27.09.2023 г.

ТРАКИЙСКИТЕ БЛАГОРОДНИЧЕСКИ ТИТЛИ – ПРИЯТНА ИЗНЕНАДА

Запознат съм с доста трудове на траколози и езиковеди, но никой от тях не е направил пълен списък на титлите на траките. Причината за това едва ли може да се обясни с липса на информация. Данни има и то много, наистина много. От една страна древните надписи представят интересни свенения. От друга страна – важни неща могат да бъдат намерени и в историческите извори. 

В такъв случай е необяснимо защо никой наш учен не се е задълбочил в тази тема. Някои специалисти пишат за дадена тракийска титла, но дават твърде малко подробности. Има и лингвисти, които се задълбочават по отношение на анализа на дадена титла, но не споменават други, също така важни.

 

До този момент са известни следните титли:

 

1.АКЕНАС [присъстваща в надписи].

2.АКЕНАНО-ГАВОС [присъстваща в надписи].

3.БАБАЙ [по сведения на Аристофан].

4.БАЛЕН [по сведения на Хезихий].

5.БАСИЛЕУС [срещаща се по монетите на едони, одриси и др.].

6.БАТОС [по сведения на Хезихий].

7.ВАНАК [по сведения на Авзоний и срещаща се по древните надписи].

8.ДАРЕЙОС [по сведения на Хезихий].

9. ДИУПАНЕУС [срещаща се в надписи].

10. ЕСЕН [по сведения на Хезихий].

11. КОЕС, КОВЕС [по сведения на Хезихий].

10.ЛАВАГЕТ [срещаща се в падписи].

12.МАРOH [по сведения на Омир].

13.МЕМЕВАИС [срещаща се в надписи].

14.КАНАС [срещаща се в надписи].

15.ПРОИТАВОС [срещаща се в надписи].

16.РЕЗОС [по сведения на Омир].

17.САТРЕУС [по сведения на Аристофан].

 

Надпис с титлите МЕМЕВАИС и ПРОИТАВОС [по Рамзи]

Тук могат да бъдат добавени още ЗИВИТИДЕС, ТАРАБОСТЕС, ПЛЕИСТИ – думи за благородници и жреци при южните и северните траки. Трудно е да се каже със сигурност зали фригийските КАНУТИЕВАИС и КФИЯНАВЕЙОС са титли или лични имена.

 

Безспорно най-интересните древни титли са БАТОС, ВАНАК, ДИУПАНЕУС, КАНАС, КОВЕС, поради своята ясна връзка с ползваните от старите българи титли БАТО [Батоя, Бат Баян], БАН, ЖУПАН, КАНАС КНЯЗ, КАВКАН.

 

Надпис с титлата АКЕНАНОГАВОС [по Рамзи]

Поради големият брой тракийски титли, в това есе просто няма как да бъде обърнато подробно внимание на всяка от тях. Ще разгледаме само най-важните като ще започнем с БАТОС.

 

Вατος се явява елемент от име на божеството Bούσ-βατος, но също е и древна титла βατοςцар, владетел, господар. В разработка от 50-те години на ХХ в. акад. Вл. Георгиев предлага интересно обяснение на негръцката (трако-пеласгийската) титла βασιλεύς. Опирайки се на сведения на Е. Бернекер, нашият езиковед уточнява, че βασιλεύς. е сродна на по-късната титла βαττοςцар, идваща от ие. *bhātja, bhātеn. Като сродни думи са дадени българските баща, батьо, бате, батко, а също и рус. [също и укр.бел. авт.] батябаща. С използване на сведения на Швайцер и Бернекер е обяснен много добре принципът на оформяне на древната титла. Първоначално тя е притежавала значение баща, по-голям брат (бато, бате), като после се развива в смисъл старейшина на рода, а още по-късно придобива смисъл господар, цар [Георгиев, 1952, c. 52 53].

 

Относно връзката на βατος [батос] с βαςιλεύς [базилеус, василевс], ще спомена, че според фламандския линвист Алберт Йорис Ван Виндекенс титлата βαςιλεύς  [базилеус, василевс], е от трако-фригийски произход (A.J.Van Windekens, Le Pelasgique, Universite de Louvain, Louvain, 1952, p. 76).

 

Титлата ВАНАК е също интересна. Тя има по-стар вариант ВАНАКТ [Ϝανακτ], срещащ се на монумента посветен на цар Мидас. Сродна е и думата Phanaces – употребявано от мизите име на бог Дионис според Авзоний [Aus. Epigr. 48]. Най-ранната форма на титлата е ванакател, по-късно тя бива опростена на ванакт, ванак, а още по-късно тя еволюира във ван и бан.

 

ДИУПАНЕУС се състои от два елемента. Първият е ДИУ със значение Бог, а втория е -ПАНЕУС със значение пазител, господар. Това отбелязва преди повече от 120 години Вилхелм Томашек. Комбинацията притежава значение пазител от Бога, господар от Бога и е с абсолютно същата постройка както и КАНАС У БИГИ [КАNАС Y BIГI] княз у Бога, княз от Бога. ДИУПАНЕУС обаче се развива в жупан, като един от първите потърсили връзка между диупан и жупан е румънският изследовател Сорин Палига.

 

Що се касае до КАНАС [Kάνας]., тя се среща в тракийски надпис от II век. Открита е от проучващият древни епиграфски паметници турски учен Сенчер Шахин. Той публикува изследванията си през 1978 г., а по-късно е цитиран от изследователката Пинар Йозлем Айтачлар. Трябва да се уточни, че въпросното тракийско име или титла Канас (Kάνας) присъства на надписи от областта на Бруса, а точно това е региона, от който според Димитър Хоматиан са били прогонени мизите, чието име по негово време е българи (Ценов, цит. Хоматиан, 2014, с.178).

 

Фригийски олтар с присъстваща на него титла ванак [по Перо]

Тук става ясно, че тракийската титла [или име] Канас [Kάνας] e напълно идентична на старобългарската титла КАНАС [Kάνας], която притежава и вариант КАНЕС [KANEC]. Интересното е, че в тракийската ономастика и по-точно в наречието на мизите също срещаме Канес (Κάνης ὄρος), като това е название на планина (Her.VII.42). То може да се изтълкува като Княжеска планина, Царска планина.

 

Стигнахме и до титлата КОВЕС. Тя всъщност принадлежи на духовно лице, на жрец, първосвещеник. Срещаме я в κοεςсвещеник, самотракийска глоса предадена от стария автор Хезихий. Различни езиковеди [Бонфанте, Георгиев и др.] свързват самотракийската дума κοες със санскр. kavíṣмъдрец, ясновидец, гр. κοέω забелязвам и др., но пропускат сродната на тях стблг. чоуѭчувам, усещам (Георгиев, 1977, с.152). Древната форма на чоуѭ е била *коуѭ,  *кауѭ.

 

Няма как да намерим точен еквивалент на всяка тракийска титла при Аспаруховите българи, като това е напълно нормално. С течение на времето обществото се развива, едни думи изчезват, а на тяхно място се появяват други. По-важното е друго -  става ясно, че корена на повечето титли употребявани от старите българи трябва да се търси в тракийската ономастика, а не в езиците на каквазци, иранци и тюрки.

 

А най-важното е това, че представените в настоящия труд тракийски титли притежават обяснение на български език. Това се явява ярко доказателство за това, че нашия език е много древен, защото една титла може да се заеме, но в такъв случай тя няма смисъл в речта на хората заели я. Докато ако етимологията на думата може да се намери в речта ни, то тя със сигурност не е заемана от никого.

 

След време ще се опитам да направя видео предаване на тема титлите на траките. Както се уверявате – има достатъчно материал, даже предостатъчно. Тук са представени 17 титли, но и още 3 названия на духовни лица. Такова количество не е представял нито един траколог, или лингвист


За тези от вас, които нямат търпение да изчакат видеото, препоръчвам книгите ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК, Т. 2, и ДРЕВНИТЕ КОРЕНИ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК – ТРАКИЙСКИ РЕЧНИК.

 http://ateabooks.com/world-history-series/7227-drevnite-koreni-na-blgarskiya-ezik-trakijski-rechnik-9786197624342.html

 

Малко по малко, с популяризирането на важната, но потулена информация, истината за нашите корени ще излезе на бял свят. Естествено съпротива ще има както отвън, така и отвътре, защото голям брой учени са заслужили титлите си със защитаване на неверни неща. Някои се боят да не загубят престижа си, а и доходите си, но е по-достойно да признаеш грешка и да поемеш по нов път, отколкото упорито да се опитваш да спреш неизбежното и същевременно да накърняваш интереса на Родината.

 

Народът ни заслужава да знае истината за корените си. Народът ни заслужава по-високо самочувствие. Народът ни заслужава по-добро бъдеще.

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ - ВЕЧЕ ИМАМ СВОЙ КАНАЛ В ЮТЮБ, ДАВАМ ЛИНК КЪМ ИНТЕРЕСЕН КЛИП

  https://www.youtube.com/watch?v=RfYa_xMoM8Y&t=864s


 

 

60 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон и да проявяват разбиране към инакомислещите! Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна статия и определено много труд в нея, да събереш и проучиш цялата информация! Изискват се много знания и подготовка, за успешен анализ на всичко събрано, така както си го направил в настоящата работа! Моите поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен27 септември 2023 г. в 18:09 ч.
      Трудът наистина беше много! Благодаря!!!

      Изтриване
  3. Винаги точен и аргументиран, благодаря ти, че презентираш истинската история на българския народ.

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересни титли, но е хубаво и това, че давате изображения на надписи с титлите. Друго е като има хубава визуализация на материала, иначе новото винаги плаши хората или най-малко ги дистанцира и прави скептични.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 27 септември 2023 г. в 18:22 ч.

      Ще се опитам да дам още повече изображения.

      Изтриване
  5. Но как ще се докажете? Българите са иранци от атиловия род, а траките по това време 681 г са ромеи, те са само страничен етнос, не основен в градежа на нашата народност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коя е вашата народност анонимни?

      Изтриване
    2. Надявам се сте трезвен? Изискват се голяма доза упоителни вещества или нисък интелект, за да изкажете подобно нелепо твърдение... Какви "иранци", при положение, че предците ни нямат никаква връзка с иранците, що за глупост е това?... Толкова е смешно, че не знам дори от къде да започна...
      Имайки предвид факта, че въпросните "прабългари" са били мнозинство, а не някакво малцинство претопено сред славяни, което е вече доказано в науката, днес трябваше да говорим тюркски или ирански езици, но не говорим такива, а и липсват всякакви подобни елементи.
      Тук имаме НОВИ 5 иранизма на кръст и ВСИЧКИТЕ ТЕ, са навлезли късно чрез османското посредничество през времето на османското нашествие! Всеки, който смята да употребява тези шепа думички и на тяхна база да си прави някакви изводи, трябва да е пълен невежа и идиот...
      В старобългарския език от 9-10 век, няма субстрат !!!! Това КАТЕГОРИЧНО показва, че Аспаруховите българи са говорили същия език, който е роден за книжовници като Йоан Екзарх и др.
      Друг неоспорим факт - на територията на ранносредновековна България няма нито един тюркски или ирански топоним и хидроним!!! Това също КАТЕГОРИЧНО показва, че езикът на Аспаруховите българи не е бил нито тюркски, нито ирански, нито пък амалгама от двата.
      От друга страна тракийският език е оставил множество думи в нашия (първи славянски език) и е претърпял своето развитие. Имаме над 600 запазени тракийски думи и нито една тюркска или иранска!
      По инвентарните старобългарски надписи се срещат думи като "тулши", "купе", "естрогин", а те имат паралели в тракийската ономастика: "tul", "tulak", "kupe", "strog", "значението е "колчан", "шлем", "предпазно средство", "ризница".
      Тези българи, са известни на всички като конен народ и ВСИЧКИ ТЕРМИНИ, които имаме от тях - "кон", "кобила", "жребец", "седло", "юзда", "стреме", "лък", "тулъ" (колчан), "стрела", "тетива", "острие", "яздя", "ездач" и т.н. са 100% Балкански и нямат никаква връзка с тюркски или ирански, а в тракийската ономастика намираме "Коне", "Кобилатус", "тула-", "Уздика", "Асдул", "Ездикая" и др.!!! Коннен народ, мнозинство от популацията и всичките му ездачески термини да са балкански, тогава трябва да сте изключително изчаткал човек, че да продължавате да говорите за "тюрки" и "иранци"...
      Да не коментираме пък паралелите с имената -
      В старобългарските надписи имаме "Зенти", а "Зентис" е едно от имената на тракийския Херос.
      Името на Аспарух се среща и под вариантите Исперих, Есперих, а думите "аспа", "еспа", "испа" са тракийски думи за "кон".
      Теофан предава името на бащата на Аспарух като "Кроват", а то е напълно сродно на името на обитаващите Мизия траки "Кровизи".
      Името на Тервел е сродно на тракийските "Тервос", "Тарвелос", "Тривелиос".
      Още по-смешното - Нито един стар автор не твърди, че езика на Аспаруховите българи е тюркски или ирански, няма нито едно подобно историческо свидетелство, нито дори загатване...
      Славянските езици, не се базират на някакъв митичен "праславянски", който да е доказан. Не, той в науката е хипотетичен и това всеки специалист го знае! Тези езици се базират на старобългарския език, от ранното Средновековие, който е най-ранният познат на науката и историята славянски език! Този език обаче има множество паралели с тракийски от по-старо време. Някои изследователи съответно, още от 19-ти век, та до сега са показвали взаимовръзки.
      Добър пример за това е "Ancient Languages of the Balkans" на Radoslav Katicic.
      Тракийският език, е вече доказано от учените, че е бил падежен и после са отпаднали падежите! Дори днешният ни български е претърпял също множество реформи и се е изменил значително от старобългарски, през среднобългарски, та до днешния ни говор... Една такава връзка с по-стар език, е напълно, напълно възможна и логична, както и научно проследима, докато връзка на българския език, с някакви си азиатски, "тюркски" или "ирански" говори, е напълно невъзможна и нелепа. Всеки, който твърди обратното е дебил.

      Изтриване
    3. Още паралели с имената:

      Аспар - Аспарух (Както акад. Димитър Дечев, така и акад. Владимир Георгиев считат аспа, еспа за тракийска дума за кон)
      Багун – Баган
      Борис - Борис
      Бурилос - Борил
      Бузен - Бузан
      Войнес – Воин
      Гастос - Гостун
      Зита – Зитко
      Кардентис – Кардам
      Кобос - Кубер
      Косинга – Косара
      Котис - Котраг
      Мостис - Мостич
      Прусий - Прусиян, Пресиян
      Раскос – Расате
      Сабадий - Сабин
      Судис - Сондоке
      Телеф – Телец
      Токос - Токту
      Тревелиус – Тривелий, Тервел

      Ще допълим и това, че тракийските царски имена Скорило, Орол, Гордий, Медок, Золтес, Буруиста, Садок…се тълкуват със старобългарските думи скоръ-бърз, орьлъ-орел, гръдъ-горд, бурити сен-бурен съм, бунтувам се, садъ-градина.

      Изтриване
    4. Хм, г-н Серафимов си прави самореклама може би :) "Паралелите" с имената са от негов стар пост от 2013 :) https://www.facebook.com/groups/122376701166845/posts/503208376417007/

      Изтриване
    5. До Анонимен27 септември 2023 г. в 18:56 ч.

      Какво точно не е доказано от твърденията на Павел и кой всъщност е нужно да се доказва или да доказва това което твърди? Ако някой или нещо има нужда от доказване това са безпочвените твърдения, които сам изтъквате, без никаква обосновка. Защо не добавите поне една мисъл на ирански, която да е разбираема на български? А може и един източник или автор, където се твърди, че българите някога са говорели на персийски или ирански. Сигурно нямате никаква представа, но за езика на българите в Дуклянската летопис автора без никакво колебание заявява, че българи и готи говорят един език, а за готите добавя, че са също и славяни. От там е пределно ясно ясно, че българите са говорили същия тракийски език, който по късно е наречен славянски.
      " Caeperuntque se utrique populi valde inter se ciligere, id est Gothi, qui et Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua esset omnibus." ( Двата народа много се заобичали един друг, т.е. готите, а те са и славяни, и вулгарите, а най-вече за това, че и двата народа били езичници и те имали същия този език. )
      Нали държите на доказателствата, посочете поне един аргумент някой някъде най малкото да загатва за готите, че имат ирански или тюркски произход.

      Изтриване
    6. До Анонимен 28 септември 2023 г. в 15:59 ч.
      Страхливи са троловете, опитват се да създадат някаква инсинуация, но после бягат без да ги е гонил някой. Гузен негонен бяга :)

      Изтриване
    7. До Анонимен 27 септември 2023 г. в 18:56 ч.

      Кой е доказал, че българите са иранци, не бъркате ли пропаганда с доказателство?

      Изтриване
    8. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  6. Браво! Отново блестящо представяне на целенасочено укриваните факти! 🙏🙏🙏

    ОтговорИзтриване
  7. Има ли общо нещо със значението на '' Чувам" като "Пазя", например? Има го и досегс в говоря на много места в Бълагрия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен28 септември 2023 г. в 14:04 ч.
      Да, възможно е.

      Изтриване
    2. На село[македонско] чувам означава гледам[животни].
      Колко кози чуваш?

      Изтриване
  8. Не може ли повече илюстрации на надписи, за да не излезе, че повечето неща са ваши фантазии?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен28 септември 2023 г. в 14:04 ч.
      Как предлагате да стане това - блогът на е Фейсбук.

      Изтриване
  9. БАЗИЛЕУС! ТИ ЛУД ЛИ СИ БЕ СПАРО? КОЙ Е ТРАКИЙСКИЯ ЦАР НА БАЗИЛЕЙЯ РОМАЙОН?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 28 септември 2023 г. в 15:02 ч.
      Както Мюлер, така също и Фриск, ван Виндекенс и др. лингвисти смятат, че базилеус е трако-фригийска заемка в старогръцкия. Ако можеш да посочиш научна работа, в която да е доказано, че базилеус е гръцка дума - заповядай!

      Изтриване
  10. Всичко хубаво, сам дето тези думи, които са титли, не са тракийски, а тези, които са тракийски, не са титли. "Паралелите" пък са ниво Павел - паве.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен28 септември 2023 г. в 15:07 ч., ще намериш ли малко смелост и почтеност, за да обясниш коя титла не е тракийска и защо не е?
      Станимир

      Изтриване
    2. Станимире, наистина ли очакваш отговор от човек, който вместо аргументи ползва нападки :)

      Изтриване
  11. Отлична работа, както винаги, поздравления! Благодаря Ви също за линка към канала в youtube, което за мен също е новост. Във връзка с факта, че траките строят с тухла и камък много преди римляните искам да добавя още едно доказателство. Наскоро посетих разкопките на най-стария познат засега праисторически град в Европа, който е строен със защитни стени от камък - Провадия Солницата. Датировката му е 5000/5600 г. преди Христа, което е приблизително 4500/5000 години преди създаването на Римската империя.
    https://www.youtube.com/watch?v=PSSX9X8Pv34
    Най напред бях изненадан от изключително големия интерес. Вярно датата беше бележита 22.09., но вече беше втората половина на втория месец за посещения. Докато чакахме пред входа от разговори на околните разбрах, че някои от В този ден влизахме на групи по 50 човека през около 15/20 минути и някъде около обяд нашата група закръгли първата хилядарка. На излизане, след повече от час, пред входа чакаха доста над 100 човека, а оставаше малко над час до края на обявеното време за вход. Всяка група първо беше посрещана от професор Николов с встъпително слово подобно на това от клипа, но второто, което ме впечатли, че без никакво колебание беше вмъкнат един риторичен въпрос: " Защо е важно да знаем всичко това? " Отговора на който беше: "Защото трябва да се гордеем, че ние сме преки наследници на хората извършили всичко това. Тези, които са създали и разпространили в Европа и останалия свят първата цивилизация и технологии" Не знам колко от посетителите реално схванаха за какво става въпрос, но при такъв голям наплив и то при условие, че разкритото все още е много по малко от половината на цитаделата само по периферията на хълма предполагам, че голяма част от хората проявяват сериозен интерес и разбраха смисъла на казаното. Според екипа археолози в могилата издигната по средата върху отдавна разрушения вече град, която още не е разработена, има следи за поне едно, а възможно и две или повече погребения. Освен това в дълбочина от сегашните разкопки се очакват още исторически слоеве.

    ОтговорИзтриване
  12. И аз искам да изкажа едно Браво и Благодаря за списъка! Неоценимо свидетелство на историята! Което е стойностно, трябва да се признава!
    Но ще игнорирам всичко добавено, като необосновани заключения, тълкувания и натяквания за българските език и корени "доказано" тракийски!
    Всеизвестно е, че траките са пришълци, дали са първата българска вълна, не мога да кажа, но е ясно и факта, че макар и да имат допирни точки, дори вероятно един и същ езиков източник, двата клона/езика са претърпели хилядолетно развитие в напълно различни политически и културни условия, до момент, в който езиците са се разделили повече отколкото руски от български понастоящем. Че има тракийски заемки в български е безспорно. Но, ако някой твърди, че старобългарският език е пряк наследник на тракийския по законите на някаква езикова еволюция, значи ще трябва да доказва със общовалидни за езиковото развитие методи преходи, като скоро-бързо, сад-градина, болии-голям...иначе всики славянски езици понастоящем, по същата логика могат да бъдат обявени за български (тракийски) наречия, сполай ви в защитата на подобна идея!
    Г.Славеев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Славеев, не Павел, а проф. Кирил Влахов е писал, че по време на късната Античност тракийският е идентичен или поне много близък на старославянския, към който спада старобългарския. За такива прилики загатват Владимир Георгиев и Милан Будимир.

      Изтриване
    2. Също и Колин Ренфрю е казал, че траките са говорили на език, близък до българския. Той пък какъв интерес има от това? Когато фактите говорят да си затворим очите ли? А славяни е езикова група, не нови хора от 7 век. Тази група си е чисто българска. Както има, романска и германска, така трябва да има и българска. Така са ни окрали историята, че няма накъде. Да не се окажем и прото - индо- европейците...

      Изтриване
    3. Гн. Славеев, не ви ли омръзна? Утре ще кажете че и Питагоровата теорема трябва да се доказва.
      Колегата по-горе, а и господин Серафимов преди доста време споменаха професор Ренфрю. Ето го отново:
      "No doubt they did indeed speak a Thracian language akin to that in what is now Bulgaria, whose origins were suggested earlier."
      Когато един английски учен, които са много предпазливи и консервативни в изказванията си, употреби думи като "без съмнение" и "действително" това означава че той пише за нещо доказано, неоспоримо и че застава с научната си репутация зад това което е написал.
      И един личен съвет: дразните, гн. Славеев! Когато се прочете вашето мнение с неговите конструкции и изразни средства, даже без да известно срещу кого коментирате, веднага става ясно "без съмнение", че този човек "действително" е прав.
      Не пишете тук и ще има по-голяма вероятност хората да се съмняват в статиите на гн. Серафимов!

      Ивайло

      Изтриване
    4. Ми не знам, кой какво е казал, но знам какво К.Влахов е написал в Studia Thracica 2 Тракийски лични имена - препоръчвам ви да се запознаете с таьи книга - стр 19-21 и цитат "Не ще се спирам на отдавна отхвърлените от науката схващания, че
      траките са предци на славяните и тракийският език е предшественик на български.." стр.25
      Г.Славеев

      Изтриване
    5. Ами нормално бе Славеев ефенди, то и Спаро не твърди, че траките са предци на славяните, защото това е пълна глупост. Дунавските славЕни (с Е, а не с Я) са траки от групата на гетите. Една група траки (тези под римска власт до 681 сл.н.е.) не могат да бъдат предци на свои съвременници и роднини (на север от река Дунав), толкова ли е трудно за схаващане - ти просто няма как да си дядо на брат си :)

      Изтриване
    6. ,,Анонимен29 септември 2023 г. в 23:26 ч.
      ... И един личен съвет: дразните, гн. Славеев! Когато се прочете вашето мнение с неговите конструкции и изразни средства, даже без да известно срещу кого коментирате, веднага става ясно "без съмнение", че този човек "действително" е прав. "

      Ами едва ли целта му е да обори твърденията на г-н Серафимов, а по скоро точно да дразни читателите. С неговите "обосновки", ако изобщо може нещо от коментарите му да се нарече така, който носи глава на раменете си, едва ли би подложил на съмнение огромното количество факти изброени от автора. Критиките му не са по същество. Винаги атакува конкретна дума или абзац и търси доказателства, които г-н Серафимов не веднъж е давал в по стари теми, а той добре ги знае защото от години редовно следи блога.
      Целта е съвсем друга, да се оспами темата като се трупат безсмислени коментари като моя и Вашия. Погледнете колко излишни коментара има предизвикани от неговите спрямо общия брой, които биха отегчили някои нови читатели с по сериозен интерес към история. По този начин някои, които не гледат с добро око на различни заяждания, биха разредили бъдещите си посещения, а други направо биха се отказали да четат заради сериозен обем глупости. Без значение, че са писани не от автора, а от коментиращите.

      Изтриване
    7. Г-н Славеев, никой не е казал, че траките са предци на славяните. Траките са предци на българите, но това, че илири и венети, които са предци на т. н славяни говорят език, подобен на българския се дължи на това, че при миграциите си траките са повлияли други народи като индийци, перси, илири, венети. Затова може да се твърди, че българите са в основата на славянската езикова група. Затова и смело тя може да се нарече българска.
      Има теория, която се поддържа от много чужди учени, че сходството на езиците в Европа и Индия се дължи на миграцията на прото - индо- европейците. След като знаем, че ариите са българи, скитите също са българи, готите също са българи, може да се каже, че българите, още наречени траки са били тези, които са разпространили и наложили както своята култура, така и език над останалите. Не са идвали тук славяни да ни учат на "славянски" език, а и самият факт, че българският е най-старият славянски език, близък до тракийския и аналитичен, прави теорията за нашествието на славяните, една долна лъжа. Защото тогава би трябвало да има по-стар славянски и аналитичен език, извън България, а такъв няма!
      Би трябвало траките да са говорили на език, различен от българския, а това не е така!
      И хората от културата Варна са ако не траки, поне прото-траки и смело може да се каже, че са както първите европейци, така и предци на българите.
      Следи от първите европейци са открити точно около Варна, Средни Стог, Суворово, Черна вода. Това са все тракийски(български) земи.
      Извън България се знаят тези неща, защо се подкопаваме сами.
      Има една книга въз основа на тази теория, която е все едно написана за нас. "The horse, the wheel and the language"

      Изтриване
    8. До Анонимен30 септември 2023 г. в 13:33 ч.

      Книгата на Дейвид Антъни "The horse, the wheel and the language" е хубава. Авторът е доста предпазлив, но това е нормално.

      Изтриване
    9. Аз също бих препоръчал тази книга и ако някой проявява интерес, но има затруднения с достъпа до нея може да я свали от интернет или да я чете онлайн. Ето един от адресите за четене онлайн:
      https://archive.org/details/horsewheelandlanguage

      Изтриване
    10. Благодаря за линка! Не знаех, че книгата я има онлайн. Много труд е вложен в нея, който може да е полезен. Но да, те са предпазливи, каквото и да правят все заобикалят България. Степите и това е. А реално степите са населявани от траки. Но официално за траките се пише, че идват много по-късно. Говорят за "прекъсване" на неолитната култура и заместване с европейска, а реално прекъсване не виждам, а продължение. Неолитните култури били анатолийски фермери и толкова. Защо историците непрекъснато говорят за изчезнали хора и цивилизаци и поява на нови. Символи, писменост, материална култура са еднакви.. А и тези Ямна, не са ли траки? Които са прото арии?

      Изтриване
    11. Привет, анонимен 3 октомври 2023 г. в 13.10
      Наистина аман от прекъсвания, аман от унищожения на народи, аман от поява на нови народи. Карат ни за слушаме вече изтъркана и напълно похабена грамофонна плоча.
      Ст.

      Изтриване
    12. Ама моля ви се, Ямна не са траки, траките са смесица от местни и новодошли, а сред местните вероятно е имало и остатъци от Ямна, които идват преди траките, вероятно и създателите на Винча. А тези от Варна, са също дотолкова прото траки, колкото са останали и приели нови обичаи, вероятно и език, и някой беше писал, май Стамов, че с кавказки корен. Абе както и да се погледне, траките са смесица от дошляци и други, та не виждам, какво е по-различното, когато се смущава някой да приеме истоната, че българите са смесица от оридошли българи и заварено население. Ще ви се да откраднете и заличите българската история, ама няма да се получи! Българите са имали 515 г държава отвъд Дунав пред преминаването му и трайното овладяване на днешните ни земи. Ако искате да знаете коко надалеч, четете истонска история, от хронисти, професионалисти и непредубедени запалянковци!

      Изтриване
    13. Именно. Според мен, ако Павел Серафимов издаде книга на английски, ще бъде оценен и признат. Дори ще бъде възнаграден, а не както в България. В чужбина жаждата за истинската европейска история е също толкова голяма, колкото и в България.

      Изтриване
    14. Макар в последните десетилетия добавянето на много нови артефакти и от там познанията за древността да се промениха доста сериозно, според мен все още не разполагаме с достатъчно сведения да изчистим детайлите за времената примерно IV - V век преди Христа и още по назад. Достатъчно ясно стана, че ползването на конкретни имена на народи, племена, съюзи и други все още е твърде недостатъчно изяснено. Названията Траки, Скити, Хуни, Сармати и други се очертават като обобщени наименования на различни сборни общности, като за траките се очертава да са от един произход, а за другите не съвсем. Всички те пък за гърци и римляни, от които се черпят основните сведения, са с едно общо название "варвари". Има множество примери как различни летописци наричат едни и същи племена с различни имена. Други пък променят имената си след време, но това не означава, че стават други хора. Дори за името българи знаем, че се появява в първите векове след Христа, а Йоан Малала два века преди основаване на Дунавска България пише, че по време на Троянската война българите са се наричали мирмидонци. Интересна информация за тези мирмидонци ни дава Jacob Bryant на стр. 29 в том 5 на свята "A new system; or, An analysis of antient mythology":
      " It was by the antient Dorians expressed Murmedon Now Mur Mar Mor however varied signified of old the sea and Mur Medon denotes Maris Dominum the great Lord of the Ocean It is a title which relates to the person who was said to have first constructed a ship and to have escaped the waters He was the same as Deucalion whom they imagined to have resided in the same parts after he had been driven by a flood to Mount Eta The Myrmidons are sometimes represented as the children of Æacus and are said to have first inhabited the island of Ægina"
      (Според древните дорийци Мурмедон Сега Мур Мар Мор все пак означаваше в древността морето и Мур Медон означава Марис Доминум великият господар на океана Това е титла, която се отнася до човека, за когото се казва, че пръв е построил кораб и се отделил от водите. Той беше същият като Девкалион, за когото си представяха, че е живял в същите части, след като е бил изгонен от наводнение към планината Ета. Мирмидонците понякога са представени като деца на Еак и се казва, че първо са обитавали остров Егина.)
      https://books.google.td/books/content?id=B7kmAQAAIAAJ&hl=fr&pg=PA29&img=1&zoom=3&sig=ACfU3U0TzdyKlN8xOm04qchBaghIbDkSEQ&w=1025
      Друг пример има в бележки на преводача на "De Administrando Imperia" от Константин IV Погонат. На стр. 40 (страниците са отбелязани в ляво със сини цифри) четем: “Pecheneg” is a Slavic form of the name “Bechen”, Gk. “Πατζινακ” (“Patzinak”), Lat. “Besen”, Hungarian “Besenyo”, Türkic “Bechen”...... The modern international name for the Bechens is Slavicized “Bosnyak”, perpetuated in the Bosnian country and people, and accepted as a self-designation by the people of Bosnia......The future Croats (Horvat) tribe Charaboi was one of the Bechen tribes." (“Печенег” е славянска форма на името “Бечен”, гр. „Πατζινακ“ („Пацинак“), лат. “Besen”, унгарски “Besenyo”, тюркски “Bechen” ...... Съвременното международно име за Bechens е славянизирано “Bosnyak”, увековечено в босненската страна и народ и прието като самоназвание от народа на Босна......Бъдещото хърватско (хорватско) племе Чарабои е едно от племената Бечен.") На друго място пък се твърди, че някои наричат печенезите и Авари.
      http://s155239215.onlinehome.us/turkic/10_History/DAIConst.Porphyr/DAIConst.PorphyrEn.htm
      Няма как това да се нарече изчезване или унищожаване на народи, а по скоро незнание или нежелание да се каже истината.
      Друга тема е, че у нас новата информация е неудобна за различни хора и институции и не се разпространява от официалните среди.

      Изтриване
    15. "Анонимен4 октомври 2023 г. в 17:21 ч.
      Ама моля ви се, Ямна не са траки, траките са смесица от местни и новодошли..."

      Това го тиражирате за незнамси кой път, но нито веднъж не сте дали обяснение кои са траките, кога и от къде са дошли, а да не говорим за другите нелепости, които твърдите без га посочите нито един аргумент или източник защото просто такива липсват или са от типа "Една баба каза на пазара.". Все едно сте очевидец или съвременник на събития преди десетки хиляди години. Не Ви ли омръзна вече с такива изцепки? Конкретно за траките ня

      Изтриване
    16. "Българите са българи, а не турци, не татари, не фини, не хуни, не чуваши, не славяни, а по своя произход те принадлежат към най-древните доиндоевропейски народи.” Това пише академик Николай Державин, директор на Славянския институт на Академията на науките на Русия. До тези заключения той достига на базата на палеолингвинистичен анализ. Последните генетични и геномни изследвания потвърждават тези

      негови концепции. Той твърди, че българите са прото-индоевропейци, т.е. българите са започнали да се формират като народ още преди формирането на индоевропейците (преди 9800 години). Концепциите на академик Державин са били в основата на курсовете по българска история, преподавани в Софийския университет, когато акад. Державин е бил президент на Всеросийската академия на науките."

      Освен Державин има хиляди доказателства, че сме местен народ и много по-стар от другите. Траки е другото име на българите. Африканските дошляци са дошли едва през бронзовата епоха и тогава за първи път ни виждат, затова че ние не сме се формирали едва през бронза, а много по-рано. А и сме се наричали с много други имена, не траки. Но това сме пак ние, т н траки, а и езикът ни е тракийски.
      Българите сме местен народ, а не дошляци. Ако кръвта на някои индивиди не е българска и идва от другаде това е друг въпрос.

      Изтриване
  13. А да видим сега къде е записана титлата akenas? Спарко, ще ми изтриеш ли коментара? Такава титла изобщо няма и ти само лъжеш хората, но на лъжата краката са къси, ще си платиш за измамите скъпо та прескъпо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Спаро е давал инфо за акенас, но сигурно е зает сега. Ако не реагира до 24 часа, аз ще дам инфо за титлата акенас.
      Станимир

      Изтриване
    2. До Анонимен29 септември 2023 г. в 15:50 ч. Ето информация за акенас:
      The word akenanogavos is a compound, as can be seen from akenas [ (W-07) and the
      protasis formula ios-ni-akenan-egeseti (P-04a). The Old Phrygian Areyastis-inscription
      ALEXANDER LUBOTSKY, Kadmos 27,1 (1988), 9-26.

      Изтриване
  14. Здравейте,
    Поздрави за чудесния труд!
    Имам въпрос относно думата ЯВЕ като на яве, проявява се и т.н.
    Въпроса ми е дали това е древна българска дума според Вас? И въобще ако имате някаква свързана информация с нея и наоколо.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен2 октомври 2023 г. в 20:29 ч.,
      Виждам, че Павел нещо е зает и реших да Ви дам отговор на въпроса. Яве е българска дума, като при това много древна защото се среща в едно от имената на пеласгите. Става дума за йонийците, които са по-точно явони, яони. Думата яве е обяснена в Речника от книгата Древните корени на българския език, а за пеласгите-яони има инфо в Неразказаната история на траките.

