9.08.2020 г.

ОТ КОГА СМЕ НА БАЛКАНИТЕ ИЛИ НЕОБОРИМИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА НА ГЕНЕТИКАТА



Дълго време недобросъвестни хора разпространяват една вредна мантра, която за жалост е омаяла немалко сънародници. Според тази мантра няма достатъчно доказателства, които да позволят да се каже със сигурност каква е етническата принадленост на старите българи. Това в никакъв случай не отговаря на истината.

Още в миналото е имало доказателства от различно естество за това, че хората, предвождани от княз Аспарух делят общ произход с подвластното на Рим (Византия) население на Тракия.

На първо място, разполагаме с описания на външния вид на старите българи. Те са представени като едри, силни и красиви хора. Някои като например Борис II сa c червеникава брада, това е един от белезите на старото население на Балканите. В “Менологията на Василий II”, а и в други средновековни документи, има изображения на български войници, чиито коса и кожа са по-светли от тези на византийските мъченици. Владетелите ни – князете Крум и Омуртаг, а и приближените им - са представени със светла кожа, светлокестенява, а дори и руса коса, и европеидни черти.


Българи посичат византийци, миниатюра от Менологията на Василий II, 10-11 век.Библиотека на Ватикана. (История на България. Том 2. Първа българска държава. Изд. на БАН, София, 1981. стр. 143 -  невядомая - protobulgarians.com



Княз Мортаг, познат и като Омуртаг Миниатюра от Мадридския ръкопис на Хрониката на Йоан Скилица





Българските вестители се завръщат при Омуртаг с отговор на Михаил (светлата коса и кожа на българите се вижда пределно ясно бел.авт.)

Както описанията на средновековните византийски автори, така и представените в различни документи изображения на дедите ни свидителстват за това, че старите българи са древен балкански народ. За това прочее има и други доказателства. Съвестни автори като Михаил Аталиат, Димитър Хоматиан, Йоан Цеца, Йоан Зонара  и др. виждат в старите българи потомци на населявалите в древността Тракия мизи и пеони. 

Самият облик на народа ни в ново време е едно от най-ярките доказателства що за хора са били дедите ни. А и как иначе - типичните белези на един народ се запазват. Става дума за тип лице, височина на черепа, форма на носа, цвят, форма и мекота на косата, пигментация на кожата и т.н. През 1938 и през 1959 година излизат резултатите на мащабни антропологични изследвания, които разбиват напълно господстващата по това време теория за произхода на старите българи. Напук на академици и доценти, данните показват съвсем ясно, че общопритетите до този момент виждания за произхода на българския народ са грешни и трябва да се преразгледат. Ето и думите на д-р Попов:

“Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно - позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси” -М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938, стр.111.

Относно кръвните изследвания д-р Попов казва следното: “Всичко това показва, колко ние сме далече по кръвно-груповите си съотношения от азиатските народи.” - стр.122.

Двадесет години по-късно нашият даровит изследовател организира ново, по-подробно проучване, чийто резултат гласи: “Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ, принадлежат изцяло към европидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания, заема понтийският или черноморският тип.” - М.Попов, Антропология на българския народ, том I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959, стр.260.

Въпросният понтийски тип е подвид на средиземноморската раса, като характерните белези са лека пигментация на кожата, светлокестенява до черна, мека коса, среден ръст, високо лицие, прав нос и т.н. Благодарение на фреските от тракийските гробници, може да се види, че това е доминантния тип при древното балканско население. Освен този най-често срещат тип, има, разбира се, и друг, чиито представители са със светла и рижа коса – това също е видно от фреските от Казанлъшката гробница и Оструша могила.



Ето какво пише д-р Попов за въпросния светъл тип:ние считаме, че светлият северен антропологичен тип в антропологичния състав на българския народ произхожда, както от славяните, така и от от завареното тук от тях тракийско население.” - М.Попов, Антропология на българския народ, том -, Физически облик на българите, БАН, София, 1959, стр. 262.

Свидетелсвата на старите извори, описанията на външния вид на старите българи, а и изображенията им във византийски документи, се потвърждават и от антропологичните проучвания. 

В никакъв случай не може да се говори за замяна на най-древното балканско население. 

В никакъв случай не може да се говори за идване на големи маси азиатци, както проповядват с фанатизъм казионните учени. Ясно е, че въпреки титлите и престижа си, тези хора са поддържали заблуди.

Би било редно още навремето, държайки сметка за наличната информация, историците да променят позицията си. До това не се стига обаче. Информацията от проучванията под ръководството на д-р Методи Попов е революционна, но тя не достига до широката публика. Това не е позволено, защото веднага би станало ясно, че народът ни е лъган най-безсрамно. От една страна, няма доказателства за азиатския произход на старите българи, а от друга страна, данните от антропологията показват недвусмислено, че повечето от нас принадлежат към същия тип, към който принадлежи и древното балканско население  познато под името траки.

В началото на XXI век се появиха нови, по-прецизни и по-убедителни доказателства, помагащи да се разгадае със сигурност произходът на народа ни. Става дума за генетичните проучвания от периода 2011-2015 година. Представям цитат от научно списание (2011 г.), паралелно на превода, давам и оригиналния текст, a и активен линк, за да може всеки да направи проверка:

“Около 80% от генетичните вариации при българите са представени от хаплогрупите E-M35, I-M170, J-M172, R-M17 и R-M269. Това показва, че комбинацията от хаплогрупи при българите съотвества на тези на повечето европейски народи (...) Българите са отдалечени от турците въпреки географската близост, от арабите, а и от народите на Кавказ и Индия.”-  The position of Bulgarians among other populations was visualized by Principal Component (PC) analysis. About 80% of the total genetic variation in Bulgarians falls within haplogroups E-M35, I-M170, J-M172, R-M17 and R-M269. This finding shows that the Bulgarian haplogroup profile is congruent with those described for most European populations… .Bulgarians are distant from Turks (despite geographical proximity), Arabic and Caucasus populations and Indians.”


Характерът на най-често срещаната при нас българите хаплогрупа показа убедително, че носителите ѝ са потомци на хора, населявали земите ни през мезолита и неолита,  когато се появава организираното земеделие (респ. преди около 12 000-8000 години, бел.моя): the greatest contribution comes from the range expansion of local Mesolithic foragers triggered by adoption of agriculture introduced by a cadre of Near Eastern farmers.


В научна публикация от 2013-та година е дадено обяснение за възрастта на няколко хаплогрупи, типични за българите:

„(i) За R-L23* се смята, че принадлежи на хора населили земите ни след Ледниковия период (т.е. преди около 13 000 г. бел.моя);

(ii) За E-V13 се смята, че принадлежи на хора обитавали земите ни през мезолита (т.е. преди 12 000 години  бел. моя), като след това представителите на тази група се заселват и на други места и този процес върви паралелно на разпространяването на организираното земеделие;


(iii) За J-M241 се смята, че е от времето на еолита (т.е. преди около 9000-8000 г. бел.моя) и че отразява разселването в западна посока на ранните земеделци, тръгнали от най-ранните си местообиталища край Черно море;

Хаплогрупа I-M423 може да се проследи до балканските ловци-събирачи от Мезолита (т.е. преди 12 000 години  бел. моя) и тяхната експанзия след усвояването на организираното земеделие.“


(i) R-L23* is present in Eastern Bulgaria since the post glacial period;
(ii) haplogroup E-V13 has a Mesolithic age in Bulgaria from where it expanded after the arrival of farming;
(iii) haplogroup J-M241 probably reflects the Neolithic westward expansion of farmers from the earliest sites along the Black Sea;
haplogroup I-M423 is the genetic record of Balkan Mesolithic foragers and their expansion after the adoption of agriculture.”


Има още една срещаща се при нас хаплогрупа, тя носи името R1a-M17 и често е наричана “източна”, “иранска” и т.н. Факт е обаче, че R1a-M17 се среща не само в много по-големи концентрации при поляци, кашуби, украинци, словени, хървати и др., но също при скандинавските народи, а дори и на остров Крит, където нито перси, нито бактрийци, нито пък индийци са се заселвали. За сметка на това трако-пеласгийското присъствие е добре засвидетелствано. Най-ранно документираните имена в минойските документи (от преди около 3750 години бел.авт.) са тракийските Резос, Арей, Диза, Питак, Тето.

Благодарение на изследванията става ясно, че известна част от носителите на тази “източна” хаплогрупа R1a-M17 са населявали земите на България поне от края на Ледниковата епоха:

“Заслужава да се отбележи, че както бе вече предложено, хаплогрупа R1a-M17 може да сигнализира различни събития – от времето на края на Ледниковата епоха (от преди 13 000 години бел.моя) до по-скорошните разселвания на славяните.” – “…it is worth mentioning that, as previously suggested [48][50], haplogroup R1a-M17 could be a signal of various events ranging from early post-LGM expansions to more recent Slavic demography.“

Къде и кога е възникнала R1a-M17 не смея да спекулирам, а и не е нужно. В случая ние не търсим люлката на човечеството или на определена хаплогрупа. Бидейки българи, нас ни интересува дали във времето на Каменната епоха, когато започва етногенезиса на траките, на Балканите е имало носители на  R1a-M17. Фактите показват, че това е така. Изводът е, че сред древното тракийско население е имало и представители на носителите на R1a, което впрочем се доказва и от близостта на критския вариант на R1a сред обитателите на Ласити с този от Балканите.

Y-STR-based analyses demonstrated the close affinity that R1a1 chromosomes from the Lasithi Plateau shared with those from the Balkans, but not with those from lowland eastern Crete.”

Излиза, че още в най-дълбока древност, траките са носители на най-често срещаните при нас българите хаплогрупи: I2, E-V13, J2, R1a, R1b*L23. Това е доказано по научен път от български и италиански учени, които публикуват резултатите от изследванията си в специализирани научни списания. 

Ако някой смята, че корените на народа ни трябва да се търсят в Средна Азия, Кавказ, или някъде другъде, първо трябва да представи резултатите (а не предположенията) по-обширно генетично изследване, а и да обясни къде точно са срешили българските и италианските генетици. Докато това не стане, колкото и да е неприятно на казионните учени, те трябва да признаят, че са защитавали не просто неверни, но дори вредни за България теории.

Въпреки бурната история на Балканите, тук е станало нещо, което с пълно право може да се нарече чудо – коренните жители са съумели да останат по родните си места. Не са ги прогонили нито климатичните промени по време на Бронзовата епоха, нито чумните епидемии, нито чуждите агресори: египтяни, перси, римляни, гърци, османлии.

Фактите са от ясни по-ясни и могат лесно да се проверят. Фактите са много важни, но днес те все още се пренебрегват от казионната наука, точно както в миналото са били пренебрегвани резултатите от неудобните антропологични проучвания. По-лошото е друго, а именно това, че премълчавайки оборващата старите теории информация, противници на теорията за балканския произход на българския народ, пускат нови манипулативни материали.

Едни се чудят как да ни сродят с индийците, други се стремят на ни побратимят с иранците, трети напират да сложат началото на етногенезиса ни в Кавказ. Съвсем наскоро един социален антрополог загатна и за родство със северноамериканските индианци.Това твърдение е пълен кошмар, кошмарна е и манипулацията, обаче ще заблуди лековерните.

Тази манипулация не може да промени изводите на генетиците, проучили гените на над 800 българи. Данните са пределно ясни: “Като цяло, българите са отдалечени от алтайските народи и народите, живеещи на север от Памир, отдалечени са cъщо от казанските татари и иранците, макар и в по-малка степен.“ - “On the whole, Bulgarians are distant from Altaic population and population residing in the north of the Pamir region and they are also distant from Kazan Tatars and Iranians, although to a lesser extent.”


Българите са отдалечени от турците въпреки географската близост арабите, а и народите на Кавказ и Индия.”-  Bulgarians are distant from Turks (despite geographical proximity), Arabic and Caucasus populations and Indians.”


В науката съществува един много важен принцип. Той е известен като Бръсначът на Окам и може да се дефинира със следните думи: От множеството теории, обясняващи един и същ проблем еднакво добре, за предпочитане е тази теория, която използва най-малко предположения.

Теорията на местните балкански корени на българското население е най-ясна и на нея не са ѝ нужни предположения. Нека разгледаме фактите:

1.Генетиката поставя корените на народа ни на Балканите: със сигурност към 80%-90%  от нас носят кръвта на хора, които са обитавали земите ни хилядолетия преди потопа.

2.Антропологията поставя корените на народа ни на Балканите: при нас е доминантен понтийския тип, който също е доминантен при древното балканско население. От друга страна светлият тип също е наследен от въпросното древно балканско население носило името траки по време на Античността.

3.Археологията поставя корените на народа ни на Балканите: свещеният за старите българи знак IYI се среща най-рано на Балканите, появава се преди около 7000 години.
Прототипите на старобългарската чернолъскава керамика са на Балканите, не в Кавказ, или Памир, Сибир и т.н.

4.Ономастиката поставя корените на народа ни на Балканите: споменатите от Омир и явяващи се най-ранно регистрирани топоними и хидроними като Илиос, Пеней, Зелия и др., биват изтълкувани със стблг. стчсл. илъ-глина, кал, пѣна-пяна, зелиѥ-зеленина.

5.Исторически извори, чиито автори не са направили компромис със съвестта си също поставят корените на народа ни на Балканите: Йоан Цеца, Йоан Зонара, Михаил Аталиат, Лаоник Халконкондил, Димитър Хоматиан и др. виждат в дедите ни потомци на някогашните тракийски народи пеони и мизи. За това, че дедите ни са наричани траки, свидителства и монахът Фулко.

6.Етнолози като Евгений Теодоров направиха смели изказвания, според които ние българите можем с право да се наречем  преки наследници на една от най-древните култури в историята на човечеството (тази на траките бел.авт..)“ –Е.Теодоров,  “Древнотракийското Наследство в Българския Фолклор”, стр. 271.

7. Оцелелите в българските народи песни и предания спомени за император Траян, император Константин Велики, нахлулите преди около 2300 години в земите ни галати, а и спомените за заповядалия да се изкоренят лозята цар Буребиста, отразени в разказа за княз Крум, са поредните свидетелства за местните корени на българския народ.

Както се увяряваме, доказателства за това кои сме и какви са постиженията на дедите ни има. Това, което липсва, е съвест и готовност да се признаят грешките от страна на казионните учени. Вместо да ни омайват, че два века не може да се намери истината за корените на старите българи, е редно казионните учени да си посипят главите с пепел и да признаят, че сме потомци на народа, при който най-рано е блеснала искрата на цивилизацията.

Редно е да се признае, че сме потомци на хората, от чиито среди произлиза Спартак – човекът разтърсил Рим със своя бунт. Полезно е подрастващите да знаят, че дедите ни са създали първата писменост, че колелото е изобретено на наша територия, че първите градове на Европа са тези край Провадия, Дуранкулак и Юнаците. Важно е да се обяснява, че няма друг народ, който така ужасно да е осакатяван от агресори, но всеки пък да е намирал сили не просто да се издигне от пепелищата, но и отново да придобие старата си сила.   

В една древна легенда се разказва, че в дълбока древност Тракия е обитавана от дръзките гиганти,  посмели да се опълчат дори на боговете. Мълниите на Зевс изпепелили бунтарите, но пепелта не изтляла, не била отнесена от вятъра в нищото, напротив – от нея се надигнали нови хора, които влизат в историята под името траки. Тези, които са родени в огън, не се боят от пожара, за тях той е ново прераждане. Нас огънят не ни убива – прави ни по-силни.

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ И ТАМ СЕ ОПИТВАМ ДА ПУСКАМ РЕДОВНО ИНТЕРЕСНИ КЛИПОВЕ. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

  https://www.youtube.com/watch?v=S2iPayFrA48

 


112 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
  2. Ще разсърдиш номадофилите с това есе Павеле, ще се втурнат срещу тебе като станимашки тигри и ще видиш 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То пък едни тигри, хвани единия-удари другия:) Спаро не го е страх от шебечета, той има десетгодишен тренинг в общуването с дигитални бабаити, които като ги заговориш наживо и се подмокрят:)
      Мен ми направи впечатление нещо друго, има много портрети на българи от Средновековието, но нашите историчари не се съобразяват с тях и за това се пръкнаха гаври като тази с въстановяването на лицето на Чъргубиля Мостич, Крум, Колоян и др.

      Изтриване
    2. До Анонимен 9 август 2020 г., 14:55

      Този, който желае да угоди на всички започва нещо неразумно, а да се угажда на ограничени хорица е направо глупаво.

      Изтриване
    3. До Анонимен 9 август 2020 г., 16:42

      Действително никой не държи сметка с наличната информация и се кара по постулата, че старите българи ще да са имали монголоидни белези. От глупаво по-глупаво.

      Изтриване
  3. Гигантите в древногръцката митология са същества, които са родени от кръвта на ранения Уран, след като е бил кастриран от Кронос. Според друга версия, Гея ги родила от Уран след като титаните били хвърлени от Зевс в Тартар.

    Гигантите нападнали боговете на Олимп (т.нар гигантомахия), за да вземат властта им. Опитвали се да ги достигнат като струпали една върху друга две планини. Гея им дала средство, което ги прави неуязвими за боговете. След като боговете не могли да се справят с тях, на помощ им се притекъл Херкулес. С негова помощ гигантите били отблъснати. За разлика от титаните, гигантите били смъртни, поради което и в гигантомахията били унищожени.

    Гигантите били огромни същества — с голяма сила и страшен вид. Представлявали космати чудовища със змии вместо крака. Имали гъсти коси и рошави бради. Можели да бъдат победени само със съвместните усилия на бог и герой (полубог).

    Всеки гигант бил създаден с точно определена цел.

    Гигантите са около 150 на брой. Сред тях са Агрий, Алкионей, Гратион, Иполит, Клитий, Мимант, Палант, Полидор, Порфирион, Еврит, Ефиалт, Тоон, и др.

    През годините мнозина учени са се опитвали да докажат, че описаните в Библията исполини, скандинавските гиганти, индианските червенобради и други великани са съществували, но до момента - безуспешно. Засега съществуването на гигантите остава една от многото неразкрити мистерии на Земята.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 9 август 2020 г., 15:03

      Това, че по земите ни са живели хора с необикновено голям ръст е известно от археологията. Ако не се лъжа Георги Китов бе проучил погребение на тракиец с ръст над 1.88.

      Изтриване
    2. Има данни за необяснимо високи хора. Например масовия гроб на двадесет воини българи между Шумен и Девня , всички между 1.80 и 1.95. Масовия гроб до пловдивското село Долнослав. Най ниския и най младия около 18год е 2.02 . Засега без обяснение.

      Изтриване
    3. Разбира се,това са теории на базата на полу-истини и интерпретации на историята,нищо чудно да са поръчани и платени от разни сороски нпо-та.АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ които са доста популярни сред "историчарите"-шарлатани,вдъхновени от грозните изцепки на "македонците",които са и славяни,говорят български,но са и "елини",пишещи на кирилица с сръбски латиници,защото са сърби... ........"княз" Крум,О...муртаг....хахаа.....

      Изтриване
    4. До Gladiator bokido29 януари 2023 г. в 19:26 ч.
      Македонците са си за смях, но да не забравяме че и в смешното може да има доза истина.
      На теория, така наречените антични македонци са или чисти траки, с елит смес от траки и гърци, или и населението е било смесено. Самите гърци също са омешали кръвта си с доста тракийска. В предвид че самите гърци пишат за македоните като за варвари, то най-логичен изглежда варианта ако имат нещо общо с елините това да е в управляващата върхушка. От тая гледна точка македонците ако се третират като траки нямат общо с елините и спокойно могат да бъдат и славяни. Още повече ако под славяни имаме в предвид склавените а не измислицата вложена в това име в по-ново време. Иначе съвсем друг е въпроса че край Вардар са живели пеоните а не македоните и че сегашните индивиди край Вардар няма как да са антични македони. От друга страна ако и едните и другите са траки, то могат да претендират за родство. Но в този случай става дума за траки, не за македони.

      Изтриване
  4. Но драги ми спаротокчо, история се прави с исторически документи а не с някакви генетични проби.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Историята е интердисциплинарна наука, драги ми Анонимчо. Като изключим и факта, че всички исторически документи подкрепят тезата на Спароток, но вие азиатофилите си знает един Йордан, изваден от контекста и до там.

      Изтриване
    2. Ума на писателя може да се подхлъзне по удобна или нему красива теория, но кръвта вода не става, както е казал народа ни. Генетичните и антропологични изследвания могат само да са доказателство на определена теория и да я доказват като достоверан.

      Изтриване
    3. Греша ли като ви смятам за недобросъвестен или може би сте по-скоро ограничена личност? Какво е научния подход ако не системен подход. Ако сте представител на историците, които в миналото под исторически източници разбираха цитатите от Златарски и Иречек, а в по-нови времена се захранват с ненаучните теории на една цяла плеяда историци от БАН, стартирайки още от времето на Тодор Павлов става много ясно, че няма смисъл да Ви се обръща внимание. Но, поне използвайте така любимия диалектически материализъм като научен подход. Той би ви препоръчал да обърнете внимание не само на историческите документи, а и на всичко останало, което е използвал Спароток за да се аргументира като археология, ономастика, исторически извори, етнология,топоними, хидроними, народни песни и предания, както и с още много други знания и анализи, които е представял добросъвестно на аудиторията си.

      Изтриване
    4. Наука се прави с всички научни методи :) Генетичния метод е доста по-точен от разни документи ;)

      Изтриване
    5. До Georgi Georgiev 9 август 2020 г., 19:06

      Да, най-разумното е да се ползват всички методи. Така възможноста за грешка е сведена до минималност.

      Изтриване
  5. Вие драги Анонимчо първо си направете генетично изледване на собственото си днк и тогава давайте акъл

    ОтговорИзтриване
  6. Ако ми докажеш, че някое прабългарско име е тракийско ще те призная за велик.
    Кирил Дообрев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Добрев, съвсем скоро пускам материал по тази тема, сега ще спомена само един фрагмент: Речта на княз Аспарух и хората му е била разбираема за траките на юг от Дунава. Името на този наш владетел е познато и под вариантите Есперих, Испор. Димитър Дечев тълкува присъщващите в името на върховния тракийски бог Хероса елементи - ασπιος/еспиос, -εσπιος/еспиос, като притежаващи значение кон. Към тях, като сроден Леонид Гиндин добавя и елемента ισβος/исбос. В случая е интересно, а и важно това, че варициите на тракийските думи за кон: аспа, еспа, испа/исба се явават елементи от вариантите на името на освободителя на страната ни: Аспарух, Есперих, Испор, като разбира се трябва да добавим и Исбул.

      Изтриване
  7. Разкажете, моля, за Одриското Царство на Българите, Резос Богоподобният и Първата Столица В Долината На Тракийските Царе, Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Славка Богданова Цакова 9 август 2020 г., 17:54

      Подготвям работа за одрисите, мисля, че ще е интересна.

      Изтриване
    2. В Илиада се казва:
      Ала защо ме разпитваш за тия неща поотделно?
      Ако ли искате вий да се вмъкнете в стана троянски,
      новодошлите тракийци стануват последни от всички.
      Заедно с тях е и царят им Резос, синът Ейонеев.
      Сам аз му зърнах конете — грамадни и много красиви;
      те са по-бели от сняг и препускат подобно на вятър.
      В злато и светло сребро му блести колесницата нова.
      Има и златни, огромни доспехи, за чудо и приказ!
      Не подобава на смъртни да носят такива доспехи,
      ...
      По това мога да съдя че резос е небето, конете му са разпенените морски вълни и звездите а колесницата му е Слънцето и Месечината като да са фаровете ѝ.

      Изтриване
    3. https://e-vestnik.bg/37751/medalyonat-na-kan-omurtag-e-kupen-v-tsyurih-za-32-hil-franka-ot-mitko-stankov/

      Изтриване
  8. БРАВО! МАЧКАЙ ПРОДАЖНАТА СГАН!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 9 август 2020 г., 18:02

      Те сами се мачкат с поведението си.

      Изтриване
  9. ОФИЦИАЛНАТА българска история е пълна фантасмагория сътворена от чужди агенти и българи-продажници. Именно по тази причина са възможни всякакви манипулации с нея, едни вчера, други днес....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какви да са - на вимето на народа, на някоя лека службица и ги е страх, че като излезе истината ще бъдат уволнени и ще им се наложи да работят истинска работа, но с техните мерки ръчички ще им е трудно 😀

      Изтриване
  10. Какви са тези Любомир и Георги в Древни Цивилизации, че се хилят като да не казвам какви? Ама това поведение на зрели хора ли е, или демонстриране на избиване на комплекси от нещо си? Вие ги молите за критика по същество, те Ви питат за дипломата! Ако тези двамцата са историци, жална ни майка, от такива и чеп за зеле не става!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 9 август 2020 г., 21:11

      Избиват комплекси хората, а и ги е страх да не спре далаверата. glowclipze9 август 2020 г., 23:15 го е казал добре: те са на вимето на народа, на някоя лека службица и ги е страх, че като излезе истината ще бъдат уволнени и ще им се наложи да работят истинска работа, но с техните мерки ръчички ще им е трудно 😀

      Изтриване
  11. Прав си Павле, че мнозина са се опитвали да затрият народа ни, но не са успели. Но не е ли настъпил моментът самите ние да се заличим от Земята?! В момента българи с манипулирани мозъци, внуци на червените боклуци и ратници за гей-браковете използват критичната ситуация с пандемията защото знаят, че по законен път е невъзможно да се докопат до властта. Те играят „вабанк“ – или ние, или никой! Няма ли да доведат криворазбраните т. нар. „демократични ценности“ до фаталното изпълнение на пророческото „НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА“ ?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 9 август 2020 г., 21:42

      Не смея да пророкувам, ще стане каквото има да става. Всеки от нас е отговорен сам за собствените си действия.

      Изтриване
  12. Крайно време е да се пристъпи към издаване на серия учебници. На първо място за училищата. И да издействаме правото децата ни да учат по тези с истинната история за народите на Балканите,

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам издадено учебно помагало по история, то бе прието много добре, но не вярвам от МОН да го одобрят.

      Изтриване
    2. Не, нямате издадено такова помагало!

      Изтриване
    3. Алоо, анонимния от 15 август 2020 г., 13:56, нещо си изпускаш нервите ли? Помагалото на Серафимов е страхотно, невероятно е, всеки, който го е прелистил остава очарован. Аз съм закупил 12 бройки да раздавам и другия месец ще купя още толкова, за да ги раздам на млади хора.

      ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ вдига самочувствието на всеки, който е прочел това учебно помагало. Недоволни са само старите шушумиги, защото те осъзнават, че са изобличени и Видовден за тях наближава. Но защо да си губим времето - вижте сами и преценете, ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ може да се поръча на тази страница

      https://azbukari.org/produkt/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8/

      Станчо Станев



      Изтриване
    4. Помагалото е супер даже! На корицата е красивото лице на Цвета Кирилова, а страниците са наситени с хубави снимки на артефакти. Мисля, че скоро ще се наложи да го печатат наново, като този път ще е за българите в чужбина. Тези от Сърбия и Украйна го имат вече и са много доволни 😊
      Жив и здрав да сте Спароток, жива и здрава да е Цвета!😊

      Изтриване
  13. Оставате верен на стила си и отново разбунихте духовете с тази работа 👍 Нека тези с ограничените умове да съскат и плюят, вие сте много над тях 😉

    ОтговорИзтриване
  14. До glowclipze 9 август 2020 г., 23:10

    Кучетата си лаят - керванът си върви :)

    ОтговорИзтриване
  15. Браво, много навреме пускате този материал гн Серафимов! В Ютюб един "антрополог" ни сроди със северноамериканските индианци и сибирските ловци от земите около езерото Байкал, виждам, че на Вас това също не ви е убегнало на вниманието. Аз не мога да разбера едно нещо - тези не се ли усещат, че вече са станали смешни и само пълни дебили им вярват? Въпросът ми бе риторичен.
    Юлиан Борисов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен10 август 2020 г., 11:19
      въпросът ви беше реторичен, но аз ще си изкажа мнението ,че очевидно българските учени са на позициите си не толкова водени от жаждата за знания за да разкрият истината за миналото.А по-скоро за пари и престиж.
      В тоя ред на мисли забелязвам че много "интелектуалци" реално само симулират "интелект" като имитират вторичните ефекти на един интелигентен, вечно търсещ истината ум.

      Та така и с повечето професори, те не мислят, а само повтарят стари мантри които са научили докато са били млади.Едва ли не като свещеници на някаква религия.

      Изтриване
    2. реакция към коментара на Никола

      Ами да, прав сте на 100%, убеден съм в това, папагалщината в историческата наука се е превърнала в основен метод. Кой ги селектира тези хора, кой ги подържа, кой им позволява да осакатят още едно поколение студенти? Въпросът ми не е риторичен, аз ще съм много благодарен ако някой може да даде отговор.

      Изтриване
    3. До Анонимен 10 август 2020 г., 15:54

      Ако имате време проверете кои историци и археолози са бивши агенти на тоталитарната ДС. Ще Ви отнеме време, но със сигурност ще получите отговор на въпроса си.

      Изтриване
    4. До Анонимен 10 август 2020 г., 11:19 Юлиан Борисов

      Г-н Борисов, тези хорица не се притесняват от обществено мнение, докато заплатката върви, всичко е наред.

      Изтриване
    5. Господин Серафимов, как така в една горда членка на Европейския съюз и НАТО са допуснати да продължават пъкленото си "комунистическо"дело агенти на бившата Държавна сигурност! Не знаех, че са се занимавали и с история и археология!Но нашите обичащи ни приятели от Европейския съюз и САЩ ни показват истината за произхода ни и ни "канят" да бъдем асимилирани там, а тук в България също асимилация от циганската сган и потурнаците с европеиден външен вид.
      Причините са много по-дълбоки, не е ДС. В миналото, когато всичките тези неща са писани не го е имало ДС. То не е променило статуквото, което остава непроменено и до сега.

      Изтриване
    6. До Анонимен11 август 2020 г., 8:44

      Никога не съм твърдял, че проблемите в българската историография започват с комунистическия режим и са дело само на ДС. А това, че в ЕС има заинтересовани нашата истинска история да не види бял свят - в това изобщо не се съмнявам.

      Изтриване
    7. Ето, Вие изрекохте в синтезиран вид цялата истина, Г-н Серафимов! Но явно г-н анонимен от 11 август, 8:44 наивно смята, че не само историци и археолози, но дори и клерикали не са били тогава агенти на ДС. И че самото създаване на ДС, впоследствие нейното унищожаване, създаването на ЕС и контрола върху неговото развитие са онези „много по-дълбоки“ общества, които и днес държат света в желязната си хватка.

      Изтриване
    8. До Анонимен11 август 2020 г., 22:43

      Най-хитро се управлява от сянка, с подставени лица - бушони, които ще изгорят при избухване на народен бунт. После кукловодите поставят нови бушони и стария цирк продължава.

      Изтриване
  16. Миналата вечер историците-археолози не са спали, ако ти се губи време надникни в Древни Цивилизаци и Група за гавра с автохтонците. Бесни са, подскачат като пилета и с пяна на устата обясняват, че те са прави винаги за всичко понеже имат китапи :) Те са зле с културата и интелекта, но ако си вярват на думите, тогава са хептем зле :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митак, аз пускам от време на време неща в Древни Цивилизаци, ясни са ми експертите в групатал

      Изтриване
  17. Браво! Сега научавам за тези важни неща, но медиите са слепи или се правят на такива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 10 август 2020 г., 17:20

      В интерес на истината имаше отклик в медиите, но за жалост недостатъчно голям. Явно хората, за които резултатите от генетичните проучвания са неудобни са оказали влияние.

      Изтриване
    2. Както казионните ни историци така и голяма част от медиите пърдят в едно гърне – гърнето на лъжата. Причината е, че те са на хранилка при световните манипулатори, които ги ползват за постигане на мечтаната от тях всеобхватна империя. При това положение всеки стремеж за установяването на една неудобна за тях истина в този „свят на злото“ е само една утопия.

      Изтриване
    3. Да, трудно ще е, но трудно не означава невъзможно. Хубаво и лесно никога не вървят ръка за ръка.

      Изтриване
  18. нещо етимологическо
    знае се че риза на тракийски е град а брия крепост
    тогава казваме риза за гръдта и брия за карпузата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брия, или по-точно врия наистина означава крепост, укрепен град, но риза = град чувам сега :)

      Изтриване
    2. Баба ми винаги употребяваше името „МесемВРИЯ“ вместо Несебър.

      Изтриване
    3. Аз го зная пък като Месеврия.

      Изтриване
    4. Използването на елемент -врия е много интересно, най-вече защото това е правилния вариант.

      Изтриване
  19. “7. Оцелелите в българските народи песни и предания спомени за император Траян, император Константин Велики, нахлулите преди около 2300 години в земите ни галати, а и спомените за заповядалия да се изкоренят лозята цар Буребиста, отразени в разказа за княз Крум, са поредните свидетелства за местните корени на българския народ.“
    Благодаря за статията! Просто престъпление е да не се предприема нищо от министерство на културата! Може ли линк с информация за точка 7?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Kirile 10 август 2020 г., 21:40

      Ето заповядайте

      http://sparotok.blogspot.com/2019/11/blog-post.html

      Изтриване
  20. Браво, много интересни работи пишете! Логиката е видна, но и стила Ви е увлекателен. Надявам се да ми позволите да направя една забележка. Въздържайте се от емоции при писането, иначе трудът Ви губи научната си стойност.
    Д.Колев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Колев, прав сте, но дори да права всичко по протокол, "научната" общност няма да приеме нищо, защото приемането на виждането ми означава да се признаят и грешки, и престъпления.

      Изтриване
  21. Тази статия удря в земята всички твърдения, че Аспаруховите българи не са заварили местно население тук. А напоследък пък се появяват и глупости, че траките били дошли не знам откъде си и били изтрепали цялото местно население. Напротив, от резултатите на генните проучвания се вижда, че сме кръвни наследници на най-старото население на Балканите. Т.е. тази земя си е наша от незапомнени времена.
    Относно реакцията на противниците на тази теория. Когато те искат да докажат дадена теза, за която нямат доказателства, те всъщност представят мнения на авторитетни учени. Затова и те не се борят срещу автохтонната теория, а срещу авторитета на хората, които я защитават.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Дойчев, много лъжи са надиплени в нашата история и е тъжно, че се намират българи, които да защитават вредни за България теории. За чужденците е ясно, но защо българи работят против интереса на народа си???

      Изтриване
    2. Вие сам казвате, че във всеки народ има предатели, особено когато „златният телец“ е пуснат в действие. Но не е ли техният брой у нас малко завишен? И не е ли логично наличието на чужда кръв да е в по-голямо количество у най-старото население на Балканите?

      Изтриване
    3. До Анонимен 11 август 2020 г., 18:17

      Защо при сравнителната изолация, а и сравнително примитивните средства за придвижване по време на Неолита и Халколита, у нас ще има повече чужденци?

      Изтриване
    4. Може би по-точно е да се спомене, че през дълговековното си съществуване тъкмо на това място, Балканите, което е на кръстопътя между Азия и Европа, множество най-различни народи са преминавали и всеки от тях в различна степен е оставял следи от своята национална идентичност.

      Изтриване
    5. До Анонимен 12 август 2020 г., 9:01

      През III в. пр. Хр. галатите идват на Балканите с огън и меч, основават си и царство. През II в.пр. Христа това цаство е затрито от траките...

      Персите идват по-рано, в Южна Тракия извършват страшни зверства - погребват живи деца. В такъв случай не бива да се учудваме на ответната тракийска реация- траките апсинти залавят персиеца Ойобаз, избиват хората му, а него принасят в жертва на своя бог Плеистор.

      Йордан разказва за още по-ранно идване на агресори в Тракия. Става дума за военния поход на Сенусрет, който завършва с поражение за египтяните и преследването им от траките чак до река Нил.

      Изводът???

      Изтриване
    6. Привет господин Серафимов, за това...III в. пр. Хр. галатите идват на Балканите с огън и меч, основават си и царство. През II в.пр. Христа това цаство е затрито от траките... има ли във Вашия блог по-подробна информация, ако има ще Ви бъда благодарен за линк. поздрави, ваш последовател, Беков

      Изтриване
    7. До Антон Беков 18 септември 2020 г., 14:55

      Конкретна информация за идването на галатите в Тракия, основаването на царството им и унищожаването на това царство от траките в блога ми няма.

      Препоръчвам Ви тази работа на Домарадски „Келтите на Балканския полуостров, IV—I в. пр.н.е.„

      http://macedonia.kroraina.com/md2/index.htm

      Изтриване
  22. Спаро, ама точно навреме пускаш това есе, представа си нямаш даже какъв супер тайминг е, евала ти правя!😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 август 2020 г., 18:44

      Днес върви на синхронни пускания на информация :)

      Изтриване
  23. Г-н Серафимов, като заговорихме за имена и се сетих за едно изключително рядко срещано у нас женско име - Тригона. Не знам дали е точно българско или гръцко, но съм го срещал досега само при преселници от беломорска тракия. Ще се радвам да споделите вашето мнение по въпроса. Единственото което открих досега е че по черноморието тригона викат на морските котки /и то преди да се изроди спора и да почнат да си мерят китапите/
    https://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?t=1925

    Може би е алтернативен запис на тригуна, но и на това не знам значението. По скоро ми звучи като Антигона и пр. древни гръцки имена... макар че окончанието си е типично българско че и правилно спрегнато в ж.р. -она,ако беше м.р. щеше да е -он :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинете че давам мнение по въпрос зададен не към мен.
      Според руската википедия "Тригон" е един от епитетите на Дионис. Ако това е вярно тогава е напълно нормално да има Български тракийски имена като Тригон и Тригона.

      Изтриване
    2. До Анонимен 12 август 2020 г., 1:41

      Действително както споменава Анонимен12 август 2020 г., 15:39, тригон е епитет на Дионис, а знчението е роден три пъти: τρίγονος: -ον, ὁ τρὶς γεννηθείς, Διόνυσος.

      За българско име Тригона не съм чувал, самият епитет на Дионис τρίγονος е обясним гръцки.

      Изтриване
  24. Малко тълкуване въз основа на цитати от автора :
    Ето какво пише д-р Попов за въпросния светъл тип: “ние считаме, че светлият северен антропологичен тип в антропологичния състав на българския народ произхожда, както от славяните, така и от от завареното тук от тях тракийско население.” - не знам защо, сте пропуснал думата ЗАВАРЕНО, игнорирате я или не сте я забелязал? Последващите ви твърдения и писания потвърждават, че се опитвате да внушите нещо различно от твърдението на автора на тези думи, проф Попов, а именно необоснования Ви коментар-заключение - В никакъв случай не може да се говори за замяна на най-древното балканско население. (!?!) И данните от антропологията показват недвусмислено, че повечето от нас принадлежат към същия тип, към който принадлежи и древното балканско население  познато под името траки - тук има една дума, ползвана от Вас, може би достоверно според генетичните резултати, но манипулативно по отношение на същността на българите, които са дошли на Балканите, донесли и наложили това име над разнородни по култура, генетика и език на общности!
    Обръщал съм Ви внимание и преди, че не сте обективен при тълкуване на генетичните данни и ползвате някаква не ясна и обобщена картина от (за мен непрофесионален относно историческите тълкувания) източник.
    Би било редно да дадете подробна генетична информация за всяка група, с нейните подгрупи, защото на запознатите е ясно, че те са разклонени като дърво и не е задължително наследниците на общата група, д кажем R1a да са говорили един език, да са имали еднаква килтура, а още по-малко политическа ориентираност и цел! Още повече, че българската генна характеристика е съставена от различни, 5 (ПЕТ), групи, относително изравнени като процент! За сравнение може да проверите как е това в Русия, Испания, Финландия, където може да се говори за ясно изразени представители на една генетична група, но не и у нас. Е и J идват от Мала Азия, некоректно е да посочвате информация като "край Черно море", кой край? Също, за присъствието на R на балканите - тези групи са доста обобщени и не предоставят вярна картина за читателите, тъй като имат много подгрупи, като някои може да са напълно изчезнали по една или друга причина, а други, защо не и множеството да са дошли много по-късно и с различни културни и езикови вълни.
    Накратко, емоционално написана, необективна и научно несъстоятелна статия.
    Разбира се това е мое мнение, дано да откриете за полезна малко критика.
    Искам да повторя, че намирам търсенията Ви и популяризацията на тракийската древност за много добра и полезна дейност, също че приемам виждането Ви за тракийски елемент в съвременната ни същност (езиков, културен, генетичен), но по отношение на ранните българи и тяхната връзка с траките, Ви смятам за силно необективен и манипулативно пишещ, което не е добре за незапознатите читатели!
    Може би ще ме опровергаете с отделни самостоятелни статии за всяка генетично спомената от Вас група, и ще имате достатъчно място за подробности и разглеждане на отделните разклонения, как и по кое време се появяват, от там може и някакви исторически интерпретации да направите, но дотогава тази статия ще е пространство пълно с желания, а не с наука!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно очаквано и нормално е по нашите земи да има 5 основни групи, а в Русия и Полша населението да е по-еднородно. Тези територии, където има по-благоприятни и добри условия за живот са много по- привлекателни за заселване, отколкото студените и с по-късо лято Русия и Полша, или пък горещата и полупустинна Испания. Затова всички са се стремили към Ария/Стефан Византийски/. В дълбоката древност хората са предпочели да останат на балканите, до сладководното езеро Черно море и най-голямата европейска река Дунав. Благоприятните условия за живот са довели до нарастване на популацията, което води до по-голяма гъстота, повече контакти между хората и следователно по-бърз обмен на информация, знания и опит. Затова тук възниква първата цивилизация след края на последната ледникова епоха. В северните страни популацията нараства едва през последните векове, когато се появяват картофите в Европа. Може да изглежда несериозно, но в крайна сметка "Раната прай борбатъ" - казваше олимпийският ни шампион от Рим, Лютви Ахмедов, който нямаше никакви дипломи. Според мен в древността траките постепенно са се заселили и изпълнили тези територии, където производството на храна е било възможно и изгодно. Технологичното им превъзходство и числеността им е било решаваш фактор. Също така е естествено след време опитът на първата цивилизация да стане достояние и на останалите народи.

      Изтриване
    2. До Богомил 12 август 2020 г., 19:27

      Не бих казал, че населението в Русия и Полша е по-еднородно. Освен присъстващите при нас I2 и R1a, в Русия и Полша се срещат също хаплогрупите Е, J2, R1b, просто концентрацията е различна.

      Изтриване
    3. Прав сте, не съм точен особено за Русия, за която смятам, че още продължава смесването на гените на тези над 100 народи.Много от "руските" ми приятели са с такива гени. Тъй като в северните страни нарастването на човешката популация е станала значително по-късно, отколкото в благоприятните за живот територии е естествено още да не е постигнало равномерно разпределение на различните гени, за разлика от стабилното разпределение при нас, българите траки, както вие сам твърдите в този блог. Не ми е специалност, но смятам, че в Русия генното разнообразие е по-голямо, отколкото при нас, въпреки размирната ни история и обратните миграции на българите към Родна Тракия.Но в случая са важни статически значимите проценти на отделните хаплогрупи. А само по-себе си разнообразието е богатсво. Моите внуци имат 50% от гените си от 6 други държави, 3 континента и са наследници на 4 религиозни традиции, но на този свят най-важното е да си добър човек, а не какви гени носиш или каква религия изповядваш. Добрият човек е винаги силен човек, който има достойнство и самочувствие, защото знае кое и кои са предците му. Такъв човек не иска да посрами предците си. В това се проявява и силата на историческото познание. Преди 60 г., когато попаднах за дълго в чужбина, това с което тогава можех да се гордея беше розовото масло и Георги Димитров?! Какъв парадокс? Какво ограбване беше извършено над моето поколение? Не знаех даже пълната истина за живота на баща ми, на дядо ми и прадядо ми, живеейки в условията на тоталитарната държава, където всички трябваше да носим пионерски връзки. Какви деформации? Колко лъжи?

      Изтриване
    4. До Богомил13 август 2020 г., 14:36

      За жалост лъжите продължават...

      Изтриване
  25. G-n Serafimov , prostete moito nevejestvo no mojete li da mi obyasnite kato istorik kak ima takiva balgarski toponimi v Italia . Nyakade chetoh che Kotrak sina na Kubrat poteglya s edna grupa balgari takmo kan Italia ot Azia.
    S uvajenie : T.Pavlov

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Павлов, обяснимите на български език топоними от територията на Италия съществуват дълги векове преди Алцек да се роди.

      Старите българи заселили се на Апенините първо са потърсили приют при венетите на Валук. С въпросните венети траките имат дълъг военно-политически съюз - поне от времената на Троянската война. Страбон Свидетелства, че след Троянската война траки и енети се отправили към земите на север от Адриатическо море. Явно това старо сътрудничество и приятелство не е забравено и 2000 години по-късно - по времето на Алцек.

      Прочее, аз не съм професионален историк, ако бях такъв, щях да проповядвам, че старите българи са азиатци, а траките са изчезнал народ.

      Изтриване
  26. Предстои огромна обработка на резултатите преди да бъдат публикувани, но сред тях отсега се наблюдават огромни куриози. Един от тях е от некропола в Меричлери от раннобронзовата епоха и в още един некропол в Цариброд (по-старият от двата), това са курганни некрополи от културата Ямна в Прикавказието, на хора, които са мигрирали тук в България и са се свързали помежду си. Те излязоха от хаплогрупа R1A и то Z-93, което е хаплогрупата отново на скитските, но повече на индоарийските племена, бъдещите индоарии, които по-късно завладяват Индия. Но едно от племената на културата Ямна изглежда се е отклонило и е пристигнало на Балканите, вместо да отиде в Индия. И така по една случайност, тъй като археолози и генетици са избирали между 260 могилни погребения от този период, те са избрали само 3-4 и са попаднали точно на тази изключително древна група, която е от времето още преди индоевропейската група да се раздели на иранци, индийци и славяни, те все още са били един народ по това време с еднакви геноми. И да, една от тези групи е попаднала измежду това, което наричаме тракийски племена, но това не са траки. Имаме резултати и от ранножелязната и от къснобронзовата епоха, които евентуално са тракийски, но тях ще ги запазя в тайна на този етап, тъй като не искам да предизвиквам спекулации.

    От среднобронзовата епоха имаме също много интересни резултати, които пък свързват популациите на днешната територия на България с бъдещите микенци. България през Бронзовата епоха е една съкровищница от гени, както е и съкровищница от археологически материали. От генетическа гледна точка тук можем да видим траекториите на много интересни популации, най-абсурдната е индоариите, но и микенските гърци, които все трябва да са пристигнали в Микена отнякъде. Възможните им траектории са или през Мала Азия, или през Балканите. На този етап изглежда, че са минали през България, живели са тук няколко века, след което са слезли на юг, където са се смесили с хората от Минойския Крит, за да създадат Ахейската и Микенската култура и първата цивилизация, говореща на гръцки език в района на Егея.
    Има още много резултати, но както казах големия фокус е върху прабългарите и славяните. Още нещо, което забравих да добавя – имаме и още един секвениран прабългарин, който обаче е от алцековите българи в Унгария. И тук бързам да кажа, че е в известно противоречие с хаплогрупата от Байкал, но този човек е на 90% идентичен със съвременните българи и е свързан с аланите от Салтово-маяцката култура, което ни подсказва, че това прабългарско племе е тръгнало изключително отдавна от Байкал. Ние дори не знаем дали са тръгнали оттам с етнонима българи или някакъв друг. Но в Прикавказието се е смесило с алански, сарматски и дори кавказки групи и сърцевината, ядрото на прабългарите, поне ако съдим по този скелет на алцеков българин, тая сърцевина не е от Байкал. Там има един нюанс, който не може да бъде сбъркан, защото ни свързва с индианците. Но да речем така – 9/10 от популационната история на това племе е минала в района на Кавказ, в сармато-аланско и кавказко обкръжение. За мен най-интересното беше, че този човек е почти неразличим от съвременните българи, което подсказва, че или прабългарите са се смесили със славяни и в Унгария или те всъщност са много по-голям компонент от съвременната българска народност отколкото си мислим, че са били някакво малко племе. А като гледам един прабългарин от 6 или 7 век, колко близък е до съвременните българи като популационна генетика, това ми подсказва, нещо в което и много други вярват, че прабългарите са с много съществено генетично влияние в съвременните българи и ние сме на първо място прабългари. Но това е нещо много предварително и не е потвърдено от резултатите от Първото Българско царство, това е от Унгария. Ние още не сме анализирали аутозомното ДНК от тука, което аз очаквам лично да каже същото, но първо трябва да го видим.
    https://nauka.bg/text-izsledvane-genetici-harvard-arheolozi-naim-proizhoda-balgarite/?utm_source=sendinblue&utm_campaign=harvard&utm_medium=email

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пълен абсурд е да се говори за резултати, ако все още предстои обработка на данните :)

      И как за Бога, една-две проби ще променят по-стари изследвания с 855 проби :)

      Изтриване
    2. Господин Серафимов, според мен тези изследвания потвърждават Вашата теория.
      Хората от културата "Ямна" са в основата на европейската цивилазиця и е логично едни от тях да са отишли на изток и след това да са се върнали на запад.

      Изтриване
    3. До TheRock 14 август 2020 г., 10:44

      Ямната култура засяга периода 3600-2300 пр. Хр. Колелото е изобретено доста по-рано на наша територия, не край Азовско или Каспийско море.

      Невъзможно е представителите на Ямната култура 3600-2300 пр. Хр. да са създатели на Културата на Шнуровата керамика, по простата причина, че шнурова керамика се среща на Балканите още през Енеолита, т.е. 1000 години по-рано.

      Изтриване
    4. Шнурова керамика на територията на днешна Полша:
      https://www.nature.com/articles/s41598-020-63138-w

      Изтриване
    5. R1a was born somewhere in North Eurasia. More importantly, its R1a-M417 subclade, which encompasses almost 100% of modern-day R1a lineages, no doubt came into existence somewhere on the Pontic-Caspian (or Western) steppe in what is now Ukraine and southern Russia just 7,000-6,000 years ago.
      https://eurogenes.blogspot.com/2017/09/the-beast-among-y-haplogroups.html

      Изтриване
    6. @ TheRock13 август 2020 г., 15:10

      "...От генетическа гледна точка тук можем да видим траекториите на много интересни популации..."

      Ами не знам дали съм прав, но според мен не е достатъчно коректно да се правят генерални заключения само според един единствен аргумент и при това все още не е доказана категоричността му.

      https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1875176817300501

      Ако не възразявате, точно по този начин са въведени и в последствие наложени всички заблуди и фалшификации в древната ни история.

      Изтриване
    7. Нито една цивилизация не може да възникне и не е създадена от номади
      При номадите плътността на човешката популация е ниска, контактите между хората са редки, а оттам и скоростта на натрупване на знания и опит е малка, а време за други занимания номадите нямат. Храната в степите се осигурява трудно. Цивилизаците се раждат там където има развито земеделие и плътността на популацията е висока, а храната се осигурява по-сигурно и лесно. Няма цивилизация възникнала при номади или на север
      Каква цивилизация се е родила при ескимосите, якутите или при монголите? Няма такова чудо. Добър климат, наличие на вода, плодородна и лесна за обработка почва са условия за земеделие. Наличието на планини също осигурява добри условия, например запаси от вода. Вероятността номадите да са имали по-добри условия за увеличение на плътността на популацията и да са създали цивилизация преди населението на Тракия клони към нула
      И верижната реакция изисква наличието на критична маса, както е необходима критична плътност на популацията при която се ускорява натрупването на информация, знания и опит, което е същността на цивилизацията
      Научете се да мислите формално, което е висша форма на мислене и на правите мултидисциплинарен анализ
      В противен случай ще се заблуждавате непрекъснато, подведени от отделни събития или процеси и заради няколко дървета няма да видите гората

      Изтриване
  27. Ето защо е така:
    https://3.bp.blogspot.com/-wOj0WKY8L7k/WGXFVTVlBjI/AAAAAAAAFJQ/J0lcRikm1U8I15i55H1ldnpwA7dl4J_DACLcB/s1200/IE-migrations.gif

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А това според Вас фантазии ли са?
      https://blog.education.nationalgeographic.org/2015/04/24/dna-reveals-undiscovered-ancient-migration-route/

      Изтриване
    2. Интересен материал, но нищо повече.

      Изтриване
  28. Ето още една изключително интересна карта:
    https://i0.wp.com/blog.education.nationalgeographic.org/wp-content/uploads/2015/12/world_map_of_y-dna_haplogroups.png?ssl=1

    ОтговорИзтриване
  29. Вероятно сте попадал на това заглавие в You Tube: Ancient DNA and the New Science of the Human Past.
    Интересно ми е да чуя вашето мнение относно материала. Мен лично ме притесняват едни прецизно маркирани граници, които минават точно по границата с южната ни съседка и, които не оставят нито място за някаква "дифузия", нито изглежда са съобразени в някаква степен със съответните археологически и исторически извори. Разбира се, възможно е да съм си изградила грешна представа, защото не съм специалист по темата, но ми се струва, че пренаписването на историята в наш ущърб системно продължава.
    Деси

    ОтговорИзтриване
  30. Така, както е преведено това изречение, не е много ясно:

    “Българите са отдалечени от турците въпреки географската близост арабите, а и народите на Кавказ и Индия.”- “Bulgarians are distant from Turks (despite geographical proximity), Arabic and Caucasus populations and Indians.”

    Според мен, преводът трябва да е:

    "Българите са отдалечени от турците (въпреки географската близост), арабските и кавказките народи, и индийците."

    Поздрав,
    Венелин

    ОтговорИзтриване
  31. https://m.24chasa.bg/novini/article/7729474 Предполагам мнението Ви за този материал от 24часа е съвсем различен.

    ОтговорИзтриване
  32. До yuleto24 март 2021 г., 16:10 ч.

    Статията е пълна глупост. Нелепа поредица от спекулации, нищо повече.
    Къде са аргументите, къде е анализа - няма нищо, само фантазии.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ДНК изследвания са доказателствата.

      Изтриване
  33. http://alexandradelova.blogspot.com/2015/02/i_1.html

    ОтговорИзтриване
  34. Има голяма неточност. Да вярно е че траките са се заселили в британските острови, но изглежда сякаш траките са обучавали келтите. Всъщност самите келти в Британия са се образували, когато са дошли траките, защото самите келти в Британия са траки. Например брити=брити и келти=Берти.

    ОтговорИзтриване
  35. Извинете, това беше коментар към д-р статия на sparatok. Оная на име "траките-основателите на човешката цивилизация, легионери и защитници на островните келти".

    ОтговорИзтриване