракийското етно-културно пространство?!И таз добра. Македонците били траки, но говорели на "архаичен гръцки език". Излиза, че гърците са "предтракийско население", от което са се повлияли траките-македонци, далеч преди образуването на гръцките полиси, щом се говори за "архаичен гръцки",за отживял времето си, много стар език, а не за старогръцки? Въобще хронологията на събитията не беше спомената, с малки изключения. Проф.В.Фол каза, че траките са от " северния микенския свят" и че са разчетени тракийски имена в документи от Линеар Б, но не счете за интересно да каже няколко от тези имена. Може би защото сред тях има имена на български владетелски родове? Въобще голяма веселба .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Богомил11 февруари 2020 г., 21:52

      Точно имената от микенските документи са интересни.

      Дуло се среща на документ KN Da 1193, по A. Scherer.

      Окил се среща на документ 1509 Xa 70, по Еванс.

      Ерми се среща на документ 551 Ka 42, по Еванс.

      Крум се среща на документ 1173bEx 225, по Еванс.

      Изтриване
  12. Съгласно Полибий, град Тиле е основан от келти, които нахлули в Тракия през 278 г. пр.н.е., като станал столица на тяхното царство. Това царство траяло до 218 г., когато било унищожено от траките. Последен негов цар бил Кавар. Открити са сребърни и бронзови монети с неговия лик.

    Павеле, защо не напишете статия, посветена на келтското нашествие в нашите земи, келтските топоними (Бонония, например), пътя на нашествието, местоположението на Тиле, политическите отношения на траките с келтите и съдбата на келтите след поражението им от траките...

    Може да потърсите започнете изследването си от тези източници на информация:

    - In Search of Celtic Tylis in Thrace (III с. BC). Proceedings of the Interdisciplinary Colloquium arranged by the National Archaeological Institute and Museum at Sofia and the Welsh Department, Aberystwyth University held at the National Archaeological Institute and Museum Sofia, 8 May 2010 / Ed. L. Vagalinsky. Sofia, 2010.

    - Anastassov J. The Celtic Presence in Thracia during the 3rd Century BC in Light of New Archaeological Data // The Eastern Celts. The Communities between the Alps an the Black Sea / Eds. M. Guštin & M. Jevtić. Koper; Beograd, 2011. Р. 227 – 240.

    - Emilov J. Ancient Texts on the Galatian Royal Residence of Tylis and the Context of La Tène Finds in Southern Thrace. A Reapprisal // P. 67 – 87.

    - О.Л. Габелко. Кельтский Тилис / Тиле во Фракии: Топоним, географический обьект и историографический фантом. – Eastern Europe in the Antiquity and the Middle Ages. Early stages of urbanization. XXXI Readings Dedicated to the Memory of Vladimir Pashuto, Moscow, 17 – 19 April 2019. Moscow, 2019.

    - Н. Белова: Кельты в Советская Историческая Энциклопедия (СИЭ), Москва, 1965, том 7

    - Н. Н. Белова, А. Л. Монгайт: Кельты в Большая Советская Энциклопедия (БСЭ)

    - Кельты в Словарь Брокгауза и Ефрона, 1890-1907 (СБЕ)
    Келтската митология в образи и символи, Силвия и Паул Ф.Ботеройд София: Рива, 2010.

    - Домарадски, Мечислав. “Келтите на Балканския полуостров (IV–I век пр.н.е.).” 1984.

    - Francisco Villar, Gli Indoeuropei e le origini dell'Europa, Bologna, Il Mulino, 1997, ISBN 88-15-05708-0. p. 445.

    http://www.desant.net/show-news/38253

    http://www.ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=3304:2013-11-02-14-01-49&catid=141:2013-08-13-07-02-31&Itemid=213

    https://inews.bg/%D0%9A%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%A2%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B1%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0_l.a_i.70591.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 февруари 2020 г., 22:04

      Пак Ви казвам, че келтското влияние у нас е слабо, по-скоро може да се говори за тракийско влияние над келтите. Неслучайно, точно във Франция се срещат нетипичните за Западна Европа маркери E-V13, R1a, I2.

      Hallstatt and La Tène Celts did not belong exclusively to haplogroup R1b-U152, of course. They would have carried various lineages present in Central Europe since the Neolithic and the Early Bronze Age, notably G2a, E-V13, and probably also I2a2b-L38, I2c1, J2b2, and possibly some R1a (M458?) and T1a.

      Изтриване
  13. Много се накефих на това есе, ама наистина е супер, направо ми светнаха очите! Радвам се, че намерих твоя блог и от този момент ще мога да те следя в интернет, но още повече ще се развам да се видим наживо някъде из Пловдив.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Милен Венков 11 февруари 2020 г., 22:05

      Дано всичко мине по план и скоро, като излезе книгата ми, да можем да се видим на представянето ѝ.

      Изтриване
    2. Задължително обявете ако има събитие в гр. Пловдив, моля :)

      Изтриване
  14. Павеле, вече е война в блогбегето! Онази жена Върбанова те плюе и черни все едно си по-лош от дявола. Виж само какво безочие и наглост, бил си откраднал от нея, пускам ти копи-пейст на тирадата на Върбанова

    - РАЗБРАХ,ЧЕ ПЛАГИАТЪТ,КОГОТО НЕКОЛКОКРАТНО РАЗОБЛИЧАВАМ В КРАЖБИ НА ИДЕИ ОТ МОИТЕ СТАТИИ,МЕ ОБВИНЯВА ПОД СУРДИНКА В ПОДЛОСТ.
    ФАЛШИВО ЧОВЕЧЕ, АЗ НИКОГА,НИКЪДЕ И С НИКОГО НЕ СЪМ ПОСТЪПВАЛА ПОДЛО.
    ЧЕСТО ПЪТИ ОБАЧЕ СЪМ СТАВАЛА ЖЕРТВА НА ПОДЛЕЦИ!
    СЕГА ,АКО ТИ СТИСКА,ИЗЛЕЗ И ЗАЯВИ,ЧЕ НЕ СИ ПЛАГИАТ И НИКОГА НЕ СИ БИЛ ТАКЪВ!
    НАПИШИ ГО В МОЯ ПРОФИЛ,ПОД ТАЗИ СТАТИЯ!
    НАПИШИ ГО И АЗ ЩЕ ГО ПУБЛИКУВАМ.
    1.Представяш връзка между "кобен" и Кабири.Идеята за тази връзка си взел от моята статия "Кобният час се отлага" - това е очевидно плагиатство,защото не споменаваш моята публикация -,а тя е представена в блог.бг,далеч преди ти да постнеш твоето текстче в блогспот.

    2."Прозрението",че името Минос е свързано с глагола "минавам" изобщо не е по твоите интелектуални силици и явно тази идея е открадната от моята статия "Произход и значение на името на цар Минос",която всеки може да прочете в блога ми и която е отпечатана своевременно във в.Зора. В последната си статия "Божественият произход.." аз дълбая още повече в смисъла на това изключително име.Защо ти е да се излагаш като крадеш идеите ми? Или изобщо не те еня колко си смешен? Аз винаги вземам предохранителни мерки за откритията си,така че ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ТЯХ!
    Статията ми за името на цар Минос също е публикувана,както всеки може да отбележи,преди твоето последно текстче в блогспот.
    http://milenavarbanova9.blog.bg/history/2020/02/08/sparotokyt-goliam-fen-na-moite-statii-za-quot-kobniia-chas-q.1695458


    Тя както преди се прави на ударена, че ти си писал по темата по-рано от нея и то доста време по-рано, не месец-два а години. Мисля, че никой не я чете и тя в злобата си, понеже си популярен, хем гледа да те очерни, хем търси трафик, но никой не я чете. Ама то не и за четене, несвързани бръщолевици комбинирани с мания за величие и силна миризма на мухъл. Нищо чудно, че хората я избягват, нейното държание е грубо а тонът и саркастично-злобен. Но ти вземи мерки, че тази скоро няма да се спре, сдушила се е с Радост Димитрова, на бай Янко жената :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър 11 февруари 2020 г., 22:45

      Върбанова наистина прекалява.Тя явно не осъзнава, че става за смях. Що се отнася до миниите, аз цитирам Алберт Карни, а той е писал повече от 50 години преди Върбанова: "“За обитавалия древна Беотия (Централна Гърция) народ минии, Карни търси обяснение с ie. mei-движа се, минавам и слав. (стблг. бел.авт.) minuvati/минувати-минавам, движа се, отивам напред: “Leur nom, comme celui des Minyens, peut etre mis en rapport avec la rac. mei ≪ courir, errer ≫ qui forme le verbe slave minuvati ≪ aller de l’avant.” Понеже миниите са скитали, Карни смята, че точно това е наложило името обяснимо с минати (минавам, заминавам).”

      http://sparotok.blogspot.com/2020/02/blog-post.html

      Що се касе до Кабирите, през 2014 година съм цитирал Димитър Дечев, който е писал над 60 години преди Върбанова: Нека видим какво е значението на името Кабири-Великите богове: "В работата си “Die Thrakischen Sprachreste” Димитър Дечев ги споменава и предлага тълкуване на името им. Въпреки, че този учен не смята траките за предци на българите, той дава българска етимология на името. Според Дечев името Кабири може да се изтълкува със стблг. дума кобъ- съдба, участ. Сродни са разбира се и думите кобение-пророкуване, гадаене, коба-орисия. Най-точната успоредица обаче е кобар-гадател, човек, който може да предсказва...

