14.11.2014 г.

СЕНЗАЦИОННА НОВИНА, БЕЗ МНОГО КОМЕНТАРИ



Неотдавна се случи нещо уникално, а и от голяма важност за нашата история. В Източните Родопи бе намерена голяма каменна лъвска глава. Според специалистите, находката е част от монументална статуя, която е от времето на Троянската Война, т.е на повече от 3200 години*. 

В интервю с вестникарите, учените (Н.Овчаров) поясняват, че лъва е свещено животно при траките, което е свързано с царската власт. Овчаров смята също, че трябва да се търси “връзка с тракийския култ за плодородие. В началото на годината царят се изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение на голямо животно...”




Дали това е правилното тълкуване, аз не смея да спекулирам. Факт е обаче, че в дълбока древност по нашите земи е имало лъвове. За това знаем от разказите на Херодот. Бащата на историята споделя, че по време на персийския поход в Тракия, керванът на цар Дарий бил нападнат от лъвове край река 
Нестос (Места ). Хищниците разкъсали само камилите, докато хората и воловете теглещи колите останали невредими (История, VІІ-125).

Не може да се отрече, че лъвът е животно свързано с върховната власт. Царят на животните присъства в тракийската торевтика. С фигура на лъв са украсявани и древни гробници в нашите земи (Г. Китов). Върховния тракийски бог изобразяван като конник, като в сцената често присъства и лъв.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/NHMB-Zhaba-mogila-Strelcha-relief-of-lion-polychrome-decoration-5-4-centuryBC.jpg



               Оброчна плочка на Хероса от Златна Панега
http://symbolscoinsmonuments.com/images/Pictures/obrazovatelni_resursi/02_bronzovo_monetosechene/21c%20zlatna%20panega.jpg


Тези неща са интересни, но за най-важното никой не е обелил нито дума. Изказват се предположения за култа към силното животно, описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство


Не само, че дедите ни са можели да ваят големи статуи, но те са били способни на това поне от  времето на Късната Бронзова Епоха! По това време гърци, германи, келти, балтийци, ибери, а и римляни живеят в колиби, а нашите деди са способни да издигнат уникални паметници.

Дори и по време на римското владичество, траките са способни да изваят не просто красиви, но монументални статуи като тази на Хероса от с. Брестник, Пловдивско. Височината на забележителния артефакт е 1.60 м. Лошото е, че този важен факт не е популяризиран.


               Статуя на Хероса, с. Брестник, обл. Пловдивска
                   http://www.kroraina.com/thracia/hb/thracian_hero2.jpg

Масивната лъвска глава и паметника на Тракийския Конник от Брестник не са едиствените доказателства за способноста на дедите ни да правят монументални статуи. Цитирайки Д.Денев, Александър Мошев съобщава за голям скален релеф - изображение на Хероса от долината на Русенски Лом. За жалост, този паметник е унищожен още през 1940 г. 

Мошев съобщава и за нещо друго, което е неизвестно на българските читатели. Става дума за откритието на археолога Атанас Милчев по време на разкопките в Плиска. Край Южната порта, този наш учен намира статуя на Тракйския Конник и то масивна статуя, божеството е представено в почти естествен ръст. Фрагменти от друг подобен артефакт са намерени и край Източната порта на старата ни столица (BOLGAR Тайните на нашия произход с.24-25).

Нека не забравяме, че един от аргументите за късната датировка на Мадарския Конник, бе твърдението, че траките нямат монументално изкуство. Какво се оказва сега обаче? 

Дедите ни са били способни да направят огромни статуи около половин хилядолетие преди основаването на Рим, владели са изкуството на монументалната скулптура и по време на Античноста, т.е. най-важният аргумент против тракийския произход на Мадарския Конник е разбит на пух и прах.

Странното обаче е това, че нито един историк, археолог, или изкуствовед не обърна вниманието на обществото върху този важен за историята ни факт

Не се каза и нищо за връзката на масивната тракийска статуя на лъв с тези от Фригия. Дори и в Мала Азия дедите ни запазват своя култ към царя на животните. Монумента Арслан Кая (Лъвската скала) е доказателство за това. 


http://phrygians.org/pictures/ArslanKaya/source/004-facade-arslan_kay_e07c.htm 
                        Фригийски монумент с лъвове
                                    http://www.varchive.org/dag/lionga2.jpg

Колко години (или века) трябва да чакаме учените да представят важната информация? Изследователите са оправдани за своето мълчание по времето на тоталитаризма. Какво ги спира днес обаче?  

