31.05.2013 г.

КАКВО ДАДОХА ТРАКИТЕ НА СВЕТА?

Рано или късно истината излиза наяве. Откраднатото става бреме за крадеца, а лъжецът плаща за деянията си с позор. За сметка на това, тези, които са били ощетени ще получат полагащото им се. Ще получат слава и престиж, ще получат самочувствието, което заслужават.

Ние сме потомци на велик народ, чието име обаче е омърсено с безброй лъжи. За жалост на добротата и благородството на дедите ни бе отговорено с мерзост и злоба.Това е реакцията на примитивния и неблагодарния, на този, който не е дорасъл за власт, но я желае на всяка цена и не се спира пред нищо, за да постигне целта си.

До неотдавна нашите деди траките бяха считани за груби, войнолюбиви варвари. Често бе цитиран цар Терес I, който казва, че, ако не воюва, му се струва, че не се различава по нищо от конярите си. Споменавано бе и ливиевото описание на траките, обрисуващо ги като ръмжащи хищници, спускащи се стремително и страшно към редиците на римските легионери...

Не може да се отрече, че траките са всявали ужас на враговете си. Не може да се отрече, че са били ценени и високо заплатени войници. Йордан не случайно твърди, че сред древните царствало вярването, че сам богът на войната произхожда от рода на гетите, които Херодот нарича най-храбрият тракийски народ. Да, дедите ни са били често господари на бойното поле, но воденето на война не е тяхното единствено качество.

От средите на дедите ни траките произлизат човеколюбиви доктрини, който изпреварват хуманистичните учения на западноевропейците с хилядолетия. Учението на великият Залмоксис става основа на келтската религия. Знанията на гетския мъдрец обогатяват дори и гърците както знаем от Платон. Много по-рано, Орфей, Линей, Музей, Тамир, Евмолп, Имарад и други траки дават култура на гърците и по този начин поставят основите на цивилизацията им.

Тракийско културно влияние има и не само върху гърци и келти, но и върху римляни. Култът към божеството Палес е от тракийски произход. От тракийски произход са и култовете към Атис и Кибела, да не забравяме и Марс-богът на войната. Това, че траки са населявали Апенинския полуостров разбираме от многобройните тракийски топоними оставени там. Става дума за Брентесиум, Калeтра, Хеба, Пирги, Руселе, Весентиум, Перусия, Колатия, Сатрикум, Скапта, Калес, Калатия, Стабия, Каласарна, Балесиум и др.

За древните трако-римски отношения загатва Тит Ливий. Описвайки събития от II век преди Христа Ливий споменава за стара дружба между цар Котис, неговите предци, тракийският народ и римляните – История на Рим, XIV.43. Не е уточнен периода, в който са започнали приятелските отношения между дедите ни и жителите на Вечния град, но щом са употребени изразите – предците на Котис, стара дружба, то връзката между римляни и траки ще да е била от векове по-рано.

Траките повлияват също населението на Британия и Ирландия. В старите келтски предания се говори за идването на народа болги от Тракия. На тези хора се приписва създаването на цивилизацията в Ирландия, въвеждането на закони и въдворяването на справедливост. До началото на XIX-ти век тези данни са били добре известни, но след време някой, който е притежавал средства и влияние ги е премахнал. Сякаш е бил изплашен от това, че в краят на XIX-ти век българите вече не са окупирани и безправни, а свободен и горд народ, който търси справедливост и истината за миналото си...Днес можем да намерим ценните сведения само в антикварните издания на енциклопедия Британика-  “The Thracian party become the ancestors of the second colonizing race, Fir Вolgs” (Encyclopaedia Britannica, Dictionary of Arts, Sciences, and General Literature, 9th ed. Vol.V, Henry G. Allen and Co, 1833, p.299).

Още много други народи са повлиявани от дедите ни, но дори само на гърци, римляни и келти да бяхме дали знания и култура, това не е никак малко. Рим от своя страна оказва силно влияние на иберийци, германи и др. Без намесата на дедите ни Европа нямаше да е това, което е. 

За някои хора тези думи ще прозвучат като нещо пресилено, невероятно. Подобно държание е напълно логично при посрещане на нови данни. Ние бяхме лъгани дълго време за произхода си, за това кои са дедите ни и какви са заслугите им. От нас бяха укрити огромно количество важни сведения. Без тези данни е невъзможно да се оформи правилна представа за историята ни.

Нека хвърлим поглед към слабо известните факти и да видим има ли логика да наречем траките учители и създатели на Европа. Нашият континент е изглеждал съвсем различно преди около 7000 години. Северът е бил слабо населен, в Средна и Западна Европа също не може да се говори за население от значителен брой. 

На Балканите обаче срещаме една съвсем различна ситуация. Тук древното население познава организираното земеделие и скотовъдство. Минното дело също е в развитие, най-древния меден рудник е този от Ай Бунар край Стара Загора. В нашите земи се започва и най-раннота обработка на златото. Правят се не само невероятно красиви бижута, но златен прах се използва и за украса на керамика.

Благодарение на това, че тук на Балканите хората са успели да се организират и да построят едно хармонично общество, гладът и несигурността – типични за другите европейци у нас са нещо рядко. Докато на други места хората скитат постоянно, то в Тракия населението в по-голямата си част успява да се задържи на едно място. Така се оформят селищните могили, в чиито слоеве е запечатан живота на нашите деди. Да не забравяме, че в нашите земи са създадени най-древните градове на Европа - тези край Провадия и Юнаците, Пазарджишко.




Древните траки имат време да изградят философия, да развият религията си и дори да положат основите на науката. Не случайно първите писмени знаци на Европа са от земите на Траките. Много преди шумери и египтяни да създадат писменост, дедите ни са имали древна азбука. Някои форми на букви са се запазили дори до Средновековието, за да влезат в състава на глаголицата.



ДБП- древна балканска писменост
ГЛ - глаголица

Балканите са и първото място в Европа където започва да се лее бронз. Коването на желязото също започва у нас, а не в Западна или Северна Европа. Знанията за обработката на тези метали създават истинска революция на нашия континент. Опитомяването на коня в Черноморските степи също довежда до промени в обществото. То става мобилно, възможни са вече дълги и бързи походи.

Знаейки тези неща защо трябва да се учудваме, че траките са дали искрата на познанието на останалите европейци? Всяка епоха си има свой доминантен народ. Дедите ни са били господари на нашия континент около 6000 години. Знанията за организираното земеделие и скотовъдство са помогнали на предците ни да водят охолен начин на живот. Това е спомогнало те да станат огромен народ.

Благодарение на знанията си по обработка на металите, предците ни са  в състояние да създадат съвършени за времето си оръжия и така да покорят чужди народи. Предпоставка за доминантната позиция на предците ни е това, че те са първите европейци опитомили коня. Въоръженият тракийски конник е изглеждал като бог на хората живеещи в Средна и Западна Европа.

Предците ни са имали възможността да направят етническо прочистване на Европа и да я направят своя земя. Нито през Неолита, нито през Бронзовата епоха, нито през Желязната епоха някой е можел да ги спре. Вместо обаче да създадат реки от кръв, нашите деди избират да дадат по-добър живот на покорените от тях народи. Дават им не само ценни знания, но и религия, хуманистични доктрини. Ето това е поведение на благородници!

Ние сме потомци на тези благородници и трябва да напомняме на Европа какво ни дължи. Разбира се не трябва почиваме на старите лаври. Не трябва да гледаме на деянията от миналото като утеха, а като пример. Пример, който трябва да се следва. Ние сме създадени да бъдем горди хора, които разпространяват светлината и доброто, не жалки и хленчещи просяци. Дълго време недобросъвестни личности промиваха съзнанието ни и ни внушаваха, че не струваме нищо, че други трябва да ни управляват. Този процес продължава и днес, дали ще спре зависи само от нас.


Ние избираме дали да се предадем, или да се борим до края. Ние избираме дали да покажем най-доброто от себе си, или да се предадем на порока. Ние избираме дали да живеем като българи, или да сме само сянка на дедите си. Съдбата на човека зависи от неговия избор.

81 коментара:

  1. Много точно и ясно си го написал Павел - дедите ни дадоха началото на Европейското развитие. Пишеш страхотни исторически материали и разкриваш забравени истини. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Дедите ни са прабългари! Не отричам важността на траките и това ,което са дали на света и балканите, което самите българи донякъде са взели наготово. Но траките за мен са част от нашия ген и част от нашето археологическо наследство, а не наши деди. Моите деди са прабългарите. Някои сигурно ще скочи и ще каже, че пък славяните са неговите деди. Те също са част от гена ни, но не бих казал. че са част от националното самосъзнание на истинския българин. Не искам да завързвам конфликти, а да изразя тезата си. Българи напред !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези, които Вие наричате прабългари са отъждествявани с траките в продължение на хиляда години.

      Такова отъждествяване правят Св.Йероним, Л.Дякон, Н.Хониат, М.Гавала, Н.Грегора, Л. Халкондил, М.Аталиан, Д. Хоматиан, Й. Кантакузин, Й. Зонара, Фулко, Л.Туберо, Й.Цеца.

      Теза можете да представите само, ако разполагате с достатъчно знания. Тези знания се добиват с доста проучвания. Повтаряне на слухове от интернет няма нищо общо с теза, това е само изразяване на лично мнение. Историята обаче не се гради от лични мнения, а от факти изведени от старите извори, археологически и езиковедски проучвания.

      Изтриване
    2. Anonymous, Ти спомена три предполагаеми племенни названия за които обаче се знае за по заинтересованите че имат общ генезис. Българите са отъждествявани с хуни, които пък са отъждествявани с кимерийци, които пък са отъждествявани със скити и сармати, които пък са отъждесвявани със славяни, които пък са отъждествявани с гети, които пък са тракийци. Говорим за един огромен ареал от племенни образования и хилядолетия. Имената идват и си заминават, но всички в крайна сметка ако са търсачи достигат до началото си, а то е на балканите.

      Изтриване
    3. Любопитно ми е какво разбирате под термина "прабългари" щото това е една измишльотина. Няма такъв етнос.

      Изтриване
  3. Спароток стига писа лозунги. Дай някакви идеи за ТАКТИКАТА В БИТКАТА за истинската ни история.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дал съм идея, много точно и ясно даже: Не трябва да гледаме на деянията от миналото като утеха, а като пример. Пример, който трябва да се следва. Ние сме създадени да бъдем горди хора, които разпространяват светлината и доброто, не жалки и хленчещи просяци. Дълго време недобросъвестни личности промиваха съзнанието ни и ни внушаваха, че не струваме нищо, че други трябва да ни управляват. Този процес продължава и днес, дали ще спре зависи само от нас.



      Ние избираме дали да се предадем, или да се борим до края. Ние избираме дали да покажем най-доброто от себе си, или да се предадем на порока. Ние избираме дали да живеем като българи, или да сме само сянка на дедите си. Съдбата на човека зависи от неговия избор...



      Не мислиш ли, че, ако повечето българи се стремят да са силни, горди и добри, нашата съдба няма да се промени?

      Изтриване
    2. Истинската ни история може да бъде написана само ако се възстанови Екзархията.
      Бриг

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    4. Нещо май не Ви хареса отговора ми? Да го пусна ли отново?

      ИМПРИАЛИСТ

      Изтриване
    5. Хората около мен не са жалки и хленчещи просяци, а горди хора, борещи се, гледащи деца, внуци,а някои и правнуци. Банално е, но всеки знае, че „Съдбата на човека зависи от неговия избор...” Проблемът е, че и в момента ни се пробутва фалшивата ни история на която огромното мнозинство Българи, вярва безрезервно. Доказателство е дори анонимния пост от 11:41. Според този господин, една моята позната по фамилия ГЕТОВА, просто не трябва да съществува тъй като „траките за мен са част от нашия ген и част от нашето археологическо наследство, А НЕ НАШИ ДЕДИ.”
      Аз не съм недоволен от съдбата си, че да я променям,ТОВА Е БОГОХУЛСТВО. Но не понасям това непрекъснато фалшифицране на историята ни с ТАНГРА, разни ХАНОВЕ, СЛАВЯНСКА ПИСМЕНОСТ, ПРАБЪЛГАРИ, ЮРТИ и така до безкрай, на всякакво битово и официално ниво.
      Тактика означава „Съвкупност от средства, начини на действие, насочени към постигането на стратегическата цел” именно за идеи в този смисъл става въпрос.
      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    6. Проблемът е в това, че се борят за насъщният, а Павел се опитва да им подскаже да се борят за своите права и територия - въобще исконни неща, които им се полагат по наследство, по генетика и по право. И не е никакво богохулство да искаш за себе си, за децата си, за етноса си и за страната си едно по-добро настояще и бъдеще, което твоите предци са градили за теб със световно значимите си дела.

      Изтриване
    7. Тактиката е ВЯРА, което постоянно се опитва да ви каже Павел! Вяра в онова, което е било и което ще пребъде. Мислете само за нещата, КОИТО ИСКАТЕ във Вашия живот, в живота на българите и за България, но дори и за миг не си позволявайте да мислите за неща, които не желаете, не харесвате и не одобрявате. Не съдете нищо!
      „... И тогава настъпи властно Четвъртата Нощ. И през нощта на творчеството си Вечният разсипа в простора бисерите на своя сетен блян – и родиха се безчет звезди, а сетне възторжено погледна безкрайната звездна плащеница, що се диплеше пред окото му – и в прехлас метна пъстър лентион в простора.
      И роди се тогава Млечният Път...
      И духна тогава Бог в простора – и осени с божествено мановение Млечния Път, та рой светли ангели се родиха там – повели Бог на Млечния път да властвува над България...
      И превратна участ спря крила над българи: през изкус и съсипни ще мине България, ала – ще изтрае.
      Погасна нимбата над Масър, умряха двата народа – близнаци на Междуречието, изгоря Гърция, погина Иудея, разсипа се Рома: само Бизанс и България останаха...
      Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае твърдо, че неповолни бранни дни ще разсипят Бизанс навсегда, а България като Огнена Птица ще се възражда из собствена пепел, та до край на векове ще пребъде.
      Защото – гаснат звезди една по една. Ала Божият Лентион ще свети вечно – и Млечният Път ще бъде свет саван на мъртвата вселена...”
      Петър Осоговец, Книга за звездите (по Н. Райнов)

      Изтриване
    8. Прочетете това: http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/06/11/priziv.560243

      Изтриване
    9. http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/06/11/priziv.560243

      Необходимо е да се обърнем към корените на България. Необходимо е да се издири всичко героично и светло, съществувало в историята ни не само в далечните времена, но и съществуващо дори в паметта на това поколение, което сега е още живо.

      Имало е много непривлекателни и тъмни неща в миналото. Но е имало и образци на с нищо несравним героизъм, преданост, любов към отечеството. Необходимо е да се избере най-доброто и да се култивира то в съзнанието на хората, защото сме длъжни да придобием национално достойнство и гордост. Ние има с какво да се гордеем! И историята на България трябва да се преподава на най-високо ниво във всички учебни заведения на страната.

      Всички слоеве на населението изпитват крайно подтиснато състояние на съзнанието. Защото няма национална идея, която би обединила и сплотила хората. Народ, лишен от национална идея, народ, който не помни своето героично минало, няма бъдеще.

      Необходимо е да се замислим за това, и това положение трябва да бъде поправено. Има хора, предани на България, на всички нива на държавната власт, във всички слоеве на обществото. На хората са им необходими идеали, към които трябва да се устремяват. Хората се умориха от безверието и лицемерието.

      Сега култът към парите и удоволствията са поставени като иконостас във всички средства за масова информация.

      Как все пак смятаме да продължим по-нататък, ако пошлостта продължава да е начело,и безнравствеността и долните нрави да са издигнати едва ли не в култ.

      Мнозина възприемат премахването на безнравствеността и долните нрави от екраните на телевизионните екрани и от светския живот, като подкопаване основите на демокрацията.

      Съзнанието, преди всичко, трябва да дорасне до демокрацията. Тогава ще бъде възможно да се разсъждава на тема демокрация. Необходимо е всички българи сериозно да се замислят. Дори и най-доброто правителство няма да може да направи нищо, ако народът е невеж.

      Разбира се по-лесно е да се управлява народа, когато неговото съзнание се намира на най-ниското ниво. Обаче на кого е нужно такова общество, състоящо се от хора, които мислят само за физическото си оцеляване?

      Необходимо е народа да се опълчи против пошлостта и невежеството. Отговорността за образованието на бъдещото поколение лежи върху всички, които сега вземат решения и от всеки от когото поне малко нещо зависи.

      Всички, които четете тези редове, не мислете, че това не ви засяга, че вие не сте във властта и от вас нищо не зависи. Колективната безсъзнателност на нацията се образува от всеки от нас. И да се прояви героизъм е възможно не само на бойните полета.

      И понякога за мнозина от нас ще бъде подвиг просто да се откажем от всичко, което спомага за падение на нравите в обществото: глупава, затъпяваща съзнанието музика, бездарни предавания по телевизията и радиото. Цялата тази огромна индустрия за печелене на пари съществува само защото ние я храним със своите пари.

      Вероятността, че всичко ще се измени и ще се измени към по-добро съществува, а това ще се случи само в случай, когато вие не просто прочетете тези слова, а успеете да приложите казаното във вашия живот.

      Вярвам във великото бъдеще на нашата страна, винаги след нощта идва разсъмването. И аз се надявам, че разсъмването е достижимо.


      Изтриване
  4. В онази епоха влиянието, което са оказали предците ни е било огромно - total impact. Предавайки знанията си на по-примитивни народи те са били като богове. Не някакви извънземни, които са кацнали за да ни дадат знания, както сега има популярна теория. И тук е тънкия момент, че никой не иска боговете от неговото минало да се окажат равни му хора, които може да срещне и днес. Нека са духове, нека са извънземни, само не хора като него. Те няма как да го преглътнат просто. И така съвременната наука за да спаси честта си, държи много на това, че тези неолитни богове от Балканите са изчезнали, че траките са дошли от някъде си и нямат нищо общо с тях, че ние Българите нямаме нищо общо съответно с никой от тях и т.н. Създадена е цяла наука за разделение между хората. Отделят ни от корена ни. Нищо в природата не се губи, камо ли народи. Един ден нещата ще се наредят, както са...истината не може да се скрие за дълго.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Георгиев, толкова точно сте го казали, че аз просто нямам какво да добавя!

      Изтриване
  5. Посочете ми едно тракийско литературно произведение написано на тракийски език! Тъй като е мъртъв език и не е оставил нкаква литература, тракийският език е непроучен и непознат на науката.Вие или се внушавате или сте идиот!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимни господине, или госпожо!

      Галите са били образовани хора, но няма оцелели галски литературни произведения.

      Турдетаните са имали писменост и богата литература векове преди римляните, но до ден днешен не е открито нито едно турдетанско литературно произведение.

      Етруските са притежавали писменост доста преди римляните, имали са и литература, но учените не разполагат с етруски литературни произведения.

      Тракийският език се проучва повече от един век. Най-подробните публикации по отношение на езикът на траките дават Томашек, Хаас, Дечев, Дуриданов, Георгиев, Влахов.

      Установено е, че тракийсикят език е започнал за губи падежите си още през Античността.

      Установено е, че тракийските диалектни особености са типични и за българския език.

      Установено е, че основните тракийски думи виса-село, гордо-град, друм-горичка, гара-планина, балта-блато, езер - езеро отговарят перфектно на българските вьсъ-село, градъ-град, балтина-блато, езеро...

      Установено е, че тракийската умалителна съставка инт е идентична на стблт. енте, срещаща се във воленте, козленте, осленте.

      Аз лично установявам, че на Вас Ви липсват дори елементарни познания по отношение на проучванията върху тракийския език. В поведението Ви установявам също и липсата на елементарна култура...

      Изтриване
    2. Да почнем с езика древните българи са говорили ирански език имена като Аспарух,Кубрат,Омуртаг,Умор,Боян и други не се срещат сред траките;прабългарите строят с квадри и по начин който липсва при съседните балкански народи,но се е срещал в Кавказ и Сасанидска Персия;титли като канасюбиги,кавхан,боил,балтавар и таркан не се среща при траките,но ги има при източните народи;В Анонимният хронограф от 354г. древните българи са дадени като потомци на Сим тоест в този момент са живеели в тогавашна Азия на изток от река Дон и са дадени в съседство с други народи обитавали Кавказ.Да не говорим,че тази хипотеза не може да обясни,защо има няколко хунски имена вероятно появили се под хунско влияние срещащи се при тях като например Токту или тохарското Перник.Не е в състояние да обясни и леките монголоидни примеси при древните българи и наличието на угро-финският сублапоинидален расов тип при тях.

      Изтриване
    3. установено е във вашата болна фантазия!

      Изтриване
    4. Мисля, че слабите Ви знания са Ви изиграли лоша шега.

      Аспарух се обяснява с тракийската дума АСПА-кон. Тя се среща в епитета на Тракийския Конник - Ут Аспиос.

      Името на Кубрат, или по-точно Кроват се обяснява с тракийския етонним кровизи.

      Омуртаг и Мортагон се обясняват с тракийскията дума мар, мор - сияен, велик.

      Траките познават строежите с квади поне от 4 век преди Христа.

      Да, българите са дадени като потомци на Сим, но като такива са определени и арменците. Според Херодот арменците са колонисти от фригите, а фригите се преселват в Мала Азия от Балканите.

      Името Токту се среща под формата Токеу в Линеар Б документи от 14 век преди Христа.

      Титлата КАНАС се преща при траките под формата АКЕНАС. Засвидетелствана е на надпис W-07 - VIII век преди Христа.

      Титлата боил се обясянва с тракийската титла бален-господар, а и с тракийското прилагателно балайос, отговарящо на стбл. болий- по-голям, т.е. силен.

      Титлата балватар не е засвидетелствата при дунавските българи, ако е така - посочете източника, аз не разполагам с такъв.

      Колкото до персите, не сте ли чел твърдението на Херодот, че персите вземат охотно обичаи, облекло и др. от други народи.

      Изтриване
  6. Анонимни господине, или госпожо!

    Не е фантазия това, че Орфей, Линей, Музей, Тамир, Евмолп, Имарад и други траки дават култура на гърците и по този начин поставят основите на цивилизацията им.

    Не е фантазия това, че Алкидамант нарича тракиецът Орфей - създател на азбуката.

    Не е фантазия, че Диодор Сицилийски определя Орфей и Лин като първите боравещи с древната азбука.

    Не е фантазия признанието на Платон, че тракийските лекари знаят много повече за човешката душа от гръцките.


    Бихте ли уточнили - коя част от текста на статията ми е основана на фантазия?

    Опитайте се да разберете това - фактът, че много неща не са Ви известни, не означава, че те не съществуват...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е. И за земята са мислели че е плоска и неподвижна, но Галилей открива истината и не се страхува да каже: И все пак Тя, Земята се Върти.
      Заплаща с живота си , защото разбира значението на откритието си за човечеството. Ние първо трябва да осъзнаем себе си, да подредим и организираме държавата си и да сме готови да я представим на света в истинския и вид. Иначе няма да стане, защото е важно кои и какви сме сега и какво носим в себе си като наследници на мъдреци. Поведението трябва да се промени, дъ

      Изтриване
    2. Нищо ново не казвате, всички знаем набиваната през вековете история за Галилео Галилей, въртящата се Земя и глобусът във всяка класна стая... (толкова е набивано това в главите на всички, че чак почвам да се съмнявам). Въпросът е, по-скоро, какво не знаем? И ако все пак земята се окаже плоска? До там с вашето осъзнаване. Всичко, което сте научили и си мислите, че знаете, просто ще рухне. Аз знам, че нищо не знам, но имам правото да анализирам и изследвам, да има своя гледна точка, а това ,именно, е и идеята на такива материали като този, за което съм безкрайно благодарна, че има хора, които не отделят времето си само да критикуват, а да са търсачи и изследователи! Нещо, което според мен има много важна роля за Българите, България и Свта! Поздрави!

      Изтриване
  7. Ако прочетете такава лекция на международен форум ще ви изхвърлят през прозореца, бъдете сигурен за това, то за това вие се криете на някакъв интернет сайт, от страх.....

    ОтговорИзтриване
    Отговори

    1. Мога да ви уверя, че цивилизовани и културни хора не изхвърлят никого през прозореца, това е мафиотска практика.

      Редакционната колегия на даден конгрес може да одобри, или отхвърли определена статия, като даде подробни, или пък съвсем малко обяснения за причината. Във всеки случай не се прибягва до обиди и изхвърляне през прозореца :)

      Съветвам Ви да смените хората, с които общувате.

      Изтриване
  8. Радвай си се на феновете, пиши си глупостите. Бъди жив, здрав и щастлив. Само не се прави на някакъв пророк или месия на измислено ново българско Възраждане, защото това е крайно нелепа поза. Ако чак толкова ти пукаше за България, щеше да пишеш по повече и по-разнообразни теми, при това съвсем не само с тоя менторско-лиричен тон. Не е като да няма за какво да се пише.
    Обаче на теб Античността ти е удобна, защото е далеч от днешното неуютно време и защото си мислел, че никой наистина начетен човек няма да смути блатцето, което си си устроил, пълно с жаби и хамсийки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимни господине, госпожо...
      Щом не Ви харесва написаното тук не го четете.

      Не се връзвам на евтини приказки като - Ако чак толкова ти пукаше за България...
      Всеки си има свой стил, свой метод на работа, своя цел.

      Отправяне на обиди от сянката на анонимността говори за слаб характер, страхливост и лошо възпитание. Не е зле да си вземете бележка...

      Изтриване
    2. Анонимен, по начина по който се изразяваш много ми приличаш на един участник в един форум по история в интернет . Прякорът му беше "танкист", "трети райх" или някаква такава кретения. И беше същият комплексар-кретеноид като теб! Това че не си способен да мислиш, да разсъждаваш си е наистина твой проблем! Но това че пречиш и объркваш по-неосведомени хора вече е нещо, което аз квалифицирам като престъпно деяние, злоумишлено! Ето един съвет - като не ти харесва това, което Спароток пише за българите, и по-специално за тяхната роля в античния свят - ами върви другаде, където подобни на теб кретеноиди ще си разменяте изречения, които ви кефят - не е ли така? Марш в боклука!

      Изтриване
  9. Ако в словата намирам смисъл или ми се иска да намеря, то как да повярвам на анонимници Дори и да виждам смисъл в думите им. И да тонът, патоса и ако щете личното отношение, което понякога е повече от изложената информация е похват на автора. Но поне е лично - това е блог си мисля. Но в мен се поражда съмнение, въпроса е на кого да повярвам. Ако това са анонимните укори ще се наложи да приема теза, която си остава за мен скрита - анонимна. Да другия път е доверие, той поне е ясен дори и да е неверен. Но осеян с грешки и канещ ме да му повярвам дали не крие истини, защото как иначе да си обясня гнева на анонимните. Нима лъжата си струва нападки и кой се страхува от истината. Дискусиите тук показват, че отговора на този въпрос е България - тези приемащи себе си за българи, те имат очевиден проблем със себе си. И той вероятно анонимни дами и господа е още от удобната древност (antiquitas) и е също толкова неудобен и днес. А е толкова прост. Можем ли да направим нещо заедно? Можели сме, могли сме...
    И дали ни пука за България, като се бием със страшните чужди убеждения. Лични и местни, чужди и вносни. Каква е идеята, да защитим мнението си или да разкрием миналото си? Иначе дали анонимно и с укор или лично и с патос, но всичко това си остава благороден бой с вятърни мелници, той е утопия, мечта, но определено защитава чистата истина, а тя е непостижима. Другото е неубедително, а би могло да бъде истинско. Остава хората с познания да намерят себе си в спора, дано се намерят повече личности в страната на анонимниците. Затова продължавам да чета, за да мечтая.

    Благодаря на автора за блога. Надявам се да продължи, все пак упоритост липсва на много от нас. Дори и във воденето на спор. Темата за миналото на нас българите е важна. Дори и никога да не науча какво е било то, тук чудесно откривам какво е настоящето и кои са хората с които споделяме българското, каквото и да е - каквото си го направим.
    Явор

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яворе, благодаря ти за хубавия коментар!

      Аз също се надявам един ден българите да успеят да преодолеят различията си и да си подадат ръце. Поне за мен това ще стане, ако всеки осъзнае, че ние сме потомци на един велик народ, а мешавица осъществена през Ранното Средновековие.

      До някъде разделението у нас бе постигнато с доктрината, че траки, стари славяни и стари българи са напълно различни народи. Неосъзнато ние се питаме - дали хората, с които общуваме са от етническата група на прадедите ни, или от друга...

      Аз ще продължавам да следвам пътя си докато мога. Ще се опитвам да показвам, че сме длъжни да забравим егото си и да се сплотяваме за общото благо.

      В този дух написах преди време статията - МОЖЕМ ЛИ ДА БЪДЕМ БЪЛГАРИ?

      http://sparotok.blog.bg/politika/2010/07/16/mojem-li-da-bydem-bylgari.577971

      Изтриване
  10. Интересно четиво.Аз съм човек който обича историята и през годините разбрах,че тя много често е била манипулирана. Със статии като на Павката и други блогъри разбрах,че много неща които са преписвани на гърците всъщност не са гръцки,а са взети от египтяни,траки и дори евреи.Но те не вникват докрай във вярванията на траките и копират от тях повърхностно.Така инкорпорирани техните виждания в мистичните учения на траките. Защото с вярванията на траките е можело да се достигне до духовно познание. Това винаги е било нежелан ефект от всеки управляващ елит. Да има разумно мислещ и духовно извисен народ.

    Същия паралел може да се направи и с християнството. Самото християнство в момента има малко допирни точки с това което е проповядвал Исус. Римската империя виждат в него голяма заплаха тъй като последователите на тази тогава секта са твърде много. Така решават този дефект да бъде превърнат в положителен ефект и създали имитация на христовото учение в този догматичен вид.Tова било най-лесното решение за контролиране на тази огромна маса последователи на Христос.За да могат да бъдат накарани езичниците да приемат новата религия по-лесно много от празниците и обичаи в паганизма били инкорпорирани в християнството като например Коледа.

    Това е моето скромно мнение на човек лаик. Приятен ден. :)

    ОтговорИзтриване
  11. Интересно четиво.Аз съм човек който обича историята и през годините разбрах,че тя много често е била манипулирана. Със статии като на Павката и други блогъри разбрах,че много неща които са преписвани на гърците всъщност не са гръцки,а са взети от египтяни,траки и дори евреи.Но те не вникват докрай във вярванията на траките и копират от тях повърхностно.Така инкорпорирани техните виждания в мистичните учения на траките. Защото с вярванията на траките е можело да се достигне до духовно познание. Това винаги е било нежелан ефект от всеки управляващ елит. Да има разумно мислещ и духовно извисен народ.

    Същия паралел може да се направи и с християнството. Самото християнство в момента има малко допирни точки с това което е проповядвал Исус. Римската империя виждат в него голяма заплаха тъй като последователите на тази тогава секта са твърде много. Така решават този дефект да бъде превърнат в положителен ефект и създали имитация на христовото учение в този догматичен вид.Tова било най-лесното решение за контролиране на тази огромна маса последователи на Христос.За да могат да бъдат накарани езичниците да приемат новата религия по-лесно много от празниците и обичаи в паганизма били инкорпорирани в християнството като например Коледа.

    Това е моето скромно мнение на човек лаик. Приятен ден. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Понякога лаиците знаят повече от "професионалистите" :)

      Изтриване
  12. Привет Спароток, адмирации за постинга-траките са дали много на Европа - но си мисля че признателност няма да получим. Преди малко имаше интересен репортаж след новините по Нова тв. Разказваше се за открити миналата есен златни предмети и украшения в голямата могила при Свещари. Хипотезата на археолозите беше че е на гетския владетел Котела-останал в историята с това че дал дъщеря си за съпруга на Филип Македонски. Ще ми бъде много любопитно ако напишеш няколко реда за този владетел на гетите. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето тук съм писал за цар Котела http://sparotok.blogspot.nl/2013/05/blog-post.html

      Изтриване
  13. Здравей,

    ето каво прочетох в един форум:

    " “Разбрахме, че Бог Брахман /Космическия разум/ присъства в нас и това е нашият УМ.
    Космическия разум /логоса/ твори чрез звукови форми и вълни своята вселена. Изначалната звукова форма е звука ОМ или АУМ. В Упанишадите е записано, че
    „Тази сричка ОМ наистина е Брахман, тази сричка е висшето…”
    На старобългарски УМ се е изписвал като ОУМЪ. Така че според мен българите са имали познание за Бог Брахман , знаели са за първичния звук ОМ или АУМ, знаели са как се изявява и къде се намира в нас. И този така важен център на съзнание в нас са нарекли ОУМЪ или УМ.
    Но може би, българите са имали и познанието за Парабрахман.” "

    и по-нататък:

    " Г-н Никола Петров в книгата си „Йога-философия и практика” в коментар към сутрите на Патанджали, казва следното:
    „Мантрите АУМ, ОМ и Онг (Ong) са артикулационно тъждествени, тъй като звуците “A” и “У”, при концентрация в Сангяма (виж ІІ.4), се синтезират в звука “О”. В акустичния спектър, форматните тонове на трите гласни са близко един до друг, а форматният тон на “О” е в среда между А и У. Съгласно Kathopanishad 1.2.15-17, АУМ се проявява като “Оng”. Също и според Goswami (Laya Yoga, Routledge and Kegan Paul, Boston, 1980) “М” се трансформира в “(ng)”. Това е така защото при мантра медитация, за да се блокира безсъзнателния стремеж на езика да артикулира, той се заключва, заедно с устните, като върхът му се поставя между зъбите на горната и долната челюст. Това е единствената правилна техника за произнасяне на мантрата “OM”. Така при произнасяне на АУМ, ОМ и Онг се получава един и същ артикулационен резултат, звукосъчетанието “Онг”.
    Звукът ОМ-АУМ преминава като резултат в ОНГ. При древните българи думата ОНГЪЛ с корен ОНГ е означавала ПЧЕЛНА ПИТА. В речника за онгъл пише следното:
    „ОНъ ГъИЛъ – восъчна пита.Азите-прабългари са построявали временните си жилища едно до друго, докато се получи кръг – по подобие на килийките на восъчната пита, а целия лагер са ограждали с дървена или каменна стена. В центъра на онгъла е най-сигурното място. Там са настанявани вожда и приближените му”
    Така че може би, тези думи УМ и ОНГЪЛ не са случайни в българския език. Българите са имали Божествено познание, знаели са ,че Абсолюта Брахман /Космическия разум/ има форма на шестоъгълник и че до него има и други и други…шестоъгълници и всичкото това е изграждало единното и непрекъснато цяло наречено Парабрахман.
    Откъде идва Божественото познание на българите? Отговор намираме отново в
    Книгата на Румен, там пише следното „Благодарение на Премъдрия Баорг, българите носят проявеното познание за Великия Свидетел в себе си…Носели са го, защото са имали Разбирането за него!”
    Цитат: Изумен съм, защото всички българи са живеели няколко месеца в онгъл по времето на Аспарух преди да преминат река Дунав. Днес всеки историк знае за онгъла… Може би Аспарух, събирайки българите в онгъл… просто ги е сложил „под шапката” на Бога… чрез първичния звук „оумъ”. И така, няколко месеца след като този звук се е проявил в съзнанията на българите, едва тогава са преминали реката… "

    Какво е мнението ти за изложената взаимовръзка между понятията?

    На мен ми е казал човек, който се занимава с йога и е посещавал семинарите на Шри Шри Рави Шанкар как, като Шри Шри е минал покрай Панчарево, веднага му е направило впечатление наименованието, защото "панча" от индйиски е "пет".
    А в wikipedia пише следното: "Местността била известна и с многото грънчари - майстори на паници, една от версиите за произхода на имената Паничаръ, Панчар, по-късно Панчарево."
    Същия човек ми е казвал, че чакра и българското чекрък са идентични.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Повечето от тези въпроси не са от моята компетенция и поради това няма как да отговоря.

      Панча наистина е пет на индийски, най-близкото съотвествие е полската дума пенч- пет.

      Изтриване
  14. Предците ни са имали възможността да направят етническо прочистване на Европа и да я направят своя земя.

    До вчера тук не стоеше ли изразът "Предците са направили етническо прочистване на Европа"?

    Само едно не ми е ясно в цялата ви теза. Какъв е смисълът от заличаването на тракийския принос, защо е нужно на някой да внушава, че българите са пришълци, за какъв дявол от Москва до Лондон ще се впрегне огромен ресурс от хора, за да преправят източници и архиви, само и само да се докаже нещо, не особено ясно какво?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бихте ли ме цитирали, в коя своя работа казвам - "Предците са направили етническо прочистване на Европа"...

      Не ми приписвайте своите фантазии и тълкувания.

      След като до сега не Ви е станало ясно защо е било организирано потулването на тракийския принос в историята и културата на Европа, то аз няма как да Ви го обясня.

      За да се разберат някои неща се изисква преди всичко непредубеденост, а и определено интелектуално ниво.

      Изтриване
    2. Да не би да очакваме,че от Москва до Лондон някой ще си признае откъде води началото си неговият народ,кой и кога направи държави на народите по тия територии,кой даде на готи азбука и библия,как преди девети век нещо като английската история не съществува,кой и кога разпореди кои племена къде да живеят,че и до днес,кой и кога основа Москва изобщо като град ,и защо Червеният площад е подробно архитектурно копие на града с ясно разбираемото за българите име Казан?Предпочетох да отговоря с въпроси,за подробен и пълен отговор може да се напише немалък научен труд.

      Добрев,обикновен българин

      Изтриване
  15. Въпросителната форма на използвания от мен израз подсказва, че това не е твърдение, ами питам. Което означава, че може и да съм в грешка. Но все си мисля, че точно в тази статия, на посоченото от мен място стоеше изразът, който цитирам. Но не мога да съм убеден в това.

    След като до сега не Ви е станало ясно защо е било организирано потулването на тракийския принос в историята и културата на Европа, то аз няма как да Ви го обясня.

    Всъщност вие трябва да го обясните, след като твърдите, че има такива потулване.
    Аз лично не мога да си представя нито такава организация, която да го извърши. Огромен брой хора от цяла Европа да правят прочистване на изворите. И за какво? Това ще промени ли нещо в края на 19 век? Както и да го мисля, не виждам как събития от древността, до ранното средновековие могат да повлияят на политиката през 19-20 век.
    Съвсем отделен е въпросът, че не сте представили никакво убедително доказателство, че неолитните култури в Европа имат нещо общо с траките. Досега не прочетох от вас нищо, което да оборва Курганската хипотеза за разпространението на индоевропейците.
    Споменавайки Фир Болг, следва да уточните и траките от кой от Ноевите потомци произлизат, защото за Фир Болг в Lebor Gabála Érenn е посочено.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще Ви отговоря с цитат -едно изказване на западноевропейски политик, документирано на 11 април 1942 г. : "В никакъв случай не трябва да допускаме идване на учители в окупираните територии. Образоването на източноевропейците няма да е в наша полза. Образованиещо ще даде на по-интелигентните източноевропейци възможността да изучат историята и да развият политически виждания, които ще са пагубни за нас.

      Ние ще поставим високоговорител във всяко населено източноевропейско място и ще разпространяваме новини лишени от съдържание. Ще има и музика, много музика, веселата музика е ще подтиква хората да работят здраво...В никакъв случай източноевропейците не трябва да получават знания за политика и икономика..."

      И сега, ако не разберете за какво става дума...:)

      Изтриване
  16. ДО АНОНИМЕН

    Въпроса Ви в темата БЪЛГАРСКО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ УНГАРЦИТЕ изобщо не се е губил. Понеже коментарите в темата са над 50, не всички от тях се показват. За да се види пълният брой трябва да се натисне бутончето - Покажи повече коментари...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, все пак е техническа грешка, ама е свързана с моята техническа неграмотност :)

      Изтриване
    2. Това е мой блог, но аз имах абсолютно същия проблем :)

      Човек няма как да знае всичко и да е запознат с всяка процезура от всеки блог.

      Изтриване
  17. Сега да направите и връзката между цитираното изказване и унищожаване на тракийското културно наследство. Защото аз виждам малко по-друг контекст на това изказване, свързан с политиката на 20 век. То че великите сили нямат интерес в ония времена от образовано население на покорени и завладени територии е ясно и не подлежи на дебат. Тънкия момент е именно връзката с траките и какво би се променило от съвременната политика. Приемаме, че българите осъзнават тракийските си корени и тракийския културен принос и какво следва от това за съвременната политика? Абсолютно нищо.
    Не прочетох да оспорвате с аргументи Курганската хипотеза, нито виждам да казвате от кои потомци на Ной произлизат траките, за да ги свържете с Фир Болг. Защото те са потомци на стария ирландски владетел Немед, който е потомък на Яфет, през някакъв легендарен скитски принц, египетски фараон. Установява се в Ирландия, където е владетел за девет години. Фир Болг са оцелели негови потомци, които се връщат в Ирландия няколко века след смъртта му от Балканите, където са били роби. Не ви ли напомня малко на библейската история за Мойсей и бягството от Египет?
    Та къде са траките в тази легенда, освен че може би те са владели народа на Фир Болг на Балканите? Но това е едно предположение, за което няма доказателства.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поднасям извиненията си за това, че ще отговоря на въпроса Ви с няколко въпроса:

      Защо британците все още окупират част от Гибралтарския проток?

      Защо британците водят войни за полуостров Крим, а след ВСВ даже умоляват Сталин да им го отстъпи?

      Защо британци, франзуци и др. нападнаха Египет когато Насър извърши национализацията на Суецката компания?

      Когато си отговорите на тези въпроси, вижте и владенията на траките - Босфора, Дарданелите, източното адриатическо крайбрежие...

      Признаването на българите за потомци на траките би ни дало изконни права върху тези територии. Никоя велика сила не е искала в ръцете на българите да попаднат ключови протоци.

      Не е вярно, че няма доказателства за идването на болгите от Тракия в Ирландия. Не зная до колко сте запознат с археологията на британските острови. Съветвам Ви да потърсите литература и да се запознате с материалната кулутра от Късната Бронзова Епоха, а също и с тази на Ранната Желязна Епоха.

      Изтриване
    2. Отговорът на всичките ви въпроси е един - защото това са стратегически места в геополитически аспект.

      Признаването на българите за потомци на траките би ни дало изконни права върху тези територии. Никоя велика сила не е искала в ръцете на българите да попаднат ключови протоци.

      Хайде да поразсъждаваме малко върху това...
      Приемаме, че българите са потомци на траките и в един момент това се докаже по безспорен начин. След това предявим изконните си права върху протоците, позовавайки се на тракийското си наследство.
      Какво следва от това?
      Великобритания, Русия, Турция ще се откажат от владенията си ли и ще ни ги подарят, защото нашите деди са владели тези територии преди нам си колко века?
      Най-много да ни се изсмеят.
      Съвсем пресен пример от преди няколко години. Косово е изконна сръбска територия. Там е била първата държава на Властимир. И? Това беше ли пречка Косово да обяви независимост от Сърбия и великите сили да го подкрепят?

      Колкото до Фир Болг - преразказах ви легендата, както е записана в средновековната ирландска хроника Lebor Gabála Érenn. Там е записано от къде идва Немед, прародителя на Фир Болг. Дадено е и потеклото му. Няма никаква връзка с траки. Траките имат ли връзка с Ной?
      Всичко, което излагате са си ваши интерпретации, които не са подкрепени от основния източник за народа Фир Болг.
      Хубаво ме карате да търся инфомация за Късната бронзова епоха, ама има един малък проблем. Кралете на Фир Болг са управлявали в Ирландия в началото на второто хилядолетие пр.н.е. за около 30-40 години. Или по-точно 1935-1898г.пр.н.е. Малко не се връзва с периода на Късната бронзова епоха с няколко века.
      Вярно, че Темза има паралел със славянските езици и се обяснява с тъмен. Но същото обяснение има и на ирландски - teimen. Има и други хипотези, например Кенет Джаксън в "Езикът на пиктите" твърди, че наименованието на реката изобщо няма индоевропейски произход и няма обяснение.
      За някои прилики в езика най-логично е обяснението, че са остатъци от праиндоевропейския език. За да твърдите, че нещо няма обяснение на даден език, трябва този език да го познавате отлично и то не само писмено и говоримо, а на ниво филология и лингвистика. Само тогава твърдението има някаква стойност, иначе си е голословен изстрел в тъмното. Който може и да е ефектен за търсачите на сензации, но е напълно безсмислен за науката. А съм чел ваши твърдения, че нещо си няма смисъл на шумерски.

      Изтриване
    3. Не съм чел работата на Кенет Джаксън, но не виждам как пиктите ще додат в Южна Британия и няма да оставят следи, никой стар автор няма да ги забележи, а те от своя страна ще оставят само един хидроним.

      От друга страна имаме предание да идване на древен народ от Тракия, имаме тракийски хидроним, а се намират и находки имащи тракийски прототип...

      Между другото говоря уелски, а по ирландски имам основни познания. Ползвам също и етимологичния речник на Макбейн. Тази работа компенсира пропуските в знанията ми по уелски и ирландски.

      Колкото до изконните територии и великите сили...Държавата Израел не бе ли създадена въз основа на това, че евреите са по-старите поселници на територията й от арабите?

      Изтриване
    4. Ще допълня нещо относно Вашето твърдение, че човек не е в състояние да даде обяснение на древно име, или да отрече смисъла му на даден език, ако не знае този език перфектно, не само писмено и говоримо, но и на ниво филология и линвистика...

      Борис Симеонов е наш езиковед, който смята, че старите българи са били тюрки. В работите си Симеонов сравнява старобългарски топоними и антропоними с различни езици:

      -старомонголски
      -калмицки
      -арменски
      -китайски
      -чувашки
      -согдийски
      -казахски
      -чагатайски
      -уйгурски
      -якутски
      -узбекски
      -старотюрски

      Нали няма да се опитвате да ме убедите, че Симеонов (Бог да го прости) ги е знаел тези езици и то перфектно...

      Изтриване
    5. Отново бягате от Lebor Gabála Érenn. Само че това е източникът за Фир Болг.

      От друга страна имаме предание да идване на древен народ от Тракия, имаме тракийски хидроним, а се намират и находки имащи тракийски прототип...

      В цитираната хроника няма такова предание. Преданието е, че потомците на Немед около 200 след неговата смърт напускат Ирландия и се пръскат по света. Една група се заселва на Балканския полуостров. В хрониката казва Гърция. Там са поробени и след два века избягват и се връщат в Ирландия и това е народа Фир Болг.

      Нямам представа какви езици знаете, писах принципно. Предполагам, че Борис Симеонов ползвал някакви източници и се опирал на други трудове. Не съм го чел, така че не мога да коментирам. Но сам твърдите, че е езиковед, така че има нужното лингвистично образование.

      Колкото до изконните територии и великите сили...Държавата Израел не бе ли създадена въз основа на това, че евреите са по-старите поселници на територията й от арабите?

      Примерът е неточен. Държавата Израел е създадена, защото така е било изгодно на великите сили. Не знам дали това, което казвате е основание за създаването й, но ако е така, то е само предлог и обяснение, не истинската причина. Междудругото със същата резолюция на ООН, с която е създадена държаната Израел, е създадена и независима държава Палестина, но тя не се признава от великите сили и съответно не се изпълнява.
      http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+B7-2011-0529+0+DOC+XML+V0//BG

      Изтриване
    6. Не само Симеонов ползва трудове на други линвисти, това правя и аз. Колкото до нивото на образованието...познавам хора завършили българска филология, но в същото време не са в състояние да разберат че особеностите на падежите спадат към граматиката на един език:)

      Не можах да разбера - как точно бягам от Книгата на Нашествията -Lebor Gabála Érenn ?

      Посътветвах Ви не случайно да проучите археологията на Британските острови от Късната Бронзова и Ранната Желязна Епоха. Народът наречен болги идва по времето на цар Кир, техните деди обаче са колонизирали Британските острови доста по-рано.

      Не Ви разбрах -каква точно е била изгодата на великите сили да признаят държавата Израел? Факт е, че евреите са обитавали тази земя преди арабите. Както Старият Завет, така и летописците от Античността потвърждават това.

      Изтриване
    7. Не можах да разбера - как точно бягам от Книгата на Нашествията -Lebor Gabála Érenn

      Например пропускате библейския произход на Фир Болг и точно упоменаване от кой от ноевите синове произхождат. Досега не казахте траките от кой ноев син произлизат. Твърдите, че в преданията се говори, че идват от Тракия, но пропускате, че там са били бежанци, а не местни жители.

      Че кой оспорва, че евреите са били на тези територии преди арабите. Въпросът е дали това е причина са създаване на днешен Израел. Дадох ви линк към Европейския парламент, където се споменава Резолюция 181 от 29 ноември 1947 г. Общото събрание на ООН и където ясно е казано, че с нея се създават две държави - Палестина и Израел. Така че кой кога е бил пръв на териториите в днешно време е без значение. Официалните документи по създаване на днешен Израел противоречат на думите ви. На кое на вярвам? На тях или на вашите твърдения?

      Изтриване
    8. Прощавайте, но съм силно изумен от наивността на Вашите разсъждения. Библейският произход на болгите е без значение. Трябва да се съсродоточим върху твъденията, които са доказуеми.

      Има твърдение, че болгите идват от Тракия - на Британските острови има находки, чийто прототип е в Тракия, има тракийски хидроними. Ето това е същественото.

      Верно е, че Немед е определен като жител на Скития, но не са дадени топоними и хидроними за ориентировка. Предполагам известно Ви е сведението на Страбон, че в дълбока древност гърците наричали с името скити всички свои северни съседи, т.е. включително и траките.

      Траките от своя страна обитават и земите определени като Скития...

      Може да се спори до свършека на света каква е причината за създавнето на Израел. Аз представих един от основните доводи, Вие си вярвайте в каквото поискате :)

      Изтриване
    9. За 21 век може и да е наивно, но не е било такова за автора на средновековната хроника.
      Известно ми е какво е писал Старбон, въпросът е дали ирландския автор от 12 век го е знаел и какво той е разбирал под скити и Скития. Другото са интерпретации.
      Та както казах няма твърдение, че Фир Болг идват от Тракия, има твърдения в хрониката, че се връщат в Ирландия, след като са били роби в Гърция.
      Вярно, О'Райли свързва Фир Болг с болги, които нахлуват в Ирландия около 500 г.пр.н.е. После обаче, Кенет Джаксън го опровергава, но теорията на О'Райли си остава популярна. Само че той свързва болгите с белгите, споменати от Цезар.
      Твърдите, че има находки, с тракийски произход. ОК. От кога са датирани тези находки, от кой период са посочените хидроними от вас, за които твърдите, че са тракийски? Или и те са като хидронима Бара в Испания, който скача през вековете, в зависимост от тезата, която защитавате. Как находките са попаднали в Британия - дали от тракийски преселници, дали по пътя на търговски обмен, дали чрез посредничество на други. Странно, но за приликите на българска култура с индианската от югозапада, твърдите, че не е задължително да са пренесени от българи, а може и чрез посредничество, но за Британия дори не обсъждате този вариант. Това са все важни неща.

      Колкото до Израел - предпочитам да вярвам на посочената Резолюция на ООН, с която се създават две държави - Израел и Палестина. Това оборва твърдението ви за по ранното заселване и съответно изконни права върху територия.

      Изтриване
    10. Хрумна ми още нещо във връзка с Фир Болг.
      По горе ви написах кога са управлявали в Ирландия според легендарната традиция. Ама не ви написах имената на кралете
      Та:
      • FIR BOLG
      • Slainge.......................................1935-1934
      • Rudhraighe....................................1933-1932
      • Gann..........................................1931-1928 with...
      • Geannan.......................................1931-1928
      • Sengann.......................................1927-1923
      • Fiacha Cennfinnian............................1922-1919
      • Rinnan........................................1918-1912
      • Foidhbhgen....................................1911-1909
      • vacant
      • Eochaidh......................................1907-1898

      Къде има тракийски имена тук?

      Изтриване
    11. Пропуснали сте името Дела, а съществува тракийско име Далес.

      Пропуснали се името Гостен, а съществува тракийски теоним Сур-гаст.

      Пропуснали сте името Етар, а съществува тракийски хидроним Иетерус- Етъра.

      Името на болгът Ган намира паралел в тракийският град Ганос.

      Не трябва да забравяме и това, че чуждите имена се предават винаги изменени.

      Изтриване
    12. Дал съм пълния списък на владетелите и в него няма никакви тракийски имена.

      Името на болгът Ган намира паралел в тракийският град Ганос

      Прекалено наивно. Намира и паралел с индийския бог Ганеша, както и със съседа ми бай Ганчо или с алековия герой. Някакви съвпадения винаги могат да се открият.
      Не виждам да давате сведения за предполагаемите тракийски находки и хидроними.
      Междудругото архелогически находки за легендарния народ Фир Болг няма.
      Ей това е манипулиране на източниците. Имате една ирландска легенда и почвате да й приписвате разни неща, като например, че Фир Болг идват от Тракия. Само дето такова свидетелство в източника няма. Това е ваша спекулация.

      Изтриване
    13. Наивно е да се търси връзка с Ганеша след като няма сведения за идване на индийци в Ирландия, нито пък има индийски артефакти на Британските острови от периода на Бронзовата и Желазната епоха.

      Казвате, че нямало сведения, че болгите идват от Траки я...Вие запознахте ли се с всички вариaнти на "Книгата на Нашествията"?

      Или може би искате да кажете, че хората писали енциклопедия Британика са лъжци ?

      “The Thracian party become the ancestors of the second colonizing race, Firbolgs” (Encyclopaedia Britannica, Dictionary of Arts, Sciences, and General Literature, 9th ed. Vol.V, Henry G. Allen and Co, 1833, p.299).

      Изтриване
    14. Ако се бяхте запознал с археологията на Британските острови щяхте да знаете, че там са намерени брадви, мечове, копия, за които се признава, че не са местни.

      Направи ли човек сравнение с находките от Тракия, веднага ще установи кои е донесъл тези обекти.

      Това, че определени мои изводи не Ви допадат не означава, че аз съм манипулатор...ако бях такъв, Вие нямаше да си губите времето да идвате в блога ми.

      Изтриване
    15. Към анонимния колега горе-дали сте чували името Муртаг Маклофлин,като начало? А за благородническия род Болгер нещо? И знаменцето на тоя род ,да подскажа,е трицветно,познайте в кои цветове? Я,то било същото като италианското,ейй,вярно бе,и като нашето! Както наскоро писах, откъде-накъде английската дума фолк може да бъде изведена само от болг,е как така думата за бик е булл,даже думата им за дърво е наша ,от трий до дрявон не е чак много далеч.
      Добрев,обикновен българин

      Изтриване
  18. Пропуснах да спомена нещо за Фир Болг. Легендата за тяхното отпътуване не прилича на мойсеевия изход, а по-скоро на разказа на Херодот за пелазгите, които носейки пръст в торби облагородяват земята край Химетос и я правят плодородна. Гърците им завиждат и ги прогонват...

    Думата фир на ирландски означава мъже, фер означава мъж. Тази дума отговаря на стблг. фрьтъ- мъж. Според официалната историография не е имало контакт между стари българи и ирландци, чудно как тогава ние имаме тази дума...

    И не е само тя. На ирландски, а и галски врана е брано, врано. Смисъл обаче има само на български, врана идва от вранъ-черен, това е характерния цвят на тази птица.

    В Южна Британия тече река Тамесис- днешната Темза. Тамесис има паралел с тракийските топоними Тамаси дава, Темено дури, Темброгиос, които се обясняват с блг. тъма.

    На ирландски тъмен е дуб, дув (Дъблин означава тъмно езеро), на уелски тъмен е тъуил...Тамесис е по-скоро тракийско, а не келтско име, като не ирландската дув и уелската тъуил дават обяснение, а българската тъма, тама - диал. форма.

    ОтговорИзтриване
  19. друг анонимен :-)

    Причинате за създаването на Израел са властта и парите... , така че не виждам защо изобщо спорите по тази тема-има достатъчно сайтове, които разглеждат конспиративната част на създаването й.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Уважаеми г-н/г-жа анонимен,
    Ще ми бъде безкрайно интересно да цитирате конкретни книги,глави,стихове от Библията,в които се разглежда родословието на Яфет конкретно,или Хам да речем!Библията не е легенда и предание някакво ,а съществува и до днес!Нека не се позоваваме на измислени предания ,а на фактите,както вече призова и Павел. В тази връзка ,позовавайки се на библейските концепции всички след библейския потоп са наследници на Ной,а отивайки назад във времето всички ние до един сме деца на Адам.Така че връзката на траките с Ной е без съмнение!!!!Остава въпросът обаче ,след като според Библейските текстове имаме сведения само за потомството на Сим,....до Авраам,които е баща на "множество народи" и се стигне до Исак и Яков(Авраамови синове)тук става интересно,понеже в Лука 3:23-38 и Матей 1 :1-17 се проследяват 42 рода назад във времето от Исус до Яков!Обаче липсват данни за потомството на Хам и Яфет(Ноеви синове)-и са възможни всякакви интерпретации!!,!липсват данни за потомството на Исав( син на Исаак)и брат на Яков,
    няма данни дори за потомството на някои от синовете на Яков!При това положение,щом някой е решил да се позовава на библейски текстове,за да създава своите митове и легенди,в случая визирам ирландците(които се родоопределят с Яфет??) ще е добре да посочат конкретните библейски текстове,защото те са живи и до днес.
    Относно писмеността на траките е хубаво да се информирате за съществуването и декодирането на библия бесика!А бесите са траки,обитаващи точно земите на днешна България!Има ги надписите от Караново и Градешница,както и много други!Това,че упорито се укриват факти и се фалшифицират,това че с години са ни внушавали неверни за миналото ни истории с нищо не променя истината!Ако сме търсещи хора,ще събираме и уважаваме историческите доказателства,съкровищата ,които са заровени в земите ни,и щом трябва да си сверяваме часовника!Достойният човек признава грешките и заблудите си,приема фактите и продължава напред!
    http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm
    Жалко,че понякога чужденците ни признават,това,което ние не смеем.
    И ако ние си мълчим,(както пише в писанията),то камъните ще проговорят!И в този случай -буквално!
    http://www.youtube.com/watch?v=WtrT5GwM-7I

    Поздрави!
    от неанонимната Рада Марова

    ОтговорИзтриване
  21. КрисДиМарЯна1 юли 2013 г. в 22:52

    Поздравления! Както са казали хората: "Който се учи, той ще сполучи".
    В Библията пише: "Който търси, намира"! Само така, с търсене, питане и до Цариград се стига! Истината излиза лека полека наяве! Слава Богу!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Криси, който търси-намира! Иска се обаче доста търсене :)

      Изтриване
  22. pozdravlenia za interesnia blog :)
    eto neshto nashensko, koeto syshto e raztyrsvashto
    http://research.zonebg.com/pubs.htm
    nie bylgarite sme dali mnogo i oshte davame na sveta

    ОтговорИзтриване
  23. Процесът на образоването е едно доказателство на философското твърдение, че за да разбереш нещо трябва да имаш "inner knowledge", т.е. ниво на знания. И ако трябва да съм по-убедителна - на един компютър му трябва определен тип операционна система, за да могат да работят някои програми. В този ред на мисли, господата които не съумяват да стигнат до смисъла на написаното от Павел, би следвало да потърсят причината в себе си. Натрупването на определен обем от знания е определящо за разбирането. Но трябва да имат пред вид също така, че на някои хора им е необходим месец, за да се научат да свирят на флейта, а на други - година.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте. Много се радвам, че открих блога ви. И още повече, че има хора, които се осмеляват да търсят истината и да кажат мнението си на глас. Аз нямам познания по темата, но интереса ми е огромен, и бе удоволствие да прочета дори и спора ви с г-н Анонимен. Поздрави от Нина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Нина!

      Понякога зад анонимните стоят преподаватели в университети... Някои спорят културно, други се опитват да багателизират информацията. Каквото и да се прави, истината ще си излезе.

      Поздрави!

      Изтриване
  25. Здравейте, г-н Серафимов!.
    Без притеснения се определям като лаик, но винаги ме е вълнувала историята.Чета оттук-оттам, съвсем спорадично исторически книги и статии.Случайно попаднах на блога Ви и от часове го чета задълбочено, плюс коментарите :) Печелите възхищението ми за ерудицията и положения труд.Поздравления и истински аплодисменти за проучванията Ви и увлекателния стил!
    Поздрави!
    Сабина Вълчева

    ОтговорИзтриване
  26. Чест и почитания (както казваше наш водещ) , уважаеми господин Серафимов за страхотната работа, и невероятния труд, който полагате, за да стане ясно на българите и на целия свят, че ние сме най-древната цивилизация, дала познанията на всички останали ! А не малобройно номадско племе ! Факт, който трябва да повдигне смазаното ни национално самочувствие ( за което безспорно допринесоха и продължават мастити лъжеисторици, кичещи се с професорски и други титли, които по презумпция държат на смешните си постановки относно произхода ни, а явно и не желаят да се злепоставят, признавайки лъжите си....Лаик съм, но с удоволствие чета писаното в блога Ви, както и подобни публикации и книги за ИСТИНАТА за България .И все пак съм убедена, че тази истина ще победи, въпреки дяволските усилия на противниците (накратко казано).!!! Няма много истини!!! ТЯ Е ЕДНА ! Извънредно много ме радва и факта, че българите започнаха да " проглеждат".., което пък ликвидира възможността за манипулирането им!.... УСПЕХ в невероятната работа, на която сте се посветил !!!... Ще ни бъде !!!.... С огромно уважение- М. Асенова

    ОтговорИзтриване