      Кабири, кобъ, коба, кобение, кобар са свързани също с кова, ковач, а и коварен. Последната дума днес има негативно значение, по принцип отрицателно е и значението на кобар.

      http://sparotok.blogspot.com/2014/06/blog-post_25.html

      He виждам защо трябва да вземам мерки. Тази жена просто търси внимание защото никой не чете работите ѝ. Така преди време постъпваше и милиционера от гара Карлово. Постингите му имаха читатели само когато споменеше мен, но в крайна сметка хората го разбраха колко струва.

      Колкото до Радост, нея почти я бях забравил, но съм сигурен, че нито тя, нито съпругът и ще ме забравят.

      Изтриване
    2. Минос (на старогръцки: Μίνως, Minos) в древногръцката митология е полулегендарен цар на остров Крит, син на Зевс и Европа. Брат е на Радамант и Сарпедон. Съпруг на Пазифая и баща на Ариадна, Девкалион, Федра, Главк и Андрогей. Повикал Дедал да построи лабиринта за чудовището получовек-полубик Минотавър, роден от Пазифая за срам на царския дом. Според „Одисея“ след смъртта си станал съдник в подземното царство, заедно с Еак и Радамант. Не е ясно дали Минос е собственото му име или е критската дума за „цар“.

      Изтриване
    3. До Анонимен12 февруари 2020 г., 9:40

      Крит е бил заселен с траки и пеласги, като за това свидетелстват многото паралели в топонимите от Крит и тракийските земи.

      Крит - тракийски земи

      Ида - Ида, Идаке
      Сетия - Сети дава
      Гортиния-Гордион, Гортина
      Пергам - Пергам
      Даво- Дава, Даос-дава, Капи-дава, Суки-дава

      Според Владимир Георгиев, минойската дума за цар е Бато, като тя бива сравнена с блг. бато, бате, баща.

      Изтриване
    4. "Прозрението",че името Минос е свързано с глагола "минавам" изобщо не е по твоите интелектуални силици....lol
      Това направо разбива :-)!
      Интересо как би "превела"на нейния език тази госпожа например Минотавър? Предполагам ,че ще е нещо от сорта - Бикът минава :-) или както се пееше в една песен на Силвия Кацарова:
      "Минава,големия Бик преминава ,окъпан в безброй светлини , навярно без шум от тогава пътува през нашите дни...." и т.н :-)))
      ЛК

      Изтриване
    5. До Анонимен12 февруари 2020 г., 13:55 ЛК

      Всъщност, не аз, а Карни смята, че имената Миний, минии и Минос имат едно и също значение. Аз лично считам, че Минос означава не минаващ, а мъдър и се обяснява със стблг. мьнети. Все пак Минос е известен с това, че е съдия в царството на Хадес.

      За миниите, които са скитащи хора Карни предлага тълкуване с минавам...но какво да се прави, г-жа Върбанова търси да се закачи за нещо :)

      Изтриване
  15. Как възприехте хумористичното изказване за "тракизиране на българи и славяни"? Това означава ли промяна в позицията, че траките са били изчезнали и претопени вече през 7в.? Общо взето в това предаване, като че ли имаше леко смекчаване в позициите на т.нар. учени и липса на коментари с насмешка и изява на твърди позиции, но от друга страна избягваха дискусия по сериозни теми свързани с настоящата публикация на П. Серафимов. Това заобикаляне на сериозните теми не утежнява ли вината им за сегашното състояние на историята и народа ни!!!

    ОтговорИзтриване
  16. До angel 11 февруари 2020 г., 22:57

    Според мен да се говори за "тракизиране на българи и славяни" е все едно да се говори за българизиране на шопи и родопчани.

    Свободните северни траки, наричани славени и българи, спадат към същия народ, който римляните побеждават през 1 век. Просто няма как да бъдат внесени чужди думи, обичаи и т.н. независимо кой кого влияе.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сравнението, което сте направил е смешно - траки, славяни и българи са общности, обособени по културен, езиков и политически принципи, и връзката между тях в началната им форма не е доказана; шопи и родопчани са част от едно и също население, което е обособено и определено като такова, на географски принцип! Но здраве да е, сигурно сте бързал...!

      Изтриване
    2. До Анонимен 12 февруари 2020 г., 23:08

      Кой доказа, че дунавските славени са говорили различен език от този на старите българи? Peално никой не е доказал това, просто шепа чуждопоклонници приемат това за факт, а то си е фантазия.

      Кой доказа, че тракийския език е изчезнал и, че е различен от този на българите? Отново никой, отново шепа чуждопоклонници решават, че това ще да е така и готово...

      Прочетете този материал и дано го разберете: "Колко народа покръства Борис (и мнимата разлика между словени и блъгари"

      https://www.otizvora.com/2016/05/7804

      Изтриване
  17. „Лошото е, че тази тенденция не просто продължава, но и става по-силна понеже се приема охотно от бездарни студенти и раболепни докторанти, които в търсене на топло местенце защитават със зъби и нокти своите учители и покровители. Поради тази причина планини от ценни данни ще бъдат игнорирани и в бъдеще..."
    --------------------------------------------------
    Нека да сме малко по-прагматични... „Който плаща, той поръчва музиката”. Спароток, знам, че бягате от този подход за финансово стимулиране, защото разни "патриоти" ще се налепят като мухи на ....мед. Трябва да се действа умно. Пак Ви предлагам да се проучи възможността за студентска стипендия на името на проф. Ганчо Ценов. Разбира се парите ще бъдат от доброволни дарения преведени по банкова сметка.
    От написаното в статията виждам, че сте положили ДОСТА труд по развитието и доизкусоряването на тази Ваша стара тема.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Владимир 11 февруари 2020 г., 21:30

      Да, трудът е много, но от самото начало ми беше ясно как стоят нещата. Благодаря Ви за предложението, но човек трябва да се пази от изкушения, а парите са изкушение.

      Изтриване
  18. Не знам дали има достатъчно доказателства за местния произход на българите, но знам че официалните историци, които гърмят за "фрапантни грешки" у хора като Ганчо Ценов например, не може да имат такива претенции и в същото време да ми говорят за такива глупости като "оренда". Това го чух от официлна историчка в ефир наскоро, да не говорим че беше написано в официалния учебник по история по който учих едно време. Това ако не е фрапантна грешка, не знам какво е. Иначе уважавам делото на Павел Серафимов, трябва да има и някой който да показва алтернативна гледна точка, какви са тия табута в историята. То стана малко като в Македония, където им позволявали да се обявяват за македонци, албанци, сърби, каквито щеш, само не и българи. Така и в българската история - всякакви теории са позволени, само не и тракийската.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 12 февруари 2020 г., 1:58

      Сравнението е много точно. Учените ни позволяват старите българи да са тюрки, иранци, смесица от тюрки и иранци, смесица от иранци и кавказци, но не и местни хора.

      Изтриване
  19. Г-н Серафимов, или не умеете да четете езиковедски изследвания, или изопачавате казаното от автора. Когато Томашек, а и другите езиковеди привеждат различни индоевропейски паралели за дадени тракийски топоними, антропоними и т.н., те искат да покажат, че за това име може да се предполага определена и.е. основа (въпреки че етимологиите не са сигерни), т.е. че то е с и.е. произход, а не че е от съответния език. Така Томашек за речното име Ἄθρυς освен паралела в славянски е привел и паралел от германските езици. По Вашата логика със същия успех можете да твърдите, че според Томашек името е германско. За Στρυμών пък е дал паралели от староиндийски, ирански, гръцки, славянски и германски езици. По каква логика си избирате, че е от "струя"? И цялата логика на т.нар. Ви изследвания е такава. Само заблуждавате наивни хора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 12 февруари 2020 г., 7:43

      Случано да знаете в колко германски езика се среща думата atar-бърз и дали изобщо има обяснеие за нея там? Този въпрос е избягван от професионалистите, избягвате го и Вие. Защо? Защо се прилагат дискриминиращи стандарти?

      Когато дадена дума от славянски език няма парелел в абсолютни всички славянски езици, тя се обявявана за заемка, но е достатъчно думи като atar само да присъстват в германски език, без никаква етимология, и готов - думата е германска.

      След като нашите езиковеди и траколози са запознати с работите на Томашек, защо за бога при анализа на Ἄθρυς -Янтра не са споменали стбг. ѩдръ-бърз? Не са знаели, че има такава старобългарска дума ли? Ако Томашек не е бил прав, то въпреки това вижането му би трябвало да бъде споменато и обявено за невярно, но уви - няма никакво споменаване. Коректно ли е това?
      Сигурно думите Grenze, Pfad и г.н. са също германски, нищо, че нямат смисъл на германски?

      За Στρυμών са дадени доста сродни думи от други езици, но кои са най-близките до Στρυμών...гр. ῥέω, санскр. srávati, лит. sravė́ti, или пол. strumień и стблг. стръм-ление c древен корен *strum? Кой народ е отъждествяван с траките - гърците, литовците, индийците, или ние бъларите? Кой е носител на тракийската културна традиция - немци, литовци, индийци, или ние българите?

      Не подценявайте хората анонимни господине, не всички са наивни и не всички се връзват на неща, понеже някой учен ги е казал.