Какво пречи да се признае, че щом е установено, че траките са имали монументално изкуство, то няма пречка да се приеме тракийския произход на Мадарския Конник? Този уникален паметник е изсечен в скали с няколко тракийски светилища. Самата му иконография е тракийска. Какво да се чака още, конника да проговори ли?

Времето си тече, страната ни обеднява, а това е пагубно за всички нас. От културен туризъм могат да се печелят милиарди, но сякаш някой активно пречи културното богатство на страната ни да стане известно на Европа и света

Ефектът от това деяние въздейства не само върху икономиката ни, но и върху младото поколение, което вместо да расте с високо самочувствие и да показва държание на горди и силни хора бива заливано с чалга и простотия.

Явно няма да дочакаме “умните” да се наумуват. Всеки от нас обаче може да разпространява истината за миналото ни и да стане посланик на България. Всеки от нас може да предпази децата си от чалгата и ниската култура.

Времето, което бъде вложено във възпитанието и общуването с децата ни не е загубено. Напротив, то е най-голямата инвестиция. Да видиш, че тези, които ще останат  след теб са станали горди, умни и силни хора дава най-голямото удовлетворение от живота.

Вместо да чакаме неволята да ни помогне, ще е по-добре да се учим отново как да се самоуправляваме, как да бъдем заедно и да защитаваме ревностно интересите си. За слабите хора няма бъдеще, древните римляни са го знаели и поради това са казали, че съдбата помага на силния и преследва слабия.

Или по нашенски – Помогни си сам, да ти помогне и Господ!





*  
В Родопите откриха уникална лъвска глава от Троянската война

(
C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/379978.html#ixzz26p7ifBiO

Уникална каменна скулптура на лъвска глава от времето на Троянската война еоткрита в Източните Родопи. За находката съобщи археологът проф.Николай Овчаров.На нея се натъкнали орнитолози, които били на експедиция в района на селоДъждовница под ръководството на германеца доктор Якоб Фаар. Той я е предал наместния музей и е оставил бележка на българските археолози къде и какво е открито.
Проф.Овчаров свързва откритието с къснобронзовата и ранножелязната епоха. Тя е естествен скален къс от ронлива скала, допълнително обработен от човешка ръка.

"В нашите търсения тръгнахме от Омировата "Илиада", където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт", посочи професорът.

В близост до находката се намира пещерата "Утробата". Според Овчаров това има връзка с тракийския култ за плодородие. В началото на годината царят се изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение на голямо животно.

Екип от археолози ще обходи мястото, където е открита скулптурата. Главата ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/379978.html#ixzz26p7b2uRB


Крилат слънчев диск http://godsun.thracica.com/article/krilat-slanchev-disk

Оброчна плочка от Златна Панега - 

БРОНЗОВО ГРАДСКО МОНЕТОСЕЧЕНЕ В ТРАКИЯ И МИЗИЯ І-ІІІ В.

http://symbolscoinsmonuments.com/index.php/bg/obrazovatelni-resursi/44-bronzovoto-monetosechene-v-trakia-mizia




34 коментара:

  1. Velikite sili se strahuvat malka Balgaria da ima goliamoo samo4uvstvie.na6ata rolia ,kato roditeli e da ubedim decata si ,4e sa naslednici na veliki narodi.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, децата ни трябва да знаят чии потомци са и да израстват като горди хора изпълнени с оправдано самочувствие.

      Изтриване
  2. Научете се веднъж за винаги. Траките нямат нищо общо с Българите . доказателство е стремето на Мадарския конник, непознато на Траките, за първи път донесено в Европа от нас Българите!

    ОтговорИзтриване
  3. Научете се веднъж за винаги. Траките нямат нищо общо с Българите . доказателство е стремето на Мадарския конник, непознато на Траките, за първи път донесено в Европа от нас Българите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Научете се да четете специализирана литература.

      Филипс споменава за стреме в Северна Тракия - 2 век преди Христа. Фехер също смята, че стремето е познато и на скитите, но първоначално е правено от кожа. На същото мнение е и Уоткинс.

      Изтриване
    2. Недялко Недялков - виое да нае би да сте собственикът на в-к Ретро и в-к Пик? Ако е така - гледайте си вестниците,но се и ограмотявайте. Не върви някакси издател на вестници - пък невежа! И то поисторията на народа си!!! Срам!