      АКО ВИЕ ИСКАТЕ, НО И АКО ПАВЕЛ ПОЗВОЛИ, МОГА ДА ПУСНА ТЕКСТА :)

      Станимир

      Изтриване
    2. Аз бих бил благодарен, ако публикувате текста! Нямах съмнение относно произхода на думата, но само интуитивно. Благодаря за потвърждението.

      Изтриване
    3. Заповядейте, Анонимен4 октомври 2023 г. в 16:46 ч.

      яве – iaвѣ – известен, явен стблг., наяве блг., я́ва – поява блрус., яви́ть – явявам рус., наjа́ви – наяво ср., яви́ти – явявам укр., оvуjе – наяве лит., āvíš – явен авест., āvíḥ – явен санскр. ;

      източник: *Ἴᾱϝονες, Ἴωνες – йонийци, предгръцко население на Елада. Херодот изказва твърдението, че йонийците са потомци на пеласгите [Her. I. 56]. Старият автор допълва, че старото име на йонийците от Пелопонес е крайбрежни пеласги – Πελασγοὶ Αἰγιαλέες, ἐπὶ δὲ Ἴωνος [Her. VII. 94]. Тези подробности обясняват защо името йонийци (Ἴωνες), не притежава смисъл на гръцки. Правени са много опити за тълкуване – всеки разбира се безуспешен, като при това е предлагана древна форма с корен *яв – *Ἴᾱϝονες [Beekes, 2010, I, c. 609]. На гръцки език йонийци, или както е по-стария вариант на името явони [*Ἴᾱϝονες] наистина няма смисъл, но знаейки, че пеласгите и траките са наши деди, можем да опитаме да дадем етимология с помощта на българския език. Смятам, че явони (*Ἴᾱϝονες) означава явни, славни, прочути, известни и може да се изтълкува със стблг. iaвити – явя, известя, обявя, ѩвѣ – явно, ясно, iaвленъ – явен. Сродни са санскр. āvíh – явен, авест. āvíš – явен, но също и лит. оvуjе – наяве, явно, видно и др. Понеже нашето древно В е звучало по-скоро като У, то южните ни съседи възприемат името *явони като яони [*Ἴᾱονες, Ἴωνες].

      Изтриване
    4. "Анонимен6 октомври 2023 г. в 19:01 ч.
      ... Херодот изказва твърдението, че йонийците са потомци на пеласгите [Her. I. 56]."

      Същото се казва и в ( Her. VIII. 44), като там е много по разширено понеже акцента е върху атиняните, които са същите.
      " The Athenians, while the Pelasgians ruled what is now called Hellas, were Pelasgians, bearing the name of Cranai, in the time of their king Cecrops they came to be called Cecropidae, and when the kingship fell to Erechtheus they changed their name and became Athenians, but when Ion son of Xuthus was made leader of their armies they were called after him Ionians. "
      https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Herodotus/8B*.html#ref1

      Изтриване
  15. Здравейте. Навремето в дълбока древност нашите деди са давали имена и на птиците според звукът който са издавали. Кукувицата пее Ку Ку, Гугутката пее Гу Гу, Бухала пее Бу ху, Кукумявката пее Кукумяу, и внимание........петелът всяка сутрин си е пеел името - Ку Куррррр Ригууууууууу и е наречен Кур а кокошката Курица и така се е запазила в руския език (старобългарски) Къщичката на петела се е казвала Курник (владение на кура). Дано да не звучи цинично за плитки мозъци но това е истината. Когато бях малък моят дядо ми викаше Курчо и се смееше. Аз му скачах на бой и се сърдих, а той дефакто ми е викал Мъжки, Петльо, Мъжкарче. Та така.

    ОтговорИзтриване
  16. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  17. Има и друга фригийска титла подобна на акенас от 4-ти век до Христа и тя е кхаганас, яваваща се предтеча на българските-канас и княз и тюркските-каганас,хаганас и хан.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте Павел, Признавам че не успявам да прочета всичко което пишете или говорите последните години. Но не съм срещал да споменавате следния пасаж от Стртегиконът на Мавриций (Маврикий):
    1. Clothing to Bé Worn by the Infantry
    The infantry soldiers should wear either Gothic tunics coming down
    to their knees or short ones split up the sides. They should have
    Gothic shoes with thick soles, broad toes, plain stitching, and fas-
    tened with no more than two clasps; the soles should be studded
    with a few small nails for greater durability. Boots or greaves are not
    required, for they are unsuitable for marching and, if worn, slow one
    down. Their mantles should be simple, not like the Bulgarian cloaks.
    Their hair should be cut short, and it is better if it is not allowed to
    grow long.
    Мавриций е последния император от Юстинияновия род от 582 до 602 година, стратегиконът (наречен римската версия на изкуството на войната) е на английскии в превод от най-стария препис правен по времето на Константин VII Багренородни през 10 век. Малко вероятно е 'новите' северни съседи да са попаднали като пример точно в преписа и да не са били в оригиналния текст. Всичко хубаво Ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 22 ноември 2023 г. в 21:30
      Честа практика е определени извори да бъдат редактирани при преписите - ето поради това не бива да се разчита само на исторически извори.

      Изтриване