21.09.2014 г.

ТРАКИЙСКИTE НАДПИСИ – СЕНЗАЦИИ И ТАЙНИ


Веднъж един чужденец ме попита кое е най-типичното качество на българина. Този въпрос ме затрудни доста. Все пак ние сме хора с богата душевност, не е лесно да се определи, кое точно е нашето най-ярко качество. Добри сме, в това спор няма, щедри сме, това също е вярно, а, че сме гостоприемни ще признаят и враговете ни. Мъжете са силни, жените са красиви, децата ни са умни, печелят често медали по олимпиади.

И все пак – кое е най-типичното качество на истинския българин? Спомняйки си за стотиците, дори хиляди борци за свобода и справедливост осеяли историята ни с подвизи, за мен не остава никой друг избор освен да кажа – Най типичното за българина е неговия стремеж за свобода и справедливост.

Точно желанието ми да намеря справедливост ме накара да търся истинската история на България. Беше ми криво, че са изречени толкова много лъжи за нашето минало и произход. Обидно ми бе да слушам, че нашата история започва едва в Ранното Средновековие. Не е справедливо народът, който извади европейците, а и много азиатски народи от мрака сам да тъне в мрак.

Желанието ми за справедливост ме накара и да напиша тази кратка статия. Огорчен съм от това, че все още се намират хора, които да твърдят, че народът на Залмоксис и Орфей не е познавал писменостт. Намирам за крайно обидно да се твърди, че дедите ни са взели писменост от гърците понеже не са имали своя.

Ако това бяха изказвания от времето на тоталитаризма, те щяха да са обясними. Страхът от репресии може да накара хората да кажат неверни неща. Да, но такива неверни твърдения се правят и понастоящем. Не си казват какви да е хора, а индивиди на отговорни длъжности. Не зная какви са мотивите на тези, според които траките са безписмен народ. Трудно ми е да повярвам, че отричащите тракийския гений не са запознати с историческите извори правещи от траките първия образован народ.

В своя работа гръцкия автор Алкидамант е пределно ясен определяйки тракиецът Орфей като създател на буквите. Диодор Сицилийски е поредният, който смята, че най-ранната азбука е ползвана от траките Офей и Лин. Еврипид говори за тракийски плочици, върху които са записани лечебни формули от Орфей.

С каква съвест тогава някой ще нарича траките безписмен народ? Какво дава право предците ни да бъдат определяни като примитивни? Орфей е живял преди Троянската Война, а тя е от XIII-XII век преди Христа. Това ще рече, че дедите ни са разполагали с писменост още през Бронзовата епоха, а и по-рано.

В нашите земи са намерени доста тракийски надписи в различни места – Ситово, Езерово, Кьолмен, Браничево, Дуванлий, Надарци.
http://soltdm.com/imags/comune/EzerovoRing.jpg

http://www.prehistory.it/fase2/sitovo1.jpg

http://groznijat.tripod.com/thrac/KJOLMEN1.jpg

http://groznijat.tripod.com/thrac/DUVANLI.jpg

http://prarodinata.blog.bg/photos/88147/Kremenski%20nadpis4.jpg


Неотдавна бяха намерени и нови надписи и то не какви да е, а монументални. Според откривателят Д.Лалчев, в някои случаи височината на буквите достига до 50 сантиметра. Това е нещо уникално! По времето когато буквите са изсечени в скалите на Сакар планина, гърците и римляните са живели в сламени колиби.

Лалчев определя надписите като прафригийски, но не дава точна датировка. Тя не е чак толкова трудна, но е неудобна за общоприетите теории. Херодот разказва, че по начало фригите обитават територията на Стара Македония и там носят името бриги. След миграцията си за Мала Азия те променят племенното си название на фриги.

Херодот не посочва кога е станала тази миграция, но това може да се установи по няколко начина. По време на Троянската война фригите са съюзници на троянците и се притичват на помощ на своите приятели не от Европа, а от източните брегове на езерото Аскания, което е в Мала Азия. Тези данни поставят фригийската миграция преди Троянската Война, т.е. преди XIII-XII век преди Христа.

“Phorcys, and the god-like Ascanius, were the leaders of the Phryges far from Ascania,’ that is, the Phrygian Ascania; for the other, the Mysian Ascania, was nearer to the present Nicæa, which he mentions, when he says, “‘Palmys, Ascanius, and Morys, sons of Hippotion, the leader of the Mysi, fighting in close combat, who came from the fertile soil of Ascania, as auxiliaries.”