      Изтриване
    3. Г-н Недялков, генетичните изследвания на всички институти, направи изследвания - и български, и чужди, доказват обратното на вашата теза - че българите имат тракийски гени...

      Изтриване
  4. Асен Чилингиров за лъжите относно българската история- в интервюто по-долу големият наш учен казва, че от 200 години учените търсят 3 народа - тракийски, славянски, прабългарски, а това всъщност е един народ-българският; тези три народа са били измислени заради засягането на чужди интереси (германски, руски, гръцки и т.н.), но трите народа са си един народ с общ език, общи обичаи и история.
    https://www.youtube.com/watch?v=DJI_zzJGKO4

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Народите не са измисляни, измислен е различният им произход.

      Изтриване
    2. Откъде могат да се купят книгите на Чилингиров - не го откривам като име в сайта на Хеликон.

      Изтриване
    3. Не зная защо не се появяват, аз също съм търсил. Проверете в http://slaveikov.bg/

      Изтриване
    4. Книги на д-р Чилингиров се продават в книжарница "Български книжици" до бившата сладкарница "Кристал" в София.

      Изтриване
    5. Да, в Български книжици, книги 58,59,60,61 в каталог История/България/Българите в древността.

      Жоро

      Изтриване
    6. Браво. Аз мисля ,че ние не сме случайни хора

      Изтриване
    7. Не сме случайни хора, за това и мнозина ни завиждат.

      Изтриване
  5. Истината за България и българите винаги излиза наяве! Слава Богу!
    Поздравления, Павко!

    ОтговорИзтриване
  6. Някой беше писал ,някъде прочетох преди много време за лъва ,като Български символ на Царска власт заложен в сегашния герб на България!Всъщност оказва се ,че този герб е ДРЕВЕН български символ!ТРИТЕ лъва означават ВЛАСТТА на Българските Императори над ТРИТЕ колена на Българския род-трако-фригите,келто-илирите и скито-славяните!Това тълкувание което ни "пробутват"разни "специалисти" по хералдика е меко казано НЕСЪСТОЯТЕЛНО!Поне аз така мисля!Смущава ме само едно,че съм го срещнал САМО на едно място!

    ОтговорИзтриване
  7. ирена янчева16 април 2016 г. в 1:08

    Здравей, Павле ! Благодаря за споделените данни относно артефакта, част от монументален паметник, открит в Източните Родопи - точната датировка, връзките с култовите тракийски практики извършвани в непосредствена близост и сравненията с подобни паметници от родствената култура на траките във Фригия. Бихме ли могли да потърсим в тези обредни почитания към лъва и неговите изображения една първооснова за формиране на Българския герб - Средновековната традиция на лъвските гербове у нас ? Поздрави и до скоро !

    ОтговорИзтриване
  8. павел серафимов трябва да има хора като вас в политиката

    ОтговорИзтриване
  9. Целта на науката е истината. Нека да спрем с определянето ни като траки, иранци, тюрко-българи и пр, а да приемем безапелационния факт, че сме славяни. Когато човек прочете Панонските легенди, "За буквите", "Проглас към Евангелието", "Азбучна молитва", както и 100 % от писмените паметници и археологичните разкопки от 6, 7, 8, 9, 10 век и нататък, става ясно, че сме изцяло етнокултурно, че и генетично славяни. Но нали сме майкопродавци, готови сме и на майка Славия да сложим забрадка, че и бурка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Кунев, славени е новото име на гетите- най-храбрия тракийски народ, това е споменато в три книги на Теофилакт Симоката. Предполагам, че Вие изобщо не сте чувал за това, така ли е?

      Със сигурност не знаете, че траките имат свои роднини - илирите, които по-късно са познати под по-популярното име венети. Именно тези венети и роднини на траките са деди на сърби, хървати, словени, словаци, поляци, руснаци.

      Поради това, че гетите наречени по-късно славени са най-известни на летописците на Римската Империя, то името славени се прилага и за говорещите сродно име венети и по този начин предците на словени, словаци и др. получават имената си.

      Помислете върху тези неща, проверете ги, ако го направите, вече няма да реагирате първосигнално.

      Родството на българи с хървати, сърби и др. не съм го отричал никога, но това родство се дължи на факта, че нашите деди траките са роднини на илирите - предци на сърби, хървати и др.

      Какво му е трудното за разбиране на това?

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов, ако приемем, че траките са най-многобройния народ след индийците, и ако отнасяме към илирите /венетите/ почти всички "славянски" народи, няма ли да излезе, че илирите са по многобройни от траките? Моля, коментирайте, тези мои съждения.