      Изтриване
    2. Думата atar се среща в старовисоконемски. Но Вие пак не разбирате - тези примери са дадени от Томашек, за да покаже, че коренът на думата е индоевропейски и от същия корен има производни в различни и.е. езици,а не че е от някой от тези езици. И не е вярно, че езиковедите след него не споменават славянския паралел, споменават го. Това, че не сте го чели, не означава, че не го споменават, само че не може от него да се правят заключенията, които правите Вие. При това етимологията на името изобщо не е сигурна.
      А отъждествяването на българите с траките е плод само на въображението на автохтонистите. Жалко е, че мътите мозъците на хора, които сляпо Ви вярват, вместо да вземат да прочетат нещо освен фантазиите Ви.

      Изтриване
    3. Троле ходи си на позитано или на дондуков или там от където те управляват и не се опитвай да всяваш разединение тука.

      Изтриване
    4. С всяка нова статия, ми става все по-жал за вас, г-н Серафимов!
      Вместо да се превърнете в най-известния траколог на нашето време, Вие все повече изкачвате висините на псевдоисторията! Наистина жалко, защото от Вас знаем за траките повече, отколкото от всички други учени и по-учени взети заедно! Но за българите, от Вас нищо не сме научили, трябва все да проверяаваме и да се разочароваме като видим, че Вашите твърдения не отговарят на написаното от древните хронисти! Вие си мислите, че сте открили 'правилната' информация и сте навързали фактите по неопровержима логика, но грешите, заради един единствен момент - пренебрегвате основна информация за българите, което вероятно е заради неспособността Ви да го впишете в хипотезата, отхвърлена преди 100 г! Наистина жалко за изгубеното Ви време, защото Вашата истина, не е обективната истина!

      Изтриване
    5. До Анонимен12 февруари 2020 г., 23:03

      Благодаря Ви за загрижеността, но и на мен ми е жал за Вас. Толкова сте чел от мен, а не сте разбрал най-същественото, а именно това - няма разлика между траки и българи, един и същ народ е, но наричан различно в различни времена :)

      Изтриване
    6. До Unknown12 февруари 2020 г., 17:00

      Наистина ли нашите езиковеди споменават стблг.ѩдръ-бърз при тълкуването на хидронима Ἄθρυς? Бихте ли дали цитат, защото на мен не ми се одава да намеря подобно нещо. Ако представите цитат, то аз ще поднеса извиненията си, като преди това направя проверка :)

      Прочее, аз не твърдя, че думата atar не присъства в старовисоконемски, къде го видяхте това :) Пускайки нови инсинуации, Вие избягвате да отговорите на въпроса - в колко германски езици се среща atar-бърз и има ли обяснение на германски ???

      He аз съм този, който мъти главите на хората с твърдението, че българите са местен народ. Това си е самата истина, мътят главите на хората тези, които твърдят, че сме потомци на пришълци.

      Типичните за нас българите (за Вас не зная какъв сте) хаплогрупи I2, J2, E-V13, R1b*L23, R1a, G2, са наследени от балкански популации населявали земите ни преди повече от 9000 години.

      Изтриване
    7. До "Анонимен12 февруари 2020 г., 23:03"
      Какъв е смисъла на вашия пост? Навързали сте едни общи приказки и философии, нищо конкретно. Къде точно греши Павел Серафимов? Поне едно нещо конкретно споменете, че иначе звучите безкрайно несериозно. И даже страничните наблюдатели като мен остават в недоумение - все пак говорите колко е погрешно всичко тук пък не давате и един конкретен пример. Кажете за да може и другите хора да разберат.

      Изтриване
    8. Detschew, Die thrakischen Sprachreste, с. 8 го споменава. Като не твърдите, че не присъства в ст.в.н., защо питате в кой германски език atar означава "бърз" - ами в старовисоконемски, той нали е германски език! Обяснението на германски е, че произхожда от и.е. корен *etru- "бърз", какво не разбрахте?
      Тези хаплогрупи са характерни и за други балкански и не само балкански народи, а преди 9000 години на Балканите не е имало не само българи, но и траки. Индоевропейците, каквито са и траките, идват по-късно - през IV хилядолетие пр.н.е. Изобщо етнос не е биологична категория, а историческа и етносите се формират, като се смесват местното и новодошлото население. Биологически разбира се сме потомци на всички тези, които са живели по нашите земи още от палеолита насам, защото индоевропейците, които са говорили тракийски са се смесили с местното неиндоевропейско население, по-късно дошлите славяни и прабългари са се смесили с траките, има и по малко от други етноси. Но няма такова нещо като тракийски гени, славянски гени, прабългарски гени.

      Изтриване
    9. до Анонимен13 февруари 2020 г., 15:16

      1." Биологически разбира се сме потомци на всички тези, които са живели по нашите земи още от палеолита насам, защото индоевропейците, които са говорили тракийски са се смесили с местното неиндоевропейско население, по-късно дошлите славяни и прабългари са се смесили с траките, има и по малко от други етноси."

      2. "Но няма такова нещо като тракийски гени, славянски гени, прабългарски гени."

      Я пак, че дано се разбере кое е вярно!

      Изтриване
    10. До Анонимен 13 февруари 2020 г., 15:16

      Благодаря Ви! Удържам си на думата и поднасям извиненията си - НЕ БЕ КОРЕКТНО ОТ МОЯ СТРАНА ДА ТВЪРДЯ, ЧЕ НАШИ УЧЕНИ НЕ СА СПОМЕНАВАЛИ СТБЛГ. ѩдръ-бърз (всъщност реално никой не ползва стблг.ѩдръ-бърз, а стлав. jedrъ, но както и да е).

      Както Димитър Дечев, така и Светлана Янакиева споменават виждането на Томашек, че Ἄθρυς може да се обясни със стслав. jedrъ-бърз.

      Как в такъв случай да си обясним пропуска на акад. Дуриданов и акад. Георгиев, те нито пишат нито за стблг.ѩдръ-бърз, или поне стлав. jedrъ-бърз. :

      Athrys (Hdt.), Ieterus (Plin.), Iatrus (Iord .), Ѥтаръ, Jetero (1685 г.) - р. Янтра, която същност при Габрово се нарича Еmър, от Търново до устието селищата със старо, коренно население - Йеmър, най-често членуваната форма Йеmъра. Името се тълкува от ие. *etro¬ 'бръз, пъргав' ствнем. atar 'бръз', латв. atrs 'бръз' пр. Формата Ieterus e тракийска, докато формите А-, Iа- издават особеност на дакийския език, който ие. ē преминало а, ia. – И.Дуриданов, Езикът на Траките, 1976, стр.31

      http://eprints.nbu.bg/803/1/ID_-_Thracian_Language_-_BG.pdf

      Ἄθρυς (Hdt), Ieterus (Рlin), Iatrus (Jord), днес Янтра, в най-горното си течение Етър\ кастел при устието на реката ’Iατρῶν у (Ргос.), ’Iατρόν (Theoph.Simoc), Iatris (написано Latris ND.). Първоначалната форма е *еthrи-з „бръз“: в горното си течение Янтра е бързотечаща планинска река. Промяната е > ā > ă е характерна за дако-мизийски. Първоначалната, тракийската форма е запазена в днешното название на най-горното течение на реката (на юг от Габрово) Етър от трак. *еthru-s. Началното у в Янтра (и Iatrus) е от същия вторичен произход, както бълг. диал. ягне = агне, ябълка = диал. абълка, ягода = диал. агода?- Вл.Георгиев, Траките и Техният Език, 1977, стр.63

      Надявам се да ми позволите още един въпрос. Защо, след като старите българи са назовавани мнократно траки, мизи, пеони, Ἄθρυς не се сравнява със стблг. ѩдръ-бърз, а вместо това се използва мъгливото понятие стлав. jedrъ ?

      Изтриване
    11. До До Анонимен 13 февруари 2020 г., 15:16

      За ствиснем. atar не можем да се разберем. Попитах Ви дали думата присъства в останалите германски езици и дали има смисъл там, или пък подобно на Grenze, Pfad и др. е заемка?

      Вие правите впечатление на интелигентен човек, поради това съм озадачен от изказването Ви, че "Изобщо етнос не е биологична категория". Как да не е ? Ако един зулус научи японски, стане майстор на кендо, това ще го направи ли японец?

      Каква е етническата принадлежност на дадена група хора се определя от техния антропологичен тип, гени, а и езика.

      Изтриване
    12. Няма да се разберем, защото не разбирате това, което три пъти обяснявам: Томашек не е казал, че
      Ἄθρυς произлиза от славянското ѩдръ-, както не е казал и че произлиза от ст.в.н. atar, а е казал (и това е само хипотеза!), че произлиза от същия и.е. корен (*etru-) като тези думи. Затова Георгиев и Дуриданов не са сметнали за нужно да го споменат.
      Старославянски и старобългарски е едно и също. Няма друг толкова рано засвидетелстван писмено славянски език и по времето, когато е засвидетелстван, славянските езици са били все още много близки, затова в по-старата литература често се употребяват като синоними.
      А Вие как мислите, Пушкин дали е руснак или е африканец като прадядо си Абрам Ханибал?

      Изтриване
    13. До Анонимен 14 февруари 2020 г., 7:49

      Най-после да се съгласим за нещо - старославянски и старобългарски е едно и също :) ...но защо за atar се казва, че е старовисоконемска, а не просто старогерманска? Heка бъдем реалисти - стблг. ѩдръ-бърз е много по-точно определение от стслав.

      Прочее, акад. Дуриданов и акад. Георгиев не ползват нито стблг.ѩдръ, нито стл.jedrъ. Тези учени решават за ползват мъгливото понятие индоевропейски.

      Що се касае до Пушкин пак ме удивявате - неуместно е да се сравнява произхода на един индивид с произхода на цяла етническа група. В случай, че 60% от руснаците имаха африкански предци, то тази подробност би имала значение, но какво е един индивид с африкански гени за общност от над 100 000 000 души...

      Пак пропуснахте да ми отговорите - в колко германски езика, освен в старовисоконемския присъства думата аtar-бърз?

      В такъв случай ще Ви кажа аз: cтшвед. ādro-рано, стнорв. áðr-вече, скоро, в близо време, стангл. ædre-скоро, веднага. По мои сведения, няма съответствия в датски, нидерландски (включително фламандски), бурски (африканс), фризийски, староисландски, фарьорски.

      B германския, протогерм.ствиснем.срвиснем. със смисъл ‘бърз’ са следните думи: værlic, hrad, rūzen, horsc, qucken, lungar, lupfen, rasco, snel, zal, zipfen. Не са малко, нали, но нека да им подарим и atar?

      Изтриване
    14. Еми, напразно се моря да Ви давам уроци по езикознание. Вие не възприемате. И в съвременния български ѩдръ не означава "бърз", а в старобългарски си има и дума бръзъ "бърз". Езиците се развиват.
      И за Пушкин не сте ме разбрали. Да обясня пак: Така както африканските гени на прадядото, носител на които е и самият Пушкин, не определят етническата му принадлежност,която е руска, така не гените са тези, които определят етническата принадлежност по принцип, защото хаплогрупите се смесват. И ако до две-три-четири поколения се пази спомен за различна етническа принадлежност на два смесили се етноса, то след това тя се заличава и става един етнос.
      Но изявлението Ви,че индоевропейски е мъгливо понятие означава, че изобщо си нямате понятие от лингвистика. Поради което Ви казвам сбогом. Нямам повече време за губене.

      Изтриване
    15. Извинете, че се намесвам в спора Ви г-н Серафимов, но имам въпрос относно тази дума със значение "бърз".
      Възможно ли е от посочените Jeter, Jetar да излиза и думата вятър, тъй като се свързва обикновено със
      скорост и бързина.
      напр: бърз като (в)ятъра

      Изтриване
    16. До Анонимен14 февруари 2020 г., 14:50 - Но изявлението Ви,че индоевропейски е мъгливо понятие означава, че изобщо си нямате понятие от лингвистика. Поради което Ви казвам сбогом. Нямам повече време за губене. - не така г-н/г-жо, авторът и сие на това разчитат, липса на критика и разкриване на манипулациите им среднеобразованото население, яхна ли са душата български на свой ред да я водят за носа! Ама народът си е прост, че не чете и само послушно следва, така на простия рОмънски народ му смениха езика, а на нас самосъзнанието ще ни сменят и всички най-върли джендъри ще ни направят до 5-6 год!
      Затова помни, българино, ти си завоевател, на хилядолетни роби с висока култура! Ползвай ти тях, а не те теб! Траките са нещо бешело! който се чувства подтиснат, да се оплаче в Хага или да емигрира! Преброяването идва скоро, да видим колко траки ще се запишат!

      Изтриване
    17. До natsunoame14 февруари 2020 г., 15:20

      В един стар лексикон за фригийската глоса веду е дадено значение вода, но и вятър - Bεδυ – Aqua vel Aer. Думите вода и вятър са свързани понеже обозначават движение.

      Изтриване
    18. До Анонимен 14 февруари 2020 г., 14:50

      Благодаря Ви за опитите да дадете урок по лингвистика. На свой ред аз Ви предлагам цитат от работа на един руски учен: "На самом деле есть «индоевропейская группа языков», и история этого вопроса такова, что два столетия назад было обнаружено определенное сходство между санскритом и многими европейскими языками. Эту группу языков и назвали «индоевропейской», в нее входят почти все европейские языки, кроме баскского, угро-финских и тюркских языков. Тогда не знали причин, по каким Индия и Европа вдруг оказались в одной языковой связке, да и сейчас не очень-то знают." - Анатолий Кльосов

      Понеже у нас лингвистиката е повлияна от съветската/руската езикова школа, Ви давам още един цитат на руски учен: "К сожалению, когда обычно студенты посвящают себя языковедению, они не получают у нас на факультете ни малейшего представления о принципах и методике этимологического анализа. Они не получают сведений о системе фонетических соответствий в родственных языках, об архаических словообразовательных моделях, которые утратили свою продуктивность в эпоху исторически засвидетельствованных памятников письменности и о многом другом, без чего немыслимы современные этимологические исследования."

      Ta толкова за понятието индоевропейски...то е толкова логично както и фразата афро-европейски, или пък фразанта австрало-европейски...

      Изтриване
    19. До Анонимен14 февруари 2020 г., 14:50
      цитат: "Еми, напразно се моря да Ви давам уроци по езикознание. Вие не възприемате. И в съвременния български ѩдръ не означава "бърз", а в старобългарски си има и дума бръзъ "бърз". Езиците се развиват."
      Я да видим: - ѩдръ -ꙑ прил
      Бърз, пъргав херовмъскꙑ прѣстолъ ѹготовлъ сꙙ стъ. въꙁносꙙште ѧдр. нае готов. трепеꙁа ѹготова сꙙ ... небесьско црьство прѣжде вѣкъ ѹготов сꙙ С 470.25
      Изч С Гр ὀξύς ѧдръ Нвб Ø
      http://histdict.uni-sofia.bg/dictionary/show/d_11057
      МаЙ даващите уроци по езикознание ще трябва още доста да учат, за да имсе гласува доверие за твърденията!

      Изтриване
    20. Тези цитати ми звучат като от творец който е Ваше руско копие!
      Да разбираме ли, че Вие отричате да има каквато и да е връзка между иранските, хинди и европейските езици? Ако, да, тогава онези, които не подкрепяме идеите Ви, ще же радваме да понаучим какъв е замисълът на новия ред в лингвистиката, в който явно Вие сте посветен, а може би и модератор?! И като говорите, че старите ни разбирания са повлияни от руската школа, да попитам, тези цитати какви са - руска школа или предадени чрез руски западни/китайски/австралийски нововъведения?
      Разяснете моля, когато имате време.

      Изтриване
    21. На мен това веду / Bεδυ - ми звучи повече като видя / гледам или водя / напътствам! Може и да греша.
      Атанас Марков

      Изтриване
    22. До Анонимен 14 февруари 2020 г., 21:40

      Не зная какви са способностите Ви на разбиране тъй като не Ви познавам, а и Вие нямате смелостта и елементарната учтивост да се представите.

      Не отричам връзката между иранските езики, хинди и повечето от езиците говорени в Европа. Отказвам да приема инфантилното обясенние за тази прилика.

      Ако не Ви затруднява - обяснете защо санскрит показва прилика със старогръцки, латински, старогермански, келтски, старобългарски и останалите славянски езици???

      Изтриване
    23. Сигурен съм, че няма да Ви затрудни да прочетете и разберете това --> The chief reason for grouping the Indo-European languages together is that they share a number of items of basic vocabulary, including grammatical affixes, whose shapes in the different languages can be related to one another by statable phonetic rules. Especially important are the shared patterns of alternation of sounds.
      Повече тук --> https://www.britannica.com/topic/Indo-European-languages/Establishment-of-the-family Тук --> https://web.cn.edu/kwheeler/IE_Main4_Sanskrit.html - елементарно обяснено! - по-добре тук --> https://www.hinduwebsite.com/general/sanskrit.asp
      Още тук --> https://www.ancient.eu/Indo-European_Languages/
      Това е законът на Грим - един от основните при изучаване на индо-европейските езици и връзки - https://www.hinduwebsite.com/general/grimms-law.asp
      Това за хетите може да Ви е интересно - https://www.hinduwebsite.com/general/hittite.asp - само не казвайте, че хетското самоназвание за езика им - Nešili / Нешили, идва от Ниш, български град в съседна страна!
      Все още ми е интересно, как тия траки успяха да стигнат до Индия и да я научат на език и култура както и всичко по пътя си, пък не можаха да прехвърлят един баир и да направят същото с китайците, та сега, се мъча толкоз, като уча техния език?
      Със здраве

      Изтриване
    24. До Анонимен 15 февруари 2020 г., 12:59

      Прочитането и разбирането не ме затрудняват, трудността идва в приемането на недоказани неща.

      Не ми приписвайте неща, които не съм казвал - сравнението на река Найсус със самоназванието на хетите е ваша непочтена инсинуация.

      Значи, траките не могат да повлияят азиатските и европейските народи, но римляните могат. Как се появават романските езици, знаете ли?

      Pоманската група езици се появава не защото някога си, някъде си е съществувал проторомански език, от който са се отделили латински, старофренски, староиспански, старопортугалски. Романската група езици се появава благодарение на завоеванията на римляните и влиянието им над победените народи, като това влияние над различните народи е различно.

      Защо ако създаването на нова група езици е обявено за възможно при едни - в случая римляните, да не е възможно за други - траките???

      Прочее, в старокитайския има заемки от древнобалкански езици, като разбира се тези заемки са наречени индоевропейски.

      Няма да е зле да се запознаете със следното:

      Indo-European Vocabulary in Old Chinese http://www.sino-platonic.org/complete/spp007_old_chinese.pdf

      Loanwords, Pre-Qín - Encyclopedia of Chinese Language and Linguistics https://www.academia.edu/35181380/Loanwords_Pre-Q%C3%ADn_-_Encyclopedia_of_Chinese_Language_and_Linguistics

      Pulleyblank, E. G. “Chinese and Indo-Europeans.” Journal of the Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland, no. 1/2, 1966, pp. 9–39. JSTOR, www.jstor.org/stable/25202896

      Потърсете и работата на Alexander Lubolsky- Loan Words in Old Chinese: Chariots, Chariot Gear, and Town Building...ще се изненадате от сравнението на китайската дума за селище с тракийската ßpia.


      Изтриване
    25. Едва ли този коментар ще Ви се хареса, но...Какво имате предвид с 'недоказани неща'? В предложения от мен цитат на анг. се обяснява защо, а тези неща са проверени и доказани, че на Вас не Ви харесва или не вярвате, е Ваш проблем, за да се убедите явно трябва да започнете да учите санскрит и други ИЕ езици! Разровете, не е трудно да откриете паралели и подробно обяснение, например за връзката немски-санскрит - падежи, склонения, наклонения..търсете!
      В този дух вероятно ще намерите и съвременното схващане от много учени на индо-европейските езици, че хетският е вероятно сестрови, а не дъщерен по отношение на протоиндо-европейския, но тракийският е дъщерен със сигурност без да е сигурна връзката му със славянските езици изобщо!
      По отношение на китайския и влиянието му от ПИЕ в The Journal of the Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland, No. 1/2 (Apr., 1966) - Да кажа, че желаещите да го прочетат, трябва да се регистрират, и понеже съм сигурен, че почти никой няма да го направи само за 1 документ, да разясня - стр. 11 в началото са дадени, както е казано ОБАЯТЕЛНИ и УВЛЕКАТЕЛНИ, но недоказани връзки на куче/чуанг, с посредник Тибетски и Бурмески и подобие с гръцки; кон/ма, забележете връзката е с mare/муле, не с аспа или друга дума за кон! Авторът говори за възможна връзка с Плодородния полумесец, днешен Ирак, не с Балканите и за разселване на ИЕ към Балкани и Мала Азия и на Изток (стр.13), и връзките на Китайските царства с ИЕ след ИЕ разселване (от степите, стр.14), т.е. не преди 3000-2000 г ПНЕ,. най-вече връзката му с тохарски! Което пък само доказва, че самите траки са късно по отношение на последния ледников период общество, доста късно, и са тясно свързани с разселването на ИЕ!
      Също да разясна, че китайският език, който не само Вие явно не познавате, в сегашната си форма е доста късно историческо явление, като уеднаквяването му започва след първата династия Цин, 200г ПНЕ! Преди това е имало много царства със свой език и култура, та като говорите за китайски език е редно да посочите, за кой точно!
      Романските езици са резултат от политическата и културна хегемония на Римската империя за стотици години над местни по отношение на Рим общества, нещо, което траките никога не са постигнали, да подчинят някой, освен себе си! Ако познавахте историята въобще, нямаше да пропуснете такива фрапиращи моменти, като Ал.Македонски разнася и налага със СИЛА и ПОЛИТИКА гръцката култура и език, не тракийската! Персите също, затова учените са категорични за персиизация на арменския език, не обратното. Арабизиране на древните общества! Англиизацията на света, Американизация, ако щете, Испаниизиране на Ю Ам и прочее - все наложени с ПОЛИТИКА и СИЛА! Може да се говори и за Българиизация на Из.Европа но не за тракиизация! Последните не са имали империя, и не са завладявали никой!

      Изтриване
    26. До Анонимен 16 февруари 2020 г., 19:25

      Анонимни господине, аз уча и санскрит, и други езици, като това ще продължи докато съм жив :)

      Връзката между лексиса и граматика между санскрит и гръцки, латински и т.н. в никакъв случай не доказва, че някога си, някъде си е съществувал праиндоевропейски, от който са се отделили санскрит, латински, гръцки.

      Връзката между тези езици, а и българския се състои в това, че в дълбока древност, висококултурни хора - предците ни са повлияли много народи в Европа и Азия. Зная, че това не Ви допада, но защо признавате римската хегемония, а тракийската, т.е.древнобългарската хегемония отричате?

      За влиянието на Дионис в Индия са писали много стари автори - Ариан, Страбон, Плиний... Йордан споменава за доминацията на гетския цар Танаусис в почти цяла Средна Азия. Плутарх споменава за доминантната позиция на пеласгите на Апенините и останалия свят, а за това, че пеласгите са повлияли гърците е вън от всякакво съмнение.

      Елинистичното влияние в Азия не е внесено от Александър Велики, то се налага чак след смъртта му и то от хора, потомци на тези, които са отговорни за смъртта на великия пълководец смазал Атина и Спарта и екзекутирал много техни сънародници гърци преминали доброволно в армията на персиеца Дарий.

      Изтриване
  20. Здравейте! Радвам се за спазването на добрия тон, дори и на ръба.Смелият е такъв не защото няма страхове,а въпреки тях продължава! Това е относно изкушението.Моето мнение е че годините към които отнасяме вашите дебати трябва да се датират още по-назад във времето.Ако позволите,бих препоръчал един дебат относно връзката между траки,българи,гали,келти,брити,скоти (или каледони, както може би е по-правилно да се наричат) и интересния звук (ъ),за който само българите имат писмен знак! Благодаря предварително!А за по-късно може интересно да побеседваме,как толкова много съвпадения се получават, при сравнение на така наречената Глаголица и египетски йероглифи (няма да предлагам други писмена, защото може да предположите че изпадам в крайности)!Имам чувството че ни е страх да отидем още по-назад във времето, незнайно защо? Може би повтаряме лъжите на други за нас,но пък най-малко от всички лъжем за своята история.Това е моето скромно мнение.Още веднъж Благодаря Ви!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Пламен Назлиев 12 февруари 2020 г., 9:38

      Галите и келтите са едни и същи хора, от друга страна, така наречените скоти и каледони са различни хора. Скотите са част от ирландците и се прехвърлят в днешната си територия някъде към 4-5 в.сл. Христа.

      Историята на Британия е свързана с тази на Тракия, но се искат много проучвания. Самото име на Британия идва от това на народа претани, а дали те няма да са свързани с обитаващите Балканите хора назовани партини?

      Изтриване
    2. Галия е римското наименование на обширна област в Западна Европа, включваща днешните Франция, Белгия, Люксембург, западна Швейцария, и частите от Холандия и Германия на западния бряг на река Рейн.

      Древните гърци наричат племената, живеещи в тази област, келти, а римляните - гали. От там идва името на областта - Галия.

      Римският пълководец Гай Юлий Цезар достига с войската си до тези земи през 58 г. пр.н.е. Неговата седемгодишна война довежда до завладяването на тези земи и превръщането им в римска провинция Галия. Неговият труд "De Bello Gallico" ("За галската война") е основен източник за географията, историята и нравите в региона.

      Изтриване
    3. Уважаеми господин Пламен Назлиев, 12 февруари 2020 г., 9:38. Мисля, че не сте прав по отношение на "интересния звук (ъ),за който само българите имат писмен знак!". Този писмен знак го имат и руснаците и го употребяват например в названия като актуалните днес в България строителни дейности, "объект". И на български и на руски езици това означава обект. Но в някои области на България, например Плевенско звука "ъ" е употребяван повсеместно, например "ръкъ", докато в западните говори той обикновено е заместен от звука "у", "рука" и в двата случая отнасящо се за "ръка". Нито един съвременен език не е запазил древните си форми. И точно от този звук "ъ" идва и загадката, как са изговаряли и как са се наричали българите: българи, болгари или булгари. Паисий пише своята "История словено-болгарская". В зависимост от говорният си апарат чужденците изговарят по различен начин името българи. Интересно е как са се наричали самите те. Например всички чужденци наричат държавата Германия или Алемания, но самите те я наричат Дойчланд, а себе си дойчер. Аз не съм специалист по езиците, но като българин смятам, че по правилното название е "болгари" или "благари", от думите "бол"-много и " благ"-сладък.

      Изтриване
    4. Не съм съгласен. Българи е правилното, защото досега не съм срещал друг народ който може да го произнесе правилно. Даже сърбите дето уж са най-близки по език до нас не могат. Следователно това българи няма откъде другаде да иде освен от нас си. Болгари и благари може да произнесе всеки един чужденец.

      Изтриване
    5. Уважаеми господине Анонимен, 13 февруари 2020 г., 1:00, как се разбира, че "българи" е правилното изговаряне! Няма възможност да разберем как е звучало наименованието в древността. Както споменах в Плевенския край се набляга на звука "ъ", ръкътъ, козътъ, оцътъ, кък и т.н. Може би това население е коренния носител на начина на произнасяне на звука "ъ". Има няколко селища в България, където присъства звука "ъ" и се произнася така както сме свикнали днес. Това са град Трън, село Търнава, община Бяла Слатина, област Враца и село Търнава, община Тунджа, област Ямбол.
      Но има и град Търнава в Западна Словакия, (на словашки: Trnava),административен център на Търнавския край и окръг Търнава. Словаците не произнасят толкова отчетливо "ъ", както ние в България. Те също не ни наричат българи, а булгари.
      Според мен, това "ъ" може да е привнесено с турското робство и турските говори или от племенна общност попаднала всред траките.
      Например руснаците не казват трън на растението, а го наричат терновик. Но българите наричат болгари, а не белгари.
      Названието българи може да има нещо общо с названието на племенната общност и родовата памет, но това според мен не прави протобългарите траки. Според мен българският етнос е оформен основно от тракийски общности, като названието българи е привнесено впоследствие, но то не е название на тракийска общност.

      Изтриване
  21. ВНИМАНИЕ! ВНИМАНИЕ! ВНИМАНИЕ!

    Павеле, в блогбегето е нещо страшно, Върбанова ескалира клеветите срещу теб. Господ, Богородица, небесните ангели и всички светии да са ти на помощ! Такова нещо не съм виждал през живота си, злобата на Върбанова е епична, несравнима е с нищо човеко! Радост Димитрова и карловския милиционер ряпа да ядат, те не могат да и стъпят на малкото пръстче.

    Какво и стори ти на тази жена, какво роди тази бурна злост у нея? Знаеш ме какво работя и какъв човек съм, но ми се уплаши сърцето като чета Върбанова.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър12 февруари 2020 г., 12:58

      Да, дано Господ да ми е на помощ. Нищо не съм ѝ сторил на Върбанова, аз не се интересувам от писанията ѝ защото те са несвързани глупости. Може би точно тази моя критика е причината за изблика на злоба от страна на тази госпожа.

      Отново ще използвам индийската мъдрост:

      “С мъдрец и откровен дружи;
      с лъжлив и умен стъпвай леко;
      глупак и честен съжали;
      а от подлец и тъп – далеко”

      Какво повече да добавя?

      Изтриване
    2. Правилно Спарто, стой далеч от такива! На глава с хора, които лъжат и клеветят не можеш да излезеш, аз съм ти казвал: "Ако се сбориш със свиня и двамата ще се окаляте, но на нея това ще се хареса". Ти си карай по твоя път, онези нека си лаят, такива са им възможностите.

      Хайде, да добавя и аз от индийската мъдрост :) - ‘Невзрачният човек ругае тоз, който с род е горделив, мошеникът зъл праведните лае, нещастникът – любовника щастлив. Страхливецът ругае храбреците, а уродът – красивият човек, в беда изпадналия – пътя лек, а умните се мразят от глупците.’

      Изтриване
  22. Ето от къде идва израза "Перко" от Богът Перко- Перкон (Perkos): бог на гръмотевицата.
    А връзката веднага идва! Когато на някой му кажете че е изперкал, синоним е и "изтрещял"- А гръмотевицата трещи!
    Ако има връзка Перкам, Пердаша- това е удар- а гърмът от небето е удар и силен и звука му е като такъв!
    Егаси логиката извадих!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До nadia petkova13 февруари 2020 г., 1:22

      Шегата настрана, но си има вързка между перкам, изперквам и Перко-богът на гръмотевицата.

      Изтриване
  23. До г-н Серафимов, 13 фев, 0:04
    Точно тук е и несериозността, която Ви поставя в категория отречени теории и фолк-псевдоистория.
    1.Вие отъждествявате българите с целокупната тракийска общност въпреки,че у българите от 4-7в няма и помен от тракийски обичаи и практики! Единствената по-известни е наздравицата на Крум от Никифоров череп!
    2.Казвате българите били наричани с различни имена, но никога траки, а скити!!!! Отъждествяването им с конкретни тракийски племена е на географски принцип, 700-900г след като са започнали трайно да се заселват на Балканите!
    3.Ням такова тракийско племе като българи, блегии, флегии и прочие, и няма логика в един сравнително консервативен език да настъпи такава драстична промяна и преход Б-Ф-Б за 5-6в след като десетки и стотици други не претърпяват никаква - вероятно, за да угоди на Вашите нужди!
    4.Пренебрегването на основна информация от онези времена, си е чиста манипулация!
    5.Ако славяните и българите са част от тракийската генетична общност, защото не са част от културната такава (!!!), то излиза, че всички бели хора са траки! Което нещо като каруцата пред коня, траките вероятно са били в голямата си част бели хора, дори руси, но с Вашите твърдения излиза обратното! Повлияли тези и онези, гените ни на 12000г, питам се кроманьонците с какви гени са били и защо ме са набедени з апурвите траки! От което пък излиза, че траките изобщо не са дошли като завършен етнос на Балканите, а са се оформили като такъв в следствие на прииждащи и преминаващи заселници от Мала Азия и Северните степи!
    6.Извеждането и тълкуването на тракийски думи през български показва, че има езикова наследственост, както у съседите ни - не гърци, говорят гръцки, някаква смесица от балканци и други, говорят развален персийски-тюркски, и е нелогично да твърдите, че това е езикът на древните траки, както би било нелогични да твърдим, че французите са латинци, или франките са келти/гали, чукчите-славяни, индийците имат тракийска култура и език, заради посещението на Дионис!
    Въображението Ви не се спира пред нищо, но това само Ви поставя в същата категория на учени които наинат продължават да твърдят нещо невярно!
    Не казвайте, че досега не сте сбъркал някъде в твърденията Си, но не сме чули извинение от Вас, което търсите от казионните учени по принцип!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 февруари 2020 г., 10:27

      Когато критикувате, проверявайте си твърденията по-добре. Княз Крум живее през VIII-IX век, а не през VII век.

      Прочее, точно за Крум се казва, че след битката при Верзиникия принесал в жертва много хора и животни. Точно това пък е паралел с извършеното от Ахил принасяне на хора и животни в жертва на кладата на Патрокъл. Според Йоан Малала (491-578г.) хората на Ахил Пелеев са наричани българи в ново време.

      По точка 2 също трябва да си опресните знанията, старите българи са наричани не само мирмидони, мизи, пеони, но и директно траки: "Според Фулко старото име на българите било траки. „И тъй — пише той — отрядите напуснали Панония разнебитени. Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници” (Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum).

      http://macedonia.kroraina.com/da/da_5_3.htm

      Явно не знаете и за сведението на сведението на бретонецът Вилхелм, който разказва за гибелта на Балдуин Фландърски и споменава, че фламандския благородник е погубен от предводителят на траките - LIBI, IV, c.147. Това разбира се е цар Калоян.

      http://www.promacedonia.org/libi/4/gal/4_147.html

      По точка 3 - флегиите са определени за принадлежащи на тракийската общност, а пък отъждествяването на флегии-сияйни, светли с инд.бргу-сияйни, светли е направено също от професионалист.

      По точка 4...Вие не казвате реално нищо, опитвате се да изразите недоволството си и да го представите като аргумент, но то с остава само недоволство, нищо повече.

      Точка 5 е ...умопомрачителна, просто не зная как да коментирам.

      И последно - вземете си направете блог и се регистрирайте, дори като анонимен прозирате :)

      Изтриване
    2. До Анонимен13 февруари 2020 г., 10:27
      С т.5 положението вярно е много зле.
      Ако анонимният господин е етнически българин, то значи гените ни са от една група. Но щом държи "прабългарите" да са дошляци, сме от различни културни групи с него. Понеже докато ние празнуваме Кукеровден, Гергьовден, Еньовден и пеем тракийски песни, той сигурно празнува монголски или персийски празници и пее песни за Чингиз хан или цар Дарий.

      Изтриване
    3. До Дойчин Дойчев13 февруари 2020 г., 21:48

      Какво да кажа, въпросният господин ще празнува всичко, за което са му платили...за някои хора парица е царица...

      Изтриване
  24. Дааа имаме връзка с тракийците но имаме връзка и с прабългарите .Не трябва да се разсъждава праволинейно.https://www.youtube.com/watch?v=K28gMJQOqHY

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До markoni13 февруари 2020 г., 13:29

      Това е манипулация. Помислете, как ще реагират англичаните, ако въз основа на присъствието на англичани в Хонконг, някой направи филм за англосаксонсата прародина ...в Китай...

      Присъствието на един народ в определен регион от света и прародината на същия този народ са две напълно различни неща.

      Няма абсолютно никакво доказателства, че старите българи произлизат от азиатските народи.

      Изтриване
    2. И още нещо-Ванга е казала за българите "Не е вярно че българите са били чаргари откъдето са минали бел град са оставяли" Значи все пак са се местили а не са корените жители на балканите !Най вероятно са се смесили с кореното население на балканите траки славяни и т.н. Ако погледнеш бългорското население антропологически и като цветова гама ще видиш че българина не е еднотипен има тъмни с черни коси руси с сини очи има даже и с дръпнати очи тип монголоидна раса .Това го доказва и последния геннен тест който вероятно и си проследил .Така че не е редно нито коректно да се определя населението на България като само като тракийско това е неправилно .Да в нашата кръв тече тракийска кръв напълно съм съгласен но тече и българска и славянска .....

      Изтриване
    3. До г-н Серафимов, 13:29, това не е манупулация, а тесногръдие от Ваша страна!
      Никой не твърди, че 'старите българи произлизат от азиатските народи' каквито Вие си ги представяте - дръпнати и жълти - а, цхе идват от Краинините на Европа и Западна или Централна Азия - това са различни неща! а затова Ви попитах, в проучванията некоректно се сравнявата съвременни категории с отминали такива - като българите няамат нищо общо с тюркмените и узбеките, например! Но в 1-7в там не са живели тюркмени и узбеки изобщо, а хора, определени като европеиди, само защото понастоящем хора със същите характеристики обитават Европа, в последствие и цялата планета! Ако бяаха заселили първо Америките обаче, сега щяхме да говорим за Американци! Но за Вас това изглеждат далечни и несъществени неща! Грешите, важно е!

      Изтриване
    4. Маркони, какви дръпнати очи, какви монголци те гонят? Точно антропологическите проучвания единодушно показват, че българският народ преобладаващо е от понтийския расов тип, т.е. местен, от района на Черно море. Като има и по-малък процент други типове от европеидната раса. А монголоидната раса е представена с по-малко от 0,1%. Та това са 1000 души на 1 000 000. Ти представяш ли си да се изтресе някакъв си с дръпнати очи с 1000 човека и да каже - тук се слуша мойта воля, аз съм капитан? Ами те ще го изядат с парцалите.

      Изтриване
    5. Ти май не четеш какво ти пишат а четеш избирателно !Май трябва да уточнявам с проценти и бройки !Тези които в България са с монголоидни черти са мноооого малко аз познавам такива хора и не съм писал че са преобладаващи !По скоро писах че българите са придошли а не са коренно население и самите проучвания в филмите които ти постнах го потвърждават ако изобщо си ги гледал !Българите където са се местели са се мешали с местното население както това го доказва антропологически и не само просто ако си наблюдателен ще видиш че има различни по вид хора в България руси с сини очи с черен отенък на кожата черна или тъмно кестенява коса рижави и т.н. А до колкото знам тракийците са нямали писменост или поне не е открита такава това че на едно или две маста са открити откъслечни артефакти които не са доказани че са писменост не доказва обратното .Виж българите са имали писменост и за това има доста останали доказателства .Когато един народ има писменост остават след него доста следи а тракийците нищо не са оставели нищо така че не ми ги извисявай като развита цивилизация!

      Изтриване
    6. Маркони,аз лично не се убедих от филма че съм от Азия,още повече,че от няколко поколения назад сме все така по-светлички и светлооки.А иначе нямам против и да бях с дръпнати очи ида се гордея с Чингиз хан завладял почти целия свят,а също и на Атила - въпреки че са разрушавали материалната култура по пътя си.Като пишете поне кажете и докажете с факти къде е била тая прародина да ви повярваме?

      Изтриване
  25. Напротив има ако изгледаш и втората част ще се убедиш https://www.youtube.com/watch?v=CygY7ObQ7N8

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, но филма не можа да ме убеди, че съм азиатец.
      Христо С.

      Изтриване
    2. До markoni 13 февруари 2020 г., 15:22

      Моля Ви да ми обясните - какво точно трябва да ме убеди, че дедите ми идват от Средна Азия?

      Изтриване
  26. Арх.Г. Петров
    До :
    Анонимен13 февруари 2020 г., 10:27 който написа :

    "...у българите от 4-7в няма и помен от тракийски обичаи и практики!..."

    "...би било нелогични да твърдим, че французите са латинци, или франките са келти/гали, чукчите-славяни,индийците имат тракийска култура и език, заради посещението на Дионис!...."

    "...не сме чули извинение от Вас, което търсите от казионните учени по принцип!
    ...."

    Написаното по- горе е като показен пример относно
    "изперкването" в предходния коментар :
    ".... връзката веднага идва! Когато на някой му кажете че е изперкал, синоним е и "изтрещял"-
    А гръмотевицата трещи! ..."

    Остава само да допълним :
    "Когато гръм удари... как ехото заглъхва ..."

    Прочетете спокойно собствения си коментар, проверете цитираните обекти откъм състоятелността им..

    Позамислете се дали не си противоречите сам на себе си ...!?
    Да помогна малко относно
    Б-Ф-Б ... :
    Прочетете как на старобългарски (руски) се изписва и чете Атина !?
    Афина ...!?
    А Тракия - като Фракия ..!?

    Защо ?
    Да не би руският език да не е старобългарският език от черковните ни книги,които още преди Османското робство са в Руското княжество (царство) ,а впоследствие заедно с Първия Всеруски Патриарх
    Киприан - българин...!

    Павел Серафимов няма за какво ,а и няма на кого да се извинява ...!

    Вие му дължите извинение и има за какво !
    Всички групом ще подкрепим
    такова Извинение !

    Той отдавна не е сам и никога повече няма да е сам !
    Всеки ,който обича и уважава българското го подкрепя и ще го подкрепя !
    Прочетете изявлението му , украсяващо блога му !
    То е насочено и към вас !
    Не сте съпричастен към него !?
    Прави ли ви чест !?

    Едва ли !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Арх.Г. Петров

      Благодаря Ви за добрия коментар!!!

      Изтриване
    2. До г-н архитекта.

      Общо-взето съм съгласен с коментара Ви, но не се "палете". Не забравяйте, че емоционалното писане води често до грешки, породени от недоглеждане, а и от липса на време да прочетете и намерите документи, обосноваващи написаното.

      Това, че руснаците пишат Фракия, фраки или Афина, не значи, че така са говорили и писали българите през средновековието. Действително, руският език е създаден на базата на българския език (известен сред историците днес като църковно-славянски) и няколко местни наречия близки до него. Не трябва да се забравя, че тогава (IX - XII в.) Русия (Рус) е територията и населението на днешна Украйна и южните части на днешна Русия. За да премине Т във Ф в тези думи, вина имат гръцките духовници, които във втората половина на XI в. заменят българските (падането на българската държава под византийско управление). Те запазват езика, който е разбираем за местното население, но говорят на своя си език или на погърчен български. На гръцки Тракия, Атина и др. се пишат с Θ "тита" вместо с Т. Гърците изговарят Θ между Т и Ф, като е по-близко до Ф. Когато през XV в. Иван Грозни официализира руския език, тези думи се пишат с Ф.

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
  27. Не мисли ли някой,че ид вете страни са прави, и тези, които твърдят, че сме наследници на траките, все пак голям % от културата, езика и генетиката ни са с ракийски и предсредновековнобългарски произход, от друга страна преди 3-4в няма споменаване на българи сред траките, т.е. те са останали периферни за Римската империя и е трудно да се докаже каквато и да е връзка с траките, особено след като е доказано, че тази област е обитавана от кой ли не, най-вече сармати, т.е. племена спадащи към иранската езикова (!?) не знам, но културна група със сигурност.
    Българите са познати от участието си в нападения заедно с авари, хуни и готи главно, и е прието, че са били подвластни на аварите в Панония, откъдето са започнали и своите нападения над Римската империя.
    Езиковите паралели, които г-н Серафимов прави, са с късен вариант на езика на българите, средновековен, т.е. заемки и промяна е напълно възможна! Все пак немските наследници на белите американци са повече, но говорят английски, както и англичаните не говорят немски въпреки саксонците корен на ок 50% от англичаните.
    Още повече, че в световната историография Ирник е Хун, не трак, и авторите от онова време не веднъж са споменавали за обезлюдяване на големи територии. Въпросът ми е, по какви критерии да избираме, кой автор 'лъже' и да го игнорираме, и кой не?! Ако не можем да вярваме на Прокопий и Амиан, тогава каква е логиката да вярваме на Михаил Сириеца, Теофан, Стефан Византийски и др?!
    В обширните антропологични изследвания има и други типове освен Понтийски, те откъде са дошли и кога? Едва ли са от куманите и турците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до: Анонимен 14 февруари 2020 г., 12:34
      Искрено се надявам да не възприемете писаното от мен като лично отношение или някакъв вид укор, но с неволния пропуск на една буква направо ме развеселихте. " ...генетиката ни са с ракийски..."
      Дори и за миг не се усъмних, че "ракийски" всъщност е тракийски, но ми прозвуча много духовито. Какво по голямо доказателство, че сме наследили тракйците, само дето в суматохата сме изпуснали първата буква. В малко други езици има сходни думи, но думата "ракия" съществува единствено в българския или аз поне не знам да я има в друг.

      Изтриване
    2. Уважаеми господине Анонимен 14 февруари 2020 г., 20:37. В Уикипедия има достатъчно данни за названието на алкохолната напитка ракия. Но за Ваше съжаление не е тракийска. Тя е заемка от турски език в езиците на всички народи попаднали под турско робство. Ето какво пише в Уикипедия:
      "https://bg.wikipedia.org/wiki/
      Ракия Раки́я (на сърбохърватски: ракија/rakija; на румънски: ţuică; на унгарски: pálinka; на турски: rakı; на арабски: arak) е традиционна силна алкохолна напитка, приготвяна на Балканите.
      Счита се за национална напитка на България, Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Турция, Черна гора и Хърватия.
      Думата ракия в българския език е влязла посредством турската ракъ (rakı), а в турски идва от арабски. Взета е от арабската арак (عرق), като други нейни варианти са „арака, араки, арики“. „Арак“ на български означава „пот (изпотяване)“, откъдето е етимологичното обяснение за думата."

      Изтриване
    3. до Анонимен15 февруари 2020 г., 15:18
      Съжалявам, че се изкакзах непотготвен. Истината е, че думата "ракия" съществува в няколко езика, но само на Балканите. Сръбски, македонски, хърватски, че даже босненски и албански, като в последния е изпусната само последната буква. Народи все които имат някакво отношение към тракийско наследство. Далеч съм от мисълта, че реално ракия произлиза от Тракия и това съм го почертал, но ми прозвуча много подобно и го споделих по скоро като шега, а не като аргумент. За сходствата на арабски, турски и други, за които говорите, аз съм на мнение, че те са производни на балканския термин, а не обратното. Това си е мое мнение, но ако имате сериозни аргументи за обратното, а не лични рзсъждения като мен, бих се коригирал. Иначе е безмислено да спорим за нещо за което и двамата нямаме доказателства.

      Изтриване
  28. Здравейте Павел,
    Какво мислите за теорията на Хериберт Илиг (Heribert Illig) за "ФАНТОМНОТО ВРЕМЕ"
    и
    за теорията на Анатолий Фоменко за "НОВАТА ХРОНОЛОГИЯ"?
    Благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен14 февруари 2020 г., 13:50

      Не смятам Фоменко за достоверен автор.

      Изтриване
  29. Г-н Серафимов, дали бихте могли да пуснете тема в блога (или пък - да издадете книга), в която да дадете отговори на различни въпроси, зададени Ви от Вашите читатели?
    Не - за друго, ами - за да са на едно място въпросите и отговорите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен14 февруари 2020 г., 17:24

      Като идея не е лошо, но трябва да е книга, в блога мястото не стига дори за една тема.

      Изтриване
  30. ==
    Няма персийска дума дуло, това си е ваша фантазия:
    ==

    Е как да няма . Нали иранолозите я показаха по телевизията . И днес стои на тяхното "народно събрание" или "правителство" ли .
    Да де ние от целия свшт вземаме , на нас ни правят грънците ,лодките , корабите, златните накити ,златните маски , буквите ... ...Дето копнеш и все излиза нещо дето все сме взели.
    От нас никой нищо не взема . Какво да вземеш от "цървулан".
    И чернозема сигурно сме откраднали .а?
    Най плодородната земя на цялата Земя е от равнините на Балканския полуостров по изследване на мириканците .
    Та да преговорим ,а?
    Най точния календар , най плодородната земя , "македонциите си строят войската като смятат по булевата алгебра , преди хилядолетие а съвременния свят сега се запознава с нея,"дунавската азбука", най старото злато " прочетох наскоро и за сините очи , възникнали на Балканите . вече имам две познати дето са с ген на бледолики , разказаха ми че предците ги заразил някакъв вирус на комар и са "малокръвни" бледолики и са се преместили да живеят в планината .Предавало се по наследство.
    А , да де, били неми та думите им са вземени от турки , персийци , ...макар че Туркие -то е от 20-ти век в Цариград .
    Къде да възникне цивилизацията ако не на най плодороната земя на Земята? Чернозем от къде сме я взели?
    А да от московските блата .
    Какво ли трябва още да се случи та да се отворят очите на слепите .
    Земята се отвори и ви показа ама на Неверни Тома все му е малко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Рорик 15 февруари 2020 г., 13:29

      Моля Ви, нека не караме на принципа - Една баба рече..

      Кои иранолози са показали персийската дума дуло, как се показва дума, не би ли трябвало да се посочи присъствието ѝ в речник на персийския език?

      Изтриване
  31. ==
    Не смятам Фоменко за достоверен автор.
    ==

    И аз не го смятам че борави само с математика , ама показа старите надписи по камъните на старите църкви написани на старобългарски дето се валят в основите на Романовите църкви .

    ОтговорИзтриване
  32. здравейте. аз ви писах няколко пъти през този блог и през ФБ но не знач дали сте получили моите въпроси.

    аз съм потомък на Емануил Ракаров който създаде цикъл от 100 картини за I & II българска държава. вашият труд е униклен и много бих желал да позвам части от него в предстоящ картинен албум над който работя. как можем да влезнем в контакт?

    емануил

    ОтговорИзтриване
  33. До Рорик 15 февруари 2020 г., 13:29

    ==
    Моля Ви, нека не караме на принципа - Една баба рече..

    Кои иранолози са показали персийската дума дуло, как се показва дума, не би ли трябвало да се посочи присъствието ѝ в речник на персийския език?
    ==
    Съжалявам едва сега видях това.
    Ами в един филм на една българска експедиция на българи, мисля че бяха само журналисти, а не учени , в Иран един учен иранец им показа мисля надпис на една сграда и мисля че им обясни че значело "народно събрание".Ама се замислий за какво "народно събрание " се говори в днешен Иран ? И ирански учени ги изпратиха на северозапад ,да търсят български корени,
    Във същия филм видях и съвсем същият съд като от наше голямо съкровище изложен в техен музей..
    Явно бяха журналисти защото изобщо не забелязаха тоя съд и не им направи никакво впечатление .
    Ха , като по интуиция го намерих линка
    https://www.youtube.com/watch?v=CygY7ObQ7N8
    Това не означава обаче че сме дошли от там или че говорим индоирански език. Според мен де. .


    А по въпроса за историята много народи казват че историята им не е това което им се казва.
    Явно в света се надига недоволството от изопачаването на историята .
    Вижте на какво попаднах днес .
    https://www.youtube.com/watch?v=n5bo8e2BC48

    Та това е само предо 150 години и фактите за българските революционери от освобождението се премълчават . Раковски е знаел хинди , санскрит, ...!!!?
    Обикновените хора искат истинската история каквато и да е тя .
    Те учените не са и виновни че на тях им предлагат само избрани факти . Виновни са в това че водят спорове на живот и смърт за да защитават грешни изводи и не искат да допуснат че са подведени.
    Някой каза че историята която учим е историята на владетелите а не истинската история на народите.
    Ако Раковски е такъв българин , от който са се възхищавали , то по турско е имало хора българи познати в целия свят с интелекта си.ВЦРУ има бюст на Левски и думите му "Ако загубя , губя само мене си , ако спечеля печели цял народ"
    После предателите стават управляващи . А на нас ни се внушаваше че сме "цървулани"
    Разбира се в днешния ден се чудя защо ни се отваря прозорчето за такива знания?
    Има нещо което притеснява днешните "владеетели" че изпускат юздите над народите .
    Ето и в тази тема нещо се активираха критикарите на Серафимов? Всички знаят че ако започнат добро дело ще бъдат предадени и въпреки всичко го правят . А тук в края по време на песента кой е предателят и в края мълчаливото показване предателството като връщаш магарето за да не го застрелят?
    https://www.youtube.com/watch?v=i_CYp5D61Yk
    Не искам да изпадам в конспирации ама им идва края на предателите .
    С всички сили се стремят да го отложат .
    А могат ли като народът да умрат и да искат и търсят истината ?

    Как така на тая земя се раждат такива хора а ние не знаем за тях ??
    Дърляме се за някакви думи ама тая не била такава оная не била онакава.
    В иранска народна песен се пее за българи !!!!???
    По цялото земно кълбо се споменава имената на Българите ???!!



    ОтговорИзтриване
  34. И друг път съм го писала, но ми се иска пак да споделя относно черепната деформация при българите - смятам, че се е практикувала не само при старите българи, но поне до средата на 20-ти век. Хората в селата помнят неща, които няма да прочетете в книгите, защото няма кой да ги запише вече, а по некролозите ще видите имена, които никой не използва за децата си, защото сега имаме Стивън, Изабела, Даная и т.н.. Чувала съм, майка ми да споделя, че намира за неприятни на вид черепите на бебета, които са сплескани отзад. От други хора съм чувала, че това в миналото се е считало типично на турците и нетипично на българите. Схващате ли ми идеята - при българите това е било нещо, което е считано за характерно и харесвано до средата на 20-ти век поне, когато майка ми се ражда...,а не само при т.н. стари българи:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Жужана 17 февруари 2020 г., 12:35

      Официално, поне според виждането на учените ни, изкуствената черепна деформация се практикува у нас до 16 век. Възможно е да има и изолирани случаи до по-ново време, възможно е и да има случаи на неволна черепна деформация.

      Изтриване
    2. Предполагам, че това е просто останка от обичая, а не негово пълно проявление, но важното е, че се е запазил начина, по който гледаме на хората с такава форма на черепа. Това, разбира се, вече е минало, поради ред причини.

      Изтриване
  35. "На многото българи от Бога архонтът Персиан изпрати капхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боил колобъра и капханът срещу смоляните.............
    Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини.

    И християните ги забравиха, но Бог вижда."
    Да не забравя... Замоксис има доста имена, едно от тях е Чулмаксъз.
    Чакаме да прочетем нещо и за негърските траки, чукотските траки и австралийските траки. Продължавайте, забавно е.
    Траките от двете Америки пращат много здраве на екипа. Дерзайте, ама като дерзиките, не като Дерсу Узала:):):)
    И едно подаръче относно измислената Византия:
    "Смаяните от загубите кръстоносци, които не искали да делят по-рано плячката си с ромеите (византийците), им позволили да заемат позиции край Никея. Градът бил добре укрепен и имал големи продоволствени запаси, така че можел да издържи при нужда и цяла година. Курдаш проявил слабост и побързал да предаде Никея на византийския император Алексей от българската династия Комнини (Алексей I, 1081-1118 г.)."
    Родословието на Ирина Комнина не е тайна в мрежата. Тракийка до посиняване, нали?
    Кажете и за Туки Атилле, трака на всички траки, някоя топла дума. Баща му Мондзук, син му Дингезих, правнук му Аспарух...
    Заберган и той, клетият гетомизиец, а най-вече Баламир (нито Бала-, нито -мир от съставните му имена е тракийско).
    Дали до пенсионирането Ви ще имаме честта да научим, че българите не са точно траки?

    ОтговорИзтриване
  36. За някои асирийски названия на области и реки, известни още от края на 2то хилядолетие пне БАРГА, МАДАРА, ТЕЛАЛУ, УРУМУ, БАГАРИ, БУЛЯНА, РАДАНИ, ДИКАНИ, ТАТАРИКА, КУМАНИ, АЛЦИ. А колкото до ЯНТРА - в Авеста - цял раздел ЯНТРА. Удъ е като шумерското 'Дай ада" дай вода, или като санскрита "удака"- вода.

    ОтговорИзтриване