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0239%3Abook%3D12

Има и други данни, които показва, че фригийската миграция е от преди Троянската война. На надписите от Сакар планина Лалчев открива тракийското божествено име Ипта. Тази богиня е позната на хети и хурити под името Ебат, Хеба, но нито на хурийски, нито на хетски има етимология за името. То е тракийско и се среща в имена като Ептапор, Ептазелмис, Ептазета, Ептакент, Ептатралис, Ептапюр, Ептесукос, Ептепус, Ептазенис, Ептенис и др. Епта е сродно и на хидронима Еброс – днешния Ибър, а и на регистрираното на Кьолменския надпис име Ебар.

Епта не е единствената тракийска богиня почитана от хетите. Същото важи и за Арес, когото хетите наричат Яриш – богът на войната. Хетите са приемали в пантеона си всички богове на покорени, или съюзни народи и поради това стават известни като хората имащи хиляда бога...

Понеже Епта е почитана в Мала Азия през XIII век преди Христа, по време на цар Хантили III, това ни позволява да положим фригийската миграция в XIII, или дори XIV век преди Христа. В такъв случай става ясно защо в Стария Завет наред с хетейци, т.е. хети се споменават и ферезейци – фриги – Изход, 23, 23.

Щом надписите от Сакар планина са прафригийски, т.е. преди миграцията в Мала Азия, то те са изсечени преди XIV-XIII-век преди Христа. Пак напомням, че по това време нито римляни, нито гърци имат писменост. Нашите деди обаче правят монументални надписи, чиито букви са с 50 сантиметра височина. Колко безочлив трябва да е някой, за да определи траките като народ без азбука!

Нима дедите ни са виновни, че някой със сатанински фанатизъм е унищожавал тракийските писмени паметници и поради това днес твърде малко от тях са известни?
Обърнете внимание кое е оцеляло – монументалните надписи от Сакар, Надарци и този от Ситово са в планина, далеч от погледа на хората. Езеровския, Кьолменския, Дуванлий, Браничево са в гробници – отново далеч от погледа на хората.

Нали не мислите, че дедите ни са правили надписи с единствената цел да ги скрият.
Съвсем не, имало хиляди надписи, но е оцеляло само това, до което враговете на народа ни не са успели да се докопат. Унищожаването на тракийската писменост е траело векове. С. Торбатов съобщава за един интересен факт в своята работа Укрепителната Система на Провинция Скития ( края на III-VIII в), че за градежа на крепостите често са се използвали епиграфски паметници. 

В повечето случаи текстът е с лице към стената, т.е. невидим, а когато плочата е била с текста навън, всички букви са били старателно изчуквани, т.е. унищожавани напълно!

Как да истаме тогава да има много запазени тракийски надписи? Вижте какво става и днес – един добросъвестен откривател публикува нещо сензационно, но отговорните не са направили нищо, за да може важната новина да достигне до българския читател.

Д.Лалчев представя откритието си на конгрес по Тракология през 2002, а12 години по-късно само специалистите знаят за сензацията, която би трябвало да промени историята и да постави дедите ни като създатели на писмеността.Иманярите и враговете на народа ни не спят. Няма да се учудя, ако монументалните фригийски надписи от Сакар са отправени в небитието. Ако не бе работата на Лалчев, ние никога нямаше да научим за тях.

Чудя се дали наистина тези, които се опитват да принизят траките вярват, че ще успеят.Верно е, успели са за заблудят мнозина, че през 681 година траките са почти изчезнали хорица забравили стария си език. Верно е, много от нас са полъгани да търсят корените ни в Афганистан. Истината обаче е неумолима, тя бавно, но сигурно си проправя път и никаква лъжа не може да я спре.

Десетки хиляди българи вече знаят, че са потомци на Залмоксис и Орфей, на смелия цар Ситалк и разтърсилия Рим тракиец Спартак. Броят на пробудените хора расте с всеки изминал ден. Започнала като малко планинско поточе днес истината е бурна река. Лудост е някой да се опита да я спре.




30 коментара:

  1. Още преди 2014 години е казано: "Тайната на беззаконието вече действа в света" - дали освен познатия на всички православни християни частен случай, това не се отнася и най-общо за стремежа откакто свят светува да се унищожава всичко най-духовно и да се потъпква и крие истината за всичко? Защото ако просветеният народ или просветените хора бъдат унищожени и споменът за тях ликвидиран (което на практика никога не би могло да се получи независимо от опитите и напъните им), човечеството ще си живее в тъмнина и безпросветност и много лесно ще бъде унищожено - според нечии химери. Слава Богу, хилядолетният опит доказва, че истината винаги излиза наяве, и дори светлината и Истината биват разпространявани по целия свят от наследниците на същия този просветен народ, познаващ истинската духовност и писмеността от хилядолетия! Нали "В началото беше Словото"? Възможно ли е разумните същества, създадени по образ Божий, да не са познавали писмеността, чрез която да разпространяват познанията и високите си духовни и творчески постижения сред потомците си и по света?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да наистина, историята показва, че винаги е имало опити да се потопи даден народ, или група народи в тъмнина, но показва и, че всеки опит, независимо колко жестоки са били средствата му, се е провалял.

      Изтриване
    2. Господин (или Госпожо) Анонимен,
      Не съм сигурен дали трябва да Ви благодарим за добре объркания коктейл от Святото писание, православие и история, който сте ни поднесли с такъв патос, в който е трудно да се открие логична ориентация.
      Първо не става ясно защо упоменатият „частен случай“ трябва да е познат само на „всички православни християни“, а не и на останалите християни. Понеже в този сайт стана дума, че българите са първите християни приели учението непосредствено от апостолите, Вие считате ли ги за „просветени“ преди да бъдат покръстени от гръцката православна църква или не ?
      На два пъти използвате квалификацията „просветен народ“. Кой народ имате в предвид и това означава ли, че останалите народи са непросветени ?
      Този „просветен народ“, който познава „истинската духовност“ по какъв начин „разпространява светлината и Истината по целия свят“, чрез православието ли или как ?
      И накрая моля да ни обясните какво Вие разбирате под „духовност“ и „истинска духовност“. Благодаря.

      Изтриване
    3. Да, прав сте, в няколко реда не може да се предаде всичко точно и ясно, може би само професионалист и надарен с такава дарба. Ще се опитам да ви отговоря възможно най-ясно според възможностите си.
      Частният случай за който става въпрос сигурно е известен не само на християните - православни, католици и протестанти, но и на не-християните. За това не споря.
      В това че първите християни по нашите земи са покръстени от самите Свети Апостоли, и че те са си били българи - има много исторически доказателства за това, които вече излязоха наяве.
      Всеки, който следва Истината, носейки със смирение и пожертвователна любов своя кръст считам за високо-духовен. А като говоря за просветен народ, нямам предвид определен етнос, а всички просветени хора, обикнали и следващи Истината. Но фактите говорят, че е имало и един народ - тракийският, който е бил особено силен носител на духовност, знания, добродетели, били са изкусни майстори и занаятчии, лечители, познавали са писмеността преди новата ера, и който е разпространявал своите познания по целия свят, където се е преселвал. Този народ според бащата на историята Херодот, е бил най-многобройният от всички народи след индийския, колкото песъчинките в морския пясък. Но не му е достигало единомислие, единство, сплотеност, за да бъде и най-силният и непобедим. Това може би е най-големият му недостатък. Според Страбон, елин-географ, живял на границата на старата и новата ера, траките мизи (за които е казано в много източници че са българи и че Мизия=България), били изключително боголюбиви и миролюбиви, тяхната набожност не им позволявала да се хранят с месо, а някои сред тях живеели без жени (предобраз на съвременното монашество?). А траките скити били считани от древните елини за най-справедливият народ от всички народи (отново срещаме в историческите източници че скитите са българи, Скития = България). Тракийските лекари пък били по-добри от елинските и в лечителската им практика се включвали благи думи и отношение, тъй като знаели много добре кое стои в основата на болестите. В символиката на тракийските руни се среща кръстният знак, което тепърва трябва да се изследва. Човек или народ, притежаващ всички тези добродетели, умения, трудолюбие, изкарващ си хляба с пот на челото, водещ уседнал и творчески начин на живот, мразещ насилието, ненападащ другите и с незавоевателна политика (не само това, но ние дори се оставихме да ни измъкнат изпод носа толкова много родни земи, без дори да проявяваме претенции за тях), обичащ и търсещ справедливост, помагащ дори на враговете си на бойното поле, бойците му, ползващи се с уважението дори на най-големите си врагове поради благородното и човешкото си отношение, и познаващ писмеността от най-древни времена не може ли да бъде наречен просветен и духовен? А как разпространява духовността и светлината по света - чрез начина си на живот за който говорих по-рано, с това, че не мрази враговете си и приема техните потомци като ближни, чрез познанията си, които прави достъпни за всички и не крие за себе си, чрез православието и черковнославянския-старобългарски език. Надявам се този път мисълта ми да е станала по-ясна.

      Изтриване
    4. Относно покръстването на българи от Византия, явно имате предвид покръстването при Св цар Борис-Михаил. Тогава не са били покръстени българите, както ни се поднася в учебниците, а ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ, живеещи на територията на днешна Албания, доколкото си спомням. Защото останалите отдавна са били християни. А и нека не забравяме, че като толкова многоброен народ и когато е имало войни, вражески набези, гонения, природни катаклизми и други, части от българите са напускали Българските земи и са се изселвали по целия свят, след което части от тях отново са се връщали. Такъв е примерът и с част от траките - гети (доколкото си спомням), които живеели на север от Дунав и през 4 век преминали на юг от Дунава, завръщайки се при своите роднини и се покръстили в православието.

      Изтриване


  2. Продължават разкопките на най-стария солодобивен център в Европа - Провадия, съобщава БГНЕС.

    Солницата е в най-стария праисторически град на Стария континент, възникнал преди повече от 6500 години. Каменни бастиони и каменни стени от 4700-4200 г. пр. Хр. с дебелина два и три метра са най-ранните и най-масивните укрепления от периода на праисторията, документирани до днес в цяла Европа.

    След последните разкопки техните останки се открояват все по-импозантни. Разкриват се съоръжения, непознати за фортификацията в древността на Стария свят.
    ---------
    Все по-ясно става че Спароток е прав!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След време всички не само българските деца, но и тези от Западна Европа ще учат, че люлката на европейската цивилизация е в България и, че българите са представители на народа, който разпространи искрата на познанието.

      Изтриване
  3. Димитър Чиликов, независим и честен изследовател като Вас, разтълкувал ситовския надпис, обясняваше неуморно, че предците ни траки са имали не една , а 4 писмености като включваше в тях фригийската и етруската азбуки.

    В деня на българската независимост нека почетем независимия български дух, непримирим към несправедливостта и насилието. Нека вдигнем българското знаме, което казва "ЗНАМ". И това знам е и знак, че знанието е запазено у нас и е знамение, че ще го обогатяваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жалко, че не ми се отдаде възможност да се срещна с този забележителен българин. Мир на праха му!

      Изтриване
  4. Самият патриарх на българската революция Г. С. Раковски (1821-1867) е първият човек, който отсича, че някъде около Памир се намира прародината ни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, ние сме си лика прилика с хората от Памир и Тибет :)

      Изтриване
    2. Ха, ха , ха ! ! ! Добре казано !

      Изтриване
    3. Eто как изглеждат http://www.tibettravel.org/uploads/allimg/121026/1-121026133955102.jpg

      http://www.tibetdiscovery.com/assets/images/about-tibet/tibet-people_320_220.jpg

      http://www.thelandofsnows.com/wp-content/uploads/2012/01/DSC_0910.jpg

      Изтриване
  5. Ако знаете, само, колко още труд има пред нас, докато запознаем българите с истината..., но ще бъде направено:))), не сте сам г-н Серафимов. Просто трябва да учим децата си на това и всичко ще си дойде на мястото.

    ОтговорИзтриване
  6. Господа анонимни ,
    Моля поставяйте някакво измислено именце като пишете , че съм стар човек и се бъркам. Много анонимни стават и се губи връзката.
    Г-н , Анонимен22 септември 2014 г., 19:10, моля , като отговаряте на мнение указвайте към кого се обръщате.

    Рорик

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е добра идея. Нека името да е измислено, ако някой се притеснява от нарушаване на личното му пространство.

      Изтриване
    2. „Кривославен“
      Уважаеми Г-н Рорик,
      Предполагам вече сте се ориентирали, че мнението ми се отнася към първия коментар, но някак си е поместено след Вашия. Съжалявам за объркването, за което нямам вина.
      Този псевдоним избрах по съпричастност с първите български християни, за които съм чувал че били дори малтретирани при налагането на византийското „православие“ в България. Ако някой има повече достоверни сведения за събитията по това време, бих го помолил да ги сподели с почитателите на сайта. Разбира се с интерес очаквам и мнението специално на Г-н Серафимов, в случай че има информация по въпроса. Благодаря!

      Изтриване
    3. В книгите на Г. Ценов (напр. "Кроватова България") и в книгите на д-р Ас. Чилингиров (напр. "Българската Църква", "Готи и гети", "Урфил, учителят на гетите"). Може и в интернет да се намерят откъси от тези книги.

      Изтриване
  7. ----Просто трябва да учим децата си на това и всичко ще си дойде на мястото. ----
    Да доуточня.
    Просто трябва да учим децата си да търсят истината и да мислят . Да са независими от тоя огромен океан от информация, защото ще се удавят ако не знаят да плуват.
    Ясно е че сме имали писменост. Ясно е че знанията са записвани на нетрайни носители.Тези останки които намираме сега доказват това. Ясно е че историята на света е писана , когато е направено откритието за книгопечатането.За основа са взети малкото оцелели на нетрайните носители. Ясно е че траките са мислили , да оставят следа в бъдещето, да помогнат на следващите поколения , и за това са писали върху камъни "черти и резки" за да пребъдат през хилядолетията.Че са реформирали езика си , буквите си. , за да предават възгледите си за живота на тая Земя.
    Това вече е безспорен факт. Стъпвайки на тази основа , ние трябва да мислим за бъдещето. Как да покажем на следващите поколения представите си за живота.В тоя свят на печалбарство е останал един народ ,потомък на траките , чиято народна памет пренася през хилядолетията един друг възглед за живота и че може би днешния свят в който живеем е грешен път. .
    За тези древни хора златото не е било богатство в днешния смисъл.За тях е било друго богатство - дълготраен носител , на който са записвали паметта на дедите си и са отправяли послания към бъдещите поколения.Това е тяхната религия. Но тя не започва с християнството. Г-н Серафимов търси липсващото звено което е изчезнало. Намерил го е в писмеността, думите , езика. Какво по -логично от това. Търси го в народната памет, която живее в езика.. Всички носители се оказват тленни,само паметта е нетленна. Духа е нетленен.Някой по-горе рече че и други народи са "просветени" не само ние. .Но доказателствата за просветнаст , са най много. тук където са живели тези хора. Да ама другите народи градят свят в който Царица е Парица.А земята се отваря и казва че може и иначе Царица да е Духа. Нам е отредено да пазим паметта на тези хора и да намерим начин да я предадем в бъдещето. .Другите купуват тази памет като стока.Те няма да я опазят.

    Много банално звучи , но
    Поздравление Г-н Серафимов. Поздравление, че сте посветили живота си на този труд.

    Рорик

    ОтговорИзтриване
  8. „Кривославен“

    Уважаеми Г-н Рорик,
    Имам на сърце да отговоря на горния Ви коментар, след като се постарах и двете Ви молби да бъдат изпълнени.
    Самолюбието ми на българин, което се подхранва щедро от болшинството коментари, не е притъпило чувството ми за реалност по отношение на всичко онова, което се предлага.
    В противовес на днешното ни окаяно състояние ние се убедихме вече, че сме (били) най–великите в света. Изхождайки от тази презумпция, лично Вие се ангажирате вече и да дадете дефиниция за религията на българина – „Това е тяхната религия. Но тя не започва с християнството.“
    С какво започва религията на българите. С техните няколко азбуки, с техните морални добродетели, технически способности и физическа сила, с достигнатото от тях ниво на такава „духовност“, че почитането на друг бог се явява като нещо съвсем излишно. Не мисля че прекалявам, защото това е логичният извод от Вашите и други подобни славословия !
    И така: имат ли българите изобщо някакъв бог, различен от тях самите или дори и да имат, той е само една традиционна добавка към неподражаемото им собствено величие ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми г-н анонимен, религията на българите започва с вяра в собствените сили и любов към всички хора и животни. Българското християнство като наследник на Орфизма е гностическо. Доста елемнти от него са запазени в 'Корпус Херметикум', там са и истинските божи закони, които са ненарушими като гравитацията. Кривославното гръко-юдейско е прикрит еленизъм с елементи на юдаизъм.

      Последния Блъгарин.

      Изтриване
  9. Г-н "Кривославен"
    Смутих се от анонимното Ви мнение , защото мислих че се отнася до мое мнение , а нямам никакво познание по православие.
    Няма как да имам. Първата ми среща с Вярата беше усърдието с което неграмотната ми баба , бързаше да запали свещта до леглото на починалия ми прадядо . През всичките 40 дни , правеше каквото правеше и наближи ли залеза трескаво с напрежение следеше точно кога взора и точно преди да се скрие последния лъч търчеше да запали свещта , поставена в една чинийка с пръст от гроба , закрепена на едно камъче. Как бързаше сутрин , на Третини, Деветини, Двайсе,Четиресе, за гроба , да я заварят първите лъчи на Слънцето там.Нямахме поп в селото. Тези 40 дни цялото и внимание беше насочено към залеза и изгрева. Беше ни досадно. Толкова , че на първия Великден , групата деца от улицата , смъкнахме белите чаршафи с дантели , увихме се и когато попа с един белогвардеец и бабата дето чистеше църквата обикаляха църквата ние се изтипосахме срещу тях.Получихме мъмрене от дядо за бесотията си. и ни предупреди да овладеем бесовете си и да се държим почтително.Бяхме , 1, 2, 3 клас. Следващото ни бесуване както каза дядо , беше в 8 клас .Бяхме ученици в другото село и не помня защо но ни оставиха защото на другия ден имаше нещо в училище. Бяхме ядосани и вечерта намерихме един кукач и отидохме до църквата . Въжето на камбаната беше достъпно с кукача. Когато клисаря се опита да бие камбаната не успя. В понеделника учителят ни по литература, гледайки всеки от нас в очите, ни предаде първия урок по Вяра.В Англия си направили експеримент. Оставили малко дете в един сух кладенец и само го хранили.и то добре. Не след дълго то не поглеждало храната , падало на колене, протягало ръце и се молило. Следващата ми среща с Вярата , беше и когато двама 25-26 годишни красиви мъже питаха един поп , какво ще каже за това че искали да дарят органите си след смъртта срещу договор да им платят пари да си купят коли и то без ред. Мисля че им отговориха че тялото трябва да е цяло.
    Та така. Мисля че такива понятия като Вяра , Памет, Бог нямат начало и край.Не се влияят от азбуки. Те са в Човека. Нали Бог е създал Човека , по свой образ и подобие? Бог на небето,Човека на Земята.. Защо българинът да не се чувства бог, като е човек като всички човеци на Земята? Можете ли да ми кажете защо на някои български църкви има изображение на слънцето и луната на входовете им? Къде другаде има такива изображения?
    Отивам да чета за царете.
    Рорик .
    .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кривославен

      Мили Г-н Рорик,
      Казахте, че сте възрастен човек и затова си позволих да се обърна по този начин към Вас.
      Случките, които разказвате от живота Ви са занимателни, но тук говорим за нещо по–важно. Както Г-н Серафимов ратува за истинската българска история, така все още има човеци, които радеят за Истината на истините.
      Мнозина казват: въпреки че Бог Творец и Вседържител е назоваван от различните религии с различни имена, той е само един и поради това всички религии имат еднаква стойност. Това е така само привидно!
      Една единствена религия говори, че този Един Бог дотолкова обича човеците, че е пожертвал единия Си Син, за да може отново да ги приобщи към Себе Си. Самият този Син - Богочовек е заявил:„Аз Съм пътят към Отец и ИСТИНАТА и вечният живот! Никой не може да се върне при Бога, освен чрез вяра в Мене!“
      И така, АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА се постига не по друг начин, а само чрез ВЯРА ! А как можем да придобием вяра, ако не ни достига. Само с отворено сърце, четейки Божия Нов Завет, а след това и предхождащия Стар Завет. На тези, които искрено търсят, Бог ще даде разбиране.
      Няма да Ви се разсърдя, ако след като „прочетете за царете“, там отново решите да разменим мнения.

      Изтриване
    2. Нямам знания да разменям мнения с Вас.Вие сигурно сте знаещ човек. Аз мога само да задавам въпроси . Мисля че може да се продължи при царете.Там ще си задавам въпросите.Ще ми е приятно и полезно да науча нещо.

      Рорик

      Изтриване
  10. Д-р Гергова е способен и най-вече прогресивен учен. Де да бяха всички такива!

    ОтговорИзтриване
  11. Има много примери за това,че от един намерен артефакт се признават писмености,някои от тях още неразчетени.Въпреки това,те са признати от всички.Тук има толкова находки и писмени доказателства. Какъв е проблема?На Кой,какво още трябва да се доказва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпросът не е в доказване, а в признаване на грешки и неверни твърдения. На хората с титли е трудно да се извинят.

      Изтриване
  12. http://magnaaura.wordpress.com/2014/01/08/скалните-изображения-от-белоградчик/

    ОтговорИзтриване