      Изтриване
    3. Г-н Чарийски, за 2500 годни един огромен народ може да намалее, а едно малко народче може да завладее целия свят. Ще Ви дам конкретен пример - преди 2500 години, старите англи са били не повече от 100 000 човека. Живеейки в Северна Германия и Южна Дания тези хора не са достигнати от римляните, не водят войни с тях и не страдат от намаление на населението. Дедите ни водят около 270 години наред война с римляните докато и северните траки бъдат покорени. Колко наши предци са избити няма как да разберем, но не са били малко.

      Преди 1500 години англите се радват на старото спокойствие, а на Балканите идват война след война - опити за освобождението на страната ни от римска власт. Докато англите заграбват Британия сравнително лесно защото там вече няма римска войска, у нас са се лели реки от кръв...отново.

      Излишно е да споменавам последвалите след 681-ва година войни с хазари, печенеги, маджари, руси (украинци), араби (край Константинопол), византийци и турци. Най-голямото източване на кръв и население започва след XIV век...

      Враговете ни са успели доста умело не само да ни намалят като брой, но и да ни разцепят на части. Реално, ние сме един народ с македонците, румънците, а също поради разселванията на дедите ни трябва да включим и част от украинците, сърбите, словаците. По груби сметки се събират около 40 000 000 души и като се има предвид, че от нас е кастрено в продължение на 2200 години (от битката край Пидна насам), наследниците на траките са удивително много, като разбира се ние българите сме пълноправните защото сме запазили древния език и култура на дедите си.

      Илирите не са били малко, а и дедите ни постоянно са се разселвали сред тях, било поради търсене на нова земя, било защото са бягали от войните. Първото пресление на траки при илири е описано от Страбон, който твърди, че след Троянската Война траки и енети са мигрирали в земите на север от Адриатическо море.

      Несъмнено агресиите на перси, гърци, римляни, са довели до бягство на хора, а когато човек търси подслон, най-лесно го намира при роднините си. Ето защо българинът Алцек намира приют при владетелят на венетите Валук, докато баварците изколват безпричинно около 7000 българи.

      Има и друго, част от днешните славянски народи имат за деди не само илирите, но и скитите, които разбира се са тракийски роднини, а така наречените царски скити са си направо стари балканци. Още по времето на Тукидид се знае, че обединената скитска армия е огромна и е фактор дори в Азия.

      В следствия на различни събития ние сме разпилени, разселени, децимирани, докато роднините ни са получавали хора от нас повече от две хилядолетия. Ето защо днес изглежда, че наследниците на най-големия след индийците народ са сравнително малко.

      Изтриване
  10. Благодаря, Спароток, за споделените артефакти и база данни относно нашет древно монументално изкуство ! Лъвът съхранява своята религиозно - митологична символика в българската културна традиция векове наред - чак до времето на Българското Възраждане - напр. в православните храмове неговите изображения и скулптури съхраняват своята древна охраняваща и предпазна / апотропейна функция ! Приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  11. напишете професор чилингиров от извора и ще намерите сичките му книги онлаин!! ето линк http://www.otizvora.com/tschilingirov

    ОтговорИзтриване
  12. Има много българи, добре възпитани в семействато си относно виналото и славата ни. Но, да да има самочувствие народа ни, трябва политици с държавническо мислене. А повечето са друговерци или родоотстъпници.

    ОтговорИзтриване
  13. Има много българи, добре възпитани в семействато си относно виналото и славата ни. Но, да да има самочувствие народа ни, трябва политици с държавническо мислене. А повечето са друговерци или родоотстъпници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Проблемът до голяма степен е в политиците, но и ние трябва да поемем своята отговорност и да бъдем будни граждани, които непрекъснато следят интереса си.

      Изтриване
  14. Здравей! Аз съм Стефан Мръзеков /mrazekoff/ от блог.бг . В момента работя релеф по една антична ловна сцена. Позаинтересувах се и открих, че много близка като тематика и персонажи е оброчната ти плочка на Хероса от Златна Панега. Снимки от работата ми по този релеф съм публикувал в профила ми във Фейсбук. Почти към края на изпълнението съм. Разлриката от моята плочка и от тази, която ти си поместил в поста си е броя на персонажите. При възможност можеш да я видиш в фейсбук профила ми. /Стефан Мръзеков/. Поздравления и здрава и успешна 2020 година ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване